Thursday, April 02, 2020

Vivy mohon maaf secara terbukaKUALA LUMPUR: Usahawan, Datin Vivy Yusof menafikan mengeluarkan kenyataan mempertikaikan langkah kerajaan memberi bantuan kepada golongan B40 dan M40 seperti tular dalam media sosial, sejak dua hari lalu.
Tampil memberi penjelasan menerusi Instagram (IG) Story, kira-kira sejam lalu, Vivy mendakwa tidak pernah terfikir mengeluarkan kenyataan seperti itu, malah tidak menyangka masyarakat mempercayainya.
“Perkara ini timbul dalam siaran langsung Facebook (FB) Live, bukan FB saya. Saya tiada akaun FB, tetapi saya menonton ‘live’ itu.
“Saya tidak mempertikaikan pemberian bantuan kepada golongan berkenaan seperti didakwa. Sebaliknya, saya bimbang nasib akan menimpa ahli perniagaan dan pekerja disebabkan kelembapan ekonomi.
“Selain itu, saya tidak pernah mengeluarkan kenyataan mengatakan golongan berkenaan tidak menyumbang kepada ekonomi negara menerusi FB Live itu,” katanya menerusi video berdurasi 7 minit 41 saat.
Vivy turut memohon maaf secara terbuka kepada golongan B40 dan M40 yang tersinggung dengan kenyataannya.
Beliau berkata, tohmahan dilemparkan terhadapnya melampau, sejak tiga hari lalu.
“Ibu bapa dan suami terkesan dengan kecaman netizen. Ia amat berat untuk ditanggung kerana dikecam pada peringkat nasional.
“Saya bakal mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak yang memutar belit kenyataan dan melancarkan petisyen minta saya meletak jawatan sebagai Ahli Lembaga Pengarah, Universiti Teknologi MARA (UiTM),” katanya.
Katanya, dia tak pernah memandang rendah kepada golongan B40 dan M40 seperti didakwa. Malah, dia tidak akan mengambil tahu nasib golongan berkenaan jika tidak menyayangi mereka.
“Saya tak akan ambil peduli atau menghulurkan bantuan sekiranya memandang rendah kepada golongan ini. Saya juga tidak akan mewujudkan tabung untuk mereka.
“Saya risau dan mengambil berat mengenai nasib mereka dalam keadaan sekarang. Mungkin kesilapan datang daripada saya.
“Saya banyak bermuhasabah sepanjang tiga hari ini. Saya akan lebih berhati-hati sebelum mengeluarkan kenyataan atau berkongsi dalam media sosial,” katanya.
Vivy berkata, insiden berkenaan menjadi pengajaran terbesar buatnya.
“Cuma agak kecewa kerana netizen mempercayai tanpa memeriksa kesahihan fakta sebelum berkongsi dengan meluas dan mengulang ciap di laman Twitter. Tak pasal mereka mengutip dosa.
“Saya pernah melakukan perkara sama apabila tidak memeriksa fakta sebelum berkongsi di laman sosial. Sejak itu, saya akan lebih berhati-hati,” katanya.
Biarpun dihentam teruk, Vivy berkata, dia akan bangkit dengan semangat baharu, apatah lagi banyak pihak masih mempercayai dan memberikan semangat buatnya.
Lihat sebelum ini..

6 comments:

Anonymous said...

Vivi bimbang byk perniagaan yg akan gulung tikar menjurus ramai kehilangan kerja. Dia nampak suasana suram masa hadapan akan dtg nanti. Itu pandangan saya sbb saya turut bimbang ramai yg akan kehilangan pendapatan.

Anonymous said...

Inilah masa nak tengok taukeh2 perlu tongkat atau tidak?

Anonymous said...

Towkay-towkay ultra kiasu roket berjalan terhuyong hayang seperti 'orang mabuk' mencari tongkat yang mereka telah buang kerana kesombongan mereka sendiri.

Anonymous said...

Not to forget "Buy muslim first".

Anonymous said...

Sampai bila nak bergantung harap dengan cina roket. Banyak produk bumi yg berqualiti.

Anonymous said...

Kehidupan baru selepas serangan covid19.

Muslim & pribumi first.
Utamakan Muslim dan kaum Pribumi.

Dari Perlis sampai lah ke Sabah,
Malaysia Berjaya.
Satu Bangsa Satu Negara.
Malaysia Berjaya.

♡Cintailah Bangsa Pribumi Malaysia♡

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails