Saturday, March 24, 2012

Bayi Ini Tumbuh Payudara, Awas Susunya!

payudara_2

payudara_1
PENGGUNA

TERDAPAT laporan sejumlah bayi-bayi di China mengalami pembesaran payudara. Beberapa kes telah dilihat dalam beberapa wilayah, antara lain, Wuhan, Guangdong, Shandong, Anhui, Jiangxi, dan Beijing. Susu tepung disyaki mengawal pembiakan hormon-hormon seks menjadi punca pertumbuhan dada yang dilaporkan sejak Ogos lalu.

Namun begitu menteri kesihatan China menolak desas-desus itu tetapi baru-baru ini ditemui sejumlah bayi yang mengalami pertumbuhan ini yang terjadi pada bayi berumur enam bulan dan kanak-kanak perempuan berumur dua tahun. Hormon-hormon ini ialah gonadotropins dan testosteron.

Beberapa pakar mengatakan bahawa ini ialah satu perkara normal yang berlaku pada bayi dan keadaan ini akan kembali apabila bayi itu berusia dua tahun. Pengumpulan gejala-gejala ini, antara lain, memberi kesan satu antara 5000-10000 bayi berunsur pertumbuhan rambut di bawah ketiak dan bulu kemaluan serta pertumbuhan yang cepat.

Satu kajian dikeluarkan oleh University of North Carolina dalam 2010 mengemukakan gadis keturunan Kauskasia di AS mengalami satu pertumbuhan yang cepat diusia muda mereka bermula pada usia 7 tahun hingga 10 tahun. (IH/Pelbagai sumber).

Kapal Terbang Kertas Galakkan Golongan Muda...

JOM KREATIF

ELcaptionOY, Amerika Syarikat (AS) – Sebuah kapal terbang kertas gergasi meluncur di udara selama enam saat di sebuah gurun di sini kelmarin. Kapal terbang sepanjang 12.19 meter (m) dan seberat 362.87 kilogram itu direka oleh jurutera terkenal, Art Thompson.

Ia dicipta bagi menggalakkan golongan muda meminati penerbangan. Sebuah helikopter menarik pesawat kertas itu ke udara pada ketinggian setinggi 1,219m dengan menggunakan kabel. Helikopter itu kemudian mengendurkan kabel tersebut bagi membolehkan kapal terbang berkenaan meluncur di udara.

Kapal terbang tersebut kemudian jatuh di kawasan gurun itu selepas bergerak pada kelajuan 157.71 kilometer sejam. – Agensi

Lihat sebelum ini...
E-Buku IH-53: 'Siri Jom Kreatif, Pelik-pelik..' (2)

E-Buku IH-53: 'Siri Jom Kreatif, Pelik-pelik..' (2)

M'sia: Henti Import Minyak Iran Sebelum Sekatan AS


Malaysia, negaranya merampas royalti minyak dari negeri dan rakyatnya sendiri. Zalim ke tidak?

Malaysia akan hentikan import minyak Iran
KL 24 Mac 12: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata Malaysia akan menghentikan pengimportan minyak mentah Iran. Beliau mengesahkan satu laporan berita asing bahawa syarikat minyak negara, Petronas, akan menghentikan pengimportan minyak mentah Iran mulai April, iaitu dua bulan sebelum sekatan Amerika Syarikat berkuat kuasa.

"Ia hanya jumlah yang kecil," katanya dalam jawapan singkat kepada para pemberita pada sidang media selepas mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di Kuala Lumpur hari ini.

Menurut laporan itu hari ini, Petronas kini mengimport kira-kira 50,000-60,000 tong minyak minyak mentah Iran sehari. Kini, China, India, Jepun dan Korea Selatan adalah empat pembeli terbesar minyak mentah Iran di Asia.

Sehingga ini, Iran menjual kebanyakan daripada 2.6 juta tong sehari (bpd) yang dieksport di rantau ini.

- Bernama

Wanita-Wanita Ini, Rogol Lelaki, Boleh Jadi Kaya?


DUA beradik, Sophie Nhokwara, (kiri) dan Netsai (kanan) serta Rosemary (dua dari kanan) yang berdepan dakwaan menyerang (merogol) 17 pengembara lelaki, berjalan di luar sebuah mahkamah di Harare, Zimbabwe pada 29 November tahun lalu.

'Imam Baling Selipar' Mengajar F/ Ain Di Penjara

Putrajaya 23 Mac 12: "Hoslan turut mengajar Fardhu Ain kepada banduan di penjara..." Demikian jelas isteri Imam Hoslan Husin, di sini hari ini, semasa membuat rayuan kepada mahkamah agar melakukan semakan semula ke atas hukuman suaminya itu.

Imam Hoslan telah dijatuhkan hukuman setahun penjara oleh mahkamah atas kesalahan menghina mahkamah, ekoran dari beiau membaling selipar kepada hakim. Isterinya, Noorliza Mat Isa membuat permohonan tersebut di Mahkamah Rayuan di Istana Kehakiman di sini dengan ditemani peguamnya, Karpal Singh.

Menurut Karpal, hukuman setahun penjara ke atas Hoslan adalah di luar bidang kuasa Mahkamah Persekutuan kerana berdasarkan Seksyen 228 Kanun Keseksaan memperuntukkan hukuman penjara tidak melebihi enam bulan atau denda RM2,000 atau kedua-duanya.

"Terdapat peruntukan yang menyatakan maksimum enam bulan penjara kerana menghina mahkamah," kata Karpal.

"Di bawah Seksyen 228, setiap gangguan terhadap proses perundangan terhadap pegawai kerajaan boleh dikenakan penjara tidak lebih enam bulan dan denda RM2,000.

Tambah Karpal, walaupun mahkamah tidak menyatakan di bawah undang-undang mana Hoslan di hukum, "tidak akan ada akta lain selain 228."

"Sekarang kita lihat dia dijatuhkan hukuman setahun, itu menunjukkan mahkamah bertindak melebihi kuasanya," jelas Karpal lagi.

Dalam permohonannya itu, Karpal juga menuntut hukuman ke atas Hoslan dikurangkan dengan sekurang-kurangnya dikenakan hukuman denda dan dia dibebaskan.

Hoslan yang merupakan bekas imam Masjid Al-Rahimah di Kampung Pandan sebelum ini telah melemparkan selipar ke arah hakim ketika perbicaraan kerana tidak berpuas hati hakim hanya mengambil masa kurang setengah jam untuk menggugurkan kesnya.

Disebabkan insiden tersebut, dia dijatuhkan hukuman setahun penjara kerana dikatakan telah menghina mahkamah atas tindakannya itu. Dia kini dipenjarakan di Penjara Kajang. Walaupun begitu, menurut isterinya Hoslan turut mengajar Fardhu Ain kepada banduan di penjara berkenaan. (Sumber MI)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Begitu hebatnya jiwa orang yang beriman, dalam menegakkan kebenaran, Beliau tidak pernah takut dan tunduk kepada sesiapa pun kecuali Allah SWT.

Lihat sebelum ini..

Awas, Peras Ugut Melalui Gambar Bogel


PENGGUNA

AWAS! Berhati-hatilah dengan peristiwa peras ugut melalui gambar bogel seperti di bawah ini.. Begini ceritanya...

Pertama:

Singapura: Tiga lelaki dan tiga wanita yang dipercayai memeras wang daripada mangsa dengan mengugut akan menyebar gambar bogel mereka sudah ditahan. Seorang mangsa berusia 22 tahun membuat laporan polis, selepas sekumpulan anggota sindiket memeras wang daripadanya sejak sembilan bulan lalu.

Lelaki itu mengenali seorang wanita di laman sembang Alamak.com pada Mei tahun lalu. Dia memulakan perbualan melalui webcam bersama wanita itu dan dipujuk untuk muncul berbogel di webcam. Tanpa pengetahuannya, wanita itu merakam aksinya dan mengancam untuk menyebarkan gambar itu di Internet jika dia tidak memberinya wang.

Lelaki itu mematuhi arahannya dan memindahkan SG$5,000 (RM12,500), tetapi pemerasan itu tidak berhenti di situ. Secara keseluruhannya, dia membuat lebih 80 transaksi pemindahan wang sebanyak SG$97,000 (RM242,500) ke pelbagai akaun bank diberikan wanita itu sejak sembilan bulan lalu. ( AsiaOne)

Kedua:

Malaysia: Lihat gambar di atas! Mengaibkan apabila seorang gadis yang juga penuntut sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) tidak hanya berminat menjalankan aktiviti menggoda suami orang, malah tidak segan silu merakamkan gambar bogelnya sebagai modal untuk memikat.

Pelajar berusia awal 20-an itu dikesan menggunakan laman web sosial di Internet untuk menjalankan kegiatannya dengan tujuan memperoleh wang mudah selain berniat mahu memporak-perandakan rumah tangga lelaki yang digoda.

Perkara terbabit didedahkan seorang ahli perniagaan wanita yang mengesan hubungan sulit suaminya dengan pelajar IPTA terlampau itu selepas menemui rakaman video gadis terbabit di dalam telefon bimbit suaminya.

Menurut wanita itu yang mahu dikenali sebagai Siti, 35, dia tidak menyangka pelajar terbabit menjual maruah diri dengan menghantar beberapa rakaman gambar bogel sendiri selain beberapa klip video yang menunjukkan aksi lucah.

“Saya melihat kiriman MMS bogel pelajar itu secara tidak sengaja ketika menyemak kandungan telefon bimbit suami. Tidak mahu perkara itu berlarutan, saya menghubungi pelajar itu untuk berbincang.

“Selepas didesak berulang kali, dia mengaku ia gambar bogel MMS dirinya, namun menafikan ada melakukan hubungan seks dengan suami saya,” kata dalam pertemuan dengan wartawan Harian Metro.

Menurut Siti, pada mulanya pelajar terbabit memohon maaf dan menyangka suaminya bujang, namun itu semua hanya lakonan kerana selepas itu dia masih menghantar klip video aksi lucah dan SMS kepada suaminya.

“Saya menghubunginya sekali lagi meminta dia menghentikan semua perbuatan buruknya supaya tidak mengganggu hubungan rumah tangga kami.

Saya marah dia kerana tanpa segan silu menunjukkan aksi lucah dan gambar bogel kepada lelaki yang hanya dikenali melalui laman sembang sedangkan mereka belum mempunyai ikatan sah,” katanya.

Siti berkata, dia turut menakut-nakutkan gadis itu untuk menyebar gambar bogelnya di Internet.

“Selepas saya cakap macam itu baru dia merayu saya tidak berbuat demikian, selain berjanji akan memutuskan perhubungan dengan suami,” katanya.

Menurut Siti, suaminya mendakwa kini gadis itu sudah tidak ada apa-apa hubungan dengannya kerana dia mempunyai lelaki lain sebagai pengganti.

Katanya, gadis terbabit dikatakan masih mengulangi tabiat sama dengan menghantar gambar bogelnya kepada teman lelaki barunya dengan tujuan untuk menggoda.

“Saya tak sangka pelajar berpendidikan tinggi dan berpenampilan baik dengan memakai tudung tergamak berkelakuan jijik seperti itu dengan sengaja mahu menghancurkan rumah tangga orang lain.

“Lebih saya kesal, dia pernah mengugut mahu membuat laporan polis dengan dakwaan saya mengganggunya dan cuba menyebarkan gambar bogelnya,” kata Siti.

Ibu dua cahaya mata itu berkata, suaminya sudah meminta maaf dan berjanji tidak mengulangi kesilapan berkenaan.

“Ini satu pengajaran dan keburukan laman sembang sosial di Internet yang disalah gunakan bagi tujuan tidak bermoral apatah lagi membabitkan golongan remaja,” katanya. (rentakinfo)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Teknik inilah yang digunakan untuk menghilangkan pengaruh ketua pembangkang Dato' Seri Anwar Ibrahim melalui 'video seks' ciptaan puak-puak lawan politiknya. Tektik kotor dan biadap yang tidak bertamadun... Jadi, untuk selamat dunia dan akhirat, kembalilah kepada sistem hidup Islam, dalam diri, keluarga, masyarakat dan negara.

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-28: Kisah-kisah Bogel (1)

E-Buku IH-28: Kisah-kisah Bogel (1)
E-Buku IH-48: Kisah-kisah Bogel (2)
E-Buku IH-48: Kisah-kisah Bogel (2)

Friday, March 23, 2012

S'ngor: 20 Premis Arak Ditindak.. & 7 Eleven


SHAH ALAM, 22 Mac 12:
Sepanjang 2011 lalu, sebanyak 20 premis yang menjual arak di Selangor telah diambil tindakan oleh Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

"Malah sebanyak 28 kes yang ditahan di bawah kesalahan yang berkaitan dengan arak telah dibawa ke Bahagian Pendakwaan," kata Tan Sri Khalid Ibrahim (gambar), Menteri Besar Selangor.

Beliau yang juga Exco agama Selangor berkata demikian ketika menjawab soalan dari soalan lisan Datuk Warno Dogol (BN-Sabak) mengenai pendekatan kawalan sendiri oleh kerajaan negeri bagi mengawal premis penjualan arak terhadap orang Islam.

Menurut Abdul Khalid, Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) akan memantau dan mengambil tindakan berhubung hal berkenaan. Pada tahun lalu, kerajaan negeri Selangor telah memanggil operator kedai serbaneka di Selangor dan keputusan dicapai agar operator ini mengambil pendekatan kawalan sendiri penjualan arak.

Ekoran pertemuan itu, kedai-kedai serbaneka termasuk 7- Eleven tidak lagi menjual arak di kedai-kedai mereka yang terletak di kawasan orang Islam. (Hrkh)

8 Iktibar, 8 Tahun Ahmad Yaasin Syahid

Oleh
Nik Nasri Nik Malek
Ketua Lajnah Penerbitan Dan Penyelidikan
DU/PAS Terengganu.


HARI ini (22 Mac 12) genap 8 tahun perginya Sheikh Ahmad Yaasin sebagai seorang syahid. Secara ringkas, kita mengambil 8 iktibar dari kesyahidannya:

1. Kematian adalah satu kemestian. Semua yang hidup akan mati. Kubur sebagai tempat persinggahan dan laluan ke akhirat adalah pasti. Soalnya, mati itu bagaimana? Ada yang mati sebagai pemimpin zalim yang dibenci. Ada yang mati sebagai selebriti yang ditangisi tetapi hakikatnya ia menangisi dirinya sendiri.

Ada yang mati sebagai hamba Allah yang sejati. Dan ada yang syahid, rohnya riang gembira di syurga walaupun jasadnya berderai merata dan darahnya memenuhi bumi. Assyahid Sheikh Ahmad Yaasin meninggal hari Isnin dalam keadaan berpuasa, awal subuh dinihari.

2. Jika Allah menyayangi anda, Allah akan memberikan husnulkhatimah buat anda. Tiada kesudahan paling baik melainkan mati syahid. Kurang sedikit, mati dalam situasi taatkan Allah secara umum.

3. Kasih sebenar Sheikh Ahmad Yaasin adalah kepada Allah, NabiNya dan Islam. Allah menjadikan kematiannya sebagai suatu yang besar. Lebih 200 ribu mengiringi jenazahnya. Umat Islam seluruh dunia bercerita tentang kematiannya. Majlis Keselamatan PBB mengutuk pembunuhannya. Kerajaan Arab juga demikian. Eropah juga tidak berkecuali bercakap mengenainya. Sheikh Ahmad Yaasin bukannya menteri, tidak juga raja atau pembesar tetapi ketokohannya sebagai pemimpin Islam menjadikan kawan dan lawan memandang hebat kepadanya.

4. Permusuhan dan pertembungan kita dengan Yahudi yang memusuhi kita, regim Zionis dan semua proksi mereka adalah berterusan sekalipun pelbagai perjanjian ditandatangani, pelbagai persidangan dan seminar dilihat di tv dan pelbagai kata manis dari Amerika dan Eropah dijanji.

5. Sekalipun umat Islam lemah, hanya melihat pemimpin gerakan Islam mereka dibunuh, atau hanya mampu berdemonstrasi menyatakan kebencian kepada musuh, namun untuk menyerah kalah, menggadaikan prinsip perjuangan, mengiakan segala perjanjian zalim dengan regim yang zalim tidak sekali.

6. Untuk menggerakkan ummah, tidak perlu kelayakan akademik yang tinggi-PhD, MA, BA atau jawatan-jawatan yang hebat. Bacalah kelayakan akademik As-syahid Sheikh Ahmad Yaasin yang sederhana sahaja.

7. Peranan musuh dalam selimut sangat bahaya. Tidak mungkin Sheikh Ahmad Yaasin boleh dibunuh sedemikian rupa seperti pemimpin Palestin yang lain, kalau tidak dengan kerjasama dan maklumat dari ‘orang dalam’ atau dari kalangan munafiq dalam masyarakat Islam itu sendiri.

8. Perjuangan Islam tidak terhenti dengan syahid dan matinya pemimpin. Rasulullah SAW wafat, para sahabat meninggal, para ulama dan pejuang Islam terdahulu telah menunaikan janji masing-masing dengan Allah. Nabi SAW memberi khabar gembira dengan adanya umat ini yang terus melangsungkan perjuangan menegakkan Islam sehingga berlaku antara 2 ketentuan-menang atau syahid. (Hrkh)

PRU 13: Jun, Jika 5 Isu Selesai -BN


PM semalam berkata beliau masih lagi mencari tarikh sesuai untuk pilihan raya dengan menambah ia hanya akan berlaku setelah keyakinan rakyat berpihak kepada pentadbirannya.

KL, 23 Mac 12:Barisan Nasional (BN) telah menyenaraikan lima isu yang perlu diselesaikan bagi mendapatkan sokongan untuk pilihan raya yang mana menurut sumber kerajaan mungkin akan dilaksanakan pada Jun.

The Malaysian Insider difahamkan lima isu tersebut adalah..

 • Pusat Fidlot Nasional (NFC),
 • semakan semula pendapatan kakitangan awam,
 • pertukaran saham Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) - Air Asia,
 • kilang pemprosesan nadir bumi Lynas,
 • dan penyenaraian saham FELDA, FELDA Global Venture Holdings (FGVH).

Turut difahamkan Datuk Seri Jamaluddin Jarjis, Pengerusi Jawatankuasa Manifesto BN telah mengadakan perbincangan dengan wakil editor di Kumpulan New Straits Times pada Selasa lalu berhubung isu berkenaan.

"JJ telah memberikan taklimat dan menyenaraikan isu, namun beliau tidak mendedahkan tarikh tersebut," menurut sumber kepada The Malaysian Insider, memanggil nama panggilan bekas menteri dan juga bekas Duta Besar Malaysia ke Amerika Syarikat itu.

Sumber lain turut mengesahkan taklimat tersebut dan berkata Jamaluddin turut menyebut Jun sebagai tarikh terawal untuk mengadakan pilihan raya.

"Wakil BN yang dilantik dan calon sedang bersiap sedia untuk pilihan raya Jun ini tapi kami masih lagi perlu menyelesaikan kesemua isu tersebut," menurut sumber BN.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam berkata beliau masih lagi mencari tarikh sesuai untuk pilihan raya dengan menambah ia hanya akan berlaku setelah keyakinan rakyat berpihak kepada pentadbirannya.

"Macam-macam boleh berlaku tapi pilihan raya adalah berdasarkan pelbagai faktor tapi kami perlu meyakinkan rakyat.

"Masa yang sesuai adalah bila terdapatnya keyakinan yang tinggi terhadap kerajaan ... kami masih lagi mengenalpasti sokongan bagaimana yang kami miliki," katanya kepada radio berbahasa Cina 988FM pagi tadi.

Ditanya sama ada pilihan raya akan dilaksanakan pada Jun atau May, Najib berkata perkara itu ditentukan oleh keupayaan pentadbirannya untuk "menyelesaikan isu besar". Beliau bagaimanapun tidak mengulas lanjut berkenaan isu itu.

"Faktor boleh menang itu adalah masa yang sesuai untuk kami gerakkannya," kata PM.

The Malaysian Insider pada 10 Mac lalu telah melaporkan Najib telah mengarahkan kesemua pemimpin BN untuk menyenaraikan calon mereka tapi hanya beliau yang berhak membuat kata putus daripada 13 parti komponen perikatan tersebut bagi mencapai kemenangan.

Setiap parti daripada jumlah itu biasanya akan menyerahkan senarai yang telah dipersetujui oleh pengerusi tapi Najib menegaskan untuk meletakkan "calon boleh menang" atau calon yang mampu untuk mengekalkan atau menguasai 222 kerusi Parlimen dan negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat - Kedah, Kelantan, Pulau Pinang, dan Selangor.

Disamping keyakinan beliau itu, kaji selidik yang dijalankan telah menunjukkan peningkatan 10 peratus rating beliau kepada 69 peratus kerana penambah baikan ekonomi dan juga pemberian wang tunai RM500 kepada rakyat berpendapatan rendah di bawah skim Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M).

Kajian Merdeka Centre menunjukkan sokongan kepada Perdana Menteri daripada golongan isi rumah berpendapatan kurang RM1,500 sebulan adalah sebanya 78 peratus dengan empat perilima India, dan 74 peratus Melayu menyukai Najib.

Namun kurang separuh daripada 1,022 pengundi di Semenanjung Malaysia berkata "mereka berpuas hati dengan kerajaan."

Populariti Presiden Umno itu menurun sejak mencapai tahap tertinggi 72 peratus pada May 2010, menurun kepada 69 peratus pada November tahun yang sama sebelum terus menurun kepada 59 peratus pada Ogos 2011.

Ekonomi Malaysia telah pulih daripada kemelesetan pada 2009 kepada kenaikan 7.2 peratus pada 2010 kembali perlahan pada tahun lepas kepada 5.1 peratus.

Bank Negara menjangkakan kadar kenaikan akan berada pada tahap 4.5 kepada 5 peratus tahun ini. (IH/MI)

Juara Seks Menyimpang Dunia, Onani 9Jam 58Minit


ADA satu pertandingan dinamakan “Masturbate-a-thon” disertai oleh peserta lelaki dan wanita. Mereka beronani secara terbuka di khalayak umum. Ia diadakan di Amerika Syarikat dan Denmark sejak lebih 10 tahun lalu dengan alasan untuk mengumpul dana bagi aktiviti seks sihat.

Pemenang rekod hingga kini ialah lelaki Jepun bernama Masanobu Sato Masanobu yang melakukan onani selama hampir 10 jam di 9th Annual Masturbate-a-thon yang diselenggarakan oleh Center for Sex & Culture.

Rekod itu dicipta pada tahun 2009. Sebelumnya di acara yang sama pada tahun 2008, dia menciptakan rekod melakukan masturbasi atau onani selama 9 jam 33 minit. Manakala pada 2009 dia memecahkan rekor baru dengan melakukan onani selama 9 jam 58 menit atau hampir mencapai 10 jam.

Sehingga kini belum ada sesiapa yang mampu memecahkan rekod Masanobu. Rekod terdahulu yakni sebelum Masanobu ialah 5 jam 33 minit. Masanobu bukanlah seorang yang pemalu.

Juara dua kali itu mula beronani selama dua jam setiap pagi ketika teman wanitanya melakukan aktiviti harian. Tetapi wanita itu sedikit pun tidak terganggu dengan perilaku Sato. Malah kadang-kadang wanita itu membantunya menjaga masa prestasi.

“Dia banyak berusaha, dan saya pula mempunyai hobi saya sendiri,” jelasnya dalam satu klip video.

Mementingkan kepuasan sendiri bukanlah perkara mudah. Rupanya, terdapat beberapa latihan sebenar yang diperlukan semasa bersedia untuk pergi lebih jauh.

“Saya berenang dua kali seminggu dan berusaha menambah 5 kilogram otot badan,” dia memberitahu San Francisco Weekly melalui emel. “Ia banyak membantu saya juga, dalam bentuk stamina.”

“The Masturbate-a-thon” ialah satu acara tahunan yang ditaja oleh Center For Sex and Culture di San Francisco, di mana acara tersebut diadakan di satu tempat yang dinamakan “masturbatorium”.

Jika seseorang lelaki mengambil bahagian dalam pertandingan, dia mesti kekal terangsang tanpa memancut untuk seberapa lama yang boleh, jelas satu artikel 2010 dalam akhbar San Francisco Weekly. Ada kalanya, acara tersebut menarik lebih banyak lelaki daripada wanita, yang boleh membuatkan sesetengah peserta hilang minat.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Pelik bagi negara mengaku bertamadun tetapi melakukan perkara tidak bertamadun. Mengadakan pertandingan seks menyimpang onani (melancap) yang tidak sihat, dengan alasan mengumpul dana bagi aktiviti seks sihat.

Itulah Amerika Syarikat, yang menjadi kiblat kepada kebanyakan negara umat Islam seperti Malaysia dan negara-negara yang sekufu dengannya. (IH)

Lihat sebelum ini..

Thursday, March 22, 2012

Berjaya Harungi ISA Zalim, Tahniah Yazid Sufaat!

WAWANCARA Bekas tahanan ISA Yazid Sufaat berkata, kadang kala beliau hanya ingin melihat bintang bersinar di malam resahnya ketika berada dalam tahanan di Kamunting.

NONEDalam tempoh tujuh tahun itu, beliau diasingkan daripada tahanan lain selama lima tahun, kata Yazid dalam satu wawancara dengan Malaysiakini minggu lalu.

"Tujuh tahun itu telah banyak mengajar saya. Saya memahami kehidupan dengan lebih baik, saya menghargai apa nikmat yang Allah bagi.

"Satu hari di penjara itu, saya nak tengok apa? Bintang berkelip-kelip. Tiga tahun tak tengok, daripada sel saya, tak boleh nampak.

"Bila nampak bintang berkelip, itu satu nikmat. Kadang kala kita tidak menghargai kehidupan," katanya yang berdoa supaya dapat melihat pemandangan itu.

Setelah mengharungi segala keperitan hidup semasa di dalam tahanan dan dibebaskan tiga tahun lalu, Yazid bagaimanapun masih sangsi dengan usaha kerajaan untuk memansuhkan akta itu.

"Jika ia berfungsi dengan baik kepada mereka (kerajaan) kenapa mereka hendak mansuhkan? Mungkin mereka akan tukar nama, tapi kandungan akta baru itu sama juga, mungkin lebih teruk," katanya lagi.

Walau telah dibebaskan, Yazid kini masih berada di bawah sekatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu yang menghalang beliau daripada ke luar negara, memiliki aset dan juga berdagang senjata.

Bekas kapten tentera itu percaya, penahanan beliau ada kena mengena dengan "kepakarannya" dalam biokimia.

Dalam wawancara hampir dua jam itu, Yazid tidak teragak-agak untuk menyatakan mengenai pertemuannya dengan pemimpin al-Qaeda Osama bin Laden, rakan-rakannya di Afghanistan dan juga ikatan "ukhuwah" di antara mereka.

Namun, apabila ditanya mengenai penglibatannya dalam program berkaitan biokimia semasa perkhidmatannya dalam Angkatan Tentera Malaysia, mulutnya terkunci rapat.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Tahniah Yazid! Kamu telah berjaya mengharungi ujian dunia. Mengingati kata-kata Nabi Musa AS kepada Superpower Fir'aun, "Hukumlah kamu, kamu hanya hukum di dunia ini sahaja...."(Mk)

Lihat sebelum ini..

130 Kes Murtad S'ngor Dlm 7 Tahun -MB

NONE
Shah Alam 22 Mac 12: Menjawab soalan Mohd Shamsudin Lias (BN-Sungai Burong), Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim semalam berkata, hanya 14 kes yang dibawa ke mahkamah syariah sudah diselesaikan.

Khalid yang juga exco agama negeri bagaimanapun berkata, kerajaan akan terus memantau gejala itu, termasuk pendakyahan agama lain melalui Mais dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

Beliau turut menuntut bekas exco Datuk Hasan Ali yang mendakwa mempunyai bukti video berhubung perkara itu dapat mengemukakannya.

Orang Tionghua Kalimantan & Cina Islam

Komuniti Cina Indonesia yang dijumpai di Pulau Hainan, Republik Rakyat Tiongkok. Ada yang berasal dari Rote, Kupang, dan di sejumlah daerah di Nusa Tenggara Timur (NTT), Indonesia. “Saya kaget begitu tahu mereka berasal dari Rote, NTT. Bahkan, mereka sudah enam generasi di Hainan,” ujar Supardi, tokoh masyarakat Indonesia di Hongkong, yang juga aktif menulis untuk media berbahasa Tionghoa, Xingzhouribao.

CATATAN PERJALANAN: Kalimantan siri 15

T
ERINGAT saya semasa mula sampai di Pontianak, saya bertanya seorang taukeh hotel berbangsa Cina tempat saya menginap, "Berapa peratus penduduk Cina di Kalimantan Barat ini?"

"Kalimantan Barat.. Hah? Jangankan Kalimantan, pada saya, tidak ada data resmi mengenai jumlah populasi Tionghoa di Indonesia dikeluarkan oleh pemerintah sejak Indonesia merdeka.." Jawabnya mendengus.

"Namun perkiraan kasar yang dipercaya sampai sekarang ini, jumlah suku Tionghoa adalah berada di antara 4% - 5% dari seluruh jumlah populasi Indonesia. Dalam sensus penduduk pada tahun 2000, ketika responden sensus ditanyakan mengenai asal suku mereka, hanya 1% dari jumlah keseluruhan populasi Indonesia mengaku sebagai Tionghoa. Daerah asal suku Tionghoa-Indonesia adalah di wilayah tenggara Tiongkok."

Menurutnya lagi, orang-orang Cina atau Tionghoa dari tenggara Tiongkok itu, termasuk suku-suku, Hakka, Hainan, Hokkien, Kantonis, Hokchia, Tiochiu. Daerah asal tertumpu di persisir tenggara situ ialah kerana dari sejak zaman Dinasti Tang, kota-kota pelabuhan di pesisir tenggara Tiongkok memang telah menjadi bandar perdagangan yang ramai. Quanzhou, malah tercatat sebagai bandar pelabuhan terbesar dan tersibuk di dunia pada zaman tersebut.

Ibnu Hasyim sedang minum air dari perigi Abi Waqqas di kawasan Maqam beliau di Guangzhou kira-kira 4 tahun lalu. (Haus Di Maqam Abi Waqqas..)

Kembali menelusuri sejarah kedatangan Islam di Cina, asalnya orang China mengenal Islam dengan sebutan Yisilan Jiao yang berarti ‘agama yang murni’. Masyarakat Tiongkok menyebut Makkah sebagai tempat kelahiran ‘Ma-hia-wu’ (Nabi Muhammad SAW). Ajaran Islam pertama kali tiba di China pada sekitar tahun 615 M. Adalah Khalifah Utsman bin Affan menugaskan Sa’ad bin Abi Waqqash membawa ajaran Illahi ke daratan China (Konon, Sa’ad meninggal dunia di Cina pada tahun 635 M, dan kuburannya dikenal sebagai Geys’ Mazars).

Gambar: Ibnu Hasyim, semasa berada depan antara masjid yang tertua di negeri China. Masjid Huai Sheng, di bandar Guangzhou.

Utusan khalifah itu diterima secara terbuka oleh Kaisar Yung Wei dari Dinasti Tang. Kaisar ini, kemudian memerintahkan pembangunan Masjid Huaisheng atau masjid Memorial di Kanton, yang merupakan masjid pertama di daratan Cina. Ketika itu Dinasti Tang berkuasa, China tengah mencapai masa keemasan, sehingga dengan mudah ajaran Islam tersebar dan dikenal masyarakat Tiongkok.

Di dalam kitab sejarah Cina, yang berjudul 'Chiu T’hang Shu' diceritakan Cina pernah mendapat kunjungan diplomatik dari orang-orang Ta Shih (Arab). Orang-orang Ta Shih ini, merupakan duta dari Tan mi mo ni’ (Amirul Mukminin), yang ke-3 (Khalifah Utsman bin Affan).

Sementara itu, HAMKA didalam bukunya 'Sejarah Umat Islam' menulis, pada tahun 674M-675M, Cina didatangi salah seorang sahabat Rasulullah, Muawiyah bin Abu Sufyan (Dinasti Umayyah), bahkan disebutkan setelah kunjungan ke negeri Cina, Muawiyah melakukan observasi di tanah Jawa, iaitu dengan mendatangi kerajaan Kalingga.

Berdasarkan catatan, diperoleh informasi, pada masa Dinasti Umayyah ada 17 duta muslim datang ke China, sementara di masa Dinasti Abbasiyah dikirim sebanyak 18 duta. Pada awalnya, pemeluk agama Islam terbanyak di China adalah para saudagar dari Arab dan Persia. Orang China yang pertama kali memeluk Islam adalah suku Hui Chi. Ketika Dinasti Song bertahta, umat Muslim telah menguasai industri eksport dan import. Bahkan, pada periode itu jabatan direktur jenderal pelayaran secara konsisten dijabat oleh orang Muslim.

Pada tahun 1070 M, Kaisar Shenzong dari Dinasti Song mengundang 5,300 lelaki Muslim dari Bukhara untuk tinggal di China. Tujuannya untuk 'membangun zon penyangga' antara China dengan Kekaisaran Liao di wilayah Timur Laut. Orang-orang Bukhara itu lalu menetap di daerah antara Kaifeng dan Yenching (Beijing). Mereka dipimpin Amir Sayyid alias ‘So-Fei Er’, yang kemudian dikenal sebagai `bapa’ komuniti Muslim di China.

Ketika Dinasti Mongol Yuan (1274 M -1368 M) berkuasa, jumlah pemeluk Islam di China semakin besar. Mongol, sebagai minoriti di China, memberi kesempatan kepada imigran Muslim untuk naik status menjadi China Han. Sehingga pengaruh umat Islam di China semakin kuat. Ratusan ribu imigran Muslim di wilayah Barat dan Asia Tengah direkrut Dinasti Mongol untuk membantu perluasan wilayah dan pengaruh kekaisaran.

Bangsa Mongol menggunakan jasa orang Persia, Arab dan Uyghur untuk mengurus cukai dan kewangan. Pada waktu itu, banyak Muslim yang memimpin korporasi di awal periode Dinasti Yuan. Para sarjana Muslim mengkaji astronomi dan menyusun kalender. Selain itu, arkitek Muslim juga membantu mendezain ibu kota Dinasti Yuan, Khanbaliq (Sumber : Sejarah Islam di Negeri Tirai Bambu).

Pada masa kekuasaan Dinasti Ming, Muslim masih memiliki pengaruh yang kuat di lingkaran pemerintahan. Pendiri Dinasti Ming, Zhu Yuanzhang adalah jenderal Muslim terkemuka Ada lagi Lan Yu Who, sekitar tahun 1388. Lan memimpin pasukan Dinasti Ming dan menundukkan Mongolia. Selain itu, di masa Kaisar Yong Le (Zhu Di) muncul seorang pelaut Muslim yang handal, bernama Laksamana Cheng Ho, seperti disebutkan sebelum ini.

Tujuan utama Kerajaan China pada masa itu adalah Asia Tenggara. Kerana pelayaran sangat tergantung pada angin musim. Maka setiap tahun, para pedagang Tionghoa akan bermukim di wilayah-wilayah Asia Tenggara yang disinggahi mereka. Demikian seterusnya ada pedagang yang memutuskan untuk menetap dan menikahi wanita setempat, ada pula pedagang yang pulang ke Tiongkok untuk terus berdagang.

Sebagian besar dari orang-orang Tionghoa di Indonesia menetap di pulau Jawa. Daerah-daerah lain di mana mereka juga menetap dalam jumlah besar selain di daerah perkotaan, Sumatra Utara, Bangka-Belitung, Sumatra Selatan, Lampung, Lombok, Kalimantan Barat, Banjarmasin dan beberapa tempat di Sulawesi Selatan dan Sulawesi Utara.
 • Hakka - Aceh, Sumatra Utara, Batam, Sumatra Selatan, Bangka-Belitung, Lampung, Jawa, Kalimantan Barat,Banjarmasin, Sulawesi Selatan, Ambon dan Jayapura.
 • Hainan - Riau (Pekanbaru dan Batam), dan Manado.
 • Hokkien - Sumatra Utara, Pekanbaru, Padang, Jambi, Sumatra Selatan, Bengkulu, Jawa, Bali (terutama di Denpasar dan Singaraja), Banjarmasin, Kutai, Sumbawa, Manggarai, Kupang, Makassar, Kendari, Sulawesi Tengah, Menado, dan Ambon.
 • Kantonis - Jakarta, Makassar dan Menado.
 • Hokchia - Jawa (terutama di Bandung, Cirebon, Banjarmasin dan Surabaya).
 • Tiochiu - Sumatra Utara, Riau, Sumatra Selatan, dan Kalimantan Barat (khususnya di Pontianak dan Ketapang).

Taukeh hotel itu nampaknya amat berminat dengan sejarah bangsanya di rantau orang, terutama di Ketapang Pontianak. Dia menjelaskan lagi..

"Dalam perkumpulan se marga bagi orang Tionghoa ada semacam ikatan batin, selain saling tolong menolong, bilamana se marga dalam kesulitan baik moral mahupun material. Itu tergantung kepada yayasan masing- masing. Menurut buku sejarah, marga-marga itu sudah tercatat abad 21 sebelum Masehi berkelanjutan terus-menerus sampai sekarang.

"Tidak akan berubah dalam tulisan kanji dalam 1 marga. Dalam ejaan / dialek bisa berbeda, tetapi tulisan kanji tidak. Menurut para budayawan, didunia ini hanya orang Tionghoa yang memiliki marga yang unik. Tidak akan hilang dan berubah, kecuali oleh rejim Orba (order baru).

"Marga itu ada ratusan, tetapi yang lazim kita temui tidak sampai 100. Sebagai contoh, di Kodya Pontianak yang dikoordinir oleh Yayasan Bhakti Suci ada 52 yayasan. Dari 52 yayasan 3 berupa suku, 27 marga dan 22 gabungan aneka marga. Yang 27 bermarga itu, minimalnya memiliki 100 anggota se marga, baru bisa dirikan yayasan. Yang 22 lagi tidak, kerana sedikit marganya tidak cukup." Jelas taukeh hotel itu lagi.

Menurutnya, tujuan yayasan ini diutamakan adalah untuk mengurus orang yang meninggal dunia bila cukup wang. Bantuan diberi kepada anggota yang kurang mampu atau miskin. Marga Tionghoa selama ribuan tahun tidak berubah, tetap berlanjut dari generasi ke generasi. Sedangkan suku dan dialek dapat berubah sesuai daerah masing-masing..

Menurutnya, statistik menunjukkan, ada lebih 8,000 marga Tionghoa di Ketapang. Namun hanya, 200 atau 300 yang diumumkan. Menurut Ketua Majlis Umat Khong Fu tsu Apeng Sanjaya, yang menetap di Kabupaten Ketapang mengutarakan marga–marga yang ada di Kabupaten Ketapang sekarang ini, ada 18 marga. Antara lain, LIM, TAN, LIE, TIO, CAN, NG, KANG, IAP, HENG, HUANG, JIE, LAI, TENG, IO, CUA, KHO, CIU dan CU. Begitulah..

Bas yang ku tumpangi itu, kini sudah sampai di pekan kecil Badau. Hari sudah hampir senja. Perjalananku tergendala, kerana ada sesuatu berlaku ke atas diriku.

Bersambung, Insya Allah!

Ibnu Hasyim
alamat: ibnuhasyim@gmail.com

29 Feb 2012
Pontianak, Kalimantan Barat.

Lihat catatan perjalanan...

E-Buku IH-35: Cina Malaya & Malaysia..
E-Buku IH-35: Cina Malaya & Malaysia..
E-Buku IH-7: Menuju Cina Town Di Riau
E-Buku IH-7: Menuju Cina Town Di Riau
E-Buku IH-4: Ke China Bersama Datuk Husam
E-Buku IH-4: Ke China Bersama Datuk Husam
E-Buku IH-51: Perjalanan Ke Kalimantan
E-Buku IH-51: Perjalanan Ke Kalimantan

Gaun Pengantin Terpanjang Di Dunia


EMMA DUMITRESCU memakai gaun pengantin yang paling panjang di dunia di Bucharest kelmarin.

JOM KREATIF

BUCHAREST - Seorang model berusia 17 tahun, Emma Dumitrescu memakai gaun pengantin yang paling panjang di dunia kelmarin.

Dia memakai gaun sepanjang tiga kilometer (km) yang mengambil masa selama 100 hari untuk dijahit dengan melibatkan 10 penjahit.

Gaun itu direka oleh syarikat fesyen Salun Andree di sini.

Pihak Guinness Book of World Records mengiktiraf gaun tersebut sekali gus mengatasi rekod gaun terdahulu dari Belanda yang sepanjang 2.48km. - Agensi

Lhat sebelum ini...
E-Buku IH-53: 'Siri Jom Kreatif, Pelik-pelik..' (2)

E-Buku IH-53: 'Siri Jom Kreatif, Pelik-pelik..' (2)

Penduduk Marah Projek Dawei Di Myanmar


BEBERAPA orang bekerja di projek pelabuhan laut dalam Dawei di Myanmar pada 27 Januari lalu. - AFP

MAYINGYI - Kemarahan orang ramai meningkat di Myanmar ekoran rancangan untuk membina sebuah pelabuhan laut dalam yang bakal menyebabkan ribuan penduduk kampung terpaksa berpindah.

Projek pelabuhan Dawei itu merupakan kunci utama dalam rancangan negara miskin ini untuk membangunkan ekonominya dengan memberikan jirannya, Thailand laluan ke Lautan Hindi dan pasaran ke Barat.

Namun, ketika pentadbiran di negara yang pernah dikenali dengan nama Burma itu giat melakukan pembaharuan, penduduk kampung di selatan negara ini semakin lantang menyuarakan bantahan mereka terhadap rancangan berkenaan.

"Kami tidak mahu berpindah. Rantau kami memiliki kelapa, buah pinang, gajus dan asam jawa. Kami ada semua yang kami perlukan," kata seorang petani yang berusia 53 tahun, San Nyein.

Menurut anggaran rasmi, kira-kira 20,000 penduduk yang tinggal di penempatan sepanjang perairan Andaman dekat sempadan Thailand akan dipindahkan bagi membolehkan projek tersebut dilaksanakan.

Pihak berkuasa telah berjanji akan menempatkan penduduk kampung ke kawasan kediaman baharu yang dilengkapi kemudahan sekolah, hospital dan kedai selain kemudahan air paip dan bekalan elektrik.

Projek Dawei melibatkan pembinaan sebuah pelabuhan laut dalam dengan dilengkapi rangkaian jalan raya yang menghubungkan Myanmar dengan Thailand, Kemboja dan Vietnam. Ia juga melibatkan pembinaan sebuah zon industri mega, jalan kereta api, talian komunikasi dan saluran paip gas serta minyak.

Kos keseluruhan projek itu dianggarkan boleh meningkat kepada AS$50 bilion (RM153.83 bilion).

Projek itu diketuai syarikat gergasi Ital-Thai dari Thailand. - AGENSI

Perlu 100 Kerusi Ambil Alih Parlimen.. -Guan Eng

KL, 22 Mac 12 - Lim Guan Eng percaya Pakatan Rakyat (PR) hanya perlu menang 100 kerusi dalam Pilihan Raya Umum yang harus dilaksanakan sebelum Mei depan untuk menawan Putrajaya dan "Umno akan musnah".

Setiausaha Agung DAP itu berkata PR "mungkin tidak mampu" untuk menawan keseluruhan 112 kerusi untuk majoriti di Parlimen dalam pilihan raya umum pertama mereka tapi Barisan Nasional (BN) akan tumbang sekiranya pembangkang menguasai majoriti di Semenanjung.

"Pilihan raya kali ini agak sukar. Kami mungkin tidak mampu, dan kami tidak perlukan 112 kerusi untuk memegang kuasa. Cukup hanya 100.

"Sekiranya kami adalah parti majoriti di Semenanjung Malaysia, adakah akan ada lagi kesetiaan daripada parti Barisan Nasional di Sabah dan Sarawak?" soal Ketua Menteri Pulau Pinang itu dalam satu temuramah khas dengan The Malaysian Insider minggu ini.

Beliau turut menjangkakan "jika kami memperolehi 90 kerusi di Semenanjung dan 10 di Sabah dan Sarawak", Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan menjatuhkan Presiden Umno dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Lim menjelaskan bagaimana Najib sendiri mengambil kuasa daripada kedua-dua jawatan berkenaan daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi hanya lepas setahun menguasai kerajaan selepas pilihan raya terburuk BN pada Mac 2008.

"Kamu yakin Muhyiddin tidak akan cabar Najib? Itu sudah pasti. Umno kemudian akan musnah. Itu merupakan permainan yang sangat berbeza," jelas Ahli Parlimen Bagan ini lagi.

DAP telah menyertai pakatan tidak rasmi antara PKR dan PAS dalam pilihan raya 2008 yang menyaksikan rekod kemenangan 28 kerusi kerajaan dan menafikan dua per tiga majoriti Parlimen dan lima kerajaan BN.

Ketiga-tiga pembangkang berkenaan menerima sokongan lebih daripada separuh undi popular di kawasan semenanjung, dengan memenangi 80 daripada 166 kerusi.

Parti-parti tersebut kemudiannya menubuhkan Pakatan Rakyat dengan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan 30 ahli Parlimen akan berpaling tadah kepada PR pada 16 September, 2008 dan menamatkan penguasaan selama 50 tahun parti pemerintah sejak kemerdekaan.

Pemimpin pembangkang dipercayai telah mensasarkan Sabah dan Sarawak terutamanya setelah Parti Progressif Sabah, yang mempunya dua Ahli Parlimen keluar BN.

Bagaimanapun, janji bekas Timbalan Perdana Menteri itu tidak pernah tertunai dan peningkatan Najib menyaksikan BN kembali bertenaga dengan kemenangan pilihan raya kecil.

Namun begitu, Najib yang menggantikan Abdullah kononnya dilihat akan meningkatkan kemenangan kepada 140 kerusi sejak empat tahun lalu dan pemerhati melihat, hanya melalui kemenangan dua per tiga majoriti akan menjamin masa depan Najib.

Kajian bulan lalu yang dibuat oleh Merdeka Centre menunjukkan rating Najib melonjak 10 peratus kepada 69 peratus dengan peningkatan ekonomi dan pemberian wang tunai RM500 kepada kumpulan berpendapatan rendah di bawah Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) telah melonjakkan nama beliau.

Lim sebelumnya berkata pembangkang harus menambahbaik kedudukan mereka di Sabah dan Sarawak daripada dua kepada sekurang-kurangnya satu pertiga kerusi daripada keseluruhan 56 kerusi untuk berpeluang memiliki kuasa memerintah.

Namun demikian, ketika temuramah tersebut beliau berkata "kita harus realistik, perkara itu bukan mudah, tapi bukan juga mustahil." (MI)

Serangan 9/11, Niat Suci, Bukan Pengganas -Yazid Sfaat

NONEKL 21 Mac 12: Bagaimana seseorang menjelaskan kewajaran kematian 3,000 nyawa yang tidak berdosa? Bagi ramai orang di seluruh dunia yang menyaksikan kemusnahan pada 11 Sept, 2001, sukar bagi menjelaskan kewajaran itu.

Tetapi tidak bagi Yazid Sufaat - suami, bapa, kapten tentera yang telah bersara, usahawan dan mengikut Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), antara penaja serangan al-Qaeda yang meranapkan Pusat Dagangan Dunia di New York.

Beliau turut menafikan dirinya seorang pengganas, walaupun menurut PBB, Yazid pada bulan Oktober 2001 pernah bertemu dengan Zacarias Mousaoui.

Zacarias pada tahun 2006 dihukum penjara seumur hidup oleh mahkamah Amerika Syarikat kerana kesalahan merancang serangan 9/11. Beliau juga dikatakan memberikan Yazid sekurang-kurangnya AS$35,000 untuk membuat persiapan berhubung serangan berkenaan.

Yazid ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) semasa dalam pulang dari Afghanistan di sempadan Thailand-Malaysia, pada bulan Disember 2001. Beliau ditahan sekurang-kurangnya tujuh tahun di Kamunting, Perak. Daripada tempoh tahanan itu, lima tahun adalah kurungan di bilik seorang diri.

sept 11 911 attack world trade centre new york 110906Yazid, 48, yang diwawancara Malaysiakini di rumahnya minggu lalu, mempunyai jawapan yang mudah berhubung pembunuhan sesama manusia - jika apa yang dilakukan mereka itu adalah salah, Allah akan memberikan petanda.

Menurut beliau, tindakan militan yang didakwa membawa nama buruk kepada Islam sebenarnya melakukan kerja "pemasaran" apabila jumlah yang memeluk Islam semakin ramai.

"Niat mereka adalah suci. Apa yang mereka lakukan adalah satu ibadat, dan mereka mungkin melakukan kesilapan di sana sini, tetapi iman mereka, kepercayaan mereka terhadap keEsaan Allah adalah benar.

"Jika mereka membuat kesilapan, mungkin dalam pelaksanaan, dan insyaAllah, Allah akan mengampunkan mereka," katanya. (IH/Mk)

'Seks Islam' Saloran TVRSA Mula Dipantau JPM

NONE


KL 22 Mac 12: Isu kontroversi 'seks Islam' yang pada mulanya dibangkitkan Kelab Taat Suami terus dikupas di saluran televisyen dalam talian TVRSA milik Al-Arqam, yang terus mempromosi agenda tersebut.

NONEMenggunakan slogan 'saluran roh suci dan seks suci Islam', saluran yang mula beroperasi pada Ogos tahun lalu antaranya cuba memaparkan infomasi mengenai "kehebatan dan keindahan seks Islam".

Dalam kandungan video yang disiarkan, TVRSA antaranya menggelarkannya Nabi Muhammad yang memiliki 11 orang isteri sebagai "bapa seks suci" yang memperjuangkan seks Islam sebagai cara hidup berkeluarga.

"Seks Islam yang indah itu ditaja oleh 3 tokoh seks suci - Abuya Asaari At Tamimi - mewakili Muhammad dan Imam Mahdi yang ghaib itu," dialog dalam video dokumentari berjudul "Teater seks suci Islam - kembalikan seks Islam kepada dunia" itu dipetik.

"(Seramai) 200 lebih cucu daripada 38 orang anak bersama 4 orang isteri, hebat sungguh sumbangannya pada seks Islam. Keluarga moden, bukti realiti, seks yang diperjuangkan Islam, hebat hasilnya. Sedangkan seks Barat itu kurus kering jadinya (jika) dibanding dengan seks Islam."

Bagaimanapun, TVRSA bukan semata-mata membincangkan isu itu sahaja kerana turut memuatkan video kategori lain, termasuk berita, dialog, dokumentari, drama dan pendidikan.

Saluran itu menjadi perhatian apabila Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom kelmarin mengarahkan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) memantaunya.

NONEBeliau berkata, TVRSA perlu diberi perhatian serius kerana bimbang ajaran sesat Aurad Muhammadiah yang menjadi pegangan kumpulan berkenaan berkembang semula.

Tinjauan Malaysia mendapati saluran itu masih aktif dengan video terbaru mereka dimuat turun semalam. (IH/Mk)

Wednesday, March 21, 2012

Fitnah Ladang Rakyat, Tim. MB K'tan Jelaskan.


KOTA BHARU, 21 Mac 12: Keghairahan laporan khas mengenai Ladang Rakyat yang disiarkan sebuah akhbar Umno tiga hari berturut-turut sejak kelmarin seperti mencipta benda yang tidak wujud.

Laporan yang mendakwa ada penduduk di Kampung Lepar Jaya dan Kuala Ketil, Gua Musang dianiaya projek Ladang Rakyat ternyata tidak berasas sama sekali.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob (gambar) berkata, tidak ada projek Ladang Rakyat di kedua-dua lokasi berkenaan.

“Kononnya berlaku penderitaan yang ditanggung bebeberapa keluarga yang langsung tiada kaitan dengan projek Ladang Rakyat,” katanya selepas mesyuarat Exco di sini, hari ini.

Utusan Malaysia hari ini melaporkan seorang penduduk, Mohd Donia Hanafi, 62 mendakwa akibat kerajaan negeri memajak tanah di Lepar Jaya menyebabkan beliau terpaksa berpindah ke Kampung Kuala Betis.

Dakwa beliau rumahnya di Lepar Jaya dimusnahkan syarikat yang ada kaitan dengan Ladang Rakyat.

Penyelia parlimen Gua Musang, Abdullah Hussin juga menjelaskan tidak ada projek Ladang Rakyat di kawasan seperti didakwa dalam laporan Utusan hari ini.

Katanya, projek Ladang Rakyat hanya terdapat di Kuala Betis, Limau Kasturi, Paloh 4, Renok Baru dan beberapa lokasi lain.

“Saya juga tidak pernah mendengar cerita ada penduduk dihalau kerana projek Ladang Rakyat. Malah tidak pernah kedengaran ada penduduk ditahan di lokap kerana mempertahankan kebun mereka,” katanya dihubungi di Gua Musang.

Timbalan Menteri Besar menegaskan kerajaan negeri menafikan sama sekali laporan akhbar berkenaan, termasuk dakwaan 60,000 hektar tanah Ladang Rakyat dipajak kepada syarikat swasta.

“Ini kerana keluasan tanah Ladang rakyat hanya 25,666 hektar dan bukannya 60,000 seperti dilaporkan. Lagi pun konsep pemajuan tanah bukan secara pajakan.

“Hak milik tanah Ladang Rakyat kekal sama ada tanah kerajaan atau didaftar di atas nama Perbadanan Pembangunan Ladang Rakyat tanpa dipajak kepada syarikat swasta,” ujarnya.

Miskin tegar

Ahmad juga berkata, dakwaan hanya 5 peratus peserta Ladang Rakyat bebas daripada kemiskinan tegar juga tidak tepat.

Katanya, akhbar terbabit menggambarkan seolah-olah daripada 4,834 peserta hanya 5 peratus atau 240 orang sahaja yang bebas miskin tegar dalam masa enam tahun projek dilaksanakan.

“Sedangkan fakta sebenar ialah 5 peratus bebas miskin tegar dalam masa setahun. Dan ini bermakna angkanya 240 orang setahun atau pun 1,440 orang enam tahun,” katanya.

Menurutnya juga dakwaan peserta menerima sijil tetapi tidak menerima apa-apa dividen sebenarnya mereka merupakan peserta bagi penempatan berkelompok.

Katanya, peserta yang menerima dividen RM200 sebulan bukan di kalangan peserta penempatan berkelompok yang akan diwujudkan di Paloh 4 dan Limau Kasturi.

Beliau berkata, peserta penempatan berkelompok tersebut akan diberi tapak rumah yang dibina peserta melalui pembiayaan sewa beli tanpa faedah diurus Ladang Rakyat.

“Peserta dijangka akan dapat memasuki tapak rumah dalam masa sebulan dua lagi. Peserta akan menerima gaji bulanan dengan mengusahakan ladang seluas 10 ekar setiap seorang.

“Mereka juga akan diberi insentif sebanyak RM15 bagi setiap tan hasil kelapa sawit daripada hasil buah sawit di kawasan diusahakan,” ujarnya.

Saman

Sementara itu Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Ladang Rakyat, Dr Nazmi Ghazali Azmi berkata, sekiranya akhbar terbabit tidak menyiarkan penafian dibuat kerajaan, pihaknya tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang. (Hrkh)

T/Rizab Melayu: U/M'sia Tiada Fakta -MB K'tan

Laporan Utusan hari ini yang membawa tindakan saman ke atas akhbar itu

KOTA BHARU, 21 Mac 12: Kerajaan negeri Kelantan mengambil keputusan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap akhbar Utusan Malaysia yang memfitnah mereka berkaitan isu tanah.

Keputusan ini dicapai dalam mesyuarat Exco kerajaan negeri Kelantan yang dipengerusikan oleh Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini.

"Laporan itu kami sifatkan sebagai tidak berfakta, menghasut agar membenci kerajaan negeri dan fitnah," kata Dr Mohd Fadhli Hassan (gambar bawah), Exco kerajaan negeri Kelantan.

Tiga Exco Kelantan dalam sidang media mereka hari ini

Akhbar milik Umno, Utusan Malaysia hari ini menyiarkan laporan muka depan kononnya rakyat Kelantan dianiaya ekoran dakwaan tindakan kerajaan negeri memajak tanah kepada syarikat bukan bumiputra.

Laporan itu memetik kenyataan Datuk Mustapha Mohamad, Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan.

Semalam, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menghantar notis saman kepada Utusan ekoran laporan media itu yang mendakwa beliau seorang biseksual. Anwar menuntut penarikan balik berita itu, permohonan maaf dan bayaran gantirugi RM100 juta.

Dr Fadzli, exco penerangan Kelantan dalam kenyataannya berkata, kerajaan negeri telah mengarahkan tindakan itu dilaksanakan. "Laporan itu berunsur fitnah dan ada niat politik untuk burukkan Kelantan," kata Dr Fadzli selepas menghadiri mesyuarat Exco pagi ini.

Beliau mempertikaikan, bagaimana akhbar itu boleh menyiarkan berita sebegitu sedangkan tanah rizab Melayu di negeri ini yang dikatakan dilelong dan sebagainya tidak berbangkit langsung kerana ia tidak dijual. (Hrkh)

PRU 13: Sarawak, 2 kerusi Calon Bukan Islam PAS


KL, 21 Mac:
PAS sudah mengenalpasti calon dari Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) yang akan bertanding di Sarawak dalam pilihan raya umum akan datang.

Penasihat DHPP, Dr Mujahid Yusof (gambar) berkata, PAS akan meletakkan sekurang-kurangnya dua calon di Sarawak begitu juga di Sabah.

"Kita mengenalpasti dua kerusi Parlimen dan dua calon DHPP untuk Sarawak sehingga kini. Untuk Sabah pula kita akan kenalpasti tidak lama lagi," kata Mujahid yang ke Sarawak baru-baru ini.

Harakahdaily difahamkan, calon-calon PAS di Sarawak adalah dari kaum Cina dan Kadazan yang bukan beragama Islam. Dalam pada itu, Mujahid juga meminta PAS Negeri Sembilan dan Melaka turut memikirkan calon DHPP dalam pilihan raya umum akan datang.

"Saya dapati Johor sudah mengenalpasti calon mereka. Jadi apa salahnya Melaka dan Negeri Sembilan yang turut berada di ambang kebangkitan selatan ini turut memikirkan pendekatan yang sama," kata Mujahid yang juga Pengerusi Lajnah Perpaduan PAS.

Dalam pilihan raya umum lalu, PAS meletakkan calonnya Kamutha Raman bertanding di salah satu kerusi Dun di Johor. Oleh kerana ketika itu PAS belum membuat keputusan tentang calon bukan Islam, Kamutha bertanding atas tiket PKR.

Sebelum ini, Pesuruhjaya PAS Johor, Selangor dan Perak memaklumkan, mereka telah menghantar senarai nama calon dari DHPP yang mereka cadangkan. Menurut Mujahid, Malaka dan Negeri Sembilan serta Kedah tidak menghantar nama dari kalangan DHPP kerana mereka tidak mempunyai nama yang sesuai.

"Namun suka saya cadangkan, negeri-negeri merujuk kepada DHPP Pusat untuk mendapatkan nama-nama yang sesuai untuk dicalonkan atas tiket PAS," kata beliau yang juga anggota Parlimen Parit Buntar. (Hrkh)

Kader Sheikh Fadzil Tinggal UMNO. Komen N/Aziz


KOTA BHARU, 21 Mac 12:
Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berpendapat, semua pemimpin Umno beragama Islam sepatutnya sudah lari meninggalkan Umno sebagaimana Tan Sri Kadir Sheikh Fadzil.

“Sepatutnya semua orang Umno yang beragama Islam lari dari menyertai perjuangan kebangsaan,”ujarnya.

Bagi beliau, setelah Umno semakin menyimpang dari perjuangannya, amat wajar lebih ramai pemimpin Umno keluar parti itu dan bukan hanya Tan Sri Abdul Kader sahaja. Nik Abdul Aziz berkata sepatutnya pemimpin Umno telah ramai dan sudah lama keluar dari parti itu untuk menyertai PAS.

Tambahnya, ini kerana perjuangan PAS sendiripun ditubuh oleh Biro Agama Umno yang menyedari perjuangan parti itu tidak selari dengan kehendak Rasulullah. Menyentuh tentang penarikan diri Kadir sebagai ahli Umno oleh Datuk Kader, beliau menyifatkan tindakan itu sebagai sudah terlewat.

Ini kerana katanya Umno sudah pecah serta berbau busuk menembusi hidup seluruh rakyat di negara ini Kader baru berbuat demikian.

“Ketika suasana begini baru istihar keluar Umno, jadi rasanya sudah tidak begitu strategik lagi,”ujarnya.

Katanya, rakyat juga sepatutnya sudah lama tidak menyokong Umno dan BN dengan gejala buruk seperti rasuah, penculikan kanak-kanak, penyalahgunaan wang zakat dan berbagai lagi. Sambungnya, gejala itu berlaku berikutan pemimpin salah mentadbir negara seumpama memandu sebuah kereta yang tidak mempunyai ‘break’, akibat kerosakan.

Sambungnya, tidak ada perkara yang boleh menyekat golongan itu dari melakukan perkara mungkar ekoran break (iman) yang telah rosak.

Katanya lagi, pengertian maksiat juga telah disempitkan oleh manusia yang hanya melihat pada perbuatan zina sahaja, sedangkan derhaka pada Allah juga sebagai maksiat.

“Apa sahaja perbuatan yang derhaka kepada Allah, zina, tak solat, rasuah, culik manusia dan berbagai lagi adalah perbuatan maksiat,”ujarnya.

Tambahnya, ini kerana manusia sudah tidak ada lagi kuasa radhi’ (kuasa menyekat) dari mereka melakukan kejahatan. (Hrkh)

Radiasi Bukit Merah, DAP Bentang Usul Tergempar.

Radiasi di Bukit Merah: DAP bentang usul tergempar
KL 21 Mac 12: Satu usul tergempar akan dibentangkan di Dewan Rakyat bagi membincangkan dakwaan tahap radiasi yang berlebihan di sekitar kilang penapisan Asia Rare Earth di Bukit Merah, dan tapak pelupusan sisanya di Bukit Kledang.

fong po kuan and chong chien jen walkout suspended from parliament 061108 04Memetik bacaan daripada kumpulan anti-Lynas Selamatkan Malaysia Hentikan Lynas (SMSL), Fong Po Kuan (DAP-Batu Gajah) berkata bacaan yang dibekalkan oleh Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) menunjukkan angka yang bercanggahan.

Kata Fong, usulnya itu bersifat khusus, mempunyai kepentingan awam dan perlu digerakkan kerana ia melibatkan kehidupan sekurang-kurangnya 10,000 penduduk.

Semalam, SMSL yang berjuang menentang loji pemprosesan nadir bumi milik Lynas di Gebeng, Kuantan, berkata bahawa kesan radiasi di kilang yang telah ditutup 18 tahun lalu, masih pada tahap berbahaya.

Ia berikutan lawatan kumpulan itu yang diketuai pengerusi SMSL Tan Bun Teet dengan ahlinya yang lengkap dengan alat peranti bacaan radiasi.

NONEDakwa beliau, bacaan berhampiran tapak kilang adalah sekitar 0.19 microsievert setiap jam manakala bacaan berhampiran tapak pelupusan sisa pula berjumlah kira-kira 0.2 microsievert bagi setiap jam.

Kedua-dua bacaan, jika dihitungkan kepada bacaan asas tahunan, adalah di luar tahap selamat iaitu pada 1 milisievert setiap tahun seperti yang dinasihatkan oleh Lembaga Pelesenan Tenaga Atom (AELB), kata Tan. (Mk)

Hilang Perawan: 1 Dari 4 Remaja Bawah Umur.

SATU dari empat gadis remaja sudah pernah berhubungan seks semasa masih di bawah umur. Demikian hasil ssatu kajian yang dilakukan The Health Survey for England, dan dpetik dari The Sun, Jumaat (16 Dis 2011).

Sementara, 27 persen dari perempuan usia 16-24 tahun mengaku sudah melakukan hubungan seks sebelum usia yang dibolehkan. Kenyataan ini boleh dibandingkan dari hanya empat persen perempuan usia 55-69 mengaku berhubungan seks sebelum usia 16 tahun. Hasil penemuan ini menjadi peringatan adanya perubahan masalah seksualiti di kalangan remaja.

Hasil penelitian The Health Survey for England, yang dilakukan NHS Information Centre, menemukan data untuk remaja lelaki usia 16-24 tahun, jumlahnya lebih rendah dan berada di angka 22 persen. Bandingkan saat kajian dilakukan pada kelompok umur 55-69 tahun yang berada di angka 15 persen ketika melakukan hubungan seks di bawah umur.

Penemuan yang mengejutkan ini tentu saja membuat gesaan supaya dilakukan pendidikan seks di sekolah. "Masyarakat mengalami perubahan yang sungguh dramatis dalam kurun waktu 50 tahun terakhir. Pendidikan dan informasi mengenai kesihatan seksual yang diperlukanikalangan muda dan membantu mereka tidak melakukan hubungan seks sebelum siap," kata Rebecca Findlay, dari lembaga amal kesihatan FPA.

"Yang perlu diingatkan bahawa hal ini terjadi kerana makin berkembangnya pornografi dan meningkatnya pengetahuan seksualiti sebelum usia remaja," jelas pejabat dari kementerian kesihatan, Diane Abbot.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Cara penyelesaiannya, bukan dengan mengajar ilmu seks, tetapi mengajar dan belajar ilmu akhlak, yang di dalamnya pelajaran seks menurut agama. Bukan memperkenalkan atau mengajar najis zina seperti yang diagung-agungkan oleh negara tanpa panduan agama-agama, atau negara sekular meterialistik.

Awas peng'eksport'an budaya laknat itu ke negara ini! (IH)

Lihat Gambar Ini, Siapa PM Sebenarnya?

Gambar ini, yang di barisan depan pemimpin tertiggi negara. Tapi, di mana PM?
Rosmah: Kembangkan.....

-------------------------------------------------------------------------

Kembang potensi diri, Rosmah nasihat generasi muda

KL, 21 Mac 12: Generasi muda perlu mengembangkan potensi untuk menjadi insan yang berguna kepada diri sendiri dan masyarakat, isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor kata Selasa malam.

Beliau berkata generasi muda merupakan kumpulan penting dalam meneraju masa depan negara dan untuk itu mereka perlu menyerlahkan jati diri, dan mengembangkan potensi untuk menjadi insan yang berguna kepada diri sendiri dan negara.

Melaporkan Bernama Online, beliau berkata demikian dalam kata aluannya yang disiarkan pada awal program akhir “Misi 12”, program realiti Astro di Pusat Penyiaran Asia, Astro di sini.

Rosmah (gambar) pada majlis itu menyampaikan hadiah kepada para peserta termasuk peserta terbaik yang dimenangi oleh Muhammad Subky Halib. Subky, 23, membawa pulang wang tunai RM12,000 berserta trofi.

Rosmah turut berkata program itu mempunyai hasrat murni bagi membantu memperkasakan para remaja serta membina kerjaya mereka demi menjamin masa depan golongan belia.

Menurut laman web Astro, Misi 12 merupakan sebuah program untuk membantu dan merubah masa depan 12 orang remaja terpilih, yang terdiri daripada mereka yang menganggur, bertaraf pendidikan rendah, tiada cita-cita, kurang keyakinan diri serta mempunyai masalah sosial.

Tujuan utama Misi 12 adalah untuk mengukuhkan emosi mereka supaya mereka memperoleh kemahiran hidup secara praktikal, menjalani kehidupan lebih sihat, melaksanakan matlamat pendidikan mereka dan membentuk asas yang diperlukan untuk mencapai objektif berdikari dan peralihan mereka ke dalam hidup mereka sendiri.

Dalam program tersebut, kesemua 12 peserta dipecahkan kepada tiga kumpulan di bawah pengawasan tiga orang ikon yang bertindak sebagai mentor iaitu Pengurus Besar Mercedes Benz Malaysia Datuk Soke Clement Soo, Pengurus Besar Tayangan Unggul Sdn Bhd Gayatri Su-Lin Pillai dan Pengarah Coffee Scene Sdn Bhd (Bangi Kopitiam), Ooi Kim Chong. (MI)

Lihat sebelum ini..

E-Buku IH-29: Rosmah Mansur Bakal PM Wanita M'sia?
E-Buku IH-29: Rosmah Mansur Bakal PM Wanita M'sia?

Hutang Negara Di Paras 53% KDNK

Hutang negara kini pada paras 53% KDNK
KL 21 Mac 12: Hutang negara belum berada pada tahap kritikal atau membimbangkan, walaupun ia hanya dua peratus sebelum mencecah had pinjaman yang dibenarkan oleh perlembagaan, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Awang Adek Hussin.

NONE"Ia tidak berada pada tahap yang kritikal pada masa ini. Had kita adalah 55 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), kita kini cuma berada pada paras 53 peratus. Jadi tidak perlu bimbang tentang hal itu," katanya semasa sesi soalan di Dewan Rakyat hari ini.

Awang Adek menjawab soalan tambahan daripada Datuk Saifuddin Nasution (PKR-Machang) mengenai apa yang dilakukan oleh kerajaan untuk mengawal hutang kerajaan yang semakin meningkat. (MK)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails