Saturday, January 01, 2022

Model/Artis ditahan dalam berbogel. Ini dia...

 Foto Cassandra Angelie selepas ditahan polis (Karin Nur Secha/detikcom)

Kisah Persahabatan Cassandra Angelie-Pimp Berakhir dengan Pelacuran

Jakarta id- Artis Cassandra Angelie ditahan polis kerana didakwa terlibat dalam pelacuran dalam talian. Polis mengesyaki Cassandra Angelie terlibat dalam pelacuran bermula dari persahabatan dengan Germo.

Polis pada mulanya menjelaskan bahawa penahanan Cassandra Angelie bermula dengan maklumat mengenai dakwaan pelacuran dalam talian di beberapa hotel di Jakarta. Polis kemudiannya melakukan pencarian.

Polis berkata, Cassandra Angelie ditahan di sebuah bilik hotel di Jakarta. Semasa penahanan, polis mendapatkan bukti, termasuk telefon bimbit, kad ATM, dan bukti pemindahan. Mereka ditahan di hotel itu dalam keadaan berbogel.

“Saat penangkapan dilakukan, mereka berada di kamar hotel dalam keadaan tidak memakai pakaian,” kata Kombes Zulpan pada sidang media di Mapolsek Metro Jaya, Jakarta Selatan, Jumat (31/12/2021).

“Peranan yang dimaksudkan (CA) adalah sebagai model dan artis yang boleh menjalinkan hubungan seperti suami isteri dengan bayaran tertentu,” kata Zulpan.

Selain Cassandra, polis menahan tiga lelaki yang disyaki sebagai germo iaitu KK (24), R (25), dan UA (26). Ketiga-tiga orang ini mempunyai peranan yang berbeza, daripada menawarkan Cassandra kepada penumbuk kepada memegang wang.

Empat orang itu kemudiannya dinamakan sebagai suspek. Mereka didakwa dengan pasal 27 ayat 1 jo Pasal 45 ayat 1 Undang-Undang Nomor 19 Tahun 2016 tentang Perubahan Undang-Undang Nomor 11 Tahun 2008 tentang ITE dan Pasal 2 ayat 1 Undang-Undang Nomor 21 Tahun 2007 tentang Tindak Pidana Perdagangan Orang sebagai serta Perkara 506 Kanun Jenayah dan Perkara 296 Kanun Jenayah.

Zulpan kemudian menjelaskan bahawa Cassandra Angelie pada mulanya disyaki terlibat dalam pelacuran. Menurutnya, terdapat proses persahabatan yang panjang antara Cassandra Angelie dan Germo.

“Melalui proses persahabatan yang panjang dengan Germo, seseorang membawanya ke kumpulan ini,” kata Zulpan.

Katanya, Cassandra disyaki terlibat dalam pelacuran sebanyak lima kali. Zulpan juga mendedahkan kadar Cassandra Angelie dalam kes ini.

“Suspek CA dalam kegiatan pelacuran dalam talian ini baru lima kali melakukannya, kemudian tarifnya Rp 30 juta,” kata Zulpan.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Hukum berzina dalam Islam.

IRSYAD AL-FATWA SIRI KE-385: KEDUDUKAN HUKUMAN ZINA SETELAH BERTAUBAT


Soalan :

Sekiranya seseorang berzina, namun perbuatannya itu tidak diketahui oleh sesiapa, adakah telah gugur dosanya dengan bertaubat tanpa menjalani sebarang hukuman?

Jawapan:

Alhamdulillah segala puji dan syukur kami panjatkan kepada Allah S.W.T. Selawat dan salam kami ucapkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W, para isteri dan keluarga baginda, para sahabat, seterusnya golongan yang mengikuti jejak langkah baginda sehingga hari kiamat.

Firman Allah S.W.T:

وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِّلْعَالَمِينَ

Maksudnya: Dan tidaklah kami mengutuskanmu (wahai Muhammad), melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam”.

(Surah Al-Anbiya':107)

Ayat ini menjelaskan bahawa hukum-hakam Islam datang untuk menjadi rahmat kepada manusia, bahkan bagi seluruh alam. Syariat di dalam Islam datang bertujuan untuk membawa manfaat dan menolak kemudaratan di dalam kehidupan manusia. Justeru, Islam amat menitikberatkan penjagaan lima prisip utama yang dikenali dengan ‘al-dharuriyat al-khamsah' iaitu memelihara agama, nyawa, akal, keturunan dan harta.

Justeru, Islam telah menetapkan pelbagai undang-undang, di antaranya ialah hukuman hudud yang akan dikenakan ke atas sesiapa sahaja yang cuba menggugat kelima-lima prinsip utama tadi. Berikut adalah penjelasan mengenai hukuman hudud.

Pengertian Hudud

Hudud ialah hukuman yang telah ditetapkan kadarnya oleh syarak. Hukuman ini tidak boleh ditambah atau dikurangkan. Ia melibatkan enam jenis jenayah iaitu zina, tuduhan zina, mencuri, meminum minuman yang memabukkan, merompak (hirabah) dan murtad. (Rujuk: Al-Tasyri' al-Jina'iy al-Islami, 1/79). Justeru zina ialah termasuk dalam hukuman hudud yang diwajibkan ke atas penzina.

Hukuman kepada penzina terbahagi kepada muhsan dan bukan muhsan. Muhsan bererti lelaki atau perempuan itu telah berkahwin atau pernah berkahwin dengan akad yang sah dan telah melakukan persetubuhan, manakala bukan muhsan ialah lelaki atau perempuan yang belum pernah berkahwin. (Rujuk: Al-Tasyri' al-Jina'iy al-Islami, 2/322).

Hukuman Penzina Muhsan

Bagi penzina yang memenuhi ciri-ciri muhsan iaitu baligh, berakal, merdeka dan pernah bersetubuh dalam akad nikah yang sah, maka dia tertakluk kepada hukuman penzina muhsan iaitu direjam dengan batu hingga mati. (Rujuk: Al-Tasyri' al-Jina'iy al-Islami, 2/322-324). Hukuman ini disahkan melalui ucapan dan tindakan Rasullah S.A.W. Malah hukuman ini juga telah dinyatakan di dalam al-Quran dan kemudian ayat ini dimansuhkan bacaannya.

Al-Bukhari dan Muslim meriwayatkan bahawa suatu ketika Umar R.A berucap dan beliau berkata: “Sesungguhnya Allah telah mengutuskan Muhammad dengan kebenaran dan telah menurunkan al-kitab. Di antara perkara yang telah diturunkan oleh Allah ialah ayat rejam. Kami baca, kami pelihara dan kami faham. Apabila Rasulullah S.A.W. merejam, kami juga akan merejam selepas ketiadaannya. Namun aku bimbang setelah berlalu masa, akan ada yang berkata: “Kami tidak jumpa ayat rejam dalam kitabullah (al-quran)”. 

Riwayat Al-Bukhari (6830) dan Muslim (1691)

Hukuman Penzina Bukan Muhsan

Sekiranya seseorang berzina dan dia bukan muhsan, dia akan dihukum dengan100 kali sebatan dan dibuang negeri selama setahun. Hukuman 100 kali sebatan telah dinyatakan di dalam al-Quran sebagaimana firman Allah S.W.T:

الزَّانِيَةُ وَالزَّانِي فَاجْلِدُوا كُلَّ وَاحِدٍ مِّنْهُمَا مِائَةَ جَلْدَةٍ ۖ وَلَا تَأْخُذْكُم بِهِمَا رَأْفَةٌ فِي دِينِ اللَّهِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ ۖ وَلْيَشْهَدْ عَذَابَهُمَا طَائِفَةٌ مِّنَ الْمُؤْمِنِينَ

Maksudnya: “Perempuan yang berzina dan lelaki yang berzina, hendaklah kamu sebat tiap-tiap seorang dari keduanya seratus kali sebat; dan janganlah kamu dipengaruhi oleh perasaan belas kasihan terhadap keduanya dalam menjalankan hukum Allah, jika benar kamu beriman kepada Allah dan hari akhirat; dan hendaklah disaksikan hukuman yang dikenakan ke atas mereka itu oleh sekumpulan dari orang-orang yang beriman.”

(Surah Al-Nur: ayat2)

Hukuman buang negeri selama setahun pula disabitkan berdasarkan hadis Rasulullah S.A.W. yang sahih yang diriwayatkan daripada Ubadah bin Al-Somit R.A katanya, Rasullah S.A.W. bersabda:

“Terimalah daripada saya, terimalah daripada saya. Allah telah menetapkan hukuman bagi wanita-wanita ini. Dara dan teruna akan disebat 100 kali dan dibuang negeri selama setahun. Wanita dengan lelaki yang pernah berkahwin akan disebat 100 kali dan rejam”.

Riwayat Muslim (1690)

Gugurkah Hukuman Zina Sesudah Bertaubat

Jenayah hudud adalah hak Allah S.W.T. Syarak telah menentukan bahawa kesalahan mengenai hak Allah boleh diampunkan oleh Allah sebagaimana firman Allah S.W.T:

والذين لا يدعون مع الله إلها آخر ولا يقتلون النفس التي حرم الله إلا بالحق ولا يزنون ومن يفعل ذلك يلق أثاماً . يضاعف له العذاب يوم القيامة ويخلد فيه مهاناً . إلا من تاب وآمن وعمل عملا صالحا فأولئك يبدل الله سيئاتهم حسنات وكان الله غفورا رحيماً

Maksudnya: “Dan juga mereka yang tidak menyembah sesuatu yang lain bersama-sama Allah, dan tidak membunuh jiwa yang diharamkan Allah membunuhnya, kecuali dengan jalan yang hak (yang dibenarkan oleh syarak), dan tidak pula berzina; dan sesiapa melakukan yang demikian, akan mendapat balasan dosanya; dan akan digandakan baginya azab seksa pada hari kiamat, dan ia pula akan kekal di dalam azab itu dengan menerima kehinaan, kecuali orang yang bertaubat dan beriman serta mengerjakan amal yang baik, maka orang-orang itu, Allah akan menggantikan (pada tempat) kejahatan mereka dengan kebaikan; dan adalah Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani".

(Surah Al-Furqan:68-70)

Namun begitu timbul persoalan adakah gugur hukuman zina bagi penzina yang sudah bertaubat?

Pendapat pertama: Tidak gugur hukuman zina walaupun setelah bertaubat sama ada sebelum atau selepas hukuman itu diadukan kepada hakim. Ini adalah pandangan ulama’ mazhab hanafi, maliki, syafi’e, zahiri dan sebahagian ulama’ mazhab hambali. (Rujuk: Al-Bada'ie Al-Sanaie', 96/7; Al-Mughni, 296/8; Rad Al-Muhtar, 154/3; Mughni Al-Muhtaj 184/4).

Di antara hujah mereka ialah:

Pertama: Ayat-ayat yang menerangkan hukuman hudud bersifat umum tanpa membezakan di antara penjenayah yang bertaubat dan yang tidak bertaubat selain kecuali ayat yang menceritakan jenayah hirabah. Firman Allah S.W.T:

الزَّانِيَةُ وَالزَّانِي فَاجْلِدُوا كُلَّ وَاحِدٍ مِّنْهُمَا مِائَةَ جَلْدَةٍ

Maksudnya: “Perempuan yang berzina dan lelaki yang berzina sebatlah tiap-tiap seorang dari keduanya seratus kali sebatan.”

(Surah Al-Nur:2)

Kedua: Rasulullah S.A.W. tetap melaksanakan hukuman ke atas orang yang datang menyerahkan diri kepadanya walaupun mereka telah bertaubat. Pelaksanaan hukuman oleh Rasulullah S.A.W. terhadap wanita Juhainah, Ma’iz dan lain-lain menunjukkan bahawa taubat tidak boleh menggugurkan hukuman di dunia. Taubat wanita Juhainah itu telah diakui sendiri oleh Rasulullah S.A.W. dengan sabdanya:

لقد تابت توبةً لو قسمت على سبعين من أهل المدينة لوسعتهم 

Maksudnya: “Sesungguhnya dia telah bertaubat dengan satu taubat yang jika dibahagikan kepada tujuh puluh orang penduduk Madinah akan meliputi semua mereka”.

Riwayat Muslim (1696)

Pendapat kedua: Gugur hukuman zina setelah bertaubat selagi mana hukuman tersebut tidak diadukan kepada hakim. Adapun setelah hukuman itu telah diadukan kepada hakim, maka hukuman tersebut tidak boleh digugurkan lagi. Ini adalah pandangan yang terpilih di sisi mazhab hambali dan pandangan sebahagian ulama’ hanafi, maliki dan syafie. Ini juga adalah pandangan Shaikh Ali Jum’ah. (Rujuk: Al-Mughni, 296/8; Rad Al-Muhtar, 154/3; Mughni Al-Muhtaj, 184/4).

Di antara hujah mereka ialah:

Pertama: Gugurnya hukuman kepada penzina diqiaskan kepada gugurnya hukuman hirabah berdasarkan firman Allah S.W.T:

إِنَّمَا جَزَاءُ الَّذِينَ يُحَارِبُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَيَسْعَوْنَ فِي الْأَرْضِ فَسَادًا أَن يُقَتَّلُوا أَوْ يُصَلَّبُوا أَوْ تُقَطَّعَ أَيْدِيهِمْ وَأَرْجُلُهُم مِّنْ خِلَافٍ أَوْ يُنفَوْا مِنَ الْأَرْضِ ۚ ذَٰلِكَ لَهُمْ خِزْيٌ فِي الدُّنْيَا ۖ وَلَهُمْ فِي الْآخِرَةِ عَذَابٌ عَظِيمٌ (33) إِلَّا الَّذِينَ تَابُوا مِن قَبْلِ أَن تَقْدِرُوا عَلَيْهِمْ ۖ فَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ (34)

Maksudnya: “Sesungguhnya pembalasan terhadap orang-orang yang memerangi Allah dan RasulNya dan membuat kerosakan di muka bumi, hanya mereka dibunuh atau disalib atau dipotong tangan dan kaki mereka bertimbal balik atau dibuang negeri. Yang demikian itu (sebagai) suatu penghinaan untuk mereka di dunia dan di akhirat mereka mendapat seksaan yang pedih. Kecuali orang-orang yang bertaubat (di antara mereka) sebelum kamu dapat menguasai (menangkap) mereka. Maka ketahuilah bahawasanya Allah maha Pengampun lagi maha Penyayang.”

(Surah Al-Maidah:33-34)

Justeru, pengguguran hukuman  zina diqiaskan kepada hirabah kerana hirabah membawa mudarat yang lebih besar kepada masyarakat. Maka lebih utama hukuman lain yang lebih kurang mudaratnya digugurkan. (Rujuk: Al-Fiqh Al-Islami wa Adillatuhu 7/496).

Kedua: Bahawasanya telah diriwayatkan daripada Muslim bahawa Ma’iz bin Malik pernah datang kepada Rasulullah S.A.W lalu berkata kepadanya:

“Aku telah menganiayai diriku kerana aku telah berzina, dan aku kini ingin engkau membersihkanku daripada kesalahan itu”.

Riwayat Muslim (1695)

Namun Rasulullah S.A.W tidak melaksanakan apa-apa tindakan ke atas Maiz, malah Rasulullah menyuruhnya pulang serta memohon istighfar kepada Allah dan bertaubat kepadaNya. (Rujuk: Al-Fiqh al-Islami wa Adillatuhu 7/496).

Imam Al-Nawawi ketika mengulaskan hadith ini berkata bahawa ini adalah dalil yang menunjukkan terhapusnya dosa pelaku dosa besar dengan taubat, dan hal ini telah diijmakkan oleh para ulama’. (Rujuk: Al-Minhaj Fi Syarhi Sahih Muslim 6 / 117)

Selain itu, hal ini diisyaratkan melalui sabda Nabi S.A.W:

التائب من الذنب كمن لا ذنب له

Maksudnya“Orang yang (benar-benar) bertaubat daripada dosa adalah seperti mereka yang tidak ada dosa.”

Riwayat Ibnu Majah (4250)

Ini menunjukkan bahawa taubat mengugurkan hukuman yang berkait dengan hak Allah S.W.T samada  hukuman keseksaan di dunia atau di akhirat.

Sementara hukuman  yang telah dilaksanakan kepada Ma’iz dan Junaihah dalam keadaan mereka telah bertaubat adalah disebabkan oleh apa yang dipilih oleh mereka sendiri dan bukannya bermaksud hukuman tersebut tidak gugur ke atas mereka. (Rujuk: Al-Fiqh Al-Islami wa Adillatuhu 7/496).

Ibnu Taimiyah ketika mengulas tentang hal ini beliau mengatakan “Sesungguhnya hukuman  itu membersihkan diri daripada dosa, dan taubat juga membersihkan diri daripada dosa, dan ketika mereka memilih untuk membersihkan diri daripada dosa bukan sahaja dengan cara bertaubat, tetapi juga dengan cara dilaksanakan hukuman  maka Rasulullah melaksanakan (hukuman) tersebut”(Rujuk: I’lam Al-Muwaqqi'in, 2/79).

Ketiga: Terdapat ayat al-Quran yang menjelaskan gugurnya hukuman  kepada penzina setelah bertaubat sebagaimana firman Allah S.W.T:

واللذان يأتيانها منكم فآذوهما، فإن تابا وأصلحا فأعرضوا عنهما

Maksudnya: “Dan bagi dua orang yang melakukan perbuatan keji di antara kamu, maka berilah hukuman kepada keduanya, kemudian jika keduanya bertaubat dan memperbaiki diri mereka maka biarlah mereka (yakni jangan dikenakan hukuman ke atas mereka berdua.”

(Surah Al-Nisa':16)

Imam Al-Khattabi mengatakan ayat ini mentakhsiskan keumuman ayat ke-2 daripada Surah al-Nur yang telah disebutkan sebelum ini, iaitu ayat yang menerangkan  tentang hukuman kepada penzina samada yang sudah bertaubat atau belum. Maka ayat ini mentakhsiskan bahawa penzina yang sudah bertaubat digugurkan hukuman zina ke atasnya. (Rujuk: Tafsir Al-Razi, hlm. 340).

Penutup

Tuntasnya, para ulama’ bersepakat bahawa hukuman ke atas penzina yang sudah bertaubat gugur selagi mana perbuatan tersebut tidak diadukan kepada hakim. Justeru, perbuatan yang lalu itu termasuk dalam perkara yang disembunyikan aibnya oleh Allah S.W.T. Ini menunjukkan bahawa Allah masih memberinya peluang untuk bertaubat kerana pintu taubat sentiasa terbuka. Maka hendaklah pelakunya itu segera bertaubat kepada Allah dengan sebenar-benar taubat dan berjanji tidak akan mengulangi dosa tersebut lagi. Sabda nabi S.A.W:

كُلُّ أُمَّتِي مُعَافًى إِلَّا الْمُجَاهِرِينَ

Maksudnya:”Setiap daripada umatku diampunkan dosanya melainkan golongan mujahirin (orang yang mendedahkan dosanya)”.

Riwayat al-Bukhari (6069)

Wallahu A’lam.

Wajah mumia Firaun Amenhotep I, memerintah sejak 1,500 SM..

 

Imej kepala Firaun Amenhotep I yang diperoleh menerusi imbas CT. - Foto AFP

Adakah Mesir kini sedang meneruskan pemerintahan ala Fir'aun masa kini...?

KAHERAH: Mesir secara digital 'mendedahkan' wajah mumia Firaun Amenhotep I, kali pertama, sejak ia ditemukan pada 1881, tanpa mengganggu topeng yang melindunginya.

Dibantu imej tiga dimensi (3D) digital yang canggih, penyelidik menemui teknik mumifikasi baharu yang digunakan untuk firaun yang memerintah sejak tahun 1,500 sebelum Masihi itu.

Penyelidikan itu diketuai oleh Sahar Saleem, profesor radiologi di Universiti Kaherah, dan pakar Mesir terkenal Zahi Hawass yang juga mantan Menteri Antikuiti.

"Saleem dan Hawass menggunakan teknologi sinar-X termaju, pengimbasan CT (ujian imbasan tomografi berkomputer), serta program perisian komputer termaju untuk 'membuka' bungkusan mumia Amenhotep I secara digital dalam kaedah bukan invasif yang selamat tanpa perlu menyentuh mumia.

"Kajian Mesir mendedahkan buat pertama kali wajah Raja Amenhotep I, umurnya, keadaan kesihatan di samping banyak rahsia mumia unik dan pengebumian semula mumia," kata Kementerian Pelancongan dan Antikuiti dalam satu kenyataan media.

Analisis menunjukkan Amenhotep I adalah firaun pertama yang dimumiakan dengan tangan bersilang dan yang terakhir dengan cara tidak mengeluarkan otak dari tengkorak.

Imbas CT dijalankan mendapati firaun yang menjalankan beberapa kempen ketenteraan semasa pemerintahannya selama 21 tahun itu dipercayai meninggal dunia pada usia 35 tahun kerana kecederaan atau sakit.

Mumianya ditemui di Luxor, selatan Mesir, adalah satu-satunya dengan ikatan ketat yang tidak dibuka oleh ahli arkeologi, untuk memelihara topeng dan kalungan bunga yang mengelilinginya seperti rambut. - AFP

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Adakah Mesir kini sedang meneruskan pemerintahan ala Fir'aun (anti kepimpinan Islam dari Adam hingga Muhammad SAW), dari dulu, kini dan selamanya dibantu oleh rakan fir'aun-fir'aun masa kini?

Jom ke negara jiran Filipina, tinjau umat Katolik sambut Natal.

 Umat Katolik di Filipina

Filipina: Umat Katolik mengikuti Misa sebelum fajar yang disebut 'Simbang Gabi'. (Foto 1 hingga 10)

Tradisi ini dilakukan 9 hari berturut-turut menjelang perayaan Natal. 

Jemaat gereja menghadiri misa sebelum fajar di sebuah gereja di Paranaque, Metro Manila, Filipina, Senin (10/12/2021).  

Misa menjelang fajar, yang disebut "Simbang Gabi", adalah rangkaian misa renungan sembilan hari yang dipraktikkan oleh umat Katolik di Filipina untuk mengantisipasi Natal.  

Simbang Gabi adalah sebuah Tradisi Iman menjelang Perayaan Natal yang sudah mentradisi dan membudaya serta mengakar dalam kehidupan umat Katolik Filipina.  

Secara harafiah Simbang Gabi berarti Ke gereja pada malam hari. Ketika diartikan dalam konteks iman Katolik Filipina, Simbang Gabi adalah Perayaan Ekaristi (misa) yang dilakukan pada Malam Hari tepatnya pada subuh pkl. 04.00.  
Simbang Gabi merupakan Misa Novena sembilan hari berturut-turut sebagai persiapan menyongsong Kelahiran Raja Agung yang dijanjikan oleh Allah Bapa untuk menebus dosa umat manusia.  
Simbang Gabi memiliki hubungan yang sangat mendalam dengan Iman umat Katolik Filipina. Iman pada satu Allah yang bersatu atau masuk dalam sejarah hidup manusia. 

Menurut umat Katolik Filipina, Simbang Gabi menjadi sarana untuk memperbaiki diri, tingkah laku dan hidup serta kesempatan membangun pertobatan yang meringankan beban jiwa, hati, persaan dan kehendak.  

Simbang Gabi adalah sebuah tindakan atau pekerjaan Solidaritas, Cinta dan Devosi. Maka yang dibutuhkan di sini adalah kekuatan dan pengorbanan untuk bangun pada pagi hari yang dingin di bulan Desember.  

Seiring waktu, Simbang Gabi menjadi salah satu bagian dari tradisi dan budaya umat Katolik Filipina yang memperlihatkan dengan jelas Identitas Bangsa yang harus dijaga dan dirawat.  

Di tempat-tempat yang terkena bencana, Simbang Gabi membawa ketenangan, kedamaian dan harapan. 

Sekian. -IH.

Radar pasukan keselamatan M'sia kesan bot nelayan Filipina karam..

 

Keadaan sebuah bot nelayan Filipina yang karam di perairan sempadan Malaysia. NSTP/Ihsan ATB Dua

Bot nelayan Filipina karam dikesan, kru diselamatkan

SANDAKAN: Radar pasukan keselamatan negara berjaya membantu mengesan sebuah bot nelayan Filipina yang karam di luar sempadan perairan Malaysia, hari ini.

Dalam kejadian kira-kira jam 9.50 pagi, seramai 11 awak-awak dan tekong bot, warganegara Filipina diselamatkan hasil maklumat yang disalurkan petugas keselamatan Angkatan Tugas Bersama Dua (ATB 2) kepada pasukan keselamatan Filipina.

Komander ATB Dua, Brigadier Jeneral Abdul Karim Ahmad, berkata sebelum kejadian berlaku kebocoran di bahagian badan bot kerana pukulan ombak yang kuat.

Katanya, Pegawai Bertugas Pusat Operasi Wilayah Bersama (POWB) berpusat di MK ATB Dua bertindak menyalurkan maklumat berkenaan kepada Pegawai Staf Dua Udara Malaysia Maritime Command Centre (MCC) untuk tindakan dan pengesahan maklumat.

"Malaysia MCC kemudian bertindak menyalurkan maklumat berkenaan kepada Philippine MCC untuk menyelaras operasi menyelamat luar sempadan perairan Malaysia.

"Bot yang didaftarkan sebagai ML RIHANA itu karam di kedudukan 2.3 batu nautika dari Timur Laut Pulau Bakungan Kecil.

"Pada jam 10.50 pagi, operasi menyelamat dilaksanakan oleh Pasukan Marin Filipina dari Pulau Taganak," katanya dalam satu kenyataan, hari ini

Abdul Karim berkata, kejayaan itu membuktikan fungsi radar turut menjadi penentu kepada kejayaan sesebuah operasi.

"Kejadian turut membuktikan sistem radar milik ATB Dua memainkan peranan penting dalam memastikan kejayaan operasi dan keselamatan sempadan perairan pantai timur Sabah berada pada tahap tertinggi," katanya.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Al-hamdulillah, bantu-membantu tugas negara berjiran.

Masyarakat berbilang agama sambut 2022 doakan kesejahteraan negara

 

Sekitar program solat hajat sempena sambutan ambang tahun baru 2022 ketika tinjauan di Masjid Tepian Putra, Kuantan. NSTP/FARIZUL HAFIZ AWANG

KUALA LUMPUR: Masyarakat Malaysia berbilang agama malam ini menyambut tahun baharu 2022 dengan mendoakan kesejahteraan negara serta menghormati mangsa bencana banjir yang melanda beberapa negeri, baru-baru ini.

Rata-rata masyarakat akur dengan pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam agar sambutan tahun baharu kali ini dibatalkan, sebaliknya diganti dengan solat hajat dan doa selamat sebagai menghormati, bersimpati dengan mangsa banjir.

Masyarakat Islam melakukan solat hajat selepas solat Maghrib di masjid terpilih di seluruh negara sementara masyarakat bukan Islam turut melakukan upacara berdoa di rumah ibadat masing-masing.

Di Putrajaya, Perdana Menteri menyertai lebih 500 jemaah di Masjid Putra untuk bersolat hajat dan berzikir bagi mendoakan kesejahteraan negara sempena tahun baharu 2022.

Beliau tiba di Masjid Putra kira-kira 7.15 malam diiringi Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Idris Ahmad untuk menunaikan solat Maghrib diimamkan oleh Imam Besar Masjid Putra, Salahuddin Ghozali, diikuti solat hajat.

Ia disusuli bacaan zikir istighasah (memohon pertolongan) dan zikir munajat yang dipimpin selebriti Munif Ahmad dan bacaan doa Buatmu Malaysia oleh Ketua Pegawai Eksekutif Yadim, Tuan Kamarul Arief Tuan Soh.

Turut serta ialah Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali; Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Mohd Khairul Adib Abd Rahman dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani.

Gereja St Mary's Cathedral di ibu negara melakukan upacara sembahyang tahun baharu kali ini secara dalam talian mengambil kira penularan COVID-19 selain memudahkan penyertaan penganut agama Kristian seluruh negara.

Pegawai Tadbir gereja, Wong Yoke Ling berkata upacara itu akan dibuat dibuat di platform Zoom, malam ini bermula 11.30 malam.

Gurdwara Sahib di ibu negara turut mengadakan upacara sembahyang menyambut tahun baharu bermula jam 6 petang hingga 12 malam ini dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) COVID-19 dan dipantau Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA).

Setiausahanya, Harpal Singh berkata pihaknya tidak dapat menjalankan upacara tersebut secara dalam talian berikutan kekangan tertentu di pusat ibadah itu.

"Upacara sembahyang ini adalah doa kesyukuran berakhirnya 2021 dan menyambut tahun baharu esok sekali gus mendoakan kesejahteraan semua rakyat negara diberi kesihatan yang baik. Doa ini untuk semua tanpa mengira agama penduduk Malaysia," katanya ketika dihubungi BERNAMA.

Di Selangor, Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari menghadiri Program Selangor Memohon Kesejahteraan dan Keberkatan Allah Menjelang 2022 di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam, malam ini.

Majlis dimulakan dengan solat Maghrib berjemaah, solat sunat Ba'diah dan solat Taubah secara sendiri dan disusuli dengan solat Sunat Awabin Maal Hifz Man serta solat hajat secara berjemaah.

Majlis diteruskan dengan bacaan surah Yasin, tahlil dan zikir munajat dan bacaan doa khas oleh Mufti Selangor, Datuk Dr Anhar Ophir dan solat isyak berjemaah.

Di Pahang, pengisian malam tahun baharu diadakan dengan program kerohanian anjuran Masjid Tepian Putra, Kuantan dengan kehadiran lebih 100 warga setempat.

Majlis bermula dengan solat Maghrib diikuti solat sunat hajat sebelum diteruskan dengan bacaan Yasin serta doa selamat untuk menghindari bencana yang dipimpin imam masjid berkenaan, Ustaz Mohd Zulkarnai Shamsudin sebelum diakhiri bacaan surah Al-Mulk selepas solat Isyak

Sementara itu di Pulau Pinang, solat hajat dan zikir munajat diadakan di semua masjid serta surau di negeri itu malam ini sempena menyambut tahun baharu 2022, selaras dengan saranan Perdana Menteri.

Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP), Datuk Mohd Zakuan Zakaria, berkata majlis itu dijalankan serentak di 214 masjid dan 497 surau di seluruh negeri selepas solat Maghrib malam ini.

"Semoga majlis akan membuka lembaran baharu tahun 2022 dengan penuh keinsafan dan keberkatan Allah. Semoga Allah melindungi Malaysia dari wabak penyakit, bencana alam dan pulihkan ekonomi negara," katanya.

Selain itu, Bishop Gereja St George's Anglican Stephen Soe berkata gereja itu telah mengadakan upacara keagamaan di ambang tahun baharu 2022.

"Pihak gereja sangat bersyukur kerana dapat mengadakan upacara yang dihadiri 120 ahli gereja tahun ini kerana tahun lepas, kita tidak mengadakan sambutan secara fizikal. Sebelum pandemik, sambutan kebiasaannya diadakan sehingga tengah malam namun pada hari ini kita memperuntukkan masa selama satu jam 30 minit sahaja," katanya.-- BERNAMA

Komen Weblog Ibnu HasyimMasyarakat berbilang agama sambut 2022 doakan kesejahteraan negara. Islam, Kristian dan... kecuali komunis Malaysia?

Friday, December 31, 2021

Anak yatim jualan tepi jalan kerana ibunya sakit.

 

Kisah seorang pelajar darjah 6 sekolah rendah viral kerana menjual seorang diri di pinggir Jalan Adi Sucipto, Karangasem, Laweyan, Solo. (Foto: doc. Istimewa)

Solo id: Kisah seorang pelajar darjah 6 sekolah rendah viral kerana menjual seorang diri di pinggir Jalan Adi Sucipto, Karangasem, Laweyan, Solo. Anak yatim itu terdesak untuk menjual untuk membantu ibunya yang sakit.

Gadis kecil ini bernama Novia Lestari, pelajar Sekolah Rendah Paulan, Daerah Colomadu, Karanganyar. Setiap hari dia menjual makanan ringan dan pakaian kanak-kanak.

Kisah Novi menjadi viral selepas dimuat naik ke akaun Instagram @christsetyawan dan memuat naik semula akaun @mlampahsolo. Dikatakan, setiap hari Novi datang ke kedainya sendiri menaiki bas Batik Solo Trans (BST).

Kepada pemberita, Novi memberitahu saya setiap kali cuti dia berjualan bermula jam 09.00 WIB. Namun, apabila masuk sekolah, Novi mula berniaga pada pukul 11.00 WIB.

“Kadang-kadang mereka menjualnya hingga pukul 17.00 WIB, kadang-kadang lebih cepat jika sudah habis,” kata Novi, ditemui di tempat penjualan, Jumaat (31/12/2021).

Dalam sehari, Novi boleh dapat Rp 140 ribu jika barang dagangannya habis. Tetapi biasanya dia juga mendapat wang tambahan daripada dermawan sehingga IDR 100 ribu.

Novi dah mula menjual sejak beberapa bulan lepas. Dia mengaku menjual atas kehendaknya sendiri, kerana ibunya sakit.

"Ayah saya meninggal masa saya tadika. Ibu saya sakit, vertigo, kalau sihat dia kerja mengurut orang. Sebenarnya saya tak boleh jual, tapi saya terdesak, kesian ibu saya sakit," katanya. berkata.

Sejak kecil Novi menetap di Ketelan, Banjarsari, Solo, bersama ibu dan dua adik-beradiknya. Bagaimanapun, rumah tersebut sudah tidak boleh didiami kerana sering bocor dan membasahi seluruh bahagian rumah.

"Sejak tadika, saya tinggal dengan Simbah di Paulan. Ibu saya sekarang juga sudah berpindah ke Paulan. Tetapi kadang-kadang saya ke Ketelan untuk mengemas rumah," katanya.

Walaupun dalam keadaan susah, Novi tetap mengimpikan untuk meneruskan persekolahannya. Malah, dia ingin merealisasikan impiannya untuk menjadi seorang doktor.

"Dia mahu ke SMP 1 Colomadu. Impiannya ingin menjadi doktor," akhirinya.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Dalam harta orang kaya ada hak 8 golongan ini...

1. Fakir. Seseorang yang tidak mempunyai apa-apa harta atau pekerjaan atau menerima pendapatan dari sumber-sumber lain yang jumlahnya tidak sampai 50 peratus daripada keperluan harian dan keperluan tanggungannya dan tidak sampai 50 peratus daripada belanja hidup seseorang yang hidup sederhana dan orang-orang tanggungan. 

2. Miskin. Seseorang yang mempunyai pekerjaan atau hasil usaha yang hanya memenuhi sebahagian keperluan asasinya tetapi tidak mencukupi untuk menampung keperluan harian dan juga menampung orang-orang tanggungannya.

3. Amil. Mereka yang terlibat secara langsung dengan institusi zakat samada individu atau organisasi bagi mengurus dan mentadbir hal ehwal zakat termasuk pemungutan, agihan, urusan kewangan dan sebagainya.

4. Muallaf. Mereka yang dijinakkan hatinya atau mereka yang diharapkan kecenderungan hatinya untuk menerima Islam atau yang memeluk Islam (tetapi belum kukuh Islamnya) ianya dibahagi kepada dua iaitu:

a) Beragama Islam
+ Baru memeluk agama Islam
+ Ketua-ketua kaum Islam yang baik hubungan dengan ketua-ketua bukan Islam yang sejawatan atau sama taraf dengannya.
+ Ketua-ketua kaum Islam yang masih lemah iman tetapi masih ditaati oleh orang- orang di bawah pimpinannya.
+ Orang-orang Islam yang tinggal di perbatasan yang berhampiran dengan negara musuh. 

b) Bukan beragama Islam
+ Boleh dipujuk supaya masuk Islam.
+ Boleh dipujuk supaya tidak merbahaya kepada orang Islam.

5. Al-Riqab. Memerdekakan orang-orang Islam daripada cengkaman perhambaan dan penaklukan samada dari segi cengkaman fizikal atau mental seperti cengkaman kejahilan dan terbelenggu di bawah kawalan orang-orang tertentu.

6. Al-Gharimin. Golongan yang berhutang untuk memenuhi keperluan asas bagi kemaslahatan diri, keluarga tanggungannya atau masyarakat yang memerlukan penyelesaian segera dan dibenarkan oleh hukum syarak.

7. Fisabilillah. Mana-mana orang atau pihak yamg melibatkan diri dalam suatu aktiviti atau aktiviti menegak, mempertahankan dan mendakwahkan agama Islam serta kebajikannya.

8. Ibnu Sabil. Mana-mana orang dalam perjalanan bagi maksud-maksud yang diluluskan oleh syarak dari mana-mana negeri atau negara yang memerlukan bantuan.

Al-hamdulillah, begitulah indah, hebat dan konkritnya Islam.

Perlindungan pelarian: Indonesia contoh terbaik kepada negara lain -PBB

 

Antara pelarian Rohingya yang terkandas dalam bot usang di perairan Indonesia da di bawa ke Pelabuhan Krueng Geukueh di Lhokseumawe, Aceh. -Foto AFP

Indonesia tunda bot Rohingya ke pelabuhan terdekat

LHOKSEUMAWE: Indonesia membenarkan bot membawa lebih 100 pelarian Rohingya berlabuh di Pelabuhan Kruengkeukuh, Kota Lhokseumawe, dekat Aceh.

Semalam, kapal tentera laut Indonesia menunda bot usang yang membawa mereka ke Pelabuhan Kruengkeukuh di Kota Lhokseumawe, dekat wilayah Aceh, selepas tekanan daripada penduduk setempat supaya mereka diselamatkan.

Indonesia yang pada awalnya mahu menghantar pulang bot itu, memutuskan untuk membenarkan pelarian mendarat atas dasar kemanusiaan.

Bot usang dan sesak itu hanyut selama beberapa hari selepas enjinnya rosak dan air mula memasuki bot di kedudukan kira-kira 85 kilometer (km) di luar pantai Bireuen.

Misi menunda bot itu bermula pada jam 6 pagi waktu tempatan dan dijangka selesai pada pukul 6.30 petang di tengah-tengah keadaan laut yang bergelora, kata jurucakap tentera laut, Laksamana Pertama Julius Widjojono dalam satu kenyataan.

Agensi Pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 

Pada Selasa lalu, Agensi Pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHCR), menggesa kumpulan pelarian yang berada dalam keadaan genting di atas bot itu segera diselamatkan.

"Bagi mengelakkan kehilangan nyawa, kami menggesa kerajaan Indonesia membenarkan pendaratan selamat dengan segera," katanya dalam satu kenyataan.

Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) lagi, Indonesia menjadi contoh kepada negara lain di rantau ini dalam menyediakan perlindungan pelarian pada masa depan.

Petugas UNHCR kini berada di lapangan, bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa tempatan dalam bersiap bagi membantu kerajaan dan masyarakat setempat menyelamatkan kumpulan pelarian itu.

Mereka juga sedang menyelaraskan usaha dengan rakan kongsi kemanusiaan untuk menyediakan bantuan menyeluruh, termasuk proses kuarantin yang selaras dengan piawaian antarabangsa dan protokol kesihatan awam. - BERNAMA

105 Rohingya yang terdampar di perairan Bireuen kini telah dievakuasi melalui Pelabuhan Asean, Krueng Geukuh, Kecamatan Dewantara, Kabupaten Aceh Utara, pada Jumat (31/12/2021) sekitar pukul 00.00 WIB. 

"Pihak United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), Mitra Salima, mengucapkan terima kasih atas izin pendaratan bagi kapal berpenumpang pengungsi Rohinya di Aceh.

Badan PBB untuk urusan pengungsi, memuji pemerintah Indonesia atas izin pendaratan kemarin malam, yang diberikan kepada 105 orang (8 pria, 50 wanita, 47 anak-anak)." -Serambinews.


Komen Weblog Ibnu HasyimSemalam, kapal tentera laut Indonesia menunda bot usang yang membawa mereka ke Pelabuhan Kruengkeukuh di Kota Lhokseumawe, dekat wilayah Aceh. Hal ini berlaku selepas tekanan daripada penduduk setempat supaya mereka diselamatkan.

Al-hamdulillah, semuanya berlaku atas dasar Islam dan ukhuwah Islamiah. Allahu 'akbar!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails