Saturday, July 17, 2021

Jentera buggy ciptaan kreativiti anak tempatan..

 

Buggy guna enjin Modenas inovasi terkini

Oleh 
RIZAL HAFIZ RUSLAN

TASEK GELUGOR: Jentera buggy ciptaan anak tempatan, Muhamad Sodri Zubir, 47 tahun menggunakan enjin motosikal tempatan, Modenas menarik perhatian ramai termasuk PAS Kawasan Tasek Gelugor.

Buggy ciptaan Muhammad Sodri atau Mat Sod dikatakan boleh memuatkan dua penumpang selain mampu membawa bebanan sehingga 400kg dalam satu-satu masa.

Mat Sod menghasilkan jentera tersebut di sebuah bengkel motosikal yang diusahakan sendiri oleh beliau sejak 20 tahun yang lalu di Pokok Tampang, di sini.

Beliau menghasilkan jentera buggy itu menggunakan bahan-bahan terbuang seperti ‘dashboard’ kenderaan dan enjin terpakai.

Menurut Mad Sod, beliau memulakan projek tersebut sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan pada tahun lalu.

Katanya, antara cabaran utama yang dihadapi beliau dalam menghasilkan jentera buggy adalah untuk mendapatkan tayar yang sesuai untuk mengangkut bebanan selaun ujian melalui jalan yang tidak rata.

Akhirnya segala halangan dan cabaran yang dilalui itu membuahkan hasil apabila Mad Sod berjaya menyiapkan projeknya itu pada awal Jun ini.

Jelas Mad Sod, jentera tersebut amat sesuai untuk diguna oleh para pesawah di kawasan sekitar bagi tujuan mengangkut baja dan benih padi.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa PAS Tasek Gelugor, Ahmad Saiful Rizam berkata, pihaknya rasa kagum dan teruja dengan kejayaan yang ditunjukkan Mat Sod.

Kejayaan Mat Sod dalam menghasilkan jentera tersebut membuktikan bahawa kegigihan dan ketekunan mampu untuk mencapai sesuatu kejayaan.

Beliau turut memuji semangat yang ditunjukkan Mat Sod dan berharap agar agensi kerajaan di Malaysia dapat menghargai dan menyokong kreativiti anak tempatan itu.

“Semangat kental serta disiplin yang ada pada Mat Sod akan mendorong lebih ramai lagi anak-anak muda tempatan yang berkeupayaan untuk mencetus idea atau inovasi yang baharu, unik dan bermanfaat serta berfungsi sebagai pemangkin pembangunan ke arah kesejahteraan negara,” ujarnya ketika ditemui HarakahDaily, hari ini. – HARAKAHDAILY 16/7/2021

Erdogen: '...gerakkan dunia, kuasai dunia, &buat suara kita terdengar.,' Manfaat M'sia?

 

Peringatan tahun ke-5 cubaan rampas-kuasa di Turki  -Erdogan

"Semakin setiap individu negara kita mengingat pengkhianatan yang belum pernah terjadi sebelumnya, mereka akan merangkul kemerdekaan dan masa depan kita dengan lebih erat."


BERUCAP kepada negara pada peringatan tahun ke 5 percubaan rampasan kuasa 15 Julai, Presiden Erdoğan mengatakan: 

“Percubaan rampasan kuasa ini, yang dimulai pada malam hari Jumaat, 15 Julai 2016 dan berakhir pada hari berikutnya dengan diinjak-injak di bawah kaki negara kita, telah mengambil tempat dalam sejarah kita sebagai contoh. Semakin setiap individu negara kita mengingati pengkhianatan yang tidak pernah terjadi sebelumnya selama beberapa generasi, mereka akan memeluk kemerdekaan dan masa depan kita dengan lebih erat."


Presiden Recep Tayyip Erdoğan menyampaikan ucapan kepada negara dari Kompleks Presiden sebagai sebahagian daripada program peringatan Hari Demokrasi dan Perpaduan Nasional 15 Julai.

Dalam pidatonya kepada negara, yang disampaikan secara langsung dengan orang ramai, Presiden Erdoğan mengatakan:

"Bangsaku yang terhormat, saya memberi salam dari hati terdalam dan kasih sayang. Hari ini adalah peringatan tahun kelima dari serangan paling keji dan salah satu perlawanan paling mulia dalam kehidupan negara dan bangsa kita. Saya ingin memulakan ucapan saya dengan memohon rahmat Tuhan kepada 251 orang syuhada kita yang gugur seolah-olah mereka memasuki kebun mawar semasa perjuangan mereka malam itu, 'sama mulianya dengan singa Bedr'.

Para martir kita, yang masing-masing mempunyai kisah yang berbeza, memberikan pelajaran yang pantas bagi mereka yang menyiapkan kafan untuk negara ini dengan kepahlawanan mereka, yang tidak akan sesuai jika kita mengatakan "mari kita menguburkan anda dalam sejarah. Kami berusaha untuk membayar hutang kesetiaan kami kepada para syuhada kami, yang mencapai peringkat tertinggi di sisi Tuhan, jawatan yang paling terhormat setelah Kenabian, dengan melindungi titipan yang mereka tinggalkan.


"KAMI TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKAN PENGKHIANATAN YANG DIBUAT KE NEGARA DAN BANGSA KAMI"

Saya juga ingin mengucapkan terima kasih yang tulus kepada lelaki dan wanita, muda dan tua, pelajar dan guru, majikan dan pekerja, penjawat awam dan peniaga, pendeknya, orang dari semua peringkat umur, profesi dan lapisan masyarakat... saudara-saudara kita yang dihormati dengan status veteran selama perjuangan mereka, dengan 'menjadikan tubuh mereka sebagai pelindung serangan tidak bermoral ini', memenuhi jalan-jalan dan dataran, menyekat para pelaku rampasan kuasa di mana sahaja mereka melihatnya, dan mengejarnya apabila perlu, mereka meninggalkan ibu, anak dan orang yang mereka cintai..


Biarlah cinta kemerdekaan bangsa kita yang menyembah Tuhan, mengibarkan bendera yang hidup bebas, dan suara adhan kita yang akan berkumandang di negara kita selamanya, menjadi saksi kita; Maka kita tidak akan pernah melupakan pengkhianatan yang dilakukan terhadap negara dan bangsa kita. Kami bertanya, dan akan terus bertanya kepada semua pengkhianat yang kami tangkap dan telah dikenal pasti bertanggungjawab atas serangan ini. Di dunia berikutnya juga kita akan mengikuti rakan-rakan Iblis ini, dan kita tidak akan meninggalkan mereka dalam kiamat ruzi.


Bangsaku, percubaan rampasan kuasa ini, yang dimulakan pada hari Jumaat, 15 Julai 2016 dan berakhir pada keesokan harinya, dipijak di bawah kaki bangsa kita, telah berlaku dalam sejarah kita sebagai dokumen contoh. Oleh kerana setiap anggota negara kita mengingati pengkhianatan yang tidak pernah terjadi sebelumnya selama beberapa generasi, mereka akan merangkul kemerdekaan dan masa depan kita dengan lebih erat.


Negara kita, tentu sahaja, sepanjang sejarah Republik telah menghadapi banyak rampasan kuasa, percubaan rampasan kuasa, dan serangan pengganas. Tetapi apa yang terjadi pada malam itu menunjukkan kepada kita bagaimana para pengkhianat ini, yang mengacukan senjata ke arah negara mereka, rakyat mereka sendiri, dan menumpahkan darah orang yang tidak bersalah, boleh berubah menjadi makhluk yang paling sengsara di dunia.


Sebenarnya, salah satu elemen yang menjadikan bangsa menjadi bangsa adalah kemenangan dalam sejarah mereka yang bercampur dengan kesakitan, jiwa dan darah. Kami tahu bahawa tanah air seribu tahun kami bukanlah taman mawar tanpa duri, dan kami menghabiskan hampir setiap hari dengan perjuangan. 

Kami membayar harga untuk membuat dan menjaga geografi kegemaran setiap negara dan masyarakat sebagai tanah air selama seribu tahun. Adalah kenyataan bahawa apabila kita melihat apa yang telah terjadi di lingkungan hampir kita selama beberapa abad terakhir, kita mendapat penghargaan untuk menyelamatkan perpaduan, kebersamaan, persaudaraan, negara dan masa depan kita.


"MEREKA TIDAK MEMAHAMI BAHAWA KAMI MEMPUNYAI SEJARAH TAMADUN DAN SEJARAH BESAR"

Serangan yang kita alami dalam pelbagai penampilan dalam lapan tahun terakhir menunjukkan bahawa perjuangan kita untuk melindungi tanah air kita akan berterusan. Tujuan senario dilancarkan melalui organisasi pengganas dalam pelbagai penyamaran, dari PKK hingga DAESH dan FETÖ; untuk membawa negara kita berlutut, untuk memperbudak bangsa kita, untuk menjarah tanah kita. 

Standard dua kali ganda terhadap Turki yang ditunjukkan di setiap platform antarabangsa yang kita gunakan adalah dimensi lain dari senario yang sama.  Datang dari ribuan, puluhan ribu kilometer jauhnya dengan dalih memerangi terorisme; Mereka yang menumpahkan darah dan air mata di tanah air kita, mereka yang menggelapkan masa depan jutaan orang, marah karena tidak bisa berbagi Turki dengan nasib yang sama. 

Mereka yang berpendapat bahawa mereka menggunakan negara kita sebagai perisai untuk keselamatan dan keselesaan mereka sendiri, tidak memahami bahawa kita sebenarnya melindungi peradaban dan warisan sejarah yang hebat. Usaha dan pengorbanan kita untuk memastikan keamanan, ketenangan, kestabilan dan keamanan di rantau kita pada dasarnya adalah langkah kebangkitan yang semakin kuat dalam perjalanan ke arah pembinaan Turki yang kuat dan hebat.

Mereka yang berusaha membuat keretakan sosial dengan peristiwa Gezi tidak dapat melihat bahawa mereka telah menanamkan perpaduan dan kesatuan dalam tubuh kita. Mereka yang ingin merampas negeri kita dengan menghancurkan kehendak negara dengan cubaan rampasan kuasa gagal menyedari bahawa mereka memperoleh hubungan terakhir dari tradisi ribuan tahun. 

Mereka yang mengancam tanah kita dengan menggunakan organisasi pengganas tidak dapat memahami bahawa mereka sebenarnya memperkuat persaudaraan kita dengan apa yang mereka lakukan.


"MEREKA TIDAK BOLEH MENGHALANG PEMBANGUNAN TURKI  YANG BESAR DAN KUAT"

Dari timur ke barat, dari utara ke selatan, ke segala arah, mereka yang berusaha memisahkan negara kita dari geografi yang mempunyai hubungan sejarah dan budaya yang mendalam tidak menyedari bahawa mereka berperanan dalam mewujudkan ikatan cinta yang jauh lebih kuat. Mereka yang melihat tuntutan kami untuk hak dan keadilan, yang telah kami ungkapkan hanya atas nama seluruh umat manusia, sebagai kemunafikan politik seperti mereka, telah gagal memahami rahsia menjadi suara, nafas dan harapan kita yang tertindas. 

Sama seperti mereka tidak dapat memahami bagaimana negara kita menghentikan kenderaan perang paling moden di dunia dengan tangan kosong pada malam 15 Julai, mereka tidak dapat mengetahui alasan pendirian negara kita terhadap isu-isu lain.

Namun, apa yang kita mahukan hanya untuk diri kita sendiri, kita mahukan yang sama untuk seluruh geografi kita, untuk semua rakan kita, untuk semua umat manusia. Kerana kita melakukan ini dengan tulus, bukan untuk menyembunyikan niat kita yang lain, kita diterima dan dihargai ke mana sahaja kita pergi. Kami melakukan ini di Syria semalam, kami melakukannya di Libya, kami melakukannya di Karabakh. 

Besok, saya harap, kita akan berdiri bersama saudara kita di Afghanistan dan di tempat lain dengan kesungguhan dan keadilan yang sama.

15 Julai bukan sahaja simbol melindungi kemerdekaan dan masa depan kita sendiri di negara kita, tetapi juga visi yang hebat ini. Sudah tentu, seperti masalah lain, fakta ini berlaku untuk mata yang ingin melihat, telinga yang ingin mendengar, lidah yang ingin berbicara, fikiran yang ingin memahami, hati yang ingin berdegup dengan gembira, hati yang ingin menjadi dipenuhi dengan harapan.

Syukurlah, bangsa kita memahami kita, menunjukkan arah, dan berjalan bersama kita. Itulah sebabnya kami mengatakan kepada mereka yang berusaha merebut negara kita, "Turki tidak boleh dilalui," seperti yang terjadi pada abad yang lalu. 

Inilah sebabnya mengapa kami mengatakan 'anda tidak akan berjaya' kepada orang-orang yang bercita-cita tinggi yang mempunyai niat jahat terhadap negara kita. Mereka tidak berjaya semalam, mereka tidak berjaya hari ini, saya harap mereka tidak akan berjaya esok, mereka tidak akan dapat menghalang pembinaan Turki yang hebat dan kuat.


"RAKAN KAMI ADALAH BANGSA KAMI"

Biarkan dia berjalan, siapa sahaja yang berjalan dengan siapa. Rakan kita adalah bangsa kita. Rakan kita adalah semua syuhada kita dari Manzikert hingga Penaklukan Istanbul, dari Çanakkale hingga Perang Kemerdekaan, dari pencerobohan Cyprus hingga 15 Julai. Rakan sekerja kita adalah veteran kita, masing-masing penuh tekad untuk memperjuangkan dunia.

Rakan kami adalah doa kakek dan nenek kami yang berjanggut putih mengenakan turban putih. Rakan kami adalah harapan orang-orang tertindas di seluruh dunia yang menaruh hati dan mata mereka kepada kami. Rakan-rakan seperjuangan kami adalah anak-anak muda kami, anak-anak kami, yang hati mereka penuh dengan kegembiraan, penuh dengan projek, dan telah mengubah arah mereka ke tahun 2053 untuk diri mereka sendiri dan negara mereka. Selebihnya adalah omong kosong.

Anda tahu, Archimedes berkata, 'Beri saya tuas dan saya akan menggerakkan dunia'. Kita mengatakan bahawa dengan negara yang hebat ini, kita akan menggerakkan dunia, menguasai dunia, dan membuat suara kita terdengar di alam semesta. Semoga Allah menolong kita.

Kami mengatakan bahawa Tuhanku tidak akan menguji kami dengan pengkhianatan seperti 15 Julai lagi. Kami meminta Tuhan melindungi negara dan bangsa kita. Kami mengatakan bahawa Tuhanku akan mempermudah setiap pekerjaan kami dan menjadikan setiap usaha kami mencapai matlamatnya.

Ketika saya mengakhiri kata-kata saya dengan pemikiran ini, saya mengucapkan tahniah terlebih dahulu untuk Hari Raya AidilAdha, yang akan tiba pada hari Selasa. Saya memohon kepada Allah untuk memakmurkan negara kita, umat Islam dan seluruh umat manusia demi hari-hari yang diberkati ini. Kasih dan hormat saya kepada anda semua. Selamat sejahtera"


Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kata Erdogen, "..kita akan menggerakkan dunia, menguasai dunia, dan membuat suara kita terdengar di alam semesta. Semoga Allah menolong kita. "

Apa yang boleh dimanfaatkan kata-kata Erdogen kepada negara umat Islam Malaysia dan rakyatnya yang majmuk ini? Mari sama-sama kita fikirkan?

(IH)

Ibnu Hasyim Menulis Dari Negara Bunian, Keraton Sambas..

 

Ibu Hasyim, di Keraton Raja Sambas, Kalimantan.

CATATAN PERJALANAN IBNU HASYIM 
Mari Bersama Bangsa Bunian.. begini ceritanya..

KINI saya berada di keraton Sambas, Kalimantan Barat Indonesia. Mengimbas kembali, tentang kehidupan bangsa lelembut atau disebut juga 'orang bunian' ini bukan isapan jempol. 

Masyarakat Kalimantan Barat amat yakin kaum Bunian adalah realitas. Seringkali makhluk halus itu membaur dengan manusia, meski tak disedari kehadirannya.  Pada saat-saat tertentu, kerap orang melihat kaum Bunian berada di tengah keramaian. Sang lelembut tampak layaknya manusia biasa. Hanya saja, sebuah ciri fizik tak bisa menutupi mereka. 

Di wajah mereka tak ada garis antara hidung dengan bibir atas. Alisnya juga menyatu. Parasnya memang aneh dan berkesan menyeramkan. Ada satu hal yang tidak boleh dilakukan manusia bila berada dekat dengan kaum Bunian. Dikatakan, jangan sekali-kali mengikuti ajakannya. Bila itu dilakukan, maka ia akan masuk ke alam ghaib mereka dan tidak akan kembali lagi ke alam biasa. 

Pusat komunitas kaum Bunian terletak di sekitar Pantai Selimpai, Kecamatan Paloh. Juga terdapat di seputar Tanjung Batu, Kabupaten Sambas, Kalimantan Barat. Tatanan kehidupan kaum Bunian amat teratur. Itu kerana mereka di kelola oleh sistem kerajaan yang tertib. Mereka pun bukan tipe makhluk pengganggu yang suka meneror manusia. 

Bahkan sebaliknya, sekali waktu mereka terlihat membaur dengan manusia untuk memberi bantuan.  Kes perang etnik di Sambas beberapa waktu lalu, konon juga melibatkan kaum Bunian ini. Raja mereka sengaja mengerahkan pasukan Bunian untuk menghalau etnik tertentu yang dianggap mengganggu ketenteraman hidup etnik pribumi. Namun tetap saja perbedaan alam dengan mereka menyebabkan manusia takut. 

Pendeknya, kehidupan kaum Bunian bukan sekadar cerita. Tapi benar-benar nyata, anggapan sesetengah manusia. Bila ingin menemui kaum Bunian, datanglah ke pusat komunitas mereka di sekitar Pantai Selimpai atau Tanjung Batu. Tentu, tidak begitu saja seseorang bisa berhubungan langsung dengan bangsa lelembut ini. Melainkan harus dengan bantuan orang yang menjadi perantara.

Di kedua pantai tersebut, selalu ada orang yang bisa menjadi perantara dengan orang-orang dari bangsa Bunian. 

Menurut Hendra Sukmana, aktivis LSM yang kini menjabat Ketua Panwaslu Kota Singkawang, tanpa perantara, tak mungkin orang biasa bisa bertemu langsung dengan kaum Bunian. 

Hanya orang yang punya kemampuan khususlah yang bisa berinteraksi langsung dengan mereka. Tanpa memiliki kemampuan semacam itu, maka orang-orang hanya bisa melihat pantai ini sebagai objek wisata yang indah saja. Tidak lebih dari itu. Akan tetapi, dalam kondisi tertentu, bisa saja orang biasa berjumpa dengna kaum Bunian. 

“Sewaktu-waktu orang biasa pun sering berjumpa dengan kaum Bunian yang tengah berada di sekitar mereka. Seperti di pasar-pasar rakyat, di dalam mobil angkutan umum, di pinggir sungai, bahkan di supermarket,” tuturnya kepada yang bertanyakan maklumat. 

Nah, ketika itu, terang Hendra, jangan sekali-kali berbuat ceroboh. Misalnya, sok akrab dengan sengaja menyapa mereka. Sebab bila tidak memiliki bekal batin yang kuat, kita bisa terpengaruh oleh ajakan mereka. Apalagi bila kaum Bunian yang menampakkan diri itu adalah kaum hawa. 

“Jika tidak kuat iman, kita bisa terpikat. Kalau itu terjadi, maka kita tidak akan bisa kembali ke dunia manusia lagi,” ujar Hendra.

Bagaimana jika “Diculik” Kaum Bunian?

Bila orang kedatangan kaum Bunian, dipastikan bakal dicekam rasa takut. Kemunculannya memang kerap membuat bulu kuduk merinding. Wajar saja, siapa yang tidak takut bila di datangi mahluk halus. Apalagi selama ini berkembang anggapan bila kaum Bunian selalu membawa manusia ke dunianya. Cerita-cerita bangsa manusia sering dibawa ke alam kaum Bunian ini sudah sering terdengar. 

Misalnya satu kejadian pada paruh akhir tahun 1995 di daerah Sejangkung, Sambas. Ketika itu ada anak kecil kelas 2 Sekolah Dasar atau sekolah rendah yang tidak kembali ke rumah setelah pulang sekolah. Sementara teman-teman lainnya sudah sampai di rumah. Maka keluarga si anak ini pun cemas. Mereka mencari-cari si anak ke rumah neneknya, namun tidak bertemu. Begitu juga ditanyakan kepada teman-temannya, mereka tidak tahu.

Hingga akhimya, orang tua si anak menghubungi orang pintar di daerah itu. Setelah melalui deteksi batin, orang pintar ini mengatakan si anak dalam keadaan selamat. Cuma, saat ini ia tengah berada di tengah lingkungan kaum Bunian. Keterangan itu sedikit banyaknya bisa diterima keluarga. Sebab ketika ditanyakan kepada salah seorang temannya, ia mengatakan bila pulang sekolah, anak ini diajak pergi beberapa anak kecil yang tidak dikenal. 

Orang pintar ini pun lantas menyimpulkan bila yang mengajak si anak hilang ini adalah anak-anak kaum Bunian. Mendapat keterangan demikian, orang tua si anak amat cemas. Mereka dihinggapi pikiran negatif jika si anak tak akan bisa kembali lagi ke dunia manusia. Orang pintar yang dimintai bantuan ini malah tersenyum. Ia lalu pamit untuk melakukan sesuatu. 

Nah, ketika hari mulai senja, tiba-tiba tiupan angin kencang menghantam rupa orang tua si anak hilang. Peristiwa itu dirasakan betul oleh seluruh penghuni rutnah. Mereka pun dicekam ketakutan luar biasa. Sebab kejadian itu sangat tidak lazim. Di tengah-tengah suasana mencekam itu, tiba-tiba pintu rumah diketuk seseorang. 

Saat dibuka, ternyata si anak hilang itu sudah berdiri di depan pintu. Orang tua keluarga itu pun merasa senang kerana anaknya telah kembali. Ketika ditanya kemana saja dia pergi, dengan polos anak ini mengatakan bila ia pergi bersama teman-teman barunya naik perahu besar. Lalu dia di bawa berlayar entah ke mana. Meski semuanya orang-orang asing, tapi si anak ini merasa senang. 

Sebab selain bersama teman-teman baru, dia juga bisa bermain bersama. Menurut si anak, setelah puas bermain, perahu besar itu kembali merapat. Dia kemudian diantar teman-temannya pulang ke runah. Belakangan, teman-temannya itu tiada lain adalah kaum Bunian.

Bagaimana jika “Diculik” Kaum Bunian?

Bila orang kedatangan kaum Bunian, dipastikan bakal dicekam rasa takut. Kemunculannya memang kerap membuat bulu kuduk merinding. Wajar saja, siapa yang tidak takut bila di datangi mahluk halus. Apalagi selama ini berkembang anggapan bila kaum Bunian selalu membawa manusia ke dunianya. Cerita-cerita bangsa manusia sering dibawa ke alam kaum Bunian ini sudah sering terdengar. 

Misalnya satu kejadian pada paruh akhir tahun 1995 di daerah Sejangkung, Sambas. Ketika itu ada anak kecil kelas 2 Sekolah Dasar atau sekolah rendah yang tidak kembali ke rumah setelah pulang sekolah. Sementara teman-teman lainnya sudah sampai di rumah. Maka keluarga si anak ini pun cemas. Mereka mencari-cari si anak ke rumah neneknya, namun tidak bertemu. Begitu juga ditanyakan kepada teman-temannya, mereka tidak tahu.

Hingga akhimya, orang tua si anak menghubungi orang pintar di daerah itu. Setelah melalui deteksi batin, orang pintar ini mengatakan si anak dalam keadaan selamat. Cuma, saat ini ia tengah berada di tengah lingkungan kaum Bunian. Keterangan itu sedikit banyaknya bisa diterima keluarga. Sebab ketika ditanyakan kepada salah seorang temannya, ia mengatakan bila pulang sekolah, anak ini diajak pergi beberapa anak kecil yang tidak dikenal. 

Orang pintar ini pun lantas menyimpulkan bila yang mengajak si anak hilang ini adalah anak-anak kaum Bunian. Mendapat keterangan demikian, orang tua si anak amat cemas. Mereka dihinggapi pikiran negatif jika si anak tak akan bisa kembali lagi ke dunia manusia. Orang pintar yang dimintai bantuan ini malah tersenyum. Ia lalu pamit untuk melakukan sesuatu. 

Nah, ketika hari mulai senja, tiba-tiba tiupan angin kencang menghantam rupa orang tua si anak hilang. Peristiwa itu dirasakan betul oleh seluruh penghuni rumah. Mereka pun dicekam ketakutan luar biasa. Sebab kejadian itu sangat tidak lazim. Di tengah-tengah suasana mencekam itu, tiba-tiba pintu rumah diketuk seseorang. Saat dibuka, ternyata si anak hilang itu sudah berdiri di depan pintu. Orang tua keluarga itu pun merasa senang kerana anaknya telah kembali.

Ketika ditanya kemana saja dia pergi, dengan polos anak ini mengatakan bila ia pergi bersama teman-teman barunya naik perahu besar. Lalu dia di bawa berlayar entah ke mana. Meski semuanya orang-orang asing, tapi si anak ini merasa senang. Sebab selain bersama teman-teman baru, dia juga bisa bermain bersama. 

Menurut si anak, setelah puas bermain, perahu besar itu kembali merapat. Dia kemudian diantar teman-temannya pulang ke runah. Belakangan, teman-temannya itu tiada lain adalah kaum Bunian. 

Dibawa ke Alam Gaib

Meski ada yang kembali ke dunia manusia setelah berhubungan dengan kaum Bunian, ternyata banyak pula yang tidak kembali alias terbawa ke alam gaib.

Hal itu, bisa terjadi kerana beberapa sebab. 

1. Suka sama suka. Memang sudah dikehendaki manusianya sendiri untuk bergabung dengan dunia Bunian. Ini terjadi bila, umpamanya, seorang pria jatuh hati dengan wanita dari bangsa lelembut itu. Selanjutnya orang ini ingin berhubungan terus hingga kepelaminan. Tentu saja, orang ini tidak akan kembali ke alam nyata.

2. Seseorang tergiur oleh ajakan kaum Bunian. Inilah yang selalu diwanti wanti setiap orang agar berhati-hati dan jangan mudah tergiur ajakan mereka. Jangan tergila-gilakan mereka, nanti sanggup berpisah dengan keluarga sendiri.

Ada satu peristiwa di tahun 1990an. Dulu, pernah ada seorang pemuda bernama Mahyan. Ia dinyatakan hilang. Semula, orang-orang desa mengira dia pergi ke Pulau Tambelan untuk bekerja di bagan, tempat mencari ikan. Namun, pakaiannya di lemari masih utuh. Itu menandakan bila Mahyan tidak pergi kemana-mana, atau pergi tanpa pamit.

Menurut cerita teman-temannya, tadi malam Mahyan berkenalan dengan seorang wanita. Kebetulan sejak beberapa hari lalu, ada pekan hiburan rakyat di depan kantor kecamatan. Nah, sejak berkenalan itu teman-temannya tidak melihat lagi batang hidung Mahyan. Sampai keesokan harinya, Mahyan tidak kembali. Bahkan hingga berhari-hari, minggu, bulan dan tahun. 

Seterusnya, Mahyan tak diketahui lagi dimana rimbanya. Orang-orang di kampung berkeyakinan bila Mahyan hilang kerana di bawah ke alam kaum kaum Bunian.

Ciri Kaum Bunian

Fenomena kaum Bunian sudah mendarah daging dalam masyarakat Sambas. Meski kerap muncul rasa takut bila didekati kaum Bunian, namun masyarakat di sana sudah terbiasa. Malah boleh dikata, mereka tak merasakan lagi adanya persoalan. Meski begitu, membicarakan soal Bunian bagi mereka, adalah tabu. 

Mereka lebih memilih diam dari pada bercerita kaum Bunian. Atau kalaupun menceritakannya, tapi secara bisik bisik. Seolah-olah takut nada bicaranya didengar orang lain, terutama kaum Bunian. Bila tiba-tiba mereka merasakan kedatangan kaum Bunian, orang-orang Sambas lazim mengatakan, "Oh, insanak datang!" 

Setelah itu secara tak diam-diam dia akan menjauhi orang Bunian itu. Bisakah kaum Bunian ini dibedakan dengan manusia biasa? Tentu saja bisa. Bahkan perbedaannya amat menyolok. Rudi Fitrianto (38), warga Kota Singkawang, mengatakan bila perbedaan itu tampak pada penampilan fizik. 

Orang Bunian begini hanya tinggal legenda?

Misalnya pada bagian wajah. Kaum Bunian dikenal tidak memiliki garis atau tepatnya lekukan yang memanjang antara hidung dengan bibir atas. "Itu adalah ciri kodrati kaum Bunian,” tutumya. 

Inilah ciri fizik yang sangat jelas membedakan kaum Bunian dengan manusia. “Kalau kita melihat seseorang yang tidak memiliki garis bibir itu, maka dipastikan orang itu adalah kaum Bunian,” tuturnya lagi.

Ciri lainnya, kaum Bunian memiliki bentuk alis yang khas. Alisnya lebat dan tampak seperti menyatu. Ciri seperti ini, boleh jadi terdapat pada sebagian kecil manusia. Selebihnya, bentuk fizik kaum Bunian dengan manusia nyaris sama. Misalnya soal tinggi badan. Kerana itu, bila berpapasan secara sepintas, nyaris seseorang tak dapat membedakan dia adalah Kaum Bunian atau manusia. 

Selebihnya, terang Rudi, wujud kaum Bunian memang halus. Sehingga banyak orang menyebutnya makhluk halus atau lelembut. Meski mereka mahluk halus yang terkadang menampakkan diri, ada orang-orang tertentu yang bisa melihat kaum Bunian dalam keadaan secara kasat mata. Mereka adalah orang-orang tua dan anak-anak kecil, meski tidak semuanya. 

Beberapa tahun lalu, ketika pecah perang etnik di Sambas, banyak anak-anak kecil yang sering duduk dipinggir sungai Sambas. Ketika ditanya mengapa duduk-duduk di situ, mereka menjawab sedang melihat kapal besar yang mengangkut banyak orang. Kapal itu terlihat menuju Keraton Sambas. Kebenaran cerita anak-anak itu diperkuat kenyataan bila di halaman Keraton Sambas, secara tiba-tiba berkibar bendera wama kuning. 

Itulah bendera khas Kerajaan Sambas tempo dulu, yang sejak lama tidak pernah dikibarkan. Keadaan itu memberikan sinyal bila bangsa Bunian tengah berkumpul di sekitar Keraton Sambas. Hanya saja wujud mereka tidak terlihat. Dan pada malam harinya, warga Sambas melihat kotanya sangat ramai sekali. Namun mereka sama sekali tidak mengenal orang-orang itu datang dari mana.

Begitu, cerita-cerita rakyat mereka. Bersambung,
insya Allah.Hibur Hibur Sikit
video: Seri Bunian (P. Ramlee)

Telur ayam akan naik harga

 

Timbalan Menteri Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Rosol Wahid (tengah) meninjau harga telur ayam di Tunas Manja Mall, Temerloh, petang ini. NSTP/Roselan Ab Malek

TEMERLOH: Harga telur ayam pelbagai gred dijangka mengalami kenaikan harga lebih tiga peratus menjelang Aidiladha pada 20 Julai ini.

Timbalan Menteri Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Rosol Wahid, berkata pihak kementerian menerima laporan mengenai kenaikan harga bahan mentah itu, mulai kelmarin.

Beliau berkata, siasatan awal mendapati kenaikan harga itu tidak dapat dielakkan kerana banyak ladang ternakan ayam ditutup berikutan perintah kawalan pergerakan (PKP).

Katanya, keadaan itu menyebabkan penawaran berkurangan manakala permintaan terhadap bahan berkenaan meningkat.

"Saya dimaklumkan bahawa telur ayam akan ada kenaikan harga kerana difahamkan banyak ladang ladang ayam ini, kini tidak beroperasi.
"Walaupun ada kenaikan, kita akan pantau kenaikan ini sebab dua tiga hari lalu, kita dapat mesej daripada sahabat mengatakan bahawa akan ada kenaikan harga.
"Malah, ia turut diakui pengeluar telur ayam bahawa ada kenaikkan harga," katanya kepada pemberita ketika melakukan pemeriksaan harga barangan di Tunas Manja Mall, di sini, petang tadi.

Turut hadir, Timbalan Pengarah (Pencegahan) Bahagian Penguat kuasa KPDNHEP, Aris Mamat. 

Rosol berkata, pihaknya memahami situasi yang terpaksa ditanggung peniaga terbabit, namun tindakan tegas akan diambil jika harga dinaikkan tidak munasabah.

Katanya, sebagai contoh harga telur di pasar raya Tunas Manja Mall, dua hari lalu, bagi gred A ialah RM12 sepapan kini RM13.10, gred B RM10.80 (RM11.90), gred C RM10 (RM11.30).

Dalam pada itu, beliau berkata, bekalan barangan keperluan menjelang Aidiladha adalah mencukupi, kecuali tepung gandum bersubsidi.

Malah, katanya, pemantauan turut dijalankan di pasar raya dan premis dengan kekuatan 2,263 pengawai penguatkuasaan kementerian di seluruh negara.

Ikutilah siri-siri terkini kes rogol berikut..

Tanah k'jaan P.P diberi kepada syarikat swasta (CZBUCG).. Balaci?

 

Tanah kerajaan P. Pinang diberi kepada syarikat swasta sebagai ‘balasan’ kerja

KUALA LUMPUR: Mahkamah Sesyen di sini hari ini diberitahu bahawa Mesyuarat Majlis Kerajaan (MMK) Negeri Pulau Pinang meluluskan pemberimilikan tanah lot kepada syarikat Consortium Zenith BUCG Sdn Bhd (CZBUCG) sebagai ‘balasan’ kerja-kerja yang dilakukan berkaitan projek pembinaan jalan utama dan terowong di negeri itu.

Bekas Exco Pulau Pinang Datuk Lim Hock Seng, 73, berkata mesyuarat itu yang dipengerusikan bekas Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng pada 11 Dis 2014, telah meluluskan pemberimilikan lot 702 di Bandar Tanjung Pinang, Daerah Timur Laut di negeri itu kepada syarikat berkenaan.

Hock Seng berkata CZBUCG kemudian menamakan lot berkenaan kepada sebuah syarikat bernama Ewein Zenith Sdn Bhd yang dimiliki individu bernama Datuk Ewe dan lot itu dibangunkan dengan projek mega dikenali City of Dreams.

Hock Seng berkata berdasarkan perjanjian awal dimeterai antara Kerajaan Negeri dan CZBUCG, syarikat itun berhak untuk menamakan Ewein Zenith sebagai pihak yang akan menjadi pemilik tanah sebagai balasan kerja-kerja yang dilaksanakan CZBUCG.

Saksi pendakwaan ketiga itu berkata demikian ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin pada hari keempat perbicaraan kes rasuah Lim yang berdepan empat pertuduhan membabitkan pembinaan terowong dasar laut dan projek pembinaan jalan utama di negeri itu.

Wan Shaharuddin: Datuk, ada dengar tak City of Dreams, Penang? Adakah bangunan itu dibina di atas lot 702?

Hock Seng: Ya. Betul

Ketika ditanya mengenai bangunan itu, Hock Seng berkata beliau tidak tahu mengenai ketinggian bangunan itu tetapi beliau tahu ia adalah blok berkembar.

Wan Shaharuddin: Datuk, lot 702 itu reclamation land (tanah tebus guna) ke?

Hock Seng: Ya.

Mengenai kos RM75,000 yang dibayar kepada Firma Lee Hishamuddin Allen & Glendhill untuk penyediaan perjanjian awal antara Kerajaan Negeri dengan CZBUCG, saksi itu berkata pihaknya tidak menggunakan Penasihat Undang-Undang Negeri kerana Kerajaan Negeri memerlukan perjanjian awal itu didraf secepat mungkin.

Wan Shaharuddin: Sekiranya, Penasihat Undang-Undang Negeri terlibat dalam penyediaan perjanjian awal, Kerajaan Negeri dapat menjimatkan wang sejumlah RM75,000?

Hock Seng: Ya, betul ia akan menjimatkan, tetapi ia akan ambil masa yang agak lama untuk menyediakan perjanjian awal berkenaan.

Mengikut pertuduhan pindaan pertama, Lim, 60, didakwa sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang, menggunakan kedudukannya untuk menerima suapan wang berjumlah RM3.3 juta dengan membantu syarikat milik Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli dilantik bagi melaksanakan Projek Pembinaan Jalan-Jalan Utama dan Terowong di Pulau Pinang bernilai RM6,341,383,702.

Lim didakwa melakukan perbuatan itu antara Januari 2011 dan Ogos 2017 di Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang.

Bagi pertuduhan pindaan kedua, Lim didakwa meminta suapan 10 peratus daripada keuntungan yang akan diperoleh daripada Zarul sebagai upah bagi membantu syarikat milik ahli perniagaan itu dilantik untuk projek sama.

Lim didakwa melakukan perbuatan itu berhampiran Hotel The Gardens, Lingkaran Syed Putra, Mid Valley City di sini antara pukul 12.30 tengah malam dan pukul 2 pagi pada Mac 2011.

Ahli Parlimen Bagan itu juga berdepan dua pertuduhan menyebabkan dua lot tanah milik Kerajaan Negeri Pulau Pinang bernilai RM208.8 juta dilupuskan kepada syarikat pemaju berkaitan projek terowong dasar laut di negeri itu yang didakwa dilakukan di Pejabat Tanah dan Galian Negeri Pulau Pinang, Komtar pada 17 Feb 2015 dan 22 Mac 2017.

Lim diwakili peguam Gobind Singh Deo.

Perbicaraan di hadapan Hakim Azura Alwi bersambung 16 Ogos ini. – BERNAMA

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kesian, balaci Melayu-Islam kerja kuat dapat apa untuk agama dan negara?

Ikutilah siri-siri terkini kes rogol berikut..

Rogol 1:Pasngan Suami-Isteri rogol gadis di Bukit Tinggi.  Rogol 2: Dipenjara 1,050 tahun, 24 sebatan.  Rogol 3: Budak 10 tahun didapati hamil di Sarawak.... Rogol 4: Babitkan wanita kasta rendah di IndiaRogol 5: Bukti Gagalnya Barat. Perancis X dapat Me...  Rogol 6: Persundalan Elit. Pengasas Sugarbook dita...  Rogol 7: Kes Rogol ADUN Tronoh. Esok sambung lagi.  Rogol 7 (i): ADUN Tronoh. 2 kesan koyakan baharu p... Rogol 8: Da'i, rogol + setubuh di luar tabii. Rogol 9: Serah bukti dakwaan ADUN Gombak Setia ja...  Rogol 7 (ii): ADUN DAP Tronoh, 2 saksi beri keter... Rogol 7 (iii): 2 saksi terlindung selesai..

Friday, July 16, 2021

Rogol 7 (iii): 2 saksi terlindung selesai..

 

(Gambar fail) Choo Kiong (kanan) ketika hadir di Mahkamah Tinggi di Ipoh pada April lalu. - FOTO BERNAMA

IPOH: Dua saksi terlindung, termasuk mangsa kes rogol pembantu rumah membabitkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tronoh, Paul Yong Choo Kiong, selesai memberi keterangan secara tertutup di Mahkamah Tinggi di sini, hari ini.

Mangsa mula memberi keterangan pada petang Selasa lalu dan selesai pada tengah hari semalam.

Saksi terlindung yang kedua pula mula memberi keterangan, petang semalam dan selesai pada pagi tadi dalam perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Abdul Wahab Mohamed.

Mahkamah kemudian menangguhkan perbicaraan dan menetapkan 16, 17 dan 18 Ogos serta 28 September depan untuk mendengar keterangan saksi lain.

Pendakwaan dikendalikan oleh Pengarah Pendakwaan Perak, Azlina Rasdi, dan Timbalan Pendakwa Raya, Liyana Zawani Mohd Radzi serta Mohd Fitri Sadarudin, manakala pasukan pembelaan terdiri daripada Datuk Rajpal Singh, Salim Bashir dan Phang Yong Nur Sarah.

Kedua-dua saksi terlindung berkenaan memberi keterangan secara tertutup mengikut Akta Perlindungan Saksi 2009 yang hanya boleh dilihat hakim.

Pihak pendakwaan dan peguam hanya mendengar suara saksi terlindung berkenaan tanpa melihat mereka ketika memberi keterangan.

Mahkamah telah mendengar keterangan 16 saksi pada perbicaraan itu yang bermula 5 April lalu.

Choo Kiong, 51, mengaku tidak bersalah atas pertuduhan merogol pembantu rumahnya yang juga warga Indonesia, di kediamannya di Meru Desa Park, di sini, antara jam 8.15 hingga 9.15 malam 7 Julai 2019.

Sebelum ini, kes itu disebut di Mahkamah Sesyen tetapi pada 15 Disember 2020, Mahkamah Persekutuan membenarkan permohonan pembelaan supaya kes dipindahkan ke Mahkamah Tinggi untuk dibicarakan.

Choo Kiong didakwa atas pertuduhan itu di Mahkamah Sesyen di sini pada 23 Ogos 2019 ketika memegang jawatan EXCO Perumahan, Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam dan Kampung Baru Perak. – BERNAMA

Ikutilah siri-siri terkini kes rogol berikut..

Rogol 1:Pasngan Suami-Isteri rogol gadis di Bukit Tinggi.  Rogol 2: Dipenjara 1,050 tahun, 24 sebatan.  Rogol 3: Budak 10 tahun didapati hamil di Sarawak.... Rogol 4: Babitkan wanita kasta rendah di IndiaRogol 5: Bukti Gagalnya Barat. Perancis X dapat Me...  Rogol 6: Persundalan Elit. Pengasas Sugarbook dita...  Rogol 7: Kes Rogol ADUN Tronoh. Esok sambung lagi.  Rogol 7 (i): ADUN Tronoh. 2 kesan koyakan baharu p... Rogol 8: Da'i, rogol + setubuh di luar tabii. Rogol 9: Serah bukti dakwaan ADUN Gombak Setia ja...  Rogol 7 (ii): ADUN DAP Tronoh, 2 saksi beri keter... Rogol 7 (iii): 2 saksi terlindung selesai..

Jin: Benarkah seburuk manusia adalah sebaik jin? -Mufti Jawab.

  
Ibnu Hasyim: 15/07/2021 KLLinkWithin

Related Posts with Thumbnails