Saturday, May 14, 2022

Kokok derai-derai, ekor busuk punya olang..

 

Roketkini.com bertanya kenyataan akhbar

Apa rancangan kerajaan untuk atasi kekurangan buruh dan tangani kenaikan harga? – Lim Guan Eng

KONON, "Pengumuman Bank Negara untuk menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas (bps) lagi kepada 2% menunjukkan bahawa inflasi dan kenaikan harga akan menjadi cabaran ekonomi yang lebih besar berbanding mengekalkan pemulihan ekonomi yang teguh." Begitu sembangnya kini berdegar-degar..

Tetapi kenyataannya membuktikan apabila PH (Pakatan Harapan) memerintah, mereka tak mampu buat apa-apa, sehingga rakyat menolak. Merudumlah mereka, yang tinggal hanya kokoknya saja berderai-derai.

Ekor bergelumang najis. Najis tuduhan rasuah dan salahguna kuasa. Termasuk kes dadah, rogol, manifesto tipu dan lain-lain.

Busuk punya olang..

Perhatian: No telefon Ibnu Hasyim.com terkini 014-400 2015

Anggur manis dari Masjid Tanah, Slim River & Turfan, China..

 

Antara spesies anggur yang ditanam di Amanda Putri’s garden. - Foto/Hassan Omar
Dol Malek (belakang) bersama isteri dan anaknya mengusahakan tanaman anggur di Masjid Tanah, Melaka.- Foto/Ihsan Hassan Omar

1. Buah anggur manis dari Masjid Tanah

MELIHAT berpuluh-puluh buah anggur warna kemerahan, hijau, hitam dan ungu melayut dari setiap tangkai pohonnya membuat sesiapa sahaja teruja untuk memetik serta ingin menikmati rasanya.

Terdetik di fikiran adakah itu buah semanis seperti diimport dari negara asalnya. Lantas sesiapa mengunjungi Amanda Putri's Garden di Kampung Ramuan Cina Besar, Masjid Tanah, Melaka mahu terus meneroka di kawasan yang dipenuhi kira-kira 1,000 pokok anggur.

Ternyata anggur itu bukan ditanam di tanah tinggi seperti di Cameron Highlands, apatah lagi negara di lembangan Mediterranean atau yang beriklim empat musim, sebaliknya boleh didapati di Melaka.

Kebun milik tiga beranak, Dol Malek Md Sap, 57, dan isteri, Maizah Jalil, 55, serta anak, Dzarul Hakim, 27, yang ditanam sejak Ogos tahun lalu itu dimajukan sebagai lokasi untuk penggemar menikmati pelbagai varian anggur sebelum membawa pulang anak pokok untuk ditanam di kediaman masing-masing.

Setakat ini, pelanggan yang hadir di taman itu diberikan peluang menikmati anggur secara percuma, selain dapat mengenali pelbagai varian anggur.

Warna, rasa berbeza mengikut spesies anggur

Berdasarkan maklum balas pengunjung, tidak mengecewakan, buah anggur dipetik itu manis.

Kini keluarga terbabit masih dalam peringkat mencuba menanam pelbagai varian anggur seperti jupiter, ninel dan velles yang masing-masing berbeza warna dan rasa.

Jupiter berwarna merah hati kehitam-hitaman manakala ninel merah pekat dan velles kuning kemerah-merahan ditanam melalui kaedah konvensional di atas tanah dan fertigasi.

Dol Malek membuktikan kemajuan inovasi dan teknologi membolehkan anggur ditanam dan tumbuh subur melalui sistem penjagaan sempurna.

Justeru, beliau tidak berpaling lagi apabila membuat keputusan tepat mengubah tanaman daripada pokok tin kepada anggur dengan memanfaatkan pelaburan hampir RM100,000 membina lima Rumah Lindungan Hujan (RLH), tidak terbiar begitu sahaja.

Selepas pokok tin diusahakan sejak 2010 rosak teruk akibat tidak dijaga kerana tidak dapat merentas negeri berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 2020, mereka mengubah strategi kepada penanaman anggur.

Sejak dulu, mereka yang menetap di Kajang, Selangor akan sering pulang ke kebun itu setiap hujung minggu bagi memantau perkembangan tanaman berkenaan.

Baca di internet cara tanam pokok

Dol Malek mahu memastikan pokok anggur ditanam di kawasan seluas kira-kira 0.8 hektar di dalam lima RLH selepas menimba ilmu mengenai aspek penanaman anggur melalui pembacaan buku dan internet supaya dapat tumbuh dengan baik. 

Dzarul Hakim memantau pokok anggur yang ditanam di lima Rumah Lindungan Hujan. - Foto/Hassan Omar

"Pokok anggur memerlukan panas berpanjangan dan dengan adanya RLH, cahaya matahari memberikan ruang amat luas untuk pokok membesar dengan cepat.

"Setakat ini, kita masih belum memasarkan anggur secara komersial kerana yang lebih penting ialah menghasilkan anak pokok anggur.

"Sejak memulakan usaha menyemai anak pokok anggur dalam polibeg awal tahun ini. Kami sudah memasarkan lebih 200 anak pokok anggur kepada pelanggan yang berminat membelinya sebagai tanaman hiasan.

"Kami jual semaian anak pokok anggur antara RM50 hingga RM350 sepokok," katanya.

Mahu jadikan kawasan agropelancongan

Pada masa depan pelanggan boleh memetik sendiri anggur sebelum membelinya mengikut harga pasaran apabila semua RLH sudah mengeluarkan hasil yang konsisten.

Sebagai pelengkap usaha memajukan industri agropelancongan, beliau bercadang membina chalet di kawasan berhampiran RLH yang sekarang dipenuhi dengan pokok durian, rambutan, manggis dan kuini.

"Kami begitu optimis suatu hari nanti, orang ramai yang berkunjung bukan sahaja dapat memetik dan makan pelbagai buah-buah di sini, malah dibanjiri pelancong untuk menikmati pemandangan indah di sekitar kebun ini," katanya. (BH)

2. 'Anggur Ukraine lebat berbuah di Slim River'

SLIM RIVER: Usaha seorang jurutera menanam anggur ternyata berbaloi selepas hasil kedua tanaman terbabit meningkat kepada 800 kilogram berbanding hanya 500 kilogram sebelum itu.

Peningkatan hasil tanaman anggur berasal dari Ukraine di tepi Jalan Persekutuan Ipoh-Kuala Lumpur, dekat sini, susulan penggunaan baja dibuat mengikut formula sendiri menggunakan campuran bahan tempatan.

Ir Hishamuddin Othman, 57, berkata pokok anggur yang ditanam dalam rumah pelindung hujan (RPH) bukan setakat mampu mengeluarkan buah yang lebat , malah ia tahan daripada perubahan cuaca dan suhu di kawasan persekitaran.

"Terdapat 54 pokok anggur membabitkan 28 jenis anggur ditanam secara fertigasi di dalam RPH sejak Februari tahun lalu.

"Selepas hasil tuaian anggur yang pertama, kerja pemangkasan daun dan dahan perlu dilakukan dua kali iaitu selepas buah dituai dan empat bulan kemudian, barulah pokok anggur mampu mengeluarkan hasil lumayan," katanya ketika ditemui di Muallim Hortigard and Nursery, dekat sini.

Tanaman anggur diusahakan beliau itu turut dilawati pengunjung yang mahu menikmati buah anggur dipetik daripada pokok dengan bayaran RM5 bagi dewasa dan percuma bagi kanak-kanak berumur bawah 12 tahun. 

Pokok anggur yang ditanam secara fertigasi di dalam rumah pelindung hujan (RPH) bakal masak sepenuhnya pada minggu depan. - NSTP/Rosman Shamsudin 
Hishamuddin menunjukkan anggur jenis Veles. - NSTP/ Rosman Shamsudin

Antara anggur yang menjadi kegemaran pengunjung ialah jenis Jupiter yang mempunyai perasa buah laici, manakala jenis Krasava dan Lorano pula berbuah besar dengan ketiga-tiga jenis ini berwarna merah gelap.

Hishamuddin berkata, benih pokok anggur ditanam itu berasal dari Ukraine.

Katanya, usaha beliau menanam pokok anggur dan memberi peluang orang ramai melawat secara tidak langsung dapat memberi peluang pengunjung merasai kepelbagaian jenis, rasa, warna dan bentuk buah anggur.

"Buah anggur yang sedang lebat berbuah dijangka masak sepenuhnya pada minggu depan dan ketika cuti Aidilfitri baru-baru ini, ramai pengunjung singgah sambil merakam gambar di sini.

"Bagi mereka yang selalu melancong ke luar negara, melihat pokok anggur lebat berbuah adalah perkara biasa, namun bagi sesetengah pengunjung pula inilah masa untuk merasai suasana seolah berada di luar negara," katanya.

Hishamuddin berkata, beliau juga boleh memberi khidmat nasihat penanaman dan penjagaan pokok anggur kepada mereka yang berminat menceburi tanaman terbabit. 

Hishamuddin menunjukkan anggur jenis Veles yang lebat berbuah ditanam secara fertigasi. - NSTP/ Rosman Shamsudin

3. Ibnu Hasyim melawat ladang anggur di China, antara yang terbaik di dunia. Diusahakan oleh rakyat China Muslim.

Lorong pejalan kaki pun dibumbungi dan dihiasi pokok-pokok anggor.

Sejarah pengairan di bawah tanah di China..

Lanjut lihat..

Perhatian: No telefon Ibnu Hasyim.com terkini 014-400 2015

Minum kopi di berbagai negara, ini di 7 negara.. Inspirasi!

 

Di Ethiopia, kopi biasanya dibancuh menggunakan bekas atau cawan yang diperbuat daripada tanah liat dan dimasak di atas arang. Foto: Mashed

KL/IH: Minum kopi bukan sekadar aktiviti meminum minuman hangat. Di sesetengah negara, malah terdapat budaya menikmati kopi yang dipercayai menjadikan kopi lebih sedap.

Kopi merupakan salah satu minuman yang paling digemari kerana permintaannya yang tinggi. Kopi bukan sahaja minuman hitam yang boleh dinikmati dengan rasa pahit. Kini pelbagai kopi olahan telah dibangunkan dengan pelbagai perisa dan pilihan yang boleh disesuaikan mengikut citarasa.

Ternyata kehadiran kopi sebagai minuman popular bukan sahaja muncul sejak kebelakangan ini. Di beberapa negara di dunia minum kopi nampaknya mempunyai budaya dan cara tersendiri yang unik dan unik. Perbezaan cara kopi dihidangkan di pelbagai negara di dunia menjadikan rasa kopi itu sendiri mempunyai karakter yang berbeza dan unik.

Terdapat sekurang-kurangnya tujuh negara yang mempunyai cara membancuh kopi, hasilnya sangat menyegarkan dan berbaloi untuk dicuba. Berikut adalah 7 cara untuk minum kopi yang unik dalam pelbagai negara.

1. Habsyah/Ethiopia.
Dikenali sebagai negara yang paling banyak mengeluarkan kopi malah pengeluarannya diimport ke pelbagai negara di mana-mana bahagian dunia. Ethiopia bahkan dipanggil bank kopi dunia kerana pengeluarannya yang banyak.

Di Ethiopia, kopi dibancuh dengan cara yang agak unik. Biji kopi yang telah dikisar akan dimasukkan ke dalam bekas seperti tempayan yang diperbuat daripada tanah liat dan dimasak di atas arang sehingga mendidih dan masak. Di Ethiopia, kopi tidak dihidangkan dengan susu, tetapi dengan sedikit gula, garam dan mentega ditambah.

2. Colombia.
Colombia juga merupakan negara yang terkenal dengan pengeluaran kopinya yang mendapat permintaan di pasaran kopi antarabangsa. Pengeluaran kopi dari Colombia khususnya di bandar Bogota dianggap sebagai biji kopi yang cukup berkualiti sehingga banyak dicari oleh pengimport kopi dunia.

Di Colombia sendiri, kopi biasanya dibancuh menggunakan sistem titisan. Abuk kopi akan dimasukkan ke dalam beg kopi khas yang kemudiannya akan dituangkan air panas dari atas. Nanti titisan bancuhan kopi ini akan ditampung dalam bekas atau cawan yang kemudiannya akan dinikmati bersama sedikit gula tambahan.

3. Cuba.
Cuba bukan sahaja terkenal dengan produk biji kopinya. Cuba juga dikenali sebagai negara yang mempunyai budaya minum kopi paling unik, maka ia telah berjaya membuatkan ramai orang di dunia ingin tahu tentang budaya minum kopinya.

Pembuatan kopi tradisional di Cuba hampir sama seperti di Colombia. Kopi akan dibancuh dalam beg kain dan tidak dihidangkan bersama susu. Tetapi kemudian datang pengaruh minum kopi dari Itali yang masuk pada tahun 1930-an yang menjadikan kopi jenis cafe con leche dengan campuran manis pekat menjadi popular di Cuba.

4. Itali
Itali terlalu ketat tentang budaya minum kopi. Kafe yang boleh ditemui hampir di seluruh dunia seperti Starbucks telah dinafikan kehadirannya selama 47 tahun. Orang Itali terlalu berbangga dengan budaya minum kopi tradisional mereka.

Orang Itali mempunyai budaya kopi yang berbeza kerana penggunaan beberapa jenis varian kopi yang digabungkan menjadi satu sehingga hasilnya cukup unik. Satu lagi perkara unik yang datang daripada budaya minum kopi di Itali ialah ia dinikmati berdiri di tepi bar berbanding bersantai di tepi tingkap.

5. Turki
Mempunyai budaya kopi yang unik dan terus mengekalkan keasliannya, kopi istimewa Turki ini malah telah dinobatkan dan didaftarkan secara rasmi. Budaya minum kopi di Turki termasuk dalam salah satu senarai warisan budaya tidak ketara UNESCO yang telah direkodkan sejak 2018.

Kopi mula diperkenalkan di Turki semasa Empayar Uthmaniyyah. Kopi di Turki dibancuh dalam piring tembaga yang kemudiannya dipanaskan di atas pasir panas dan dibiarkan menjadi sangat berbuih.
Di Arab Saudi, kopi akan dituangkan dalam takaran kecil yang bertujuan untuk menjaga kesegarannya, Foto: Mashed

6. Arab Saudi
Di Arab Saudi, kopi juga ada tempatnya. Menghidangkan kopi diibaratkan sebagai satu bentuk layanan. Seseorang yang menuang kopi dari awal mesti terus menuangkannya untuk orang yang dilayannya melainkan orang lain mengambil alih tugasnya.

Cara minum kopi di Arab Saudi juga berbeza. Kopi hanya dituang dalam gelas kecil bersaiz kecil dan hanya menutup bahagian bawah. Nak tambah kopi baru akan dicurahkan semula dengan alasan untuk mengekalkan kesegaran kopi sehingga diminum.

7. Senegal
Berbeza dengan negara lain yang biasanya menikmati kopi tanpa bahan tambahan. Di Senegal, tabiat minum kopi cenderung menambah pelbagai bahan seperti rempah, lada dan cengkih.

Akibatnya, kopi Senegal cenderung menjadi lebih pedas tetapi mempunyai rasa yang istimewa. Kopi ini, yang ditambah dengan lada dan cengkih, adalah yang paling biasa dihidangkan sepanjang tahun. Sementara itu, terdapat juga kopi yang dihidangkan pada musim tertentu dengan rempah ratus terpilih yang hanya terdapat pada musim tersebut.

Perhatian: No telefon Ibnu Hasyim.com terkini 014-400 2015

55 wartawan dibunuh Israel: Tunjuk perasaan di London. Jahannam Israel!

 

Husam Zomlot (tengah) menyertai ratusan orang ramai yang berkabung memperingati mendiang Shireen abu Akleh di luar ibu pejabat BBC di London, United Kingdom pada 13 Mei 2022 ( FOTO Palestine Solidarity Campaign)

55 wartawan dibunuh Israel: Ribuan sertai tunjuk perasaan di London

LONDON: Seramai kira-kira 200 orang berkumpul sambil berkabung di ibu negara Britain di sini pada Khamis (12 Mei) sebagai penghormatan buat wartawan Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, sehari selepas dia dibunuh tentera Israel di Tebing Barat.

Wartawan Palestin-Amerika beragama Kristian yang berpengalaman membuat liputan konflik Timur Tengah untuk Al Jazeera selama lebih 25 tahun itu ditembak mati pada Rabu (11 Mei) semasa serbuan tentera Israel terhadap penduduk Palestine di bandar Jenin, Tebing Barat.

Menurut laporan The Arab News, Palestine Solidarity Campaign yang menganjurkan perhimpunan tersebut dalam kenyataan medianya berkata, ia diadakan juga adalah bagi memperingati kesemua wartawan Palestin beragama Islam yang mati syahid akibat dibunuh oleh Israel dalam usaha membawa kebenaran kepada dunia.

Duta Palestin di United Kingdom, Husam Zomlot turut menyertai perhimpunan tersebut yang turut disertai  wartawan, yang berkumpul pada jam 5.30 petang di luar ibu pejabat Perbadanan Penyiaran British (BBC) yang berpangkalan di sini dengan membawa lilin, bendera dan gambar.

Demonstrasi anti-apartheid Israel, esok

Sementara itu agensi berita AP melaporkan, beribu-ribu orang telah bersedia untuk mengambil bahagian dalam demonstrasi kebangsaan pada esok, Sabtu (14 Mei) di London untuk memperingati Abu Akleh dan kesemua wartawan yang mati dibunuh Israel; dan sempena 74 tahun pencerobohan berterusan di Israel di Palestin. 

Pengawal sempadan tentera Israel menyerang seorang wartawan foto Palestin yang membuat liputan pertempuran antara tentera Israel dan penunjuk perasaan Palestin di utara Ramallah pada 2019 ( FOTO AFP)

“Setahun selepas pengeboman 11 hari Israel ke atas Semenanjung Gaza yang turut membunuh 67 kanak-kanak, penunjuk perasaan akan menuntut sekatan ke atas Israel atas kesalahan jenayah perang, pencerobohan haram dan dasar apartheid di Palestin,” kata penganjur, Friends of Al-Aqsa (FOA) dalam satu kenyataan.

Penunjuk perasaan akan membawa gambar serta 55 jaket akhbar untuk mewakili 55 wartawan yang dibunuh oleh Israel sejak tahun 2000. 

Selain 55 wartawan yang terbunuh itu, Palestinian Journalism Syndycate dan Reporters Without Borders sebelum ini telah merekodkan lebih daripada 144 wartawan cedera diserang tentera Israel dalam tempoh empat tahun yang lalu.

“Corak pembunuhan yang dilakukan tentera Israel menyalahi undang-undang, dan ia sememangnya menyasarkan golongan wartawan dan pembela hak asasi manusia,” ujar Saleh Hijazi, Timbalan Pengarah Program Timur Tengah Amnesty International, Saleh Hijazi. 

Warga Palestin memegang foto mangsa terbaharu kekejaman tentera Israel, wartawan Al Jazeera, Shireen Abu Akleh di Tebing Barat pada 11 Mei 2022. (FOTO Reuters)

Terdahulu, Timbalan Ketua Palestinian Journalism Syndycate, Tahseen al-Astal menyeru Perubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memikul tanggungjawabnya dalam melindungi wartawan dan mendakwa pelaku jenayah Israel terhadap wartawan Palestin.

Menurut al-Astal, data Palestinian Journalism Syndycate telah merekodkan masing-masing 500 dan 700 membabitkan serangan pencerobohan Israel dan jenayah terhadap wartawan Palestin pada setiap tahun.

“Sudah tiba masanya untuk jenayah ini dihentikan dan Israel perlu bertanggungjawab atas jenayah yang dilakukannya itu,” katanya.

Beliau menegaskan bahawa pencabulan Israel terhadap hak asasi wartawan Palestin adalah bertujuan untuk menutup mulut dan menghalang media daripada menyampaikan fakta sebenar kepada dunia tentang pencerobohan kejam zionis di bumi Palestin. 

Bella Hadid (tengah) ketika menyertai demonstrasi jalanan anti-Israel di New York, Amerika Syarikat pada 16 Mei 2021. (FOTO IG @mohamedhadid)

Tahun 2014 apabila zionis Israel melakukan serangan besar-besaran terhadap Semenanjung Gaza dan membunuh lebih 2,200 rakyat Palestin telah dicatat sebagai tahun ‘paling berdarah’ buat wartawan di Palestin.

Sementara menurut FOA lagi, demostrasi jalanan yang dirancang esok itu bermula di luar BBC, dengan nama setiap wartawan yang terbunuh akibat kejahatan Israel akan dipamerkan dalam bentuk visual.

“Pembunuhan wartawan yang disasarkan Israel adalah jenayah perang. Kami menyeru agar sekatan dikenakan segera ke atas Israel,” tegas Ketua Hal Ehwal Awam FOA, Shamiul Jorader. 

Golongan wartawan yang membuat liputan berita di Palestin terdedah dengan risiko kekejaman tentera Israel. (FOTO fail MEMO)

Pada demonstrasi tersebut, penunjuk perasaan akan menyeru untuk menamatkan pendudukan haram Israel dan apartheid di Palestin, yang dikenali ramai sebagai Nakba atau malapetaka yang berterusan  bermula pada 1948 apabila lebih 750,000 lelaki, wanita dan kanak-kanak Palestin dipaksa zionis Israel meninggalkan kediaman mereka.

Keluarga Hadid lahirkan simpati

Sementara model terkenal, Bella Hadid turut berkabung atas kematian Abu Akleh dengan berkongsi berpuluh-puluh catatan mengenai mendiang di laman instagramnya.

Hadid yang mempunyai  51.8 juta pengikutnya di aplikasi itu berkongsi lebih daripada 30 siaran menandakan kematian wartawan veteran Al Jazeera itu. 

Selain golongan wartawan, penerbit filem dokumentari Amerika Syarikat, James Miller turut maut dibunuh tentera Israel pada 2 Mei 2003 (FOTO Twitter @Africa4Pal)

“Saya tidak mempunyai kata-kata lagi…Mereka akan cuba untuk membenarkan pembunuhan tidak masuk akal ini,” Hadid dalam catatan cerita Instagramnya yang termasuk berita pembunuhan Abu Akleh oleh tentera Israel.

“Beristirahatlah dengan aman kepada wartawan luar biasa dan berani, Shireen Abu Akleh,” sambung  Hadid dalam catatan cerita Instagramnya itu.

“KEWARTAWAN BUKAN SATU JENAYAH,” tulisnya dalam catatan cerita Instagramnya yang lain. 

Sekumpulan wartawan Palestin mengambil bahagian dalam protes selepas pembunuhan rakan wartawan, Yaser Murtaja berhampiran sempadan Israel-Gaza, di Rafah di selatan Semenanjung Gaza pada 8 April 2018. (FOTO AFP /SAID KHATIB)

Adik lelaki Bella, Anwar Hadid pula berkongsi kiriman oleh seorang ilustrator Palestin kelahiran Chicago Shirien Damra yang berkabung atas kematian Abu Akleh.

Bapa Bella dan Anwar, Mohamed Hadid, turut berkongsi beberapa catatan instagram mengenai kematian Abu Akleh termasuk satu liputan akhbar yang mengecam pembunuhan wartawan berusia 51 tahun itu.

Dalam era perang Palestin antara 1947 hingga 1949, Mohamed yang ketika itu masih kanak-kanak menjadi pelarian ke Syria bersama keluarganya selepas dihalau Israel yang merampas kesemua aset milik keluarganya di Palestin.

Polis Israel serang pengusung keranda Abu Akleh

Keganasan Israel berlarutan pada hari ini, Jumaat (13 Mei) meletus antara pasukan polis keselamatan Israel dan warga Palestin Islam dan Kristian yang mengusung dan mengiringi keranda Abu Akleh keluar dari hospital, sebelum dibawa ke sebuah gereja untuk disemadikan di Baitulmaqdis. 

Polis Israel bertindak ganas memukul warga Palestin yang sedang mengusung keranda mendiang Shireen Abu Akleh dengan belantan di pekarangan Hospital St. Joseph di Baitulmaqdis pada 13 Mei 2022 (FOTO CNN).

Menurut laporan CNN, beratus-ratus warga Palestin berkumpul di luar Hospital St. Joseph di Baitulmaqdis sebelum berarak mengiringi sebilangan pengusung keranda mendiang untuk ke tapak pengebumian di Gereja Ortodoks Yunani, apabila mereka secara tiba-tiba diserang dengan belantan oleh puluhan polis Israel.

Bom kilat dan gas pemedih mata telah dilepaskan polis Israel. Sementara, rakaman langsung Al Jazeera menjadi bukti yang menunjukkan polis Israel telah bertindak ganas memukul warga Palestin yang berkabung atas kematian Abu Akleh itu dengan belantan ketika kejadian, sehingga keranda tersebut hampir terjatuh ke tanah.

“Akibat keganasan yang berlaku itu, mayat Abu Akleh kemudiannya dibawa kembali ke dalam hospital berkenaan sebelum kemudiannya dibawa dengan kereta jenazah ke tapak pengebumian,” lapor Al Jazeera– HARAKAHDAILY 13/5/2022

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Jahannam Israel!  Jahannam Israel! Jahannam Israel! Allahu Akbar!

Perhatian: No telefon Ibnu Hasyim.com terkini 014-400 2015

Friday, May 13, 2022

Rakyat mahu politik berasaskan syariah..

 

Komen Rakyat dalam blog ini..

5 comments:

Anonymous said...

Islam pada praktik, tapi tidak pada ilmu. Kalau ada pun, cupus sangat. Akhirnya tak dapat beza politik wang, rasuah, suapan. Sebab itu perlu ada ilmuan Islam yang berpolitik.

Yang politiknya berasaskan syariah. Yang guna syariah sebagai garis panduan untuk berpolitik. Ini sangat kurang dalam umno. Kalau adapun cuma sorang dua.

Akhirnya dalam politik umno, yang sorang dua akan ditunduk oleh yang majoriti. Tak selesai juga rasuah, politik wang, suapan, salah guna kuasa. Dulu ada deb, x capai pun.

Kalau buat dasar pun, potensi gagal berulang macam 60 tahun berkuasa. Cakap lain, buat lain. Perlu rakan yg bersih. Perlu nasihat.

Anonymous said...

Rakyat dapat menilai siapa yang lebih berwibawa dan menang dalam perdebatan Bossku vs Bang Non. Akhirnya Tun Mahathir yang tewas dan panas bontot..

Anwar hanya berkelulusan Pengajian Melayu (sastera) dari Universiti Malaya. Beliau secara ilmiahnya sudah tentu kurang arif dalam bab ekonomi.

Jika Anwar protes ‘bailout’ terhadap Sapura Energy dalam debat Bossku vs Bang Non , ia nya terhasil dari rekod buruk di zaman Mahathir dan Daim. Anwar jelas menyerang Mahathir dan bukan Najib.

Sekiranya beliau membuat “homework” atau persiapan berkenaan topik perdebatan semalam maka tidaklah beliau kelihatan terpinga-pinga atau “blur” ketika Datuk Seri Najib membentangkan isu ekonomi negara.

Anwar Ibrahim dilihat gagal membuat persiapan untuk acara debat tersebut.

Itu lah kelebihan Bossku berbanding Bsng Non dan Tun Mahathir. Bang Non lebih pada champion retorik dan goreng penyedap rasa tanpa fakta dan statstik.

Manakala Tun Mahathir akan selalu berdasarkan pada persepsi dan fitnah jijik bila berhujah dan sering menafikan 'saya tidak tahu' dalam semua hal.

Datuk Seri Najib pula mampu mengeluarkan statistik dan data, yang nampaknya gagal disangkal oleh presiden PKR itu.

Bossku meletakkan statistik dan data daripada pengalamannya sebagai bekas perdana menteri dalam mempertahankan pandangannya.

Komen Najib tentang bagaimana pekali Gini, yang mengukur jurang pendapatan, menyusut semasa beliau menjadi perdana menteri.

Paling menonjol fakta ke laut dalam ada lah Anwar menyerang musuh nya Daim dan Mahathir secara tidak lansung.

Kesemua rujukan “bailout’ yang disebut itu ada lah di zaman Mahathir bukan zaman Bossku fakta ke laut dalam Bang Non.

Anwar perlu ada audit forensik berkenaan jumlah wang siapa tentukan semua itu serta jumlah nya.Maka jika Anwar protes ‘bailout’ terhadap Sapura Energy , ia terhasil dari rekod buruk Mahathir dan Daim bukan rekod buruk Bossku.

Walaupun yang bedebat ada lah Anwar dan Najib, namun seluar Mahathir pula yang terlondeh.

Kini semua tertumpu kepada yang tewas dalam berdebat, ia itu Mahathir.

Malangnya fakta dan data yang berkembang dalam tempoh 22 bulan Pakatan Harapan memerintah yang menunjukkan kegagalan PH telah menyebabkan Anwar terpinga - pinga dan tidak mampu bertindak balas terhadap perkara ini.

#gorengdanfitnahjijikrakyatdahmeluat

Unnamed said...

UMNO marah sangat dengan PPBM kerana
1) Niat busuk PPBM cuba melenyapkan UMNO..
2) Membudayakan amalan lompat parti dengan cara yang menjijikkan iaitu mengugut, merasuah dengan janji jawatan dan menghasut
3) berlagak macam abang besar, menutup kesalahan dan kelemahan dengan menunding jari kepada UMNO.
PAS marah sangat kepada PAN kerana
1) niat busuk PAN nak melenyapkan PAS
2) Memecah belahkan ahli-ahli PAS
3) Melanggar baiah PAS keluar dari parti setelah Amat Sabu kalah dalam pertandingan pemilihan.
Jadi kenapa PAS tak boleh menghormati pendirian UMNO yang tidak mahu bekerjasama dengan PPBM dan tidak mahu PPBM berada dalam MN.
UMNO menghormati pendirian PAS mengenai permusuhan mereka dengan PAN dan UMNO tak pernah mendesak PAS menerima PAN masuk MN.
UMNOBN boleh memberi kerjasama mentadbir kerajaan PN atas dasar menghormati PAS sebagai rakan dalam MN ketika itu.
Apa yang UMNO nampak PAS melaong-laongkan Penyatuan Ummah hanya sekadar kepentingan politik untuk diri mereka.
Sebab itu kepimpinan PAS membuat kenyataan sering berubah-ubah, bila sudah rasa tak beruntungan mereka akan mengubah kenyataan.
UMNO mula berprasangka terhada PAS bila PAS membelakangi tanpa memberitahu UMNO, yang mana PAS secara senyap menjadi penaja tubuh PN bersama PPBM.
Alasan PAS ialah UMNO tidak mahu MN didaftarkan sebagai parti gabungan.... Bagaimana mungkin MN didaftarkan sebagai parti gabungan sedangkan UMNO sudah bergabung dalam BN. Bagaimana mungkin UMNO boleh menyertai dua parti gabungan yang sudah pasti menyalahi syarat dan peraturan ROS.
Oleh kerana isu tersebut UMNO perlu memikirkan secara mendalam apakah MN relevan atau tidak.. molek atau tidak bekerjasama dengan PAS.
Jika UMNO mahu juga meneruskan kerjasama dengan PAS melalui MN, UMNO perlu menambah syarat-syarat atas kepentingan bersama dalam piagam MN.
Bagi UMNO pula PPBM perlu dibubarkan kerana UMNO beranggapan PPBM hanya lah ranting berduri yang menempel bergantung kekuatan dari parti asas seperti UMNO... mereka tiada kekuatan untuk membantu menyatukan ummah.
Biarkan UMNO dan PAS menggerakan MN seperti awal pertubuhan, kerana ianya sudah cukup mengukuhi penyatuan ummah dari segi kemaslahatan dan politik melayu islam.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails