Saturday, November 16, 2013

Kepimpinan PAS: Suhaizan Kayat Calon Ketua Pemuda..


Bicara Pimpinan Pemuda PAS Malaysia - Suhaizan Kayat 

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-80: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013 (2)
E-Buku IH-80: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013 (2)

PAS: Pertembungan Ulama & Profesional? -Dr Mujahid (Video)

Pemilihan PAS: Dakwa ada pertembungan ulama, profesional

Ramai yang beranggapan bahawa pemilihan PAS pada minggu depan kali ini adalah pertembungan di antara golongan ulama dan profesional di dalam parti itu. Bagaimanapun bagi ahli jawatankuasa pusat PAS Mujahid Yusof Rawa, dakwaan berkenaan hanya usaha sesetengah pihak yang cuba mememecah-belahkan perpaduan ahli parti itu.
 Video:Talk of PAS division, whispers of Satan'

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-80: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013 (2)
E-Buku IH-80: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013 (2)

Wanita Filipina Ini, Hatinya Tertambat Pada Islam

MAJLIS pengislaman Daisyrey Nagorite Mondido yang telah melafazkan dua kalimah syahadah dan ikrar pengakuan pengislaman di hadapan Pegawai Pengislaman Pusat Da'wah Islamiah, Daerah Brunei dan Muara. (Foto: Mohd. Sahrizal Haji Said)

MUKIM LUMAPAS, Jumaat, 15 November 2013: Seorang wanita berbangsa Filipina yang bekerja di salah sebuah restoran terkemuka di Gadong tertambat hati untuk memeluk agama Islam sebagai pegangan hidupnya.

Majlis Pengislaman Daisyrey Nagorite Mondido yang telah melafazkan dua kalimah syahadah dan ikrar pengakuan pengislaman di hadapan Pegawai Pengislaman Pusat Da'wah Islamiah, Daerah Brunei dan Muara berlangsung di rumah kediaman Ketua Kampung Lupak Luas, Awang Haji Suhaili bin Haji Mokhtar, di sini.

Daisyrey Nagorite Mondido , 29, telah memilih nama Islamnya sebagai Dayang Siti Norsuliza Mondido binti Abdullah. Hadir selaku tetamu pada majlis itu ialah Penghulu Mukim Lumapas, Awang Haji Bakar bin Mansor yang juga menyampaikan cenderahati kepada saudara baru yang diraikan itu.

Pada majlis tersebut, turut diserikan dengan bacaan Dikir Marhaban dan menabur bunga rampai kepada saudara baru yang diraikan. Selepas Majlis Pengislaman tersebut, Dayang Siti Norsuliza ketika ditemui wakil PELITA BRUNEI merasa terharu dan bersyukur ke hadrat Allah Subhanahu Wata'ala kerana Majlis Pengislamannya berjalan dengan lancar dan sempurna.

"Keinginan dan niat untuk menganuti agama Islam ini sebenarnya sudah lama saya pendamkan dan baru kini ianya tercapai, saya berhasrat untuk terus mendalami ugama Islam ini dengan mempelajari pelbagai bidang-bidang agama termasuk sembahyang dan sebagainya," jelasnya yang sudah dua tahun menetap dan bekerja di Negara Brunei Darussalam. (Pelita Brinei)

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-43: Kisah-kisah Saya Pilih Damai... Islam

Pemilihan PAS: Tolak Melalui Kekal -Khalid Samad

Pemilihan: 'PAS perlu kekalkan status quo'


PAS perlu mengekalkan pemimpin sedia ada sebagai tanda protes terhadap budaya fitnah dan adu domba yang cuba dibawa sebuah golongan dalam parti Islam itu, kata timbalan pesuruhjaya III PAS Selangor.

Tanpa menyebut nama mana-mana pihak, Khalid Samad berkata, usaha "golongan muda" itu walaupun bersandarkan slogan "perubahan dan menyelamat", ia sebaliknya merosakkan PAS dari dalam.

"Tolak melalui ‘kekal', cogan kata yang membawa kemenangan di Sungai Limau.
"Kekal budaya politik bersih dan sihat dan kekal saf pimpinan yang sedia ada," katanya yang juga anggota Parlimen Shah Alam.

Menulis dalam blognya semalam, Khalid juga menolak pandangan bahawa jawatan timbalan presiden mestilah seorang ulama kerana ia hanya pandangan bukan ketetapan.

Katanya, berdasarkan Kertas Mesyuarat Peranan Majlis Syura Ulama dan Jawatankuasa Pusat PAS yang dibentangkan Murysidul Am Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebelum ini, jelas dinyatakan bahawa jawatan tertinggi parti sebagai "pelaksana".

"Saya hormati pandangan itu tetapi ‘patik mohon derhaka' dalam pemilihan timbalan presiden PAS," katanya.

Pemimpin nilai tambah

Menurut Khalid lagi, timbalan presiden yang harus dipilih mestilah memberikan nilai tambah dan bukannya hanya melakukan perkara yang sama seperti Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

"Apa guna adanya Timbalan Presiden yang hanya mampu membuat apa yang mampu dibuat Presiden dan itu pun tidak sehandal presiden?" katanya.

Beliau juga berkata, penyandang sedia ada Mohamad Sabu mempunyai kekuatan itu, antaranya mampu memperkukuhkan hubungan PAS-Pakatan dan sokongan bukan Islam.

"Maka perwakilan perlu pilih antara calon yang akan kekal dan kukuhkan Pakatan dan calon yang ingin mengkaji semula hubungan PAS dan Pakatan," katanya.
"Kalau susah untuk dikenali, maka sekali lagi saya syorkan, kekalkan sahaja yang sedia ada," katanya. (MK)

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-80: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013 (2)
E-Buku IH-80: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013 (2)

Andai Saya Tidak Terpilih.. -Kamaruzaman Mohamad

Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan Kamaruzaman Mohamad berazam akan meneroka ruang dan peluang baru untuk membawa sayap itu mendepani cabaran semasa dan menguasai isu serta keperluan anak muda masa kini secara kolektif.

Beliau yang dicalonkan bertanding jawatan Ketua Dewan Pemuda pada Muktamar PAS yang ke-59 dari 22 hingga 24 November ini, berkata sekiranya dipilih, maka beliau wajib memikul amanah itu sebaik mungkin menepati piawaian kepimpinan Islam.

"Andai saya tidak terpilih, saya tetap akan teruskan perjuangan saya bersama jemaah Islam PAS kerana penglibatan saya bersama PAS sejak 1997 adalah berasaskan perjuangan yang wajib saya galas," katanya dalam kenyataan yang disiarkan dalam laman sesawang parti itu.

Selain Kamaruzaman, empat lagi individu yang dicalonkan untuk bertanding jawatan itu ialah Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Dr Raja Ahmad Iskandar Al-His, Ketua Penerangan Dr Riduan Mohd Nor, Ketua Pemuda PAS Johor Suhaizan Kaiat dan peguam Zulhazmi Shariff.

Penyandang Nasrudin Hassan bagaimanapun tidak mempertahankan jawatan itu sebaliknya bertanding bagi kerusi anggota jawatankuasa PAS pusat pada pemilihan parti kali ini.

Kamaruzaman berkata hasrat beliau untuk bertanding jawatan nombor satu sayap itu adalah bagi meneruskan legasi kepimpinan terdahulu dan bagi mempertahankan perjuangan PAS. - Bernama, 15 November, 2013.

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-80: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013 (2)
E-Buku IH-80: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013 (2)

Tarik Profesional Muda - Ahmad Zamri


 

KUALA LUMPUR: Menarik serta menggembleng lebih ramai tenaga muda profesional daripada pelbagai latar belakang bersama menjiwai perjuangan murni PAS menjadi salah satu agenda utama Ahmad Zamri Asa'ad Khuzaimi (gambar) sekiranya dipilih sebagai Naib Ketua Pemuda PAS Malaysia dalam Muktamar PAS nanti.

Beliau yang merupakan Pengerusi Jabatan Hal Ehwal Undang-undang dan Hak Asasi Manusia (Juham) berkata, buah fikiran dan tenaga mereka ini amat diperlukan dalam Dewan Pemuda PAS berdasarkan kepada kepakaran dan kebolehan masing-masing.

"Selalu kita dengar mereka yang profesional ini cenderung kepada PKR dan DAP, dan kali ini kita akan pecahkan dan cuba tarik lebih ramai golongan muda berprofesional untuk memperkuatkan lagi Pemuda PAS," tambahnya.

Namun katanya, perkara paling penting adalah memasyarakatkan Pemuda PAS dengan isu-isu dan permasalahan yang  membelenggu rakyat.

Katanya,  Pemuda PAS perlu sentiasa cakna dan ke depan untuk membela rakyat dan merasai denyut nadi rakyat di pelbagai peringkat dan golongan.

"Tidak harus ada sikap eksklusif tetapi  perlu sentiasa bersikap responsif dengan persekitaran semasa," katanya kepada Harakahdaily.

Zamri juga bercita-cita mahu menjadikan Pemuda PAS sentiasa relevan dengan persekitaran anak muda yakni mereka harus bersikap terbuka dan meraikan kepelbagaian sikap dan perbezaan pendapat dengan hujah dan pendekatan yang matang serta bersifat kontemporari.

"Pengundi berusia 21 hingga 30 tahun inilah yang perlu ditarik oleh kita untuk bersama-sama PAS dan Pakatan Rakyat. Sedangkan kita tawarkan banyak termasuk isu PTPTN dan harga kereta tetapi undi mereka kepada PAS hanya sedikit.

"Inilah yang perlu kita kaji mendalam. Pemuda PAS kena bekerjasama dan cakna bukannya membuat program 'ad-hoc' semata-mata," tegasnya.

Zamri juga mengakui bahawa jati diri anak muda harus diperkukuhkan dengan tarbiyyah dan menanam rasa cintakan negara serta semangat  patriotisme yang tinggi kerana merekalah yang akan mewarisi kepimpinan negara ini kelak.

"Tidak boleh hanya tarik golongan profesional semata-mata tetapi kesemua ini perlu diadun jalin. Pengukuhan jati diri dengan ajaran Islam dan tarbiyyah mendalam adalah senjata yang paling utuh untuk sebuah perjuangan Islam," katanya.

Justeru katanya, agenda-agenda tersebut perlu dilaksanakan oleh Pemuda PAS dan percaya ianya akan menjadi pilihan pertama khususnya untuk anak-anak muda Melayu.
Pada pemilihan PAS kali ini, Zamri buat pertama kalinya bertanding di peringkat tinggi Pemuda PAS Malaysia bagi jawatan Naib Ketua.

Dalam pemilihan kali ini, selain Zamri, Ir. Mohd Khairul Nizam Khairuddin turut bertanding jawatan Naib Ketua Pemuda. (Hrkh)

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-80: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013 (2)
E-Buku IH-80: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013 (2)

Muktamar, Kali Ini Lain Dari Yang Lain -Khalid Samad

Oleh  YB Khalid Samad

Muktamar PAS ke-59 kali ini merupakan muktamar yang akan diadakan pemilihan. Ia amalan biasa, pemilihan diadakan setiap dua tahun. Namun kali ini, banyak sangat yang berlaku lain daripada yang lain.
Mungkin ini kerana PAS sudah menjadi parti yang mempunyai kedudukan di beberapa negeri dan membentuk kerajaan melalui PR. Mungkin inilah yang dikatakan ujian ‘kemenangan’.

Paling berbeza adalah corak kempen yang sedang berlaku. Facebook dan media baru dipenuhi corak kempen fitnah menfitnah dan adu-domba. Suasana persahabatan dan ukhuwwah dirosakkan. Anehnya, ia dirosakkan oleh golongan yang mendakwa ingin ‘menyelamatkan’ PAS.

BUDAYA FITNAH PEROSAK: HADAPINYA DENGAN “KEKAL”

Bagi saya, kalau ingin ‘menyelamatkan PAS’ sekalipun, ia perlu dilakukan tanpa budaya fitnah dan adu-domba, tanpa merosakkan persahabatan yang telah terjalin sekian lama. Sepatutnya dibina daripada apa sedia ada, bukan berusaha meruntuhkannya.

Oleh itu, secara peribadi saya beranggapan mereka bukan menyelamatkan PAS tetapi merosakkannya dari dalam.

Sebagai protes terhadap budaya perosak yang dibawa mereka, saya nyatakan secara terbuka, saya akan undi untuk kekalkan yang sedia ada. Saya menyeru kepada sesiapa yang bersetuju bahawa budaya yang dibawa golongan muda ini ditolak, seperti mana juga usaha ‘perubahan dan menyelamat’ yang kononnya mereka inginkan; melakukan seperti saya. Tolak melalui ‘KEKAL’, cogan kata yang membawa kemenangan di Sungai Limau. kekal budaya politik bersih dan sihat dan kekal saff pimpinan sedia ada.

BAHAYA POLITIK FITNAH

Dalam dunia politik, mungkin akan dikatakan soal fitnah perkara biasa! Ya, bagi politik yang tidak takut kepada kemurkaan Allah, bukan politik Islam lebih-lebih lagi dalam jemaah Islam. Ia mungkin biasa bagi Umno tetapi jangan sekali-kali dibawa dalam PAS!

Sepatutnya umat Islam dan khususnya mereka yang ingin memperjuangkan penghayatan Islam di dalam sistem hidupnya, akan berasa serik dengan budaya fitnah. Tidak cukupkah pengajaran dalam sejarah Islam bagaimana politik fitnah dan adu-domba telah menghasilkan luka yang kesannya dirasai beratusan tahun?

Lihat kisah Saidina Othman (RA). Walaupun beliau seorang daripada sepuluh yang dijanji syurga, beliau tetap tidak terlepas daripada budaya fitnah yang tersebar luas sehingga golongan muda dan bersemangat akhirnya bertindak melampaui batas.

Jika dikenang kembali bagaimana fitnah yang tersebar menghasilkan keadaan sehingga Muhammad bin Abu Bakar, anak Saidina Abu Bakar (RA) sendiri, menceroboh masuk ke rumah Othman dan sambil menarik janggut Othman, menghunus pedang untuk membunuhnya. Saidina Othman telah berkata, “kalau ayah kamu berada di sini pada hari ini, pasti dia tidak melayani saya sebegini...” Mendengar kata-kata Saidina Othman, maka Muhammad bin Abu Bakar tersentak lalu melepaskannya dan terus meninggalkan rumah Saidina Othman.

Kalau sahabat seperti Saidina Othman sendiri boleh difitnah, apakan lagi orang seperti kami. Hasil fitnah terhadap Othman maka berlakulah pembunuhannya yang menghasilkan pula perang antara Saidina Ali dengan Saidatina Aisyah pada mulanya dan diikuti pula perang dengan Muawiyyah.

Ini kemudiannya menghasilkan golongan Syiah Ali dan Khawarij yang akhirnya menyebabkan perpecahan yang sentiasa dimanfaatkan oleh musuh Islam hingga hari ini. Kesan fitnah ini dirasai hingga ke hari ini.

FITNAH SYIAH TERHADAP MAT SABU

Ada yang mendakwa ingin selamatkan PAS daripada pengaruh Syiah yang kononnya dibawa Mat Sabu! Saya nyatakan di sini, beliau bukan penganut fahaman Syiah. Perginya beliau ke Syria untuk menyeru Bashar supaya membuat pilihan raya dan jangan membunuh rakyat Syria.

Mat Sabu cuba memanafaatkan kenalan dan hubungan yang sedia terjalin sekian lama kerana Damsyik merupakan tempat terdapatnya pejabat Hamas dan juga Jihad Islami. Syria juga merupakan laluan untuk bantuan kepada Hisbullah yang diguna oleh Iran. Maka Mat Sabu pernah berurusan dengan kerajaan Syria dan mengenali mereka. Usaha mulia beliau diguna untuk menuduhnya sebagai seorang penganut fahaman Syiah.

Dakwaan dibuat oleh mereka kerana ingin menjatuhkan beliau sehingga sanggup menjadi pemanjang fitnah lidah Umno dalam PAS! Dakwaan Mat adalah Syiah dimulakan oleh pihak musuh dan malangnya dimanfaatkan oleh ‘orang PAS’ untuk menjatuhkannya. Jika benar dakwaan mereka ini, maka bawakan bukti dan laporkan kepada JK disiplin parti!

Tetapi jika tidak, maka ketahuilah ia tidak lain melainkan fitnah.

TIMBALAN PRESIDEN MESTI ULAMA?

Isu Timbalan Presiden mesti ulama adalah satu pandangan. Ia bukan satu ketetapan. Saya hormati pandangan itu tetapi ‘patek mohon derhaka’ di dalam Pemilihan Timbalan Presiden PAS.

Tuan Guru Nik Aziz juga sudah menyatakan sebaliknya. Kertas Mesyuarat Peranan Majlis Syura Ulama dan Jawatankuasa PAS Pusat yang saya kongsi bersama tempoh hari juga telah nyatakan secara jelas bahawa Jawatan Pusat termasuk Presiden dan Timbalan Presiden adalah‘tanfizi’ iaitu pelaksana. Maka saya rasa ia sudah cukup jelas, ia bukan satu kemestian.

Apa yang penting bagi saya ialah Timbalan Presiden perlu membantu Presiden dalam urusan yang Presiden mungkin tidak sehebat. Barulah Timbalan Presiden membawa ‘added value’atau nilai tambah. Apa guna adanya Timbalan Presiden yang hanya mampu membuat apa yang mampu dibuat Presiden dan itu pun tidak sehandal Presiden?

Sebagai perumpamaan, apabila kita makan menggunakan sudu, pasti ia diregukan dengan garfu. Atau jika makan ‘steak’, pisau digandingkan dengan garfu. Jarang sekali sudu digandingkan dengan sudu kecil atau garfu dengan garfu kecil.

Maka bagi saya, Mat Sabu mempunyai kekuatan tersendiri dan akan membawa sokongan tambahan kepada PAS. Beliau mampu memperkukuhkan lagi hubungan PAS dengan PR dan sokongan daripada bukan Islam. Sambil itu Presiden Haji Hadi mampu menambahkan lagi sokongan daripada masyarakat Melayu dan golongan agamawan.

ISU SEBENAR YANG PERLU DIFIKIRKAN PERWAKILAN

Suasana fitnah ini semua mempunyai matlamat tertentu. Di sebalik laungan ‘selamatkan PAS’ dan ‘pertahan kepimpinan ulama’, kononnya; agenda yang tersirat ialah untuk membawa PAS keluar daripada PR. Ini bacaan saya. Banyak kali telah saya sebut.

Maka perwakilan perlu pilih di antara calon yang akan kekal dan kukuhkan PR dan calon yang ingin mengkaji semula hubungan PAS dan PR.

Kalau susah untuk dikenali, maka sekali lagi saya syorkan, KEKALkan sahaja yang sedia ada.
Jika berhasrat untuk tukar dua tiga AJK PAS Pusat, dengan muka baru yang lebih muda, tiada masalah. Khususnya menggantikan orang seperti saya yang tidak menyerlah sangat prestasinya. Tetapi apa yang ada secara umum sudah cukup baik sepertimana juga strategi yang diguna-pakai melalui PR. – 15 November, 2013. (TMI)

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-80: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013 (2)
E-Buku IH-80: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013 (2)

Friday, November 15, 2013

N/Presiden: Husam & Mahfuz Getir -Malaysiakini.

Pemilihan PAS: Peluang getir antara Husam & Mahfuz.

ANALISIS Seminggu lagi menjelang pemilihan PAS, nasib dua penyandang naib presiden parti Islam itu Datuk Husam Musa dan Datuk Mahfuz Omar dilihat getir untuk mempertahankan jawatan mereka pada 22 November ini.

Manakala ulama terkenal Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Naib Presiden Salahuddin Ayub pula dilihat berpeluang cerah memenangi jawatan itu berdasarkan populariti, kecenderungan perwakilan dan jumlah pencalonan yang diterima.

NONESementara ulama dan pemimpin veteran Datuk Abu Bakar Chik yang semakin kurang popular dilihat bakal tersingkir mudah daripada persaingan.

Pada pemilihan dua tahun lalu, Salahuddin memperoleh undi terbanyak (753 undi) diekori Husam (660 undi) dan Mahfuz (616 undi).

Pemerhati politik berpendapat perebutan sengit bakal berlaku antara Husam dan Mahfuz bagi mengisi satu lagi kekosongan kerusi itu.


Semuanya kini bergantung kepada penilaian 1,300 perwakilan terhadap prestasi gerak kerja mereka berdua sebagai wakil rakyat di samping pengaruh hubungan mereka di peringkat akar umbi dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini.

Dari sudut gerak kerja, tidak dinafikan kedua-duanya aktif Bergerak. Mahfuz terkenal dengan Kempen Anti Saman Ekor (KASE) dan Husam pula penggerak utama tuntutan royalti minyak Kelantan dan Lebuh Raya Rakyat sewaktu masih menjadi exco kanan Kelantan.

Bagaimanapun, Husam mungkin sedikit beruntung jika jumlah pencalonan yang diterimanya untuk jawatan kanan parti diambil kira. Otak geliga vs kurang kontroversi. Jawatankuasa pemilihan tidak mengisytiharkannya, bagaimanapun beliau disebut-sebut mendapat pencalonan kedua terbanyak untuk jawatan timbalan presiden. Itu dengan sendirinya menggambarkan keyakinan akar umbi terhadap kepimpinannya.

NONE"Gabungkan kawasan yang nak Husam (sebagai) timbalan presiden dan yang nak Husam (kekal) naib presiden, jadi undi Husam makin besar.
"Sebab itu saingan sengit Mahfuz ialah Husam. Mahfuz ada pencalonan naib (presiden) saja," kata sumber-sumber PAS kepada Malaysiakini.

Bagaimanapun, dari sudut komunikasi dengan akar umbi pula, Husam dilihat kurang mesra, bergerak bersendirian dan sukar dihubungi.

Ini berbeza dengan Mahfuz yang dilihat mesra, diterima pelbagai pihak dan kurang menimbulkan kontroversi.

"Mereka (perwakilan) tahu menilai Husam dan otak geliga dia. Dah politik Kelantan, walaupun Husam bermasalah dalam negeri tetapi di luar, mereka akan sokong habis-habisan," kata sumber itu.

Sebelum ini wujud cakap-cakap di peringkat akar umbi untuk 'merehatkan' Mahfuz yang juga pesuruhjaya PAS Kedah itu demi menumpukan perhatian kepada usaha merampas semula negeri itu yang jatuh ke tangan BN dalam pilihan raya umum lalu.

2 'chai' kumpulan profesional
Bagaimanapun, beberapa pihak melihat peluang Mahfuz dilihat bertambah baik setelah berjaya mempertahankan maruah PAS dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau pada 4 November lalu, walaupun majoritinya merosot.

NONESelain dilihat sebagai tokoh yang lantang memperkukuhkan Pakatan Rakyat, beliau satu-satunya ahli parlimen PAS di bahagian utara - Perlis, Kedah dan Pulau Pinang - yang menang dalam pilihan raya umum lalu.

Sementara kedudukannya sebagai ketua whip PAS di parlimen juga sedikit sebanyak menonjolkan kewibawaannya di mata anggota parti.

Oleh itu, berdasarkan senario sedia ada, sudah tentu ia menimbulkan rasa berbelah bahagi di kalangan perwakilan untuk membuat keputusan.

Dalam debaran itu, dikatakan penyokong proulama dan profesional telah mengatur gandingan 'chai' masing-masing bagi merebut jawatan itu.

Kumpulan proulama dikatakan mahu menggandingkan Tuan Ibrahim, Abu Bakar dan Salahuddin.

Manakala kumpulan profesional pula masih menimbangkan antara dua pilihan - sama ada mengekalkan status quo atau gandingan baru dengan menggantikan Tuan Ibrahim dengan salah seorang antara Husam dan Mahfuz.

Namun, sebarang kemungkinan boleh berlaku dalam tempoh seminggu akan datang bergantung kepada kempen terbuka ataupun sulit yang diadakan oleh pihak terlibat.

Muktamar PAS ke-59 akan berlangsung di Stadium Malawati Shah Alam. Pemilihan dewan-dewan dijadual pada 21 November manakala di peringkat pusat sehari selepas itu. (MK)

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-80: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013 (2)
E-Buku IH-80: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013 (2)

Saya Sendiri Tidak Berkempen -Datuk Mohd Amar.

 Datuk Mohd Amar 

Calon yang bertanding merebut pelbagai jawatan dalam kepimpinan PAS yang akan berlangsung  pada Muktamar Tahunan PAS ke-59 serta para penyokong mereka diminta tidak memburuk-burukkan lawan masing-masing kerana cara tersebut tidak selari dengan tuntutan agama.

Calon Timbalan Presiden PAS Datuk Mohd Amar Nik Abdullah (gambar) berkata kempen secara negatif bakal memberi kesan buruk kerana pemilihan tersebut adalah proses pertandingan sesama 'sahabat' di dalam satu jemaah.

Mohd Amar yang juga Timbalan Menteri Besar Kelantan berkata beliau yakin perwakilan matang dalam menilai setiap maklumat yang disebar dalam pelbagai medium terutama di laman sosial seperti blog dan Facebook serta percaya perwakilan bijak memilih pemimpin berdasarkan kelebihan yang ada pada setiap calon.

"Saya sendiri tidak berkempen, sebab itu saya duduk relaks sahaja, kalau ada kawan-kawan nak berkempen itu biarlah, cuma saya selalu sebut kalau ada orang nak berkempen pun jangan buruk-burukkan orang lain, sebab itu bukan cara Islam, yang keduanya pula kita berlawan satu jemaah.
"(Misalnya) Mohamad Sabu (penyandang) bukan orang lain, sahabat saya juga, saya pun sahabat dia, jadi kita tak perlu buruk-burukkan sesiapa, biar orang menilai kita berdasarkan kelebihan kita, itu yang saya pesan kepada kawan-kawan yang nak berkempen," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Beliau mengulas dakwaan kempen dalam pemilihan PAS kali ini adalah yang terburuk dalam sejarah parti apabila pelbagai serangan terhadap imej calon tertentu semakin hangat tersebar melalui medium sosial dan internet termasuk kes menggantikan wajah salah seorang calon Ketua Pemuda PAS dengan seekor anjing. - Bernama, 15 November, 2013. (TMI)

PAS: Pertandingan Antara Erdogan & Ulama -Joceline Tan
UMUM mengetahui Nik Abduh, anak kepada Datuk Nik Aziz Nik Mat, mempunyai pandangan politik yang agak berlainan daripada bapanya. Namun kini kita juga mengetahui bahawa di lubuk hatinya, Nik Abduh adalah seorang anak yang taat dan hormat kepada bapanya.

Jumaat lalu, Mursyidul Am PAS yang berusia 82 tahun itu tidak sihat dan tidak mampu menyampaikan kuliah pagi Jumaat beliau di Ibu Pejabat PAS di Kota Baru. Beliau meminta Nik Abduh menggantikannya.
Nik Abduh mempunyai amat banyak persamaan dengan bapanya dan beliau adalah orang yang paling tepat untuk tugas itu – beliau kini merupakan ahli Parlimen Pasir Mas, timbalan ketua Dewan Pemuda PAS dan seorang ulama.

Tetapi tugas yang harus dilaksanakan Nik Abduh bukan hanya menggantikan bapanya untuk menyampaikan kuliah – Nik Aziz telah meminta anaknya itu menyampaikan satu “pesanan khusus” yang kini hangat diperkatakan oleh orang PAS di Kelantan.

Bapanya mahu beliau menyampaikan pesan bahawa sesiapa saja, tidak kira ulama atau tidak, boleh bertanding untuk menjadi pemimpin PAS dalam pemilihan parti yang akan diadakan dua minggu lagi.Banyak hadirin dalam kuliah pagi Jumaat itu yang terkejut.

Bulan lalu, Nik Aziz membuat gempar apabila beliau mengatakan bahawa dua jawatan tertinggi dalam PAS perlu dipegang oleh ulama. Beberapa hari kemudian, beliau mengubah pendirian dan mengatakan bahawa dalam diri setiap Muslim ada ulama.

Pendirian yang terkini itu pada asasnya bertujuan untuk meratakan padang permainan untuk kelompok ulama dan bukan-ulama dalam pemilihan parti.

Namun, pembawa pesan yang dipilihnya menunjukkan betapa Nik Aziz adalah seorang ahli politik yang handal. Anak beliau dikenali sebagai seorang ahli politik yang keras dan tergolong dalam kelompok yang percaya bahawa jawatan presiden dan timbalan presiden mesti dipegang oleh ulama.

Nik Abduh diberikan tugas menyampaikan pesanan yang beliau sendiri tidak persetujui. Namun beliau tidak boleh mengengkari bapanya sendiri yang kebetulan pula adalah ketua Majlis Syura, iaitu badan yang paling berkuasa dalam parti.

Pergelutan antara golongan ulama dan bukan-ulama terlihat paling jelas pada persaingan untuk jawatan timbalan presiden antara Mohamad Sabu dan Datuk Nik Amar Nik Abdullah, timbalan Menteri Besar Kelantan. Mohamad, atau lebih dikenali dengan panggilan Mat Sabu, berada dalam kelompok Erdogan, manakala Nik Amar adalah seorang ulama.

Dewan ulama PAS dianggotai oleh ilmuan Islam, terutamanya graduan Al-Azhar, dan memiliki pandangan politik yang konservatif.

Kelompok Erdogan pula adalah ahli-ahli parti yang mendapat pendidikan sekular dan pandangan politik mereka lebih keduniaan. Banyak di kalangan mereka juga adalah aktivis seperti Mat Sabu. Sebahagian besar ahli utama Erdogan menyertai PAS setelah Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat dan mereka meraih pengaruh dalam parti.

Sejak beberapa bulan lalu, kelompok pro-ulama sedang berusaha secara diam di belakang tabir untuk mengukuhkan kedudukan ulama dalam pemilihan parti.

Pemimpin yang dilihat sebagai peneraju kelompok ini adalah ketua Dewan Ulama Datuk Harun Taib, seorang yang bertubuh tinggi, kacak dan berhaluan ultra-konservatif. Beberapa tahun lalu, Harun diserang angin ahmar dan semua orang menyangka kerjaya politik beliau telah tamat. Tetapi bagi para penyokongnya, Tuhan mempunyai rancangan lain untuknya. Beliau kembali kuat dan menjadi wakil utama suara konservatif dalam PAS.

Harun dan kumpulan ulama berusaha memastikan hanya seorang calon ulama akan bersaing merebut jawatan timbalan presiden. Mereka mahu menghindari kesilapan yang dilakukan dalam pemilihan parti tahun 2011 apabila dua daripada tiga calon yang bertanding adalah ulama. Ini menyebabkan undi pro-ulama terpecah dua, membolehkan Mat Sabu menang.

Mat Sabu dilihat sebagai ancaman kepada dasar “kepimpinan ulama”. Ulama takut untuk membayangkan Mat Sabu di suatu masa nanti menjadi presiden PAS.

Golongan ulama mengakui Mat Sabu sebagai aset bagi parti, tetapi lebih sebagai seorang pemidato, penghibur dan penaik semangat. Mereka tidak dapat menerima jika beliau terus memegang jawatan yang akan membolehkannya naik sebagai presiden.

Ulama pada awalnya mahu Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man bertanding menentang Mat Sabu. Malah, Tuan Ibrahim umumnya dilihat sebagai pemimpin yang berpotensi menjadi presiden PAS.

Beliau adalah seorang ulama dari aliran pemikiran lama yang menganggap cita-cita politik yang berlebihan sebagai sebahagian daripada nafsu. Keinginan untuk merebut kuasa dan jawatan diseertikan dengan keangkuhan, suatu sifat yang ingin diatasi oleh seorang Muslim yang warak. Justeru itu, ulama dari aliran lama biasanya enggan bertanding merebut sesuatu jawatan.Tuan Ibrahim mempunyai senyuman yang manis dan berperwatakan lunak, tetapi di sebalik semua itu beliau adalah seorang yang tegas.

Beliau percaya kalimah “Allah” adalah milik Muslim semata-mata. Beliau menyelar gereja Katolik kerana mengheret isu “Allah” ke mahkamah, menyebutnya sebagai tindakan permusuhan. Beliau juga menyifatkan ketegasan penganut agama Kristian untuk terus menggunakan kalimah “Allah” sebagai tuntutan yang tidak munasabah.

Kerana itulah kelompok ulama mahu beliau memegang jawatan tertinggi. Kata-kata beliau mewakili keinginan mereka.

Tuan Ibrahim telah bertanding merebut jawatan nombor dua dalam PAS pada tahun 2011 kerana Nik Aziz sendiri telah memujuk beliau untuk berbuat demikian. Beliau telah kalah. Lalu, kali ini beliau mensasarkan kedudukan lebih rendah, iaitu kerusi naib presiden.

Natijahnya, Nik Amar kini menjadi pemegang obor-obor bagi kelompok ulama.

Mat Sabu dikatakan merasa lega apabila Tuan Ibrahim menarik diri daripada pertandingan. Beliau tahu peluang beliau malap jika berdepan dengan Tuan Ibrahim dan lebih cerah jika berdepan dengan Nik Amar.
Mat Sabu dikenali di seluruh negara dalam parti PAS, sedangkan Nik Amar lebih dikenali di Kelantan. Nik Amar berasal dari keluarga ulama yang terkemuka, tetapi beliau belum cuba mengembangkan pengaruh di luar negeri yang menjadi kubunya, tidak seperti Mat Sabu yang telah banyak berkorban untuk partinya dan masyhur dari utara sampai selatan tanah air dengan kehebatan berceramah.

Berjaya atau gagalnya Nik Amar bergantung pada sekuat mana keinginan PAS untuk meletakkan ulama di kerusi pengganti bintang besar mereka, iaitu Haji Hadi.

Menurut Mat Sabu, kempen kali ini adalah yang paling buruk sepanjang 35 tahun beliau berada dalam PAS.
Satu kumpulan yang dinamakan El-Haraki dikatakan telah dibentuk oleh ulama-ulama muda dalam PAS dan serangan mereka ditujukan kepada tokoh-tokoh Erdogan dalam PAS, iaitu Datuk Husam Muda, Dr Dzulkefly Ahmad, Khalid Samad, Dr Mujahid Yusof Rawa dan Dr Hatta Ramli.

Tokoh-tokoh Erdogan dicap sebagai parasit dalam PAS. Manakala para penyokong kelompok Erdogan pula telah menuduh dalang-dalang El-Haraki sebagai perkakas Umno, pemecah-belah parti dan penebar fitnah.

Naib presiden PAS yang popular, Salahuddin Ayub, menyebut bahawa kerusi No 2 sentiasa menjadi rebutan sejak kematian presiden yang mereka sayangi, iaitu Datuk Fadzil Mohd Noor.

Sewaktu Fadzil menjadi presiden dulu, timbalannya adalah Hadi. Kedua-dua jawatan itu tidak pernah diganggu-gugat kerana ahli-ahli parti cukup menghormati kedua-dua mereka. Tetapi apabila Hadi naik menjadi presiden, bermulalah perebutan untuk jawatan timbalan presiden.

Sumber dalaman PAS di Selangor menyatakan ulama agak dominan jika diukur pada mood dalam Dewan Pemuda. Ulama muda telah menyapu jawatan dalam dewan itu.

90% daripada pimpinan Dewan Pemuda di Selangor adalah ulama. Di Perak, calon-calon ulama muda berjaya merebut semua jawatan, tinggal jawatan ketua pemuda Perak yang tidak dipegang oleh ulama.

“Tetapi jangan pandang rendah pada Mat Sabu, beliau seorang pejuang,” kata Ketua PAS Cawangan Kota Baru, Datuk Wan Rahim Wan Abdullah.

Hakikat bahawa parti itu banyak kehilangan sokongan di peringkat akar umbi kepada Umno dalam pilihan raya umum lalu digunakan sebagai bukti bahawa PAS perlu menilai semula pendekatan dan pakatan politiknya. Matlamat jangka panjang parti itu ialah untuk menggantikan Umno sebagai parti induk untuk Muslim dan orang Melayu.

Puak ulama percaya, parti itu perlu kembali ke jalan asal, manakala puak Erdogan pula merasa parti itu perlu berubah untuk meraih sokongan lebih meluas di kalangan pengundi. Dilema ini tidak berbeza daripada pertandingan idea dan pendapat yang berlaku dalam Umno di kalangan kelompok yang merindukan zaman lampau dan kelompok yang mahu bingkas ke depan.

“Ulama atau bukan-ulama, kita semua berada dalam PAS. Seperti suami-isteri yang berkelahi, akhirnya nanti semua tetap tinggal sebumbung,” ujar Wan Rahim.

Tetapi perebutan kuasa antara puak ulama dan Erdogan telah lama berlangsung. Muktamar kali ini akan menentukan siapa bakal memegang pengaruh lebih besar. (mStar)

 

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-80: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013 (2)
E-Buku IH-80: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013 (2)

E-Buku IH-80: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013 (2)

 
E-Buku IH-80: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013 (2)
Bab 1
Bab 2
Bab 3
Bab 4
Bab 5
 Bab 6 
Bab 7
Ikuti selanjutnya.Lihat pemilihan kepimpinan PAS sebelum ini.. 
E-Buku IH-77: Pemilihan Kepimpinan PAS 2013
E-Buku IH-38: Pemilihan Kepimpinan PAS 2011
E-Buku IH-38: Pemilihan Kepimpinan PAS 2011

4 Gadis DiRogol, Dirakam Untuk Dijual..

4 ABG Lampung diperkosa, direkam dan mau dijual
Ilustrasi Pemerkosaan, Pencabulan dan Pelecehan Seksual. 

BERITA DARI INDONESIA
4 ABG Lampung diperkosa, direkam dan mau dijual
EMPAT perempuan belia yang berasal dari Kabupaten Lampung Selatan Provinsi Lampung berhasil diamankan kepolisian setempat. Mereka nyaris dibawa keluar daerah dan menjadi korban perdagangan manusia.

Para perempuan belia pelajar SMP, yaitu NV, LN, TN, dan AY pun mengakui, ternyata pernah dicabuli. Mereka diperkosa secara bergiliran, dan direkam saat mendapatkan perlakuan pelecehan seksual.  Pelaku memeras para korban itu, dengan ancaman bila permintaannya tidak dipenuhi, adegan yang telah direkam sebelumnya akan disebarluaskan.

Kasus serupa sebelumnya beberapa kali terungkap oleh pihak kepolisian. Tapi ditengarai masih lebih banyak pelaku dan para korban belum tersentuh penegak hukum.

Provinsi Lampung merupakan salah satu daerah sumber pengiriman TKI dan ke-6 yang terbesar (data Badan Nasional Penempatan dan Perlindungan Tenaga Kerja Indonesia/BNP2TKI) setelah Jawa Barat, Jawa Timur, Jawa Tengah, NTB, dan Banten. Padahal pengiriman TKI/TKW merupakan salah satu modus terbanyak dalam kasus perdagangan orang.

Menurut Direktur Lembaga Advokasi Perempuan DAMAR, Sely Fitriani, terdorong untuk memenuhi kebutuhan ekonomi diri dan keluarganya, para wanita memilih bekerja di sektor informal dan terpaksa harus bekerja ke luar negeri sebagai tempat bekerja. Harapannya, mendapat upah yang lebih tinggi, sehingga pemenuhan kebutuhan keluarga bisa tercukupi.

Namun, ujar Sely lagi, tekad itu justru dimanfaatkan oleh para calo di sekitar tempat korban tinggal dengan membujuk dan mempengaruhi korban untuk bekerja di luar negeri dengan iming-iming gaji tinggi, tempat kerja yang enak serta majikan yang baik.

"Kenyataan kondisi tingkat pendidikan yang rendah dan akses informasi yang tidak dimiliki oleh korban, menurut dia, memudahkan para calo memperdayai korbannya," sesal Selly seperti dikutip Antara.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kemaksiatan dan kezaliman perlu ditentang di mana-mana, keadilan wajib ditegakkan.

Rahsia PAS Menang Di Sg Limau -Prof Madya Dr ShaharuddinKUALA LUMPUR: Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) telah mendedahkan rahsia kemenangan PAS dalam Pilihan Raya Kecil Dun Sungai Limau.
Pendedahan itu dibuat semasa Seminar Pilihan Raya Kecil Dun Sungai Limau di Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya.

Semasa membentangkan kajiannya, Prof Madya Dr Shaharuddin Badaruddin berkata kejayaan PAS pada PRK Dun Sungai Limau berkait rapat dengan pemilihan calon yang kena dengan cita rasa penduduk setempat.

“Pemilihan calon memainkan peranan yang penting bagi kawasan ini. Calon mestilah memiliki ciri-ciri seperti berkelulusan agama, rapat dengan penduduk setempat dan anak tempatan.

Berdasarkan rekod pilihan raya sejak merdeka, kesemua calon yang menang memiliki ciri-ciri tersebut. Tidak kiralah mereka daripada PAS mahupun Umno.” ujar Dr Shaharuddin.

Seseorang calon juga mestilah merakyatkan dirinya dan boleh melayan penduduk kampung walau di mana sahaja, selain mengekalkan imej kampung iaitu berkopiah dan berkain pelikat.

Dr Shaharuddin turut menceritakan pengalamannya mengikut Adun Sungai Limau, Allahyarham Tan Sri Azizan Razak suatu ketika dahulu.
Menurut beliau, di dalam bonet kereta Ustaz Azizan sentiasa ada pisang, ubi dan lain-lain keperluan asas yang dijadikan 'buah tangan' ketika berkunjung ke rumah-rumah penduduk yang dilawatinya.

"Oleh itu, jika mana-mana parti mahu menang di kawasan ini mereka mestilah mempunyai pakej tersebut," jelas beliau.

Dr Shaharuddin turut mendedahkan bahawa BN masih tidak berupaya mengubah budaya mewahnya walaupun berkempen di kawasan kampung.

Menurut beliau calon Umno iaitu Dr Ahmad Sohaimi Lazim dan juga Mukhriz telah mengikut rentak penduduk Sungai Limau apabila turut berkopiah dan berkain pelikat ketika berkempen, namun langkah itu tidak dituruti pemimpin yang datang dari luar.

Sebelum itu, semasa membentangkan keseluruhan dapatan keputusan di Sungai Limau, Pengarah UMcedel Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman menyebut tentang peri pentingnya pemilihan calon yang tepat khususnya di kawasan kedua-dua pihak sama kuat – seperti yang berlaku dalam PRK Kuala Terengganu, Permatang Pasir dan Galas.

Dalam seminar ini tetamu jemputan iaitu Dr Ahmad Sohaimi Lazim, calon Umno di Sungai Limau turut berkongsi pengalamannya sepanjang tempoh berkempen. (Hrkh)

40 Gadis Indonesia Didagangkan Ke M'sia.. Bantuan M'sia Perlu?


PULUHAN wanita di bawah umur di Kabupaten Sukabumi, Jawa Barat diduga menjadi korban dagang manusia ke Malaysia. Penjualan gadis-gadis cantik ini dilakukan oleh sponsor penyalur tenaga kerja. Demikian antara laporan yang diterima hari ini.

"Laporan yang masuk dari salah seorang orangtua korban penyalur tenaga kerja ada 40 gadis di bawah umur yang diduga jadi korban perdagangan manusia yang dilakukan oleh PT Mangun Jaya yang merupakan perusahaan yang mensponsori para gadis belia tersebut untuk bekerja di Malaysia," kata Ketua Pusat Pelayanan Terpadu Perempuan dan Anak (P2TP2A) Kabupaten Sukabumi, Elis Nurbaeti, Rabu (13/11). Demikian dikutip dari Antara.

Menurut Elis, sampai saat ini baru dua korban yang terlacak setelah adanya laporan dari pihak keluarga yakni D warga Kecamatan Cisaat dan R warga Kecamatan Cicantayan. Untuk R saat ini sudah kembali ke rumahnya namun kondisinya memprihatinkan kerana menderita tekanan psikis dan trauma berat.

Untuk D, informasi dari orang tuanya sudah melarikan diri dari tempat bekerjanya, namun belum diketahui nasibnya. Informasi dari keluarganya, puluhan wanita tersebut dipaksa bekerja kasar dan tidak diberi gaji, bahkan disiksa jika tidak menaati perintah majikannya.

Namun, belum diketahui adakah mangsa dugaan dagang manusia ini menjadi korban pelecehan seksual. Tapi tidak menutup kemungkinan ada yang menjadi korban keana biasanya kes ini selalu disertai adanya tindakan pelecehan seperti pemerkosaan dan dipekerjakan di tempat hiburan malam.

"Kami juga sampai saat ini masih melacak 38 wanita lainnya yang belum diketahui informasinya, untuk D rencananya dalam waktu dekat ini akan dijemput pihaknya ke Malaysia yang berkoordinasi dengan P2TP2A Provinsi Jabar dan diharapkan dari keterangan korban dan orang tuanya bisa segera mengungkap kasus ini," tambahnya.

Selain itu, pihaknya juga sudah melakukan pendampingan kepada korban dan orang tuanya untuk melaporkan kes ini kepada pihak polis dan hari ini orang tua dari D sudah melapor ke Unit Perlindungan Perempuan dan Anak Polres Sukabumi Kota.

Sementara, Kasat Reskrim Polres Sukabumi Kota, AKP Sulaeman mengatakan pihaknya belum menerima laporan tetapi tetap akan melakukan penyelidikan dan mengembangkan kes ini. Kerana mangsa  dan pelapornya ada di wilayah hukum Polres Sukabumi Kota maka kes ini akan langsung ditangani oleh pihaknya.

"Kami masih menunggu laporan dan informasinya laporan sudah masuk ke pihak Sentra Pelayanan Kepolisian atau SPK, namun belum dilimpahkan ke kami," kata Sulaeman.

Komen Weblog Ibnu Hasyim:  Malaysia perlu bantu dan tangani segera..

Ini, Lagi Sarang Pelacur Najis Zina Dijumpai..


KL: Lagi Sarang pelacuran najis zina dijumpai apabila rahsia sebuah salon dandanan rambut yang mendapat sambutan pelanggan lelaki terbongkar, apabila premis tersebut rupa-rupanya menawarkan pakej khidmat seks wanita warga China dan Vietnam.

Kegiatan tidak bermoral di salon yang berpusat di tingkat dua dan tiga sebuah rumah kedai di Jalan Bandar 19, Puchong dekat sini terdedah dalam serbuan polis pada pukul 11 malam kelmarin, lapor Kosmo hari ini. Semasa serbuan, tiga pasangan bukan suami isteri sedang berasmara manakala sembilan lagi pelanggan lelaki sedang menunggu untuk mendapat habuan masing-masing.

Pegawai Risikan dan Operasi Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat Ibu Pejabat Polis Daerah Serdang, Inspektor Roslin Mohamad Isa berkata, pusat kecantikan yang menawarkan pakej dandanan rambut berserta khidmat seks itu dihidu pihak berkuasa selepas menerima aduan awam yang curiga dengan perniagaan di salon itu yang hanya menerima pelanggan lelaki.

Khidmat di salon itu juga bermula pada pukul 12 tengah hari hingga pukul 1 pagi pada setiap hari. Syabas pihak polis pegawai Risikan dan Operasi Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat Ibu Pejabat Polis Daerah Serdang. Al-hamdulillah, teruskan!

Foto

Iklan: (Klik gambar)
Minuman Daun Stevia Uncang, Ganti Gula, Untuk Diabetes.
Minuman Daun Stevia Uncang, Ganti Gula, Untuk Diabetes.
HMH STEVIA HERBA

14 Nov -World Diabetes Day, Ini Salah Satu Penyelesaian..


Anak pun bisa mengidap penyakit diabetes tipe 1 (Ilustrasi)
Kanak-knak pun boleh mengidap penyakit diabetes.

Antara cara penyelesaiannya.. Daun Stevia, Ganti Gula Baik Untuk Diabetes..

HMH STEVIA HERBA 
STEVIA 
DAUN PEMANIS
Tanpa Kelori - Ganti Gula
Stevia asli, tanpa campuran

 
Baik untuk: 
 • Merawat penyakit berkaitan kencing manis, 
 • obesiti, 
 • menurunkan tekanan darah tinggi, 
 • melawaskan kencing 
 • merawat luka terbakar. 
 • Melembutkan kulit. 
 • Membantu menghazam makanan
 • Menyuburkan hempedu / pancreas
 • Mengimbangi gula dalam darah
 • Melicinkan kedutan kulit
 • Menyemboh kecacatan, kudis dan luka
Aturan Pakai:
1. Masukkan 1 uncang Stevia Daun Pemanis dalam cawan.
2. Tuangkan air panas hingga gelas berisi penuh (250 ml)
3. Tunggu hingga air berubah warna, walaupun sedikit. 
4. Jadikan sebagai minuman harian tiap hari sepanjang masa.  
5.  Bagi yang sudah berpenyakit, gunakan 3x sehari selama 2 bulan berturut-turut.

50 uncang sebungkus, cuma RM39
Termasuk pos di Malaysia.
Cara Beli:
Sila buat pembayaran ke akaun :
MAYBANK 1621 8838 0979
Atas Nama ABU SYAIFAN MOHD 
Setelah buat bayaran pengiriman:
Kirim/SMSkan: 
-bukti bayaran
-nama
-alamat
-no/telefon.
-jumlah pesanan.
-jumlah wang.
Bagaimana Anda Ingin Jadi Wakil Jualan Kami?
Mudah Sahaja!
Anda cuma perlu buat belian pertama sekurang-kurangnya 10 unit serentak.
Ini senarai harga..
 • 1 unit   -Harga RM39              
 • 10 hingga 49 unit   -Harga 1 RM28  (Kalau 10X28   = RM280)
 • 50 hingga 99 unit    -Harga 1 RM26 (Kalau 50X26      =RM1,300)
 • 100 unit ke atas         -Harga 1 RM 24 (Kalau 100X24  =RM2,400)
Surat-surat MOU atau perlantikaan akan dibincangkan selepas ini. 
Nama, alamat, telefon, dll, pihak tuan, akan kami siarkan bersama iklan-iklan kami.

Antara penerangan semasa yang berkaitan..
Sila hubungi:
HMH RESOURCES 
(e-mail kami: ibnuhasyim@gmail.com)
NO 63, AU3/31
54200, KL
MALAYSIA.
TEL 6014 222 5865 / 6011 2302 8768

Seni Muslim Hui, Budaya Internasional, Ningxia, China.Ningxia Aktif Lindungi Warisan Budaya Nonbendawi 


HALAMAN HIBURAN 

Yuk! Saksikan Pagelaran Seni Muslim Hui China (Mengisahkan tentang sejarah masuknya Islam ke China)
Majelis Ulama Indonesia (MUI) bekerjasama dengan Lembaga Kerjasama Ekonomi, Sosial, dan Budaya Indonesia-China (LIC) dan Perhimpunan Indonesia untuk Keagamaan dan Kebudayaan  menggelar pagelaran seni budaya internasional dari Provinsi Ningxia, China.

Pagelaran yang bertajuk "China's Full-Length Dance Drama of the Hui Etnic Minority (The Moon Over Helan Mountain) ini akan dipersembahkan oleh para seniman dari suku minoritas Hui.

Ketua Umum LIC, Sudrajat mengatakan pagelaran ini dalam rangka mempererat hubungan pesahabatan antara Indonesia dan China, khususnya hubungan persahabatan dan persaudaraan antara Muslim Indonesia dan Muslim China.

"Suku minoritas Hui mayoritas beragama Islam, sehingga tarian dan drama yang akan dipersembahkan menceritakan asal usul kedatangan Islam di daratan Ningxia," kata Sudrajat di kantor LIC, Victoria Room Sahid Jaya, Jakarta Pusat, Kamis (14/11/2013) sore.

Menurut Sudrajat, populasi kaum muslimin di China mengalami peningkatan. Jumlah kaum muslimin di China diperkirakan berjumlah 30 juta jiwa.

"Nah sebagian besar mereka berada di Provinsi Ningxia," jelas Sudrajat yang juga mantan Dubes Indonesia untuk China ini.

KH Amidhan Saberah, Ketua MUI Pusat mengatakan kerjasama ini akan terus berlanjut.

"Nanti pada gilirannya kami akan berkunjung ke China guna menampilkan seni Islam asal Indonesia," kata Kiai Amidhan.

Rombongan Muslim China yang akan melakukan pagelaran ini berjumlah 60 orang dan dilengkapi peralatan pentas yang lengkap. Pagelaran ini terbuka untuk umum dan tidak dipungut bayaran. Acara ini akan digelar di Graha Bhakti Budaya, Taman Ismail Marzuki, Jakarta pada 21 Nopember 2013. Pagelaran seni ini digelar sore pukul 15.00-17.00 untuk pelajar dan mahasiswa dan pukul 19.00-21.00 untuk tokoh dan masyarakat umum. Undangan dapat diperoleh di Kantor LIC. (IH/Hidayah)

Komen Weblog Ibnu Hasyim:

Daerah Otonom Etnis Hui Ningxia di bagian barat laut Tiongkok adalah salah satu dari lima daerah otonom etnis minoritas Tiongkok. Walaupun ekonomi Ningxia cukup terbelakang jika dibandingkan dengan propinsi-propinsi di pantai timur, namun daerah ini kaya akan kebudayaan tradisional. Baru-baru ini, Ningxia mengumumkan daftar warisan budaya non-material kelompok pertama dari daerahnya. Berikut kami sampaikan laporan selengkapnya.

Yang Anda dengar sekarang adalah penggalan lagu rakyat Bunga yang sangat populer di Daerah Otonom Etnis Hui Ningxia.

Ningxia terletak di daerah aliran Sungai Kuning, tempat kelahiran kebudayaan Tiongkok. Mayoritas daerah ini dipadati oleh rakyat etnis Hui yang menganut agama Islam. Pada abad ke-11, daerah ini dikuasai oleh Kerajaan Xia Barat, yang untuk sementara waktu menyatukan daerah bagian barat laut Tiongkok. Kini di Ningxia terdapat peninggalan kebudayaan Xia Barat. Di sana juga terdapat kebudayaan etnis Hui yang unik, misalnya lagu rakyat Bunga, adat istiadat etnis Hui serta alat musik, pakaian tradisional etnis Hui dan seni guntingan kertas.

Banyak di antaranya telah tercantum dalam daftar warisan budaya non-material Ningxia. Direktur Pusat Perlindungan Warisan Budaya Nonbendawi Ningxia, Qin Zongwei memperkenalkan kepada wartawan tentang standar pemilihan warisan budaya non-bendawi. Ia mengatakan:

"Warisan budaya nonbendawi itu memiliki sebuah kesinambungan sejarah. Kedua, warisan ini harus berpengaruh pada kehidupan dan kelangsungan hidup rakyat. Ketiga, warisan itu harus pula 'hidup', yakni masih tersebar di kalangan rakyat. Itulah syarat utama yang kami terapkan ketika memilih warisan budaya yang akan dicantumkan dalam daftar. Etnis Hui adalah etnis utama di Daerah Otonom Etnis Hui Ningxia, maka kami juga terutama melakukan survei dan mendaftarkan warisan budaya di seputar rakyat etnis Hui."
Qin Zongwei mengatakan, warisan budaya nonmaterial di Ningxia terbagi dalam 7 kategori yang mengandung 100 jenis. Pewarisnya hampir mencapai 150,000 orang. Daftar Warisan Budaya Nonbendawi kelompok pertama mencantumkan 31 warisan. Di antaranya, Kabupaten Delong di bagian selatan Ningxia menempati urutan pertama dengan 8 warisan, antara lain, lukisan rakyat, guntingan kertas, sulaman, ukiran batu, patung tanah, dan adat istiadat upacara ritual.

Sarjana Muda Pusat Kebudayaan Kabupaten Delong, Nyonya Wang Lianxi mengatakan, untuk melindungi dan melestarikan seni rupa rakyat tradisional setempat, pihaknya khusus menggulirkan program pembangunan "kabupaten kesenian", program "kabupaten sulam", program "kabupaten guntingan kertas" dan program "kabupaten patung tanah." Program-program ini menarik banyak seniman rakyat untuk ambil bagian dalamnya. Ia mengatakan:

"Selain menunjang para seniman, kami juga merekomendasikan karya-karya mereka kepada dunia luar. Sementara itu kami berusaha pula memupuk barisan seniman muda untuk mendorong perkembangan industri ketiga."

Silat tradisional Ningxia "Hejiagun" atau "Tongkat Marga He" juga tercantum dalam Daftar Warisan Budaya Nonbendawi kelompok pertama. Hejiagun sudah bersejarah 180 tahun lebih, dan telah diwariskan ke lima generasi. Pewaris Silat Hejiagun, He Jian'gong menyatakan harapannya untuk menyemarakkan silat itu dengan tunjangan dan dukungan pemerintah. Ia mengatakan:

 "Kalau kami gagal mewariskan kebudayaan tradisional secara turun-temurun, maka kami akan malu hati kepada nenek moyang maupun generasi kemudian. Akan tetapi, untuk mewariskan kebudayaan, tidak cukup hanya mengandalkan pewaris. Kami juga harus memasyarakatkannya. Idealnya ialah memasyarakatkan silat Hejiagun ke sekolah, agar setiap murid dan siswa menggemarinya."


Untuk dengan efektif melindungi warisan budaya non fisik yang berharga, jauh pada tahun 1990-an, Ningxia sudah menyusun peraturan daerah tentang kesenian rakyat. Pada tahun 2005, Ningxia khusus mendirikan Pusat Perlindungan Warisan Budaya Non-bendawi. Tahun 2006 Ningxia memberlakukan Peraturan Perlindungan Warisan Budaya Nonbendawi. Direktur Pusat Perlindungan Warisan Budaya Nonbendawi Ningxia, Qin Zongwei mengatakan:

"Konsep kami untuk melindungi warisan budaya non-bendawi adalah sebagai berikut.
Pertama, menunjang kondisi pelestarian kesenian rakyat.
Kedua, melakukan pendidikan dan penerangan tentang warisan budaya. Ini dicapai antara lain dengan mengadakan mata kuliah budaya tradisional dan kelompok hobi budaya yang diikuti oleh siswa. Untuk itu, sekolah akan mengundang perajin dan seniman rakyat untuk masuk ke sekolah-sekolah dalam rangka mewariskan budaya non-bendawi kepada para siswa.
Ketiga, semua lembaga kebudayaan di daerah ini menerjunkan diri dalam kegiatan melindungi warisan budaya non-bendawi."
Menurut keterangan Qin Zongwei, badan kebudayaan Ningxia berencana menyelesaikan survei tentang warisan budaya non-bendawi di seluruh daerah Ningxia sebelum tahun depan. Dengan dasar hasil survei, badan kebudayaan Ningxia akan mendirikan bank data dan arsip, serta menerbitkan buku Catatan Survei Warisan Budaya Nonbendawi Ningxia.

Sementara itu, mereka akan secara bertahap mendirikan cagar kebudayaan, membina mekanisme pendaftaran warisan budaya, pemeriksaan dan penamaan kabupaten kesenian dan kebudayaan rakyat. Sampai tahun 2020, semua warisan budaya nonbendawi yang paling berharga di Ningxia akan tercantum dalam lingkup perlindungan yang menyeluruh dan efektif.

Akhirnya, renunglah firman Allah Swt..
 • Wahai manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan. Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha mendalam pengetahuanNya. (Surah al-Hujurat: 13).

Lihat dalam ayat ini, Allah memanggil “Wahai manusia!”. Panggilan yang sangat adil merangkumi setiap bangsa dan puak. Bukan panggil perkauman atau fanatik keturunan. Kata Sayyid Qutb dalam menafisrkan ayat ini:
 • “Penciptaan manusia berbagai bangsa dan suku puak bukan untuk berperang dan bergaduh, tetapi untuk berkenalan dan bermuwafakat. Perbezaan bahasa, warna kulit, tabiat, perangai, kelebihan dan kemampuan adalah kepelbagaian yang bukan bertujuan untuk perbalahan dan perkelahian. Sebaliknya, untuk bantu membantu dalam menunai tanggungjawab dan keperluan. Tiada bagi warna kulit, jenis bangsa, bahasa, negara segalanya itu nilai dalam timbangan Allah. Sebaliknya, di sana hanya satu timbangan yang menentukan nilai dan kelebihan manusia, iaitu “Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa di antara kamu”.  (Fi Zilal al-Quran 6/3348. Cairo: Dar al-Syuruq). 
Al-hamdulillah.

Selepas Koin, Aceh Dilanda Pedang Berlapis Emas Pula..

Warga memotret pedang kuno di kantor Geuchik Gampong Pande, Kutaraja, Banda Aceh, Rabu (13/11/2013). Dua bilah pedang berlapis emas dan bertuliskan Shaver Cool VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie) ditemukan warga yang sedang mencari koin emas di Kuala Krueng Geudong Gampong. | SERAMBI INDONESIA / M ANSHAR

SERAMBI INDONESIA / M ANSHAR Pedang kuno diamankan di kantor Geuchik Gampong Pande, Kutaraja, Banda Aceh, Rabu (13/11/2013). Dua bilah pedang berlapis emas dan bertuliskan Shaver Cool VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie) ditemukan warga yang sedang mencari koin emas di Kuala Krueng Geudong Gampong.

Warga Aceh Temukan Harta Karun Pedang Berlapis Emas

JAKARTA: Setelah sempat heboh dengan penemuan harta karun berupa koin yang mengandung emas, warga Aceh kini kembali dihebohkan dengan penemuan dua pedang berlapis emas.

Kedua pedang bertuliskan "VOC" itu ditemukan di rawa-rawa tak jauh dari lokasi penemuan harta karun pada Senin (11/11/2013) lalu.

Berdasarkan informasi yang berhasil dihimpun Kompas.com, pedang yang ditemukan oleh seorang warga Aceh yang belum diketahui identitasnya itu kini sudah diamankan di kantor Geuchik Gampong Pande, Kecamatan Kutaraja, Banda Aceh.

Ribuan warga sempat memadati area kantor Geuchik untuk melihat langsung kedua pedang yang memiliki panjang masing-masing sekitar satu meter itu. Gagang pedang itu terbuat dari emas, sedangkan ujungnya terbuat dari emas suasa. Pedang itu diyakini merupakan benda peninggalan zaman sejarah. Geuchik Gampong Pande, Amiruddin, mengatakan, kedua pedang tersebut ditemukan di rawa-rawa sekitar pukul 15.00 WIB. Pedang itu ditemukan oleh seorang warga Langsa yang khusus datang ke Banda Aceh untuk mengambil pedang tersebut.

“Kami belum mengetahui identitas orang yang pertama menemukan pedang ini. Katanya ia pernah bermimpi tentang pedang itu, makanya datang ke Banda Aceh untuk mengambilnya,” kata Amiruddin. 

Menurutnya, pedang yang ditemukan di lokasi harta karun itu hendak dibawa kabur dengan menggunakan karung. Namun, warga yang curiga akhirnya memeriksa isi karung tersebut. “Awalnya ia mengaku bahwa benda itu merupakan kayu. Tapi setelah kita periksa ternyata pedang,” jelas Amiruddin.

Di tengah banyaknya warga yang memadati kantor Geuchik, tiba-tiba salah seorang warga yang bernama Mariati kesurupan sambil menangis dan meronta-ronta.

“Tolong kembalikan benda itu. Jangan ambil barang-barang kami,” kata Mariati sambil menangis.
Hingga saat ini, kedua pedang itu masih disimpan di salah satu ruangan di kantor Geuchik Gampong Pande. (IH/KOMPAS.com)

Lihat sebelum ini..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails