Sunday, February 14, 2010

Akhbar Norway Hina Islam, Di M'sia Tak Rasa Ke?

Sebahgian penunjuk perasaan menunaikan sembahyang Jumaat di Dataran Universiti, Oslo, kelmarin sebelum menyambung bantahan penerbitan karikatur Nabi Muhammad. - AP

OSLO 13 Feb. - Kira-kira 2,500 rakyat Norway beragama Islam, berarak di jalan-jalan dekat pusat bandar Oslo dalam satu tunjuk perasaan semalam bagi membantah tindakan sebuah akhbar Norway yang menerbitkan karikatur Nabi Muhammad SAW dengan menggambarkannya sebagai babi.

Penunjuk perasaan turut melaungkan 'Allahuakbar' selain mengibarkan sepanduk yang meminta akhbar harian Dagbladet diboikot.

Akhbar tersebut pada 3 Februari lalu menyiarkan sekeping gambar menunjukkan seorang lelaki sedang duduk di hadapan komputer dengan menggambarkan Nabi Muhammad sebagai babi.

Gambar tersebut turut disertakan dengan satu artikel yang mengatakan pengguna internet menyiarkan kenyataan menyakitkan hati tentang Islam dan Yahudi di halaman Facebook milik polis keselamatan Norway.

Ketua editor Dagbladet, Lars Helle memberitahu The Associated Press, dia tidak kesal kerana mencetak gambar yang menyinggung perasaan itu, malah mengalu-alukan tunjuk perasaan yang diadakan semalam.

"Ia adalah satu ujian untuk masyarakat Norway sama ada ia akan jadi satu bantahan aman atau sebaliknya," katanya lagi.

Ujar Helle, Dagbladet juga tidak menerima sebarang ancaman secara langsung sejak ia menerbitkan karikatur tersebut.

Katanya, seorang penggodam dari Turki telah mengakibatkan laman web akhbar tersebut terganggu selama dua jam pada malam Rabu lalu, namun dia tidak pasti adakah pencerobohan itu mempunyai kaitan dengan penyiaran karikatur berkenaan.

Penunjuk perasaan berkata, mereka mahu menunjukkan kepada media Norway bahawa umat Islam sangat-sangat tersinggung dengan penyebaran gambar seumpama itu.

Islam mengharamkan sebarang imej yang menggambarkan Nabi Muhammad walaupun ia memaparkan sisi baik baginda kerana bimbang ia boleh membawa kepada pemujaan. - AP

Komen Blog Ibnu Hasyim: Kita di Malaysia tak terhina ke?

3 comments:

ygbenor said...

Saya berada di Norway skrg. Memang benar perkara ni berlaku. tetapi kebanyakan rakyat tak bersetuju dgn akhbar tersebut yang mengapi api kes ini. Tetapi cuma media massa sehaja dan parti politik Frp yang berpesta.Demontrasi nya aman dan tak banyak kelihatan pihak polis tidak seperti di Msia

Ibnu Hasyim said...

T. kasih maklumat tuan.

dokpikiaq said...

dugaan...berdoalah kepada ALLAH mudah2han ALLAH memberi islam yg syumul kepada kita n mereka semua..amenn..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails