Saturday, March 25, 2023

Ucapan gulung di Kongres Nasional Khas PKR semalam.

 

PKR lawan al-Quran

Ahli-ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) sepatutnya bersikap ‘menyerang’ terhadap kenyataan-kenyataan ahli politik yang berkeras untuk mempolitikkan agama, demikian kata-kata salah seorang pemimpin parti itu dalam ucapan penggulungannya di Kongres Nasional Khas PKR semalam.

Hal ini jelas menunjukkan kejahilan dan sifat buta al-Quran yang lebih parah daripada sifat buta huruf. Al-Quran menegaskan firman Allah SWT kepada para malaikat ketika hendak mencipta manusia pertama iaitu Nabi Adam AS, daripada zuriatnya dilahirkan seluruh manusia. Firman-Nya:

﴿وَإِذۡ قَالَ رَبُّكَ لِلۡمَلَٰٓئِكَةِ إِنِّي جَاعِلٞ فِي ٱلۡأَرۡضِ خَلِيفَةٗۖ قَالُوٓاْ أَتَجۡعَلُ فِيهَا مَن يُفۡسِدُ فِيهَا وَيَسۡفِكُ ٱلدِّمَآءَ وَنَحۡنُ نُسَبِّحُ بِحَمۡدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَۖ قَالَ إِنِّيٓ أَعۡلَمُ مَا لَا تَعۡلَمُونَ٣٠﴾

“Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat: ‘Sesungguhnya, Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi.’ Mereka berkata: ‘Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerosakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami sentiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan menyucikan Engkau?’ Tuhan berfirman: ‘Sesungguhnya, Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui.’” (Surah al-Baqarah: 30)

Para ulama’ mentafsirkan perkataan khalifah dalam bahasa al-Quran yang disebutkan dalam ayat di atas dengan makna siasah yang bererti politik. Perkara ini telah dihuraikan oleh para ulama’ sebagaimana berikut:

‌إِقَامَةُ ‌الدِّينِ ‌وَسِيَاسَةُ الدُّنْيَا بِهِ.

“Menegakkan al-din (Islam) dan politik mentadbir urusan dunia dengan Islam (siasah).” (Al-Mawardi dalam kitab al-Ahkam al-Sultaniyyah, ms. 15 dan Ibn Khaldun dalam kitab Tarikhnya, jld. 1, ms. 239)

Di samping melaksanakan tugas sebagai hamba Allah dengan melakukan ibadat, Allah juga mewajibkan kepada seluruh hamba-Nya agar berpolitik.

Oleh itu, Allah SWT juga melantik para rasul supaya berdakwah yang tidak terpisah daripada urusan politik. Peranan itu berakhir dengan lahirnya nabi akhir zaman, Nabi Muhammad SAW yang berdakwah dan berhijrah untuk menyempurnakan tuntutan berpolitik dengan menegakkan sebuah negara yang mendaulatkan syariat Allah SWT.

Dalam pada itu, Rasulullah SAW tetap mengekalkan kedudukan raja-raja yang memeluk Islam, seperti al-Najasyi Malik bin Ashamah yang merupakan Raja Habsyah, Raja Oman, raja-raja di Yaman dan lain-lain. Ini adalah pelaksanaan hukum politik Islam.

Begitu juga dengan kurniaan Allah SWT berupa kenabian dan kerajaan kepada Bani Isra’il yang ditegaskan melalui firman-Nya:

﴿وَإِذۡ قَالَ مُوسَىٰ لِقَوۡمِهِۦ يَٰقَوۡمِ ٱذۡكُرُواْ نِعۡمَةَ ٱللَّهِ عَلَيۡكُمۡ إِذۡ جَعَلَ فِيكُمۡ أَنۢبِيَآءَ وَجَعَلَكُم مُّلُوكٗا وَءَاتَىٰكُم مَّا لَمۡ يُؤۡتِ أَحَدٗا مِّنَ ٱلۡعَٰلَمِينَ٢٠﴾

“Dan (ingatlah) ketika Musa berkata kepada kaumnya: ‘Wahai kaumku! Ingatlah ni‘mat Allah atasmu ketika Dia mengangkat nabi-nabi antara kamu, dan dijadikan-Nya bagi kamu raja-raja, dan diberikan-Nya kepadamu apa yang belum pernah diberikan-Nya kepada seorang pun antara umat-umat yang lain.’” (Surah al-Ma’idah: 20)

Al-Quran membawakan contoh konsep khalifah dan raja melalui beberapa kisah. Antaranya, kisah Nabi Daud AS yang dilantik menjadi khalifah. Kisah ini dinyatakan oleh firman Allah SWT:

﴿يَٰدَاوُۥدُ إِنَّا جَعَلۡنَٰكَ خَلِيفَةٗ فِي ٱلۡأَرۡضِ فَٱحۡكُم بَيۡنَ ٱلنَّاسِ بِٱلۡحَقِّ وَلَا تَتَّبِعِ ٱلۡهَوَىٰ فَيُضِلَّكَ عَن سَبِيلِ ٱللَّهِۚ إِنَّ ٱلَّذِينَ يَضِلُّونَ عَن سَبِيلِ ٱللَّهِ لَهُمۡ عَذَابٞ شَدِيدُۢ بِمَا نَسُواْ يَوۡمَ ٱلۡحِسَابِ٢٦﴾

“Wahai Daud! Sesungguhnya Kami telah menjadikan kamu khalifah (penguasa) di muka bumi, maka jalankanlah hukum antara manusia dengan adil dan janganlah kamu mengikuti hawa nafsu, kerana yang demikian itu akan menyesatkan kamu dari jalan Allah. Sesungguhnya, orang-orang yang sesat dari jalan Allah akan mendapat azab yang berat, kerana mereka melupakan Hari Perhitungan.” (Surah Sad: 26)

Selain itu, Allah SWT juga mengiktiraf Nabi Sulaiman AS yang dilantik menjadi raja secara warisan, sebagaimana firman-Nya:

﴿وَوَرِثَ سُلَيۡمَٰنُ دَاوُۥدَۖ وَقَالَ يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ عُلِّمۡنَا مَنطِقَ ٱلطَّيۡرِ وَأُوتِينَا مِن كُلِّ شَيۡءٍۖ إِنَّ هَٰذَا لَهُوَ ٱلۡفَضۡلُ ٱلۡمُبِينُ١٦﴾

“Dan Sulaiman telah mewarisi Daud, dan dia berkata: ‘Wahai manusia! Kami telah diberikan pengertian tentang suara burung dan kami diberikan segala sesuatu. Sesungguhnya, (semua) ini benar-benar suatu kurniaan yang nyata.’” (Surah al-Naml: 16)

Begitu juga sabda Rasulullah SAW:

كَانَتْ بَنُو إسْرائِيلَ تَسُوسُهُمُ الأنْبِيَاءُ

“Kaum Bani Isra’il pada zaman dahulu, para anbiya’ menjadi pemimpin (siasah) yang mentadbir urusan politik mereka.” (Riwayat al-Bukhari, no. 3455 dan Muslim, no. 1842)

Allah SWT juga menegaskan mengenai konsep politik secara umum adalah untuk menegakkan keadilan kepada seluruh manusia, sebagaimana firman-Nya:

﴿إِنَّ ٱللَّهَ يَأۡمُرُكُمۡ أَن تُؤَدُّواْ ٱلۡأَمَٰنَٰتِ إِلَىٰٓ أَهۡلِهَا وَإِذَا حَكَمۡتُم بَيۡنَ ٱلنَّاسِ أَن تَحۡكُمُواْ بِٱلۡعَدۡلِۚ إِنَّ ٱللَّهَ نِعِمَّا يَعِظُكُم بِهِۦٓۗ إِنَّ ٱللَّهَ كَانَ سَمِيعَۢا بَصِيرٗا٥٨ يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ أَطِيعُواْ ٱللَّهَ وَأَطِيعُواْ ٱلرَّسُولَ وَأُوْلِي ٱلۡأَمۡرِ مِنكُمۡۖ فَإِن تَنَٰزَعۡتُمۡ فِي شَيۡءٖ فَرُدُّوهُ إِلَى ٱللَّهِ وَٱلرَّسُولِ إِن كُنتُمۡ تُؤۡمِنُونَ بِٱللَّهِ وَٱلۡيَوۡمِ ٱلۡأٓخِرِۚ ذَٰلِكَ خَيۡرٞ وَأَحۡسَنُ تَأۡوِيلًا٥٩﴾

“Sesungguhnya, Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya), dan apabila kamu menetapkan hukum antara manusia supaya kamu menetapkannya dengan adil. Sesungguhnya, Allah memberikan pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya, Allah adalah Maha Mendengar, lagi Maha Melihat. (58) Wahai orang-orang yang beriman! Taatilah Allah dan taatilah Rasul(-Nya), dan Uli al-Amri (orang-orang yang berkuasa) daripada kalangan kamu. Kemudian, jika kamu berlainan pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah ia kepada Allah (al-Quran) dan Rasul (Sunnah), jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan Hari Kemudian. Oleh yang demikian, perkara itu lebih utama (bagimu) dan lebih baik kesudahannya. (59)”  (Surah al-Nisa’: 58-59)

Islam mewajibkan gabungan politik antara para pemerintah dengan para ulama’, termasuk daripada kalangan raja-raja yang terkandung maksudnya dalam istilah Uli al-Amri yang berprinsipkan beriman kepada Allah SWT dan Hari Akhirat.

Imam al-Ghazali RH telah menulis dalam kitabnya yang masyhur:

الدِّينُ أُسٌّ والسُّلْطَانُ حَارِسٌ وَمَا أُسَّ لَهُ فَمَهْدُومٌ وَمَا لَا حَارِسَ لَهُ فَضَائِعٌ.

“Al-din (Islam) itu asasnya, adapun sultan (pemerintah yang mempunyai kuasa politik) pula menjadi pengawasnya. Sesuatu perkara yang tiada asasnya, akan runtuh (binasa); manakala perkara yang tiada pengawas yang berpolitik mentadbir akan menyebabkan ajaran agama dihilangkan.” (Abu Hamid al-Ghazali, al-Iqtisad fi al-I‘tiqad, ms. 128)

Perkara ini sekali gus menunjukkan bahawa Sultan (raja-raja) juga mempunyai hak kewajipan berpolitik.

Namun demikian, apa yang berlaku sekarang adalah kita masih mengekalkan warisan penjajah dengan memisahkan politik daripada agama dan memisahkan raja-raja daripada politik. Malah, raja-raja hanyalah ditugaskan supaya menjaga agama sahaja. 

Apa yang  dipertahankan oleh PKR itu merupakan ajaran yang dinyatakan oleh Bible (Injil) yang telah dipesongkan daripada agama para anbiya’, sepertimana yang disebutkan dalam petikan ini:

“Render unto Caesar the things which are Caesar’s, and unto God the things that are God’s.”

“Serahkan urusan kerajaan kepada raja (manusia), dan serahkan urusan Tuhan kepada Tuhan.” (Matthew 22: 21)

Al-Quran mendedahkan kesesatan Ahli Kitab yang bertindak meminda kitab Allah. Hal ini telah dijelaskan oleh firman Allah SWT:

﴿فَوَيۡلٞ لِّلَّذِينَ يَكۡتُبُونَ ٱلۡكِتَٰبَ بِأَيۡدِيهِمۡ ثُمَّ يَقُولُونَ هَٰذَا مِنۡ عِندِ ٱللَّهِ لِيَشۡتَرُواْ بِهِۦ ثَمَنٗا قَلِيلٗاۖ فَوَيۡلٞ لَّهُم مِّمَّا كَتَبَتۡ أَيۡدِيهِمۡ وَوَيۡلٞ لَّهُم مِّمَّا يَكۡسِبُونَ٧٩﴾

“Maka, kecelakaan yang besarlah bagi orang-orang yang menulis al-Kitab dengan tangan mereka sendiri, lalu dikatakannya: ‘Ini dari Allah’, (dengan maksud) untuk memperoleh keuntungan yang sedikit dengan perbuatan itu. Maka, kecelakaan yang besarlah bagi mereka, akibat apa yang ditulis oleh tangan mereka sendiri, dan kecelakaan yang besarlah bagi mereka, akibat apa yang mereka kerjakan.” (Surah al-Baqarah: 79)

Silakan baca Perlembagaan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) yang menegaskan hukum tertinggi ialah al-Quran, Hadis, Ijmak dan Qiyas. Inilah asas agama yang menjadi pegangan PAS dan perjuangannya. Adakah kerana perkara ini, maka PAS dituduh memperalatkan agama?

Bagaimanakah pula dengan perjuangan PKR?

Kita berharap supaya mereka kembali kepada al-Quran; petunjuk Allah SWT yang kekal terpelihara sepanjang zaman.

Sesungguhnya, melawan al-Quran bermakna melawan Allah yang Maha Berkuasa.

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 26 Sya‘ban 1444 / 19 Mac 2023 – HARAKAHDAILY 19/3/2023

Komen Weblog Ibnu Hsyim: Ucapan gulung di Kongres Nasional Khas PKR semalam.

Padan pun ditegur, kerana memang perangai PKR begitu. 

"Hal in Komen Weblog Ibnu Hsyim: Ucapan gulung di Kongres Nasional Khas PKR semalam.

Padan  i jelas menunjukkan kejahilan dan sifat buta al-Quran yang lebih parah daripada sifat buta huruf."

Konsert hiburan Iron Maiden, Metallica Indonesia. T'ganu lain..

 

Menteri Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Indonesia, Sandiaga Uno berharap kumpulan muzik heavy metal legenda dunia, Iron Maiden dan Metallica akan kembali sekali lagi ke negara itu untuk mengadakan konsert. - Foto Facebook

HALAMAN HIBURAN

1. Menteri harap Iron Maiden, Metallica kembali lagi buat konsert di Indonesia

JAKARTA: Menteri Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Indonesia, Sandiaga Uno berharap kumpulan muzik heavy metal legenda dunia, Iron Maiden dan Metallica akan kembali sekali lagi ke negara itu untuk mengadakan konsert.
Harapan itu disuarakan Sandiaga susulan kejayaan pementasan kumpulan dari Amerika Syarikat, Slipknot yang menarik perhatian ribuan peminat mereka ketika di pusat riadah Ancol, Jakarta, pada hujung minggu lalu.
Kejayaan konsert itu turut disifatkan sebagai petanda baik untuk sektor yang dikategorikan sebagai ‘pelancongan muzik’.
“Harapan saya Iron Maiden dan Metallica akan kembali ke Indonesia,” kata Sandiaga seperti dilaporkan portal berita Jakarta Globe.
Kali terakhir Metallica dan Iron Maiden beraksi di Indonesia ialah masing-masing pada 2013 dan 2011.
Awal bulan ini, band masyhur dari Britain, Deep Purple mengadakan konsert di Jawa Tengah yang turut ditonton Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi).
Presiden Jokowi sememangnya diketahui ramai sebagai seorang peminat muzik rock.
2. Kerajaan Terengganu tetapkan panduan program hiburan 
Terengganu Haramkan Tayangan Filem Pulau

KUALA TERENGGANU: Kerajaan Terengganu sentiasa menetapkan garis panduan yang jelas kepada mana-mana pihak ingin menganjurkan sebarang program terutama berbentuk hiburan di negeri ini bagi memastikan ia tidak melampaui batas.
Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital negeri Ariffin Deraman berkata kerajaan negeri terbuka untuk menerima sebarang penganjuran program, namun ia perlu mengambil kira sensitiviti agama dan masyarakat di negeri itu.
"Sebenarnya bagus (program/karnival), tapi kena ada syarat... kalau tiada makluman di pihak kerajaan negeri, apabila berlaku sesuatu (di luar batasan), yang dikecam adalah kerajaan negeri," katanya kepada pemberita pada sidang media sempena Karnival Jom Heboh Terengganu 2022 di sini hari ini.
Beliau berkata selainkan memastikan setiap program mengikut garis panduan ditetapkan, kerajaan negeri juga berharap agar para pengunjung dapat menjaga adab masing-masing ketika berada di majlis umum.
Menurutnya, kerajaan negeri telah menerima banyak permohonan penganjuran pelbagai program hiburan termasuk untuk penggambaran filem di Terengganu, namun ada program terpaksa ditolak setelah mengambil kira suasana masyarakat di negeri itu.
Sementara itu, mengenai karnival yang akan berlangsung pada 7 hingga 8 Okt ini di Kompleks Sukan Negeri Terengganu, Kuala Nerus, Ariffin berkata pihaknya akan menyelaraskan perkara itu dengan pejabat agama dan menempatkan anggota penguat kuasa untuk memantau program tersebut.
"Untuk menjaga nama baik penganjur dan kerajaan negeri, ada juga pihak sukarela menawarkan diri untuk memantau program tersebut bagi memastikan program ini jadi 'comel' dan kehadiran pun baik.
"Kita berharap agar program ini dapat diadakan dalam keadaan terkawal... besar juga harapan kerajaan negeri agar pihak terlibat dapat menjaga sensitiviti umat Islam kerana sehari sebelum program tersebut, diadakan program Maulidur Rasul," katanya.
Antara garis panduan ditetapkan untuk penganjuran program itu termasuk hanya artis lelaki dibenarkan membuat persembahan pentas, pemilihan artis dan lagu perlu mendapat persetujuan kerajaan negeri serta pengasingan tempat dan ruang pengunjung kepada ruang keluarga, lelaki dan wanita.
Selain itu para artis, selebriti serta peniaga yang terlibat perlu menutup aurat dan berpakaian sopan, manakala pertandingan karaoke hanya dibenarkan untuk peserta lelaki, manakala bagi peserta wanita, hanya kanak-kanak perempuan berumur 12 tahun ke bawah dibenarkan menyertainya. -- BERNAMA (Oktober 5, 2022)
Komen Weblog Ibnu HasyimKonsert hiburan Iron Maiden, Metallica Indonesia. T'ganu lain..
Walaupun Indonesia adalah negara umat Islam terbesar di dunia, namun dalam aktivti hiburan tiada disiplin 'patuh syariah' seperti yang di'garis panduan'kan oleh parti-parti Islam di Malaysia.
Islam itu indah, undilah parti-parti Islam sedunia. Insya Allah, Islam kembali gemilang!

Friday, March 24, 2023

Lagi, konsert hiburan Ella, masih X patuh syariah?

 

Tiket Konsert Jilid Akhir: Ella Puteri Kota malam kedua akan dibuka, esok, jam 12 tengah hari.
Ella tidak menyangka sokongan peminat sebegitu baik sehingga namanya mencatatkan sejarah sebagai jualan tiket artis Malaysia paling laris pernah dianjurkan di Axiata Arena, Bukit Jalil.

Tiket licin 24 jam, konsert Ella tambah satu malam lagi

KUALA LUMPUR: Tiket Konsert Jilid Akhir: Ella Puteri Kota disapu licin dalam tempoh 24 jam sebaik jualan dibuka, namun ditambah satu malam lagi di Axiata Arena, Bukit Jalil pada 11 Jun depan. Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Hitman Solutions, Rohit Rampal, pihaknya memutuskan perkara itu atas permintaan sangat memberangsangkan daripada peminat Ella.

"Atas permintaan ramai yang menghantar mesej langsung dan ciapan di Twitter, kami memutuskan menambah satu malam lagi konsert Ella.

"Kami akan merealisasikan perkara ini khusus buat peminat Ella," katanya kepada BH Online.

Penjualan tiket bagi malam kedua akan mula dijual esok, jam 12 tengahari di www.hitmanlive.com.

Terdahulu, Ratu Rock Malaysia, Ella, 57, mencipta rekod baharu apabila tiket Konsert Jilid Akhir: Ella Puteri Kota habis dijual dalam tempoh 24 jam bagi artis Malaysia yang pernah dianjurkan di Axiata Arena pada 10 Jun depan.

Sebelum itu, tiket konsert mula dijual jam 12 tengahari itu terjual sebanyak 50 peratus dalam tempoh dua jam, kelmarin.

Berikutan itu, Hitman Solutions dan RockQueen terpaksa mengambil langkah menghentikan jualan kerana lebih 25,000 beratur di laman web mengakibatkan proses pembelian tergendala.

Namun, penganjur segera menyelesaikan masalah dan penjualan disambung semula pada jam 5 petang. Pada jam 7 malam, 90 peratus tiket habis terjual dan selebihnya, tinggal kategori Rockzone.

Secara rasminya, tiket konsert habis terjual jam 12 tengahari, semalam sekali gus memberi makna tiket itu habis dijual dalam tempoh 24 jam selepas jualan dibuka.

Ella atau Nor Zila Aminuddin berkata, dia tidak menyangka sokongan peminat sebegitu baik sehingga namanya mencatatkan sejarah sebagai jualan tiket artis Malaysia paling laris pernah dianjurkan di Axiata Arena, Bukit Jalil.

"Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak pengurusan, RockQueen dan rakan penganjur, Hitman Solutions dalam menjayakan konsert ini. Saya teruja, berbangga dan bersyukur dengan hasil jualan yang luar biasa ini.

"Saya berterima kasih kepada peminat dari seluruh pelusuk dunia, terutamanya Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei atas semangat yang ingin bersama saya meraikan konsert ini.

"Saya tidak sabar untuk berikan persembahan yang terbaik. Semoga peminat dapat mendoakan kesihatan Ella dan semua pihak yang terbabit agar konsert ini menjadi memori yang akan dikenang.

"Bagi mereka terlepas peluang mendapatkan tiket, insya-Allah, pihak pengurusan sedang mempertimbangkan dan mencari jalan terbaik untuk memuaskan hati semua," katanya.

Sebagai simbolik 35 tahun dalam industri muzik, Ella bakal menyampaikan 35 dendangan termasuk Sepi Sekuntum Mawar Merah, Standing In the Eyes of the World, Sembilu, Baldu Biru dan Retak. (BH)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Lagi, konsert hiburan Ella, masih X patuh syariah?

Insya Allah, semoga perkembangan dunia hiburan di Malaysia semakin ke arah 'sihat' dan 'patuh syariah'!

Thursday, March 23, 2023

Liberal: Parti politik & Ahlu Sunnah Wal Jamaah. S'gor BEST

 


1. Helah parti politik lindungi kepentingan golongan liberal

BAGAN SERAI: Golongan liberal semakin berani menaja dakyah agama dan ideologi ekstrem, termasuk acara tidak bermoral dan songsang seperti LGBTQ secara terbuka dan bebas.

Pesuruhjaya PAS Negeri Perak, Razman Zakaria yang juga ADUN Gunung Semanggol berkata, keadaan itu berlaku disebabkan golongan tersebut sedang dilindungi oleh kepentingan politik tertentu.

Tegas beliau, hakikatnya golongan itulah melakukan provokasi berbaur sentimen hasutan perkauman dan agama melampau yang menggugat dan mengancam perpaduan rakyat Malaysia.

“Itu nilai politik kotor dan jahat mereka cuba doktrin tanamkan dalam minda dan kepercayaan serta perlakuan masyarakat negara kita. Dalam masa sama mereka runtuhkan nilai politik yang bersih dan sejahtera berasaskan iman dan takwa.

“Iaitu dengan menyekat dan menghalang politik di tempat-tempat yang baik dan soleh. Mereka mendesak politik mesti dipisahkan daripada agama. Larangan itu sebenarnya satu helah,” bongkar beliau.

Bidas Razman, golongan tersebut menterbalik, merungkai dan memudaratkan segala perpaduan, penghormatan, martabat dan jaminan termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Jelas beliau, mereka menggunakan kuasa jawatan dan kedudukan yang ada termasuk mempengaruhi pihak penguat kuasa untuk bertindak bagi memenuhi motif politik dan kepentingan tertentu.

“Sampaikan khutbah Jumaat di masjid untuk mendukung kemakmuran negeri menerusi pembangunan dirancang dan aktiviti ekonomi pun mereka bantah. Sedangkan usaha itu untuk kebaikan rakyat dan masa depan negeri.

“Tetapi himpunan awam yang dicemari promosi LGBTQ, termasuk terkini dalam Ramadan ini mahu dilangsungkan pesta ‘jantan dengan jantan’ songsang dan perasmian bar di Kuala Lumpur, mereka tidak bantah.

“Ini menunjukkan golongan tersebut semakin berani mempromosikan secara terbuka dan bebas, seolah-olah ada ‘pelindung’ terhadap kegiatan, aktiviti dan motif golongan tersebut.

“Kita tak tahu arah tuju politik mereka nak bawa ke mana? Tapi nampaknya macam ‘menjaga’ kepentingan golongan liberal, sebaliknya kepentingan agama disekat. Ini tindakan yang salah,” kecam beliau.

Beliau yakin rakyat Malaysia terutama orang Melayu-Islam begitu sedar dan celik dengan perkembangan tersebut serta bertekad menyelamat negara ini daripada dirosakkan golongan tersebut. –  HARAKAHDAILY 23/3/2023


2. Liberal, sekular dan sosialis berlindung sebalik istilah ASWJ? 

APABILA membaca tulisan Pengarah Jabatan Pemahaman Dan Pemantapan Agama PKR saya terpanggil untuk memberikan beberapa mulahazah:

1. Beliau jangan berlindung di sebalik slogan Ahlu Sunnah Wal Jamaah (ASWJ) untuk menutup sebuah perjuangan politik yang dicemari oleh pemikiran sekular dan liberal. Perjuangan yang tidak ada sebarang kaitan dengan mazhab yang dibangunkan oleh Imam Abu Hasan Asy’ari RahimahulLah.

2. Mazhab Ahlu Sunnah Wal Jamaah adalah mazhab yang para tokoh besarnya seperti Imam Abu Hasan Asy’ari, Imam Al-Ghazali dan Imam Abu Mansur Al-Maturidi adalah sangat keras menentang sebarang bentuk usaha untuk meletakkan akal dan pemikiran falsafah sebagai panduan menggantikan shariah yang diturunkan Allah. Justeru itu tulisan beliau adalah suatu bentuk penipuan fakta ilmu dan hakikat sejarah apabila beliau menjulang nama Ahlu Sunnah Wal Jamaah dalam usahanya untuk menutup perjuangan sekular dan liberal yang diperjuangkan oleh PKR.

3. Perbuatan menjulang istilah-istilah agama namun dengan naratif falsafah Barat yang beracun adalah suatu upaya halus untuk memerangkap umat masuk ke dalam perjuangan yang bercanggah dengan Islam. Perjuangan sekular dan liberal adalah bertentangan sepenuhnya dengan Mazhab Ahlu Sunnah Wal Jamaah

4. Pendekatan sedemikianlah yang telah dilakukan oleh Marsilio De Padua seorang rasionalis Kristian ketika sekularisme pertama kalinya diperkenalkan di Eropah. Menggunakan istilah agama tetapi dengan makna yang berbeza dari maksud yang pakai oleh para agamawan Kristian pada zaman tersebut. Pendekatan seperti inilah juga yang dilakukan kemudiannya oleh golongan modenis Kristian di Amerika. 

5. Tulisan beliau yang menjulang istilah Ahlu Sunnah Wal Jamaah tetapi membiarkan fahaman sekular dan liberalisme politik adalah upaya yang sangat berbahaya dan mengelirukan umat dari kehendak sebenar dan makna sebenar perjuangan yang didukung oleh mazhab Ahlu Sunnah Wal Jamaah. Perjuangan yang orientasinya adalah memelihara ketulenan Islam dari sebarang pengaruh falsafah yang bertentangan dengan ajaran al-Quran dan Sunnah.

6. Seterusnya dengan maksud untuk menutup pengeliruan fakta sebenar Mazhab Ahlu Sunnah Wal Jamaah yang sangat bercanggah dengan fahaman liberalisme dan sekularisme itu penulis tersebut cuba membangkitkan pula sentimen kebencian pendukung  Ahlu Sunnah Wal Jamaah terhadap kelompok sesat Khawarij. Pendekatan yang dipakai oleh golongan liberal dan komunis yang memfitnah terhadap lawan mereka agar ditolak oleh rakyat sebagaimana mereka memfitnah keluarga diraja Eropah dengan memainkan sentimen kebencian sehingga keluarga-keluarga diraja dibunuh oleh rakyat mereka sendiri pada awal kebangkitan politik liberal dan komunis di Eropah. Demikian juga yang dilakukan oleh gerakan Komunis di Indonesia yang membawa kepada pembunuhan dan penghapusan keluarga Raja-raja Melayu di Indonesia.

7. Barangkali jangkaan begitu berkesannya pendekatan membangkitkan sentimen kebencian pendukung Ahlu Sunnah Wal Jamaah kepada mazhab yang bertentangan dengannya telah turut sama mendorong Ahli Parlimen DAP untuk membangkitkan istilah Wahabi di dalam Dewan Rakyat. Cukup-cukuplah kebodohan mempermain-mainkan istilah Ahlu Sunnah Wal Jamaah bagi menutup perjuangan ideologi yang ditolak oleh Ahlu Sunnah Wal Jamaah itu sendiri.

8. Menuduh Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang Presiden PAS dan tokoh besar ulamak Islam dengan tuduhan-tuduhan demikian tanpa sebarang fakta selain naratif dan fabrikasi media berbau politik adalah suatu langkah yang tidak lagi boleh memperbodohkan umat sebagaimana halnya di masa-masa lalu. Rakyat yang memberi sokongan padu kepada PAS dan PERIKATAN NASIONAL sangat faham permainan jahat dan fitnah politik tersebut yang telah berjalan begitu lama di persada politik negara.

9. Prinsip parti yang dipimpin oleh Tuan Guru HafizohulLah dengan gagasan Budaya Politik Matang Sejahtera yang beliau perkenalkan dan citra politik damai beliau yang dapat dilihat melalui ratusan penulisannya serta peranan pendamai beliau terhadap konflik umat Islam di peringkat negara dan Antarabangsa adalah fakta-fakta hidup yang menafikan sangkaan-sangkaan jahat yang ditimbulkan oleh tulisan Pengarah Jabatan Pemahaman dan Pemantapan Agama PKR tersebut. Adalah lebih baik beliau menumpukan usaha beliau yang kononnya pendukung Ahlu Sunnah Wal Jamaah dengan membersihkan PKR dari segala anasir perjuangan liberal dan sekular.

10. Fitnah dan naratif politik tersebut insya-Allah tidak akan berjaya untuk memperdayakan rakyat dan untuk mengurangkan sokongan rakyat kepada perjuangan PAS dan PERIKATAN NASIONAL. Rakyat sebenarnya sudah jemu dan meluat dengan ahli-ahli politik retorik dan budaya politik kebencian seperti yang cuba disuntik melalui tulisan beliau  tersebut.

YB TUAN GURU ZULKIFLI ISMAIL
Timbalan Ketua
Dewan Ulamak PAS Pusat – HARAKAHDAILY 21/3/2023


3. Misi tawan Selangor bermula 

MENTERI Besar Selangor telah pun mengisytiharkan bahawa ADUN Umno Selangor adalah sebahagian daripada Kerajaan PH Selangor sehingga tamat tempoh penggal pentadbiran kerajaan negeri Jun ini.

Bermakna Ahli-ahli DUN Umno Sg Air Tawar (Datuk Rizam), Sg Panjang (Datuk Imran), Hulu Bernam (Datuk Rosni), Sg Burong (Datuk Samsuddin) dan Semenyih (Hj Zakaria) kini dikira sebahagian dari Kerajaan PH Selangor yang Menteri Besarnya dari PKR dan Exconya ada PKR, DAP dan PAN.

Bagi para pengundi Melayu di Selangor termasuklah anak-anak muda yang telah mencetuskan ‘Gelombang Hijau‘ dalam PRU Parlimen ke-15 baru-baru ini hingga memenangkan PN di Hulu Selangor (dalamnya DUN Hulu Bernam), Sabak Bernam (dalamnya DUN Sg Air Tawar), Sg Besar (dalamnya DUN Sg Panjang), Tg Karang (dalamnya DUN Sg Burong), Kapar dan Kuala Langat sedarlah bahawa dalam PRN Selangor ke-15 nanti Umno akan bekerjasama dengan PH dan akan lawan PN. Pimpinan Umno sanggup dan tergamak lawan PAS.

Dulu Umno minta kita tolak DAP tolak PKR. DAP dikatakan ekstremis, rasis menentang agenda Melayu Islam manakala PKR pula liberal dan sanggup bersekongkol dengan DAP. Tapi hari ini mereka pula sudah berkawan.

Dulu gandingan PAS dan Umno atas nama MN telah menumbangkan PH di PRK Semenyih hasil kesedaran politik umat Melayu Islam. Hari ini Umno memilih bersama PH yang kita tumbangkan.

Agenda memperjuangkan nasib dan masa depan serta mempertahankan hak umat Melayu Islam hari ini nampaknya cuma digalas PN yang dalamnya ada PAS dan BERSATU.

Kita mahu umat Melayu Islam memimpin dengan bermaruah dan berdaulat di tanah airnya sendiri. Kehidupan dan kebajikan anak-anak bangsa yang miskin dan merempat mesti dibela dan dipulihkan segera. Rasuah kepincangan dan salah guna kuasa mesti ditentang.

Agama Islam yang menjadi pegangan kita mesti dimulia dan dimartabatkan sebagai asas kekuatan kita dunia hingga akhirat. Melaluinya kita lahirkan pimpinan anak-anak Melayu yang bertaqwa, berwibawa dan penuh berintegriti.

Dalam waktu yang sama kita berikan hak dan keadilan pada sahabat-sahabat kita masyarakat bukan-Melayu terutama yang dipinggirkan.

Kita tidak mahu DAP yang berfahaman sekular itu menentukan arah tuju kehidupan kita. Itulah punca No DAP dulu, malangnya Umno seakan telah lupa.

Kita tidak mahu agenda liberalisma, pluralisma dalam beragama yang dijaja PH merosakkan masa depan ummah.

Lalu kita kesal kawan-kawan kita dalam Umno yang dulu bersama kita membina dan memperkasakan politik Penyatuan Ummah, mengangkat dan memperkuatkan kuasa politik umat Melayu hari ini memilih bersama PH yang didominasi DAP.

Kita sedar umat Melayu Islam termasuklah di Selangor rata-rata lebih cenderung pada politik Penyatuan Ummah, inilah arus yang telah melonjakkan ‘Gelombang Hijau’ kebangkitan kesedaran politik umat Melayu Islam. Ahli-ahli biasa Umno yang selesa dan cenderung MN juga ramai, lebih matang dari pimpinan tertinggi mereka di WTC.

Lantas jika Umno telah muktamad memilih PH dan DAP, meninggalkan perjuangan keramat ini maka suka tidak suka perjuangan ini akan kita diteruskan.

Gelombang ini akan terus kita pacu dan pastikan bergelora, oleh kerana pimpinan tertinggi Umno telah memilih meninggalkannya maka kekuatan gelombang ini yang kita bangkitkan dahulu untuk melanggar PH dan DAP insya-Allah kini akan kita gunakan untuk melanggar Umno sekali, bersama ahli-ahli mereka yang sedar.

PAS Selangor akan bekerja kuat sebagaimana kita bekerja di PRK Semenyih dahulu, kali ini untuk menawan Sg Air Tawar, Sg Panjang, Sg Burong dan Hulu Bernam kerana bagi kita jelas No PH, No DAP, No PKR dan kini No Umno.

“Selangor BEST PN BEST
“Tumbang PH”

ROSLAN SHAHIR MOHD SHAHIR – HARAKAHDAILY 21/3/2023

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Liberal: Parti politik & Ahlu Sunnah Wal Jamaah. S'gor BEST.

Pastikan Islam menang di Malaysia dan antarabangsa akhirnya. Dengan izin Allah SWT. Allahu Akbar!

Lagi Guan Eng lapor polis isu Yayasan Albukhary.

 

Guan Eng membuat laporan polis terhadap Presiden BERSATU, Muhyiddin Yassin berhubung tuduhan membatalkan pengecualian cukai yang telah diluluskan kepada Yayasan Albukhary di Balai Polis Dang Wangi, Kuala Lumpur hari ini. - Foto FB Guan Eng

Guan Eng lapor polis isu batal pengecualian cukai Yayasan Albukhary

KUALA LUMPUR: Pengerusi DAP Kebangsaan, Lim Guan Eng hari ini membuat laporan polis terhadap Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin berhubung tuduhan membatalkan pengecualian cukai yang telah diluluskan kepada Yayasan Albukhary.

Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan berkata laporan itu dibuat selepas mendapati kenyataan Muhyiddin mengulangi fitnah terhadap beliau dalam satu kenyataan media dan sidang media pada 11 dan 12 Mac lalu.

"Saya telah berkali-kali menyatakan bahawa ini (dakwaan) tidak benar dan saya tidak pernah mengeluarkan sebarang surat untuk membatalkan pengecualian cukai terhadap Yayasan Albukhary.

Guan Eng bercakap kepada media sebelum membuat laporan di Balai Polis Dang Wangi, Kuala Lumpur hari ini. - Foto FB Guan Eng

Menurutnya, Muhyiddin sengaja memainkan perkara ini untuk menyebarkan sentimen yang tidak sihat.

"Beliau tahu kalau perkara ini disebarkan bahawa seorang Menteri Kewangan bukan Islam membatalkan pengecualian cukai terhadap satu Yayasan Islam yang melaksanakan tugas kerja-kerja amal, ini akan memenuhi hasrat meniup sentimen tidak sihat," katanya.

Terdahulu, media melaporkan Muhyiddin dalam kenyataan selepas disoal siasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada 9 Mac lalu, mendakwa kerajaan Pakatan Harapan membatalkan pengecualian pembayaran cukai yang sebelum itu diluluskan kepada Yayasan Albukhary.

Bekas Perdana Menteri itu mendakwa beliau tahu punca Guan Eng yang ketika itu adalah Menteri Kewangan, membatalkan pengecualian cukai yang diperoleh Yayasan Albukhary.

Bagaimanapun, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika Waktu Pertanyaan Menteri (MQT) di Dewan Rakyat semalam mengesahkan Guan Eng ketika menjadi Menteri Kewangan tidak pernah membatalkan pengecualian cukai terhadap Yayasan Albukhary seperti yang didakwa.

Anwar berkata dakwaan itu adalah tidak benar dan hakikatnya kelulusan pengecualian cukai Yayasan Albukhary hanya dibuat pada 25 Feb 2021.

Beliau berkata mengikut Subseksyen 44(6) Akta Cukai Pendapatan 1967 (Akta 53), pengecualian cukai bukan terletak di bawah kuasa menteri atau perdana menteri, sebaliknya ia kuasa mutlak ketua pengarah Lembaga Hasil Dalam Negeri. – BERNAMA

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Lagi Guan Eng Lapor polis isu Yayasan Albukhary.  

Siaapa tak kenal DAP yang anti Islam?

BERITA BERKAITAN

Wednesday, March 22, 2023

Lelaki berseluar pendek, amaran. Menteri JPM main wayang?


Antara lelaki yang diberi notis amaran kerana berseluar pendek dalam Operasi Bersepadu di sebuah kedai di Tanah Merah, Jumaat lalu. - Foto Ihsan JAHEAIK.

1. Tujuh lelaki pakai seluar pendek kena amaran JAHEAIK

KOTA BHARU: Tujuh lelaki yang memakai seluar pendek paras paha diberi notis amaran oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan (JAHEAIK) atas kesalahan aurat.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasaan Undang-Undang Syariah JAHEAIK, Mohd Fadzuli Mohd Zain berkata, notis itu dikeluarkan kepada mereka yang berusia belasan tahun hingga 20-an di sebuah kedai di Tanah Merah, Jumaat lalu.

Katanya, operasi bersepadu itu diadakan bersama Majlis Daerah Tanah Merah (MDTM), Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Tanah Merah dan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK).

"Operasi dijalankan selepas mendapat aduan awam mengenai perniagaan shisha di situ dan hasil operasi terdapat lelaki yang mendedahkan aurat.

"Notis amaran dikenakan mengikut Seksyen 23 Enakmen Kanun Jenayah Syariah (1) 2019 yang boleh didenda sehingga RM1,000 atau enam bulan penjara," katanya di sini, hari ini.

Beliau berkata, operasi itu turut menyita enam unit dapur shisha dan satu notis amaran dikeluarkan mengikut Undang-undang Kecil Pelesenan, Tred, Perniagaan dan Perindustrian 2009.

Mohd Fadzuli berkata, PKD juga mengeluarkan 11 kompaun mengikut kesalahan Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau (PPKHT) 2004 berjumlah RM1,900, manakala lima kompaun RM1,500 mengikut Kesalahan Peraturan Kebersihan Makanan 2009 dengan nilai RM1,500.


2. ‘Jom Ziarah Gereja’: Menteri Agama jaga kepentingan siapa?  

MENTERI di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) nampaknya bermain wayang dengan meletakkan tanggungjawab sepenuhnya dalam soal kebenaran program Jom Ziarah Gereja melibatkan belia kepada bidang kuasa kerajaan negeri.

Sebagai menteri yang diharapkan menjaga kesucian Islam, dan memegang prinsip keharmonian agama dan kaum, beliau seolah menteri lain yang langsung tidak bertanggungjawab terhadap anasir-anasir berunsur dakyah sebegini.

Semua kita pastinya masih segar mengingati betapa jantannya Menteri Agama ketika menghentam perarakan kostum oleh Pemuda PAS di Setiu. Dalam soal perarakan itu, tidak pula beliau menghormati bidang kuasa PBT Negeri yang meluluskan permit perarakan tetapi terus menghentam guna kedudukan Menteri Agama, kononnya perarakan kostum sebegitu boleh mengganggu keselamatan negara.

Jika boleh saya sebutkan, mahu saya jelaskan kepada menteri bahawa kiasan yang cuba dibuat bandingan dengan hukum tidak salah orang Islam memasuki rumah ibadah agama lain tidaklah sampai kepada dibolehkan kempen terbuka sebegini sebagai kerajaan, apa lagi melibatkan belia Islam.

Semacam menjadi satu ‘trend‘ di semua Kementerian Kerajaan Anwar-Zahid membuatkan keputusan yang jelas bercanggah di peringkat Persekutuan dan bila dibantah dengan mudah meletakkan beban sekatan kepada Kerajaan Negeri. Naratifnya jika negeri tidak sekat bermakna Kerajaan Negeri yang salah. Taktik ‘Tai Chi’ yang langsung tidak bertanggungjawab.

Sebagai mantan Ketua Hakim Syar’ie, Menteri Agama tidak seharusnya melupakan ‘kaedah-kaedah fiqhiah’ dalam memberikan pandangan terhadap isu melibatkan agama di Malaysia. Jika boleh saya ingatkan suatu kaedah Fekah yang besar dalam pentadbiran negara melibatkan kerajaan dalam isu gereja yang seharusnya dipegang oleh Menteri Agama iaitu:


تصرف الإمام على الرعية منوط بالمصلحة

“Keputusan kerajaan melibatkan isu rakyat perlu mengambil kira pertimbangan maslahah, iaitu mendatangkan manfaat dan menghalang mudharat.”

Kaedah popular seperti سد الذرائع iaitu menutup ruang mudharat dalam kes larangan ajakan Jom Ziarah Gereja sepatutnya dibuat di peringkat Persekutuan yang ‘jaringan sekatannya’ lebih besar bukan dilepaskan untuk dibuat di peringkat negeri yang ‘jaringan sekatannya’ lebih kecil.

Jika Menteri Agama tidak kompeten dalam mempertahankan kesucian agama di peringkat Persekutuan siapa lagi yang diharapkan?

Jika Menteri Agama yang kononnya bukan orang politik, telah bermain politik dalam urusan umat Islam, bagaimana harus kami para Pemuda Islam mampu berpeluk tubuh, berdiam diri?

Atas faktor keharmonian kaum dan kesucian agama, saya mohon Menteri Agama agar lebih berbisa dan tidak terperangkap dalam falasi politik kerajaan gabungan yang dominannya bukan-Melayu Islam termasuk DAP sebagai ‘the most influential partner’.

Salam hormat.

MOHAMAD KAMAL MOHAMED
Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan – HARAKAHDAILY 20/3/2023

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Lelaki berseluar pendek, amaran. Menteri JPM main wayang?

Menteri JPM main wayang, ikut perangai bosnya ke? Menteri JPM main wayang? 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails