Saturday, March 16, 2019

Mangsa Diserang Bukan Tembak-Menembak. Syahid 49... -Dr Mohd Syakir.NZ.


Tiada Alasan Muslim New Zealand Jadi Target Terrorist  -Dr Mohd Syakir Mohd Rosdi  

PADA tahun 1840, satu perjanjian telah ditandatangani oleh Raja British dengan penduduk asal Bangsa Maori yang dinamakan sebagai perjanjian Waitangi. Bermula tahun 1907, kemerdekaan diberikan kepada New Zealander untuk mentadbir sendiri negara New Zealand. Walaupun begitu, kerjasama dari sudut pertahanan negara dan keselamatan negara masih ada kerjasama dari kedua-dua negara sehinggalah selepas perang dunia kedua.
New Zealand (Selandia Baru; Dalam Bahasa Maori disebut Aotearoa bererti tanah berawan putih panjang; dalam Bahasa Latin dinamakan Nova Zeelandia) jika dirujuk kepada Global Peace Index 2018 merupakan negara kedua paling selamat di dunia selepas negara Iceland.
Kenapa New Zealand diletakkan dalam kategori negara kedua paling selamat? Mengikut penelitian saya, ia berhubung rapat dengan kadar jenayah yang paling kurang, paling sedikit penyakit berjangkit dan mempunyai sistem penjagaan kesihatan yang baik. In fact, ular pun tak ada di New Zealand. Hal ini seperti yang dijelaskan dalam salah satu laman webnya www.newzealand.com bahawa “New Zealand is generally a very safe place to travel with a relatively low crime rate, few endemic diseases and a great healthcare system”.
Merujuk kepada Annual Remand Prisoner Population for the Latest Fiscal Years (Populasi Banduan Reman Tahunan untuk Tahun Fiskal Terkini) bagi tahun 2018 hanya 15402 kes jenayah dicatatkan. Jenayah-jenayah ini melibatkan semua kes bukan sahaja kes berat malah termasuk kes kecil. Ini menunjukkan perangkaan yang sangat kecil berbanding dengan negara-negara lain di seluruh negara.
Dengan memiliki penduduk seramai 4.9 Juta mengikut perkiraan dalam bulan March 2019, jika dinilai dari sudut peratusan warganegara mengikut etnik, 74% bangsanya terdiri daripada bangsa Eropah, 14.9 % adalah bangsa Maori (indigenuos people), 11.8% bangsa Asia, 7.4% orang Pasifik, 1.2% dari Timur Tengah dan 1.2% lain-lain bangsa. Daripada peratusan tersebut, tak sampai 2% Muslim berkongsi habitat di New Zealand. Sangat kecil penduduk Muslim di New Zealand.
Jadi, kenapa Muslim New Zealander yang paling kecil skalanya menjadi target pengganas tersebut? Apakah motif sebenar mereka? Saya terbaca beberapa ulasan mengenai Neo-Nazi di New Zealand yang mengaitkan pengganas ini dengan Neo-Nazi. Benarkah warga New Zealand terlibat dengan fahaman Neo-Nazi ini?
Berdasarkan tangkapan yang dibuat, salah seorang pengganas memegang passport Australia, yang lain belum pasti. Dalam pada masa yang sama, petition supaya senator Queensland, Australia, Fraser Anning meletakkan jawatan juga dikatakan kemungkinan ada kaitan dengan Neo-Nazi kerana beliau telah memberikan ucapan seolah mempertahankan serangan yang dibuat itu.
Kata-katanya begini, “The real cause of bloodshed on New Zealand streets today is the immigration program that allowed Muslim fanatics to migrate to New Zealand in the first place” bermaksud “Sebab sebenar yang menyebabkan pertumpahan darah di jalan-jalan New Zealand hari ini kerana program immigration yang membenarkan orang Islam fanatik untuk berhijrah ke New Zealand sebagai tempat hijrahan pertama mereka”.
Maka, tidak ada fakta yang boleh mengaitkan New Zealander dengan Neo-Nazi, walaupun tak dapat dinafikan bahawa New Zealander tak terlepas dari pengaruh fahaman tersebut.
Walaupun terdapat gambar-gambar dari media sosial telah mengetengahkan beberapa penulisan yang diambil dari senjata yang digunakan pengganas yang menjelaskan keterkaitan dengan konspirasi untuk menghapuskan Muslim dan dikaitkan dengan Neo-Nazi, namun bagi saya tidak semestinya tulisan yang dibuat itu adalah seperti yang dijangkakan. Kemungkinan juga ada konspirasi lain yang membelakangi agenda pembunuhan nekad Muslim di masjid hari ini. Musuh tak akan mudah mendedahkan identiti perjuangannya. Mungkin tulisan di senjatanya itu sengaja direka-reka untuk melagakan dua ideologi besar dunia iaitu Neo-Nazi dan Islam.
Terkejut dan tergamam kerana mendengar berita pengganas yang asalnya merancang untuk membuat keganasan di Masjid Huda di Dunedin, masjid berhampiran tempat tinggal saya yang menjadi tempat mingguan saya bersolat Jumaat di sana, tetapi fikiran pengganas berubah untuk melakukan serangan di masjid di Christchurch. Sesungguhnya Allah maha mengetahui.
Mangsa yang syahid meningkat kepada 49 orang, manakala 42 orang cedera, 2 daripadanya kritikal. Daripada latar belakang New Zealand yang dijelaskan sebelum ini, kejadian ini adalah suatu di luar daripada jangkaan. Perdana Menteri New Zealand Jacinda Ardern cukup berdukacita dan mengishtiharkan hari ini 15hb Mac 2019 adalah hari paling gelap dalam sejarah New Zealand (Darkest Day). Rakyat New Zealand juga terkejut dengan berita ini kerana selama hidup kejiranan Muslim dan Non-Muslim di New Zealand ini tiada apa-apa isu berbangkit mengenai krisis agama atau bangsa. Semuanya hidup dalam keadaan harmoni dan aman.
Hasil carian imej untuk Wellington: Seorang lelaki bersenjata melepaskan tembakan di dalam sebuah masjid di tengah Christchurch, New Zealand dan dilaporkan beberapa mangsa maut atau cedera, lapor media tempatan.  Media melaporkan, seorang lelaki melepaskan tembakan di dalam sebuah masjid di Hagley Park, Christchurch dan polis juga dikerahkan ke sebuah lagi masjid di Linwood.  Sehingga kini polis tidak mengeluarkan kenyataan sama ada kejadian itu berlaku di dalam masjid atau sekitarnya dan tiada kenyataan rasmi mengenai jumlah korban.
Hasil carian imej untuk Wellington: Seorang lelaki bersenjata melepaskan tembakan di dalam sebuah masjid di tengah Christchurch, New Zealand dan dilaporkan beberapa mangsa maut atau cedera, lapor media tempatan.  Media melaporkan, seorang lelaki melepaskan tembakan di dalam sebuah masjid di Hagley Park, Christchurch dan polis juga dikerahkan ke sebuah lagi masjid di Linwood.  Sehingga kini polis tidak mengeluarkan kenyataan sama ada kejadian itu berlaku di dalam masjid atau sekitarnya dan tiada kenyataan rasmi mengenai jumlah korban.
Selain itu, merujuk kepada satu pengumuman bahawa ini adalah isu tembak-menembak Saya amat kesal kerana ia pasti melukakan hati keluarga mangsa yang mengetahui bahawa kejadian ini tidak berlaku sama sekali tembak-menembak, sebaliknya mangsa diserang tanpa belas kasihan oleh pihak pengganas. Mohon pihak berkenaan perbetulkan fakta. Kes ini adalah serangan kepada orang awam yang tidak bersenjata.
حسبنا الله ونعم الوكيل، ولا حول ولا قوة الا بالله العلي العظيم
Wassalam,

University of Otago, New Zealand 
-HARAKAHDAILY 16/3/2019

Kata Biadap DAP Serangan Christchurch, Tapi Dah Tarik Balik..


Suara Marhaen
Adun DAP tarik balik kenyataan isu serangan Christchurch – Terlajak perahu boleh undur!


Mungkin benar apa yang dikata beliau lahir dari hati yang memang penuh dendam kesumat terhadap Melayu/Islam. Itu yang sentiasa bermain didalam fikiran beliau dan DAP.
Nota editor: Chew Chong Sin telah menarik balik kenyataannya kerana “salah faham” yang diakibatkan daripadanya.
Seorang Adun DAP mendakwa pembunuhan beramai-ramai di dua masjid di Christchurch, New Zealand harus menjadi pengajaran kepada Malaysia mengenai perlunya mengekang gejala ekstremisme, sebelum menarik balik kenyataan tersebut.
Chew Chong Sin dalam kenyataan awalnya menyatakan kebimbangan mengenai kerjasama Umno dan PAS yang didakwa menimbulkan naratif berkisar mengenai isu kaum dan agama.
“Persepakatan Umno dan PAS serta minat mereka terhadap kaum dan agama adalah tidak bertanggungjawab sama sekali.

Bantah Perjanjian Statut Rom, Serah Memorandum Kepada Sultan Johor

SULTAN Johor menerima memorandum
SULTAN Johor menerima memorandum daripada Ketua Dewan Pemuda PAS Johor, Ustaz Juwahir Amin sebelum perasmian Masjid Jamek Chaah, Labis, Johor tengah hari tadi. - UTUSAN ONLINE

LABIS 15 Mac - Sultan Johor berkenan menerima memorandum daripada Pemuda UMNO dan Pas serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di negeri ini dalam mempertahankan Kedaulatan Raja-Raja Melayu dan tidak bersetuju dengan Perjanjian Statut Rom.
Penyerahan kepada Sultan Ibrahim Sultan Iskandar itu dilakukan sebelum baginda merasmikan Masjid Jamek Chaah di sini tengah hari tadi.
Memorandum diserahkan Ketua Dewan Pemuda PAS Johor, Ustaz Juwahir Amin: Naib Ketua Pemuda UMNO Johor, Mohd. Fared Mohd. Khalid; Presiden Majlis Belia Negeri Johor, Md. Salleheen Mohamad dan Pengerusi Belia 4B Johor, Mohd. Hafiz Jalalludin.
Seramai 200 anak muda turut hadir semasa penyerahan memorandum tersebut sambil melaungkan takbir AllahuAkbar dan daulat tuanku.
Mereka mewakili Pemuda UMNO dan Pemuda Pas selain NGO seperti Gerakan Setia Johor, Majlis Belia Negeri Johor, Pesaka dan Majlis Belia Daerah-daerah.
Memorandum itu menyentuh latar belakang Perjanjian Statut Rom serta sokongan seluruh anak muda dalam mempertahankan kedaulatan Raja-Raja Melayu amnya dan Sultan Johor Khususnya.
Terdahulu Sultan Ibrahim merasmikan Masjid Jamek Chaah dan baginda diiringi Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail sebelum menunaikan solat Jumaat bersama-sama lebih 1,000 jemaah.
Baginda dan Tunku Ismail turut menunaikan solat hajat bagi mendoakan supaya krisis pencemaran sisa toksik di Sungai Kim Kim, Pasir Gudang dapat diatasi segera dan mangsa-mangsa kembali pulih.
Yang turut hadir Yang Dipertua Majlis Jumaah DiRaja Johor, Datuk Abdul Rahim Ramli dan Setiausaha Kerajaan Negeri Johor, Datuk Azmi Rohani. - UTUSAN ONLINE

Lelaki Ditahan Muat Naik Komen Hina Agong

hina agong
Permohonan reman ke atas suspek akan dilakukan esok. - Gambar hiasan

KUALA LUMPUR - Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menahan seorang pemilik akaun Facebook bernama ‘Shahril Chain’ selepas lelaki itu memuat naik komen jelik terhadap Yang Di-Pertuan Agong dan institusi diraja di Sungai Petani, Kedah di sini hari ini.


Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata, suspek yang berusia 36 tahun itu ditahan bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 kerana melakukan perbuatan yang mempunyai kecenderungan menghasut atau menyebut apa-apa perkataan menghasut.
“Suspek juga akan disiasat di bawah seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 kerana melakukan perbuatan yang mempunyai kecenderungan menghasut atau menyebut apa-apa perkataan menghasut.
“Selain itu, siasatan juga dijalankan di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Tambahnya, permohonan reman ke atas suspek akan dilakukan pada esok.
Dalam pada itu, beliau turut menegaskan agar masyarakat perlu berhemah dalam menggunakan medium laman sosial dan tidak mengeluarkan sebarang kenyataan yang memperlekehkan sistem raja berperlembagaan negara ini sehingga mencetuskan provokasi yang boleh menggugat keharmonian masyarakat dan ketenteraman awam. - K! ONLINE

Antara Kaum Dan Perkauman. -Presiden PAS
PERKATAAN kaum atau bangsa bermakna kumpulan makhluk manusia mengikut zuriat, bahasa, warna, budaya dan lain-lain. Apabila diletakkan penambahannya disebut perkauman, berbeza maknanya, kerana bermaksud kefahaman yang dianut berteraskan fanatik kepada satu bangsa atau kaum tertentu, sehingga merosakkan hubungan masyarakat majmuk berbagai bangsa dan kaum yang menjadi sebahagian daripada ciptaan Allah Tuhan Pencipta Alam Semesta.
Perkataan kaum itu baik kerana hikmah yang ditetapkan oleh Allah Pencipta Alam Semesta, walaupun berbilang dan berbeza, di mana manusia menjadi sebahagian daripada alam mengikut sempadan ketetapan Allah yang Maha Adil dan Bijaksana.
Perkataan perkauman itu bermaksud negatif kerana membawa dasar dan konsep yang merosakkan hubungan kemanusiaan apabila melampaui sempadan ketetapan Allah, ketika manusia itu mencipta ketetapan sendiri dengan akalnya yang lemah tanpa keizinan Allah.
Berlakunya kerosakan kehidupan manusia ini kerana manusia sendiri melanggar sempadan Allah Pencipta Alam Semesta, khususnya apabila melampaui sempadan hikmah mereka diciptakan. Antaranya, mencipta ideologi fanatik terhadap kaum dan bangsa tertentu tanpa meraikan kaum lain. Inilah sebahagian daripada ciri perkauman.
Firman Allah menegaskan bahawa adanya bangsa, kaum, bahasa dan pelbagai budaya serta warna itu sebahagian daripada ciptaan-Nya yang menjadi tanda sifat ketuhanan-Nya:
وَمِنْ آيَاتِهِ خَلْقُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافُ أَلْسِنَتِكُمْ وَأَلْوَانِكُمْ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِّلْعَالِمِينَ (22)
“Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan kebijaksanaanNya adalah kejadian langit dan bumi, dan perbezaan bahasa kamu dan warna kulit kamu. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan bagi orang-orang yang berpengetahuan”. (Surah Ar-Ruum: 22)
Seterusnya firman Allah menyatakan hikmah penciptaan manusia sebegitu rupa:
يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَىٰ وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ (13)
“Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu pelbagai bangsa dan bersuku puak dan kaum, supaya kamu bertaaruf (berkenal-kenalan, beramah mesra dan bertolong menolong antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan, bangsa, warna kulit, hartanya dan lain-lain). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya”. (Surah Al-Hujuraat: 13)
Wujudnya kepelbagaian tersebut bagi menyempurnakan ciri-ciri masyarakat madani yang membolehkan manusia itu bertugas di bumi yang disebut sebagai khalifah iaitu mengurus cara hidup manusia di dunia dengan Islam atau dipilihnya sendiri cara lain, dan mentadbir makhluk di bumi termasuk bahan-bahan yang diciptakan di atas muka bumi atau di dalam perut bumi daripada hasil pertanian, galian dan hidupan.
Banyak bahan-bahan itu diusahakan untuk mendapat dan mengambil manfaat daripadanya, sehinggalah hubungannya dengan angkasa lepas dan alam ghaib yang tiada sepenuhnya dalam agama dan ideologi lain daripada Islam ciptaan manusia sendiri.
Bagi melaksanakan urusan kesemuanya itu memerlukan pembahagian tenaga kerja, kebolehan, kemahiran dan kemampuan yang berbeza dalam kalangan mereka mengikut individu, keluarga, kaum dan bangsa, serta hasil bumi yang berbeza jenisnya daripada seluruh pelosok bumi ini.
Ibnu Khaldun menghuraikan ciri-ciri kepelbagaian dalam masyarakat manusia bernalurikan madani atau bersifat hadari. Contohnya, hanya kerana perlu adanya sehelai pakaian sahaja bagi seorang manusia, maka perlu adanya pelbagai pekerjaan dan kemahiran yang berbeza daripada hasil negeri yang berbeza.
Mereka yang berkemahiran dalam bidang pertanian ditugaskan untuk menghasilkan kapas untuk membuat sehelai pakaian manusia. Perlu adanya juga pelbagai galian seperti logam besi untuk mencipta alat pertanian, jarum yang kecil untuk menjahit pakaian dan terkini dicipta kilang yang besar memerlukan bahan bakar seperti petroleum minyak dan gas bagi mesin penggerak untuk menenun dan menjahit serta bahan-bahan lain yang diluaskan lapangan kepakarannya daripada pelbagai negeri dan lapisan rakyat.
Adanya industri dan pengurusan perniagaan dalam aspek ekonomi dan lain-lain, yang dikawal oleh politik kekuasaan dan pentadbiran. Adanya juga kebolehan dan kemampuan berbeza dalam kalangan satu bangsa sahaja dan pelbagai bangsa yang kedudukannya dalam wilayah dan muka bumi cuaca yang berbeza.
Firman Allah:
أَهُمْ يَقْسِمُونَ رَحْمَتَ رَبِّكَ نَحْنُ قَسَمْنَا بَيْنَهُم مَّعِيشَتَهُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَرَفَعْنَا بَعْضَهُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجَاتٍ لِّيَتَّخِذَ بَعْضُهُم بَعْضًا سُخْرِيًّا وَرَحْمَتُ رَبِّكَ خَيْرٌ مِّمَّا يَجْمَعُونَ (32)
“(Mengapa pemberian Kami itu mereka ingkarkan?) Adakah mereka berkuasa membahagi-bahagikan (perkara-perkara kerohanian atau keagamaan, kebolehan jasad dan kefahaman akal yang menjadi sebesar-besar) rahmat Tuhanmu (wahai Muhammad, seolah-olah Kami hanya berkuasa dalam perkara kebendaan dan keduniaan sahaja? Mereka tidak ingkarkan): Kami membahagi-bahagikan antara mereka segala keperluan hidup mereka dalam kehidupan dunia ini, (sebahagiannya Kami jadikan kaya raya dan sebahagiannya miskin menderita); dan juga Kami telah menjadikan darjat sebahagian dari mereka tertinggi dari darjat sesebahagian yang lain; (semuanya itu) supaya sebahagian dari mereka senang mendapat kemudahan menjalankan kehidupannya dari (bantuan) sebahagiannya yang lain. Dan lagi rahmat Tuhanmu (yang meliputi kebahagiaan dunia dan akhirat) adalah lebih baik dari kebendaan dan keduniaan semata-mata yang mereka kumpulkan”. (Surah Az-Zukhruf: 32)
Perbezaan bangsa, kaum, kemampuan dan kepakaran, mencetuskan pertembungan yang melampau terhadap pihak lain sehingga menindas, menipu, menzalimi dan menyeleweng kerana melanggar sempadan ketetapan Allah.
Bukan sahaja di antara individu yang bijak menipu yang lemah akalnya, apatah lagi yang bodoh paling menjadi mangsa. Yang kuat pula menindas yang lemah, yang kaya terhadap yang miskin. Berlaku juga dalam satu keluarga yang kecil, sehinggalah merebak di kalangan satu kaum dan di antara bangsa, kaum dan negara, sehinggalah ke peringkat antarabangsa dan kaum yang berbeza. Ini disebabkan ada kalangan yang melampaui batas sempadan yang telah ditetapkan oleh Allah.
Tidak menjadi kesalahan sesiapa sahaja sayang dan kasihkan keluarga dalam kelompok yang kecil, sehinggalah berkeluarga besar, satu bangsa atau kaum. Maka sayangkan bangsanya tidak menjadi kesalahan, bahkan wajib bersilaturahim. Tetapi jangan lupa bahawa seluruh manusia itu juga adalah keluarga besar di bawah kerajaan Allah.
Firman Allah:
يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيرًا وَنِسَاءً وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا (1)
“Wahai sekalian manusia! Bertaqwalah kepada Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu (bermula) dari diri yang satu (Adam), dan yang menjadikan daripada (Adam) itu pasangannya (isterinya Hawa), dan juga yang membiakkan dari keduanya, zuriat keturunan lelaki dan perempuan yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut-nyebut namaNya, serta peliharalah hubungan silaturrahim (kaum kerabat); kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawas) kamu”. (Surah An-Nisa’: 1)
Berlakunya kelemahan dalam hubungan sesama manusia apabila kasihnya melampau menjadi fanatik, sehingga menyebabkan putus hubungan silaturahim dalam satu keluarga kecil, apatah lagi kalau sebesar satu bangsa atau kaum dan lebih besar lagi dalam kalangan antarabangsa, sehingga mencetuskan penyakit yang dinamakan perkauman atau asabiyah dalam bahasa Al-Quran atau rasisme dalam bahasa Barat yang mempengaruhi dunia terkini.
Rasisme disebut juga nasionalisme dan cauvinisme merupakan satu bentuk kepercayaan, sikap dan amalan yang fanatik berdasarkan ciri-ciri perkaumannya, sehingga menegaskan bahawa nilai dan darjat seseorang boleh ditentukan berdasarkan kaum yang diwakilinya. Fahaman rasisme atau semangat asabiyah sentiasa membawa kezaliman kepada sesama manusia dan melibatkan permusuhan terhadap kaum-kaum yang tertentu.
Dalam negara Malaysia yang bermasyarakat majmuk ini, masyarakat Melayu yang beragama Islam masih lagi mewarisi adab kemanusiaan bermasyarakat majmuk yang ditunjukkan oleh Islam yang dianutnya.
Mereka bukan sahaja menganggap masyarakat orang Asal yang ditakrifkan Bumiputera bersamanya lebih dahulu, bahkan dengan mudah juga menerima kewujudan pelbagai kaum dalam negaranya, perkara yang tidak mudah di sisi kaum bukan Islam, bukan sahaja dalam satu agama yang berlainan, bangsa dan kaum yang berbeza, bahkan di antara agama yang berbeza dan sempadan negeri yang berlainan.
Islam mendidik penganutnya bahawa tidak menjadi kesalahan sayangkan keluarga dan bangsa, tetapi jangan berlaku zalim terhadap sesama manusia kerana berbeza bangsa dan agama, dan jangan fanatik tanpa perhitungan benar dan salah. Dasarnya berpandukan Al-Quran. Firman Allah:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَىٰ أَلَّا تَعْدِلُوا اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَىٰ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ (8)
“Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu semua sentiasa menjadi orang-orang yang menegakkan keadilan kerana Allah, lagi menerangkan kebenaran; dan jangan sekali-kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu mendorong kamu kepada tidak melakukan keadilan. Hendaklah kamu berlaku adil (kepada sesiapa jua) kerana sikap adil itu lebih hampir kepada taqwa. Dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan”. (Surah Al-Maa’idah: 8)
Sabda Rasulullah S.A.W.:
ليس منا من دعا إلى عصبية وليس منا من قاتل على عصبية وليس منا من مات على عصبية
“Bukan daripada kalangan kita orang yang berdakwah kepada asabiyah, bukan daripada kalangan kita orang yang berperang kerana asabiyah dan bukan daripada kalangan kita orang yang mati dengan sebab asabiyah”.
Apabila ditanya : “Apakah asabiyah itu wahai Rasulullah?‘’.
Sabda Rasulullah S.A.W.:
أن تعين قومك على الظلم
“Bahawa kamu menolong kaummu melakukan kezaliman”. (Riwayat Abu Daud)
Inilah sempadan Islam yang dianuti oleh masyarakat Melayu yang beragama Islam. Sepatutnya kaum lain mengenang budi terhadap orang Melayu dan Bumiputera yang melayan mereka di atas sifat kemanusiaan sejagat yang diasuh oleh Islam.
Perlu disedari bahawa Melayu dan Peribumi yang telah memakmurkan tanah air ini sebelum kedatangan penjajah Barat dan kehadiran kaum lain. Umat Islam Melayu dan Bumiputera lain terpaksa menentang penjajah sejak tahun 1511 yang silih berganti sehinggalah negara mencapai kemerdekaan, dan diterimanya kaum lain yang dibawa oleh penjajah mengikut agenda jus soli.
Tiba-tiba berlaku orang Melayu dan Bumiputera ketinggalan dan terpinggir daripada pendidikan dan ekonomi sehingga dibodohkan berpolitik dan berpecah sesama mereka. Adapun kaum lain lebih diberikan peluang sehingga dapat menguasai kawasan bandar yang besar, pendidikan, ekonomi dan bersatu dalam politiknya.
Apa yang dialami oleh Melayu Islam dan Bumiputera kerana mereka dibelasah oleh penjajah kerana melawan penjajah itu, lalu mereka dipinggirkan daripada kemudahan dan pembangunan. Berbeza dengan kaum yang dibawa untuk menjadi pekerja kepada penjajah.
Setelah mencapai kemerdekaan, maka orang Melayu Islam dan Bumiputera diberi hak istimewa dalam Perlembagaan Persekutuan dari segi agama, bahasa, ekonomi dan lain-lain. Dalam masa yang sama, diberi hak kerakyatan kepada kaum lain dan hak kemanusiaan yang sepatutnya dari segi kebebasan beragama, berbudaya dan lain-lain.
Malangnya orang Melayu Islam masih terkebelakang kemampuannya, bersaing pula dengan kaum lain dan tidak dapat mengejar kaum lain dengan sebab-sebab yang tertentu, maka mereka perlu terus diperkasakan.
Adalah tidak beradab atau berakhlak, apabila adanya kenyataan di kalangan bukan Islam mempertikaikan hak istimewa Islam, Melayu dan Peribumi. Paling tidak berakhlak apabila mengeluarkan kenyataan yang biadab terhadap Islam dan usaha menyatukan umat Islam dan Bumiputera, dengan cara melampau sehingga perpaduan orang Melayu Islam dan Bumiputera ini dianggap sebagai musuh yang ditentang kerana menjadi ancaman kepada kaum lain.
Ketahuilah bahawa kesabaran umat Islam ada sempadannya, maka jangan dicerobohi sempadan ini, kerana Allah berfirman:
لَّا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَلَمْ يُخْرِجُوكُم مِّن دِيَارِكُمْ أَن تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيْهِمْ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ (8) إِنَّمَا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ قَاتَلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَأَخْرَجُوكُم مِّن دِيَارِكُمْ وَظَاهَرُوا عَلَىٰ إِخْرَاجِكُمْ أَن تَوَلَّوْهُمْ وَمَن يَتَوَلَّهُمْ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ (9)
“Allah tidak melarang kamu daripada berbuat baik dan berlaku adil kepada orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana agama (Islam), dan tidak mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu; sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berlaku adil. (8); Sesungguhnya Allah hanyalah melarang kamu daripada menjadikan teman rapat orang-orang yang memerangi kamu kerana agama (Islam), dan mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu, serta membantu (orang lain) untuk mengusir kamu. Dan (ingatlah), sesiapa yang menjadikan mereka teman rapat, maka mereka itulah orang-orang yang zalim”.(9) (Surah Al-Mumtahanah: 8-9)
Hari ini dapat dilihat dengan nyata betapa kekayaan kaum yang mendapat peluang itu, membuat kenyataan yang mencabul Islam dan melakukan agenda membeli orang-orang Melayu yang berkuasa dengan rasuah dan salah laku, sehingga orang-orang Islam Melayu yang berada di bandar dihalau secara halus di atas nama pembangunan bandar, bahkan dirancang lagi untuk menguasai bandar-bandar besar yang dapat disaksikan, dibaca dan didengar dengan nyata.
Tegasnya tidak menjadi salah sikap sayang kepada bangsa masing-masing, tetapi janganlah kasih sayang itu dijadikan ideologi dan akidah terbuka untuk memusuhi Islam dan marahkan perpaduan umatnya.
“Islam Memimpin”
ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 8 Rejab 1440 / 15 Mac 2019 - HARAKAHDAILY 15/3/2019

Lihat sebelum ini..

E-Buku IH-118: Siri Politik Islam Masakini -Presiden PAS

E-Buku IH-118: Siri Politik Islam Masakini -Presiden PAS

Tun M Biadap Pada Raja? Ini Bukti..


Kebiadapan Mahathir Pada Raja Raja Melayu Posted by SnapShot at 3/15/2019
Semasa menjawab soalan dari wartawan mengenai teguran Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail Idris Abdul Majid Abu Bakar Iskandar ibni Sultan Ibrahim Ismail, mengenai tindakan Putrajaya yang tidak memaklumkan kepada Majlis Raja Raja mengenai persetujuan kerajaan PH meratifikasi Rome Statute, Mahathir dengan angkuh dan biadab telah menjawab :

"DIA bukan wakil rakyat, DIA bercakap untuk diri dia jer" (BACA DI SINI)...

Rakyat Malaysia khususnya masyarakat Melayu Islam perlu sedar, dengan meratifikasi Rome Statute, bererti kita bersetuju memusnahkan fungsi Raja Raja Melayu sebagai payung kepada negara atau lebih tepat menyerahkan kedaulatan negara kepada tangan asing...

Dengan meratifikasi Rome Statute, secara rasminya fungsi Mahkamah Raja2, iaitu mahkamah tertinggi di Malaysia akan mansuh...


Mahkamah Jenayah Antarabangsa dengan sendirinya boleh mengatasi keputusan Mahkamah Raja Raja...


Jelas pada kita, tindakan kerajaan PH meratifikasi Rome Statute adalah satu lagi pindaan pada perlembagaan negara yang mempunyai kaitan secara langsung dengan kedudukan istimewa dan kedaulatan Raja Raja Melayu...

Seperti yang di nyatakan oleh Tengku Mahkota Johor, Artikel 27 Rome Statute memperuntukkan kekebalan (kedudukan istimewa) seseorang penyandang sesuatu jawatan atau kedudukan tidak akan mengahalang Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) dari membicara dan menjatuhkan hukuman (sekiranya di dapati bersalah)...
Jelas ini adalah satu pindaan perlembagaan negara ke atas Perkara 32 (1) Perlembagaan Persekutuan (BACA DI SINI)...
Dalam Perkara 38 (4)(5) dan (6)(C) Perlembagaan Persekutuan, jelas menyatakan, saja perubahan atau pindaan yang hendak di lakukan, yang berkaitan dengan kedudukan istimewa Raja Raja, MESTI mendapat perkenan dari MAJLIS RAJA RAJA dan bukannya SPB YDP Agong sahaja (BACA DI SINI)...

Jelas kerajaam PH sendiri telah mencabuli Perlembagaan Persekutuan...

Rule Of Law apakah yang mereka hendak tegakkan, kalau perlembagaan negara sendiri di cabuli!!!

Apa Yang Di Suarakan Oleh TMJ Bukannya Untuk Diri Baginda Sendiri Tapi Untuk Menyelamatkan Perlembagaan Persekutuan Dari Terus Di Cabuli
Di mana silapnya bila baginda TMJ menyuarakan tentang pencabulan Perlembagaan Persekutuan oleh kerajaan PH?

Baginda bukan bercakap untuk kepentingan peribadi baginda kerana baginda bukan YDP Agong dan baginda juga bukan ahli Majlis Raja Raja...


Kenapakah Mahathir tidak menjawab persoalan yang baginda TMJ kemukakan...


Janganlah jadi orang munafik, mulut berbuih2 melaungkan Rule of Law tapi hakikatnya diri sendiri yang mencabuli undang2!!!


Bila orang lain, terutamanya musuh politik melanggar undang2, dengan segera prinsip Rule of Law di laungkan tapi di sebaliknya, pentadbiran sendiri mencabuli prinsip Rule of Law!!!


Kebiadapan Mahathir merampas hak keistimewaan Raja Raja tanpa perkenan malah tanpa memberitahu Majlis Raja Raja adalah satu perbuatan durhaka!!!


Bukankah prinsip kedua Rukun Negara ialah Kesetiaan Kepada Raja Dan Negara...


Di manakah datangnya setia kalau tiada perasaan hormat!!!


Lupakah Mahathir, beliau sekarang adalah ketua pentadbiran kerajaan Malaysia, bila ketua sendiri menonjolkan sikap biadap, tidak hairanlah kejadian menghina institusi monarki, bahkan penghinaan pada Rasulullah SAW semakin menjadi2...


Benar kata2 Mahathir, baginda TMJ bukanlah wakil rakyat tapi baginda adalah raja kepada rakyat...


Jadi, sebelum bangsa Melayu bangun memberontak, hentikan melakukan kebiadapan terhadap Raja kami kerana PANTANG MELAYU MENDERHAKA PADA RAJANYA!!!


Kalau budaya bangsa Kutti, admin tak pasti...


Singapura Di Langgar Todak, 
Todak Melanggar Batang Pisang, 
Orang Tua Berperangai Budak, 
Seperti Aur Di Tarik Songsang...


(Posted by SnapShot at 3/15/2019)

Hibur hibur sikit..
Video: J Rukimin IkanTodak

Didakwa Di Mahkamah Pengganas Serangan Christchurch.. Ini Dia.

BRENTON TARRANT didakwa atas kesalahan membunuh oleh Mahkamah
BRENTON TARRANT didakwa atas kesalahan membunuh oleh Mahkamah Daerah Christchurch, New Zealand hari ini. - AFP

CHRISTCHURCH 16 Mac - Suspek utama insiden tembakan di dua buah masjid di sini semalam, didakwa di mahkamah atas kesalahan membunuh.
Suspek, Brenton Tarrant berdiri di kandang tertuduh dengan keadaan bergari dan memakai baju lokap warna putih, dijangka berdepan pelbagai tuduhan selepas ini.
Tarrant bagaimanapun tidak membuat sebarang rayuan ikat jamin dan direman lanjut hingga perbicaraan lanjut ke atasnya diadakan 5 April ini. - AFP

Friday, March 15, 2019

PAS Desak Dunia Kutuk Serangan Ganas
KL: PAS mendesak seluruh dunia perlu mengecam dan mengutuk sekeras-kerasnya tindakan pengganas yang meragut puluhan nyawa orang awam dalam serangan di dua masjid di bandar Christchurch, New Zealand, hari ini.
tuanib1
Timbalan Presiden PAS, Ustaz Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, penjenayah terbabit perlu diheret ke muka pengadilan dan dijatuhkan hukuman setimpal kerana membunuh.

"Serangan ini menjelaskan Islam bukan punca keganasan dan ekstremis sebagaimana dilabelkan malah kita tahu New Zealand adalah sebuah negara yang aman dan harmoni selama ini.
"Namun insiden berdarah ini telah mencemarkan nama baik negara itu sebagai destinasi paling aman," katanya kepada Harakahdaily.
Beliau berpandangan kerajaan New Zealand juga perlu melaksanakan larangan pemilikan senjata api sebagai langkah keselamatan dan ketenteraman di negaranya.
"PAS menggesa masjid dan rumah ibadah dikawal rapi oleh pasukan keselamatan agar ia menjadi tempat paling selamat untuk beribadah," tambahnya yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian.
Husnul khatimah
dr zul
Sementara itu, Mufti Wilayah Persekutuan, Dato' Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, umat Islam yang terkorban dalam tembakan rambang yang berlaku di dua buah masjid di Christchurch hari ini disifatkan meninggal dalam keadaan husnul khatimah.

Katanya, mereka yang terkorban itu sedang mengadap Allah dalam keadaan berwuduk di dalam rumah Allah dan dalam keadaan menanti untuk solat berjemaah, dalam keadaan menanti solat Jumaat.
"Kesemua itu kebaikan demi kebaikan. Mati dalam husnul khatimah. Kita mengharapkan mereka diganjari dengan balasan yang sebaiknya di sisi Allah.
"Ditempatkan mereka sebagaimana disebut mereka itulah akan bersama para nabi, para siddiqin, para syuhada dan juga para salihin.
"Mereka inilah golongan yang terbaik yang Allah ganjarkan kepada mereka," katanya ketika menyampaikan khutbah Jumaat di sini, hari ini. - HARAKAHDAILY 15/3/2019

Bukan Islam Lebih Terjamin Di bawah PAS. -MICDI KALA pemimpin DAP menuduh Malaysia akan menjadi 'Negara Taliban' di bawah pemerintahan PAS, dan di saat pemimpin PAN menyokong kuat dakyah dan hasutan DAP, tampil pemimpin MIC membela PAS di Parlimen.
syahir2
Perbahasan menjunjung Titah Diraja di Dewan Rakyat menyaksikan Ahli Parlimen Tapah, YB Datuk Seri M. Saravanan, yang juga merupakan Timbalan Presiden MIC, menyokong penuh usaha penyatuan ummah di antara dua parti politik Melayu terbesar, iaitu PAS dan Umno, yang dilihat boleh membawa kebaikan ke arah penyatuan rakyat berbilang kaum di negara ini.

Ketika diajukan pertanyaan oleh Ahli-Ahli Parlimen DAP berkenaan pendirian MIC terhadap kerjasama PAS dan Umno, beliau menyatakan secara terbuka bahawa “MIC tiada halangan dan kami menyokong penuh usaha ini”.
Malah YB Datuk Seri M. Saravanan turut menegaskan di dalam Dewan yang mulia bahawa:
1. Masyarakat bukan-Islam lebih terjamin di Kelantan dan Terengganu yang diperintah oleh PAS;
2. Kita tidak pernah dengar orang bukan Islam berhijrah daripada Kelantan dan Terengganu kerana diperintah oleh PAS;
3. Untuk rekod Parlimen, di bawah pemerintahan PAS, tiada mana-mana rumah ibadat bukan Islam dirobohkan di Kelantan dan Terengganu; dan
4. PAS telah menubuhkan satu jawatankuasa khas bagi membela kebajikan orang bukan Islam di seluruh negara (Dewan Himpunan Penyokong PAS).
Malah beliau turut menolak tuduhan Ahli Parlimen Jelutong (DAP) yang mengatakan PAS pernah mendakwa bahawa orang bukan-Islam tidak boleh dilantik sebagai Menteri.
“Fitnah itu kekal sebagai fitnah,” ujar YB Datuk Seri M. Saravanan.
Setinggi penghargaan diucapkan kepada MIC di atas keterbukaan dan kematangan berpolitik yang ditunjukkan oleh kepimpinan tertinggi MIC, bermula daripada pertemuan bersejarah di antara Presiden MIC dan Presiden PAS pada 19 Ogos 2018, seterusnya disusuli dengan beberapa pertemuan dan program bersama Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP).
Sikap yang ditunjukkan oleh pemimpin MIC ini jelas berbeza dengan sikap pemimpin DAP yang sering menanamkan bibit kebencian dan sentimen perkauman di dalam negara, malah tidak senang apabila PAS mengambil usaha untuk merapatkan hubungan di antara kaum dan agama dalam negara.
Dalam menghadapi penentangan musuh yang sering menabur fitnah bagi menjauhkan rakan bukan-Islam daripada Islam, Presiden PAS telah mengingatkan di dalam Ucapan Dasar Muktamar Tahunan PAS 2018:
1. PAS menghadapi cabaran kerana terus beristiqamah untuk menyelamatkan masyarakat dengan Islam, menghadapi penganut Islam yang tenggelam di dalam kejahilan beragama, dan kalangan bukan-Islam yang tenggelam dalam kekeliruan dan fitnah ‘Islamofobia’.
2. DHPP adalah jambatan penting menghubungkan kita dalam masyarakat majmuk bagi menjalin hubungan dengan parti komponen Barisan Nasional dan NGO berpengaruh, supaya rakan-rakan kita memahami mesej yang kita bawa, dan kita juga memahami keperluan rakan-rakan kita.
Hakikatnya, keadilan Islam yang ditunjukkan oleh PAS di bawah pentadbiran kerajaan negeri Kelantan, Terengganu dan Kedah adalah bukti bahawa Islam melindungi hak warga bukan-Islam untuk hidup aman dan damai di bawah pemerintahan Islam, serta mengiktiraf peranan semua pihak ke arah mewujudkan kestabilan politik dan ekonomi dalam negara.
#IslamForAll

#PASForAll

SYAHIR SULAIMAN

Pengarah Strategi Pemuda PAS

15 Mac 2019 – HARAKAHDAILY 15/3/2019

Rakyat M'sia Antara Mangsa Tembakan Di M/Christchurch.

Tragedi solat Jumaat: Rakyat Malaysia antara mangsa tembakan masjid di Christchurch
Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Wellington juga sedang mendapatkan perincian kejadian tersebut daripada pihak berkuasa tempatan. - Foto AP Newsroom

KUALA LUMPUR
: Seorang rakyat Malaysia disahkan menjadi mangsa dalam insiden tembakan rambang di sebuah masjid di Christchurch, New Zealand.

Menerusi kemaskini Twitter akaun Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Welington, mangsa dilaporkan cedera dan kini sedang mendapatkan rawatan di hospital terdekat.

Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah turut mengesahkan perkara tersebut menerusi Twitter beliau.


Malah, Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Wellington juga sedang mendapatkan perincian kejadian tersebut daripada pihak berkuasa tempatan.

Difahamkan juga, anak mangsa yang berusia 17 tahun turut berada di dalam masjid sama.

Namun, status remaja itu masih belum diketahui. 

Justeru, rakyat Malaysia yang berada di kawasan berdekatan dinasihatkan untuk berada di dalam kediaman masing-masing.

Lihat juga..

Tembakan Di Masjid New Zealand, Ini Video &Peristiwa..


Satu insiden tembakan berlaku di sebuah masjid di bandar raya ini pada Jumaat, mengakibatkan sejumlah besar mangsa terbunuh. Polis belum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung insiden itu namun menasihatkan orang ramai di tengah Christchurch supaya tidak keluar rumah.

Insiden tembakan rambang Christchurch: Jemaah ditembak ketika solat Jumaat
Satu insiden tembakan berlaku di sebuah masjid di bandar raya ini pada Jumaat, mengakibatkan sejumlah besar mangsa terbunuh. Polis belum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung insiden itu namun menasihatkan orang ramai di tengah Christchurch supa

Wellington: Seorang lelaki bersenjata melepaskan tembakan di dalam sebuah masjid di tengah Christchurch, New Zealand dan dilaporkan beberapa mangsa maut atau cedera, lapor media tempatan.
Media melaporkan, seorang lelaki melepaskan tembakan di dalam sebuah masjid di Hagley Park, Christchurch dan polis juga dikerahkan ke sebuah lagi masjid di Linwood.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails