Saturday, October 28, 2023

Bajet 2024: Menteri Kewangan apa begini?

 


Ralat Bajet 2024: Menteri Kewangan tidak cermat

RABU lepas ketika berbahas Bajet 2024, saya telah pertikaikan angka hasil 2024 yang sangat rendah berbanding tahun-tahun sebelum ini iaitu hanya RM307.60 billion iaitu peningkatan hanya RM4.4 billion berbanding anggaran disemak RM303.20 tahun 2023.

Untuk rekod, anggaran hasil 2023 ini mengalami penambahan RM8.84 billion berbanding jumlah hasil 2022 sebanyak RM294.36. Manakala jumlah hasil 2022 bertambah RM60.61 billion berbanding 2021 sebanyak RM233.75. Bahkan tahun 2021 dalam tempoh COVID-19 pun bertambah RM8.67 billion berbanding 2020 sebanyak RM225.08 billion. 

Rupa-rupanya ada ralat. Ada pembetulan pada angka jumlah anggaran hasil 2024. Anggaran sebenarnya ialah 312,159,005,000.00 atau pertambahan sebanyak RM8.959billion berbanding tahun 2023. Oklah, not bad.

Isunya, kenapa perlu ada ralat? Dokumen bajet ni sudah tentu mempunyai pasukannya yang akan bertungkus lumus beberapa bulan. Bahkan Menteri yang membentangkannya ialah Menteri Kewangan terbaik di Asia Tenggara (kalaupun tidak di dunia!).

Angka jumlah hasil ialah angka yang sangat penting dan di situlah dirujuk hampir semua perkara berkait bajet ini. Takkanlah terlalu fokus kepada perkataan-perkataan baru (yang diimport dari Indonesia) sehingga melupakan perkara asas dalam Bajet untuk disemak sebelum dicetak?

Aduuh.. Menteri Kewangan kita!

YB USTAZ AHMAD FADHLI SHAARI
Ahli Parlimen Pasir Mas – HARAKAHDAILY 23/10/2023

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Bajet 2024: Menteri Kewangan apa begini?

Lihat komen ini..

(i) Memang wajar, 'Anwar perlu lepas jawatan Menteri Kewangan' - Razali  06 Oktober 2023 (Sinar Harian)


KUALA TERENGGANU - Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu melepaskan jawatan sebagai Menteri Kewangan kerana didakwa gagal menyelesaikan masalah kenaikan kos sara hidup yang menghimpit rakyat ketika ini.

Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Razali Idris mendakwa sehingga kini tiada usaha dan arah tuju yang jelas dilakukan kerajaan untuk mengatasi masalah berkenaan.

"Tak nampak ada usaha dilakukan ke arah untuk menstabilkan harga barang atau redakan keresahan rakyat sebab barang (keperluan asas) tak ada (dalam pasaran).

"Kalau MCA rakan sekutu pun beri desakan kepada dia (Anwar) letak jawatan sebagai Menteri Kewangan, kita sebagai pembangkang lebih dari itu (letak jawatan Perdana Menteri)," katanya kepada pemberita di sini.


(ii) Kami setuju dengan T/Presiden PAS Tuan Ibrahim, pada himpunan solidariti Palestin di Jalan Tun Razak hari ini.-HARAKAHDAILY 28/10/2023

Antara seruan beliau mengenai keganasan Israel bangsat di Palestin, ‘Kalah kamu bermakna kami di sini juga kalah’.

T/Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man.

“Menang kamu (Palestin) bermakna menang kami di sini juga menang, begitu juga kalau kamu kalah, kami di sini juga kalah,” kata Timbalan Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Ibrahim Tuan Man pada himpunan solidariti Palestin di Jalan Tun Razak hari ini.

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 
Maaf zahir batin, dari rakan Islammu Ibnu Hasyim.

China damai dengan Islam. Dinasti Ming/Cheng Ho/Kublai Khan..

  

Masjid Besar Xi'an.

Kerajaan China mempunyai hubungan damai dengan Islam

KUALA LUMPUR: Presiden PAS, Tan Sri Tuan Guru Abdul Hadi Awang pernah melawat negara China beberapa kali. 

Menurutnya, beliau menyaksikan beberapa masjid bersejarah yang dibina pada masa awal kedatangan Islam pada era Khulafa’ al-Rasyidin, bahkan ada katanya telah dibina sejak zaman Rasulullah SAW,

Ini, katanya kerana hubungan dagang antara Arab dengan China berada sejak awal sebelum kelahiran Rasulullah SAW, lebih dahulu daripada ketibaan Islam di Nusantara.

Tambah beliau, China telah menjadi kunjungan para pengembara dan pedagang Arab sejak awal lagi.

Maka, ujarnya Kerajaan China mempunyai hubungan damai dengan Islam, apabila mereka menerima berita kejatuhan kuasa besar Parsi dan Rom.

“Hal ini berlaku setelah mereka mengetahui pemerintahan Islam yang adil, bukannya menjajah atau menyamun seperti bangsa Eropah yang rakus menjajah,” ujarnya dalam satu hantaran di Facebook beliau.

Kalau dihalang, ujar Tuan Guru maka rakyat China juga pasti akan menyambut kedatangan Islam.

Menurut beliau, adanya kalangan Raja China daripada Dinasti Ming yang menganut Islam, malah Laksamana Cheng Ho yang terkenal juga menganut Islam.

Kata Ahli Parlimen Marang itu lagi, Kublai Khan daripada bangsa Tatar yang memerintah China, tertarik kepada penganut Islam kerana berakhlak mulia, berintegriti dan tidak mengamalkan rasuah.

Ini, jelas beliau sehinggakan Kublai Khan melantik penganut Islam menjadi pemimpin daerah dan pegawai tinggi kerajaan, menjadikan kerajaannya dapat bertahan lama.

Tuan Guru menambah, Islam menimba tamadun ilmu bermanfaat daripada negara China kerana sifat terbuka dengan menerima semua perkara yang baik daripada semua kaum serta menolak perkara yang buruk dan zalim walaupun datangnya dari Makkah.

Menurutnya, masih banyak lagi masjid di China tidak dirobohkan oleh Revolusi Kebudayaan ketika era Mao Zedong kerana disesuaikan bangunannya dengan seni bangunan Cina yang tidak mempunyai apa-apa lambang agama. – HARAKAHDAILY 13/9/2023

Komen Weblog Ibnu Hasyim: China damai dengan Islam. Dinasti Ming/Cheng Ho/Kublai Khan.. 

Lihat juga komen ini..

(i) Sepatutnya negara ini, perlu memberi ruang kepada sistem ekonomi bersumberkan Tuhan Pencipta manusia. 

Kerana sistem kapitalisme kini ternyata gagal dengan kebobrokan jurang ekonomi besar antara golongan kaya melampau dan golongan miskin menderita.


Ahli Parlimen Kubang Kerian, Dato’ Seri Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata, “Sebagai contoh apabila berlaku pandemik (Covid-19), kita tahu syarikat pembuat sarung tangan mendapat keuntungan bilion ringgit, tetapi pada waktu sama kita menyaksikan penoreh getah menderita.

“Sepatutnya mereka menyumbang kepada penoreh getah kecil dengan keuntungan yang diperolehi. Kita harap perkara ini dapat dilihat, bukan hanya satu dua syarikat, tetapi banyak syarikat yang mengaut keuntungan, kita biarkan,” katanya ketika sesi perbahasan Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) di Dewan Rakyat, hari ini.

Tuan Ibrahim yang juga Timbalan Presiden PAS berpandangan bahawa sistem ekonomi yang lebih adil perlu ditegakkan kerana pada prinsipnya, Allah Taa’la sebut dalam ayat yang juga dibaca oleh Yang Amat Berhormat Tambun, iaitu “Berlaku adillah kerana adil itu amat hampir dengan taqwa.”

Dalam hadis yang masyhur yang semua umat Islam belajar, katanya antara tujuh golongan yang layak berlindung di arasy Allah pada hari tidak ada naungan melainkan naungan arasy Allah ialah pemimpin yang adil.

Sehubungan itu, beliau mengalu-alukan kenyataan Perdana Menteri bahawa satu kajian dan seminar akan diadakan pada akhir tahun ini bagi meneliti aspek ekonomi dari sudut perspektif Islam, al-Quran dan hadis.

“Saya menyambut baik hasrat tersebut dan harapan kita supaya tidak hanya dalam bentuk seminar, tetapi dapat dilaksanakan,” katanya. (rujuk HARAKAHDAILY 12/9/2023)

(ii) Sepatutnya kerajaan perlu merangka pelan jangka panjang bagi memastikan kebergantungan negara terhadap bekalan makanan import, terutama beras, dapat dikurangkan. Contohnya tanam padi 2 tahun 5 kali.

Di Kuala LumpurUstaz Ahmad Tarmizi Sulaiman (PN-Sik) berkata, isu keselamatan makanan mesti diberikan perhatian khusus seperti yang pernah dilakukan oleh kerajaan PERIKATAN NASIONAL (PN)

Beliau berkata, agensi Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan di negeri juga diminta melibatkan kepimpinan kerajaan negeri untuk menyelesaikan masalah itu.

“Sama ada di kawasan jelapang agensi kerajaan pusat atau di luar jelapang, kita melihat hari ini, isu besar ialah keluasan sawah padi merosot akibat kerancakan pembangunan.

“Pembangunan akhirnya menyebabkan kawasan sawah padi semakin mengecil, sebab itu lah kita perlu ada rangka jangka panjang untuk pastikan ada kawasan penanaman baharu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika sesi perbahasan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMK12) di Dewan Rakyat, hari ini. 

Ahmad Tarmizi juga berkata, kerajaan PN sebelum ini juga merancang untuk mewujudkan kawasan penanaman padi baharu melalui kaedah baharu, iaitu Smart SBB.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 
Maaf zahir batin, dari rakan Islammu Ibnu Hasyim 014 400 2015.

Siapa kuasa se dunia, Israel laknatullah? Sikap damai Islam..

 

Antonio Guterres (kanan) dan Eli Cohen. (FOTO: ANSA)

Gaza: Komen Ketua PBB cetus kemarahan Israel

WASHINGTON: Penegasan yang dibuat oleh Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres  bahawa Israel telah melanggar undang-undang antarabangsa di Gaza dan menggesa gencatan senjata segera telah mencetuskan kemarahan rejim Zionis itu.


Ketua PBB itu membuat rayuan sebelum sesi peringkat tinggi Majlis Keselamatan pada Selasa , dengan Menteri Luar Palestin seterusnya mengecam apa yang disifatkannya sebagai tidak bertindak dalam konflik yang telah membunuh beribu-ribu nyawa di kedua-dua belah pihak, kebanyakannya orang awam.

Ketika membuka sesi itu, Guterres menyatakan amaran terhadap ‘hukuman kolektif’ terhadap rakyat Palestin di Gaza oleh Israel susulan serangan pejuang Hamas pada 7 Okt lalu, yang menyaksikan kira-kira 5,800 rakyat Palestin telah terbunuh di seluruh Semenanjung Gaza dalam pengeboman udara Zionis.

Guterres, yang secara peribadi pergi ke persimpangan antara Mesir dan Gaza dalam usaha untuk memberi bantuan, mengalu-alukan penyeberangan tiga konvoi bantuan setakat ini melalui persimpangan Rafah, lapor The New Arab.

“Namun, ia adalah setitik bantuan dalam lautan yang amat diperlukan penduduk Gaza,” kata Guterres, sambil memberi amaran bahawa bekalan bahan api PBB akan kehabisan dalam tempoh beberapa hari.

“Untuk mengurangkan penderitaan  rakyat Gaza, menjadikan penyampaian bantuan lebih mudah dan lebih selamat, dan memudahkan pembebasan tebusan, saya mengulangi rayuan saya untuk gencatan senjata kemanusiaan segera,” tegasnya.

“Saya amat bimbang tentang pencabulan jelas undang-undang kemanusiaan antarabangsa yang kita saksikan di Gaza. 

“Biar saya jelaskan bahawa tiada pihak dalam konflik bersenjata melebihi undang-undang kemanusiaan antarabangsa,” tambah Guterres pada sesi Majlis Keselamatan, tanpa menamakan Israel secara jelas.

Guterres berkata bahawa rakyat Palestin telah ‘tertakluk kepada 56 tahun penjajahan yang menyesakkan’ memberitahu Majlis Keselamatan: “Adalah penting untuk mengiktiraf serangan oleh Hamas tidak berlaku dalam ruang ‘tanpa sebab’.”

Kenyataan Guterres itu  menimbulkan kemarahan Menteri Luar Israel, Eli Cohen yang menuding jarinya ke arah Guterres dan meninggikan suaranya, menceritakan tentang orang awam di Israel yang terbunuh dalam serangan tunggal paling maut dalam sejarah Israel oleh pejuang Hamas pada 7 Okt berkenaan.

“Tuan Setiausaha Agung, di dunia manakah anda tinggal?” soal Cohen.

Sambil menunjukkan bahawa Israel berundur dari Gaza pada 2005, Cohen berkata: “Kami memberi Palestin Gaza sehingga milimeter terakhir. Tidak ada pertikaian mengenai tanah Gaza.”

Israel tidak lama selepas itu mengenakan sekatan ke atas wilayah miskin sejak Hamas mengambil alih kuasa.

Duta Israel ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Gilad Erdan pula menggesa Guterres meletak jawatan, mendakwa di platform X bahawa Ketua PBB itu telah ‘menyatakan persefahaman untuk keganasan dan pembunuhan’. – HARAKAHDAILY 25/10/2023 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Siapa kuasa se dunia, Israel laknatullah? Sikap damai Islam..  

Lihat komen ini..

(i) Al-hamdulillah, Emir Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani mendesak dunia antarabangsa agar jangan berikan rejim Zionis Israel lesen untuk membunuh di Gaza. Qatar memberi perlindungan pada pimpinan HAMAS di Doha dan terlibat sebagai orang tengah untuk mereka.


-Seterusnya, Presiden Jokowi di Indonesia dengan lantang menggesa ditamatkan segera ketegangan di Palestin. Beliau gesa Negara China campur tangan membantu proses damai itu.

-Sultan Hassanal Bolkiah Brunei menyuarakan kebimbangan akan situasi di Palestin dan menuntut gencatan senjata segera.

-Sabtu lepas Perdana Menteri Bangladesh Sheikh Hasena isytihar perkabungan nasional kerana bersimpati Bangladesh pada nasib rakyat Palestin.

-Pemimpin Taliban Afghanistan Hekmatayar memohon Allah SWT musnahkan Israel (May Allah Cause All Of Israel To Perish With Thunderbolts).

-Presiden Turkiye Erdogan di Parlimennya menyebut serangan Israel ke atas Gaza adalah jenayah kemanusiaan yang dirancang.

Yang terhebatnya, semalam PM M'sia ke-10 (PM10) berkata, beliau mula menerima banyak ugutan daripada beberapa kuasa besar dunia susulan kelantangan M'sia membela hak rakyat Palestin.

Dari kuasa besar dan negara mana agaknya?


(ii) Al-hamdulillah, kita bersetuju dengan pandangan ini..


FIRMAN Allah SWT:

﴿يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱذۡكُرُواْ نِعۡمَةَ ٱللَّهِ عَلَيۡكُمۡ إِذۡ جَآءَتۡكُمۡ جُنُودٞ فَأَرۡسَلۡنَا عَلَيۡهِمۡ رِيحٗا وَجُنُودٗا لَّمۡ تَرَوۡهَاۚ وَكَانَ ٱللَّهُ بِمَا تَعۡمَلُونَ بَصِيرًا٩ إِذۡ جَآءُوكُم مِّن فَوۡقِكُمۡ وَمِنۡ أَسۡفَلَ مِنكُمۡ وَإِذۡ زَاغَتِ ٱلۡأَبۡصَٰرُ وَبَلَغَتِ ٱلۡقُلُوبُ ٱلۡحَنَاجِرَ وَتَظُنُّونَ بِٱللَّهِ ٱلظُّنُونَا۠١٠ هُنَالِكَ ٱبۡتُلِيَ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ وَزُلۡزِلُواْ زِلۡزَالٗا شَدِيدٗا١١﴾

“Wahai orang-orang yang beriman! Ingatlah akan ni‘mat Allah (yang telah dikurniakan) kepadamu ketika datang kepada kamu tentera-tentera (Ahzab), lalu Kami kirimkan kepada mereka angin taufan dan tentera yang tidak dapat kamu melihatnya! Dan Allah Maha Melihat akan apa-apa yang kamu kerjakan. (9) (Iaitu) ketika mereka datang kepada kamu dari atas dan dari bawah kamu, dan ketika tidak tetap lagi penglihatan (kamu) dan hati kamu naik menyesak sampai di tenggorokan, dan kamu menyangka terhadap Allah dengan bermacam-macam purbasangka. (10) Di situlah diuji orang-orang Mukmin dan digoncangkan (hatinya) dengan goncangan yang sangat dahsyat. (11)” [Surah al-Ahzab: 9–11]

(Sila lihat selanjutnya ABDUL HADI AWANG,  Presiden PAS Bertarikh: 11 Rabi‘ al-Akhir 1445 / 26 Oktober 2023 – HARAKAHDAILY 26/10/2023)

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 
Maaf zahir batin, dari rakan Islammu Ibnu Hasyim.

Perlis, negeri kecil gagasan besar.. X P.Pg salur besar, tapi '0'

 

Mohd Shukri Ramli (bertanjak) bersama delegasi Kerajaan Perlis tiba di Batam untuk menghadiri persidangan IMT-GT 2023.

MB Perlis ketuai delegasi Malaysia ke persidangan IMT-GT

KANGAR: Menteri Besar Perlis, Mohd Shukri Ramli mengetuai delegasi Malaysia ke Indonesia-Malaysia-Thailand Growth Triangle (IMT-GT) 2023 yang berlangsung pada hari ini hingga 29 September.

Persidangan selama tiga hari dua malam itu berlangsung di Kota Batam, Kepulauan Riau, Indonesia.

IMT-GT ialah rangka strategik kerjasama ekonomi antarabangsa dengan persetujuan pemimpin dari tiga negara terlibat.

Ia bagi membangunkan 14 wilayah di Selatan Thailand, lapan negeri di Malaysia (Kedah, Perlis, Perak, Pulau Pinang, Selangor, Kelantan, Melaka dan Negeri Sembilan) dan 10 wilayah dari Sumatera, Indonesia. – HARAKAHDAILY 26/9/2023

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Perlis, negeri kecil gagasan besar.. X P.Pg salur besar, tapi '0'

Lihat juga komen ini..

(i) Kesian, rupanya antarabangsa pun tolak Anwar. 


Perdana Menteri, Dato’ Seri Anwar Ibrahim disifatkan memberi ucapan kosong pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNGA) di Amerika Syarikat baru-baru ini.

Pengarah Pilihan Raya PN, Dato’ Seri Muhammad Sanusi Md Nor berkata, para perwakilan tidak mengikuti ucapan Anwar kerana dunia antarabangsa sudah mengetahui dia seorang pembohong.

“Pasai pa orang tak mahu dengar ucapan PM kita. Ucapan beliau tentang gagasan Malaysia Madani rupa-rupanya di peringkat antarabangsa cerdik pandai yang hadir ke perhimpunan PBB bagi mereka ungkapan Madani ni tak ada isi.

“Tak ada apa, tinggal pembalut je isi kosong. Kita di Malaysia ni kita kata ada isi pembalut pun ada. Isi Madani apa?” bidasnya menyifatkan perkara itu sebagai sesuatu yang memalukan negara.

Sanusi turut kesal kerana ketika di dalam negara masih panas dengan isu ketiadaan beras tempatan dan rakyat menghadapi kesusahan kos sara hidup mahal, rombongan ke New York itu menghabiskan belanja di padang golf.

“Dalam konsep prinsip Malaysia Madani yang digagaskan oleh PMX ni, pesalah yang telah didakwa, ada kes prima facie 100 saksi dipanggil ke mahkamah, hakim mendapati ada kes dan dia dipanggil untuk membela diri

“(Tetapi) dalam konsep Malaysia Madani orang macam itu boleh dilepaskan tapi tak bebaskan. Ini sangat mengecewakan menimbulkan keraguan yang besar dalam sistem kehakiman walaupun bukan mahkamah yang buat keputusan itu.

“Dia kata Peguam Negara buat (keputusan itu, padahal) Peguam Negara pencen dah bercuti (masa itu). Semua ini meragukan. Dia melaungkan kerajaan bebas rasuah, antirasuah, kira nak cekup je. Tengok-tengok belah kanan dia, dia lepas,” ujarnya di Dataran Purnama, Simpang Pelangai, di sini semalam.

Rumusannya, semua perkara dari madani-DAP menguntungkan DAP saja sebagaimana juga mereka berpakat membentuk Kerajaan Pahang. Begitu kira-kira ringkasan sedutan ucapan Dato’ Seri Muhammad Sanusi.

(ii) Ini pula politik ‘Zero-Sum Game’ anutan Anwar-Zahid..  


Zero-Sum Game satu pengamalan politik kalah-mati. Satu-satu perbezaan dianggap sebagai pertempuran hidup dan mati. Lawan dianggap musuh yang perlu dibunuh. Mengalahkan musuh adalah satu kewajipan. Dikalahkan musuh adalah satu kehancuran. Raih kemenangan atau hilang segala-galanya. 

Fahaman ini akan menyebabkan mereka akan melakukan apa sahaja, untuk mencapai matlamat kemenangan tadi. Politik tidak dilihat sebagai perlawanan idea, polisi, dasar mahupun pendekatan tapi ianya sebagai sebuah peperangan hidup dan mati.

Dalam politik Zero-Sum Game hanya yang tersisa adalah pilih bersama aku, kau akan selamat, tidak bersama aku, kau tamat. 

Itulah yang dapat kita saksikan, Zahid mendapat pelbagai keberuntungan, menjadi TPM walau ada 47 kes, kekal menjadi Presiden Umno dengan campur tangan Menteri yang tidak pernah berlaku dalam sejarah dan kini Zahid terlepas daripada 47 pertuduhan yang prima facie

Manakala yang memilih untuk tidak bersama Anwar atau tidak mengikut kehendak Anwar, maka mereka telah berada dalam pihak musuh yang tidak boleh diberikan muka.

Terjadilah apa yang terjadi, pembangkang yang wajar dianggap penyemak imbang dilihat sebagai musuh sentiasa. Peruntukan kepada pembangkang yang diperjuangkan mereka dahulu, kini disekat. Keadaan pembangkang kini ibarat menang jadi arang, kalah jadi abu. Begini bukan plitik cara Islam.

Na'au zubillahi minzalik.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 
Maaf zahir batin, dari rakan Islammu Ibnu Hasyim 014 400 2015.

Thursday, October 26, 2023

Pelakon ini ditangkap kerana siar gambar jentolak..

 

Maisa Abdel Hadi. (FOTO: The National)

Sokong Gaza: Pelakon Maisa Abdel Hadi ditangkap

NAZARETH: Di tengah-tengah tindakan keras terhadap individu yang menyokong Gaza, pihak berkuasa Israel telah menangkap pelakon berketurunan Arab-Israel, Maisa Abdel Hadi.

Maisa, 37, yang menetap di bandar Nazareth di utara Israel ditangkap pada Isnin (23 Okt) dan diletakkan dalam tahanan sehingga esok, Khamis (26 Okt), lapor Wion merujuk kepada kenyataan polis Israel. 

Penahanan pelakon yang pernah membintangi filem berjudul, Tel Aviv On Fire (2018)  menambahkan lagi jumlah warga Arab Israel yang ditahan kerana siaran media sosial membincangkan tentang perang Hamas-Israel.

Terdahulu, melalui catatan media sosialnya, Maisa didakwa telah menyiarkan gambar jentolak melanggar pagar di sempadan antara Semenanjung Gaza dan Israel ketika serangan 7 Oktober lalu oleh kumpulan pejuang Hamas dengan kapsyen “Mari pergi ala Berlin”, merujuk kepada kejatuhan Tembok Berlin yang membahagikan Jerman sehingga tahun 1989.

Menurut pejuang hak asasi dan polis Israel, sudah ramai penduduk minoriti Arab-Israel dan rakyat Palestin di Israel sama ada telah dipecat, dihalau dari kolej dan ditangkap kerana komen menyatakan solidariti masing-masing terhadap penduduk Gaza. – HARAKAHDAILY 25/10/2023 

Komen Weblog Ibnu Hasyim:Pelakon ini ditangkap kerana siar gambar jentolak..

Lihat komen ini..

(i) Al-hamdulillah, di M'sia masih ada PN yang akan bertindak pertahankan kedaulatan Islam.

Gambar Jabatan Penerangan

Di KL, PERIKATAN NASIONAL (PN) memberi amaran bahawa gabungan parti itu akan bertindak jika kerajaan membenarkan tindakan segelintir individu mencabar sistem perundangan Islam di negara ini. 

Tan Sri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (PN-Marang) berkata, ini kerana keputusan tersebut bakal mengundang kemarahan umat Islam.

Menurutnya, PN akan menjadi wadah bagi menggerakkan sokongan rakyat terhadap usaha mempertahankan keutuhan undang-undang syariah, sekali gus mempertahankan kedaulatan agama Islam di negara ini.

“Saya beri amaran kepada kerajaan, oleh kerana ini menyentuh umat Islam, Allah Taala dan Raja-Raja Melayu, kalau kerajaan sekarang tidak mahu bertindak, kami akan bertindak.

“Bagaimana kami bertindak…tunggu dan lihat, keadaan yang munasabah, kalau nak bawa ke mahkamah kita pergi, nak ke mana kita pergi, Insya-Allah sehingga kita berjaya mempertahankan kedaulatan Islam,” katanya ketika perbahasan Belanjawan 2024 di Dewan Rakyat, hari ini.

Demikian sedikit sedutan, sila rujuk HARAKAHDAILY 24/10/2023.

(ii) Al-hamdulillah lagi, ini 'Himpunan 10K Solidariti Palestin', Ayuh para pencinta kedamaian!


PARTI Islam Se-Malaysia (PAS) dengan ini menjemput semua pencinta kedamaian dari seluruh negara tanpa mengira bangsa dan agama untuk menyertai Himpunan 10K Solidariti Palestin yang akan diadakan sebagaimana berikut:

Tarikh : 28 Oktober 2023 (Sabtu)
Tempat: Perkarangan Masjid KLCC, Kuala Lumpur
Masa: 2 petang

Himpunan ini akan disertai oleh pelbagai NGO dan parti politik bagi menyatakan bantahan terhadap kekejaman rejim Israel yang semakin berleluasa sejak akhir-akhir ini. 

Sila bawa bendera Palestin dan sepanduk yang menandakan sokongan terhadap perjuangan rakyat Palestin.

YB USTAZ AHMAD FADHLI SHAARI
Ketua Penerangan,
Parti Islam Se-Malaysia (PAS)
Bertarikh : 24 Oktober 2023 – HARAKAHDAILY 24/10/2023

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 
Maaf zahir batin, dari rakan Islammu Ibnu Hasyim.

Pecahkan monopoli kartel padi, jangan malu belajar dari T'ganu.

 


PPK perlu pecah monopoli kartel padi

KUALA LUMPUR: Datuk Idris Ahmad (PN-Bagan Serai) mencadangkan Pertubuhan Peladang Kebangsaan (PPK) berusaha memecahkan monopoli kartel yang menguasai pertanian padi negara ini.

Beliau yang juga Naib Presiden PAS berkata, monopoli kartel yang menindas pesawah dalam pelbagai aspek, termasuk bekalan benih, racun, baja, dron, mesin menuai padi, lori dan kilang serta pemasaran.

Sehubungan itu, katanya, PPK mesti menguasai rantaian pertanian padi untuk memecahkan monopoli kartel.

Di Kedah, katanya usaha membantu pesawah sedang dilakukan oleh Jabatan Zakat yang menyediakan bekalan benih hingga rangkaian kilang.

“PPK boleh menyediakan benih yang elok…boleh bincang dengan MARDI (Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia)…UPM (Universiti Putra Malaysia) yang banyak membuat penyelidikan seperti UPM yang menghasilkan varieti Padi Putra 1 dan Padi Putra 2,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika perbahasan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke 12 di Dewan Rakyat, hari ini.

Ustaz Idris berkata, mengikut kenyataan Pengarah Institut Pertanian Tropika dan Sekuriti Makanan Interforce UPM, Profesor Dr Mohd Rafii Yusof, Padi Putra 1 dan Padi Putra 2 yang dikaji selama sembilan tahun mampu menghasilkan antara lapan hingga 12 tan padi bagi setiap satu hektar.

Sehubungan itu, beliau meminta PPK memberi perhatian terhadap usaha itu demi membantu pesawah. – HARAKAHDAILY 13/9/2023

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Pecahkan monopoli kartel padi, jangan malu belajar dari T'ganu. 

Lihat komen ini pula..

(i) Bagaimana T'ganu pecahkan monopoli kartel beras? Jangan malu, negeri lain boleh belajar dari PAS/PN. 

Di Terengganu 100% sawah padi milik Melayu Islam. Dari 12,000 ha keluasan, 500 ha adalah sawah padi yang mempunyai Sijil Amalan Pertanian Baik Malaysia, MyGAP.

Padi MyGAP yang dituai diproses di Kilang Padi Konsortium LPP Baruh Masin Jabi, juga milik Melayu Islam.

Beras MyGAP dengan jenama BERAS GANU dibungkus oleh TADC sebuah anak syarikat Kerajaan Negeri Terengganu di Kilang Pembungkusan Beras TADC Kampung Telaga Papan Setiu.

BERAS GANU diedarkan oleh Ameen Hallmart Kampung Losong Kuala Terengganu, sebuah pasaraya milik Melayu Islam.

Dah jadi BERAS GANU, silakan siapa-siapa pun nak beli. Ini satu-satunya jenama beras 100 peratus tempatan dalam negara yang mempunyai persijilan MyGAP yang telah diuji selamat dari segi kualiti dan biosekuriti.


(ii) PAS/PN tetap terus membela rakyat dalam keadaan apa sekali pun. PN Pahang akan bertanding di PRK DUN Pelangai.

Datuk Seri Saifuddin Abdullah

Di Kuantan, PERIKATAN NASIONAL (PN) Pahang mengesahkan akan bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelangai, kata Pengerusinya Datuk Seri Saifuddin Abdullah.

“PN sedang membincangkan calon yang paling sesuai (bagi PRK Pelangai),” katanya ringkas kepada Bernama di sini hari ini.

T/Pesuruhjaya PAS Pahang Andasura Rabu pula berkata pihaknya telah menyerahkan senarai calon kepada kepimpinan pusat untuk dipertimbangkan. SPR menetapkan hari pengundian bagi kerusi DUN Pelangai pada 7 Okt ini manakala tarikh penamaan calon dan pengundian awal masing-masing ditetapkan pada 23 Sept dan 3 Okt ini.

Daftar Pemilih Pilihan Raya bagi PRK DUN Pelangai mengandungi seramai 16,456 orang pemilih yang terdiri daripada 16, 417 pengundi biasa, 36 orang polis dan tiga orang Pengundi Tidak Hadir Luar Negara.

PRK DUN Pelangai perlu diadakan berikutan kekosongan luar jangka kerusi berkenaan susulan kematian penyandangnya Datuk Seri Johari Harun, 53, dalam nahas pesawat di Bandar Elmina, Shah Alam pada 17 Ogos lepas. 

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 
Maaf zahir batin, dari rakan Islammu Ibnu Hasyim 014 400 2015.

Ini kerana DAP? Larang takbir, sekular, maaf terbuka.

 

Datuk Che Mohamad Zulkifly Jusoh

3R: Apa hasil siasatan terhadap Guan Eng, Kit Siang

KUALA LUMPUR: Isu agama, bangsa dan institusi diraja (3R) dibangkitkan pada persidangan Dewan Rakyat, hari ini.

Datuk Che Mohamad Zulkifly Jusoh [PN-Besut] meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan hasil siasatan dan pendakwaan bagi kesalahan berkaitan dengan 3R iaitu ucapan Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng yang mendakwa gelombang hijau bakal memusnahkan tokong dan menafikan hak agama di Pulau Pinang di dalam satu program di Pulau Pinang.

Beliau juga bertanya perkara yang sama terhadap ucapan Tan Sri Lim Kit Siang, pemimpin veteran DAP yang menyatakan negara semakin hampir-hampir ke arah tepian sebuah lagi rusuhan 13 Mei 1969.

Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin [PN-Pagoh] turut meminta menteri yang sama menyatakan apakah pendirian Kerajaan khususnya berhubung isu agama, bangsa dan institusi diraja (3R) serta apakah asas perundangan yang diguna pakai untuk melarang rakyat Malaysia daripada menyentuh perkara 3R tersebut.

Berikut ialah senarai soalan daripada ahli-ahli parlimen PERIKATAN NASIONAL pada sesi Pertanyaan Bagi Jawab Lisan, hari ini.

Tan Sri Dato’ Haji Mahiaddin bin Haji Mohd. Yassin [Pagoh] minta Menteri Dalam Negeri menyatakan apakah pendirian Kerajaan khususnya berhubung isu agama, bangsa dan institusi diraja (3R) serta apakah asas perundangan yang diguna pakai untuk melarang rakyat Malaysia daripada menyentuh perkara 3R tersebut.

Tuan Kalam bin Salan [Sabak Bernam] minta Menteri Kewangan menyatakan adakah Kerajaan bercadang untuk meningkatkan pelaburan tempatan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kepada 70% berbanding 64% pada tahun 2022 yang disyorkan oleh Perdana Menteri pada bulan Mei lalu. Jika ya, bagaimanakah ia dapat dilaksanakan.

Puan Hajah Salamiah binti Mohd Nor [Temerloh] minta Menteri Pengangkutan menyatakan:

(a) asas kriteria dalam memilih seorang Pengerusi Lembaga Pelabuhan dan sejauh manakah peranan mereka dalam membenteras kegiatan ekonomi gelap seperti penyeludupan di pelabuhan; dan

(b) berapa bilangan operasi kegiatan membenteras ekonomi gelap yang berjaya dijalankan sepanjang tahun 2019 sehingga 2023.

Ir. Ts. Haji Khairil Nizam bin Khirudin [Jerantut] minta Menteri Kewangan menyatakan apakah syarat yang perlu dipenuhi sekiranya pemasangan Mesin Pengeluaran Wang Automatik (ATM) hendak dilakukan di Batu Balai, FELDA Lepar, Kampung Mat Daling, Kuala Tahan yang terletak jauh dari Bandar Jerantut dan mempunyai penduduk yang padat.

Kapten Azahari bin Hasan [Padang Rengas] minta Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat menyatakan langkah yang perlu diambil bagi membantu meningkatkan kualiti hidup warga emas dan adakah pihak Kementerian bercadang untuk menambah baik kriteria pemberian bantuan warga emas agar dapat dinikmati golongan sasar.

Tuan Jamaludin bin Yahya [Pasir Salak] minta Menteri Dalam Negeri menyatakan statistik pencerobohan terkini bot nelayan asing yang menceroboh ke dalam perairan Malaysia seterusnya mengaut sumber hasil perikanan negara secara haram.

Tuan Zahari bin Kechik [Jeli] minta Menteri Pengangkutan menyatakan sejauh mana usaha Kerajaan di dalam menjadikan Tok Bali sebagai sebuah pelabuhan dan pengkalan persisir dalam sektor minyak dan gas terutamanya untuk wilayah timur Semenanjung.

Tuan Haji Kamal bin Ashaari [Kuala Krau] minta Menteri Pendidikan menyatakan adakah Kementerian bercadang untuk membuka jawatan tetap warden daripada bukan guru supaya bebanan guru boleh dikurangkan.

Datuk Che Mohamad Zulkifly bin Jusoh [Besut] minta Menteri Dalam Negeri menyatakan hasil siasatan dan pendakwaan bagi kesalahan berkaitan dengan 3R iaitu:

(a) ucapan YB Lim Guan Eng, Ahli Parlimen Bagan, yang mendakwa gelombang hijau bakal memusnahkan tokong dan menafikan hak agama di Pulau Pinang di dalam satu program di Pulau Pinang; dan

(b) ucapan Tan Sri Lim Kit Siang, pemimpin veteran DAP yang menyatakan negara semakin hampir-hampir ke arah tepian sebuah lagi rusuhan 13 Mei 1969.

Tuan Muhammad Ismi bin Mat Taib [Parit] minta Menteri Dalam Negeri menyatakan usaha Kementerian untuk mengesan lebih 1.2 juta warga China yang dilaporkan tidak keluar dari Malaysia selepas tiba ke negara ini dalam tempoh di antara 2018 hingga 2021.

Tuan Wan Ahmad Fayhsal bin Wan Ahmad Kamal [Machang] minta Menteri Kesihatan menyatakan sama ada terdapat sebarang rancangan naik taraf kemudahan, peralatan, perisian dan perkara-perkara berkaitan operasi di jabatan-jabatan dan agensi-agensi di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia di daerah Machang memandangkan kebanyakan perkara-perkara tersebut telah usang dan lapuk, perlu diganti. Sebagai contoh di Klinik Kesihatan Temangan.

Tuan Zahari bin Kechik [Jeli] minta Menteri Dalam Negeri menyatakan langkah dan perancangan Kerajaan dalam menangani isu kesesakan banduan di penjara di seluruh negara.

Tuan Roslan bin Hashim [Kulim Bandar Baharu] minta Menteri Kewangan menyatakan tindakan yang diambil oleh Kementerian Kewangan Malaysia dalam mengatasi isu kejatuhan harga Ringgit jangka pendek dan panjang.

Puan Hajah Salamiah binti Mohd Nor [Temerloh] minta Menteri Dalam Negeri menyatakan:

(a) kriteria yang diperlukan oleh KDN untuk meluluskan kewarganegaraan daripada warga asing; dan

(b) berapa jumlah warga asing yang mendapat visa pelancong dan visa pekerja tetapi tidak keluar daripada negara ini selepas tamat tempoh dan apakah usaha Kerajaan mengatasi permasalahan ini.

Dato’ Haji Mohd Suhaimi bin Abdullah [Langkawi] minta Menteri Dalam Negeri menyatakan tindakan terhadap NGO atau pertubuhan yang menggunakan uniform menyerupai anggota tentera, polis atau bomba dan siapakah yang mengawal selia protokol pemakaian uniform tersebut.

Tuan Sabri bin Azit [Jerai] minta Menteri Pendidikan menyatakan langkah-langkah memulihkan penguasaan Jawi di peringkat menengah atas di sekolah-sekolah harian.

Datuk Iskandar Dzulkarnain bin Abdul Khalid [Kuala Kangsar] minta Menteri Pendidikan menyatakan sejauh manakah impak penjenamaan semula istilah Kolej Tingkatan Enam kepada Kolej Pra Universiti KPM ini terhadap peningkatan kemasukan pelajar ke peringkat lebih tinggi dan apakah justifikasi Kementerian tidak mempertimbangkan perubahan gred perjawatan susulan penjenamaan semula ini. – HARAKAHDAILY 23/10/2023

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Ini kerana DAP? Larang takbir, sekular, maaf terbuka.

Sila lihat komen ini..

(i) Isu larangan takbir, penganjur minta maaf selepas dikecam. Adakah ini juga kerana DAP yang sudah menampakkan belangnya cuba menguasai M'sia?

Seorang peserta perhimpunan aman ‘Freedom for Palestine’ di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur semalam, 22 Okt 2023 dirakam melahirkan perasaan marah dan sebak selepas mengakui berasa dihina apabila diminta balik ke rumah kalau hendak melaungkan Allahu Akbar dan bukan di perhimpunan itu. (FOTO: Tangkapan skrin Instagram @wasiakhirzaman)

Beto Kusyairi membuktikan dirinya antara segelintir artis Malaysia yang menunjukkan solidariti tidak berbelah bahagi terhadap penderitaan rakyat Palestin angkara kejahatan dan kezaliman Zionis Israel. (Tangkapan layar skrin Instragram @beto_kusyairi)
Paparan IGS Michael Ang yang memberi komen tentang kontroversi perhimpunan aman ‘Freedom for Palestine’ di Dataran Merdeka pada 22 Okt 2023. (Tangkapan skrin Instagram @michaelang38)
Antara komen netizen sebagai reaksi Instagram @wasihatakhirzaman yang berjudul, Solidariti Untuk Siapa?… (Tangkapan skrin Instagram @wasiatakhirzaman)
Plakad Netanyahu yang dibawa Syed Muhammad Shafiq pada perhimpunan aman ‘Freedom for Palestine’ di Dataran Merdeka, di sini, semalam, tetapi kemudiannya didakwa diarahkan supaya diturunkan oleh penganjur atas alasan ‘menjaga adab’.

Musa Mohd Nordin: Sementara dalam video yang disiarkan Instagram @Wasiatakhirzaman memaparkan seorang wanita Melayu-Islam yang mendakwa penganjur melabelkan peserta himpunan tersebut bersikap sama seperti Zionis apabila mereka membawa sepanduk dan plakad yang melabelkan Benjamin Netanyahu sebagai ‘penjenayah perang’.Paling mengecewakan wanita itu mendakwa pihak penganjur juga melarang peserta perhimpunan daripada melaungkan takbir Allahu Akbar.

(Sila rujuk – HARAKAHDAILY 23/10/2023)


(ii) DAP adalah perjuang gagasan Malaysia negara sekular, hal ini juga menjadi penghalang kepada perlaksanaan Islan sepenuhnya seperti termaktup dalam Perlembagaan Persekutuan (Perkara 3), yakni melaksanakan Islam secara keseluruhan (ertinya bukan sekular).


Di Shah Alam, DAP secara jelas memperjuangkan gagasan Malaysia negara sekular dan Malaysian Malaysia.

“Soal yang jelas bagi DAP ialah gagasan Malaysia negara sekular dan Malaysian Malaysia,” kata Timbalan Presiden PAS, Dato’ Sri Tuan Ibrahim Tuan Man.

Katanya, matlamat perjuangan DAP itu menjelaskan Malaysia bukan sebagai sebuah negara sekular sebagaimana didakwa parti terbabit.

Menurutnya, kalau Malaysia negara sebuah sekular mengapa perlu DAP masukkan dalam manifesto mereka mahu memperjuangkan sebuah negara sekular.

Beliau berkata, berdasar perkembangan itu menjelaskan Malaysia bukan negara sekular.

“Manifesto DAP itu mengesahkan Malaysia bukan negara sekular. Berkali-kali kita mengingatkan Islam ialah agama persekutuan sebab itu semua acara-acara rasmi mesti dimulakan dengan acara keagamaan Islam.

(iii) Isu larang takbir: Penganjur digesa mohon maaf sekali lagi secara terbuka.

Suasana di perhimpunan aman ‘Freedom for Palestine’ anjuran bersama VPM dan MyCare di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur pada 22 Okt 2023.

Di KL, “UMMAH mendesak sekali lagi permohonan maaf, tetapi kali ini secara terbuka daripada penganjur dibuat kerana ia  sangat mengecewakan peserta yang hadir dan kepada seluruh umat Islam yang mengutuk sekeras-kerasnya jenayah Zionis Israel terhadap rakyat Palestin.

“Tindakan dan sikap penganjur  itu sangat memalukan umat Islam dan negara Islam di seluruh pelosok dunia.” 

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 
Maaf zahir batin, dari rakan Islammu Ibnu Hasyim.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails