Saturday, October 31, 2020

Mael Totey The Movie dicetak rompak..

 

Filem Mael Totey The Movie mencatat kejayaan apabila meraih kutipan RM2.5 juta dalam tempoh empat hari ditayangkan menerusi Astro First.

HALAMAN HIBURAN

KUALA LUMPUR: Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) memandang serius aduan penerbit filem, Mael Totey The Movie, Syahmi Sazli mengenai kegiatan pengedaran filem melalui platform media sosial dan laman sesawang tanpa lesen.

Tindakan pengedaran filem secara haram dianggap melanggar Akta Hak Cipta 1987 dan syarat lesen yang ditetapkan.

Ketua Pegawai Eksekutif FINAS, Ahmad Idham Ahmad Nadzri berkata, FINAS melalui Bahagian Pelesenan dan Penguatkuasaan bertindak proaktif dalam menangani isu cetak rompak digital itu.

Siasatan awal yang dijalankan mendapati beberapa platform digunakan untuk menjalankan kegiatan pengedaran filem tanpa kebenaran pemilik menerusi Akta Hak Cipta 1987.

"Kami ingin mengingatkan kepada pihak yang terbabit dalam kegiatan pengedaran filem melalui platform media sosial, e-dagang dan laman sesawang dalam urusan edaran, jual beli dan sewaan dalam talian tanpa lesen yang sah dan melakukan pelanggaran Akta Hak Cipta 1987 serta syarat lesen yang ditetapkan untuk menghentikan kegiatan ini serta merta.

"Tindakan tegas terhadap pihak yang terbabit dalam kegiatan pengedaran yang menyalahi undang-undang berdasarkan Seksyen 22 (1) Akta Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia 1981 (Akta 244) akan diambil.

"Sekiranya disabitkan kesalahan, mereka boleh didenda di bawah Seksyen 25 (1) akta yang sama yang memperuntukkan denda tidak lebih daripada RM 50,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali," katanya menerusi kenyataan yang dihantar, petang ini.

Ketua Pegawai Eksekutif FINAS, Ahmad Idham Ahmad Nadzri. - Foto FINAS

Idham menasihatkan orang awam agar tidak menyokong dan bersubahat dengan melanggan, membeli mahupun memuat turun sebarang kegiatan filem yang disyaki tidak memiliki lesen pengedaran sah, sama ada melalui platform media sosial, e-dagang dan laman sesawang.

Idham berkata, FINAS bersikap terbuka dan menyambut baik untuk bekerjasama dengan mana-mana agensi berkaitan demi membanteras kegiatan aktiviti pengedaran filem tanpa lesen sah daripada FINAS.

"Kami bersedia bekerjasama dengan mana-mana agensi demi mengekang penularan pengedaran filem secara haram. Sekiranya mempunyai maklumat dan ingin membuat aduan tindakan salah laku boleh dilakukan menerusi melalui e-mel pembanteras@finas.my," katanya.

Syahmi Sazli (tengah) bekerjasama dengan Asif dan Yoe menerusi filem Mael Totey The Movie.

Filem Mael Totey The Movie yang ditayangkan sejak 22 Oktober lalu berjaya meraih kutipan sebanyak RM2.5 juta dalam tempoh empat hari tayangan menerusi Astro First.

Mael Totey The Movie yang menelan belanja RM400,00 adalah filem sulung arahan YouTuber terkenal, Syahmi Sazli.

Ia dihasilkan menggunakan wang simpanan Syahmi yang turut bertindak selaku pengarah filem itu.

Filem bergenre komedi yang mengisahkan pemuda lurus bendul bernama Mael yang berusaha mempelajari bahasa Inggeris demi memenuhi syarat gadis idamannya. Ia dibintangi selebriti YouTube, Yoe, Asif, Emaleen Minhad dan Aween Ismail.

Turut membintangi filem berkenaan, penyampai radio Gegar FM, Ewan, Hushairi Hussain, Daler Yusof, Aznah Hamid, Kamarool Yusoff serta ramai lagi. (BH)

Hibur Hibur Sikit: H2S Pilihan: 02 -Muslim Rap-Soldier of Allah.

3 comments:

Anonymous said...

Ini contoh komen biaDAP..
Anonymous said...
Ulamak tetek bini orang.haha
October 30, 2020 at 11:23 PM


Wahai si bahlol 'mandor balaci' barua Kepada RBA M'sia!

Masih mencarut lagi? Anjing sekali makan tahi tetap makan tahi juga..

Mana jawpan ditunggu-tunggu? Yang takut berdepan hujah dan kenyataan. Yang otaknya dijajah DAP non Islamik.. Kalau bukan pondan, jawab ini dulu baru meroyan tak tentu hala!

Hanya itulah yang geng jilat pungkok tak basuh boleh meroyan. Dapat kuasa tapi tak tahu kerja. Tunggu masa nak rehat dipenjara.

Ha ha ha 22 bulan si bahlul perintah' asyik menipu saja.. Inilah akibatnya, ikut group Jilat juboq tak basuh, habis keturunan keluarga jadi jauh dari agama, jadi rosak. Kini terpaksa kuncu-kuncunya meroyan. Dan teruskan meroyan, hina ulama. Terus ulang-ulang tuduhan basi, idea baru dari tokey kulupnya dah habis, tak laku lagi.

Memang puak-puak munafik atau anti Islam ada sepanjang zaman.. Ya, kita tahu, masih ada puak anjing kurap jilat juboq gian end meneruskan hasut ganggu.. Tak usah menyamar le, orang kenal mana penjilat juboq kapiaq gian end.

Kesian, masih jadi barua DAP lagi. Kesian. masih lagi mahu ikut hukum rimba. jadi hantu berpuaka. Masih tak tamadun. Jadi peluloq juboq tak basuh, si kulup gian end, barua pecacai yang patut di hukum sula atau rejam kerana pembelot. Mana lagi geng puaka rimba, tulang besi, A/Rahman Talib an, budak kampung dan babi-babi buta tu.. Dah tak nampak? Berpaling tadah, dedak tak cukup ke?
kita kenai depa..

Ada pula betina-betina garit pakai purdah juga jilat juboq tak basuh kulup. Bangga pulak tu. Bangga pula anak bini mereka jadi begitu. Jadi macam hamba seks askar Jepun sebelum merdeka dulu. Jadi pelempias si kulup. Bertaubatlah.. tak besar mana umpan mata kail dedak itu.

Takde idea.. masih ulang bende sama. Miskin muflis segala.. padanlah jadi barua..

DAP macam cicak penyet, kering, kepala terapit pintu, terkepit. Ekornya luruh jatuh terkodek-kodek. Terkodek itulah suara bunyi bising penjilat, peluluq juboq tak basuh si kulup gian end. hi hi hi . Tak malu muka tembok pungkok babi..

Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Mereka bangga disebut macam tu. Juga kepada penjilat juboq tak basuh se dunia.. walau ada RBA (Red Bean Army) di Malaysia tajaan DAP..

Huuuuu. Itulah manusia berjiwa hamba manusia..
Hai manusia....... kembalilah kepada Tuhanmu.... Tuhan Maha Penerima taubat!! Pulanglah.. Pulanglah dari dunia bahlol tolol itu... syamdul..

Anonymous said...

Ada logo halal, guna minyak babi. Simpan faham dap, pkr dan pan jadi kuli.

Unknown said...

H

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails