Friday, March 26, 2010

Bantah Akhbar Sweden & Kuncu-kuncu Yang Hina Nabi..Demontrasi hari ini di depan kedutaan Sweden..

KIRA-KIRA 500 umat Islam berkumpul di depan kedutaan Sweden di ibu negara bagi menyatakan bantahan mereka terhadap tindakan tiga akhbar Sweden yang didakwa menghina Nabi Muhammad hari ini.

Sejurus selepas menunaikan solat Jumaat di masjid bersebelahan bangunan Tabung Haji di Jalan Tun Razak, mereka berarak di kedutaan tersebut, kira-kira 500 meter sahaja daripada tempat tersebut. Kumpulan tersebut diketuai Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hassan dan Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Jais Abdul Karim.

Di samping bertakbir dan berselawat, mereka melaungkan slogan anti-Sweden seperti “Biadap Sweden” dan “Jahanam Sweden”. Mereka juga membawa kain rentang dan poster bertulis “Kami kasih Nabi", “Jangan Hina Nabi Muhammad” dan "Kami berjuang untuk nabi kami".

Kelihatan kira-kira 40 anggota polis, termasuk Unit Simpanan Persekutuan (FRU) mengawal sekitar kawasan tersebut. Tiada sebarang insiden yang tidak diingini berlaku. Setibanya kumpulan itu ke kedutaan negara terbabit di Plaza OSK, Jalan Ampang kira-kira jam 2.15 petang, Nasrudin dan Jais kelihatan naik ke pejabat kedutaan tersebut di tingkat 8 untuk menyerahkan memorandum bantahan mereka.

Memorandum dua halaman itu - ditandatangani 19 NGO Islam - antaranya menuntut kerajaan Sweden mengambil tindakan tegas terhadap tiga akhbar terbabit yang didakwa menimbulkan kemarahan umat Islam di seluruh dunia. Selepas itu, pemimpin tersebut turun dan berucap kepada kumpulan penunjuk perasaan tersebut, sebelum disudahi dengan tindakan Nasrudin membakar bendera Sweden kira-kira jam 3.00 petang.

Sebelum ini, dilaporkan lakaran karikatur yang menggambarkan kepala Nabi Muhammad pada badan anjing - karya pelukis Sweden Lars Vilks - dikemukakan sebagai bahan pameran di sebuah pusat warisan budaya Sweden. Bagaimanapun, lakaran itu ditolak atas sebab-sebab keselamatan.

Namun, sebuah akhbar Sweden kemudian menyiarkannya bersama tulisan editorial yang mempertahankan kebebasan bersuara. Tiga lagi akhbar Sweden kemudiannya turut menyiarkan semula karikatur itu. Tindakan itu yang membawa kepada bantahan negara-negara Islam sehingga Vilks menerima beberapa ancaman bunuh.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Dilaporkan, ada seorang pemuda sedang bertugas disebuah supermarket di KL, tiba-tiba melihat seorang pelanggannya memakai baju lakaran karikatur yang menggambarkan kepala Nabi Muhammad pada badan anjing. "Kau pakai baju ini untuk menghina Nabi kami?" Katanya kepada lelaki itu. Mula-mula lembut.

"Ini hak kebebasan manusia?" Jawab lelaki itu.

".. Walaupun merampas hak kecintaan kami kepada Nabi kami?" Sergah pemuda itu memotong. "Biadap!!"

Berlakulah pergaduhan. Pemuda itu sanggup menanggung risiko, walau dibuang kerja, kerana mempertahankan aqidah sebagai seorang Islam. Memang penghina-penghina Nabi patut diajar. Memang patut diajar kalau anda jumpa orang yang menghina Nabi umat Islam. Awas orang yang memakai baju begitu.. (2MA)

Ada kaitan..
Dan lain-lain.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails