Saturday, March 13, 2010

Lagi! Gitaris Kumpulan Rock Ditahan Positif Dadah

HALAMAN HIBURAN

PETALING JAYA Sabtu Mac 13, 2010 : Belum selesai kes seorang pelakon ditahan reman kerana terlibat dengan sindiket pengedaran dadah, timbul pula kes seorang lagi selebriti, gitaris kumpulan rock ditahan reman pada pagi Sabtu.

Lelaki itu ditahan kerana disyaki memiliki dadah jenis syabu dan ganja di sebuah rumah di Flora Damansara, di sini setelah disahkan positif saringan awal ujian air kencing.

Menurut Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Daerah di sini, Deputi Supritendan Maimunah Abu Bakar, gitaris itu ditahan oleh penduduk ketika cuba memecah masuk sebuah rumah di situ.

“Selepas dia ditahan, dia terus dibawa ke Balai Polis Damansara. Kes itu disiasat di bawah Seksyen 15(1)(A) Akta Dadah Berbahaya 1952.

“Setakat ini, dia mungkin ditahan selama tiga hari dan segala keputusan bergantung kepada pihak mahkamah.

“Selain melakukan soal siasat, kami juga sedang menunggu keputusan ujian air kencing dari pihak hospital,” katanya ketika dihubungi oleh mStar Online.

Lihat sebelum ini...

KDN: Surat T/ Sebab Kepada China Press Kerana KPN


KUALA LUMPUR 13 Mac – Kementerian Dalam Negeri (KDN) hari ini mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada akhbar berbahasa Cina, China Press, berikutan penyiaran laporan berita eksklusif yang menyatakan Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Musa Hassan telah mengemukakan surat peletakan jawatan.

"Berita ini didapati tidak benar dan tidak disahkan betul,” kata KDN dalam kenyataan hari ini.

Kenyataan itu berkata, akhbar China Press diminta mengemukakan penjelasan secara bertulis kepada KDN dalam tempoh tujuh hari.

Tindakan itu diambil berdasarkan peruntukan Seksyen 8A Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 (Akta 301).

Akhbar itu, dalam laporannya menyebut Musa akan bersara sebelum Hari Polis pada 25 Mac ini dan tempat beliau akan diganti oleh timbalannya, Tan Sri Ismail Omar.

Sumber akhbar terbabit menyatakan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein telah menerima surat itu.

Hishammuddin dan Musa hari ini menafikan laporan akhbar itu. – Bernama

Islam Serang Amerika Latin, Tahniah Osama Laden.


Kalimat "Allahu Akbar" bergema melalui pembesar suara. Bersama dengan seruan itu, ratusan orang memenuhi masjid untuk menunaikan solat. Sementara di luar masjid, di pinggir jalan berderet toko-toko daging "halal" seperti suasana di kota Damaskus, Kairo, Baghdad atau Malaysia. Suasana kota seperti itu boleh anda jumpai di kawasan Bras, Sao Paulo ibukota Brazil sekarang.

"SERANGAN 11 September menjadi kunci munculnya rasa ingintahu di kalangan ramai orang, tentang Islam. Sekarang sudah ada 15 % komuniti Muslim. Kami bukan keturunan Arab tetapi orang Brazil asli!" ujar Al Bukai. Mohammed Al Bukai, Muslim Brazil kelahiran Suriah yang mengelola sebuah masjid di kawasan Bras, Sao Paulo, ibukota Brazil.

Walaupun gelombang asalnaya kedatangan imigran Arab tiba di kota itu pada era tahun 1920-an, dan lokasinya yang berada tepat di tengah wilayah Brazil, namun komuniti Muslim di Bras kini menawarkan berbagai kelas dan menyelenggarakan berbagai seminar bagi mereka yang tertarik dengan Islam.

Bras adalah kota yang didominasi para pekerja dan menjadi jantung Islam di negara Amerika Latin itu. Seperti kecenderungan di negara-negara non-Muslim, komuniti Muslim di Brazil juga mengalami peningkatan yang cukup pesat. Selama satu dekad terakhir, jumlah populasi Muslim meningkat dari ratusan ribu orang menjadi 1.5 juta orang, dari 190 juta jumlah keseluruhan penduduk di negeri Samba itu.

Selain itu, hampir di seluruh Brazil terdapat masjid-masjid yang sebahagiannya dibiayai oleh negara-negara Muslim seperti Arab Saudi dan negara-negara Teluk. Dibandingkan kota-kota lainnya di Brazil, denyut kehidupan masyarakat Muslim dan kehadiran Islam paling terasa di kota Bras. Menurut pakarIslam dari Universiti Sao Paulo, Paulo Daniel Farah, agama Islam tumbuh hampir di seluruh negara Amerika Latin, khususnya di Brazil sejak hamba-hamba yang beragama Islam dari Afrika dibawa ke Brazil pada abad ke-19.

Di Brazil, sejarah itu baru boleh mulai dipelajari di sekolah-sekolah dan perguruan tinggi pada tahun 2003 berdasarkan peraturan yang dikeluarkan pemerintah Brazil. Para hamba Muslim itu memimpin beberapa pemberontakan penting membela perhambaan. Pemberontakan Malê pada tahun 1835, sebuah pergerakan hamba di kawasan kota di Amerika yang sejak lama mengalami penindasan.

Mereka memperjuangkan persamaan dan keadilan sosial seperti yang diajarkan oleh Islam. Sebuah anugerah pesanan yang hingga kini masih disuarakan kalangan warga kulit hitam miskin dan suku Indian Amerika yang teraniaya. Sejarah itu menjadi latar belakang mengapa banyak orang-orang Brazil keturunan Afrika yang jumlahnya hampir setengah dari seluruh penduduk Brazil, memilih masuk Islam. Fenomena ini, kata Daniel Farah, terutama banyak ditemui di kawasan industri di pinggiran kota Sao Bernardo.

Di kota itu, tertonjol dengan megahnya dua menara masjid di antara barisan rumah-rumah bertingkat dua. Di masjid yang seluruh dindingnya di cat berwarna putih, Honerê al-Amin, 32, seorang artis muzik hip-hop berkulit hitam memimpin kegiatan sosial komuniti Muslim.

"Saya memainkan muzik hip-hop untuk mengecam penindasan terhadap anak-anak muda kulit hitam di Brazil.. Baru kemudian saya temukan dalam sejarah negara saya, tentang gelombang kedatangan Muslim ke negeri ini," kata Al-Amin yang sudah 10 tahun masuk Islam.

"Saya sangat terkesan dengan filem Malcolm X dan sosok seperti Muhammad Ali, saya ingin jadi seperti mereka," sambungnya.

Selain komuniti kulit hitam, komuniti kulit putih Brazil juga banyak yang masuk Islam. Salah satunya adalah Thamara Fonseca, 24, yang sudah memakai hijab. Thamara yang berprofeyen sebagai dezainer pakaian itu mengatakan, pelanggannya dan orang-orang Brazil pada umumnya menerima keIslamannya.

"Mulanya, saya dengar orang-orang berbisik-bisik di jalanan, 'Lihat itu isteri Usamah bin Ladin dan Saddam Hussein, mereeka perempuan yang suka mengebom'. " kata Thamara.

"Tapi sekarang, tidak ada lagi orang yang berbisik-bisik seperti itu. Malah banyak orang datang pada saya dan bertanya tentang Islam," sambung Thamara senang dan ramah.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Kini, kalimat "Allahu Akbar" terus boleh bergema melalui pembesar suara. Bersama dengan seruan itu, ratusan orang terus memenuhi masjid untuk menunaikan solat. Sementara di luar masjid, di pinggir jalan berderet toko-toko daging "halal" seperti suasana di kota Damaskus, Kairo, Baghdad atau Malaysia. Suasana kota seperti itu boleh anda jumpai di kawasan Bras, Sao Paulo ibukota Brazil sekarang.

Tahniah juga kepada Grup Al-Qaeda dan Osama Laden yang dilebelkan 'pengganas dengan peristiwa 11 September runtuhnya WTC', rupanya membawa rahmat kepada perkembangan Islam di Amerika Latin itu, bahkan ke seluruh dunia. Tertekan dan tertindasnya umat, rupanya ia sebagai signal akan munculnya sebuah kebangkitan! Kebangkitan perdamaian nur Islam akan melanda dan menyerang Amerikan Latin... Allahu Akbar. (Sumber Era Muslim dll).

80% Orang Asli Di Bawah Garis Kemiskinan -Presiden PPPP (CAP)

Tarian sawang orang asli.

KUALA LUMPUR, 13 Mac 2010: HARI ini kira-kira 80 peratus daripada Orang Asli hidup di bawah garis kemiskinan rasmi. Kata Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang, SM Mohamed Idris (gambar sebelah) melalui satu kenyataan yang dihantar kepada Harakahdaily.

Beliau mendedahkan petunjuk kesihatan berikut:

 • Pada 1980-an jangka hayat ketika lahir dalam kalangan Orang Asli Semai ialah 35 tahun. (Untuk Malaysia Barat 68-72 tahun).
 • Orang Asli mempunyai insiden tuberculosis dua kali daripada purata kebangsaan antara 1951 hingga 1971. Menjelang 1995 kadar bagi kanak-kanak Orang Asli ialah tiga kali purata di negeri Perak.
 • Pada 1991 dan 1992, Orang Asli merupakan purata 48% daripada semua jangkitan malaria yang direkodkan di Malaysia Barat (kurang 1% daripada penduduk). Dalam beberapa tahun yang lalu mereka mempunyai purata lebih 70% daripada kes itu.

Kematian bagi Orang Asli ialah 1% setahun bagi tempoh 1984-87, dua kali lebih tinggi daripada purata Malaysia Barat (0.5%) .

 • Kadar kematian bayi ialah 5.2%, lebih daripada tiga kali ganda purata Malaysia Barat (1.6%).

Dalam kalangan wanita Malaysia yang bersalin di rumah pada 1994, 42 meninggal; 60% daripadanya (25) merupakan Orang Asli.

 • Kajian 1995 menunjukkan wanita Orang Asli merupakan kumpulan orang dewasa yang paling kekurangan zat di Malaysia Barat, dengan 35% daripada mereka mengalami kekurangan protein dan tenaga.
 • Anemia meluas dalam kalangan wanita Orang Asli. Dalam satu kajian, wanita Orang

Asli Temuan mempunyai purata paras haemoglobin 9.9 g/dl (gm/100ml) jauh lebih rendah daripada paras yang diterima iaitu 12-15 g/dl.

 • Kajian lepas mendapati 23% hingga 68% daripada kanak-kanak Orang Asli mengalami kekurangan berat badan, manakala 41% hingga 80% terencat dalam pertumbuhan mereka.
 • Ujian serological juga mendedahkan bahawa 82% daripada Orang Asli menunjukkan pendedahan terhadap penyakit yang berkait dengan virus dan denggi.
 • Pada 1994, penyakit kusta adalah 23 kali ganda menjadi wabak dalam kalangan Orang Asli berbanding penduduk umum.
 • Pada 1990, hanya 67 daripada 774 kampung Orang Asli (9%) mempunyai klinik perubatan.

Menurutnya lagi, di sebalik penemuan yang mengejutkan ini, komuniti Orang Asli gagal untuk menerima perhatian yang mereka perlukan.

"Hari ini, Orang Asli menjadi komuniti yang paling tidak sihat di Malaysia, satu gambaran status peminggiran mereka dalam masyarakat. Kekurangan zat makanan merupakan masalah serius dalam kalangan orang Asli, dan wanita Orang Asli merupakan kumpulan orang dewasa yang paling kekurangan zat makanan di Malaysia Barat.

"Ini adalah diakibatkan oleh kehilangan tanah pertanian dan tempat mencari makan, meningkatnya pencemaran sungai, diet yang tidak mencukupi; paras dan kekerapan mengalami jangkitan penyakit, jangkitan usus dan diskriminasi.

"Wanita Orang Asli mempunyai paras kekurangan folate dan zat besi yang tinggi, dibebani dengan masalah cacing dan malaria. Keadaan ini diburukkan lagi oleh kemerosotan khasiat pemakanan dalam kalangan kumpulan yang paling terjejas iaitu wanita yang mempunyai anak kecil dan kanak-kanak.

"Orang Asli selalu mencari makan dengan pelbagai sumber makanan malah apabila mereka menjadi ‘petani’ dan mereka menikmati kualiti makanan yang tinggi dengan pelbagai jenis yang menarik jika jarang-jarang dalam kuantiti yang banyak.

"Memandangkan sumber makanan ini semakin merosot mereka dipaksa untuk membeli makanan moden seperti gula, tepung, susu pekat manis, makanan dalam tin, dan minyak masak yang semuanya mengakibatkan pemakanan yang tidak sihat, tidak seimbang dan sukar untuk diperolehi." Katanya.

Beliau mengulas lagi, kajian mendedahkan anemia merupakan penyebab ketara penyakit dalam kalangan wanita Orang Asli; dan ibu-ibu mengandung serta goiter (keadaan bengkak pada kelenjar tiroid) dalam kalangan kanak-kanak tidak melihat sebarang perubahan antara 1951 dan 1995.

Kesihatan ibu-ibu mengandung merupakan perkara utama dalam kelangsungan hidup ibu-ibu mengandung dan bayi dan kesihatan yang amat penting kepada komuniti Orang Asli. Status pemakanan kanak-kanak Orang Asli dijelaskan sebagai buruk oleh pelbagai kajian.

Pada 1987, didapati 54 peratus mengalami kekurangan berat badan dan 66 peratus terencat. Kajian lain mengesahkan bahawa kekurangan zat makanan yang meluas wujud dalam kalangan kanak-kanak Orang Asli; dan kekerapan terencat adalah daripada 44 peratus dalam kalangan bayi hingga 80 peratus dalam kalangan kanak-kanak berusia dua hingga enam tahun.

Penyelidik telah merumuskan bahawa “status pemakanan kanak-kanak Orang Asli amat sangat berbahaya”. Disebabkan oleh kekurangan zat makanan dalam kalangan kanak-kanak yang amat serius ditambah dengan cacing usus dan masalah lain, kanak-kanak Orang Asli berdepan kecacatan yang teruk terhadap perkembangan fizikal, intelektual dan sosial mereka.

Perangkaan kesihatan yang menyedihkan ini mendedahkan bahawa keadaan kesihatan yang menyedihkan serta kekurangan zat makanan bagi ibu-ibu mengandung dan kanak-kanak Orang Asli dalam kalangan komuniti Orang Asli perlu ditangani dengan segera.

Katanya, "Malah Hospital Orang Asli di Gombak hanya melihat sedikit perubahan. Struktur bangunan kayu ‘sementara’ di Hospital Gombak yang dibina pada 1959 oleh pekerja Orang Asli masih menempatkan pesakit. Kakitangan hospital masih kekurangan kepakaran dalam pelbagai disiplin perubatan. Pendidikan kesihatan yang sempurna tidak ditangani oleh birokrasi perubatan pada masa ini untuk Orang Asli."

Menurut Ketua Hospital Gombak, kesihatan Orang Asli tidak mendapat layanan yang baik oleh ‘sikap kakitangan’ di kemudahan perubatan itu. Di bawah undang-undang, semua aspek kehidupan mereka ‘diuruskan’ oleh Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA). Pendek kata mereka dinafikan hak dengan mempunyai sedikit ruang untuk menyuarakan hal ehwal dan kehidupan mereka sendiri.

Komuniti Orang Asli mestilah terlibat dalam memutuskan keutamaan dan keperluan mereka memandangkan hanya mereka yang mengetahui masalah mereka dengan baik. Berhubung perkara ini, mobilisasi sokongan yang aktif dan penglibatan komuniti adalah menjadi asas kepada penambahbaikan kesihatan mereka. (AK)

Lihat sebelum ini..

Teroris Di Aceh: Farhan Temui Ba’asyir, Bisa Selesai?

13 Maret 2010, 10:21 Farhan Temui Ba’asyir

Anggota DPD asal Aceh yang menjabat Wakil Ketua MPR RI Ahmad Farhan Hamid (kanan) Jumat, (12/3) menemui Ustadz Abu Bakar Ba'asyir di Pesantren Ngruki, Solo. SERAMBI/DOK

JAKARTA - Wakil Ketua MPR RI Ahmad Farhan Hamid, Jumat (12/3) menemui Abu Bakar Ba’asyir di Pesantren Al-Mukmin, Ngruki Sukoharjo. Meskipun mengaku hanya bersilaturahmi informal, namun Farhan, tidak mengelak ketika kedatangannya dihubungkan dengan situasi yang memanas pasca penggerebekan markas pelatihan milter yang diduga teroris di kawasan Hutan Pegunungan Jalin, Aceh Besar.

Ahmad Farhan, datang ke Ngruki diantar Fauzan Al-Anshari, salah seorang pengurus pusat Jamaah Anshorut Tauhid. Anggota DPD asal Aceh Farhan Hamid, diketahui terbang dari Jakarta dengan pesawat pagi, datang langsung menuju ke rumah pribadi Ba’asyir di kompleks pesantren Ngruki.

Kedatangan Farhan Hamid, bersamaan dengan hadirnya puluhan wartawan untuk wawancara dengan Ba’asyir. “Saya datang untuk bersilaturrahmi dengan Ustad Ba’asyir,” jelas Farhan.

Begitupun, ia menyatakan prihatin atas peristiwa yang terjadi di Aceh. “Aktivitas orang-orang bersenjata yang diduga sebagai kelompok teroris itu, telah menggugah rasa keamanan dan kenyamanan masyarakat Aceh yang baru pulih dari konflik. Kita harapkan situasi ini segera berakhir,” tukas Farhan Hamid.

Fauzan Al-Anshari, yang diminta keterangan seputar kehadiran Farhan Hamid di kediaman Baasyir, mengatakan tidak mengetahui secara pasti agenda kedatangan mantan politisi PAN tersebut.(2MA)

Ada kaitan:

Syabas Khalid Sheikh Mohammed, Bangga Tindakannya.

2010/03/12
pix_gal0
Bekas ketua agensi perisik Britain tuduh AS sorok penderaan suspek keganasan.

LONDON: Dalang serangan 9/11 di Amerika Syarikat, Khalid Sheikh Mohammed dikenakan teknik 'waterboarding' atau 'dilemaskan' sebanyak 160 kali.

Pada masa sama, Amerika menyembunyikan dasar mendera suspek keganasan daripada pengetahuan umum, kata bekas Ketua Agensi Perisikan Britain MI5, Baroness Eliza Manningham-Buller yang bersara pada 2007.

“Mereka sedaya upaya cuba menyembunyikannya (penderaan) daripada kita,” katanya dalam ucapan kepada Kumpulan Mile End di Dewan Lords, kelmarin.

Manningham-Buller berkata, beliau tertanya-tanya bagaimana Amerika mampu mendapat maklumat daripada Khalid.

“Saya bertanya kepada pegawai, mengapa dia (Khalid) memberi maklumat kerana berdasarkan pengalaman kami dengan tahanan gerila Ireland, mereka tidak akan bercakap.

“Khalid memberitahu perisik Amerika bahawa dia bangga dengan apa yang berlaku atas rancangannya.

“Hanya selepas saya bersara baru saya mengetahui bahawa dia (Khalid) ‘dilemaskan’ sebanyak 160 kali,” katanya lagi.

Manningham-Buller membuat pendedahan itu selepas kontroversi meletus berhubung dakwaan ejen perisikan Britain bekerjasama dengan rakan mereka dari Amerika bagi mendera suspek pengganas.

Isu itu terbongkar bulan lalu selepas seorang bekas tahanan pusat tahanan Guantanamo dari Britain, Binyam Mohamed mendedahkan butir-butir penderaan terhadapnya sambil menyifatkannya sebagai kejam, tidak berperi kemanusiaan dan menghina maruahnya.

Bekas ketua MI5 itu sempat berseloroh dengan mengatakan anggota pentadbiran Presiden George W Bush termasuk Naib Presiden Dick Cheney dan Setiausaha Pertahanan, Donald Rumsfeld, mungkin mendapat inspirasi keterlaluan itu menerusi drama televisyen 24.

“Sesuatu yang malang ialah Cheney, Rumsfeld dan Bush menonton rancangan 24 yang mengisahkan pengalaman ejen antikeganasan yang dilakonkan oleh Kiefer Sutherland. – Agensi

Komen Blog Ibnu Hasyim: Memang tidak ada jalan lain, untuk melawan pengganas AS. Syabas Khalid yang bangga dengan tindakannya.

Artis Ditahan Proses Dadah. "Alamak!" Otak Kambing..


KUALA LUMPUR: Polis hari ini menahan reman seorang pelakon lelaki yang pernah meraih anugerah pelakon drama terbaik kerana disyaki mengedar dadah jenis syabu dan kokain ketika serbuan di tempat letak kereta sebuah kondominium mewah di Segambut di sini, semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Kang Chez Chiang berkata, lelaki berusia awal 30-an itu, yang merupakan anak seorang pelakon wanita veteran, ditahan bersama teman wanitanya berumur 24 tahun kira-kira pukul 2.30 petang.

"Susulan dengan tangkapan itu, polis menyerbu rumah lelaki itu di kawasan Kepong dan menemui 850 gram kokain dan 1.4 gram syabu dengan nilai rampasan kira-kira RM650,000," katanya seperti yang difahamkan kepada Blog Ibnu Hasyim di sini, hari ini.

Chez Chiang berkata, hasil siasatan ke atas kedua-dua suspek didapati mereka positif syabu. "Kami percaya dengan nilai rampasan yang begitu banyak, mereka turut mengedar dadah itu. Bagaimanapun pihak kami akan siasat di mana mereka dapat dadah itu dan di mana mereka jual," katanya.

Katanya, pelakon dan teman wanitanya itu direman selama tujuh hari mulai hari ini. Kedua-dua suspek ditahan reman selama tujuh hari bermula hari ini dan kes disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952. Jika sabit kesalahan boleh membawa kepada hukuman mati mandatori.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Artis ditahan polis proses dadah. "Alamak!" Itu komen 'Senyum Kambing' Utusan Malaysia. Betullah kamu otak kambing! Difahamkan, sepanjang lima tahun ini, hampir 300 kes penyalahgunaan dadah membabitkan penggiat hiburan tanah air telah dilaporkan. Kerajaan BN patut bertanggung-jawab, fikir cara selesai.

Kalau tidak bertemu jalan selesai, kena kembali kepada penyelesaian menurut Islam. Tidak yakinkah dengan Islam sebagai sebaik-baik penyelesaian? Tidak yakin itulah punca tidak jumpa jalan selesai.. Ahli-ahli fikir kerajaan buat apa? Yang lain boleh, mengapa melalui Islam tidak boleh? Itu hanya dalih..

Friday, March 12, 2010

Awas, Anak Patung Lucah Masuk Ke Rumah Anda.

KERAJAAN dan pihak bertnggung-jawab perlu awasi segera supaya budaya lucah sehingga ke anak patung seperti ini tidak masuk ke rumah rakyat Malaysia yang memang bermaruah.. Jabatan bertanggung jawab perlu canggih mengawasi hal-hal seperti ini.

Apa faedahnya patung-patung seperti ini untuk mainan kanak-kanak?


Isu Natrah Tidak Satukan Rakyat Melayu -Khalid Samad

SHAH ALAM, 12 Mac: Merujuk pada sejarah Natrah yang meletus pada 1950 lalu, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad menegaskan bahawa umat Melayu tidak pernah bersatu seperti yang didakwa Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini.

"Dalam isu Natrah sekalipun, orang Melayu tidak pernah bersatu," kata beliau petang tadi di Pusat Khidmat Masyarakat Ahli Parlimen, di sini.

Menurut beliau, orang-orang Melayu dari Umno didapati tidak bersama rakyat berbangsa Melayu dalam mempertahankan akidah gadis juvana terbabit, walaupun parti perkauman Melayu itu ditubuhkan sejak 1946.

Sebaliknya, sejarah Natrah menurut beliau menyaksikan rakyat Melayu bersatu atas beberapa pertubuhan berhaluan kiri seperti Kesatuan Melayu Muda (KMM), Angkatan Pemuda Insaf (API) dan Angkatan Wanita Sedar (AWAS).

"Waktu isu Natrah berlaku pada tahun 1950, Umno diam membisu, yang ke depan adalah API, KMM (dan) AWAS," jelasnya.

Tidak cukup dengan itu, beliau berkata, Dr. Burhanuddin al-Helmi, iaitu salah seorang pemimpin KMM yang kemudiannya menyertai PAS turut dipenjarakan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana dilihat mengepalai beberapa siri demontrasi dan mogok di Malaya dan Singapura.

"Yang ditahan adalah Dr. Burhanuddin al-Helmi yang ditahan oleh penjajah (dan) pemimpin Umno tidak ada yang ke depan.

"Maka, (dakwaan Muhyiddin) itu mitos dan kata orang Melayu bersatu bersama Umno juga adalah tidak benar," jelasnnya.

Dalam pada itu, beliau berkata, cita-cita PAS sejak 1951 dulu adalah mengajak semua rakyat pelbagai kaum bersatu padu atas nama keadilan Islam.

"Atas dasar Islam yang dipegang PAS, kita bukan nak rakyat berpecahk-pecah, kita nak semua rakyat berbilang kaum bersatu atas keadilan sosial yang diperkenalkan Islam," katanya.

Pun begitu, beliau berkata, PAS tidak perlu bersatu dengan Umno kerana parti perkauman Melayu itu cenderung pada kezaliman sejak era penjajahan lagi.

Sehubungan itu, beliau seolah-olah menganggap dasar perjuangan Melayu oleh Umno lebih hina dari dasar 'keadilan sosial' yang diperjuangkan oleh PKR dan DAP dalam Pakatan Rakyat.

"Dasar perjuangan Umno lebih hina dari parti-parti politik yang lain, bersama kami (dalam Pakatan Rakyat) kerana parti-parti ini memperjuangkan keadilan sosial," jelasnya.

Selasa lepas, beberapa media arus perdana melaporkan Muhyiddin turut melahirkan rasa yakin bahawa parti-parti poltik yang mewakili umat Melayu boleh mencapai perpaduan sekiranya semua pemimpin parti-parti terbabit berusaha ke arah itu.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan perasmian buku 'Natrah: Cinta, Rusuhan dan Air Mata' di ibu negara. (Harakah)

Ada kaitan, sila lihat...

Solat Minta Hujan Bersama Tok Guru, HujanTerus Turun..

Nik Aziz mengetuai solat sunat Istisqa di Kota Baru pagi tadi

KOTA BARU, 12 Mac – Solat sunat Istisqa’ yang diadakan memohon hujan pagi ini bukan sahaja menakjubkan 2,000 jemaah yang hadir bahkan rakyat negeri ini apabila kerahmatannya langsung terbukti sebaik sahaja solat dimulakan.

Hujan pun mula turun ketika bacaan surah al-Fatihah. Solat yang dimulakan pada pukul 8.30 pagi ini itu diimamkan oleh Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. Ia diadakan di Padang Perdana bersebelahan jalan berhadapan dengan Stadium Sultan Mohamad IV, dekat sini.

Hadir sama seluruh kepimpinan kerajaan negeri termasuk exco, Adun dan Ahli Parlimen dari parti Pakatan Rakyat. Nik Aziz yang ditemui selepas solat sunat tersebut melahirkan rasa syukur tidak terhingganya kerana menganggap doa rakyat Kelantan minta diturunkan hujan itu segera dimakbulkan Allah SWT.

“Syukur, kita sembahyang Istisqa’ hari ini mendapat sambutan baik dan di tengah-tengah sembahyang itu turun hujan.

“Saya sendiri telah didedah oleh Allah dengan air hujan yang pertama semasa sembahyang hari ini sangat-sangat besarlah harapan, mudah-mudahan Allah beri pada kita bahagia di dunia dan akhirat.

“Tiada erti kita bahagia di dunia tetapi akhirat kelak kita masuk neraka. Dengan sebab itu saya berusaha supaya rakyat Kelantan faham bahawa kesusahan yang berlaku atas dunia ini adalah berpunca daripada dosa.

“Ayat-ayat Quran banyak menyebut bala yang menimpa manusia ini adalah berpunca daripada dosa.

“Oleh yang demikian kita kena pakat-pakat (sama-sama) tegur, nasihat, tak kiralah dalam apa jua pun keadaan termasuk politik, ekonomi kerana ini cara Islam, bukan cara demokrasi, bukan cara komunis dan juga sosialis, tapi cara Islam” katanya.

Menjawab soalan sama ada solat hajat dan solat istisqa yang diadakan pagi ini sebagai tradisi negeri Kelantan, beliau berkata “wallahualam. Yang pastinya nabi Muhammad SAW sendiri sembahyang istisqa’ setiap kali berlakunya kemarau”. (The Malaysian Insider)

Pengarah Filem Lucah Dirai Bertanding Parlimen Britian.

2 pelakon lucah diraikan oleh hos Nicki Hunter (kiri) yang juga penggiat bidang pornografi di pub Sardo's Grill dan Lounge, Burbank, California (gambar atas). (Bawah) Anna Arrowsmith

LONDON.Seorang pengarah filem lucah, Anna Arrowsmith mengumumkan akan bertanding bagi kerusi Parlimen Britain pada pilihan raya akan datang, lapor sebuah akhbar semalam.

Wanita itu yang menguruskan agensi filem porno Easy on the Eye, menyatakan bahawa dia akan bertanding atas tiket Parti Liberal Demokrat di Gravesham, Kent.

Arrowsmith, 38, ialah pengarah filem lucah wanita pertama di Britain dan telah menerbitkan lebih 300 filem porno selain dinamakan pengarah terbaik Anugerah Filem dan Televisyen Dewasa Britain pada 2008 dan 2009.

Wanita itu yang memiliki ijazah sarjana muda Seni Halus dan Sarjana Falsafah berkata, dia bertanding untuk membersihkan politik Britain daripada pelbagai skandal terutamanya kontroversi tuntutan perbelanjaan melampau di kalangan anggota Parlimen.

"Kepada penduduk Kent, saya berharap anda tidak menilai saya berdasarkan kerja saya. Saya melibatkan diri dalam industri filem lucah untuk menjadikan filem itu lebih mesra wanita," kata Arrowsmith.

"Pada era ini, orang ramai yang hidup dalam masyarakat demokrasi sepatutnya diberi pilihan untuk menonton apa yang mereka mahu," tambahnya. Berita Agensi.

Sementara itu menurut berita AP, di Burbank, Amerika Syarikat (AS), sebuah pub di sini, California menjadi popular di kalangan penduduk tempatan dan pelancong sejak ia menganjurkan Malam Karaoke Bintang Pornografi pada setiap hari Selasa. Pada hari berkenaan, pub Sardo's Grill & Lounge dipenuhi dengan pengunjung yang datang untuk melihat bakat nyanyian aktres dan aktor filem lucah AS.

"Saya dahulu pernah membuat rakaman lagu tetapi memilih menjadi bintang pornografi kerana tawarannya lumayan," kata seorang aktres lucah popular, Nicki Hunter selepas nyanyiannya mendapat tepukan gemuruh para pengunjung.

Premis yang dimiliki seorang bekas pustakawan berusia 52 tahun, Seymour Satin itu turut menjadi tempat di mana puluhan pelakon dan penggiat industri filem lucah berehat selain mengadakan rundingan perniagaan.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Kini Aktivis filem lucah mula dihormati, kalau pelakon filem itu dah lama. Mantan Presiden AS, Filipina pun pernah dari pelakon. Tidak hairan kalau penyakit ini boleh menjalar ke negara-negara timur.

Mengapa Masih Ada Sendiket Gores & Menang?

PENGGUNA

TAHAN...ahli sindiket yang ditahan, semalam.

Ahli sendikit yang ditahan semalam.

KUALA LUMPUR: Setiausaha Kerja Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan, patah dua jari tangan kanan manakala pekerjanya menerima beberapa jahitan pada bahagian belakang selepas dibelasah sekumpulan 20 lelaki ketika mereka cuba berunding dengan ahli sindiket gores dan menang.

Dalam kejadian kira-kira jam 10 malam kelmarin di sebuah bangunan rumah kedai di Metro Prima, Kepong di sini, Nadzim dan pekerjanya mendakwa dibelasah lebih 15 minit oleh kumpulan terbabit yang bersenjatakan pedang samurai, pisau, besi dan cota. Difahamkan, Nadzim dan pekerjanya itu pergi ke premis terbabit bersama seorang warga emas berusia 60-an yang mahu menuntut wang RM6,000 bagi menebus barang kemas mangsa yang digadaikan ahli sindiket itu.

Menurut Nadzim, dia dan pekerjanya pergi ke premis terbabit untuk berunding selain mendapatkan semula wang mangsa.

“Saya ke sana bersama mangsa dan dua orang anaknya serta pembantu, namun setibanya di premis itu seorang lelaki berusia 30-an enggan mengaku mengenai kegiatan gores dan menang yang didalanginya lalu mengarah kami pulang.

“Kami cuba berlembut dengannya dan suspek mengarahkan kami masuk ke sebuah bilik untuk berunding. Ketika itu suspek memberi amaran dan mengugut mencederakan kami sekiranya tidak meninggalkan premis terbabit dengan segera,” katanya ketika ditemui, semalam.

Memandangkan Nadzim bertegas meminta wang itu dipulangkan, suspek menghamburkan kata-kata kesat menghalaunya hingga berlaku pertikaman lidah menyebabkan dia ditumbuk.

“Pada masa sama, suspek menjerit memanggil rakannya dipercayai tonto dan datang menyerang kami bersenjatakan pedang samurai, pisau, besi dan cota.

“Kami yang dibelasah hanya mampu mempertahankan diri dan berserah kepada nasib kerana pintu premis terbabit dikunci menyebabkan kami gagal melarikan diri,” katanya.

Nadzim berkata, dia dan pekerjanya, Afif, 20, dibelasah hampir 15 minit menyebabkan dua jari tangan kanannya patah manakala pekerjanya cedera pada bahagian belakang akibat ditoreh dengan pisau. “Mangsa sempat menghubungi polis. Menyedari ketibaan polis, beberapa ahli sindiket itu melarikan diri membawa senjata yang digunakan,” katanya.

Pihak berkuasa tiba kira-kira lima minit kemudian memberkas 10 lelaki termasuk dalang sindiket itu. Nadzim dan pekerjanya diarahkan membuat laporan di Balai Polis Sentul di sini, untuk membantu siasatan sebelum dikejarkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL), mendapatkan rawatan susulan.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Lagi-lagi kes gores dan menang. Tak habis-habis, masih ada. Kerajaan perlu tangani sungguh-sungguh sebelum ianya merebak lebih besar. Rakyat taraniaya dan tergores, siapa sebenarnya yang menang?

SPM: 2 pelajar Maahad Muhammadi dapat 15A

KOTA BAHRU, 11 Mac: Pelajar-pelajar sekolah agama di Kelantan terus mengungguli pencapaian dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2009 apabila seorang pelajar mendapat 12A+.

Pelajar terbabit, Ahmad Harith Zabidi Azhar dari Maahad Muhammadi Lelaki itu juga mendapat 2A dan 1A menjadikan pencapaian keseluruhan 15A. Manakala Habibah Hanan Mat Yusof dari Maahad Muhammad Perempuan pula mendapat 10A+ di mana jumlah keseluruhan subjek (15A).

Pencapaian bagi kedua-dua sekolah tersebut ialah 100 peratus. Keputusan SPM bagi sekolah bagi Maahad Muhammadi Perempuan diumumkan Pengarah Yayasan Islam Kelantan (Yik), Ahmad Robert Abdul Rahim pagi tadi. Pengumuman di Maahad Muhammadi Lelaki dilakukan pengetuanya, Azhar Salleh petang ini.

Seramai 385 calon menduduki peperiksan SPM di Maahad Muhammadi Perempuan. Daripada jumlah tersebut seorang mendapat 15A, 14A (1), 13A (1), 12A (9), 11A (9), 10A (13) dan 9A (22). Di Maahad Muhammadi Lelaki, seramai 359 pelajar menduduki SPM tahun lepas, di mana keputusan keseluruhan tahun ini meningkat. Keputusan tersebut iaitu seorang pelajar mendapat 15A, masing-masing seorang mendapat 14A dan 13A, 12A (5), 11A (10), 10A (14) dan 9A (20).

Sementara itu, Habibah Hanan (gambar) yang juga pelajar terbaik Maahad Muhammadi Perempuan mendedahkan rahsia kejayaannya dengan mengikuti kaedah yang digunakan pelajar yang telah berjaya sebelum ini.

“Biasalah kalau ingin berjaya, kita kena ikutilah jejak langkah mereka yang telah berjaya. Saya mengetahui cara belajar Kak Fatimah, Kak Madihah dan Kak Amalina belajar.

“Saya cuba mengikuti cara mereka dan kalau tidak sesuai saya akan membuat kaedah sendiri,” katanya ketika ditemui pemberita.

Beliau mengakui, pelajar cemerlang SPM 2008 peringkat negara, Nik Nur Madihah Nik Mohd Kamal sebagai idolanya untuk mencapai kecemerlangan. Pelajar berasal dari Jalan Bayam, Kota Bharu merupakan anak bongsu daripada 10 beradik. Ayah dan ibunya merupakan pesara guru.

Ditanya ke mana akan melanjutkan pengajian selepas ini, beliau memberitahu akan berbincang keluarga dan guru terlebih dahulu. “Namun saya minati Fizik, tetapi saya tidak mendapat A+. Selain itu saya juga meminati bidang kehakiman. Bagaimanapun keluarga meminta saya menyambung pengajian dalam bidang perubatan,” katanya.

Tahun lepas Nik Nur Madihah juga dari Maahad Muhammadi Perempuan muncul pelajar terbaik SPM peringkat kebangsaan apabila mendapat 20A.

Intisari maklumat..

 • Seramai 7,987 calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2009 memperoleh gred cemerlang (A+, A, dan/atau A-) bagi semua mata pelajaran yang diduduki.

 • Daripada jumlah itu, seramai 255 calon mendapat gred cemerlang tertinggi A+ iaitu 214 calon dari sekolah Kementerian Pelajaran manakala 41 calon lagi merupakan calon persendirian, swasta dan sekolah tajaan agensi.

 • Pada keseluruhannya pencapaian calon kali ini amat membanggakan dan melebihi pencapaian tahun sebelumnya.

 • Pencapaian calon mengikut lokasi bandar dan luar bandar juga menunjukkan peningkatan berbanding tahun sebelumnya. (AK)
 • Kes Isteri Non Muslim & 3 Anak Mualaf - Prof Dr Aziz Bari


  GOMBAK, 11 Mac: Pakar Perlembagaan dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Profesor Dr. Abdul Aziz Bari menganggap ketetapan Mahkamah Tinggi Ipoh menyerahkan hak penjagaan tiga orang anak bagi seorang mualaf, kepada seorang ibu kandung yang bukan beragama Islam adalah tidak begitu jelas.

  Menurut beliau, ketidakjelasan tersebut ekoran belum ada lagi penghakiman bertulis dari mahkamah terbabit. “Kes ini tidak begitu jelas kerana belum ada penghakiman bertulis,” kata beliau, seperti yang dipetik dari emailnya kepada Harakahdaily petang tadi.

  Pun begitu, berdasarkan tindakan Hakim Wan Afrah Wan Ibrahim menemui juvana terbabit seperti yang dilaporkan beberapa media, Abdul Aziz yakin ketetapan tersebut sebenarnya dibuat dengan mengambil kira kehendak dan kebajikan juvana-juvana terbabit.

  “Dari apa yang dilaporkan, hakim telah bercakap dan menemui kanak-kanak itu dan pastinya memutuskan apa yang sesuai dengan kehendak dan kebajikan mereka,” jelasnya.

  Bercakap dari segi kehukuman, sama ada Islam atau sivil, beliau berpendapat berkata, soal kebajikan dan kepentingan anak-anak sebenarnya mengatasi yang lain. Mengulas tentang kelayakan M Indera Ghani, iaitu ibu kandung kepada ketiga-tiga juvana terbabit, beliau menasihatkan semua pihak supaya tidak memperbesarkan isu ketidak-Islaman ibu terbabit.

  Ujarnya lagi, ketidak-Islaman ibu terbabit seharusnya tidak dipandang secara negatif kerana soal keimanan seseorang adalah dalam urusan Allah. “Soal ibu bukan Islam saya fikir jangan dibesar-besarkan dan dipandang sebagai semestinya negatif. Soal iman ialah soal Allah s.w.t,” ujarnya.

  Bagaimana pun, beliau menyuarakan rasa faham dengan sensitiviti dalam kalangan umat Islam di tanah air. “Saya faham umat Islam kebanyakannya mengandaikan ini satu penghinaan kepada Islam, tak semestinya,” beliau menambah.

  Dalam pada itu, sekiranya juvana beragama Islam terbabit ditukar ke agama asal, beliau menegaskan bahawa pihak berwajib bolehlah mengambil tindakan yang dianggap wajar dan sesuai. Ekoran itu, beliau menasihatkan semua pihak memandang status beragama juvana-juvana terbabit secara matang.

  “Pengislaman automatik (yang dihujahkan oleh kebanyakan orang Islam) saya fikir perlu dilihat dengan lebih matang,” jelasnya.

  “Memilih agama perlukan kefahaman dan kewarasan, ia tidak boleh dipaksa. Lainlah dalam keadaan kedua-dua ibu dan bapa memang sedia Islam.”

  Abdul Aziz berkata, di sisi perlembagaan memang mencukupi seorang sahaja dari ibu atau bapa untuk menentukan agama si anak. Disebabkan itu, Abdul Aziz berpendapat bahawa menggunakan mahkamah syariah untuk menentukan hak penjagaan kepada kanak-kanak terbabit adalah meragukan. “Kes ini melibatkan orang bukan Islam jadi kedudukan mahkamah syariah agak meragukan,” jelasnya.

  Sebaliknya, menurut beliau, sekiranya kes terbabit dibicarakan di mahkamah sivil seperti sekarang, undang-undang Islam masih boleh dijadikan digunakan dalam proses penghujahan.

  “Tetapi kalau ia dibawa ke mahkamah sivil pun undang-undang Islam boleh dihujah dan dipakai.

  “Tidak semestinya hanya kerana kes itu di mahkamah sivil undang-undang Islam diketepikan,” jelasnya.

  Tuntas dari itu, beliau berkata, peruntukan dalam perlembagaan serta undang-undang tertentu seharusnya memberi ruang kepada kedudukan agama Islam di tanah air.

  Dalam perkembangan yang sama, peguambela Mohammad Faizal Che Yusof dilaporkan, memfailkan permohonan di mahkamah supaya pelaksanaan kehakiman Hakim Wan Afrah itu ditangguhkan. Turut dilaporkan, M Indera Ghandi mendakwa bekas suaminya, Muhammad Riduan Abdullah atau K. Pathmanathan telah mengIslamkan anak mereka pada April tahun lalu.

  Lanjutan itu, Indera yang juga guru tadika cuba mendapatkan perintah mahkamah syariah bagi hak penjagaan anak-anak kandungnya mereka. Ummu Salamah, 13, dan Abu Bakar, 12, dilaporkan tinggal bersama-sama Indera di Ipoh, manakala Ummu Habibah, 2, dilaporkan tinggal bersama-sama Mohammad.

  Pada 22 Januari lalu, Hakim Wan Afrah dilaporkan menangguhkan perbicaraan kira-kira 10 minit demi meluangkan masa dengan juvana terbabit di kamar hakim. Hakim Wan Afrah dilaporkan berkata, beliau mahu bercakap sendiri dengan semua juvana terbabit demi memastikan bahawa beliau membuat ketetapan kehakiman yang tepat. Pun begitu, Muhammad dilaporkan tidak membawa anak bongsu mereka ke mahkamah seperti yang diarahkan oleh hakim.

  Sementara itu Malaysiakini.com melaporkan Mahkamah Tinggi Ipoh hari ini menyerahkan hak penjagaan tiga orang anak dalam kes melibatkan seorang mualaf, kepada ibu mereka yang bukan beragama Islam. Peguam defenden, Mohammad Faizal Che Yusof, bagaimanapun, akan memfailkan permohonan menangguhkan pelaksanaan penghakiman tersebut petang ini. Hakim Wan Afrah Wan Ibrahim membenarkan permohonan M Indira Ghandi untuk mendapatkan hak penjagaan anak-anaknya yang didakwa diIslamkan oleh suaminya setelah perbicaraan lebih setahun. (AK)

  Royalti Minyak : M'sia Malayan Union -UMNO Gua Musang


  KUALA LUMPUR, 11 Mac — Tengku Razaleigh Hamzah, yang kini menjadi tumpuan isu royalti minyak, menyamakan Malaysia yang ditadbir Barisan Nasional (BN) sekarang mirip Malayan Union — sistem pentadbiran yang digerakkan British tetapi mendapat tentangan hebat lebih enam dekad yang lalu.

  Sehubungan itu, kata putera Kelantan ini, kajian semula tata urusan antara kerajaan persekutuan dan negeri amat diperlukan untuk mengembalikan “hak berperlembagaan” negeri yang dilucutkan sejak kebelakangan ini.

  “Putrajaya bertindak seperti kita sebuah negara kesatuan dan bukannya persekutuan,” kata Ahli Parlimen Gua Musang ini, wakil rakyat paling lama berkhidmat, pada forum umum mengetengahkan hubungan antara persekutuan dan negeri anjuran Majlis Peguam di sini hari ini.

  “Secara ironis, dari segi amalan kita menjadi Malayan Union yang mana generasi terdahulu membantah dan menewaskannya,” kata Tengku Razaleigh sambil menambah, kerajaan persekutuan merampas kuasa-kuasa negeri dan mengawal ketat sumber-sumber negeri, malah haknya untuk menentukan bagaimana agama boleh diamalkan.

  “Ini tidak berperlembagaan dan mesti ditahan dengan segera sebagaimana Malayan Union ditentang dengan penuh bertenaga.

  “Dalam jangka panjang Malaysia tidak boleh berdaya maju sebagai sebuah negara kesatuan,” kata Ketua Umno Bahagian Gua Musang ini kepada hadirin dalam lingkungan 50 hingga 70 orang termasuk duta-duta, antara dari Kanada dan Belgium.

  Beliau menekankan bahawa kesimbangan kuasa antara persekutuan dan negeri adalah mengecewakan dan kini memihak kepada kerajaan pusat, serta “tertumpu dalam tangan perdana menteri”.

  Sehubungan itu kata beliau, kajian untuk mengembalikan keseimbangan sangat diperlukan.

  Tambah Tengku Razaleigh, perkara itu boleh dilakukan sama ada menerusi undi di dewan undangan negeri ataupun menerusi Majlis Raja-raja Melayu.

  Beliau yang bertanggungjawab dalam soal menubuhkan Petronas mengkritik kerajaan persekutuan pimpinan BN yang terus menafikan hak bagi Kelantan untuk mendapatkan bayaran “royalti” minyak.

  Selain penafian itu dihebohkan menerusi akhbar-akhbar, kata beliau, ia diulangi oleh pegawai-pegawai kerajaan yang sewajarnya dilihat dengan serius.

  Ini kerana menurut beliau, “kuasa kerajaan persekutuan terhadap sumber-sumber ini, sebagaimana dalam semua perkara lain, adalah satu kuasa yang diturunkan daripada kedaulatan asal setiap negeri.” Menurut The Malaysian Insider.

  Sementara itu, pada hari yang sama, BERNAMA melaporkan, Kelantan tidak layak dalam tuntutan royalti minyak di luar perairan negeri itu kerana Ordinan (Kuasa-Kuasa Perlu) Darurat 1969 masih berkuatkuasa, kata seorang pengamal undang-undang. Datuk Mohd Hafarizam Harun berkata peruntukan No. 7 Ordinan itu menetapkan sempadan negeri iaitu bumi negeri berkenaan serta perairan wilayah negeri itu sejauh tiga batu nautika yang diukur dari paras air surut. Namun dua telaga minyak dipertikai Kelantan terletak di luar “kawasan” itu.

  Beliau mengulas kenyataan bekas Ketua Menteri Sarawak Tun Abdul Rahman Yakub yang menyokong pendirian Kerajaan Pusat bahawa Kerajaan Negeri tidak berhak menuntut royalti minyak kecuali ia dapat membuktikan perairan wilayah negeri itu melebihi tiga batu nautika.(AK)

  Thursday, March 11, 2010

  PKR Tegas Pertahan Semangat PR, Khalid Sindir PAS?


  KUALA LUMPUR, 11 Mac — Ahli Parlimen Shah Alam dari PAS, Khalid Samad (gambar) terharu dengan ketegasan PKR memecat rakannya Zulkifli Noordin Sabtu lalu walaupun sanggup kehilangan satu lagi kerusi di Parlimen.

  Keputusan memecat Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu itu mengakibatkan PKR kehilangan empat wakilnya di Parlimen, yang kini bertindak anggota Bebas di Dewan Rakyat.

  Khalid dan Zulkifli pernah berperang mulut dengan masing-masing mencabar agar keluar parti ekoran polemik penggunaan kalimah “Allah” awal Januari lalu.

  Kemudian Zulkifli membuat laporan polis agar Khalid disiasat di bawah Akta Hasutan, mendakwa Ahli Parlimen Shah Alam itu menghina Islam dan institusi diraja dan dewan perundangan apabila meminta agar enakmen agama negeri dikaji semula.

  Zulkifli disiasat atas perbuatan itu yang disifatkan sebagai membelakangkan semangat Pakatan Rakyat (PR).

  “Saya ingin mengucapkan tahniah kepada PKR yang mempunyai keberanian dan ketegasan untuk mengambil tindakan terhadap Zul Nordin,” kata Khalid yang juga Yang Dipertua PAS Shah Alam.

  Khalid, yang kini digantung enam bulan daripada semua jawatan dalam PAS memberitahu, walaupun berhadapan dengan kemelut peristiwa Ahli Parlimen yang melompat, PKR masih tetap sanggup melakukan apa yang diperlukan untuk menjamin kestabilan PR.

  “Walaupun mereka sedar bahawa pemecatan Zul akan menyebabkan PKR kehilangan satu lagi kerusi Parlimen dan DAP akan mempunyai satu kerusi lebih dari PKR, namun mereka terus bertindak tegas. Syabas,” katanya.

  Dalam komen terbukanya yang disiarkan menerusi blog beliau hari ini, Khalid berkata, tindakan tegas ini memberi mesej yang jelas berhubung komitmen PKR terhadap PR.

  Sekiranya mereka mementingkan diri mereka semata-mata dan meletakkan PR sebagai perkara yang tidak begitu penting di mana PR di letak di bahu dan bukan di kepala, sudah pasti mereka akan mempertahankan Zulkifli.

  “Mungkin dengan amaran keras secara bertulis akan dianggap sudah memadai. Mengapa mereka perlu kehilangan satu kerusi demi menjaga PR?

  “Seperti yang selalu disebut, politik merupakan persoalan angka, lebih banyak kerusi maka akan lebih kuat kamu.

  “Namun ketegasan mereka ini menyebabkan semua para penyokong PR merasa lega dan selesa. Termasuk juga ahli PAS yang kelihatan turut bersorak semasa persoalan ini disebut,” katanya.

  Demi menjaga PR, kata beliau, PKR sanggup memecat beliau walaupun akan kekurangan bilangan kerusi iaitu satu tindakan yang ‘melemahkan diri’ dari sudut angka.

  “Saya secara kebetulan pula terlibat secara terus. Ini adalah kerana di antara faktor utama Zul dipecat adalah kerana laporan polis yang beliau buat terhadap diri saya.

  “Datuk Seri Wan Azizah telah menyebut semasa konvensyen PR Selangor, ‘Zul menyerang kawan. Kita tidak boleh benarkannya.

  “Kenapa dia perlu menyerang kawan. Kawan yang dimaksudkannya itu adalah saya dan saya berasa terharu dengan semangat setiakawan serta kejujuran persepakatan yang ditunjukkan.

  “Saya tidak pernah meminta persoalan laporan polis terhadap saya itu diambil kira,” katanya.

  Khalid berkata beliau ingin menegaskan kerana tidak pernah mengadu kepada Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim ataupun mana-mana pimpinan PKR berhubung tindakan Zulkifli terhadap dirinya.

  Mengulas perkembangan semasa ini, Khalid menulis, sekiranya setiap parti dalam PR menunjukkan komitmen terhadap pakatan sepertimana ditunjukkan oleh PKR, beliau yakin PR akan mempunyai masa depan yang amat cerah.

  “Namun sekiranya komitmen yang diberikan terhadap PR adalah hanya sekadar yang akan menguntungkan parti sendiri secara jangka masa pendek, maka PR akan sentiasa berhadapan dengan kebuntuan.

  “Adalah perlu difahami bahawa masa depan setiap parti bergantung kepada kejayaan PR. Jika PR berjaya, maka setiap satu parti komponen yang bersama PR akan turut berjaya.

  “Jika PR gagal, hasil dari keinginan untuk membela orang yang bermasalah dan suka menimbulkan masalah, seperti Zul, demi kononnya kepentingan parti sendiri, maka kita semua akan gagal,” katanya. (Sumber: The Malaysian Insider)

  Komen Blog Ibnu Hasyim: YB Khalid Samad puji ketegasan PKR kerana sanggup hilang 1 kerusi parlimennya demi semangat setikawan bersama PR, bertindak kepada orang yang membuat repot polis kepada beliau, walaupun beliau terharu. Itu kata Khalid.

  Ada orang lain tambah, PAS sanggup kenakan tindakan disiplin kepada Khalid kerana mempertahankan orang yang dituduh bertindak 'membelakangkan' semangat setiakawan itu. Tapi itu bukan kata Khalid. Cuma anggapan orang luar.

  Wednesday, March 10, 2010

  Kahwin Bawah Umur -Nik Aziz.. Bagaimana Dengan Natrah?

  Gambar Natrah, 2 dari kiri hadapan, gadis yang dikahwinkan di bawah umur kerana tidak mahu dirampas oleh keluarganya supaya kembali kepada agama bukan Islam.. lihat sejarahnya..

  KOTA BHARU
  : Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, beliau tidak bersetuju dengan perkahwinan di bawah umur walaupun ia adalah sah dari segi agama.

  Beliau berkata, Islam menggalakkan sesuatu perkahwinan untuk mendapatkan zuriat dan bukan semata-mata dilihat dari sudut untuk memuaskan nafsu dan amalan sunnah Nabi Muhammad, semata-mata.

  "Seperti juga kita makan buah durian adalah untuk mendapatkan rasa nikmat isinya, dan membuang segala benda yang tidak mendatangkan faedah seperti kulit dan bijinya.

  "Begitu juga dengan berkahwin kita digalakkan bagi mendapatkan zuriat yang baik hasil percantuman jenis. Jadi saya tidak setuju jika kahwin terlalu muda, bawah umur seperti itu," katanya.

  Banyak cara lain yang boleh dilakukan untuk mengikut amalan sunnah Nabi, bukan melalui kaedah perkahwinan cara itu, katanya mengulas tindakan seorang bapa dari Jelawang, Jeli, yang mengahwinkan anak perempuannya berusia 11 tahun dengan lelaki berusia 41 tahun, kononnya tuntutan sunnah Nabi.

  Ini adalah kejadian kedua membabitkan pernikahan budak perempuan di bawah umur di negeri itu selepas kejadian pertama membabitkan seorang bapa mengahwinkan anak perempuannya berusia 10 tahun di Pasir Mas sebelum ini.

  Nik Aziz berkata, beliau hairan kejadian itu boleh berlaku sedangkan kerajaan negeri sudah membuat peraturan melalui Enakmen Keluarga Islam yang mensyaratkan setiap pasangan wanita berusia 16 tahun ke atas sebelum dibenarkan berkahwin mengikut enakmen itu. - BERNAMA

  Komen Blog Ibnu Hasyim: Bagaimana dengan kisah Natrah, berkahwin bawah umur demi kepentingan Islam? Bagaimana dengan perkahwinan Nabi dengan Aisyah?

  Ada kaitan, sila lihat...

  Seminar Hak Bukan Islam Dlm Pemerintahan Islam -Nik Aziz

  KUALA LUMPUR, 10 Mac — Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat mengesyorkan seminar menyentuh hak-hak bukan Islam dalam pemerintahan berteraskan Islam sempena Muktamar PAS pertengahan tahun ini dalam usaha memantapkan Pakatan Rakyat.

  Kata beliau, melalui seminar sedemikian PAS boleh melakukan pendekatan yang baik dalam menghubungkan kefahaman antara pemimpin Islam dengan bukan Islam.

  “Demi mengukuhkan lagi Pakatan Rakyat dan bagi mempersiapkan diri mendepani banyak lagi cabaran mendatang, maka PAS sewajarnya mengadakan satu seminar atas isu hak-hak bukan Islam di dalam pemerintahan berteraskan Islam bersempena Muktamar PAS akan datang,” kata beliau dalam perutusannya sempena ulang tahun kedua Pakatan Rakyat.

  Dalam pilihan raya umum ke-12 Mac 2008, Pakatan Rakyat menguasai lima negeri termasuk Kelantan yang dimenangi PAS pada 1999. Bagaimanapun Perak berpindah tangan awal tahun lalu.

  Pakatan Rakyat yang dianggotai PAS, DAP dan PKR juga memperoleh satu pertiga kerusi di Parlimen — kali pertama dalam sejarah pilihan raya negara ini.

  Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan memberitahu bersempena dengan dua tahun usia Pakatan Rakyat ini beliau berharap para pemimpin dan pendukung perjuangan ikatan itu dapat menguatkan lagi tekad ke arah membina perpaduan dan persefahaman serta keyakinan agar terus utuh di atas prinsip keadilan untuk semua rakyat.

  “Ini kerana prinsip tersebut adalah sejajar dengan ajaran Islam yang mengutamakan keadilan untuk semua kaum di negara,” katanya.

  Sehubungan itu kata beliau, ada baiknya seminar itu dapat menjadikan tulisan As-Syeikh Dr. Yusoff al-Qaradhawi, bertajuk “Ghairul muslimin fil mujtama’ul-Islami” sebagai bahan rujukan penting untuk perbincangan.

  “Mungkin dengan penganugerahan tokoh Maal Hijrah oleh kerajaan Malaysia kepada as-Syeikh Dr. Yusoff tahun lalu adalah suatu titik persetujuan awal bagi menerima idea-idea baik daripada beliau untuk difahami dan diamalkan dalam kerajaan.

  “Sekali gus ia boleh diajak bersama para pemimpin politik bukan Islam menyertai seminar tersebut,” katanya. (Sumber: The Malaysian Insider)

  Teroris Aceh siri 2: 7 Perkara, Jaga-jaga..

  Oleh: Harits Abu Ulya; Ketua Lajnah Siyasah DPP-HTI

  Rabu, 10/03/2010 08:10 WIB: Sambungan dari Teroris Aceh siri 1: Benarkah Adanya?

  KEKECEWAAN sangat mungkin terjadi, dan diwilayah-wilayah tertentu komponen yang bersebrangan mengakomodir aktifitas (latihan dan semisalnya) orang-orang yang sevisi dan seideologi. Karena suatu hal yang aneh jika ada sekelompok orang berlatih perang tanpa terhendus oleh warga, dan di aceh itu bisa terjadi karena jaminan atau sepengetahuan “penguasa” wilayah tersebut.

  Seperti halnya pernyataan salah seorang anggota DPRK Lhokseumawe dari Partai Aceh, Sudarwis sejauh ini, pihak KPA punya jaringan mulai dari tingkat pemerintahan hingga pedesaan. Jadi menurutnya tidak mungkin ada aksi lain yang tidak terpantau oleh mereka. (RakyatAceh.com,2/3).

  Menjadi lebih aneh,kalau aktifitas kelompok bersenjata dan di tuduh kelompok teroris ini sudah berlangsung sejak beberapa tahun lalu seperti pernyataan Irwandi (Gubernur, Aceh 9/3). Pertanyaannya, kenapa baru saat ini diungkap dan dilakukan penyergapan? Bukankah langkah penangangan terorisme juga menempuh strategi preventif? Hingga tidak perlu menunggu kelompok ini tumbuh dan berkembang besar.

  Dan masih banyak fakta yang ditutupi dengan isu terorisme, dari sebuah fenomena “friksi lokal” terkait sebuah visi politik perjuangan untuk masa depan Aceh. Dan friksi ini dikawatirkan mengancam kelangsungan perjanjian Helsinski, dan karena pertimbangan politik harus dibelokkan kepada isu teroris, dan harus diseterilkan keterkaitan dengan kelompok masa lalu.

  Langkah dan dukungan politik kelompok lokal Aceh telah banyak memberi keuntungan kepada penguasa saat ini. Lebih jauh lagi, kita menghendus upaya-upaya mendiskriditkan dan mewaspadai dayah-dayah (pesantren di Aceh) karena di duga melindungi atau menjadi tempat persembunyian “teroris”, karena kelompok yang berseberangan dengan faksi GAM yang berkuasa saat ini memang banyak basis dukunganya adalah dari kalangan dayah.

  Di tambah orang-orang dayah memiliki pemahaman yang utuh dan benar tentang Islam dan syariatnya, tentu akan memiliki prespektif yang bersebarangan terhadap kekuasaan di Aceh saat ini yang dianggap tidak respech kepada upaya penerapan syariah Islam.

  Tentu memungkinkan pada titik ini, isu teroris akan menemukan relevansinya dengan Islam dan kelompok-kelompok yang mengusung sayariat Islam. Suatu yang mungkin juga, ketika aksi kelompok Jalin meng-eskalasi lebih luas teritorialnya dan dukunganya maka posisi TNI yang saat ini di posisikan “diam” akan kembali berperan di Aceh, dengan misi baru pemberantasan terorisme, padahal sesungguhnya nanti yang di lakukan adalah memusuhi orang-orang Islam yang coba memperjuangkan syariat. Umat akan di jadikan musuh, dan skenario busuk adu domba seperti ini niscaya terjadi.

  Tidak cukup sampai disitu, untuk meyakinkan keterkaitan kelompok Jalin itu dengan pihak-pihak yang di stempel teroris adalah, dengan narasi “kelompok teroris Pemalang” menjadi pengekspor tindak terorisme di Aceh.Bahkan hari Selasa 9/3 di Pamulang ada sebuah drama baru “terorisme”, 2 orang di eksekusi dengan prosedur yang “kontra-HAM”, dan media secara masif melakukan stigmatisasi terhadap Islam dan kelompok Islam hanya karena ada simbol-simbol “cadar”, “jubah”, jenggot dan semisalnya.

  Di sinilah umat akan mudah di giring, untuk membenarkan kesimpulan-kesimpulan kelompok bersenjata di Aceh adalah kelompok teroris. Ada peristiwa di Aceh Besar dan ada drama eksekusi “teroris” di Pamulang. Seolah klop sudah desain “proyek kontra terorisme” di tengah-tengah kisruh Century gate dan kedatangan Obama yang akan meneguhkan pembicaraan tentang “terorisme” dengan pemerintah Indonesia.

  Umat wajib waspada.

  Pada titik inilah, umat Islam di Indonesia harus memahami dan waspada upaya-upaya mendiskriditkan Islam dan umatnya terkait dengan isu terorisme karena beberapa hal berikut;

  Pertama: Terorisme adalah sebuah isu dan menjadi proyek global AS paska peristiwa 9/11/2001 untuk melakukan penjajahan di negeri-negeri kaum muslimin yang memiliki potensi strategis untuk kepentingan kapitalis global, di mana pemerintah AS menjadi pengusungnya.

  Kedua: Indonesia bagian dari dunia Islam yang memiliki nilai strategis dari berbagai aspek. Baik demografi maupun SDA (sumber daya alam) dan geopolitik dikawasan Asia Pasifik maupun didunia Islam. Indonesia menjadi salah satu basis langkah kontra terorisme (yang secara tegas menempatkan Islam dan kelompok-kelompok yang dianggap radikal dan fundamentalis sebagai obyek proyek kontra teroris) dan kelompok ini dianggap sebagai sebab pemicu munculnya tindakan terorisme. Lebih dari itu,kelompok ini dipandang sebagai potensi ancaman terhadap eksistensi kapitalisme global yang di usung AS.

  Ketiga: Isu terorisme terbukti bagi AS di dunia Islam khususnya Indonesia mampu menciptakan keterbelahan di antara kaum muslimin. Umat Islam di adu domba dengan katagori-katagori serta pengelompokan, Islam moderat-fundamentalis dsb.

  Keempat : Isu terorisme akan terus diusung dan menjadi perhatian penguasa negeri ini (yang terjebak dalam proyek global AS), sampai terget pembungkaman seluruh komponen Islam yang dianggap mengancam eksistensi sekulerisasi dan liberalisasi betul-betul bisa di bungkam.

  Kelima: Dalam konteks kekinian, isu terorisme terbukti menguntungkan pihak-pihak tertentu keluar dari problem politik “century gate” dan delegitimasi kekuasaan yang ada.Dan menjadi alasan Indonesia meminta kembali kerja sama liliter dengan AS karena telah menunjukkan komitmennya terkait pengelolaan dan penanganan isu terorisme ini.

  Keenam : Isu terorisme hakikatnya salah satu strategi penjajahan AS untuk terus bertahan di dunia Islam.Tentu dengan bantuan dan loyalitas daripenguasa-penguasa negeri kaum muslimin yang berkhianat kepada Allah swt,Rasul SAW dan umat Islam.Karena terbukti Islam dan kaum muslimin menjadi korban.

  Ketujuh: Umat perlu intropeksi terkait jalan dan metode perjuangannya, jika yang dikehendaki adalah tegaknya syariat Islam di muka bumi ini. Karena tindakan “teroris” bukanlah jalan yang dituntunkan Rasulullah SAW untuk menegakkan syariat dan Khilafah Islam. Karena metode kekerasan dan teror akan menjadi bumerang terhadap perjuangan Islam dan nasib umat Islam.

  Semoga Allah menolong Islam dan umatnya yang tulun di jalan perjuangan Islam, sekalipun para pembenci Islam siang dan malam merancang untuk menjatuhkan dan memadamkan cahaya Allah SWt (Islam). Wallahu a’lam.

  Oleh Harits Abu Ulya
  Ketua Lajnah Siyasah DPP
  Hisbut Tahrir Indonesia.
  10 Mac 2010

  Teroris Aceh siri 1: Benarkah Adanya?

  Oleh: Harits Abu Ulya; Ketua Lajnah Siyasah DPP-HTI

  Rabu, 10/03/2010 08:10 WIB

  KETIKA kasus “skandal century” mencapai antiklimak melalui sidang paripurna DPR (3/3/2010), isu terorisme muncul lagi dan memegang estafet.

  Peristiwa ini mencuat dipermukaan sejak media memberitakan upaya penggerebakan kelompok bersenjata yang tengah mengadakan latihan militer di pegunungan Jalin, Jantho, Aceh Besar yang diduga berlangsung sejak September. Penggerebekan tersebut dilakukan pada Senin malam, 22 Februari lalu.

  Jaringan kelompok ini sempat terendus di Pancal dan Saree (lembah Seulawah-Aceh besar). Polisi mengaku menangkap sejumlah orang dari dua tempat ini, yang kemudian di boyong ke Jakarta. Selain itu juga terendus kembali posisinya di sekitar perbukitan Desa Bayu, Kemukiman Lamkabeu, Kecamatan Seulimum, Aceh Besar hingga akhirnya pecah kontak tembak pada hari Kamis.

  Korbanpun berjatuhan di pihak polisi dan kelompok Jalin. Masyarakat sipil juga menjadi korban dalam peristiwa ini.

  Selama pengepungan dan kontak senjata, angka korban, dari pihak Brimob 11 luka-luka (satu kemudian dievakuasi ke Jakarta untuk perawatan intensif), 3 personel meninggal (termasuk satu anggota Densus 88 Antiteror).

  Dari kelompok bersenjata 18 Ditangkap (semuanya diboyong ke Jakarta, termasuk dua orang yang ditangkap pada hari Senin karena diduga menjadi pemasok senjata (8/3) di Jawa Barat dan Jakarta), 2 meninggal (di Padang Tiji dan Lamkabeu), 2 senjata dan ratusan butir peluru disita. Dari pihak warga sipil 2 meninggal (satu di Jalin dan satu di Desa Bayu), 1 luka-luka. (acehkita.com, 8/3)

  Lagi-lagi kita disuguhi “drama” demikian mudahnya penghakiman terhadap kelompok bersenjata ini dengan sebutan 'teroris'. Hanya karena ditemukan beberapa barang yang diduga milik kelompok bersenjata tersebut terkait dengan simbol-simbol Islam (misalnya, buku-buku Islam dan atribut pakaian koko dll), dan ditangkapnya beberapa orang dari luar Aceh yang terlibat.

  Demikian pula kejahatan media bertabur pada isu ini, karena dengan mudahnya menjustice (menghakimi) bahwa ini adalah kelompok teroris bahkan berlebihan dengan membangun opini, kelompok teroris ini berusaha menjadikan wilayah Aceh Besar di jadikan “AKABRI-nya” teroris, dan di jadikan “Mindanao”nya, dan sebutan-sebutan hiperbol (berlebihan) lainya.

  Seolah media menemukan momentum untuk kembali membuat narasi, yang dalam beberapa waktu mengalami kesulitan untuk melakukan “image bulding” pasca tewasnya Noordin M Top dan di eksekusinya Syaifudin Zuhri di Ciputat agar isu terorisme bisa di terima oleh publik dan menjadi payung moral setiap langkah penanganan oleh pihak kepolisian sekalipun dengan cara-cara yang diduga sarat melanggar HAM, karena banyak orang-orang yang diduga teroris di eksekusi mati saat penggerebekan.

  Para pengamat juga tidak mau ketinggalan ikut menabuh genderang “analisis” yang tidak jarang sangat prematur, berdasarkan sangkaan dan dugaan semata-mata, tapi seolah sepakat untuk mentahbiskan keterkaitan kelompok ini dengan jaringan Jama’ah Islamiyah bahkan jaringan al Qoidah. Ditambah dengan munculnya blok di internet pengakuan Tandzim al Qaidah Aceh (yang sulit di verifikasi kebenarannya), dan menyematkan kepadanya tentang potensi ancaman terhadap keamanan Indonesia bahkan untuk keamanan Selat Malaka.

  Wajar Pro dan Kontra

  Tentu bagi masyarakat Aceh istilah teroris menjadi suatu yang ganjil, karena dalam kamus sejarah Aceh tidak pernah mengenal dan tidak ada teroris. Maka ini melahirkan tanda tanya dan pro-kontra, masyarakat kembali di hadapkan pada sikon yang tidak nyaman dengan sweeping dibanyak tempat dan ini membangkitkan trauma masa lalu selama konflik.

  Komite Peralihan Aceh (KPA) wilayah Pase melalui juru bicaranya Dedi Syafrizal dalam jumpa pers di kantor Partai Aceh Lhokseumawe (1/3), menilai bahwa pemberitaan adanya gerakan terorisme di Aceh merupakan isu murahan.

  Bahkan dinilai tidak rasional jika ada teroris yang muncul di Provinsi Aceh. Berita bahwa adanya gerakan teroris di Aceh sangat tidak berdasar. Ini diduga hanya sebuah rekayasa oleh oknum tertentu untuk kepentingan kelompok maupun pribadi. Kondisi itu seperti sudah direncanakan bukan terjadi dengan tiba-tiba.

  Malah setiap pergerakan membuat warga sipil mendapat musibah. “Kami mengklaim bahwa tidak ada gerakan teroris di Aceh umumnya dan Aceh Utara khususnya. Apalagi ada informasi sudah berada di Aceh sejak tahun 2005. Ini sangat tidak dapat diterima oleh akal sehat. Kami menilai ini hanya kerjaan orang-orang yang tidak menginginkan Aceh tetap damai.

  Adapun alasannya sangat gampang dilihat dengan kondisi daerah Aceh saat ini. Dari sejumlah pemberitaan terkait isu teroris jaringan jamaah Islamiah, bahwa target mereka adalah pihak asing. Sedangkan saat ini orang asing yang berada di Aceh sangat sedikit dan itupun sedang dalam misi kemanusiaan.

  “Dari sejumlah deretan peristiwa pasca perdamaian, ada sejumlah anggota KPA yang menjadi korban. Termasuk kejadian penggrebekan yang dikabarkan tempat latihan terorisme di Aceh Besar. Itu juga membuat anggota KPA (dengan nama julukan “ayah rimba” ) menjadi korban.(Rakyat Aceh.com,2/3)

  Anggota Komisi VIII DPR-RI Sayed Fuad Zakaria mempertanyakan sejauh mana dugaan adanya keberadaan jaringan teroris di Aceh dan kenapa baru sekarang diketahui. Mantan Ketua DPRA ini menambahkan, sebagaimana diketahuinya, daerah Aceh yang merupakan paling ujung Sumatera ini justru tidak pernah terdengar adanya kelompok jaringan Jamaah Islamiyah yang selama ini dicap sebagai kelompok teroris.(Rakyat Aceh.com, 2/3)

  Membaca Sebuah Kejanggalan

  Isu terorisme kali juga tidak lepas dari kejanggalan yang berefek munculnya pro-kontra.

  Pertama; Mengingat isu ini muncul sedemikian rupa di saat antiklimak kasus skandal Bank Century yang dibawa ke sidang paripurna DPR dan menghasilkan keputusan melalui voting opsi- C yang mengarah kepada “kontraksi kekuasaan” jika hasil sidang DPR ini dilanjutkan keputaran berikutnya.

  Kedua; Begitu juga isu ini muncul jelang kedatangan Obama ke Indonesia, dan seolah menjadi sesuatu yang harus dimunculkan melalui perhatian pemerintah ketika presiden RI (SBY) saat memimpin rapat terbatas bidang politik, hukum dan keamanan (Polhukam).

  SBY menagih tindak lanjut pemberian grasi dan pemberantasan terorisme. SBY juga mengingatkan pemberantasan terorisme tetap menjadi agenda dalam penegakan hukum dan HAM. (detik.com, 5/3)

  Begitu juga dengan sigap SBY memberikan pernyataan resminya melalui media televisi, bahwa kelompok Jalin tidak terkait dengan GAM dan lebih condong kepada justifikasi kelompok tersebut adalah teroris dan sikap ini juga di aminkan oleh penguasa setempat (Aceh; Irwandi Y).

  Ketiga: Selain itu, proyek kontra-terorisme menjadi salah satu prioritas 100 hari program kerja pemerintahan SBY, dalam 100 hari itu diharapkan bisa dirumuskan blue print tentang penanganan terorisme ini dan implementasinya tentu membutuhkan waktu panjang dan lebih dari 100 hari. Hal ini menjadi salah satu substansi dari pertemuan National Summit di Jakarta pada 29-31 Oktober 2009.

  Lebih lagi komitmen pada isu terorisme ini juga menjadi kesepakatan dan pembicaraan antara Obama dan SBY saat pertemuan terbatas di Singapura dan saat kunjungan Obama ke Indonesia akan kembali menjadi substansi dan komitmen kedua belah pihak Indonesia-AS.

  Negeri tetangga (Singapura) menjadi basis upaya kontra terorisme untuk kawasan Asia Tenggara, dalam kasus ini juga buru-buru mengeluarkan pernyataan warning atas acaman perompak di Selat Malaka yang kemudian dikaitkan dengan aksi terorisme di Aceh.

  Keempat: Sementara fakta di lapangan menunjukkan perihal yang berbeda dengan statemen politik pemerintah dan pihak kepolisian, demikian juga opini yang dibangun media (terutama sebuah media TV yang seolah mendapatkan hak eksklusif untuk menayangkan dan reportase langsung dari lapang, yang ini tidak bisa dilakukan oleh media lain karena tidak diberikan akses untuk melakukan hal yang sama).

  Karena beberapa fakta di lapangan (dari investigasi penulis dapatkan) membeberkan beberapa hal berikut: Dalam proses penyergapan tanggal 3 maret 2010, ada korban salah tembak yaitu “ayah Rimba” (nama panggilan) dia merupakan mantan salah satu panglima sagoe di wilayah Aceh Besar. Kenapa seorang panglima sagoe bisa ada ditempat penyergapan tersebut?

  “Ayah Rimba” berdalih sedang memancing di tempat tersebut, ini merupakan hal sangat janggal. Pengakuan dari salah satu aparat yang terlibat penyergapan menyebutkan bahwa terdapat sms dalam pesawat HP “Ayah Rimba” isinya “kapan turun, saya sudah siapkan mobil dibawah”.

  Tentu substansi sms ini melahirkan pertanyaan keterkaitan sekelompok orang yang diduga teroris dengan mantan kombatan GAM sekalipun bersifat personal “Ayah Rimba”. Begitu juga adanya nama Yudi yang ditangkap pada penyergapan 3 Maret juga ada keterkaitan dengan kelompok masa lalu di Aceh.

  Kelima: Banyaknya korban jiwa dari pihak polri menunjukan bahwa kelompok bersenjata Jalin begitu menguasai medan lapangan dan sangat terlatih dalam perang gerilya. Pertempuran hanya berlangsung disekitar lembah gunung Seulawah, dan dalam waktu yang cukup panjang 22 jam. Ini menunjukan bahwa taktik dan strategi perang gerilya yang cukup berpengalaman, dengan jumlah personel polri ratusan tidak mampu menyelesaikn pertempuran sengit yang hanya melawan puluhan teroris. Kemampuan menguasai medan dan taktik gerilya hanya dimiliki oleh orang-orang yang terlatih dan biasa dengan habitat hutan.

  Keenam: Mengapa mereka memilih tempat di pengunungan Jalin Jantho ? Pegunungan Jalin Jantho adalah tempat yang paling kondusif untuk melakukan latihan perang. Masing-masing wilayah dimasa lalu dibawah seorang panglima, dalam kontek pasca perdamaian fakta dilapangan tidak semua kombatan selaras dan loyal dengan seluruh keputusan politik pimpinan tertingginya.

  Bersambung ke.. Teroris Aceh siri 2: 7 Perkara, Jaga-jaga..

  Hantu Dilelong RM6,585 Di Internet.  Gambar menunjukkan dua botol yang didakwa mengandungi dua hantu

  WELLINGTON - Dua hantu yang masing-masing terperangkap di dalam dua botol kecil akhirnya dilelong secara talian oleh pemiliknya, Avie Woodbury di New Zealand pada harga NZ$2,830 (RM6,585).

  Woodbury dari Christchurch di selatan New Zealand berkata, seorang pengusir hantu dari sebuah gereja berjaya menangkap dua entiti terbabit di rumahnya dan memasukkan mereka ke dalam botol kaca kecil mengandungi air suci. Hasil penjualan hantu-hantu terbabit akan diserahkan kepada sebuah syarikat jualan bantuan elektronik untuk golongan yang berhenti rokok.

  Penjualan itu telah disahkan oleh laman web lelongan Trademe semalam. Laman tersebut menolak tawaran oleh seorang pembida palsu yang menyebabkan harga lelongan mencecah sehingga AS$5,000 (RM16,710).

  Hantu itu dikatakan seorang lelaki tua bernama Les Graham yang meninggal dunia di rumahnya pada 1920-an dan seorang budak perempuan yang muncul mengganggu rumah itu selepas satu permainan memuja roh diadakan.

  Woodbury berkata, hantu-hantu itu menyebabkan dia tidak dapat makan atau tidur selain mengganggu dengan memasak air panas, menyentuh belakang leher, bersuara dari bilik lain dan menghilangkan barangan sebelum muncul di tempat lain.

  "Anjing di rumah menjadi 'gila' dan tidak mahu pergi ke bilik-bilik tertentu manakala anak perempuan saudara saya terpaksa duduk bersama saya selepas dia berkata pernah bercakap dengan seorang kanak-kanak perempuan." katanya. - AFP

  Wanted US10 Juta Pengebom Bali Mati Ditembak Di Aceh.


  Gambar yang disiarkan stesen televisyen Metro TV semalam menunjukkan lelaki dipercayai Dulmatin yang mati di sebuah kafe Internet di Aceh.

  JAKARTA - Tiga orang suspek pengganas terbunuh dalam satu serbuan di sebuah kafe Internet di Aceh semalam dengan salah seorang daripadanya dikatakan perancang serangan bom di Bali pada tahun 2002.

  Bagaimanapun, polis masih cuba untuk mengesahkan identitinya menerusi ujian asid deoxyribonucleic (DNA). Suspek perancang yang juga seorang pakar elektronik itu ialah Dulmatin. Dia sebelum ini didakwa melarikan diri ke Filipina dan Amerika Syarikat (AS).

  Wang ganjaran penangkapannya ialah AS$10 juta (RM34 juta). Pengeboman berani mati di Bali menyasarkan kelab-kelab malam yang popular di kalangan pelancong asing itu telah membunuh 202 orang dan merupakan serangan paling buruk di Indonesia.

  Serbuan tersebut adalah sebahagian daripada usaha polis menjejaki kumpulan militan Jemaah Islamiyah (JI) yang mempunyai hubungan dengan al-Qaeda dan baru-baru ini menubuhkan kem latihan ketenteraannya di Aceh. Jelas jurucakap polis, Edward Aritonang, suspek terbunuh selepas dia melepaskan tembakan dengan menggunakan sepucuk revolver ke arah polis.

  Gabenor Aceh, Irwandi Yusuf menyifatkan kewujudan pengganas yang baru di wilayahnya sebagai rangkaian hubungan Dulmatin. Irwandi bagaimanapun tidak memberi sebarang komen sama ada Dulmatin sudah mati atau sebaliknya. Sebelum ini, polis pernah tersilap menyatakan Dulmatin telah mati.

  Ketua militan dari Malayaia, Nordin Mohammad Top yang juga dikaitkan dengan pengeboman di Bali pernah dilaporkan terbunuh dalam 'pertempuran' dengan polis di Jawa, sebulan sebelum dia mati dalam satu serbuan pada bulan September. Stesen televisyen Indonesia, MetroTV menyiarkan gambar seorang lelaki di atas sebuah kerusi dengan tangannya memegang sepucuk revolver. Wajahnya dikaitkan sebagai Dulmatin. - AP

  Rasmi Buku Natrah: UMNO, PAS, Shahrizat & Penjajah...

  Muhyiddin Yassin bersama Fatini Yaacob (dua dari kanan) dan Dr. Zaini Ujang (kiri) melihat buku Natrah pada majlis pelancaran buku Natrah: Cinta, Rusuhan dan Air Mata di Kuala Lumpur, semalam.

  KUALA LUMPUR 9 Mac – Tan Sri Muhyiddin Yassin menggesa supaya persefahaman dan perpaduan politik yang ditunjukkan parti-parti yang mewakili umat Islam dalam memperjuangkan isu Natrah pada 1950 dijadikan contoh pada masa sekarang ini.

  Timbalan Perdana Menteri berkata, perpaduan politik seperti itu adalah amat penting bagi mempertahankan kebenaran dan kesucian Islam daripada dipandang rendah oleh mana-mana pihak.

  ‘‘Dalam hal persefahaman politik, kisah Natrah membuktikan bahawa umat Islam daripada latar ideologi politik yang berbeza mampu untuk bersatu dalam mempertahankan kesucian Islam.

  ‘‘Tokoh-tokoh seperti Karim Ghani, Dr. Burhanuddin al-Helmy, Tun Sardon Jubir, Tunku Abdul Rahman Al-Haj dan Tun Hussein Onn telah mengetepikan perbezaan ideologi politik masing-masing demi membela kesucian Islam yang dipandang rendah oleh penjajah.

  ‘‘Perpaduan ini terakam dalam lipatan sejarah sebagai perpaduan yang amat bermakna kerana tiga parti politik yang berbeza ideologi dan pendekatan ketika itu iaitu UMNO, Hizbul Muslimin dan PKMM (Parti Kebangsaan Melayu Malaya) boleh bersatu demi mempertahankan kesucian Islam,” katanya.

  Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis pelancaran buku bertajuk Natrah: Cinta, Rusuhan dan Air Mata yang ditulis oleh Karyawan Tamu Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Datin Seri Fatini Yaacob.

  Turut hadir Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah; Naib Canselor UTM, Profesor Datuk Ir. Dr. Zaini Ujang; Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa dan Ketua Penerangan Pas, Idris Ahmad.

  Buku setebal 474 muka surat berharga RM99 itu mengisahkan Huberdina Maria Hertogh atau nama Islamnya Natrah yang menjadi isu di Singapura pada 1950 akibat perebutan antara ibu angkatnya, Che Aminah dengan keluarga asal beliau yang berketurunan Belanda.

  Dia pada ketika itu berumur 13 tahun serta telah memeluk Islam dan bernikah gantung dengan seorang guru berusia 22 tahun bernama Mansor Adabi.

  Pasangan itu bagaimanapun dipisahkan oleh undang-undang British yang tidak membenarkan wanita di bawah umur 18 tahun daripada berkahwin sehingga mengakibatkan berlaku rusuhan.

  Menurut Muhyiddin, kisah Natrah itu juga telah memberikan kesedaran kepada orang Melayu untuk bangkit sebagai bangsa yang bermaruah.

  ‘‘Seperti kata Datin Seri Fatini dalam buku ini, Natrah secara peribadi sebenarnya tidaklah penting.

  ‘‘Yang penting adalah kesedaran orang Melayu dalam mempertahankan kesucian Islam dan kebangkitan orang Melayu sebagai bangsa yang bermaruah. Itulah yang amat penting sekali,’’ katanya.

  Dalam pada itu, katanya, isu Natrah juga telah memberikan pengajaran kepada umat Islam bahawa perlu diteruskan usaha-usaha bagi memastikan wujud keharmonian antara undang-undang Islam dan sivil di negara ini.

  ‘‘Ini sebagai penerus kepada usaha peguam bela Natrah, Allahyarham Profesor Tan Sri Ahmad Ibrahim yang telah mencadangkan supaya dimasukkan Perkara 121(1A) dalam Perlembagaan Persekutuan bagi mengangkat status dan bidang kuasa mahkamah syariah agar setara dengan mahkamah sivil,” katanya.

  Tambah Muhyiddin, kisah Natrah juga memberi pengajaran kepada semua pihak mengenai pentingnya usaha memupuk persefahaman antara masyarakat yang berbeza anutan agama.

  ‘‘Saya percaya bahawa proses perundangan bukanlah cara terakhir untuk menyelesaikan konflik antara agama.

  ‘‘Tentunya ada kaedah-kaedah alternatif yang sesuai untuk menangani isu yang amat sensitif ini seperti perbincangan, perundingan dan dialog antara pemimpin-pemimpin agama,” katanya.

  Dalam perkembangan berkaitan, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, kerajaan akan memberi perhatian yang serius terhadap cadangan supaya buku Natrah: Cinta, Rusuhan dan Air Mata dijadikan sebagai teks rujukan utama dalam mata pelajaran Kesusasteraan Melayu.

  ‘‘Saya percaya ini boleh dijadikan bahan rujukan di peringkat sekolah menengah tinggi,” katanya. (Diangkat dari UtusanMalaysia Online)

  Komen Blog Ibnu Hasyim:

  Pertama: Turut hadir dalam majlis pelancaran buku oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin itu ialah Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah; Naib Canselor UTM, Profesor Datuk Ir. Dr. Zaini Ujang; dan Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa serta Ketua Penerangan Pas, Idris Ahmad. Ertinya PAS dan UMNO kini boleh 'mengetepikan perbezaan ideologi politik masing-masing demi membela kesucian Islam yang dipandang rendah oleh penjajah.'

  Mengenepi, bukan menubuh Kerajaan Perpaduan, seperti tidak tertubuhnya kerajaan perpaduan antara tokoh-tokoh seperti yang disebutkan, iaitu Karim Ghani, Dr. Burhanuddin al-Helmy, Tun Sardon Jubir, Tunku Abdul Rahman Al-Haj dan Tun Hussein Onn, sebelum ini.. Walaupun telah disebutkan 'Perpaduan ini terakam dalam lipatan sejarah sebagai perpaduan yang amat bermakna kerana tiga parti politik yang berbeza ideologi dan pendekatan ketika itu iaitu UMNO, Hizbul Muslimin dan PKMM (Parti Kebangsaan Melayu Malaya) boleh bersatu demi mempertahankan kesucian Islam.'

  Kedua: Mungkin kisah Natrah ini bertentangan dengan kehendak Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat hari ini yang meminta pihak bertanggungjawab dalam soal nikah kahwin di Kelantan menyiasat dan mengambil tindakan sewajarnya ke atas perkahwinan melibatkan kanak-kanak perempuan bawah umur.

  Menterinya, Senator Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, kejadian itu menyalahi Enakmen Keluarga Islam Kelantan, di mana had umur minimum perkahwinan adalah 16 tahun bagi kaum wanita kecuali dengan kebenaran mahkamah syariah, seperti yang dilaprkan BERNAMA hari ini. Sedangkan dalam kisah Natrah diatas, dia masuk Islam dan berkahwin (nikah gantung) semasa berumur 13 tahun. Dan undang-undang British tidak membenarkan wanita di bawah umur 18 tahun berkahwin.

  Apakah Shahrizat masih mahu bertindak macam penjajah ke atas rakyat Kelantan yang sudah selesa dengan pentadbiran kerajaannya?

  Lihat seterusnya, Nartrah dari sudut yang agak berlainan...

  LinkWithin

  Related Posts with Thumbnails