Saturday, February 11, 2023

Propaganda Israel, Tebing Barat, dron, Filipina, S'pura..

 

Wanita Palestin memegang kain rentang sebagai tanda sokongan terhadap Hamas di Bandar Gaza. - Foto AFP

1. Israel serang Gaza, balas bedilan roket Hamas

GAZA: Pesawat tempur Israel menyerang Gaza hari ini, sebagai tindak balas terhadap bedilan roket Palestin, beberapa hari selepas Amerika Syarikat (AS) menggesa semua pihak bertenang, namun tiada tanda peningkatan ketara keganasan dilaporkan.

Tiada laporan mengenai angka korban yang serius kerana kedua-dua pihak berbalas serangan seperti yang selalu berlaku, tanpa mahu mengambil risiko konflik lebih besar.

Menteri Kewangan Israel, Bezalel Smotrich, berkata Israel yang mengutip cukai bagi pihak Pihak Berkuasa Palestin (PA), akan menggunakan 100 juta shekel ($29 juta) daripada dana PA untuk membayar pampasan kepada mangsa serangan pejuang Palestin.

Sementara itu, tentera berkata, serangan udaranya menyasarkan tapak pengeluaran roket dan senjata yang digunakan Hamas, sebagai membalas pelancaran roket oleh kumpulan itu semalam.

Bagaimanapun, tiada kumpulan Palestin melaporkan bedilan roket semalam, sebaliknya etupan kuat hanya menggegarkan bangunan di Gaza dengan kawasan sekitar mengeluarkan amaran mengenai bedilan roket, awal pagi tadi.

Barisan Demokratik bagi Pembebasan Palestin (DFLP) berkata pihaknya membedil beberapa roket sebagai tindak balas kepada serangan udara dan 'pencerobohan sistematik' terhadap tahanan Palestin di penjara Israel.

Serangan balas itu menggariskan ketegangan antara Israel dan Palestin selepas seorang lelaki bersenjata warga Palestin menembak mati tujuh orang berhampiran rumah ibadat di pinggir Baitulmaqdis, menyusuli serbuan Israel di Tebing Barat yang membunuh 10 rakyat Palestin, termasuk lapan pejuang. - REUTERS


2. Penduduk Israel di Tebing Barat melepasi 500,000 orang 

Pandangan umum penempatan Israel, Efrat, di Tebing Barat. - Foto AP

BAITULMAQDIS: Warga Israel di Tebing Barat kini melepasi lebih setengah juta orang, melintasi nilai ambang utama dengan kumpulan pro peneroka hari ini meramalkan pertumbuhan penduduk lebih pantas di bawah kerajaan ultranasionalis baharu Israel.

Berdasarkan angka rasmi dan laporan WestBankJewishPopulationStats.com menunjukkan penduduk Israel meningkat kepada 502,991 orang pada 1 Januari lalu, iaitu lebih 2.5 peratus bagi tempoh 12 bulan dan hampir 16 peratus dalam tempoh lima tahun lalu.

"Kami sudah mencapai ciri besar dan kami di sini untuk menetap secara kekal," kata Baruch Gordon, pengarah kumpulan itu dan penduduk penempatan Beit El.

Pencapaian itu berlaku ketika kerajaan baharu Israel, terdiri daripada parti ultranasionalis yang menentang kenegaraan Palestin, meletakkan perluasan penempatan sebagai keutamaan pertama.

Kerajaan sudah pun berjanji mengesahkan kawasan penerokaan haram yang sudah lama menikmati sokongan tersirat kerajaan, yang terus meningkatkan kelulusan dan pembinaan rumah peneroka di sekitar Tebing Barat.

"Saya berpandangan, kerajaan pada masa hadapan akan ada lebih banyak bangunan berbanding sejak 20 tahun terakhir kerajaan," kata Gordon.

Penempatan berkembang di bawah setiap kerajaan Israel, termasuk pada kemuncak proses damai 1990-an.

Malah, kerajaan Israel terdahulu, termasuk pihak yang menyokong kenegaraan Palestin bersama pihak yang menentangnya, terus membina penempatan. - AP


3. Israel jatuhkan bom seberat 1 tan guna dron  

Pesawat udara tanpa juruterbang (UAV) Elbit Systems Ltd, Hermes 900, di kilang dron syarikat berkenaan di Rehovot, Israel. - Foto REUTERS

TEL AVIV: Tentera memaklumkan musuh sukar menjangka atau mengelak serangan dron bersenjata Israel berikutan penggunaan bom graviti senyap atau asap, selain ia berupaya membawa sehingga satu tan peluru.

Selepas lebih dua dekad ia dirahsiakan, Israel Julai lalu mengumumkan kewujudan dron bersenjatanya, selain seorang jeneral memperincikan ia dikendalikan dua kor iaitu udara dan artileri, ketika pertempuran pada November lalu.

Dron terbabit mampu dikawal dari jauh, menjatuhkan bom atau menjalankan pengawasan sebelum kembali ke pangkalan, berbeza dengan dron kamikaze yang dikatakan digunakan dalam serangan hujung minggu ke atas loji pertahanan di Isfahan, seperti didakwa Iran.

Pegawai kanan tentera Israel, ketika memberi taklimat kepada Reuters, berkata armada dron bersenjata termasuk Heron TP bersaiz pesawat penumpang, dihasilkan Israel Aerospace Industries Ltd dan Elbit Systems Ltd bersaiz lebih kecil berbanding Hermes.

Sebelum ini, katanya, 'dron paling berat dimiliki Pasukan Pertahanan Israel, mampu membawa peluru dengan muatan berkesan hampir satu tan'.

Pihak penghasil Israel tidak menghebahkan keupayaan dron bersenjata susulan dasar kerahsiaan Kementerian Pertahanan, seperti digambarkan sumber industri.

Katanya, penjualan dron berkeupayaan bom diputuskan secara antara kerajaan, menafikan keperluan bagi publisiti, selain semua pelurunya adalah buatan Israel dan boleh mencapai kelajuan bunyi.

Bom sedemikian tidak akan dilengkapi sistem pendorong yang menjana bunyi bising dan asap bahan api sebagai pembakar lanjut.

Beliau bagaimanapun, enggan memberi butiran lanjut mengenai senjata itu, selain menjelaskan secara reka bentuknya, tiada siapa yang akan mendengar atau melihat apabila dron bersenjata menyerang.

Bagaimanapun, ia perlu berada pada ketinggian mencukupi supaya enjin kipas dron tidak dapat didengari dengan jelas dari permukaan tanah. - REUTERS


4. Akses bagi membuka pangkalan tentera AS di Filipina diperluaskan 

Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS), Lloyd Austin III (kiri) bersama rakan sejawatnya dari Filipina, Carlito Galvez Jr pada sidang media bersama di markas tentera Kem Aguinaldo di metro Manila, Filipina. - Foto AFP

MANILA, 2 FEB – Amerika Syarikat (AS) dan Filipina hari ini mengumumkan perjanjian untuk memberi tentera AS akses kepada empat lagi pangkalan di negara Asia Tenggara itu, ketika sekutu lama itu berusaha untuk menentang kebangkitan tentera China.

Perjanjian untuk meluaskan kerjasama dalam “kawasan-kawasan strategik negara tersebut” dibuat semasa lawatan Setiausaha Pertahanan AS, Lloyd Austin.

Ia muncul ketika kedua-dua negara itu berusaha untuk membaiki hubungan yang retak dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Presiden Filipina sebelum ini, Rodrigo Duterte memihak kepada China berbanding bekas penjajah negaranya, tetapi pentadbiran baharu Ferdinand Marcos berminat untuk mengubahnya.

Empat lokasi baharu itu menjadikan jumlah tapak yang boleh diakses oleh tentera AS kepada sembilan, kata Austin kepada pemberita hari ini.

Rundingan-rundingan sedang berjalan bagi potensi tapak ke-10, seorang pegawai kanan Filipina memberitahu AFP.

Pengumuman itu dibuat ketika AS membuka semula kedutaannya di Kepulauan Solomon selepas 30 tahun ketika ia bersaing dengan China untuk mendapatkan pengaruh di Pasifik Selatan.

AS dan Filipina mempunyai pakatan keselamatan selama berdekad-dekad yang merangkumi perjanjian pertahanan bersama dan Perjanjian Kerjasama Pertahanan Dipertingkat (EDCA) 2014, yang membenarkan tentera AS bergilir melalui lima pangkalan Filipina, termasuk yang berdekatan dengan perairan yang dipertikaikan.

Ia juga membolehkan tentera AS menyimpan peralatan dan bekalan pertahanan di pangkalan-pangkalan tersebut.

EDCA tersebut terhenti di bawah Duterte, namun Marcos telah berusaha untuk mempercepatkan pelaksanaannya.

Setiausaha pertahanan Filipina, Carlito Galvez memberitahu pemberita bahawa lokasi tapak baharu itu akan didedahkan kepada umum selepas masyarakat dan pegawai tempatan dirujuk. – AFP


5. Pelajar Singapura bertukar radikal ditahan bawah ISA  

Muhammad Irfan Danyal Mohamad Nor (kiri) dan barangan bukti yang ditemui pihak berkuasa Singapura. - Foto ISD

SINGAPURA: Seorang remaja berusia 18 tahun yang bertukar radikal dan merancang mengebom Keramat Habib Noh dan kem tentera Amoy Quee diberkas Disember lalu di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Muhammad Irfan Danyal Mohamad Nor, seorang pelajar, turut merancang menikam dan membunuh orang awam, termasuk orang yang beragama Islam di lorong gelap, kata Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (ISD), dalam kenyataannya semalam.

Menurut laporan BH Singapura, Irfan, yang ingin memulakan pemerintahan khalifah di Pulau Coney bernama Negara Islam Singahafura, juga berhasrat merekrut 100-500 pejuang setempat untuk melaksanakan serangan-serangan itu.

Menurut ISD, dia mencacakkan bendera yang dibuatnya sendiri - mirip kepada bendera yang digunakan oleh kumpulan pengganas Hayat Tahrir al-Sham dari Syria, yang ada kaitan dengan Al-Qaeda, di Pulau Coney, pada Hari Kebangsaan Singapura tahun lalu.

Dia juga merancang mengambil video dirinya melakukan bai'ah atau ikrar taat setia di Pulau Coney pada hujung minggu 12-13 November tahun lalu dengan memakai seragam NCC dan memegang senapang mainan.

Bercakap kepada media semasa di Masjid Khalid semalam, Menteri Ehwal Dalam Negeri merangkap Undang-Undang, K Shanmugam, berkata Irfan diberkas empat hari sebelum dia dapat melaksanakan hasrat itu.

Menurut ISD, dia mencacakkan bendera yang dibuatnya sendiri - mirip kepada bendera yang digunakan oleh kumpulan pengganas Hayat Tahrir al-Sham dari Syria, yang ada kaitan dengan Al-Qaeda, di Pulau Coney, pada Hari Kebangsaan Singapura tahun lalu.

Dia juga merancang mengambil video dirinya melakukan bai'ah atau ikrar taat setia di Pulau Coney pada hujung minggu 12-13 November tahun lalu dengan memakai seragam NCC dan memegang senapang mainan.

Bercakap kepada media semasa di Masjid Khalid semalam, Menteri Ehwal Dalam Negeri merangkap Undang-Undang, K Shanmugam, berkata Irfan diberkas empat hari sebelum dia dapat melaksanakan hasrat itu.

"Ia agak tidak masuk akal, tapi sebahagian rancangannya agak serius.

"Kami memberkasnya empat hari sebelum dia laksanakan rancangan (rakaman) ini, kerana dia juga memikirkan untuk lakukan tiga rancangan serangan.

"Pertama, serbu dan menikam serta membunuh golongan 'yang tidak percaya' dan mengikut andaiannya, golongan bukan Islam, Muslim Syiah dan Sufi, yang dianggapnya sebagai golongan 'yang tidak percaya'.

"Kedua, dia ingin merekrut seorang pengebom bunuh diri untuk serangan di Kem Amoy Quee, kerana dia biasa dengan susun atur kem itu.

"Ketiga, dia ingin mengebom Keramat Habib Noh yang terletak di Masjid Haji Muhammad Salleh kerana dia menganggap tapak kubur itu 'bukan Islam' kerana ia dihiasi dan tidak terletak di tanah," katanya.

Menurut Shanmugam, sekiranya Irfan melaksanakan semua rancangannya itu terutama serangan menggunakan pisau dan meletupkan bom, kesannya pasti teruk.

Pastinya akan ada kehilangan nyawa, hilang kepercayaan dan timbul permusuhan dalam kalangan masyarakat kita, tambah beliau.

Dalam kenyataannya, Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (ISD) berkata Irfan mula menjadi radikal debngan sendiri pada 2020 selepas menonton video-video YouTube oleh pendakwah asing, Zakir Naik.

Selepas menonton semua video berkenaan, Irfan menonton pula video YouTube pendakwah asing lain seperti Ahmed Deedat.

Dia juga menyertai perbincangan dalam media sosial di mana dia terdedah kepada propaganda Daesh.

Lama kelamaan dia menanam minat terhadap Daesh dan memuji pejuang mujahidin dalam video-video berkaitan jihad.

Lewat 2021, dia mula mengambil foto dirinya sendiri memakai pelitup muka ski, dengan mengangkat jari telunjuknya mirip pejuang Daesh.

Berikut adalah antara rancangan serangan Irfan, yang ditahan Disember lalu di bawah ISA:

- Tikam dan bunuh golongan 'yang tidak percaya' dengan membuat serbuan ke atas mereka di lorong-lorong gelap, dan mengambil barangan peribadi mereka sebagai harta rampasan perang bagi tentera Daesh.

- Lancar serangan sehingga menyebabkan korban yang ramai ke atas Kem Amoy Quee, di mana Ibu Pejabat NCC ditempatkan.

- Merekrut seorang pengebom bunuh diri yang akan lancarkan serangan nekad bom kereta di pintu jeriji Kem Amoy Quee, sebelum dia pimpin tentera Daeshnya untuk menyerang baki pengawal di pintu jeriji menggunakan senjata seperti kapak dan pisau, lalu mencuri senjata daripada pondok pengawal di kem itu.

- Serangan bom di Keramat Habib Noh di Masjid Haji Muhammad Salleh, yang dianggapnya 'tidak ikut ajaran Islam'. - AGENSI

Komen Weblog Ibnu HasyimPropaganda Israel, Tebing Barat, dron, Filipina, S'pura..

Begitulah, sebenarnya Israel bangsa bangsat yang asalnya tidak ada negeri, kini jadi pengganas antarabangsa yang ganas, jahat dan menjajah dunia.

Friday, February 10, 2023

Siti Nurhaliza & AR Rahman Live in Malaysia, malam tadi..

 

Siti Nurhaliza membuat persembahan bersama penyanyi dan komposer, AR Rahman sempena Konsert AR Rahman - Secret of Success - Live in Malaysia 2023 di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur. - Foto Aizuddin Saad

HALAMAN HIBURAN

1. 60,000 saksikan AR Rahman di Stadium Nasional Bukit Jalil

KUALA LUMPUR: Konsert mega penyanyi dan komposer legenda dari India, AR Rahman iaitu Konsert AR Rahman - Secret of Success - Live in Malaysia 2023 di Stadium Nasional Bukit Jalil yang berlangsung dibanjiri 60,000 peminat, malam ini.

Ia sekali gus membuktikan kemasyhuran penyanyi legenda itu, lebih lagi, apabila laluan trafik di perkarangan Bukit Jalil juga sesak dengan kenderaan berpusu-pusu masuk ke kawasan Stadium Bukit Jalil.

Penyanyi dan komposer dari India, AR Rahman membuat persembahan sempena Konsert AR Rahman - Secret of Success - Live in Malaysia 2023 di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur. - Foto Aizuddin Saad

Ternyata, ramai yang tidak melepaskan peluang mengubati kerinduan terhadap AR Rahman menerusi konsert anjuran DMY Creation Sdn Bhd , tak kira peminat berbangsa India mahupun Melayu.

Terdahulu, BH Online melaporkan kira-kira 50,000 tiket konsert itu habis dijual oleh pihak penganjur tiga hari lalu.AR Rahman membuka tirai konsert pada jam 8.30 malam dengan lagu popularnya, Jai Ho dan Muqabala.Tidak dapat disangkal, konsert AR Rahman berdurasi lebih kurang tiga jam tidak ubah seperti konsert bertaraf antarabangsa apabila peminat dapat menonton persembahan menerusi paparan 14 skrin yang disediakan. 

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama isteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil menonton persembahan penyanyi dari India, AR Rahman sempena Konsert AR Rahman - Secret of Success - Live in Malaysia 2023 di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur. - Foto Aizuddin Saad

Lebih istimewa, konsert itu turut menampilkan penyanyi tersohor, Datuk Seri Siti Nurhaliza berduet bersama AR Rahman menerusi sebuah lagu Tamil. Stadium Bukit Jalil bergema dengan jeritan peminat sebaik sahaja Siti tampil atas pentas.

Siti juga sempat meluahkan perasaan gembiranya dapat berkongsi pentas dengan AR Rahman.

Penyanyi dan komposer dari India, AR Rahman membuat persembahan sempena Konsert AR Rahman - Secret of Success - Live in Malaysia 2023 di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur. - Foto Aizuddin Saad

"Saya berbangga dapat menyanyi bersama penyanyi legenda. Ia seperti mimpi menjadi kenyataan," katanya.

Turut memeriahkan konsert, penyanyi popular dari India, Hariharan.

Selain itu, antara selebriti tempatan yang dilihat hadir menonton termasuklah Harith Iskandar dan Fatin Afeefa serta suami.


2. Siti Nurhaliza nyanyi lagu Tamil di Konsert AR Rahman 

Penyanyi, Siti Nurhaliza hadir ketika sidang media Konsert Malam Bulan Bintang. FOTO Aziah AzmeeBintang. FOTO Aziah Azmee

Kuala Lumpur: Datuk Seri Siti Nurhaliza tidak menyangka apabila penyanyi dan komposer legenda dari India, AR Rahman bakal menampilkannya sebagai penyanyi jemputan pada Konsert AR Rahman - Secret of Success - Live in Malaysia 2023 di Stadium Nasional Bukit Jalil, Sabtu ini.

Siti berkata, pertemuan bersama AR Rahman di kediamannya beberapa tahun lalu mengeratkan hubungan persahabatan antara mereka sekali gus berpeluang untuk membuat persembahan pada konsert penyanyi yang cukup disegani ramai itu.

"Sebenarnya beberapa tahun lalu saya pernah menjemput AR Rahman untuk datang ke rumah selepas dimaklumkan beliau berada di Malaysia. Jadi saya ada menghubungi pihak penganjur dan tak sangka dia menyambut baik pelawaan itu.

"Bermula dari situ, kami saling berbalas emel untuk berkongsi segala perkembangan dan terbaru saya dapat tahu dia akan buat konsert di sini. Beliau juga ada maklumkan dan bertanya mengenai jadual seni saya.

"Bagaimanapun saya beritahu yang saya bercuti panjang di luar negara, kemudian beliau mempelawa saya untuk berkolaborasi dengannya pada tarikh yang diberikan. Saya pun apa lagi, ibarat pucuk dicita ulam mendatang, saya terus bersetuju," katanya.

Menurut Siti, pada konsert terbabit beliau bakal menghiburkan peminat dengan sebuah lagu Tamil ciptaan AR Rahman dan sedang giat melakukan persiapan untuk konsert itu.

"Saya agak gementar untuk menjayakan persembahan ini kerana pertamanya saya bekerjasama dengan idola saya selain perlu memastikan sebutan lagu ini disampaikan dengan betul.

"Mujur ada kawan baik Datuk K (Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa) yang berbangsa India sudi mengajar dan membantu saya. Hari pertama dengannya, saya hanya belajar sebutan, kemudian saya ambil masa dua hingga tiga hari untuk menghafal lirik.

"Lagu yang bakal disampaikan ini adalah sebuah lagu lama yang cukup terkenal ciptaan AR Rahman. Jadi setiap hari saya berlatih dan pastikan sebutannya jelas dan betul," katanya.

Disiarkan pada: Januari 26, 2023

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Siti Nurhaliza & AR Rahman Live in Malaysia,malam tadi..

Di bawah PM10, patuh syariahkah?

Thursday, February 09, 2023

Menteri Kewangan gagal. Siasat semua -Nik Amar. Kdah, rakyat milik tanah..

 


1. Tanda kegagalan ‘The best Menteri Kewangan Asia’
TIDAK cukup dengan Kementerian Ekonomi, Kementerian Kewangan dan penasihat kanan, sekarang dilantik pula 5 individu sebagai Badan Penasihat Khas Menteri Kewangan.

Rupanya ‘The best Menteri Kewangan Asia’ ini tidaklah berbisa seperti yang diuar-uarkan.

Selepas melantik Menteri dan Timbalan Menteri yang tidak berfungsi dan melantik anak sendiri yang mengundang provokasi, Anwar berhadapan dengan satu lagi cabaran besar apabila masalah harga barang dan kos sara hidup rakyat tetap gagal ditangani.

Rakyat semakin tertekan. Rekod Kerajaan Campuran semakin tercalar. Macam mana Anwar nak bawa Malaysia jadi ‘Harimau Asia’ kalau masalah telur pun tak selesai?

Ini adalah kenyataan yang perlu ditelan oleh penyokong PH-BN. Pelantikan 5 orang Badan Penasihat ini membuktikan bahawa Anwar dan Kerajaan Campuran gagal mengurus masalah ekonomi negara.

Tetapi sekurang-kurangnya nanti selain skrip ‘Sila tanya bank negara,’ Anwar boleh guna jawapan, ‘Saya tanya Badan Penasihat saya dulu’.

Nurul Izzah pun tidak akan disalahkan seorang diri jika kerajaan gagal menyelesaikan masalah kebajikan rakyat lagi nanti.

Silap hari bulan beberapa bulan akan datang, semua Menteri ada Badan Penasihat.

ZURK AHMAD
Ketua Pengarah 
Jabatan Penerangan PAS Pusat – HARAKAHDAILY 8/2/2023


2. Kalau nak siasat, siasat semua – Nik Amar 

KOTA BHARU: Tindakan kerajaan menyiasat akaun Bersatu seakan tindakan mahu membalas dendam terhadap PERIKATAN NASIONAL (PN) ekoran kemenangan besar pada Pilihan Raya Umum (PRU) lepas.

Naib Presiden PAS, Dato’ Mohd Amar Abdullah berkata, pembekuan akaun itu akan menyukar parti terlibat bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) tidak lama lagi.

Bagaimanapun katanya PAS terbuka sekiranya pihak berkuasa mahu melakukan siasatan ke atas akaun parti itu kalau ada keperluan dan berdasar tuntutan undang-undang.

“Kami akan memberi kerjasama asalkan siasatan itu tiada sebarang unsur politik dan selektif. Kita bersedia sekiranya ada keperluan undang-undang namun kita harap semua tindakan itu tidak bermotif politik.

“Ini kerana kalau bercakap soal wang, semua parti menerima sumbangan. Tiada parti yang boleh hidup dengan sendiri.

“Kalau nak siasat, siasat semua dan kalau ada kesalahan perlu ambil tindakan undang-undang,” katanya yang juga Timbalan Memnteri Besar Kelantan ketika ditemui di pejabatnya selepas mesyuarat Exco di sini, hari ini.

Baru-baru ini Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) membeku beberapa akaun milik Bersatu atas dakwaan berlaku penyewengan dana pakej rangsangan ketika pandemic Covid-19.

Manakala blogger terkenal Raja Petra pula mendakwa PH dan BN membelanja wang secara luar biasa ketika kempen PRU15.

Ketika kempen PRU14 PAS pernah dituduh menerima dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sebanyak RM90 juta, namun selepas siasatan dilakukan SPRM dakwaan tersebut didapati tidak berasas.

Pada 24 Februari 2019 media melaporkan SPRM mengesahkan tiada kemasukan dana 1MDB ke dalam akaun PAS seperti yang didakwa pemimpin Pakatan Harapan. – HARAKAHDAILY 8/2/2023


3. DS Sanusi tunaikan permohonan milik tanah 

PENANTIAN empat dekad kini berakhir. Ramai rakyat Kedah sekarang berjaya memiliki geran tanah sendiri.

Hasrat Menteri Besar Kedah untuk memastikan semua pemohon yang telah lama memohon untuk diberi geran hak milik oleh kerajaan negeri juga sedikit demi sedikit telah tercapai.

“Rakyat setidak-tidaknya bukan menjadi penumpang di bumi tumpah darahnya. Sekurang-kurang dia ada sekeping geran tanah untuk diwariskan kepada anak-anak dan isteri setelah dia tiada nanti.” – YAB Dato’ Sanusi

Menurut YAB Dato’ Sanusi, jumlah keseluruhan tanah yang diluluskan adalah 9,106 tanah daripada 10,937 permohonan yang diterima bagi tahun 2015 hingga September 2022.

Dalam tahun ini sahaja, sudah lebih 200 individu telah menerima geran hak milik tanah. Boleh rujuk page UPDA untuk maklumat lanjut.

●12 Januari 2023: 73 Penduduk Daerah Kubang Pasu Terima Geran.
●30 Januari 2023: 119 Penduduk Daerah Baling Terima Geran Tanah.
●2 Februari 2023: 65 Penduduk Daerah Langkawi Terima Geran Tanah.

Insya-Allah, dengan komitmen kerajaan negeri ini, tidak akan ada lagi penduduk di mana-mana bahagian dalam Negeri Kedah yang berasal, membesar, berbudaya dan bergaul di bumi negeri itu yang tidak ada tanah untuk mendirikan rumah.

Tidak kira sesiapa sahaja anak Kedah, mereka akan mendapat hak yang dijanjikan oleh undang-undang dan Perlembagaan.

Kini rakyat terutama peneroka tanah dapat mengusahakan tanah mereka dengan tenang untuk anak cucu akan datang.

Tahniah Kerajaan Kedah kerana berjaya selesaikan isu yang puluhan tahun tak dapat diselesaikan! Semoga dikekalkan kerajaan negeri yang stabil dan adil ini supaya lebih banyak nikmat dapat diperoleh rakyat.

‘Kedah tempat orang miskin berteduh, tempat orang kaya menabur bakti.’

YB USTAZ NURUL AMIN HAMID 
Ketua Pemuda PAS Negeri Kedah
Ahli Parlimen Padang Terap – HARAKAHDAILY 8/2/2023

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Menteri Kewangan gagal. Siasat semua -Nik Amar. Kedah, rakyat milik tanah..

Al-hamdulillah semuanya, kecuali Menteri Kewangan yang gagal.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails