Saturday, April 04, 2020

Gelandangan Di KL Ditempatkan Di Sini..

Dewan Serbaguna di Sentul Perdana menyaksikan barisan tilam tersusun dengan jarak satu meter. — Foto oleh Yusof Mat Isa
Dewan Serbaguna di Sentul Perdana menyaksikan barisan tilam tersusun dengan jarak satu meter. — Foto oleh Yusof Mat Isa
Gelandangan KL lebih selesa, diberi tilam, jarak sosial satu meter


KUALA LUMPUR, 4 April — Dewan Serbaguna di Sentul Perdana, di sini menyaksikan barisan tilam tersusun jarak satu meter yang kebiasaan dikhususkan untuk permainan atau majlis perkahwinan,
Pada setiap tilam, golongan lelaki dilihat bersantai di sekitar, kebanyakan memerhati sekeliling atau hanya berbual dengan jiran di tilam sebelah mereka.
Kesemua mereka memakai penutup hidung dan mulut, tetapi ada yang tidak memakai baju kerana kepanasan sepanjang hari itu.
Jarak satu meter adalah langkah penjarakan sosial yang ditetapkan untuk memastikan mereka tidak dijangkiti Covid-19 tetapi sesetengah mereka duduk di pinggir laluan antara satu sama lain kerana mereka ingin keselesaan untuk berbual.
Terdapat juga wanita diletakkan dalam keadaan sama di lantai tingkat atas namun bilangan mereka sedikit.
Mereka merupakan golongan tiada tempat tinggal seramai lebih 500 orang yang dibawa oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan diberi penginapan selama dua minggu di empat tempat perlindungan sekitar ibu negara memandangkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan sehingga 14 April.
Amran Abdullah, salah seorang lelaki yang dilantik sebagai 'penghulu' atau ketua kumpulan ini berkata mereka datang dari banyak tempat - dari Pasar Seni dan Bukit Bintang ke Chow Kit dan Brickfields sejak Isnin sebelum dipisahkan mengikut tahap kesihatan dan warganegara.
Menurutnya, ini ialah satu langkah yang baik.
“Ia lebih baik daripada tidur di jalanan. Apa lagi yang boleh mereka minta? Kami mendapat makanan, tempat tinggal dan masih boleh berbual dengan rakan-rakan di sini,” katanya kepada Malay Mail ketika ditemui di pusat tersebut.
Amran mengaku bahawa jika ada sesuatu yang mereka ingin minta maka ia pastinya pakaian. Kebanyakan mereka hanya mempunyai satu pakaian sahaja.
“Jika sesiapa boleh mendapatkan lebih seluar dan baju, itu lebih baik. Kami boleh memakai sesuatu sambil membasuh pakaian yang kita ada,” katanya.
Selain Pusat Komuniti Sentul Perdana, tiga lagi pusat ialah Dewan Serbaguna Ampang Hilir, Pusat Komuniti Setiawangsa dan Dewan Serbaguna Alam Damai yang kesemuanya milik DBKL dan dibantu pegawai serta Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela).
Penyelia Pusat Komuniti Sentul Perdana, Nur Hafizah memberitahu Malay Mail jumlah pada masa ini 167 orang termasuk 16 wanita ditempatkan di situ.
“Kami menyediakan mereka dengan tilam, bantal dan makanan sekurang-kurangnya empat kali sehari.
“NGO (badan bukan kerajaan) juga membantu menyediakan makanan dan keperluan lain,” kata Hafizah.
Media tidak dibenarkan memasuki pusat di Setiawangsa dan Alam Damai tetapi seorang pegawai kesihatan memberitahu Malay Mail kira-kira 100 orang kehilangan tempat tinggal dibawa ke Setiawangsa dan sedang dipantau oleh kakitangan Hospital dan Jabatan Kesihatan Kuala Lumpur.
“Kebanyakan orang di sini adalah orang tua dan yang sakit. Ada di antaranya mempunyai hipertensi, diabetes dan lain-lain kecederaan dan masalah kesihatan.
“Bagi mereka yang mempunyai penyakit kronik atau simptom Covid-19, mereka akan dibawa terus ke Hospital Kuala Lumpur,” kata pegawai itu yang enggan dinamakan.
Sementara itu di Ampang Hilir, sejumlah 78 orang terdiri daripada 69 lelaki dan 10 wanita ditempatkan di sana.
Seorang pegawai DBKL memberitahu Malay Mail, pihak mereka menyediakan kemudahan sabun dan detergen untuk membersihkan diri dan mencuci pakaian.
“Jika mana-mana daripada mereka melaporkan keresahan, kami akan menghubungi Hospital Kuala Lumpur dengan segera untuk mendapatkan bantuan perubatan,” kata pegawai DBKL itu.
Semasa lawatan Malay Mail, organisasi Da'i Kuala Lumpur dilihat mengagih pakaian yang disumbangkan orang ramai untuk diedarkan kepada mereka yang tiada tempat tinggal.
Pihak itu juga berkata mereka merancang untuk menjemput organisasi yang berorientasikan agama untuk memberikan bimbingan rohani kepada mereka yang ditempatkan di dewan komuniti dan juga memberi perkhidmatan yang baik untuk mereka yang terpinggir.
Pada Khamis, DBKL menyatakan kira-kira 510 orang kehilangan tempat tinggal ditempatkan di dua transit dan empat pusat komuniti di sekitar ibu kota di bawah misi DBKL untuk menjejaki mereka. Setakat semalam, jumlah itu seramai 541 orang.
Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan berkata mereka telah menjalani ujian Covid-19 dan setakat ini tiada yang didapati positif, sebelum diletakkan berdasarkan tiga kategori: sihat, mereka yang mempunyai penyakit berjangkit, penyakit mental dan isu penyalahgunaan dadah, termasuk bukan warganegara.

PH Meroyan 'Kerajaan Pintu Belakang'.. Dr Muhamad Zuhaili

MEROYAN dengan perkataan ‘Kerajaan pintu belakang’

Dalam kesibukan pihak Kerajaan, agensi, para petugas, pertubuhan dan rakyat memberikan fokus menghadapi wabak COVID-19 bagi menangani dengan berkesan bagi memutuskan rantaian penularan ini, pimpinan PH masih lagi tidak berkesudahan meroyan dalam isu ‘Kerajaan pintu belakang’. 
Sedangkan isu pelantikan Tan Sri Hj Muhyiddin Yassin sebagai YAB Perdana Menteri ke-8 dan pembentukan Kerajaan adalah secara sah dan rasmi dengan perkenan SPB YDP Agong.

Meroyan pimpinan PH dalam lantang mewujudkan naratif fitnah ‘Kerajaan pintu belakang’ secara tidak langsung adalah memfitnah ke atas SPB YDP Agong serta Institusi Beraja kerana pimpinan PH tidak menerima kepatuhan terhadap punca kuasa yang diberikan kepada SPB YDP Agong dalam Perlembagaan.

Sudahlah tidak boleh terima cara yang sah dilakukan oleh SPB YDP Agong, maka ia juga menunjukkan sikap pimpinan PH yang tidak menghormati terhadap keluhuran Perlembagaan. Justeru, pimpinan PH jika jadi Kerajaan mahu memerintah berdasarkan apa?

Sebab itu tidak pelik, sepanjang PH menjadi Kerajaan terlalu banyak tindakan yang mencabar keluhuran Perlembagaan dan seakan merobek Kontrak Sosial 1948. Ini sangat jelas apabila tindakan biadab PH sewaktu memerintah seperti:
(1) Perjuangan doktrin Komunisme muncul kembali dan seakan tidak bersalah.
(2) Kenyataan media Menteri khususnya Menteri Kewangan, Lim Guan Eng dalam tulisan bukan Bahaya Melayu.
(3) Usaha mahu meratifikasi ICERD yang boleh merosakkan sistem Perlembagaan Persekutuan di mana Malaysia ada memperuntukkan salah satu istimewaan dalam Ketertinggian Perlembagaan ialah Raja Berperlembagaan.
Dan macam-macam lagi jika mahu disenaraikan. Rakyat juga jelas dan mual dengan tindakan PH dan ini dibuktikan menerusi penolakan rakyat dalam 5 siri PRK yang berlaku iaitu:
(1) Cameron Highland.
(2) Semenyih.
(3) Rantau.
(4) Tanjung Piai.
(5) Kimanis.
Malahan dalam pembukaan sidang DUN Selangor, titah DYMM Sultan Selangor agar berhentikan tohmahan ‘Kerajaan pintu belakang’ kerana Kerajaan Persekutuan sekarang adalah sah. Maka, pimpinan PH meroyan yang tidak berkesudahan malah menunjukkan teladan biadab yang boleh merosakkan rakyat terutama kalangan pengundi mereka yang taksub.
PH cuba alih kesalahan mereka yang lambat tangani COVID-19 kepada Kerajaan PN (Perikatan Nasional)
PH tidak sedar diri apabila gelombang pertama COVID-19 berlaku adalah pada zaman PH memerintah. Malah, kesan sikap PH yang meremehkan wabak COVID-19 dan berterusan membenarkan pelancong dari China masuk ke negara sedangkan telah disahkan wabak berpunca dari China terutama Wilayah Wuhan.
Timbalan Perdana Menteri (TPM) ketika itu seakan angkuh dengan menganggap mempunyai pengalaman berhadapan wabak seumpama COVID-19. Malah Menteri Kesihatan ketika itu juga meremehkan pengumuman dari WHO yang kononnya ia boleh buat panik. 
Begitu juga, sikap ADUN Seri Serdang yang sinis menyindir kebimbangan rakyat terhadap wabak COVID-19 dengan menunjukkan kononnya keseriusan terhadap penyakit denggi adalah lebih wajar, bukannya COVID-19.
Lihat sahaja kenyataan-kenyataan dangkal pemimpin PH yang tidak serius malah ada yang menyindir dalam hal ini antaranya:
(1) Kerajaan lambat dalam menyekat kedatangan pelancong dari China secara bertegas, itu pun setelah didesak dan diasak oleh semua pihak termasuk pembangkang, NGO serta rakyat umum. Pada 21 Februari, TPM ketika itu Dato’ Seri Wan Azizah menjelaskan Kerajaan sekali lagi menyatakan tidak akan menghalang kemasukan pelancong dari China kecuali dari bandar-bandar yang ditutup oleh Kerajaan China.
(2) Kenyataan Dr Dzulkefly pada 12 Februari 2020 menyatakan KKM khuatir kenyataan Pengarah WHO cetus kebimbangan rakyat. Sedangkan WHO telah mengisytiharkan COVID-19 sebagai Public Health Emergency of International Concern (PHEIC) pada 30 Januari 2020. Namun keseriusan dalam tangani dan mengurangkan pelancong China masih tiada.
(3) Menteri Kewangan ketika itu, Lim Guan Eng yang memandang rendah terhadap kesan risiko COVID-19 dengan menyatakan Malaysia tidak berdepan risiko kemelesetan, pada kenyataannya bertarikh 6 Februari 2020.
(4) Siaran media sosial Dr Mariah, ADUN Seri Kembangan yang membuat perbandingan kes COVID-19 dengan denggi pada tarikh 29 Januari 2020 yang menyindir kenapa rakyat perlu nak panik terhadap COVID-19.
Kesemua ini menunjukkan bagaimana sikap pemimpin PH yang ketika itu memerintah namun tidak serius dan tidak bertegas dari awal kerana memandang enteng kesan dari COVID-19 ini. Kesannya apabila sudah ada pembawa wabak ini maka ia menjadi penularan yang sukar dikesan.
Apa yang dilakukan PN selaku Kerajaan Persekutuan sekarang ini adalah amat baik dan cepat mengikut tempoh garis masa:
(1) Pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 18 Mac sehingga 31 Mac 2020 kemudian dilanjutkan 14 April 2020.
(2) Pengumuman Pelan Pakej Rangsangan Ekonomi (PRIHATIN) Rakyat bagi membantu rakyat khususnya yang terkesan dari sudut ekonomi.
(3) Mewujudkan kluster sebagai fokus penting terhadap sesuatu kes yang disyaki bagi fokus dan tangani pantas seperti Kluster Tabligh ekoran perhimpunan Tabligh di Masjid Seri Petaling pada 27 Februari – 1 Mac lepas.
(4) Menteri Pertahanan mengumumkan bantuan Angkatan Tentera Malaysia membantu pihak polis bagi menjayakan PKP bermula 22 Mac 2020 supaya lebih serius memastikan rakyat tidak berada di luar rumah melainkan hal yang mustahak.
(5) Pengumuman penolakan gaji Perdana Menteri, Jemaah Menteri dan Timbalan Menteri bagi 2 bulan dan disumbangkan untuk bantuan krisis COVID-19 ini.
PH semua hendak dibangkang, sehingga kebajikan rakyat pun hendak dipertikai
Setelah ‘tergamam’ seketika pimpinan PH dan cybertroopers mereka berikutan pengumuman Pelan Pakej Rangsangan (PRIHATIN) Rakyat sebanyak RM250 bilion maka PH cuba bermain polemik seperti:
(1) Dari mana Kerajaan PN memperolehi dana sebesar itu?
(2) Bagaimana sistem agihan, jangan sampai ada yang ‘rompak’ di tengah jalan – naratif supaya nampak negatif pada Kerajaan PN.
(3) Kerana jasa PH sebelum ini berjimat maka sebab itu Kerajaan PN hari ini dapat guna peruntukkan besar – naratif supaya kononnya PH yang hero.
Dan beberapa lagi dengan memanipulasi analogi kisah Mak Cik Kiah dalam pengiraan penerimaan sumbangan kebajikan yang bakal rakyat terima. Kononnya ‘jangan tertipu’ menjadi naratif jahat agar tidak percaya pada Kerajaan Persekutuan yang diperintah oleh PN pada hari ini.
Sewajarnya dalam isu sekarang ini, sepatutnya kematangan pembangkang ditunjukkan kerana sekarang ini isu:
(1) Nyawa menjadi fokus utama dalam langkah PKP dan keselamatan.
(2) Ekonomi yang melibatkan ramai rakyat khususnya sektor swasta, perniagaan sendiri, sektor pelancongan dan perhotelan, peniaga kecil dan lain-lain.
Ucapkanlah terima kasih atas keprihatinan Kerajaan Persekutuan dengan angka yang cukup besar iaitu RM250 bilion sedangkan zaman PH hanya tahu ‘memotong’ dan ‘mencantas’ seperti cadangan menghapuskan elaun Insentif Khidmat Kritikal (BIPK) yang akhirnya menimbulkan kemarahan kalangan doktor dan perubatan.
Pimpinan PH wajar utamakan isu nyawa dan kebajikan ini dari sibuk bermain sentimen politik, lakukan hal sebegini:
(1) Ucapan terima kasih.
(2) Sama-sama membantu ekonomi rakyat.
(3) Tunjukkan teladan potong gaji untuk sama-sama bantu rakyat khususnya di bawah Parlimen mereka.
Ini tidak, diajaknya bahas dalam Parlimen pula peruntukan tersebut dan mendesak untuk sidang Parlimen diadakan segera. Cukuplah dipulang semula kata-kata Maszlee Malik sebelum ini iaitu:
“Terima kasih bagi pandangan, tetapi anda bukan Kerajaan!”
Terbukti PH hanya layak sebagai pembangkang, bukan Kerajaan lagi
Sejak PH kembali menjadi pembangkang dilihat pimpinannya ‘rajin membuat kerja’ seperti provokasi, membangkang melulu semua perkara, kenyataan media yang kerap dengan idea-idea ‘solusi masalah’ kononnya dan macam-macam lain. Namun sewaktu berada di tampuk pemerintahan, banyak sekali idea-idea dan manifesto yang gagal dilaksanakan.
Rakyat sudah kenal dan tidak mahu lagi tertipu dengan PH yang merupakan parti politik yang hanya ‘membebel idealisme’ sehingga terawang-awangan yang sendiri pun laksanakan sendiri seperti mana manifesto mereka seperti PRU14 yang lalu.
Cukuplah dengan teori-teori bombastik dalam mengaburi pemikiran rakyat sebelum ini walhal gagal melaksanakannya bila memerintah. Malah apabila gagal melaksanakannya, PH hanya tahu menyalahkan Kerajaan lama sebelum ini. Itu sahaja. Waktu memerintah, PH menyalahkan Kerajaan lama. Sewaktu menjadi pembangkang hanya menyalahkan Kerajaan semasa.
Justeru, memang sesuailah PH ini dengan jiwa pembangkang. Eloklah menjadi pembangkang kerana walau 22 bulan memerintah telah terbukti gagal. Krisis dalaman tidak berkesudahan menyebabkan negara menghadapi kemelut politik negara.
Jadi pembangkang elok dah, cuma amalkanlah Politik Matang dan Sejahtera, jadi pembangkang yang bijak dan rasional agar dalam sistem demokrasi ini wujud suasana semak dan imbang (check and balance) yang baik. Bukannya jadi pembangkang yang meroyan berterusan tanpa kesudahan yang rakyat pun jemu, muak dan memualkan.
Disediakan oleh:
USTAZ DR MUHAMAD ZUHAILI DR HJ SAIMAN
Pengerusi
Lajnah Perkaderan Ulamak Pelapis (LPUP),
Dewan Ulamak PAS Pusat – HARAKAHDAILY 2/4/2020

COVID-19: Harga RON95, RON97 turun lagi lapan sen

- Sumber Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna

KUALA LUMPUR: Harga runcit petrol RON95 dan RON97 turun lapan sen seliter, masing-masing kepada RM1.30 dan RM1.60 seliter, berkuat kuasa tengah malam ini sehingga 10 April ini.
Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan hari ini, turut memaklumkan harga runcit diesel turun sebanyak 10 sen seliter kepada RM1.58.
“Penurunan harga runcit produk petroleum ini adalah disebabkan trend harga minyak mentah dunia yang terus menurun ekoran ketidaktentuan ekonomi global akibat pandemik COVID-19.
“Kerajaan juga akan terus memantau kesan perubahan harga minyak mentah dunia serta mengambil langkah yang bersesuaian bagi memastikan kebajikan dan kesejahteraan rakyat terus terpelihara,” katanya.

Hati-hati Imej Wanita Seksi Di Digital Classroom, KPM -Presiden iGuruBANGI, 9 Syaaban 1441H, Jumaat – Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) diminta supaya lebih berhati-hati sebelum meluluskan sesuatu imej grafik untuk digunakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran (P&P).
Presiden Ikatan Guru-Guru Muslim Malaysia (iGuru), Ustaz Mohd Azizee Hasan mendakwa, hal ini kerana imej grafik yang digunakan dalam sesi P&P di laman web Digital Classroom di bawah tajaan KPM memaparkan wanita yang seksi.
Beliau berkata, adalah lebih elok sekiranya pihak kementerian dapat memaparkan imej wanita yang berpakaian sopan walaupun tidak bertudung.
“Apakah pihak KPM terlepas pandang imej wanita seksi untuk Digital Classroom ketika mengedarkan aplikasi program ini.
“Sepatutnya pihak KPM berhati-hati dan memastikan imej yang dipaparkan itu berpakaian sopan dan beradab,” katanya kepada Ismaweb.net hari ini.
Digital Classroom merupakan platform pendidikan yang memberi fokus kepada pengisian untuk para pendidik dan pelajar.
Laman web berkenaan menawarkan sesi pembelajaran maya dengan bantuan Microsoft Team dan Youtube Live bersama-sama pendidik yang pakar dalam bidang masing-masing.
Mereka turut menawarkan sesi pembelajaran untuk pelajar yang bakal berdepan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).
Reka Bentuk Gadis Duyung Kartun Seksi Dengan Elemen Komersial ...
Reka Bentuk Gadis Duyung Kartun Seksi Dengan Elemen Komersial ..

Friday, April 03, 2020

DAP Tiada Hala Tuju: The Tale Of The Directionless DAP


So, Muhyiddin is not the backdoor prime minister or Perikatan Nasional the backdoor government. Muhyiddin came in through the front door, as did Perikatan Nasional. And all this would not have happened unless Mahathir wanted it to happen. And Mahathir wanted it to happen to kill off Anwar Ibrahim and DAP once and for all. And Mahathir is not called marah nyamuk bakar kelambu for nothing.

THE CORRIDORS OF POWER
Raja Petra Kamarudin
Yes, DAP tries to give an impression that the party upholds certain noble values and principles. However, a study of DAP’s history plus the reason for its existence would reveal that what it says and what it does are exact opposites.
Devan Nair, onetime President of Singapore, founded DAP as the Malaysian arm of Singapore’s PAP
DAP was founded after Singapore split from Malaysia on 9th August 1965 and Singapore’s PAP (The People’s Action Party) was banned from operating in Malaysia. Two months later, on 11th October 1965, former members of the deregistered People’s Action Party of Malaysia — such as Bangsar Member of Parliament Devan Nair (who later became the President of Singapore) — got together to form DAP.
Lim Kit Siang, who was working in Singapore as an aide to Lee Kuan Yew, was sent back to Kuala Lumpur to assist Devan Nair in managing the affairs of the Malaysian branch of Singapore’s PAP. Rahsia ini ramai orang Melayu tidak tahu.
In its first outing in the 1969 general election, DAP won 13 of the parliament seats against 286,606 of the popular votes. PAS, which garnered 495,641 votes, won only 12 seats. That was because DAP won in the heavily populated Chinese areas whereas PAS won in the less densely populated Malay heartland.
And yet DAP says the electoral system is not fair to the Chinese.

Lee Kuan Yew sent Lim Kit Siang back to Kuala Lumpur to manage the affairs of DAP

In the 1974 general election, DAP’s parliament seats dropped to just nine against 387,845 of the popular votes. In the 1978 general election, DAP’s seats increased to 16. In the 1982 general election, it dropped back to nine. In the 1986 general election, it shot up to 24 with almost one million popular votes.
The 1986 general election was the best DAP ever did in 21 years. However, it was clear that on its own DAP will always remain an opposition party and can never become a government. To become a government, DAP will need to seek Malay partners, just like Barisan Nasional and the Alliance Party before that.
So, in the 1990 general election, DAP teamed up with Semangat 46 and PBS in Sabah. DAP won 20 parliament seats, Semangat 46 won eight and PBS won 14, a total of just 42. Even if you add the seven PAS seats, the total is still just 49, not enough to form the government against Barisan Nasional’s 127 seats, 71 of which are Umno seats. Out of the 180 parliament seats (in 1990), the Malays “owned” about half with another 45 from East Malaysia. Hence the Malays and Bumiputera jointly control about 70% or so of the parliament seats, not good news for a Chinese party like DAP.
When the Mahathir-Anwar crisis erupted in 1998, DAP saw this as their backdoor to federal power. But they will first need to set aside their 33 years of hatred for Umno and PAS and forge an alliance with the Malay nationalists and Islamists. DAP has to bury their so-called “noble values and principles” for the sake of power.

DAP buried its hatred for Mahathir when they realised the old man could be their ticket to Putrajaya

In the 1999 general election, the new alliance called Barisan Alternatif won only 42 or 22% of the seats. However, two states, Kelantan and Terengganu, fell into the hands of PAS, which did not benefit DAP one bit. To make matters worse, Lim Kit Siang and Karpal Singh lost their seats.
So, in 2001, DAP left the Barisan Alternatif coalition and in the 2004 general election decided to go solo. But DAP won only 12 seats while Barisan Nasional won 90.41% of the seats, a disaster for the opposition. It was clear that the only way DAP can make progress would be in a coalition with Malay parties.
After the 2008 general election, DAP once again forged an alliance with the Malays, which they called Pakatan Rakyat. The opposition parties had won 82 or 37% of the seats in that election — and 89 or 40% of the seats in the general election following that in 2013.
It appeared like DAP would never fulfil its dream of becoming the federal government — until Tun Dr Mahathir Mohamad turned on Prime Minister Najib Tun Razak in 2014. DAP saw that Mahathir was going to be its ticket to federal power. So, DAP buried its hatred for Mahathir and adopted him as the Chinese mascot. They would bleed Mahathir for every pint of blood they could squeeze from him. Then they would discard him once they are in Putrajaya.

Muhyiddin Yassin is Mahathir’s defence against a DAP-backed Anwar Ibrahim taking over as PM8

Since the day Pakatan Harapan formed the federal government on 10th May 2018, DAP had only one objective in mind. And that was to make sure that Mahathir retires and hands power to Anwar Ibrahim on or before 10th May 2020.
When it appeared that Mahathir would not retire and hand power to Anwar on or before 10th May 2020 after all, DAP tried to push Mahathir out by force. And that resulted in the collapse of the entire government. DAP did not anticipate that Mahathir would rather collapse the government and allow Muhyiddin Yassin to take over than allow Anwar to take over as PM8.
So, Muhyiddin is not the backdoor prime minister or Perikatan Nasional the backdoor government. Muhyiddin came in through the front door, as did Perikatan Nasional. And all this would not have happened unless Mahathir wanted it to happen. And Mahathir wanted it to happen to kill off Anwar Ibrahim and DAP once and for all. And Mahathir is not called marah nyamuk bakar kelambu for nothing.
MALAYSIA TODAY

So, Muhyiddin is not the backdoor prime minister or Perikatan Nasional the backdoor government. Muhyiddin came in through the front door, as did Perikatan Nasional. And all this would not have happened unless Mahathir wanted it to happen. And Mahathir wanted it to happen to kill off Anwar Ibrahim and DAP once and for all. And Mahathir is not called marah nyamuk bakar kelambu for nothing.

THE CORRIDORS OF POWER
Raja Petra Kamarudin
Yes, DAP tries to give an impression that the party upholds certain noble values and principles. However, a study of DAP’s history plus the reason for its existence would reveal that what it says and what it does are exact opposites.
Devan Nair, onetime President of Singapore, founded DAP as the Malaysian arm of Singapore’s PAP
DAP was founded after Singapore split from Malaysia on 9th August 1965 and Singapore’s PAP (The People’s Action Party) was banned from operating in Malaysia. Two months later, on 11th October 1965, former members of the deregistered People’s Action Party of Malaysia — such as Bangsar Member of Parliament Devan Nair (who later became the President of Singapore) — got together to form DAP.
Lim Kit Siang, who was working in Singapore as an aide to Lee Kuan Yew, was sent back to Kuala Lumpur to assist Devan Nair in managing the affairs of the Malaysian branch of Singapore’s PAP. Rahsia ini ramai orang Melayu tidak tahu.
In its first outing in the 1969 general election, DAP won 13 of the parliament seats against 286,606 of the popular votes. PAS, which garnered 495,641 votes, won only 12 seats. That was because DAP won in the heavily populated Chinese areas whereas PAS won in the less densely populated Malay heartland.
And yet DAP says the electoral system is not fair to the Chinese.

Lee Kuan Yew sent Lim Kit Siang back to Kuala Lumpur to manage the affairs of DAP

In the 1974 general election, DAP’s parliament seats dropped to just nine against 387,845 of the popular votes. In the 1978 general election, DAP’s seats increased to 16. In the 1982 general election, it dropped back to nine. In the 1986 general election, it shot up to 24 with almost one million popular votes.
The 1986 general election was the best DAP ever did in 21 years. However, it was clear that on its own DAP will always remain an opposition party and can never become a government. To become a government, DAP will need to seek Malay partners, just like Barisan Nasional and the Alliance Party before that.
So, in the 1990 general election, DAP teamed up with Semangat 46 and PBS in Sabah. DAP won 20 parliament seats, Semangat 46 won eight and PBS won 14, a total of just 42. Even if you add the seven PAS seats, the total is still just 49, not enough to form the government against Barisan Nasional’s 127 seats, 71 of which are Umno seats. Out of the 180 parliament seats (in 1990), the Malays “owned” about half with another 45 from East Malaysia. Hence the Malays and Bumiputera jointly control about 70% or so of the parliament seats, not good news for a Chinese party like DAP.
When the Mahathir-Anwar crisis erupted in 1998, DAP saw this as their backdoor to federal power. But they will first need to set aside their 33 years of hatred for Umno and PAS and forge an alliance with the Malay nationalists and Islamists. DAP has to bury their so-called “noble values and principles” for the sake of power.

DAP buried its hatred for Mahathir when they realised the old man could be their ticket to Putrajaya

In the 1999 general election, the new alliance called Barisan Alternatif won only 42 or 22% of the seats. However, two states, Kelantan and Terengganu, fell into the hands of PAS, which did not benefit DAP one bit. To make matters worse, Lim Kit Siang and Karpal Singh lost their seats.
So, in 2001, DAP left the Barisan Alternatif coalition and in the 2004 general election decided to go solo. But DAP won only 12 seats while Barisan Nasional won 90.41% of the seats, a disaster for the opposition. It was clear that the only way DAP can make progress would be in a coalition with Malay parties.
After the 2008 general election, DAP once again forged an alliance with the Malays, which they called Pakatan Rakyat. The opposition parties had won 82 or 37% of the seats in that election — and 89 or 40% of the seats in the general election following that in 2013.
It appeared like DAP would never fulfil its dream of becoming the federal government — until Tun Dr Mahathir Mohamad turned on Prime Minister Najib Tun Razak in 2014. DAP saw that Mahathir was going to be its ticket to federal power. So, DAP buried its hatred for Mahathir and adopted him as the Chinese mascot. They would bleed Mahathir for every pint of blood they could squeeze from him. Then they would discard him once they are in Putrajaya.

Muhyiddin Yassin is Mahathir’s defence against a DAP-backed Anwar Ibrahim taking over as PM8

Since the day Pakatan Harapan formed the federal government on 10th May 2018, DAP had only one objective in mind. And that was to make sure that Mahathir retires and hands power to Anwar Ibrahim on or before 10th May 2020.
When it appeared that Mahathir would not retire and hand power to Anwar on or before 10th May 2020 after all, DAP tried to push Mahathir out by force. And that resulted in the collapse of the entire government. DAP did not anticipate that Mahathir would rather collapse the government and allow Muhyiddin Yassin to take over than allow Anwar to take over as PM8.
So, Muhyiddin is not the backdoor prime minister or Perikatan Nasional the backdoor government. Muhyiddin came in through the front door, as did Perikatan Nasional. And all this would not have happened unless Mahathir wanted it to happen. And Mahathir wanted it to happen to kill off Anwar Ibrahim and DAP once and for all. And Mahathir is not called marah nyamuk bakar kelambu for nothing.

MOSTI tingkat koordinasi sesama kementerian


KELMARIN saya ke Mesyuarat Koordinasi Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi – Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri bersama Menteri, YB Khairy Jamaluddin dan YB DS Azmin Ali.

Mesyuarat membincangkan beberapa perkara yang perlu disegerakan dalam menangani COVID-19 termasuk menggerakkan industri tempatan, menyegerakan proses bagi input input yang diperlukan oleh industri, digitisingautonomous robotic, peralatan perubatan dan lain-lain.

Di sebelah paginya saya menghadiri perbincangan dengan YB DS Dr.Zulkifli Mohamad Al-Bakri, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) bersama Timbalan beliau YB Ustaz Ahmad Marzuk. 

Antara yang saya bangkitkan adalah berkaitan pelbagai perubatan herba yang berminat dengan persijilan halal yang sangat penting diusahakan kajian kajian saintifik serta certification pengiktirafan, persijilan yang perlu sebelum ia boleh diperakui terutamanya oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk digunakan oleh orang ramai.

MOSTI boleh membantu dan sumbangan JAKIM dalam membantu pembangunan produk perubatan yang halal dan toyyiban pastinya sangat bermanfaat.
Hari yang sama saya berkunjung ke Kementerian Alam Sekitar bertemu Menteri Alam Sekitar, YB Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man. 

Saya menyentuh berkaitan keprihatinan Kementerian Alam Sekitar tentang adanya kajian saintifik dilakukan di negara Belanda berhubung penularan virus COVID-19 melalui saluran kumbahan.

MOSTI menjadi tumpuan bagi segala usaha penyelidikan saintifik berhubung pandemik COVID-19 ini dan menyelaraskan usaha di peringkat nasional dengan pelbagai kerjasama strategik rentas kementerian.

Di peringkat antarabangsa, baru kelmarin satu perbincangan video conferencing melalui UNESCO telah berlangsung melibatkan Menteri Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi dari lebih 160 negara bagi membincangkan COVID-19.

Dalam sidang video berkenaan, Menteri Sains Teknologi dan Inovasi, YB Khairi Jamaluddin telah berkongsi pengalaman Malaysia mengekang penularan COVID-19 yang dianggap agak berjaya berbanding sesetengah negara yang lebih maju.

YB HAJI AHMAD AMZAD HASHIMTimbalan Menteri Sains, Teknologi & Inovasi – HARAKAHDAILY 1/4/2020

Antara 2 Hadiah. Untuk Presiden PAS& L K Siang..

Kit Siang kata Hadi marah sebab DAP tak sokong beliau jadi PM ...

I. Hadiah Untuk Presiden PAS.

Sesungguhnya Tuan Guru lebih daripada layak.
KEPUTUSAN Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin melantik Tuan Guru Abdul Hadi Awang sebagai Duta Khas ke Timur Tengah adalah satu keputusan yang bukan sahaja tepat, tetapi juga penting untuk kepentingan strategik negara – termasuk dalam situasi kita berhadapan krisis pandemik COVID-19.

Sesiapa yang mendalami kajian politik Antarabangsa dan Asia Barat pasti akan bersetuju bahawa langkah ini cukup kritikal. Ada yang bertanya mengapa kita memerlukan Duta Khas untuk Timur Tengah sedangkan kita sudah memiliki Menteri Luar iaitu Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Jawapannya cukup jelas jika kita memahami orientasi dan hubungan politik luar kedua-dua Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan juga Datuk Seri Hishammuddin. Datuk Seri Hishammuddin Hussein memiliki hubungan yang cukup erat dengan para pemimpin Kerajaan Monarki Arab seperti Arab Saudi, Emiriyah Arab Bersatu (UAE), Bahrain, dan Kuwait.

Tuan Guru Abdul Hadi Awang pula cukup berpengalaman dan memiliki hubungan erat dengan gerakan Islamis di Timur Tengah seperti Kesatuan Ulamak Muslimin Sedunia, Ikhwanul Muslimin, Hamas Palestin, serta pelbagai gerakan Islam lain di Turki, Tunisia, Maghribi, Qatar, dan juga Iran – antara seteru monarki Arab.

Sinergi antara Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang memiliki hubungan erat dengan pemimpin Monarki Timur Tengah dengan Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang memiliki hubungan mesra dengan para pemimpin dan gerakan Islamis ini pasti akan memberi manfaat kepada kepentingan strategik negara – termasuk dalam konteks kita berhadapan dengan COVID-19.

Sebagai contoh, Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr. Mohd Khairuddin Aman Razali (Ahli Parlimen PAS Kuala Nerus) telah berikrar untuk meneroka pasaran baru untuk industri sawit negara dan ‘bukan hanya bergantung kepada pasaran sedia ada sekarang iaitu minyak sawit melibatkan empat negara utama iaitu India, China, Eropah dan Amerika Syarikat’.

Di sini dalam potensi industri sawit sahaja kita boleh memanfaatkan sinergi Datuk Seri Hishammuddin Hussein dengan Tuan Guru Abdul Hadi Awang untuk membantu hampir sejuta rakyat Malaysia yang terlibat dalam bidang minyak sawit khususnya.

Begitu juga dalam isu Palestin dan Baitulmaqdis yang dijajah Zionis Israel serta disokong Amerika Syarikat. Ketegasan Tuan Guru Abdul Hadi Awang bakal memposisikan Malaysia sebagai negara yang tidak mudah tunduk dengan Imperialisme Zionis.

Jelas Perdana Menteri sendiri dalam kenyataan media beliau merujuk pada ketokohan Tuan Guru Hadi Awang yang bukan sahaja bekas Naib Presiden Kesatuan Ulamak Muslimin Sedunia, tetapi juga diiktiraf sebagai antara 500 Muslim Berpengaruh di Dunia bagi kategori Pendakwah dan Pembimbing Rohani dari The Royal Islamic Strategic Studies, Jordan pada 2016. 

Tuan Guru Abdul Hadi Awang juga merupakan pemegang Ijazah Sarjana Sains Politik dari Universiti Al-Azhar (Mesir) dan Ijazah Sarjana Muda Syariah dari Universiti Islam Madinah, Arab Saudi. 

Ketika ramai masih terperangkap dengan pemikiran sempit yang hanya melihat geopolitik dengan pandangan hitam putih dua kutub sahaja yang kaku, jumud, dan rigid – seperti hanya antara ‘Iran vs Arab Saudi’, atau ‘Amerika vs Rusia’, atau ‘Iran vs Amerika’, ‘Syiah vs Sunni’, atau ‘Turki vs Syria’ semata-mata, Tuan Guru Abdul Hadi Awang jelas menegaskan sudut pandang kepentingan geopolitik Islam merentas negara-bangsa tertentu sahaja – bahkan bersifat fleksibel menurut keutamaan semasa.

Pendirian Tuan Guru Abdul Hadi Awang ini bersifat mengutamakan kelompok negara yang lebih utama dalam memberikan hasil positif kepada kepentingan politik Islam, tanpa meletakkan kebergantungan kepada satu kuasa semata-mata.

Dalam masa yang sama, beliau tidak hanya meletakkan sandaran kepada negara-negara Islam semata-mata, sebaliknya turut mendukung kerjasama dengan negara kuasa besar yang mampu mengimbangi kuasa besar yang lebih memudaratkan kepentingan politik Islam. Jelas, Rusia ialah kuasa besar yang memberi lebih banyak manfaat kepada perjuangan politik Islam.

Ringkasnya, pendirian Tuan Guru Abdul Hadi Awang adalah seperti berikut: 

umat Islam perlu berusaha untuk mengimbangi pengaruh Amerika dengan Rusia. Antara Iran dengan Amerika, umat Islam perlu memberi sokongan kepada Iran. Hal ini cukup jelas kerana Iran membantu perjuangan Hamas dan Jihad Islam di Palestin, di samping mengimbangi Zionis yang disokong Amerika di Lubnan melalui Hezbollah. 

Namun begitu, umat Islam tidak hanya 100 peratus bergantung pada Iran, tetapi juga perlu memberi sokongan kepada Turki dan Qatar serta negara-negara Islam lain yang menyokong perjuangan Islam. Apa yang pasti, sokongan tidak diberi Imperialisme Amerika serta Zionis Israel.

Iran pula seperti mana menurut Tuan Guru Abdul Hadi Awang sendiri, ‘menunjukkan perubahan kerajaannya yang tidak terikat dengan Feqah Syiah yang fanatik dalam pemerintahannya kepada sistem Islam yang demokratik yang mereka sebut Wilayah Al-Faqeh’. Hal ini jelas membezakan Iran di bawah Ayatollah Ruhollah Khomenei dahulu dengan Ayatollah Ali Khamenei hari ini.

Justeru seruan beliau: ‘Marilah kita bersatu menghadapi Israel dan sekutunya terlebih dahulu, kemudian selesaikan isu Sunni dan Syiah secara dalaman dan ukhuwwah dalam satu keluarga Islam dalam perkara rukun dan asas, walaupun berkhilaf cabangnya’.

Semoga Allah membantu Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam menjalankan tugas beliau sebagai Duta Khas Malaysia ke Timur Tengah.
Seeru A’la Barakatillah.

Oleh: ABDUL MUEIN ABADI
Penulis ialah Pensyarah Program Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) – HARAKAHDAILY 3/4/2020

II. Hadiah Untuk DAP/Lim Kit Siang

UEC: Selamat tinggal DAP dari Putrajaya.
GAMIS menyambut baik keputusan DAP untuk keluar dari Pakatan Harapan apabila kerajaan mengambil keputusan tidak mengiktiraf UEC sebagai satu peperiksan rasmi dalam sistem pendidikan di Malaysia.

GAMIS mengucapkan selamat menjadi pembangkang kepada DAP lantaran masih degil mempertahankan sikap rasis mereka mempertahan UEC.

GAMIS terharu melihat kesungguhan DAP menjulang pendidikan UEC berbanding pendidikan sedia ada sebagai satu senjata untuk menjadi King Maker dalam institusi kerajaan. Malah, DAP terlalu yakin tuntutan mereka akan diberi perhatian oleh KPM yang dipangku oleh Tun Dr Mahathir.

Mengambil semangat tuah Tahun Baru Cina, GAMIS berbesar hati menyatakan komitmen penuh untuk membentangkan karpet merah menunjukkan jalan keluar dari Putrajaya kepada DAP dengan disertai kumpulan pancaragam.

GAMIS juga sedia mengambil alih tugas Bentara mengiringi keluar Nga Kor Ming dari Dewan Rakyat kerana kerelaan beliau untuk melepaskan jawatan.

GAMIS menyeru seluruh rakyat Malaysia untuk bersama-sama GAMIS mengiringi perarakan keluar DAP dari Putrajaya.
“Demi Islam, Mahasiswa Bangkit”

SAIFULLAH BAIDURI
Presiden,
Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS)
30 Januari 2020M | 06 Jamadil Akhir 1441H – HARAKAHDAILY 30/1/2020


Sekian, harap maklum.

Lihat sebelum ini..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails