Thursday, July 12, 2007

PAS Kuasai Ibukota: Patung Getah Orang Cina..Ibnu Hasyim CATATAN SANTAI


PETANG itu kami berada di sebuah pekan kecil lama Bukit Tinggi, antara jalan dari Genting Sempak ke Bentong, Pahang. Pekan yang hampir semua penduduknya berketurunan Cina, kecuali pegawai-pegawai kerajaan saja yang Melayu. Sebelum ada lebuhraya dulu, di tepi jalan lama itu pengunjung-pengunjung akan temui ramai penjual-penjual Cina menjual barangan makanan dan buah-buahan termasuk pisang mas, limau dan lain-lain. Ada juga yang menganggap di situ sarang pengganas komunis sebelum itu.

“Bolehkah PAS dapat undi di kawasan-kawasan begini dalam pilihan raya akan datang?” Tanya salah seorang dari kami. Maksudnya, kawasan yang padat dengan pengundi-pengundi Cina, seperti juga di bandar-bandar besar, Pulau Pinang, Kuala Lumpur, Seremban dan lain-lain.

“Maaf.. jauh panggang dari api!” Sampuk seorang pemandu teksi Melayu yang berada di depan kami dengan yakin. “Dah jelas buktinya dalam beberapa pilihan raya lepas.”

“Mengapa tuan kata begitu?” Saya tanya dia.

“Saya pernah tanya soalan seperti ini kepada seorang tauke Cina kilang pakaian di Balakong Selangor, yang amat minat bincang hal-hal begini. Namanya Louis Boon. Katanya, lu kena tau ini orang Cina punya perangai. Orang Cina sekarang sudah jadi macam ‘patung getah’ oo!! Boleh tarik kiri, tarik kanan, bengkok sana, bengkok sini. Boleh tarik atas bagi panjang dan tarik bawah!!”

“Apa maksudnya?” Saya kurang jelas dengan simbolik itu.

“Menurutnya, Orang Cina kini sudah hilang pegangannya, dan tiada pendirian jelas. Boleh ikut ke mana saja. Katanya, ‘ini kerajaan sudah kasi rosak Orang Cina, pasal duit punya hal..’ Ada duit boleh bagi undi! Tadak duit tadak undi! ” Jelas driver teksi itu lagi.

Jadi, boleh saya buat kesimpulan di mana faham kebendaan (materialistik) menjadi penghalang utama untuk orang Cina mengundi PAS, hasil dari tarbiah ‘politik wang’, perniagakan hiburan, sekolah, kesihatan dan lain-lain yang dikatakan amalan pemimpin kerajaan menjadi ikutan rakyat di negara ini. Maka undi pembangkang dianggap tidak boleh dapat duit. Itu sebab pertama mereka tolak PAS.

“Ada lagi. Sebab kedua..” Kata pemandu teksi itu. “Rakyat telah terpengaruh dan tertipu dengan sogokan media kerajaan yang memberi gambaran salah kepada parti-parti pembangkang musuh politiknya, terutamanya parti Islam, sehingga rakyat terkeliru dan bercelaru walaupun terhadap agama Islam itu sendiri.

Pernah saya membawa seorang wanita Muslim dari negeri Cina (menumpang teksinya) yang datang ziarah kawan-kawan bukan Islam di sini.. Katanya, ‘Kawan-kawan saya di sini anggap peristiwa perkauaman 13 Mei 1969 dulu sebagai cubaan paksa Orang Cina masuk Islam.’ Itu contoh gambaran salah tersebut.”

“Sebenarnya, politik perkauman inilah yang menjadi penghalang besar kepada sokongan kemajuan Islam dan parti Islam di negara ini.” Sambut kawan saya yang lain pula.

Semasa peristiwa 13 Mei 69 itu, saya masih bersekolah di Balik Pulau Pulau Pinang. Semangat kebangsaan asabiah telah ditiup masuk dalam pemikiran saya, walaupun saya masih berumur belasan tahun. Pemimpin-pemimpin yang dikatakan hebat, ialah pemimpin yang pandai menjuarai api perkauman kaum antara Cina Melayu, bahkan ada yang dikaitkan dengan ‘perang sabil’ tiruan itu.

Di pusat-pusat pengajian tinggi Kuala Lumpur berlaku asakan supaya Perdana Menteri (PM) pertama Malaysia Tunku Abdul Rahman yang dikatakan ‘terlalu bertolak ansur’ dengan Cina itu turun menggelunsur … atau letak jawatan. Juara-juara (konon hero-hero Melayu) itulah yang mendalangi pimpinan negara berikutnya, seperti Menteri Besar Selangor waktu itu, PM ke 4, dan Timbalannya (beberapa tahun selepas 13 Mei), dan ramai lagi.

Kata kawan saya itu lagi, “Saya masih ingat lagi, peristiwa 13 Mei 69 di Kampung Pandan. Satu peristiwa, seorang lelaki tua, rumahnya dibakar dan diserang dari depan pada malam gelap itu (kerana semangat kebangsaan).. dia mendukung 2 cucunya, satu didudukkan di atas bahu dan satu lagi dikilik, terus terburu-buru ketakutan lari terjun ke lombong belakang rumahnya selamatkan diri…

Dalam peristiwa lain seorang kanak-kanak berumur kira-kira 6 tahun lari keluar dari rumahnya yang dijilat api (dibakar) tapi ditangkap semula dan ditolak ke dalam api tersebut. Jeritan kanak-kanak dalam api itu masih terngiang-ngiang di telinga pemuda yamg menolaknya (atas tiupan semangat kebangsaan), menjadi igauan misteri menyebabkan dia jadi gila, dan mundar-mandir di kawasan setinggan Kampung Pandan sekitar hujung 70an.”

Kawan saya itu membuat kesimpulan, “Semuanya itu adalah kerana fanatik kebangsaan (asabiah) Melayu, hingga menggerhanakan agama Islam yang mulia itu sendiri. Orang bukan Islam menuduh Islam, pada hal itu adalah angkara kedurjanaan nasionalisme. Hingga terbina kukuh tembuk-tembuk perkauman yang menimbulkan double standart dalam masyarakat. Menyebabkan orang bukan Islam takut pada Islam, yang PAS turut menerima akibatnya.”

Itulah sebab ketiga mengapa PAS tidak dapat undi Cina. Bagaimana mengatasinya? Antaranya, marilah kita sama-sama mengaminkan doa Tok Guru Nik Abdul Aziz supaya akan lahir pemimpin-pemimpin PAS di kalangan orang-orang bukan Melayu. Amin!!

Kami pun bersurai. Kereta kami menyusuri dari pekan lama ‘Cina Town’ Bukit Tinggi itu menuju arah ke Bentong dan beluk balik ke KL melalui lebuhraya. Di selekuh itu terdapat sebuah kuil Cina di kelilingi ‘Mini Tembok Besar Negeri Cina’ yang sedang di besarkan dari semasa ke semasa.

Catatan santai: ibnuhasyim.blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com) 09-07-2007.

Botak.. Tak Halang Kemajuan??


Penjelasan Ibnu Hasyim: Botak.. Halang Kemajuan??


BILA timbul isu artis wanita berkepala botak yang sengaja dicukurnya, orang tanya tokoh-tokoh agama yang layak memberi pendapat.. Tetapi pendapat mereka dipermain-mainkan. Sehingga ada yang menyindir, apakah botak itu boleh menghalang kemajuan ummah? Terutamanya dibidang ekonomi?

Kita patut tanya mereka balik, adakah dengan botak itu ummat Islam boleh jadi maju? Adakah terdapat dalam sejarah, wanita-wanita botak telah memajukan sesuatu tamadun atau ummah, terutama dalam sejarah Islam? Kalau adapun, mungkin bukan kerana semata-mata botaknya sahaja, tentu ada sebab-sebab lain.

Walaupun ada yang menganggap, hal ini sebagai isu untuk iklankan filem yang dilakunkan oleh pelakun tersebut, terikut-ikut dengan kerenahnya adalah masuk perangkapnya, namun kita kena jelaskan juga dengan tujuan baik untuk menjernihkan kekeliruan yang sengaja ditimbulkan itu.

Bagaimana penjelasannya?


Pertama: Bila manusia di dunia ini memilh agama Islam, bererti dia telah memilih sebuah pakej cara hidup. Di dalam pakej tersebut terdapat peraturan-peraturan panduan atau undang-undang yang patut diikuti oleh penggunanya. Manusia bebas memilih pakej mana yang dia mahu, pakej Islam, pakej Kristian, pakej Atheis atau mana-mana saja sebagai menghormati hak asasi manusia. Walaupun mereka bebas memilih pakej, tetapi mereka mesti bebas pula melaksanakan peraturan-peraturan yang ditentukan dalam pakej tersebut.

Sepatutnya tidak ada kuasa lain yang menghalang pengguna-pengguna menggunakan pakej yang mereka sendiri pilih. Jika ada juga, itulah kuasa yang cuba merampas hak asasi orang lain. Mereka tidak boleh memilih peraturan dalam pakej lain, apa lagi bila bertentangan dengan peraturan-peraturan pakej yang mereka pilih sendiri itu. Enggan mematuhinya, sama dengan mereka isytiharkan, di mana mereka tidak mahu lagi guna pekaj tersebut. Kecuali kalau mereka tidak mampu bukan enggan, tetapi tidak ada tenaga dan kuasa hendak melakukannya.

Tegasnya, bila anda pilih agama Islam, anda mesti ikut ajaran-ajarannya tidak boleh tidak. Kalau sengaja tidak mahu ikut juga, baru disebut ingkar. Orang lain pula tidak berhak menyekat anda melaksanakan ajaran agama anda.


Kedua: Mengapa kita pilih Islam? Antaranya ialah kerana kita yakin di mana cara hidup Islam itu, mampu membawa manusia kepada kebahagiaan di dunia dan di akhirat. Bergerak ke depan menuju bahagia itu disebut maju, tetapi kalau undur makin jauh dari kebahgiaan tersebut dikatakan mundur. Di situlah lahirnya konsep kemajuan dan kemunduran, samada dari segi rohani atau jasmani. Maju dalam bidang ekonomi juga termasuk dalam menuju kebahagiaan, walaupun kadang-kadang terpaksa membangunkan kekuatan ummah dengan menempuh berbagai halangan.

Kalau ada yang mengatakan, ‘jika kita mengikut ajaran Islam sepenuhnya, dengan menyesali itu haram ini haram sebagai menghalang kemajuan’, tandanya anda telah menganut ajaran sesat. Kalau ada yang hendak pilih unsur-unsur dalam Islam yang baik sahaja, bererti anda mengakui dalam agama Islam ada unsur-unsur atau pengajaran yang tidak baik. Bermakna anda menganggap agama Islam itu tidak sempurna kerana ada yang tidak baik… Na‘auzubillah!

Artis Wanita Botak

Kalau anda membeli sebuah kereta, anda mesti ikut peraturan menggunanya yang disediakan oleh pembuat kereta itu. Tiba-tiba kereta itu tak boleh jalan, anda siasatlah, tentu ada yang tak kena atau tak betul aturan gunanya. Begitu juga dengan agama Islam, kalau ummah atau pengamalnya dikatakan tidak maju, siasatlah tentu ada yang tak kena dengan ummah itu, mungkin tidak konsisten dan istiqamah dengan penghayatan Islam seluruhnya, di samping faktor-faktor lain.

Apa yang tak kena dengan artis wanita membotakkan kepala??

Pertama: Memang ada, hadith-hadith Nabi yang melarang wanita membotakkan kepala kerana tidak mahu nampak menyamai lelaki, berkaitan dengan musibah, merubah wajah dan yang paling jelas untuk menjaga aurat perempuan kepada yang dilarang. Memang tujuan sebenarnya mereka botakkan kepala ialah untuk pamerkan auratnya kepada umum walaupun melalui filem. Hal itu memang menyalahi aturan agama.

Mereka sanggup korbankan maruah kewanitaan dan keIslaman mereka kerana nak publisiti murah, nak filem lakunan mereka box office! Kalau filem mereka box office orang akan kata ummat Islam Malaysia maju! Kasihan mereka.. mereka tidak faham makna maju dalam Islam seperti yang telah disebutkan tadi.


Kedua: Sikap segolongan pembela-pembela artis bila berhadapan dengan golongan agama, ustaz-ustaz dan mufti dalam berbagai kes seperti khalwat, minum arak di khalayak ramai dan sebagainya, hingga ada mufti yang diberhentikan, gara-gara fatwa pengharaman ratu cantik. Merekalah yang merangsang golongan-golongan artis dan sebangsanya supaya terus melanggar peraturan agama dengan bersembunyi di balik lebel kemajuan.

Merekalah yang berusaha mengimport budaya luar untuk meranapkan budaya Islam yang menjadi pegangan ummat sekarang. Mereka bangunkan industri nyanyi dan lakun melalui media negara, mereka hamburkan hadiah dan pangkat, walaupun kepada artis yang sudah meninggal dunia untuk mengembangkan maksiat jariah mereka. Mereka lahirkan dan korbankan ribuan calun-calun artis tiap tahun yang akhirnya kecundang, hanya kerana melihat beberapa idola mereka yang menjadi jutawan segera.

Apakah begini bentuk kemajuan ummah yang mereka mahu?? Kalau begini padanlah, suruhlah ramai-ramai artis Malaysia kita jadi botak! Pada kita kemajuan begini, bukan kemajuan menuju kebahagiaan sejati dan syurgawi.. Kalau tak syurga di akhirat, ke mana lagi??

Ibnuhasyim. blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com) KL 07-2007 . Penjelasan dalam majalah ‘Al-Muslimah Ogos 2007’.

Monday, July 09, 2007

PAS Kuasai Ibukota II, Tak Dapat Undi Cina?


Ibnu Hasyim CATATAN SANTAI:RESPON dari tulisan saya ‘PAS Kuasai Ibukota? Buktikan Dengan…’ Jun 2007 Tranungkite atau ibnuhasyim.blogspot.com, saya terima panggilan dari Ketua Lajnah Penerangan, Dakwah & Teknologi Maklumat PAS Kawasan Batu WP ingin berjumpa saya. Beliau telah menyenaraikan kepada saya ratusan program untuk 5 tahun PAS Kawasan Batu bagi kuasai Wilayah Persekutuan. Program jangka pendek dan jangka panjang.

“Hebat!” Kata saya sambil meneliti buku program tersebut. “Baru program, belum laksana sepenuhnya. Kalau laksana, bagaimana kesannya? Ini bukan kerja main-main, ini jihad akbar.. Selamatkan demokrasi, tegakkan keadilan!”

“Kami dari PAS Kawasan Batu mengharap penglibatan anda dalam program ini. Anda dipilih sebagai ahli penal bersama Saudara Ann Wan Seng.” Kata Saudara Tarmizi Mohd Jam yang baru memegang jawatan ketua lajnah tersebut bermula pada penggal ini. “Penal dalam ‘Debat Kontemporari Siasah’. Kami pilih tajuk perbincangan, ‘Mengapa PAS Tak Dapat Undi Cina?’,kami nak dengar pandangan dari seorang Cina dan seorang Melayu!”

Saudara Ann Wan Seng, bukan baru bagi saya. Beliau bekas tenaga pengajar di Jabatan Antropologi & Sosiologi di Universiti Malaya, kuat menulis di akhbar, majalah dan sudah melahirkan banyak buku-buku akademik, politik dan motivasi. Saya pernah bergabung dengannya melahirkan sebuah buku berjudul, ‘Analisis Politik Pulau Pinang: Milik Siapa Pula?’ oleh Ann Wan Seng & Ibnu Hasyim (1994). Waktu itu beliau masih belum Islam lagi.

Saya teringat semasa bersama Tok Guru Nik Aziz melawat ladang ‘Best Farm’ kepunyaan Muhammad Abdullah seorang Cina Muslim di Sungai Buluh. Dato’ Husam Musa, (setiausaha akhbar Tok Guru dan belum dapat pangkat Dato’ waktu itu) menelefon saya minta tolong uruskan lawatan Tok Guru itu. Tok Guru naik kereta saya, tidak naik kereta kerajaan waktu mula-mula perintah Kelantan (pada 1990an) dulu, kerana beliau nak beli seekor kambing baka luar negara milik peribadinya dari ladang tersebut.

Semasa dalam perjalanan, beliau bertanya saya mengenai Ann Wan Seng, yang masih belum Islam dan minta tolong uruskan nak jemput Ann Wan Seng berceramah di masjid tepi rumahnya. Itulah mulanya Ann Wan Seng berceramah di Kelantan dan terus mulai dikenali di negeri Serambi Mekah itu, walaupun beliau masih belum Islam. Bagaimana pula Ann Wan Seng masuk Islam? Menurut Ann, semasa beliau sedang mengkaji pertubuahan-pertubuhan Agama Islam, beliau mula berjinak-jinak dengan pertubuhan dakwah Al-Arqam.

Dalam masa itu, beliau terjumpa buku tulisan saya ‘1950-2000 Sejarah Kebangkitan Dan Masa Depan PAS Kuasai Malaysia?’ terbitan GG Edar 1993. Beliau kaji pula mengenai PAS, dan antara keistimewaan yang didapati ialah dalam Islam, politik dan agama tidak dapat dipisahkan. Beliau berkenalan dengan saya, dan kami menjadi regu yang baik dan hingga sama-sama keluar berceramah seperti ke Pulau Pinang dan lain-lain. Walaupun waktu itu beliau belum Islam, tetapi beliau telah berfikir secara Islam.

Akhirnya beliau pilih Islam, bertanyakan tentang nama.. di mana saya cadangkan namanya dikekalkan keturunan keCinaannya, dan tidak ber‘bin’kan Abdullah. Beliau pernah berkerja di PERKIM, di pejabat agung PAS, dan kini di PERKIM pula. Terakhir saya jumpa beliau, semasa saya membawa seorang kawan saya pemuda Sabah yang nak masuk Islam menemuinya sebagai setiausaha PERKIM, untuk diIslamkan.

“Bagaimana dengan tajuk debat tu, setuju tak?” Tanya Tarmizi lagi.

“Memang tepat. Sebenarnya bukan hanya diperdebat, tapi perlu diseminarkan. Jemput ahli-ahli akademik supaya dapat idea-idea baru, dan tokoh-tokoh yang terlibat dengan kegiatan tersebut... seperti Ustaz Mujahid (Pengerus Lajnah Perpaduan Nasional), Encik Hu Pang Chaw (Pengerusi Kelab Penyokong PAS), dan ustaz-ustaz canggih serta kreatif!” Kata saya. “Cari jalan selesai. Turunkan pandangan ini hingga ke bawah.. ke cawangan-cawangan PAS. Cari di mana kelemahan kita untuk diatasi.”

“Setuju ke nak hadir??”

“Memang setuju le. Bila??”

“Lihat siaran iklan ini… dan surat jemputan untuk anda akan menyusul kemudian!”

Program Debat Kontemporari Siasah bertajuk:

Mengapa PAS Tak Dapat Undi Cina?
Dilancarkan oleh Hj Azharudin Hussein
(Ketua Penerangan PAS Wilayah Persekutuan)

Ahli Penal:
Ann Wan Seng Dr Hj Mohd Hasyim.
Moderator: Tarmizi Mohd Jam.
Pada: 22hb Julai 2007 Ahad 9.00 malam.
Di Markaz PAS Kawasan Batu, Taman Melewar KL.
Orang ramai dijemput hazir

Termasuk anda pelawat laman web ini juga dijemput. Saya akan huraikan mengenai tajuk di atas dalam tulisan akan datang, ‘PAS Kuasai Ibukota III’. Mungkin selepas debat tersebut. Insya Allah.

Catatan santai: ibnuhasyim. blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com) 07-07-2007.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails