Saturday, February 10, 2024

Presiden PAS 'Bapa Gerakan Islam' & Israel biaDAP..

 

Barisan tokoh Islam yang menyertai Seminar Taufan al-Aqsa membuka Tirai Minggu al-Quds Sedunia kali ke-4, di KUIZM, Kuala Lumpur pada hari ini, 6 Feb 2024.

Tuan Guru Abdul Hadi ‘Bapa Gerakan Islam’ 

KUALA LUMPUR: Presiden PAS, Tan Sri Tuan Guru Abdul Hadi Awang boleh dianggap sebagai ‘Bapa Gerakan Islam’ yang ada pada masa ini.


Itu kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang ahli perniagaan dari Mesir, Datuk Ahmad Amir Ali dalam Seminar Taufan al-Aqsa Pembuka Tirai Minggu al-Quds Sedunia kali ke-4, Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (Akademi Pendidikan KUIZM), di sini, hari ini.

Seminar yang dipengerusikan oleh Naib Ketua Dewan Ulama PAS Negeri Selangor, Ustaz Imran Selamat itu diadakan di Kolej Universiti Islam Zulkifili Muhammad, pagi tadi.

Ahmad menyatakan bahawa Tuan Guru Abdul Hadi bukan sahaja mewakili gerakan Islam di negara ini, bahkan dunia Islam seluruhnya lebih-lebih lagi dalam menyokong perjuangan Palestin terhadap kekejaman Israel.

Menurut beliau, banyak negara Islam memilih untuk berdiam diri mengenai isu tersebut tetapi bukan negara Malaysia, Yaman dan Turkiye.

“Sebab itu saya puji pendirian pemerintah negara Malaysia dan Turkiye kerana mempunyai pendirian yang berani dalam menyatakan sokongan kepada perjuangan rakyat Palestin,” katanya.

Turut hadir ialah wakil Persatuan Ulama Palestin Dr. Nawwaf Takruri;  Rektor Kolej Universiti Islam Universiti Zulkifili Muhammad Ustaz Azhar Yahya; ulama dari Yaman, Dr. Abdullah Abdul Majid al-Zindani, wakil ulama dari Algeria, Syeikh Nuruddin La’muri; wakil Persatuan Ulama Palestin di Malaysia, Dr. Ridwan Jamal al-Atrash; dan ulama dari Turkiye, Syeikh Su’at Yassin serta Ketua Dewan Ulama PAS Negeri Selangor, Dr. Mohd Zambri Mohd Zainuldin.

Sementara itu, Nawwaf menyatakan bahawa serangan terhadap Al-Aqsa juga berlaku sejak beberapa tahun negara-negara Arab cuba memulakan normalisasi dengan negara haram Israel itu sendiri.

Menurut beliau, tindakan tersebut hanya terpaksa dihentikan apabila semakin ramai rakyat negara-negara tersebut mula bangkit setelah bermulanya pembunuhan berskala besar oleh pihak tersebut terhadap rakyat Palestin.

“Jadi, negara-negara Arab terpaksa akur dengan gesaan ramai rakyat mereka agar tidak mengkhianati perjuangan rakyat Palestin yang menuntut kemerdekaan.

“Namun begitu, ramai pihak menyatakan al-Aqsa sedang ditawan tetapi hakikatnya sebahagian negara Islam juga begitu kerana tidak mampu bertindak secara berskala besar bagi menghadapi isu sebegini gara-gara faktor politik dan ekonomi yang berkaitan dengan negara-negara yang bersekutu dan menyokong negara haram penjajah itu,” ujarnya.

Beliau dalam pada itu merakamkan penghargaan kepada Tuan Guru Haji Abdul yang sentiasa menyokong perjuangan Palestin walau apa pun keadaan.

Semenatara, Mohd Zambri pula mengalu-alukan kehadiran delegasi ulama ke Selangor dan Wilayah Persekutuan kerana memberi sokongan terhadap perjuangan rakyat Palestin.

Beliau yang juga merupakan Ahli Dewan Negeri Sungai Burong menyatakan kekesalannya atas sikap negara-negara Islam yang bermazhab Sunni kerana hanya berpeluk tubuh mengenai isu Palestin.

“Ini berbeza dengan kumpulan pejuang berlainan mazhab di Lubnan dan Yaman yang menghulurkan bantuan secara terang-terangan terhadap pejuang Palestin,”  katanya ketika memberikan ucapan penutup majlis tersebut.

Beliau turut memetik kata-kata seorang pejuang Palestin yang tular sebelum ini iaitu mereka tidak mengharapkan bantuan ketenteraan negara-negara Arab pada masa ini tetapi cukup hanya sekadar memberikan bekalan air bersih.


“Jadi, saya mengharapkan pertemuan ini bukanlah yang terakhir dan semoga acara yang bersifat tahunan ini bakal menjadi pemangkin untuk kebangkitan umat ini dalam perjuangan membebaskan bumi Palestin,” katanya.  HARAKAHDAILY  6/2/2024

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Presiden PAS 'Bapa Gerakan Islam' & Israel biaDAP..  


(i) Israel teruskan serangan di tengah-tengah desakan gencatan senjata

Foto yang diambil dari Rafah di selatan Semenanjung Gaza menunjukkan kepulan asap di atas bangunan di Khan Yunis berikutan pengeboman Israel pada 5 Februari 2024. - Foto AFP

BAITULMAQDIS: Israel meneruskan pertempuran di utara Semenanjung Gaza semalam di tengah-tengah gesaan antarabangsa yang semakin meningkat untuk disegerakan gencatan senjata.

Dalam kemas kini operasi terbarunya, Pasukan Pertahanan Israel (IDF) melaporkan tenteranya kembali ke kawasan tempat mereka beroperasi sebelum ini.

Sejak beberapa minggu lalu, serangan di utara Semenanjung itu telah berkurangan berikutan penegasan Israel untuk mendapatkan kawalan ke atas kawasan berkenaan, sekali gus menyaksikan orang yang kehilangan tempat tinggal berharap boleh kembali ke rumah mereka.

"Pasukan yang beroperasi di bawah bahagian itu menghalang Hamas daripada membina semula keupayaannya," Komander Divisyen ke-162 IDF, Itzik Cohen, berkata dalam kemas kini itu, sambil menegaskan pasukan itu memperhebatkan operasi ke atas Hamas yang tinggal di kawasan itu.

Pada hujung minggu, sekurang-kurangnya 20 rakyat Palestin terbunuh dalam serangan Israel ke atas Rafah, sebuah bandar yang sebelum ini ditetapkan sebagai zon selamat oleh tentera Israel.

Lebih separuh daripada lebih dua juta penduduk Gaza melarikan diri ke Rafah, menurut Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan di wilayah Palestin yang diduduki.

Sekurang-kurangnya 133 rakyat Palestin terbunuh dan 205 cedera di Gaza sejak 24 jam lalu, Kementerian Kesihatan yang dikendalikan Hamas melaporkan awal pagi semalam.

Kementerian itu berkata lebih 27,478 rakyat Palestin terbunuh dan 66,835 lagi cedera akibat serangan Israel ke atas Gaza, yang dicetuskan oleh serangan mengejut Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober 2023.

Pada pagi semalam, konvoi bantuan makanan terkena tembakan Israel ketika menunggu untuk bergerak ke utara Gaza, menurut Agensi Bantuan dan Kerja PBB bagi Pelarian Palestin (UNRWA).

"Syukurlah, tiada siapa yang cedera," Tom White, pengarah hal ehwal UNRWA di Gaza, menulis dalam satu catatan di platform media sosial X.

Sumber keselamatan Israel memberitahu Xinhua bahawa tentera sedang menyemak laporan itu tanpa memberikan maklumat lanjut.

Sementara itu, Menteri Luar Perancis Stephane Sejourne, semalam pada sidang media ketika lawatan rasmi pertamanya ke Israel menggesa Israel memudahkan "gencatan senjata segera" dan "kemasukan besar-besaran" bantuan ke Gaza.

Ketika pengantara Qatar, Mesir dan Amerika Syarikat sedang menunggu jawapan daripada Hamas kepada tawaran gencatan senjata, termasuk pembebasan tebusan, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu memberitahu parti sayap kanannya, Likud bahawa perang tidak hampir berakhir.

"Matlamat kami adalah kemenangan sepenuhnya ke atas Hamas. Kami akan membunuh kepemimpinan Hamas. Oleh itu, kami mesti terus bertindak di semua kawasan di Semenanjung Gaza," katanya. - AGENSI


(ii) Ingat ke di Pelestin saja rumah penduduk dirobohkan,di M'sia pun ada? Kini giliran
penduduk Kg Sungai Chinchin pula..
Detik-detik premis milik penduduk Kampung Sungai Chinchin dirobohkan. (FOTO ihsan Ketua Kampung Desa Mukmin Warisan, Najib Mohktar)
GOMBAK: Giliran penduduk Kampung Sungai Chinchin di sini pula menjadi mangsa seterusnya demi pembangunan projek pembinaan Laluan Rel Pantai Timur ECRL.Pendedahan terbaharu itu dibuat Ketua Kampung Desa Mukmin Warisan, Najib Mohktar yang berkata, kejadian serupa dialami sebelum ini oleh penduduk  kampung Desa Mukmin Warisan apabila kediaman mereka telah dirobohkan […]

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

Wednesday, February 07, 2024

Batal & pulaukan Konsert Ed Sheeran di KL Runcing, Al-Quds.Kerajaan digesa batalkan Konsert Ed Sheeran di KL

KUALA LUMPUR: Kerajaan menerusi Kementerian Komunikasi dan Kementerian Digital digesa untuk menghormati fatwa dan pandangan para mufti yang sudah pasti memberikan pandangan hukum-hakam berkaitan syarak demi kebaikan kita umat Islam.

Ketua Pemuda PAS Negeri Selangor, Ustaz Mohamed Sukri Omar berkata, pihaknya menyokong dan mendokong sepenuhnya pandangan Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor.

Menurut beliau, Dr Wan Salim telah menggesa agar pihak kerajaan mengambil kira secara serius pandangan mufti sebelum membenarkan sebarang acara hiburan termasuk konsert diadakan.

“Mufti Pulau Pinang juga turut menyeru agar umat Islam memulaukan sebarang konsert yang menyanggahi syariat Islam dan mengingatkan umat Islam ditegah untuk bekerjasama dalam perkar membawa dosa dan maksiat seperti dinyatakan di dalam al-Quran.

“Apa yang sangat dikesali, Kerajaan Madani ini langsung tidak mempunyai sensitiviti dan sangat jinak untuk membiarkan penganjuran konsert melibatkan artis luar negara yang jelas mempamerkan sokongan mereka terhadap LGBT,” ujarnya.

Pada 24 Februari nanti akan berlangsung sebuah konsert antarabangsa, Ed Sheeran yang akan diadakan di Stadium Nasional Bukit Jalil di mana tiket-tiket sedang dijual pada masa kini dengan harga serendah RM198 sehingga RM1,388.

Katanya, apabila tiket sudah dijual bermakna kebenaran penganjuran sudah pun diberikan dan menegaskan bahawa apabila Mufti sangat risau dengan penganjuran konsert ini sudah tentu ada sebabnya.

“Ed Sheeran merupakan seorang individu yang jelas menyokong budaya luar tabiee iaitu LGBT, malah pernah membalutkan dirinya dengan bendera pelangi yang cukup sinonim dengan kelompok LGBT sewaktu mengadakan konsert sebelum ini. Cukup bahaya!

“Sebelum ini, kami turut menentang keras penganjuran konsert band Coldplay yang terkenal dengan pembawakan LGBT. Namun, mengapa kerajaan seolah-olah tidak serik dengan masih membiarkan artis luar yang terpalit dengan budaya sonsang ini datang ke Malaysia?

“Ibarat bapa kencing berdiri, anak kencing berlari. Rakyat Malaysia sungguh kecewa dengan pendirian Perdana Menteri yang sebelum ini tidak ambil kisah dengan suara rakyat untuk membatalkan konsert Coldplay.

“Malah lebih mengecewakan, PMX sendiri mengalu-alukan kedatangan Coldplay ke Malaysia. Adakah kerajaan sedang menormalisasikan sesuatu?” soal beliau yang juga Pengarah Pilihan Raya Pemuda PAS Malaysia.

Ustaz Sukri turut merakamkan penghargaan kepada Mufti Pulau Pinang kerana tegas memberikan pandangan untuk kebaikan ummah dan mengingatkan kerajaan dan pihak yang terlibat agar tidak bersikap defensif untuk mempertahankan penganjuran konsert ini.

“Batalkan sahaja! Dewan Pemuda PAS Selangor juga menggesa Kerajaan PH-BN menghormati nasihat yang diberikan oleh para mufti dan ulama,” desak beliau.

Tempelaknya, sikap membakulsampahkan pandangan mufti ini menunjukkan PH-BN sebenarnya tidak ikhlas memperjuangkan Islam di tanah air tercinta ini. (Harakah)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Batal & pulaukan Konsert Ed Sheeran di KL  Runcing, Al-Quds.  


(i) Jom Palestin bebas merdeka! Minggu Al-Quds Sedunia. 


KUALA TERENGGANU: Sambutan Minggu Al-Quds Sedunia keempat pada tahun ini membawa tema ‘Al-Quds Membebaskan Kita!’.

Pengerusi Aid4Palestin, Muhammad Khalil Abdul Hadi berkata, tujuan utama minggu Al-Quds diadakan untuk memberikan kesedaran kepada umat Islam dan rakyat Malaysia tentang isu pembebasan Baitul Maqdis. Lebih daripada 32 negara dan 160 organisasi yang terlibat dalam Minggu Al-Quds Sedunia. 

Lanjut sila rujuk '‘Al-Quds Membebaskan Kita!’ tema Minggu Al-Quds Sedunia' HARAKAHDAILY 1/2/2024


(ii) Ekonomi negara runcing, k'jaan X ajoh -Muhyiddin Yassin.

KUALA LUMPUR: Ekonomi negara ketika ini disifatkan berada pada situasi yang menjejaskan golongan pengguna dan peniaga dalam keadaan sudah sedia dihimpit dan dibebani dengan pelbagai kenaikan kos sara hidup.


Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin memetik Indeks Harga Pengeluar Malaysia (IHPR) yang terus merekodkan aliran negatif 1.3 peratus pada Disember 2023 berbanding negatif 1.5 peratus pada November tahun sama.

Katanya, walaupun ada sedikit kenaikan, namun IHPR masih berada dalam lingkungan ‘wilayah negatif’ yang bermaksud permintaan dari luar negara amat rendah di bawah paras asas.

Kesannya ujar beliau, para pengilang domestik yang terjejas terpaksa mengurangkan pengeluaran produk masing-masing di mana masalah ini ada kaitan dengan kemerosotan pendapatan eksport dan kenaikan kos import.

Lanjut sila rujuk '‘Ekonomi negara kian meruncing, kerajaan acuh tak acuh" -HARAKAHDAILY 1/2/2024

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

'Pemikiran Kreatif ' di masjid, fenomena terkini. Tapi..

 

Situasi solat Subuh di Masjid Sultan Iskandar Bandar Dato' Onn, Johor Bahru, semalam. (Kredit foto: Facebook Waqaf An-Nur)

Pemikiran kreatif tarik jemaah solat Subuh di masjid

KUALA TERENGGANU: Program ‘Subuh Macam Jumaat’, ‘Semarak Subuh’ dan seumpamanya telah menjadi fenomena akhir-akhir ini.

Banyak masjid telah dibanjiri dengan jumlah ahli kariah lebih ramai daripada biasa untuk solat Subuh secara berjemaah termasuk kanak-kanak.

Dilaporkan, ada masjid yang terpaksa mengadakan solat Subuh dua kali kerana jemaah yang hadir terlalu ramai.

Dr Azman Ibrahim.

Bagi Pengerusi Jawatankuasa Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Keterjaminan Makanan dan Komoditi Negeri Terengganu, Dr Azman Ibrahim, masjid yang ada kemampuan kewangan, molek benar menyediakan sarapan pagi sedap-sedap untuk jemaah yang hadir solat Subuh.

“Penuh masjid tak apa. Saya yakin ramai akan infaq demi nak tengok masjid dimakmurkan,” ujarnya dalam satu hantaran di laman sosialnya.

Katanya, manfaatkanlah apa cara sekalipun untuk mengajak orang ramai mari masjid.

Menurutnya, ada masjid bagi hadiah basikal untuk anak-anak yang istiqamah sembahyang subuh di masjid dan ada juga masjid yang menyediakan bas untuk hantar anak-anak ke sekolah.

“Ibu bapa hanya bawa anak-anak mari solat Subuh di masjid siap beruniform sekolah, lepas itu mereka boleh pergi kerja,” ujarnya yang juga Adun Jabi.

Tambahnya, urusan anak-anak ke sekolah akan dihantar dengan bas yang disediakan selepas makan sarapan pagi di masjid.

Beliau berkata, pemikiran kreatif seperti itu menarik untuk dicontohi.

Kata Dr Azman lagi, wang masjid bukan untuk disimpan dan dilaporkan dengan jumlah yang banyak dalam mesyuarat akhir tahun.

“Jemaah infaq kerana nak tengok wang tersebut dibelanjakan agar mereka juga ada saham pahala,” katanya lagi. – HARAKAHDAILY 21/1/2024

Komen Weblog Ibnu Hasyim: 'Pemikiran Kreatif ' di masjid, fenomena terkini. Tapi..


(i) Lihat komen ini. Bertembung ideologi DAP dengan Islam di M'sia 

Lengkapnya, sila rujuk 'Pertembungan ideologi DAP dengan Islam' -MUHAMMAD MUJAHID IR HAJI MOHAMMAD FADZIL – HARAKAHDAILY 19/1/2024.


(ii) Lihat juga komen ini, rujuk 'PAS masa depan politik Malaysia', – HARAKAHDAILY 21/1/2024. 


(iii) 'Saya terkejut rumah rakan yang kosong 10 tahun diceroboh, didiami warga asing'
Warga asing yang menceroboh dan mendiami rumah dibiarkan kosong sejak 10 tahun lalu kerana pemiliknya tinggal di Pantai Timur. Foto ihsan FB Srilabu Kedah

KUALA LUMPUR: Seorang lelaki terkejut apabila mendapati rumah kenalannya di Puchong, Selangor, yang dibiarkan kosong sejak 10 tahun lalu diceroboh dan didiami warga asing.

Lelaki terbabit yang memuat naik kisah itu menerusi akaun Facebook miliknya, Srilabu Kedah, berkata kejadian itu diketahui selepas kenalannya yang tinggal di Pantai Timur itu meminta dia menjualkan rumah jenis pangsapuri berkenaan.

Katanya, dia yang mahu menguruskan penjualan pangsapuri berkenaan terkejut selepas mendapati rumah itu didiami warga asing ketika datang meninjau kediaman itu.

"Kawan kepada sahabat saya yang tinggal di kampungnya di Pantai Timur meminta saya menjualkan unit pangsapurinya di Puchong yang dibiarkan kosong sejak 10 tahun lalu.

Komen Weblog Ibnu Hasyim perkara (iii): Itu baru kes pendatang haram masa kini. Rumah kosong diceroboh, dan didiami warga asing.

Bagaimana dengan puak keturunan warga asing yang diberi kuasa politik, kuasa memerintah dan akhirnya menghambat pribumi negara tersebut secara halus dan kasar. Contohnya seperti pribumi Melayu di Singapura, pribumi Palestin di tanah Arab, bahkan dituduh pengganas di negara sendiri Atau sebagai 'pemain api perkauman' kalau diMalaysia. Biadap dan keterlaluan sungguh mereka..

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

Monday, February 05, 2024

Agenda LGBT, seperti Israel guna seks.. Ditangkap di taman laut?

Gambar atas:Tuan Ibrahim Tuan Man. Gambar bawah: Fadeev menuduh penduduk Palestin memalsukan kematian untuk mendapat perhatian pihak media. - Newsflash

Bantah konsert yang promosi agenda LGBT, liar dan hedonisme

KUALA LUMPUR: Konsert hiburan artis yang mempromosi nilai bertentangan dasar negara dan budaya tempatan seperti membawa agenda LGBT, liar dan hedonisme mestilah tidak dibenarkan dan ditentang sama sekali.

Timbalan Presiden PAS, Dato’ Sri Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man menegaskan, semua pihak harus jelas hala tuju dan masa depan yang mesti dibina ke atas negara dan rakyat selari dengan dasar kebudayaan nasional sedia ada.

Tegas beliau, hakikatnya Islam tidak menghalang hiburan kerana ia telah wujud dalam masyarakat termasuk kaum Muslimin sejak zaman Rasulullah SAW lagi, oleh itu dasar hiburan negara mestilah ke arah budaya ketimuran berteraskan Islam.

Ahli Parlimen Kubang Kerian itu menjelaskan, garis panduan hiburan yang telah ditetapkan pihak berkuasa mestilah diikuti dalam penganjuran konsert sebagaimana terdapat di bawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

“Hiburan tidak dihalang dalam Islam, kita (PAS menerusi pentadbiran Kerajaan Negeri Kelantan) pernah di era Tan Sri Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat (almarhum) menganjurkan konsert artis Mawi di Kota Bharu,” imbaunya.

Beliau mengulas bantahan PAS terhadap konsert artis antarabangsa, Ed Sheeren yang bakal diadakan di Kuala Lumpur di mana artis itu diketahui berlatarbelakang dan mempromosikan unsur LGBT dalam persembahannya di seluruh dunia.

Bagaimanapun, bantahan PAS itu dipertikaikan oleh bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar yang mendakwa Naib Presiden PAS, Datuk Ustaz Idris Ahmad ketika sebagai Menteri Agama hanya meminta konsert dikurangkan.

Terdahulu, teguran agar membatalkan konsert itu turut disuarakan Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor, namun Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil mengumumkan bahawa konsert tersebut akan tetap diteruskan.

Sebelum ini juga penganjuran konsert kumpulan artis antarabangsa pernah ditegur Mufti Wilayah, Prof Datuk Dr Luqman Abdullah, namun Perdana Menteri, Dato’ Seri Anwar Ibrahim menyatakan itu hanya pendapat bukan fatwa. – HARAKAHDAILY 2/2/2024  

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Agenda LGBT, seperti Israel guna seks.. Ditangkap di taman laut?

(i) Israel guna video seksi askar wanita untuk pulihkan imej.

TEL AVIV, ISRAEL – Tentera Israel dikecam netizen kerana berkongsi beberapa video yang memaparkan askar wanitanya berpakaian seksi bagi menggambarkan kononnya mereka bukan pihak yang kejam, lapor akhbar The Sun semalam.

Video yang dimuat naik di akaun TikTok Tentera Pertahanan Israel (IDF) itu menunjukkan beberapa wanita seksi yang didakwa askar Israel sedang menari sambil memegang senjata api.

Salah seorang daripada mereka, Natalia Fadeev, mendakwa dia bertugas sebagai polis simpanan IDF selama tiga tahun.

Dalam satu klip videonya, wanita itu menuduh penduduk Palestin memalsukan kematian untuk mendapat perhatian pihak media.

“Saya berbangga kerana berkhidmat sebagai polis tentera selama tiga tahun di IDF. Sekarang sila beritahu saya, adakah saya kelihatan seperti seseorang yang sanggup mencederakan orang awam yang tidak bersalah?

“Berhenti menyebarkan penipuan mengenai Israel. Kami mempunyai anggota tentera yang paling bermoral!” tulis wanita itu dalam satu daripada hantarannya.

Video-video yang dimuat naik menerima kecaman netizen yang meluahkan rasa marah mereka atas kezaliman Israel terhadap penduduk Palestin selain ada yang mempersoalkan ketulenan status wanita-wanita itu sebagai tentera.

“Adakah anda seorang tentera? Tentera tidak bermain TikTok,” tulis seorang netizen.

“Berapa ramai orang yang kamu telah tembak?” kata seorang lagi pengguna. – AGENSI 


(ii) Ini, nakal, di majlis libat urus bersama nelayan Terengganu.  

Foto daripada portal rasmi Jabatan Perikanan Malaysia

'Ditangkap bukan kerana berlindung di taman laut'

KUALA TERENGGANU: Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Indutsri Asas Tani, Keterjaminan Makanan dan Komoditi negeri, Dr Azman Ibrahim menyifatkan soalan yang dikemukakan oleh peserta pada satu majlis libat urus bersama nelayan sebagai ‘nakal’.

(Selanjutnya, sila rujuk 'Ditangkap bukan kerana berlindung di taman laut' -– HARAKAHDAILY 1/2/2024) 

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails