Saturday, May 01, 2021

Bila nak robohkan tugu Komunis MPAJA di Nilai? -Prof Dr Mohd Ridhuan TeeSebuah patung emas raksasa Mao Zedong yang baru saja dibangun di sebuah perdesaan di China dirobohkan menyusul protes dan kritik masyarakat di media sosial (USA Today, Sabtu (9/1/2016)Sebagian besar mengatakan bahwa dana pembuatan patung itu boleh  digunakan untuk pendidikan masyarakat.

SAYA ucap syabas kepada Majlis Perbandaran Kajang yang telah merobohkan monumen atau patung Mao Tze Tung yang dibina secara haram di Taman Peringatan Nirwana, Semenyih. Bagaimana pula dengan tugu Komunis MPAJA? Bila Majlis Perbandaran Nilai mahu bertindak merobohkan tugu Komunis yang juga dibina secara haram pada 1996.

Sampai bila kita harus biarkan rakyat negara ini, terutamanya ultra kiasu, terus mengagung-agungkan Komunis? Kepada ultra kiasu Komunis itu adalah pejuang sepertimana mereka mendewakan Mao Tze Tung.

Mana lebih bahaya daripada patung Mao Tze Tung atau patung Komunis MPAJA? Sudah tentu MPAJA lebih bahaya. Mao Tze Tung berada di China, sedang MPAJA ada di depan mata. Saban kali MPAJA terus dinobatkan dan didewa-dewakan.

Saya cukup hairan, kenapa kita terus membiarkan tugu atau patung Komunis itu terus didewa- dewakan hingga hari ini, sedangkan saya telah bangkitkan perkara ini sejak ia mula didirikan. Sudah sampai masanya, kita melihat perkara dengan serius. Pemikiran Komunis MPAJA sedang menguasai generasi dahulu dan diperturunkan hingga kini.

Sebab itu, kita lihat perangai dan tingkah laku Komunis terus-menerus mengganggu-gugat pembinaan negara bangsa yang kita idam-idamkan. Silibus sejarah sekolah persendirian Cina masih mengagungkan Komunis. Komunis dilihat sebagai pejuang menentang Jepun.

Sedangkan kita semua tahu bahawa penentangan Komunis terhadap Jepun disebabkan oleh permusuhan yang panjang antara negara China-Jepun dalam Perang China-Jepun. Permusuhan China-Jepun terus berpanjangan hingga ke hari ini. Bukan kerana Komunis mahu memerdekakan negara ini ketika Jepun menduduki Tanah Melayu sekitar 1941-1945.

Justeru, saya amat berharap tugu Komunis MPAJA ini segera dirobohkan sebelum pemikiran Komunis terus mencengkam generasi akan datang. Pastinya ia akan menghalang pembinaan negara bangsa kerana ia telah ditanam sejak kecil lagi. Lebih-lebih lagi dengan wujudnya sekolah perkauman seperti sekolah Vernakular dan sekolah persendirian Cina.

Apakah kita sudah lupa bagaimana bersungguh-sungguhnya ultra kiasu mempertahankan Komunis Chin Peng? Ultra kiasu turut menyeludup abu Chin Peng ke negara ini meskipun jasadnya tidak dapat dibawa pulang. Teramat malang jika kita mudah lupa. Tidak hairan patung Chin Peng secara diam turut ditegakkan nanti jika tidak ada ketegasan dalam membina negara ini.

PROF DR MOHD RIDHUAN TEE ABDULLAH – HARAKAHDAILY 30/4/2021

Maradona 'dibiarkan' sebelum meninggal dunia

 

Maradona (kiri) dikatakan tidak menerima rawatan mencukupi sebelum meninggal dunia.

SUKAN

BUENOS AIRES: Ikon bola sepak Argentina, Diego Maradona tidak menerima rawatan mencukupi dan dibiarkan "dalam tempoh panjang dan menyakitkan" sebelum meninggal dunia tahun lalu, kata pakar perubatan hari ini.

Menerusi dokumen 70 muka surat, panel berkenaan menyatakan Maradona, yang mengalami serangan jantung pada 25 November pada usia 60 tahun, "sakit teruk sekurang-kurangnya 12 jam sebelum mati" pada saat dia disahkan meninggal dunia di katilnya.

Maradona meninggal dunia selepas menjalani pembedahan di bahagian otak kerana darah beku.

Panel 20 pakar diminta pendakwa raya Argentina untuk menilai punca kematian dan menentukan sama ada wujud unsur pengabaian.

Pakar bedah Maradona, Leopoldo Luque, pakar psikiatri Agustina Cosachovdan dan ahli psikologi, Carlos Diaz kini disiasat selain dua jururawat serta masing-masing koordinator jururawat dan perubatan.

Penemuan berkenaan boleh menyebabkan dakwaan melakukan kesalahan yang mendatangkan kematian dan dihukum penjara sehingga 15 tahun jika didapati bersalah.

Maradona menjalani pembedahan pada 3 November, hanya empat hari selepas dia meraikan hari lahir ke-60 di kelab dia menjadi jurulatih, Gimnasia y Esgrima. - AFP

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails