Tuesday, January 15, 2013

Perayaan 'Hari Tak Pakai Seluar' Pula..


Mereka bergabung untuk merayakan "No Pants Subway Ride", yaitu hari melakukan aktivitas tanpa celana di muka umum.
Ini, beberapa penumpang kereta bawah tanah tak pakai seluar sebagai peringatan hari tidak serius di Shanghai, China, Minggu (13/1). Hari "No Pants Subway Ride" yang sudah berlangsung sejak 1997 in,i telah tersebar ke seluruh dunia dan dirayakan tiap tahun pada awal Januari

SATU lagi sosio budaya songsang menambah kegilaan mayarakat kini. Mereka bergabung untuk merayakan "No Pants Subway Ride", iaitu hari melakukan aktiviti tanpaseluar di khalayak ramai.
Mereka bergabung untuk merayakan "No Pants Subway Ride", yaitu hari melakukan aktivitas tanpa celana di muka umum.
Dua wanita penumpang keretapi bawah tanah asyik berbincang. Mereka pakaian pakaian tapi tak pakai seluar (seluar panjang), sebagai peringatan untuk hari tersebut.

Mereka bergabung untuk merayakan "No Pants Subway Ride", yaitu hari melakukan aktivitas tanpa celana di muka umum.
Penumpang keretapi bawah tanah nampak aneh melihat beberapa orang tanpa di Shanghai, China, Minggu (13/1). 


Mereka bergabung untuk merayakan "No Pants Subway Ride", yaitu hari melakukan aktivitas tanpa celana di muka umum.
Salah seorang lelaki tengah melepaskan seluarnya depan penumpang keretapi bawah tanah di Shanghai, China, Minggu (13/1). Hal ini merupakan se bahagian dari hari cuti tanpa serius dalam "No Pants Subway Ride" yang diselenggarakan oleh kelompok seni pertunjukan Improv Everywhere.

Mereka bergabung untuk merayakan "No Pants Subway Ride", yaitu hari melakukan aktivitas tanpa celana di muka umum.
Seorang penumpang wanita (kiri) tersenyum ketika melihat seorang lelaki tak pakai seluar duduk di sampingnya dalam keretapi di Shanghai, China, Minggu (13/1). 
(IH)

1 comment:

Anonymous said...

betul ke ni. Harap dapat komen

Agenda Utama himpunan HKR. Sumber dari blog suara pakatan rakyat

http://suarapakatanrakyat.com/2013/01/suku-juta-sokong-penggunaan-kalimah-allah-oleh-pihak-gereja/


Utama|January 13, 2013 9:39 pm
Suku Juta Sokong Penggunaan Kalimah Allah Oleh Pihak Gereja


SELAIN menunjukkan kekuatan politik, Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) semalam juga bertujuan untuk mempamerkan kepada BN dan UMNO akan kesatuan Pakatan Rakyat dalam soal penggunaan kalimah Allah oleh pihak Gereja yang disokong oleh Pakatan Rakyat.

Tidak mengapalah kalau 250 ribu (suku juta) sahaja yang dapat hadir, bukan 1 juta seperti yang diharap-harapkan. Yang penting, hampir 90% yang hadir semalam adalah terdiri dari orang Melayu/Islam. Kehadiran mereka ini merupakan satu sokongan moral yang penting kepada Pakatan Rakyat dan juga Gereja.

Lagipun, banyak sebab kenapa himpunan semalam tidak mencecah 1 juta orang, antaranya banyak bas-bas peserta himpunan dari Kelantan, Terenganu, Pahang dan Kedah, dihalang pihak polis dari masuk ke Kuala Lumpur. Lebih 800 bas terlibat dan penulis difahamkan satu laporan akan dibuat mengenai perkara ini.

Itu tidak kira lagi kereta penyokong yang turut terlibat dengan sekatan tidak sah ini. Penulis akan menyiarkan artikel mengenai perkara ini sebaik maklumat yang lebih lengkap penulis perolehi.

Pemimpin utama PAS seperti Datuk Seri Abd Hadi Awang dan Mursyidul Am, Datuk Nik Aziz Nik Mat dikhabarkan sungguh lega dengan sambutan semalam, kerana itu membuktikan mereka tidak berkeseorangan dalam soal ini.

Maklum sahajalah, ada ura-ura sedang berlaku gelombang tentangan yang begitu besar di dalam PAS sekarang yang mahu kedua pemimpin ini disingkirkan kerana memilih untuk bersama Pakatan Rakyat dalam hal ini.

Tapi penulis yakin tentangan ini akan dilemahkan dengan mudah melalui penyingkiran beberapa pemimpin utama PAS yang menjadi dalang kepada perkara ini seperti Timbalan Mursyidul Am, Datuk Harun Din, Ketua Majlis Ulama, Datuk Harun Taib dan ahli Majlis Syura Ulama, Nasharudin Mat Isa sedikit masa lagi.

Ketua Pemuda, Nasharudin Tantawi yang asalnya menentang, telah berubah fikiran dan memberi sokongan kepada keputusan tersebut. Mungkin beliau takut namanya akan tercicir dari senarai pencalonan untuk pilihanraya yang akan datang.

Penulis sudah katakan, tidak ada orang politik yang akan melepaskan kenikmatan untuk menjadi orang berkuasa.

Dalam masa yang sama, majlis Paderi-Paderi juga dilaporkan telah mengadakan sembahyang khas pagi tadi di beberapa buah gereja, bagi mengucapkan terima kasih kepada Allah, Jesus dan Mariam atas kejayaan himpunan semalam mengumpulkan sokongan orang Islam dalam jumlah yang besar.

Sokongan besar itu amat melegakan kerana sejak isu ini kembali panas, masyarakat kristian begitu bimbang jika peristiwa tidak enak seperti yang pernah berlaku pada 2010, berulang semula.

Nasib baik atas usaha Pakatan Rakyat, kebarangkalian itu tidak timbul lagi sekarang, melihat kepada sokongan besar ditunjukkan oleh orang Islam melalui HKR yang turut membawa mesej sokongan terhadap penggunaan kalimah Allah oleh pihak gereja.

Malah, kalau sesiapa perasan, ketika takbir dilaungkan di stadium semalam, orang-orang Kristian turut sama-sama bertakbir, menunjukkan semangat yang membara dan bukti jelas bahawa semua agama adalah sama

PAS FOR ALL, ALLAH FOR ALL!!

Artikel Berkaitan:

Kalimah Allah: Keputusan Majlis Syura PAS Bercanggah Pakatan Rakyat

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails