Saturday, April 29, 2023

Komen Rakyat, k'jaan kahwin paksa UMNO/DAP.

 

Umno perlu lebih kuat daripada Bersatu, PAS, kata Kit Siang | Free Malaysia Today (FMT) 
Komen Rakyai dalam blog ini..
10 comments:
1 Anonymous said...

Kerajaan kahwin paksa. Mana pernah kris bercinta dengan komunis dapig. Mana pernah kris bercinta dengan dolly. Malah dolly dulu asal kris yang disingkir kerana selalu lewat.

La ni terpaksa bercinta. Bukan kerana rakyat, tapi lebih kepada survival 47 kes, trowong. Jangan harap kahwin paksa boleh bahgia. Makin tension stress kalangan pimpinan. Rakyat jadi mangsa. Manis mulut, jiwa gelora.

2 Anonymous said...

Kerajaan perpaduan tak mahu sanusi dalam majlis kewangan. Sebab menentang rasuah serta mengamalkan tidak ambik rasuah.

Dlm kerajaan perpaduan yang turut serta ialah yang ada 47 kes. Juga yang banyak dapat derma masuk akaun bini.

Jadi tak boleh jemput yang bersih. Boleh ganggu proses songlap dan rasuah.

Cuti tol sepanjang h raya cuma nak alih isu.

Sorang menteri punya pembantu yang disiasat kerana kes rasuah. Bila rakyat minta menteri itu letak jawatan. Pmx kata dalam siasatan. Tak perlu letak jawatan kerana bukan dakwa lagi kat mahkamah.

Tapi pelik pulak bila wak dah pun didakwa jenayah. Tapi dilantik. Sedangkan rakyat mahu pimpinan yang bersih.

Bukannya singkirkan yang bersih seperti mb kedah. Tak jemput langsung masuk team kewangan.

4 Anonymous said...

UMNo/BN kena buli atau kena kencing oleh rakan PH..!?

Setiausaha Agung PH Saifuddin Nasution Ismail berkata PH dan BN bersetuju parti yang memenangi kerusi pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) akan bertanding semula pada pilihan raya akan datang di enam negeri.

Beliau berkata konsensus itu dipersetujui semasa perbincangan awal mengenai peruntukan kerusi oleh PH dan BN untuk pilihan raya negeri.

Di Selangor, Pakatan Harapan (PH) mempunyai 40 kerusi - 19 disandang PKR, DAP (15) dan Amanah (6).

BN mempunyai lima kerusi di Selangor - Semenyih, Sungai Burong, Hulu Bernam, Sungai Panjang, Sungai Air Tawar - semuanya dimenangi Umno.

Sampai mampos lah UMNo / BN kena main lagi nih... Bila nak kontrol percaturan atau kena catur kan..!!?

Haah tepokkkkk..!!!

5 Anonymous said...

Untuk Renungan.

Rasulullah SAW bersabda, “Tidak masuk surga orang yang suka menyebarkan fitnah,” (HR. Bukhari dan Muslim).

Definisi fitnah adalah menuduh tanpa bukti.

Dalam islam, fitnah adalah perbuatan yang dianggap dosa keji kerana hal itu berkait dengan nasib orang lain. Pembalasan bagi pelontar fitnah juga adalah jelas.

Fitnah adalah dosa besar ini termaktub dalam banyak riwayat dan juga diulang sebut di dalam Al-Qur’an agar para muslimin/muslimah tidak dmelakukan nya.

Untuk itulah, umat Islam dilarang untuk melakukan fitnah karena efeknya kepada orang lain yang kadang2 akibatnya tidak terjangkau fikiran.

Dalam Al-Qur’an Surat An-Nur ayat 4 disebutkan tentang ancaman bagi mereka yang menuduh tanpa bukti atau melontarkan sesuatu fitnah.

Tidak main-main, disebutkan bagi mereka yang melontarkan fitnah dan tidak terbukti, maka ia akan dikenakan hukuman dan kesaksiannya tidak boleh diterima untuk selama-lamanya, jauh sekali untuk diberi pilihan untuk memimpin.

C&P

6 Anonymous said...

Jom pakat pakat sokong PAS. Pimpinan bersih. Tak perlu meloya.

Pimpinan kerajaan perpaduan menghidangkan saman menyaman. Muak dah.

7 Anonymous said...

Kenyataan anti-Najib dari Kit Siang ini meletakkan Anwar dan UMNO tunduk kepada tekanan daripada Kit Siang dan DAP.

Kita tahu Kit Siang sangat suka Najib dipenjarakan. Tanpa segan silu Kit Siang guna isu kleptokrasi tetapi membisu kes rasuah banglo anaknya Lim Guan Eng.

Ini akan mengesahkan persepsi orang Melayu bahawa DAP adalah kuasa sebenar di sebalik kerajaan gabungan itu.

Keceluparan Kit Siang menyebabkan kerajaan Perpaduan akan hilang sokongan orang Melayu jika Najib tidak dibebaskan sebelum pilihan raya negeri.

Baru Dipanggil Jadi Saksi Pendakwaan Ke-9 Kes Skandal Terowong Dasar Laut anak Lim Kit Siang bernama Lim Guan Eng tetiba ditemui Mati.. sampai sekarang pembunuh tidak diketahui sampai sekarang..

Saksi Utama Kes Rasuah Terowong Guan Eng Mati, Kit Siang Senyap. Rakyat mempersoalkan kenapa saksi utama kes rasuah mega terowong Dasar Laut yang melibatkan Lim Guan Eng, tiba-tiba jatuh dari tingkat 17 sebelum tarikh ke mahkamah.

Datuk Ewe Swee Kheng, CEO pemaju harta tanah Ewein Group, berakhir dengan penuh tragis. Menurut sumber, beliau baru sahaja dipanggil untuk menjadi Saksi Pendakwaan Ke-9 di dalam kes rasuah terowong bawah laut mantan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Namun belum sempat beliau menjalankan tugas sebagai saksi ke 9, SK Ewe ditemui mati. Beliau dikatakan terjatuh daripada tingkat atas sebuah kondominium mewah di Pulau Tikus Pulau Pinang.

Kit Siang mesti tahu bahawa seruan untuk membebaskan Najib adalah daripada semua 191 bahagian UMNO termasuk semua sayap pemuda dan wanita mereka.

Buku memoir Tan Sri Tommy Thomas dedah pelantikannya sebagai Peguam Negara atas usaha dan percaturan Kit Siang. Maka apa yang dihairankan dengan hipokrasi Kit Siang. Padanya biarlah Najib masuk penjara asalkan anaknya bebas dalam kes Torwong tak siap itu..,”

Ia adalah keputusan hampir sebulat suara daripada 3 juta ahli UMNO. Sokongan terhadap Najib di kalangan ahli UMNO dan orang Melayu masih sangat kuat.

8 Anonymous said...

Menteri tu cakap, rumah dia tak kena geledah. Dah tu pulak kata sprm tak jumpa bukti.
Puuh. Power betul bohong nya.
Sama macam dolly.
Perpaduan katakan.

9 Anonymous said...

Songlap 42 juta kena penjara 12 tahun. Ibu tunggal curi susu tepong sepeket (7.30) untuk anak kena penjara 6 bulan. Penyamun masuk penjara baru 8 bulan dah heboh minta diampunkan. Duit yang disonglap tu duit rakyat/negara, habis tu siapa nak ganti? Kurang ajar/ barua punya orang politik, nak jadi ahli parlimen bukan berniat nak tadbir negara/rakyat dengan ikhlas...hanya cari jalan nak songlap dan kayakan anakberanak. Duit tu yang akan menjahanamkan keturunan dia kelak.

10 Anonymous said...

UMNo/BN kena buli atau kena kencing oleh rakan PH..!?

Setiausaha Agung PH Saifuddin Nasution Ismail berkata PH dan BN bersetuju parti yang memenangi kerusi pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) akan bertanding semula pada pilihan raya akan datang di enam negeri.

Beliau berkata konsensus itu dipersetujui semasa perbincangan awal mengenai peruntukan kerusi oleh PH dan BN untuk pilihan raya negeri.

Di Selangor, Pakatan Harapan (PH) mempunyai 40 kerusi - 19 disandang PKR, DAP (15) dan Amanah (6).

BN mempunyai lima kerusi di Selangor - Semenyih, Sungai Burong, Hulu Bernam, Sungai Panjang, Sungai Air Tawar - semuanya dimenangi Umno.

Sampai mampos lah UMNo / BN kena main lagi nih... Bila nak kontrol percaturan atau kena catur kan..!!?

Haah tepokkkkk..!!!

Tukar segera k'jaan ini. Kini jari anda mampu me'ISIAM'kan..

 


1. Selangor kaya, rakyat susah

TIDAK syak lagi Selangor sebuah negeri yang kaya dan paling maju di Malaysia.

Setakat penghujung November 2022 ia merekodkan hasil sebanyak RM2.304 bilion. Satu angka yang besar berkat limpahan rezeki dari Allah S.W.T.

Di Selangor ada KLIA, Pelabuhan Klang, Lapangan Terbang Subang, Cyberjaya dan sistem pengangkutan awam tercanggih termasuklah LRT, MRT, KTM Komuter dan lebuhraya-lebuhraya terbesar.

Tetapi rakyat Selangor tidaklah segah negerinya. Mereka yang tidak berharta, tidak punya rumah sendiri masih ramai khasnya di kalangan Melayu. 

Anak Selangor tiada rumah tiada tanah sendiri walau sekangkang kera.

1.2 peratus rakyatnya jatuh bawah paras kemiskinan mutlak. Selangor punya 5.7juta penduduk ini bermakna 68,400 rakyatnya miskin mutlak!

Kemiskinan bukan hanya di luar bandar tapi juga bandar. Malah paling ketara di bandar.

Di beberapa kawasan di Petaling Jaya, Gombak, Ampang, Pandan, Sg Buloh, Klang, Shah Alam, Selayang terutama penempatan penduduk Melayu yang B40 keadaannya cukup memilukan, tidak terurus. 

Dibina rapat-rapat dengan jalan (bayangkan jika berlaku kebakaran), perparitan cukup dhaif. Pengurusan sisa pepejalnya juga cukup lemah termasuk di kawasan Menteri Besar.

Sekolah-sekolah Kebangsaan, Sekolah Agama terperosok di celah-celah penempatan ini juga tidak terurus.

Tidak sebagaimana SJKC yang teguh gagah, tinggi bangunannya, bilik darjah berhawa dingin. Itupun kerajaan mahu suntik wang bantuan lagi.

Bukannya rasis tetapi itulah realitinya di Selangor. Siapa yang mewah, siapa yang kaya senang sebenarnya?

Program merakyatkan ekonomi Selangor yang diperkenal Allahyarham Tan Sri Khalid dulu ditukar, dipinda, dikurangkan ada yang dihapus, menjadikan negerinya kaya tetapi rakyat di bawah tidak merasa 

Air percuma pun cuma sampai ke 50 peratus rakyat yang layak, selebihnya tidak merasai kerana pengurusan kerajaan negeri yang lemah.

Bila hujan lebat sedikit air naik hingga musnah harta rakyat, bila sumber air tercemar kerana kilang haram yang berleluasa bekalan air diputuskan, yang merana rakyat B40 yang tinggal di perumahan PPRT yang bertingkat-tingkat mencecah awan, bukannya tauke di banglo dan semi D yang punya tangki simpanan ‘spare‘ dan pelbagai kemudahan.

Kerajaan PH ini entah apa keutamaannya. Denyut nadi rakyat seakan tidak dirasai, tidak didengari. Yang kaya mewah adalah tauke  pemaju dan tauke kilang walaupun berstatus haram.

Kembalikanlah kerajaan negeri diurus oleh anak tempatan, anak Selangor yang tahu masalah dan kesusahan rakyat Selangor.

Yang ada kini anak Johor, anak Perlis, anak Kedah. Tukarlah.

Pilih dan angkatlah mereka yang berwibawa, yang kompeten, yang bersih lagi bertaqwa. Yang tinggal dan membesar dalam rumpun keluarga anak Selangor sebenar.

Selangor perlukan pemimpin jujur yang berjiwa rakyat. Untuk itu rakyat Selangor perlu bangkit buat perubahan.

Demi Selangor yang bersih dan stabil. Kita bangkit buat perubahan.

ROSLAN SHAHIR DATUK MOHD SHAHIR 
Setiausaha 
Badan Perhubungan PAS
Negeri Selangor – HARAKAHDAILY 27/4/2023


2. Pinjaman perumahan kerajaan: Bantu atau belenggu rakyat? 

Dr Ramalan Yunus

Persidangan Parlimen Dewan Negara pada 6 April lalu menyaksikan soal jawab antara Pimpinan Tertinggi Parti Bersatu (Bersatu), Datuk Razali Idris dengan Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (PKR), Akmal Nasrullah Mohd Nasir mengenai isu pinjaman rumah.

Dalam sesi soal jawab tersebut, kedua-dua ahli parlimen tersebut sedang membahaskan tentang pinjaman rumah Skim Rumah Pertamaku yang merupakan insentif yang diamalkan oleh kerajaan yang bakal digantikan dengan Skim Pinjaman Kredit Perumahan.

Menurut pandangan kedua-dua Razali dan Akmal Nasrullah, pinjaman-pinjaman rumah sebegini diperlukan supaya dapat membantu rakyat yang tidak mempunyai pendapatan tetap dalam memiliki rumah pertama mereka.

Justeru persoalannya, adakah skim pinjaman perumahan yang ditawarkan oleh kerajaan benar-benar membantu rakyat atau mengikat rakyat dengan belenggu hutang?

Ikuti wawancara wartawan HarakahDailyIKMAL EMIR dengan pakar ekonomi Islam bebas, Dato’ Dr. Ramalan Yunus yang memperkatakan tentang hakikat sebenar mengenai perkara tersebut. Beliau mempunyai pengalaman yang amat luas dalam bidang kewangan dan ekonomi dan juga merupakan penganalisis politik dan ekonomi bebas.

Beliau merupakan Pengerusi dan Penasihat dalam syarikat White Straits Capital Berhad yang terlibat secara langsung dalam bidang perniagaan dan ekonomi secara meluas di rantau Asia, termasuklah dalam ekonomi digital.

Namun begitu, beliau lebih memilih untuk dikenali rakyat sebagai seorang penganalisis politik dan ekonomi bebas yang berjuang melawan sistem ekonomi yang berasaskan kepada riba; dan beliau adalah seorang yang amat tegas dalam isu tersebut.

HARAKAHDAILY: Dalam Persidangan Parlimen Dewan Negara ada menyebut tentang hutang rumah seperti Skim Rumah Pertamaku dan Skim Jaminan Kredit Perumahan. Pada pandangan Dato’, adakah skim-skim pinjaman perumahan kerajaan membantu rakyat atau mengikat rakyat dengan hutang?

DATO’ DR RAMALAN: Pada pandangan saya, sudah sampai masanya untuk saya bersuara dan menasihati mana-mana parti politik sekalipun supaya sebaik-baiknya menggalakkan rakyat agar tidak cenderung untuk berhutang.

Hal ini kerana kita kena faham hakikat sebenar bahawa apa sahaja jenis bentuk hutang sebenarnya hanya akan membebankan rakyat dan negara. Lihatlah apabila kenaikan kos kehidupan berlaku hasil daripada kenaikan hutang negara kita sendiri, rakyat biasa juga akan menanggung bebanan dan ditambah lagi pula dengan hutang-hutang mereka yang sedia ada seperti hutang rumah, hutang kereta, hutang kad kredit, hutang pendidikan dan yang seumpama dengannya.

Kita semua wajib mengakui bahawa satu-satunya hutang yang bagus adalah yang merupakan apabila kita meminjam, kita dapat bayar semula hutang tersebut secara penuh dan tepat pada waktunya.

Namun, masalah utamanya adalah kerana rakyat tidak pernah diajar bagaimana cara yang betul untuk menggunakan hutang demi kesejahteraan dan kemakmuran mereka. Ini yang memburukkan lagi krisis kewangan negara kita.

Maka, sebaik-baiknya saya bersuara mengenai hal ini kerana hutang adalah ibarat senjata tajam yang mampu memberikan kelebihan kepada kita atau boleh mengancam keselamatan kita.

Oleh sebab itu, memandangkan penggunaan hutang ini bergantung kepada ilmu dan kemahiran kita untuk menggunakannya, maka jelaslah bahawa pendidikan kewangan perlu diberikan perhatian khusus oleh pihak kerajaan.

Saya ada terbaca dalam majalah Labur di mana ada gunakan kad kredit dalam pembelian rumah lebih lebih lagi dengarnya dapat macam macam manfaat seperti cashback dan seumpama dengannya. Pada pandangan Dato’, adakah ini contoh sifat yang sepatutnya kita sebagai umat Islam amalkan?

Sebenarnya, kita sebagai umat Islam wajib tahu bahawa Islam amat menyuruh kita untuk menjauhi hutang, lebih-lebih lagi hutang yang mempunyai riba.

Seperti saya telah jelaskan tadi bahawa satu-satunya hutang yang bagus merupakan apabila kita meminjam, kita dapat bayar semula hutang tersebut secara penuh dan tepat pada waktunya. Ini jelas merupakan prinsip amalan hutang dalam Islam.

Namun, hutang tersebut mestilah tiada sebarang kadar faedah dikenakan terhadap penghutang. Walau bagaimanapun, Islam amat mengajar umatnya supaya berhati-hati dengan urusan hutang. Mengapa? Kerana amalan hutang akan membuka kepada pintu riba.

Kita sebagai umat Islam wajib tahu bahawa tidak ada sebarang dosa lain yang Allah SWT dan Rasul-Nya mengisytiharkan peperangan kecuali riba satu-satunya.

Masalah dengan hutang-hutang yang ada sekarang adalah barang siapa yang mengambil hutang maka terpaksa membayar lebih daripada apa yang dia hutang dan jelas ianya adalah riba walaupun bayaran lebihan itu adalah sekecil-kecil kuman sekali pun.

Ini kerana dalam Islam, hutang bukanlah satu perniagaan dan dilarang mengambil sebarang keuntungan dari pemberian hutang.

Bukankah Allah SWT dan Rasul-Nya telah mengisytiharkan perang kepada para pengamal riba? Lihatlah keadaan ekonomi kita sekarang di mana kenaikan kos hidup yang tinggi, berlakunya pula sebahagian kecil golongan yang kaya semakin kaya, manakala kebanyakannya pula semakin miskin diikuti dengan setiap masalah politik dan sosial yang semakin buruk. Semuanya berpunca daripada riba.

Maka, sudah menjadi kewajipan untuk kita sebagai umat Islam untuk menjauhi apa jua hutang yang melibatkan riba, walau sebesar mana pun manfaat yang ditawarkan kepada kita.

Adakah hutang-hutang seperti hutang rumah, hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), kad kredit dan seumpama dengannya  merupakan alat kepada perhambaan?

Jawapan saya adalah ya, (fakta) walaupun hutang-hutang tersebut dilabelkan sebagai ‘Islamik’ sekalipun.

Pada hakikatnya kalau kita faham betul-betul sistem ekonomi sekarang, hutang telah digunakan oleh para kapitalis untuk menjerat manusia dan menghambakan manusia.

Ini membuktikan bahawa sistem ekonomi sebegini yang diamalkan di negara Malaysia ternyata amat berbeza dengan ekonomi Islam. Ini kerana ekonomi Islam merupakan ekonomi yang bersifat bebas dari hutang dan riba.

Apabila kebanyakan rakyat kita terbelit dengan hutang maka mereka bukan sahaja hilang kedaulatan dirinya malah juga akan terus menjadi hamba kepada pemberi hutang sehingga hutang itu dapat diselesaikan.

Paling parah adalah sekalipun orang tersebut telah meninggal dunia dalam keadaan sebegitu, bukan sahaja dia akan menghadapi masalah dengan Allah SWT di dalam kubur mengenai urusan hutang, malah di dunia ini pula hutang tersebut harus diwarisi oleh ahli-ahli keluarganya pula.

Kalau kita bahas mengenai soal menyelesaikan hutang, sebagai contoh hutang membeli rumah, ini merupakan hutang yang berpotensi untuk menjadi satu proses seumur hidup kerana sejujurnya hanya segelintir sahaja yang dapat keluar daripada hutang rumah dan ia fakta yang perlu kita semua mengambil perhatian dan pelajaran.

Mengapa rakyat kita terlalu taksub nak membeli rumah dengan macam macam hutang sehinggakan ada yang sanggup belajar rajin rajin ambil PTPTN dengan dapat kerja beli rumah yang juga guna hutang dan guna kad kredit lagi untuk hutang walaupun jelas kesemua ini riba?

Untuk menjawab soalan ini, kita kena melihat hubungan rakyat dengan hutang berserta riba itu sendiri. Apabila kita melihat semula hubungan rakyat dan hutang yang melibatkan riba dari kaca mata Islam, ini menunjukkan bahawa umat Islam pada hari ini sudah tidak beriman lagi dengan pokok ajaran Islam dan ia juga menunjukkan bahawa umat Islam pada hari ini sudah tidak takut lagi untuk berperang dengan Allah dan Rasul-Nya.

Malah, ramai juga yang sanggup menipu Allah SWT dan Rasul-Nya dengan berselindung di sebalik istilah ‘darurat’ bagi tujuan mengambil hutang yang mengandungi riba padahal hakikatnya bila Allah SWT dan Rasul-Nya berperang dengan mana-mana golongan yang mengamalkan riba, ia amat jelas bahawa tiada istilah darurat yang dapat digunakan untuk menghalalkannya.

Buktinya, masih ada sesetengah orang yang memiliki rumah besar tanpa menggunakan hutang dan riba walau sedikit pun. Malah, ada juga sesetengah orang yang rumahnya kecil atau terpaksa menyewa rumah, keretanya juga bersaiz sederhana tetapi hidupnya tenang tanpa hutang dan riba.

Ini jelas dapat membuktikan bahawa tiada alasan darurat sedikit pun dapat digunakan untuk amalan mengambil apa jenis hutang dan riba tetapi ramai orang kita sanggup menipu Allah dan Rasul-Nya dengan berselindung di sebalik istilah itu.

Fenomena ini menunjukkan bahawa iman umat Islam pada hari ini begitu nipis dan rapuh sekali. Mungkin inilah zaman yang disyaratkan oleh Rasulullah SAW dimana umat Islam itu begitu ramai namun seperti buih-buih di lautan.

Situasi ini amat menyedihkan memandangkan tidak ada kekuatan pada kebanyakan umat Islam kerana tidak berupaya menentang riba dan tunduk serta akur kepada sistem tersebut.

Tambahan pula, kebanyakan rakyat juga telah taksub dengan doktrin, kempen dan propaganda para kapitalis yang mempromosikan gaya hidup masa kini yang diluar kemampuan yang menyebabkan mereka sendiri memilih untuk taksub berhutang semata-mata untuk mengejar gaya kehidupan tersebut.

Ini menjadikan mereka terpaksa berhutang untuk membiayai gaya hidup yang dianggap sebagai gaya hidup yang normal di zaman ini.

Apa nasihat Dato’ kepada setiap masyarakat Malaysia dalam menghadapi setiap situasi sebegitu? Adakah menyewa sambil menambah pendapatan melalui perniagaan merupakan antara solusinya?

Nasihat saya kepada setiap masyarakat Malaysia adalah jauhilah hutang dan riba sama ada dalam bentuk hutang rumah, kereta, PTPTN dan sebagainya. Ini kerana riba adalah merupakan dosa besar yang kedua selepas syirik dan kita sendiri boleh lihat bahawa disebabkan oleh riba, kebanyakan rakyat Malaysia telah menjadi hamba hutang.

Tidak terkecuali ada juga dalam kalangan kakitangan kerajaan dan orang politik sendiri pun yang tersiksa akibat daripada belenggu hutang dan riba.

Itu sebabnya mengapa saya menasihatkan kepada mana-mana parti politik sekalipun supaya sebaik-baiknya menggalakkan rakyat tidak cenderung untuk berhutang dan cari alternatif yang lebih baik seperti mengajar rakyat untuk menyewa atau seumpama dengannya, yang penting tidak mengajar rakyat untuk berhutang.

Ada pelbagai cara untuk kita mengelakkan diri kita daripada terlibat dengan hutang dan Riba. Apa yang paling penting adalah untuk tidak mencari apa pun alasan untuk tidak melawan sistem riba.

Bak kata pepatah Melayu, kalau hendak seribu daya dan kalau tak hendak seribu dalih.

Memang benar ada sebahagian yang akan menyalahkan kerajaan dan ada yang akan menyalahkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri beliau, Rosmah  Mansor atas apa yang terjadi. Serta ada juga yang menyalahkan parti politik, saya sendiri tidak menafikan perkara tersebut mungkin benar-benar terjadi.

Namun, kita jangan lupa bahawa penyebab utamanya adalah riba dan  yang mengambil hutang riba juga turut sama bersalah kerana menyumbang kepada sistem riba itu untuk terus berkembang. Ini sekaligus menyumbang kepada setiap masalah politik, ekonomi dan sosial yang sedang kita hadapi.

Oleh sebab itu, saya ingin menegaskan bahawa kita wajib melawan sistem riba walau dengan apa cara sekali pun kerana ini adalah merupakan perjuangan yang jelas berkait rapat dengan soal aqidah dan keimanan kita kepada Allah dan Rasul-Nya.

Dalam al-Quran sendiri membuktikan bahawa jika benar kita orang yang beriman, maka tinggalkan segala sisa riba.

Ini jelas membuktikan bahawa orang-orang beriman yang sebenar adalah orang-orang yang meninggalkan apa sahaja amalan riba kerana sudah termaktub dalam al-Quran, bukan hanya sekadar cukup Rukun Islam dan Rukun Iman sahaja.

Ini merupakan solusi yang dapat saya berikan untuk dipraktikan dan dijadikan panduan oleh setiap umat Islam tanpa sebarang alasan pun kerana ia jelas fakta yang tidak boleh disangkal dan dipersoalkan lagi kerana  termaktub dalam al-Quran dan merupakan sunnah Rasulullah SAW.

Bagaimanapun, jika masih lagi ada orang yang ingin menafikannya maka bersiap sedialah untuk menanggung akibatnya baik di dunia mahu pun akhirat kelak.

Bila kita bahas mengenai isu ini, ada pengguna kad kredit yang jenis pelanggan tak berguna (deadbeat credit card customer) iaitu jenis bayar setiap bulan tanpa gagal walau apa pun, kesannya tak bayar kadar bunga sedikitpun. Adakah Dato’ mempunyai sifat hormat kepada orang sebegini?

Memang benar bila kita bahas mengenai isu ini termasuklah riba, tidak dinafikan ada pengguna kad kredit jenis no matter what tetap dapat bayar setiap hutang kad kreditnya tanpa gagal dan hasilnya, dia tidak membayar sedikitpun kadar faedah (riba).

Sudah tentu saya amat menghormati sesiapa sahaja yang mampu menyelesaikan hutang mereka, termasuklah orang sebegini kerana ini menunjukkan orang tersebut mempunyai disiplin diri yang cukup tinggi dan ini memang wajar dihormati.

Kita semua sedia maklum bahawa dalam Islam, apa sahaja hutang memang wajib dibayar walau apa pun akan tetapi seperkara lagi yang perlu saya ingatkan kepada umat Islam adalah bukan sekadar menjauhi hutang malah jauhilah sistem kewangan dan perbankan Riba.

Pada zaman Malaysia Madani ini sudah sampai masanya untuk umat Islam membangunkan Sistem Monetari, Perbankan dan Kewangan yang bebas Riba. Dengan hadirnya kripto dan teknologi blockchain perkara itu sudah sewajarnya diusahakan oleh umat Islam dengan kadar yang segera.

Saya juga tidak menafikan bahawa ada alternatif  lain yang ditawarkan dalam membina sistem kewangan yang bebas Riba seperti penggunaan emas, perak serta penggunaannya dalam pembinaan pasar serta seumpama dengannya.

Yang saya amat ingin tegaskan ialah apa sahaja alternatif yang dibuat seperti penggunaan kripto, penggunaan emas dan perak serta seumpama dengannya benar-benar membantu dalam membebaskan rakyat daripada setiap belenggu hutang dan riba, maka sebaik-baiknya jangan diabaikan oleh mana-mana pihak terutamanya pihak kerajaan. – HARAKAHDAILY 14/4/2023

Andansura Rabu menyertai flashmob bersama para petugas PERIKATAN NASIONAL bagi PRU15 DUN Tioman di Kuala Rompin, petang semalam  SOKONGAN anak muda kepada PERIKATAN NASIONAL dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) lalu antaranya disebabkan mereka sensitif dengan isu integriti. Perkara itu disentuh ADUN Beserah, ANDANSURA RABU semasa diwawancara wartawan China Press di pejabatnya di Putra Balok, Kuantan kelmarin. 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Tukar segera k'jaan ini. Kini jari anda mampu me'ISIAM'kan..

Begitulah septutnya, tukar saja kerajaan sekular ini kepada kerajaan Islam seperti yang dikehendaki Allah SWT. 

Kini jari anda mampu me'ISIAM'kan.. hanya dengan mengundi PAS/PN dalam PRU kan datang.

INI MODEL NAGARA ISLAM MALAYSIA..

Ini, wakll rakyat PAS/PN.. X sambut Aidilfitri keterlaluan.

 


1. Kak Lah guna dana sendiri hantar air percuma

RANTAU PANJANG: Musim kemarau sekarang menyebabkan ada sungai menjadi cetek sehingga Loji Rawatan Air (LRA) tidak dapat membekalkan air dengan kapasiti mencukupi bagi memenuhi keperluan pengguna.

Malah Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) menggerakkan lori bagi menghantar air ke tangki statik yang disediakan di lokasi yang menghadapi masalah bekalan air.

Usaha serupa juga dilakukan Ahli Parlimen Rantau Panjang, Dato’ Siti Zailah Mohd Yusoff yang menyediakan penghantaran air percuma di kawasan Parlimen berkenaan.

Beliau berkata, langkah itu bagi membantu AKSB yang turut menghantar bekalan air bersih ke kawasan yang menghadapi masalah bekalan air.

“Sebelum ini, AKSB menyediakan lori tangki menghantar air di kawasan yang terjejas dan terputus bekalan air.

“Kak Lah turut membantu menghantar air menggunakan lori kepada penduduk yang terputus bekalan air menjelang musim perayaan sekarang,” katanya ketika ditemui di sini.

Menurutnya, keperluan bekalan air menjadi lebih terdesak apabila ramai anak perantau pulang bagi menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga.

“Apa yang kita buat ialah menyediakan lori tangki besar dan pam penyedut dengan mengambil air dari pili bomba sebelum dihantar ke kampung terlibat.

“Alhamdulillah, kami bersama-sama AKSB, Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (Dun) dan penduduk kampung bertungkus lumus sejak pagi sampai petang bagi menyediakan bekalan air kepada kampung yang terjejas,” ujarnya.

Siti Zailah juga berkata, usaha itu digerakkan hasil inisiatif sendiri tanpa mendapat peruntukan daripada Kerajaan Pusat. – HARAKAHDAILY 20/4/2023


2. Majlis sambutan Aidilfitri pusat di 6 negeri keterlaluan 

Takiyuddin Hassan

PERIKATAN NASIONAL (PN) merakamkan rasa terkejut dan ralat atas keputusan Kerajaan Pusat untuk mengadakan majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri secara bergilir-gilir di enam buah negeri di Semenanjung Malaysia bermula pada 29 April di Kedah dan dijadual berakhir pada 14 Mei di Selangor. Selain itu, majlis turut dijadual berlangsung di Pulau Pinang (6 Mei); Negeri Sembilan (7 Mei); Kelantan (12 Mei) dan Terengganu (13 Mei).

Jika dilihat dari sudut mana pun, keputusan Putrajaya ini jelas berlebih-lebihan dan keterlaluan, malah kelihatan terlalu gelojoh dan sangat menjolok mata, selain tidak wajar dipertahankan.

Enam majlis sambutan Hari Raya di enam negeri yang bakal menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) tentulah akan mencetuskan persoalan mengenai motif dan tujuan ia diadakan.

Langkah sebegini sekiranya dikatakan untuk meraikan hari kebesaran agama serta muhibah umat iaitu Hari Raya Aidilfitri, ternyata jauh tersasar dan jelas akan tercemar.

Ini kerana ia tidak lagi boleh dipisahkan daripada motif politik dan persaingan pengaruh menjelang PRN yang bakal berlaku beberapa bulan sahaja lagi.

Retorik basi dan sumbang kononnya PAS dan sekarang ini PN adalah parti yang “menunggang agama” untuk tujuan politik nampaknya kini berbalik kepada pihak Kerajaan Pusat sendiri yang “menculik” majlis penting tahunan Islam itu bagi mencapai matlamat kuasanya.

Majlis sambutan bersiri ini juga melanggar konvensyen dan adab hubungan antara Kerajaan Pusat dan negeri-negeri dari segi wibawa dan bidang kuasa masing-masing.

Adalah lebih manis dan sopan sekiranya Putrajaya mengekalkan amalan pembahagian tradisi dengan majlis masing-masing pihak kekal sebagai acara sambutan terbesar dan utama di peringkat masing- masing sebagai tanda hormat terhadap wibawa dan bidang kuasa itu.

Tindakan melangkahi sempadan hormat dan adab antara Kerajaan Pusat dan kerajaan negeri dalam konteks ini jelas mencabar imej serta maruah negeri-negeri dan tentulah tidak akan menyumbang kepada hubungan baik dan saling mempercayai antara kedua-dua belah pihak.

Keadaan ini juga tentulah tidak bermanfaat kepada rakyat dan negara serta usaha dan cita-cita untuk mewujudkan sebuah persekutuan yang kuat dan saling mengukuhkan.

PN juga percaya majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri yang berlebih-lebihan seperti ini sangat berlawanan dengan penyataan dasar dan komitmen Putrajaya untuk berjimat cermat bagi mengukuhkan kedudukan kewangannya yang didakwa terbeban dengan hutang, salah pengurusan dan pembaziran kerajaan terdahulu.

Ini sebagaimana yang dinyatakan Perdana Menteri di Parlimen bahawa hutang dan liabiliti kerajaan kini ialah sebanyak RM1.5 trilion atau kira-kira 82 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Menurut beliau lagi, antara langkah utama yang akan diambil oleh Kerajaan pimpinannya ialah dengan menambah baik tata kelola kerajaan kerana kononnya sejumlah besar dana kerajaan hilang susulan kelemahan pengurusan dan ketirisan yang menyebabkan hutang menjadi lebih tinggi daripada pertumbuhan ekonomi.

Kata-kata hanya akan membawa makna dan kesan sekiranya ia disusuli dengan langkah dan tindakan yang sama dan senada, bukan sebaliknya.

PN juga merakamkan kebimbangan berhubung kemungkinan berlakunya penyalahgunaan agensi dan jentera kerajaan dalam penganjuran majlis-majlis sambutan ini kerana motif politiknya sudah tidak boleh disorok lagi.

Justeru itu Kerajaan Pusat perlu memberi jaminan ia tidak berlaku, selain memastikan semua janji dan slogan tentang salah guna kuasa, penyalahgunaan jentera dan kelemahan pengurusan yang diwarwarkannya sebelum ini tidak hanya tinggal slogan dan janji di bibir semata-mata.

Dalam pada itu, PN juga terus menyuarakan kekecewaan terhadap keputusan tidak profesional dan melanggar kontrak oleh stesen televisyen TV3 yang membatalkan slot takbir Hari Raya oleh Perikatan Nasional (PN) yang dijadual disiarkan oleh stesen berkenaan pada jam 10.20 malam, 21 April lepas.

Meskipun dalam e-mel yang dihantar kira-kira lima minit sebelum takbir berkenaan dijadual disiarkan, pihak TV3 memberitahu bahawa langkah itu terpaksa diambil kerana “masalah teknikal” sekali gus berjanji akan memulangkan bayaran yang telah dibuat oleh PN sebelum itu, namun sebagai sebuah televisyen ternama dan veteran dalam dunia penyiaran negara, PN beranggapan insiden itu tidak harus berlaku sama sekali.

Malah alasan “masalah teknikal” sebagai punca pembatalannya juga amatlah janggal dan tidak boleh diterima.

Justeru PN mendesak pihak pengurusan TV3 dan juga Kerajaan Pusat, terutamanya Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD), supaya bersikap jujur dalam isu ini, sekali gus menafikan berlakunya campur tangan politik untuk mensabotaj siaran takbir berkenaan atas apa-apa tujuan sekali pun.

Integriti TV3 dan KKD sangat bergantung kepada kesediaannya untuk bersikap telus dan profesional, terutama dalam menghormati kontrak dan janji yang dibuat secara sah dan formal.

TAKIYUDDIN HASSAN
Timbalan Setiausaha Agung PN (Ketua Whip PN)
26 April 2023 – HARAKAHDAILY 26/4/2023


3. Tiket mahal: Jangan susahkan orang Sabah, Sarawak


Setiap kali tiba musim perayaan, antara isu utama yang sering menghambat dan menghantui  warga Sabah dan Sarawak yang berada di perantauan, khususnya di Semenanjung Malaysia adalah kos penerbangan pulang ke kampung halaman masing-masing.

Apa tidaknya, harga tiket penerbangan mencecah sehingga empat angkah. Difahamkan ia mencecah antara RM700 hingga RM5,000 seorang, bergantung destinasi yang hendak dituju. Harga ini sangat luar biasa dan mencekik darah warga Sabah dan Sarawak.

Apa tidaknya, harga tiket penerbangan mencecah sehingga empat angkah. Difahamkan ia mencecah antara RM700 hingga RM5,000 seorang, bergantung destinasi yang hendak dituju. Harga ini sangat luar biasa dan mencekik darah warga Sabah dan Sarawak.

Harga yang sangat membebankan buat orang Sabah dan Sarawak yang bekerja di Semenanjung Malaysia sebagai pemandu lori, bas, operator kilang, pelayan di restoran dan seumpamanya yang ingin pulang berhari raya bersama keluarga tercinta. 

Beban itu juga memberi kesan terhadap  golongan pelajar yang menuntut di pelbagai pusat pengajian tinggi di Semenanjung Malaysia.

Kalau di luar musim perayaan, biasanya harga tiket penerbangan hanyalah tiga angka serendah RM150 hingga RM 350 atau lebih sedikit dalam satu perjalanan untuk seorang penumpang. Jika bernasib baik boleh dapat di bawah RM150. 

Namun, beberapa hari sebelum sambutan Hari raya Aidil Fitri baru-baru ini, kita disajikan dengan pelbagai laporan media tempatan yang memaparkan ramai pelajar dari Sabah dan Sarawak mengadu kos penerbangan balik ke kampung halaman yang sangat tinggi. 

Pautan berita berkaitan: https://www.hmetro.com.my/utama/2023/04/959283/tiket-mahal-ada-penuntut-terpaksa-beraya-seorang-diri; dan https://www.hmetro.com.my/utama/2023/04/959753/tiket-ditaja-zulfikar-gembira-dapat-pulang-beraya-di-kampung.

Kumpulan pelajar ini merasakan sudah tiada pilihan melainkan terpaksa akur dengan kehendak pihak kapitalis yang mengambil kesempatan mengaut keuntungan sepuas-puasnya pada  musim perayaan ini. 

Bagi pelajar yang berjaya ‘meloloskan’ diri untuk pulang  ke pangkuan keluarga, mereka terpaksa menelan kepahitan untuk menanggung kos penerbangan ini dengan duit belanja pengajian mereka sendiri. 

Itulah wang untuk makan minum sehari-hari dan kos-kos pengajian lain yang terpaksa dikorbankan demi bertemu keluarga tersayang dalam suasana hari raya yang mulia ini. 

Bagi pelajar yang semamangnya tidak mempunyai wang saku yang cukup pula, ibu bapalah yang terpaksa mencari duit tambang di sana sini.

Jika tiada wang simpanan, terpaksalah mereka meminjam dan berhutang dengan keluarga atau rakan-rakan sekerja demi memastikan anak yang sudah berpisah lama pulang ke pangkuan keluarga tersayang di hari yang mulia ini. 

Ramai ibu bapa dalam kalangan pelajar terbabit bukanlah dari keluarga yang kaya dan berkemampuan. 

Sekadar cukup untuk menampung perbelanja rumah dan dapur bagi menyara kehidupan keluarga dan persekolahan adik beradik yang lain.

Ini isu penerbangan balik kampung, bagaimana pula kos penerbangan pulang semula ke pusat pengajian masing-masing di Semenanjung Malaysia kelak?

Isunya tetap sama, kos penerabangan tetap menggila. Golongan yang bersifat kapitalis ini terus mencekik kehidupan rakyat tanpa belas kasihan terutama para pelajar yang sedang menuntut ilmu pelbagai bidang di universiti masing-masing di Semenanjung Malaysia. 

Sehingga saat artikel ini ditulis (25 April 2023) harga tiket balik ke Semananjung Malaysia mencecah antara RM700 hingga 1,900 seorang. 

Jika orang dari golongan ’kayangan’ pun merasakan harga itu sangat mahal, sementelah pula bagi marhaen yang kurang berkemampuan. 

Dalam hal ini ,kita tidak mempertikaikan mencari keuntungan kerana ia adalah strategi biasa dalam perniagaan, namun janganlah sampai berlaku penindasan terhadap pihak lain khususnya rakyat yang tidak berkemampuan.

Seolah-olahnya tiada penyelesaian konkrit untuk membantu meringankan beban golongan perantau ini. 

Saban tahun, isu yang sama tetap berulang sungguhpun sudah pelbagai desakan dan luahan rasa hati oleh perantau dikalangan pelajar dan pekerja ini kepada pihak berwajib namun tiada penyelesaian konkrit. 

Justeru, tiada pilihan lain melainkan pihak Kerajaan Persekutuan di bawah kepimpinan PMX, Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang berkuasa di negara ini perlu mengambil tindakan pantas dan bijaksana bagi menyelesaikan isu ini dan mengekang sifat tamak golongan kapitalis ini dari terus menekan kehidupan rakyat Sabah dan Sarawak tanpa simpati. 

Kalau ketika ini ada ‘Menu Rahmah’ kenapa tidak diadakan juga ‘Tiket Penerbangan Rahmah’ untuk rakyat dari golongan susah ini. 

Sementara pihak kerajaan bagi kedua-dua negeri Sabah dan Sarawak pula perlu mencari inisiatif bagi meringankan beban rakyat mereka di perantauan terutama buat golongan pelajar semasa pulang pada musim perayaan sebagaimana janji yang pernah diucapkan setiap kali adanya majlis ramah mesra bersama pucuk pimpinan. 

Kita  perlu menyedari bahawa rakyat, khususnya pelajar Sabah dan Sarawak jua adalah penentu masa depan negara ini.

Salam hormat.

SAHAR ABDUL MAJID
Timbalan Pesuruhjaya PAS 
Negeri Sabah – HARAKAHDAILY 25/4/2023 

Komen Weblog Ibnu HasyimIni, wakll rakyat PAS/PN..  X sambut Aidilfitri keterlaluan.

Bahkan PN terkejut.. kerajaan pusat sambut berlebih-lebihan, gelojoh  dan “menculik” majlis penting tahunan itu bagi mencapai matlamat kuasanya.

INI MODEL NAGARA ISLAM MALAYSIA..

Sila lihat model negara Islam Malaysia yang di bawa oleh PAS/PN 

(i) Ini, kerajaan Islam contoh di Malaysia.. Sila teliti!  

(ii) K'tan, pembangunan berpaksi Islam. Kekal & tawan S... 

(iii) Jom kreatif. K'tan -Tek-C hibrid solar. Turkiye -k...(iv) Indahnya Islam kerana sistem zakat. RM76 juta agih...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails