Saturday, September 09, 2017

Bantu Rohingya, Arahan Surat Pekeliling Dari Banda Aceh..Konflik yang berlaku di Rakhine State yang menyebabkan etnik Rohingya dibantai oleh Junta Tentera Myanmar telah menjadi korban. Berdasarkan itu, Walikota Banda Aceh, Aminullah Usman dalam waktu dekat akan mengeluarkan pekeliling untuk membantu mereka.

Pekeliling yang dikeluarkan akan meminta semua pegawai penjawat awam (PNS) berada di barisan pemerintahan Banda Aceh untuk mengetepikan sedikit harta. Kemudian dana yang dibangkitkan akan diserahkan kepada Aksi Cepat Tanggap (ACT) Aceh untuk diagihkan kepada Rohingya.

Begitu juga, Walikota meminta semua penduduk Kota Banda Aceh, juga dapat menggerakkan dana. Maka umat Islam Rohingya yang dipindahkan oleh tindakan genosida oleh tentera Myanmar dapat dibantu.

"Mereka saudara kita yang sedang ditimpa musibah saat ini memerlukan bantuan nyata dari kita. Saya minta warga dan aparatur bandar memberikan sumbangan," kata Aminullah Usman saat menerima kedatangan Senior Vice President ACT Indonesia Syuhelmaidi Syukur, Jumat (8/9).

Terutama untuk pangkat alat itu, Aminullah berkata ia akan mengeluarkan Datuk Bandar pekeliling untuk penggalangan dana secara sukarela. Oleh itu, beliau meminta ACT untuk segera membuka akaun supaya dana itu tidak lama lagi akan diedarkan oleh penduduk dan aparatus bandar.

"Saya meminta ACT untuk membuka akaun di bank supaya dana boleh disumbangkan dengan segera," katanya memohon.

Menurut Aminullah, sebagai warga negara Banda Aceh sesama penduduknya sangat prihatin terhadap tragedi kemanusiaan yang dialami oleh kaum Muslim Rohingya.

"Kita boleh merasakan bagaimana keadaan saudara kita yang harus mengungsi, bahkan kehilangan harta dan nyawa. Kita juga pernah merasakan keadaan ini ketika musibah gempa dan tsunami tahun 2004 lalu, dan saudara kita dari berbagai belahan dunia ikut membantu," ungkap Aminullah.

Sementara itu, Naib Presiden ACT Indonesia Syuhelmaidi Syukur juga melaporkan kepada wali kota keadaan terkini yang berlaku di Myanmar. Beliau juga menyampaikan langkah-langkah yang telah diambilnya untuk membantu umat Islam Rohingya, seperti mengedarkan makanan asas, pakaian dan ubat, membina tempat perlindungan kemanusiaan dan tindakan sebenar yang lain. (IH)


Klik di sini..
Lihat sebelum ini..

E-Buku IH-61: P.Kebajikan B/Aceh M'sia

E-Buku IH-61: P.Kebajikan B/Aceh M'sia

Friday, September 08, 2017

Jom Lawat Kota Mekah, Kesan Sejarah Islam.

mekah

‘Askar tembak kami tanpa belas kasihan’


REUTERS - PENDUDUK tempatan melihat pelarian Rohingya tiba di pantai selepas menyeberangi sempadan Bangladesh-Myanmar dengan menaiki bot merentasi Teluk Bengal di Teknaf, Bangladesh semalam.


KUTAPALONG, Bangladesh – Penduduk kampung mendakwa askar datang terlebih dahulu dan melepaskan tembakan tanpa belas kasihan sebelum disertai orang awam membakar rumah dan merompak harta benda mereka.
Mereka antara 20 orang Islam dan Hindu yang ditemu bual di Bangladesh dan menceritakan bagaimana mereka dipaksa keluar dari kampung Kha Maung Seik di Negeri Rakhine, 25 Ogos lalu.
“Askar membawa beberapa orang penganut Buddha Rakhine bersama mereka dan membakar kampung kami.
“Kesemua orang Islam di kampung kami kira-kira 10,000 orang telah melarikan diri. Sebahagian mereka ditembak dan selebihnya tiba di sini. Tiada seorang pun yang tinggal,” kata Kadil Hussein, 55.
Kadil tinggal bersama beratus-ratus pelarian yang baharu tiba di penempatan pelarian Kutapalong yang telah menempatkan beribu-ribu penduduk Rohingya.
Hampir 150,000 etnik Ro­hingya tiba di Bangladesh sejak 25 Ogos lalu apabila Tentera Penyelamat Arakan Rohingya (ARSA) melancarkan sera­ngan terhadap askar di Rakhine.
Reuters menemu bual penduduk kampung Kha Maung Seik dan kampung-kampung berdekatan yang menggambarkan pembunuhan dan pembakaran rumah yang berlaku.
Salah seorang pelarian, Body Alom, 28 berkata, dia bersembunyi di dalam hutan bersama beribu-ribu yang lain apabila askar-askar itu tiba. Dia menunggu selama beberapa jam sebelum keluar mencari ahli keluarganya. – AFP


AFP - PELARIAN Rohingya dari negeri Rakhine bergerak menuju ke sempadan Bangladesh untuk mencari perlindungan semalam.
Klik di sini..

Tabah Merentasi 11 Negara, Termasuk Umrah Bermotosial.


TANPA kesungguhan, kesabaran, sikap toleransi dan semangat kerjasama, perjalanan sejauh itu mungkin sekadar idea di atas kertas. Apatah lagi kalau perjalanan tersebut melibatkan urusan yang lebih besar iaitu menjadi tetamu Allah di Tanah Suci Mekah.
Mod pengangkutan yang pantas dan mudah tidak dipandang. Motosikal juga yang mahu digunakan lantaran mencari kelainan pengisian perjalanan. Kepada 11 penunggang jentera berkuasa tinggi itu, satu lembaran dan rekod baru telah dicipta pada 14 Mei lalu.
Program yang dikenali sebagai Ekspedisi 1Malaysia Kembara Ke Bumi Suci 2010 itu adalah anjuran Israq Adventure Sdn. Bhd.
Selaku pengendali bermotosikal tempatan yang berpengalaman dalam menganjurkan siri pengembaraan di dalam dan luar negara, kembara bermotosikal itu mengimbas sirah junjungan Nabi Muhammad S.A.W dan umat Islam dalam melaksanakan ibadah haji dengan menaiki unta.
“Sekurang-kurangnya dengan cara ini kita dapat memahami kesusahan yang dilalui oleh umat Islam terdahulu untuk menunaikan Rukun Islam kelima itu.
“Pengembaraan ke Mekah merupakan perjalanan yang sangat mencabar dan para peserta diuji dengan pelbagai rintangan serta dugaan,” kata Pengurus Israq Adventure, Azman Baharuddin, 47.
Katanya, kembara yang turut mendapat sokongan pelbagai pihak dalam merealisasikan hasrat murni itu bermula daripada cetusan idea Pengarah Ekspedisi, Nahrawi Marzoki, 54, pada tahun 2008.
Setahun selepas itu terbentuklah satu pentadbiran jawatankuasa ekspedisi termasuk mengadakan kerja-kerja tinjauan jalan, kerja-kerja dokumentasi dan logistik dalam menjayakan ekspedisi yang menelan belanja kira-kira RM500,000.
“Persiapan rapi dilakukan sebelum memulakan langkah menghadapi cabaran getir termasuk persediaan dari segi fizikal dan mental, jadual, persiapan dan persediaan motosikal agar perjalanan yang dilalui berjalan lancar,” ujarnya.


PELBAGAI permukaan laluan telah direntasi, dari tanah berpasir hinggalah kawasan bukit bukau.
Majlis pelepasan peserta konvoi secara rasminya disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di pekarangan Menara Dato’ Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur pada 11 Mei. Majlis itu turut dihadiri oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Memulakan pengembaraan pada 14 Mei dari Kuala Lumpur, perjalanan yang dilalui adalah sejauh 17,800 kilometer (km) dalam tempoh 55 hari. Peserta selamat tiba di Tanah Suci Mekah pada 29 Jun dan mengerjakan ibadah umrah selama seminggu sebelum pulang ke tanah air pada 6 Julai.
Dalam menjayakan misi tersebut, mereka merentasi 11 negara iaitu bermula dengan Thailand, Laos, China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turki, Syria, Jordan dan Arab Saudi (berakhir di Mekah).
Memasuki negara pertama di Thailand, kumpulan ekspedisi memulakan cabaran pertama apabila menempuhi perjalanan sukar ketika merentasi Bangkok, Thailand.
Negara tersebut ketika itu menghadapi krisis politik. Namun, tiada sebarang kejadian buruk berlaku sebaliknya mereka meneruskan perjalanan dengan selamat untuk memasuki Laos.
Di Laos, kumpulan konvoi meneruskan cabaran dengan melalui beberapa daerah yang mengalami masalah kerosakan jalan dan melalui kawasan berbukit-bukau.
Layanan istimewa
Mengakui pengembaraan tersebut cukup berbeza dan amat bermakna, Azman menjelaskan, ekspedisi itu turut menjalankan aktiviti ziarah sepanjang perjalanan.
“Antara misi penting yang berjaya dicapai ialah singgah dan menziarah 40 buah masjid utama termasuk lima masjid tersohor iaitu Masjid Xian, Masjid Kalon (Uzbekistan), Masjid Umayyad (Syria), Masjid Nabawi dan Masjidil Haram di Arab Saudi.
“Para peserta juga berpeluang mengunjungi bandar dan tempat peninggalan sejarah zaman kegemilangan Islam antaranya melawat kampung halaman cendekiawan Islam tersohor, Imam Al-Bukhary di Uzbekistan serta berpeluang mengunjungi tempat kelahiran Nabi Ibrahim di Turki,” ujarnya. Azman memberitahu, para peserta konvoi juga tidak melepaskan peluang bertemu dan beramah mesra dengan masyarakat Islam di sepanjang laluan di samping turut terlibat di dalam beberapa kerja amal.
Menurutnya, sepanjang perjalanan merentasi 11 negara peserta ekspedisi mendapat layanan istimewa dan sokongan padu daripada masyarakat setempat.
“Semasa merentasi sebuah bandar di China, apabila penduduk tempatan tahu kami hendak ke Mekah, mereka berasa sangat terharu.
“Pada malam itu mereka datang ke hotel tempat peserta menginap dengan menyediakan jamuan dan membuat majlis doa selamat kepada kami,” ujar Azman.
Ketika di Iran, mereka turut tersentuh dengan kemurahan hati penduduk Islam yang sanggup memberi makan dan minum selepas mengetahui kumpulan konvoi adalah jemaah umrah dari Malaysia.
“Ramai yang belanja kami makan sewaktu singgah di sana dan ada juga mekanik yang membaiki pacuan empat roda kami tanpa mengenakan bayaran,” katanya.


PESERTA sempat bergambar kenangan di kawasan tanah tinggi sewaktu merentasi Chengdu ke Ti Ping Wu di China.
Sebahagian besar daripada cabaran pengembaraan tersebut ditempuhi di China.
Di negara tersebut cuacanya agak berbeza dan ekstrem serta peserta terpaksa menempuh laluan yang tidak menentu serta jalan yang rosak.
Kata Azman, laluan sukar ditempuhi terutama ketika dalam perjalanan menuju ke Kunming melalui Yuanjing.
Perkara tersebut berlaku kerana pihak berkuasa di China melarang penggunaan motosikal di lebuh raya dari Mengla ke Kunming. Hal tersebut menyebabkan konvoi terpaksa mengharungi jalan kampung yang tidak berturap dan berdebu.
“Di China, kita tidak boleh nak ramal terutamanya dari sudut keadaan jalan dan cuaca disebabkan negara ini terlalu besar.
“Kemalangan-kemalangan kecil yang melibatkan beberapa peserta banyak berlaku semasa melalui perjalanan di China,” jelasnya.
Perjalanan dari Kunming menuju ke bandar Panzihua juga mencatatkan pengalaman tersendiri. Perjalanan yang melalui kawasan tanah tinggi berkedudukan 2,800 meter dari paras laut menyebabkan ada peserta yang mengalami masalah kesukaran bernafas.
Pengalaman pahit di China
Ketika di China, motosikal salah seorang peserta ekspedisi, Nahrawi dilanggar lori muatan pasir sewaktu rombongan berehat di sebuah stesen minyak sebelum memasuki Kyrgyztan.
“Nahrawi cuma mengalami cedera ringan, namun enjin motosikalnya mengalami kerosakan teruk dan terpaksa dibawa pulang ke Malaysia,” ujarnya.
Antara pengalaman pahit yang dialami sepanjang kembara tersebut ketika rombongan berada di Iran. Tiga peserta ekspedisi ditahan oleh pihak berkuasa negara tersebut kerana mereka merakam gambar di kawasan bandar.
“Mereka digari dengan mata ditutup sebelum dibawa ke balai polis untuk disoal siasat.
“Pasport dan kamera turut dirampas sebelum diserahkan semula ke Kedutaan Malaysia di Iran,” katanya.
Menurut Azman, saat kaki menjejakkan kaki di Mekah, pengalaman tersebut sukar digambarkan.
“Kami terhutang budi kepada banyak pihak khususnya Kementerian Luar yang memberi sokongan dan Kedutaan Malaysia di negara-negara yang kami singgah yang banyak memudahkan urusan kami.
“Penganjuran ekspedisi itu secara tidak langsung meyakinkan rakyat Malaysia khususnya yang beragama Islam bahawa pemergian ke Mekah melalui jalan darat bukanlah sesuatu yang mustahil,” jelas Azman.


PESERTA ekspedisi sempat singgah menikmati buah-buahan yang dijual peniaga tempatan Chengdu, China.
Sementara itu, salah seorang peserta, Senator Mohd. Khalid Ahmad, 56, bersyukur kerana pengembaraan yang dirancang berakhir dengan jayanya dan semua peserta pulang dengan selamat.
Menurut Mohd. Khalid, kejayaan itu dicapai melalui semangat berpasukan para peserta selain sokongan rakyat Malaysia.
“Perjuangan selama 55 hari dengan pelbagai ujian tidak sedikit pun mematahkan semangat, malah ia telah menjadi dorongan kepada kami untuk tiba di Mekah seperti yang dirancang.
“Terima kasih kepada semua yang mendoakan keselamatan peserta dari mula langkah pertama sehingga berakhirnya ekspedisi,” katanya.
Kepada Nahrawi, melalui kejayaan itu, beliau kini merancang untuk menganjurkan pengembaraan menunaikan haji pada tahun 2013.
Bagaimanapun, kembara itu menggunakan kenderaan pacuan empat roda.
“Saya berharap impian untuk mengatur program menunaikan haji dengan pacuan empat roda mendapat sokongan daripada pelbagai pihak,” ujarnya.
Sementara itu, seorang lagi peserta ekspedisi, Musa Mohammad, 42, mengakui berasa bertuah kerana berpeluang mengikuti ekspedisi yang julung-julung kalinya. Menyifatkannya sebagai satu pengalaman berharga, kembara itu memberi kesan yang mendalam pada dirinya untuk mendekatkan diri kepada Allah.
“Banyak yang saya pelajari melalui kembara ini, antaranya pengurusan masa. Contohnya, solat harus dilakukan pada awal waktu tanpa berlengah-lengah.
“Melalui pengembaraan ini juga saya rasa bersyukur berada di sebuah negara yang aman damai seperti Malaysia,” ujarnya. (Kosmo!)

Video Etnik Rohingya Lari Dari Pembunuhan, Kampung Dibakar.

BANGI, 16 Zulhijjah 1438H, Khamis – Askar dan orang awam Myanmar cuba menutupi pembunuhan beramai-ramai penduduk Rohingya dengan mengumpul mayat mereka dan membakarnya, kata seorang peguam kepada kumpulan minoriti itu.
Pengarah Projek Arakan, Chris Lewa, yang memantau keganasan di Rakhine, berkata organisasinya mendokumentasikan pembunuhan sekurang-kurangnya 130 orang dalam satu penempatan di Rathedaung. Ada laporan mengatakan penduduk tiga kampung lagi turut dibunuh, katanya.
Tentera mengepung kampung dan menembak ke arah penduduk tanpa mengira usia, namun apa yang kami dapati ialah, berbanding keganasan yang berlaku pada Oktober dan November tahun lalu, kali ini jumlah penganut Buddha tempatan yang turut sama dengan pihak tentera telah meningkat, katanya.
“Apa yang kami dapati ialah selepas melakukan pembunuhan, tentera dan orang awam Myanmar mengumpul mayat etnik Rohingya dan membakarnya bagi menghapus bukti,” katanya. – Agensi

Thursday, September 07, 2017

Bongkar.. Anwar Dakwa Penasihat BNM Tak Beri Info


PUTRAJAYA – Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) Untuk Menyiasat Kes Kerugian Akibat Urus Niaga Mata Wang Asing oleh Bank Negara Malaysia (BNM), bahawa bekas Penasihat bank pusat itu Tan Sri Nor Mohamed Yakcop tidak memberikan maklumat terperinci mengenai transaksi urus niaga mata wang asing pada awal 1990-an.


Anwar, saksi ke-21, berkata Nor Mohamed bertindak melebihi mandat yang diberikan dan tidak memberikan laporan yang benar mengenai urus niaga mata wang asing itu kepadanya dan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.
Bekas Menteri Kewangan itu berkata Gabenor BNM ketika itu, Tan Sri Jaffar Hussein telah berjumpanya dan memberikan penjelasan kepadanya mengapa beliau (Jaffar) bersetuju Nor Mohamed meletakkan jawatannya berikutan kerugian urus niaga mata wang asing tersebut.
“Saya kata kalau dia (Nor Mohamed) tidak letak jawatan, saya suruh dia dipecat,” kata Anwar ketika menjawab soalan Pegawai Pengendali Julia Ibrahim. Nor Mohamed meletak jawatan sebagai penasihat BNM pada April 1994.
Semalam Nor Mohamed dalam keterangannya berkata semua urus niaga forexdilaksanakan oleh “Chief Dealer dan Dealers” serta apa yang mereka buat atas arahannya.
​​​​​​​
Anwar juga memberitahu suruhanjaya bahawa beliau dan Dr. Mahathir mengetahui mengenai kerugian itu, bagaimanapun bekas perdana menteri itu tidak memberikan sebarang arahan mengenai perkara itu.
Kata Anwar, beliau bersama bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan Malaysia, Tan Sri Clifford Francis Herbet telah berjumpa dengan Dr. Mahathir untuk membincangkan mengenai kerugian itu, bagaimanapun Dr. Mahathir hanya mendengar laporan daripada mereka tanpa memberikan sebarang arahan.
Katanya beliau tahu mengenai kerugian itu melalui Jaffar ketika beliau bertanyakan kepadanya mengenai aktiviti urus niaga matawang asing BNM iaitu sebelum Laporan Kewangan Tahunan 1992 dibentangkan pada Mac 1993.
“Semua Laporan Kewangan Tahunan BNM memang dibentangkan, tetapi ia tidak dipandang serius ketika itu kerana semua tahu mengenai Plaza Accord dan persepsi umum yang menyalahkan pada keadaan antarabangsa dan George Soros,” katanya.
Ditanya berulang kali oleh pengerusi RCI, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan yang juga Pengerusi Petronas, sama ada beliau (Anwar) bertindak menyembunyikan jumlah kerugian sebenar BNM kepada Kabinet, Anwar bagaimanapun menafikan dakwaan itu.
​​​​​​​
Suasana menjadi agak tegang selepas Mohd. Sidek berulang kali bertanyakan kepada Anwar soalan sama di mana Anwar dan Mohd. Sidek masing-masing saling jawab menjawab mengenai perkara itu.
Mohd Sidek: Pada 6 April 1994 kerugian yang dimaklumkan kepada kabinet hanya RM5.7 bilion dan bukan kerugian sebenar RM15.291 bilion pada tahun 1992.
Anwar: Surat dari Ketua Audit Negara tertakluk kepada rundingan dengan BNM. Saya hanya bawa kepada kabinet keputusan perbincangan. Rekod menyatakan RM5.7 bilion, jadi kita tekan RM5.7 bilion.
Anwar memberikan keterangan secara soal jawab di hadapan panel suruhanjaya itu. Sebelum ini semua saksi mengemukakan keterangan melalui pernyataan saksi sebelum disoal oleh panel RCI, pegawai pengendali dan peguam.
Terdahulu Dr. Mahathir hadir pada prosiding itu pada pukul 2.15 petang semasa Anwar memberikan keterangannya. Beliau meninggalkan mahkamah pada 4.15 petang.
Prosiding di hadapan Mohd. Sidek bersama empat lagi anggota suruhanjaya itu ialah Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Kamaludin Md Said; Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia, Datuk Seri Tajuddin Atan; pengerusi bersama Pasukan Petugas Khas Pemudahcara Perniagaan (Pemudah), Tan Sri Saw Choo Boon dan anggota Institut Akauntan Malaysia K. Puspanathan, bersambung 18 September. – BERNAMA

PM Israel Terus Mengganas, Arah Akuan Al-Jazeera Dibatal.
BAITULMAQDIS – Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu mengarahkan perakuan media semua wartawan Al-Jazeera dibatalkan dan mengulangi hasratnya untuk menutup pejabat stesen televisyen itu yang beroperasi di Israel, menurut Pejabat Akhbar Kerajaan hari ini, lapor agensi berita China Xinhua.

Netanyahu turut mengarahkan penyertaan pengarah pejabat tempatan Al-Jazeera, Walid al-Omri di seminar mengenai kebebasan akhbar dibatalkan.
“Pada masa sama, Perdana Menteri Israel akan mengambil langkah undang-undang untuk membatalkan semua kad media wartawan Al-Jazeera yang bertugas di Israel dan menutup pejabat mereka di negara berkenaan,” menurut kenyataan pejabat akhbar itu.
Sebelum ini, pada 30 Ogos lepas Israel membatalkan perakuan media wartawan Al-Jazeera, Elias Karram kerana mendakwa tugas wartawan berkenaan mempunyai unsur “penentangan”.
Karram dikatakan sering menimbulkan keraguan di pihak rejim mengenai tujuan sebenar wartawan berkenaan membuat liputan mengenai isu konflik Israel-Palestin.
Susulan itu, beliau dipanggil untuk dibicarakan selepas membuat penampilan dalam satu wawancara televisyen tahun lepas.
Karram dipanggil atas permintaan Menteri Komunikasi Israel, Ayoob Kara dan mahu perakuan media wartawan itu dibatalkan kerana beliau didapati cuba membangkitkan dan menghasut kekerasan terhadap Israel. – BERNAMA

Perang Besar Rafizi Lwn Latheefa, Namun Azmin Kusai Pusingan..


Alamak...ayam sabung PKR bergasak saling londeh dan sela

LAWAK memang lawak.Ini bukan fitnah atau cerita yang dicpita oleh Barisan Nasional untuk conteng arang dimuka puak pembangkang. Satu Malaysia tengah syok menyaksikan gelanggang saling londeh dan selak yang dibuka oleh Naib Presiden PKR Rafizi Ramli dan Ahli Majlis Pimpinan PKR Latheefa Koya.

Kedua mereka dikenali sebagai ayam sabung PKR - seorang pengatur segala macam strategi parti dan seorang lagi kaki bercakap. Dengar cerita kalangan orang PKR sendiri jenuh cari lubang cacing untuk sorok muka kerana malu dengan cerita pertikaian terbuka antara mereka berdua.

Siapa sangka masih ada dendam yang membara dan belum beres antara orang besar PKR gara-gara gerakan ' Langkah Kajang' pada tahun 2014 yang menyaksikan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim kena tendang oleh partinya sendiri.

Ingat lagi semasa episod itu bermula semua pimpinan PKR nampak seolah bersatu hati membuat kenyataan yang indah-indah belaka untuk 'mengsucikan' gerakan itu dimana Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail diletak bertanding dalam pilihanraya kecil di Kajang.

Ini selepas wakil rakyat masa itu Lee Chin Cheh letak jawatan untuk beri laluan dengan rancangan asal untuk untuk membolehkan Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding dan menjadi Menteri Besar Selangor. Anwar tidak boleh bertanding kerana ada kaitan dengan kes liwat di mahkamah dan akhirnya Wan Azizah jadi bidan terjun bertanding.

Bagaimanapun langkah itu kantoi bila Istana Selangor menolak pencalonan Wan Azizah dan bulan jatuh ke riba Datuk Seri Azmin Ali yang kemudiannya dilantik ke jawatan itu.

Langkah Kajang dikatakan satu kesilapan besar PKR kerana ia bukan saja mencetuskan pertikaian dalaman malah ia menjadi punca utama keretakan hubungan dengan PAS yang menentang usaha singkir Khalid. Arkitek Langkah Kajang tidak lain tidak bukan ialah Rafizi.

Semua orang PKR tahu Rafizi dan Latheefa Koya selalu berlaga angin dan tidak dalam satu kem. Latheefa Koya juga diketahui adalah penyokong Azmin manakala Rafizi tidak.

Aneh..tapi ini cerita benar. Ramai pemerhati politik yang hairan melihat gelagat Rafizi yang kebelakangan ini galak membuat kenyataan panjang yang mendedahkan pekong dalam parti itu ekoran kehangatan isu usaha Azmin hendak terus berunding mengurat kerjasama PAS.

Rafizi nampak tidak gemar usaha itu dan mau satu kongres khas adakan bagi membolehkan ahli parti membuat keputusan rasmi mengenainya. Ini dikatakan mendorong Anwar ' muncul dari penjara' membuat kenyataan mengakui beliau yang meminta Azmin menerajui usaha itu untuk elak pertandingan tiga penjuru masa PRU14.

Isu tidak berhenti di situ. Bekas bos Bersih Datuk Ambiga Sreenevasan turut masuk daun komen kata beliau bimbang pada kemungkinan pertandingan tiga penjuru. Rafizi telah bikin Latheefa Koya angin satu badan bila mendakwa Ambiga ada main peranan dalam usaha singkir Khalid.

Khamis... Latheefa Koya  tembak Rafizi kaw-kaw menerusi tulisan di laman facebooknya. Membaca tulisanya mendedahkan bagaimana cacamarba pergelutan dalaman PKR semasa Langkah Kajang.

Jika betul dakwaannya...kita boleh faham mengapa PAS cukup marah dengan Langkah Kajang yang membawa keretakan hubungan. Kini semua orang tunggu apa pula jawapan Rafizi pada dakwaan itu yang gambarkan strateginya Langkah Kajang bukan saja kamtoi tetapi pencetus pelbagai masalah dalaman.

BERIKUT IALAH TULISAN LATHEEFA KOYA: 

I restrained myself from speaking so as not to have public spats. But this boy, sticking to the true Ponorogo strategy continues to issue press statements in total breach of party discipline & damaging the party everywhere- he's been getting primetime news in tv3 for the whole of last week.

No political party can tolerate this kind of destructive element within the party. 
I have now decided to reveal the truth about this fellow. Here's some truths Malaysians didnt know.

Episode 1: 
Kajang Move- OOPS I DIDNT THINK OF THAT! This budak geng ponorogo is a deceiver.

Yes- the architect of the fatal kajang move is now trying push the blame on people like Ambiga who had opposed it then.

He can't fool me- I was there throughout the whole sorry episode.

Why did Kajang Move happen? - because he wanted to make sure Azmin Ali who was then already an Adun would not be MB. We could have avoided the terrible mess that happened bcoz of it, and

Anwar would have been still with us now, if not for his Kajang move.

Instead he and his sidekick secretly planned it all, none of this was ever brought for approval to party meeting. Even the political bureau knew nothing of it! They convinced Anwar that both parties ie

DAP and PAS have agreed. When in fact PAS had never agreed! His sidekick went to Kelantan and claimed to have gotten the blessings from Nik Aziz. In fact, Nik Aziz had asked for a dossier with all the details as to why TSKI must be removed be given to him. Instead, this joker and his sidekick decided to go on a roadshow with the dossier. For this his sidekick was sued and had to pathetically apologise in court!

But one thing for sure- PAS's President Hadi never agreed. What did this budak do then? He immediately revealed that prior to GE-13, Hadi never wanted Anwar Ibrahim as PM and that in fact Hadi wanted KuLi.

This so-called revelation was unnecessary, infuriated Hadi. This was the beginning of bad blood between Pas and Rafizi.

A small public forum was held - at UBU. Pro Kajang Move people and anti Kajang Move, like PSM fellas were there. Although we didnt agree, in true spirit of comradeship, we went there in solidairty for him. He cldnt convince the critical crowd and shed tears. After that, we went to bangsar for tea at Devi's corner.

There I asked him- hey what if DSAI is convicted (because during that time, prosecution's appeal against anwar's case was still being fixed for case management). You know what his answer was? "OOPS I DIDNT THINK OF THAT!" Will he now deny saying that to me??!
At that time, Ambiga had openly criticised the Kajang Move and strongly advised against it. Rafizi then pretended to apologise publicly and claimed he will explain to the public. Now, the tune is all changed.

He claims now like a really sly cunning fellow that Ambiga also gave him some documents, to insinuate that Ambiga partook in the removal of Khalid Ibrahim - when in fact he knows very well she was never involved in that or any other party plans or agenda.- 7/9/2017 (AD)

Komen Weblog Ibnu HasyimAzmin masih kuasai  usai pusingan..

Pakai Uniform Sekolah, Bercium Di Tempat Awam. Takde Apa, Biasa!Pakai Uniform Sekolah, Bercium Di Tempat Awam

Begitu berita tersebar. Begitulah apa yang terjadi apabila seorang pengguna Instagram, Ryzal Syah Putra memuat naik satu gambar begitu.

Kejadian itu dikatakan berlaku di SS15 Subang, Selangor ketika Ryzal sedang makan di sebuah restoran bersama dengan anak buahnya. Kelihatan sepasang kekasih berpakaian uniform sekolah sedang bercumbuan di luar restoran.


Kata berita itu, 

"Kot ya pun dah gatal sangat, tak perlulah ‘open’ sangat sampai nak bercium dekat tempat awam macam tu. Dah lah masih bersekolah. Buat perangai memalukan je. Bila dah ditegur, baru lah nak pergi. Tapi pergi jauh sikit je. Kemudian sambung semula adegan 18SX tu dekat tempat lain pula.


"Memalukan sungguh perbuatan kalian berdua tu! Yang lebih parah lagi, kedua-dua pelajar itu berbangsa Melayu! Kalau dah Melayu, mestilah Islam kan?"


Komen Weblog Ibnu Hasyim: Takde apa, biasa aje. Tidak hairan, bagaimana acuan, begitulah kuehnya. Bagaimana perlembagaan negara (sekular, tidak ikut Islam syumul), beginilah yang akan terjadi. Bagaimana pemimpin begitulah rakyatnya. Guru kencing berdiri, murid kencing lari pecut!


Biasa!

Dia Tidak Bahagia Dengan 2 Ibu Lesbian -Satu Pengalaman.


Wanita Ateis Australia Tidak Bahagia Dengan Dua Ibu Lesbian

Australia: Masyarakat tidak harus tunduk kepada tekanan untuk menjadi terlalu terbuka kepada kehendak golongan LGBT sehingga menidakkan naluri manusiawi dan kehendak serta hak anak-anak pasangan LGBT yang sememangnya tidak bahagia. 

Itu adalah pandangan yang dilemparkan oleh Millie Fontana, seperti yang dilaporkan oleh Conservative Tribune. Beliau ialah seorang wanita muda berusia 24 tahun yang dibesarkan tanpa ‘Ayah’ kerana hidup dalam sebuah keluarga satu pasangan lesbian dan ianya merupakan satu pengalaman yang amat menyedihkan. 

“Saya tahu saya perlukan kehadiran seorang ‘Ayah’ sebelum saya tahu konsep perkataan tersebut. Ketika saya mula bersekolah dan melihat hubungan rakan-rakan sekolah dengan ‘Ayah’ mereka, saya sedar akan rasa kosong yang saya sedang rasakan selama ini.” 

Sambil mengkritik usaha yang sedang dilakukan oleh kerajaan Australia untuk mengiktiraf sesuatu yang batil, Millie Fontana memberi pendapat bahawa lelaki dan wanita mempunyai tanggungjawab bersama untuk membesarkan anak-anak dan menidakkan hakikat tersebut adalah diskriminasi jantina yang sebenar. 

“Human nature can’t be denied by political correctness.” Namun, Millie Fontana bersetuju bahawa dalam keadaan sekarang ini cerita pengalaman seperti yang beliau lalui jarang didengari kerana ada yang tidak mahu mendengar cerita disebalik ‘pelangi’. 


Lihat juga artikel ini...
Presiden PAS Wajar Jadi PM M'sia.

Pihak kami sanggup pergi ke Sabah &Sarawak memberi maklumat lengkap.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails