Saturday, January 19, 2013

Hotel Kapsul Terbesar Di China Dibuka


Hotel kapsul ini sangat selesa dan ditawarkan pada harga sewaan yang berpatutan.- Reuters

JOM KREATIF
SHANDONG, China – Sebuah hotel kapsul paling besar di China telah dibuka di Qingdao pada 15 Januari lalu dan mula mendapat perhatian pengunjung yang singgah ke wilayah Shandong. Hotel itu menyediakan 100 bilik yang dilengkapi televisyen LCD, perkhidmatan WiFi, sebuah meja komputer, almari dan katil yang selesa.

Setiap kapsulnya direka dan dibina dari saiz 1 hingga 2 meter lebar dan 1.2 meter tinggi. Pengunjung hanya dikenakan bayaran sebanyak 45 yuan (RM21.68) sehari pada hari biasa dan 80 yuan (RM38.75) pada waktu puncak. – Agensi

Warga Emas Bersenam Dalam Salji


GAO yang berusia 77 tahun kelihatan masih bertenaga untuk bersenam walaupun tanpa berbaju dalam keadaan cuaca sejuk yang melanda China baru-baru ini. - AFP

JILIN, China – Seorang lelaki warga emas yang berusia 77 tahun sanggup meredah musim sejuk yang melanda China baru-baru ini dengan hanya memakai seluar pendek untuk bersenam demi kesihatan badannya. Gao Yinyu yang juga merupakan seorang pesara guru bersenam setiap pagi di sepanjang tebing sungai Shonghuajiang.

Suhu di kawasan Jilin kini mencecah di bawah paras negatif 25 darjah celsius. Selain bersenam, Gao juga dilihat turun ke dalam sungai Shonghuajiang untuk mandi dan tidak memakai pakaian. Gao berkata, dia telah bersenam setiap pagi dengan hanya memakai seluar pendek setiap pagi sejak sedekad lalu selepas bersara. Gao tidak pernah terlepas walaupun sehari untuk melakukan rutin senamannya itu.

Sejak melakukan rutin tersebut, Gao didapati jarang diserang demam atau selesema. Pekerja lelaki di China biasanya akan bersara pada usia 60 tahun. – Agensi

Usaha Selamat Dari Tawanan Militan Islam... M'sia?

MENTERI Luar Jepun hari ini memanggil duta besar Aljgeria meminta keterangan berkait operasi penyelamat ratusan mangsa tawanan kelompok Islam militan di utara Afrika Rabu lalu. Puluhan tawanan dikhutiri terkorban.

Seorang pejabat di Kementerian Luar Negeri membenarkan laporan sejumlah media yang mengkhabarkan Sid Ali Ketrandji diminta menemui wakil menteri luar negeri. "Rapat itu tentang insiden Rabu lalu," kata dia, seperti dilansir stasiun Al Arabiya, Jumaat (18/1).

Jurucakap Kementerian Luar Negeri British juga mengatakan Perdana Menteri David Cameron akan mengadakan mesyuarat hari ini berkait peristiwa itu. "Khabar yang  disampaikan saat ini adalah kami telah menerima laporan dari pemerintah Algeria, satu warga British telah dibunuh," kata juru bicara itu.

Seorang sumber setempat mengatakan Amerika Syarikat telah mendaratkan pesawat hari ini di sebuah bandar udara dekat kilang gas di Algeria dengan misi menyelamatkan warga Amerika yang terjebak dalam insiden itu.Sedikitnya enam tawanan terkorban dan akan bertambah lagi. Korban tewas itu di antaranya warga Inggeris, Filipina, dan Allgeria.

Sejumlah warga negara lain seperti AS, Perancis, Norwey, Rumania, Malaysia, Jepun, masih menjadi tawanan  di situ. Sedikitnya sebelas anggota kelompok Islam militan pimpinan Mokhtar Belmokhtar menyerang sebuah kilang gas di Algeria Rabu lalu. Mereka mendakwa menculik 41 warga asing termasuk tujuh warga AS. Aksi itu mereka lakukan sebagai balasan atas keterlibatan pasukan Perancis di Mali.

Belmokhtar merupakan veteran pasukan di Gurun Sahara yang mempunyai kaitan dengan kelompok penculik warga asing di Afrika Utara dalam satu dekad terakhir. Dia cukup terkenal sebagai seorang pejuang berani dan sukar ditangkap di salah satu lokasi paling terpencil di muka bumi: Gurun Sahara.

Tentara Algeria kemarin telah menyerbu tempat itu dengan helikopter dan pasukan elit. Kelompok militan itu menyatakan dalam sebuah situs berita Mauritius, sebanyak 35 tawanan terkorban dan 15 anggota militan terbunuh dalam penyerangan helikopter itu. Jurucakap kelompok militan mengatakan hanya tujuh orang selamat dalam penyerangan tersebut.

Di Malaysia belum dengar ada apa-apa peranan berkesan dari kerajaan untuk menyelamatkan tawanan yang juga terdiri warga Malaysia. (IH).

Gaji RM425,000 Sebulan Pun Gagal Urus Air S'ngor


 
Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim

KEMASKINI
KUALA LUMPUR: Meskipun gaji beliau sekurang-kurangnya RM425,000 sebulan, Pengerusi Pegawai Eksekutif Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), Tan Sri Rozali Ismail gagal menangani isu gangguan air baru-baru ini.

Ini berikutan kenyataan Syabas kepada media pada 9 Januari bahawa gangguan bekalan air di Ampang, Cheras dan Gombak hanya dapat dipulihkan pada perayaan Tahun Baru Cina pada 10 Februari.

Bagaimanapun, apabila kerajaan negeri campur tangan dengan melakukan pemantauan terhadap kerja-kerja pembaikan, gangguan air dapat dipulihkan pada Jan 15 – empat minggu lebih awal daripada perangkaan Rozali. Menurut Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, ini membuktikan Rozali gagal menguruskan bekalan air di Selangor dengan baik, lapor Selangorku.

“Saya beritahu Datuk Seri Najib Razak supaya beri hak urus air Selangor kepada kerajaan negeri.
“(Kerana) kita mampu urus air lebih baik dan mementingkan kepentingan pengguna berbanding Syabas,” ujar Abdul Khalid di hadapan lebih seribu hadirin dalam Majlis Makan Malam Kutipan Dana Pilihan Raya di sebuah restoran di Petaling Jaya malam tadi.

Sebaliknya menurut Abdul Khalid, Najib enggan menyerahkan hak pengurusan air kepada kerajaan negeri kerana lebih mengutamakan kepentingan kroni mereka berbanding kepentingan rakyat Selangor. Abdul Khalid turut menyelar tindakan Syabas yang sebelum ini bertindak menyaman Kerajaan Negeri yang tidak membenarkan mereka menaikkan tarif air di Selangor.

Pada 29 Disember, kira-kira 500,000 penduduk di sekitar Kuala Lumpur, Gombak dan Ampang mengalami gangguan bekalan air selama lebih dua minggu akibat kegagalan pam di rumah pam Wangsa Maju. Syabas didakwa cuai kerana kesemua lima pam termasuk dua pam simpanan untuk gantian di masa kecemasan turut rosak.

Pada 8 Januari, dilaporkan bahawa Rozali berkata gangguan bekalan di ketiga-tiga tempat itu hanya akan selesai pada Tahun Baru Cina. Sehari selepas itu, Kerajaan Selangor berkata ia akan berusaha untuk menyelesaikan masalah itu dalam seminggu. Pada 15 Januari, hampir semua pengguna di kawasan yang terjejas mendapat bekalan air.
 
Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim
Air: Pusat Dolak Dalih,S'ngor Bawa Ke Mahkamah?
KUALA LUMPUR – Kerajaan Negeri berhasrat untuk membawa isu penstrukturan semula industri air di Selangor ke mahkamah sekiranya ia masih belum menemui jalan penyelesaian. Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, tindakan itu mungkin akan dilakukan untuk membuat semakan kehakiman jika Kerajaan Pusat masih berdolak-dalik dalam isu tersebut.

“Saya akan tulis surat (kepada Kerajaan Pusat berhubung hasrat menjalankan penyusunan semula industri air),” katanya selepas menghadiri Majlis Dialog Industri, di sini, semalam.

Hadir sama, Penasihat Ekonomi Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai langkah Kerajaan Negeri menyelesaikan masalah air di Selangor. Abdul Khalid berkata, pihaknya kini menghantar pegawai pakar untuk membantu Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) bagi memastikan operasi air dapat diuruskan dengan betul.

“Sebab itu setiap tiga hari sekali, akan ada pengumuman dalam akhbar untuk memaklumkan keadaan status pengurusan air. Kerajaan Negeri akan pantau keadaan ini supaya kita diberitahu tentang keadaan sebenar.
“Bukan itu saja, kita juga menambah nilai pengurusan supaya tidak lagi pam-pam air yang rosak dibiarkan begitu saja,” katanya.

Beliau menyifatkan, isu air yang dimainkan banyak pihak kebelakangan ini menunjukkan bahawa program penswastaan air yang dijalankan di Selangor itu gagal dan ia hanya boleh diselesaikan menerusi penyusunan semula air seperti yang termaktub di bawah Akta Industri Perkhidmatan Air 2006. Sebelum ini, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Pengerusi Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Isu-Isu Air membenarkan pelaksanaan itu mengikut WSIA.

Bagaimanapun, jawatankuasa itu tidak berhasrat untuk campur tangan dalam usaha Kerajaan Negeri mengambil alih pegangan ekuiti dalam syarikat-syarikat konsesi terlibat memandangkan ia transaksi komersial di antara kedua-dua pihak yang sewajarnya dilaksanakan berdasarkan konsep 'willing buyer', 'willing seller', seperti model holistik yang dihasratkan Kerajaan Selangor. (SH)

Pampasan Buruh Paksa,K'jaan Mesti Bayar Balik!Click gambar untuk membaca
GEMPAR BERITA BERKENAAN WANG PAMPASAN BURUH PAKSA, UMNO DIKANTOIKAN OLEH AKHBAR UTUSAN YANG MEREKA SAYANGI,
BERITA PADA 10 MEI 2007 MENYATAKAN WANG PAMPASAN BURUH DIGUNAKAN UTK MENUBUHKAN MISC SEBUAH SYARIKAT KRONI IAITU ANAK TUN MAHATDIR.
15 JAN 2013 MEMBERITAHU JEPUN TIDAK PERNAH MEMBERI WANG TERSEBUT KEPADA KERAJAAN MALAYSIA. JADI YANG MANA SATU BERITA BENAR???
KITA DESAK KERAJAAN WAJIB BAYAR KEMBALI BERSAMA KEUNTUNGAN 4% KEPADA 30,000 RAKYAT YANG TERLIBAT.RAKYAT SENDIRI BOLEH NILAI.
http://www.erapasca.com,
16 Jan 2013 

Weblog Ibnu Hasyim sokong! 

Melayu Tolak UNMO Saja,Bukan Berpecah-Dr Fadli


 Dr Faddli Jawab Dr Mahathir
KOTA BHARU – Masyarakat Melayu di Malaysia tidak akan berpecah sebagaimana yang didakwa Bekas Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad, kelmarin.

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Pembangunan Maklumat, Sains dan Teknologi, Datuk Dr. Mohamed Fadzli Hassan berkata, masyarakat Melayu masih teguh dan tidak akan berpecah antara satu sama lain. “Melayu menolak Umno sahaja, tetapi bukannya berpecah belah, mereka akan tetap bersatu walaupun tidak menyokong Umno,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Beliau diminta mengulas isu bekas Perdana Menteri itu yang mendakwa orang Melayu kini tidak bersatu dan tidak memilih kerajaan apabila keadaan semakin buruk bila menjelang Pilihan Raya Umum ke13 (PRU-13). Menurutnya, masyarakat Melayu menolak kepimpinan Umno disebabkan oleh pemimpin parti tersebut yang tidak membela hak-hak rakyat.

Beliau berkata, pemimpin yang betul-betul menjaga hak rakyat tidak akan melepaskan tanggungjawabnya di saat rakyat betul-betul memerlukannya sebagai pembela hak mereka tidak kira dari segi pendidikan, ekonomi dan juga pembangunan negara.

“Itulah beza antara Umno dan Pas, mereka (Umno) mengamalkan budaya nasionalisme tetapi kami (Pas) mengajak masyarakat ke arah perpaduan Islam.
“Beliau (Mahathir) sudah nampak yang sokongan orang Melayu terhadap Umno semakin menipis, maka inilah caranya untuk beliau tarik balik sokongan tersebut.
"Dan dalam masa yang sama beliau cuba untuk mempengaruhi fikiran orang Melayu kononnya orang Melayu akan pupus tidak lama lagi dengan alasan tidak menyokong kerajaan,” katanya.

Fadzli berkata, tindakan bekas Perdana Menteri itu juga boleh membuatkan masyarakat makin hilang kepercayaan kepada pemimpin yang mana kini sedang melanda Umno sendiri.

“Mereka (rakyat) sudah sedar tentang banyak perkara terutamanya kebajikan yang semakin tidak terjaga, maka jangan salahkan mereka jika sokongan semakin berkurangan, itulah hakikat yang perlu diterima pihak lawan dengan apa yang telah dilakukan,” katanya. (SH)

Wanita Ini Keliling Dunia, Tapi Hilang Dlm Misteri..


Gambar ini, Amelia Earhart (di atas kepala pesawat) dielu-elukan di Irlandia Utara, tahun 1932. Sebuah ekspedisi bermodal $2,2 juta edang berusaha memecahkan misteri hilangnya Earhart bersama navigator dan pesawatnya di Samudra Pasifik, 75 tahun lalu. 

MUNGKIN ramai yang tidak kenal seorang perempuan pilot pesaawat bernama Amelia Earhart. Dikatakan juga dia tokoh gerakan perempuan di awal abad 20 di Amerika Syarikat (AS). Ada misteri di balik kisah lenyapnya Amelia dalam penerbangan terakhirnya..

Wanita kelahiran 24 Julai 1897 ini termasuk dalam deretan nama pilot wanita pertama AS.. Sepanjang kariernya, ia berhasil menoreh berbagai prestasi, di antaranya sebagai pilot wanita pertama yang terbang melintasi Samudera Atlantik. 

Di tahun 1937, sosok cantik dan terkenal ’America’s Sweetheart’ tersebut melakukan misi penerbangan keliling dunia. Ia sempat ke Bandung, Surabaya dan Kupang. Menjelang akhir misi tersebut, ia terbang dari Papua Nugini ke Honolulu. Namun, pesawatnya hilang, tidak sampai. Pihak AS melakukan pencarian besar-besaran, tapi sia-sia.

Akhirnya dinyatakan meninggal dunia pada tahun 1939. Banyak penyelidikan untuk mengungkap hilangnya Amelia diadakan. Lahirlah maam-mcam cerita. Antanya..
  • Pesawat yang dikemudikan Amelia jatuh ke perairan dan tenggelam sangat dalam hingga tidak ditemui lagi.. 
  • Pesawat kehabisan bensin mendarat di pulau terpencil yang tidak berpenghuni. Nikomaroro. Amelia terdampar di sana hingga akhir hayatnya. Hal ini disokong dengan penemuan tulang belulang (didakwa Amelia) dan rangka besi (pesawatnya). Tetapi sampai Mac 2011 lalu, peneliti belum bdapat memberi kepastian mengenai tulang belulang tersebut. 
  • Amelia ditangkap tentara Jepun ketika mendarat di salah suatu pulau mereka. Ia dianggap sebagai ejen yang dikirim Amerika . Dakwaan ini mendapat bantahan dari pihak Jepun. 
  • Amelia selamat, namun ia memutuskan untuk ”menghilang”. Ia pindah ke kota lain dan mengganti namanya. Cerita yang khabarnya didakwa sebagai hasil penelitian ini pun dibukukan. Namun, ada pula wanita yang disebut-sebut sebagai Amelia, merasa cerita dalam buku tersebut bohong dan mengajukan tuntutan.
Macam-macam cerita, hingga saat ini penelitian dan kajian terhadap misteri hilangnya Amelia masih terus dilakukan. Berbagai teori beserta sanggahan dan perdebatan pun terus bermunculan. Sebenarnya, Allah sja yang tahu..

Amelia Earhart terkenal di dunia pada 1930-an. Pilot AS itu mencetak berbagai rekort penerbangan bersama pesawat Lockheed Vega miliknya yang dijuluki "Bas Merah Kecil."

Amelia Earhart adalah perempuan pertama yang terbang solo melintasi Samudera Atlantik dan AS.

Amelia Earhart bersama Fred Noonan, navigatornya dalam penerbangan keliling dunia yang berakhir misterius.

Amelia Earhart sebelum mengusha penerbangan keliling dunia, 1937. Pesawatnya diduga mendarat darurat di karang dekat Nikumaroro, Kiribati (Samudera Pasifik).

Team ekspedisi dari International Group for Historic Aircraft Recovery mengangkut kapal selam tak berawak digunakan untuk mencari runtuhan pesawat Amelia Earhart di Samudera Pasifik.
Team ekspedisi berlayar di kapal riset oseanografi Kaimikai-O-Kanaloa milik University of Hawaii. Nama kapal itu bererti "Penjelajah Lautan Dewa Kanaloa".
"Semua data menunjukkan pesawat Amelia Earhart jatuh di tepi terumbu karang dekat Nikumaroro, dan runtuhan sepatutnya ada tepat di bawah sana," kata ketua team Ric Gillespie
(IH).

Friday, January 18, 2013

Penemuan Baru Struktur Terbesar Alam.

 
Ungkap Rahsia Yang Maha Agung    
LONDON - Ahli-ahli astronomi menemui struktur terbesar di alam semesta yang terdiri daripada beberapa kuasar amat besar sehingga masa empat bilion tahun diperlukan untuk merentasinya pada kelajuan cahaya.
Penemuan yang dibuat oleh ahli-ahli akademik Universiti Lancashire Pusat, Britain itu disiarkan dalam jurnal Notices of the Royal Astronomical Society dan dilaporkan dalam laman web persatuan berkenaan kelmarin.

Kuasar merupakan objek paling terang dan bersinar di alam semesta dengan cahayanya terpancar dari pusat sejumlah galaksi sejak awal kewujudan cakerawala. Cahaya kuasar dapat dilihat dari jarak beberapa bilion tahun cahaya.

"Sejak tahun 1982 ahli-ahli sains mendapati kuasar cenderung terbentuk secara berkelompok sekali gus membentuk struktur besar yang terdiri daripada gugusan kuasar besar atau LQG," kata persatuan itu.

Menurutnya, gugusan kuasar yang baru ditemui itu memiliki dimensi 500 megaparsek dengan setiap megaparsek bersamaan jarak 3.3 juta tahun cahaya. Berikutan LQG berbentuk memanjang, dimensi paling panjang gugusan kuasar itu berukuran 1,200 megaparsek atau empat bilion tahun cahaya.

Saiz tersebut adalah 1,600 kali ganda jarak dari Galaksi Bima Sakti ke galaksi paling hampir, Andromeda.
Bumi terkandung dalam Galaksi Bima Sakti. - Reuters

Komen Ibnu Hasyim: Ali bin Abi Thalib disifatkan sebagai gedung atau kunci ilmu, bila berjumpai sesuatu ilmu yang baru, terasa dia rupanya masih sedikit ilmunya. Allhu akbar, begitu Agungnya Allah dan dalamnya lautan ilmuNya.

Lihat..
E-Buku IH-22: Ungkap Rahsia Yang Maha Agung

Armada Cheng Ho Bentuk Baba-Nyonya Melaka


PADA ketika Kerajaan Melayu Melaka memulakan empayernya pada awal kurun ke-15, keadaan politik di rantau Asia Tenggara ketika itu tidaklah begitu stabil. Dua buah kuasa besar yang terdiri daripada Kerajaan Majapahit (Indonesia) dan Kerajaan Siam (Thailand) sedang bersaing hebat bagi merebut kuasa dan jajahan takluk masing-masing di kawasan ini. Justeru, kedatangan armada Cheng Ho beserta dengan kekuatan ketenteraannya menjamin kedamaian negara-negara di rantau ini dan mengelakkan berlakunya peperangan. 

Ini selari dengan dasar negara Dinasti Ming ketika itu yang menekankan dasar persahabatan dan bukannya membawa persengketaan. Kekuatan dan kehebatan armada Cheng Ho ini telah menakutkan negara-negara di rantau ini untuk berperang sesama sendiri. Bagi negara yang ingin selamat dan terhindar daripada serangan Siam atau Majapahit, mereka akan mengadakan hubungan baik dengan lawatan Cheng Ho. Inilah yang dilakukan oleh kerajaan Melaka. Mereka menerima kedatangan Cheng Ho sebagai sahabat dan 'pelindung' kepada ancaman daripada kuasa luar seperti Siam dan Majapahit pada ketika itu. 

Dengan itu kerajaan Melaka berasa selamat dan dapat membangunkan pelabuhan serta negeri mereka dengan aman damai. Ini merupakan satu simbolik dan strategi yang berkesan oleh pihak kerajaan Melaka. Pada ketika Laksamana Cheng Ho membawa armadanya ke Asia Tenggara (Nusantara), Melaka pada waktu itu di bawah takluk Siam dan terpaksa membayar ufti tahunan berupa 40 unit pohon emas. 

Menurut catatan Ma Huan seorang jurutulis yang ikut serta dalam pelayaran tersebut mengatakan, 'Parameswara sebelumnya cuma bertaraf kepala suku atau ketua kaum sahaja'. Oleh itu membayar ufti sebegitu banyak adalah suatu penindasan dari sebuah kuasa penjajah (kerajaan Siam) waktu itu. Berdasarkan ikatan persahabatan dengan pemikiran-pemikiran Islam agama anutannya, Cheng Ho telah mengutus surat kepada kerajaan Siam supaya ufti dihentikan. 

Tandanya Laksamana Cheng Ho dengan kekuatan kerajaannya, telah berjaya membebaskan dan menyelamatkan kerajaan Melayu Melaka dari penjajahan kerajaan Siam, dengan tanpa tumpah darah setitik pun. Bukan itu sahaja, bahkan kunjungan muhibah Cheng Ho itu berjaya membangunkan hubungan politik, diplomatik dan sosial secara perdamaian dengan pemerintah berbagai negeri di Laut Cina Selatan.

Di Melaka, beliau menempatkan pasukannya di suatu kawasan berbukit, yang akhirnya disebut Bukit Cina atau Chinese Hill. Beliau dan pengikutnya terus menziarahi Raja Melaka, iaitu Parameswara yang masih beragama Hindu. Disampaikan hadiah terdiri dari emas, wang China, sutera porsolen dan beberapa payung kuning. Tradisi payung kuning bagi raja-raja Melayu pun bermula dari sejak itu. Malah, tidak lama kemudian, Raja Parameswara telah memeluk agama Islam dengan memakai gelaran Raja Parameswara Iskandar Shah (1392-1414 T.M.).
Kesan sejarah pengikut Cheng Ho: Kuburan lama di Bukit Cina, Melaka
Pada tahun 1459, sekali lagi Laksamana Cheng Ho datang ke Melaka dengan membawa Puteri Hang Li Poh untuk dijodohkan dengan Sultan Melaka pada ketika itu iaitu Sultan Mansur Shah (1458-1477 T.M.), dan pengikut-pengikut puteri ini telah juga ditempatkan di sekitar kawasan Bukit Cina lalu membentuk petempatan yang lebih luas di kaki Bukit Cina, Melaka. Bukti petempatan ini masih wujud hingga ke hari ini dengan adanya kuburan kuno (lama) di atas Bukit Cina (seperti gambar di atas), Perigi Raja atau Perigi Puteri Hang Li Poh, Kuil 'San Pao Kung' atau 'Sam Po Bo' iaitu gelaran kehormat kepada Cheng Ho, serta ukiran patung Laksamana Cheng Ho.
Perigi Raja atau Perigi Puteri Hang Li Poh
 
Kuil 'San Pao Kung' atau 'Sam Po Bo', di Bukit Cina, Melaka
Ukiran Patung Laksamana Cheng Ho di Kuil 'San Pao Kung' atau 'Sam Po Bo', di Bukit Cina, Melaka
Keturunan Baba dan Nyonya di Melaka
Kemunculan masyarakat minoriti Baba dan Nyonya di Melaka adalah daripada keturunan pengikut-pengikut Puteri Hang Li Poh yang datang bersama armada Cheng Ho pada tahun 1459. Puteri Hang Li Poh dikahwinkan dengan Sultan Melaka iaitu Sultan Mansur Shah dan Sultan Melaka telah memerintahkan agar didirikan sebuah istana khas bagi puteri ini di puncak Bukit Cina. Manakala pengikut puteri ini pula tinggal di petempatan yang dibina di kaki Bukit Cina dan kawasan sekitarnya. 

Walau bagaimanapun, kesan tinggalan istana Puteri Hang Li Poh tidak dapat dijejaki hingga ke hari ini. Kesan petempatan pengikutnya pula dapat dilihat berdasarkan adanya perigi yang digunakan mereka yang dikenali sebagai `Perigi Raja' atau `Perigi Puteri Hang Li Poh' di kaki Bukit Cina tersebut. Keturunan pengikut Puteri Hang Li Poh inilah yang dikata membentuk masyarakat minoriti Baba dan Nyonya di Melaka. Mereka telah diasimilasikan ke dalam masyarakat dan budaya Melayu sehinggakan identiti budaya mereka banyak yang telah hilang dan digantikan dengan unsur-unsur budaya Melayu. 

Nama mereka dikenali dengan permulaan sebagai `Baba' bagi kaum lelaki (misalnya Baba Kim Teck), dan `Nyonya' bagi kaum wanita (misalnya Nyonya Che Pon). Mereka juga `amat fasih' bertutur dalam bahasa Melayu dialek Baba dan Nyonya sebagai bahasa pertama, dan mengamalkan serba sedikit cara hidup orang-orang Melayu. Contoh bahasa Melayu dialek Baba dan Nyonya dapat dilihat dalam pantun dondang sayang seperti berikut:

Naday bugis tolak blayar, 
Jerok mari dalam kendi; 
Hutang budi balas di dunia, 
Hutang hati mengikat diri.

Pisang mas bawak blayer, 
Tengah laot patah kemudi-nya;  
Hutang budi dapat di bayer,
Hutang hati apa ganti-nya.
Keturunan Baba dan Nyonya Berbaju Kebaya Melayu dan nyanyi Dondang Sayang
Baba dan Nyonya menarikan Tarian Melayu Tradisioanal
Mengikut sejarah, Baba dan Nyonya merupakan golongan keturunan Cina yang sangat unik kedudukannya yang terdapat di Negeri-Negeri Selat, Tanah Melayu, khususnya di negeri Melaka. Selain Melaka, kedudukan mereka kini berselerakan terutama sekali di Negeri-negeri Selat bekas Jajahan British di Pulau Pinang dan Singapura. Mereka juga dikenali sebagai Cina Peranakan atau "Straits Chinese". 

Kaum Baba dan Nyonya ini mengamalkan agama-agama tradisional Cina, dengan menyambut perayaan Tahun Baharu Cina, perayaan Pesta Tanglung, di samping mengamalkan adat resam Melayu dan penjajahan Barat. Bahasa mereka juga unik dengan mengamalkan Dialek Baba-Melayu: campuran bahasa Melayu, bahasa Inggeris dan bahasa Hokkien. Begitu juga daripada aspek pemakanan, mereka mengamalkan campuran masakan Cina dan Melayu beridentitikan masakan Baba Nyonya yang pedas dan berempah. Mereka kaya kaya dengan kebudayaan, dan sangat unik dengan ciri-ciri campurannya. Sebab itulah dikatakan bahawa Warisan Baba Nyonya menjadi bahagian yang penting dalam khazanah seluruh bangsa Malaysia. 

Pakaian Tradisional Pengantin masyarakat Baba dan Nyonya di Melaka
Pada hari ini, bilangan masyarakat Baba dan Nyonya di Melaka semakin berkurangan, mungkin kurang daripada 100 ribu orang. Ini kerana ramai daripada mereka terutamanya keturunan muda yang telah berhijrah ke negeri-negeri lain ataupun berkahwin dengan orang-orang Melayu atau Cina dan memeluk agama Islam atau Buddha. Walau bagaimanapun, kerajaan Negeri Melaka masih mengekalkan petempatan tradisional mereka sebagai warisan budaya yang tidak ternilai harganya. 

Petempatan tradisional mereka masih dipelihara oleh kerajaan dan dijadikan muzium ataupun pusat-pusat pelancongan di negeri Melaka. Pelancong berpeluang untuk menatap rumah-rumah tradisional Baba dan Nyonya yang masih dikekalkan dalam bentuk asal dengan seni bina, rekaan dan hiasan dalamannya yang menarik serta begitu unik sekali. Petempatan tradisional mereka ini dipelihara utuh di sekitar Banda Hilir dan kawasan Tengkera. 

Bangunan lama berupa deretan rumah kedai tersebut sebagai khazanah silam yang menyimpan seribu satu kenangan menceritakan tentang kewujudan masyarakat ini serta keunikan budaya mereka yang telah mula ditelan zaman. Hanya warisan artifak untuk tatapan generasi hari ini yang mampu mengukir senyuman dan menceritakan segalanya kepada para pengunjung yang melawatnya. (CRI)

REPLIKA armada Cheng Ho ini turut menjadi tarikan pengunjung ke Zheng He Park.

Lihat Sebelum ini..
E-Buku IH-35: Cina Malaya & Malaysia..
E-Buku IH-35: Cina Malaya & Malaysia..  

S'ngor Sumbang RM61,000 Untuk Gaza -Dr Rani
SHAH ALAM: Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Abdul Rani Osman diamanahkan oleh kerajaan negeri untuk menyampaikan sumbangan kewangan kepada rakyat Gaza dari cengkaman tangan khianat regim Zionis Israel.

Menurut beliau, kerajaan negeri Selangor menyumbang RM61,000 untuk membina projek pembinaan makmal membuat anggota palsu (Prosthesis) di bumi Gaza.  Katanya, rombongan kerajaan Selangor dengan kerjasama Yayasan Amal Malaysia akan bertolak dari KLIA jam 11 malam ini dan dijangka pulang ke Malaysia pada 28 Januari nanti.

Beliau memaklumkan lebih 10 orang ahli rombongan akan berada di wilayah bergolak itu bagi menyampaikan bantuan ubat-ubatan dan membangunkan bengkel pembuatan anggota palsu.

"Saya bersyukur kerana mendapat sumbangan daripada orang ramai khususnya umat Islam di seluruh negara terutama rakyat di Selangor melalui tabung-tabung di masjid," katanya.

Beliau berkata sesiapa yang berminat untuk menyumbang ke Tabung Palestine boleh terus di atas nama Yayasan Amal Malaysia di MAYBANK  (AC 553010122090)  atau   CIMB ISLAMIC (AC 14680000191108 )

Istri A/Dewan PKS 'Bantu Korban Banjir ,Jakarta

POLITIK INDONESIA
Istri-istri Anggota Legislatif dari Fraksi PKS yang tergabung dalam PPIA mengunjungi Korban Banjir di Kelurahan Pengadegan, Pancoran, Jakarta Selatan, Kamis (17/1)

Rombongan istri-istri Aleg PKS ini dipimpin oleh Ibu Diana Hidayat Nurwahid dengan membawa bantuan tahap awal untuk korban banjir.


Pada kesempatan itu Ibu Diana menyampaikan: "Saya masih sangat sedih karena banjir sudah berulang setiap tahun terjadi tapi penanganannya masih tidak siap saja, padahal cuaca sudah memberikan tanda akan ada hujan besar. Di Bogor hujan terus menerus seharusnya kesigapan dari tim terkait dengan penanganan bencana banjir seharusnya sudah lebih siap, kami datang kesini dan melihat masih sangat menyedihkan banyak sarana prasarana tidak memadai untuk pengungsi."

Pertunjukan Pakaian Dibuat Dari Coklat.JOM KREATIF

SEOUL - Beberapa model wanita memperagakan pakaian yang diperbuat daripada coklat di sini semalam.
Mereka memperagakan pakaian itu pada pertunjukan fesyen coklat yang diadakan selama empat hari. - Agensi

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Mengajar berkeatif atau mengajak membazir?

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-53: 'Siri Jom Kreatif, Pelik-pelik..' (2)
E-Buku IH-53: 'Siri Jom Kreatif, Pelik-pelik..' (2)

Pagi Ini, Banjir Kepung Jakarta.


Lokasi banjir Jakarta 
Lokasi banjir Jakarta (VIVAnews/Joseph Angkasa)
Jakarta kembali diguyur hujan, Jumat 18 Januari 2013. Genangan air pun masih terjadi di beberapa titik Jakarta. Dan ancaman banjir kiriman dari Puncak masih ada. Dikutip dari laman TMC Polda Metro Jaya, setidaknya 35 jalan di Ibukota yang digenangi air, termasuk Jalan Sudirman, Bundaran Hotel Indonesia, hingga Jalan Thamrin yang biasanya jarang tergenang air. Meski banjir di jalan protokol ini sudah mulai surut, genangan air masih menyulitkan kendaraan melaju. Walhasil terjadi kemacetan parah di sana.

JAKARTA; Hujan yang mengguyur beberapa hari terakhir, terutama Kamis kemarin, membuat Jakarta berubah menjadi kolam air. Pagi hari ini, Jumat 18 Januari 2013, air bah masih dilaporkan menenggelamkan beberapa titik srategis di Ibukota.

Traffic Management Center (TMC) Polda Metro Jaya menghimpun informasi sejumlah titik banjir sejak subuh hingga pukul 06.45 WIB. Pengguna jalan diminta berhati-hati. Warga diminta mencari jalan alternatif karena sebagian besar jalan utama tidak bisa dilalui kendaraan, seperti Jalan Daan Mogot, Grogol, dan sebelum jalan layang Kampung Melayu.

Berikut datanya:

06.45: Banjir sekitar 50 cm depan Lotte Mart Kelapa Gading, saat ini jalan tidak bisa dilalui di kedua arah.

06.45: Banjir sekitar 65 cm depan Islamic Center Jakarta Utara, saat ini jalan tidak bisa dilintasi di kedua arah.

06.42: Banjir sekitar 45 cm di Tol Pluit arah Tomang Km 14.400 (Grogol), saat ini jalan tidak bisa dilintasi di kedua arah.

06.41: Banjir sekitar 60 cm depan Mangga Dua Square, saat ini jalan tidak bisa dilintasi.

06.45: Banjir sekitar 35 cm di Jl. Cilandak Barat, saat ini jalan tidak bisa dilintasi di kedua arah.

06.38: Banjir sekitar 50 cm di Jl. Bangka Jakarta Selatan, saat ini jalan tidak bisa dilintasi di kedua arah.

06.36: Jalan dari Tomang ke arah Harmoni tidak bisa dilintasi karena imbas banjir di Jatipulo.

06.32: Banjir sekitar 50 cm di Pejagalan Mampang, jalan tidak bisa dilintasi di kedua arah.

06.31: Banjir sekitar 20 cm di Jl. Latuharhari, saat ini masih bisa dilintasi kendaraan.

06.26: Banjir sekitar 80 cm di JL. Abdullah Syafei, Tebet, saat ini lalu lintas tidak bisa dilintasi di kedua arah.

06.14: Banjir sekitar 40 cm depan Astra Honda Jakarta Utara, saat ini jalan tidak bisa dilintasi.

06.12: Banjir sekitar 45 cm di Jatipulo Jakarta Barat, saat ini ruas jalan dari Tomang arah Harmoni tidak bisa dilintasi.

06.09: Banjir sekitar 45 cm depan Mall Citraland Grogol, saat ini hanya Jalur Busway yang bisa dilintasi.

06.06: Banjir sekitar 65 cm dari Tol Cengkareng ke arah Puri Kembangan, saat ini tidak bisa dilintasi di kedua arah.

06.05: Banjir sekitar 50 cm depan Samsat Jakbar, sampai saat ini hanya Jalur Busway yang bisa dilintasi.

05.38: Banjir 50 cm di ruas Jl. Daan Mogot (Jelambar-Cengkareng), sementara tidak bisa dilintasi kendaraan.

05.37: Banjir 20-30 cm di Jatipulo, pengguna jalan dihimbau berhati-hati.

05.36: Banjir 50 cm di ruas Jl. Cengkeh (Krukut Taman Sari), sementara tidak bisa dilintasi kendaraan.

05.36: Banjir 70 cm di Jembatan Lima arah Pasar Mitra, sementara tidak bisa dilintasi kendaraan.

05.33: Banjir 50-70 cm di ruas Jl. Panjang, Green Garden (depan Mc Donald), sementara tidak bisa dilintasi kendaraan.

05.32: Banjir 40-50 cm di depan Yadika, Joglo, sementara tidak bisa dilintasi kendaraan.

05.32: Banjir 50 cm di Traffic Light Puri Kembangan, sementara tidak bisa dilintasi kendaraan.

05.31: Banjir 50-60 cm di ruas Jl. Cengkareng - Tol Puri Kembangan (depan SPBU), sementara tidak bisa dilintasi kendaraan.

05.30: Banjir 40-60 cm di ruas Jl. Daan Mogot (Jembatan Gantung), sementara tidak bisa dilintasi kendaraan.

05.30: Banjir 70-90 cm di depan Central Park, sementara tidak bisa dilintasi kendaraan.

05.29: Banjir 50-70 cm di ruas Jl. Kyai Tapa, sementara tidak bisa dilintasi kendaraan.

05.28: Banjir 50 cm di depan Tri Sakti arah Roxy, sementara tidak bisa dilintasi kendaraan.

05.28: Banjir 50-60 cm di depan Mall Citraland, Grogol, sementara tidak bisa dilintasi kendaraan.

05.26: Banjir 50-70 cm di sekitar traffic light Grogol (empat penjuru), sementara tidak bisa dilintasi kendaraan.

05.25: Banjir 70 cm di ruas Jl. Tubagus Angke arah Jembatan Dua (sekitar depan Rumah Duka Jelambar), sementara tidak bisa dilintasi kendaraan.

05.24: Banjir 70-80 cm di ruas Jl. Daan Mogot (depan Indosiar, Jakbar), sementara tidak bisa dilintasi kendaraan.

05.23 Banjir 70 cm di ruas Jl. Daan Mogot (depan Dispenda, Jakbar), sementara tidak bisa dilintasi kendaraan.

04.50: Banjir 70 cm di Jl. KH Abdullah Syafei (sebelum Jalan Layang Kampung Melayu), sementara tidak bisa dilintasi kendaraan.

04.49: Banjir 20 cm di Km 14 Tol Tanjung duren (ke arah Pluit), masih bisa dilintasi kendaraan.

04.48: Banjir 20 cm di sepanjang Ancol-Sunter, masih bisa dilintasi kendaraan.
 3 Sandy Adam Mahaputra 
Mobil mogok terkena banjir Jakarta 
Mobil mogok terkena banjir Jakarta (VIVAnews/Muhamad Solihin)
Jalanan Ibukota hampir lumpuh karena banjir. Mobil mogok usai menerjang banjir jadi pemandangan yang lumrah. Ada satu hal penting yang perlu diketahui agar 'nyawa' mobil Anda tak tamat usai terendam banjir.


Pengendara sepeda motor menerobos banjir di Bundaran HI, Kamis 17 Januari 2013 
Pengendara sepeda motor menerobos banjir di Bundaran HI, Kamis 17 Januari 2013 (VIVAnews/Muhamad Solihin)
Kedoya Utara dan Jalan Panjang menuju Jalan Daan Mogot, Jakarta Barat, ditutup total. Banjir masih menggenangi wilayah itu setinggi pinggang orang dewasa

Warga menerobos banjir yang merendam kawasan Ciledug Raya 
Warga menerobos banjir yang merendam kawasan Ciledug Raya (VIVAnews/Nurcholis Anhari Lubis) 
Lalu lintas Jakarta nyaris lumpuh, Selasa, 15 Januari 2013. Hujan yang mengguyur Ibukota sejak Senin malam membuat sejumlah jalan utama digenangi air. Macet di mana-mana.


Petugas Satpol PP mengevakuasi seorang anak untuk menyeberangi banjir yang merendam kawasan Pondok Labu, Jakarta Selatan, Selasa (15/1). Banjir yang merendam setinggi 1,5 meter di kawasan tersebut akibat meluapnya aliran Kali Grogol yang menggenangi 75 kepala keluarga.Seorang warga dan pengendara melintasi genangan air di Jalan Daan Mogot, Grogol, Jakarta Barat, Selasa (15/1). Tingginya intensitas curah hujan yang terjadi di Jakarta mengakibatkan sejumlah ruas jalan tergenang karena kurang optimalnya drainase.  Sejumlah warga melintasi dengan rakit luapan sungai Monkevart di Kembangan Utara, Jakarta Barat, Selasa (15/1). Banjir akibat luapan sungai Monkevart karena intensitas curah hujan yang tinggi itu merendam puluhan rumah warga.


Sejumlah rumah penduduk terendam banjir hingga 2.5 meter di kawasan Periuk, Tangerang, Banten, Selasa (17/1). Air kiriman dari pintu air batubelah Bogor tersebut merendam sekitar 600 rumah warga dan membuat 1000 warga mengungsi ke lokasi yang lebih tinggi.
(IH)

Kedah: Hiburan Tahun Bru Cina. Teruskan! -MB


 
KUALA LUMPUR: Garis panduan persembahan hiburan yang dikeluarkan oleh Kerajaan Negeri Kedah telah sedia ada sejak 2008 serta tiada pihak yang mempertikaikannya.

Namun, mengapa hampir kepada Pilihanraya Umum ke-13, ia menjadi ‘isu’.

Demikian penegasan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak (gambar) bagi mengulas mengenai garis panduan persembahan hiburan yang dibangkitkan oleh MCA serta Gerakan Kedah, lapor portal rasmi kerajaan negeri semalam.

Berhubung penganjuran program ‘1 Malaysia Sambutan Tahun Baru Cina 2013’ yang dijadualkan pada 15 Februari depan di Star Walk, Alor Setar, kerajaan negeri membenarkan program tersebut diteruskan dan penganjur hendaklah memastikan bahawa setiap peserta yang terlibat dengan persembahan di pentas sama ada lelaki dan perempuan (kanak-kanak dan dewasa) mestilah berpakaian sopan atau tidak menjolok mata.

“Pokok utama garis panduan itu memastikan bahawa semua persembahan di Kedah adalah terkawal tak kiralah pada orang bukan Islam ataupun Islam untuk menghormati budaya dan adat setempat.

“Jadi kita dah beritahu mereka boleh terus persembahan, sama ada lelaki dan perempuan tetapi pastikan pakaian mereka itu tidak menjolok mata, itu saja, tak lebih dari tu,” jelas beliau bagi merungkai segala kekeliruan pelbagi pihak.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Penanaman Pokok Peringkat Daerah Yan yang diadakan di Kampung Permatang Buluh, Yan.

Tambah beliau, pihak penganjur program tersebut boleh berjumpa Exco berkenaan bagi membincangkan masalah tersebut, bukannya mengadu kepada MCA yang hanya mahu jadikannya ‘isu’.

“Dulu dah ada yang buat dan bincang dengan Exco, ada yang bersetuju, ada yang batalkan konsert bimbang gagal mengikut garis panduan.

“Tapi mengapa yang ini mengadu pada MCA yang tak ada modal, jadi dia nak cari isu yang boleh tunjuk dia adalah ‘hero’ pada orang Cina,” jelas beliau.

Hadir sama pada majlis tersebut adalah Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Dr Abd Isa Ismail, Ahli Parlimen Jerai, Mohd Firdaus Jaafar, Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, Pegawai Daerah Yan, Zahari Ismail.

Dr M Terasa BN Lemah, BN Dikira Tewas PRU 13..

SHAH ALAM – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad terasaa Barisan Nasional (BN) semakin lemah. Sinar Harian melaporkan, beliau berkat BNdikira tewas pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) sekiranya mereka masih gagal memperoleh kemenangan dua pertiga sepertimana disaksikan pada tahun 2008.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, walaupun BN masih menang, namun kemenangan tersebut disifatkan "kosong" kerana sebuah kerajaan yang berwibawa memerlukan kemenangan majoriti besar dalam Dewan Rakyat.

Menurutnya, dalam sistem demokrasi, kerajaan yang lemah amat mudah diserang dan kekuatan mereka akan terus merosot jika tidak berani bertindak.

“Untuk menghadapi PRU13, pemimpin-pemimpin kena berani menonjolkan diri, jangan takut, jika terus takut maka kerajaan akan terus diserang dari pelbagai penjuru.
“Jadi sekiranya kerajaan sekarang gagal mendapat dua pertiga, maka kerajaan yang ada sekarang adalah lemah,” katanya pada program Bicara Minda: Masa Depan Melayu dan Islam Selepas PRU13?’ anjuran Sinar Harian di sini, semalam.

Selain itu, Dr Mahathir turut menegur kerajaan sekarang yang dilihat terlalu berlembut dengan tuntutan-tuntutan yang dibuat oleh pihak pembangkang sehinggakan keputusan tersebut amat merugikan. Sambil memberi contoh pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Dr Mahathir menegaskan pelbagai negara seluruh dunia terutamanya Amerika Syarikat (AS) meniru Malaysia, walaupun pernah menuduh akta ini menindas hak asasi manusia.

“Di Malaysia, tangkapan ISA masih tertakluk di bawah undang-undang, tetapi AS terus menangkap tanpa apa-apa undang-undang dan menempatkan mereka di Teluk Guantanamo sehingga 10 tahun lebih,” katanya. (IH)

2 Rakyat M'sia Jadi Tebusan Militan Islam?

 GAMBAR fail menunjukkan kompleks  kemudahan gas yang menjadi lokasi sebuah kumpulan militan Islam menawan 41 warga asing di In Amenas, selatan Algeria.

ALGIERS, Algeria - Dua rakyat Malaysia merupakan antara 41 pekerja asing yang dijadikan tebusan oleh kumpulan militan Islam di sebuah kompleks kemudahan gas di In Amenas di gurun Sahara, selatan Algeria.  

Dalam perkembangan terbaharu insiden tersebut semalam, seorang pegawai keselamatan Algeria berkata, sekurang-kurangnya 20 warga asing telah melarikan diri dari loji gas asli berkenaan yang terletak di gurun Sahara. Media tempatan sebelum ini melaporkan sekumpulan militan Islam menjadikan puluhan pekerja loji gas tersebut sebagai tebusan.
Pegawai tersebut memberitahu, mereka yang berjaya melarikan diri termasuk rakyat Amerika Syarikat dan warga Eropah. 

Namun, beliau enggan mengulas lanjut. Dalam kejadian kelmarin, sekumpulan militan menyerang kompleks gas itu yang terletak 1,300 kilometer dari sini dan menjadikan berpuluh-puluh pekerja asing sebagai tebusan. Loji gas tersebut dikepung oleh tentera Algeria dengan situasi kini dalam keadaan tegang.
 
Menurut beberapa laporan, insiden tebusan itu adalah sebagai tindakan balas kerjasama Algeria dengan tentera Perancis yang campur tangan dalam konflik di Mali Dalam perkembangan terbaharu, beberapa militan Islam memberitahu, helikopter-helikopter tentera Algeria menyerang kompleks gas berkenaan dengan menyebabkan 35 tebusan warga asing dan 15 militan terbunuh.
 
Setakat ini, pemerintah Algeria enggan mengesahkan laporan tersebut. Nasib rakyat Malaysia itu masih belum diketahui. Kompleks gas tersebut dikendalikan oleh syarikat minyak BP dari Britain, Statoil milik Norway dan firma Algeria, Sonatrach. - Agensi

Thursday, January 17, 2013

Gambar: Timur Tengah Dilanda Gelombang Salji.

 Badai salju yang menerjang kawasan Timur Tengah merupakan badai terburuk dalam 20 tahun terakhir.
GELOMBANG salji yang mmelanda kawasan Timur Tengah, kali ini merupakan gelombang  terburuk dalam 20 tahun terakhir.

1. Jurusalem:
Badai salju yang menerjang kawasan Timur Tengah merupakan badai terburuk dalam 20 tahun terakhir.
Glombang salji semasa melanda kompleks Muslim Al-Haram, Al-Sharif dan Yahudi di Kota Tua Jerusalem, Timur Tengah (10/1). 


Badai salju yang menerjang kawasan Timur Tengah merupakan badai terburuk dalam 20 tahun terakhir.
Pemandangan Kota Jerusalem saat diselimuti salji.  (10/i)

Badai salju yang menerjang kawasan Timur Tengah merupakan badai terburuk dalam 20 tahun terakhir.
Se kumpulan kanak Palestin bermain salji di depan Masjid Qubbah As Sakhrah/Dome of the Rock di Jerusalem (10/1). 
Badai salju yang menerjang kawasan Timur Tengah merupakan badai terburuk dalam 20 tahun terakhir.
Seorang wanita Palestin berjalan menuruni tangga Masjid Qubbah As Sakhrah/Dome of the Rock tersebut.(10/1)
Badai salju yang menerjang kawasan Timur Tengah merupakan badai terburuk dalam 20 tahun terakhir. Tiga warga Palestin sedang berfoto di tengah gelombang salji yang melanda Kota Jerusalem (10/1)


2. Afghanistan
Badai salju yang menerjang kawasan Timur Tengah merupakan badai terburuk dalam 20 tahun terakhir.
Tiga orang warga wanita Afghanistan berjalan di sepanjang jalan yang tertutup salji di Kota Kabul, Afghanistan (10/1). 


3. Syria.
Badai salju yang menerjang kawasan Timur Tengah merupakan badai terburuk dalam 20 tahun terakhir.
Pemandangan ibu kota Syria, Damaskus kelihatan diselimuti salji (10/1). 
4. Lubnan.
Badai salju yang menerjang kawasan Timur Tengah merupakan badai terburuk dalam 20 tahun terakhir.
Sejumlah warga bermain salji di reruntuhan kuil Romawi Bacchus di kota bersejarah Baalbek, Lubnan (10/1). 

Badai salju yang menerjang kawasan Timur Tengah merupakan badai terburuk dalam 20 tahun terakhir.
Pemandangan Desa Hamana di Lubnan nampak putih dipenuhi salji saat setelah gelombang menerjang (10/1). 
 5. Turki
 

SALJI tebal menyelimuti Istanbul, Turki sekali gus menjejaskan 15 juta orang penduduk, melumpuhkan rutin harian dan trafik udara serta di darat.


Setidaknya terdapat 17 orang terkorban akibat gelombang salji yang menerjang sejumlah negara Timur Tengah di Lubnan, Jordan, Syria, Turki, Israel, Afghanintan dan wilayah Palestin.
 (IH)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails