Wednesday, November 27, 2019

Hotel Patuh Syariah Jayakan Hospitaliti Islamik. -Dato’ Dr Mohd Khairuddin

Hasil carian imej untuk hotel perdana kelantan


KUALA TERENGGANU: Sektor perhotelan merupakan antara komponen penting dalam industri pelancongan dan berfungsi menyediakan kemudahan penginapan dan perkhidmatan kepada pelancong.
Lazimnya, pelancong muslim lebih memilih hotel yang menyediakan makanan halal berbanding yang lain.
Tidak kira pelancong tempatan mahupun pelancong luar negara, mereka sedar bahawa mencari sesuatu yang halal itu adalah satu kewajipan.
Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Dr Mohd Khairuddin Aman Razali menjelaskan perkara tersebut dalam ucaptama beliau di International Conference On Islamic Civilazatin dan Technology Management 2019 (ICTM 2019) di Dewan Camelia, Hotel Paya Bunga, Kuala Terengganu, 23 November lalu.
“Salah satu produk pelancongan Islam yang berpotensi untuk diketengahkan ialah hotel patuh syariah. Konsep pengurusan bagi hotel patuh syariah adalah bercirikan islamik dan semakin berkembang di Malaysia.
“Patuh syariah dalam pelancongan Islam bermaksud menyediakan produk dan perkhidmatan hospitaliti selaras dengan prinsip-prinsip syariah.
“Faktor asas dalam mengendalikan hotel patuh syariah adalah penyediaan makanan yang halal dan perkhidmatan hospitaliti mesra muslim,” terang beliau.
Katanya, dalam melaksanakan ciri-ciri patuh syariah itu, pengetahuan terhadap prinsip patuh syariah adalah penting untuk difahami agar tidak bertentangan dengan syariat.
Tambah beliau, masih terdapat beberapa perkara yang harus diperbaiki dalam memastikan industri perhotelan Islam di Malaysia menjadi pilihan utama para pelancong.
Terengganu perlu berusaha untuk mempelopori konsep hotel patuh syariah dan seterusnya bersaing dengan perkhidmatan perhotelan yang disediakan oleh negara-negara Barat. – HARAKAHDAILY 26/11/2019

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails