Saturday, March 20, 2021

Turki tarik dari perjanjian (Konon lindungi wanita?) kerana ini...

 

Turki tarik diri perjanjian melindungi wanita dari keganasan

ISTANBUL: Turki menarik diri dari perjanjian pertama di dunia untuk mencegah dan memerangi keganasan terhadap wanita dengan perintah presiden, kemenangan terbaru untuk konservatif dalam parti kerajaan pimpinan Presiden Recep Tayyip Erdogan.

Konvensyen Istanbul 2011, yang ditandatangani oleh 45 negara dan Kesatuan Eropah (EU), mewajibkan kerajaan untuk mengadaptasi undang-undang yang melindungi keganasan rumah tangga dan penganiayaan yang serupa serta pemerkosaan perkahwinan dan pemusnahan alat kelamin wanita.

Konservatif mendakwa piagam terbabit merosakkan perpaduan keluarga, mendorong perceraian dan ia merujuk kepada kesamaan digunakan oleh masyarakat lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) untuk mendapatkan penerimaan yang lebih luas dalam masyarakat.

Penerbitan perintah itu dalam warta rasmi pagi ini mencetuskan kemarahan dalam kalangan kumpulan hak asasi dan menyeru tunjuk perasaan di Istanbul.

Timbalan Ketua parti pembangkang utama, CHP, Gokce Gokcen, berkata meninggalkan perjanjian itu bermaksud 'meletakkan wanita sebagai warga negara kelas dua dan membiarkan mereka terbunuh'.

"Walaupun anda dan kejahatan anda, kami akan tetap hidup dan mengembalikan konvensyen itu," katanya di Twitter.

Turki telah memperdebatkan kemungkinan keluar dari perjanjian itu selepas seorang pegawai dalam parti Erdogan mencadangkan supaya keluar dari perjanjian tahun lalu.

Sejak itu, wanita telah turun ke jalan-jalan di bandar di seluruh negara, meminta kerajaan supaya mematuhi konvensyen terbabit.

Menteri buruh dan perkhidmatan sosial, Zehra Zumrut Selcuk, menyatakan kepada agensi berita rasmi Anadolu bahawa perlembagaan Turki dan peraturan domestik sebaliknya akan menjadi 'jaminan hak wanita'.

"Kami akan terus memerangi keganasan dengan prinsip toleransi sifar," katanya, hari ini.

Keganasan dan pembunuhan rumah tangga tetap menjadi masalah serius di Turki.

Seorang lelaki ditangkap Ahad lalu di utara negara itu selepas sebuah video di media sosial yang didakwa menunjukkan dia memukul bekas isterinya di jalanan, hingga mencetuskan kemarahan.

Tahun lalu, 300 wanita dibunuh, menurut kumpulan hak asasi We Will Stop Femicide Platform. - AFP

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kemenangan terbaru Parti konservatif dalam parti kerajaan pimpinan Presiden Recep Tayyip Erdogan.

Menurut Konservatif:

(i). piagam terbabit merosakkan perpaduan keluarga, 

(ii). mendorong perceraian 

(iii). dan ia merujuk kepada kesamaan digunakan oleh masyarakat lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) untuk mendapatkan penerimaan yang lebih luas dalam masyarakat.

Memang sepatutnya 'kesamaan digunakan oleh masyarakat lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) untuk mendapatkan penerimaan yang lebih luas dalam masyarakat' perlu ditahan dan disekat.

Apa lagi bagi negara-negara umat Islam seperti Malaysia, Indonesia, negara Arab dan lain-lain.

Turki Hasrat Jalankan Reaktor Pertama Loji Tenaga Nuklear Akkuyu pada 2023 (video)

Loaded: 0%
Progress: 0%
Remaining Time -0:00

Turki Berhasrat Menjalankan Reaktor Pertama Loji Tenaga Nuklear Akkuyu pada 2023


Tambahan Kepada RM5 bilion, projek berskala kecil 2021 -Tuan Ibrahim

 

PEMERKASA: Kerajaan komited laksana projek kecil

KUALA LUMPUR: Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (PEMERKASA) dilihat dapat merancakkan aktiviti projek-projek berskala kecil di peringkat akar umbi melalui suntikan kewangan yang diberikan.

Menteri Alam Sekitar dan Air, Dato’ Sri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, berteraskan 20 inisiatif strategik, PEMERKASA komited memulihkan semula sektor ekonomi yang terkesan dengan memudahkan tatacara perolehan bagi mempercepatkan pelaksanaan projek.

Di bawah inisiatif keempat ini, kerajaan memperuntukkan jumlah tambahan daripada RM2.5 bilion kepada RM5 bilion di dalam projek berskala kecil tahun 2021.

Katanya, ini termasuklah kenaikan nilai kerja daripada RM100,000 kepada RM200,000 melalui perolehan secara undian yang akan dapat mempercepatkan lagi kerja-kerja pembaikan bencana banjir dan pemuliharaan sungai di seluruh negara.

“Keutamaan juga akan diberikan kepada kontraktor tempatan khususnya di negeri dan daerah berkenaan,” katanya kepada Harakahdaily hari ini.

Antara jenis projek kecil yang akan dikhususkan kepada kontraktor kelas G1 hingga G4 ialah pembaikan infrastruktur dan fasiliti awam yang rosak akibat banjir, pembaikan jalan, program ameniti sosial, baik pulih perumahan berstrata termasuk penggantian lif di perumahan awam, serta pembinaan gerai di kawasan PBT.

Beliau yang juga merupakan Timbalan Presiden PAS turut memaklumkan, pihaknya telah mengadakan majlis undi perdana bagi kerja-kerja pemuliharaan sungai di Johor melibatkan peruntukan sebanyak RM8.3 juta pada 8 Mac 2021.

Manakala pada 14 Mac pula, majlis undi perdana telah diadakan di Terengganu melibatkan peruntukan sebanyak RM7.5 juta.

Pada 17 Mac, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin melancarkan PEMERKASA yang menetapkan lima fokus utama iaitu mengawal penularan Covid-19, memacu pemulihan ekonomi, memperkukuh daya saing negara, memastikan agenda keterangkuman wilayah dan masyarakat serta mentransformasi ekonomi.

Sebanyak 20 inisiatif akan dijalankan dalam PEMERKASA yang memfokuskan pemulihan dan pemerkasaan ekonomi sepanjang tahun 2021.

Perdana Menteri, dalam pengumumannya itu turut memaklumkan kerajaan berkemungkinan tidak perlu lagi melaksanakan PKP secara menyeluruh merangkumi seluruh negara atau sesuatu negeri.

Sebaliknya, kawalan pergerakan hanya dilaksanakan mengikut lokaliti dan secara tertumpu kepada kluster berkaitan sahaja. – HARAKAHDAILY 19/3/2021

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Pada 17 Mac, PM lancarkan PEMERKASA sebanyak 20 inisiatif  memfokuskan pemulihan dan pemerkasaan ekonomi sepanjang tahun 2021. Antaranya menetapkan 5 fokus utama, iaitu: 

(i).mengawal penularan Covid-19, (ii).memacu pemulihan ekonomi,(iii).memperkukuh daya saing negara, (iv). memastikan agenda keterangkuman wilayah dan masyarakat serta (v). mentransformasi ekonomi.

Tahniah Menteri Alam Sekitar dan Air, Dato’ Sri Tuan Ibrahim Tuan Man, seorang menteri kerajaan PN yang kreatif. Al-hamdulillah!

Bukan seperti menteri PH sebelumnya yang pegang jawatan 22 bulan bermulut lebar, tapi bisu dari tindakan! Juga tergolong makan gaji buta?? Na'auzubillah..

Friday, March 19, 2021

Rawatan kosmetik, hukum sulam bedak. -Pejabat Mufti WP.

 

Soalan:

Assalammualaikum, saya ada persoalan berkaitan rawatan kosmetik seperti sulam bedak yang akan menampakkan wajah kelihatan sentiasa pakai bedak. Apakah hukum memakai sulam bedak memandang terdapat proses memasukkan bedak ke dalam pigmen kulit? Mohon pencerahan S.S Mufti, terima kasih.

Ringkasan jawapan:

Rawatan sulam bedak semata-mata bertujuan kecantikan (tahsiniyyah) diharuskan berdasarkan ketetapan berikut:

Selagi ia tidak mengubah ciptaan Allah
Tanpa sebarang perubahan yang bersifat kekal
Tidak terdedah pada risiko bahaya
Bahan yang digunakan mestilah daripada sumber yang diyakini halal.
Tidak menghalang air sampai ke permukaan kulit muka

Sulam bedak yang dibuat bertujuan merawat wajah untuk menghilangkan kusam, bintik-bintik hitam, panau, jeragat dan jerawat adalah dibolehkan sekiranya ingin menutup aib dan cela pada wajah di samping mendapatkan nasihat pakar kulit.

Sekiranya sulam bedak daripada bahan yang diharamkan atau risiko memudaratkan, maka haram penggunaannya hanya semata-mata untuk kecantikan.

Sementara, haram menggunakan sulam bedak yang bersifat kekal seperti proses sulam bedak menggunakan teknik sama seperti tatu.

Huraian jawapan:

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda SAW, sahabat baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda SAW.

Proses sulam bedak

Sulam bedak (BB FACE GLOW / WATER SHINE BB GLOW) melalui proses memasukkan bedak ke dalam pigmen kulit menggunakan Micro Needle Theraphy System Derma Rolling. Sulam bedak bertujuan mengurangkan pigmentasi, bintik hitam, bekas jerawat, tona kulit tidak sekata, menutupi pori dan kulit kusam menjadi cerah serta merta dengan rawatan ini. Serum bedak asas berpigmen akan ditusuk ke permukaan kulit (lapisan atas) dan kekal dalam beberapa minggu. Ini menampakkan wajah seolah telah memakai bedak [1].

Derma Pen dengan microneedles menggunakan teknologi nano jarum digunakan untuk menerapkan serum ke kedalaman kulit. Jarum mikro ke lapisan atas kulit dengan kelajuan dan kedalaman jarum dapat disesuaikan mengikut kawasan kulit yang sedang dirawat. Kedalamannya antara 0.25 hingga 1.5 milimeter. Aplikasi dilakukan dengan menggunakan pergerakan bulat selama 7 hingga 10 minit untuk setiap kawasan muka. [2]

Terdapat dua jenis rawatan sulam bedak iaitu sulam bedak separa kekal (semi-permanent foundation) dan sulam bedak kekal. Menurut pengusaha kecantikan dalam akhbar Metro menyatakan kaedah rawatan sulaman bedak separa kekal menggunakan jarum nano dermapen dan serum krim BB. 

Ia tidak rasa sakit kerana serum itu diletakkan sedikit demi sedikit pada wajah sebelum digelek ke seluruh wajah menggunakan jarum. Ia dapat membantu kulit wajah menjadi bersih dan berseri. Sementara itu, kaedah sulam bedak kekal (tatu) menggunakan teknik sulaman menggunakan jarum mikro dan warna yang dimasukkan dalam lapisan kulit bersifat kekal selama sekurang-kurangnya setahun.[3].

Persoalannya, adakah sulam bedak boleh disamakan dengan tatu yang bersifat kekal? Maka perkara yang perlu diperhalusi ialah teknik penghasilan tatu.

Tatu (menanam warna pigmen ke dalam kulit) adalah lukisan atau tanda kekal di atas kulit yang dibuat dengan menggunakan dakwat pigmen atau pewarna yang dimasukkan ke kulit melalui tusukan jarum ke lapisan dermis (lapisan kedua kulit). 

Dakwat dimasukkan ke dalam lapisan dermis kerana sel kulit di bahagian ini adalah stabil dan akan menjadi kekal. Tatu boleh dilakukan secara manual (menggunakan tangan) atau dengan menggunakan peralatan elektrik yang menggunakan sistem tiub dan jarum.[4] Justeru, perbezaan sulam bedak dengan tatu ialah tidak kekal kerana serum bedak dimasukkan ke lapisan atas kulit (epidermis) berbanding tatu yang kekal disebabkan memasukkan warna dalam lapisan kulit kedua (dermis).

Kesan sampingan sulam bedak

Rawatan BB Glow dikatakan 100 peratus selamat walaupun dalam aplikasi jangka panjang sekiranya bahan berkualiti tinggi dan alat steril digunakan dan rawatan tersebut diberikan oleh profesional terlatih. Teknologi jarum mikro menghalang jarum masuk ke dalam kulit. Oleh itu, tidak ada kerosakan pada kulit. 

Secara umum, prosedurnya selesa namun kesannya ialah, kebas, tegang pada kulit dapat dirasakan. Tambahan pula, serum BB bebas daripada alkohol, alergen, benzofenon, pewangi, formaldehid, paraben, minyak mineral, atau pewarna sintetik. Kemungkinan kesan sampingan sangat jarang dan kecil, namun ini mungkin termasuk rasa sakit, kemerahan, atau jangkitan.[5]

Walau bagaimanapun, sebilangan besar risiko BB Glow berkaitan dengan bahan yang disuntik. Ini mungkin termasuk kepada reaksi alahan, dermatitis kontak (ruam gatal), jangkitan, PIH (Pigmentasi pasca-inflamasi), granuloma (parut), toksik organ, kerosakan sel, dan barah (kesan akan datang).[6]

Justeru, sekiranya rawatan sulam bedak tersebut terdedah risiko yang tidak diketahui tanpa sebarang jaminan, maka sebaiknya memilih rawatan kosmetik bagi menutup aib dan cela pada wajah dengan kaedah yang terjamin keselamatannya. Kosmetik yang boleh mendatangkan kemudaratan pada kulit wajah perlu dielakkan. 

Sebelum menggunakan sebarang solekan kosmetik perlu merujuk kepada pakar terlebih dahulu. Sekiranya penggunaan sulam bedak memberi risiko bahaya dan diakui oleh pembuktian kajian saintifik yang menyatakan sulam bedak mendatangkan risiko (mafsadah) yang lebih besar berbanding manfaatnya maka ia dilarang atas kemudaratan yang berlaku. Ini berdasarkan kaedah fiqh:

دَرْءُ المفَاسِدِ أَولى مِنْ جَلْبِ المصَالِح

Maksudnya: “Menghindari kerosakan lebih utama daripada memperolehi kebaikan.”
(Rujuk al-Asybah wan Nazhoir, al-Subki (1/105)

Penghujahan dalil

Rawatan kosmetik dan sebarang prosedur yang yang membawa kepada perubahan anggota badan manusia tanpa keperluan adalah diharamkan oleh Syarak. Ini berdasarkan hadis daripada Abdullah bin Mas’ud RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

لَعَنَ اللَّهُ الْوَاشِمَاتِ وَالْمُسْتَوْشِمَاتِ وَالنَّامِصَاتِ وَالْمُتَنَمِّصَاتِ وَالْمُتَفَلِّجَاتِ لِلْحُسْنِ الْمُغَيِّرَاتِ خَلْقَ اللَّهِ

Maksudnya: Allah melaknat wanita-wanita yang bertatu dan wanita yang meminta dibuat tatu, wanita-wanita yang mencukur bulu kening dan wanita yang meminta mencukur bulu kening dan wanita-wanita yang menjarangkan gigi untuk kecantikan yang (semua itu) mengubah ciptaan Allah SWT”. (Riwayat Muslim, 2125)

Ancaman laknat “لَعَنَ” dalam hadis menunjukkan pengharaman mengubah ciptaan Allah sama ada bagi orang yang melakukannya dan juga orang yang meminta untuk dilakukannya (Lihat Fath al-Bari 10/377). Imam al-Nawawi mensyarahkan makna perkataan لِلْحُسْنِ lil husn bagi perbuatan menjarangkan gigi dalam hadis tersebut ialah:

وَأَمَّا قَوْلُهُ الْمُتَفَلِّجَاتُ لِلْحُسْنِ فَمَعْنَاهُ يَفْعَلْنَ ذَلِكَ طَلَبًا لِلْحُسْنِ وَفِيهِ إِشَارَةٌ إِلَى أَنَّ الْحَرَامَ هُوَ الْمَفْعُولُ لطلب الحسن أما لو احتاجت إِلَيْهِ لِعِلَاجٍ أَوْ عَيْبٍ فِي السِّنِّ وَنَحْوِهِ فلابأس والله أعلم

Wanita yang menjarangkan gigi untuk kecantikan “lil husn” memberi makna mereka buat perkara tersebut hanya untuk kecantikan dan ianya sebagai isyarat kepada hukum haram. Hal Ini kerana orang yang meminta untuk melakukan hal tersebut khusus menzahirkan kecantikan. Adapun sekiranya berhajat untuk merawat (suatu cela) atau kerana aib pada gigi, maka dan seumpamanya, maka tidak menjadi masalah dan Allah lebih mengetahui (Rujuk al-Minhaj fi Syarh Sahih Muslim, 14/107).

Oleh itu, hadis tersebut sebagai hujah larangan terhadap segala perbuatan pengubahsuaian ciptaan-Nya yang semata-mata bertujuan kecantikan tanpa keperluan yang mendesak.

Kata Ibnu Hajar al-Asqalani ketika mensyarahkan hadis ini:

وَالْمُتَفَلِّجَاتِ لِلْحُسْنِ يُفْهَمُ مِنْهُ أَنَّ الْمَذْمُومَةَ مَنْ فَعَلَتْ ذَلِكَ لِأَجْلِ الْحُسْنِ فَلَوِ احْتَاجَتْ إِلَى ذَلِكَ لِمُدَاوَاةٍ مِثْلًا جَازَ

“Dan wanita-wanita yang menjarakkan gigi untuk kecantikan difahami daripada hadis bahawa ia adalah satu bentuk perbuatan mazmumah, dia melakukannya untuk tujuan kecantikan. Jika ianya dilakukan kerana keperluan kepada perubatan maka diharuskan. (Rujuk Fath al-Bari, 10/372-373)

Penutup

Setelah meneliti dalil yang dikemukakan, kami menyatakan bahawa rawatan sulam bedak yang bertujuan untuk menutup cela pada wajah seperti bintik-bintik hitam, tona kulit yang sekata, memudarkan parut jerawat adalah harus selagi ia tidak mengubah ciptaan Allah, tiada unsur penipuan terhadap kecantikan wajah yang asli mahupun terdedah pada mudarat selain memastikan bahan yang digunakan halal dan tidak menghalang air sampai ke kulit. 

Tambahan pula, tujuan penggunaan produk kosmetik hanya sekadar menutupi pucat pada wajah selain melengkapkan penampilan zahir yang merupakan perkara tahsiniyyah selagi tiada unsur solekan yang mengubah bentuk asal. Harus merawat wajah untuk menghilangkan bintik-bintik hitam, panau, jeragat dan jerawat sekiranya lebih cantik jika dihilangkan.

Tambahan pula, kaum wanita diharuskan untuk bersolek agar tampil cantik di hadapan suaminya. Rawatan kosmetik yang boleh mengubah ciptaanNya hanya boleh diterima pada situasi keperluan mendesak dan bukan semata-mata untuk kecantikan (tahsiniyyah). Adapun, rawatan kosmetik sulam bedak bersifat kekal seperti kaedah tatu mahupun mendatangkan risiko adalah dilarang.

Akhir kalam, marilah kita mensyukuri nikmat kurniaan-Nya serta redha dengan rupa dan bentuk fizikal yang telah Allah SWT ciptakan untuk hamba-hamba-Nya. – HARAKAHDAILY 3/3/2021

[1] https://www.scribd.com/document/460703505/sulam-bedak, https://www.docdroid.net/BTBqnwk/course-program-uk-plasma-bb-glow-pdf#page=21
[2] https://www.bbglow.com/step-by-step-for-bb-glow.c7.html
[3] https://www.hmetro.com.my/WM/2019/09/499901/rawatan-sulam-bedak-metrotv
[4] http://www.myhealth.gov.my/tatu/
[5] https://www.bbglow.com/bb-glow-all-you-need-to-know-about-the-latest-korean-trend.c9.html
[6] https://needlingguide.com/bb-glow-microneedling-risks benefits/?fbclid=IwAR33nXotn5IVNXavsMkrWSikC6Hrm0rCSS7CldTDE12VNSC5z9dTFlEIlRU

(Tulisan ini diambil daripada laman web rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan di ruangan Irsyad al-Fatwa yang diterbitkan 27 Februari 2021.)

Seluruh England: Zii Jia bakal berdepan Momota

 

SUKAN

KUALA LUMPUR: Tugas berat menanti perseorangan lelaki utama negara, Lee Zii Jia apabila beliau bakal berdepan pemain nombor satu dunia Kento Momota untuk mengesahkan tempat pada separuh akhir Kejohanan Badminton Seluruh England.

Pemain nombor 10 dunia itu mara ke suku akhir selepas menewaskan pemain Denmark Hans-Kristian Solberg Vittinghus 21-12, 21-13 pada pusingan kedua di Utilita Arena, Birmingham pada Khamis.

Sementara itu, pemain Jepun yang beraksi dalam kejohanan pertamanya sejak terlibat dalam kemalangan maut selepas Masters Malaysia 2020 lebih setahun lepas, berjaya mara setelah menumpaskan H.S. Prannoy dari India 21-15, 21-14.

Momota dan tiga lagi rakan sepasukannya cedera apabila van yang dinaiki mereka dalam perjalanan ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) terlibat dalam kemalangan pada Januari tahun lepas yang mengakibatkan pemandu van warga tempatan maut di lokasi kejadian.

“Saya rasa bagus dapat kembali ke perlawanan. Tahun lepas, saya berjaya ke separuh akhir, banyak kenangan di sini…dan kini saya di suku akhir. Selepas permulaan yang teruk tahun ini (selepas penangguhan akibat Covid-19), saya hilang keyakinan dan corak permainan.

“Apa yang saya cuba ialah mencari semula keyakinan dan corak permainan. Beraksi menentang Momota, saya hanya ingin berlawan, ia waktu yang bagus untuk belajar kerana beliau adalah seorang daripada pemain terbaik dan ranking teratas di dunia… Saya akan cuba yang terbaik esok,” kata Zii Jia kepada Persekutuan Badminton Dunia (BWF).

Momota telah memenangi kesemua enam pertemuan dengan Zii Jia, dengan perlawanan terakhir pada Masters Malaysia pada Januari tahun lepas yang berakhir dengan keputusan 12-21, 21-16, 21-19.

Sementara itu, beregu wanita yang baru dinobatkan sebagai juara Terbuka Switzerland Pearly Tan-M. Thinaah mengekalkan momentum dan berjaya mengetepikan gandingan tuan rumah, Jessica Hopton-Jenny Moore 21-18, 21-7 dalam perlawanan selama 32 minit.

Pasangan nombor 22 dunia itu yang melakukan penampilan sulung dalam kejohanan berprestij itu, bakal berdepan pasangan pilihan kelima Nami Matsuyama-Chiharu Shida dari Jepun yang sebelum itu menewaskan gandingan Estonia, Kati-Kreet Marran/Helina Ruutel 21-8, 21-12.

Pemenang pingat perak Olimpik Rio 2016, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying turut mara ke suku akhir selepas mengalahkan Nipitphon Phuangphuapet-Benyapa Aimsaard dari Thailand dengan 21-9, 21-8.

Beregu campuran negara itu akan menentang pasangan pilihan ketujuh Thom Gicquel-Delphine Delrue.

Tan Kian Meng-Lai Pei Jing turut berjaya ke suku akhir selepas menewaskan Seven Stallwood-Annie Lado dari England dengan 21-15, 21-15 untuk bertemu pilihan kedua Yuta Watanabe-Aris Higashino dari Jepun.

Keputusan lain:
(Nota: Pemain Malaysia melainkan dinyatakan; [ ] pemain pilihan)

Beregu lelaki:
[4] Hiroyuki Endo-Yuta Watanabe (JPN) mn Ong Yew Sin-Teo Ee Yi 21-10, 21-19
Mathias Christiansen-Niclas Nohr (DEN) mn [7] Goh V Shem-Tan Wee Kiong 21-19, 21-18

Beregu campuran:
Sam Magee-Chloe Magee (IRL) mn [5] Goh Soon Huat-Shevon Lai Jemie 21-19, 21-16
[7] Thom Gicquel-Delphine Delrue (FRA) mn Chen Tang Jie-Peck Yen Wei 21-19, 20-22, 21-14 – BERNAMA

Perlukah pekerja membuka tudung apabila diminta majikan? -Pejabat Muft WP.

 

Gambar hiasan
Soalan:

Assalamualaikum w.b.t, saya mendapat tawaran untuk bekerja di sebuah syarikat swasta dan saya diminta untuk membuka tudung ketika waktu bekerja dan perlu memakai uniform yang disediakan syarikat yang tidak dapat menutup aurat. Jika saya tidak patuh, saya akan dikenakan tindakan oleh pihak syarikat. Soalan saya, adakah perlu saya mengikut syarat yang ditentukan syarikat tersebut?

Ringkasan jawapan

Kesimpulannya, tuntutan untuk seorang Muslim menutup aurat adalah wajib. Oleh itu, seorang pekerja Muslim tidak boleh menuruti arahan majikan yang bercanggah dengan suruhan agama kerana suruhan agama adalah suruhan yang perlu diutamakan. Kami berpendapat bahawa tawaran kerja itu perlu ditolak kerana kerja itu menjurus kepada melakukan perkara yang dimurkai Allah. Insya-Allah, tawaran yang ditolak hari ini atau pekerjaan yang telah ditinggalkan tersebut akan diganti dengan perkara yang lebih baik.

Ini kerana Allah s.w.t telah menyatakan bahawa Dia akan menyediakan jalan keluar dari segala kesusahan serta memberikan rezeki daripada sumber yang tidak disangka pada orang yang bertaqwa kepada-Nya.

Kami juga ingin mengingatkan majikan-majikan terutama yang beragama Islam untuk peka berkenaan perkara yang menjadi sensitiviti umat Islam terutama aspek pemakaian pekerja Muslim yang mesti menutup aurat dan tidak membuat arahan yang membelakangkan syariat seperti mesti menanggalkan tudung atau berpakaian ketat ketika waktu bekerja.

Huraian jawapan

Kewajipan untuk menutup aurat bagi setiap Muslim telah thabit hukumnya dari al-Quran dan hadis. Perintah untuk menutup aurat ini telah disebut secara jelas di dalam Surah al-Ahzab ayat 59 dan Surah an-Nur ayat 31. Allah s.w.t berfirman:

يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّبِيُّ قُل لِّأَزۡوَٰجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَآءِ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ يُدۡنِينَ عَلَيۡهِنَّ مِن جَلَٰبِيبِهِنَّۚ ذَٰلِكَ أَدۡنَىٰٓ أَن يُعۡرَفۡنَ فَلَا يُؤۡذَيۡنَۗ وَكَانَ ٱللَّهُ غَفُورٗا رَّحِيمٗا

Maksudnya: Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (Surah al-Ahzab: 59)

Firman Allah s.w.t pada ayat yang lain:

وَقُل لِّلۡمُؤۡمِنَٰتِ يَغۡضُضۡنَ مِنۡ أَبۡصَٰرِهِنَّ وَيَحۡفَظۡنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبۡدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنۡهَاۖ وَلۡيَضۡرِبۡنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَىٰ جُيُوبِهِنَّۖ وَلَا يُبۡدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوۡ ءَابَآئِهِنَّ أَوۡ ءَابَآءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوۡ أَبۡنَآئِهِنَّ أَوۡ أَبۡنَآءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوۡ إِخۡوَٰنِهِنَّ أَوۡ بَنِيٓ إِخۡوَٰنِهِنَّ أَوۡ بَنِيٓ أَخَوَٰتِهِنَّ أَوۡ نِسَآئِهِنَّ أَوۡ مَا مَلَكَتۡ أَيۡمَٰنُهُنَّ أَوِ ٱلتَّٰبِعِينَ غَيۡرِ أُوْلِي ٱلۡإِرۡبَةِ مِنَ ٱلرِّجَالِ أَوِ ٱلطِّفۡلِ ٱلَّذِينَ لَمۡ يَظۡهَرُواْ عَلَىٰ عَوۡرَٰتِ ٱلنِّسَآءِۖ وَلَا يَضۡرِبۡنَ بِأَرۡجُلِهِنَّ لِيُعۡلَمَ مَا يُخۡفِينَ مِن زِينَتِهِنَّۚ وَتُوبُوٓاْ إِلَى ٱللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ لَعَلَّكُمۡ تُفۡلِحُونَ

Maksudnya: Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya. (Surah an-Nur: 31)

Ibnu Kathir mendatangkan satu hadis riwayat Bukhari ketika mentafsirkan perkataan (وَلۡيَضۡرِبۡنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَىٰ جُيُوبِهِنَّۖ) bahawa apabila wanita-wanita yang paling awal berhijrah mendengar ayat ini mereka terus mematuhi perintah untuk menutup aurat tersebut. (Rujuk Tafsir Ibn Kathir 46/6)

Menurut riwayat tersebut:

عَنْ عَائِشَةَ ـ رضى الله عنها ـ قَالَتْ يَرْحَمُ اللَّهُ نِسَاءَ الْمُهَاجِرَاتِ الأُوَلَ، لَمَّا أَنْزَلَ اللَّهُ ‏{‏وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ‏}‏ شَقَّقْنَ مُرُوطَهُنَّ فَاخْتَمَرْنَ بِها‏.‏

Maksudnya: Aisyah meriwayatkan, beliau berkata, moga Allah merahmati wanita-wanita yang paling awal berhijrah, apabila Allah s.w.t menurunkan ayat (hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka) mereka mengoyakkan kain mereka dan jadikannya sebagai tudung untuk menutup kepala. (Sahih Bukhari No. 4758)

Dalil-dalil daripada al-Quran dan Hadis yang kami nyatakan di atas jelas menunjukkan kewajipan wanita untuk menutup aurat dan bertudung. Oleh kerana itu, haram bagi para wanita untuk menanggalkan tudung atau hijab dan menunjukkan auratnya di hadapan bukan mahram. Apabila Allah s.w.t dan Rasul-Nya memerintahkan untuk melakukan sesuatu, maka ianya tidak boleh dipandang enteng. Allah s.w.t berfirman:

لَّا تَجۡعَلُواْ دُعَآءَ ٱلرَّسُولِ بَيۡنَكُمۡ كَدُعَآءِ بَعۡضِكُم بَعۡضٗاۚ قَدۡ يَعۡلَمُ ٱللَّهُ ٱلَّذِينَ يَتَسَلَّلُونَ مِنكُمۡ لِوَاذٗاۚ فَلۡيَحۡذَرِ ٱلَّذِينَ يُخَالِفُونَ عَنۡ أَمۡرِهِۦٓ أَن تُصِيبَهُمۡ فِتۡنَةٌ أَوۡ يُصِيبَهُمۡ عَذَابٌ أَلِيمٌ

Maksudnya: Oleh itu, hendaklah mereka yang mengingkari perintahnya, beringat serta berjaga-jaga jangan mereka ditimpa bala bencana, atau ditimpa azab seksa yang tidak terperi sakitnya. (Surah an-Nur: 63)

Namun begitu, dalam persoalan ini, majikan meletakkan syarat atau meminta pekerjanya untuk meninggalkan perintah agama iaitu perintah menutup aurat dengan sempurna, maka ianya dikira sebagai suruhan untuk melakukan maksiat pada Allah s.w.t yang tidak boleh ditaati. Selain itu, terdapat hadis daripada beberapa riwayat seperti al-Bukhari, Abu Daud, al-Tirmizi yang menyatakan bahawa mentaati arahan pemimpin itu adalah wajib selagi ianya bukan pada perkara maksiat.

السَّمْعُ وَالطَّاعَةُ حَقٌّ، مَا لَمْ يُؤْمَرْ بِالْمَعْصِيَةِ، فَإِذَا أُمِرَ بِمَعْصِيَةٍ فَلاَ سَمْعَ وَلاَ طَاعَةَ

Maksudnya: Menjadi kewajipan untuk mendengar dan taat (arahan pemerintah) kecuali arahan untuk melakukan maksiat. Apabila arahan (dari pemimpin) adalah untuk maksiat maka dia tidak perlu mendengar atau mematuhinya. (Sahih Bukhari 2955; Sunan Abi Daud 2626; Jami’ al-Tirmizi 1707)

Imam Badruddin al-‘Aini ketika menerangkan hadis ini menyatakan bahawa apabila arahan dari seorang pemimpin atau dalam konteks ini majikan mengarahkan untuk kita lakukan sesuatu maka arahan tersebut mesti dipatuhi selagi mana arahan tersebut bukanlah untuk melakukan maksiat atau melakukan perkara yang dimurkai Allah s.w.t.

إِذْ طَاعَة أوامرهم وَاجِبَة مَا لم يَأْمر بِمَعْصِيَة وإلَاّ فَلَا طَاعَة لمخلوق فِي مَعْصِيّة الْخَالِق

Maksudnya: Oleh itu, mentaati perintah mereka wajib kecuali suruhan untuk melakukan maksiat dan tiada ketaatan pada makhluk pada melakukan maksiat kepada pencipta. (Rujuk ‘Umdatul Qari Syarh Sahih Bukhari 221/14)

Selain itu, terdapat juga hadis daripada Imam Ahmad yang membawa maksud yang sama, tidak perlu taat arahan ketua atau majikan jika perkara tersebut adalah untuk melakukan maksiat kepada Allah.

لا طاعةَ لمخلوقٍ في معصية الخالق

Maksudnya: Tiada ketaatan kepada makhluk pada melakukan perkara maksiat kepada Pencipta. (Musnad Ahmad 1095)

Kesimpulan

Kesimpulannya, tuntutan untuk seorang muslim menutup aurat adalah wajib. Oleh itu, seorang pekerja Muslim tidak boleh menuruti arahan majikan yang bercanggah dengan suruhan agama kerana suruhan agama adalah suruhan yang perlu diutamakan. Tawaran kerja itu perlu ditolak kerana kerja itu menjurus kepada melakukan perkara yang dimurkai Allah. Insya-Allah, tawaran yang ditolak hari ini atau pekerjaan yang telah ditinggalkan tersebut akan diganti dengan tawaran atau perkara yang lebih baik.

Ini kerana Allah s.w.t telah menyatakan bahawa Dia akan menyediakan jalan keluar dari segala kesusahan serta memberikan rezeki daripada sumber yang tidak disangka pada orang yang bertaqwa kepada-Nya.

…وَمَن يَتَّقِ ٱللَّهَ يَجۡعَل لَّهُۥ مَخۡرَجٗا. وَيَرۡزُقۡهُ مِنۡ حَيۡثُ لَا يَحۡتَسِبُۚ وَمَن يَتَوَكَّلۡ عَلَى ٱللَّهِ فَهُوَ حَسۡبُهُۥٓۚ إِنَّ ٱللَّهَ بَٰلِغُ أَمۡرِهِۦۚ قَدۡ جَعَلَ ٱللَّهُ لِكُلِّ شَيۡءٖ قَدۡرٗا

Maksudnya:..Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya). Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu. (Surah al-Talaq: 2-3)

Kami juga ingin mengingatkan majikan-majikan terutama yang beragama Islam untuk peka berkenaan perkara yang menjadi sesitiviti umat Islam terutama aspek pemakaian pekerja Muslim yang mesti menutup aurat dan tidak membuat arahan yang membelakangkan syariat seperti mesti menanggalkan tudung atau berpakaian ketat ketika waktu bekerja.

Wallahua’lam. – HARAKAHDAILY 19/3/2021

Bibliografi
Badruddin al-‘Aini. ‘Umdatul Qari Syarh Sahih Bukhari. Terbitan Dar Ihya’ Turath al-Arabiyy
Ibn Kathir. 1999. Tafsir Ibn Kathir. Terbitan Dar Taibah lil Nasyr wa al-Tauzi’

(Tulisan ini diambil daripada laman web rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan di ruangan Al Kafi li al-Fatawi yang diterbitkan 16 Mac 2021.)

Gambar hiasan

Dr A/Aziz Bari wakil tunggal Melayu Perak. Atau 'wakil tunggang Melayu' ?

 


DAP yang ‘Muhibah, Demokratik, Adil dan Peduli’  -Dr Kamarul Zaman.

TEMA sambutan ulang tahun yang ke-55 DAP pada 18 Mac 2021 seperti yang diumumkan Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng, adalah ‘Demokratik, Adil, Peduli: Muhibah’. Semalam, empat hari sebelum sambutan ulang tahun ini berlangsung, prinsip  ‘Demokratik, Adil, Peduli: Muhibah’ DAP jelas tertonjol dalam Konvensyen DAP Perak.

Dalam Konvensyen DAP Perak kali ini ada pemilihan pimpinan di mana kem Nga Kor Ming dan Ngeh Koo Ham dicabar oleh kem Thomas Su dan M. Kulasegaran. Thomas Su dan Setiausaha Politik M. Kulasegaran, Cheong Chee King, mendakwa kepada Malaysia Kini bahawa kem Nga Kor Ming dan Ngeh Koo Ham menipu.

Kata mereka, bentuk penipuan adalah menghubungi cawangan yang belum mendaftar dan memanggil perwakilan ini mengundi tanpa mengikuti prosedur dan melebihi masa. Akhirnya kem Nga Kor Ming dan Ngeh Koo Ham menyapu bersih 15 kerusi dengan 12 pemenangnya adalah berbangsa Cina dan semua 5 kerusi lantikan juga diberi kepada Cina.

Dr Abdul Aziz Bari menjadi wakil tunggal Melayu dalam komposisi 20 pimpinan DAP Perak manakala V. Sivakumar dan A. Sivanesan pula mewakili kaum India. Thomas Su dan M. Kulasegaran yang kalah pula tidak dilantik ke sebarang jawatan walaupun kedua-duanya adalah MP dan M. Kulasegaran pula adalah mantan Menteri. Tidakkah cantik wajah ‘Demokratik, Adil, Peduli: Muhibah’ DAP ini?

DR KAMARUL ZAMAN HAJI YUSOFF – HARAKAHDAILY 15/2/2021

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Dr Abdul Aziz Bari menjadi wakil tunggal Melayu dalam komposisi 20 pimpinan DAP Perak manakala V. Sivakumar dan A. Sivanesan pula mewakili kaum India. 

Thomas Su dan M. Kulasegaran yang kalah pula tidak dilantik ke sebarang jawatan walaupun kedua-duanya adalah MP dan M. Kulasegaran pula adalah mantan Menteri. Tidakkah cantik wajah ‘Demokratik, Adil, Peduli: Muhibah’ DAP ini?

Dr Abdul Aziz Bari menjadi wakil tunggal Melayu dalam komposisi 20 pimpinan DAP Perak. Atau 'wakil tunggang Melayu'?

Iskandar Puteri: Lagi Bukti PH 22 bulan, putih mata..

 

Pembangunan Iskandar Puteri diharap dapat dipacu  

JOHOR BAHRU: Kerajaan negeri berharap pelantikan Datuk Bandar Iskandar Puteri yang baharu akan dapat ‘menyuntik’ kembali pembangunan di kawasan pentadbiran Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) itu, dengan lebih pesat lagi selepas negara dilanda pandemik Covid-19.

Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad berkata ia antaranya melibatkan potensi pelancongan serta pelaburan khususnya di kawasan taman tema Legoland serta Medini, supaya pembangunan itu selari dengan kewujudan infrastruktur baharu seperti Iskandar Malaysia Bas Rapid Transit (IMBRT).

Beliau berkata dalam Belanjawan 2021, kerajaan persekutuan telah menyalurkan peruntukan RM780 juta kepada Johor, dengan sebahagian daripadanya bagi IMBRT, yakni projek pengangkutan awam yang bukan sahaja dapat mengurangkan kesesakan, malah turut akan merangsang ekonomi setempat dan mengurangkan kos sara hidup penduduk.

Berucap di Majlis Pelantikan dan Angkat Sumpah Datuk Mohd Haffiz Ahmad sebagai Datuk Bandar Iskandar Puteri yang ketiga di Dewan Serbaguna Majlis Bandaraya Iskandar Puteri (MBIP), Skudai, di sini, hari ini, katanya beliau juga berharap MBIP dapat merangka Pelan Digital tersendiri bagi melengkapi Agenda Johor Digital yang sudah pun dilaksanakan sebagai ekonomi masa depan Johor.

“Ini penting bagi memberi dimensi perkhidmatan terbaik kepada masyarakat seiring dengan aspirasi kerajaan negeri untuk menjadikan Johor sebagai hab nasional dan serantau dalam sektor pelancongan, perkhidmatan dan industri berteknologi tinggi,” katanya.

Berhubung pelantikan tersebut, Hasni percaya pengalaman luas Mohd Haffiz dalam tadbir urus kerajaan negeri akan dapat membantunya membentuk dan menggubal dasar serta merancang dan mengawasi pelaksanaan program pembangunan di peringkat PBT. – BERNAMA

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Iskandar Puteri, lagi bukti PH 22 bulan jadi kerajaan, putih mata atau mata jadi putih..

Thursday, March 18, 2021

Atap k'jaan mana yang ditebuk? Jawab PH! -AP Tumpat.

 

PKR: Lompat, pancing, beli wakil rakyat, jatuhkan k’jaan

KUALA LUMPUR: Perbuatan lompat parti, melobi, memancing atau membeli wakil rakyat sangat terkait dengan sejarah dilakukan oleh PKR, demikian kata Ahli Parlimen Tumpat, Dato’ Che Abdullah Mat Nawi.

Menurut beliau, tindakan tersebut telah dilakukan seawal tahun 2009 lagi sebagaimana wakil rakyat daripada Umno cuba ditarik untuk menjatuhkan Kerajaan Barisan Nasional pada masa itu.

Ulasnya, jika kebiasaan parti politik akan membeli atau memancing wakil rakyat dari kem lawan, PKR bahkan menarik masuk wakil rakyat dari parti koalisi sendiri.

“Kemuncak daripada itu juga kita lihat bagaimana pancing-memancing yang berlaku untuk menjatuhkan Perdana Menteri sendiri berlaku dalam Kerajaan Pakatan Harapan (PH) hari itu.

“Jadi di sini maknanya kalau nak ada satu contoh parti politik yang amalkan beli pancing Ahli-ahli Parlimen memang PKR-lah,” bidasnya dalam _Wacana Sinar Harian_ membincangkan tajuk _‘Dakwaan Sogok Ahli Parlimen: Strategi atau Terdesak?’_.

Demikian itu tegasnya, jika tuduhan tersebut cuba dihadapkan kepada Kerajaan Perikatan Nasional (PN) hari ini, hakikatnya perkara tersebut telah berlaku dalam Kerajaan PH itu sendiri.

“Nasihat orang tua-tua, kalau ekor berlumuran tahi, kasar sikitlah, jangan kokok berderai-derai. Kalau kita ini mengamalkan sogokan, pancing dan sebagainya, jangan cuba kita nak bercakap (kita ini) bersih,” ujarnya membidas PKR.

Tambah beliau lagi, tindakan jelik tersebut bahkan berlaku secara berleluasa dengan pengisytiharan dan perkhabaran yang mendakwa kononnya mempunyai cukup majoriti.

Setiausaha PAS Negeri Kelantan ini turut menempelak pimpinan PKR yang bercakap mengenai jati diri dan integriti serta mandat rakyat, sedangkan merekalah pelaku perkara itu.

“Masalah yang berlaku dalam negara kita hari ini, orang yang bercakap antilompat parti ini, mereka juga orang yang sama yang cuba mempromosikan ataupun memancing Ahli-ahli Parlimen ini supaya lompat parti. Ini yang berlaku,” bidasnya lagi.

Tegas beliau, sebenarnya PKR yang melakukan semua perbuatan tersebut hingga Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad meletakkan jawatan dan tiada lagi kerajaan pada ketika itu.

Katanya, kerajaan jatuh kerana PKR dan Yang di-Pertuan Agong menggunakan kebijaksanaan baginda berdasarkan peruntukan Perlembagaan Persekutuan untuk melantik Perdana Menteri baharu.

“Kalau ada pun pihak yang menjatuhkan Kerajaan PH di pertengahan penggal baru-baru ini, adalah PKR sendiri menjatuhkan Perdana Menteri. Itu memang jelas.

“Jadi untuk menyalahkan ini pihak lain, kenapa bentuk kerajaan, memang kita kena ada kerajaan. Perlembagaan memperuntukkan boleh bentuk kerajaan setelah terjatuhnya, terbubarnya kerajaan itu.

“Orang kata kerajaan tebuk atap. Saya tanya, saya nak tanya, atap kerajaan mana yang ditebuk?” ujarnya melontar soalan untuk dijawab pihak PH sendiri. – *HARAKAHDAILY 17/3/2021

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails