Monday, March 22, 2010

Pedulikan BBCBN. 1M-1 Israel Syabas Anwar. Bongkar Lagi!

Ada kala kawan, ada kala lawan.. mudah bongkar..

KUALA LUMPUR, 22 Mac — Kelab Penyokong-penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BBCBN) mahu merujuk Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim ke jawatankuasa mengenai hak dan keistimewaan Parlimen hari ini jika tidak menarik balik dan meminta maaf berhubung pendedahan beliau bahawa konsep 1 Malaysia diciplak dari slogan 1 Israel.


“Usul ini akan dibawa oleh kami, BBCBN... bagaimanapun kami hendak memberi Anwar peluang supaya tarik balik kenyataan yang dibuat di Dewan Rakyat (Rabu lalu).


“Jika beliau tidak berbuat demikian, kami akan meminta supaya Dewan merujuk Anwar ke jawatankuasa mengenai hak dan keistimewaan,” kata Timbalan Pengerusi BBCBN Datuk Bung Moktar Radin ketika dihubungi.


Usul itu dijangka dibawa selepas sesi soal jawab soalan lisan selesai, kira-kira pukul 11.30 pagi ini.


Kata beliau, usul itu akan dibawa oleh Ahli Parlimen Kota Belud dari BN, Datuk Abdul Rahman Dahlan.


Khamis lalu lalu Anwar yang juga Penasihat Parti Keadilan Rakyat menyifatkan saranan agar Parlimen menggantung beliau daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat berikutan pendedahan beliau slogan 1Malaysia dan 1Israel sebagai jenaka basi.


Kata beliau,”APCO Worldwide, sebuah firma perunding antarabangsa berpangkalan di Amerika Syarikat tidak seharusnya terbabit dalam sebarang urusan politik di negara ini.”


Bercakap pada sidang media selepas berucap di London School of Economics, Anwar yang sebelum ini ditohmah kononnya ejen Yahudi menyifatkan persamaan 1 Malaysia dan 1 Israel sebagai satu “kebetulan aneh”.


Ironinya, Umno yang mendabik dada sebagai juara Melayu dan memperjuangkan Islam khususnya dalam isu kalimah Allah, melantik APCO yang dipimpin sebahagian Yahudi berfahaman Zionis.


Anwar menyifatkan beban tanggungjawab bagi menerangkan peranan sebenar APCO terletak di bahu pimpinan Umno.


Semasa membahaskan titah Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat, Anwar telah memdedahkan hubung kait APCO dengan pemerintah Zionis Israel dan mempersoalkan bagaimana Perdana Menteri sanggup menggunakan khidmat syarikat tersebut untuk memperbaiki imej kerajaan.


Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan, APCO yang mempunyai pejabat di Malaysia menafikan syarikat tersebut terbabit dalam menasihati Najib berhubung gagasan 1 Malaysia.


Sementara itu, Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim mencadangkan agar disiasat oleh Jawatankuasa Khas Dewan Rakyat berhubung dakwaan beliau berbohong menggunakan nama Yang di-Pertuan Agong dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam rancangan 16 September.


Beliau berkata hanya Dewan Rakyat sahaja yang boleh menentukan kebenaran sebenar di mana Anwar harus menjawab semua pertuduhan sama ada beliau bercakap benar atau sebaliknya.


“Dewan Rakyat mesti bertindak menjalankan siasatan di bawah jawatankuasa istimewa dan jawatankuasa khas supaya fakta sebenarnya dapat diketahui,” katanya dipetik Bernama.


“Ini akan menjadi pengajaran kepada semua pemimpin supaya mereka tidak tunduk kepada kehendak berbohong atau pun memutarbelitkan fakta,” katanya.

Sementara itu sebentar tadi Dewan Rakyat kecoh apabila ketua pembangkang diminta menjelaskan kenyataannya di dalam dewan minggu lalu yang mengaitkan kerajaan dengan sebuah firma penasihat Israel.


Datuk Abdul Rahman Dahlan (BN - Kota Belud) bangun menyatakan perkara itu bawah perkara 37 (1) yang dibacakan sekali dengan perkara 36(12) peraturan mesyuarat. Katanya, beliau meminta Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan hal berkenaan ketika membahas usul menjunjung kasih Yang DiPertuan Agong pada 17 Mac lalu.


Abdul Rahman juga berkata, ahli parlimen Permatang Pauh dengan jelas menggunakan kenyataan yang memalukan dewan ini semasa membuat kenyataan tersebut. ,Tindakan itu bagaimanapun menerima bantahan daripada wakil-wakil pembangkang yang bertindak menghalang Kota Belud meneruskan hujahnya, menyebabkan perbahasan tertangguh hampir sejam.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Ini bukti UMNO mulai takut dengan pendedahan Anwar mengenai slogan 1Malaysia dan 1Israel. Bukan itu sahaja Anwar juga telah memdedahkan hubung kait APCO dengan pemerintah Zionis Israel dan mempersoalkan bagaimana Perdana Menteri sanggup menggunakan khidmat syarikat tersebut untuk memperbaiki imej kerajaan, sehingga membuka pejabatnya di Malaysia.


Syabas Anwar, jangn pedulikan salakan sumbang mereka, Bongkar lagi.


Lihat seterusnya..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails