Friday, January 19, 2024

Cina bawa agenda anti-Islam? Ini 5 petunjuk zionis ko!

 


Media bahasa Cina dicurigai bawa agenda anti-Islam

KUALA LUMPUR: Presiden Pertubuhan Mualaf Pelbagai Bangsa (MRM), Firdaus Wong Wai Hung telah memberikan keterangan sebagai saksi berhubung terbitan media berbahasa Cina mengenai Islamofobia di Balai Polis Wangsa Maju, di sini hari ini.

Menurut pendakwah itu, pembongkaran dan kesedaran perlu dilakukan di media sosial akan laporan serta komentar Islamofobia, tetapi laporan polis juga perlu dilakukan agar pihak berkuasa boleh menjalankan siasatan.

“Kes disiasat di bawah Akta 298A Kanun Keseksaan. Saya telah menjalankan tanggungjawab saya sebagai rakyat Malaysia bagi mempertahankan Rukun Negara. Saya percaya saya tidak keseorangan dalam perjuangan ini,” ujar beliau.

Beliau sebelum ini turut mempersoalkan mengenai siaran di media berbahasa Cina di negara ini yang melaporkan mengenai kenyataan pendakwah Islam dan perkara-perkara berkaitan agama Islam.

Namun katanya, beliau curiga dan tertanya-tanya apabila media berbahasa Cina yang demografik pembacanya berkemungkinan besar adalah berbangsa Cina lebih banyak membuat siaran sedemikian berbanding kisah agama dianuti majoriti pembaca. 

“Kebarangkalian yang besar mereka adalah belum Muslim. Saya cuba sangka baik, barangkali media Cina nak bantu sebarkan agama Islam untuk difahami bangsa Cina belum Muslim. Namun, berita yang mereka pilih tidak menampakkan itu tujuan mereka.

“Bukan sekali dua, tetapi berkali kali. Hampir saban minggu jikalau bukan sehari dua pasti akan berita tentang kenyataan pendakwah Islam. Kenapa media Cina tidak menonjolkan lebih banyak artikel tentang agama Kristian, Buddha, Taoism dan Hindu?

“Setahu saya yang mengendalikan portal berita The Merdeka Times, media kebiasaannya akan melaporkan sesuatu berita yang mempunyai ‘news value’ yang boleh meningkatkan trafik atau berita yang selari dengan agenda mereka.

“Jikalau media berbahasa Cina lebih kerap melaporkan tentang Islam dan bukannya agama lain dalam portal dan akhbar mereka, ianya boleh difahami dari beberapa perspektif.

“(Iaitu) Berita tentang Islam ada ‘news value’ buat mereka. Meningkatkan trafik ke portal mereka dan seterusnya menjana pendapatan iklan. Berita tentang agama lain tiada ‘news value’ kerana kurang mendapat sambutan pembaca mereka. Kurang trafik maka kuranglah pendapatan iklan mereka.

“Agenda media Cina mungkin untuk mempromosi Islam kepada pembaca agar mereka lebih mengenali Islam dan mahukan keharmonian atau, media Cina anti-Islam dan menonjolkan berita yang mereka tahu akan menjadikan pembaca mereka lebih marah dan jauh dari Islam.

“Mungkin ada sebab lain tetapi apakah 3R (agama, bangsa dan raja) tidak terpakai untuk media-media berbahasa Cina ini?” soal beliau. – HARAKAHDAILY 16/1/2024

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Cina bawa agenda anti-Islam? Ini 5 petunjuk zionis ko!


(i) Al-hamdulillah! Sila lihat PASRelief...


PASRelief tidak batasi bantuan kerana halangan geografi


PASRelief hasrat bina kerjasama dengan universiti a’bangsa

YALA, Thailand: Pusat Bantuan dan Kemanusiaan PAS (PASRelief)...

(ii) a. Teruskan boikot, Zionis-Israel tidak henti membunuh!
(ii) b. 
Lima petunjuk permulaan kemusnahan projek Zionis

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

P.Pinang celaru, DAP celaru Saudi pun celaru..Pulau Pinang dan kecelaruan rancangan keterjaminan air 

RUPANYA banyak backlog yang ditinggalkan kepada CEO PBAPP Penang termasuk isu paip pecah dalam Sungai Prai. Entah apa lagi la yang kita tak tahu. 

Tak sepatutnya tak ada rancangan alternatif bagi jajaran paip dalam sungai Prai. Jika telah ada rancangan, tak sepatutnya dibiarkan lama kerana menyukarkan kerja maintenance. Paling teruk, jajaran paip dalam sungai Prai ni, menyebabkan insiden paip pecah jadi parah dan sukar dipulihkan apa insiden seperti sekarang berlaku. 

Kerja-kerja penambahbaikan dalam kawalan sendiri ini tak dibuat dengan baik, sebaliknya kita nampak kenyataan media untuk campur tangan luar bidang kuasa seperti cadangan projek UMBA dan SPRWTS pula dijadikan modal besar nak cari silap orang. 

Maka rakyat Pulau Pinang mula berkhayal tak nampak masalah-masalah dalaman sendiri tak selesai, yang akhirnya telah meletup semalam. Telah lama menjadi bom jangka (ticking bomb) tapi semua masih berkhayal sebelum ni. 

Di samping itu, dalam Rancangan Tambakan Laut 3 Pulau PSR pula, dinyatakan akan ada penambahan kira-kira 300,000 populasi. Diringkaskan cerita hal tambak ni, akhirnya dah mula tambakan untuk satu pulau yang disucikan dengan nama baru Silicon Island. Pada mata nelayan tulen, pulau ni adalah silly & con

Dalam keadaan sekarang pun, telah ada insiden besar apabila penduduk Barat Daya dan sebahagian Seberang Perai terputus bekalan air. Manakala Timur Laut turut terganggu dengan tekanan rendah.

Insiden krisis air terkini disebabkan masalah sistem penghantaran air dalam paip yang gagal dirancang dengan baik. 

Bagaimana boleh Pihak Berkuasa Negeri nak cakap satu pulau buatan itu boleh berjaya jika pembangunan sedia ada pun tiada keterjaminan air. 

Pelik tapi benar, nak buat pembangunan rancak tapi Pelan Induk Keterjaminan Air tak ada lagi. Pelan Induk Pengangkutan (PTMP) yang telah ada pun penuh kecelaruan, sekejap 3 pulau, sekejap buat PSR untuk funding LRT. Akhirnya buat satu pulau tak ada kaitan dengan PTMP.

Penuh kecelaruan perancangan yang juga gagal difahami oleh pencabar kerajaan dalam melakukan semak imbang yang baik dalam pentadbiran. Rakyat teramai pun kabur dalam kabus. 

Banyak lagi kisah kecelaruan dan mismatch dalam argumen yang dibuat dalam pentadbiran negeri. Hanya yang mampu faham data tersurat, cepat untuk baca apa yang tersirat. Banyak benda bawah karpet boleh tercungkil. 

ZIKRULLAH ISMAIL
Penduduk Prihatin Hal Keterjaminan Air
Bayan Baru Pulau Pinang
24 Januari 2024 – HARAKAHDAILY 24/1/2024 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: P.Pinang celaru, DAP celaru Saudi pun celaru..  

(i) Komen rakyat dalam blog ini.. 
Siapa kokok berderai, ekor bergelumang tahi?

Anonymous said...

Tariff air Naik lagi 1 February 2024.

Menteri formula terkini Rafizi berkawan bila tarif air naik lagi harga dijangka akan naik. Jangan makan ayam tukar makanan lain...!!

Rafizi berucap "Kalau harga ayam naik jangan makan ayam". Harga ayam di pasaran dijangka naik susulan peningkatan tarif air di seluruh negara bermula 1 Februari depan.

Link ucapan Rafizi pakar pemimpin formula Malaysia

https://youtu.be/9ihuQOwJ-b8?si=3kAgVLmMrItJRUS6

Dalam masa yang sama Pengerusi Pertubuhan Penternak Ayam Kebangsaan, Dr. Nasiman Sapari berkata, peningkatan kos utiliti itu bakal menjadikan kos pengeluaran sumber makanan itu meningkat daripada 40 sen kepada 48 sen seekor.

Kos itu meliputi 7.2 peratus berbanding pengeluaran ayam RM6.53 sekilogram seperti dilaporkan Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) bakal meningkat antara 11 hingga 20 peratus.

“Justeru, kami jangka kos utiliti pengeluaran ayam dijangka meningkat sekurang-kurangnya 25 sen sekilogram.

Wednesday, January 17, 2024

PAS, parti Islam moden. X macam 2 kes gila ini

 

Tuan Guru Abdul Hadi dan Dr Samsuri pada program ceramah sempena PRK Parlimen Kemaman, Disember lalu.

PAS ada potensi jadi parti Islam moden

KUALA LUMPUR: Naib Presiden PAS, Dato’ Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, ada yang beranggapan PAS sebuah parti yang tidak mempunyai ramai golongan teknokrat.

“Sebenarnya dalam PAS, kita mempunyai ramai ahli yang datang dari pelbagai bidang dan latar belakang,” ujarnya dalam hantaran di Facebook beliau, hari ini.

Namun, katanya kebanyakan daripada mereka tidak menonjol ke depan, sebaliknya amat berperanan di belakang tabir dan terlibat dalam menyusun atur strategi untuk PAS terus bergerak ke hadapan.

Menurutnya, beliau merupakan salah seorang yang pernah menjadi sebahagian daripada mereka sebelum diketengahkan sebagai calon pada pilihan raya umum 2018 lalu.

Tambahnya ada juga yang beranggapan PAS sebuah parti ekstremis dan mempunyai rasa prejudis lalu menyamakan PAS dengan parti Islam lain di dunia ini.

Beliau yang juga Menteri Besar Terengganu menegaskan, itu 100 peratus tidak benar sama sekali.

“Di Malaysia, kita amat memahami struktur masyarakat yang terdiri daripada kepelbagaian etnik serta agama dan PAS merupakan parti yang sudah relevan serta boleh diterima oleh masyarakat dalam negara ini,” katanya lagi.

Menurut beliau, PAS mempunyai potensi untuk menjadi sebuah parti Islam yang moden.

Justeru, ujarnya menyamakan parti PAS dengan Taliban dan yang seumpamanya merupakan satu kesilapan.

“Kami amat memahami, untuk menjadikan negara kita negara yang terbaik, kita semua perlu bekerjasama sebagai warganegara Malaysia,” katanya.

Tambahnya, PAS kini bukan lagi ‘parti kampung’ dan ianya sebenarnya lebih dari hanya sekadar parti.

“Kami sudah berada sejauh ini dan akan terus bergerak ke hadapan.

“PAS juga bukanlah sebuah parti yang sempurna tetapi kami mempunyai ahli dan penyokong yang terdiri dari pelbagai latar belakang yang mendukung,” ujarnya yang juga Ahli Parlimen Kemaman. – HARAKAHDAILY 13/1/2024

Komen Weblog Ibnu Hasyim: PAS, parti Islam moden. X macam 2 kes gila ini

Lihat komen ini..

(i) Bukan seperti kes-kes ini yang X moden & X Islamik..

a. Kebakaran rumah Ngeh: Serah siasatan polis – Fadhli


KL: Tindakan membakar dan mengkhianati harta individu lain apalagi melibatkan risiko kehilangan nyawa adalah satu perbuatan yang tidak boleh diterima, demikian tegas Ketua Penerangan PAS, Ustaz Ahmad Fadhli Shaari.

(Sila rujuk 'Kebakaran rumah Ngeh: Serah siasatan polis – Fadhli' k. – HARAKAHDAILY 10/1/2024)

b. Mengapa tilam diusung? -Zulkifli Yahaya


(Lanjut sila rujuk 'Mengapa tilam diusung?'   HARAKAHDAILY 14/1/2024)

(ii) Tebatan banjir: Gesaan Agong perlu dipandang serius


KL: Gesaan Yang di-Pertuan Agong agar projek Rancangan Tebatan Banjir (RTB) tidak dipolitikkan perlu diberi perhatian oleh kerajaan, kata Timbalan Presiden PAS, Dato’ Sri Tuan Ibrahim Tuan Man.

Sehubungan itu, beliau menjunjung kasih atas keprihatinan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang bertitah agar pembinaan projek RTB yang telah dirancang di negeri Pahang disegerakan.

“Gesaan Tuanku agar projek itu tidak dipolitikkan perlulah diberi perhatian dan dipandang serius oleh kerajaan,” ujarnya dalam kenyataan di laman sosial beliau, hari ini.

Beliau berpendapat bahawa perhatian serius dan tindakan segera itu perlu diambil kepada kesemua 25 projek tebatan banjir yang telah dirancang oleh Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) semenjak 2020.

Menurutnya, daripada jumlah itu, sebanyak 7 projek RTB terletak di dalam negeri Pahang.

“Janji YAB Perdana Menteri untuk segera memulakan projek RTB di seluruh negara pada Jun 2023 hanya tinggal janji.

“Projek ini terus dikesampingkan daripada perhatian dan menjadi janji politik apabila ianya terus sekadar menjadi ikrar,” ujarnya yang juga Ketua Pembangkang DUN Pahang.

Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada Khamis lalu bertitah supaya kerajaan menyegerakan projek tebatan banjir yang telah dirancang di Pahang dan jangan mempolitikkan usaha itu.

“Saya harap jangka panjang kerajaan harus percepatkan projek-projek tebatan banjir, yang telah dirangka oleh pihak berwajib di seluruh Pahang, dan saya harap janganlah berpolitik dalam hal ini, seelok-eloknya ambil secara serius dan urgent untuk bina tebatan banjir di seluruh Pahang,” titah baginda ketika berangkat melawat mangsa banjir di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) Dewan Semai Bakti Felda Chini 1, Pekan. Pemangku Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah turut berangkat.

Terbaharu, kata Tuan Ibrahim, Timbalan Perdana Menteri pula menyatakan kerajaan akan menyegerakan projek RTB itu ketika beliau berada di Johor baru-baru ini.

Beliau mempersoalkan sampai bila rakyat harus menanggung kerugian akibat banjir dan menunggu janji-janji yang dilafazkan oleh kedua-dua pemimpin utama negara.

“Saya menasihatkan kepada kerajaan agar serius untuk menjaga kebajikan rakyat dan mendengar titah Baginda Tuanku.

“Tumpukan kerja tanpa takut kepada bayang-bayang ciptaan sendiri,” ujarnya yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian. – HARAKAHDAILY 13/1/2024

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

S/Nurhaliza X tunda konsert kerana amal? & Inikah kebajikan?

 

Siti menghormati pandangan Mufti Pulau Pinang, Wan Salim dan mengucapkan terima kasih atas keprihatinan diberikan. - Foto IG Siti Nurhaliza

(I). KL, Penyanyi tersohor, Datuk Seri Siti Nurhaliza tidak berhasrat menunda Konsert Sebuah Epitome: 

Saya Siti Nurhaliza yang dijadualkan berlangsung pada 9 Mac depan meskipun terdapat gesaan untuknya berbuat demikian.

Siti berkata, keputusan meneruskan konsert anjuran Yayasan Nurjiwa itu disebabkan acara itu lebih kepada berbentuk amal, bukannya berasaskan keuntungan semata-mata.

"Izinkan kami untuk sekali lagi menjelaskan Konsert Sebuah Epitome: Saya Siti Nurhaliza bukan dianjurkan atas kepentingan perniagaan dan keuntungan.

"Yayasan Nurjiwa adalah badan amal ditubuhkan sejak 2006.

"Yayasan Nurjiwa dan Siti Nurhaliza sering menyebut tujuan Konsert Sebuah Epitome: Saya Siti Nurhaliza adalah untuk mengutip dana Konsert Sebuah Epitome: Saya Siti Nurhaliza adalah untuk mengutip dana bagi menampung lima kluster iaitu Kebajikan, Kemanusiaan, Keagamaaan, Pendidikan dan Bantuan Khas Palestin.

Tambah Siti, alasan lain menyukarkan untuk menangguhkan konsert adalah faktor ketiadaan tarikh ganti yang sesuai.

"Sejak mula diberikan tarikh penganjuran konsert oleh pengurusan Perbadanan Stadium Nasional, Yayasan Nurjiwa dan Siti Nurhaliza sedia maklum tarikh 9 Mac 2024 menghampiri 1 Ramadan.

"Kami di Yayasan Nurjiwa diberitahu oleh pengurusan Perbadanan Stadium Nasional bahawa 9 Mac sahaja tarikh kosong yang ada untuk sepanjang 2024 yang boleh ditawarkan.

"Untuk pengetahuan semua, kami sudah mula membuat tempahan dengan Perbadanan Stadium Nasional sejak awal 2023 lagi, namun tarikh yang sepatutnya tidak dapat dilaksanakan.

"Kami mohon penangguhan dengan mendapatkan tarikh baharu," jelas penyanyi lagu Romansa Kita ini.

Bagaimanapun, penyandang trofi Anugerah Seri Perak Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH 2012 itu menghormati pandangan mufti dan mengucapkan terima kasih atas keprihatinan diberikan.

"Yayasan Nurjiwa secara khususnya dengan penuh keinsafan dan berlapang dada menerima gesaan dan teguran beliau (mufti).

"Keprihatinan dan pandangan beliau amat kami hormati dan hargai. Terima kasih," ungkap Siti.

Pada 8 Januari lalu, Siti mengumumkan secara rasmi penganjuran Konsert Sebuah Epitome: Saya Siti Nurhaliza di Axiata Arena, Bukit Jalil.


(II) Israel perlu benarkan penduduk Gaza pulang ke rumah. Ini juga bukan kebajikan..

Menteri Luar Turkiye, Hakan Fidan dan Menteri Luar Jordan, Ayman Safadi (kanan) berjabat tangan ketika mengadakan sidang media di Amman, Jordan. - Foto REUTERS

Di,AMMAN, Jordan: Israel sepatutnya membenarkan penduduk Palestin yang kehilangan tempat tinggal di Gaza pulang ke rumah masing-masing.

Menteri Luar Jordan, Ayman Safadi memberitahu bahawa Israel sepatutnya membenarkan penduduk Palestin untuk pulang ke rumah mereka.

Bercakap pada sidang akhbar dengan Menteri Luar Turkiye, Hakan Fidan di Amman, Safadi juga berkata adalah penting untuk menamatkan perang di Gaza dan mengelakkan peningkatan keganasan yang lebih luas di rantau itu.

"Berkait keadaan semasa yang jelas adalah, menamatkan pencerobohan di Gaza, membenarkan bantuan kemanusiaan secara tetap yang mencukupi ke semua bahagian di Semenanjung Gaza, iaitu selatan dan utara.

"Kemusnahan juga perlu dihentikan dan mengembalikan penduduk Gaza yang terlantar ke tempat mereka," katanya.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails