Saturday, October 04, 2008

Kisah YB Balik Pulau…


Ibnu Hasyim
CATATAN SANTAI:

KALI ini saya sembahyang raya di Masjid Kampung Perlis Balik Pulau, Pulau Pinang. Kampung kelahiran saya., Ramai kawan-kawan lama yang saya temui. Maklumlah kami sama-sama pernah menggerakkan PAS di kawasan itu, dan saya bertanding dalam PRU DUN Teluk Bahang 1986 dan DUN Bayan Lepas 1990, tapi tak lekat jadi wakil rakyat. Lepas sembahyang, saya berhari raya di rumah salah seorang antara mereka.

“Ni! Rumah aku ni jadi bukti, dulu pernah adakan ceramah PAS, hingga ada sekumpulan anak-anak muda disuruh bunyikan enjin motosikal kuat-kuat ganggu majlis ceramah kita. Hang ingat dak?” Kata seorang yang kami berziarah di rumahnya pagi itu. “Lepas majlis ceramah diadakan, zink rumah aku yang dapat bantuan melalui JKK Kampung tersangkut dibumbung itu, pun ditarik balik kerana kami sanggup membenarkan ceramah PAS diadakan di rumah yang dapat bantuan kerajaan.” Katanya lagi.

“Bukan itu saja, tuan-tuan rumah yang membenarkan ceramah PAS itu sentiasa diugut dan terpaksa berulang-alik ke balai polis. Ni, perangai buruk puak-puak UMNO dan BN yang mengaku nak tolong orang Melayu tu. Porrah! Patut la depa kalah dalam PRU lepas.” Tambah seorang yang lain.

“Ni.. satu lagi masalah. Wakil parlimen kita la ni tak pernah nampak muka pun, bersama-sama dalam majlis rakyat. Dah 7 bulan lebih jadi wakil rakyat, Masjid Kampung Perlis pun tak pernah pijak lagi.. Dia nampaknya, tak minat nak berkawan dengan orang-orang masjid.. seronok berkawan dengan mat-mat rempit.. keanak-anakan sikit..” Seorang lagi menambah,sambil tuding jari pada saya, katanya, “Aku minta hang tulis benda ni, masuk weblog hang!”

(Cik Gu Mat Isa (kiri) bersama penulis)

Malamnya, saya bersama seorang kawan lama Cik Gu Mat Isa, kami sampai di sebuah kedai minum tepi jalan di Kampung Sungai Rusa selang beberapa kampung dari Kampung Perlis… Juga kami dengar perbincangan mengenai topik yang sama. “Hari ini berlaku banjir di sini, melibatkan puluhan buah rumah. Wakil parlimen kita pun tak nampak muka. Kita bukan nak duit dia, kita nak dia jenguk rakyat miskin saja!” Kata seseorang yang baru sampai kerana pergi menyelesaikan masaalah banjir di sini hingga larut malam.

Tiba-tiba seseorang datang…

“As-salamu ‘alaikum?. Saya datang dari Kampung Perlis nak bagi tau pasai ada mayat!...” dan seterusnya pemberitahuan dan jemputan ziarah atau sembahyang jenazah pada pagi besok di kampung itu.…

“Ha!” Kata Cik Gu Mat Isa macam terperanjat. “Mai kita uji wakil rakyat parlimen kita! Kita telepon dia la jugak. Beritahu berita ini dan jemput dia. Tengok apa rekasi ...”

Seseorang pun menelefon. Telefon berjawab. Pemberitahuan dibuat, dan dia YB itu bersetuju untuk hadir besok hari. Cik Gu Mat Isa membuat rumusan… “Hampa (kamu) tengok la ni jam pukui berapa? Hampir pukui 1-30 pagi. Ini menunjukkan dia memang wakil rakyat yang prihatin, kerana dalam waktu begini pun dia boleh jawab telepon. Dan.. besok kita tengok dia hadir ke dak? Kalau tak hadir, memang betul apa yang hampa kata..”

Saya dan Cik Gu Mat Isa pun pulang, dan singgah di tempat mayat seperti yang disebutkan. Setengah jam kemudian, kelihatan sekumpulan anak-anak muda datang. Rupanya, mereka diketuai oleh YB Parlimen Balik Pulau, yang umurnya pun saya agak kira-kira 30an. Tak tunggu besok pagi atau tengahari lagi, sekarang sudah sampai. Bagus le tu, cuma setelah besoknya semasa sembahyang jenazah seorangpun dari mereka atau wakilnya tidak nampak muka.

Sebelah malamnya pula, seperti biasa saya dan Cik Gu Mat Isa round lagi melihat permasalahan rakyat. Kali ini kami makan nasi kandar disebuah restoran mamak di penerunan jalan baru ke Tanjung, di pekan Kongsi. Tiba-tiba dua anak muda datang bersalaman..

“Saya kenal Encik dengan nama Ibnu Hasyim, tapi saya tak tahu nama sebenar. Saya anak asal Balik Pulau, tetapi tinggal di Terengganu. Saya sering melayari blog anda.” Kata seorang dari mereka.

“Ini cik gu saya dulu.” Kata yang seorang lagi kepada saya sambil bersalaman dengan Cik Gu Mat Isa dan perkenalkan pada saya.

“Ini anak Man Dagu. Maaf, terpaksa sebut gelaran supaya hang kenai!” Cik Gu Mat Isa perkenal balas pada saya pula.

“Ya. Bukan saja saya kenal, bahkan beliau ayah hang amat berjasa kepada kebangkitan pembangkang di Balik Pulau. Bahkan kepada PAS sendiri pun! Saya masih ingat, beliaulah satu-satunya orang berpengalaman mengenai pilihanraya yang membantu kami.. sewaktu kami terdiri dari puluhan anak-anak muda yang menggerak dan menubuhkan PAS di kawasan ini, terpaksa berdepan dengan PRU 1986. Kami sangat terhutang budi, walaupun beliau bukan dari parti PAS.” Jelas saya.

“Nanti!” Kata Cik Gu Mat Isa sambil mengarah kepada saya. “Aku nak pekenai kawan aku ni kat hampa. Dia Haji Muhammad Hasyim. Anak Allahyarham Lebai Hasyim Kampung Perlis. Dia bukan saja penulis blog, tetapi juga orang yang mula-mula bawa masuk PAS di kawasan kita ni, walaupun dulu dah ada.. Aku teringat waktu kami sama-sama berada di rumah Allahyarham Tuan Haji Yusuf Rawa, Presiden PAS waktu itu, Allahyarham menepuk bahu Haji Muhammad sambil berkata, ‘Dah puluhan tahun dulu aku pimpin PAS Pulau Pinang, tapi baru sekarang ini hang mampu tubuh cawangan PAS seperti di Kampung Perlis, Pulau Betong, Permatang Pasir dan lain-lain. Aku hormat kat hang.’ Ertinya Presiden PAS waktu itu mengiktirafnya.”

“Beginilah..” Kata anak Man Dagu pula. “Maaf, aku alih cerita sikit, baru-baru ini aku jumpa ramai orang-orang Cina di pekan Kongsi ini yang pernah aku rayu undi supaya pangkah pembangkang pada pilihan raya hari tu... Depa kata mana wakil rakyat hang yang menang tu, muka pun tak nampak? Lain kali kami tak boleh ikut cakap hang lagi. Aku jadi malu..”

“Baiklah, ringkaskan.. apa masalahnya sekarang?” Potong Cik Gu Mat Isa.

Masalahnya…

1..Wakil Rakyat parlimen Balik Pulau dari Pakatan di katakan tidak melawat kawasan, berbanding wakil DUN dari BN.

2..Tidak sensitive dengan kesusahan rakyat. Contohnya di kampung dia sendiri.. ada seseorang yang sakit berpanjangan dan perlukan bantuan tidak pernah diziarahinya. Apa lagi nak bantu? Nama dan alamatnya ada pada saya. Dan saya sanggup bertanggung jawab atas kenyataaan saya ini.

3..Mana front pembantu rakyat dari PKR dalam kes banjir di Sungai Rusa sekarang ini? Yang ada cuma Yunit Amal dari PAS.

4..Masih belum nampak aktiviti-aktiviti membantu rakyat. Yang dikatakan ada kononnya kelas guaman, yang tidak dapat sambutan. Acara-acara dia dalam tv, kononnya dia mengkaji pertarungan politik di Amerika seperti Obama, tidak nampak menguntungkan apa-apa kepada rakyat Balik Pulau.

5...Hal-hal seperti ini perlu ada dan dipanjangkan kepada Pengerusi PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Demikianlah, lebih kurang yang saya ingat, kata-kata anak Man Dagu itu… antara isu-isu yang bertiup kencang di Balik Pulau pada masa ini. Saya kurang pasti samada yang dikatakan masalah itu benar-benar berlaku, atau hanya mainan musuh-musuh politik Pakatan Rakyat. Wallahu ‘aklam.

Demikianlah catatan santai di aidufitri kali ini. Insya Allah bertemu lagi akan datang…

Catatan santai: ibnuhasyim.com
(e-mail: ibnuhasyim@gmail.com)
Oktober02, 08
Balik Pulau, PP.

Tuesday, September 30, 2008

Selamat Hari Raya Idulfitri.SAYA mengucapkan Selamat Hari Raya Aidul Fitri kepada anda, pelayar-pelayar blog ini. Maaf zahir batin, jika ada salah silap..

Untuk lanjutnya sila layari tulisan-tulisan yang ada kaitan mengenai ibadah sejak dari puasa hingga ke Hari Raya dalam blog saya www.ibnuhasyim.com

Tajuk:

1…Surah Yusuf Mengubah Superstar Jadi Pendakwah.
2...
Hirose Junko: Temui Jawapan Melalui Al-Qur’an.
3...
Frida Maramis: Natal/Aidul Fitri, Aku Pilih Islam....
4…
Hari Raya & Bahaya Binatang Dari Perut Bumi..
5...
Francis Netto : Tarawih Merubah Gaya Hidupku..
6...
Turunnya Al-Qur’an, Napoleon Bonaparte Pilih Islam...
7...
Lailatulqadar Sebuah Kem Motivasi..
8..
Imbasan Ramadzan: Di Mana Kesan Puasa Dalam Politi...
9...
Zakat Fitrah Orang Kaya Sepatutnya RM13.50 Seorang...
10..Menyambut Hari Raya Dengan Album ‘Fikirkanlah’ Dari ...
11..Hati-hati Baca Al-Qur’an Dalam Internet.. Group Un...
12..Selamat Hari Raya: Jangan Lupa Cat Rumah Baru! Okt.11,2007

Selamat Hari Raya.
Ada sembang

Ada bincang

Ada harapan
Ada ketetapan.
Ada doa
Ada zikir

Ada takbir
Ada selawat
Assalamu ‘alaikum..
Selamat Hari Raya
Dan salam sejahtera.

Dari Ibnu Hasyim
ibnuhasyim.com
(e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com)

Sept30, 2008

Monday, September 29, 2008

Surah Yusuf Mengubah Superstar Jadi Pendakwah.

Ibnu Hasyim
CATATAN SANTAI:


BEGITULAH hebatnya Al-Quran.. memberi nikmat kepada manusia. Telah saya paparkan kisah seorang Jenderal dan Kaisar Perancis Napoleon Bonaparte, kerana membaca Al-Quran beliau memilih Islam dan begitu juga dengan kisah seorang wanita Jepun yang kini sedang berada di Malaysia. Kali ini kita lihat pula bagaimana Al-Quran mampu mengubah seorang superstar menjadi superpendakwah.

Beliau adalah Yusuf Islam yang kini terkenal sebagai pendakwah bukan sahaja di Britain malah di seluruh dunia.

Saya lahir dari sebuah rumah tangga Nasrani yang berpandangan materialis. Saya tumbuh besar seperti mereka. Setelah dewasa, muncul kekaguman saya melihat para artis yang saya saksikan melalui berbagai media massa, sampai saya mengganggap mereka sebagai dewa tertinggi. Lantas saya pun bertekad mengikuti pengalaman mereka. Dan benar, ternyata saya menjadi salah seorang bintang pop terkenal. Pada masa itu saya rasa diri saya lebih besar dari alam ini dan seolah-olah usia saya lebih panjang dari kehidupan dunia dan seolah-olah sayalah orang pertama yang dapat merasakan kehidupan seperti itu.” Kata beliau.

Pada tahun 1970an dulu beliau mendapat julukan ‘superstar’ dengan nama Cat Stevens. Apa menyebabkan beliau berubah? Seperti yang diakuinya sendiri dalam satu wawancara dengan sebuah majalah, beliau mengambil keputusan memeluk agama Islam setelah mengalami dua peristiwa yang begitu berkesan di hatinya di mana akhirnya telah merubah keseluruhan kehidupannya.

Pertama.. Menurut Yusuf Islam, ketika beliau berusia 19 tahun di mana namanya ketika itu sedang popular sebagai penyanyi pujaan ramai, dia terlibat dengan ketagihan arak dan rokok sehingga menyebabkan mengidap penyakit batuk kering.

Pada saat itulah saya mempunyai kesempatan untuk merenung… hingga saya temui di mana diri saya hanya sepotong jasad dan apa yang selama ini saya lakukan hanya untuk memenuhi keperluan jasad. Saya menilai bahawa sakit yang saya deritai merupakan cobaan Ilahi dan kesempatan untuk membuka mata saya. Mengapa saya berada disini? Apa yang saya lakukan dalam kehidupan ini?” Jelas beliau.

Setelah sembuh, “..lantas saya membuat beberapa kesimpulan yang intinya bahawa manusia terdiri dari ruh dan jasad. Alam ini pasti mempunyai Ilah. Selanjutnya saya kembali ke gelanggang music, namun dengan gaya musik yang berbeda. Saya cipta lagu-lagu berisikan cara mengenal Allah. Ide ini malah membuat diri saya semakin terkenal dan keuntungan pun semakin banyak. Saya terus mencari kebenaran dengan ikhlas tetapi tetap berada di dalam lingkungan para artis.”

Kedua: Pada suatu hari semasa beliau berada di Los Angeles, Yusuf Islam hampir mati lemas, di laut. Ketika itu dia berdoa jika Tuhan menyelamatnya dari bencana itu, maka beliau berjanji akan berkerja untuk Tuhan. Dalam sekelip mata ombak datang lalu menolaknya ke pantai. Kisah yang sama pernah berlaku kepada Ikramah bin Abu Jahal, semasa zaman permulaan kebangkitan Islam di Mekah dulu. Apabila kapal yang ditumpangnya hampir karam lalu dia pun berdoa, jikalau selamat dari bencana itu dia akan memeluk Islam. Kisah yang hampir sama.

Selepas peristiwa itu barulah saya yakin bahawa Tuhan itu ada..” kata Yusuf Islam.

Menurutnya lagi, untuk mendekatkan diri dengan Tuhan dia mempelajari pelbagai agama seperti Buddha, Hindu dan Kristian namun tidak ada yang memuas serta meyakinkan hatinya.“Pada suatu hari kawan saya yang beragama Nasrani pergi melawat ke masjidil Aqsha. Ketika kembali, ia menceritakan kepada saya ada suatu keanehan yang ia rasakan di saat melawat masjid tersebut. Ia dapat merasakan adanya kehidupan ruhani dan ketenangan jiwa di dalamnya. Hal ini berbeda dengan gereja, walau dipadati orang ramai, namun ia merasa hampa di dalamnya.”

“…Pada suatu hari saya yang sedang mencari haluan hidup ketika itu saya dihadiahkan oleh abang saya David sebuah terjemahan kitab suci Al-Quran..” kata beliau. “..pada mulanya tujuan membaca Al-Quran sekadar hendak mencari kelemahannya seperti yang pernah dilakukannya terhadap agama lain.”

Katanya, apabila dia membuka kitab suci itu surah pertama yang dibacanya ialah surah Yusuf. “Hati saya berbisik apa yang saya baca ialah sebuah kisah yang indah. Semakin lama membacanya semakin mengasyikkan sehingga saya mengalirkan airmata. Saat itu saya yakin Al-Quran bukan ciptaan manusia tetapi adalah wahyu Allah. Inilah cahaya yang saya cari selama ini. Hati saya berasa aman lalu menerima Islam.”

Kata beliau lagi, “Pada hari Jumaat, saya bertekad untuk menyatukan akal dan pikiran saya yang baru tersebut dengan segala perbuatan. Saya perlu menentukan tujuan hidup. Lantas saya melangkah menuju masjid dan mengumumkan pengislaman saya.. Saya mencapai puncak ketenangan di saat saya mengetahui bahawa saya dapat bermunajat langsung dengan Rabb melalui ibadah sholat. Berbeda dengan agama-agama lain yang perlu melalui perantara.”

Demikianlah Yusuf Islam memeluk agama Islam. Setelah masuk Islam beliau tidak hanya duduk di tempat ibadah menyembah Allah yang telah menguasai hatinya dengan kecintaan, namun beliau terus melakukan aktiviti untuk maslahat agama ini. Saya (Ibnu Hasyim) teringat, selepas beliau masuk Islam, beliau datang ke Malaysia. Antara ucapannya yang masih lekat dalam ingatan saya ialah…

Semasa saya (Yusuf Islam) mula mencari kebenaran, setiap album lagu-lagu ketuhanan saya, saya letakkan tulisan-tulisan dan madah Al-Quran dengan tujuan ikhlas memperkenalkan kebenaran. Tetapi saya mendapat tentangan dari banyak pertubuhan-pertubuhan di negara-negara umat Islam. Antaranya ialah dari ABIM Malaysia… Hati saya tertanya-tanya, mengapa? Tetapi sekarang, bila saya masuk Islam barulah saya tahu sebabnya, yang saya tidak faham waktu itu. Itulah antara sebabnya mengapa saya datang berceramah disini!

Beliau turut ikutserta di dalam berbagai lembaga dan yayasan Islam yang bergerak di bidang dakwah dan sosial. Semoga Allah memberinya ganjaran yang baik atas sumbangsih yang telah beliau berikan kepada kita, agama Islam dan kaum Muslimin.

Demikianlah catatan santai di aidufitri kali ini. Insya Allah bertemu lagi akan datang… Selamat Hari Raya Aidulfitri!! Maaf zahir batin.

Catatan santai: ibnuhasyim.com
(e-mail: ibnuhasyim@gmail.com)
September29, 08. KL.

Hirose Junko: Temui Jawapan Melalui Al-Qur’an.


Ibnu Hasyim
CATATAN SANTAI:

SEMPENA Ramadzan, bulan turunnya Al-Quran, saya paparkan kisah menarik seorang wanita Jepun, bagaimana beliau memanfaatkan Al-Quran sebagai perlembagaan dalam kehidupan beliau. Beliau adalah pensyarah bahasa Jepun, di MARA-OISCA Japanese Centre. Namanya, Fitrah Hirose Junko yang mengakui banyak perubahan dialami sejak memeluk Islam di Masjid Kobe, Jepun pada Februari 1998.

Fitrah, 41, juga merupakan peneraju Perhimpunan Muslimah KL-Jepun sejak 2003 merasakan titik tolak kepada penubuhan persatuan untuk kaum Muslimat Jepun ini atas kesedaran beliau tentang kepentingan mempertajamkan ilmu agama dan Al-Quran apabila bergelar Muslim.

Alhamdulillah, dengan sokongan dari wakil Persatuan Muslim Jepun di Malaysia, Ustaz Abdul Wasei Haruka Kimura, kelas-kelas pengajian Islam berjaya dilaksanakan sekali gus mengeratkan hubungan silaturahim sesama ahli.

Dahulu, pemahaman saya tentang agama itu kabur tetapi menerusi al-Quran, saya temui jawapan yang jelas. Alhamdulillah, Allah telah membuka pintu hati saya. Akui Fitrah.

Wanita ini menjejak kaki di bumi Malaysia pada Februari 1999 kerana mengikuti program pengajian Al-Quran anjuran Majlis Dakwah Islamiah Rantau Asia Tenggara dan Pasifik (RISEP) selama sebulan. Fitrah dan seorang teman senegaranya mengambil keputusan menyambung pengajian dengan biaya sendiri. Akhirnya mendapat peluang mengajar bahasa Jepun kepada pelajar-pelajar tajaan Majlis Amanah Rakyat (Mara) sehingga ke hari ini.

Di bumi Malaysia ini jugalah menyaksikan detik bersejarah buat anak kelahiran Pulau Shikoku, Jepun ini yang pernah bekerja sebagai jururawat di Osaka Jepun, mengakhiri zaman bujangnya dengan Ahmad Tajudin Abdul Zawawi, 48. Perkahwinan yang dibina atas rasa keikhlasan diceriakan dengan kehadiran anak-anak tiri yang masih kecil dan baru kehilangan ibu tersayang akibat kanser. Perkahwinan Ahmad Tajuddin sebelum ini dikurniakan empat cahaya mata iaitu Ahmad Syazwan, 20, Nor Syazwani, 19, Ahmad Syazwi, 17 dan Nor Syazwina, 12. Hasil perkahwinan dengan Fitrah mereka dikurnikan Nor Maryam, 5, dan Amir Syaaban, 2.

Menurut beliau, pemahaman dan pandangan beliau berkaitan agama semakin jelas selepas mengikuti rombongan sukarelawan perubatan Jepun ke Nepal pada 1997. Pada masa itu, usia Fitrah baru 27 tahun dan belum bergelar Muslim. Naluri suka membantu mereka yang di dalam kesusahan mendorongnya bergiat aktif dalam kerja-kerja sukarelawan terutamanya membantu penduduk dari negara-negara miskin.

Sebelum ke Nepal, saya memang giat membantu menjual produk-produk kraf dari Nepal di Osaka. Hasil jualan disalurkan untuk membantu anak-anak yatim Nepal. Pada Mei 1997, di bawah Pertubuhan Bantuan Kanak-kanak Nepal, kami seramai 20 sukarelawan menjejakkan kaki di Nepal… Kehidupan mereka yang daif, melarat, kotor dan serba kekurangan amat menyentuh hati saya. Apabila melihat mereka meminta-minta sesuatu untuk dimakan begitu, menyebabkan saya tidak menyangka ada yang lebih susah berbanding kami yang jauh merasai erti maju dan kekayaan,” katanya.

Rombongan itu meneruskan perjalanan ke sebuah perkampungan terpencil, Kampung Tharu di Chitawan yang terletak kira-kira sejam menaiki pesawat dari Kathmandu, Nepal. Sungguhpun, tidak lama di sana tetapi ia membawa kesan mendalam terutamanya dari segi gambaran kehidupan di dunia ini. Sejak itu, Fitrah mula memikirkan ketidakadilan terhadap mereka yang langsung tidak merasai kesenangan sehinggalah mereka mati. Persoalan seperti ada tidak kehidupan selepas kematian sentiasa berlegar-legar dalam fikirannya.


Sekembalinya ke Jepun, bagi Fitrah anak sulung dari 3 beradik ini dan ahli-ahli pertubuhannya sentiasa berbincang sesama ahli yang pelbagai bangsa dan negara tentang pengalaman mereka yang pernah ke Nepal.

Mereka ada sebut tentang Islam. Saya ke perpustakaan dan baca tentang Islam. Keesokannya, saya bertemu dengan seorang Muslim dan diberitahu bahawa di Masjid Kobe ada seorang Jepun yang mengajarkan Islam bernama Salwa yang telah berkahwin dengan lelaki Mesir,” katanya.

Bermula di situlah pelbagai persoalan yang membebani fikirannya terjawab satu persatu. Sesuatu yang luar biasa berlaku kepada Fitrah apabila timbul sahaja kemusykilan, beliau akan memperoleh jawapannya menerusi al-Quran.

Ini menambah keyakinan dan kepercayaan saya kepada agama Islam. Dari situ jugalah saya menyedari agama Islam adalah satu-satunya agama yang menjelaskan tentang kehidupan selepas mati itu adalah kekal secara jelas…Kehidupan di dunia adalah sementara dan ia adalah ujian kepada manusia. Lantaran itu, mereka yang benar-benar beriman dengan Allah dan Rasul, akan kekal bahagia, akui Fitrah yang mula berhadapan dengan pelbagai tekanan hebat selepas bergelar Muslim.

Menurutnya, selepas pulang bercuti dari Turki dan Syria, beliau mula selesa dengan pemakaian tudung sehingga tidak sanggup menanggalkannya apabila pulang ke Jepun dan meneruskan tugas kembali.

Saya pergi kerja seperti biasa, cuma kali ini saya memakai tudung. Pada sebelah tengah hari, ketua memanggil saya dan mempersoalkan tindakan saya… Dia juga menyuruh saya membukanya tetapi saya enggan. Akibatnya, saya diberhentikan serta merta,” jelasnya.

Setelah tidak lagi mempunyai pekerjaan di Osaka, Fitrah kembali ke Kobe di mana beliau mendalami Islam. Salwa mengesyorkan beliau mengikuti program di bawah RISEP kerana menurutnya, masanya boleh terluang dengan perkara berfaedah. Inilah yang membawanya ke Malaysia.

Alhamdulillah, saya berkenalan dengan beberapa Muslim Jepun yang sudah lama menetap di sini. Menerusi bantuan kawan, saya mendapat tawaran mengajar memandangkan guru yang sedia ada akan bersara… Saya pulang ke Jepun untuk mengikuti kursus mengajar bahasa Jepun selama 3 bulan sebelum boleh menjawat jawatan guru bahasa Jepun di MARA, akur Fitrah mengimbas solat dan doa yang dipohon selepas kehilangan pekerjaan rupa-rupanya termakbul dan dirasai sekarang ini.

Ditanya apakah yang masih dicita-citakan, Fitrah berhasrat memperbaiki kelas-kelas pengajian agama anjuran Perhimpunan Muslimah KL-Jepun dari semasa ke semasa.

Apa yang sedang saya usahakan sekarang ialah menunaikan haji kerana saya ingin benar menyaksikan kebenaran Islam di depan mata tidak sekadar dengan mengikuti sejarah keagungan Islam menerusi pembacaan. Alhamdulillah kursus haji telah saya ikuti pada tahun lepas… Di samping itu, kepada pelajar-pelajar saya yang akan bekerja di Jepun agar dapat menunjukkan Islam yang sebenar. Ini kerana masyarakat Jepun masih beranggapan, Islam adalah agama yang kasar dan ganas.

Untuk berdakwah cara tradisional bukanlah jawapannya kerana bagi saya walaupun orang Jepun tidak ada agama namun pandangan mereka tentang aspek kebersihan, penjagaan masa, hormat-menghormati dan banyak lagi adalah terbaik. Sebab itulah agak sukar untuk berdakwah, cuma yang saya harapkan ialah hidayah daripada Allah,” kata Fitrah yang merahsiakan pengIslamannya daripada pengetahuan keluarga selama setengah tahun.

Kini, alhamdulillah keluarga semakin terbuka dan menerima saya dan anak-anak termasuk anak-anak tiri dan suami. Fitrah juga meluahkan rasa syukur dan berterima kasihnya kepada suami yang begitu memahami, bertolak ansur, sentiasa menyokong, baik hati dan sentiasa ringan tulang.”

Demikianlah catatan santai di aidufitri kali ini yang disunting dari www.axx.com Insya Allah bertemu lagi akan datang…

Catatan santai: ibnuhasyim.com
(e-mail: ibnuhasyim@gmail.com)
September29, 08. KL.

Sunday, September 28, 2008

Frida Maramis: Natal/Aidul Fitri, Aku Pilih Islam.
Ibnu Hasyim
CATATAN SANTAI:

KALI ini catatan santai menukilkan catatan perjalanan batin, seorang dari keluarga Maramis, anak Kota Manado Indonesia, akhirnya dia menemui kebenaran yang hakiki.

Begini kisahnya…

“Aku dilahirkan di Kota Manado, 25 Mei 1951. Lingkungan keluargaku bukanlah tergolong orang Kristen sekuler. Tetapi mereka boleh dibilang fanatik dengan berbagai prinsip kekristenan. Papaku bernama Ernest Maramis, sedangkan papiku bernama Agustina Tanod. Terus terang saja, aku beragama Kristen lebih disebabkan faktor keturunan. Bukan karena ketaatanku sebagai pengikut Yesus Kristus. Bahkan secara pribadi kuakui, bahwa aku tidak pernah bisa memahami ajaran Kristen secara mendalam.

Yang ku ketahui, hanyalah beriman kepada Tuhan Yesus Kristus sebagai juru selamat bagi seluruh manusia, seperti tertulis di kitab Yohanes 14:6 (kata Yesus kepadanya: "Akulah jalan kebenaran dan hidup, Tidak ada seorangpun yang datang jika tidak melalui aku.") Namun sekali lagi kukatakan, apa arti dan makna sesungguhnya juru selamat di dalam Yesus, hingga kini, kuanggap hanyalah merupakan kisah Fiktif yang tidak akan pernah berubah menjadi nyata.
Masih kuingat, jika pastur membawakan khotbah pada kebaktian misa kudus, bisa dipastikan temanya berkenaan dengan "kasih Kristus" untuk semua orang.

Tetapi buatku, khotbah itu sama sekali tidak menyentuh. Apalagi sampai meresap di dalam hati dan pikiranku. Bahkan terkadang aku merasa sangat tertekan apabila harus mengikuti kebaktian di gereja, karena acara kegiatan rohani yang sering kurasakan begitu padat, hanya membuat kepalaku pening. Bagaimana tidak? Aku menyaksikan para kawula mudanya, lebih memanfaatkan pertemuan kebaktian di gereja, tak ubahnya bagaikan tempat ‘pameran busana’.

Hingga aku berkesimpulan, bahwa ajaran agama Kristen tidak mampu mengubah akhlak manusia pada jalan yang lebih baik menuju jalan kebenaran dan hidup.

Idulfitri Yang Bersahaja..

Adapun fakta lain, apabila hari Natal dan Tahun Baru tiba, umat Kristen di seluruh dunia memanfaatkan sebagai kesempatan untuk berpesta pora dan mabuk-mabukan. Natal yang suci itu, tak ubahnya bagaikan pesta maksiat. Pemandangan seperti itu, bagiku tidak asing lagi. Mungkin ini sudah menjadi tradisi untuk orang-orang kawanua (sebutan penduduk asli Manado). Sungguh aku merasa sedih dan sangat terpukul apabila menyaksikan kenyataan ini.

Sejak aku mula meragukan isi yang terkandung dalam Alkitab, bersamaan dengan kondisi seperti ini, aku merasa lebih akrab bersahabat dengan kawan-kawan yang beragama Islam. Tentu saja ada hal yang sangat menyentuh nuraniku. Terutama ketika umat Islam mendengarkan seruan untuk menunaikan ibadah Shalat melaui Adzan di masjid atau pun mushalla. Entah mengapa, sekalipun aku masih penganut agama kristen, tetapi bila adzan dikumandangkan dengan alunan suara yang indah, maka hati dan jiwa ini, terasa begitu damai dan sejuk.

Penduduk di kota Manado dan Minahasa mayoritas beragama Kristen. Namun, sudah menjadi suatu kebiasaan di daerahku, kalau umat Islam merayakan Idul Fitri, kami umat Kristen memberi ucapan selamat Natal. Pada kesempatan seperti ini, aku mulai membandingkan perayaan Natal dengan Hari Raya Idul Fitri. Perbedaan jelas sekali. Umat Islam tampak sangat bersahaja, dan aku dapat merasakan bahwa umat Islam memanfaatkan hari yang suci itu sebagai bagian dari ibadah menuju ketakwaan.

Setelah aku menempuh perjalanan batin yang cukuk melelahkan, karena harus menerobos berbagai rintangan dari keluarga besar Maramis. Alhamdulillah, tepat pada hari Jum'at tanggal 24 Maret 1978, kutinggalkan agama anutanku yang lama (Katholik), dan secara ikhlas masuk agama Islam di Masjid Agung Sunda Kelapa Jakarta. Pengucapan ikrar dua kalimat Syahadat dibimbing Bapak H. Alamsyah Ratuperwiranegara mantan Menteri agama RI. Akhrinya aku memilih Islam berkat bimbingan almarhum suamiku Hayatuddin Ahmad Tapitapi yang memang sudah beragama Islam, karena suamiku berasal dari "Ternate",

Kini nama Islamku Frida Maramis. Sekarang aku hidup bersama ketiga putriku. Insya Allah, melalui kesaksianku dalam rubrik Mengapa Aku Pilih Islam, bisa bermanfaat untuk makin memperkuat benteng pertahanan iman dan Islam kita, sebagaimana firman Allah SWT. dalam QS. Al. Maaidah ayat 3,

Pada hari ini
telah kusempurnakan untuk kamu agamamu,
dan telah kucukupkan kepadamu nikmat-Ku,

dan telah kuridhai Islam itu agama bagimu.

[Yusuf Syahbuddin Maramis/Albaz]

-Dari Rubrik ‘Mengapa Aku Pilih Islam’,
yang pernah dimuat di Tabloid Jumat,
Indonesia.

Demikianlah catatan santai di aidufitri kali ini. Insya Allah bertemu lagi akan datang…

Catatan santai: ibnuhasyim.com
(e-mail: ibnuhasyim@gmail.com)
September28, 08. KL.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails