Saturday, November 30, 2019

PH Ponteng, Abai Tanggung-jawab. Makan Gaji Buta?Undi ‘amaran’ MP PAS-Umno kerana PH ponteng
KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen PAS dan Umno mengundi tidak bersetuju meluluskan anggaran perbelanjaan mengurus Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) adalah untuk memberi amaran.
Ahli Parlimen Rantau Panjang, Dato’ Siti Zailah Mohd Yusoff berkata, mesej sebenar tindakan itu agar ia menjadi peringatan kepada semua anggota Parlimen PH supaya tidak mengabaikan tanggungjawab menghadiri Sidang Parlimen.
Bidas beliau, sekiranya Kerajaan PH benar-benar peka mengenai kebajikan di bawah KPWKM itu, sudah pasti perbahasan tersebut tidak hanya dihadiri oleh 32 Ahli Parlimen PH yang telah mengundi bersetuju pada malam tersebut.
“Menteri (Kabinet) tiada. Ahli Parlimen (PH) pun ramai yang tiada dalam Dewan. Menteri (KPWKM), Dato’ Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail pun tiada.
“Masa Pakatan Rakyat (sebagai Pembangkang) dulu pun pernah dibuat undi belah bagi secara spontan untuk menyedarkan pihak pemerintah,” ujarnya menerusi ciapan Twitter beliau.
Ianya sebagai reaksi terhadap tuduhan Timbalan Menteri KPWKM, Hannah Yeoh Tseow Suan bahawa Ahli Parlimen Pembangkang mengundi tidak setuju menunjukkan mereka menafikan hak kebajikan golongan memerlukan.
Pada Selasa, 26 November lalu, satu undian belah bagi dijalankan selepas perbahasan peringkat jawatankuasa bagi Belanjawan KPWKM di mana 32 Ahli Parlimen bersetuju, 28 tidak bersetuju dan dua berkecuali.
Ketika undian tersebut dibuat, 160 Ahli Parlimen tidak hadir di mana 107 daripada mereka adalah daripada PH, namun Hannah bertindak membuat tuduhan demikian kepada Ahli Parlimen Pembangkang. –HARAKAHDAILY 29/11/2019
Komen Weblog Ibnu Hasyim: PH ponteng, abai tanggung-jawab. Makan gaji buta?

Friday, November 29, 2019

Siap, PH Sedang Menjunam. Ini Faktanya..


Hanya 24% rakyat berpendapat PH berdaya maju
MENGEJUTKAN bila satu kaji selidik yang dijalankan oleh Emir Research yang Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya adalah Datuk Wira Dr Rais Hussin Mohamed Ariff, Pengerusi Biro Dasar Dan Strategi BERSATU, menunjukkan bahawa: 
 1. Hanya 24 peratus rakyat Malaysia berpendapat Kerajaan PH berdaya maju (viable), 30 peratus rakyat Malaysia berpendapat Kerajaan PH tidak berdaya maju (not viable) dan 46 peratus tidak pasti sama ada Kerajaan PH berdaya maju (viable) atau tidak (not viable)
 2. Hanya 26 peratus rakyat Malaysia berpendapat ekonomi negara berada pada kedudukan yang kukuh, 30 peratus rakyat Malaysia berpendapat ekonomi negara tidak berada pada kedudukan yang kukuh dan 44 peratus tidak pasti sama ada ekonomi negara berada pada kedudukan yang kukuh atau tidak. 
 3. Hanya 26 peratus rakyat Malaysia berpendapat masa depan negara berada pada trek yang betul, 24 peratus rakyat Malaysia berpendapat masa depan negara tidak berada pada trek yang betul dan 50 peratus tidak pasti sama ada masa depan negara berada pada trek yang betul atau tidak. 
Memetik kata-kata Assistant Professor Dr Tunku Mohar Tunku Mohd Mokhtar: 

“Gabungan mereka yang berpendapat Kerajaan PH tidak berdaya maju (not viable) atau tidak pasti sama ada Kerajaan PH berdaya maju (viable) atau tidak (not viable) adalah 81 peratus untuk Melayu, 78 peratus untuk India dan 63 peratus untuk Cina”. 

Lebih mengejutkan bila kaji selidik ini adalah diketuai oleh tiga orang pensyarah dari sebuah Universiti Awam Tempatan, UIA, iaitu: 

 1. Professor Dr Mohamad Sahari Nordin dari Kulliyyah of Education. 
 2. Assistant Professor Dr Tunku Mohar Tunku Mohd Mokhtar dari Kulliyyah of Islamic Revealed Knowledge and Human Sciences. 
 3. Assistant Professor  Dr Margarita Peredaryenko (isteri Datuk Wira Dr Rais Hussin Mohamed Ariff) dari Kulliyyah of Economics and Management Sciences. 
Kaji selidik ini adalah membabitkan 1,992 responden dan dijalankan pada 5 September ke 10 Oktober 2019 dengan menggunakan 25 enumerator. 

Maklumat lanjut boleh baca di pautan ini: https://www.themalaysianinsight.com/s/20149 – HARAKAHDAILY 29/11/2019

SUMBERDR KAMARUL ZAMAN HAJI YUSOFF

PENAFIAN: 
HarakahDaily tidak bertanggungjawab terhadap pandangan yang dikemukakan daripada artikel ini. Ia pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian HarakahDaily mahupun pendirian rasmi PAS. Segala risiko akibat penyiaran ini menjadi tanggungjawab penulis sendiri. 
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Siap, PH sedang menjunam.. akan jadi bangkai menjelang PRU 15! Ini doa golongan mustad'fin..

Mahkamah Tinggi Benar Tulisan Jawi Diajar Di Sekolah Cina, Tamil

Mahkamah Tinggi benar tulisan jawi diajar di sekolah Cina, Tamil
GEORGE TOWN: Mahkamah Tinggi Pulau Pinang pada Khamis menolak permohonan parti Gerakan supaya pembelajaran tulisan Jawi tidak diajar di sekolah Cina dan Tamil di seluruh negara.

Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Amarjit Serjit Singh dalam keputusannya berkata Jawi sebahagian daripada Bahasa Malaysia yang merupakan bahasa kebangsaan.

Beliau berkata pelaksanaan kelas Jawi tidak bertentangan dengan semangat Akta Bahasa Kebangsaan 1963/1967 dan peruntukan di bawah Perlembagaan Persekutuan.

Pada September lepas, Gerakan telah memfailkan saman terhadap kerajaan Pusat bagi mencabar keputusan kerajaan yang mahu melaksanakan pembelajaran tulisan Jawi di sekolah vernakular.Gerakan yang memfailkan saman itu melalui Presidennya, Dominic Lau Hoe Chai menamakan Menteri Pendidikan Maszlee Malik, Timbalannya Teo Nie Ching dan kerajaan Persekutuan sebagai responden.

Gerakan diwakili peguam Tan Lee Kiat dan Mak Kah Keong.

Mak ketika dihubungi di sini hari ini berkata jawatankuasa pusat Gerakan akan bermesyuarat untuk menentukan sama ada mengemukakan rayuan berhubung keputusan itu.
-- BERNAMA

Kemelut Dalam Senyum, Anwar/Mahathir Terus Memuncak..


Ugutan Perdana Menteri sudah mengena
SEBELUM Mei 2018 jarang isu dalaman parti pemerintah muncul di khalayak. Tidak banyak isu rumah tangga Umno terbongkar kecuali ketika musim pemilihan.

Sebaliknya situasi sekarang berbeza. Isu-isu rumahtangga parti pemerintah muncul silih berganti. Paling menjadi tumpuan PKR. Mengapa begitu. Tidak lain lagi kerana pemimpin PKR bakal dinobatkan perdana menteri ke-8.


Biarpun ada akujanji politik, namun denainya masih berliku. Onak dan duri masih banyak di hadapan. Tidak mudah Anwar Ibrahim menduduki kerusi perdana menteri. Idea pergiliran Ketua Menteri Sabah mungkin pilihan muaqif Dr Mahathir Mohamad.
Kalau tidak dipecah ruyungnya, manakan dapat sagunya. Serupa juga dengan peristiwa 1997, Anwar pernah dijanjikan menggantikan Dr Mahathir.
Namun harap pagar, pagar makan padi. Ia terburai di tengah jalan.
Ketika itu muncul isu liwat I. Isu liwat mengakhiri penantian panjang Anwar. Sekarang era kedua pula Anwar dijanjikan sebagai PM ke-8. Isu liwat datang lagi. Namun ia dipalit kepada pemimpin lain pula.
Sedangkan versi pertama bakal PM yang ditohmah isu rasuah dan liwat. Sebaliknya sekarang bakal PM bertembung pula dengan menteri yang tiada dalam senarai koalisi PH sebagai PM.
Namun pada sisi lain, pertembungan 1997 berulang apabila presiden mencurigai timbalannya. Ketika pemimpin Pakatan Harapan (PH) sepakat menobat Anwar, tiba-tiba ahli parlimen Port Dickson seperti dibelit kemuncup.
Presiden PKR itu termengah-mengah mengutip kemuncup. Usianya menjangkau nombor 72, ruang bagi Anwar makin mengecil. Mengambil kira faktor itu Azmin dibayangi sebagai pilihan. Kedudukannya sebagai timbalan presiden, membolehkan Azmin jadi galang ganti.
Namun ada paradoks di situ. Situasi sekarang memperlihatkan Anwar bertembung Azmin, bukan lagi Anwar vs Dr Mahathir. Nampak sesuatu yang pelik berlaku.
Namun Dr Mahathir masih licik. Usia 94 tahun tidak menghalang untuk menghabiskan penggal ke-14. Mungkin ketika itu usianya 97 tahun. Satu lagi rekod dunia bakal dicatat.
Dr Mahathir dilihat mampu berselindung di sebaliknya pertembungan Anwar-Azmin. Perdana Menteri boleh cuci tangan. Boleh membawa isteri makan angin memandu Proton.
Pemerhati di luar gelanggang
Dr Mahathir sekadar pemerhati di luar gelanggang. Sebaliknya Anwar-Azmin terus bergasak. Dr Mahathir boleh mengulangi sifir lama ketika membiarkan Umno diharamkan pada Jun 1987.
Kemenangan tipis dengan 43 undi terhadap Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li), membolehkan Dr Mahathir mencengkam kedudukan. Pemilihan pada 24 April 1987 Dr Mahathir mendapat 761 undi, manakala Tengku Razaleigh 718 undi.
Ketika itu Anwar yang mencuba nasib di kerusi Naib Presiden mendapat undi ketiga terbanyak. Wan Mokhtar Wan Ahmad mendapat undi terbesar, diikuti Abdullah Ahmad Badawi.
Namun pertembungan Dr Mahathir-Ku Li tidak berakhir di situ. Team B yang dikaitkan dengan Ku Li membawa kes ke mahkamah. Akhirnya Umno diharamkan.
Mungkin di usia emas sekarang, kelicitan itu berulang lagi.
Pada 20 November lepas Dr Mahathir mengeluarkan kenyataan menimbang desakan rombakan kabinet. Ia berpangkal kekalahan besar PH pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Piai.
“Saya sebagai Perdana Menteri bertanggungjawab berkenaan rombakan kabinet,” katanya pada sidang media di pejabat Bersatu.
Biarpun beliau menafikan selepas itu, namun isi hatinya sudah diluah. Ekoran itu Menteri Pembangunan Usahawan, Mohd Redzuan Yusof paling gentlemen.
Ahli Parlimen Alor Gajah itu dikatakan bersedia digugurkan sekiranya berlaku rombakan kabinet. Ujarnya itu kuasa mutlak Perdana Menteri.
Dilapor juga lima lagi menteri disebut-sebut terbabit dalam rombakan kabinet. Antaranya Dr Mazslee Malik, Rina Mohd Harun, M Kula Segaran, Dr Mujahid Yusof Rawa dan P Waytha Moorthy.
Malah poll laman berita pula merumus Maszlee Malik, paling wajar berundur. Berikutan itu 18 Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni Universiti Awam bingkas mempertahankan Dr Maszlee.
Perdana Menteri pun wajar intai kementerian lain yang agak kontroversi. Banyak ucapan menteri menjadi cemuhan ramai. Antaranya Kewangan dan Industri Utama. Setidak-tidaknya boleh pindah Lim Guan Eng ke Kementerian Pengangkutan.
Ia mengulangi jawatan yang pernah diterajui Presiden MCA. Timbalan Perusahaan Dr Ong Kian Ming pula boleh mengintai tempat Teresa Kok. Ternyata ugutan Perdana Menteri sudah mengena sekarang. –HARAKAHDAILY 28/11/2019


Lihat sebelum ini..
E Buku IH-121: Kemelut Dalam Senyum, Anwar/Mahathir
E Buku IH-121: Kemelut Dalam Senyum, Anwar/Mahathir

Thursday, November 28, 2019

Pelajar Dituduh Hina Nabi Muhammad SAW.

Petikan rancangan kartun ‘Fireman Sam’ menunjukkan watak kartun memijak helaian al-Quran. - Foto Daily Mail prevnext Gambar Hiasan. Petikan rancangan kartun ‘Fireman Sam’ menunjukkan watak kartun memijak helaian al-Quran. – Foto Daily Mail  London: Penerbit rancangan kartun ‘Fireman Sam’ memohon maaf tanpa syarat berikutan satu episod rancangan itu menunjukkan watak kartun memijak helaian al-Quran. Menurut penonton, episod ‘Troubled Waters’ itu yang ditayangkan Chanel 5 pada 28 Jun lalu, menunjukkan watak ‘Elvis’ menghina kita suci umat Islam dan ia kini dipadamkan daripada laman web stesen berkenaan.

PELAJAR dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas kesalahan membuat dan menghantar komunikasi jelik berhubung Nabi Muhammad SAW menerusi akaun Facebook miliknya.
Ain Zafira Md Said, 27, bagaimanapun mengaku tidak bersalah dan mohon dibicarakan selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim M M Edwin Paramjothy.
Tertuduh didakwa menggunakan laman profil Facebook ‘Ain Zafira Md Said’ secara sedar membuat penghantaran menggunakan perkhidmatan komunikasi yang jelik sifatnya dengan niat menyakitkan hati orang lain pada 5 pagi, 5 September lalu.
Pautan itu dibaca di Pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Siber dan Multimedia, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Tingkat 27, Menara KPJ, Wangsa Maju pada jam 4.15 petang, 8 September lalu.
Bagi perbuatan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 233(3) akta sama yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.
Pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya Annur Atiqah Abd Hadi manakala tertuduh diwakili peguam Andrew Pastors.
Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jaminan RM6,000 dengan seorang penjamin berserta syarat tambahan pasport diserahkan kepada mahkamah.
Mahkamah juga menetapkan 6 Januari tahun depan untuk sebutan semula kes. (IH)

Isu Abu, Tanda Iktiraf Pengganas. Bendera.. Tentang Islam. -M/Am PAS


ALOR SETAR 27 APRIL 2017. Mursyidul Am PAS, Hashim Jasin ketika mengadakan sidang media selepas majlis perasmian Muktamar Tahunan Dewan Muslimat PAS kali ke-57 sempena Muktamar Tahunan PAS kali ke-63 di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut. NSTP/AMRAN HAMID


ALOR SETAR: Kerajaan Pakatan Harapan (PH) sewajarnya melakukan penyiasatan dan bertindak ke atas pihak yang bertanggungjawab membawa pulang abu mayat ketua pengganas komunis, Chin Peng, sekiranya benar mereka tidak terlibat dan tidak tahu menahu akan hal itu.
“Kalau mereka tidak tahu pun, takkan hendak biarkan sahaja perbuatan itu. Siasat untuk apa abu mayat itu dibawa pulang ke Malaysia,” tegas Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Hashim ketika ditemuiHarakahdaily di majlis Jamuan Amal Dana Kompleks PAS Kedah, di sini, malam tadi. (Foto atas)
Menurutnya lagi, hakikatnya bukan abu mayat itu yang menjadi persoalan tetapi apakah motif sebenar di sebalik perbuatan itu sedangkan semua orang tahu Chin Peng bukannya pejuang yang patut dibanggakan.
Bahkan, tmbah beliau lagi sejarah membuktikan bagaimana kekejaman komunis terhadap penduduk Tanah Melayu suatu ketika dahulu dan berapa ramai anggota pasukan keselamatan negara mati di tangan mereka.
“Memang perbuatan ini mesti dibantah kerana seolah-olah memberi pengiktirafan kepada golongan pengganas.
“Kerajaan perlu peka kepada perasaan kaum keluarga anggota keselamatan kita yang terbunuh di tangan komunis ketika bertempur mempertahankan tanahair,” ujar beliau lagi.
Sementara itu, berkenaan isu bendera Malaysia yang menjadi perhatian sekarang ini, beliau secara peribadi mengangap ia seolah-olah sengaja dibuat untuk menyatakan hasrat menentang pembangunan Islam di negara ini. – HARAKAHDAILY 28/11/2019

Ojek, Apa Sebenarnya Yang Mahu Dibawa? -A/Parlimen Pasir Mas.

Hasil carian imej untuk ojek

Dego Ride, Gojek, kemudian…?

EKORAN masa perbahasan yang sangat terbatas, saya tidak berkesempatan menyentuh isu ini ketika mengambil bahagian di dalam perbahasan peringkat jawatankuasa Kementerian Belia dan Sukan dua hari lepas. Ini kerana Menteri Belia dan Sukan, YB Syed Saddiq bin Syed Abdul Rahman adalah di antara individu yang mula-mula melontarkan idea supaya Gojek beroperasi di Malaysia pada bulan Ogos lepas. 

Sejarah Gojek ini bermula apabila Nadiem Makarim (sekarang Menteri Pendidikan dan Kebudayaan Indonesia) bersembang dengan ramai penunggang Ojek, beliau dapati penunggang Ojek banyak menghabiskan masa menunggu bakal pelanggan di tepi jalan. Lalu, Nadiem memulakan inisiatif mewujudkan sebuah pusat panggilan di Jakarta, mengkoordinasi permintaan pelanggan dengan 20 buahOjek. Nadiem mahu rakyat Indonesia mudah bergerak dari poin A ke B tanpa terperangkap dalam kesesakan dengan hanya menggunakan Ojek dan panggilan telefon. Pada tahun 2010, Nadiem Makarim melancarkan Gojek. 

Gojek terus berkembang pesat. Tahun 2015, Gojek melancarkan aplikasi yang menawarkan tiga servis iaituGoRide, GoSend dan GoMart. Kemudian, hampir sepuluh tahun berlalu, Gojek bukan lagi hanya sekadar‘ride-hailing’ tapi syarikat servis teknologi yang menawarkan 20 solusi seperti penghantaran, pembayaran e-kewangan, hiburan dan penjagaan kesihatan. Kajian Universitas Indonesia mendapati Gojek menyumbang kira-kira Rp44.2 trilion (AS$3 bil) untuk ekonomi Indonesia pada tahun 2018. 

Gojek diiktiraf sebagai ‘decacorn’, ‘one stop super apps’ yang terbesar di Asia Tenggara. Gojek mendapat suntikan dana berbilion dolar daripada pelabur JD, Tencent, Google dan Temasek Holdings. Ia telah melebar sayapnya ke Thailand, Singapura dan Vietnam. Ia dijuluk sebagai Karya Anak Bangsa yang mendunia. Pasca PILPRES 2019 lalu, Nadiem Makarim telah dilantik sebagai MENDIKBUD dan yang terbaru, beliau dinobat sebagai ‘Time 100 Next’. Seorang pemimpin masa depan yang dijanjikan Bapak Jokowi. 


Isu yang ingin dibangkitkan dalam artikel ini adalah lanjutan daripada mesyuarat Jemaah Menteri pada 21 Ogos 2019 yang lalu. Menurut YB Menteri Belia dan Sukan, “Pada hari ini Kabinet sebulat suara meluluskan model ekonomi Gojek atau pun Dego Ride. Kita ikhlas ingin memastikan golongan mat motor mendapat peluang pekerjaan puluhan ribu. Pada masa yang sama kita ingin membantu pakcik dan makcik yang mengendalikan warung sedia ada menjual barang mereka melalui servis Gojek”. 

Persoalannya, apakah sebenarnya yang mahu dibawa? Adakah model bisnes Gojek atau GoRide sahaja? Mengapa pada beberapa hari lalu, Raditya Wibowo (Ketua Pengangkutan Gojek) mengatakan, “Riding a Gojek for the first time can be a scary experience, so we need a solution that can be received well by the customers and riders in Malaysia”. Berdasarkan hasrat tersebut, apa yang ingin dibawa lebih tertumpu hanya kepada GoRide sahaja. 

Lebih awal dari itu, Gojek telah meluaskan bisnes ke arena ASEAN iaitu Vietnam (Go-Viet), Singapura(Gojek Singapore) dan Thailand (GET). Sekiranya diteliti, negara-negara tersebut mengadaptasi servis tertentu sahaja. Sebagai contoh, Go-Viet menawarkan tiga servis iaitu GoBike, GoSend dan GoFood. Singapore pula hanya mempunyai satu service iaitu GoCar. Filipina menolak Gojek kerana gagal memenuhi kriteria pemilikan domestik. 

Apakah Malaysia mahu daripada servis Gojek? Adakah ia berbeza dengan Dego RideDego Ride, kearifan tempatan dari Johor merupakan perkhidmatan teksi motosikal untuk mengangkut penumpang dan penghantaran barang. Pernah beroperasi sekitar tahun 2016 dan diharamkan oleh Kementerian Pengangkutan pada tahun 2018. Dego Ride dikatakan menyalahguna Lesen Kenderaan Motor. Kemudian, ia telah mendapat lampu hijau dari kerajaan pada bulan Ogos lalu. 

Menurut pengasasnya Nabil Feisal Bamadhaj, Kementerian Pengangkutan telah meluluskan perkhidmatanDego Ride secara kasar dengan syarat menggunakan ‘rider’ lama tahun 2016. Banyak pertimbangan yang perlu diambil kira dari aspek keselamatan dan regulasi. Hal ini bermakna, Dego Ride mula mendapat kembali perhatian Kerajaan setelah cadangan Menteri Belia dan Sukan untuk menjemput Gojek beroperasi di Malaysia. 

Sebagai rekod, buat masa ini, terdapat 44 buah syarikat e-hailing yang lulus beroperasi di Malaysia. Bukan hanya Grab, Mycar, FoodPanda, BungkusIt, tapi juga Zeppon, Tutucars, Pisang, GoJo dan BitCar. Sebenarnya, isu yang paling ketara ialah perkhidmatan teksi motosikal untuk mengangkut penumpang bukan penghantaran makanan dan barangan. Adakah servis mengangkut penumpang dengan menggunakan motor satu budaya bisnes yang boleh diterima oleh rakyat Malaysia? 

Berita Harian pernah mengadakan survey dalam talian di Facebook dan Twitter pada 21 Ogos lalu dan mendapati 59.5 peratus (8093 orang responden) tidak bersetuju dengan Gojek. News Straits Times juga mengadakan survey di Facebook pada 23 Ogos dan mendapati 65 peratus tidak menyokong Gojek. Meskipun tiada perincian faktor penolakan namun banyak komentar diberikan berkait dengan isu budaya, keselamatan dan kontradik dengan misi pengangkutan awam. 

Statistik menunjukkan 4,128 daripada 6,284 kes kemalangan maut di Malaysia membabitkan motosikal pada tahun 2018. Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS) belum mengemukakan laporan kajian ‘proof of concept’ mengenai perkara ini. Selain itu, Malaysia juga dikenali sebagai ‘car dependent society’ dan masih belum mengoptimumkan sepenuhnya fungsi pengangkutan awam darat. 

Peningkatan penggunaan kereta dan motosikal akan menghalang usaha untuk melaksanakan Pelan Tindakan Mobiliti Rendah Karbon, penggunaan bahan api dan karbon yang tinggi. Tambahan pula, unjuran menunjukkan kadar urbanisasi akan mencecah 80 peratus pada tahun 2030. Oleh itu, keadaan ini dilihat regresif dan tidak mencerminkan perubahan ke arah status negara maju. Walau bagaimanapun, perkhidmatan e-panggilan ini tidak menafikan pertambahan peluang kerja khususnya dalam kalangan anak muda dan golongan B40. 

Satu lagi aspek penting ialah budaya dan nilai masyarakat atau juga diistilahkan sebagai ‘socio culture’. Elemen ini sangat penting dalam pembentukan model dan pemasaran bisnes di Malaysia. Kebiasaannya, sesuatu syarikat bisnes akan mengkaji enam faktor dalam menentukan kebolehpasaran bisnes iaitu PESTLE. Politik, Ekonomi, Sosial, Teknologi, Perundangan (Legal) dan Ekologi. S untuk sosial merangkumi banyak aspek seperti agama, kaum, jantina, umur, tahap pendidikan dan sikap terhadap sesuatu isu. 

Dego Ride, Gojek dan lain-lain syarikat yang menawarkan servis mengangkut penumpang dengan menggunakan motor perlu untuk memahami faktor sosio budaya ini. Lelaki dan perempuan bukan muhrim, budaya masyarakat Melayu, keselamatan diri dari jenayah cabul dan rogol pasti akan menjadi pertimbangan utama. Kita bersedia untuk menempuh arus tranformasi digital ekonomi tetapi dengan nilai budaya rakyat Malaysia. 

AHMAD FADHLI SHAARI, 
Ahli Parlimen Pasir Mas. – HARAKAHDAILY 27/11/2019

K'tan Pembekal Utama Daging Halal. Berpengkalan Di Qatar? Tahniah PAS!

Tuan Mohd Saripudin Tuan Ismail merasmikan Rumah Sembelihan Arnab.
Kelantan pembekal utama daging halal
KOTA BHARU: Kelantan bakal menjadi pembekal utama daging halal bagi pasaran tempatan dan antarabangsa menerusi kerjasama dengan sebuah syarikat yang berpangkalan di Qatar.
Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Bioteknologi, Teknologi Hijau dan Alam Sekitar negeri, Ustaz Mohd Tuan Saripudin Tuan Ismail berkata, syarikat terbabit Oryx Venture Sdn Bhd akan mengusahakan penternakan lembu, kambing dan biri-biri di kawasan seluas 100 ekar di Kampung Pek Machang.
“Syarikat terbabit sudah memulakan kerja-kerja penyediaan makanan ternakan seperti rumput dan jagung.
“Insya-Allah sasaran mereka pada 2022 dapat memasarkan daging ternakan tersebut,” katanya selepas Majlis Penyerahan Sangkar Arnab dan Perasmian Rumah Sembelihan Arnab di Kampung Buloh Poh di sini kelmarin.
Turut hadir Ketua Penolong Pengarah Bahagian Pengurusan Halal Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan Anuar al Sadat Nor dan Pengerusi Persatuan Penternak Arnab Pedaging Kelantan, Mohd Isyraf Syarafi Baharum.
Hadir sama Setiausaha Majlis Tindakan Dun (MTD) Kadok Abdul Aziz Mohamad. – HARAKAHDAILY 27/11/2019
Komen Weblog Ibnu Hasyim: “Insya-Allah sasaran pada 2022, Tahniah PAS.

Polis&Pej.Peguam Dituduh. Penuduh Perlu Diambil Tindakan -Dr Kamarul Zaman.

Polis dan Pejabat Peguam Negara dituduh sabotaj
SERANGAN terhadap pegawai kerajaan yang didakwa mensabotaj kerajaan dan menjadi daulah terpendam(deep state) berterusan nampaknya. 
Hari ini, Ahli Parlimen P.107 Sungai Buloh dari PKR, Sivarasa K. Rasiah, yang merupakan Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandar, mendakwa: 
 1. “Deep state elements within the police force and Attorney-General’s Chambers were behind the arrests of two state lawmakers under a controversial anti-terror law” (“Elemen daulah terpendam dalam pasukan polis dan Pejabat Peguam Negara adalah penyebab kepada penahanan dua wakil rakyat di bawah Undang-undang Anti Keganasan yang kontroversi”). 
 2. “The arrest of the two was aimed at politically damaging Pakatan Harapan” (“Penahanan dua wakil rakyat terbabit adalah bertujuan untuk menjejaskan Pakatan Harapan”). 
 3. “The arrests were never endorsed by the cabinet or any senior minister in the administration”(“Penahanan itu tidak pernah disokong oleh Kabinet atau mana-mana Menteri Kanan dalam pentadbiran”). 
 4. “The decision to charge the 12 detainees occurred while Attorney-General Tommy Thomas was overseas” (“Keputusan untuk mendakwa 12 tahanan berlaku tatkala Peguam Negara Tommy Thomas berada di luar negara”). 
(Rujuk laporan bertajuk “Deputy minister blames ‘deep state’ for Tamil Tigers arrest” di pautan:https://www.themalaysianinsight.com/s/200808)
Ini adalah menyusuli dakwaan Ahli Parlimen P.110 Klang dari DAP, Charles Anthony Santiago, yang merupakan Pengerusi SPAN, pada 25 November 2019 bahawa: 
 1. “The arrests appeared to be a warning to the Indian community, especially those with the DAP”(“Penahanan itu kelihatan seperti satu amaran kepada masyarakat India, terutamanya mereka yang bersama DAP”). 
 2. “SOSMA is being used as a tool to punish those who had spoken out against Dr Zakir Naik” (“SOSMA sedang digunakan sebagai satu alat untuk menghukum mereka yang bersuara melawan Dr Zakir Naik”). 
 3. “SOSMA is being used to break the peace and stability in the country” (“SOSMA sedang digunakan untuk memecahkan keamanan dan kestabilan dalam negara”). 
(Rujuk laporan bertajuk “Criticism of Zakir Naik may have led to LTTE arrests, says MP” di pautan:https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2019/11/26/criticism-of-zakir-naik-may-have-led-to-ltte-arrests-says-mp/)

Begitu juga dakwaan lain yang dibuat oleh Charles Anthony Santiago pada 26 November 2019 bahawa: 

 1. “The security law is being used by the Harapan government as a political tool” (“Undang-undang keselamatan itu sedang digunakan oleh kerajaan Harapan sebagai satu alat politik”). 
 2. “And in the case of the LTTE detainees, may be to punish those who dared speak up against Muslim preacher, Dr Zakir Naik, or to simply demonise DAP” (“Dan dalam kes tahanan LTTE, mungkin untuk menghukum mereka yang berani bersuara melawan pendakwah Islam, Dr Zakir Naik, atau untuk semata-mata memburuk-burukkan DAP”). 
(Rujuk laporan bertajuk “Double standard could land M’sia on US terror watch list” di pautan:https://www.malaysiakini.com/news/501311)

Turut membuat dakwaan serupa adalah Adun N6 Bekok dari DAP, Dr. S. Ramakrishnan, yang merupakan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Johor, yang menyatakan pada 25 November 2019 bahawa: 

 1. “Are we in a police governed state? It seems like it here in Malaysia now” (“Apakah kita berada dalam sebuah negara yang diperintah oleh polis. Ia kelihatan sebegitu di Malaysia sekarang”). 
 2. “This whole exercise seems like a witch hunt that is politically and racially motivated and there is no other way of seeing it!” (“Kesemua tindakan ini kelihatan seperti satu pemburuan yang bertujuan politik dan perkauman dan tiada cara lain untuk melihatnya!”) 

Kesemua tuduhan ini, khususnya tuduhan yang dibuat oleh Sivarasa K. Rasiah, yang berkedudukan tinggi dalam kerajaan selaku Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandar, adalah tuduhan yang serius. 

Adalah diharapkan semoga pihak polis dan pihak Pejabat Peguam Negara akan memberikan maklum balas segera ke atasnya. 

Jika tuduhan ini benar, maka pihak yang dituduh perlulah diambil tindakan yang sewajarnya, tetapi jika ia tidak benar, maka pihak penuduh pulalah yang perlu diambil tindakan yang sewajarnya. – HARAKAHDAILY 27/11/2019

PENAFIAN: 
HarakahDaily tidak bertanggungjawab terhadap pandangan yang dikemukakan daripada artikel ini. Ia pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian HarakahDaily mahupun pendirian rasmi PAS. Segala risiko akibat penyiaran ini menjadi tanggungjawab penulis sendiri.

Wednesday, November 27, 2019

Pulak! Polis Sokong Tanam Ketum. Ganja Bila Lagi?

Hasil carian imej untuk ladang ketum
Hasil carian imej untuk ladang ketum
Polis sokong tanam ketum demi kebaikan negara
GOMBAK: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyokong penanaman ketum bagi tujuan penyelidikan, pendidikan dan perubatan.
Bagaimanapun pihak berkaitan perlu mengambil kira aspek pengurusan risiko secara menyeluruh bagi mengelakkan ia disalahguna. Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman, Datuk Mohd Khalil Kader Mohd, berkata pihak berkuasa terbabit perlu memastikan penanaman itu tidak memberi kesan negatif untuk jangka masa panjang.
“Secara dasarnya, kita tiada halangan jika ia (penanaman ketum dibenarkan) untuk tujuan kesihatan dan mendatangkan kebaikan untuk negara.
“Cuma kita minta mereka (pihak berkaitan) ambil kira pengurusan risiko. Dalam hal ini, kita tidak bercakap mengenai kawalan keselamatan termasuk pembinaan tembok dan dinding semata-mata.
“Kita cadangkan pengurusan risiko secara menyeluruh untuk 10, 20 tahun akan datang,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Gombak, di sini, hari ini.
 Mohd Khalil (kiri) pada sidang media di IPD Gombak, hari ini. - NSTP/Owee Ah Chun
Kelmarin, BH melaporkan penanaman ketum dibenarkan ditanam namun tertakluk kepada terma dan syarat serta surat kebenaran daripada Menteri Kesihatan.
Perkara itu terkandung dalam Rang Undang-Undang (RUU) Racun (Pindaan) 2019, yang dibentangkan untuk bacaan kali pertama oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad di Dewan Rakyat, Isnin lalu.
Berdasarkan RUU berkenaan, Menteri Kesihatan diperuntukkan kuasa untuk membenarkan mana-mana pegawai awam atau pegawai badan berkanun menanam tumbuhan terbabit.
Ini bermakna, orang awam tidak lagi dibenarkan menanam tumbuhan psikoaktif itu dan boleh didenda maksimum RM200,000 atau penjara tujuh tahun atau kedua-duanya sekali jika RUU terbabit diluluskan kelak. (BH)
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Ganja bila lagi? Banyak negara dah lulus..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails