Friday, August 25, 2023

Islam X pemerintahan, adalah 'kepala otak bahlol DAP'!DAP kekalkan sekular, Islam tiada peranan dalam pemerintahan

Di Muar, DAP mengekalkan perlembagaan yang memperjuangkan sekularisme dan Malaysian Malaysia walaupun ada pemimpin dari kalangan gabungan Umno-BN minta menarik perlembagaan tersebut. 

Presiden PAS, Tan Sri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menegaskan sekularisme memisahkan agama daripada politik di mana Islam tidak ada peranan dalam pemerintahan negara. 

Tetapi PAS menolak sekeras-kerasnya pendirian DAP yang masih mahu mempertahankan dasar ‘Malaysian Malaysia’ dan konsep negara sekular di negara ini. Pendirian DAP yang dipertahankan melalui kenyataan Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke ini membenarkan amaran Tan Sri Tuan Guru Haji Abdul Awang yang telah beberapa kali menulis dalam siri artikel Minda Presiden PAS.

1. DAP Menyanggah Islamhttps://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid025Qf1T9mdrgrnSkxDWVKhyEMYhFyve7rRPvyJQcd8G4FcwrPKtgt3t2gyGv6no7brl&id=100044222510324 
2. Bukan Islam Tidak Selamat Kalau Melampau Terhadap Islamhttps://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0SaizZNfUoZZbwkyyHqp5un4SdSzKHS9DYnQUkdEDDSvordCFd4PCGV7hgfoRQDCAl&id=100044222510324 
3. Sekularisme Dan ‘Malaysian Malaysia’ Wajib Ditolakhttps://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02teEgAx2Dag6L3ANhM5NYB3N9ZS9YPhCaukyspunaDt2jCq94JTC3qmuCXkh3Wbol&id=100044222510324 
4. DAP Parti Terbesar Pakatan Harapan, https://m.facebook.com/search_results/?q=+DAP+PARTI+TERBESAR+PAKATAN+HARAPAN 

Setelah memperoleh kuasa, DAP semakin lantang dan tanpa berselindung membuka topeng mereka yang kononnya menjunjung Perlembagaan Persekutuan, namun hakikatnya sedang merungkai Perlembagaan Negara ini dengan tafsiran sekuralisme mereka.

Sejarah telah menulis kepada kita pejuang kemerdekaan tanah air ini bermati-matian membebaskan negara daripada agenda sekular penjajah dan konsep kesamarataan yang menggugat kedudukan orang Melayu dan Bumiputera.

Dasar Malaysian Malaysia ini bukan semata-mata untuk membela kaum minoriti yang tidak pun terancam di Malaysia, tetapi lebih kepada cubaan menghapuskan hak istimewa kaum Melayu dan Bumiputera yang dilindungi dalam Perlembagaan Persekutuan dan melucutkan agama dalam pemerintahan negara.

Hak kesamarataan menuntut kaum minoriti berasimilasi kepada cara hidup kaum majoriti. Konsep ini akan mendorong kepada isu diskriminasi dan perkauman yang membawa kesan lebih buruk kepada keharmonian kaum di Malaysia dan membahayakan kalangan bukan-Islam sendiri.

Konsep yang batil dan zalim ini tidak boleh dibawa masuk kembali atas apa jua alasan lebih-lebih lagi oleh parti yang terang-terangan mengganggu dan mempertikai urusan agama orang Islam. 

Konsep integrasi kaum lebih sesuai dilaksanakan di negara ini berbanding konsep asimilasi kaum kerana semua agama dan bangsa diraikan dan diberi kebebasan mengikut sempadan yang telah ditetapkan. 

PAS berpendirian mempertahankan Islam dan kedudukan Melayu yang nyata dalam Perlembagaan Persekutuan akan membawa keadilan kepada semua agama dan bangsa dalam pemerintahan negara Malaysia.(Rujuk YB Ir. Ts. HAJI KHAIRIL NIZAM KHIRUDIN, Ketua Penerangan PAS Ahli Parlimen Jerantut 4 September 2023)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Islam X pemerintahan, adalah 'kepala otak bahlol DAP'!

Lagi lagi Perlis, lihat komen kreatif negeri 'comel' ini..
 
(i) Majlis Pembukaan Penilaian Perlis Geopark di Kompleks Pentadbiran Setiausaha Kerajaan negeri, di sini, hari ini... Al-hamdulillah.
Perlis kini dalam proses penilaian untuk mendapat pengiktirafan sebagai sebuah negeri geopark.
Pemandangan memukau hamparan awan yang dapat dilihat dari Tapak Pemandangan Indah Wang Kelian di Perlis. 
Visual keindahan alam yang menakjubkan terdapat di Timah Tasoh, Perlis.

Cadangan Geopark Perlis atau Aspirasi Geopark Perlis melibatkan keseluruhan negeri Perlis dengan keluasan kira-kira 820 kilometer persegi; dan proses penilaian berlangsung selama empat hari bermula hari ini sehingga 7 September kelak.

Proses penilaian itu akan melibatkan enam tapak warisan geologi yang bakal dilawati iaitu Geotapak Bukit Lagi, Tapak Pemandangan Indah Wang Kelian, Gua kelam, Bukit Ayer, Bukit Jernih, dan Timah Tasoh.

Antara lain, terdapat dua tapak warisan biologi melibatkan Pusat Kepelbagaian Biologi Wang Kelian dan Taman Rimba Herba Perlis manakala tapak warisan budaya pula di Muzium Kota Kayang dan Kampung Warisan Nelayan, Kuala Perlis; selain turut terlibat sebagai sekolah angkat Perlis Geopark ialah Sekolah Kebangsaan Putra.

(ii) Al-hamdulillah lagi, walaupun sibuk-sibuk PRK, T'ganu terus membangunkan rakyat dan negeri. 3,500 meriahkan TSG Shimano Fellowship Ride 2023. 

Penganjuran berprestij oleh kerajaan negeri melalui Terengganu Polygon Cycling Team itu bukan hanya disertai peserta dalam negara bahkan juga turut menerima penyertaan dari Singapura, Indonesia dan Thailand.

Program berbasikal yang dijayakan pihak TSG itu turut melibatkan kerjasama dengan Majlis Sukan Negeri Terengganu. Program rakyat berkenaan turut menyediakan pelbagai cabutan bertuah dengan hadiah utamanya sebuah Perodua Bezza. (RujukTRDI.my)

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 
Maaf zahir batin, dari rakan Islammu Ibnu Hasyim 014 400 2015.

Komtar banjir kilat, lambang 'DAP Madani M'sia' goyang.. Ada ular sawa!

 

Banjir kilat di Komtar  lambaang DAP Madani M'sia goyang..

Hujan lebat lebih 2 jam, Komtar antara lokasi dilanda banjir kilat

Georgetown: Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) antara kawasan yang dilanda banjir kilat susulan hujan lebat berterusan lebih dua jam, hari ini. Kejadian itu menyebabkan beberapa premis dimasuki air dan kenderaan yang diparkir di kawasan berkenaan juga hampir tenggelam.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Komtar Teh Lai Heng berkata, kejadian berkenaan berlaku sekitar jam 11 pagi namun surut kira-kira 15 minit kemudian. Katanya, banjir kilat itu hanya membabitkan Jalan Penang manakala lain-lain lokasi tidak terjejas.

Contoh seleweng group PMX, jual data pribadi?

 


Data peribadi rakyat Selangor diguna tanpa kebenaran?

KECOH satu Selangor, ramai yang didaftarkan tanpa kebenaran dalam Skim Insurans Am Selangor. Ini dah dikira penggunaan data peribadi tanpa kebenaran.

Syarikat yang buat kerja ni pula Wavpay Fintech Holding Sdn Bhd, 49 peratus dimiliki oleh MBI Selangor. Siapa Pengerusi MBI Selangor? Amirudin Shaarilah. Menteri Besar baru naik, yang cemas-cemas tak naik itu. Masak kau Amirudin nak jawab.

Syarikat dia pula, bak kata Haris Nasril berlapis-lapis macam kek lapis. Kau kena buka satu persatu layer dia. Baru jumpa siapa pemilik dia.

Isu ini serius wei. Sebab dia melibatkan data peribadi rakyat Selangor. Macam mana syarikat yang turut dimiliki oleh MBI Selangor, boleh benarkan benda macam ini berlaku?

Kau jangan cakap skim ini automatik untuk semua rakyat Selangor. Aku luku kepala kau nanti.

Dalam website kau orang tulis ‘dengan memilih dan mengaktifkan…’. Maksudnya penerima skim ini perlu memilih dan aktifkan polisi mereka.

Bila polisi dah aktif, baru Kerajaan Selangor akan bayar kepada pengendali iaitu Wavpay Fintech Holding Sdn Bhd.

Kalau main sauk saja nama, kau dapat dari mana nama dan data peribadi itu? Itu satu hal. Kedua dana Kerajaan yang dibayar kepada syarikat itu diselewengkan secara terang-terangan.

Tapi kan dalam kecoh-kecoh itu, aku pun checklah nama aku. Aku punya nama tak ada.

Woi Amirudin, buat tahi pun, kau tinggal nama aku. Mentang-mentang aku selalu hentam kau. Diskriminasi ni.

Apa pun, kita tunggulah jawapan Amirudin Shaari selaku Pengerusi MBI Selangor yang memiliki 49 peratus saham Syarikat Wavpay Fintech Holding Sdn Bhd.

Kalau dia tak jawab atau pusing-pusing kita tenyeh dia habis-habisan. Siap kau Amir!

NURUL ISLAM MOHAMED YUSOFF – HARAKAHDAILY 23/8/2023   

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Contoh seleweng group PMX, jual data pribadi?

Lihat dulu, 

(i) Komen rakyat dalam blog ini..

Anonymous said...

Kegiatan along, scammer yang mencuri data peribadi rakyat adalah suatu perbuatan jenayah. Mereka2 ini dikatakan berlindung diDUN yang kononya kebal dari tindakan undang2.

Rakyat cadangkan Datuk Ayub sendiri yang mengetuai siasatan kegiatan jenayah ini. Heret dan penjarakan semua yang terlibat, jangan berlengah lagi kerana mereka sangat bijak menyorok bukti dan berselindung disebalik undang2!

PRK (P&DUN) pun bermula.. Jom rempuh!

 


PRK Parlimen Pulai, DUN Simpang Jeram bermula hari ini

JOHOR BAHRU: Gelanggang Pilihan Raya Kecil (PRK) bagi memilih Ahli Parlimen Pulai di sini, dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Simpang Jeram di Muar, bermula hari ini dengan dua pusat penamaan calon akan dibuka bermula 9 pagi nanti.

Pusat penamaan calon bagi Parlimen Pulai dan DUN Simpang Jeram masing-masing adalah di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim di sini dan di Muar.

Semua bakal calon mempunyai tempoh hingga 10 pagi untuk menyerahkan borang pencalonan kepada Pegawai Pengurus di kedua-dua pusat penamaan calon, sebelum diisytihar layak bertanding dalam PRK yang diadakan susulan kematian penyandangnya Allahyarham Datuk Seri Salahuddin Ayub pada 23 Julai lepas.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebelum ini menetapkan pengundian awal pada 5 Sept, manakala 9 Sept sebagai hari pengundian.

Ini bermakna semua calon yang layak bertanding di kedua-dua PRK mempunyai tempoh berkempen selama 14 hari bermula hari ini hingga detik 11.59 malam, 8 Sept.

Pakatan Harapan (PH) telah menamakan bekas Speaker Dewan Undangan Negeri Johor yang juga Setiausaha Politik Allahyarham Salahuddin, Suhaizan Kaiat yang bertanding atas tiket Amanah sebagai bakal calon Parlimen Pulai untuk mempertahankan kerusi itu, menentang bakal calon PN Zulkifli Jaafar yang juga Timbalan Ketua Bersatu Bahagian Pulai.

Sementara itu, di DUN Simpang Jeram pula, PH mempertaruhkan Timbalan Ketua Amanah kawasan Bakri Nazri Abdul Rahman yang merupakan seorang jurutera menentang calon PN Dr Mohd Mazri Yahya, seorang pakar perunding vaskular dan pakar bedah endovaskular.

Selain itu, Yang Dipertua Persatuan Keselamatan Pengguna Kuala Lumpur (PKPKL) Samsudin Mohamad Fauzi difahamkan juga turut mencuba nasib untuk menjadi Ahli Parlimen apabila telah menyatakan hasrat untuk bertanding di kawasan itu atas tiket Bebas.

Berdasarkan statistik SPR, Parlimen Pulai mempunyai sebanyak 166,653 pemilih dengan 165,799 pengundi biasa; 927 terdiri daripada polis dan pasangan serta pengundi tidak hadir (PTH) sebanyak 26 orang.

Sementara itu, terdapat 40,379 pemilih di DUN Simpang Jeram dengan 40,373 pengundi biasa manakala enam orang PTH.

Pada PRU15 lepas, Salahuddin menang di Parlimen Pulai dengan majoriti 33,174 undi selepas memperoleh 64,900 undi menewaskan calon Barisan Nasional (BN) Datuk Nur Jazlan Mohamed yang mendapat 31,726 undi, manakala calon PERIKATAN NASIONAL (PN) Loh Kah Yong meraih undi sebanyak 20,677.

Salahuddin juga mengekalkan kemenangan di DUN Simpang Jeram pada Pilihan Raya Negeri Johor pada Mac tahun lepas, buat kali kedua apabila memperoleh 8,749 undi mengalahkan calon PN, Zarul Salleh (6,350 undi), calon BN, Lokman Md Don (6,062) dan calon Parti Pejuang Tanahair (Pejuang), Mahaizal Mahmor dengan 208 undi.

Sementara itu, menurut laman web Jabatan Meteorologi Malaysia, cuaca di Parlimen Pulai dan DUN Simpang Jeram pada hari ini dijangka hujan di sebelah pagi, manakala sebelah petang diramal ribut petir. BERNAMA  

Komen Weblog Ibnu HasyimPRK (P&DUN) pun bermula.. Jom rempuh! 

Lihat juga komen ini..

(i) Ini bukti PAS tak ekstrem, sederhana, adil, bahkan pandai memerintah.  

1. Sebagai contoh tindakan sederhana PAS Kedah melantik:
 
-Muhammad Sanusi selaku Menteri Besar, 
-3 Jawatan Exco daripada BERSATU, 
-2 Jawatan Exco mewakili PKN (ADUN PKR yang beralih sokongan kepada PN, juga mengekalkan jawatan Exco yang beliau pegang ketika PH sebelum peralihan. Dan YB Dr Robert yang dilantik sebagai Exco bagi mewakili masyarakat bukan-Islam. 
-1 jawatan Exco mewakili BN dari 2 ADUN BN.
-4 jawatan Exco diberikan kepada PAS walaupun PAS mempunyai kerusi paling banyak, iaitu 15 kerusi DUN, BERSATU 4, PKN (yang keluar PKR) 2, dan 2 daripada BN menjadikan jumlah kerusi ADUN kerajaan 23 kerusi. 
-Seorang lagi ADUN BERSATU dilantik sebagai Speaker DUN atas pengalaman beliau sebagai Timbalan Speaker semasa pentadbiran PH. 
Walaupun PAS mempunyai kerusi terbanyak, tapi agihan kerusi exco meraikan kepelbagaian dan waqie yang sedia ada. 

2. Pelantikan Exco Kedah 2023.

-PAS 6 daripada 21 ADUN.
-BERSATU 3 daripada 11 ADUN.
-GERAKAN seorang Exco daripada satu-satunya kerusi yang dimenangi oleh calon PN (bukan Islam) yang menang.

Pembentukan Kerajaan Negeri Kedah yang dipimpin oleh YAB Dato’ Seri Menteri Besar Kedah Sanusi daripada PAS, tidak pernah mengabaikan rakan-rakan parti serta keperluan Exco bukan-Islam walaupun hanya beliau seorang sahaja yang menang. 

Ini adalah satu contoh daripada banyak fakta mengenai kesederhanaan dan keadilan PAS dalam mendepani politik Malaysia dan menjadikan politik Islam sebagai acuan dalam setiap tindakan. 

(ii) Al-hamdulillah, 250 pelajar dapat mengikuti kelas pengajian Islam di sebuah masjid di Leicester, England. Tapi di M'sia 40,000 pelajar Islam di Selangor dinafikan haknya apabila sekolah mereka ini perlu ditutup dan dipindahkan. PMX M'sia buat apa?

Kita tidak boleh leka dengan perkara-perkara ini. Seramai 40,000 pelajar Islam di Selangor dinafikan haknya apabila sekolah mereka ini perlu ditutup dan dipindah. Malah mereka kena saman pula.

Ini kerana kita membenarkan menteri DAP dari Kementerian Pembangunan dan Kerajaan Tempatan (KPKT). Hal ini sangat membahayakan agama dan bangsa Islam jika kita tidak bertindak sekarang.

Bertindak bagaimana? Sekurng-kurangnya hukum dan tolaklah mereka dalam PRK Parlimen Pulai, DUN Simpang Jeram yang bermula hari ini.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 
Maaf zahir batin, dari rakan Islammu Ibnu Hasyim 014 400 2015.

Lagi AS negara perkauman, Anwar madani ikut..

 


Perkauman punca tiga kulit hitam ditembak mati

WASHINGTON: Pihak berkuasa polis percaya motif perkauman menjadi punca seorang lelaki bersenjata kulit putih menembak dan membunuh tiga orang kulit hitam di Jacksonville, Florida.

Ketuanya, Sheriff T K Waters, berkata lelaki terbabit yang berusia 21 tahun membeli senjatanya secara sah dan tidak mempunyai rekod jenayah, mengarang beberapa manifesto untuk media, ibu bapanya dan penguatkuasa undang-undang yang memperincikan kebenciannya terhadap orang kulit hitam.

Penembak, Ryan Christopher Palmer, 21, tinggal bersama ibu bapanya di pinggir bandar Jacksonville, turut mati akibat luka tembakan yang dilakukan sendiri.

“Tiada rekod jenayah, tiada apa-apa,” kata Waters, sambil menyatakan bahawa satu-satunya perkara dalam fail siasatan ialah panggilan keganasan rumah tangga dengan abangnya.

Bagaimanapun, katanya Palmer pada 2017 terikat dengan undang-undang negeri yang dipanggil Akta Baker, yang menyatakan seseorang boleh “dibawa ke kemudahan untuk pemeriksaan sukarela” semasa krisis kesihatan mental.

Lelaki bersenjata itu juga meninggalkan wasiat dan nota bunuh diri yang diambil oleh bapanya, kata Sheriff Jacksonville.

Presiden Joe Biden dalam satu kenyataan semalam, menyatakan kejadian itu berlaku pada hari yang sama negara itu meraikan ulang tahun Perarakan Washington Ke-60, tempat Martin Luther King Jr membuat ucapan yang terkenal “Saya mempunyai mimpi”.

“Kita mesti menolak untuk tinggal di negara yang apabila keluarga kulit hitam pergi ke kedai atau pelajar kulit hitam pergi ke sekolah hidup dalam ketakutan ditembak mati kerana warna kulit mereka,” kata Biden.

Jabatan Kehakiman sedang menyiasat kejadian itu sebagai jenayah kebencian dan tindakan ekstremisme ganas bermotifkan perkauman, kata Peguam Negara, Merrick Garland dalam satu kenyataan.

Waters berkata, suspek dirakam dalam video menembak Angela Michelle Carr, seorang wanita berusia 52 tahun, di luar Dollar General, rangkaian kedai diskaun AS. Dia kemudian memasuki kedai itu lalu menembak dan membunuh Anolt Joseph “AJ” Laguerre Jr, 29, dan Jerrald De’Shaun Gallion, 19.

Palmer memakai jaket taktikal dan mukanya bertopeng, kata Walters. Dia membawa pistol dan senapang “gaya AR-15”, dengan swastika padanya, merujuk kepada pistol panjang separa automatik ringan yang sering digunakan dalam tembakan besar-besaran.

Pihak berkuasa berkata dia dilihat cuba memasuki kolej kulit hitam tempatan, Edward Waters University (EWU), pada Sabtu lalu sebelum menuju ke kedai Dollar General.

Palmer enggan memperkenalkan dirinya kepada pegawai kampus dan tidak dibenarkan masuk. Dia kemudian dikenal pasti sebagai individu yang terlibat dalam tembakan berhampiran kampus EWU,” kata universiti itu.

Gabenor Florida, Ron DeSantis berkata negeri itu akan bekerjasama dengan pengurusan sekolah itu untuk memastikan mempunyai keselamatan yang mencukupi selepas kejadian tembakan itu.

Insiden di Jacksonville berlaku lima tahun selepas seorang lelaki bersenjata melepaskan tembakan semasa kejohanan permainan video di bandar itu, membunuh dua orang sebelum menembak dirinya sendiri. – REUTERS 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Lagi AS negara perkauman, Anwar madani ikut..

Lihat komen ini..

(i) Walau apa pun dilakukan PMX Anwar madani, namun PAS/BN tetap terus melakukan aktiviti mendidik, membangunkan rakyat bersama Islam di negara ini. Al-hamdulillah!  

Keegilaan PMX Anwar madani, mengundang  pelajar tahfiz tonton konsert bersama PM..

Di Kota Bharu “Soal Perdana Menteri turut sama menonton konsert tu terpulanglah, saya tidak mahu komen, orang ramai boleh buat penilaian sendiri,” ujar Ahmad Fadhli Shaari. Bagaimanapun, Ketua Pemuda PERIKATAN NASIONAL (PN) kesal tindakan pihak tertentu mengundang anak-anak tahfiz menghadiri konsert yang turut dihadiri Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Beliau sedih dan kesal melihat perkara tersebut daripada sebuah video tular yang dikongsikan di media sosial.

“Pihak yang menjemput anak-anak tahfiz sepatutnya sensitif kerana pelajar terbabit berpakaian jubah dan berserban datang ke konsert.

“Apa tujuan membawa anak-anak pelajar agama ke konsert seperti itu? Apa nilai yang anda ingin sampaikan,” katanya dalam kenyataan di Facebooknya, hari ini.

Sabtu lepas, Perdana Menteri dan isteri, Dato’ Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail turut menghadiri konsert KEPCI Music Fest 2023 anjuran KFC.

Konsert yang diadakan di Stadium Malawati, Shah Alam, turut dihadiri Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil; Pengerusi QSR Brands, Tan Sri Jamaluddin Ibrahim dan Ketua Pegawai Eksekutif QSR Brands, Nehchal Khanna.

Konsert terbabit menampilkan penyanyi terkenal termasuk Datuk Seri Siti Nurhaliza, Datuk Amy Search, Ella dan Misha Omar. 

(ii) Al-hamdulillah lagi, Hub Komersial RM1.2 bilion dibangun di Tunjong untuk rakyat.

Di Kota Bharu, kumpulan Malvest memeterai memorandum persefahaman (MoU) dengan Lagenda Tunjong Sdn Bhd bagi membangunkan kawasan seluas 23 ekar di Bandar Baru Tunjong.

Usahasama itu bagi membangun sebuah Hub Komersial dikenali Lagenda Tunjong melibatkan nilai pembangunan kasar (GDV) RM1.2 bilion yang mengambil masa 8 hingga 10 tahun.

Kedua-dua pihak akan membangunkan Hub Komersial Tunjong yang merangkumi hospital, mall perubatan, hotel, bangunan pejabat, pusat konvensyen, kedai komersial, pangsapuri servis dan taman rekreasi.

Unsur-unsur kebudayaan tradisional Melayu serta keIslaman diberi keutamaan dalam rekaan pembangunan projek tersebut. 

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 
Maaf zahir batin, dari rakan Islammu Ibnu Hasyim 014 400 2015.

Tangani sesak lalu lintas PP, dengan UNDI PN

 


Tangani kesesakan lalu lintas tawaran utama PN

TASEK GELUGOR: Menangani kesesakan lalu lintas, projek tambak pulau dan kos sara hidup adalah antara beberapa tawaran utama PERIKATAN NASIONAL (PN) untuk rakyat Pulau Pinang.

Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Ustaz Muhammad Fauzi Yusoff berkata, masalah kesesakan lalu lintas sudah lama membelenggu rakyat.

Katanya, orang ramai terpaksa berdepan kesesakan lalu lintas setiap hari pada waktu puncak, sama ada pagi dan petang.

“Pagi orang nak masuk Pulau Pinang, mula dari Sungai Dua ke Batu Kawan, iaitu kawasan perindustrian sangat sesak dan juga waktu puncak semasa balik kerja.

“Penduduk yang tinggal di Sungai Petani, Kulim dan Seberang Perai setiap hari berdepan situasi tersebut ketika pergi dan balik kerja,” katanya ketika ditemui di Pusat Penamaan Calon di Dewan Perdana Institut Kemahiran Mara (IKM) hari ini.

Muhammad Fauzi yang juga calon PN di DUN Sungai Dua berdepan calon PH-BN, Shaik Hussein Mydin.

Menurutnya juga jentera PN dikerahkan sejak beberapa minggu lepas menjelajah seluruh Pulau Pinang untuk membantu kempen calon PN.

Ditanya kontroversi pencalonan Presiden Gerakan, Senator Dr Dominic Lau Hoe Chai di DUN Bayan Lepas, katanya isu tersebut perkara biasa.

“Itu perkara biasa. Kita di peringkat pimpinan mengawal keadaan supaya kembali pulih dan reda. Jentera digerakkan di seluruh kawasan untuk membantu calon PN,” katanya. – HARAKAHDAILY 29/7/2023 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Tangani sesak lalu lintas PP, dengan UNDI PN 

Lihat ini..

(i) Ini penyakau yang mundurkan 3 negeri Melayu.. 


Kit Siang kembali panas dan koyak apabila agenda Penyatuan Ummah disambut Presiden PAS, Tan Sri Tuan Guru Abdul Hadi Awang melalui Proklamasi Orang Melayu diusahakan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau bertambah melenting apabila Tuan Guru masih mengulangi kenyataan bahawa kalangan bukan-Islam dan bukan-Melayu paling besar dan banyak penyakaunya, serta paling ramai kaya-raya penyumbang dan penerima rasuah.

Walhal, Presiden PAS itu sudahpun melalui proses siasatan oleh pihak Polis, malah kenyataan tersebut terbukti dengan data dari jurnal penyelidikan universiti yang tular setelah itu.

(ii) Awas bahaya ini, DAP/PKR cuba rombak, rungkai Perlembagaan. Biadap! 

Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, kedua-dua parti DAP/PKR hanya muncul selepas merdeka di mana DAP dengan dasar sekularisme seperti dalam Perlembagaannya, manakala PKR berpendekatan pragmatik.

“Nak rombak, nak rungkaikan ini. Tak peduli agama, nak batalkan Islam dalam Perlembagaan. Kemudian (gagasan DAP) Malaysian Malaysia, nak hapuskan rupa bangsa, tak ada bangsa lagi dah. 

“(DAP) Nak melangkah hapus apa semua, orang Melayu tak ada dah, nama je ada. (Termasuk) banyak perkara lain. PKR pula pragmatik; hanyut, boleh terima belaka. Ini menyebabkan PAS berpisah dengan DAP dan Pakatan Rakyat (PR)". Tegas beliau


(iii) Anwar: ‘Masa kamu sudah berakhir’ - Muhammad Sanusi 

PN berjaya membuktikan keupayaan dan pencapaian dalam pentadbiran Kerajaan Negeri Kedah telah menimbulkan cemburu, sakit hati dan iri hati PH-BNPH-BN.

Calon PN N.24 Jeneri, Muhammad Sanusi berkata, kehidupan aman damai dan sungai jernih dinikmati rakyat negeri ini juga tiba-tiba bagai didatangi kerbau yang membawa lumpur.

Kesimpulan: 

Jom tinggalkan PMX Malaysia.
Kepada rakyat Malaysia, sebenarnya kebangkitan Islam di negara ini berada di hujung jari anda. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam, yang ada di negara kita. 

Oleh itu, buat masa ini, tak payah susah-susah, gunakan jari-jari anda untuk menukar kerajaan sekarang kepada kerajaan Islam, melalui peti undi.. Insya Allah!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails