Sunday, July 24, 2022

Takde ke filem Mat Kilau free di luar K'tan? & YB Mumtaz

 


1. Tayangan filem Mat Kilau percuma di Kelantan

KOTA BHARU: Seramai 2,000 penonton bertuah akan menyaksikan tayangan filem Mat Kilau: Kebangkitan Pahlawan secara percuma pada 24 Julai (Sabtu) ini, sempena berlangsungnya Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) Kelantan.

Filem biografi epik yang sarat dengan mesej patriotisme itu akan dipertontonkan kepada rakyat Kelantan yang bertuah pada 8 malam, bertempat di Kompleks Yayasan Kemiskinan Kelantan (YKK) Melor di sini.

Penyelaras program bagi tayangan filem tersebut, Ahmad Termizi Musa berkata tiket percuma itu akan diedarkan kepada rakyat yang bertuah melalui wakil yang dilantik oleh pihaknya di setiap jajahan di negeri ini.

Beliau berkata Kelantan merupakan satu-satunya negeri di Pantai Timur Semenanjung Malaysia yang tidak mempunyai pawagam namun sempena Jelajah AKM kali ini, pihaknya berusaha menonjolkan suasana umpama berada di dalam pawagam dengan memberi keselesaan dan pastinya kenangan yang cukup bermakna kepada penonton yang hadir.

“Selain itu, tayangan filem Mat Kilau ini juga adalah antara usaha kita untuk mempromosikan sambutan Hari Kebangsaan tahun ini yang bertemakan Keluarga Malaysia Teguh Bersama,” katanya ketika dihubungi Bernama, hari ini.

Jelajah AKM Kelantan yang berlangsung 22 hingga 24 Julai ini di Stadium Sultan Muhammad IV di sini, menyediakan pelbagai acara menarik seperti Karnival Kerjaya Jamin Kerja Keluarga Malaysia, gerai pameran agensi dan kementerian, persembahan tradisional, bekwoh (kenduri), persembahan kebudayaan dan pertandingan Muay Thai.

Menjelas lanjut, Ahmad Termizi berkata keseluruhan kawasan di tempat tayangan itu akan ditutup kerana hanya 2,000 penonton terpilih akan dibenarkan untuk menonton filem itu dan pihaknya juga akan mengasingkan tempat duduk antara penonton lelaki dan wanita.

“Dari segi kawalan pula, kita akan pastikan semua penonton tidak membuat sebarang rakaman semasa tayangan filem itu disiarkan. Sekiranya kita dapat menangkap individu yang ingkar dengan arahan ini, petugas akan mengarahkan penonton berkenaan keluar dengan serta-merta dan memadam video rakaman berkenaan,” katanya.

Filem Mat Kilau: Kebangkitan Pahlawan arahan pengarah Mohd Syamsul Mohd Yusof atau lebih dikenali sebagai Syamsul Yusof mula ditayangkan pada 23 Jun lepas termasuk di Singapura dan Brunei serta berjaya meraih kutipan tiket berjumlah lebih RM80 juta, setakat ini.

Antara pelakon hebat yang membarisi filem ini adalah Datuk Adi Putra, Beto Kusyairy, Fattah Amin, Wan Hanafi Su, Datuk Jalaluddin Hassan, Datuk Rahim Razali dan pelakon dari seberang yang mencipta nama di Hollywood, Yayan Ruhian. – BERNAMA

Komen Weblog Ibnu HasyimTayangan filem Mat Kilau percuma di Kelantan. Di luar Kelantan takde peluang ke nak tengok free filem Mat Kilau? Sekurang-kurang sebagai menyokong perjuangan beliau.. Samada tayangan di markas PAS atau di dewan untuk kemudahan  umum. Di Pahang atau KL?


2. Wanita Kelantan hebat dalam pelbagai bidang – Dato’ Mumtaz 


KOTA DARULNAIM: Wanita di Negeri Cik Siti Wan Kembang terkenal dengan sifat cekal dan gigih berusaha sejak dari dulu lagi membuatkan mereka sehingga hari ini dapat menempa kejayaan dalam pelbagai bidang yang diceburi sehingga dapat mengukir nama ke persada antarabangsa. 

“Kerajaan Negeri dalam rangka mewujudkan Genius Aqbariah sebagai platform untuk menghimpunkan wanita Kelantan yang berjaya bagi menyumbang semula tenaga dan idea mereka kepada pembangunan Negeri Kelantan. 

“Genius Abqariah ialah program kecemerlangan wanita berdasarkan Hala Tuju Kelantan Melangkah Ke Hadapan (2018-2023),” kata Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Keluarga dan Wanita Negeri Kelantan, YB Mumtaz Md Nawi pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan ke-14, semalam.

Menjawab persoalan yang diajukan oleh Ahli Dewan Undangan (ADUN) Kemuning, YB Mohd Roseli Ismail berkenaan dengan kejayaan yang telah dicapai oleh para wanita Kelantan dalam bidang akademik, beliau berkata berdasarkan statistik dari Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia menunjukkan peningkatan kemasukan pelajar wanita Kelantan ke pusat pengajian tinggi bagi tahun 2018, 2019 dan 2020. 

“Pelbagai pengiktirafan juga telah diperolehi wanita Kelantan di dalam dan luar negara dalam bidang pendidikan. Antara wanita Kelantan yang berpengaruh di Malaysia ialah Yang Amat Arif Tun Tan Sri Tengku Maimun Tuan Mat sebagai wanita pertama dilantik menjadi Ketua Hakim Negara Malaysia,” katanya. 

Dalam aspek ekonomi pula, Dato’ Mumtaz menjelaskan Kelantan merekodkan 7,916 usahawan Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) pada tahun 2021 yang berdaftar melalui Bahagian Pembangunan Usahawan Desa. 

Jumlah tersebut menjadikan Kelantan negeri kedua tertinggi di Malaysia selepas Selangor.

Menurutnya lagi, Kerajaan Negeri dengan kerjasama Urus Setia Kebajikan, Pembangunan Keluarga dan Wanita (U-KeKWa) juga komited dalam membangunkan usahawan wanita melalui penubuhan Pusat Pembangunan Wanita Kelantan (PPWK) dan sejak tahun 2006 sehingga tahun 2022, seramai 3,927 pelatih telah berjaya bergraduasi. 

Sementara itu, tambahnya lagi berkenaan kejayaan wanita Kelantan dalam bidang politik pula ialah sepuluh pemimpin wanita telah dipilih dan dilantik sebagai wakil rakyat, senator, exco dan juga Timbalan Menteri.

“Fakta menariknya ialah lima orang telah dilantik semasa beliawanis iaitu antara usia 30 hingga 40 tahun dan lima orang lagi dilantik selepas usia 41 tahun ke atas,” ujarnya. – UPKN

Hibur Hibur Sikit 
Singapura Melayu punya.. siri 3


Dikir Marilah Undi Bule


Undilah PAS dan rakan kumpulannya!


PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails