Saturday, November 19, 2022

PN Pahang yakin terajui negeri. Menuju ke Putrajaya

 


1. PN Pahang yakin dapat kepercayaan rakyat terajui negeri

KUANTAN: Dato’ Seri Saifuddin Abdullah amat yakin rakyat negeri ini akan memberikan kepercayaan kepada PERIKATAN NASIONAL Pahang untuk menerajui pentadbiran negeri pada 19 November ini.

Beliau selaku Pengerusi PERIKATAN NASIONAL negeri berkata, ini berdasarkan kepada kempen yang telah berlalu selama hampir seminggu

Katanya, respons positif rakyat dan kekuatan tawaran PERIKATAN NASIONAL iaitu Prihatin, Bersih, Stabil boleh memberi jaminan bahawa PN dapat menawan negeri ini.

“Kita yakin bahawa Kerajaan PERIKATAN NASIONAL Negeri Pahang adalah bersifat inklusif dan dalam masa yang masa menjunjung prinsip Perlembagaan Persekutuan sekali gus menepati keperluan masyarakat majmuk berbilang bangsa dan agama di negeri Pahang,” ujarnya.

Beliau menyatakan demikian pada sidang media di Bilik Gerakan Utama PERIKATAN NASIONAL P.082 Indera Mahkota di sini, hari ini. Hadir sama ialah Pesuruhjaya PAS negeri, Ustaz Abdul Jabar dan Pengerusi Gerakan negeri, Datuk Ranndy Yap Kim Heng.

Tambahnya, respons yang sangat positif daripada rakyat dan kekuatan tawaran PN sama ada di peringkat kebangsaan, mahupun negeri boleh memberi jaminan bahawa PN dapat membentuk kerajaan baru di Pahang.

“Keyakinan kita terhadap sokongan ini adalah berasaskan sambutan dari para pengundi di mana kita berkempen dalam masa hampir dua minggu ini baik dari segi kerusi DUN mahupun bagi kerusi Parlimen di Pahang.

“Gelombang sokongan kepada PN semakin hari semakin meningkat, dan saya percaya hari ini dan esok, apabila pengundi muda pulang dari perantauan dan kami hendak ucapkan selamat pulang ke Pahang untuk menunaikan tanggungjawab mereka sebagai pengundi,” ujarnya.

Begitu juga, ujar beliau pengundi muda dan golongan Undi 18.

“Saya cukup yakin yang mereka akan memberikan sokongan yang padu kepada sebuah kerajaan baharu yang bakal dibentuk oleh PN di Pahang,” tambahnya.

Pada PRU kali ini, beliau yang merupakan penyandang kerusi Parlimen Indera Mahkota berdepan dengan tiga lagi calon iaitu Dr Mohamad Nor Sundari (Pejuang), Zuraidi Ismail (PH) dan Datuk Quek Tai Seong (BN).

Sementara itu, Ustaz Rosli berkata, PAS juga melihat gelombang sokongan terhadap PERIKATAN NASIONAL begitu tinggi sehingga kini dan dijangka terus melonjak sehingga 19 November ini.

Katanya, dengan sokongan dan gelombang terhadap PERIKATAN NASIONAL itu, PAS yakin dapat menang sekurang-kurangnya 18 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Kita sudah menang sehingga lapan kerusi DUN sebelum ini, namun begitu ada beberapa kerusi yang majoriti kecil. Senario politik PRU14 sama dengan senario politik di PRU15, iaitu kita bertanding tiga penjuru,” katanya.

Pada ketika itu, ujar beliau PAS menggunakan kekuatan sendiri sahaja, tetapi pada kali ini PAS tidak keseorangan, ditambah Bersatu dan Gerakan dalam PERIKATAN NASIONAL.

“Jadi kita yakin sokongan daripada Bersatu, Gerakan, dan penyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin begitu berjasa kepada rakyat, dan melonjakkan undi kita sekali gus ambil alih DUN yang kita kalah tipis.

“Contohnya di Pulau Tawar, Semambu, Cheka dan beberapa kerusi yang ada. lebih kurang 11 kerusi yang kalah bawah pada 1,000. Jadi dengan pengundi tegar PAS, campur dengan pengundi dari rakan Bersatu dan Gerakan, Insya Allah menjadi kenyataan,” katanya yang mempertahankan kerusi DUN Tanjung Lumpur. – HARAKAHDAILY 17/11/2022


2. Dari Pahang menuju ke Putrajaya 

PAHANG boleh diletakkan sebagai indikator penting untuk mengukur hakikat sokongan rakyat kepada PERIKATAN NASIONAL, sekali gus menyumbang kepada usaha gabungan itu untuk menerajui pentadbiran Putrajaya.

Kerana PRU15 bermula tanpa menampakkan sebarang gelombang kepada mana-mana gabungan termasuk Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH), mahupun parti-parti lain yang turut bertanding kali ini.

Begitu juga dengan Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS)-BN di Sabah. Kerana rakyat Malaysia masih di fasa pemulihan pandemik COVID-19 dan kebimbangan untuk memasuki musim tengkujuh.

Ditambah muak dengan kemelut politik yang tidak berkesudahan, selain berlakunya tiga kali pertukaran teraju negara dan telahpun berlangsungnya beberapa PRN iaitu di Sabah, Sarawak, Melaka dan Johor.

Gelombang sokongan sebenarnya telahpun berlaku seawal selepas PRU14 dahulu terutama melibatkan kaum Melayu dan Bumiputera. Kerajaan PH yang didominasi DAP telah mencederakan perasaan majoriti rakyat dengan teruk.

Selain gagal menunaikan janji dan manifesto, pemimpin PH ketika itu terlalu meremehkan dan seakan mengejek hal-hal rakyat. Ditambah banyaknya tindakan keterlaluan yang menyentuh sensitiviti kaum dan agama terutamanya.

Himpunan Membantah ICERD 812 dan Statut Rom yang cuba diratifikasi PH adalah referandum penolakan rakyat kepada gabungan tersebut. Sekali gus gelombang ketika itu telah membawa peralihan sokongan.

Blok sokongan kembali membesar kepada parti-parti Melayu-Islam, namun kewujudan berasingan PN dan BN menyebabkan kedudukan peluang kepada ketiga gabungan itu menjadi sama rata saat memasuki gerbang PRU15.

Namun, dua minggu tempoh kempen PRU15 menyerlahkan sokongan ketara yang bergelombang kepada PN dan tidak kurangnya PH. Malang pula buat BN yang nampak agak tidak gagah walaupun banyak ‘dibantu’ oleh media arus perdana.

Oleh itu, sekiranya PN berjaya memperolehi majoriti kerusi di Pahang, ia jelas menunjukkan wujudnya ‘Gelombang Melayu-Islam’ pada PRU15 ini. Malah diyakini pergerakan atau pengaruh sama turut melanda di Perak dan Perlis.

Dengan memenangi banyak kerusi di negeri-negeri tersebut khususnya Parlimen, sudah memungkinkan PN menghampiri majoriti mudah ke Putrajaya. Kerana PN sudahpun dilihat amat bersinar di Kelantan, Terengganu dan Kedah.

Selain memerlukan sumbangan kerusi dari Pulau Pinang, Selangor, Melaka, Negeri Sembilan, Johor dan Sabah, PN dijangka memuktamadkan perolehan majoriti kukuh sekiranya GPS sedia membentuk kerajaan bersama.

Perancangan untuk Pahang

PAS seperti dikenali sejak dahulu, tidak pernah meminta jawatan, namun sentiasa bersedia menawarkan kesanggupan menerajui pemerintahan secara kolektif. Pun begitu, PAS telah disebut terbuka akan mengetuai Kerajaan PN di Pahang dan Perlis.

Pengumuman itu datangnya daripada Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga calon Perdana Menteri ke-10 dan bekas Perdana Menteri ke-8. Kelayakan itu sememangnya terlihat dan tersandar meyakinkan kepada PAS.

Timbalan Presiden PAS, Dato’ Sri Tuan Ibrahim Tuan Man yang bertanding di N.04 Cheka bagaikan ‘sirih pulang ke gagang’. Beliau dilihat sebagai tokoh utama untuk membawa kemenangan kepada PN, sekali gus calon Menteri Besar Pahang.

Ternyata, kepulangan beliau itu bersama gagasan penting untuk membawa negeri Pahang Darul Makmur ke satu tahap lagi. Beliau mengemukakan betapa Pahang amat memerlukan pelan induk pembangunan infrastruktur dan ekonomi.

Antara contoh diberikannya adalah Bandar Lipis yang dari segi sejarahnya adalah Ibu Negeri pertama bagi negeri Pahang. Namun kesalinya, setelah Ibu Negeri dipindah ke Kuantan dan berlaku pembinaan lebuh raya, Lipis menjadi bandar mati.

“Mesti ada satu pelan pembangunan, penstrukturan supaya pembangunan yang dibuat oleh Kerajaan Persekutuan mengambil kira faktor pembangunan yang ada di Bandar Lipis,” ujar beliau yang turut bertanding di P.024 Kubang Kerian.

Begitu juga Maran katanya, dari bandar pesat membangun, namun pembinaan lebuh raya tanpa susur keluar ke bandar itu, sebaliknya dibuat ke Srijaya dan Chenor telah menyebabkan Maran ketinggalan berbanding Srijaya dan Jengka.

Pahang juga ujarnya, memerlukan daya tarikan, termasuk menaik taraf jalan raya sedia ada antaranya daripada Bentong sampai Jerantut yang masih seperti zaman kemerdekaan dahulu, kecuali sedikit pembinaan dilakukan.

“Sebab itu bila kita susun pelan pembangunan, mesti ada sesuatu yang kita berusaha supaya Bandar Lipis menjadi bandar satelit yang boleh berfungsi untuk menjadi pemangkin kepada pembangunan di kawasan Pantai Timur. Insya-Allah bila ada highway sepatutnya jadi bandar yang membangun.

“Tapi kalau highway tak bersambung dengan bandar ataupun jauh daripada exit ke bandar, akhirnya bandar ni akan mati. Industri dah tak ada kawasan kita, jadi perlu pelan pembangunan ke arah memajukan,” ajunya.

Beliau ternyata memiliki pandangan besar untuk menyusun pelan pembangunan Pahang dengan lebih sistematik dan terancang secara keseluruhannya. Di mana turut mendapat perhatiannya adalah keupayaan Kerajaan Tempatan (PBT).

Menurutnya, banyak PBT di Pahang tidak memiliki kemampuan kewangan menyebabkan pelan pembangunan daerah tidak dapat dirancang sebaiknya. Sedangkan, daerah tersebut memiliki sumber bumi yang sangat besar.

Ustaz Tuan Ibrahim berkata, sumber diambil tidak mendatangkan hasil kepada daerah tersebut tetapi dikawal oleh negeri. Sedangkan ujarnya, jika 10 peratus daripada hasil sumber diambil itu diberikan kepada PBT, banyak usaha dapat dibuat ke atas daerah.

“Sebab itu PBT perlu ada duit, negeri Pahang tak perlu kepada benda baru pun. Saya tengok jangan letak beban pada rakyat dengan naik cukai tanah. Cukai tanah kita memang kita akuilah, kalau pertanian itu murah sangat. RM8 setahun.

“Tetapi yang besar sekarang ni ialah semak balik premium balak negeri Pahang. Waktu PAS memerintah Kedah, kita semak premium balak. Akhirnya, kita dapat sekali ganda jumlah hasil premium balak. Pahang (pun) perlu semak premium balak, perlombongan bijih besi, emas.

“Lipis ni pun banyak lombong emas. Tapi apa faedah manfaat kepada orang duk Lipis? Bayangkan kalau 10 peratus hasil lombong dapat ke PBT Lipis, macam-macam pembangunan kita boleh buat. Tapi ini kena mengubah dasar.

“Nak ubah dasar, kita kena ubah pemerintahan pentadbiran,” ujarnya menyeru kemenangan majoriti diberikan kepada PN agar kehendak dan kuasa politik yang dimandatkan membolehkan perubahan berlaku di negeri Pahang.

Selain aspek pembangunan dan ekonomi tersebut, beliau juga melihat potensi yang banyak kepada negeri Pahang dalam sektor pelancongan dan sejarah. Juga tanah luas bagi sektor pertanian dan agromakanan yang diperlukan negara.

Selesai isu Pahang

Ustaz Tuan Ibrahim yang juga Menteri Alam Sekitar dan Air (KASA) sebelum ini malah pernah menjayakan migrasi air antara Kerajaan Pahang dengan Kerajaan Persekutuan. Sebelumnya ia gagal dimuktamadkan rundingan semasa di bawah Kerajaan BN dan PH.

Sedangkan tempoh beliau menjawat jawatan itu belum mencecah tempoh dua tahun, bahkan perkara tersebut tanpa manifesto. Dengan demikian, banyak masalah perkhidmatan perbekalan air di negeri itu akan dapat ditangani dan diselesaikan.

Maklumnya, dari perjanjian termeterai kedua pihak, hutang sebanyak RM2 bilion dihapus kira dan Kerajaan Persekutuan bersetuju pula memberi pinjaman kepada Pengurusan Air Pahang Berhad (PAIP) sebanyak RM1 bilion.

Kata Dato’ Tuan Ibrahim, tanpa manifesto juga, Kerajaan PN pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menghapuskan hutang saham FELDA yang membelenggu hidup para peneroka dan keluarga mereka berjumlah keseluruhan RM8.3 bilion.

Paling utama, PN Pahang dalam tawarannya kepada rakyat negeri itu meletakkan tonggak pertamanya adalah menjadikan agama sebagai teras dalam pelan pembangunan negeri Pahang. Itulah kekuatan sebenar yang meliputi segenap sektor.

Menanti detik perubahan

Pahang sudah lebih 60 tahun bersama BN dan menjadi dua negeri bersama Perlis yang ditinggalkan rakyat buat parti itu setelah menerima penolakan besar PRU14 lalu. Namun nampaknya negeri itu kekal stagnan tanpa perubahan di bawah BN sejak itu.

Oleh itu amat diyakini bahawa Pahang akan menjadi titik dan kayu pengukur kepada ‘Gelombang Melayu-Islam’ untuk memandatkan kepercayaan kepada PN. Jika wujud, bermakna ia juga akan melanda Perak dan Perlis sekali gus Putrajaya.

Andai tercapai keputusan seperti itu, maka untuk PRU15 ini PAS telah menghadiahkan 4P iaitu Pahang, Perlis, Perak dan Putrajaya buat PN.

IZWAN ABDUL HALIM
izwan@harakah.net.my – HARAKAHDAILY 19/11/2022

Komen Weblog Ibnu Hasyim: PN Pahang yakin terajui negeri. Menuju ke Putrajaya. 

Insya Allah!

Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

Restoran atas 'awan', sokong PN elak ancam Islam.

 

Hiasan dalaman Restoran Heavenly Jin dapat sambutan menggalakkan.- Foto/AFP

1. Restoran atas 'awan' tertinggi di dunia, dapat sambutan menggalakkan

HOTEL mewah tertinggi di dunia yang menawarkan restoran di tingkat 120 dan perkhidmatan butler peribadi 24 jam mendapat sambutan amat menggalakkan, sejak dibuka tahun lalu.

Restoran Heavenly Jin, terletak di tingkat 120 J Hotel, Menara Shanghai, secara rasmi dinamakan "Restoran tertinggi dalam bangunan, oleh Guinness World Records dengan ketinggian 556.36 meter (kira-kira 1,825 kaki) di atas tanah.

Pengurus besarnya, Jenny Zhang, berkata sejak dibuka, restoran itu telah dipuji oleh pelanggan kerana pengalaman dan perkhidmatan makan yang berkualiti tinggi.

"Kami mengalu-alukan tetamu dan rakan dari seluruh dunia dengan pengalaman tahap yang lebih tinggi di atas awan," katanya dalam satu kenyataannya.

Zhang menambah pencapaian itu juga bukti dedikasi pasukan pengurusan dan operasi Heavenly Jin.

Heavenly Jin, iaitu lebih 100 meter lebih tinggi daripada rekod sebelumnya 441.30 meter, yang dicatatkan pada 2011 oleh At.mosphere, terletak di tingkat 122, di Burj Khalifa Dubai.

Restoran Shanghai yang memecahkan rekod itu mempunyai dapur terbuka, tingkap-tingkap besar dan mural jubin mozek Itali sepanjang 30 meter yang menggambarkan Jalan Sutera, menurut hotel itu.

Pengunjung dihidangkan gabungan masakan Barat, Cina dan Jepun serta perkhidmatan minum petang.

Hotel mewah itu sendiri terletak di bangunan pencakar langit tertinggi di China dan kedua tertinggi di dunia selepas Burj Khalifa , dengan bilik di tingkat 86 hingga 98.

Laporan juga menyatakan lif tetamu menaiki bangunan pencakar langit itu menyerupai lingkaran dengan kelajuan 18 meter persaat ke bilik mewah di Hotel J5 165.

Hotel berkeluasan 632 meter itu terletak di aras paling atas di Menara Shanghai di daerah kewangan bandar berkenaan, bangunan kedua tertinggi di dunia selepas Burj Khalifa di Dubai.

Pelanggan juga boleh menikmati salah satu daripada tujuh restoran, bar, spa, kolam renang di aras 84, dan semua kemudahan hotel terkemuka itu.

Sebelum ini pernah dilaporkan, sempena meraikan pembukaan J Hotel menawarkan 'kadar istimewa' bernilai 3,088 yuan (RM1,986.67) semalam, tetapi harga 34 biliknya jauh lebih tinggi.

Bermalam di 'J Suite', dilengkap candelier kristal dan sauna, bernilai lebih 67,000 yuan (RM43,092.79). - AGENSI


2. Ulamak ajak sokong PN elak kumpulan ancam Islam  

KOTA BHARU: Ulama dari Pusat Pengajian Pondok terkenal di Kelantan berharap pengundi membuat pilihan terbaik pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) Sabtu ini bagi mengelakkan peristiwa 22 bulan pemerintahan Pakatan Harapan (PH) berulang.

Pengerusi Madrasah Diniah Bakriah Pasir Tumboh Ustaz Abdul Halim Derani berkata, PH mengamalkan pemerintahan lebih liberal yang menjadi ancaman besar kepada umat Islam.

Oleh itu kata beliau, umat Islam yang layak mengundi dinasihat memilih PERIKATAN NASIONAL (PN) yang lebih ‘ringan’ kemaslahatan berbanding PH dan Barisan Nasional (BN).

“Parti mana-mana pun ada salahnya dan silapnya cuma hendaklah kita pilih mana-mana yang lebih baik daripada yang baik, kurang mudarat kepada Islam.

“Keburukan itu ada sedikit sebanyak dan kita cari keburukan sikit dan kebaikan itu lebih banyak dari sudut Islam,” katanya ketika ditemui di sini Pondok Pasir Tumboh hari ini.

Abdul Halim yang juga Pengerusi Jemaah Tadbir Pondok Pasir Tumboh berkata, proses pemilihan pemimpin melalui pilihan raya perlu diikuti oleh semua warga negara yang layak.

Menurutnya, buat masa sekarang hanya satu gabungan sahaja yang dilihat mampu mengemudi pentadbiran negara selepas 19 November ini iaitu PERIKATAN NASIONAL.

Kata beliau juga PAS pula berjaya mentadbir Kelantan sejak 32 tahun lalu kemudian melebarkan kekuatan ke Kedah dan Terengganu, membuktikan kerajaan negeri terbabit bebas daripada sebarang rasuah.

Jelas beliau juga mengundi bukan hanya memberi manfaat di atas dunia sahaja, malah ia akan dipertanggungjawab di akhirat kelak jika tidak ditunai dengan sempurna.

“Oleh itu saya harap semua umat Islam memberi sokongan penuh kepada PN supaya negara kita selamat daripada anasir yang mengancam agama Islam dan penganutnya.

“Setiap kita hendaklah mengundi jika layak, ingat kita bukan sekadar buang undi selesai dunia sahaja, bahkan apa yang kita undi ada kaitan di akhirat,” katanya. – HARAKAHDAILY 17/11/2022

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Restoran atas 'awan', sokong PN elak ancam Islam. 

Ulamak ajak sokong PN bukan sahaja dapat elak kumpulan ancam Islam, bahkan dapat menentukan arah membangun bersama Islam.

Insya Allah!

Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

UMMAH, 185 NGO Islam, Muhyiddin.. 100 inisiatif M/Agama.

 


1. UMMAH dan 185 NGO Islam sokong Muhyiddin

GERAKAN Pembela Ummah bersama lebih 185 NGO Islam Malaysia bertarikh 18 November 2022 di Hotel Ideas Kuala Lumpur, telah membuat suatu ketetapan seperti berikut:

Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) dan NGO Islam amat gusar melihat sokongan politik orang Melayu berpecah dalam PRU ke-15 ini dan kesannya DAP akan menguasai Kerajaan Malaysia melalui gabungan parti Pakatan Harapan.

Sehubungan itu UMMAH dan Gabungan NGO Islam menyeru dan merayu Umat Islam seluruh Malaysia agar wajib (Fikh Al-Daulah) keluar mengundi dan menyatukan undi hanya kepada satu gabungan parti yang jelas mempertahankan kedaulatan agama, bangsa dan negara, serta bersih daripada rasuah, berwibawa dan berusaha memperkasa Penyatuan Ummah.

Berdasarkan kepada penelitian dan penilaian calon dan parti yang bertanding, maka UMMAH dan Gabungan NGO Islam berpendirian bahawa calon dan parti yang menepati kriteria yang dinyatakan di atas adalah calon dan parti daripada gabungan PERIKATAN NASIONAL.

Kami juga berpendirian berdasarkan kepada perbandingan dua calon Perdana Menteri iaitu Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Tan Sri Muhyiddin Yassin lebih memenuhi kriteria menjaga agama, bangsa dan negara serta menghormati bangsa dan agama yang lain (tidak memudaratkan kaum dan agama yang lain serta mengukuhkan perpaduan kaum dan nasional).

Berdasarkan prestasi yang lepas Tan Sri Muhyiddin Yassin berjaya mengurus tadbir negara dengan baik dan berjaya mengemudi negara berdepan dengan masalah besar COVID-19 dan kesuraman terhadap ekonomi negara.

Oleh itu, UMMAH bersama Gabungan lebih 185 NGO Islam dan para agamawan menyokong penuh Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai calon yang lebih layak dan berwibawa serta menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ke-10.

MOHD ZAI MUSTAFA
Pengerusi 
Gerakan Pembela Ummah (UMMAH)
Bersama Gabungan 200 NGO Islam – HARAKAHDAILY 18/11/2022


2. Tempoh setahun lebih 100 inisiatif dilaksana Menteri Agama 

KUALA LUMPUR: Dalam tempoh setahun Dato’ Idris Ahmad mengetuai Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) lebih 100 inisiatif telah dilaksanakan meliputi pelbagai aspek.

Antaranya Dasar dan Transformasi Pengurusan, Kesejahteraan Sosial Pendidikan, Dakwah dan Pembangunan Insan, Perundangan, Sosio Ekonomi, Transformasi Penyampaian Perkhidmatan dan Media Penyiaran.

Idris berkata, dalam tempoh garis masa itu Agensi Islam JPM (Hal Ehwal Agama) sentiasa terkehadapan membawa mesej prihatin melalui program Musa’adah Agensi Islam.

Katanya, sebanyak RM319 juta telah disampaikan kepada masyarakat yang terkesan akibat pandemik Covid-19 dan musibah.

“Saya ingin berterima kasih kepada semua warga agensi Islam #Pasukan Menteri Agama yang sentiasa komited melaksanakan tugas dengan jayanya.

“Para anggota perkhidmatan awam begitu profesional dalam tugasan mereka. Saya berbangga dengan kalian semua,” katanya pada kenyataan di laman sosialnya.

Idris dilantik sebagai Menteri Hal Ehwal Agama di bawah pentadbiran Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob menggantikan Dato’ Zulkifli Mohamad al Bakri.

Kejayaan itu dirakam dalam Kad Laporan Prestasi 1 tahun pentadbiran Hal Ehwal Islam.

Kata beliau juga amanah yang diberi untuk menjaga agama Islam dan umat Islam khususnya.

“Pada masa yang sama memayungi kesejahteraan masyarakat yang berbilang agama dan budaya. Semoga kesyumulan Islam akan terus terserlah dan terzahir dengan kesatuan umat Islam.

“Sesungguhnya saya tidak sempurna. Pun begitu, tanggungjawab yang diberi wajib dilaksana sedaya mampu dengan penuh integriti, jujur, ikhlas dan itqan (berkualiti) demi kepentingan ummah,” tambahnya. – HARAKAHDAILY 16/11/2022

Komen Weblog Ibnu Hasyim: UMMAH, 185 NGO Islam, Muhyiddin.. 100 inisiatif M/Agama.

Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

RM530 bilion, rangsangan ekonomi TS Muhyiddin. Ini..

 


1. Pakej Rangsangan Ekonomi RM530 bilion TSMY

SEMALAM ada ahli politik Pakatan Harapan mahu menyiasat ‘RM500 bilion’ (sebenarnya RM530 bilion) Pakej Rangsangan Ekonomi di bawah TSMY. Di sini diceritakan nilai di sebalik RM530 bilion tu. Then, terpulang kepada masing-masing nak buat judgement

1. Secara asasnya, RM530 bilion itu jumlah keseluruhan lapan (8) Pakej Rangsangan Ekonomi yang disalurkan sejak Mac 2020. Boleh tengok jadual di bawah. 

2. Tetapi, jumlah duit yang kerajaan belanja (suntikan fiskal) adalah RM38 bilion (2020), RM37.7 bilion (2021) dan unjuran RM28.8 bilion (2022). 

3. Apa beza keseluruhan pakej rangsangan dengan suntikan fiskal? Beza dia kerajaan hanya berbelanja RM75.7 bilion sahaja (2020-2021) bukan belanja ‘RM500 bilion’ macam yang didakwa. 

4. Fikir logik sikit, mana nak cekau duit sampai RM500 bilion. Unjuran hasil kerajaan pun hanya RM285 bilion tahun 2022. 

5. Lagipun, dalam pakej rangsangan itu termasuk juga moratorium. Jumlah moratorium PRIHATIN dan PEMULIH saja dah RM115 bilion. Bukan kerajaan belanja sampai nilai tu, tapi itu adalah jumlah manfaat yang termasuk bila kerajaan bagi moratorium.

6. Bagaimana kerajaan mengurus suntikan fiskal itu untuk menampung pembiayaan Pakej Rangsangan Ekonomi dan Belanjawan 2021-2023?

7. Kalau duit itu ditampung dalam Perbelanjaan Mengurus, semestinya ia akan melanggar disiplin fiskal kerana Hasil Kerajaan mesti cukup untuk menampung Perbelanjaan Mengurus. 

8. Sebab itu untuk tangani isu ini, kerajaan menggubal Akta Langkah-langkah Sementara Bagi Pembiayaan Kerajaan (Penyakit COVID-19) 2020 [Akta 830].

9. Tujuan penggubalan akta ini adalah;

i. Tingkatkan had statutori hutang di bawah Akta Pinjaman Tempatan 1959 dan Akta Pendanaan Kerajaan 1983 daripada 55 kepada 60 peratus.

ii. Tubuhkan Kumpulan Wang COVID-19 di bawah Akta Pinjaman Tempatan 1959 dan digunakan untuk biayai suntikan fiskal dalam Pakej Rangsangan Ekonomi dan pelan pemulihan ekonomi. 

iii. Ia hanyalah langkah sementara untuk tackle fiskal Kerajaan sehingga tahun 2023. 

10. Had statutori ini kemudian naik lagi pada pindaan 2021 kepada 65 peratus. Tujuan dia sebab nak sediakan ruang fiskal yang besar untuk berbelanja.

11. Dalam Kumpulan Wang COVID-19 ini, Kerajaan letak had siling untuk dibelanjakan RM45 bilion, kemudian had siling dinaikkan kepada RM65 bilion (Disember 2020). Tahun lepas, tambah lagi kepada RM110 bilion.

12. Jadi, kalau ikut keseluruhan fiskal yang dibelanjakan setakat ini adalah RM38 bilion (2020), RM37.7 bilion (2021), RM28.8 bilion (2022) dan anggaran RM5 bilion (2023). 

13. Kenapa perlu ada Kumpulan Wang COVID-19? Kumpulan Wang COVID-19 ini adalah pinjaman dan dimasukkan di bawah Perbelanjaan Pembangunan, bukan Perbelanjaan Mengurus.

14. Kesan langsung dia adalah defisit fiskal kerajaan semakin besar. Defisit fiskal kepada KDNK adalah 6.4 peratus (2021), 5.8 (2022) dan anggaran 5.5 (2023).

15. Cuma kita kena lihat survival rakyat dan negara. Sebab itu KDNK kita dapat lantunan semula selepas menguncup pada 2020.

16. Perincian setiap perbelanjaan untuk suntikan fiskal itu telah dinyatakan dalam jadual penggubalan dan pindaan Akta 830 tadi serta laporan LAKSANA. 

17. Ironi juga benda sebegini dijadikan isu dan dibingkaikan sedemikian rupa dalam konteks penyelewengan. Dulu depa cakap tak cukup, sekarang cakap ia terlalu besaq

I rest my case. Wallahua’lam.

HAFIZ MANSOR – HARAKAHDAILY 16/11/2022


2. Kos sara hidup, gaji minimum paling beri kesan kepada rakyat - MyUndi  

KUALA LUMPUR: Kos sara hidup dan gaji minimum adalah isu yang paling memberi kesan langsung kepada rakyat di negara ini.

Ia berdasarkan kajian dijalankan di portal MyUndi melalui ruangan Suara Kita, membabitkan 2,074 responden di seluruh negara, daripada pelbagai peringkat usia.

Sebanyak 27.4 peratus responden menyatakan isu kos sara hidup memberi kesan langsung kepada mereka, manakala 14.3 peratus adalah mengenai isu gaji minimum.

Ia diikuti isu pendidikan (13.3 peratus), krisis makanan (12.8 peratus), alam sekitar (11.6 peratus), keselamatan (11.1 peratus) dan pengangkutan awam (9.5 peratus).

Berdasarkan kajian, responden di Selangor, Johor dan Kuala Lumpur adalah mereka yang paling terkesan dengan isu kos sara hidup dan gaji minimum, yang mempengaruhi kehidupan B40 dan M40.

Responden dalam kumpulan usia 18 hingga 24 tahun pula dikenal pasti menjadi golongan yang paling terkesan dengan isu gaji minimum.

"Ini disebabkan hakikat yang golongan ini ialah mereka yang memasuki tenaga kerja dan memulakan kehidupan bekerja mereka," katanya rumusan kajian itu.

Selain itu, majoriti rakyat mahukan kerajaan yang dipilih selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) memberi keutamaan kepada isu ekonomi dan kos sara hidup rakyat, masing-masing membabitkan 32.1 dan 30.1 peratus responden.

Sebanyak 19.9 peratus responden mahu keutamaan diberikan kepada pembinaan fasiliti untuk rakyat dan 17.8 peratus kepada isu kelestarian alam sekitar serta keselamatan makanan.

Dari segi pengundian pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), majoriti responden akan membuat keputusan mengundi berdasarkan calon, membabitkan 31.5 peratus.

Faktor lain yang mempengaruhi mereka adalah parti politik (27.1 peratus), manifesto parti (21 peratus) dan gabungan parti politik (20.4 peratus)

"Calon perlu memenangi kepercayaan rakyat dan juga mewakili parti pilihan mereka untuk menang dalam PRU," katanya.

Pada masa sama, lebih separuh daripada responden (51.7 peratus) mahu kempen pilihan raya oleh calon membentangkan langkah bagi mengatasi masalah dan isu rakyat.

Sebanyak 24.7 peratus mahu melihat debat antara calon Perdana Menteri, debat calon yang bertanding (14.6 peratus) dan ceramah (sembilan peratus). (BH)

Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails