Saturday, October 20, 2012

PRU 13: Lapor MT UMNO, BN Tumbang.. Sebab2..

BLOGGER Umno Reform, Anuar Mohd Nor mengatakan bahawa ada satu laporan dihantar ke Majlis Tertinggi Umno menyatakan bahawa Barisan Nasional (BN) bakal tumbang pada PRU 13 nanti. Dalam laporan tersebut, BN dikatakan akan tewas di negeri Wilayah Persekutuan, Selangor, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Kelantan dan Terengganu. Sementara di Johor pula bakal menyaksikan banyak kerusi BN dirampas Pakatan Rakyat (PR).

Laporan tersebut menyatakan puncanya adalah kerana etnik Cina di seluruh negara nampaknya sudah membuat keputusan untuk menolak BN. Lihat bawah. Apa puncanya etnik Cina menolak BN? Apakah kerana mereka sudah faham yang selama ini, BN hanya meneruskan formula penjajah British dalam mentadbir Malaysia?

Atau kerana mereka sudah tidak lagi berjaya ditakutkan dengan momok 13 Mei? Yang paling penting sekarang ialah kesediaan semua pihak untuk memperkukuhkan negara bangsa Malaysia. Kita tidak harus lagi hidup terpisah-pisah dalam negara ini. Jangan biarkan lagi politikus yang tentukan halatuju negara.

Rakyat harus bangkit mendesak politikus agar mengikut kemahuan mereka. Ini boleh dilakukan! Bagaimana? Mulakan dengan laman sosial seperti Facebook, Twitter dan Youtube. Kemudian, kembangkan melalui tindakan. Jika benar BN bakal tumbang. Biarlah ianya berlaku secara aman. Pertukaran kerajaan atau pemerintahan adalah perkara biasa.

Saya sendiri pernah menyaksikan pertukaran Nepal dari sebuah kerajaan yang diperintah oleh Raja selama 4000 tahun kepada sebuah republik. Pada ketika itu, ramai saintis politik mengatakan Raja mungkin menggunakan tentera untuk pertahankan kerajaannya.

Mereka silap kerana Raja keluar dari istana dengan tenang kerana dia mempunyai kecintaan tinggi terhadap Nepal. Biarlah Nepal jadi republik jika itu yang rakyat mahukan. Asalkan Nepal tidak hancur kerana manusia berebut kuasa.

Malaysia harus belajar dari Nepal! -aminiskandar

Guna Internet Jual-beli Susu Badan Untuk Bayi


Bayi yang diberi susu ibu secara terus mempunyai pertalian istimewa dengan si ibu.

LONDON: Ramai wanita di Britain dan Amerika Syarikat (AS) menjual susu mereka di Internet walaupun ia dibimbangi membahayakan bayi. Media melaporkan, golongan ibu menggunakan forum komuniti, termasuk Facebook, untuk mendapatkan wang segera dengan menjual susu masing-masing.

Membeli susu kini menjadi cara baru ibu yang berdepan masalah mendapatkan susu sendiri bagi diberikan kepada bayi. Laman sesawang seperti onlythebreast.com adalah satu daripada sumber bagi golongan ibu memperoleh bekalan susu yang diperlukan. Menurut laman sesawang itu, susu yang dijual atau dibeli mereka dipastikan berada dalam keadaan bersih dan selamat.

Semakan mendapati, ada wanita yang menawarkan susu di laman sesawang itu menetap di Essex hingga Newcastle dengan harga kira-kira 1 (RM5) setiap auns (28 gram) berbanding AS$2 (RM6) untuk jumlah sama di AS. - TS

Lelaki Islam Kahwin Wanita Hindu.. Kata Ulama?

Ulama dakwa perkahwinan Saif (Islam) - Kareena (Hindu) Anti-Islam

SAIF (kiri) dan Kareena dikerumuni jurugambar di sebuah lapangan terbang di Mumbai semalam.
HALAMAN HIBURAN
NEW DELHI - Sebuah sekolah pendidikan Islam, Darul Uloom Deoband menganggap perkahwinan antara pelakon Saif Ali Khan dengan Kareena Kapoor sebagai anti-Islam, lapor portal berita ApunKaChoice semalam.

Mereka membuat kenyataan itu kerana Kareena yang mengamalkan ajaran Hindu tidak memeluk agama Islam sebelum dia berkahwin dengan Saif.

"Mengikut undang-undang Islam, perkahwinan itu dianggap sebagai anti-Islam kerana Kareena tidak menukar agamanya kepada Islam," kata seorang ulama di sekolah tersebut, Habibur Rahman kepada agensi berita Press Trust of India.

Status akad nikah pasangan artis berkenaan masih lagi menjadi tanda tanya sama ada dilakukan mengikut ajaran Islam atau tidak. Pasangan berkenaan pada mulanya mendaftarkan pernikahan mereka di Mumbai pada 16 Oktober lalu.

Majlis resepsi perkahwinan mereka kemudiannya diadakan di sini. Menurut beberapa pihak yang rapat dengan pasangan tersebut, tiada majlis akad nikah seperti yang dilaporkan oleh pihak media. Mereka menyatakan pasangan itu hanya sekadar melafazkan ikrar perkahwinan. Sebelum ini, bapa Kareena, Randhir Kapoor menafikan anak perempuannya itu akan memeluk Islam.

"Tidak ada sesiapa yang menukar agama di sini, seorang insan berkahwin dengan insan yang lain dan mereka tidak kisah mengenai kasta, kepercayaan atau keturunan, " kata Randhir. - Agensi

Manfaatkan, Orang Bisu Kerja Di RestaurantBEBERAPA pekerja menggunakan bahasa isyarat di dapur restoran Atfaluna di Bandar Gaza kelmarin. 
JOM KREATIF
Restoran di Gaza dikendalikan pekerja bisu
BANDAR GAZA, Palestin - Sebuah restoran di sini yang dikendalikan beberapa pekerja bisu dibuka kepada orang ramai pada Selasa lalu. Restoran Atfaluna yang terletak dekat sebuah pelabuhan digerakkan para pekerjanya yang berkomunikasi sesama mereka menggunakan bahasa isyarat.

Ia ditubuhkan dengan bantuan Yayasan Drosos, Switzerland bagi mempromosikan golongan bisu yang boleh bekerja. Seramai 12 orang bekerja di restoran tersebut.

"Golongan bisu mempunyai keazaman dan tiada sebarang kebimbangan kecuali ketika pekerja berkomunikasi," kata seorang penyelia, Ayat Imtair.

Selepas para pekerja bisu itu menghadiri latihan selama enam bulan, Ayat yakin operasi di restoran tersebut akan berjalan dengan lancar.
- Reuters 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Manfaatkan orang bisu kerja di restoren di Maaysia..

Foto-foto Ibadah Haji Tahun 1960an


IBADAH Haji adalah salah satu ibadah yang paling di idam-idamkan oleh seluruh umat Muslim di dunia, iaitu melaksanakan rukun Islam yang ke 5,. Berikut gambar-gamabar ibadah haji sekitar tahun 1960an.

Gambar airport Jeddah tahun 1960an

Sempadan Kota Makkah Tahun 1960an
 

Wukuf di Padang ArrafahMelempar Jumrah


Bercukur Setelah Lempar Jumrah


Tawaf


Shalat Berjama'ah


Pemandangan Para Jama'ah di saat Mengelilingi Ka'bah


Shalat Berjama'ah di Luar Halaman Ka'bah


(SUMBER: IH/MJ/B)


 Selamat Menyambut Raya Haji.. baca ini..

Friday, October 19, 2012

Baru! Peradaban Dunia Bermula Dari Tanah Melayu..

TEORI ahli genetika dan struktur DNA manusia dari Oxford University, England, Stephen Oppenheimer, dikatakan seperti memutarbalikkan sejarah yang sedia ada. 

Melalui bukunya yang merupakan catatan perjalanan penelitian genetis populasi di dunia, ia mengungkapkan bahawa peradaban yang ada sesungguhnya berasal dari Timur, khususnya Asia Tenggara!

 Hal itu disampaikan Oppenheimer dalam diskusi bedah bukunya berjudul ‘Eden in The East’  (gambar di sebelah) di Bangunan LIPI, Jalan Gatot Subroto, Jakarta Pusat, Khamis 28 Oktober 2010.lalu. Sejarah selama ini mencatat, induk peradaban manusia moden itu berasal dari Mesir, Mediterania dan Mesopotamia.

Tetapi, menurut dia, nenek moyang dari induk peradaban manusia moden berasal dari tanah Melayu yang sering disebut dengan Sundaland atau Indonesia.

Apa buktinya? 

“Peradaban agrikultur Indonesia lebih dulu ada dari peradaban agrikultur lain di dunia,” kata Oppenheimer dalam diskusi yang juga dihadiri Jimly Asshiddiqie.

Lulusan fakulti kedokteran Oxford University melalui bukunya mengubah paradigma yang ada selama ini, di mana peradaban paling awal adalah berasal dari daerah Barat. Perjalanan yang dilakukan dimulai dengan komentar tanpa sengaja oleh seorang lelaki tua di sebuah desa zaman batu di Papua Nugini.

Dari situ dia mendapati kisah pengusiran petani dan pelaut di pantai Asia Tenggara, yang diikuti serangkaian banjir pasca-sungai ais hingga mengarah pada perkembangan budaya di seluruh Eurasia. Oppenheimer meyakini temuan-temuannya itu, dan menyimpulkan bahawa benih dari budaya maju, ada di Indonesia. 

Buku ini mengubah secara radikal pandangan tentang prasejarah. Pada akhir Zaman Ais, banjir besar yang diceritakan dalam kitab suci berbagai agama benar-benar terjadi dan menenggelamkan paparan benua Asia Tenggara untuk selamanya.Peta imigran manusia selama 160,000 tahun zaman ais terakhir oleh Stephen Oppenheimer. Ini adalah hasil kerjanya yang didasarkan pada DNA mitokondria, bukti kromosom Y, arkeologi, klimatologi, dan studi fosil dan melacak rute dan waktu imigran manusia keluar dari Afrika dan ke seluruh dunia.

Hal itu yang menyebabkan penyebaran populasi dan tumbuh suburnya berbagai budaya Neolitikum di Cina, India, Mesopotamia, Mesir dan Mediterania Timur. Akar permasalahan dari pemekaran besar peradaban di wilayah subur di Timur Dekat Kuno, berada di garis-garis pantai Asia Tenggara yang terbenam.

“Indonesia telah melakukan aktiviti pelayaran, memancing, menanam jauh sebelum orang lain melakukannya,” ujar dia.

Oppenheimer mengungkapkan bahawa orang-orang Polinesia (penghuni Benua Amerika) tidak datang dari Cina, tetapi dari pulau-pulau Asia Tenggara. Sementara penanaman beras yang sangat pokok bagi masyarakat tidak berada di Cina atau India, tetapi di Semenanjung Malaya pada 9,000 tahun lalu.

Akibat iklim Bumi yang semakin panas saat zaman ais secara dramatis pada 65-52 ribu tahun yang lalu, membuat air laut semakin naik di daerah khatulistiwa iaitu Indonesia. Keadaam itu memaksa nenek moyang manusia pindah dari daerah khatulistiwa ke daerah utara dan selatan Bumi. (Stephen Oppenheimer)
   
Eden In The East juga mengungkapkan, berbagai suku di Indonesia Timur adalah pemegang kunci siklus-siklus bagi agama-agama Barat yang tertua. Buku ini ‘membalikkan’ sejumlah fakta-fakta yang selama ini diketahui dan dipercaya masyarakat dunia tentang sejarah peradaban manusia.

“Buku ini memang juga ada biasnya. Kerana penulis isterinya orang Malaysia sehingga ada perspektif Malaysia,” kata Jimly yang hadir dalam acara itu. (IH/Fina Dwi Yurhami/vivanews/icc.wp.com)Peta animasi daerah Sundaland, selama dan sesudah zaman ais

JOURNEY OF MANKIND (tunggu beberapa saat hingga gambar GIF animasi bergerak):Peradaban Dunia Berawal dari Indonesia

Journey of Mankind

Journey of Man: A Genetic Odyssey

Jual Isteri Demi Arak, M'sia Sokong Sebaran Arak?
KERALA : Seorang lelaki di selatan India, dikatakan menjual isterinya dengan harga Rs6,000 (RM419) untuk membiayai perangai buruknya yang suka minum arak. Akhbar Makkal Osai melaporkan, Medula Rajender, 42 tahun, bekerja sebagai buruh.

Apabila dia kehabisan wang untuk membeli arak, dia membuat perjanjian dengan seorang broker untuk menjual isterinya, Medula Ammayi, 36 tahun, Sabtu lalu. Kejadian itu didedahkan apabila polis menerima aduan daripada anak lelaki pasangan itu yang berusia 18 tahun.

Rajender mengheret isterinya ke tempat menunggu bas dan menyuruhnya menunggu seseorang di situ. Medula berjaya melarikan diri ke kampung lain dan pergi ke rumah saudaranya dan menceritakan kepada mereka masalah yang dihadapi.

“Kami sudah berkahwin hampir 20 tahun dan saya tidak sangka yang dia akan berbuat demikian kepada saya,” katanya.

Pasangan itu mempunyai dua anak lelaki lain yang berusia 12 dan 15 tahun. Polis berkata, Rajender sering mengganggu Medula untuk wang. - Asiaone

Komen Weblog Ibnu Hasyim:  Bila lagi Kerajaan Persekutuan di Malaysia yang kononnya Negara Islam hendak kuatkan undang-undang mengeneai arak. Kuasa Kerajaan Pusat lebih kuat menguasai undang-undang negara, jangan salahkan kerajaan negeri sahaja.  Mengapa masih biarkan arak berlaluasa termasuk di kalangan pemimpin-peminpin negara, anak beranak dan anak buahnya.

Banyak bukti-bukti termasuk gambar-gambar dalam intenet, mengapa mereka tidak jelaskan? (IH)

Lihat berita ini...

(Diangkat dari Blog Bujang Susah) Wednesday, June 1, 2011 MALAYSIA NEGARA ARAK, PEMIMPIN SUKA MINUM ARAK

بسم الله الرحمن الرحيم
Kedudukan Malaysia di tangga kesepuluh dalam penggunaan arak di dunia disifatkan sebagai "kejayaan gelap" pemerintahan BN yang di luar jangkaan rakyat negara ini.


Tengku Abdul Rahman melawat ke kilang arak

"Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan mengucapkan 'tahniah' kepada kerajaan BN yang berjaya membawa Malaysia ke ranking ke-10 negara konsumer arak yang terbesar di dunia.


Khairi Jamaluddin (Ketua Pemuda Umno ) bersama arak

"Kejayaan ini benar-benar diluar jangkaan rakyat kerana Malaysia yang pernah di umumkan sebagai sebuah negara Islam oleh pemimpin Umno berjaya mengalahkan sebahagian besar negara-negara bukan Islam di Eropah dan Benua Amerika," sindir ketua penerangan dewan itu Herman samsudeen.


Hisyamuddin Hussin Onn.. Minum arak bersama sahabat handai

Timbalan Menteri Wanita, Keluarga dan Masyarakat Heng Seai Kie semalam dilaporkan berkata, penggunaan alkohol di negara ini menjadi semakin serius.


Anak angkat Dr Mahathir tengah sendawa arak tu.. hehehe

Beliau mengulas, statistik terbaru Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) bahawa Malaysia berada di kedudukan kesepuluh mempunyai peminum arak paling ramai di dunia.


Pak lah masa muda bersama botol kicap.. hehehe

WHO turut menjelaskan, Malaysia membelanjakan AS$500 juta (kira-kira RM1.5 bilion) untuk alkohol dengan kadar penggunaan per kapita sebanyak 7 liter, manakala penggunaan bir pula mencecah 11 liter per kapita.

Kuasa pemantauan

Dalam kenyataan hari ini, Herman juga berharap kerajaan tidak terus menerus menutup mata dan memekakkan telinga terhadap perkara itu semata-mata cukai arak memberikan pulangan yang tinggi kepada dana kewangan negara.


Pak lah minum teh.. hehehehe
Katanya, lebih teruk lagi, gejala arak juga sentiasa dikaitkan dengan pelbagai jenayah, antaranya penganiayaan rumah tangga, penderaan serta kes rogol dan bunuh.

"Gejala pengambilan arak juga kini sudah menular kalangan pelajar sekolah," kata Herman.


Najib minum sirap.. kah kah kah kah

Beliau juga mahukan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan majlis agama Islam negeri-negeri diberikan kuasa pemantauan.


air apa tu najib? hehehehhe

Dewan itu juga mendesak semua pihak - termasuk pihak berkuasa tempatan, kerajaan negeri dan kerajaan pusat - supaya serius menangani perkembangan industri itu dengan mengurangkan pengeluaran minuman keras itu.

Herman menggesa permohonan lesen-lesen pengilangan dan penjualan arak baru dibatalkan dan aktiviti penjualan di kedai-kedai, restoran dan kelab malam dipantau.


Anak mahathir,, bapak arak...

Mengulangi pendirian PAS Selangor sebelum ini, Herman berkata penjualan arak secara terbuka di kedai 24 jam juga menjadikan rakyat negara ini mudah terlibat kepada gejala negatif itu.


Blogger umno/BN minum air tebu.. kah kah kah kah

Note: Tak umno la klau tak minum arak... kah kah kah kah

Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.
(IH)

Cipta Kereta Roket, Lebih Laju Dari PeluruImej yang dihasilkan dengan menggunakan komputer menunjukkan kereta roket yang akan dipandu McGlashan. 
JOM KREATIF
SYDNEY - Seorang pelumba Australia, Rosco McGlashan mahu mencipta rekod lebih laju daripada peluru pada 2014 dengan memandu sebuah kereta. McGlashan percaya dia mampu mencipta rekod itu dengan memandu sebuah kereta yang dilengkapi teknologi roket pada kelajuan 1,609 kilometer sejam.

Kereta yang dipandunya akan bergerak lebih laju daripada sebutir peluru. Kos bagi menghasilkan kereta itu ialah AS$4.2 juta (RM12.75 juta). Kereta itu yang diberi nama Invader 5R sepanjang 16 meter. Ia dijana kuasa roket dan menggunakan bahan bakar bio serta cecair oksigen. - Dia dan anggota-anggota pasukannya akan menguji kereta tersebut pada tahun depan. - AFP

Kedudukan Kewangan Kelantan Meningkat 58.1%


 
KOTA BHARU: Kedudukan Kumpulan Wang Disatukan bagi Kelantan meningkat RM86.17 juta bersamaan 58.1 peratus, mengikut laporan Ketua Audit Negara.

Kedudukan kewangan Kelantan meningkat kepada RM234.47 juta pada tahun 2011 berbanding RM148.30 juta pada tahun 2010.

Laporan itu menyatakan pelaburan pada 2011 di Kelantan meningkat sebanyak RM95 juta, dari RM16.33 juta pada 2010 kepada RM111.33 juta pada 2011.

Belanja mengurus dan pembangunan negeri pada 2010 menurun dari RM171.70 juta pada tahun 2010 kepada RM141.53 juta 2011.

“Pelaksanaan projek pembangunan mencapai 94.1 peratus daripada projek yang dirancang manakala perbelanjaan yang direkod ialah 76.7 peratus berbanding peruntukan diluluskan.

Sejumlah 800 projek untuk tahun 2011 dengan 723 projek siap sehingga 31 Disember 2011, 30 projek (dalam pelaksanaan) dan 47 projek (belum dilaksanakan). (Hrkh)

Puasa Sunat & Munajat Sempena Hari WukufKL: Lajnah Tarbiah Dan Perkaderan PAS Pusat mengarahkan supaya seluruh ahli PAS berpuasa pada Hari Wuquf tanggal 9 Zulhijah 1433 bersamaan 25 Oktober 2012 (Khamis). Pengarah Jabatan Tarbiah PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad menjelaskan hari itu yang mempunyai kelebihan bagi mereka yang berpuasa sebagaimana sabda Rasulullah SAW. bermaksud "
 • Puasa Hari Arafah: Aku berharap Allah menghapuskan dosa setahun sebelumnya dan dosa setahun kemudiannya". (Riwayat Muslim)
Justeru, beliau meminta semua Lajnah Tarbiah Kawasan menyusun program dengan baik dan teratur di markaz atau tempat yang difikirkan perlu. Katanya tentatif program bermula sekitar jam 5.30 petang dengan bacaan surah Yaasin dan zikir munajat, diikuti iftar jamaie, solat Maghrib, takbir, tazkirah dan solat Isyak.

“Semoga program ini dapat menjana kekuatan ruhiah dan memohon restu Allah untuk menghadapi PRU13. Semoga Allah memberi kekuatan, kesihatan, keikhlasan, memantapkan ukhwah di kalangan petugas dan memberi hidayah kepada seluruh pengundi insya Allah,” ujarnya. (Hrkh)

Selamat Menyanbut Raya Haji.. baca ini..

Pesta Gila Siksa Kura-kura, Apa Tujuannya?

 

SEBUAH pesta tahunan paling aneh, gila dan paling tidak manusiawi disengelarakan di Ohio County, Indiana. Pesta gila bernama Festival Snapperfest ini, tujuannya adalah untuk menyiksa kura-kura yang tidak berdosa sampai ada yang mati. Festival gila ini tetap disengelarakan, walaupun People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) cuba menghentikan tetapi gagal.
Pesta yang  diadakan tiap tahun, peserta dimestikan menyiksa haiwan itu. Mereka menarik ekor, menghempasnya ke tanah menarik-narik kepala. Banyak kura-kura yang hancur tempurung kuitnya bahkan ada mati. Tiap bantahan tidak dipedulikan. (IH)


Cantik & Seksi Menurut Suku Pedalaman Namibia.

 

CANTIK. Inilah cantik versi perempuan Namibia. Semakin coklat kulit wanita Namibia, maka akan di anggap semakin cantik. Untuk mempercantik dan menghaluskan kulit, mereka menggunakan kosmetik khas dibuat dari lemak karkas digosok ke suluruh tubuh mereka. 

Hasilnya kulit mereka mempunyai warna coklat, khas untuk suku-suku Afrika. Uniknya lagi, perempuan tersebut tidak mengenal adanya bra sehingga payudara mereka terlihat dengan jelas, juga dalam warna coklat yang khas.


Bagaimana cantiknya wanita dalam pandangn Islam?

Setiap Muslimah sentiasa mendambakan kecantikan lahiriah atau fizikal. Tetapi ingat, kecantikan dari dalam (inner beauty) adalahlebih penting. Apa gunanya seorang Muslimah cantik fizik tetapi tidak memiliki akhlak terpuji. Atau apa gunanya cantik luaran tetapi dibenci orang-orang sekitar kerana tindak-tanduk yang tidak baik. Kerana itu, kecantikan dalaman memang lebih diutamakan untuk menjaga citra diri seorang Muslimah.

Menjaga kecantikan dari dalam bererti menjaga etika dan budi pekerti baik, serta menggunakan anggota tubuh untuk hal-hal yang baik berdasarkan sudut pandang syariat Islam. Sebagai contoh, bibir yang indah tidak hanya indah menarik secara fizik, tetapi juga menutur  kata-kata baik dan ucapan santun. Tutur kata santun dan ucapan yang baik memberi kesan mendalam bagi orang lain. 

Allah pun dengan tegas menyatakan, antara ciri hamba-Nya yang baik adalah mereka yang baik ucapannya. Mereka yang apabila dihina atau dicaci oleh orang jahil (tidak berilmu), mereka tidak membalasnya kecuali dengan kata-kata baik dan lemah lembut. Alah berfirman, 
 • “Dan hamba-hamba Tuhan Yang Maha Penyayang itu (ialah) orang- orang yang berjalan di atas bumi dengan rendah hati dan apabila orang jahil menyapa mereka, mereka mengucapkan kata-kata (yang mengandung) keselamatan.” (Al-Furqan: 63)
Seorang Muslimah yang baik akan meninggalkan perkataan-perkataan tidak bermanfaat…
Tidak hanya itu, seorang Muslimah yang baik akan meninggalkan perkataan-perkataan  tidak bermanfaat. Rasulullah bersabda, 
 • “Termasuk dari kebaikan Islam seseorang adalah meninggalkan apa-apa yang tidak penting baginya.” 
Mengenai hadits ini, Imam Ibnu Rajab Al-Hambali mengatakan, “Kebanyakan pendapat yang ada tentang maksud meninggalkan apa-apa yang tidak penting adalah menjaga lisan dari ucapan yang tidak berguna.”

Rasulullah SAW bersabda, 
 • ”Seorang muslim sejati adalah bila kaum Muslimin merasa selamat dari gangguan lisan dan tangannya.” (HR. Muslim)
Demikian juga, dengan anggota tubuh lainnya, seperti mata. Untuk menjadikan sepasang mata yang indah dan mempesona, maka pandanglah kebaikan-kebaikan dari orang lain dan jangan mencari-cari keburukan mereka. Allah berfirman mengenai hal ini, 
 • “Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka. Sesungguhnya sebahagian prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain.” (Al-Hujurat: 12).
Rasulullah mengingatkan,
 • “Wahai semua orang beriman dengan lisannya yang belum sampai ke dalam hatinya, janganlah kamu mengganggu kaum Muslimin, janganlah kamu menjelek-jeleknya, janganlah kamu mencari-cari aibnya. Barang siapa yang mencari-cari aib saudaranya sesama Muslim niscaya Allah akan mencari aibnya. Barang siapa yang Allah mencari aibnya niscaya Allah akan menyingkapnya walaupun di dalam rumahnya.” (HR. At Tirmidzi)
Penting lagi, mempergunakan mata untuk hal-hal yang diridhai Allah dan Rasul-Nya. Hal ini bererti tidak menggunakan mata untuk bermaksiat. Rasul menegaskan,
 •  “Tundukkan pandangan kamu dan jagalah kemaluan kamu.”
Lalu peliharalah telinga dari mendengarkan bid’ah, gosip, kata-kata keji dan sesat, atau menyebutkan kesalahan-kesalahan orang. Tangan yang baik adalah tangan yang diulurkan untuk membantu dan menolong sesama Muslim, serta bersedekah dan berzakat. 

Kita diberi dua tangan; satu untuk membantu kita dan satu lagi untuk membantu orang lain. Lalu Islam juga  mengajarkan bahawa tangan ‘di atas’ lebih baik dari tangan ‘di bawah’. Tentang hal ini, suatu ketika. 
 • Rasul ditanya oleh isterinya, “Siapakah di antara kami yang pertama kali akan menemui engkau kelak?” Dengan suara bergetar, Nabi menjawab, “Tangan siapa di antara kamu yang paling panjang, itulah yang lebih dahulu menemuiku.” 
“Tangan paling panjang” yang dimaksud Rasulullah adalah yang gemar memberi sedekah kepada fakir miskin. Kemudian kedua kaki yang ‘indah’ adalah yang dipergunakan untuk mendatangkan keridhaan Allah. 
 • Rasul bersabda, “Barangsiapa yang kedua tapak kakinya berdebu di jalan Allah, maka haram atas keduanya tersentuh api neraka.” Beliau menerangkan lagi, “Allah akan menjamin orang yang keluar (berjuang) di jalan-Nya, seraya berfirman: “Sesungguhnya orang yang berangkat keluar untuk berjihad di jalanKu, kerana keimanan kepada-Ku dan membenarkan (segala ajaran) RasulKu, maka ketahuilah bahawa Akulah yang akan menjaminnya untuk masuk ke dalam syurga.”
Demikian pula dengan segenap anggota tubuh lainnya. Semuanya akan nampak indah serta mempesona apabila dipergunakan dalam rel ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya. Kecantikan fizik seorang Muslimah bahkan sangat dipengaruhi kecantikan batin. Untuk mendapatkan tubuh yang ramping, maka cobalah untuk berbagi makanan dengan orang-orang fakir-miskin.

Kecantikan sejati seorang Muslimah tidak terletak pada keelokan, keindahan fizik, seksnya atau keglamoran pakaiannya. Kecantikannya sangat dipengaruhi perilaku dan ketaatannya kepada Allah dan Rasulullah. Kecantikan sebenarnya direfleksikan dalam jiwa. 

 • Maka jadikan malu kerana Allah sebagai pewarna pipinya. 
 • Penghias rambut adalah tudung yang terulur sampai dada.  
 • Zikir yang senantiasa membasahi bibir adalah lipstiknya. 
 • Kacamatanya adalah penglihatan yang terhindar dari maksiat. 
 • Air wudhu adalah bedaknya untuk cahaya di akhirat. 
 • Kaki indahnya selalu menghadiri majlis ilmu. 
 • Tangannya selalu berbuat baik kepada sesama. 
 • Pendengaran yang ma’ruf adalah anting Muslimah. 
 • Gelangnya adalah tawadhu. 
 • Kalungnya adalah kesucian.  
Wanita Muslimah adalah satu-satunya wanita yang sanggup menerangi dunia wanita modern yang telah jenuh dengan filsafat materialisme, sekularisme dan pola hidup jahiliyah yang mendominasi kehidupan masa kini. Hal itu dengan mengenalkan dirinya, menghadapkan dirinya pada sumber permikiran murni  yang telah dibentuk oleh Al-Qur’an dan As Sunnah.

Begitulah sekilas cantiknya wanita dalam Islam, bukan seperti wanita pendalaman Namibia, yang menghabiskan banyak masanya dalam menghias diri zahirnya saja, sedangkan aurat pun masih terbuka. Tak apa kalau  mereka bukan Islam, yang mengaku Islam di Malaysia inipun ramai berciri-ciri begitu. Termasuk anak isteri pemimpin-pemimpin negara....

Lihat sebelum ini...

Thursday, October 18, 2012

'DAP dengan MCA ini, 100X lebih baik...' -Husam

KOTA BHARU - Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Kelantan, Datuk Husam Musa (gambar) semalam dengan beraninya mengeluarkan kenyataan bahawa DAP lebih baik daripada Umno.

Husam pada hari terakhir persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelantan di sini, semasa penggulungan mengungkit penentangan terhadap Akta Darurat 1978 kepada Kelantan yang dibawa oleh seorang menteri kemudiannya disokong MCA.

"DAP dengan MCA ini, 100 kali lebih baik... pada 1978, dibentangkan Akta Darurat, dibawa menteri Umno dan kemudiannya disokong oleh MCA.

"Siapa yang menentang akta ini dan ada dalam rekod hansard. Satu-satunya yang menentang akta ini ialah Lim Kit Siang, padahal ketika itu Pas dan DAP tidak ada hubungan," katanya.

Husam yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Salor menegaskan, itu bermakna mereka memegang prinsip demokrasi, tetapi Umno yang kata parti tersebut satu bangsa dengan Pas, padahal Umno yang ‘makan’ Pas dulu.

"Lepas itu dia (Umno) kata kenapa Pas boleh baik dengan DAP, sebab DAP perangai lebih baik daripada kamu," katanya.

Jawapan Husam tersebut mendapat sokongan daripada Adun Pas yang lain dan disambut dengan gelak tawa. Dalam masa sama, Mohd Adhan Kechik (BN-Bukit Bunga) ketika itu dalam nada sinis menyatakan pada sidang Dun supaya kenyataan Husam itu mendapat liputan meluas oleh media di seluruh negara.

"Kerajaan Negeri menyatakan DAP lebih baik daripada Umno. Saya berharap saudara dapat menjadi Menteri Besar Kelantan, kerana anda adalah pejuang Islam sebenar," katanya semalam.

Mohd Adhan Kechik turut mempersoalkan hubungan Pas dengan DAP dengan mengaitkan kenyataan salah seorang pemimpin tersebut yang menentang hukum hudud. Husam menjelaskan, pemimpin tersebut bukan beragama Islam.

Baru-baru ini, Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mempertahankan kerjasama Pas dan DAP menerusi Pakatan Rakyat dalam menghadapi pilihan raya. Perkara itu turut ditekankan oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang selepas itu. (SH)

'Pasukan Hantu' Dayak, Rahsia Ditakuti Penjajah.

:pengumuman:PADA zaman penjajahan di Kalimantan dulu, diceritakan serdadu Belanda bersenjatakan senapang dengan teknologi mutakhir pada masanya, sementara perajurit Dayak umumnya hanya mengandalkan sumpit.  

Tetapi, dikatakan serdadu Belanda ternyata jauh lebih takut terkena anak sumpit berbanding prajurit Dayak diterjang peluru. Mengapa?

Penyebab yang membuat pihak penjajah gentar itu adalah kerana anak sumpit yang beracun. Sebelum berangkat ke medan laga, perajurit Dayak mengolesi mata anak sumpit dengan getah pohon ipuh atau pohon iren. Dalam kesenyapan, mereka beraksi melepaskan anak sumpit yang disebut 'damek'.

"Makanya, tak heran penjajah Belanda bilang, menghadapi prajurit Dayak itu seperti melawan hantu," tutur Pembina Komunitas Tarantang Petak Belanga, Chendana Putra, di Palangkaraya, Kalimantan Tengah setahun lalu, diungkap kembali demi mengenangkan peranan kaum Dayak di Kalimantan.

Tanpa tahu keberadaan lawannya, tiba-tiba saja satu per satu serdadu Belanda terkapar, membuat sisa rakannya yang masih hidup lari terbirit-birit. Kalaupun sempat membalas dengan tembakan, dampak timah panas ternyata jauh tidak seimbang dengan dahsyatnya anak sumpit beracun.

Tidak sampai lima minit setelah tertancap anak sumpit pada bahagian tubuh mana pun, serdadu Belanda bermula dengan kejang-kajang akan kalah. Bahkan, dalam hitungan beberapa detik mereka sudah tidak bernyawa. Sementara, jika perajurit Dayak tertembak dan bukan pada bahagian penting, peluru yang lekat dapat dikeluarkan. 

Setelah dirawat beberapa minggu, mereka sudah siap berperang kembali. Penguasaan medan yang dimiliki perajurit Dayak sebagai warga setempat tentu amat membantu pergerakan mereka di hutan rimba.

"Kerana itu, pengaruh penjajahan Belanda di Kalimantan umumnya hanya tertumpu di kota-kota besar, tetapi tidak menyentuh hingga pedalaman," kata Chendana Putra lagi.

Tidak hanya di medan pertempuran, sumpit tidak kalah ampuhnya ketika digunakan untuk berburu. Haiwan-haiwan besar akan tmbang dalam waktu singkat. Rusa, biawak, atau babi hutan tidak akan dapat lari jauh. 

"Apalagi, tupai, ayam hutan, atau monyet, lebih cepat lagi," katanya.

Bahagian tubuh yang terkena anak sumpit hanya perlu dibuang sedikit kerana rasanya pahit. Uniknya, haiwan tersebut tak apa-apa  jika dimakan. 

"Mereka yang mengonsumsi daging buruan tidak akan sakit atau keracunan," kata Chendana Putra..

Baik haiwan mahupun manusia, setelah tertancap anak sumpit hanya dapat berlari sambil terkencing-kencing.

"Bukan sekadar istilah, dampak itu memang nyata secara harfiah. Orang atau binatang yang kena anak sumpit, biasanya kejang-kejang sambil mengeluarkan kotoran atau air seni sebelum tewas," tambah Chendana Putralagi.

Itulah  kisah 'pasukan hantu' kaum Dayak amat ditakuti oleh penjajah Belanda waktu itu, yang menjadi saham besar dalam membantu kemerdekaan Indonesia..
 (IH) 

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-51: Perjalanan Ke Kalimantan
E-Buku IH-51: Perjalanan Ke Kalimantan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails