Sunday, December 02, 2007

Saya Setuju Ucapan BN Cameron Highland..


Ibnu Hasyim CATATAN SANTAI:


UCAPAN Ahli Parlimen BN Cameron Higland, YB SK Devamany yang persoalkan kegagalan dasar pembangunan kerajaan dalam membangunkan kaum India, pada saya amat bernas bahkan bagai ubat pahit pada badan BN yang banyak penyakit। Beliau cuma mencelah dalam sessi soal-jawab antara Timbalan Menteri Datuk Seri Abdul Rahman Sulaiman dengan Ketua Pembangkang YB Lim Kit Siang.

Hal ini berlaku sehari selepas Barisan Bertindak Hak-hak Hindu (HINDRAF) mengadakan perhimpunan di Kuala Lumpur। Menurut beliau jumlah 50,000 orang India yang hadir itu menandakan ‘ada sesuatu yang tidak kena dengan sistem yang berjalan dalam negara ini.’, ‘…ini suatu kegagalan॥’, ‘jadi saya rasa perkara ini perlu dilihat secara serius.’ Begitu pendapatnya.

Begitu juga nadanya bila Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri, Datuk Johari Baharum menjawab soalan mengenai peratusan kaun India dalam PDRM, “Perhimpunan yang diadakan menunjukkan kekecewaan kaum India, walaupun pelbagai janji telah dibuat kerajaan। KDN memberikan peluang yang kecil tetapi janji yang besar.” Jawabnya kepada Johari.

Menurut Devamany, keseluruhan yang menyertai perhimpunan itu adalah dari kalangan muda dan pertengahan। Mereka berdemontrasi kerana peluang yang ada untuk mereka sebagaimana dijanjikan kerajaan melalui Dasar Pembangunan Malaysia 2020 dan Rancangan Malaysia 9 dalam perkhidmatan awam, kemasukan ke IPTA, pelbagai latihan dan bantuan kewangan adalah amat sedikit.

“Apakah tindakan yang dibuat untuk menunjukkan keikhlasan pihak kerajaan bagi mengatasi masalah kemiskinan dan peluang yang terhad kepada kaum India?” Dia seolah-olah mencabar.
Lebih tercabar lagi bila saya baca pula tulisan Penarik Beca (Bakar Haq) mengenai isi tuntutan puak-puak HINDRAF itu mengenai Islam di negara ini… Lagi bukti menunjukkan kegagalan kerajaan BN (kononnya UMNO sebagai tulang belakang) perintah negara ini। Api ciptaan UMNO mulai panaskan buntut UMNO sendiri!

Sang Kelembai pula menulis, “Ada pertanda tindakan Hindraf itu satu konspirasi Kerajaan Tiga Beranak, kerana formula ini sudah pernah digunakan oleh Amerika, yang mana Presiden JF Kennedy menolak cadangan CIA untuk menembak sendiri peluru berpandu ke bandar-bandar besar Amerika untuk provokasi di zaman konflik Cuba dan yang terbaru ialah pengeboman World Trade Center di New York bagi menghalalkan serangan Amerika ke Iraq। Bila melihat cara Abdullah Hj Ahmad bercakap sama seperti Operasi Lalang yang mana UMNO menganjurkan demonstrasi isu Lim Kim Sai dengan MCA.”

Menurut Pemuda Wilayah pula, dikatakan UMNO berjaya memainkan peranannya dengan mengapi-apikan orang Melayu dengan demontrasi Hindraf yang didakwa menghina orang Melayu। Timbul satu persoalan dikepala, Sewaktu himpunan Hindraf, 2 orang pimpinan Hindraf ditahan dan dikawal ketat dirumah dan seorang dilokap. Mereka dipantau 24 jam hinggalah demo habis.

“Isunya disini, siapa yang lead demo tu? Macam mana tuntutan yang dikemukan melalui saman 14 trillion tidak disebut langsung dalam memo। Isi memo yang mendakwa bahawa wujudnya aktiviti Genoside di Taman Medan nampaknya berbeza sekali dengan tuntutan Hindraf. Peliknya kita pun tak tahu siapa yang faks surat tu? Media hanya sebut faks dari wakil Hindraf. Ini menunjukkan seolah-olah ada provokasi dari BN dan kemungkinan surat itu palsu. 3 orang peguam dibebaskan tanpa pertuduhan selepas himpunan. Mereka juga agak senyap dan kurang bahas isu saman 14 trillion. Adakah mereka telah diugut semasa ditahan?” Kata Pemuda Wilayuah.

Banyak betul tanda tanya। Segala-galanya ini membuktikan kegagalan dasar kerajaan. Tak kira samada mengenai orang India, Cina atau Melayu. Masing dalam pakatan BN, bila berdepan kaum sendiri janji macam-macam seolah-olah dia penyelamat bangsanya. Tetapi di belakang lain. Pemimpim-pemimpin UMNO pula dulu kata, ‘negara ini bukan negara Islam’ bila berdepan dengan orang bukan Islam. Bila berdepan dengan orang Islam, mengaku negara Islam pula! Cuba jelir lidah tu, bercabang ke tidak?

Kerana itu, bercelaru habis kaum-kaum di negara ini bertelagah sesama sendiri macam peristiwa perkauman 13 Mei 69। Cuba ikut konsep Negara Islam sebenar, manusia dalam negara Islam hanya ada dua, hak orang Islam dan hak istimewa orang bukan Islam. Ada hak mustad’afin dan ketentuan mustakbirin॥ Tiada diskriminasi lain yang boleh disembunyikan seperti dalam Negara-negara Bangsa di dunia ini termasuk Malaysia.

Di dalam Dewan Undangan Negeri Kelantan beberapa hari lalu, bila pemimpin UMNO jadi pembangkang, dia tak larat lawan bercakap secara lelaki, dia hendak tendang YB dari pihak kerajaan pula। Ai, samseng sangat ke? Dia kira buah dia, tak kira buah orang! Menteri UMNO di Jabatan Perdana Menteri pula bila tidak bersetuju dengan ucapan YB SK Devamany seperti yang disebutkan, dengan lantang menyuruh YB tersebut keluar MIC! Mentang-mentang dia jadi menteri, dia boleh cakap ikut suka sendiri.

Sama dengan YB UMNO di parlimen baru-baru ini juga menyuruh Ketua Pembangkang Lim Kit Siang keluar dari Malaysia kerana mungkin di anggap tidak bersetuju dengan ‘Islam Hadhari’nya. Baru sebut kerajaan Islam (ala UMNO), dah nak hambat orang bukan Islam keluar dari ‘negara Islam (ala UMNO)’nya. Islam tak suruh macam tu, buat malu Islam saja!
Bila PAS nak ikut hukum Islam UMNO kata tak betul, jangan laksanakan hudud, itu hudud PAS dan Islam cara PAS? Ada orang tanya hudud UMNO mana? UMNO tak jawab। UMNO perkenal pula Islam Hadhari. Sebenarnya hudud itu adalah hukum Allah, kalau kamu UMNO tak mahu kepada perlaksanaan hukum Allah di bumi Allah, mengikut logik kamu wahai UMNO, kamu boleh keluar dari bumi Allah ini!!! Wallahu ‘aklam.


Catatan santai: ibnuhasyim. blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com) KL. 01-12-2007. KL

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails