Saturday, July 30, 2022

M'sia rangkul 3 emas dunia, Hijrah & Orang Asli.

 


1. Pencak Silat Dunia: Malaysia rangkul tiga emas kategori artistik

MELAKA: Malaysia merangkul tiga pingat emas menerusi Kategori Artistik pada Kejuaraan Pencak Silat Dunia 2022, yang berlangsung di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) di sini.

Pada aksi final malam ini, emas pertama Malaysia diraih menerusi gandingan Mohd Taqiyuddin Hamid dan Sazzlan Yuga, yang beraksi dalam Kelas Ganda Lelaki selepas menewaskan pasangan adik beradik dari Filipina Almohaidib E. Abad dan Alfau Jan E. Abad.

Persembahan mantap yang dimulakan dengan rutin tempur tangan kosong, sebelum diikuti lawan kayu panjang dan parang itu berjaya mengutip 9.950 mata, mengatasi gandingan Filipina yang mengumpulkan 9.930 mata.

“Kami bersyukur dapat mempertahankan emas dalam kategori ini dan secara jujurnya, kami boleh mengagak permainan Filipina kerana sudah beberapa kali bertemu dengan gandingan tersebut,” kata Mohd Taqiyuddin kepada media selepas perlawanan tersebut.

Tambahnya, keberanian mereka mengambil risiko dengan bermain corak pantas dalam aksi parang juga memberi tuah, kerana penyertaan mereka boleh dibatalkan secara automatik jika parang patah atau terluka ketika beraksi.

Sementara itu, aksi Regu Lelaki juga tidak menghampakan apabila pingat emas menjadi milik Muhammad Syafiq Ibrahim, Nashrul Edam Mohd Asri dan Luqman Laji, setelah menewaskan gandingan Indonesia yang dibarisi Anggi Faisal Mubarok, Asep Yuldan Sani dan Rano Slamet Nugraha.

Seorang lagi pesilat negara Merrywati Manuil, juga menyumbangkan emas dalam Kategori Solo Kreatif Wanita selepas menewaskan Puspa Arumsari dari Indonesia.

Namun Puspa Arumsari kemudiannya menebus kekecewaannya selepas memenangi emas bagi kategori Tunggal Wanita dengan mengatasi pesilat negara Nur Shafiqah Hamzah.

Edisi kejuaraan ke-19 yang berlangsung selama enam hari sehingga Ahad ini disertai lebih 500 peserta dari 40 negara termasuk Indonesia, Thailand, Filipina, Kanada, Vietnam dan Malaysia selaku tuan rumah. – BERNAMA

2. Hijrah Rasulullah bina masyarakat madani, laksana keadilan 

KUALA LUMPUR: Hijrah Rasulullah SAW dari Makkah ke Madinah bukanlah semata-mata bagi melepaskan diri daripada menghadapi tekanan, penindasan, dan penghinaan; apatah lagi jika hendak disamaertikan dengan pelarian atau suaka politik.

Presiden PAS, Tan Sri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, bahkan, lebih besar daripada itu, hijrah Baginda Rasul SAW bersama para sahabat adalah dengan membawa suatu gagasan murni, iaitu untuk membina sebuah masyarakat madani dan melaksanakan keadilan sama ada terhadap orang Islam mahupun yang bukan Islam.

“Seterusnya, hijrah juga sangat berkait rapat dengan jihad bagi mempertahankan aqidah dan menegakkan Islam dalam diri serta negara yang berwawasan akhirat supaya Islam memimpin bukan dipimpin,” ujarnya menerusi Facebook beliau, malam ini sempena Sambutan Maal Hijrah 1444.

Beliau menambah, pada masa yang sama, jihad juga bererti tidak menyerah kalah kepada musuh demi mendukung dan mengangkat syariat Islam ke tempat yang tertinggi.

Justeru, katanya peranan dan tanggungjawab bagi menegakkan dan mempertahankan Islam perlulah digalas oleh semua pihak, sama ada oleh para pemerintah mahupun rakyat jelata secara keseluruhannya.

“Hayatilah iktibar melalui kisah hijrah Rasulullah SAW yang sangat mendidik kita agar sentiasa yakin terhadap janji Allah, teguh dengan keimanan, kukuh dengan persaudaraan, serta sabar dalam menjunjung risalah Islam yang agung,” ujarnya yang juga Ahli Parlimen Marang.

Untuk itu, beliau mewakili PAS amat berbesar hati mengambil kesempatan bagi mengucapkan Salam Maal Hijrah 1444H kepada seluruh umat Islam.

“Mudah-mudahan, dengan kehadiran tahun baharu ini, Allah SWT senantiasa memperbaharui jiwa kita dalam kembara menjadi seorang hamba, khalifah, dan pemegang amanah yang kekal berada di atas jalan petunjuk-Nya,” katanya lagi. – HARAKAHDAILY 29/7/2022

3. Orang Asli ikuti kuliah Menteri Besar di Medan Ilmu  

KOTA BHARU: Ketua-ketua masyarakat Orang Asli di pedalaman Gua Musang menimba pengalaman berkaitan pengurusan Pusat Khidmat Adun (PKD) dengan mengadakan lawatan ke beberapa PKD.

Program tersebut yang dianjurkan Urusetia Pembangunan Penghulu Negeri Kelantan disertai seramai 40 pemimpin komuniti terbabit.

Rombongan terbabit diketuai Penghulu Jumat Abak dari Dun Nenggiri dan dibantu Sudin Mohd Nor serta Salim Climbong.

Pengarah Urusetia Pembangunan Penghulu Negeri, Jamaluddin Ishak berkata, lawatan tersebut yang bermula hari ini dengan mengadakan lawatan ke PKD Kemuning, Machang.

Katanya, pada lawatan tersebut pemimpin masyarakat Orang Asli mendengar taklimat disampaikan Adun Kemuning Mohd Roseli Ismail.

Kata beliau, pada hari kedua pula lawatan diadakan di PKD Pengkalan Kubor di mana akan diadakan majlis ramah mesra dengan Adun kawasan berkenaan, Wan Roslan Wan Hamat.

“PKD terakhir yang akan dikunjungi pada Sabtu iaitu PKD Kelaboran. Pemimpin masyarakat Orang Asli akan mengikuti taklimat disampaikan Adun terbabit Mohd Adanan Hassan,” katanya di sini. 

itu, rombongan ketua masyarakat Orang Asli juga akan mengikuti kuliah pagi Jumaat di Medan Ilmu Kota Bharu esok yang akan disampaikan Menteri Besar Ustaz Dato’ Bentara Kanan Ahmad Yakob.

Dan pada sebelah petang mereka akan dibawa melawat Laman Warisan di Kampung Laut, Tumpat. Mereka turut berpeluang membeli belah di Zon Bebas Cukai Pengkalan Kubor.

Pada pagi Sabtu mereka akan dibawa melawat Pasar Terapung Sri Tanjung yang kini menjadi lokasi tumpuan pelancong.

Jamaluddin juga berkata, rombongan pemimpin masyarakat Orang Asli juga akan dibawa melawat jualan pelbagai produk Kelantan di KALA Sentral berhampiran Masjid Muhammadi.

Sementara itu dalam perkembangan lain Penghulu Tanpa Mukim Wanita Orang Asli Shila Angah menyampaikan sumbangan wang tunai kepada mangsa kebakaran di Kampung Pasik, Gua Musang pagi tadi.

Di Kelantan sebahagian besar masyarakat Orang Asli tinggal di pedalaman Gua Musang, Kuala Krai dan Jeli.

Kerajaan negeri melantik beberapa pemimpin masyarakat Orang Asli sebagai penghulu bagi membolehkan masalah membabitkan kaum terbabit diketengah kepada kerajaan. – HARAKAHDAILY 28/7/2022

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Malaysia rangkul 3 emas dunia, Hijrah dan Orang Asli ikut kuliah MB.. Al-hamdulillah semuanya.

Hibur Hibur Sikit

H2S Pilihan: 25 -Nasyid Orang Asli Malaysia.

[BTP] NAIB JOHAN Nasyid Murid Orang Asli KDSS 2017 | Pahang


BTP] KETIGA Nasyid Murid Orang Asli KDSS 2017 | Selangor


Mah Meri Celebrating Ari Muyang


Hari Moyang Kaum Mah Meri penuh tradisi dan 'mistik'

Perlukah  dibuat pencerahan dan pembersihan dari sudut Islam?

Sudah terbit!!

E-Buku IH-32: Bersama Orang Asli..

E-Buku IH-32: Bersama Orang Asli..

Bab I

Bab II
Bab III
Bab IV
Bab V 
  Bab VI

  Piket! Jika gaji X naik sebelum PRU. & Umno, Bersatu bantu PAS.

   

  Gambar hiasan

  1. CUEPACS akan piket jika gaji penjawat awam tak naik sebelum PRU.

  KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) mengesa kerajaan menaikkan gaji penjawat awam sebelum Parlimen dibubarkan atau berisiko berdepan protes jalanan daripada penjawat awam.

  Presidennya, Adnan Mat berkata, cadangan untuk menaikkan gaji kakitangan awam Gred 19 kepada Gred 29 sudah banyak kali dikemukakan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), namun tiada tindakan diambil. 

  "Jika gaji mereka tidak disemak sebelum Parlimen dibubarkan, CUEPACS bersedia untuk berpiket di Putrajaya bersama penjawat awam," katanya seperti dipetik portal dalam talian Free Malaysia Today.

  Presiden CUEPACS, Datuk Adnan Mat

  Adnan berkata, perhimpunan itu juga akan menuntut pengurangan kos barangan sebelum pilihan raya umum (PRU15) akan datang.

  Minggu lalu, CUEPACS menggesa kerajaan meluluskan cadangan menaikkan gaji penjawat awam bagi membantu mereka menghadapi kenaikan harga barang dan kos sara hidup.

  Adnan berkata, cadangan lain termasuk:

  • pelaksanaan gaji minimum RM1,800 untuk kakitangan awam;

  • dua kenaikan setiap tahun;

  • sistem saraan lebih berkesan yang menyeluruh, adil dan saksama;

  • elaun pelbagai tugas;

  • elaun batik dan pakaian kebangsaan;

  • mengisi kekosongan jawatan pembantu tadbir dengan segera;

  • tiada pelupusan jawatan yang tidak diisi selama dua tahun seperti yang terkandung dalam pekeliling Perbendaharaan baru-baru ini sebagai langkah penjimatan kos; dan

  • menamakan semula jawatan pembantu tadbir kepada pegawai perkeranian, seperti sebelum ini.

  Beliau berkata, struktur gaji semasa penjawat awam sudah dilaksanakan sejak 2002 dan wajar dikaji semula bagi memastikan ia relevan dengan zaman semasa. (BH)


  2. Kerjasama Umno, Bersatu bantu PAS tadbir Kedah 

  ALOR SETAR: PAS Kedah tetap komited dengan gagasan perpaduan ummah bersama Muafakat Nasional (MN) dan Perikatan Nasional (PN) tanpa mengabaikan kedudukan masyarakat majmuk.

  Pesuruhjaya PAS Kedah, Senator Dato’ Ahmad Yahaya berkata, ada pihak silap faham kenyataan Presiden PAS, Tan Sri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengenainya kemampuan PAS Kedah mentadbir negeri secara sendirian.  

  Katanya, kenyataan itu bukan bermaksud PAS tidak lagi memerlukan rakan-rakan muafakat lain.

  “Kenyataan Tok Guru sebenarnya mahu merujuk kepada prestasi cemerlang yang ditunjukkan PAS Kedah.

  “Jadi beliau melahirkan keyakinannya kepada keupayaan PAS Kedah untuk mencapai kemenangan dengan lebih baik,” katanya pada kenyataan hari ini.

  Pada 23 Julai lalu ketika berucap di Kompleks PAS Kedah, Tuan Guru Abdul Hadi menyebut PAS Kedah mampu mentadbirkan kerajaan negeri secara bersendirian serta mendominasi bersama rakan-rakan lain.

  Bagaimanapun ucapan itu dianggap Pengerusi Umno Kedah, Dato’ Seri Jamil Khir sebagai menjawab teka-teki sebelum ini berkenaan pendirian PAS berkaitan MN dan PN.

  Ahmad berkata, PAS sentiasa berusaha mengukuhkan perpaduan antara parti-parti politik Melayu dan Islam atas nama perpaduan ummah bagi mengelakkan Pakatan Harapan (PH) kembali berkuasa.

  “Kerajaan Kedah sekarang berada dalam keadaan stabil dan terbukti berjaya memacu kejayaan untuk kesejahteraan rakyat. Itu juga kerajaan yang diharapkan rakyat selepas PRU ke-15,” ujar beliau.

  Menurutnya juga, semangat serta kerjasama yang ditunjukkan Umno dan Bersatu mentadbir kerajaan negeri bersama PAS menjadikan Kedah terus stabil. 

  Bagaimanapun kata beliau,PAS Kedah bersedia menghadapi sebarang kemungkinan berikutan ada rakan muafakat yang hendak bertanding secara solo. – HARAKAHDAILY 26/7/2022

  Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

  PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

  Friday, July 29, 2022

  Bank susu ibu patuh syariah pertama di Malaysia.

   


  1. Penubuhan bank susu ibu mampu perkasa maqasid syariah

  SAYA menzahirkan sokongan penuh terhadap penubuhan bank susu ibu, Pusat Susu Bonda Halimatusaadiah yang merupakan bank susu ibu patuh syariah pertama di Malaysia. 

  Pelbagai aspek berkaitan syariah telah diberi perhatian antaranya sumber susu, kekerapan kekenyangan bayi, ibu-ibu menderma susu ibu secara sukarela kepada bayi-bayi yang memerlukan dan keluarga bayi serta penderma perlu mengenali antara satu sama lain selain wajib mendapat keizinan suami. 

  Langkah ini membawa maslahah yang amat besar kepada masyarakat terutama bayi-bayi yang dilahirkan secara pramatang. Hal ini kerana, susu ibu yang dihasilkan dapat menyelamatkan nyawa bayi pramatang selari dengan maqasid lima, menjaga nyawa (hifz nafs) dalam masa yang sama, SOP yang dijaga ketat mampu memelihara kesucian hubungan mahram susuan itu sendiri sekali gus mampu mengelak percampuran nasab secara syarie seperti mana firman Allah taala dalam surah an-Nisa’ ayat 23;

  وَأُمَّهَاتُكُمُ اللَّاتِي أَرْضَعْنَكُمْ وَأَخَوَاتُكُم مِّنَ الرَّضَاعَة

  “Dan (diharamkan juga kamu mengahwini) ibu-ibu kamu yang telah menyusukan kamu dan saudara-saudara susuan kamu.”

  Tambahan pula, susu ibu bukan sahaja diperlukan oleh bayi pramatang malah ia juga diperlukan kepada bayi yang kematian ibu serta ibu yang mempunyai penyakit dan sebagainya. Hal ini kerana, susu ibu mengandungi segala jenis zat yang diperlukan oleh bayi. 

  Justeru, saya menyeru semua pihak terutama pihak kerajaan untuk menyahut usaha ini agar ia mampu diperluas dengan lebih banyak pusat bank susu ibu patuh syariah ditubuhkan. Hal ini bagi memastikan lebih banyak nyawa bayi pramatang khususnya, dapat diselamatkan sekali gus Maqasid Syariah iaitu menjaga nyawa (hifz nafs) dan menjaga nasab (hifz nasab) dapat diperkasakan. 

  Islam Menyatukan Ummah”

  YB SHAHARIZUKIRNAIN ABDUL KADIR

  Ahli Parlimen Setiu – HARAKAHDAILY 28/7/2022


  2. Bank Susu selari usaha wujudkan Keluarga Malaysia

  PUSAT Susu Bonda Halimatussadia sebagai ‘Bank Susu’ patuh syariah merupakan satu lagi inisiatif penting dan bersejarah yang sangat terpuji lagi perlu disokong bersama oleh seluruh ahli Keluarga Malaysia.

  Difahamkan ia ditubuhkan dari penyelidikan meluas termasuk mewujudkan prosedur operasi standard (SOP) yang komprehensif bagi mematuhi Maqasid Syariah terutama dalam memelihara keturunan.

  Menariknya ia tercetus dari ibrah bonda susuan Nabi Muhammad S.A.W dan melibatkan bersama antara pakar-pakar di bidang agama dan perubatan serta pelbagai proses yang melibatkan penggunaan teknologi masa kini.

  Hebatnya, usaha besar ini bukan sahaja akan memenuhi aspek kebajikan terutama membantu para ibu yang kekurangan susu badan, tetapi juga ke atas perkembangan atau tumbesaran bayi untuk mendapat gizi terpenting ini.

  Malah, ia juga satu bentuk sumbangan daripada ibu-ibu ‘berkemampuan’ yakni memiliki susu badan yang banyak untuk meraih pahala, sekali gus membina hubungan persaudaraan dan kasih sayang dengan keluarga lain.

  Melalui usaha positif pusat ini nanti akan memberi keyakinan kepada para ibu bapa untuk memiliki zuriat tanpa bimbang bebanan penyusuan hingga tercapai kebanggaan Rasulullah S.A.W memiliki umat yang ramai.

  Dari idea hebat berpedomankan sunnah ini juga diharap bakal mencurah berkat daripada Allah S.W.T dengan harapan akan terbentuk masyarakat yang sentiasa taat dan patuh kepada ajaran Islam.

  Semoga ia disokong oleh semua pihak untuk menjayakannya.

  “Islam Menyatukan Ummah”
  “Islam Memimpin Wanita Sejahtera”

  USTAZAH SALAMIAH MOHD NOR


  Hibur Hibur Sikit

  H2S Pilihan: 05 - Lagu Klasik Melayu Lucah, Bunuh&Syirik?

  AYO KEZAMBO: 

  Petikan filem P.Ramlee "Panggilan Pulau" (1953)    

  -Lagu Klasik Melayu Lucah?


  Ismail Haron: Dendamku Kerana Maria.wmv -Bunuh?


  Ismail haron: kutiada minta lahir di dunia  -Syirik?

  Mogok: k/api Britain. K'tan hab serantau Indochina. Tolak PN?

   

  Tindakan mogok 24 jam oleh lebih 40,000 anggota kesatuan RMT dan TSSA memaksa kira-kira separuh daripada rangkaian kereta api Britain ditutup. (FOTO Reuters)

  1. Pekerja mogok: Rangkaian kereta api Britain ditutup

  LONDON: Sistem rangkaian kereta api Britain berdepan gangguan besar sekali lagi pada hari Rabu (27 Julai) apabila kakitangannya membuat tindakan mogok susulan pertikaian mengenai isu gaji.

  Tindakan mogok 24 jam oleh lebih 40,000 anggota kesatuan RMT dan TSSA memaksa kira-kira separuh daripada rangkaian kereta api Britain ditutup, dengan syarikat kereta api mengendalikan jadual waktu yang jauh berkurangan dan beberapa bahagian negara itu tidak mempunyai perkhidmatan kereta api langsung, lapor Reuters

  Network Rail menggesa penumpang, termasuk yang bercadang untuk bercuti sempena musim panas, dan peminat sukan dalam perjalanan ke Sukan Komanwel di Birmingham yang bermula pada Khamis (28 Julai), untuk hanya melakukan perjalanan jika perlu.

  Terdahulu, tindakan mogok pada bulan lalu telah menyebabkan rangkaian kereta api Britain hampir terhenti selama tiga hari; dan pada minggu lalu, beberapa laluan utama yang melintasi negara itu terpaksa ditutup apabila suhu rekod merosakkan landasan.

  “Kami lebih berazam berbanding sebelum ini untuk mendapatkan kenaikan gaji yang berpatutan, jaminan pekerjaan dan keadaan kerja yang baik,” kata Setiausaha Agung RMT, Mick Lynch dalam satu kenyataan.

  Menurutnya, Network Rail tidak membuat sebarang penambahbaikan pada  tawaran gaji mereka sebelum ini.

  “Network Rail langsung  tidak menawarkan apa-apa yang baharu kepada kami,” tegasnya.

  Kesatuan RMT pula berkata ia telah menerima tawaran kenaikan 4 peratus, diikuti dengan kemungkinan 4 peratus pada tahun berikutnya bergantung kepada kakitangan yang menerima perubahan kepada kontrak mereka.

  Senario Inflasi di Britain dilaporkan berada pada paras tertinggi dalam tempoh 40 tahun dan ia dijangka mencapai angka  dua digit menjelang akhir tahun ini, didorong oleh lonjakan harga bahan api dan makanan.

  Inflasi yang melambung tinggi itu  telah mencetuskan krisis kos sara hidup terburuk di Britain sejak rekod bermula pada 1950-an, memburukkan lagi ketegangan buruh merentas sektor termasuk perkhidmatan pos, kesihatan, sekolah, lapangan terbang dan badan kehakiman.

  Ia juga menjadi titik pertelingkahan dalam perlumbaan untuk menggantikan Boris Johnson sebagai perdana menteri, dengan dua calon, Liz Truss dan Rishi Sunak, berikrar untuk membanteras tindakan mogok berkenaan.

  Kerajaan Britain pada minggu lalu mengubah undang-undang untuk memudahkan perniagaan menggunakan kakitangan sementara bagi meminimumkan kesan tindakan mogok.

  Perkhidmatan feri ke Cowes di Isle of Wight juga terganggu pada Rabu susulan tindakan mogok rangkaian kereta api terbaharu yang dijangka akan diadakan padai Sabtu (30 Julai) ini. – HARAKAHDAILY 28/7/2022

  2. AirAsia pernah minat jadikan Kelantan hab serantau Indochina 


  KOTA BHARU: Syarikat penerbangan AirAsia pernah menyatakan minat untuk menjadikan Kelantan sebagai hab serantau di mana pihak kerajaan negeri telah merizabkan kawasan seluas 500 ekar di Sungai Bagan, Machang.

  Timbalan Menteri Besar, Dato’ Mohd Amar Nik Abdullah berkata, bagaimanapun suasana politik yang tidak kondusif ketika itu di mana wujud halangan pihak tertentu menyebabkan cadangan lapangan terbang antarabangsa itu dibatalkan.

  “Kerana dari segi jarak perjalanan ke Indochina, ke sebelah Jepun dan China itu sendiri memang dekat. Sekarang ni pun lalu kut Kelate juga. Daripada Kuala Lumpur itu nak gi ke Indonchina, nak gi ke China sendiri, nak gi ke Jepun dan sebagainya lalu kut Kelantan gak,” beritahunya.

  Beliau berkata demikian pada Majlis Makan Malam Dialog Kemakmuran Ekonomi dan Pembangunan Negeri Kelantan di Dewan Perniagaan Cina, Jalan Kebun Sultan, di sini malam kelmarin.

  Pun demikian ujarnya, dengan suasana politik baharu kini perkara tersebut boleh dibincangkan semula idea tersebut agar dapat direalisasikan sebagaimana cadangan pada tahun 2018 itu.

  Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan, Pelaburan dan Pembangunan Usahawan Negeri, Dato’ Hanifa Ahmad pula memberitahu status antarabangsa tersebut akan kembali semula ke negeri ini.

  Menurut beliau, Perdana Menteri, Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob bersetuju untuk Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra (LTSIP), Pengkalan Chepa dinaik taraf kepada lapangan terbang antarabangsa.

  Jelas beliau, perkara tersebut telah dicadangkan sendiri oleh Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) di mana tumpuan awal adalah kepada negara-negara Asia Tenggara terlebih dahulu.

  “Sebab passenger (penumpang) kita ni apabila airport (LTSIP) ni dapat dibesarkan satu tahun, (dari seramai) 1.6 juta setahun passenger akan increase (meningkat) kepada 4 juta passenger setahun.

  “Maka peluang untuk kita kembangkan servis airport (perkhidmatan lapangan terbang) kita ke South East Asia (Asia Tenggara) dan seterusnya international (antarabangsa) ni cukup baik. 

  “Sebab kalau kita banding, kita duduk nombor tiga domestik. Satu Kuala Lumpur, Kuala Lumpur – KLIA, (kedua) Penang, (dan ketiga) kitalah. Ramai orang Kelantan ni kaya. Tapi tak tahulah, orang kata miskin, tak declare income tax (isytihar cukai pendapatan) barang kali. 

  “Penuh kapal terbang itu, Malindo, AirAsia, MAS, Fire fly dan sebagainya penuh (penumpang Kelantan),” ujar beliau memberitahu proses pembesaran LTSIP sedang berlaku kini. – HARAKAHDAILY 28/7/2022

  3. Tiada sebab rakyat tolak kerajaan PN 

  KOTA BHARU: Impian sekian lama rakyat Kelantan untuk menikmati pembangunan seperti di negeri lain menjadi kenyatan di bawah kerajaan Perikatan Nasional (PN) sekarang.

  Sedangkan pada era sebelum itu banyak projek pembangunan yang dirancang tidak menjadi kenyataan kerana halangan politik antara kerajaan negeri dan pusat.

  Malah perkara itu turut diakui anggota Exco kerajaan negeri, Dato’ Hanifa Ahmad apabila memberitahu banyak projek berimpak tinggi dilaksanakan di Kelantan sekarang.

  Antara projek yang giat dilaksanakan Laluan Rel Pantai Timur (ECRL), pembesaran Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Central Spine Road dari Pahang ke Kuala Krai dan projek tebatan banjir di Sungai Golok.

  Oleh itu, Hanifa berharap kerajaan PN yang ada sekarang terus dipertahankan pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang bagi membolehkan lebih banyak projek berimpak tinggi dilaksanakan di Kelantan.

  “Kita kena sabar selagi kerajaan yang ada ini friendly dengan kita, kita doakan supaya hasrat ini berterusan dan dapat dicapai.

  “Kita berada dalam kerajaan Persekutuan sejak dua tahun lalu di mana banyak kemajuan tidak disekat dan arus pembangunan datang,” katanya pada Majlis Makan Malam dan Dialog Kemakmuran Ekonomi dan Pembangunan Negeri di Dewan Peniagaan Cina Kelantan di sini, kelmarin.

  Mengulas perkembangan itu Adun Apam Putra, Abdul Rasul Muhamed berkata era pemerintahan kerajaan PN, rakyat Kelantan dapat merasai banyak projek berimpak besar.

  Katanya, peranan itu merupakan tanggungjawab kerajaan Pusat mengagihkan sumber kekayaan negara kepada semua negeri supaya jurang pembangunan sama rata.

  “Kelantan terpinggir dalam satu tempoh yang sangat lama, jadi dengan adanya kerajaan PN sekarang, banyak projek besar dilaksanakan,” katanya.

  Presiden Pertubuhan Prihatin Royalti Untuk Rakyat Kelantan (R2R), Mohd Khalid Mat Zari turut menyifatkan perkembangan baik yang berlaku di Kelantan sekarang.

  Oleh itu, beliau mengajak rakyat Kelantan mempertahankan kerajaan Pusat yang ada sekarang bagi memastikan kelancaran pembangunan.

  Menurutnya, menjadi satu kerugian rakyat yang menolak kerajaan PN kerana telah terbukti Kelantan tidak lagi didiskriminasi seperti sebelum ini.

  “Rakyat mesti mempertahankan kerajaan PN demi melihat semua projek pembangunan di bawah peruntukan Pusat dapat diteruskan.

  “Kerana semua ini memberi impak sangat besar kepada rakyat dan juga negeri Kelantan apabila semakin banyak pelaburan luar masuk,” katanya.
  Penghulu Mukim Binjai, Mat Nor Ismail berkata, berdasar situasi yang ada sekarang tiada sebab kerajaan PN sekarang perlu ditukar.

  Kata beliau PAS yang menjadi sebahagian parti kompenan dalam kerajaan Persekutuan dilihat sangat prihatin terhadap kebajikan rakyat.

  “Kenapa pula kita kena tukar kerajaan sekarang kerana terbukti berlaku adil dan tidak lagi menyisihkan Kelantan yang agak ketinggalan berbanding negeri-negeri lain.

  “Sepatutnya kerajaan PN perlu dipertahankan, dan kita tidak mahu sejarah Kelantan disisih dalam tempoh begitu lama dibiarkan berulang semula,” katanya. – HARAKAHDAILY 28/7/2022

  Hibur Hibur Sikit 
  Singapura Melayu punya.. siri 3


  Dikir Marilah Undi Bule


  Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

  PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

  LinkWithin

  Related Posts with Thumbnails