Saturday, October 08, 2016

Jom Jejaki Puncak Jabal Nur, Bukti Kenabian Muhammad SAW.


Gambar-gambar di puncak Jabar Nur ini adalah dari Merdeka.com

JABAL Nur, atau gunung yang bercahaya, menjadi salah satu laman web peninggalan Islam yang penting untuk disinggah. 

Bagaimana tidak, di bukit setinggi 642 meter itu menjadi salah satu laman penting di kota Makkah yang banyak diziarahi orang kerana di sanalah terletak Gua Hira, gua tempat Nabi Muhammad SAW menerima wahyu untuk pertama kalinya.

Kisah ini diangkat dari Merdeka.com

Menapaki Jabal Nur, menyaksikan bukti kenabian Muhammad SAW"Saya dan beberapa wartawan dari pasukan Media Center Haji (MCH) Daker Jeddah belum lama ini sengaja mampir di Jabal Nur. Kami sengaja berangkat awal hari, selain untuk mengelakkan sengatan matahari yang terik, kami juga boleh menikmati keindahan kota Makkah dan Masjidil Haram dari puncak Jabal Nur." Tulis pemberita Merdeka.com.

Untuk mencapai puncak Jabal Nur, tak perlu waktu lama, berbeza-beza antara 40 minit hingga 1 jam lebih, bergantung keadaan fizikal.

"Saya tepat 40 minit," kata Fathoni, salah seorang ahli MCH tak lama setelah mencapai puncak Jabal Nur. Saya sendiri harus memakan masa satu jam lebih lima minit, lantaran beberapa kali harus berehat beberapa minit di tengah-tengah perjalanan menuju puncak gunung.


Walaupun ketinggiannya cuma 642 meter, namun untuk menaiki puncak Jabal Nur lumayan memerlukan tenaga tambahan. Tahap cerun yang cukup tajam membuat tenaga kita mudah berkurangan. Apalagi bagi mereka yang jarang melakukan sukan. Sudah pasti dijamin tercungap-cungap.

Namun tempat yang sukar dicapai ini justru dipilih Nabi Muhammad untuk menyendiri, merenung dan mendekatkan diri kepada Allah SWT hingga kemudian menerima wahyu pertama berupa Surat Al-Alaq ayat 1 - 5, yang diawali dengan perintah untuk 'Iqra' atau membaca.

Perintah membaca itu ternyata diperoleh Nabi Muhammad SAW dengan proses yang tidak mudah. Di usianya yang kala itu tidak muda lagi (40 tahun), beliau mendaki Jabal Nur untuk menyendiri di Gua Hira.


Pada masa itu, Nabi Muhammad merasakan kegelisahan yang begitu hebat sehingga terdorong untuk melakukan renungan di puncak gunung yang curam itu. Sampai akhirnya Allah SWT menurunkan perintah untuk membaca.

Perintah membaca membawa makna perintah untuk memperbaiki akhlak masyarakat kala itu. Masyarakat Arab ketika itu masih berada dalam kehidupan jahiliyah (kebodohan) sehingga diturunkanlah perintah tersebut sebagai petunjuk bagi mereka agar menjadi beradab.

"Sampai di puncak Jabal Nur, saya dan beberapa teman saya langsung melaksanakan salat subuh, sebab tepat pukul 05.05 waktu Arab Saudi, azan subuh telah berkumandang di beberapa masjid di sekitar Jabal Nur. 

"Tak cuma saya, beratus-ratus jemaah haji dari pelbagai negara, termasuk Indonesia pada masa itu juga sedang ziarah ke Jabal Nur dan Gua Hira. Secara bergilir-gilir kami melaksanakan solat secara berjemaah, dari puncak bukit menghadap Makkah, yang tamak bercahaya. Sungguh pengalaman spiritual yang luar biasa.

"Usai melaksanakan salat subuh di tempat tak luas yang memang disediakan untuk melaksanakan salat, kami saling bertegur sapa dengan para jemaah lain, sambil menunggu terbitnya Matahari dari timur Makkah. Kerlap kerlip lampu kota Makkah menjadikan suasana subuh masa itu begitu Indah.

"Kami pun tak lupa mengabadikan momen-momen tersebut dengan kamera yang kami bawa masing-masing. Hingga akhirnya matahari mula kelihatan mengintip di ufuk timur kota Makkah." Jelas Merdeka.com lagi.
Matahari mula agak meninggi, suasana kanan kiri Jabal Nur pun mula kelihatan. Dari puncak Jabal Nur, turun beberapa meter, kelihatan Gua Hira sedang dikerumuni puluhan jemaah haji. 

Kebetulan pada masa itu ada berpuluh-puluh jemaah haji dari Tasikmalaya, Jawa Barat sedang ziarah bersama. Mereka beratur untuk boleh bergilir-gilir masuk ke dalam Gua Hira untuk memanjatkan doa.

"Saya tadi melakukan sujud syukur ketika di dalam Gua Hira," kata Asep, salah seorang jemaah asal Tasikmalaya.

Untuk dapat memasuki Gua Hira, jemaah perlu berbaris lama. Mereka perlu berebut dengan beratus-ratus jemaah haji lain di lokasi yang sempit. Bahkan salah satu jalan untuk bisa masuk ke Gua Hira cuma boleh dilalui satu orang saja. 

Sehingga selepas dapat ke Gua Hira, untuk keluar pun susah, lantaran perlu beratur bergilir-gilir dengan jemaah yang hendak turun, masuk ke Gua Hira.

Menurut Merdeka.com lagi..

"Saya sendiri tidak sampai ikut berbaris masuk ke Gua Hira, sebab selain perlu berbaris lama, saya dan rakan-rakan MCH Daker Jeddah harus segera turun, untuk pulang kembali ke Jeddah untuk liputan agenda-agenda selanjutnya. Tapi salah satu daripada rakan-rakan saya, Adi Fajar boleh berjaya masuk ke Gua Hira setelah perjuangan antre yang cukup lama. 

"Alhamdulillah dapat berdoa di sana," ujar Adi.

"Kira-kira pukul 07.00 waktu Arab Saudi, kami memutuskan untuk turun. Tak sesulit saat naik, untuk turun pun juga harus ekstra hati-hati. Kerana selain menguras tenaga, kaki kita harus pintar-pintar 'membrek' gerakan tubuh kita lantaran derivatif sangat curam. butuh waktu 15-20 minit untuk boleh turun ke bawah.

"Meski kaki pegal-pegal, kami tak menyesal boleh naik ke puncak Jabal Nur. Di sanalah kami menyaksikan tempat pertama kali Nabi Muhammad mendapat wahyu. Kami juga boleh membuktikan sendiri dengan menyaksikan tempat Nabi Muhammad dikukuhkan Allah SWT sebagai Rasul, dengan Al-Quran sebagai kitab suci yang ayatnya pertama kali turun di puncak Jabal Nur ini." Catat Merdeka.com.

Terima kasih Merdeka.com dari Weblog Ibnu Hasyim.  (IH)

Pembantu Rumah Ini Hanya Lihat Majikannya Makan.. Tersebar Seluruh Dunia.

Pembantu hanya bengong saat majikan makan jadi pemberitaan dunia
Pembantu lihat majikannya makan

Foto seorang pembantu rumah yang hanya memandang majikannya semasa makan jadi viral. Tak hanya di Malaysia atau Indonesia, tapi juga di seluruh dunia. 

Beberapa media asing ikut memberitakan hal yang tidak sepatutnya ini. Foto diambil oleh Michael Fanny. Pembantu rumah itu hanya duduk terpisah tanpa makanan sedikit pun, sementara majikan makan besar di sebuah restoran di mall.

Situs Daily Mail menyebut foto tersebut menuai simpati di Indonesia. Saat ini setidaknya sudah dibagikan 60.000 kali di Facebook. 

"Pembantumu bagian dari hidupmu. cerminan kemanusiaanmu. Bayangkan anda ada di posisinya, HP tidak pegang, diajak makan tidak. Mata hanya mutar-mutar melihat sekeliling," tulis Michael Fanny.

Berita ini menuai polemik dari pembaca di seluruh dunia. Ada yang ikut-ikut menyalahkan majikan. Namun ada pula yang menganggap hal itu bukan sebagai sebuah kesalahan. 

"Mungkin dia akan makan kemudian setelah yang lain makan, kerana tugasnya mengawasi anak-anak," tulis seorang pembaca.

Orang lain dari AS menulis komentar dengan kesal.

"Kejam sekali majikan ini. Saya memperlakukan binatang peliharaan saya lebih baik dari ini," sindirnya. (IH)

Dibedah, Alat Rangsang Seks Tersangkut, Malu! Tapi Sebenarnya Kerana Arak..

Alat Mainan Seks Tersangkut, Wanita Jalani Pembedahan

SEORANG wanita mengalami tersangat malu selepas bersama teman lelakinya di bilik tidur, berakhir dengan insiden yang tidak disangka-sangka.

Iaitu alat rangsang seksnya tersangkut (vibrator) di bahagian dalam alat sulitnya. Menurut wanita itu, Emma Phillips, 24, dia dan kekasihnya, Lee cuba menarik keluar alat mainan seks tersebut namun tidak berjaya hingga memaksa mereka menghubungi ambulans.

“Selepas sejam mencuba, saya tahu saya perlu ke hospital,’’ katanya yang berasal dari Wallasey, Wirral.

Arak
Memandangkan dia dan Lee mengambil minuman keras sebelum itu maka mereka tidak boleh memandu kereta ke hospital, seperti yang diakui Emma. Itu sebenar puncanya.

“Saya terpaksa membuat panggilan yang paling memalukan iaitu menghubungi ambulan pada pukul 7 pagi. Operator yang menjawab panggilan terbabit meminta saya menceritakan apa yang berlaku dan saya tiada pilihan kecuali memaklumkan semuanya,’’ katanya.
Dalam masa lima minit, ambulans tiba dan mereka dibawa ke sebuah hospital di North Wales.
Emma terpaksa menghabiskan masa selama 45 minit perjalanan di dalam ambulans dengan bertenggek di atas kerusi sebelum dibawa ke bilik untuk pemantauan.emma
Ketika itu, kata Emma, ia bukan mengenai kesakitan sangat sebaliknya lebih kepada kejutan dan akibat arak.
“Pada mulanya kami menyangka ia sesuatu yang menggelikan hati namun kami sedar ia bukan satu jenaka apabila doktor memberitahu saya terpaksa dibedah.
“Jika vibrator itu gagal dikeluarkan, mereka terpaksa memotong sedikit usus untuk mengeluarkan alat terbabit. Itu bermakna saya terpaksa memakai beg colostomy selama enam bulan,’’ katanya.
Alat berkenaan akhirnya berjaya dikeluarkan dan doktor turut menawarkan kepada Emma untuk menyimpannya namun ditolak oleh wanita itu. Emma kemudiannya menceritakan pengalaman berkenaan dalam akaun Facebooknya. 

Boleh Ke Guna Alat Bantu Seks/Perangsang Dalam Islam?

Ada yang berpendapat ianya 'kurang baik'. Kerana lebih kurang seperti perbuatan masturbasi atau onani sahaja.

Al-Quran Surah Al Mu’minun(23):5-7,

 • dan orang-orang yang menjaga kemaluannya, kecuali terhadap isteri-isteri mereka atau hamba yang mereka miliki; maka sesungguhnya mereka dalam hal ini tiada tercela. Barang siapa mencari yang di balik itu maka mereka itulah orang-orang yang melampaui batas.
Dari ayat di atas, jelas bahawa hanya kepada pasangannya (baik itu isteri atau hamba) seorang lelaki (suami) boleh menyalurkan hasrat seksualnya.

Ada juga yang beralasan..

“Tapi, selaku isteri, saya tidak memperoleh kepuasan dari suami, sehingga saya menggunakan alat bantu seks (dildo/vibrator).. Setidaknya saya dapat hindari dari najis zina.."

Lihat juga ayat ini..

 • dan bahwasanya Dialah yang menciptakan berpasang-pasangan lelaki dan perempuan, — dari air mani, apabila dipancarkan.” (QS An Najm(53):45-56)
Solusi

Rumusan ringkasnya..

 • Jika anda masih single dan punya hasrat seksual yang tinggi, ya solusi paling benar adalah menikah!
 • Jika anda sudah bersuami, tapi merasa kurang puas usai berhubungan seks dengan suami, ada baiknya anda bicara langsung dengan suami.
 • Jika anda seorang janda, tetap tidak disarankan menggunakan alat bantu seks (dildo, vibrator) untuk memuaskan hasrat seksual anda. 
Begitulah kira-kira.

Bersih, Agenda Yahudi Kata Bekas Peguam Anwar. Benarkah?


Bersih: Agenda Yahudi Hancur Negara Islam - Bekas Peguam Anwar
Bersih: Agenda Yahudi Hancur Islam – Bekas Peguam Anwar 
Oleh Yuktes Vijay (bekas peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim)
SEBAGAI mukadimah, nama asal Bersih ialah Joint Action Committee for Electoral Reform yang ditubuhkan pada Julai 2005 oleh tiga badan bukan kerajaan atau NGO iaitu :
a) SUARAM – dana daripada NED sebanyak AS$85,000
b) Women’s Development Collective – dana daripada Open Society
c) Writers Alliance for Media Independence (WAMI) – ditaja NED

Selepas 2 hingga 3 tahun, barulah Bersih menyerap masuk NGO yang lain. Kini Bersih merupakan sebuah gabungan 81 buah NGO dengan 60 daripadanya adalah haram dan tidak pernah pun didaftarkan.
Ambiga Sreevenasan telah mengaku dalam portal The Malaysian Insider pada 27 Jun 2011 bahawa BERSIH 2.0 ditaja oleh dua badan dana asing memang yang berpengkalan di Amerika Syarikat (AS).
Organisasi tersebut ialah National Democratic Institute (NDI), salah satu cabang daripada NED (National Endowment for Democracy) dan Open Society Institute (OSI).
NED milik Carl Gershman, NDI milik Madeline Albright, manakala OSI pula milik George Soros. Ketiga-tiga orang berbangsa Yahudi ini mempunyai hubungan yang rapat dengan Anwar Ibrahim.
Malah hubungan yang terjalin semasa Anwar menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri. Ini bukan sekadar tuduhan jahat atau fitnah yang dilemparkan untuk mengaibkan Anwar.
Laporan portal Maxim News melaporkan bahawa Anwar ialah Ahli Majlis EksekutifInternational Crisis Group (ICG). Anwar difahamkan dilantik pada Jun 2006 iaitu 2 tahun selepas Anwar dibebaskan daripada penjara
Sesuatu yang harus diberikan perhatian di sini ialah semua ahli ICG termasuk George Soros dan pengasas ICG, Mark Malloch Brown adalah berbangsa Yahudi, kecuali hanya Anwar Ibrahim.
Antara mereka ialah bekas Setiausaha Dalam Negeri AS, Morton Bramowitz; Pengerusi Kawalan Senjata Api AS, Kenneth Adelman dan bekas Penasihat Pertahanan Negara Presiden AS, Zbignew Brzezinsk.
Penglibatan Anwar dalam organisasi seperti ICG dan NED tidak harus diambil ringan. Analisa penglibatannya adalah penting untuk mengaitkan tujuan dan motif sebenar penubuhan BERSIH.
Polis provokasi Bersih 3.0
Ada banyak muslihat di sebalik setiap demonstrasi BERSIH. Lihat kronologi ringkas di bawah :
BERSIH 1 : Jumpa Yang di-Pertuan Agong
Serahkan memorandom yang mengemukakan 4 permintaan iaitu (dalam bahasa Inggeris) :
 1. Clean up of the electoral roll
 2. Use of indelible ink
 3. Abolition of postal voting for military and police personnel
 4. Free and fair access to mass media for all parties
BERSIH 2 : the Walk for Democracy (demonstrasi jalanan dalam erti kata lain)
Serahkan memorandom yang mengemukakan 8 permintaan (dalam bahasa Inggeris)
 1. Clean up of the electoral roll
 2. Reform of postal ballot
 3. Use of indelible ink
 4. Minimum 21 days of campaign period
 5. Free and fair access to mass media for all parties
 6. Strengthening of public institutions
 7. No corruption
 8. No dirty politics
BERSIH 3 : Duduk Bantah (percubaan untuk lakukan revolusi Arab Spring)
Kali ini, demonstrasi tetap dilakukan waima 7 daripada 8 permohonan dikemukakan BERSIH telah dipersetujui untuk diimplementasi oleh Parliament Select Committee(PSC).
Hanya satu permintaan tidak dapat ditunaikan PSC iaitu tempoh kempen pilihan raya di Sabah dan Sarawak selama 21 hari tetapi permintaan tersebut masih lagi dibincangkan.
Namun, demonstrasi tersebut tetap dijalankan atas alasan BERSIH khuatir dan tidak mempercayai perlaksanaan permintaan mereka. Adakah ini satu alasan yang berbaloi?
HAKIKATNYA BERSIH 3 TERPAKSA DIJALANKAN WALAU DENGAN APA JUA CARA KERANA IA MERUPAKAN AGENDA TERAKHIR PERANCANGAN UNTUK MENGGULINGKAN KERAJAAN.
Rancangan jahat ini dirancang Maureen Aung (seorang ahli OSF). Tujuan BERSIH 1 memberi memorandum kepada Agong agar apabila penggulingan kerajaan berlaku, rakyat tidak boleh tuduh ia satu penderhakaan terhadap Raja.
Alasan yang bakal digunakan mereka ialah memorandum tersebut sudah diserahkan kepada Agong. Namun Agong pula akan dituduh sebagai tidak mengambil sebarang tindakan susulan.
Langkah ini sememangnya bijak kerana walaupun mengikut Perlembagaan, Agong yang melantik pengerusi serta pegawai SPR, namun dalam secara realiti Agong sekadar mengiktiraf perlantikan atas nasihat Perdana Menteri
Asas inilah yang mendorong BERSIH (atas nasihat Maureen) untuk menggunakan warna KUNING pada baju peserta, iaitu WARNA DIRAJA konon sebagai simbol Kuasa Rakyat telah memenangi Kuasa Raja.
Ini adalah Modus Operandi, cara dan kaedah yang sememangnya telah lama digunakan dengan jayanya oleh pihak NED dan Open Society di beberapa buah negara lain di seluruh dunia.
Gelaran operasi khas BERSIH tersebut ialah ‘REVOLUSI WARNA’
Freedom House, National Democrat Institute, International Republican Institute, CIA, MOSSAD, USAID, CIDA, Albert Einstein Institution dan Open Society Institute telah mengaku penglibatan secara langsung.
Mereka terlibat secara langsung melalui sumbangan dana, pengaruh media asing pro-Zionis dan latihan untuk membuat rusuhan di beberapa negara sebelum ini.
Antara negara yang pernah menjadi mangsa campur tangan badan-badan asing ini ialah:
Georgia (Rose), Nicaragua, Ukraine (Orange), Kyrgyzstan (Tulip), Pakistan (Black), Lubnan (Cedar), Kuwait (Blue), Myanmar (Safron), Tibet (Crimson) dan Iran (Green). – Mynewshub.cc/HAA

Pasangan Artis Dedah Aksi Cium, Apa Kata Mufti?

Mufti Kelantan Tegur Pasangan Artis Dedah Aksi Cium

HALAMAN HIBURAN

KOTA BHARU – Meskipun ajaran Islam menggalakkan pasangan suami isteri menunjukkan kasih sayang antara satu sama lain, namun ia perlu berlandaskan adab yang dianjurkan agama.

Itulah nasihat Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad, setelah timbul isu gambar-gambar mesra dua pasangan selebriti tanah air yang dimuat naik ke laman Instagram masing-masing, lapor laman Astro Awani.
Beliau merujuk penyebaran luas foto pasangan Rozita Che Wan dengan Zain Saidin selain Awal Ashaari dengan Scha Al-Yahya berkongsikan momen indah mereka bercumbu mesra secara terbuka di khalayak ramai baru-baru ini.
Pendedahan berani dua pasangan itu mencetuskan heboh dalam kalangan warga siber setelah selebriti tersebut memuat naik gambar ke laman media sosial dan ada menyifatkan perbuatan romantis itu sebagai tidak sesuai.
cheta
awal
Mengulas dengan lebih lanjut, Mohamad Shukri turut memberikan contoh pasangan suami isteri memang tidak dilarang jika hendak bermesra di dalam rumah atau di tempat-tempat yang tertutup daripada pandangan.
Beliau seperti yang ditukil oleh Astro Awani memberitahu bahawa agama Islam menganjurkan amalan-amalan beradab bagi setiap perbuatan, tidak mengira aspek apa sekalipun waima melibatkan pasangan suami isteri.
Mohamad Shukri menambah bahawa perbuatan sedemikian boleh membawa kepada perkara-perkara negatif termasuk fitnah walaupun niat asal mereka mungkin baik untuk mempromosikan kasih sayang sesama pasangan.
“Akhlak seseorang dalam Islam tidak diizinkan untuk bercumbu-cumbuan di tempat awam. Jika ingin bermesra, ada tempat tertutup dan ia tidak perlu dipertontonkan kepada umum, ” ujar beliau. – Agensi.


Friday, October 07, 2016

Krisis Ekonomi: Nigeria Jual 2 Jet Rasmi, Kalau M'sia Jual Apa?

Presiden Nigeria Jual 2 Jet Rasmi Ekoran Krisis Ekonomi

ABUJA – Presiden Nigeria, Muhammadu Buhari terpaksa menjual dua buah jet rasmi presiden susulan krisis ekonomi yang melanda negara termaju rantau barat Afrika itu kebelakangan ini.

Perkara tersebut juga sejajar dengan janji kempen beliau semasa pilihan raya tahun lalu berikrar mengurangkan kemewahan tidak perlu dan ini termasuk di dalamnya iaitu sejumlah 10 buah pesawat presiden negara berkenaan.
Menerusi satu kenyataan media pada 5 Oktober lalu, jurucakap presiden, Garba Shehu memaklumkan bahawa Muhammadu ingin memindahkan baki pesawat lainnya yang tidak dijual itu kepada pihak tentera udara Nigeria.
Namun tidak dinyatakan berapa banyak pesawat yang bakal dipindahkan. Tentera setakat ini hanya memiliki sebuah kapal terbang jenis Boeing 737 dan tiga buah helikopter model Agusta Westland untuk kegunaan kenamaan rasmi.
Dalam iklan menerusi beberapa akhbar harian tempatan, agensi berita antarabangsaAssociated Press melaporkan paparan hebahan pengumuman mengenai penjualan dua buat jet rasmi ketua negara tersebut sudah mula disiarkan.
Ia memaklumkan dua jet presiden iaitu masing-masing jet eksekutif Dassault Falcon 7x dan jet bisnes Beechcraft Hawker 4000 dijual kepada sesiapa berminat dalam mata wang dolar Amerika Syarikat, bukannya naira Nigeria.
Pesawat presiden lazimnya dinamakan sebagai Nigerian Air Force yang turut meliputi model jenis Falcon 900, Gulfstream IVSP, Gulfstream V, Cessna Citation, Hawker Siddeley, Boeing 737 BBJ dan NAF 001 atau Eagle One.
Bagaimanapun pengkritik masih membidas langkah penjimatan Muhammadu itu kerana kos penyelenggaraan semua pesawat rasmi presiden jauh lebih besar daripada bajet tahunan universiti awam di seluruh negara tersebut.
nige2
nige3
Justeru, beliau mengarahkan agar Kementerian Penerbangan mengambil alih baki pesawat kenamaan itu untuk menubuhkan sebuah syarikat penerbangan kebangsaan sendiri setelah Nigeria Airways ditutup pada 2003 lalu.
Operator udara milik negara itu yang diasaskan pada 1958 pernah memiliki lebih 30 buah pesawat ketika zaman gemilang sebelum dibubarkan ekoran masalah hutang, rekod keselamatan buruk dan penyelewengan urus tadbir.
Bekas jajahan British yang merdeka pada 1960 itu kini dilanda kemelesetan ekonomi dengan kadar inflasi mencecah dua digit. Situasi itu akibat kejatuhan harga minyak dunia yang membentuk 70 peratus sumber pendapatan negara.
Kemelut ekonomi negara itu yang terburuk dalam tempoh 20 tahun, malah disukarkan lagi dengan siri serangan ganas militan tempatan Boko Haram serta kurangnya aktiviti pelaburan asing. – Agensi.

Komen Weblog Ibnu Hasym: Itu di Nigeria, kalau di Malaysia bagaimana? Kalau dalam Islam, tidak boleh mengambil harta rakyat, selagi pemimpinnya masih di dalam kemewahan dan pembaziran.

Bagaimana dengan harta isteri PM Rosmah Mansor?Tidak Menghayati Hukum Allah, Tak Berkat.. -Kuliah Jumaat Abd Hadi 07 Okto 2016

Hasil carian imej untuk manusia melakukan kerosakan di muka bumi
Video 01/38: Kuliah Jumaat 6 Muharram 1438 / 07 Okto 2016

Hasil carian imej untuk masjid rusila terbaru
Di Masjid Rusila.

KULIAH JUMAAT 06 MUHARRAM 1438 / 07 OKTOBER 2016

Ikutilah selanjutnya..

Memilih Pemimpin & Amanah -Kuliah Jumaat Abd Hadi 30 Sept 2016

Untitled4

Video -01/37: Kuliah Jumaat 29 Zulhijjah 1437 / 30 September 2016
Hasil carian imej untuk masjid rusila marang terengganu
Masjid Rusila Terengganu, kuliah Jumaat.

KULIAH JUMAAT 29 ZULHIJJAH 1437 / 30 SEPTEMBER 2016


Ikuti selanjutnya..

Akan Diharamkan Purdah Di Sekolah Norwey.

Hasil carian imej untuk Norway mahu haramkan purdah di sekolah AFP - GAMBAR fail menunjukkan kombinasi wanita yang memakai tudung (kiri), purdah (tengah) dan burka (kanan) di India dan Afghanistan pada Jun 2009


OSLO – Kerajaan Norway kelmarin mengumumkan rancangan untuk mengharamkan pemakaian purdah di dalam kelas dan dewan kuliah universiti.
Menteri Pendidikan, Torbjorn Roe Isaksen dipetik akhbar Vart Land sebagai berkata, kerajaan sedang menggubal undang-undang melarang tudung muka penuh itu dipakai di sekolah dan universiti.
Wanita Islam jarang dilihat memakai purdah di Norway, apatah lagi di sekolah. Namun, isu tersebut menimbulkan perdebatan politik kurang setahun sebelum Norway mengadakan pilihan raya Parlimen.
Beberapa parti politik termasuk parti pembangkang, Parti Buruh menyokong larangan tersebut.
Isaksen berkata, larangan itu tidak termasuk pemakaian tudung kepala yang menampakkan bahagian muka oleh wanita Islam. Orang ramai, katanya perlu dibenarkan untuk menzahirkan kepercayaan mereka di khalayak ramai.
“Saya mahu kanak-kanak perempuan Kristian yang memakai salib boleh menunjukkannya. Saya mahu kanak-kanak lelaki Yahudi yang memakai kippa menunjukkannya. Saya juga tidak mahu mengharamkan tudung,” tegasnya.
Langkah Norway itu dibuat ketika beberapa negara Eropah bertindak mengharamkan pemakaian purdah di tempat awam.

Pada Jumaat lalu, Bulgaria mengharamkan wanita d aripada memakai purdah di tempat awam, manakala Switzerland meluluskan draf rang undang-undang melarang pemakaian purdah di seluruh negara itu. – AFP

Lihat sebelum ini.. 
E-Buku IH-99: Bermula Perang Hina Agama Di Eropah..
E-Buku IH-99: Bermula Perang Hina Agama Di Eropah..

Gerakan Boikot Israel Adalah 'Terorisme'. -Menteri Hakim Israel.


Menteri Kehakiman Israel Sebut Gerakan Boikot Bentu “Terorisme”
Menteri Kehakiman Israel Ayelet Shaked (gambar) menyebut gerakan Boikot, Divestasi dan Sekatan (BDS) sebuah bentuk dari "keganasan", dalam kenyataan yang dibuat kelmarin.

Bercakap pada persidangan Jewis National Fund (Dana Nasional Yahudi / JNF) di New York, menteri itu membandingkan kempen BDS dengan terowong-terowong di bawah pagar sempadan Gaza.

"Kadang-kadang gerakan BDS membiayai sumber-sumber yang serupa dengan mereka yang membiayai organisasi pengganas," tuduh Shaked.

Dia menambah, "Ini merupakan wajah baru keganasan," ujar Ayelet Shaked dikutip middleeastmonitor.com belum lama ini.

Gereja Persatuan Methodist bergabung dengan gerakan BDS

Menteri itu berpendapat "kritisme terhadap Israel itu sah", sedangkan kritisme "yang berupaya untuk merosakkan hak wujud Israel tidaklah sah (tidak sesuai undang-undang)."

BDS, Gerakan Boikot yang mula mendunia.

Bercakap di depan hadirin Yahudi Amerika, Shaked menyesali bahawa "terdapat juga para Yahudi liberal muda yang bingung dan disesatkan oleh gerakan ini."

"Mereka menelan kehobongan yang propaganda Palestin sebarkan. Mereka telah jatuh ke dalam jaring dan mereka bahkan tidak menyedari tentang fakta bahawa mekanisme menarik tali itu merupakan pengganas dari Islam radikal. "

The Boikot, Divestasi dan Sekatan (BDS) terhadap rejim Israel bermula pada Julai 2005 yang disokong lebih daripada 170 organisasi Palestin. 

Gerakan awalnya lahir guna menamatkan aparteid di Afrika Selatan ini, kini makin berkembang sangat cepat dan mencari momentumnya tatkala serangan penjajah Israel menyerang Gaza pada bulan Julai 2014. (IH)

'Jangan Percaya Dibohongi Guna Surat Al-Maidah..' Gubernur DKI Jakarta Hina Islam?

Ahok Dikecam Bilang “Jangan Percaya Dibohongi Pakai Surat Al-Maidah”
Ahok, GAbernur DKI Jakarta, seorang Cina Kristian hina Islam?

JAKARTA: Ucapan Gubernur DKI Jakarta Basuki Thahaja Purnama alias Ahok kembali menuai kecaman rakyat. Gara-garanya adalah pernyataan Ahok yang menyinggung soal al-Qur'an Surat Al-Maidah ayat 51.

Pada mulanya, pada sebuah acara di Kabupaten Administratif Kepulauan Seribu, DKI Jakarta, Ahok membincangkan tentang pelan suatu program. Ahok lalu mengaitkan rancangan itu dengan agenda Pilkada DKI Jakarta 2017 dan kedudukan dirinya sebagai petahana non-Muslim.

Kepada warga Indonesia Ahok berkata, "Jadi, jangan percaya sama orang, boleh aja dalam hati kecil bapak ibu nggak boleh pilih saya. ... Dibohongi pakai Surat Al-Maidah (ayat) 51 macem-macem itu. Itu hak bapak-ibu ya! "

Kenyataan Ahok tersebut ditayangkan dalam video yang diunggah akaun rasmi Pemprov DKI ke laman Youtube bertarikh 28 September 2016. Acara itu berlangsung sehari sebelumnya, Selasa (27/09/2016).

Gabenor yang pernah menyebut kotoran makhluk hidup dalam tayangan langsung sebuah stesen TV ini pun berkata, "Jadi kalau bapak ibu perasaan 'tidak boleh pilih (Ahok) nih kerana saya takut masuk neraka', dibodohin gitu ya, tidak apa-apa. Kerana ini, kan, panggilan peribadi bapak ibu. "

Seperti diketahui, Surat Al-Maidah ayat 51 selama ini dijadikan sebagai salah satu dalil bagi umat Islam yang menolak menjadikan orang non-Muslim sebagai pemimpin.

Menjadi Viral

Video tersebut belakangan ini merebak ke pelbagai jejaring sosial (mem-viral). Baik di Facebook, kumpulan-kumpulan WhatsApp, pun Twitter.

Para netizen melontarkan kecamannya atas kenyataan Ahok yang dinilai telah menyinggung perasaan umat Islam.

"INI ORANG SUDAH SENTIMEN SARA. Bilang pada dibohongi Surat Al Maidah 51. Untung orang Islam tak menyakiti fizikalnya, "kicau akaun Twitter Mustofa Nahra @TofaLemon.

Netizen dengan akaun Tendang Ahox @Andi_darek mengatakan, "Ini gangguan udah keterlaluan pada Islam, Ahok bilang pada dibohongi Surat Al Maidah 51."

Ketua Umum PP Pemuda Muhammadiyah, Dahnil A Wong, turut mengecam kenyataan Ahok tersebut.

"Pak @basuki_btp mengatakan dibodoh-bodohi Surat Al-Maidah, terang penghinaan terhadap kepelbagaian dan Pancasila, bukan cuma umat Islam," ujarnya melalui akaun @Dahnilanzar, Kamis (06/10/2016) sambil menandakan akaun Ahok.

"Saya menghormati bila anda (Ahok. Red) terus mengekalkan komitmen antikorupsi misalnya, tetapi @basuki_btp ucapan 'dibodohi Surat Al Maidah' sangat mengganggu," lanjut Dahnil berkicau.

Kicauan "Al Maidah" ​​pun menjadi tema paling sering atau menjadi trend dibincangkan di ranah Twitter (trending topic).

Sementara itu, baru-baru ini muncul sebuah petisyen yang berjudul "Ahok! JANGAN lecehkan AYAT AL QUR'AN".  (Hidayatullah.com/IH)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Apakah kata-kata begini menghina Islam? Wajarkah ia sebagai pemimpin negara umat Islam terbesar di dunia (yang berbangsa Cina beragama Kristian) mengapi-apikan perkauman agama di negaranya sendiri?

Ingat, umat Islam di dunia cubit paha kanan paha kiri pun terasa juga!

Londeh Baju Penyanyi Di Pentas. Ini Trend Hiburan Dunia Yang M'sia Ikut?

Peminat Tarik Zip Baju Penyanyi Ketika Persembahan

HALAMAN HIBURAN

Penyanyi terkenal Mexico. Thalia berdepan dengan peminat yang telah membuka zip belakang bajunya ketika dia dijulang oleh mereka sewaktu membuat persembahan sempena Latina Live Tour di Miami. 

Thalia, 45, atau nama sebenarnya Ariadna Thalia Sodi Miranda terpaksa memegang bajunya bagi mengelakkan ia terlondeh. Ketika itu Thalia memakai gaun pendek. Beberapa hari lepas Thalia berdepan dengan kecaman selepas dia menyuruh peminatnya turun dari pentas.

thalia
Thalia meminta maaf kepada peminatnya menerusi akaun instagramnya dan menyatakan bahawa mereka amat bererti kepadanya. Thalia boleh menyanyi lagu dalam pelbagai bahasa termasuk Sepanyol, English, Filipina, Perancis dan Portugis. Dia turut berlakon dalam drama opera termasuk Maria Mercedes atau Rosalinda. 
Begitu antara cara publisiti artis-artis dan konsert hiburan masa kini. Trend artis Malaysia yang disogok pemerintah pun begitu juga.. Itukah tarbiah negara sekular yang meletakkan Islam sebagai agama Persekutuannya?
Butakah pemimpin-pemimpin yang mengaku Islam di negara ini dalam menilainya? Rakyat pula terus dibutakan sehingga memilih mereka lagi dalam tiap kali pilihan raya?
Kerana itu sokonglah RUU 355 bagi meninggikan taraf Mahkamah Syariah yang dibawa oleh Presiden parti yang memerintah negeri Kelantan sekarang. (IH)

Thursday, October 06, 2016

10 Minit Iklan Filem Lucah Jepun, Dia Telah Ditangkap.

Hasil carian imej untuk Suspek siar filem lucah di papan iklan ditangkap
JAKARTA – Seorang lelaki Indonesia yang ditangkap kerana menggodam sebuah papan iklan elektronik dan menyiarkan filem lucah semasa waktu puncak di Jakarta kini berdepan hukuman penjara sehingga enam tahun, kata polis semalam.
Filem porno Jepun itu disiarkan selama 10 minit di skrin iklan itu di sebuah persimpangan utama di Jakarta pada Jumaat lalu. Ramai pengguna jalan raya terkejut dengan kejadian itu dan tidak kurang pula yang menganggapnya sebagai lucu.
Sebahagian mereka sempat merakam aksi panas tersebut dan memuat naiknya di media sosial sebelum bekalan elektrik ke papan iklan itu dipotong.
Polis dan pakar-pakar jenayah siber me­lancarkan siasatan untuk memburu penggodam tersebut dan menangkap seorang penganalisis teknologi maklumat berumur 24 tahun di pejabatnya kelmarin.
Ketua Polis Jakarta, Mochamad Iriawan berkata, lelaki yang ditangkap dan tidak didedahkan identitinya itu mengaku bertanggungjawab melakukan jenayah itu.
“Dia melakukan ‘jenaka’ ini selepas me­lihat maklumat log masuk yang dipaparkan di papan iklan tersebut.
“Suspek mendakwa dia melakukan semua ini bersendirian,” kata Mochamad kepada wartawan.
“Namun, kami masih menyiasat sama ada suspek melakukan jenayah ini bersendirian atau sama ada dia mempunyai motif tertentu atau sama ada dia cuba berjenaka,” tambahnya. – AFP

Bebaskan Rakyat M'sia Ditahan Israel, 3 Krew, 10 Anak Kapal. Takziah Kepada Keluarga Mereka!

Dr Fauziah Mohd Hasan
Dr Fauziah, antara yang ditahan.

SHAH ALAM - Kementerian Luar Negeri kini sedang berusaha untuk membebaskan rakyat Malaysia yang ditahan oleh rejim Israel, pada Rabu.

Dalam satu kenyataan hari ini, pihak Kementerian sudah menghubungi beberapa pihak untuk memastikan rakyat Malaysia yang ditahan itu berada dalam keadaan selamat.

"Kita buat masa ini sedang memantau perkembangan itu," petik kenyataan Kementerian Luar Negeri.

Terdahulu, aktivis dan juga wakil tunggal dari Malaysia iaitu Dr Fauziah Mohd Hasan yang mengikuti pelayaran kapal Zaytouna-Oliva dalam misi ke Gaza ditawan Israel.

Kapal layar berserta tiga krew dan 10 orang anak kapal telah ditawan oleh tentera Israel kira-kira 8.58 malam pada Rabu.
Kapal Zaytouna yang dalam misi #WomensBoatToGaza (WBG) itu dijangka akan ditunda oleh tentera Israel menuju ke pelabuhan Ashdod.

Weblog Ibnu Hasyim ucap takziah kepada keluarga mereka. (IH)

Ini, Rogol Melalui WhapsAPP, Bagaimana?

Hasil carian imej untuk rogol melalui wasap

JOHOR BAHRU – Seorang remaja pe­rempuan berusia 15 tahun nyaris dirogol oleh dua lelaki yang baru dua hari dikenalinya menerusi aplikasi WhatsApp selepas dia dikurung di sebuah rumah di Taman Nusantara, Gelang Patah dekat sini pada Sabtu lalu.
Mangsa dikatakan sanggup keluar rumah tanpa pengetahuan keluarga untuk mengikuti kedua-dua suspek berusia 20-an pergi makan di sebuah restoran di kawasan Bukit Indah di sini sebelum ke rumah mereka.
Ketua Polis Daerah Iskandar Puteri, Superintendan Noor Hashim Mohamad berkata, setiba di rumah suspek, pelajar itu masuk ke dalam bilik dan kedua-dua suspek kemudian meraba dan mencium­nya bergilir-gilir.
“Pelajar itu cuba melawan, namun ditampar. Salah seorang suspek turut cuba me­lakukan hubu­ngan seks dengan mangsa, namun tidak berjaya kerana dia dalam keadaan haid,” katanya ketika dihubungi semalam. 
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Mengapa? Kerana remaja dididik tanpa ilmu Islam. Contoh, remaja keluar rumah tanpa pengetahuan keluarga dalam masyarakat yang mengaktifkan budaya sesat 'najis pergaulan bebas'. Ini padahnya! (IH)

Saiful Apek, Sorang Lagi Anak Seni Berubah Ke Arah Kebaikan.Al-hamdulillah, Tahniah!

Saiful Apek Dalami Islam Selepas Dipanggil Berceramah

HALAMAN HIBURAN

PELAWAK Saiful Apek memberitahu dia dapat menggalakkan dirinya lebih dekat kepada Islam selepas kerap kali dijemput berceramah dalam forum agama di surau dan masjid sekitar ibu kota.

Saiful atau nama sebenarnya Mohd Saifulazam Mohamed Yusoff, 47, berkata, perkara tersebut secara tidak langsung memberinya peluang untuk lebih mendekatkan diri kepada Allah.
“Sejak dua bulan kebelakangan ini saya sering diundang untuk menjadi ahli panel forum agama di masjid-masjid dan surau di sekitar Kuala Lumpur.
“Mereka minta saya berkongsi tentang kehidupan saya sebagai anak seni, tanggungjawab sebagai bapa dan macam-macam lagi.
“Alhamdulillah mungkin juga ada sebab saya dapat peluang itu, sedikit sebanyak saya belajar banyak tentang ilmu agama,” ujarnya kepada mStar Online.
Saiful ditemui pada majlis memperkenalkan peserta program Lawak Solo yang diadakan di The Apartment, Suria KLCC, di ibu negara pada Rabu.
“Saya memang ingin mendalami tentang agama Islam, tapi kalau boleh saya tidak mahu melakukannya terlalu drastik.Dalam pada itu, pelakon filem Cicak Man ini berkata, dia sudah lama mempunyai niat untuk berubah ke arah tersebut, namun lebih mengambil pendekatan secara perlahan-lahan.
“Saya buat perlahan-lahan dan Insya-Allah, sekurang-kurangnya jika saya beri ceramah di masjid dapat juga menarik orang lain untuk datang dan berminat turut sama mendalami agama Islam,”ujarnya.
Selain itu, Saiful berkata, dia kini banyak melakukan sesuatu yang baharu dalam kehidupannya termasuklah mendapat tawaran membawakan watak antagonis.
Dia juga terlibat dalam filem KL Vampire dan Ajib Is Back sebagai watak penjahat.
Imej terbaharu Saiful Apek. FOTO: Ibrahim Mokhtar
“Sampai satu tahap saya rasa dah puas melakukan semua benda yang sama sahaja, sebab itu pada usia ini saya ingin cuba sesuatu yang baharu.
“Selain menghadiri forum agama, saya juga bersyukur diberi peluang membawakan watak-watak antagonis yang pernah saya idamkan suatu masa dulu,” ujarnya.
Saiful bakal menjadi juri dalam program realiti Lawak Solo yang bersiaran setiap Jumaat, bermula 21 Oktober ini, pukul 10 malam di Astro Warna (Saluran 132). –mStar Online

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails