Saturday, March 01, 2008

Belum Dapat Nak Turun Semua, Yang Dah Dapat Naik Semua...


Ibnu Hasyim CATATAN SANTAI:


BN terus kempen dalam akhbar nasional dan Tv, untuk mansuhkan tunggakan semua jenis cukai kalau dapat rampas Kelantan dari BA atau PAS. Hanya nak hapuskan tunggakan, tetapi masih dalam kajian untuk turunkan kadar cukai. Umpan yang menjadi asas manifesto BN Kelantan itu ialah seperti tunggakan cukai bandar, cukai pintu, cukai tanah dan bayaran letak kereta.

“Kalau betul BN ikhlas nak tolong rakyat miskin, pasal apa tak hapuskan tunggakan di semua negeri yang dia dah perintah. Bahkan makin banyak yang naik??” Rungut seorang pembaca tetap akhbar tersebut. “ Takkanlah rakyat negeri lain semua kaya..”

“Apa yang banyak naik tu??” Tanya kawannya.

“Saya isytiharkan tahun 2008 adalah Tahun Harga Barang Naik. Lebih teruk lagi kalau BN terus naik memerintah! Berbagai agensi makin galak mencongak kenaikan tarif, cukai, bayaran, dan taksiran.” Dia terus membaca fakta-faktanya. Antaranya...

1. Kadar kenaikan tol sudahpun diumumkan pada Rabu 28 November 2007 bagi 6 buah tol yang kenaikannya antara 7% hingga 50% dari kadar sebelumnya. (Berita Harian 29 Nov 2007:1).
2. Harga petrol dan gas juga akan naik, dijangka awal tahun hadapan yang kenaikannya mungkin antara 30 hingga 60 sen seliter. (The Star, 18 Sept 2007: 1, Utusan Malaysia, 18 Okt 2007:8).
3. Tarif elektrik akan turut naik menurut kenaikan harga minyak dan gas dipasaran tempatan dan global. (Utusan Malaysia, 20 Okt 2007:1).
4. Tarif air juga dijangka naik sebanyak 37% (Utusan Malaysia, 10 Okt 2007:14).
5. Caj-caj bagi perubatan dan rawatan di hospital, terutama hospital swasta akan meningkat antara 10% -20% (New Straits Time, 29 Nov 2007: 48)
6. Tambang teksi pula akan turut naik, antara 100% hingga 600% sebagaimana dituntut (Harakah Daily, 4 Okt 2007:1).

Banyak lagi kenaikan yang tidak tersurat yang bakal memerangkap pengguna. Lepas saja pengumuman kenaikan gaji kakitangan awam dulu, harga barang terus meningkat naik. Contohnya cuba lihat harga sebelum dan selepas Mei dan Jun 2007. Dari beberapa tinjauan dibuat antaranya tepung, naik dari RM1.65 satu kg kepada RM2.80. Bila harga tepung naik, segala makanan yang ada kaitan dengan tepung semua naik. Roti Gardenia naik dari RM1.90 sebungkus (400gm) kepada RM2.10. Kueh dari 3 biji seRM, naik ke 3 biji RM1.20, ataupun harga sama tetapi kueh itu dikecilkan.

Yang naik harga lagi antaranya, kopi segera, susu tepung, milo, sardin, sos cili, bawang, kacang, mee, kordial, susu UHT, margerin, kraker berkrim, krimer manis, biskut, beras wangi dan lain-lain. Kalau ke pasar basah pula barangan yang naik seperti daging lembu dan segala macam ikan-ikan.

“Bukan saja harga barang dan petrol naik, bahkan kadar jenayah pun terus meningkat.” Tambah kawannya lagi.

Fakta kegiatan jenayah dilapurkan makin naik:

Tahun 2000 - 21,604 kes.
Tahun 2001 - 20,390 kes.
Tahun 2002 - 20, 483 kes.
Tahun 2003 – 22,790 kes.
Tahun 2004 – 21,859 kes.
Tahun 2005 – 33,509 kes.
Tahun 2006 – 42,343 kes.
(Lihat‘Kempen 3’ terbitan Jabatan Penerangan dan Penyelidikan PAS Pusat)

“Kadar rasuah dan projek membazir pun terus naik...”

“Boleh ke di tahan supaya tidak naik atau diturunkan kembali harga barang?”

“Memang boleh. Tapi kena turunkan dulu pemimpin-pemimpin rasuah, yang banyak buat projek membazir, pilih kroni dan tak tahu memerintah itu! Mudah saja. Turunkan pemimpin BN sebagai amaran kepada mereka. Paling sikit, kurangkan kemenangan 2/3 BN di parlimen atau tumbangkan beberapa negeri kepada pembangkang, dengan mengajak sanak saudara dan kawan-kawan mengundi BA, samada PAS, Keadilan atau DAP ”

Kesimpulannya, UNDILAH BA. Iaitu, PAS, Keadilan atau DAP!!

Itulah sembang-sembang PRU 12 untuk kali ini.


Catatan santai: ibnuhasyim. blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com) 01-03-08. KL

Friday, February 29, 2008

Undi BN Kalau Gerai Anda Nak Kena Roboh..
Ibnu Hasyim CATATAN SANTAI:

MALAM itu saya lalu depan simpang sebuah jalan di AU3/31, di situ di tanah kosong sebelumnya sudah ada markas UMNO/BN. PRU 11 lalu, tanah itu digunakan sebagai markas Parti Keadilan. Seseorang datang memberi pada saya dua buku kecil, sambil bermanis mulut menjemput ke majlisnya, “Kami cuma adakan majlis ceramah kelumpuk-kelumpuk kecil, datanglah kalau sudi!”

Saya faham, ceramah kelumpuk-kelumpuk kecil ialah ceramah kepada sasaran pengundi. Biasanya mereka yamg sudah dikenal pasti sebagai pengundi di situ yang dijemput. Ucapan kepada mereka adalah ucapan kepada sasaran yang tepat. Bukan macam ceramah umum, ianya macam meriam buluh. Bunyi tembak saja kuat, tetapi tak kena sasaran. Kerana orang yang hadir ceramah, rata-rata bukan orang kawasan situ, atau pengundi yang berdaftar di situ.

Dari sudut pengundian jangka pendek, ianya dianggap membazir sahaja, cuma untuk memberitahu bahawa pasukan kita ada di situ... boleh le. Dua buku kecil diberi kepada saya itu, terbitan Seksyen Makro dan Pengswastaan Negeri, Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN), Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Shah Alam. Satunya bertajuk ‘Perlaksanaan Agenda Pembangunan Negeri Selangor Darul Ehsan’ (Tiada tulis penerbit tetapi ada lambang kerajaan Selangor) dan ‘Dasar-dasar Kerajaan Negeri Selangor (DKNS)’. Tentu biayai cetaknya ditanggung oleh Kerajaan Negeri, tetapi digunakan untuk kepentingan kempen BN.

Dalam buku DKNS terdapat 32 dasar kerajaan Selangor. Dasar ke10 ialah Dasar Gerai Haram Sifar. Dalam dasar ini ada disebutkan antaranya ‘menempatkan semula gerai-gerai dan penjaja-penjaja makanan secara haram yang terdapat secara berselerak’ dan ‘menyusun program penempatan semula gerai-gerai tanpa lesen’. Terdapat 4 cara perlaksanaan, antaranya ‘menempatkan peniaga-peniaga tanpa lesen’, melesenkan gerai yang tidak terlibat dengan ‘kacau ganggu....’, ‘memindahkan gerai-gerai’, dan akhirnya ‘tindakan merobohkan gerai-gerai’.

Kesimpulannya, Dasar Gerai Sifar ini adalah dasar yang memberi kuasa penuh kepada pemimpin-pemimpin BN melalui Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) untuk menindas habis-habisan peniaga-peniaga kecil terutamanya orang Melayu demi kepentingan politik dan perut mereka. Dengan itu berlakulah penindasan kepada peniaga-peniaga kecil seperti...

1. Peniaga pasar malam terpaksa membayar duit tapak, duit sampah (peniaga pasar malam sebut ‘duit kepala bakung’) dan lain-lain tiap hari, tidak kira samada berniaga hari itu untung atau rugi.
2. Lesen niaga pasar malam amat susah nak dapat. Ikut suka PBTlah bila dia nak bagi, peniaga cuma boleh minta saja.
3. Gerai-gerai pun ikut suka mereka, bila nak diroboh atau tidak. Kalau diroboh berbagai alasan diberi, orang itu komplen, orang ini komplen..
4. Yang jelas kalau di kawasan Sungai Besi, gerai-gerai peniaga Cina masa berniaga letak meja sampai tengah jalan pun boleh. Di kawasan Melayu, letak kaki meja kena tepi jalan sikit pun tak boleh, terus diangkut PBT atau MPAJA kalau di Ulu Klang..
5. Maka tinggallah gerai-gerai tomyan milik warga Thailand, dan gerai-gerai kedai runcit milik orang Aceh berselerak di KL dan Selangor. Anak-anak sendiri ditinggalkan, sedang monyet-monyet di hutan disusukan! Apa punya kerajaan macam ni??
6. Peniaga-peniaga kecil atau yang baru nak berniaga boleh mintalah apa-apa gerai yang dijanjikan, namun jawapannya tetap dalam perhatian. Perhati sampai mati...
7. Apalagi mohon pinjaman, bantuan modal dan lain-lain.
8. Mohon lesen perniagaan gerai, kereta surung dan lain-lain.
9. Semuanya tidak dijelaskan apa-apa kriteria dan syarat. Kalau kroni yang tak boleh pun jadi boleh.
10. Itulah antara kezaliman BN kepada peniaga-peniaga kecil.

Teringat saya semasa PRU 10, Mohamed Azmin Ali menang, ada seorang peniaga di gerai-gerai setinggan Jalan AU3/31 ini, depan markas setinggan UMNO/BN sekarang telah dituduh oleh seorang YB UMNO sebagai pengedar HARAKAH (bukan pengedar dadah), maka seluruh gerai-gerai deretan tersebut dalam kawasan MPAJ itu dirobohkan. Saya tidak tahu di mana dia sekarang, selepas diusir dari surau setinggan berhampiran yang didudukinya beberapa bulan (bersama seorang isteri dan anak-anak), kerana tiada sumber pendapatan dan rumah tempat tinggal.

Begitu juga tapak markas UMNO/BN ini juga dulunya bekas sebuah kedai jahit peniaga Melayu yang dirobohkan oleh MPAJ. Tetapi sekarang semua tapak gerai-gerai itu telah boleh dinaikkan gerai-gerai setinggan semula. Nampaknya tidak ada kriteria dan syarat-syarat tetap yang dipraktikkan MPAJ. Jelasnya mereka pun guna ISA atau Ikut Suka Aku yang diberi kuasa oleh BN untuk menzalimi peniaga-peniaga kecil Melayu. Jadi, Undi BN adalah undi memberi kuasa supaya gerai peniaga-peniaga kecil Melayu dirobohkan atau peniaga-peniaganya dizalimi.

Itulah sembang-sembang PRU 12 untuk kali ini. Bertemu lagi, Insya Allah.

Catatan santai: ibnuhasyim. blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com) 29-02-08. KL

Thursday, February 28, 2008

Pak Lah Biadab Pada Pekerja.. Dr Mohd HasyimBy ASHOK KUMAR

ULU Klang: Kenyataan Pak Lah Pengerusi BN mengatakan Malaysia akan bengkrap kalau diperintah oleh pembangkang adalah suatu kenyataan yang ‘angkuh dan biadap’, bahkan dianggap sebagai cuba mengugut rakyatnya sendiri supaya menyokong BN dalam PRU 12 ini. Kenyataan biadap dan tidak beradap ini tidak sepatutnya keluar dari lidah seorang pemimpin negara yang dikatakan bertamaddun atau berhadhari.

Hal ini dinyatakan oleh seorang penganalisis politik bebas, Dr Haji Mohd Hasyim dalam satu pertemuan ringkas dengan pemberita di sini, baru-baru ini. Menurut beliau bantuan kebajikan yang akan dilaksanakan oleh parti-parti pembangkang jika diberi peluang memerintah negara ini, adalah wajib dilakasanakan, dan kerajaan BN patut berterima kasih, kerana peranan pembangkang cuba menyedarkan dan menutupi hasil kegagalan juga keganasan pentadbiran pemimpin-pemimpin BN.

“Contohnya, walaupun kita sudah 50 tahun merdeka, terdapat ramai lagi rakyat Malaysia yang pendapatan bulanannya cuma RM350 sebulan, mengapa pemimpin-pemimpin BN masih tidak peka dan buat-buat pekak??” Kata beliau kepada pemberita selepas satu majlis pertemuan dengan Grop Universiti Hulu Klang malam tadi.

“Saya setuju dengan tuntutan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), antara Kesatuan Sekerja terbesar di negara ini (mempunyai 500,000 ahli) yang mahukan kerajaan Malaysia menetapkan gaji minima sebanyak RM900 sebulan bagi tiap pekerja.” Menurut Dr Haji Mohd lagi.

Pada Jun lepas kira-kira 1,000 pekerja berpiket di Bangunan Ibu Pejabat KWSP Kuala Lumpur menuntut hak tersebut. Turut hadir juga pimpinan parti pembangkang seperti Sivarasa Rasiah, Dr Hatta Ramli, Salahuddin Ayub dan Dr Nasir. Difahamkan kira-kira 30,000 ahli MTUC turut memprotes hal tersebut di seluruh negara.

“Kita memerlukan akta untuk gaji minima bagi memastikan masa depan yang lebih baik untuk kami (pekerja) dan juga negara.” Kata G Rajasekaran Setiausaha Agung MTUC.

Menurut Syed Shahir Presiden MTUC pula, keputusan kerajaan menolak tuntutan gaji minima RM900 dan COLA RM300 sudah cukup menyeksa golongan pekerja…

Wednesday, February 27, 2008

Samy Vellu, Kalau Tak Betul, Sila Saman Anuar Di Mahkamah...


By ASHOK KUMAR

ULU Klang 27 Feb. Menteri Kerja Raya Datuk Seri Samy Vellu dicabar supaya menyaman Datuk Seri Anwar Ibrahim, kerana ucapan Datuk Seri Anwar menyebutkan bagaimana kenaikan tol sebenarnya untuk membiayai rasuah dan rompakan kroni-kroni BN. Ucapan itu dibuat semasa merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Kesatuan Pekerja-Pekerja Bank Kebangsaan (NUBE) di Port Dickson pada Januari 2007 lalu.

Demikian dinyatakan oleh penulis dan penganalisis politik, Dr. Haji Mohd Hasyim dalam ucapannya di suatu pertemuan ringkas dengan Grop Universiti Hulu Klang dekat sebuah restoran di Hulu Klang, malam tadi. Katanya, “Kalau tak betul kenapa tak saman?? Sudah setahun lebih berlalu. Mahfumnya, apa yang disebut Datuk Seri Anwar itu bukan tuduhan melulu..”

Datuk Seri Anwar mendedahkan, pada tahun 1997 Menteri Kerja Raya Datuk Seri Samy Vellu telah meminta untuk menaikkan tol, tetapi beliau selaku Menteri Kewangan masa itu telah menolak, kerana tiada sebab untuk berbuat demikian. Selepas Samy Vellu terus mendesak, Anwar memberitahunya, baik dia terus letak jawatan sebagai Menteri dan berkerja dengan syarikat konsesi tol tersebut.

Kemudian seorang Tan Sri meminta temujanji dengan Anwar, dan mendakwa beliau terpaksa membayar beberapa pihak, dari Perlis hingga ke Johor, yang menyebabkan pendapatan syarikat konsesi jauh melebihi kos pembinaan lebuh raya tersebut.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu mambalas, “Anda membayar perompak dan penyangak ini berjuta-juta ringgit. Dan anda mahukan saya selaku Menteri Kewangan menandatangani dokumen ini agar pekerja, guru dan petani membayarnya?” Sebaik sahaja Datuk Seri Anwar dipecat, tol dinaikkan pada September 1998.

Mengulas ucapan Presiden BN, ‘…kalau pembangkang memerintah beberapa tahun lagi negara akan bengkrap..’ dalam kempennya di Berita Tv3 sejam sebelum majlis tersebut, Dr Haji Mohd Hasyim mengatakan, “Itulah cakap-cakap orang yang sombong dan angkuh seolah-olah dalam dunia mereka saja yang pandai, orang lain semua bodoh tak tahu bangunkan negara! Sebenarnya mereka sudah bengkrap idea.”

Dalam berita tersebut juga, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang juga dituduh sombong dan bongkak oleh pemimpin-pemimpin UMNO dan BN.

Dah Nak Terberak Baru Korek Lubang...Ibnu Hasyim
CATATAN SANTAI:


BANYAK risalah-risalah dan buku-buku kecil diedarkan di majlis-majlis penerangan sekitar kawasan Parlimen Gombak. Antaranya yang sampai ke tangan saya ialah... ‘Buku Panduan Perhubungan Raya Dan Hubungan Inter-Personal (9 Kaedah Bagi Menjadikan Pengundi Selesa Dan Mesra Dengan Aktiviti PAS)’ dan “Buku Panduan Ahli Dan Penyokong Yang Akan Mengundi PAS Dalam Pilihan Raya Umum ke 12 (Langkah-langkah menggerakkan Jaringan Pendukung PAS Bagi Menjana Kemenangan).

Dua buah buku yang diterbitkan oleh Lajnah Penerangan PAS Selangor dengan kerjasama Jabatan Penerangan PAS Pusat, bertarikh 22 Ogos 2007. Satu lagi buku ‘Buku Panduan Strategi & Teknik Merayu Undi’, terbitan Lajnah Penerangan PAS Selangor dengan kerjasama Dewan Muslimat PAS Gombak, bertarikh 12 Februari 2008.

Pada saya buku ini amat sesuai untuk kader-kader PAS, bukan untuk umum. Kalau kita lihat sejarah perkembangan PAS dari buku Amaluddin Darus ‘Kenapa Saya Tinggalkan PAS’ (1977) terbitan Harimau Press Sdn Bhd., Kuala Lumpur dan perbincangan antara saya dengan beliau semasa beliau masih hidup, di mana Ustaz Amaluddin amat menekan soal perkaderan ahli-ahli dalam perjuangan PAS.

Menurutnya, beliau mula memimpin Jabatan Penerangan PAS Pusat mulai 1 Januari 1959 dalam mengharungi PRU 1 selepas merdeka (PRU sebelumnya pada tahun 1955), yang diadakan berperingkat-peringkat tiap negeri dalam bulan Mei 1959. Beliau terus menyusun rapat umum dan kursus perkaderan hampir setiap hari dan malam hingga ke hari pilihan raya.

Pada beliau itulah antara sebab kemenangan PAS menawan 2 buah negeri Kelantan dan Terengganu dalam pilihan raya tersebut setelah berada di bawah kepimpinan baru waktu itu, di bawah dua professor, iaitu Burhanuddin dan Zulkifli Muhammad. Seperti ucapan Zulkifli Muhammad sendiri kepada pegawai-pegawai dan jentera PAS sebelum itu…

“…. Ingatlah bahawa tidaklah ada kebenaran yang menang dengan tidak berkerja, dan tidak ada kejahatan yang kalah kalau dia berkerja.” (Sila lihat majalah rasmi PAS ‘Suara Islam’ isu pertama 17 Disember 1956 diterbitkan di Kota Bharu, Kelantan).

Cuma bila dilihat tarikh terbit buku keluaran PAS Selangor di atas (22 Ogos 2007 & 12 Februari 2008), nampak macam terlambat. Bayangkan kalau hal-hal tersebut telah dilaksanakan sejak lepas keputusan PRU 11 dulu, mungkin sudah ada ratusan atau ribuan kader-kader PAS yang bergerak dan mampu menumbangkan kerajaan BN Selangor yang ada sekarang. Apalagi bila Pesuruhjayanya adalah seorang ahli motivasi!

Satu lagi kalau tidak menjadi kesalahan, saya ingin menyarankan bahawa semua ilmu-ilmu seperti dalam buku di atas, perlu disusun semula, ditambah lagi mana yang perlu, disokong oleh ilmu-ilmu Al-Qur’an, hadith Rasulullah SAW dan dijadikan satu mata pelajaran khusus untuk ahli-ahli. Kita boleh namakan ilmu itu sebagai ‘Ilmu Politik Pilihan Raya’. Saya pernah ketengahkan pandangan ini dalam buku saya ‘1950-2000 Sejarah Kebangkitan Dan Masa Depan PAS Kuasai Malaysia?’ terbitan GG Edar 1993.

Antara saranan tersebut adalah seperti berikut…

‘…Oleh itu ilmu pilihan raya perlu diajarkan bersungguh-sungguh kepada umat Islam Malaysia dengan menjadikannya sebagai satu mata pelajaran penting, seperti juga ilmu feqah, sejarah, tauhid dan ilmu fardhu ain yang lain demi menyelamatkan Islam di negara ini.

Perlu diadakan ujian praktikal kira-kira 5 tahun sekali sewaktu pilihanraya umum, dengan mengembeling tenaga ke arah menyokong atau mewujudkan calun Islam (atau calun Parti Islam,walaupun yang bukan Islam) di tiap kawasan pilihan raya. Pelajaran teori dan praktikalnya bermula selepas pilihan raya umum, dengan kaji selidik keperluan dan kehendak rakyat tidak kira kaum, melaksanakan aktiviti-aktiviti kebajikan kepada mereka di samping ke arah memperkenalkan Islam, parti dan tokoh secara amali.

Penjelasan-penjelasan isu semasa, isu tempatan, ke arah daftar mengundi, penyemakan dan lain-lain hingga ke penamaan calun dan pilihan raya. Amal kebajikan yang disuruh oleh Islam seperti ziarah, menghaziri kenduri, menolong fakir miskin dan orang dalam kesusahan, adap berjiran dan lain-lain, semuanya boleh disegandingkan dengan kerja-kerja awal pilihan raya.’

Akhirnya saya mohon maaf, kerana saranan ini saya ketengahnya di saat-saat jentera PAS tengah sibuk menghadapi pilihan raya. Tetapi saranan ini adalah saranan untuk jangka panjang, supaya kita jangan jadi macam kata pepatah Melayu, ‘Dah Nak Terberak, Baru Korek Lubang...’

Itulah sembang-sembang PRU 12 untuk kali ini. Bertemu lagi, Insya Allah.

Catatan santai: ibnuhasyim. blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com) 26-02-08. KL

Tuesday, February 26, 2008

BN Yang Beri Mereka Mabuk...


Ibnu Hasyim CATATAN SANTAI:

MALAM itu kami berada di majlis ceramah pengisytiharan calon-calon kawasan Parlimen P 98 Gombak yang jumlah pengundinya sebanyak 99,153. Terdiri dari Melayu (M) 75.96%, Cina (C) 13.45%, India(I) 9.88% dan lain-lain bangsa (L) 0.71%. Calon PKR dari Barisan Aalternatif (BA) adalah Mohamed Azmin Ali mencabar calon Barisan Nasional (BN) Said Anuar Said Ahmad. Penyandang sebelum ini (PRU 11) ialah Dr Rahman Ismail dari BN yang memenangi dengan majoriti 13,207 undi.

Terdapat 3 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) di bawah Parlimen tersebut. Pertama N 16 Batu Caves, tempat ibadat orang Hindu dengan patung besar berdiri megah depan gua, yang sebelum ini disebut DUN Sungai Tua. Pengundinya 25,720, M 62.1%, C14.9%, I 21.9% dan L 1.1%. Amirudin Shari, calon PKR bertanding melawan T.Mohan dari BN dan calon Bebas, Azmi Hussain. Penyandang sebelum ini adalah Datuk V Jagarasah (BN) menang dengan majoriti 1,781 undi.

Kedua N 17 Gombak Setia. Pengundinya 34,979, M 80.3%, C 10.9%, I 8.2% dan L 0.6%. Dato’ Dr Hassan Mohamed Ali Pesuruhjaya PAS Selangor mencabar penyandang terdahuluYuszahari Mohd Yusoff dari BN yang menang majoriti 2,728 undi mengalahkan penyandang sebelumnya Dato’ Ismail Kamus dari PAS.

Ketiga N 18 Hulu Klang. Pengundinya 38,454. M 81.3%, C 14.8%, I 3.4% dan L 0.6%. Bekas tahanan ISA, Saari Sungib dari PAS melawan Datuk Ahmad Bujang dari BN penyandang terdahulu (majoriti 6,876 undi) yang dari penyandang sebelumnya Mohamed Azmin Ali calon Parlimen Gombak sekarang.

Menurut Mohamed Azmin Ali, “Sekiranya kami diberi amanah memerintah Malaysia kami akan...

- Menurunkan harga petrol, diesel dan gas.
- Menyediakan pendidikan percuma.
- Memberikan khidmat kesihatan percuma.
- Merapatkan jurang agihan kekayaan antara kaya-miskin
- Mewujudkan kerajaan beramanah, adil, bersih dan berkebajikan.” Seperti yang tercatat
didalam manifesto BA.

Menurut Dato’ Dr Hassan pula, “Antara tawaran kami dari sudut sosial dan kebajikan rakyat sekiranya kami dipilih di Selangor, ialah;

- Membuka tabung permulaan RM100 bagi setiap anak kelahiran Selangor.
- Memberi bantuan RM75 sebulan bagi setiap anak yang dihantar ke nurseri.
- Memberi bantuan RM50 sebulan seorang bagi pendidikan pra sekolah.
- Memberi hadiah RM1,000 kepada setiap anak Selangor yang mendapat tawaran ke universiti.
- Memberi bantuan dan biasiswa kerajaan untuk anak Selangor.
- Memberi bantuan kepada anak-anak muda yang mendirikan rumah tangga.
- Membuka pusat-pusat sukan mini atau reakreasi bagi belia.
- Mencarum takaful bernilai RM2,500 untuk warga emas, orang kurang upaya dan anak yatim.
- Memberi elaun ibu tunggal yang layak.
- Memberi elaun khas suri rumah yang memilih untuk menjaga sepenuh masa anak-anak kecil mereka.
- Membantu setiap rakyat Selangor untuk mendapatkan kediaman sendiri.
- Mewujudkan institusi menyelaras hal-ehwal agama selain Islam.”

Semasa majlis ceramah dijalankan, tiba-tiba bangun seorang India berkata, “Saya sokong BA! Sudah puluh-puluh tahun saya jadi ahli MIC, duduk rumah setinggan juga. Kerajaan MIC tarak tolong apa-apa, tara offer ini macam, sampai saya susah. Sekarang saya punya rumah pula mahu kena roboh... Itu Sami, kasi buncit dia punya perut jugak!! Ini kali saya pilih BA... Saya pilih BA!!” Dia terus menjerit kuat.

Lepas ceramah dia datang bersama-sama kami duduk se meja minum-minum. “You mabuk ke?” Tanya kawan saya.

“Tarak.. Sikit-sikit.” Jawabnya.

Saya teringat waktu Kerajaan Kelantan larang minum arak di khalayak ramai, seorang wanita India mengadu kepada kami di pejabat PAS, “Saya suka Kelantan tak bagi minum arak. Pasal saya punya laki bila dapat gaji awal bulan, kadang-kadang bagi saya simpan RM60. Tapi bila dia punya wang sudah habis, dia mabuk, dia minta balik... dia minta RM90 pula..”

“Apasal, dia minta balik RM90?”

“Pasal bila mabuk, dia nampak terbalik... angka 6 dia nampak 9!!”

Nampaknya dalam suasana kesusahan rakyat sekarang, BN yang bagi mereka mabuk!!!

Itulah sembang-sembang PRU 12 untuk kali ini. Bertemu lagi, Insya Allah.


Catatan santai: ibnuhasyim. blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com) 25-02-08. KL

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails