Saturday, May 26, 2012

Selingan: Tuntut Md Isa Sabu letak Jawatan..https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/551062_294035470691232_100002543449286_640297_1861780702_n.jpg

  Thumbnail

GERAM 01 : TUNTUT MD ISA SABU LETAK JAWATAN.wmv

Gerakan Anak Muda (GERAM) Menuntut Menteri Besar Perlis, YAB Dato Seri Md Isa Sabu Meletak Jawatan Sebagai Menteri Besar Perlis. (gambar)
by gerakananakmuda 14 hours ago 6 views

Lihat sebelum ini.. 
E-Buku IH-49: Selingan..
E-Buku IH-49: Selingan..
 

Jom Melawat Xinjiang

Pesta Pelancongan dan Kebudayaan Altai Xinjiang ke-2

Pesta Pelancongan dan Kebudayaan Altai Xinjiang ke-2 dirasmikan pada 8 Mei lalu. 

Pesta ini bertemakan "mempamerkan dasar yang bermanfaat bagi rakyat, menggalakkan kesenian bangsa, mencipta bandar bersejarah yang terkenal, mempamerkan kebudayaan Gunung Arjin". 

Pesta inidiisikan dengan pelbagai acara termasuk pertandingan tarian yang menarik 10 ribu peserta, majlis perkahwinan beramai-ramai, pertunjukan busana tradisional, dan sukan terdisional.

Penduduk Xinjiang Dapat Rumah Kediaman yang Selesa
 Agensi Berita Xinhua China
Penduduk yang tinggal di desa Togaisak, kaunti Shufu, kawasan Kashgar Xinjiang kini dapat menikmati rumah kediaman yang selesa hasil projek pembinaan bantuan bandar Guangzhou. 35 buah keluarga di desa ini berpindah ke rumah seluas 666 meter persegi dan disempurnakan bekalan air, elektrik, dapur, tandas dan bilik mandi. Pihak berkuasa bandar Guangzhou telah membina 8,450 buah rumah kediaman di kaunti Shufu. Selain itu, kerajaan tempatan turut berusaha untuk menggalakkan perkembangan pelancongan di luar bandar dan memperkenalkn adat resam etnik Uygur. 

Penduduk desa Togaisak, Abdukrem Amiti sedang menonton televisyen di rumahnya. 

Ibnu Hasyim di Xinjiang:
Setelah puas berkeliling, sampai ke gerai akhir, yang dimiliki oleh sepasang suami isteri orang Islam. Gerai masih belum dibuka habis. Mungkin ada yang tutup. Mungkin juga ada khabar angin menakutkan, kerana baru lepas hari genap setahun tragedi berdarah perselisihan kaum. Dikatakan rusuhan itu terjadi kerana kaum Uighur menuntut keadilan sosial hak otonomi mereka dari negara Republik Rakyat China.

Suaminya juga menyanyikan beberapa lagu mungkin sebagai menghormati tetamu, dan mengisi masa lapang sambil berhibur.  Kanan sekali Ibnu Hasyim. (gambar atas & bawah)
 

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-33: Dari Cina Ke M'sia, Ikut Jalan Darat
E-Buku IH-33: Dari Cina Ke M'sia, Ikut Jalan Darat
 E-Buku IH-4: Ke China Bersama Datuk Husam
E-Buku IH-4: Ke China Bersama Datuk Husam

Bahtera Nuh Di Hong Kong

Bahtera Nuh tersergam indah dengan pemandangan laut dan jambatan
gantung besar di belakangnya di Noah's Ark Theme Park, Hong Kong
HONG KONG – Salah satu kisah yang paling terkenal dalam Alkitab ialah kisah Bahtera Nuh. Sekarang orang boleh melawat replika saiz sebenar bahtera itu di salah satu bandaraya paling terkenal di dunia, Hong Kong. 

Bahtera itu telah dibangunkan bersebelahan sebuah jambatan gantung yang besar dan bersebelahan salah satu jalan air paling sibuk di dunia. Kisahnya bermula dengan suatu usahasama yang unik yang melibatkan kerajaan, sebuah syarikat pemaju pembangunan dan pertubuhan-pertubuhan Kristian dalam jalinan kerjasama.
Pada penghujung tahun-tahun 90an, Hong Kong memerlukan sebuah jambatan untuk menyambung bandaraya itu dengan lapangan terbangnya yang baru. Matthew Pine adalah pengurus taman tema rekreasi “Noah’s Ark.”
Sebagai sebahagian daripada rencana pembangunan keseluruhan, ada sebuah pulau yang perlu dimajukan untuk membolehkan pembinaan jambatan itu,” dia mengingat kembali. 
Pemandangan malam Noah's Ark Theme Park, Hong Kong
Sebagai peguam untuk pihak pemaju, Hugo Chan mempunyai cadangan untuk pihak kerajaan.

“Kami boleh menolong Kerajaan membina jambatan itu, berunding dengan pemilik-pemilik tanah di pulau itu, dan membina taman tema rekreasi untuk masyarakat umum, dan dengan izin memindah-alihkan kampung-kampung dan membina projek pembangunan perumahan,” katanya kepada pihak kerajaan.
Dengan itu kerajaan pun membina jambatan, apartmen-apartmen dan taman tema rekreasi itu.
“Pihak kerajaan mempunyai visi untuk melakukan sesuatu yang hebat, sesuatu yang tampil berbeda. Jadi mereka menyarankan banyak idea-idea. Sebahagian daripada idea-idea itu benar-benar keterlaluan dan tidak munasabah,” kata Pine.
Hampir 70 pasang replika binatang bersaiz sebenar dipamerkan 
Pihak pemaju mengatakan bahawa visi untuk bahtera itu datang  daripada seorang anak kecil perempuan berusia 8 tahun.

“Ianya berasal dari hati seorang anak kecil perempuan berusia 8 tahun.  Dia melukiskan suatu gambar, dan bapanya mengambil idea itu. Pegawai-pegawai kerajaan tertarik dengannya dan dari situ para arkitek dan jurutera membina pelannya,” jelas Pines. “Pasukan pemasaran juga mengikut serta. Kerajaan Hong Kong juga tampil memberi sokongan. Dan akhirnya mereka menjadikan apa yang anda lihat hari ini.”
Para kontraktor membina bahtera itu sepertimana yang dikatakan Alkitab – 300 hasta panjangnya,  50 hasta lebarnya dan 30 hasta tingginya. Ramai percaya bahawa bahtera dalam Alkitab itu adalah pembinaan kayu yang paling besar pernah berlayar di laut.

Di luar bahtera itu, ada sebuah taman yang mempamerkan hampir 70 pasang replika binatang bersaiz sebenar and juga beberapa pasang binatang yang hidup. Di dalam bahtera, beberapa binatang yang jarang ditemui juga dipamerkan seperti nautilus, toucan dan ikan-ikan eksotik.

Filem animasi ditayangkan pada layar-layar skrin yang menunjukkan bagaimana bahtera yang asal mungkin telah dibangunkan dan bagaimana sistem pengudaraannya mungkin dibentuk. Pameran-pameran itu juga mengisahkan bagaimana kisah bah besar itu hampir-hampir sejagat di kalangan kebudayaan-kebudayaan dunia zaman silam.

Para pereka bahtera itu menampilkan kisah Nuh pada ketika dia membuka gerbang bahtera selepas bah itu berakhir.

“Sebab mengapa kami memilih detik itu dalam kisah itu ialah kerana inilah mesej yang kami mahu berikan kepada Hong Kong, kepada China dan dunia hari ini,” kata Pine.

“Dalam hidup, kita sentiasa menghadapi bah, kita pasti menghadapi pencubaan, kita pasti menghadapi kesukaran,” jelasnya. “Jika kita dapat mencari suatu bahtera yang boleh menolong kita melalui ribut itu, dan melalui bah di dalam kehidupan yang mungkin mengancam hidup kita, supaya kita boleh melepasinya, mempunyai permulaan baru, dan memiliki harapan baru, seperti pada  zaman Nuh.”
Para pengunjung melawat di Noah's Ark Theme Park
(Dipetik dan diterjemah daripada traskripsi siaran CBN "Life-Size Noah's Ark Opens in Hong Kong" bertarikh 22 Ogos 2011)

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-23: Mendaki Gunung Mencari Bahtera Noh

Top Super Model Australia, Kini Sudah BertudungINI bukan suatu keputusan mudah bagi setiap orang. Keputusan untuk menempatkan dirinya pada kedudukan yang berlainan agama dan berbeda kepercayaan. Kebanyakan orang lebih suka berada pada kedudukan 'zon keselesaan' (comfort zone), yang masing-masing pada gilirannya, akan menumbuhkan perasaan pasif terhadap "orang lain" di sekitarnya.

Tetapi, selalu ada kecualian! 

Salah seorang di antara mereka yang cuba keluar dari 'comfort zone' adalah Rachael Finch. Rachael merupakan seorang Top Supermodel Australia, bintang televisyen, sekaligus bekas Miss Universe Australia. Ia meluangkan masa sehariannya dengan cuba mengenakan pakaian jilbab muslimah menutup aurat. 

Bukan itu sahaja, ia juga cuba menyelami kehidupan umat Islam di Australia selama satu hari untuk lebih mengenal secara dekat orang-orang Muslim secara langsung. Rachael memakai tudung dan memulakan langkah eksperimen aktiviti sosial  'kebiasaanya' di mana ia berinteraksi dengan komuniti Islam.

Rachael cuba mengikuti jejak langkah Rebecca Kay, seorang Muslimah Australia yang taat dan seorang ibu beranak empat. Rebecca lahir di Australia dan menjadi Muslim sekitar lapan tahun yang lalu. Sebelumnya, Rebecca adalah seorang peluncur wanita Wollongong.

"Sebelum saya menjadi seorang Islam, saya merupakan seorang anti Islam. Saya dulu biasa mendengar radio, dan mempunyai sikap yang sama seperti kebanyakan anti Islam yang lain. Saya dulu suka berkata kepada orang lain 'jika kamu (orang Muslim) tidak senang di sini, maka silakan kamu kembali ke tempat asal kamu ', "kata Kay seperti dilaporkan Muslimvillage.com.

Mengulas eksperimen aktiviti sosialnya, Rachael mengatakan, "Senang rasanya saya boleh masuk dan mengikuti jejak kedudukan Rebecca, dan menyaksikan sendiri bahawa stereotaip terhadap wanita Islam Australia (yang kerap digemborkan media-red) tidak terlalu benar," katanya.

"Ini merupakan kejayaan-untuk melihat multikulturalisme adalah tentang melihat pada masa kini, kita semua warga Australia tidak peduli apa warna kulit kita, atau apa yang kita anuti, atau apa latar belakang kita-kita semua sama." ceritanya.

"Mereka bijak, mereka pintar, mereka ingin kerjaya dan mereka menginginkan sebuah keluarga, dan bagi saya itu semua menipu," ulasnya.

Rebecca berharap bahawa sesuatu yang baik boleh datang dari pengalaman Rachael, dan hal itu diharapkan dapat mendorong orang untuk lebih berfikiran terbuka. (IH)

Lihat sebelum ini...
E-Buku IH-43: Kisah-kisah Saya Pilih Damai... Islam
E-Buku IH-43: Kisah-kisah Saya Pilih Damai... Islam

Friday, May 25, 2012

T.Kasih Utusan! Kerana Fitnah Khalid Samad

 

Tabung Pilihanraya PAS Shah Alam

Friday, May 25, 2012


Terima Kasih Utusan!

Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada pihak Utusan Melayu (Malaysia) Berhad kerana menjadi penyumbang terbanyak kepada Tabung Pilihanraya PAS Shah Alam setakat ini iaitu sebanyak RM60,000. Pihak kami juga sedang mengusahakan sumbangan dari YB Hamidah (Perak) dan Novandri (Penang), yang mana kes tersebut akan didengar tidak lama lagi.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Berkaitan: Mahkamah rayuan kekalkan keputusan, Utusan diarah bayar Khalid Samad
Mahkamah rayuan kekalkan keputusan, Utusan diarah bayar Khalid Samad

PUTRAJAYA, 24 Mei 12: Mahkamah Rayuan di sini hari ini mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi memerintahkan Utusan Melayu (Malaysia) Berhad membayar RM60,000 sebagai ganti rugi kepada Anggota Parlimen Shah Alam Khalid Abdul Samad (gambar) kerana menerbitkan artikel bersifat memfitnah di akhbar itu dua tahun lepas.

Panel tiga hakim yang terdiri daripada Datuk Mohd Hishamuddin Mohd Yunus, Datuk Azhar Ma'ah dan Datuk Abdul Wahab Patail sebulat suara menolak rayuan Utusan Melayu selepas memutuskan notis rayuan syarikat itu tidak kukuh.

Mahkamah membenarkan permohonan Khalid untuk membatalkan notis rayuan Utusan Melayu dengan alasan ia tidak kukuh kerana gagal mematuhi Seksyen 68(1)(a) Akta Mahkamah Kehakiman 1964.
Seksyen itu menyatakan rayuan untuk tuntutan kurang daripada RM250,000, kebenaran mesti diperoleh daripada mahkamah untuk mengemukakan rayuan.

Hishamuddin juga memerintahkan Utusan Melayu membayar kos RM10,000. Pada 14 Oktober 2011, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur selepas membuat taksiran kerosakan yang dialami, memberi award itu kepada Khalid. Pada 30 September tahun yang sama mahkamah membenarkan tuntutan saman Khalid dan memutuskan Khalid dapat membuktikan kesnya bahawa beliau telah difitnah dan dimalukan oleh defendan dalam artikel bertajuk 'Zulkifli bidas Pak Janggut'.

Anggota Parlimen PAS itu menamakan Ketua Pengarang Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia, Datuk Aziz Ishak serta penerbit Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia, Utusan Melayu, sebagai pihak defendan. Beliau mendakwa pada 11 September 2009, Aziz dengan niat jahat, membenarkan penyiaran dan pencetakan perkataan berbaur fitnah terhadapnya di muka depan Utusan Malaysia.

Defendan dalam pernyataan pembelaan mereka menyatakan penyiaran artikel berkenaan dibuat berdasarkan komentar Anggota Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Datuk Zulkfli Noordin dalam blognya pada 9 September 2009. Khalid diwakili peguam Azhana Mohd Khairudin manakala Utusan Melayu diwakili Mohana Kumar. — Bernama

Apa Kunci Kejayaan Mesut Ozil Pemain R/Madrid?

 
 Mesut Ozil.(atas)
 
(bawab)Pemain antarabangsa Brazil, Ricardo Kaka’

SUKAN

ADA ramai pemain bola sepak Muslim yang bermain di liga utama Eropah. Namun boleh dikira dengan jari mereka yang boleh meraih prestasi hebat di kelab dan memperkuatkan kelab. Satu di antara pemain bola sepak Muslim yang beruntung adalah pemain tengah kreatif Real Madrid, Mesut Ozil.

Pemain berdarah Turki yang memperkuat pasukan kebangsaan Jerman itu dikenali sebagai kreator kejayaan Los Blancos merebut juara La Liga Sepanyol Musim ini. Capaian itu semakin melambungkan nama Ozil di kancah sepak bola dunia.

Ternyata ada sedikit rahsia di balik paparan gemilang permainan Ozil sepanjang musim 2011/2012. 

"..Membaca Al-Quran setiap sebelum kick-off," ungkap Ozil menceritakan kunci kejayaan meraih prestasi bersama Madrid.

Saat ini, terdapat enam pemain Muslim yang membela Madrid. Lima pemain lain adalah Karim Benzema, Sami Khedira, Hamit Altintop, Nuri Sahrin, dan Lassana Diarra. Namun hanya Ozil dan Khedira yang rutin turun sebagai starter di bawah pengendalian Mourinho.

Menurut Ozil, membaca beberapa ayat kitab suci umat Islam itu boleh memberinya ketenangan selama di lapangan. Tidak hairan Ozil dikenali sebagai pemain tenang di lapangan, meskipun perlawanan berlangsung dalam tensi tinggi. 

"Al-Quran suci memberi saya kekuatan lebih untuk bermain dalam pertandingan dengan baik," ujar eks pemain Werder Bremen itu.

(IH/sumber republika.co.id)

Pembela LGBT & Murtad Menyerang R/Ambiga


KUALA LUMPUR: Rupa-rupanya pemimpin utama anak muda yang menyerang rumah Datuk S Ambiga semalam adalah CEO Red Carpet, syarikat pengurusan program yang kantul akibat kegagalan 'Karnival Kelantan Fiesta 2010' selepas diserang ribut.

Shahrul Nasrun Kamarudin yang memimpin sekumpulan remaja ke rumah Ambiga semalam, sebelum ini pernah dilaporkan keluar dengan pelakon yang juga janda anak bekas Yang Dipertua Dewan Negara, Nora Danish.

"Dia pendajjal yang membela golongan murtad dan LGBT (Golongan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender)," Shahrul didengar bertempik di depan rumah S Ambiga, Pengerusi bersama Bersih semalam sebelum menyerahkan memorandum.

Sebelum ini, satu persatu Harakahdaily mendedahkan siapakah di belakang penyerang rumah Ambiga.

Antaranya pemimpin 'senaman punggung', Datuk (palsu) Mohd. Ali Baharom yang mengaku membeli gelaran datuk dengan harga RM250,000 manakala Datuk Jamal Md Yunus adalah tauke Restoran Sekinchan Ikan Bakar yang sedang menghadapi masalah dengan restorannya itu.


(Kelantan Fiesta 2010 yang gagal selepas diserang ribut)

Nama Shahrul Nasrum yang memimpin satu NGO yang bernama 'Gerakan Belia Gagasan 1Malaysia' mula timbul selepas 'Karnival Kelantan Fiesta 2010' gagal dan memalukan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Program yang dibuat pada tahun  2010 di perkarangan Stadium Sultan Mohamad ke 1V itu gagal sepenuhnya sehingga Pengerusi Umno Kelantan terpaksa menggunakan 'loud heller' untuk bercakap dengan beberapa tetamu yang hadir selepas kawasan perhimpunan di serang ribut.

Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah dilarang oleh pihak penganjur dari menyertai majlis itu.

Lebih menjijikkan lagi, sumbangan kerajaan negeri sebanyak RM200,000 untuk menjayakan program itu dihantar kembali oleh pihak penganjur.

Tuanku Sultan Kelantan juga telah membatalkan penyertaannya ke majlis itu selepas 'gagal mematuhi protokol' yang ditetapkan istana.

Program yang sepatutnya disiar secara langsung oleh RTM itu dibatalkan begitu sahaja.

Kini Shahrul datang dan memekik perkataan yang tidak sewajarnya diucapkan kepada seorang bukan Islam di negara ini di samping membuat bising di kawasan yang dianggap elit itu. (Hrkh)

LAPORAN BERKAITAN

Hero senaman punggung mengaku beli 'datuk'
Tauke 'Sekinchan' baik jaga restorannya dari kacau Ambiga

Lagi, 4 Tokoh Profesional Sertai PKR


PETALING JAYA: Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini mengumumkan penyertaan empat orang tokoh profesional sebagai anggota parti itu.

Presidennya, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail memberitahu empat tokoh tersebut adalah Pengurus Kanan Am Jabatan Antarabangsa di Nam Fatt Corporation Berhad, Koh King Kee, Brigadier Jeneral (B) Datuk Abdul Hadi Abdul Khattab, bekas Pengarang The Malaysian Insider, Praba Ganesan dan Dr Abdul Aziz Bari, bekas pensyarah undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Katanya, Koh King Kee merupakan graduan lepasan Universiti Malay dan pernah menjadi tahanan ISA pada Disember 1974 disebabkan beliau aktif memperjuangkan keadilan sosial.

Jelasnya pada sidang media di ibu pejabat PKR di sini, Abdul Hadi merupakan bekas pegawai tertinggi Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), yang pernah memfailkan saman terhadap Kerajaan Malaysia dan Panglima Angkatan Tentera Malaysia atas pemecatannya yang tidak sah berhubung kehilangan dua enjin jet pejuang F5E dari kem TUDM di Sungai Besi.

"PKR sangat mengalu-alukan penyertaan empat tokoh profesional ini dan membuka seluas-luas pintu kepada mana-mana tokoh atau individu yang ingin turut serta bersama PKR dalam memperjuangkan agenda reformasi dan keadilan untuk masa depan Malaysia yang cerah," jelasnya lagi. (Hrkh)

KDN Haramkan Buku I/Manji.. Ke Arah Pluralisme

 

 

KDN Haramkan Buku Irshad Manji

KUALA LUMPUR — Kementerian Dalam Negeri mengharamkan penerbitan buku tulisan Irshad Manji bertajuk ”Allah, Kebebasan dan Cinta” dan versi Bahasa Inggeris ”Allah, Liberty and Love” kerana mengelirukan orang awam dan menyalahi syariah yang ditetapkan dalam al-Quran dan hadis.

Timbalan menterinya Datuk Wira Abu Seman Yusop berkata perintah larangan itu dibuat mengikut Seksyen 7(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (AMCP) 1984 kerana kandungannya ”boleh menggemparkan fikiran orang ramai dan memudaratkan keselamatan dan ketenteraman awam.” Buku itu diharamkan selepas kementerian menerima laporan dan ulasan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), katanya.

"Antaranya, pandangan terhadap perkahwinan campur antara Muslim dan bukan Muslim sebagai sesuatu yang harus dan pemahaman ini boleh menjurus kepada pluralisme,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
Beliau berkata buku itu juga mengandungi unsur penghinaan terhadap Rasulullah SAW yang digambarkan dalam keadaan yang boleh mencemar kesucian agama Islam.

Selain itu, katanya buku itu juga mempertahankan fahaman sekularisme dengan mencampuradukkan dengan nilai-nilai akidah.

"Ia turut memberikan penerangan terhadap pelaksanaan kewajipan solat fardu lima waktu yang boleh didirikan dalam pelbagai pergerakan dan bahasa malah lebih dari lima kali sehari,” katanya.

Abu Seman berkata kenyataan ini boleh menimbulkan kekeliruan kepada orang awam terhadap kewajipan menunaikan solat fardu lima waktu. Buku ini juga menyeru kepada logik akal semata-mata dalam ijtihad dan penolakan konsep ijmak yang dikhuatiri akan menggalakkan interpretasi hukum-hukum agama yang tidak berpegang kepada nas-nas al-Quran dan al-hadis. — BERNAMA

Lihat Sebelum Ini..

Jangan Tengok Video Miley Cyrus Dedah Tubuh Ini..
HALAMAN HIBURAN

MILEY Cyrus nampaknya bangga jadi pusat perhatian. Berkali-kali bintang muda ini sengaja berpakaian terbuka dan mengekspos bahagian tubuhnya, terutama di bahagian dada. Ia tidak malu-malu mengenakan pakaian yang mengekspos bahagian peribadi tubuhnya.

Seperti yang dilihat semasa ia sedang berada di sebuah jalan di kawasan Los Angeles. Cyrus menyeberang jalan dengan pakaian yang terbuka. Ia pakai kaos singlet putih, yang dipotong bahagian tepinya, hingga terdedah dadanya, walaupun ia sendiri tidak pakai pakaian dalam.

Seperti dikutip dari Hollywoodlife, Cyrus dengan wajah selamba berjalan tanpa alas kaki. Foto-foto Cyrus itu langsung terus beredar di dunia maya. Dan menjadi sorotan lantaran keberanian artis berusia 19 tahun itu dalam berpakaian.

Sebelumnya, di acara Billboard Music Awards, Cyrus juga tampil tidak kalah hebohnya. Ia hanya mengenakan taksedo putih yang bahagian depannya di biarkan terbuka. Tidak hanya itu, ia tidak memakai bawahan. Ia membiarkan orang-orang melihat kakinya.

Beberapa waktu lalu, Persatuan Orangtua di Amerika Syarikat sempat memprotes video klip yang dibintangi Cyrus. Video itu dianggap terlalu seksi buat anak seumuran artis tersebut. Mereka bimbang  anak-anak mereka akan mencontoh perilaku artis tersebut.

Namun, Cyrus tidak peduli dengan protes orangtua tersebut. Ia tetap asyik dengan gayanya yang menonjolkan tubuhnya itu. (IH/Pelbagai sumber)

Komen Weblog Ibnu Hasyim:
 • Itu kisah dedah tubuh artis terkenal di pinggiran jalan yang di'video'kan dan disebarkan ke seluruh dunia. Video itu dianggap terlalu seksi buat anak seumuran artis tersebut. 
 • Ia dibantah oleh Persatuan Orangtua AS. Mereka bimbang  anak-anak mereka akan mencontohi perilaku artis tersebut.
 • Pakaian itu, dalam Islam disebut 'berpakaian tetapi telanjang'. Pakaian seperti itu juga terdapat ramai pemakainya di Malaysia. Terutama artis-artis.
 • Cuma bezanya di Malaysia, kerajaan mengeluarkan peruntukan untuk hiburan dan artis dengan mengeksposkan 'pakaian telanjang' itu melalui tv di Malaysia dan media milik kerajaan.
 • Dipaksakan (secara halus) menonton, terus dari pintu ke pintu rumah orang Islam. Kanak-kanak, pelajar dan remaja ditarbiah dengan suasana begitu.
 • Maka kesannya, berlakulah keruntuhan sosial seperti yang berlaku sekarang.
 • Itulah corak pemerintahan kerajaan pimpinan UMNO dulu, kini dan selamanya.

  Lihat sebelum ini..
  Bertudung Saperti Ini Masuk Neraka?

Thursday, May 24, 2012

Gadis Pelajar Samseng.. Lagi Bukti D/didik Gagal..

KLANG: Seorang pelajar yang bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) cedera di dada dan bahagian badan selain trauma selepas dibelasah sekumpulan gadis ‘samseng’ yang juga rakannya di sebuah sekolah menengah di sini, baru-baru ini.

Mangsa, Siti Nor Lela Muhammad Zambri, 17, tidak hadir ke sekolah dan membuat tiga laporan polis selepas dia sudah tidak tahan dipukul sekumpulan 10 pelajar perempuan sejak tiga minggu lalu.

Dalam kejadian pertama jam 11 pagi tiga minggu lalu, Siti Nor Lela berada dalam kelas bersama rakan lain sementara menunggu kedatangan guru sebelum didatangi sekumpulan pelajar terbabit dan memukulnya tanpa sebab.

“Tanpa bertanya apa-apa mereka menendang dan menumbuk saya berkali-kali di bahagian badan, tengkuk dan perut. Menurut Siti Nor Lela, selepas kejadian itu, dia mendapatkan rawatan di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) dan terpaksa memakai alat pendakap leher akibat cedera.

“Saya tidak hadir ke sekolah selama empat hari kerana tengkuk sakit,” katanya yang membuat laporan kali ketiga di Balai Polis Pandamaran, semalam.

Dalam kejadian kedua pada Isnin lalu, jam 1.15 tengah hari, Siti Nor Lela dan rakannya menunggu bas di hadapan sekolah sebelum didatangi lima pelajar perempuan dan bertanyakan namanya. Apabila dijawab, pelajar itu menyepak dan menumbuknya beberapa kali selain perutnya dipijak seorang daripada mereka.

Katanya, akibat kejadian itu, tisu dadanya terkoyak selain sukar bernafas. Sementara itu, Ketua Polis Daerah Klang Selatan, Asisten Komisioner Muhammad Mat Yusof ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian terbabit. (myMetro)
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Lagi contoh sistem pendidikan negara ini gagal. Dasar didik gurunya pun gagal, gurunya kencing berari  tentu muridnya kencing pecut lagi kuat. Bukan saja jadi samseng bahkan zina, bohsia, bohjan dll.

Oh, Tok Guruku. Tok Guru Rakyat!

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/529692_409178115761211_100000070773451_1602064_229465916_n.jpg
Keadaan ini adalah satu kebiasaan bagi TGNA menyantuni masyarakat. Apa yang orang biasa makan itulah yang Tok Guru makan......Kalau tak percaya datanglah ke Kelantan dan berjumpalah dengan Tok Guru.........

Lihat pula perbandingan rumah Menteri Besar dari PAS..

Uish .. Mewahnya Rumah Menteri Besar Dari Parti PAS

Cuba luorang perhatikan gambar ni bebetul, rumah kemain bagak, siap ada kubah, pagar lip lap, tempat letak kereta pon gadang, ada plak 'guard post' .. perghhh .. mewah mewah. 

Eh ni rumah Menteri JPM, Jamil Khir yang 'takde duit' sampai terpaksa pakai duit zakat untuk bayar kos guaman peribadi ..kah kah kah.. rujuk sumber sini dan sini .. sebab bukan foto ni yang wa nak fokus. 

Foto foto kat bawah ni adalah rumah kediaman yang menjadi lambang kemewahan pimpinan PAS ketika menyandang Jawatan Menteri Besar 
Tuan Guru Nik Aziz - Menteri Besar Kelantan, 1990 - Hingga Kini
Tuan Guru Haji Hadi Awang, Menteri Besar Terengganu 1999- 2004
Ust. Azizan Razak, Menteri Besar Kedah, 2008 - Hingga Kini.
Tagline: Dikala Pimpinan PAS sibuk membangunkan Ummah, Pimpinan Ameno sibuk membangunkan Rumah .. kah kah kah

Rakyat Mesir Pilih Presiden, Keputusan Ahad Ini..

CALON pergerakan Ikhwanul Muslimin, Mohammed Mursi menunjukkan dakwat hitam pada jari kelingkingnya selepas membuang undi di bandar Zagazig semalam. 

KAHERAH, Mesir: Rakyat Mesir keluar mengundi semalam dalam pilihan raya presiden pertama yang diadakan selepas kejatuhan diktator, Hosni Mubarak pada tahun lalu. Orang ramai berbaris panjang bagi menunaikan tanggungjawab mereka sejurus selepas pusat pembuangan undi dibuka tepat pukul 8 pagi (waktu tempatan ) di seluruh Mesir.

"Ini merupakan hari indah untuk Mesir," kata seorang penduduk, Nehmedo Abdel Hadi yang membuang undi di sebuah sekolah di sini.

"Hari ini bersejarah kerana kami sebagai rakyat, dapat memilih Presiden Mesir buat kali pertama," kata seorang pengundi wanita berusia 46 tahun.

Raniai yang keberatan mendedahkan calon pilihannya. Lebih 50 juta pengundi berdaftar dijangka memilih seorang daripada 12 calon yang bersaing untuk menggantikan Mubarak. Proses membuang undi dijadual berlangsung selama dua hari bermula semalam di 13,000 pusat pembuangan undi di seluruh Mesir manakala keputusan awal pilihan raya tersebut dijangka diketahui Ahad ini.

Calon utama yang bertanding termasuk bekas Menteri Luar dan ketua Liga Arab, Amr Mussa yang dilihat sebagai ahli politik berpengalaman. Namun, seperti pesaingnya Ahmed Shafiq yang merupakan bekas Perdana Menteri, Amr juga dianggap memiliki fahaman lama rejim Mubarak.

Selain mereka, calon pilihan Ikhwanul Muslimin, Mohammed Mursi ditentang hebat oleh bekas ahli pergerakan Islam berkenaan yang mendakwa mendapat sokongan lebih meluas di peringkat akar umbi.
Ikhwanul Muslimin merupakan kumpulan Islam paling berpengaruh di Mesir. Pilihan raya tersebut diadakan oleh Majlis Tertinggi Angkatan Tentera Mesir yang mentadbir negara selepas kejatuhan Mubarak pada awal tahun lalu.

Sementara itu, Mubarak, 84, yang jatuh sakit menyaksikan pilihan raya tersebut dari sebuah hospital tentera dekat sini. Bekas Presiden Mesir itu kini menunggu keputusan perbicaraan pada 2 Jun depan kerana pembabitannya dalam pembunuhan sekitar 850 penunjuk perasaan semasa kebangkitan rakyat Mesir awal tahun lalu. - AFP

Artis Jawab Mustapa Mohamed... Macam Lembu..

HALAMAN HIBURAN


Para artis hari ini membidas kenyataan Datuk Seri Mustapa Mohamed yang menyatakan tindakan segelintir bekas pegawai kerajaan dan selebriti menyertai Pas konon untuk berdakwah, sebenarnya hanya untuk berpolitik. 

Salah seorang artis, Haire Othman mempersoalkan kenyataan Tok Pa itu mengapa jika para artis apabila berbeza pendapat dianggap pembangkang. Menulis di facebooknya, beliau menempelak Tok Pa dengan menyatakan jika artis berkempen atau menyertai UMNO tidak pula dijadikan isu.

Haire melahirkan rasa kehairanannya mengapa para artis tidak boleh berbeza pendapat dengan pihak kerajaan dan mesti ikut mereka seperti lembu.

Banyak pihak melihat kenyataan Tok Pa berkenaan menyerlahkan keadaan UMNO kini sedang tertekan dengan sikap beberapa orang bekas pegawai kerajaan dan artis/selebriti yang telah mengambil keputusan untuk menyertai PAS.

Kelmarin, bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Datuk Fauzi Shaari telah menyerahkan borang penyertaan PAS kepada TG Hj Abdul Hadi Awang. Ia merupakan satu tamparan hebat kepada UMNO BN yang telah sekian lama memeperkudakan PDRM untuk pertahankan kuasa mereka.

Sebelum daripada ini beberapa orang artis seperti Bob Lokman, Aisyah dan Sham Kamikaze telah mengumumkan penyertaan mereka ke dalam PAS.

"saya artis jugak, kalau artis kempen/masuk UMNO x de pulak nak dijadikan isu, kenapa bila kita nak demokrat, nak berbeza pendapat selalunya dianggap pembangkang, kenapa, nak berbeza pendapat tak bole ke? mesti ikut macam lembu saja?" ~hairie othman
Selebriti sertai Pas bukan untuk dakwah, tapi politik
KOTA BHARU - Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, tindakan segelintir bekas pegawai kerajaan dan selebriti menyertai Pas konon untuk berdakwah, sebenarnya hanya untuk berpolitik.
Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata, banyak saluran yang boleh digunakan jika benar mereka ingin berdakwah, termasuk menerusi badan bukan kerajaan (NGO) seperti Perkim atau badan agama yang lain.
"Kalau nak berdakwah tidak semestinya melalui PAS...boleh pergi ke masjid-masjid, menyertai Perkim atau sebagainya dan tidak perlu kepada parti politik," katanya kepada pemberita selepas Majlis Ramah Mesra Penjawat Awam dan Pemimpin Tempatan Negeri Kelantan, di sini malam tadi.
Mustapa berkata penjawat awam yang menyertai pembangkang selepas mereka berpencen, perlu menyedari jasa kerajaan selama ini yang mereka tidak pernah diabaikan.
"Bukan sahaja mereka dibela ketika bekerja malah ketika pencen hidup mereka jauh lebih selesa kerana kerajaan Barisan Nasional (BN) pada hari ini tidak pernah mengabaikan mereka," katanya.
Beliau berkata pada masa yang sama, kerajaan menghormati pendirian mereka untuk menyertai pembangkang kerana negara mengamalkan konsep demokrasi.
"Ini negara demokrasi dan kita menghargai pendirian. Bagi saya penjawat awam itu janganlah lupa jasa kerajaan sehingga pencen pun tetap mendapat perhatian," katanya.
Mustapa berkata tidak ada negara lain seperti Malaysia yang melakukan segala yang terbaik agar penjawat awamnya hidup selesa sehingga mereka pencen. ~bernama
 (IH/Hrkh)

Lagi Penipuan Internet: Janda Kaya Rugi RM5J
RUMAH banglo seorang janda tua yang terletak tidak jauh dari Jalan Telawi, Bangsar, Kuala Lumpur telah dijual untuk mendapatkan wang bagi diserahkan kepada anggota sindiket penipuan. - Gambar hiasan

KL: Menurut Kosmo hari ini, demi cinta terhadap seorang 'Jeneral Tentera Amerika Syarikat' yang dikenali menerusi internet, seorang janda tua sanggup menjual harta dan menyerahkan wang miliknya yang kesemuanya berjumlah RM5 juta kepada kekasihnya itu yang merupakan ahli sindiket penipuan.

Ibu tunggal warga tempatan berusia 63 tahun itu mengenali suspek pada 2010 menerusi satu ruangan sembang sebelum mangsa dijerat dengan kata-kata manis warga asing itu yang dipercayai didalangi oleh warga negara Afrika. Mangsa yang memiliki sebuah firma audit di ibu negara dipercayai turut tergoda dengan ahli sindiket itu selepas suspek menunjukkan gambar-gambar wajahnya yang kacak dan mendakwa berusia 50-an.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Izany Abdul Ghany berkata, dalam perkenalan itu, suspek mengambil kesempatan menawarkan peluang pelaburan di luar negara kononnya menjanjikan pulangan berlipat ganda. Mangsa yang teruja untuk mendapat kekayaan segera telah menyerahkan wang walaupun tidak pernah menemui suspek.

"Kesemua wang tersebut dimasukkan secara berperingkat sebanyak 30 kali ke dalam beberapa akaun sebelum wang itu dipindahkan ke akaun sindiket," kata beliau pada sidang akhbar di sini semalam.
Menurut Izany, kali terakhir mangsa membuat transaksi sebanyak RM50,000 ke dalam akaun suspek adalah pada Ahad lalu.
RAMPAS...Izany (tengah) menunjukkan barangan yang dirampas daripada sindiket.
RAMPAS...Izany (tengah) menunjukkan barangan yang dirampas daripada sindiket.  

Sementara itu menurut myMetro melaporkan, “Tak sanggup lihat ibu ditipu lagi,” kata seorang lelaki mengenai ibunya yang terjebak dengan sindiket penipuan Afrika sehingga kerugian lebih RM5 juta dan kehilangan pelbagai harta benda.

Lelaki dikenali sebagai Zam, 30, berkata, dia membuat laporan polis mengenai perkara itu pada September tahun lalu dan sangat bersyukur selepas mendapat tahu kejayaan polis menahan 16 individu dipercayai anggota sindiket Afrika yang terbabit menipu ibunya, tiga hari lalu.

“Saya mula mengesyaki sikap ibu yang berubah sejak dua tahun lalu selepas berkenalan dengan seorang lelaki kononnya pegawai tentera berpangkat ‘jeneral’ dari Amerika Syarikat yang pernah bertugas di Iraq melalui laman sembang di Internet.

“Ibu sering mengeluarkan wang simpanannya dalam jumlah yang banyak dengan alasan mahu melabur dalam perniagaan dijalankan pegawai tentera terbabit.

“Menyedari kewujudan sindiket penipuan warga Afrika yang berleluasa di Malaysia ketika itu, saya cuba menasihati ibu berkali-kali, namun dia tetap mempercayai lelaki terbabit,” katanya, semalam. (IH)

Piala FA: Ada Hadiah, Tapi Tunggu Tok Guru.. Esok


SUKAN

KOTA BHARU 24 Mei 12: Kerajaan Kelantan bersetuju pada dasarnya untuk memberi hadiah kepada skuad bola sepak Kelantan yang berjaya menjulang piala FA baru-baru ini selepas menewaskan Sime Darby.

Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, sebelum ini kerajaan negeri pernah memberi wang sagu hati termasuk membawa pemain mengerjakan umrah.

Beliau bagaimanapun enggan menjelaskan bentuk hadiah yang bakal diberikan oleh kerajaan negeri.

Beliau berkata demikian kepada media selepas majlis perasmian Pasar Kota Jembal, Pulau Melaka, dekat sini semalam.

Dua hari lalu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO negeri, Datuk Abdul Fatah Mahmood, ketika memberitahu media tidak mahu mendahului Tuan Guru dalam menyatakan keputusan itu.

Katanya, ada baiknya kenyataan berhubung perkara itu diumumkan sendiri oleh Tuan Guru.

Fattah  ketika ditemui pada majlis yang sama berkata, beliau sudah menghantar surat kepada Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) kelmarin supaya dapat membawa Piala FA dalam majlis perasmian Sambutan Hari Anak Muda Kelantan 2012 di Pantai Irama, Bachok pagi tadi.

Sambungnya, majlis perasmian program itu akan diadakan pada petang esok (ini) oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat. Beliau berharap pihak Kafa dapat memenuhi permintaan kerajaan negeri supaya ia dapat ditunjukkan kepada Tuan Guru pada majlis itu.

"Setakat ini belum ada jawapan daripada pihak Kafa berhubung surat yang dihantar pagi tadi (semalam), tetapi kita harap mereka dapat membawa Piala FA itu pada majlis sambutan Hari Anak Muda Kelantan di Bachok nanti.

Jelasnya, tidak ada sebab piala itu tidak boleh dibawa ke majlis Himpunan Anak Muda Kelantan, kerana ianya milik semua pihak, terutama anak muda dan bukannya milik individu.

"Saya harap Piala FA yang dimenangi pasukan Kelantan itu dapat dilihat secara dekat oleh anak muda Kelantan yang hadir dalam program bersama Tuan Guru,” ujarnya.

Beliau tidak menafikan, kemungkinan satu pengumuman penting akan dibuat pada majlis itu.

Pada 19 Mei lalu, Kelantan berjaya membawa pulang Piala FA selepas kemarau selama 22 tahun setelah The Read Warriors berjaya menewaskan Sime Darby menerusi tendangan penalti oleh Mohammed Mahmoud Ghaddar pada perlawanan akhir di Stadium Nasional Bukit Jalil. (IH/Hrkh)

B/Pulau, Apa Khabar, Selepas 3 Kg Diserang Ribut?

KEADAAN bumbung rumah seorang penduduk yang rosak dalam kejadian ribut di Kampung Terang, Balik Pulau semalam. 
BALIK PULAU: Kira-kira 100 penduduk di tiga buah kampung di sini cemas apabila rumah mereka rosak teruk terutamanya di bahagian bumbung akibat diterbangkan angin kencang dalam kejadian ribut awal pagi semalam.

Malah, beberapa buah rumah ditimpa pokok sehingga beberapa keluarga terpaksa meninggalkan kediaman mereka untuk menyelamatkan diri. Lebih 20 buah rumah dilaporkan mengalami kerosakan dalam kejadian ribut di Kampung Terang, Kampung Genting dan Kampung Perlis.

Bagaimanapun, tiada sebarang kecederaan dilaporkan dalam kejadian tersebut yang berlaku pukul 1.45 pagi. Seorang mangsa, Zahrah Youb Ahmad, 43, dari Kampung Genting berkata, kejadian itu berlaku cukup pantas dan dia yang terjaga sempat mengejutkan dua anaknya sebaik terdengar bunyi angin yang kuat sebelum bergegas keluar. (Kosmo)

Komen Weblog Ibnu Hasyim:  Takziah orang kampungku, Balik Pulau, ucap editor weblog ini, Hj Mohd Hasyim yang berasal dari Kampung Perlis Balik Pulau. Kita sentiasa redha ujian dari Allah. Apa khabar sekarang?

Seks Terbuka Gadis 14 Tn, UMNO Tanggungjawab?Kakak Terkejut Lihat Aksi Seks Adik Di Atas Buaian.

HULU BESUT - Seorang wanita terkedu apabila menyaksikan aksi seks adik lelakinya dengan seorang remaja perempuan di atas buaian berhampiran rumahnya di Kampung Jerebun dekat sini, 25 April lalu.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Kamaruddin Mohd Zakaria berkata, kejadian kira-kira jam 6 petang itu turut mengejutkan pasangan itu yang asyik berasmara di atas buaian. Menurutnya, kakak lelaki itu kemudian bertanyakan adiknya apa yang dilakukan mereka dan adiknya itu mengaku melakukan hubungan seks dengan remaja perempuan terbabit.

“Sebelum itu, remaja perempuan berumur 14 tahun yang masih belajar dalam tingkatan dua di sebuah sekolah menengah di daerah ini telah keluar dari rumahnya di Bukit Tanah, Kerandang dan pergi ke rumah teman lelakinya di Kampung Jerebun,” katanya.

Kamaruddin berkata, ketika bersembang di halaman rumah teman lelakinya, lelaki tersebut telah melakukan seks dengan remaja perempuan itu di atas buaian di halaman rumah. Menurutnya, lelaki itu terkejut apabila apa yang dilakukan disedari oleh kakaknya yang kebetulan melalui kawasan tersebut.

Sementara itu, keluarga remaja perempuan itu membuat laporan di Balai Polis Kampung Raja, kelmarin selepas mengetahui kejadian yang menimpa anaknya. “Siasatan awal mendapati mereka mempunyai hubungan yang intim dan suspek dipercayai mengambil kesempatan merogol mangsa,” katanya.

Kamaruddin berkata, polis berjaya menahan suspek seorang iaitu seorang penganggur berumur 18 tahun berhubung kes itu. Dia kini ditahan reman sehingga 25 Mei ini untuk siasatan lanjut.

Kes disiasat di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol yang sabit kesalahan boleh dihukum penjara maksimun 20 tahun dan sebatan. (SH/biaqpila. blogspot)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Mengapa jadi begitu?
 • Kerana suasana keliling yang diciptakan UMNO sejak lebih setengah abad merdeka. Sudah tentu UMNO bertanggung jawab. 
 • Apa lagi pemimpin-pemimpinnya kurang pengetahuan agama. Pemimpin No 1 negara sejak dulu hingga sekaang, tidak ada yang berpendidikan agama yang tinggi.
 • Sistem pendidikan yang gagal melahirkan manusia bermoral dan bertakwa kepada Allah SWT. Pelajaran agama hanya tempelan sahaja
 • Tiada undang-undang kesalahan berzina dalam perundangan sivil negara, zina suka sama suka tidak salah kecuali di bawah umur.
 • Media massa di Malaysia lucah atau separuh lucah, tiada cita-cita untuk menselaraskan sesuai dengan kehendak agama Islam.
 • Peraturan perkahwinan diperketatkan, najis zina dipermudahkan. Contohnya kahwin bawah umur dihebuh-hebuhkan, tidak seperti zina bawah umur atau atas umur, walaupun penzina itu mengaku terang-terangan.
 • Dan banyak lagi sebab-sebab lain seperti ibupapa yang tiada berpendidikan agama, masyarakat buta agama, berkembangnya faham materialisme, sekularisme, dan sebagainya. (IH)

Wednesday, May 23, 2012

Alat Khas Setiap DUN Salur Maklumat -Dr Fadzil
Kota Bharu: Kerajaan negeri turut menyediakan alat khas (recorder) di setiap kawasan Dun untuk menyalurkan maklumat semasa kepada rakyat. Kata Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Pembangunan Maklumat, Sains dan Teknologi, Dr Muhammad Fadzli Hassan, di majlis pelancaran Rangkaian TV Kelantan(RTV) di Dewan Teratai hari ini.


“Melalui alat tersebut orang ramai boleh menonton RTV secara jelas dan boleh mendapat maklumat terkini lebih cepat,” ujarnya.

Menurutnya lagi, RTV dilahirkan selepas usaha kerajaan negeri sejak 22 tahun lalu untuk memiliki siaran TV sendiri tidak diberi kelulusan kerajaan pusat.

“Kerajaan negeri telah mengambil inisiatif menggunakan perkembangan teknologi maklumat untuk menyediakan rangkaian TV sendiri.

“Perkembangan internet membolehkan kerajaan Kelantan mewujudkan satu kumpulan kerja untuk membangunkan penyiaran TV melalui internet yang dikenali sebagai RTV,” ujar beliau.

Majlis dirasmikan oleh Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat. Turut hadir Speaker Dun Kelantan, Dato’ Nasuruddin Daud, wakil-wakil rakyat, ketua jajahan dan pegawai kanan kerajaan negeri. (IH)

PAS Demo Depan Pejabat NST Jumaat Ini

Laporan NST yang mendakwa 'Nik Aziz bapa kafir'

KL: Selepas amaran demi amaran dan bantahan demi bantahan tidak dihirau, Pemuda PAS akan mengadakan demo di perkarangan pejabat akhbar NST Jumaat ini ekoran dakwaan 'Nik Aziz bapa kafir'.

Setiausaha Dewan Pemuda PAS, Khairul Faizi Ahmad Kamil dalam kenyataannya berkata, demo itu akan diadakan sebaik sahaja selesai solat Jumaat.

"Solat Jumaat beramai-ramai di Masjid Saidina Abu Bakar, Bangsar," dan selepas itu mereka akan berarak ke pejabat NST.

Menurut Khairul Faizi, Dewan Pemuda PAS Malaysia menyifatkan isu “Nik Aziz is Father Of Kafir" yang dikeluarkan oleh akhbar Nes Straits Times sebagai satu penghinaan kepada PAS serta perjuangannya.

Sebelum ini, katanya, Dewan Pemuda PAS Malaysia juga telah mengambil satu tindak balas segera iaitu berjumpa dengan pihak New Straits Times bagi menyatakan bantahan serta meminta pihak mereka untuk menarik semula kenyataan tersebut.

Maklum balas yang diterima, pihak New Straits Times enggan menarik balik kenyataan tersebut bahkan tidak mahu memohon maaf di atas fitnah yang ditabur oleh pihak mereka ke atas Mursyidul Am PAS dan juga Menteri Besar Kelantan.

Dewan Pemuda PAS Malaysia juga, katanya, telah mengarahkan untuk diadakan satu demonstrasi bantahan di peringkat negeri-negeri pada minggu lepas untuk membantah tindakan akhbar tersebut.

"Sehingga kini, Dewan Pemuda PAS Malaysia masih lagi tidak mendengar apa-apa kenyataan daripada pihak New Straits Times untuk memohon maaf atau menarik semula kenyataan tersebut," katanya.

Sehubungan itu, katanya, Dewan Pemuda PAS Malaysia akan mengadakan satu lagi demonstasi bantahan di peringkat Pusat yang akan diadakan pada hari Jumaat bertarikh 25 Mei 2012 selepas solat Jumaat bertempat di hadapan pejabat Balai Berita New Straits Times Press [M] Berhad, Bangsar.

Setiap ahli PAS, katanya, diminta untuk hadir bagi menyatakan bantahan terhadap kebiadapan kenyataan New Straits Times iaitu “Nik Aziz is Father of Kafir”  dan juga kedegilan mereka untuk memohon maaf. (IH)

Polemik Wanita Bercadar , Kusai TV Di Mesir.


SEBUAH stasyen televiyen satelit Mesir yang sedang dalam masa siaran ujicuba, menimbulkan kontroversi, berkait dengan penampilan penyiarnya yang semuanya bercadar. 

Dilaporkan oleh Al Arabiya  22 Mei semalam, general manager stasiun televisyen Marya, Syeikha Safaa, sebagaimana dikutip berbagai media Mesir menjelaskan tvnya “eksklusif wanita” dan tidak ada lelaki yang dibolehkan mencampuri urusan editorial atau konten program yang akan ditampilkan.

Pemilik stasyen tv itu, sebagaimana dikutip media, memilih nama Marya merujuk pada nama isteri Nabi Muhammad yang melahirkan seorang anak lelaki bernama Ibrahim, iaitu Mariyah Al Qibtiyyah. Menurut Safaa, pemilik stasyen tv  yang seorang syeikh Salafy bernama Abu Islam Ahmad Abdullah, hanya akan berperanan sebagai “konsultan”. 

Peraan itu pun berkait dengan kepakarannya dalam bidang media dan keilmuwan. Safaa lebih lanjut menjelaskan, manajemen operasi saluran tv itu akan ditangani oleh staf yang semuanya wanita. Mereka ingin menghilangkan ketidakadilan yang sering diterima oleh perempuan bercadar yang kerap dimarjinalkan.

Namun, ide menampilkan sosok wanita yang semuanya bercadar di layar tv itu mendapat tentangan dari sejumlah pihak. Tarek Habib, seorang veteran pengacara di tv Mesir, dalam wawancaranya dengan Masrawy mengatakan, ia tidak setuju dengan ide tersebut kerana cadar sering dipakai orang untuk melakukan kejahatan.

Menurutnya, penting bagi penonton untuk mengetahui jenis kelamin orang yang bercakap di hadapan jutaan penonton tersebut. Aktris Mesir Athar Al Hakim dari majalah wanita Majatouki ikut berkata, “Saya memiliki hak untuk mengetahui siapa yang bercakap dengan saya di tv.” katanya sebagai alasan.

“Niqab adalah maslaah keamanan nasional dan itu (cadar) tidak diterima dalam masyarakat Mesir meskipun ada keberagaman agama,” kata artis wanita itu. Pada 17 Mei lalu, pemilik stasyen tv Marya berdialog dengan penulis Mesir Nabil Sharf Eddine dalam diskusi di Dream TV.

Sharf Eddine menyebut stasiun tv Marya sebagai “sebuah saluran tv syaitan terkutuk.” Pemilik Marya membalas dengan menyebut Sharf Eddin sebagai “orang tidak berperadaban.” (IH)

N/Aziz Terharu Kini FB 664,000 Peminat..

Peminat fb Tok Guru Nik Aziz Kini 664,000 

KOTA BHARU: Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat melahirkan rasa terharu di atas sambutan menggalakkan terhadap laman sosialnya (Facebook - fb) yang kini mempunyai capaian lebih 664,000.

Menteri Besar berkata, laman sosial tersebut dijadikan sebagai bahan rujukan semua pihak kerana banyak maklumat terkini dimuatkan dalam fb.

“Saya amat gembira kerana melalui fb ini rakyat di seluruh negara mendapat maklumat tepat dan cepat, maklumlah kalau nak harapkan media lain tu agak sukarlah sikit,” katanya ketika merasmikan pelancaran Rangkaian TV Kelantan(RTV) di Dewan Teratai hari ini.

RTV dibangunkan Jabatan Teknologi Maklumat Pejabat Setiausaha Kerajaan Kelantan.

Beliau juga berkata, penyebaran bahan fitnah yang semakin berleluasa sekarang merupakan perbuatan kurang bermoral. Malangnya kata beliau media tradisional pula menyiarkan berita mengenai fitnah di muka hadapan akhbar mereka bagi menarik perhatian lebih ramai pembaca.

Oleh itu beliau berharap pelancaran RTV yang dimiliki kerajaan negeri dapat mengelakkan sebarang penyebaran berita yang berunsur fitnah. Demikian menurut sumber Harakah) (IH)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails