Saturday, March 27, 2010

Nik Aziz Redha Ketepi, Gantinya Dr Haron Atau Tuan Ibrahim..

Tuan Guru Nik Aziz

KOTA BARU, Mac27, 10: BERNAMA hari ini melaporkan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata beliau akan “rasa bahagia” jika Majlis Syura yang bermesyuarat Isnin ini tidak melantiknya semula sebagai Mursyidul Am PAS.

Katanya beliau tidak kisah jika orang lain dilantik menyandang jawatan tersebut kerana seringkali meminta timbalannya menjadi wakil dalam mesyuarat-mesyuarat yang diadakan. Nik Aziz mengakui rekod buruknya kerana banyak tidak menghadiri majlis-majlis rasmi membabitkan peringkat pusat parti itu.

“Banyak saya tidak hadir, rekod kehadiran saya pun buruk di pusat.

“Jadi ketika mesyuarat banyak diwakilkan kepada timbalan saya, Datuk Dr Haron Din.

“Jadi saya rasa bahagia kalau orang ketepikan saya, kerana burukkan rekod saya sendiri,” jelas Menteri Besar Kelantan ini.

Nik Aziz bagaimanapun tidak akan menolak sekiranya beliau terus dilantik kembali untuk menduduki kerusi jawatan tertinggi parti itu.

“Kalau dicalonkan balik, terimalah... apa boleh buat. Tapi saya banyak tak hadir sebelum-sebelum ini.

“Kalau penting sangat, orang telefon berkali-kali baru saya hadir,” katanya.

Menjawab calon bakal penggantinya sekira tidak dipilih, Nik Aziz tidak menafikan kemampuan pimpinan PAS lain untuk menggantikan tempatnya. “Dalam PAS sekarang makin ramai orang yang berkebolehan,” ujarnya.

Mesyuarat Selasa lalu telah melantik semula beliau sebagai lima anggota Majlis Syura. Majlis itu akan bermesyuarat Isnin ini dengan kuorum penuh untuk menentukan Mursyidul Am bagi tempoh lima tahun akan datang.

Dalam pada itu, Nik Aziz menyokong cadangan Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk meminda prinsip pertama Rukun Negara daripada “Kepercayaan Kepada Tuhan” kepada “Kepercayaan Kepada Allah”. Rasional Nik Aziz terhadap cadangan itu antaranya boleh menamatkan kekeliruan di kalangan masyarakat dalam persoalan kalimah Allah dan Tuhan.

“Betul... betul... ya, sebut Tuhan... Tuhan, kubur keramat pun orang panggil Tuhan juga, berhala orang panggil Tuhan, banyak lagi Tuhan ini kan?

“Jadi kita kena tentu mana yang sebenar. Malaysia tak menetukan siapa Tuhan.

“Macam orang Melayu Malaysia ini pun tak tahu lagi Allah ke Tuhan, atau kubur keramat, tak boleh... perlu diketatkan Tuhan yang sebenar,” katanya pada sidang media selepas majlis ramah mesra Bersama NGO-NGO Warga Kurang Upaya (OKU) di Perdana Resort hari ini. (AK)

Komen Blog Ibnu Hasyim: 'Bahagia diketepikan', 'tidak menolak' kalau dilantik. Ertinya redha terima apa saja. Ada juga orang sebut-sebut, yang lebih dekat untuk menggantikannya ialah antara Dr Haron Din atau Tuan Ibrahim Tuan Man. Wallahu 'aklam.(IH)

Lihat kaitan..

Kemelut Istana: Kerana Tidak Rujuk Perlembagaan -Nik Aziz

PENGKALAN CHEPA, 27 Mac: Menteri Besar Kelantan,Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, kerajaan negeri tidak menghadapi sebarang masalah dengan kemelut istana kini kerana apabila dilihat kepada kenyataan yang dikeluarkan oleh Pengelola Istana Diraja, Datuk Abdul Halim Hamad ianya sentiasa berlandaskan undang-undang.

"Ini masalah perlembagaan, saya serah kepada orang yang berkenaan iaitu Abdul Halim dan saya ucap terima kasih kepada beliau kerana buat kenyataan sebelum ini.

"Apa yang penting Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra masih gering, kalau tuan-tuan berasa hendak ziarah atau menghadap sendiri sila lakukan, tengok sejauh mana tahap kesihatan tuanku, boleh buat kerja atau tidak," katanya.

Baginya, krisis yang melanda institusi Kesultanan Kelantan kini hanyalah kerana adanya pihak yang tidak merujuk kepada Perlembagaan Negeri dan sengaja membawa kekalutan apabila membuat sesuatu tindakan.

Tambahnya, dan ia akan semakin merebak sekiranya masih berpegang kepada pandangan peribadi.

Langgar Hak Manusia: Indo Sokong Resolusi Anti Israel

Friday, 26 March 2010: Indonesia Dukung Resolusi Anti-Israel.

DEWAN Hak Asasi Manusia (HAM) PBB merilis tiga resolusi mengecam Rezim Zionis Israel meski AS dan Uni Eropa menolak menandatanganinya. Salah satu resolusi tersebut mengutuk keras pelanggaran HAM oleh serdadu Israel dan meminta rezim ini secepatnya mengakhiri penjajahan di bumi Palestina.

Resolusi dewan HAM PBB juga mengutuk pembantaian warga Palestina dan perusakan peninggalan bersejarah mereka oleh Israel. Tak hanya itu, Israel ditekan untuk segera mengakhiri blokade tiga tahunnya atas Jalur Gaza.

Resolusi lainnya meminta Israel menghentikan pembangunan permukimannya di wilayah Palestina. Sebuah resolusi lainnya mengutuk pelanggaran berulang kali Israel di Dataran Tinggi Golan. Wilayah ini diduduki Israel pada tahun 1967 dan hingga kini rezim ini enggan mengembalikannya kepada Suriah.

Rencananya dewan HAM PBB akan merilis resolusi lainnya yang meminta Israel memberikan ganti rugi kepada warga Jalur Gaza akibat serangan brutal rezim ini selama 22 hari tahun lalu.

Resolusi ini pada intinya mendesak Israel untuk melakukan investigasi terhadap dugaan pelanggaran HAM oleh Israel semasa konflik senjata di Jalur Gaza yang terjadi awal 2009, ujar Sekretaris Satu PTRI Jenewa Kamapradipta I kepada koresponden Antara London, Jumat.

Desakan terhadap Israel tersebut sejalan dengan rekomendasi laporan Tim Pencari Fakta Independen PBB yang dipimpin Hakim Richard Goldstone dari Afrika Selatan, atau yang dikenal sebagai Goldstone Report.

Wakil Tetap RI untuk PBB, WTO dan Organisasi Internasional Lainnya, Duta Besar Dian Triansyah Djani mengatakan disahkannya resolusi ini merupakan bukti aspirasi masyarakat internasional yang menghendaki segera diakhirinya tindakan semena-mena dan pelanggaran HAM oleh Israel terhadap warga Palestina. Dubes juga mendesak Israel segera mengakhiri impunitas dan mengadili mereka yang terbukti melakukan pelanggaran Hukum HAM dan Humaniter Internasional.

Selain mendesak Israel untuk melakukan investigasi, resolusi ini mendukung rekomendasi Majelis Umum PBB yang meminta diselenggarakannya kembali Konperensi Negara Pihak pada Konvensi Jenewa ke-4 mengenai

Perlindungan Warga Sipil di masa Konflik, dengan tujuan untuk membahas perlindungan warga sipil Palestina di Wilayah Pendudukan Palestina (Occupied Palestinian Territory).

Resolusi juga memutuskan membentuk Komisi Ahli Independen di bidang Hukum HAM dan Humaniter Internasional guna memantau dan mengkaji proses domestik dan proses hukum yang dilakukan Israel dan Palestina dalam pelaksanaan investigasi terhadap berbagai dugaan pelanggaraan HAM terkait konflik senjata di jalur Gaza tahun 2009.

Dalam kaitan ini, Komisaris Tinggi HAM PBB diminta untuk menunjuk anggota Komisi tersebut. Sekretaris Jenderal PBB juga diminta untuk menyampaikan laporan komprehensif mengenai kemajuan yang dicapai dalam pelaksanakan rekomendasi-rekomendasi Tim Pencari Fakta Independen PBB (Goldstone report).

Duta Besar Djani mengatakan hal ini penting bagi Indonesia bersama-sama masyarakat internasional lainnya untuk mengikuti langkah dan tindak lanjut yang dilakukan Israel seraya terus-menerus menerapkan tekanan kepada negeri tersebut untuk mematuhi kewajibannya sebagaimana yang direfleksikan dalam resolusi.

Resolusi ini telah disahkan oleh 47 negara anggota Dewan HAM PBB melalui pemungutan suara dengan 29 negara mendukung (termasuk Indonesia), 11 negara abstain dan enam negara menolak. Indonesia dengan negara anggota Kelompok Gerakan Non-Blok (GNB) dan Kelompok Organisasi Konperensi Islam (OKI) secara kolektif telah mengajukan resolusi ini dengan tujuan agar Israel bertanggung jawab atas dugaan pelanggaran Hukum HAM dan Humaniter semasa konflik Gaza pada awal tahun 2009.

Disamping resolusi ini, Sidang Dewan HAM ke-13 juga mensahkan, dengan pemungutan suara, tiga resolusi lainnya mengenai Palestina yaitu resolusi tentang Hak Rakyat Palestina atas Penentuan Nasib Sendiri. Pelanggaran HAM Serius Israel di Wilayah Pendudukan Palestina, termasuk Jerusalem Timur dan Pendudukan Israel di Palestina, termasuk Jerusalem Timur dan Dataran Tinggi Golan, demikian Kamapradipta I.

Sikap Indonesia yang dengan berani mendukung resolusi anti-Israel ini patut dibanggakan, meski resolusi ini masih kurang kuat dan kemungkinan diganjal AS masih ada. Namun demikian hal ini membuktikan bahwa masyarakat internasional kian sadar dengan kejahatan dan keganasan Israel. Kesadaran inilah yang penting, karena bila kesadaran telah timbul, meski upaya untuk menekan Israel kali ini gagal, namun dikemudian hari gelombang besar yang akan menghukum Israel tidak akan terkendali lagi meski oleh AS sendiri.

Kini kita harus mendukung pemerintah Indonesia agar terus aktif membela kaum lemah dan tidak hanya mengekor pada perintah negara besar. Indonesia sebagai anggota gerakan non-blok (GNB) memiliki kekuatan untuk melakukan hal yang positif. Dengan demikian kita juga patut berbangga sebagai warga Indonesia dan tidak perlu menundukkan muka karena malu.

Kejahatan Rezim Zionis Israel di tanah pendudukan Palestina adalah hal yang sangat jelas. Selama ini negara-negara Islam dan Arab tidak mampu membendung kejahatan Israel. Padahal mereka apabila bersatu merupakan kekuatan besar yang tidak terkalahkan. Sayang persatuan yang kita harapkan hingga kini masih belum dapat terwujud. Posisi strategis dan kekayaan dunia Islam tidak terbayangkan. Jika mereka bersedia memanfaatkannya maka mereka akan tampil gemilang di dunia dan memiliki peran menentukan dalam proses perpolitikan internasional.

Sayangnya selama ini dunia Islam tenggelam dalam khayalan dan tidur panjang serta tidak menyadari kondisi sekitarnya. Tidak adanya rasa solidaritas dan sensitifitas terhadap sesama muslim membuat mereka terhina. Kini kita harap dunia Islam bangun dari mimpi panjang mereka dan menyadari siapa musuh sebenarnya. (IRIB -Indonesian Radio Republic of Iran)

Siapa Dibalik Kebangkitan Gay Indo, Jangkitkah Ke M'sia?

Kaum Gay Laknatullah

Kaum Gay Laknatullah

Himpunan gay.

MAC 27,10: SEBUAH fenomena menarik terjadi akhir pekan ini di Indonesia. Sebuah organisasi gay dan penyimpangan seksual lain yang bernaung dalam ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender dan Intersex Association) bisa begitu vulgar dan ngotot akan mengadakan kongres keempatnya di negeri muslim seperti Indonesia. Tepatnya, di Surabaya.

Pertanyaan menarik, kenapa mereka bisa begitu vulgar dan berani mempromosikan sebuah acara besar seperti kongres di Indonesia? Padahal, sudah jelas-jelas, rencana kongres mereka tanggal 26 hingga 28 Maret ini ditentang hampir seluruh kalangan. Tidak kurang dari 20 ormas Islam di Surabaya menolak keras kongres gay ini. Begitu pun dengan walikota dan polwiltabes Surabaya.

Setidaknya, apa yang diucapkan ketua pelaksana kongres ILGA, Rafael Decosta, memberikan keterkejutan tersendiri. Menurutnya, pembatalan acara bukan karena adanya penolakan dan ancaman dari ormas Islam. Tapi, karena polwiltabes Surabaya tidak memberi izin.

Decosta yakin, bahwa penolakan terhadap kongres ILGA se-Asia ini lebih disebabkan karena ketidaktahuan masyarakat terhadap kegiatan organisasi yang mereka lakukan. Dengan kata lain, kongres sebenarnya bukan dibatalkan, tapi ditunda. Butuh waktu untuk menjelaskan ke masyarakat Indonesia, yang menurut mereka belum memahami soal tindak tanduk ILGA.

Dari pernyataan Decosta itu, ada beberapa hal yang bisa dicermati soal gerakan ILGA di Indonesia.

Pertama, gerakan mereka di Indonesia bukan gerakan baru. Tapi sudah dimulai sejak lama. Pada tahun 1969, di Jakarta berdiri organisasi wadam (baca: gay) pertama, Himpunan Wadam Djakarta (HIWAD). Organisasi ini berdiri difasilitasi oleh Gubernur DKI Jakarta Raya, Ali Sadikin. Pada tanggal 1 Maret 1982, organisasi gay terbuka pertama di Indonesia dan Asia, Lambda Indonesia, berdiri, dengan sekretariat di Solo.

Dalam waktu singkat, terbentuklah cabang-cabangnya di Yogyakarta, Surabaya, Jakarta dan tempat tempat lain. Terbit juga buletin G: gaya hidup ceria (1982-1984). Akibat dari munculnya organisasi Lambda Indonesia, di tahun1992, terjadi ledakan berdirinya organisasi-organisasi gay di Jakarta, Pekanbaru, Bandung dan Denpasar. Juga di tahun 1993 Malang dan Ujungpandang menyusul.

Pada tahun-tahun selanjutnya, kaum gay makin banyak mendirikan organisasi dan komunitas, hanya saja belum berani unjuk diri secara terang-terangan ke masyarakat Indonesia.

Namun, akhir-akhir ini fakta itu bergeser. Pasalnya, acara-acara TV yang menampilkan sosok gay semakin banyak. Kebanyakan dari mereka muncul untuk “menginformasikan” kehidupan kaum gay kepada masyarakat. Dan, karena tampilan yang bombastis dan sering itu, masyarakat pun menjadi terbiasa, bahkan terhibur oleh penampilan para gay di layar televisi.

Salah satunya acara Empat Mata yang dibintangi oleh komedian Tukul Arwana. Pada tanggal 16 Mei 2007, Empat Mata menghadirkan seorang gay yang bernama Dede. Dede hadir menjawab pertanyaan-pertanyaan seputar dunia gay.

Pemunculan Dede ini dinilai oleh sebagian pihak sebagai tanda-tanda bahwa masyarakat Indonesia mulai menerima kehadiran kaum gay, atau setidaknya mulai tumbuh rasa ingin tahu tentang kehidupan kaum gay.

Berapa sebenarnya jumlah dan perkembangan kaum gay di Indonesia? Menurut sebuah situs gay, jumlah gay yang terdaftar di web tersebut untuk kota Jakarta saja mencapai 3000 orang. Sedangkan hasil survey YPKN (Yayasan Pelangi Kasih Nusantara) menunjukkan, ada 4.000 hingga 5.000 penyuka sesama jenis di Jakarta.

Menurut Ridho Triawan, pengurus LSM Arus Pelangi, sebuah yayasan yang menaungi lesbian, gay, waria dan transjender, setidaknya ada 5000 gay serta lesbian yang hidup di Jakarta. Secara kalkulasi, pakar seksualitas Dr Boyke Dian Nugraha sempat mencatat bahwa frekuensi kaum gay yang murni adalah satu dari 10 pria.

Sedangkan LSM gay yang lain, Gaya Nusantara, memperkirakan sekitar 260.000 dari enam juta penduduk Jawa Timur adalah homo. Angka-angka itu belum termasuk kaum homo di kota-kota besar. Dr. Dede Oetomo memperkirakan, secara nasional jumlahnya mencapai sekitar 1 persen dari total penduduk Indonesia. Kalau asumsi Dr Dede Oetomo benar, tentunya itu sebuah angka yang membelalakkan mata.

Kedua, adanya dukungan dari pejabat. Inilah yang membuat mereka yakin bisa melalui penolakan dari berbagai ormas Islam. Sebuah media massa nasional memberitakan bahwa sebelum ILGA mengajukan izin ke kepolisian Surabaya, mereka sudah mendapat izin dari Mabes Polri.

Dukungan lain juga datang dari Komnas HAM. Dengan dalih hak azazi manusia, seorang ketua Komnas HAM, Ifdal Kasim, mendukung diselenggarakannya kongres ILGA Asia di Surabaya. Menurutnya, kelompok marginal yang rentan mengalami diskriminasi ini harus tetap mendapatkan perlindungan dan hak-haknya.

Bagi Komnas HAM, pemerintah seharusnya mendukung dan memberikan hak-hak yang sama terhadap kaum marginal. Karena mereka juga merupakan bagian warga negara. “Kaum marginal juga mempunyai hak-hak berkumpul menggelar seminar atau kongres,” papar Ifdal yang mengaku sudah dihubungi pihak panitia. (inilah)

Selain itu, dukungan juga datang dari wakil ketua DPRD Jawa Timur, Sirmadji. Anggota FPDIP yang juga ketua DPC PDIP Jatim ini mendukung pelaksanaan kongres ILGA digelar di Surabaya. Menurutnya, persoalan hak azazi harus dihormati sebagaimana yang sudah diatur dalam UUD 1945.

Ketiga, pemilihan Surabaya sebagai tempat kongres di Indonesia tentu bukan asal tunjuk. Tidak tertutup kemungkinan, Jawa Timur khususnya Surabaya merupakan daerah yang mempunyai populasi gay terbesar di Indonesia. Selain itu, letak Surabaya yang berdekatan dengan lokasi wisata internasional seperti Bali mempunyai letak yang lumayan strategis.

Jika dilihat dari tempat-tempat kongres sebelumnya, lingkungan sekitar Surabaya memang mempunyai kesamaan dengan lokasi kongres kesatu hingga tiga. Kongres ILGA pertama diselenggarakan di sebuah kota wisata yang padat dengan komunitas Yahudi, yaitu Mumbai, India (2002). Kongres kedua di kota yang tidak begitu berbeda dengan yang pertama, di Cebu, Filipina (2005). Dan ketiga, di Chiang Mai, Thailand (2008).

Selain berdekatan dengan Bali, Surabaya mempunyai kompleksitas penduduk yang lebih heterogen dibanding Jakarta. Satu-satunya rumah ibadah Yahudi di Indonesia juga berada di Surabaya.

Tentunya, fenomena ini menjadi pekerjaan rumah yang berat untuk para aktivis Islam di kota-kota besar di Indonesia, khususnya Surabaya.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Sebuah kebangkitan gay di Indonesia. Mampukah menjangkiti Malaysia? Sekarangpun sudah ada tanda-anda, siapa pula dalangnya di sini? (EraMuslim dll.)

Judi: MPSJ, TNB & SYABAS, Tahniah & Syabas!!

RAMPAS...antara mesin judi yang dirampas MPSJ dalam serbuan  baru-baru ini.
Antara mesin judi yang dirampas MPSJ dalam serbuan.

myMetro Online, MAC27,10: Potong elektrik kafe siber judi

KUALA LUMPUR: Pemilik kafe siber yang menyalahgunakan premis mereka untuk kegiatan judi diberi amaran keras supaya tidak mengulangi kegiatan mereka atau berdepan bekalan elektrik dipotong.

Yang Dipertua Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), Datuk Adnan Md Ikhsan, berkata pihaknya tidak akan berkompromi dengan pemilik yang masih berdegil walaupun pernah dikenakan denda sebelum ini.

“Kami akan meningkatkan kerjasama dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB) untuk menanggalkan meter elektrik premis masing-masing dan seterusnya dalam kerjasama dengan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) supaya bekalan air premis dipotong.

“Tindakan ini dilakukan kerana tidak mahu memberi peluang kepada premis yang menjalankan aktiviti perjudian haram tumbuh kembali,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau berkata, sebelum ini, MPSJ menghapuskan kegiatan seumpama itu dan akan memastikan ia terus berkubur melalui operasi bersepadu.

Adnan berkata, pihaknya sentiasa memantau setiap kawasan dengan menjalankan operasi berterusan dan akan terus ke lokasi yang dilaporkan serta-merta jika menerima aduan.

“Kami mempunyai lebih 200 pegawai yang sentiasa memantau seluruh Subang Jaya, malah mereka juga ditempatkan bergilir-gilir 24 jam mengikut sesi atau syif.

“MPSJ turut bekerjasama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) menjalankan operasi membanteras kegiatan haram ini selain meminta Jawatan Kuasa Penduduk (JKP) membantu menyalurkan maklumat jika terdapat operasi kafe siber yang mencurigakan,” katanya.

Sementara itu, sebanyak 99 pusat siber tanpa lesen di Subang Jaya diserbu dan hampir keseluruhannya menjalankan kegiatan judi haram dari Januari hingga Februari lalu. Daripada jumlah berkenaan 1,060 sitaan dilakukan pihaknya memerlukan kerjasama orang ramai untuk membantu membasmi kegiatan kafe siber yang menjadi tempat perjudian haram.

Manakala, Rabu lalu enam premis di USJ 21 dan USJ 1 diserbu MPSJ dalam operasi bersepadu membabitkan 25 anggota penguatkuasa MPSJ yang diketuai Pengarahnya, Mohd Zulkarnain Che Ali.

Sebanyak 109 mesin perjudian dari enam premis berkenaan disita dan semua premis dikenakan tindakan mengikut Seksyen 3, Undang-Undang Kecil Pusat Siber MPSJ 2007 termasuk pemotongan bekalan elektrik.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Tahniah MPSJ, TNB, dan Syabas (Syarikat Bekalan Air Selangor) bekerjasama dalam membanteras kegiatan judi haram. Suatu tugas mulia yang patut dijadikan contoh untuk jabatan atau perbadanan lain, walaupun masih ada judi yang halalnya (dari sudut undang-undang negara, bukan hukum agama.) Tahniah dan syabas!! (2MA)

Misteri, Remaja Pintar Hilang, Dilarikan Orang tertentu..

Halimaton Abdul Rashid
Halimaton Abdul Rashid

SUNGAI PETANI, MAC27,10: Seorang remaja perempuan pintar yang mendapat 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2007, hilang dari rumah kakaknya di Bandar Puteri Jaya, di sini, empat hari lalu, dipercayai dilarikan orang tidak dikenali.

Halimaton Abdul Rashid, 15, murid Sekolah Menengah Kebangsaan Parit Panjang (SMKPP), Baling, disedari hilang oleh kakaknya, Hamiza, 23, pada jam 6.45 petang Isnin lalu selepas pulang dari berkerja.

“Sebelum keluar rumah untuk ke tempat kerja pada pagi itu, saya sempat membelikannya dua bungkus nasi lemak dan ketika itu Halimaton sedang bersiap untuk ke sekolah. “Sebaik pulang ke rumah pada petangnya, saya dapati pintu biliknya terbuka, tetapi dia tiada. Keadaan dalam biliknya berselerak seperti diselongkar, manakala nasi lemak yang saya beli bertaburan atas lantai.

“Saya tunggu hingga malam, tetapi dia tidak pulang. Puas saya mencari di sekitar bandar ini, tetapi tidak menemuinya,” katanya ketika ditemui semalam.

Hamiza berkata, beliau kemudian menelefon ibu yang tinggal di Kupang, Baling, tetapi dimaklumkan Halimaton tidak ke sana.

Beliau bertambah bimbang apabila pihak sekolah memaklumkan adiknya tidak hadir ke sekolah pada hari berkenaan dan membuat laporan di Balai Polis Sungai Petani.
Hamiza bimbang Halimaton dilarikan atau dipaksa mengikut orang tidak dikenali berdasarkan keadaan biliknya yang berselerak.

“Saya hairan kerana jika melarikan diri dari rumah, mengapa telefon bimbit tidak dibawa bersama, sebaliknya hanya membawa kad pengenalan dan buku bank. Malah, semua pakaiannya tidak dibawa dan kami tidak pernah berselisih faham,” katanya.

Beliau berkata, Halimaton yang menghadapi masalah rabun adalah murid yang cerdik, selain menjadi pengawas di sekolah.

Orang ramai mempunyai maklumat mengenai Halimaton boleh menghubunginya di talian 012-5147071 atau mana-mana balai polis.

Sementara itu, jurucakap polis berkata, pihaknya sudah membuka kertas siasatan kes selepas menerima laporan kehilangan Halimaton.

Katanya, kes disenaraikan sebagai orang hilang dan gambarnya sudah diedarkan ke balai polis di seluruh negara bagi membolehkan orang ramai membantu mengesan mangsa.

“Kita masih menyiasat kes, termasuk kemungkinan dia dilarikan orang tertentu berdasarkan laporan kakak mangsa yang mengatakan ada kesan berselerak di rumahnya pada hari kehilangan Halimaton,” katanya. (Berita Harian Online/AK)

Mursyidul Am Nik Aziz: Sedia Melepaskan Jawatan..

"Saya mujur benar, kalu tak beri tugas kepada saya..."

MAC 26,10. TV9: SELEPAS 23 tahun lebih memegang jawatan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini mengumumkan beliau sedia melepaskan jawatan itu. Memberikan alasan kesihatan, beliau menyatakan bersedia tidak dilantik semula.

Datuk Nik Aziz berkata demikian ketika diminta mengulas laporan Majlis Syura Ulamak PAS bermesyuarat buat pertama kali bagi melantik barisan kepimpinan tertinggi baru. Majlis Syura yang dipengerusikan oleh Mursyidul Am adalah badan yang paling berkuasa di dalam parti itu.

"Saya mujur benar.. saya mujur benar, kalau tak beri tugas kepada saya. Tinggal di Kota Bharu nak pergi Kuala Lumpur bukan senang, selain dari kerja banyak di Kelantan ni, masalah kesihatan saya pun.. jadi mujur benar kalau tak de..," kata TG Nik Aziz.

Mesyuarat tersebut yang dipengerusikan oleh Presiden PAS, Hj Abdul Hadi Awang akan menentukan siapakah Mursyidul Am dan Timbalannya serta empat lagi Majlis Syura. Jawatan Timbalan Mursyidul Am kini disandang oleh Datuk Dr. Haron Din.

Mengikut Pindaan Perlembagaan PAS yang dibuat pada Muktamar Agung yang ke 29 pada 1983, jawatan-jawatan di dalam Majlis Syura adalah dilantik.

Mursyidul Am PAS yang pertama adalah Allahyarham Yusof Rawa yang memegang jawatan itu semenjak 1982 sehingga 1987 sebelum diambil alih oleh Datuk Nik Abdul Aziz sehingga kini. Demikian dari TV9.

Ulasan Web Greenboc: Demikian merendah diri dan tawadhu' seorang yang bergelar TuanGuru. Nada sedih juga dapat dihidu dari kenyataan TGNA tersebut. Yang gila jawatan sudah boleh tonjol diri... terutama yang galak meminda perlembagaan PAS semata-mata nak menepis keluar TGNA dan yang tak sabar-sabar nakkan pemimpin kesukaan mereka memegang jawatan Mursyidul Am setelah dilihat TGNA menjadi batu penghalang untuk mereka menjayakan misi dan visi mereka selama ini. Berkilas ikan di air kita tahu jantan betinanya. InsyaAllah.

Komen Blog Ibnu Hasyim: "Saya mujur benar, kalau tak beri tugas (Mursyidul Am) kepada saya..." Kata Tok guru Nik Aziz ...'tak beri', ertinya tidak diberi atau tidak dilantik semula ke jawatan Mursyidul Am, sedangkan beliau masih boleh jadi Menteri Besar Kelantan. Apakah ini membuktikan berkocaknya gelombang air kopi di dalam cawan PAS?

Apakah beliau perlu dilantik semula selepas ini? Mengapa tidak diumumkan siapa yang empat lagi itu? Mengapa Ustaz Ahmad Awang tercicir dari jemputan ke mesyuarat tersebut sedangkan belaiu masih ahli Majlis Syura? Apakah Tok Guru Nik Aziz perlu turun pangkat dan dicalonkan sebagai Presiden di masa akan datang?

Harap maaf kalau tersalah cakap. Moga-moga baik, adanya... Allahu aklam.


(IH)

Lihat sebelum ini..

Benjy: Mengapa Ditahan Semula Setelah Dibebaskan?

HALAMAN HIBURAN

PUTRAJAYA: Kes membabitkan pelakon Khaireyll Benjamin Ibrahim atau Benjy, 31, yang ditahan semula untuk siasatan lanjut, membabitkan dadah jenis sintetik, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata kerajaan memberi tumpuan yang serius dalam menangani dadah jenis itu kerana pengambilannya, walaupun sekali, boleh menyebabkan seseorang itu menjadi penagih dadah.

Katanya begitu juga kes yang membabitkan seorang bekas pemain sepak takraw wanita kebangsaan.

"Saya dah maklumkan awal dulu, kita dalam konteks dadah sintetik ini, perlu menanganinya dengan kesungguhan luar biasa.

"Ini kerana pengambilan dadah jenis itu walaupun sekali sahaja, boleh menyebabkan menjadi penagih dadah. Kedua, tiada jalan untuk pemulihan dan ketiganya, ia mudah dibawa ke mana-mana," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pasca-kabinet peringkat kementerian, di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai dakwaan ibu artis itu, dramatis dan pelakon terkenal, Azean Irdawaty bahawa pihak polis tidak menjelaskan lebih terperinci berhubung penahanan semula anaknya itu.

Benjy ditahan semula semalam untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 3 Akta Dadah Berbahaya (Langkah-Langkah Pencegahan Khas 1952) selepas dua jam dibebaskan.

Dia sebelum itu mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret atas tuduhan memiliki 0.24 gram syabu.

Sebaik menjelaskan wang ikat jamin, Benjy ditahan polis di luar pejabat kaunter pembayaran jaminan di Kompleks Mahkamah Jalan Duta Kuala Lumpur.

Hishammuddin berkata beliau belum menerima laporan berhubung kes itu.

"Saya dah minta laporan kes itu dan belum menerimanya, tetapi bila dah dapat laporan itu, kita akan maklumkan apa sebenarnya yang berlaku. Saya pun nak tahu," katanya. (Sedutan dari BERNAMA)

Friday, March 26, 2010

Mesir, Buku Ahmad Deedat Dilarang Cetak Semula.


Syaikh Ahmad Deedat

JUMAAT Mac26, 10: SEBUAH laporan menyebutkan bahawa akademi kajian Islam Majma Buhuts Islamiyah Al-Azhar, menolak peredaran dan cetak kembali buku-buku karya Syaikh Ahmad Deedat, yang terkenal dengan dialog perdebatannya melawan uskup di Afrika Selatan pada era tahun 80-an lalu. Buku-buku Syaikh Ahmad Deedat terkenal hampir di seluruh dunia.

Menurut laporan tersebut, penolakan edarcetak buku itu ditandatangani oleh ketua pengarah akademi kajian Islam, dan salinan surat tolak-larang itu dikirim juga ke mahkamah keamanan negara. Dalam isi suratnya itu Majma Buhuts Islamiyah Al-Azhar menyatakan..

"Dilarang menerbitkan kembali buku karya Ahmad Deedat yang dulu diterbitkan di Afrika Selatan, tidak boleh diterbitkan lagi di Mesir, kerana buku-bukunya mengangkat isu-isu 'sensitif' dan 'kontroversial' di negera ini." Kebanyakan buku-buku karya Ahmad Deedat dikatakan 'menyerang' keyakinan orang Kristian, seperti dilaporkan surat khabar Al Misri Al-Yaum.

Menurut laporan, akademi tersebut menganggap argumen-argumen Ahmad Deedat di dalam buku-bukunya dari sudut pandang Al-Quran, adalah argumen yang lemah dan kebanyakan buku-bukunya dapat membuat umat Kristian tersinggung. Dan untuk mencegah timbulnya kesan dari buku-buku Ahmad Deedat itu, maka buku-buku tersebut dilarang diterbitkan lagi.

Laporan juga menunjukkan bahawa orang beriman terhadap Quran lalu yakin sepenuh hati dengannya, telah dapat membuktikan kembali dengan dalil-dalil dari buku "Deedat" itu berdasarkan metode Islam membongkar faham Kristian, dengan perdebatan teks-teks Al-quran.

Buku-buku Ahmad Deedat dan sekitar 100 buku lain dari buku-buku Ikhwanul Muslimin telah diserahkan atas nama 'keamanan negara' kepada Al-Azhar untuk diminta pendapat serta hukum salah-benarnya. Hal ini dilakukan dalam usaha kerajaan menapis buku-buku Islam yang kononnya dapat memicu pemahaman radikal.

Dalam konteks yang sama, laporan surat kabar Al-Misri Al-Yaum menekankan bahawa buku-buku yang disita oleh pegawai keamanan negara dan penahanan beberapa pemimpin Ikhwanul Muslimin yang 'menentang rejim Mesir' melalui buku-buku yang disita, tidakpun ditemui kesalahannya samada bertentangan dengan agama atau keimanan.

Bahkan buku terkenal karya salah seorang mantan Mursyid 'Am Ikhwanul Muslimin Syaikh Musthafa Masyur berjudul "Al-Islam Huwal Hal" (Islam adalah Solusi), telah dianggap sebuah slogan mengancam negara dan perundangan, kini masih dalam penelitian akademi itu. Menurut laporan itu lagi buku tersebut jelas sama sekali tidak ditemui kesalahan terhadap undang-undang atau ideologi negara. (2MA)

Bantah Akhbar Sweden & Kuncu-kuncu Yang Hina Nabi..Demontrasi hari ini di depan kedutaan Sweden..

KIRA-KIRA 500 umat Islam berkumpul di depan kedutaan Sweden di ibu negara bagi menyatakan bantahan mereka terhadap tindakan tiga akhbar Sweden yang didakwa menghina Nabi Muhammad hari ini.

Sejurus selepas menunaikan solat Jumaat di masjid bersebelahan bangunan Tabung Haji di Jalan Tun Razak, mereka berarak di kedutaan tersebut, kira-kira 500 meter sahaja daripada tempat tersebut. Kumpulan tersebut diketuai Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hassan dan Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Jais Abdul Karim.

Di samping bertakbir dan berselawat, mereka melaungkan slogan anti-Sweden seperti “Biadap Sweden” dan “Jahanam Sweden”. Mereka juga membawa kain rentang dan poster bertulis “Kami kasih Nabi", “Jangan Hina Nabi Muhammad” dan "Kami berjuang untuk nabi kami".

Kelihatan kira-kira 40 anggota polis, termasuk Unit Simpanan Persekutuan (FRU) mengawal sekitar kawasan tersebut. Tiada sebarang insiden yang tidak diingini berlaku. Setibanya kumpulan itu ke kedutaan negara terbabit di Plaza OSK, Jalan Ampang kira-kira jam 2.15 petang, Nasrudin dan Jais kelihatan naik ke pejabat kedutaan tersebut di tingkat 8 untuk menyerahkan memorandum bantahan mereka.

Memorandum dua halaman itu - ditandatangani 19 NGO Islam - antaranya menuntut kerajaan Sweden mengambil tindakan tegas terhadap tiga akhbar terbabit yang didakwa menimbulkan kemarahan umat Islam di seluruh dunia. Selepas itu, pemimpin tersebut turun dan berucap kepada kumpulan penunjuk perasaan tersebut, sebelum disudahi dengan tindakan Nasrudin membakar bendera Sweden kira-kira jam 3.00 petang.

Sebelum ini, dilaporkan lakaran karikatur yang menggambarkan kepala Nabi Muhammad pada badan anjing - karya pelukis Sweden Lars Vilks - dikemukakan sebagai bahan pameran di sebuah pusat warisan budaya Sweden. Bagaimanapun, lakaran itu ditolak atas sebab-sebab keselamatan.

Namun, sebuah akhbar Sweden kemudian menyiarkannya bersama tulisan editorial yang mempertahankan kebebasan bersuara. Tiga lagi akhbar Sweden kemudiannya turut menyiarkan semula karikatur itu. Tindakan itu yang membawa kepada bantahan negara-negara Islam sehingga Vilks menerima beberapa ancaman bunuh.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Dilaporkan, ada seorang pemuda sedang bertugas disebuah supermarket di KL, tiba-tiba melihat seorang pelanggannya memakai baju lakaran karikatur yang menggambarkan kepala Nabi Muhammad pada badan anjing. "Kau pakai baju ini untuk menghina Nabi kami?" Katanya kepada lelaki itu. Mula-mula lembut.

"Ini hak kebebasan manusia?" Jawab lelaki itu.

".. Walaupun merampas hak kecintaan kami kepada Nabi kami?" Sergah pemuda itu memotong. "Biadap!!"

Berlakulah pergaduhan. Pemuda itu sanggup menanggung risiko, walau dibuang kerja, kerana mempertahankan aqidah sebagai seorang Islam. Memang penghina-penghina Nabi patut diajar. Memang patut diajar kalau anda jumpa orang yang menghina Nabi umat Islam. Awas orang yang memakai baju begitu.. (2MA)

Ada kaitan..
Dan lain-lain.

Majlis Syura PAS: Ahmad Awang Di Ketepikan?

Majlis Syura: Ahmad Awang tidak terima maklumat

KL, 26 Mac: Ustaz Ahmad Awang (gambar), bekas anggota Majlis Syura Ulama PAS pagi tadi berkata, beliau tidak pula diberitahu oleh kepemimpinan PAS bahawa khidmatnya tidak lagi diperlukan oleh majlis itu seperti yang dispekulasikan di dunia maya sejak dua hari yang lalu.

“Ana memang tidak ada menerima apa-apa lagi maklumat itu,” jelas beliau ketika dihubungi Harakahdaily.

Bagaimanapun, beliau secara peribadi telahpun memberitahu Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang bahawa beliau masih bersedia untuk memikul tanggungjawab tersebut demi memperkukuh parti.

“Ahad lepas, apabila Presiden singgah di Semangol (Perak), saya ada bertanya tentang perlantikan semula Majlis Syura dan beliau (Abdul Hadi) menjelaskan beberapa orang akan dilantik.

“Dari pertanyaan saya itu, Ayah Chik (Abdul Hadi) tentu faham bahawa saya masih bersedia untuk pikul tanggungjawab perkukuh parti walaupun saya tolak pelawaannya untuk saya dilantik semula menjadi Pesuruhjaya PAS (Perak) selepas muktamar lalu (2009),” ujarnya.

Maka, beliau berkata, tidak timbul persoalan bahawa beliau tidak berminat lagi untuk memberi komitmen kepada parti seperti yang didakwa oleh pihak tertentu.

Ini kerana, menurut beliau, perbualannya dengan Abdul Hadi jelas mencerminkan beliau bersedia memikul amanah tersebut demi memperkukuh parti.

“Kalau saya tidak berminat untuk menjadi (ahli majlis) syura, perkukuh parti, takkan saya bertanya Ayah Chik (Abdul Hadi) tentang perlantikan semula majlis syura,” ujarnya.

Ditanya tentang kaedah baru dalam perlantikan semula Majlis Syura Ulama, beliau berkata, kaedah tersebut sekadar menurut tatacara Perlembagaan PAS yang baru dipinda.

Katanya lagi, sepatutnya usia menjawat jawatan dalam majlis tersebut sehingga bulan September ini.

Namun, kesemua anggota Majlis Syura, termasuk dirinya bersedia untuk melepaskan jawatan lebih awal demi memudahkan pengurusan pentadbiran parti, tidak lebih dari itu.

Dalam perkembangan yang lain, beliau berkata, dengan tidak dilantik lagi Pesuruhjaya PAS membolehkan beliau memperkukuhkan parti dengan beberapa aktiviti dakwah yang lain.

Aktiviti dakwah tersebut, menurut beliau, termasuk membina sebuah pusat pendidikan dakwah di peringkat negeri.

“Sebenarnya saya tengah fokus tentang projek membina pusat pendidikan dakwah di sini, nak buat rumah anak yatim, kelas-kelas al-Quran, jadi saya perlu fokus mencari RM6 juta hingga RM7 juta,” ujarnya. (Harakahdaily.net/2MA)

Komen Blog Ibnu Hasyim: Tidak terima maklumat atau tidak diberi? Kalau sengaja tidak diberi.... kena siasat. Diketepikan? Atau ada yang berpolitik gaya Muawiyah Abu Sufian?? Maaf cuma 'sangka baik' dan islah..

Ada kaitan..

Awas, Facebook Sebabkan Penyakit Kelamin.

PENGGUNA

Ber-Facebook-ria bisa akibatkan penyakit Sipilis, Ah Yang benar?
Ber-Facebook-ria bisa akibatkan penyakit Sipilis, Ah Yang benar?

Maret 26, 2010: Hah, Ternyata Facebook Bisa Sebabkan Penyakit Kelamin Sipilis

SITUS jejaring sosial, Facebook, dianggap mempunyai andil dalam peningkatan kasus salah satu penyakit menular seksual, sipilis. Menurut pakar kesehatan, Peter Kelly, angka pasien yang mengidap penyakit menular seksual akibat virus ini meningkat 4 kali lipat di Sunderland, Durham dan Teesside, tiga area di Inggris di mana Facebook tergolong populer.

Hasil riset menunjukkan kalangan muda di tiga wilayah di atas memiliki kecenderungan mengakses Facebook 25 persen lebih besar ketimbang daerah lain di Inggris, seperti yang dikutip dari situs Telegraph. Kelly melihat adanya hubungan antara tersebarnya penyakit menular seksual dengan facebook, karena seseorang mudah menemukan partner seks dengan orang baru yang dikenalnya lewat situs jejaring ini.

Data ini didapatkan Kelly lewat pengakuan sejumlah pasien yang mengatakan mereka bertemu pasangan ‘casual sex’ di facebook. “Sipilis adalah penyakit membahayakan. Tiap orang yang melakukan seks tanpa perlindungan memiliki risiko tinggi. Saat ini, kasus sipilis mengalami peningkatan empat kali lipat, dan peritanya kebanyakan adalah wanita muda,” kata Kelly menjelaskan.

Menanggapi kasus ini, juru bicara Facebook menyatakan pengguna Facebook perlu berhati-hati saat bertemu dengan kenalan baru dunia maya di dunia nyata. (VivaNews-Telegraph/AK)

Amaran Dari Penggodam Twitter Milik Presiden AS..

Penggodam tahu kata laluan Obama


Penggodam Twitter milik Obama yang dikenali sebagai Francois C.

CLERMONT-FERRAND - Seorang penggodam komputer di Perancis berdepan hukuman penjara semalam selepas dia memecah masuk akaun laman jaringan sosial Twitter milik Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama dan selebriti Britney Spears dengan meneka kata laluan mereka.

Penggodam berusia 23 tahun yang cuma dikenali sebagai Francois C. menggunakan nama anjing kesayangan Obama, Bo sebagai kata laluan akaun Twitter milik presiden AS itu.

Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) dengan bantuan polis Perancis mengambil masa enam bulan menjejaki lelaki itu yang menganggur sebelum menangkapnya di sini, tengah Perancis pada Selasa lepas.

"Saya tidak berniat jahat... Saya cuma mahu memberi amaran kepada mereka bahawa terdapat kelemahan dalam sistem yang digunakan," kata lelaki itu.

Penggodam tersebut yang berdepan hukuman penjara dua tahun sekiranya didapati bersalah ditahan di sebuah balai polis di sini sebelum dibebaskan dengan ikat jamin bagi menunggu perbicaraan pada 24 Jun depan. - Agensi

Seks Gereja Melanda AS Pula -The New York Times

Peter Isley (tengah), John Pilmaier (kiri) dan Barbara Blaine kesemua dari Amerika Syarikat memegang gambar Kardinal Tarcisio Bertone (atas) dan Pope Benedict XVI semasa menyertai demonstrasi membantah skandal seks melibatkan kanak-kanak di hadapan Dataran St. Peter di Vatican, semalam. Isley, Pilmaier dan Blaine didakwa menjadi mangsa seks oleh paderi-paderi di Gereja Roman Katolik. - Reuters

WASHINGTON 25 Mac - Dakwaan terbaru berhubung cubaan menutup kes fidofilia menghantui Pope Benedict XVI semalam apabila seorang paderi Amerika Syarikat (AS) didakwa meliwat hingga 200 budak lelaki cacat pendengaran, menurut fail gereja yang diperoleh oleh The New York Times.

Dokumen mengenainya yang dikemukakan sebagai sebahagian tindakan guaman terhadap sebuah sekolah kanak-kanak pekak di negeri Wisconsin, AS menunjukan hubungan langsung antara paderi yang didakwa itu dengan Kardinal Joseph Ratzinger pada 1996, lapor akhbar berkenaan.

Perbicaraan terhadap Murphy dihentikan selepas beliau menulis terus kepada Ratzinger untuk memprotes sebarang tindakan terhadap perbuatan tersebut.

''Saya hanya mahu menghabiskan baki hidup saya sebagai paderi bermaruah,'' kata Murphy kepada bakal pope itu.

''Beliau juga memohon bantuan jujur Ratzinger terhadap perkara itu.

''Dokumen berkenaan tidak mengandungi sebarang respons daripada Ratzinger dan Murphy meninggal dunia dua tahun kemudian ketika masih menjadi paderi,'' kata akhbar itu.

Murphy bekerja di sekolah tersebut dari 1950 hingga 1974. Kes berkenaan melibatkan empat saman yang dikemukakan oleh lima orang di mana para peguam mereka menyerahkan dokumen rahsia lama gereja kepada akhbar berkenaan. Kes berkenaan didedahkan ketika skandal penderaan seks melibatkan ilmuan Katholik di beberapa negara termasuk Ireland, Austria, Belanda dan Switzerland sedang sibuk diperkatakan.

Skandal berkenaan semakin hampir kepada pope sendiri. Dalam kes di negara asalnya, Pope Jerman berkenaan ketika masih merupakan Biskop di sana pada 1980 telah meluluskan perlindungan di gereja kepada seorang pederi yang disyaki melakukan penderaan seks terhadap seorang kanak-kanak ketika dia menerima terapi.

Pope telah memohon maaf dalam satu surat terhadap penderaan seks oleh paderi Ireland tetapi mangsa berpendapat ia tidak cukup untuk menangani skandal yang semakin menular itu. Dalam dokumen gereja di Wisconsin, The New York Times berkata, terdapat tiga Biskop diberitahu tentang perbuatan Murphy melakukan penderaan seksual terhadap kanak- kanak, namun insiden berkenaan tidak pernah dilaporkan kepada pihak berkuasa. - AFP

Komen Blog Ibnu Hasyim: Akhbar berkenaan memetik jurucakap Vatican, Federico Lombardi sebagai berkata, kes berkenaan adalah sesuatu yang tragik dan Murphy telah menzalimi kanak-kanak malang. Bagaimanapun beliau menjelaskan, pihak berkuasa telah menyiasat kes berkenaan dan menolaknya. Seks gereja sudah merebak ke AS.

Hukuman Mati Atas Warga AS -Video Terbaru Osama

osama

Osama bin Laden: Tulisan membentu gambar. Roberto Fernandez menciptakan gambar ini untuk majalah “Veja Magazine”

KAHERAH 25 Mac - Osama bin Laden mengancam untuk membunuh mana-mana warga Amerika Syarikat sekiranya negara kuasa besar itu melaksanakan hukuman mati ke atas 'dalang' serangan 11 September 2001.

Dalam mesej audio terbaru yang disiarkan dalam Al-Jazeera hari ini, Osama menegaskan sekiranya AS menjatuhi hukuman mati ke atas Khalid Sheik Mohammed, ia juga adalah 'hukuman mati' ke atas mana-mana rakyat AS yang ditangkap al-Qaeda. - AP
Friday, March 26, 2010
March 25, 2010, 1:35 pm
Bin Laden Derides Obama and Threatens Americans in New Tape
By ROBERT MACKEY

On Thursday, Al Jazeera broadcast what it said was a new audiotape released by Osama bin Laden.

The voice, said bu Al Jazeera to be that of Al Qaeda’s leader, warned the United States not to execute “hero warrior Khalid Shaikh Mohammed,” who claims to have orchestrated the terrorist attacks on Sept. 11, 2001, and other accused terrorists.

“The White House has expressed its desire to execute them,” the speaker said. “The day America will take such decision it would have taken a decision to execute whoever we capture.”

The Obama administration recently decided not to hold trials for the Qaeda prisoners in a civilian court in New York and has not yet announced an alternative plan. In civilian or military court, though, it is expected that they would face the death penalty.

An American counterterrorism official, who did not confirm whether the tape was authentic, told The Associated Press that Al Qaeda has already executed prisoners. “‘They may have forgotten Danny Pearl and all the others they’ve slaughtered, but we haven’t,” the official told the news agency.

The audio message to the people of the United States also said, “Your friend in the White House has been following in the footsteps of his predecessor in many important issues, such as escalating the war in Afghanistan.” It added:

The politicians in the White House were practicing injustice against us and still they are. Especially by supporting Israel in its continued occupation of Palestine. And the United States, across the oceans is protected from the rage of the oppressed until our reaction was loudly heard at your home on the 9/11 with God’s help. (AK)

Pelancong Seks Tepi Jalan. Hanya Islam Jalan Selesai..GAMBAR-GAMBAR ini semua diambil di pusat kota Barcelona, Spain. Konon negara maju, penyakitnya dibimbangi bahkan dikatakan sudah mula menular ke negara-negara yang baru berkembang. Dua gambar di atas, walaupun pihak polis berkawal, namun penyakit atau virus berhubungan seks di tepi jalan, bagai anjing terkangkang membuang najis merata-rata, di kawasan terbuka, masih ada.

Lelaki penzina dalam gambar-gambar seperti di bawah itu adalah pelancong-pelancong yang digamit ke negaranya, konon kerana ekonomi. Wanita digambar itu adalah perempuan tempatan.yang hanya memikiri wang.sahaja, tanpa kira maruah. Sebenarnya, tiada beza yang di tepi jalan ini dengan yang di dalam bilik. Sama saja bagi polis yang menjaga, suka sama suka. Sama saja dari segi hukumnya.

Begitulahlah hinanya zina. Bagaimana mengawalnya? Tiada jalan lain melainkan melaksanakan hukum d tempat terbuka juga sebagai langkah pendidikan. Bukan hukuman di tempat tertutup, bersembunyi-sembunyi walaupun lebih berat hukumannya. Tiada jalan lain, terutama bagi negara-negara umat Islam seperti Malaysia.. Itulah hukum 'hudud', suatu jalan penyelesaian dari Islam.


Thursday, March 25, 2010

Datuk Dr Zainal Abidin Meninggal Dunia. P94 H/S'ngor Panas..KAJANG, 25 Mac: Ahli Parlimen PKR Hulu Selangor, Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad meninggal dunia jam 9.30 malam ini selepas mengalami barah otak sejak sekian lama. Allahyarham menghembuskan nafasnya yang terakhir di rumahnya dekat Jalan Cheras, Kajang.

Beliau yang merupakan bekas Timbalan Menteri Besar Selangor di zaman BN meninggal ketika berumur 71 tahun dan meninggalkan seorang balu iaitu Datin Zaharah Mohd Zin serta empat orang anak.

Zainal Abidin menang dalam pilihan raya lalu atas tiket PKR di kerusi Parlimen Hulu Selangor selepas mengalahkan calon BN dari dari MIC, P Palanivel dengan hanya 198 undi. Dengan kematian ini bermakna pilihan raya kecil ke 10 akan diadakan dalam masa 60 hari.

Zainal Abidin menyertai PKR pada tahun 2005 dan menjawat jawatan sebagai Ahli Majlis Tertinggi parti itu bagi penggal 2007/2010. Beliau turut aktif dalam pelbagai pertubuhan dan pernah menjawat jawatan seperti Pengerusi Persekutuan Pelajar Melayu, Pengerusi Majlis Pemuda Hulu Langat dan Naib Presiden Persatuan Olahraga Amatur Selangor.

Semasa dalam Umno, Zainal memenangi tiga penggal berturut-turut kerusi Dewan Undangan Negeri Dusun Tua atas tiket Barisan Nasional (BN), pada pilihan raya umum 1990, 1995 dan 1999. Kerusinya jadi rebutan. Pilihan raya umum ke-11 pada 2004, Zainal digugurkan daripada menjadi calon. Pada pilihan raya umum Mac 2008, Zainal membuat kejutan dengan merampas kerusi selamat BN di Hulu Selangor daripada penyandang Datuk G.Palanivel yang juga merupakan Timbalan Presiden MIC, dengan majoriti tipis 198 undi.

Bagaimanapun, kekosongan kerusi Hulu Selangor juga bukan berita gembira bagi Barisan Nasional yang menghadapi dilema untuk mencari calon yang sesuai. Sejak bekas menteri besar Selangor itu dilaporkan uzur, khabar angin bertiup kencang bahawa Umno cuba mendapatkan kerusi itu semula yang secara tradisinya diserahkan kepada sekutunya, MIC. Pertarungan dijangka panas. (AK)

Krisis Istana Kelantan Terus Meruncing

DYMM AL Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra Ibni Almarhum Sultan Yahya Petra

Updated: Khamis Mac 25, 2010 MYT 5:30:11 PM
Krisis Istana Kelantan Terus Meruncing

KOTA BHARU: Pengelola Istana Diraja Kelantan Datuk Abdul Halim Hamad berkata pelantikan Pengerusi Majlis Perajaan Negeri (MPN) Tengku Abdul Aziz Hamzah sebagai Pemangku Raja Kelantan yang baru adalah tidak mengikut Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri.

Ketika dihubungi BERNAMA hari ini, beliau berkata Tengku Mahkota Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra Sultan Ismail Petra, kekal sebagai Pemangku Raja Kelantan.

"Pelantikan Tengku Abdul Aziz tidak ikut Perlembagaan negeri kerana untuk sebarang pelantikan dan pemecatan ianya memerlukan dua pertiga persetujuan daripada ahli Majlis Perajaan Negeri dan bukannya daripada seseorang," katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Sultan Kelantan Sultan Ismail Petra Yahya Petra yang didakwa telah melucutkan jawatan anakandanya, Tengku Muhammad Faris Petra, sebagai Pemangku Raja berkuat kuasa serta-merta.

Titah mengenai pelantikan Tengku Abdul Aziz, 76, abang kepada Tengku Razaleigh Hamzah, itu dibacakan oleh Setiausaha Sulit Sultan Kelantan, Datuk Wan Hashim Wan Daud di Istana Mahkota di sini hari ini.

Mengenai keadaan Sultan Kelantan, Wan Hashim berkata: "Dia boleh bertitah, boleh bercakap dan ingatannya bagus."

Katanya Tengku Abdul Aziz berpendapat bahawa tidak perlu dipanggil ahli MPN untuk diadakan mesyuarat bagi berhubung keputusan pemecatan Tengku Muhammad Faris kerana Sultan Kelantan sudah boleh bertitah dan sihat serta tindakan itu tidak salah.

Beliau berkata pihaknya akan memaklumkan kepada Tengku Muhammad Faris dan kerajaan negeri berhubung pengumuman itu.

Semalam Tengku Muhammad Faris bertitah ayahandanya, Sultan Kelantan masih gering dan beliau kekal sebagai Pemangku Raja Kelantan untuk menjalankan tugas hal ehwal negeri sejak beliau dilantik pada 29 Mei tahun lalu disebabkan Sultan Kelantan gering dan terpaksa dirawat di Hospital Mount Elizabeth di Singapura.

Baginda bertitah kesemua laporan mengenai kesihatan Ayahandanya selain daripada pakar doktor-doktor yang dilantik adalah tidak tepat.

Abdul Halim berkata satu sidang akhbar akan diadakan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Aiseri Alias, yang juga Setiausaha Majlis Perajaan Negeri. (mStar Online/AK)

Jawatan Nik Aziz Di K'tan & Pusat Tidak Jelas?


MAC 25, 2010: GARA-GARA laporan Harakahdaily - laman web berita rasmi PAS - mengenai hasil mesyuarat pertama majlis syura ulamanya malam kelmarin, tercetus spekulasi mendebarkan mengenai kedudukan Datuk Nik Aziz Nik Mat sebagai mursyidul am - jawatan tertinggi dalam parti Islam itu.

Semuanya bermula apabila Harakahdaily melaporkan, mesyuarat pertama bagi sesi baru Majlis Syura Ulama PAS - badan tertinggi parti akan memilih mursyidul amnya bagi mempengerusikan majlis itu.

Bagaimanapun, pada hari berikutnya, laman web berkenaan melaporkan bahawa pemilihan mursyidul am tidak dibuat, sebaliknya majlis tersebut hanya melantik lima anggota tambahan. Sebelum ini, Majlis Syura Ulama PAS tersebut mempunyai 12 anggota - iaitu empat wakil jawatankuasa pusat, empat wakil dewan ulama dan empat anggota lantikan.

Bagaimanapun, pada sesi baru ini, jumlahnya ditambah menjadi 17 menerusi pelantikan masing-masing dua wakil Dewan Pemuda dan Muslimat, serta seorang lagi anggota lantikan. Laporan tersebut telah menimbulkan tanda tanya mengapa pelantikan mursyidul am tidak dibuat. Di samping itu, Harakahdaily juga melaporkan empat lagi anggota dilantik tetapi nama mereka tidak didedahkan oleh pihak parti.

Ia juga melaporkan bahawa Nik Aziz dan timbalannya Datuk Dr Haron Din tiada masalah untuk dilantik semula bagi mengisi jawatan masing-masing. “Perlembagaan PAS tidak mempunyai sebarang halangan untuk melantik mereka semula,” laporan tersebut dipetik.

Akhbar: Kami tidak ditekan

Spekulasi itu disemarakkan lagi ekoran tindakan Nik Aziz yang sering dilihat tidak sependapat berhubung beberapa pemimpin kanan parti itu termasuklah presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang, terutamanya dalam isu kerajaan perpaduan PAS-Umno.

Perkembangan itu menjadi lebih menarik apabila Harakahdaily mengeluarkan laporan tersebut yang berjudul 'Majlis syura lantik empat anggota' pada sebelah petang semalam, selepas hampir separuh hari disiarkan. Ketua pengarangnya Zulkifli Sulong ketika dihubungi semalam bagaimanapun menjelaskan bahawa berita itu tidak dibuang tetapi sedang 'dikemaskini' untuk disiarkan semula.

“Kami tidak mendapat tekanan atau aduan daripada mana-mana pihak,” katanya ketika ditanya berhubung perkara itu.

Versi kemaskininya berjudul 'Majlis syura lantik lima anggota baru' disiarkan semula selepas itu, yang turut memetik kenyataan naib presidennya Datuk Mahfuz Omar bahawa beliau difahamkan, Nik Aziz adalah antara lima orang anggota lantikan tersebut.

Ketika dihubungi sekali lagi hari ini, Zulkifli mengakui tersalah membuat jangkaan dalam laporan pertamanya kerana menyangka pelantikan mursyidul am akan dibuat dalam mesyuarat pertama sebelum itu. Bagaimanapun, tambah Zulkifli, pihaknya difahamkan bahawa ia boleh juga dilantik pada mesyuarat berikutnya. Versi kemaskini itu juga menyebut lima anggota lantikan, bukan empat orang seperti yang dilaporkan sebelumnya.

Haron Din juga sah dipilih

Sementara itu, seorang lagi naib presidennya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man ketika dihubungi berkata, mesyuarat majlis tersebut sebelum ini hanya membincangkan agenda pelantikan lima anggota tambahan sahaja.

Beliau sebagai anggota majlis tersebut juga mengesahkan pelantikan Nik Aziz dan Dr Haron mengganggotai majlis tersebut.

“Ini bukanlah rahsia. Tetapi kita tidak umumkan sebab ia belum disahkan (dalam mesyuarat),” katanya kepada Malaysiakini hari ini.

Beliau juga berharap semua pihak dapat mengelakkan spekulasi dan menunggu mesyuarat tersebut membuat lantikan baru pada Isnin akan datang. Spekulasi mengenai kedudukan Nik Aziz itu menarik perhatian ramai ekoran timbul desas-desus yang tersebar di dunia siber bahawa kononnya nama beliau tidak tersenarai dalam rombakan besar exco kerajaan negeri Kelantan, yang disebut-sebut bulan depan.

Bagaimanapun beberapa exco-exco Kelantan ketika dihubungi Malaysiakini pada 16 Mac lalu menafikann khabar angin tersebut. Kedudukan Nik Aziz kini dilihat masih belum jelas dan bergantung kepada sokongan 16 lagi anggota majlis tersebut yang akan menentukan nasibnya sama ada akan dilantik semula ke jawatan itu. (Malaysiakini.com/2MA)

Bantah Akhbar Sweden Hina Nabi, Lepas Jumaat, Esok!


MAC25 2010: DEWAN Pemuda PAS akan meneruskan demonstrasi bagi membantah akhbar di Sweden yang menyiarkan karikatur yang menghina Nabi Muhammad di Kuala Lumpur esok.

Setiausaha dewan itu Kamaruzaman Mohamad berkata, setelah membuat promosi melalui pelbagai cara, ribuan umat Islam akan berarak ke kedutaan Sweden di Jalan Ampang selepas solat Jumaat bagi menyatakan perasaan tidak puas hati mereka.

“Perhimpunan ini akan diketuai Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan ketua Dewan Pemuda Nasrudin Hassan,” katanya kepada hari ini. Kamaruzaman berkata, dalam perhimpunan esok, mereka akan berkumpul sekitar bangunan Tabung Haji dan berarak beramai-ramai ke kedutaan berkenaan kira-kira 1 kilometer. (AK)

Dari Hal Pistol. Boleh Buat Sendiri?

JOM KREATIF
BUKAN nak ajar jadi pengganas, tidak. Tetapi Islam mengajarkan umatnya mesti kuat. Kuat fizikal dan spiritual. Kuat termasuk memiliki senjata tercanggih dan bijak menggunanya. Ramai orang Islam di negara ini, yang hanya pandai menonton filem bertarung, filem kung fu, perang dan macam-macam, tetapi tidak pernah belajar ilmu pertahan diri.

Jauh lagi hendak tahu mengenai senjata-senjata moden. Ada yang tak pernah pegang pistol pun, kecuali lihat gambar sahaja. Mari kita ambil tahu sikit carakerja pistol, dari jenis senjata api ringan. Ambil tahu, bukan simpan, memiliki. Berkreatif sikit dalam bermasyarakat atau berjamaah.

Senjata Api ringan, dalam hal ini revolver merupakan alat bantu mekanik yang berfungsi menembak satu atau sejumlah projektil menuju target yang diinginkan, bekerja berdasarkan prinsip fizikal dengan mengaplikasikan teori mekanikal pegas.

Komponen utama dari senjata api terdiri atas:

i..Hammer atau striker. Berfungsi sebagai pemukul.
ii..Laras (barrel). Berfungsi sebagai pemandu peluru agar melesat lurus semasa menembak.
iii..Pelatuk. Sebagai pengawal masa menembak.

Semua komponen tadi pada dasarnya merupakan suatu rangkaian mekanisme yang berfungsi untuk menyokong mekanisme tembakan projektil. Sedangkan projektil adalah sebahagian dari suatu sistem yang disebut cartridge, beroperasi dengan bantuan senjata api berdasarkan asas teori Kinematika dan Hidrodinamika gas.

Konstruksi cartridge terdiri atas rangkaian:

Satu: Peluru atau bullet. Dibuat dari logam solid (biasanya timah) yang berfungsi sebagai projektil penghantam target.

Kedua: Kelongsong , case atau shell. Berfungsi sebagai induk dari keseluruhan sistem cartridge.

Ketiga: Propelant. Sebagai sumber bahan bakar gas pendorong atau pendesak. Teknologi awal yang diterapkan pada senjata api, umumnya memakai serbuk hitam (black powder) yang menghasilkan sisa pembakaran 55% gas dan 45% asap.

Namun semenjak ditemui komposisi serbuk hitam yang hampir keseluruhannya adalah 'smokeless powder' (gas minus asap) oleh Paul Vieille pada tahun 1884, serbuk hitam sudah tidak digunakan lagi.

Kandungan senyawa dalam propelant yang dikenal dengan sebutan Primex ini adalah :
0-40% nitroglycerin,
0-10% dibutyl phthalate,
0-10% polyester adipate,
0-5% rosin,
0-5% ethyl acetate,
0.3-1.5% diphenylamine,
0-1.5% N-nitrosodiphenylamine,
0-1.5% 2-nitrodiphenylamine,
0-1.5% potassium nitrate,
0-1.5% potassium sulfate,
0-1.5% tin dioxide,
0.02-1% graphite,
0-1% calcium carbonate,
dan sisanya adalah nitrocellulose

Keempat: Percussion cap atau umum disebut Primer. Senyawa logam yang sangat sensitif memantikkan api bila terkena hentakan. Komposisinya adalah Timah azide dan Potasium klorat yang ditanam dalam perunggu.

Semasa pelatuk ditekan, hammer akan terangkat ke belakang. Pegas yang ditanam pada gagang pistol, kemudian menolak hammer ke depan dan menghentam primer.


Hentaman dari hammer tadi memantikkan api pada primer, hingga memancing ledakan gas yang mampat akibat terbakarnya mesiu di dalam cartridge. Gas bertekanan tinggi inilah yang kemudian mendesak peluru terlepas dari kelongsong dan melesat melalui laras senjata.


Walaupun nampak sederhana, tetapi memerlukan komitmen yang tinggi dalam melihat carakerja senjata ini. Kesalahan kecil saja dapat mengakibatkan kemalangan besar. Boleh buat sendiri ke? Terletak kepada kemampuan anda.

(Sumber : www.kaskus.us / 2MA)

12..Kasut-Kasut Ganjil & Unik.. Ada Pernah Lihat?
13..Terpendek Didunia, Berkreatif Dengan Dirinya..
14..10 Rumah Unik & Kreatif Di dunia. Anda Minat?
15..Unta Di Kenya Pun Dikawal Teknologi Satelit.17..Penagih Dadah Pun Kreatif, Buat Dapur Dari Bahan Terpakai
18..Kasut-Kasut Ganjil & Unik.. Ada Pernah Lihat?
19..10 Rumah Unik & Kreatif Di dunia. Anda Minat?

Awang Selamat 'Biadap & Bodoh' -Datuk Zaid Ibrahim


KL25 Mac: Bekas de facto Menteri Undang-undang, Datuk Zaid Ibrahim menempelak penulis kanan Utusan Malaysia yang menggunakan nama Awang Selamat dan menyifatkan penulis itu membuat "sindiran yang biadab dan bodoh ini" terhadap Sultan Selangor.

Zaid dalam tulisan di blognya berkata, "Kalaulah saya Sultan Selangor, tentu terguris hati saya dengan sindiran yang biadab dan bodoh ini."

Zaid mengulas tulisan Awang Selamat dalam Mingguan Malaysia Ahad lepas. Selain Zaid, turut kesal dengan tulisan itu adalah para Adun Pakatan Rakyat di Selangor.

Mereka akan mengemukakan usul khas untuk mengecam Utusan dalam sidang Dewan Undangan Negeri Selangor yang dijangka bersidang tidak lama lagi.

Berikut adalah tulisan penuh Zaid dalam blognya yang bertajuk "Pagar Makan Padi":

Awang Selamat marah benar. Kepada orang Melayu yang tidak mahu bersekongkol dengan Ibrahim Ali dan Mahathir Mohamad dalam mesyuarat agung pertama Perkasa pada Sabtu ini, Awang yang kerdil itu berkata: “Usahlah menjadi Melayu di tanah air ini, jika kita terlalu takut dan mengikut telunjuk pihak yang sedang pun menghakis kedudukan Melayu”. Kalaulah saya Sultan Selangor, tentu terguris hati saya dengan sindiran yang biadab dan bodoh ini.

Awang naik berang kerana menurutnya, Perkasa patut di sanjung dan disokong kerana begitu lantang mempertahankan kedaulatan institusi Raja-Raja Melayu yang dikatakan sedang dihina. Yang anehnya sejak bila pula institusi Raja-Raja Melayu kita dihina? Saya belum terbaca atau mendengar mana-mana pihak yang mencabar institusi Raja. Kalau pun Karpal Singh itu dikatakan mencabarnya, bukankah kes itu belum lagi selesai? Itu pun kes perundangan.

Kenapa Awang, Ibrahim Ali dan Mahathir tak sabar-sabar hinggakan perlu memanggil 10,000 orang Melayu berhimpun. Kalau setakat nak beri orang ramai makan percuma dalam dewan yang empok, 20,000 orang pun boleh dicari. Tetapi Melayu sekarang tidaklah sebodoh yang difikirkan oleh Awang. Lebih baik Awang bagi contoh-contoh siapa dan apa yang mencabar Raja-Raja kita? Saya sangka orang akhbar ini bijak dan pintar, dan kenyataan pun biasanya berasas dan ada minat ke arah mencari kebenaran. Itu sepatutnya menjadi kriteria utama wartawan cemerlang.

Awang juga mendakwa kepentingan Melayu diasak begitu hebat selepas pilihanraya umum 2008 dan hanya Perkasa yang mempertahankan hak orang Melayu. Wah! Bila UMNO dan Barisan Nasional hilang banyak kerusi, maka itu bererti menghina Melayu? Ini rupanya punca kemarahan Awang dan Utusan Malaysia. Sebenarnya, itu bukan menghina Melayu, cuma rakyat membuat pilihan mengikut selera mereka. Takkanlah kalah sikit, sudah nak marah. Itu gila kuasa namanya. Bagaimana nak ada demokrasi macam itu. Awang perlu sedar banyak juga orang Melayu yang mengundi Pakatan Rakyat? Bukan setakat pilihanraya umum 2008, malah dalam banyak pilihanraya kecil selepas itu pun orang Melayu memilih Pakatan Rakyat. Malah lebih ramai yang mengundi Pakatan daripada UMNO. Jadi Melayu mana yang Awang wakili?

Untuk pengetahuan Awang, biarlah dijelaskan di sini bahawa yang menghakis kedudukan Melayu ialah golongan Melayu atasan UMNO kerana merekalah yang memerintah. Tak ada kumpulan lain pun yang mentadbir negara ini kecuali mereka, sejak merdeka dahulu. Jika Awang kata kedudukan Melayu terhakis, maka kumpulan Melayu atasan inilah yang bertanggungjawab sepenuhnya. Tapi Awang berani kutuk Pakatan saja. Awang kecut perut dan takut nak berdepan dengan “political masters” dia. Kalau benar anak jantan, tanyalah kepada orang seperti Mahathir Mohamad, Muhyiddin Yassin dan Najib Razak mengapa Melayu masih ketinggalan, mengapa tanah rezab Melayu makin berkurangan, mengapa jurang di antara Melayu kaya dan Melayu miskin bertambah besar? Salah siapa?

Masalah Melayu dan bumiputra bukan kerana Melayu/ bumiputra tidak ada hak atau keistimewaan Melayu dicabar. Soal hak tak timbul. Masalah sebenar ialah orang Melayu selama ini telah mengharapkan pagar tapi pagar itu pula yang telah makan padi. Sampai hari ini pagar itu masih tak berhenti-henti makan padi milik orang Melayu. Itulah punca kemunduran Melayu sabenar. Tak kan lah ini pun tak faham.

Sekian. (AK)

Judi Sukan Berlesen: Kalau PM Bermaruah.. -Dr DzulkeflyKUALA LUMPUR, 25 Mac: Sebelum membenarkan perjudian sukan berlesen di Malaysia, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dicabar mendapatkan pungutan suara rakyat di peringkat nasional.

Beliau dicabar berbuat demikian kerana kesediaan beliau mempertimbang proposal tersebut sempena musim bola sepak Piala Dunia tidak lama lagi, seperti yang dilaporkan akhbar The Star kelmarin.

“Kalau (Perdana Menteri) Datuk Seri Najib Tun Razak betul-betul pemimpin Umno yang bermaruah (dalam) memperjuangkan kononnya pejuang Melayu-Islam, Pakatan Rakyat mahu beliau dapatkan pungutan suara nasional sebelum menghalalkan perjudian sukan berdaftar di Malaysia,” tegas Dr. Dzulkefly Ahmad, Ahli Parlimen Kuala Selangor.

Dzulkifli yang juga Pengarah Lajnah Seni dan Budaya PAS Pusat berkata, rakyat khususnya ahli-ahli Umno serta kaum Melayu berhak mengetahui inisiatif terbaru kerajaan kerana amalan perjudian itu membabitkan sensitiviti beragama Islam dan adat resam mereka masing-masing.

Disebabkan itu, beliau tidak menolak kemungkinan bahawa motif di sebalik pertemuan Najib dengan pihak terbabit, Tan Sri Vincent Tan Chee Yioun, Presiden Kumpulan Berjaya Corp. Bhd. di luar negara supaya masyarakat Melayu-Islam tidak mengetahui inisiatif Najib itu.

Mewakili PAS, beliau berkata, bukan sahaja Islam mengharamkan amalan judi sama ada berlesen atau haram, malah semua agama sekalipun turut mengharamkan amalat tersebut. Sehubungan itu, beliau menasihatkan Najib dan kerajaan supaya menggalakkan cara hidup yang lebih sihat dengan tidak mengiktiraf amalan judi berlesen di tanah air.

Maka, menurut beliau, tidak salah sekiranya Ahli Parlimen Rasah, Anthony Loke Siew Foke yang mewakili DAP menegaskan bahawa perjudian sukan berlesen tersebut mengakibatkan kebejatan sosial dalam masyarakat, khususnya di kalangan kaum Tiong Hua.

Sebelum pada itu, Loke, Pengerusi DAP Negeri Sembilan menegaskan bahawa inisiatif tersebut mengakibatkan impak sosial yang tinggi dalam masyarakat. “Kita lihat ia (perjudian sukan berlesen) dari segi isu (dan) impak yang akan melanda masyarakat kita, khususnya kaum Tionghua sendiri,” jelas beliau.

Pengalaman melihat sendiri realiti dalam keluarga masyarakat Tionghua, perjudian juga mengakibatkan rakyat terjebak dalam budaya memijam duit riba daripada along.

“Khususnya impak (ke atas) kaum muda Tiong Hua, itu masalah besar (apabila) ambil (pinjaman) ‘along’ untuk berjudi dan ada keluarga terpaksa jual rumah (atau) jual kereta untuk selamatkan anak-anak mereka,” beliau menambah.

Memetik suatu kenyataan dari akhbar tempatan beberapa hari lalu, Loke turut bertanya, adakah Najib bercadang menjadikan industri judi salah satu injin untuk memperkasa Model Ekonomi Baru (MEB). Beliau mempersoal demikian kerana Najib sendiri mengaku bahawa industri perjudian berkemungkinan akan menjadi salah satu bahagian dalam menangani defisit kewangan melalui MEB.

Bercakap dalam kenyataan yang sama di lobi Parlimen, Ahli Parlimen Machang Saifuddin Nasution pula mempersoal kaedah Najib dan kerajaan untuk menjana pendapatan negara, menggunakan MEB. “Apakah kayu ukur pertimbangan kerajaan ini semata-mata untuk mengurangkan defisit kewangan dan meningkatkan pendapatan melalui cukai judi,” soal beliau.

Tegas beliau, sekiranya Najib bercadang menjana pendapatan negara melalui hasil cukai perjudian, beliau menegaskan bahawa kaedah tersebut tidak munasabah. Beliau turut sependapat dengan Dzulkefly dan Loke, inisiatif Najib tersebut seolah-olah mencerminkan beliau langsung tidak mempertimbang impak berantai seperti kebejatan sosial di kalangan rakyat, ekoran penggalakan industri perjudian berlesen tersebut.

Selasa lalu, akhbar The Star melaporkan Ascot Sports Sendirian Berhad, iaitu satu anak syarikat Kumpulan Berjaya telah diberikan konsesi lesen perjudian sukan berdaftar selama 20 tahun oleh Kementerian Kewangan pada era Tun Dr. Mahathir Mohamed menjadi Perdana Menteri, tahun 2003 yang lalu.

Melalui industri perjudian tersebut, Malaysia sanggup menerima bayaran sebanyak RM25 juta pada setiap tahun. Pun begitu, Tun Abdullah Ahmad Badawi, Perdana Menteri selepas Dr. Mahathir mengetepikan proposal tersebut. (AK)


Patpong KL, Pihak Berwajib Perlu Bertindak Segera.

SEKSI...pelacur warga asing yang mencari pelanggan berhampiran  pusat hiburan di Jalan Gelang.
JUAL TUBUH...seorang pelacur memikat pelanggan.
KL 25Mac 2010: LIHAT gambar di atas, pelacur warga asing yang mencari pelanggan berhampiran pusat hiburan di Jalan Gelang. Gambar bawahnya, seorang pelacur sedang memikat pelanggan. Tahniah myMetro Online dengan laporan menariknya.

Menurut myMetro lagi, tidak ubah seperti kawasan pelacur ‘Patpong’ di Bangkok, Thailand, apabila sebatang jalan berhampiran kelab malam terkemuka di ibu kota cuba meniru suasana ‘lorong panas’ itu dengan menawarkan deretan gadis yang berdiri di bahu jalan sambil menanti pelanggan.

Jolokan Patpong di kalangan pelanggan di kawasan terbabit bukan kata-kata kosong apabila puluhan pelacur dilihat mula membanjiri kawasan Jalan Gelang di sini, bermula jam 9 malam sehingga awal pagi. Lebih mengejutkan apabila ada antara pelacur terbabit tanpa segan silu sanggup melakukan hubungan seks secara terbuka di lorong sunyi berhampiran khusus untuk pelanggan yang tidak dapat menahan gelodak nafsu.

Berbeza dengan ‘ayam murahan’ yang tampil kurang menarik dan berharga murah, kebanyakan pelacur di kawasan berkenaan lebih gemar berpakaian ala eksekutif dan sering bertukar pakaian selang beberapa jam bertujuan menarik atau memikat lelaki berhidung belang mendapatkan khidmat seks mereka.

Mereka juga berada pada ‘kelas’ yang agak baik kerana masih remaja, memiliki paras rupa dan bentuk badan cantik sehingga mampu mengenakan bayaran RM100 hingga RM300 bagi perkhidmatan ditawarkan. Tinjauan Metroplus di kawasan berkenaan mendapati tidak kurang 50 pelacur dipercayai dari China, berkeliaran di tempat letak kereta di situ untuk mencari pelanggan.

Pelanggan mereka terdiri pelbagai kaum dan peringkat umur serta ada warga asing yang dibawa pemandu pelancong atau teksi ke kawasan itu seolah-olah ia satu tempat ‘terkenal’ di ibu negara. Mereka tidak memahami bahasa tempatan sebaliknya hanya memaklumkan harga perkhidmatan ditawarkan dalam bahasa Inggeris dan menggunakan isyarat tangan sebagai simbol untuk mengadakan hubungan seks.

Pemantauan Harian Metro selama beberapa hari di kawasan terbabit mendapati, pelacur warga asing terbabit mula beroperasi seawal jam 6 petang dan masih menjalankan kegiatan pelacuran itu selepas 6 pagi. Tinjauan mendapati mereka bukan saja mencari pelanggan di tempat letak kereta, tetapi juga di sebuah restoran berhampiran dan dipantau beberapa ‘penjaga’ serta bapa ayam.

Agak aneh apabila kebanyakan pelacur terbabit berpura-pura pelanggan pusat hiburan yang terletak bersebelahan jalan berkenaan menyebabkan kehadiran mereka tidak dihiraukan penduduk berhampiran kawasan itu. Berdasarkan pemerhatian, lokasi jalan sepanjang lebih 100 meter itu yang menjadi tumpuan gadis murahan terbabit turut terletak berdekatan kawasan perumahan, tadika selain pusat rukun tetangga.

Sementara itu, wartawan yang menyamar pengunjung kawasan terbabit disapa beberapa gadis yang tanpa segan silu menawarkan perkhidmatan seks dengan kadar RM100. Walaupun tidak fasih berbahasa Melayu atau Inggeris, namun mereka menggunakan isyarat jari selain menyebut perkataan ‘one hundred’ (satu ratus ringgit) sebagai modal untuk memikat wartawan yang hanya duduk di tangga premis berhampiran.

Namun, apabila ditanya sama ada dia sanggup ditempah untuk satu malam, gadis tinggi lampai dan memakai skirt pendek berwarna merah meletakkan harga RM300 kepada wartawan dan jurugambar. Kami yang berpura-pura enggan menerima khidmat seks itu kemudian dipujuk berulang kali oleh gadis terbabit sambil berulang kali menyebut ayat ‘so cheap! (sangat murah) berulang kali.

Selepas gagal memujuk wartawan melanggannya selama lebih lima minit, wanita terbabit beredar sebelum mendekati beberapa lelaki lain yang ‘mencuci’ mata di kawasan sama. Berdasarkan tinjauan, kebanyakannya pelacur terbabit berbekalkan beg tangan berisi kondom dan krim pelincir membawa pelanggan lelaki ke bilik sewa yang terletak di beberapa bangunan sekitar kawasan terbabit.

Selain itu, ada antara pelacur seksi terbabit boleh ditempah dan dibawa ke lokasi lain dengan kadar RM300 semalaman oleh pelanggan yang membawa kereta ke lokasi terbabit. Aktiviti maksiat itu semakin rancak dan meriah antara jam 10 malam hingga 3 pagi apabila kebanyakan pelanggan pusat hiburan berhampiran mula keluar selepas puas berhibur.

Pelacur terbabit itu dilihat keluar masuk bangunan tempat mereka mengadakan hubungan seks selang beberapa minit saja dan sebaik keluar dari bangunan itu mereka akan terus mencari pelanggan lain. Bagaimanapun, wartawan dan jurugambar terpaksa beredar dari kawasan terbabit selepas beberapa lelaki dipercayai ‘penjaga’ atau ‘bapa ayam’ mula tidak senang duduk sebelum menghalau kami dari kawasan berkenaan kira-kira jam 2 pagi.

Pihak berwajib perlu ambil perhatian, dan buat apa yang patut, supaya Malaysia sebuah negara umat Islam tidak disebut lagi negara pelacur. Dan jangan lupa ucap terima kasih kepada wartawan-wartawan myMetro kerana usaha mereka mendedahnya. (AK)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails