Saturday, October 31, 2020

Kisah Wanita Juruterbang &bintang Muslim Manchester United, Ini...

 

1. Kisah Kejayaan Juru Terbang Wanita Pertama Turki 1933

Juruterbang wanita pertama Turki, Bedriye Tahir Gökmen. Bedriye Tahir, yang memulakan latihan terbang di Vecihi Flight School pada tahun 1932. Beliau meneruskan latihan penerbangannya ketika bertugas sebagai penjawat awam. Dia mendapat banyak reaksi dan rintangan kerana usaha penerbangannya. 

Kerana berurusan dengan penerbangan, gajinya didenda, akhirnya dia terpaksa meninggalkan pekerjaannya. Namun, dia tidak melepaskan impiannya untuk terbang. Payung terjun pertama Turki dan pengarah pertama sekolah Abdurrahman Türkkuşu, dia memberikan nama panggilan "Gökmen" kepada Bedriye Tahir, yang pakar pada tahun 1933 dan menerima lencana.

Dengan berlakunya Undang-Undang Nama Keluarga pada tahun 1934, Bedriye Tahir Gökmen mengambil nama keluarga. Pada tahun 1934, pelajar dikehendaki menjalani peperiksaan untuk meluluskan lencana. Namun, apabila jawatankuasa peperiksaan tiba, peperiksaan tidak dapat diadakan kerana satu-satunya pesawat sekolah yang ada, rosak dan sekolah ditutup setelah beberapa waktu. 

Walaupun juruterbangnya tidak disetujui secara rasmi, Bedriye Tahir Gökmen mengambil tempat dalam sejarah penerbangan sebagai juruterbang wanita Turki di langit.


2. Gema kenyataan jahat Presiden Perancis.. 

Kernyataan jahat skandal Presiden Perancis Emmanuel Macron mengenai Islam terus bergema.

Akhbar Britain menulis bahawa bintang Muslim Manchester United, Paul Pogba akan meninggalkan pasukan kebangsaan setelah kata-kata Islamofobia Emmanuel Macron.

Belum ada kernyataan mengenai keputusan yang didakwa diambil oleh pemain berpengalaman itu.

Menurut laporan di akhbar Britain, Paul Pogba tidak akan pergi ke kem Perancis pada masa akan datang

Presiden Perancis Emmanuel Macron dalam pertemuan mengenai "separatisme" di komune Les Mureaux di wilayah Yvelines di negaranya, "Kita perlu membebaskan Islam di Perancis dari pengaruh luaran. Islam adalah agama yang sedang dalam krisis di seluruh dunia hari ini.'' mendapat reaksi yang keras.

(IH)


Hibur Hibur Sikit: H2S Pilihan: 02 -Muslim Rap-Soldier of Allah.

Kereta rempuh Masjidil Haram. Ini Videonya..

 

Kereta dipandu seorang lelaki warga Arab Saudi merempuh pintu 89 Masjidil Haram.

RIYADH: Sebuah kereta yang dipandu laju melintasi dataran Masjidil Haram di Makkah merempuh pintu 89 masjid berkenaan dengan insiden itu sempat direkodkan dalam satu rakaman video.

Susulan insiden yang berlaku pada jam 10.25 malam waktu tempatan itu (3.25 pagi waktu Malaysia), pihak berkuasa Arab Saudi menahan seorang lelaki yang ditarik keluar daripada kereta itu, lapor agensi berita SPA.

Agensi berita itu yang memetik jurucakap rasmi wilayah Makkah, Sultan Al-Dossari, melaporkan, kereta itu dipandu laju di atas jalan raya di sekitar selatan Masjidil Haram.

Beliau dilaporkan berkata tiada individu yang cedera dalam insiden berkenaan.

Pasukan yang menyiasat insiden itu memaklumkan, pemandu kereta itu adalah warga tempatan yang 'berada dalam keadaan tidak normal'.

Suspek yang dikatakan memakai pakaian ihram ketika kejadian, kini dirujuk kepada Pejabat Pendakwa Raya.

Motif dan punca kejadian masih disiasat. - AGENSI

Biarkan Bani DAP terus meroyan dan berguling..


Terus ‘perform’ dengan tugas, abaikan Bani DAP

RAMAI kaum PH duduk perli hari ini pasal Istana tak setuju darurat dilaksanakan. Kononnya keputusan itu menandakan Istana tidak merestui Kerajaan PN. Kesian mereka. 

Tanpa mereka sedar bahawa saranan YDPA supaya semua pihak elakkan politiking dan tumpukan perhatian kepada usaha kerajaan menangani COVID-19 adalah arahan kepada semua pihak termasuk kabilah pembangkang.

Jadi jangan nak sibuk-sibuk Usul Tak Percaya la, atau nak suruh Perdana Menteri (PM) letak jawatan la atau nak beritahu ada numbers baru la. Jadi semua pihak tutup mulut sementara kerajaan nak pulihkan COVID ini.

Insya-Allah selesai PKPB ini kita PRU la, dah nak mandat rakyat sangat. Saya yakin rakyat akan kecilkan jumlah kerusi Bani DAP dan sekutunya.

Tahiah kepada saff kepimpinan MN dan PN yang tenang dan perform dengan tugas masing-masing. Biarkan Bani DAP terus meroyan dan berguling.

USTAZ MOKHTAR SENIK 
Ahli Jawatankuasa Kerja 
PAS Pusat – HARAKAHDAILY 27/10/2020

Hibur Hibur Sikit: H2S Pilihan: 02 -Muslim Rap-Soldier of Allah.

Ulama Aceh mahu pemain dalam talian (PUBG) dihukum sebat. Zalimkah?

 

Ulama-ulama di Aceh berpendapat, permainan video dalam talian itu lebih banyak menawarkan kerugian berbanding kebaikan. - Gambar hiasan

DI Aceh, Indonesia, golongan yang aktif dengan permainan dalam talian Player Unknown's Battlegrounds (PUBG) dianggap telah melanggar syariat Islam.
Tegas Ketua Majlis Ulama Daerah Aceh Barat, Teungku Abdurrani Adian, setiap pemain PUBG, serta yang berkaitan, mengandungi unsur-unsur kekerasan atau peperangan dan harus dihukum sebat di hadapan khalayak.
“Jadi sangat layak di Aceh sebagai negeri yang berpegang pada syariat, pelaku yang melakukan tindakan haram yang dilarang di dalam agama Islam, sangat layak diseret, dikenakan hukuman sebatan bersesuaian dengan aturan di Aceh,” kata Teungku Abdurrani Adian menurut laporan portal Kompas.
Pada Jun 2019, Majlis Ulama Aceh mengeluarkan fatwa bahawa permainan PUBG adalah haram.
Fatwa tersebut dikeluarkan kerana permainan yang ditawarkan dalam aplikasi PUBG itu didakwa banyak memberikan kesan negatif kepada masyarakat, khususnya generasi muda.
PUBG juga dikategori sebagai permainan yang sarat dengan unsur kekerasan dan peperangan sehingga dikhuatiri menjejaskan akhlak dan psikologi pemainnya.
Meskipun PUBG diharamkan dan belum ada sebarang pelaksanaan undang-undang termasuk hukuman sebat, namun Teungku Abdurrani menegaskan, pemerintah Aceh sebetulnya sudah boleh melaksanakan hukuman berkenaan.
“Sebagai seorang Muslim, apabila masih terus memainkan permainan tersebut, tentu mereka akan berdosa. Mereka juga akan bertanggungjawab terhadap dosa mereka di akhirat kelak,” katanya lagi.
Sehubungan itu, Teungku Abdurrani berharap pemerintah Aceh segera merealisasikan fatwa tersebut agar pemain PUBG atau sejenisnya dikenakan hukuman sebat bersesuaian dengan Kanun (Perda) Nombor 6 Tahun 2014 tentang Hukum Jinayat.
Dalam masa sama, beliau juga meminta Majlis Ulama Indonesia (MUI) Pusat agar turut mengiktiraf fatwa yang dikeluarkan Majlis Ulama Aceh berhubung pengharaman PUBG sebelum ini.
Ulama-ulama di Aceh juga berpendapat, permainan-permainan yang ditampilkan dalam video dalam talian itu lebih banyak menawarkan kerugian berbanding kebaikan.
Bahan, permainan PUBG juga menyebabkan para pemain menjadi ketagihan selain menyebabkan mereka terpengaruh dengan tingkah laku kekerasan.
Hukuman sebat yang tidak Islamik.
Hasil carian imej untuk hukuman sebat di penjara malaysia
Hasil carian imej untuk hukuman sebat di penjara malaysia
Imej yang berkaitan
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Perlu diingat, 'sebat' dalam perundangan syariat Islam Aceh, adalah mendidik dan mengajar, itu sebab dilaksanakan di khalayak ramai. Aurat pesalah dan pelaksana hukum terkawal. Sehingga ada pesalah bukan Islam memilih hukum sebat cara Islam di Aceh, yang mampu menginsafkan. Kenikmatan perlaksanaan hukum Islam juga adalah untuk diri mereka sendiri.
Tidak menyiksa dan menyusah seperti perundangan sebat dalam perundangan Malaysia yang dilaksanakan dalam penjara tertutup. Kesan pukulan sebatannya 1/2 mati, menyebabkan pesalah tidak dapat kerja cari nafkah keluarga yang ditanggung. Undang-undang yang menyiksa bukan menyedarkan.
Ini, hukuman sebat di Aceh mengikut syariat. 

Mereka Mampu Buktikan Penyelesaian Semasa Darurat Wabak.

 

1. Industri Turki Buktikan Dirinya Selama Wabak.

Menteri Industri dan Teknologi Turki, Mustafa Varank mengatakan bahawa industri Turki membuktikan dirinya semasa wabak jenis baru coronavirus (Covid-19).

"Industri Turki membuktikan dirinya selama wabak. Ia menunjukkan kekuatannya dengan kemampuannya untuk bertindak balas terhadap keadaan darurat. Ia telah membuktikan bagaimana menghasilkan penyelesaian inovatif pada masa-masa sukar.'' Kata Menteri varank di Bursa.

"Dalam beberapa bulan mendatang, kami dapat terobosan penting bagi memperoleh lebih banyak saham dari rantai nilai global dan menarik pelaburan asing ke negara kita dengan lebih kuat. Kami sedang menyiapkan Strategi Pelaburan Asing Langsung negara kami dengan Pejabat Pelaburan Presidensi." Tambah dia.


2. Semua Ladang Minyak dan Pelabuhan di Libya Aktif

Perbadanan Petroleum Nasional Libya, mengumumkan bahawa semua ladang minyak dan pelabuhan di negara ini telah aktif.

Dalam pernyataan bertulis yang dibuat oleh Perbadanan Petroleum Nasional Libya (NOC), yang bertanggungjawab untuk pengekstrakan, pemprosesan, pengedaran dan eksport minyak di Libya, dinyatakan bahawa keadaan force majeure di ladang minyak Al-Fil di selatan negara itu telah dicabut.

Dinyatakan bahawa dengan penghapusan "force majeure" di ladang Al-Fil, semua ladang minyak dan pelabuhan di negara ini menjadi aktif, dan syarikat yang bertanggung jawab di ladang minyak Al-Fil diarahkan untuk memulakan pengeluaran dan secara perlahan-lahan mengembalikan minyak mentah ke tahap normal dalam beberapa hari mendatang.

Perbadanan Petroleum Nasional Libya berkata pada hari Jumaat bahawa force majeure di pelabuhan minyak Ras Lanuf dan Sidra telah dicabut.

Di Libya, di mana hampir seluruh ekonominya berdasarkan minyak, kira-kira 80 peratus sumber hidrokarbon terletak di kawasan di timur negara yang dikendalikan oleh militan Haftar, pemimpin angkatan bersenjata haram.

NOC mengumumkan pada 18 Januari bahawa ia menyatakan force majeure kerana pendudukan pelabuhan minyak dan kemudahan di rantau ini oleh milisi yang berafiliasi dengan Haftar.

3. Ekspor Teh Turki 53 Peratus Dilakukan dari Rize


6 juta 428 ribu 49 dolar teh dieksport ke 29 negara dalam 9 bulan tahun ini dari Rize.

Persatuan Pengeksport Laut Hitam Timur (DKİB) menurut maklumat yang dikumpulkan dari data, pada bulan Januari-September, 3 ribu 109 tan teh yang dieksport dari Turki menghasilkan  12 juta 182 ribu 162 dolar.

65 peratus eksport teh di seluruh negara dalam kuantiti dan 53 peratus nilainya dilakukan oleh syarikat yang berpusat di Rize.

Dalam tempoh ini, 6 juta 428 ribu 49 dolar diperoleh dari Rize sebagai ganti eksport 2 ribu 23 tan teh ke 29 negara. Belgium, Amerika Syarikat (AS) dan Arab Saudi adalah negara eksport teh teratas.

Dalam 9 bulan tahun tersebut, 3 juta 733 ribu 236 dolar teh dieksport ke Belgia, 558 ribu 488 dolar AS dan 335 ribu 292 dolar ke Arab Saudi dari Rize.

Tidak seperti periode 9 bulan tahun lalu, teh juga telah dijual ke Switzerland, Qatar, Bulgaria, Jordan, Jepun, Panama, Malta, Republik Makedonia Utara, Tajikistan dan Taiwan.

4. Sektor Automotif Turki tidak Merosot dalam Wabak CoronavirusIndustri automotif Turki terus menjadi lokomotif ekonomi negara dengan prestasinya dalam wabak jenis baru coronavirus (Covid-19). 

Penjualan kenderaan domestik pada bulan Jun mencecah 70 ribu 288 unit. Penjualan kenderaan komersial dan ringan pada bulan Julai dicatat sebagai angka penjualan tertinggi Julai sepanjang masa dengan 87,401 unit.

Pasaran kenderaan komersial dan kenderaan ringan di Turki, pada bulan September tahun lalu meningkat sebanyak 115.8 peratus berbanding bulan yang sama mencapai angka penjualan 90 ribu 619 unit.

Penjualan kenderaan meningkat 70 peratus dalam tempoh 9 bulan berbanding tahun sebelumnya dan mencapai 388 ribu 690 unit, sementara pasaran kenderaan komersial ringan meningkat 99.2 peratus dan mencapai 104 ribu 931 unit.

Apabila bulan September tahun ini dan bulan yang sama dengan tahun sebelumnya dinilai, pasaran kenderaan komersial dan kenderaan ringan meningkat sebanyak 115.8 peratus, mencapai 90,619 unit. Ini direkodkan sebagai penjualan bulan September tertinggi.
(IH)

Mael Totey The Movie dicetak rompak..

 

Filem Mael Totey The Movie mencatat kejayaan apabila meraih kutipan RM2.5 juta dalam tempoh empat hari ditayangkan menerusi Astro First.

HALAMAN HIBURAN

KUALA LUMPUR: Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) memandang serius aduan penerbit filem, Mael Totey The Movie, Syahmi Sazli mengenai kegiatan pengedaran filem melalui platform media sosial dan laman sesawang tanpa lesen.

Tindakan pengedaran filem secara haram dianggap melanggar Akta Hak Cipta 1987 dan syarat lesen yang ditetapkan.

Ketua Pegawai Eksekutif FINAS, Ahmad Idham Ahmad Nadzri berkata, FINAS melalui Bahagian Pelesenan dan Penguatkuasaan bertindak proaktif dalam menangani isu cetak rompak digital itu.

Siasatan awal yang dijalankan mendapati beberapa platform digunakan untuk menjalankan kegiatan pengedaran filem tanpa kebenaran pemilik menerusi Akta Hak Cipta 1987.

"Kami ingin mengingatkan kepada pihak yang terbabit dalam kegiatan pengedaran filem melalui platform media sosial, e-dagang dan laman sesawang dalam urusan edaran, jual beli dan sewaan dalam talian tanpa lesen yang sah dan melakukan pelanggaran Akta Hak Cipta 1987 serta syarat lesen yang ditetapkan untuk menghentikan kegiatan ini serta merta.

"Tindakan tegas terhadap pihak yang terbabit dalam kegiatan pengedaran yang menyalahi undang-undang berdasarkan Seksyen 22 (1) Akta Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia 1981 (Akta 244) akan diambil.

"Sekiranya disabitkan kesalahan, mereka boleh didenda di bawah Seksyen 25 (1) akta yang sama yang memperuntukkan denda tidak lebih daripada RM 50,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali," katanya menerusi kenyataan yang dihantar, petang ini.

Ketua Pegawai Eksekutif FINAS, Ahmad Idham Ahmad Nadzri. - Foto FINAS

Idham menasihatkan orang awam agar tidak menyokong dan bersubahat dengan melanggan, membeli mahupun memuat turun sebarang kegiatan filem yang disyaki tidak memiliki lesen pengedaran sah, sama ada melalui platform media sosial, e-dagang dan laman sesawang.

Idham berkata, FINAS bersikap terbuka dan menyambut baik untuk bekerjasama dengan mana-mana agensi berkaitan demi membanteras kegiatan aktiviti pengedaran filem tanpa lesen sah daripada FINAS.

"Kami bersedia bekerjasama dengan mana-mana agensi demi mengekang penularan pengedaran filem secara haram. Sekiranya mempunyai maklumat dan ingin membuat aduan tindakan salah laku boleh dilakukan menerusi melalui e-mel pembanteras@finas.my," katanya.

Syahmi Sazli (tengah) bekerjasama dengan Asif dan Yoe menerusi filem Mael Totey The Movie.

Filem Mael Totey The Movie yang ditayangkan sejak 22 Oktober lalu berjaya meraih kutipan sebanyak RM2.5 juta dalam tempoh empat hari tayangan menerusi Astro First.

Mael Totey The Movie yang menelan belanja RM400,00 adalah filem sulung arahan YouTuber terkenal, Syahmi Sazli.

Ia dihasilkan menggunakan wang simpanan Syahmi yang turut bertindak selaku pengarah filem itu.

Filem bergenre komedi yang mengisahkan pemuda lurus bendul bernama Mael yang berusaha mempelajari bahasa Inggeris demi memenuhi syarat gadis idamannya. Ia dibintangi selebriti YouTube, Yoe, Asif, Emaleen Minhad dan Aween Ismail.

Turut membintangi filem berkenaan, penyampai radio Gegar FM, Ewan, Hushairi Hussain, Daler Yusof, Aznah Hamid, Kamarool Yusoff serta ramai lagi. (BH)

Hibur Hibur Sikit: H2S Pilihan: 02 -Muslim Rap-Soldier of Allah.

Friday, October 30, 2020

Hina raja, walau pelakunya takut &memadam..

 

Hina raja, usah biar menular -Senator Ustaz Idris Ahmad.

KUALA LUMPUR: Polis telah menyiasat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Pelek Ronnie Liu Tian yang memuat naik status di laman sosial yang didakwa mempunyai kecenderungan berbaur hasutan terhadap Yang di-Pertuan Agong.

Menurut Naib Presiden PAS, Senator Ustaz Idris Ahmad, tindakan yang dilakukan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyiasat Liu memberikan satu pengajaran dan iktibar kepada orang ramai.

“Kita tidak mahu trend ini akan menjadi satu budaya di dalam masyarakat,” ujarnya ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

Selain menyentuh isu tentang penghinaan terhadap Yang di-Pertuan Agong, kata Ustaz Idris banyak lagi isu berbangkit yang dilontarkan dalam platform media sosial yang dijadikan medium untuk menzahirkan fitnah dan hasutan.

“Kita harapkan PDRM dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) mengambil tindakan yang segera kerana budaya ini dilihat semakin rancak berlaku.

“Kita bimbang ianya akan menimbulkan ketidaktenteraman kepada negara suatu masa nanti,” ujarnya.

Pada masa yang sama, beliau berharap supaya pihak bertanggungjawab dan pihak berkuasa mengambil tindakan yang sewajarnya.

“Kita harap apa yang berlaku dibawa ke muka pengadilan untuk dibicarakan berkenaan dengan kenyataan Ronnie Liu ini,” katanya.

Pada 28 Oktober lalu, Adun Sungai Pelek Ronnie Liu Tian telah disiasat di bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 berhubung tindakannya memuat naik status di media sosial yang didakwa mempunyai kecenderungan untuk menghasut terhadap Yang di-Pertuan Agong.

Bagaimanapun Liu dibebaskan dengan jaminan polis pada hari yang sama setelah diambil keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya.

Selain Liu, beberapa lagi individu turut disiasat berhubung penghinaan terhadap Yang di-Pertuan Agong menerusi media sosial.

Liu dilaporkan memuat naik status Facebook: “Now in Bangkok. They Are Saying No to the King” sebelum bertindak memadam status itu. – HARAKAHDAILY 30/10/2020

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Setuju dengan cadangan Senator Ustaz Idris Ahmad, bahawa 'Hina raja, usah biar menular', walaupun kemudian pelakunya takut dan memadamnya..

Oh ya, siasat juga MP Pasir Gudang.

Kapal tanpa sauh? Melayu babi tunggng DAP?

 

Kapal tanpa sauh, menanti dilambung ombak

BERPOLITIK tanpa bertunjangkan agama samalah macam kapal tidak ada sauh. Dilambung ombak sampai mabuk laut awak-awak kapal. Jawabnya berguling bergoleklah semua. 

Islam itu menenangkan. Bila berjanji kita teguh dengan janji. Kita tidak akan khianat sama sekali. Jika dikhianati kita sabar dan bertawakal kepada Allah. Hati yakin bahawa Allah tidak akan sia-siakan orang yang bertawakal kepadaNya. Jika memperolehi apa yang kita hajat maka kita bersyukur. Jika tidak dapat kita sabar, kerana di penghujung lorong kesabaran itu ialah kejayaan.

Dengan Islam, politik akan jadi tenang dan aman. Jika diberi jawatan kita cuba tunaikan sebaik mungkin. Jika tidak, kita tidak akan tendang orang lain. Bahkan kita akan bantu dia hingga kepentingan agama dan negara dapat dicapai bersama. Tanpa Islam politik akan terumbang-ambing. Segala jenis mabuk akan berlaku. Mabuk kuasa, mabuk jawatan, mabuk projek, mabuk pangkat dan gelaran, mabuk kerusi dan macam-macam mabuk. Di penghujung mabuk itu ialah gila.

Cuba duduk tenang-tenang, banyak ingat Allah. Jangan tamak apa milik orang. Berkongsi jika belum milik sesiapa dan memberi sebahagian milik kita. Hidup ini bukan lama pun. Allah tak tanya kita sempat jadi PM ke tidak. Yang Allah tanya nanti apa sumbangan kita untuk agama dan dunia ini. 

Berapa ramai Nabi-nabi wafat sebelum sempat jadi PM. Berapa ramai ahli-ahli politik sampai tua tak dapat jadi PM dan berapa ramai ulamak berjuang tak berpeluang jadi PM. Tapi mereka okey saja. Kalau berasa mabuk berhenti dulu, hilang-hilangkan pening. Nanti tak pasal-pasal langgar anak buah sendiri dan rakyat.

Salam Maulidur Rasul.

USTAZ MOKHTAR SENIK
Ahli Jawatankuasa Kerja 
PAS Pusat – HARAKAHDAILY 30/10/2020

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Sauh ialah break kapal. Kapal tanpa sauh menanti dilambung ombak. Hidup tanpa bertunjangkan agama samalah macam kapal tidak ada sauh. Begitu juga dalam berpolitik atau apa-apa pun.

Malang bagi mereka yang mengaku Islam atau Melayu tapi sering menuduh 'ulamak peralatkan agama' kepada Muslim yang menghayati agamanya sendiri. Sudahlah mereka tidak menjadi garam pengubat suasana, mereka sanggup menjadi langau menyebarkan virus fitnah durjana itu di mana-mana.

Siapa mereka? Melayu mengaku Islam babi tunggang DAP?

Hibur Hibur Sikit: 

Dolla. Begini Bentuk Kumpulan Hiburan Generasi Muda &Islam M'sia..

 

HALAMAN HIBURAN

KEMUNCULAN kumpulan baharu, Dolla dalam industri muzik tanah air berjaya membuka mata banyak pihak sekali gus menambah warna dalam bidang hiburan tempatan.

Penampilan serta konsep muzik yang dibawa sejak hadir dengan single pertama berjudul Dolla Make You Wanna kini menjadi alternatif buat peminat yang dahagakan genre muzik berbeza daripada kebiasaan.

Diberi jolokan sebagai 'Blackpink Malaysia', Dolla yang dianggotai Angel, Sabronzo, Syasya dan Tabby juga berdepan cabaran krisis pandemik Covid-19 dalam memperjuangkan karya mereka.

"Mungkin cabaran yang kami hadapi berbeza daripada artis lain, namun, ini tentunya membuatkan kami akan sentiasa mengingati proses perjuangan kami dalam mengangkat nama dan karya kami," kata Syasya.

Membuka sesi temu bual, Dolla berkongsi mengenai perjalanan karier mereka yang baru sahaja bermula pada tahun ini dan terpaksa 'bergelut' dengan musuh yang tidak dapat dilihat, Covid-19.

"Cabaran kami adalah, apabila lancarkan lagu dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebelum ini. Pada ketika itu, kami lancarkan single pertama kami, Dolla Make You Wanna tak sangka, ramai juga yang memberi sokongan dan dari situ kami mula dikenali.

"Kini, kami lancarkan single kedua berjudul Impikan dan sekali lagi, kami berdepan situasi sama apabila kerajaan umumkan PKP Bersyarat (PKPB)," katanya.

Seorang lagi anggota Dolla, Sabronzo berkata, mereka juga tidak pernah merasai pengalaman menjadi artis seperti mana yang dilalui artis lain.

"Mungkin disebabkan kami diperkenalkan ketika negara kita bergelut dengan Covid-19, jadi, kami tak berpeluang melalui proses seperti sesi temu ramah bersama media dan sebagainya. Kalau ada pun, ia menerusi panggilan telefon atau dalam talian saja.

"Bagaimanapun, ada juga peminat dan pengikut kami yang mula kenal contohnya, apabila berada di luar, ada yang tahu bahawa kami adalah anggota kumpulan Dolla," katanya.

Berkongsi mengenai single baharu mereka, ia dihasilkan dalam dua versi iaitu bahasa Melayu dan Inggeris.

"Impikan dihasilkan dalam dua bahasa dan untuk bahasa Inggeris, judulnya adalah Watch Me Glow. Ini satu penghargaan buat kami apabila Universal Music Malaysia memberi peluang kepada kami untuk menghasilkan single dwibahasa ini," kata Sabronzo.

Namun begitu, bagi menghasilkan single dwibahasa bukanlah satu tugas yang mudah. Bagi Tabby, cabaran besar adalah untuk menyanyikan bait lagu dalam bahasa Melayu.

"Bahasa Melayu saya mungkin tidak sefasih orang lain, tetapi saya anggap ini adalah cabaran untuk saya apabila menyanyikan lagu Impikan. Namun, semuanya berjalan lancar," katanya.

Dihasilkan oleh komposer dan penerbit terkenal dari Sweden iaitu Ludwig Lindell, Daniel Caesar, Karl Oscar Gummesson untuk versi bahasa Inggeris, dan Luca Sickta serta YonnyBoii untuk versi bahasa Melayu, Dolla juga berbesar hati dapat bekerja dengan nama-nama besar itu.

"Sudah pastinya kami sangat teruja diberikan lagu daripada komposer dan penerbit antarabangsa yang sebelum ini pernah menghasilkan lagu hits K-Pop seperti All Night nyanyian Girls' Generation.

"Dengan peluang ini ia sedikit sebanyak memberikan kami kelebihan untuk membawa konsep muzik yang lebih bercitarasa antarabangsa," kata Sabronzo.

Selain Girls' Generation, kesemua komposer dan penerbit itu juga pernah menghasilkan lagu untuk beberapa nama besar lain antaranya, LOONA,

Red Velvet, Girls' Generation, EXO-CBX, VIXX, Boys Republic dan Pentagon.

Bagi seorang lagi anggota Dolla, Angel berkongsi mengenai jalan cerita dan mesej yang disampaikan menerusi lagu baharu ini.

"Lagu ini cuba membangkitkan semangat mereka yang belum mencapai apa yang mereka impikan dalam hidup mereka. Jangan mengeluh dan mudah menyerah kalah.

"Dengan usaha yang berterusan, apa yang diimpikan pasti boleh dikecapi suatu hari nanti. Lagu ini kami dedikasikan khas buat peminat kami yang percaya dengan bakat dan kemampuan kami untuk terbang lebih jauh dalam persada seni," katanya.

Menutup sesi temu bual, Sabronzo mewakili kumpulannya berharap agar karya mereka akan terus diterima dengan baik oleh peminat.

"Kami berharap lagu ini bukan saja mendapat sambutan positif daripada pendengar dan mengukuhkan lagi jenama dan muzik di Malaysia, malah kami turut menaruh impian lagu ini membuka ruang dan peluang untuk kami menempa nama di luar negara, katanya.

Video muzik Impikan dan Watch Me Glow dilancarkan hari ini di YouTube bermula jam 9 malam dan boleh juga didapati ke pelbagai platform digital seperti Spotify, Apple Music, YouTube Music, JOOX, iTunes, KKBox dan juga Deezer. (MyMetro)

Komen Weblog Ibnu HasyimDolla. Beginilah bentuk kumpulan hiburan di Malaysia, yang dipaksakan kepada generasi muda dan umat Islam di negara ini memperjuangnya. Perjuangan maksiatkah? Kemana distinasi hujungnya?


Lihat sebelum ini..

E-Buku IH-130: Hibur Hibur Sikit. Pilihan..

E-Buku IH-130: Hibur Hibur Sikit. Pilihan..

Khabib ‘The Eagle’ Juara Lightweight Pertahan Diri Beragama Islam..

 

SUKAN
Tidak ganas walau berlatih dengan beruang, &taati suruhan ibu supaya bersara.
Khabib Nurmagomedov mengisytiharkan 'misi tercapai' selepas mendarat di Russia selepas kejayaan pada pertarungan UFC 254.

LONDON: Khabib Nurmagomedov mengisytiharkan 'misi tercapai' selepas mendarat di Russia selepas kejayaan pada pertarungan UFC 254.

Juara lightweight dengan catatan 29-0 itu bersara sejurus kemenangan mengatasi Justin Gaethje dalam suasana penuh emosi dekat Fight Island dan bercakap mengenai keputusan diambilnya itu selepas tiba di tanah air.

Katanya: "Hari ini saya berada di kedudukan No 1, jadi misi sudah tercapai. Apa lagi yang boleh dibuat di sana? Buat duit? Saya sentiasa boleh melakukannya.

"Setiap orang bertindak dengan cara berbeza. Sudaj tentu Dana (White) mahu saya terus bertarung dan menjana pendapatan.

"Saya boleh buat duit sendiri. Saya berada di puncak karier tapi saya membuat keputusan ini dan saya rasa ini adalah yang terbaik buat saya.

"Tidak semua orang boleh bersara di puncak tapi saya tahu dalam setahun, dua atau lima, saya perlu berdepan keputusan itu sekali lagi. Sudah cukup apa yang saya lakukan dalam sukan ini untuk bergelar yang terbaik."

Khabib mengambil keputusan bersara selepas berjanji dengan ibunya ia akan menjadi pertarungan terakhir tanpa ayahnya Abdulmanap yang sentiasa memberi bimbingan. Demikian menurut berita Agensi.

Menurut Harkahdaily, antara faktor kejayaannya ialah:

1. Agama. 

Berpegang kepada fahaman ahli sunni dan taat dalam beragama. Sentiasa merendah diri dan sering bersujud syukur apabila menang dalam perlawanan menyebabkan dia dihormati oleh musuhnya. Kalimat yang sering terpacul daripada mulutnya disaat kemenangannya adalah ‘Alhamdulillah

2. Demografi. 

Berasal daripada daerah Dagestan, Rusia. Wilayah miskin yang masih bergolak dalam kancah ketidakstabilan politik, namun dikelilingi dengan gunung-ganang dan tumbuhan hidup subur. Masyarakat di sana tahan lasak dan cukup sumber nutrisinya.

3. Inspirasi. 

Bapanya Abdulmanap adalah merupakan sumber inspirasinya yang paling utama. Dialah ‘master piece’ yang mencetak para pemuda di Dagestan supaya mencebur diri dalam MMA di peringkat antarabangsa. Kematiannya akibat COVID-19 amat dirasai oleh Khabib.

4. Latihan. 

Siapa sangka Khabib sejak bermula umur 9 tahun adalah berlatih dengan beruang peliharaannya. Perkara ini pada awalnya membingungkan jurulatih di negara lain dan menjadi latihan di wilayah ceruk Putin ini sangat unik dan istimewa.

5. Kemahiran.

Khabib menguasai pelbagai kemahiran disiplin sukan gusti sebelum dia menyertai MMA seperti judo, combat sumbo dan gusti gaya bebas. Diadunkan dengan seni pertahanan diri terbit daripada wilayahnya menyebabkan dia dapat menguji kemahirannya kepada pesaing di luar sana.

6. Akhlak.

Siapa sangka akhlak beliau yang dipamerkan sewaktu di Oktagon telah meruntun jiwa musuhnya. Cronor McGregor, sebelum ini beberapa kali melakukan provokasi ke atasnya. Namun dihadapinya dengan sabar dengan menghukumnya tewas dalam perlawanan pada minit ke 3:03 pusingan ke empat.

Selain itu akhlak beliau mentaati suruhan ibunya untuk bersara daripada MMA setelah ketiadaan bapanya telah mengejutkan banyak pihak, di saat beliau ketika ini sedang berada di puncak kegemilangan.

Sekian (IH)

Hibur Hibur Sikit: 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails