Saturday, July 10, 2021

Terjun sungai: Bukan tuju kepada rakyat Kelantan

 

KERATAN pendek video yang dirakamkan pada tahun 2012 itu ialah sewaktu saya memberikan penjelasan panjang dalam kuliah di Medan Ilmu, bagi mempertahankan maruah Tok Guru Nik Aziz yang diserang mengenai masalah air di Kelantan oleh sekumpulan penunjuk perasaan di tepi Sungai Kelantan berhampiran TESCO Kota Bharu dan juga di Kota Darul Naim. Tok Guru merupakan Pengerusi AKSB ketika itu.

Setelah memberikan jawapan panjang secara terperinci, latar belakang cerita dan apa yang sebenarnya yang berlaku, sekatan dan penindasan yang dilakukan ketika itu, saya berseloroh sedikit sebagai balasan setimpal ‘tit-for-tat’ kerana kumpulan penunjuk perasaan itu tahu perkara sebenar tetapi menyembunyikan fakta. Seloroh saya itu disambut dengan baik oleh pendengar kuliah yang faham dan sangat marah dengan serangan tersebut.

Difahamkan, ketua kumpulan tunjuk perasaan itu juga telah pun diperintahkan oleh mahkamah untuk membayar ganti rugi RM50,000 kepada AKSB berhubung kenyataan fitnah itu pada 2015.

Anak muda baru berusia 9 hingga 12 tahun

Saya mulanya, tidaklah mahu menjawab tuduhan ini secara serius. Namun kasihankan anak-anak muda yang tidak tahu latar belakang cerita. Mereka yang berumur 18 hingga 21 sekarang, masih di bangku sekolah pada tahun 2012. Baru berusia 9 hingga 12 tahun.

Malah yang berusia 25 tahun sekarang pun baru berusia 14 tahun, tingkatan dua. Masalah dan serangan yang dihadapi oleh kita di Kelantan pada ketika itu mungkin tidak dapat didalami dengan baik oleh remaja di awal usia.

Ini yang menjadi kebimbangan saya. Mereka tidak tahu dan diperdayakan oleh musuh. Orang-orang tua juga, ada yang tidak mendapat gambaran sebaiknya.

Sejarah masalah air di Kelantan

Apabila kita menang sahaja pada tahun 1990, peruntukkan dan projek bagi menangani masalah air lebih kurang RM600 juta pada ketika itu, dibatalkan. Kontraktor, jurutera, mesin dan peralatan bagi projek yang dicadangkan, ditarik balik semula. Mungkin ada di antara kita, tidak pernah mendengar Projek Bekalan Air Kelantan Utara (BAKU) ataupun nama Thames Water PLC.

Bermula dari situlah, Kelantan mula ketinggalan dalam pembangunan air selama 10 tahun. Pulau Pinang mendapat peruntukkan RM2 bilion untuk pembinaan Empangan Mengkuang. Negeri lain ada juga mendapat peruntukkan berbilion ringgit. Tiada negeri di Malaysia yang mampu berdikari dan menyelesaikan masalah air ini. Semuanya memerlukan bantuan Persekutuan.

Setelah 25 tahun menderita

Pelbagai usaha telah dilakukan sebagaimana yang saya terangkan dalam video ini. Bukan kita duduk bersahaja. Siri-siri pertemuan antara Tok Guru dan Perdana Menteri – Perdana Menteri sebelum ini bagi membincangkan masalah air ini telah diusahakan. Kelantan juga membuat pinjaman dan mengusahakan pelbagai peruntukkan melalui agensi.

Hanya pada 2016, Penstrukturan Semula Industri Perkhidmatan Bekalan Air di Kelantan dimuktamadkan. Juga lebih dikenali dengan Migrasi Air. Melalui pelan ini, PAAB mengambil alih semua aset air di Kelantan dan memberikan modal kepada AKSB untuk menguruskan bekalan air bersih serta memberikan fokus kepada operasi yang dikawal selia oleh SPAN.

Pembangunan air Kelantan terkini

Dengan hubungan baik yang ada sekarang, walaupun kita baru hendak mula berlari, dengan pertambahan penduduk dan perumahan yang sentiasa mengejar, Alhamdulillah, telah banyak Loji Rawatan Air yang siap dan hampir siap dibina di beberapa tempat yang bermasalah di Kelantan.

Menukar empat hingga lima ribu kilometer paip lama sedia ada, tentunya memakan masa yang lama dan memerlukan peruntukkan yang sangat tinggi. Saya juga telah meminta AKSB untuk memberikan fokus menangani masalah air di kawasan yang betul-betul serius agar boleh dilihat dan dirasai usaha yang dibuat.

Tuan-puan boleh melihat perkembangan pembangunan air di Kelantan dengan melakukan sedikit carian menggunakan kata kunci seperti ‘Pelan Induk Air Kelantan 2021’ atau ‘Laporan Projek Perkhidmatan Air Mengikut Jajahan’.

Tabayyun dalam menerima bahan di media sosial

“Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini – dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) – sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.”

(al-Hujurat: 6)

Di malam Jumaat ini, sama-samalah kita memperbanyakkan membaca al-Quran bersama keluarga. Vaksin pertahanan kita dari fitnah Dajal. Imuniti kita di akhirat.

YB DATO’ MOHD AMAR ABDULLAH
Pondok Tok Ayah Kedah, Kelantan Darul Naim – HARAKAHDAILY 9/7/2021

Sumber Asal: https://www.facebook.com/watch/?v=2204075223089452

Olimpik Tokyo: T'ganu beri ganjaran pelari pecut wanita negara.

 

Pelari pecut wanita negara, Azreen Nabila Alias. - Foto ihsan Stadium Astro.

Terengganu beri ganjaran kepada Azreen, Zuhairie 

SUKAN

KUALA TERENGGANU: Pelari pecut wanita negara, Azreen Nabila Alias bakal mendapat ganjaran daripada kerajaan Terengganu sebelum berentap pada temasya Sukan Olimpik Tokyo yang dijadualkan bermula 23 Julai ini.

Turut bakal menerima ganjaran adalah atlet Sukan Paralimpik, Zuhairie Ahmad Tarmizi. Jumlah yang bakal mereka terima bagaimanapun tidak dinyatakan lagi dan dijangka diumumkan dalam tempoh terdekat.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan negeri, Wan Sukairi Wan Abdullah berkata insentif berkenaan sebagai dorongan kepada atlet terbabit untuk beraksi lebih cemerlang pada kedua-dua temasya sukan berkenaan.

"Kerajaan negeri tidak akan sesekali mengabaikan atlet sebaliknya tetap menjaga kebajikan mereka termasuk memberikan insentif kepada yang layak beraksi di pentas tertinggi dunia itu sebagai persediaan dan pembakar semangat.

"Bagi Azreen, yang mendapat peluang beraksi di Sukan Olimpik itu, kerajaan negeri akan memberikan insentif kepada beliau dalam masa terdekat. Namun jumlahnya tidak sama seperti diterima Azizulhasni Awang dan Khairul Anuar Mohamad kerana dia baharu terpilih berbanding dua atlet berkenaan yang sudah lama melakukan persiapan rapi.

"Jadi munasabah dengan jumlah berkenaan. Begitu juga dengan Zuhairie, tapi yang penting insentif itu sebagai pendorong kepada atlet ini memastikan mereka dapat beraksi lebih baik dan seterusnya mampu menghadiahkan sesuatu kepada negara," katanya ketika dihubungi.

Pada September lalu, Azizulhasni daripada sukan berbasikal trek dan Khairul (atlet memanah) masing-masing menerima ganjaran sebanyak RM100,000 daripada kerajaan negeri sebagai persediaan selain penghargaan kepada mereka layak ke Olimpik.

Mengulas pencapaian empat atlet kelahiran Terengganu yang berjaya ke pentas dunia itu, Wan Sukairi meletakkan harapan yang tinggi agar kejayaan itu mampu menyuntik semangat atlet lain berusaha lebih gigih bagi mengintai peluang beraksi di Olimpik.

"Sudah tentu kita mahu melihat lebih ramai lagi atlet dari Terengganu layak bertanding dalam kejohanan terbesar itu. Namun setakat ini kerajaan negeri berbangga dengan pencapaian atlet berkenaan," katanya.

Sila lihat siri Indokini:

Bekas ratu cantik pun tumbuk polis? Mabuk punya hal..

 

Bekas ratu cantik, Kohinoor Damodaran dan rakannya, didakwa di Mahkamah Majistret Petaling Jaya, hari ini. - Foto NSTP/MOHD YUSNI ARIFFIN

PETALING JAYA: Seorang bekas ratu cantik didakwa di Mahkamah Majistret di sini, hari ini, atas dua tuduhan menumbuk anggota polis dan menggunakan dadah ketika ditahan di sekatan jalan raya, semalam.

Tertuduh Kohinoor Damodaran Kaittiani, 29, mengaku tidak bersalah dan memohon dibicarakan, sebaik pertuduhan terhadapnya dibacakan jurubahasa di hadapan Majistret Zhafran Rahim Hamzah.

Berdasarkan pertuduhan pertama, tertuduh didakwa menggunakan kekerasan jenayah bagi menakut-nakutkan penjawat awam dengan menumbuk Koperal Sharularifin Sarmadan di Jalan Universiti di sini pada jam 3 pagi, 8 Julai lalu.

Dia didakwa mengikut Seksyen 353 Kanun Keseksaan yang memperuntuk hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Wanita itu turut didakwa menggunakan dadah Tetrahydrocannabinol di Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya, di sini, jam 2 petang, pada tarikh sama.

Bagi kesalahan itu dia didakwa mengikut Seksyen 15(1) (a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum dibawah Seksyen 15 akta sama yang memperuntuk penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya dan pengawasan tidak lebih tiga tahun.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, Lau Chia Xin, menawarkan jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin terhadap tertuduh bagi semua pertuduhan.

Bagaimanapun, tertuduh dalam rayuannya menerusi peguam, Datin Raj Preet Kaur, memohon diberikan ikat jamin rendah dengan alasan perniagaan restorannya terpaksa ditutup, ekoran penularan COVID-19.

Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM3,000 dengan seorang penjamin, bagi semua pertuduhan dan menetapkan 6 Oktober ini untuk sebutan semula kes.

Dalam prosiding sama, rakannya, Quek Shen Tying, 33, turut mengaku tidak bersalah atas tuduhan menggunakan dadah jenis sama, jam 2.15 petang, pada tarikh dan tempat sama.

Mahkamah kemudian membenarkan Shen Tying diikat jamin RM1,500 dengan seorang penjamin dan menetapkan 1 Oktober ini untuk sebutan semula kes.

Sebelum ini, media melaporkan seorang wanita yang juga bekas ratu cantik ditahan selepas merempuh sekatan jalan raya dan menumbuk anggota polis dalam satu kejadian di Lebuh Raya Persekutuan.

Wanita berusia 28 tahun turut dikatakan bertindak agresif dan dipercayai berada di bawah pengaruh alkohol serta dadah.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner, Mohamad Fakhruddin Abdul Hamid berkata, wanita berkenaan memandu kenderaan itu bersama seorang rakan wanita dari arah ibu negara menghala ke Petaling Jaya.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kalau kes ini dikaitkan dengan kes sebelumnya: Balaci DAP Jawap? Ini kita siarkan.."Kes LGE ditud...

.. maka wajarkah seseorang mendesak supaya menunjukkan bukti dari mahkamah yang masih dalam pembicaraan? Mempertikaikan  "Kes LGE dituduh, sampai skrg x da bukti kukuh."? kononnya..

Begitulah fanatik dan ekstremnya puak-puak balaci DAP, parti yang anti Islam di Malaysia. Kesian mereka, mungkin sudah tertelan mata kail yang anti Islam? 

'Bukti, puak RBA adalah puak otak terencat" Bodoh berlapis-lapis.

 

Berlapis-lapis.. gambar hiasan

Komen Atas Komen..

Atas tajuk: Balaci DAP Jawap? Ini kita siarkan.."Kes LGE ditud...


1 comment:

Anonymous said...

Kita merasa kasihan melihat puak RBA ternakan puak kafir harbi roket cuba berlagak pandai untuk menegakkan benang basah untuk membela tuan kafir harbi mereka tetapi malangnya mereka kelihatan semakin bodoh.

Kes abang besar roket sedang dibicarakan di mahkamah yang bererti pendakwa raya mempunyai bukti-bukti kukuh dan sebilangan saksi @ prima facie yang cikup untuk mendakwa abang besar roket di mahkamah.

Jika kes abang besar roket tidak mempunyai prima facie, sudah lama kes ini digugurkan oleh mahkamah. Faktanya kes ini masih dibicarakan di mahkamah. Mungkin perbicaraan terpaksa ditangguhkan ke tarikh lain kerana wabak covid.

Puak RBA mendesak kita menunjukkan bukti. Ini jelas menunjukkan puak RBA buta, pekak dan dungu @ tolol kerana
puak RBA tidak berhak mencelah dalam perbicaraan ini kerana mereka tidak mempunyai sebarang kepentingan dalam kes ini maka mereka tidak berhak mendesak pendakwa raya menyerahkan bukti kepada puak RBA.

Dengan mendesak kita menunjukkan bukti, puak RBA adalah puak otak terencat @ cacat kerana kita bukan pendakwa raya. Bolehlah diibaratkan puak RBA membawa kereta rosak kepada doktor pakar pembedahan untuk dibaiki. Kerja RBA bodoh berlapis-lapis.

Jokowi digesa undur, macam PH ghuyup 22 bulan di M'sia?

 

Presiden Indonesia, Joko Widodo, didakwa gagal menangani pandemik COVID-19 sehingga republik itu menjadi negara paling terjejas akibat coronavirus di Asia Tenggara. - Foto EPA

Jokowi digesa undur kerana gagal tangani COVID-19

JAKARTA: Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) digesa meletak jawatan dengan segera kerana gagal menangani pandemik COVID-19 di republik itu.

Pakar ekonomi yang juga bekas Menteri Kewangan Indonesia, Rizal Ramli, secara terbuka meminta Jokowi berundur dengan segera, lapor portal berita Suara.com.

Kenyataan Rizal itu dipaparkan menerusi akaun Twitter beliau baru-baru ini selepas Indonesia sejak beberapa minggu kebelakangan kekal sebagai negara paling terjejas akibat coronavirus di Asia Tenggara.

Beliau berpendapat Jokowi perlu memberi laluan kepada pemimpin lain yang lebih berkeupayaan untuk menerajui dan mengemudi republik itu keluar daripada krisis COVID-19.

Menurutnya, Jokowi sudah kehabisan idea dan akal untuk memacu pentadbiran Indonesia terutama dengan keadaan pandemik bukan saja tidak berkesudahan, sebaliknya bertambah parah.

"Lebih baik Jokowi letak jawatan dengan cara terhormat dan berikan peluang kepada pemimpin lebih muda untuk mentadbir negara.

"Ramai lagi anak muda di negara ini yang mampu mengelola pentadbiran negara dengan baik," katanya.

Beliau turut menyuarakan rasa kasihan terhadap kebajikan puluhan juta rakyat Indonesia yang terabai selama dua tahun dalam perang melawan COVID-19.

"Jokowi itu biasa-biasa saja, nampak hebat hanya di mata penyokongnya saja dan bukan pada pandangan rakyat secara keseluruhan.

"Jadi, saya mohon Jokowi turun saja daripada tampuk pemerintahannya, benarkan kemasukan ikhtiar atau idea baru bagi memerangi pandemik ini," katanya.

Laman sesawang data penduduk, LaporCovid-19, yang membantu orang ramai mencari katil hospital, berkata ia tidak lagi dapat menerima permintaan untuk bantuan kerana sangat sukar bagi sukarelawan mencari katil kosong.

Sedang hospital yang sesak menolak pesakit, sebilangan keluarga pula berebut silinder oksigen bagi menjaga orang tersayang di rumah termasuk yang tenat dan di ambang maut.

Sistem penjagaan kesihatan Indonesia yang rapuh kini pada tahap hampir lumpuh susulan kes baru harian sudah sampai ke puncak dalam tempoh tiga minggu lalu.

Negara dengan penduduk keempat terbesar di dunia (270 juta) itu semakin kritikal dengan statistik terkini menunjukkan Indonesia merekodkan 2,417,788 kes jangkitan COVID-19 termasuk 63,760 kematian setakat hari ini. - AGENSI

Komen Weblog Ibnu HasyimJokowi digesa undur, macam PH ghuyub 22 bulan di Malaysia?  PH, berfikir bebaslah, keluar dari tempurung fikir tradisional kolot DAP, kembali ke dunia tamaddun! Keluar dari otak-katak DAP!

Friday, July 09, 2021

Balaci DAP Jawap? Ini kita siarkan.."Kes LGE dituduh, sampai skrg x da bukti kukuh."

 

9 Komen di atas tajuk 


9 comments:

Anonymous said...

DAP Hina Islam, Kenapa Pakatan Diam? – Ridhuan Tee

https://www.mynewshub.tv/utama-sensasi/dap-hina-islam-kenapa-pakatan-diam-ridhuan-tee/

Anonymous said...

KUALA LUMPUR 23 Jun – DAP yang jelas menentang pelaksanaan hukum Islam dan berhasrat untuk me­nubuhkan sebuah negara sekular tergolong dalam kalangan kafir harbi yang wajib ditentang oleh umat Islam.

Mufti Pahang, Datuk Seri Dr. Abdul Rahman Osman berkata, hukum bagi mana-mana umat Islam yang bekerjasama atau bersekongkol dengan DAP adalah haram serta berdosa besar.

Sumber:

https://www.yadim.com.my/v2/dap-tergolong-kafir-harbi-wajar-ditentang-umat-islam-bersekongkol-dengan-dap-haram-mufti-pahang/

"Kes LGE dituduh, sampai skrg x da bukti kukuh."?

Anonymous said...

Dapp, mcaa, micc, gerakann dll semua hampir sama sj tujuan nak protect bangsa selain Melayu.

Tapi Dapp multi racial party dimana bangsa Melayu pun ada join. Sejak penubuhannya lagi.

1.Ekonomi:
Dapp bersama PH, perintah Penang dan Selangor. Negeri jadi bersih dan maju. X ada hilang duit atau rugi juta2. Kes LGE dituduh, sampai skrg x da bukti kukuh.

Mcaa micc perintah bersama B eNd. Hilang duit sana sini. Kes Perwaja, Port Klang dll berlaku, tapi x ada siapa yg salah? Tergantung

2. Melayu dibawah pemerintahan:
Melayu di Penang dan Selangor sama sj. Melayu rajin akan diangkat, Melayu malas akan ketinggalan, tapi dibantu juga.

Dibawah Mcaa dll bEnd. Melayu malas dilayan bagai raja. Melayu pandai, kena duduk diam.

3. Agama/Pendidkan:
Dibawah Dapp/PH peruntukan utk agama Islam berkali ganda. Islam x diganggu walau difitnah x bleh azan, pengaruh kristian dll. Dapp tolak negara Islam.

Dibawah mca dll pun tolak negara Islam. Agama/pendidikan Islam nampak mcm x diganggu. Tapi mereka sempat buat tokong/kuil besar dan buat UNIVERSITI utk majoriti Cina dan India.

Banyak lagi beza tunjukkan Dapp bukan anti Melayu/islam dan lebih baik dr mcaa micc dll.

Cuma dlm dapp tentu ada bangsa bukan Melayu berjuang utk bangsa mereka. Meraka nak berjuang di platform mana lagi yg tak banyak rasuah dan kroni. Bangsa bukan Melayu bukan semua kaya, banyak juga miskin. Sama mcm Melayu, cina kaya(banyak geng mcaa dll yg kroni) tekan cina miskin.

Kes Melayu di Penang, KL sama sj dimana2 bandar negara ni. Ramai susah kena tinggal di flat atau kena keluar dr bandar.

Dulu Pendidikan kebanyakan Melayu sangat rendah. Mana nak dapat kerja gaji tinggi. Bila susah, tanah ada sekangkang kera boleh jual berjuta. Bukan Melayu ambil peluang.

Ada kes tanah pusaka x luas, nak elak bergaduh dijual kpd bangsa lain utk dapat duit banyak.

Kenyataan rumah dijual mahal utk elak Melayu beli, x betul.

Harga rumah ditentu pasaran. Rumah semua mahal dibandar2 besar. Tambah lagi rumah di Penang pulau peranginan. Banyak rumah foreigners beli walau harga berjuta. Mereka buat rumah percutian. Dan ni berlaku sejak zaman be end dlu.

Kesimpulannya Melayu/Islam x ditekan pun. Banyak komen dapp kerana ketidakfahaman ttng Islam.

Melayu sendiri yang ketinggalan sbb di belai & ditipu Melayu sendiri dr zaman amano mcaa dll supaya malas/ harap bantuan.

Harapan tinggal kpd Melayu yg cerdik/rajin utk bangun hidup bersama2 apa juga bangsa bukan sj di negara tapi di dunia.

Anonymous said...

Hari ini mini zionist dapic menggunakan tag 'kerajaan gagal'. Tag ini juga digunakan oleh zahid dan anwar. Tergamak mereka utk kepentingan peribadi main tikam belakang kpd bangsa melayu. Pada dasarnya dua figure ini punya masalah mahkamah. Pastikan rakyat memilih pemimpin yg bersih.

zack said...

Melayu yg bodoh yg sanggup bertuan dan berpemimpin bangsa asing keturunan pendatang yg datang beribu batu dari tempat asal mereka adalah sebebal keldai..giler nk org asing angkatlah rohingya,bangla,vietnam dan lain2 bangsa jgk..kahkahkah rba ada mai dah..dduk nk cucuk seorang dua pemimpin buat salah takkan nk hukum semua dan terus nk berimamkan kit sial dan guan hen..mati kite tanam sibodoh kat jirat cina kwong fook sungai besi...bebal

Anonymous said...

Sabar..x lama dah nk Pru..

Anonymous said...

Ha ha Melayu bodoh.

Melayu bodoh yg masih bergeng/harap bantuan dgn kepimpinan Melayu(BERGENG PULA DGN PARTI BANGSA LAIN) yg dah perintah Melayu selama lebih 60 tahun. Tapi masa sama, tanah hak milik Melayu semakin HILANG dan Melayu KETINGGALAN dr bangsa lain.

Anonymous said...

Bukankah pada September 2019, kerajaan PH telah berikan geran pendudukan kekal kepada 123 orang penduduk berbangsa Cina yang menduduki Tanah Rizab Melayu di Sekinchan ?

Bukankah kerajaan PH enggan campur tangan dalam penghalauan, perobohan dan pemusnahan di Kampung Melayu Puncak Kundang, Rawang ???

Bukankah kerajaan PH yang telah merobohkan rumah atau kampung Melayu di Paya Jaras dll ?

Mengapa kerajaan PH membiarkan rumah dijual pada harga yang sangat tinggi sehinggakan rakyat terutamanya kaum Melayu tidak mampu membeli rumah tersebut ? Bukankah ini menunjukkan kerajaan PH menjaga kepentingan orang asing sahaja ?

Bukankah majoriti ahli dan pemimpin DAP terdiri dari kaum cina sahaja dan segelintir ahlinya terdiri dari orang Melayu (liberal?) ? Bukankah hampir semua pemimpin Melayu kalah dalam undian pemilihan pucuk pimpinan DAP ? Bukankah ini menunjukkan DAP adalah parti rasis terhadap kaum Melayu ???

Anonymous said...

Pemimpin-pemimpin Melayu yang bodoh sahaja menjaga kepentingan kroni mata sepet dan menindas atau menafikan hak kaum Melayu sendiri.

Bahkan mereka menjadi boneka @ lembu dicucuk hidung yang diternak oleh kapitalis mata sepet atau puak kafir harbi roket untuk menjaga kepentingan puak kafir.

Maka kita tahulah bahawa pengkhianat Melayu tersebut berada dalam puak roket sendiri, puak keris telanjang, puak kuali dan puak liberal mata satu.

Ibnu Hasyim Temukan Cinta Antara 2 Batak..

 

Katanya Orang Batak Itu Kasar? Salah! - HORAS  

Catatan Perjalanan Ibnu Hasyim

Indokini: Ibnu Hasyim Temukan Cinta Antara 2 Batak..

"BENARKAH bangsa Batak mempunyai ekor, makan orang dan berasal dari keturunan bangsa Israel yang hilang?" Pertanyaan saya yang membuat mereka terkejut.

Mereka ialah...

Seorang yang duduk disebelah kiri saya sewaktu di dalam pesawat terbang dari Jakarta ke Medan semalam. Dia adalah anak muda keturunan Batak Karo marga ... (maaf saya lupa yang diberitahunya). Lima tahun dia bekerja di Jakarta, cari wang untuk bantu keluarga, dan kini pulang kerana sesudah diberhentikan akibat krisis ekonomi global. 

Ibubapanya suruh dia kahwin.

"Inilah yang buat kepalaku pusing!!" Katanya.

"Kenapa? Belum ada calunnya?" Saya tanya.

"Ya. Tapi itu soal kedua. Soal pertama ongkosnya."

Mereka, yang seorang lagi ialah...

Seorang anak gadis bangsa Batak Toba marga.. (juga tak ingat, tapi lain dari marga pemuda tadi), duduk di kanan saya dalam penerbangan itu. Dia sudah berkerja 2 tahun di Jakarta, juga pulang kerana pemberhentian kerja akibat krisis ekonomi global. 

Menurutnya, dia terdiri 4 beradik, perempuan semuanya. Yang sulung dan bongsu sudah berkahwin, cuma dia anak ke 3 dan kakaknya anak ke 2 masih belum. Kakaknya anak ke 2 itu berkerja di Malaysia, dan akan bawa calon suami ke desanya minggu depan, untuk tunjuk pada ibunya...

"Bangsa apa calon suaminya itu?" Saya tanya.

"Melayu.."

"Bererti Islamlah? Mahukah ibumu terima kerana dia lain agama?" Saya korek-korek latar belakangnya.

Sambil menarik nafas panjang dia menjelaskan, "Memang semua keluarga kami kuat berpegang kepada agama Kristian. Tapi.. ibuku pernah meluahkan rasa hatinya dengan sebak berkata kepadaku, 'kita tidak dapat menahan arus gelombang zaman, demi kebahagian anak-anak.. harap-harap giliran kau jangan begitu.' rayu ibu padaku."

Saya dapat merasai masalah mereka. Kedua-duanya anak muda itu patut dipertemukan. Mereka sama-sama Kristian. Saya lihat mereka seolah-olah ingin mengenal mesra, tetapi tiada kesempatan kerana saya berada di tengah-tengah tempat duduk antara mereka berdua sebagai penghalang. 

Namun telinga masing-masing sentisa mencuri menangkap percakapan bersama saya yang mungkin dapat merungkai rahsia individu antara mereka.  

Rupanya, apabila sampai perbualan saya dengan pemuda itu kepada pertanyaan di atas mengenai bangsa Batak berekor, makan orang dan keturunan Israel itu, mereka terkejut dan kedua-dua mereka serentak halakan pertanyaan pada saya, "Siapa bilang sama bapak begitu?!"

"Orang-orang kampung di Malaysia dulu-dulu ramai yang cakap begitu.. Saya tak tahu sebenarnya, betul ke tidak? Saya tak tahu sebabnya.. atau mungkin ada kena-mengena dengan teori manusia berasal dari monyet?" Jawab saya.

Gadis itu terus melenting dan bangun berdiri, "Cuba lihat mana kami ada ekor, mana kami makan daging orang?"

"Tenang! Tenang!" Pemuda itu menyabarkan. "Bapak ini cuma bergurau, janganlah cepat melenting."

Saya jawab dengan tenang, "Tidak. Saya cakap betul, bukan bergurau. Sengaja saya kata begitu untuk memancing pertemuan perbualan anda berdua. Saya betul-betul mahu menyelesaikan masalah anda, seperti yang anda berdua telah jelaskan. Jalan selesai sudah terang, anda berdua sudah boleh saling lengkap melengkapi. Tiada masalah yang tidak bisa diselesaikan. Jalan selesainya ialah kenal dulu dan akhirnya berkahwin..."

Pemuda itu meningkah, "Aaah, bapak. Dia yang cantik, mana mahu saya yang kulit hitam ini, tiada harta dan wang pula!"

"Jangan kata begitu, melihat kamu saya teringat Presiden Amerika Barrak Obama. Memang iras-iras muka kamu. Dan wang bisa dicari, dirundingkan sama-sama. Kan begitu amalan anak-anak muda sekarang?" Jelas saya.

"Betul bapak. Memang ada iras-iras mukanya macam Obama." Sambut gadis itu dengan hadiah sebuah senyuman. "Tapi..."

"Tapi apa?" Tingkah pemuda itu.

"Tapi aku takut sama cinta."

"Aku pun begitu!" jelas pemuda itu lagi.

"Dengar sini wahai dua anak muda.." Kata saya. "Takut kepada cinta itulah, antara ciri-ciri awal orang yang akan jatuh cinta. Lihat ini!" Saya mengeluarkan mata wang syiling dari poket saya. 

"Syiling ini tidak akan berguna kalau gambarnya hanya sebelah. Mesti ada di kedua-dua belah, dan tidak sama pula gambarnya seperti tidak samanya si cewek dengan si cowok."

Mereka terdiam, angguk dan tersenyum. Saya bangun mengarahkan gadis itu, "Sila gantikan di tempat duduk saya ini.. saya nak ke kamar kecil."

"Terima kasih Pak!" sekali lagi mereka berpadu suara secara spontan tak sengaja, mungkin sudah ada tanda-tanda boleh seiring dan sejalan. Saya pun pergi.

Akhirnya, bila pesawat sampai ke Medan saya cepat-cepat keluar dulu, dan sedang minum-minum ringan di warung lapangan, ternampak mereka berdua begitu mesra, dan sama-sama naik teksi menuju ke suatu arah..

Pada saya, itulah kaedah Islam.. Islam bukan pengganas, bahkan mampu menyelesaikan setiap masalah manusia tidak kira agama. Mengenai bangsa Batak keturunan Israel yang hilang, sila lihat catatan perjalanan selanjutnya.(e-mail: ibnuhasyim@gmail.com) 

Medan. Mei 24, 20096 comments:

Shahabudeen Jalil said...

Cerita nie best.. panjang tapi tak menjemukan. Terima kasih.

Cuma Pak Hasyim kena promote Islam sikit pada diorang tu. Mungkin satu hari nanti mereka akan ingat pesanan Pak Hasyim itu.

Mereka akan ingat pada orang yang menyatukan mereka.

Ibnu Hasyim said...

T.kasih atas komen anda.

PG said...

Salam Pak Hasyim..
Macam-macam cerita Pak Hasyim.
Rajinnya mengembara.
Teruskan tulisan berkenaan dengan pengembaraan...PG

Ibnu Hasyim said...

Alhamdulillah.

Vina, Medan said...

Pak Ibnu pun pandai juga cinta-cinta.

BOY SINU said...

he he he, menarik.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails