Friday, October 05, 2007

Peluang Berniaga Di Aceh (2)

Ladang sawit di Aceh 

Ibnu Hasyim Catatan Perjalanan/Santai.
BARU beberapa hari tersiar di laman web Tranungkite.Net (Peluang Berniaga Di Aceh tulisan awal Oktober) saya sudah menerima beberapa e-mail yang bertanyakan mengenai peluang berniaga di Aceh. Antaranya adalah dari sebuah syarikat di Jeddah yang membekal barangan makanan dan kegunaan harian di seluruh Arab Saudi, juga dari Hal Ehwal Pelajar sebuah universiti di Malaysia serta individu-individu yang telahpun mengusahakan industri kecil seperti pembuatan sos, kicap, tiram, cuka, rose atau lain-lainnya.

“Alhamdulillah, terima kasih atas respon anda!” Itu yang saya ucapkan pada mereka.
Kerepek balinjau Aceh.

Antara maklumat yang mereka mahu ialah mengenai:

i.Barangan industri makanan dari Aceh (ke Saudi atau lain-lain negara).
ii.Pengeksportan batu bara atau arang batu keluar dari Aceh.
iii.Modal dan keperluan untuk memulakan perniagaan di Aceh.

Maka saya pun membuat pertemuan dengan satu kumpulan peniaga-peniaga Aceh di Kuala Lumpur, dan perbincangannya berkisar sekitar perkara-perkara di atas.

“Sebelum sampai ke sasaran perbincangan, tuan-tuan kena tahu serba sedikit mengenai perkembangan politik terkini di Aceh.” Kata seorang bekas tentera GAM (Gerakan Aceh Merdeka) yang kini sedang berada luar dari negaranya bagi menerangkan peluang-peluang berniaga dan melabur di Aceh.

“Tuan-tuan kena tahu mengenai perjanjian persefahaman ‘MoU Helsinki’ yang ditandatangani pada 15 Ogos 2005 di luar negara (Helsinkei) antara GAM mewakili rakyat Aceh dengan pemerintah RI (Republik Indonesia). Persetujuan selepas tragedi Tsunami (25 Disember 2004) di mana kedua-dua pihak bersetuju meletak senjata, GAM menggugurkan tuntutan kemerdekaan dari RI dan rakyat akan menentukan nasib mereka melalui pilihan raya umum yang akan diadakan pada tahun 2009.

GAM akan berlawan melalui parti politik, dan jika menang, rakyat Aceh akan ‘menubuhkan kerajaan sendiri’, yakni lebih berkuasa lagi dalam berbagai bidang, termasuk perekonomian, seperti yang akan kita bincangkan..” Jelas beliau lagi.

Untuk lebih jelas lagi, anda boleh lihat MoU Helsinki Perkara 1.2.1 mengenai parti politik tempatan Aceh, Perkara 6.1 sub c mengenai peranan Komite Politik dan Keamanan Kesatuan Eropah atau Perkara 1.1.3 dan 1.2.2 berkait dengan logislatif di Aceh.

Pengurus sebuah syarikat perunding perniagaan dan pelaburan Malaysia-Aceh pula menambah, “Hari itu (tulisan lepas) saya telah sebutkan 10 perkara peluang berniaga di Aceh.. perkara ke 5nya (Import daging halal India-Aceh), telah selesai diMoU dengan seorang Islam pengusaha daging lembu halal dari India. Kini dia sedang menyumbangkan ‘sadaqah jariah’ kepada anak-anak yatim Aceh untuk menyambut puasa dan hari raya tahun ini. Al-hamdulillah!

Kalau dikhususkan kepada barangan industri makanan eksport Aceh keluar negara, maka saya pilih 9 perkara berikut dan yang ke 10 bahan mentah yang bukan makanan.

1.Pisang salai, kerepek pisang, kerepek ubi, dan keropok belinjau (melinjau). Setakat ini kerepek pisang yang dibawa masuk ke Malaysia di bawah harga RM10 sekilo (sampai di Malaysia – tiada jenama) bagi minimum order 1 tan. Ada juga pisang salai bermadu, yakni bersalut madu lebah.
2.Emping. Dibuat dari beras yang ditumbuk dan dikeringkan, dimakan dengan susu atau air panas.
3.Ikan kering. Pelbagai jenis ikan.
4.Madu lebah asli Indonesia.
5.Kopi Aceh.
6.Isi buah kelang-kaleng (buah enau) macam isi kelapa laut. Makanan basah.
7.Bahan mentah seperti kopra (kelapa kering) dan pinang.
8.Makanan laut seperti ikan kayu (basah), sirip ikan yu atau shark fine (dikeringkan untuk dibuat sup bagi restoran-restoren mewah) dan udang karang atau lopster (basah).
9.Sarang burung layang-layang (wallet).
10.Dan yang terakhir ini bukan makanan tetapi bahan mentah seperti batu bara dan minyak nilam atau minyak wangi (macam minyak attar yang belum diproses). Mengenai bahan bakar batubara, saya sedang mencari maklumat lanjut.

Dengan itu bagi menentukan modal dan keperluan berniaga di Aceh terletak kepada jenis barangan yang akan diniagakan. Contohnya kalau nak mula berniaga atau memasarkan kerepek pisang anda perlu beli 1 tan barangan [modal di bawah RM10,000 (RM10x1,000kg] dicampur dengan peralatan pembungkusan.

Bagi yang sudah ada kilang seperti pembuatan sos, kicap dan lain-lain itu, untuk melebarkan perniagaannya di Aceh lebih mudah lagi. Soal kelulusan pihak berkuasa tempatan dan lain-lain, insya Allah, beres! Apa-apa hal sila hubungi saya, Mansurdin: 0193489046 (no telefon KL) atau kawan saya Ibnu Hasyim.”

Demikian saya panjangkan perbincangan mengenai peluang-peluang berniaga di Aceh dalam Catatan Santai untuk kali ini. Bukan di Aceh sahaja, bahkan di mana-mana seperti Saudi Arabia, China, Dubai, Negara-negara bekas Soviet dan lain-lain jika ada peluang. Anda juga dijemput untuk berkongsi pengalaman dengan kami, sekurang-kurangnya sebagai motivasi niaga kita bersama. Insya Allah. 

Ibnu Hasyim.
e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com 
KL. 06-10-07

Lihat..
E-Buku IH-15: Aceh, Sebelum & Selepas Hasan Tiro'
E-Buku IH-15: Aceh, Sebelum & Selepas Hasan Tiro'

Thursday, October 04, 2007

Rahsia Kueh Bulan Diedar Pada 11 September..


Ibnu Hasyim CATATAN SANTAI:


BERITA Rakyat Semasa, adalah laman web PAS berbahasa Cina yang dilancarkan berserta pengedaran Kueh Bulan dan DVD. Soalnya mengapa pelancarannya diadakan pada 11 September 2007 baru lalu? Mengapa encik Hu Pang Chaw sebagai Pengerusi Kelab Penyokong PAS pilih tarikh yang sama dengan hari ranapnya Pusat Dagangan Dunia (WTC) di New York (11 September 2002)?

Lord Azaab menulis, ‘PAS telah memilih hari tersebut untuk mengambil langkah dengan memberi imej baru kepada parti terutamanya kepada orang-orang bukan Islam mengenai matlamat dan perjuangan mereka.’ (web Tranugkite Net Okto 02)

Ulasan saya..


Pertama. Bila diteliti.. dikatakan penyerang WTC itu adalah satu aliran gerakan Islam yang dianggap sesat, melampau dan disebut-sebut menjadi ancaman kepada dunia, di bawah pimpinan Osama Laden atau Al-Qaeda. Serangan tersebut telah mengorbankan ribuan nyawa orang awam. Kononnya gerakan itu secara keganasan, yang ditampilkan melalui kegiatan Al-Qaeda dan Taliban.

Seterusnya dikaitkan pula dengan Jamaah Islamiah (JI) di Indonesia, Abu Sayyab di Filipina, pengeboman keretapi di Eropah dan lain-lain yang sejenis dengannya. Gerakan yang kononnya menculik, menyembelih sambil bertakbir, dan mengugut orang awam seperti pekerja-pekerja, pemberita dan lain-lain. Apakah rahsia yang tersirat sebenarnya dibalik pemilihan tarikh tersebut? Apakah PAS juga menyahut seruan Al-Qaeda yang memperingati peristiwa tersebut tiap tahun?

Apakah untungnya PAS jika digambarkan seperti gerakan Al-Qaeda dalam suasana sekarang, apalagi terhadap orang yang baru menyokong PAS? Pada pengamatan saya, yang lepas-lepas PAS sentiasa mengelak daripada dikaitkan dengan kumpulan-kumpulan seperti Al-Qaeda dan Taliban, kerana PAS memilih perjuangan melalui peti undi bukan melalui senjata dan kekerasan. Apakah PAS yang sudah dikenali perjuangannya melalui demokrasi memilih ‘imej baru’ kepada kekerasan? Haus darah manusia? Atau PAS hanya bersetuju dengan robohnya rangkaian penindas?

Ataupun pemilihan tarikh tersebut boleh dianggap dan ditafsirkan sebaliknya? Supaya jangan berlaku begitu.


Kedua. Kalau mahu ditafsir sebaliknya, lebih baik kita pilih tarikh 13 Mei. Kerana 13 Mei 1969 terkenal dengan peristiwa pergaduhan perkauaman antara Cina dengan Melayu. Kita tidak mahu berlaku seperti itu, yang kita mahu berlaku sebaliknya.

Melihat kepada kenyataan ustaz Mujahid Haji Yusuf Rawa, ketua Lajnah Perpaduan Nasional PAS Pusat, “Tujuan utama Kelab Penyokong PAS itu ditubuhkan ialah untuk merobohkan tembuk-tembuk pemisah perkauman dan asabiah yang menjadi tabiat politik Malaysia..” , maka pemilihan tarikh tersebut adalah amat sesuai dipilih.

Apalagi bila Ustaz Mujahid menambah. “Supaya ada atau diwujudkan penjelas-penjelas Islam sebenar dari kalangan orang bukan Islam sendiri…”, maka ianya lebih mudah menerangkan Islam sebagai anti perkauman, dari menerangkan Islam melalui apa yang dianggap ‘keganasan’. Tapi tarikh 13 Mei itu sudah lepas agak lama.


Ketiga. Pembagian kueh-kueh bulan kepada orang ramai terutama kepada penyokong-penyokong PAS bukan Islam, walaupun kueh bulan itu pernah dijadikan upacara tradisional tahunan Bon Odori atau pesta hantu di kalangan kaum Cina. Kalau kueh bulan dipilih sempena nama ‘bulan’ sebagai lambang PAS, samakah dengan jalur gemilang sebagai lambang kerajaan Malaysia yang dibuat dalam bentuk kek?

Ada laman-laman web yang memuatkan gambar orang makan dan memamah kek jalur gemilang, sama seperti musuh-musuh negara meratah atau memamah Negara Malaysia.. Apakah hal ini juga berlaku pada PAS yang akan diratah, juga dimamah oleh orang bukan Islam di Malaysia? Bagai menepuk air didulang!


Keempat. Ada yang menganggap pemilihan tarikh 11 September dan pembahagian kueh bulan kepada orang ramai itu adalah sebagai gimik atau kempen politik. Kalau betul begitu, maka tulisan ini juga adalah kesinambungan darinya...

Wallahu ‘aklam.


Catatan santai: ibnuhasyim. blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com) KL. 04-10-2007.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails