Saturday, September 19, 2009

Selamat Hari Raya Aidil Fitri.. dari Ibnu Hasyim.


Kepada Pelayar blog Ibnu Hasyim...
Selamat Hari Raya..
sesudah puasa dari puasan
sesudah raya dari rayan..
Hang tanya apa tu rayan?
Aku kata... itulah khayal dari nyata..
tiada nyata kalau tiada khayal
tiada khayal kalau tiada nyata.
yang penting ada fakta..
dan ada..
Oh..
Maaf Zahir Batin..
silap salah..
atur langkah..
manis masam pahit masin
dari ibnu hasyim..

Saya Ke Iran: Apa Istemewa & Manfaat Revolusinya Masakini?


CATATAN SANTAI IBNU HASYIM

SAYA akan ke Iran beberapa hari selepas raya ini? Termasuk ke beberapa negara bersempadanan, kalau ada ruang.

Iran bersempadan dengan Azerbaijan berjarak 432 km dan Armenia 35 km di barat laut. Laut Kaspian di utara, Turkmenistan 992 km, di timur laut. Pakistan 909 km dan Afghanistan 936 km di timur. Turki 499 km dan Irak 1.458 km di barat. Akhirnya Teluk Parsi dan Telok Oman di selatan. Luas tanah total adalah 1,648, 000 km², darat: 1,636,000 km², perairan: 12,000 km². Begitu kira-kira.

Pada saya apa yang menarik ialah mengenai revolusinya. Hal ini mengingatkan saya ketika bergolaknya suara kebangkitan Islam rakyat Iran kira-kira 30 tahun lalu. Saudara Anwar Ibrahim, sekarang Datuk Seri, ketika itu sebagai Presiden ABIM yang baru pulang dari Iran berceramah di dewan MPI (Maktab Perguruan Islam) Petaling Jaya, membangkitkan semangat revolusi Iran tersebut. Saya masih ingat, ceramahnya disambut dengan teriakan 'Allahu Akbar'. Gambar-gambar Ayatullah Ruhullah Khomeni mulai disebarkan. Sehingga di motosikal-motosikal yang bergerak di KL pun ditampal gambar pemimpin revolusi Iran itu.

Kini ada yang bertanya, apakah 'kemerdekaan, kebebasan, dan impian terbentuknya Republik Islam' itu sudah wajud sekarang ini setelah 30 tahun berlalu? Pada saya jika kita jengok dan tengok balik sejarah revolusi itu dari sudut politik, Ayatullah Khomeini sejak awal lagi sudah menerapkan sistem demokrasi dalam revolusinya. Beliau pancang dan tancapkan suara rakyat di atas tapak sistem pemerintahannya. Beliau serahkan keputusan selanjutnya kepada rakyat Iran melalui referendum pilihan raya.

Beliau menggunakan istilah 'republik' dalam sistem pemerintahan Islam Iran. Hasilnya menunjukkan bahawa 98.2% memilih Republik Islam Iran sebagai sistem pemerintahan. Inovasi Khomeini tersebut disambut baik oleh masyarakat Iran yang majoriti Muslim itu. Iran juga termasuk sebuah negara yang berbilang suku dan agama. Etnik majoriti ialah etnik Parsi 51%, 70% darinya keturunan Arya. Bertutur bahasa Iran. Kumpulan minoriti ialah Azeri 24%, Gilaki & Mazandarani 8%, Kurdi 7%, Arab 3%, Baluchi 2%, Lur 2%, Turkmen 2%, dan juga suku-suku lain 1%.

Penutur bahasa Iran sebanyak 40 juta di Iran, dan jumlah keseluruhannya merangkumi negara-negara lain adalah 150-200 juta. Penduduk Iran pada tahun 2006 ialah 70 juta. Sebanyak dua pertiga jumlah penduduknya di bawah umur 30 tahun dan persen penduduk yang celek huruf 86%. Kebanyakan penduduk Iran adalah Muslim di mana 90% Syiah dan 8% Sunnah. 2% lagi adalah penganut agamaBaha'i, Mandea, Hindu, Zoroastrianisma, Yahudi, dan Kristian. Kecuali Baha'i, lain semuanya diakui oleh pemerintah Iran dan turut mempunyai perwakilan di parlimen.

Khomeini sedar bahawa sebuah sistem tidak akan berjalan tanpa direstui rakyatnya. Seperti juga Pemimpin Tertinggi Revolusi Islam Iran pada masa ini, Ayatollah Al-Udzma Sayid Ali Khamenei yang panggilan akrabnya Rahbar. Antara kenyataannya menyebutkan bahawa salah satu kejayaan besar Revolusi Islam Iran adalah boleh menyatukan demkorasi dengan agama. Demokrasi sama sekali tidak bertentangan dengan agama. Pasca Revolusi Islam Iran, masyarakat agama negara itu sepakat memilih Islam sebagai landasan sistem pemerintahan.

Sistem Republik Islam Iran menerapkan 4 Pilihan Raya Umum.
Pertama
Memilh Ahli Dewan Kepemimpinan atau 'Majles-e Khebregan-e Rahbari',
Kedua
Ahli Parlimen atau 'Majles-e Shura-e Islami',
Ketiga
Presiden, dan
Keempat
Dewan Datuk Bandar.

Ahli Dewan Kepemimpinan berfungsi untuk memilih Pemimpin Tertinggi Revolusi Islam Iran atau Rahbar, yang juga diistilahkan dengan Wali Faqih. Ahli Dewan Kepemimpinan yang dipilih rakyat itu, mengawasi tugas Wali Faqih. Sementara Dewan Datuk Bandar pula memilih Datuk Bandar. Begitulah demokratiknya Iran menurut Islam. Diwujudkan juga majlis atau Dewan Pengawal Revolusi. Ia merupakan sebuah lembaga yang semestinya ada dalam sesebuah pemerintahan seperti Mahkamah Perlembagaan. Majlis ini berperanan bagi menolak keputusan yang bertentangan dengan amanat rakyat Iran.

Mengenai Jabatan Wali Faqih... Wali ertinya pemimpin. Faqih bererti ulama yang pakar dalam ilmu fiqh. Jadi Wali Faqih sebagai kepimpinan ulama pakar. Sepeninggal Khomeini, jabatan Wali Faqih tersebut dijabat oleh Ayatollah Al-Udzma Sayid Ali Khamenei, hingga kini. Mengingat rakyat Iran memilih Islam sebagai sistem pemerintahan di negeri itu, jabatan tertinggi Wali Faqih dalam sistem pemerintahannya itu memang tepat. Apalagi bila peranan Wali Faqih tersebut dipantau oleh Ahli Dewan Kepemimpinan yang seluruh anggotanya dipilih oleh rakyat.

Maka Wali Faqih tidak dapat menggunakan kuasa sewenang-wenang tanpa koridor yang jelas. Tetapi ada kalangan menyebutkan partai-partai non-Islam yang berpandangan liberal dan marxisme dilarang di Iran. Bahkan, berbagai kelompok yang pernah berperanan penting dalam revolusi, seperti Kekuatan Nasional Agama dan Gerakan Pembebasan, justru tersingkir dari arena politik pilihan raya.

Contohnya Ebrahim Yazdi, yang dikatakan kerap menentang kerajaan, katanya “Demokrasi akan menang dalam masyarakat di mana ‘ikan besar tidak memakan ikan kecil’. Berbeda dengan Rejim Shah (pemerintah yang digulingkan dulu di mana kekuasaan hanya pada satu orang), kini banyak kelompok di arena politik Iran yang sama-sama berkuasa, tetapi tidak cukup kuat saling menendang.”

Menangani masalah tersebut, maka perlu disedari bahawa Republik Islam Iran dibangunkan atas sokongan majoriti rakyat. Jadi, Ibarahim Yazdi dan kelompok-kelompok lainnya tidak dapat memaksakan pendapat mereka untuk mengubah sistem pemerintahan Islam Iran yang disepakati dengan 98.2% suara. Itulah kebijaksanaan pemerintah Islam Iran menyesuaikan dengan amanat rakyat majoriti yang memilih Islam sebagai sistem pemerintahan.

Walaupun begitu kelompok-kelompok bukan Islam juga mendapat hadiah kursi di parlimen, tandanya Islam memberi keadilan kepada semua rakyat tidak kira kaum dan agama. Inilah yang dikhawatirkan Barat, bahawa Islam mampu menjadi alternatif dalam sistem pemerintahan di dunia, menggantikan sistem mereka yang mula parah sesudah lumpuhnya komunis ditempat lahirnya sendiri.

Selepas 30 tahun revolusi, terbukti Iran mampu menghasilkan teknologi nuklier untuk keamanan walaupun cuba difitnah oleh AS dan kuncu-kuncunya. Bahkan berhasil meluncurkan satelit Omid pula... Bagaimana pula kalau di Malaysia, mampukah PAS mendominasi kebangkaitan rakyat dan membawanya ke arah Islam?

Tidak ada yang mustahil, kerana 50 tahun dulu PAS tidak pernah mimpi bahawa ada orang bukan Islam boleh menyokong dan memberi kemenangan kepada PAS dalam pilihan raya di kawasan yang majoriti oleh bukan Islam. Tetapi hal ini sudah berlaku sekarang.

Catatan Santai Ibnu Hasyim
e-mail: ibnuhasyim@gmail.com
Sept19, 2009

DNA Nordin Terbukti: Polis Temui Surat Wasiat.. Teruskan Perjuangan.


DNA Noordin Terbukti, Polisi Temukan Surat Wasiat

Hasil pengujian DNA itu disampaikan Kepala Polri seusai bertemu Presiden Susilo Bambang Yudhoyono di Istana Negara, Jakarta, Jumat (18/9).

Berdasarkan hasil pengujian DNA dan identifikasi sidik jari tersebut, Kepala Polri menegaskan tak ada lagi keraguan bahwa pelaku teror yang terbunuh di Solo, Jawa Tengah, Kamis lalu, adalah Noordin.

Meskipun pengujian DNA sudah selesai, Kepala Polri mengatakan, jenazah Noordin tak akan segera diberikan kepada keluarganya untuk dipulangkan ke Malaysia. Hal itu karena masih ada pengembangan yang perlu dilakukan Polri.

”Tidak bisa keluarga mengambil sekarang. Kami sudah berkoordinasi dengan duta besar dan Departemen Luar Negeri. Masih ada beberapa hal yang akan kami dalami dari dokumen dan lain-lain,” ujarnya.

Menurut Kepala Polri, terdapat informasi penting dalam dokumen-dokumen yang ditemukan bersama dilumpuhkannya Noordin. ”Ada sesuatu yang prinsipiil, saya tidak akan berikan dulu. Ada dokumen-dokumen yang saya dapat yang tentu akan kami lihat mengenai pengembangan ada link-link lain, di wilayah lain. Itu yang penting,” katanya.

Surat wasiat

Sementara itu, tim satuan tugas antiteror Polri menemukan tiga surat wasiat asli dari tiga terpidana mati bom Bali 2002 di dalam tas ransel laptop milik Noordin. Meskipun buronan itu telah tewas, polisi tetap melanjutkan operasi perburuan anggota jaringan Noordin pascapenyergapan di Solo. Polisi meyakini masih banyak anggota jaringannya yang akan melanjutkan agenda Noordin di Indonesia.

Indikasi bahwa ancaman teror belum akan berhenti sekalipun Noordin mati adalah ditemukannya surat wasiat di dalam tas ransel laptop berwarna hitam milik Noordin. Ransel itu tergantung di punggung Noordin saat ia ditemukan tewas di kamar mandi di rumah kontrakan Susilo di Kampung Kepuhsari, Kelurahan Mojosongo, Solo. Ketiga surat wasiat itu ditulis Muklas, Imam Samudra, dan Amrozi sebelum dieksekusi mati pada 2008.

Isi surat wasiat secara garis besar berisi pesan kepada pengikutnya untuk melanjutkan agenda teror yang menurut mereka merupakan bentuk perjuangan. Polisi sejauh ini tengah menyelidiki bagaimana ketiga surat tersebut bisa sampai di tangan Noordin. Noordin sendiri diperkirakan telah berada di Solo sekitar satu bulan. Dalam penyergapan di rumah itu, Noordin merupakan sasaran yang tewas pertama kali, yaitu Kamis sekitar pukul 02.30. Sasaran lain yang tewas adalah Susilo, Bagus Budi Pranoto alias Urwah, dan Ario Sudarso (perakit bom).

Dari sejumlah tempat pelarian Noordin selama ini (sejak 2002), Solo ternyata merupakan lokasi persembunyian yang paling sering disinggahi Noordin. Hal itu berdasarkan pengakuan para pengikut Noordin yang diperiksa polisi. Tim satuan tugas antiteror Polri juga setidaknya sudah tiga kali mencium jejak Noordin di Solo, yakni tahun 2004, 2005, dan 2009. Namun, selama ini Noordin selalu berhasil lolos.

Sementara itu, penyergapan oleh polisi di rumah Susilo mengundang tanggapan dari Pondok Pesantren Al-Kahfi, Surakarta, tempat dia bekerja. Kepada pers, Kamis petang, Ketua Yayasan Al-Kahfi Surakarta yang membawahi Pondok Pesantren Al-Kahfi, Sunoto Akhmad, mengakui Susilo adalah salah satu pengasuh ponpes.

”Saya benar-benar kaget ketika dikabari ada tembak-menembak di rumah Susilo. Kami tidak mengerti apa yang terjadi di sana,” ujar Sunoto yang didampingi Bhudi Kuswanto dari Tim Pengacara Muslim.

Dalam keterangan pers yang dibagikan kepada wartawan disebutkan, Susilo masuk ponpes tersebut tahun 2002 dan diterima di madrasah aliyah ponpes itu. Ia lulus tahun 2005. Setelah itu, Susilo mengabdi di ponpes dengan menjadi pengasuh anak- anak dan juga ustaz. Sejak tahun 2008 hingga kini ia ditugaskan mengelola ternak sapi milik ponpes tersebut.

Bhudi Kuswanto juga menyatakan, penjelasan ponpes itu untuk meluruskan pemberitaan beberapa media, yang dinilai merugikan ponpes karena mengaitkan ponpes tersebut dengan teroris.(kmp) www.suaramedia.com (AK)

Hukum Jinayat Aceh: Tiada Alasan Bagi Yang Tahu. -Wakil Gubernur.

Pansus hukum acara jinayat, Kamis (17/9) menyeleraskan beberapa pasal tentang hukuman rajam bagi para penzina. Ketua pansus. Bahrom M Rasyid (dua kiri), Burhanuddin SH, Bustanul Arifin, beserta anggota pansus membahas pasal dimaksud. Dalam pertemuan itu, hadir beberapa ulama dan salah seorang diantara mereka adalah, Prof Dr Tgk H Al-Yasa' Abubakar. SERAMBI/YUSWARDIBANDA ACEH -

Hukum Sebat menurut Islam: Mendidik buka mendera.. dilaksanakan depan khalayak ramai, walaupun kesan fizikalnya tidak seberapa.. Itulah hebatnya Islam.

SerambiNews: Prosedur Hukum Jinayat Hampir Sama dengan KUHAP

BANDA ACEH Sept 19 2000: PENUNTUTAN terhadap pelanggar Qanun Jinayat atau pelaksanaan Hukum Acara Jinayat hampir sama prosedurnya dengan penuntutan terhadap pelaku yang melanggar pasal-pasal dalam Kitab Undang-Undang Hukum Pidana (KUHP). Dengan demikian, tak perlu ada kekhawatiran berlebihan dalam penegakan hukum jinayat di Aceh, karena prinsipnya hampir sama dengan yang diatur di dalam Kitab Undang-Undang Hukum Acara Pidana (KUHAP).

Hal itu diutarakan anggota Pansus DPR Aceh mengenai Qanun Hukum Jinayat, Burhanuddin SH, menjawab Serambi, Kamis (17/9), saat dimintai penjelasannya tentang tata cara penuntutan terhadap pelanggar Qanun Aceh tentang Hukum Jinayat. Menurutnya, tuntutan terhadap pelanggar jinayat diawali dengan membuat laporan kejadian oleh petugas pengawas syariat/wilayatul hisbah (WH) atau polisi, kemudian diserahkan kepada jaksa penuntut umum (JPU).

“Pihak jaksalah yang membuat surat dakwaan dan mempelajari berkas laporan yang disampaikan polisi. Kalau belum lengkap, maka akan dikembalikan kepada polisi. Nah, sampai di sini, bukankah prosedurnya sama dengan yang dipraktikkan di dalam KUHAP?” tukas Burhanuddin. Ketua Komisi F DPRA yang membidangi Pendidikan dan Syariat Islam itu menambahkan, isi surat dakwaan yang dibuat penyidik, antara lain, memuat uraian peristiwa, tanggal, bulan, dan tahun perbuatan, serta pasal jarimah (hudud) yang dilanggar.

Setelah semua berkas lengkap, barulah diserahkan ke Makamah Syar’iyah (MS). Ini sama halnya dengan menyerahkan berkas pelanggaran KUHP kepada panitera Pengadilan Negeri (PN). Dalam proses peradilan, kata Burhanuddin lebih lanjut, diperlukan saksi. Untuk kasus zina, yang ancaman hukumannya rajam sampai mati bagi yang sudah menikah, maka pihak penuntut (jaksa) harus mampu menghadirkan empat orang saksi yang bisa berlaku adil, jujur, dan baik kredibilitasnya.

Boleh ada pembela
Burhanuddin mengingatkan bahwa terdakwa yang didakwa melakukan zina diperbolehkan menyiapkan pembela (penasihat hukum) untuk membela perkaranya. Khusus terdakwa yang telah divonis MS dengan hukuman rajam sampai mati, dan ia merasa hukuman itu tidak adil, maka yang bersangkutan bisa mengajukan banding dan peninjauam kembali (PK) kepada Mahkamah Agung (MA).

Begitu juga jaksa, jika merasa tuntutannya tidak dikabulkan majelis hakim MS, maka ia bisa melakukan banding atau PK. Setelah PK diajukan, tapi masa hukumannya tetap sama, maka yang akan melaksanakan eksekusinya adalah jaksa. Apakah eksekusi perkara zina dilakukan di tempat tertutup atau terbuka, seperti halnya pelaksanaan uqubat (hukuman) cambuk untuk terpidana kasus khalwat, khamar, atau maisir? Menurut Burhanuddin SH, tentang tempat eksekusi untuk terpidana zina itu menjadi kewenangan jaksa menetapkannya.

Sementara itu, Wakil Gubernur (Wagub) Aceh, Muhammad Nazar, kembali mengingatkan bahwa setelah kedua qanun tersebut disahkan DPRA pada Rabu, 16 September lalu, maka perlu disosialisasikan secara optimal kepada seluruh lapisan masyarakat Aceh. “Supaya qanun ini diketahui secara luas oleh masyarakat Aceh,” ujar Wagub. Menurut Wagub, mereka yang sudah mengetahui hukum jinayat itu secara benar, maka tidak ada alasan lagi baginya untuk berdalih tidak tahu ancaman hukuman yang akan dijatuhkan kepadanya bila sekali waktu melanggar Qanun Hukum Jinayat. (AK)

Sila lihat tulisan lalu tentang Aceh oleh Ibnu Hasyim...
  • Dan banyak lagi... kisah catatan perjalanan ke Indonesia, Filipina, Thailand, Kemboja, Laos, Vietnam, China dll. Ikuti terus catatan perjalanan...

Friday, September 18, 2009

TPM ke2 Sabah Serawak.. Wajar -Dr Jeffry.


SHAH ALAM - Sabah dan Sarawak wajar memiliki Timbalan Perdana Menteri (TPM) kedua kerana kedua-dua negeri itu adalah satu pertiga dari Malaysia. Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Dr Jeffry Kitingan berkata, jawatan itu perlu diwujudkan memandangkan Sabah dan Sarawak bersama-sama membentuk Persekutuan Malaysia.

Menurutnya, ramai masyarakat keliru dengan fakta sejarah kedua-dua negeri itu. Ada mengandaikan Sabah dan Sarawak menyertai Malaya untuk membentuk Malaysia tetapi fakta sebenarnya Sabah, Sarawak dan Singapura bersama-sama membentuk Malaysia.

“Dalam situasi mewujudkan TPM kedua, kita sangat menyokong kerana Sabah, Sarawak dan Singapura adalah rakan kongsi menubuhkan Malaysia.. Ini bermakna, jawatan itu perlu ada sebab kita berkongsi dalam penubuhan Malaysia.. Selama 45 tahun pembentukan Malaysia, jawatan Perdana Menteri datang dari Semenanjung, untuk itu saya melihat sekurang-kurangnya jawatan TPM kali ini diberikan kepada majoriti masyarakat yang tinggal di Sabah dan Sarawak,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Guan Eng mencadangkan diwujudkan jawatan TPM kedua khusus untuk pemimpin Sabah dan Sarawak. Ketua Menteri Pulau Pinang itu memberi alasan, saiz kedua-dua negeri tersebut yang jauh lebih besar berbanding Semenanjung mewajarkan pembahagian yang lebih besar untuk pemimpin dan rakyat dua negeri berkenaan dalam pembahagian kuasa di peringkat Pusat.

Mengulas kedudukan TPM, Tan Sri Muhyiddin Yassin sekiranya jawatan TPM kedua diterima, Jeffry berkata, kedudukan Muhyiddin tidak tergugat. “Masing-masing ada tugas dan tanggungjawab yang perlu diselesaikan. Misalnya, Muhyiddin memfokuskan tugas hanya pada Semenanjung sahaja manakala TPM kedua memberi tumpuan pada Sabah dan Sarawak,” katanya yang menggesa jawatan TPM kedua itu diwujudkan segera untuk penggal akan datang.

Sementara itu, Naib Presiden PKR Mustaffa Kamil Ayup berkata, cadangan yang dikemukakan itu adalah kesinambungan cadangan yang pernah diketengahkan lima tahun yang lalu oleh PKR. “Saya kira wajar TPM kedua diwujudkan dan dipertimbangkan segera sebab keadaan pembangunan dan pembelaan serta elemen-elemen lain ke atas rakyat Sabah dan Sarawak dilihat terkebelakang berbanding negeri lain,” katanya.

Beliau berkata, Sabah dan Sarawak seolah-olah diabaikan Kerajaan Pusat dalam segenap perkara. “Kita dapat merasakan, mereka tidak akan menerima cadangan yang dikemukakan itu dengan pelbagai alasan yang diberikan.. Namun, jika PR berjaya ambil alih Kerajaan Persekutuan kelak, kita akan mempertimbangkan idea itu dengan cukup serius kerana PR amat menitikberatkan kepentingan rakyat,” katanya. (AK)

Sah Noordin M.Top Al-Qaidah A/Tenggara Terkorban.
Baku Hantam, Noordin M Top Dipastikan Tewas

JAKARTA (SuaraMedia News) Jenderal Polisi Bambang Hendarso Danuri memastikan bahwa satu dari empat yang tewas dalam penggrebekan di Solo adalah Noordin Mohammad Top, gembong teroris yang selama ini dicari. Kepastian tersebut disampaikan Kapolri dalam konferensi pers di Mabes Polri hari Kamis.

Kapolri, Jenderal Polisi Bambang Hendarso Danuri mengatakan kepastian tewasnya gembong teroris nomor wahid ini diperoleh setelah pusat kedokteran dan kesehatan Polri melakukan pemeriksaan sidik jari.

Kapolri: "Dari sidik jari yang dikirim dari (police Diraja Malaysia) yang minimal 11 titik kesamaan kiri dan kanan dari pemeriksaan sidik jari ini 14 titik kesamaan yang bisa dipertanggung jawabkan secara yuridis formal, identik dengan DPO yang 9 tahun kita jadikan target untuk kita tangkap. Dia adalah Noordin M.Top"

Menurut Kapolri polisi juga telah melakukan tes DNA terhadap Noordin namun hal itu hanya untuk melengkapi .

Selain Noordin M. Top, tim Detasemen Khusus 88 anti teror Mabes Polri juga berhasil menewaskan Bagus Budi Pranoto alias urwah seorang ahli pembuat bom. Selain terlibat dalam peledakan bom di hotel JW Marriot dan Ritz Carlton Jakarta beberapa waktu lalu, Bagus juga merupakan pelaku peledakan di depan Kedubes Australia pada tahun 2004.

Hadi susilo dan Murid Dr Azhari dalam merakit bom yaitu Aryo Sudarso juga tewas dalam penggrebekan yang dilakukan sejak tanggal 16 september malam. Dalam penggerebekan itu polisi menemukan dua buah laptop, dokumen-dokumen dan 200 kilo bahan peledak serta senjata M16 lengkap dengan amunisinya.

Kapolri Bambang Hendarso Danuri menjelaskan informasi keberadaan mereka di sebuah rumah di kampung Kepohsari, Mojosongo, Solo itu didapatkan dari 2 tersangka teroris yang berhasil ditangkap pada Rabu siang.

Berdasarkan dokumen yang disita polisi kata kapolri terungkap bahwa Noordin M.Top merupakan Tanzim qoid Al-Qaidah di Asia Tenggara. Begitu juga Sahrir dan Saefudin Zuhri yang kini masih DPO. Sedangkan Ibrahim alias boim , teroris yang tewas di Temangung beberapa waktu lalu merupakan pejabat strategis Al-qaidah untuk wilayah Asia Tenggara.

Kapolri: "Noordin M.Top kedudukannya sebagai Qoid Tanzim Al-qaida di Asia tenggara, termasuk Sahrir dan Saefudin zuhri dan untuk Boim mungkin ada yang berfikir hanya sekedar florist tidak benar demikian. Dia juga pejabat strategis dari tanzim Qoid Al-qaida wilayah Asia Tenggara."

Pengamat pertahanan dan intelijen Wawan Purwanto mengatakan tewasnya Noordin M.Top akan memperlemah jaringan teroris kelompok Noordin. walaupun demikian polri harus tetap Show Allwaspada karena mereka akan memilih pimpinan yang baru serta merekrut anggota yang baru. Polisi kata Wawan juga harus segera dapat menghentikan adanya pendanaan dari luar negeri untuk peledakan di Indonesia.

Wawan: "Mereka ada suatu link dan link ini yang harus diputus rantainya karena penggerekan organisasi tanpa pendanaan kan tidak bisa jalan."

Sementara itu, Juru bicara keluarga Noordin M.Top di Malaysia, Badaruddin Ismail melalui pesan pendeknya kepada Seluru Media Media menyatakan pihak keluarga sudah mengetahui soal tewasnya Noordin, dan rencananya keluarga Noordin akan datang ke Indonesia dalam waktu dekat untuk mengambil jenazah Noordin.(vwv) www.suaramedia.com

Click Video

Sila lihat kaitan..

Thursday, September 17, 2009

Deplu Tunggu Pemberitahuan Resmi Tewasnya Noordin M Top
Kamis, 17 September 2009 | 16:41 WIB

JAKARTA, KOMPAS.com — Kendati Kepala Polisi RI Jenderal Pol Bambang Hendarso Danuri telah memastikan bahwa salah satu dari empat korban tewas dalam penyergapan Detasemen Khusus 88 Mabes Polri adalah gembong teroris Noordin M Top, Departemen Luar Negeri tampaknya tidak akan tergesa-gesa menyampaikan hal ini kepada Menteri Luar Negeri Malaysia Anifah Aman, yang pada hari Kamis (17/9) ini berkunjung ke Indonesia.

Noordin M Top adalah warga negara Malaysia yang secara ilegal masuk ke wilayah Indonesia. "Kita tunggu pemberitahuan resmi dulu dari Polri," kata Juru Bicara Deplu Teuku Faizasyah kepada Kompas.com.

Kapolri, kepada para wartawan di Mabes Polri, mengatakan, "Berdasarkan sidik jari, terdapat kesamaan pada 14 titik, baik jari kiri maupun jari kanan identik dengan DPO yang sembilan tahun lalu kita jadikan target untuk kita tangkap. Dan dia adalah Noordin M Top."(AK)

Hibur, Hibur Sikit...19 -Sholat Raya Di China, Rusia, Korea & London.


Umat Islam China mendengar khutbah Aidil Fitri


suasana di Beijing selepas solat raya

Solat raya di Southfield, London pada tahun 1922 (wallahualam). Kelihatan para muslimah turut bersolat walaupun tidak menutup aurat dengan sempurna. Klik sini..
Eid Prayers in Southfields, London. (1922).


London 1Eid - Eid ul Fitr 2007 Part1- Greenford - (1eid.net)Ramadhan dan Aidil Fitri di Moscow, Russia


Solat raya di Korea

SILA ziarahi.. Hibur Hibur Sikit..

Album I

Album II

Serbuan Polis Indonesia: Nordin Mat Top Terbunuh?

Bukan berita Nordin Mat Top. Tetapi, ini warga Indonesia yang bekerja di negara ini sudah mula bercuti untuk pulang ke kampung halaman masing-masing sempena menyambut kedatangan Aidilfitri, ketika tinjauan fotoBERNAMA ke Jeti Pelabuhan Klang, hari ini. Kelihatan warga Indonesia memenuhi kaunter tiket di jeti itu seawal pagi untuk pulang ke kampung masing-masing.--fotoBERNAMA

Khamis September 17, 2009: 4 suspek pengganas terbunuh dalam serbuan di Jawa Tengah

JAKARTA: Empat orang dipercayai pengganas terbunuh manakala tiga lagi diberkas dalam satu serbuan polis di tengah Indonesia, awal pagi Khamis. Menurut jurucakap polis negara itu, Mejar Jeneral Nanan Sukarna, tujuh orang dipercayai anggota militan telah dikesan di pinggir bandar Solo, Jawa Tengah, lewat malam Rabu.

Katanya, empat suspek tersebut terbunuh dalam kejadian tembak-menembak dan letupan pada awal pagi Khamis di sebuah kampung yang menjadi tempat persembunyian suspek sementara tiga yang lain berjaya ditangkap. Pegawai anti pengganas berkata, mereka yang terbunuh termasuk pembuat bom yang dikehendaki kerana mempunyai kaitan dengan kejadian letupan bom di dua hotel mewah di Jakarta Julai lalu.

Pegawai tersebut yang enggan dinamakan berkata, kejadian pada Khamis itu kemungkinan letupan bom berani mati.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Diberitakan, mereka yang terbunuh termasuk pembuat bom yang dikehendaki kerana mempunyai kaitan dengan kejadian letupan bom di dua hotel mewah di Jakarta Julai lalu. Apakah yang dimaksudkan itu Nordin Mat Top? (Pelbagai sumber)

Erti Hari Raya.. K/Penerangan Sambut Dengan Maksiat

Walaupun ini bukan budaya Malaysia, tapi sudah merayap ke sini..

Bold

حَدِيثُ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا : أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَامَ يَوْمَ الْفِطْرِ فَصَلَّى فَبَدَأَ بِالصَّلاةِ قَبْلَ الْخُطْبَةِ ثُمَّ خَطَبَ النَّاسَ فَلَمَّا فَرَغَ نَبِيُّ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ نَزَلَ وَأَتَى النِّسَاءَ فَذَكَّرَهُنَّ وَهُوَ يَتَوَكَّأُ عَلَى يَدِ بِلالٍ وَبِلالٌ بَاسِطٌ ثَوْبَهُ يُلْقِينَ النِّسَاءُ صَدَقَةً

Diriwayatkan daripada Jabir bin Abdullah r.a katanya..

Sesungguhnya Nabi SAW berdiri mendirikan sembahyang pada Hari Raya Fitrah. Baginda memulakannya dengan sembahyang sebelum berkhutbah. Sesudah itu barulah baginda mulai berkhutbah kepada orang ramai. Apabila selesai Nabi SAW turun dan menghampiri kaum wanita. Baginda memberi peringatan kepada mereka, sambil bertumpang pada tangan Bilal. Bilal membentangkan pakaiannya dan para wanita mulai memberi sedekah *

Riwayat Bukhari dan Muslim.

حَدِيثُ أُمِّ عَطِيَّةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا قَالَتْ : أَمَرَنَا تَعْنِي النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنْ نُخْرِجَ فِي الْعِيدَيْنِ الْعَوَاتِقَ وَذَوَاتِ الْخُدُورِ وَأَمَرَ الْحُيَّضَ أَنْ يَعْتَزِلْنَ مُصَلَّى الْمُسْلِمِينَ *

Diriwayatkan daripada Ummu Atiyyah RA katanya..

Kami telah diperintahkan oleh Nabi SAW supaya keluar pada Hari Raya. Begitu juga kanak-kanak perempuan yang telah baligh, gadis-gadis pingitan dan diperintahkan juga wanita-wanita yang sedang haid supaya keluar pada Hari Raya serta diperintahkan agar mengasingkan mereka dari tempat sembahyang kaum Muslimin *

Riwayat Bukhari dan Muslim.

Daripada ayat-ayat dan hadis di atas, sempena menyambut hari raya ini, marilah kita merenung sebuah hadith Nabi yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik.. Mengenai status hadith ini minta sahabat-sahabat yang pakar, sila check semula.

Hadis berkaitan dengan konsep ‘hari raya’ yang lebih luas. Menurutnya, Nabi Muhammad saw. bersabda hari raya yang sebenarnya bagi orang beriman itu ada pada 5 masa:

Pertama: Setiap hari dia berjalan dan bertemu seorang yang beriman serta dia tidak melakukan sebarang dosa, itu adalah hari raya baginya. Kedua: Hari keluarnya dari dunia dengan penuh keimanan dari tipu daya syaitan. Ketiga: Hari menyeberang Siratul Mustaqim dan terselamat dari bencana jatuh ke dalam api neraka. Keempat: Hari kita masuk syurga dengan selamat dan terlepas dari api neraka. Kelima: Hari kita dapat menatap wajah Allah Ta’ala.

Sekiranya kita tidak melakukan sebarang dosa pada sesuatu hari, itu adalah hari raya bagi kita. Kalaulah kita berusaha sungguh-sungguh hindarkan diri dari melakukan sebarang dosa. menjauhi larangan Allah serta patuhi segala perintah Allah, hari itu adalah sebenarnya hari raya bagi kita. Saat menghembuskan nafas terakhir dengan penuh keimanan dari tipu daya syaitan juga termasuk dalam ‘hari raya’ seperti yang dimaksudkan oleh Nabi Muhammad SAW.

Saat sakratul-maut adalah masa paling genting bagi setiap individu. Kesakitan yang amat sangat bukan saja menimpa jasad bahkan roh juga; seperti yang digambarkan oleh ulama sakitnya lebih dahsyat dari dipalu dengan 1000 pedang, atau digunting dengan beberapa gunting atau digergaji dengan beberapa gergaji. Malahan dikatakan saat sakrat adalah hari kiamat bagi si-mati.

Menurut Imam Ghazali kesusahan mati itu 3.. Pertama kesakitan sakrat, Kedua kesusahan melihat kedatangan malaikatul-maut dengan mukanya yang amat bengis dan.. Ketiga kesusahan jika dinampakkan tempat kediaman di neraka.

Apalagi bila dia ahli atau kaki maksiat. Sudahlah tidak tertahan dengan kedahsyatan amat sangat, syaitan pula sibuk menangguk di air keruh. Di saat inilah dia menjalankan taktik dan strategi terakhir untuk menumpaskan lawannya. Hanya orang yang Allah tetapkan mati dalam husnul khatimah saja terlepas dari tipu dayanya. Berjayanya kita di saat ini barulah kita dapat menikmati hari raya sebenarnya.

Namun alam kubur merupakan alam yang penuh dengan peristiwa-peristiwa dahsyat. Tetapi bagi orang Mukmin, ia merupakan satu taman dari taman-taman syurga. Sebaliknya bagi orang kafir, alam barzakh adalah satu pintu dari pintu neraka. Hari Raya seterusnya adalah hari kita berjaya melepasi api neraka selepas merentas Titian Siratul Mustaqim. Sebelum menyeberang jambatan yang direntang di atas kawah neraka, setiap individu disoal dan ditimbang amalan baik dan jahatnya.

Selesai dari segala perhitungan tersebut barulah diperintah meniti Titian yang sangat tajam dan sangat halus ini. Orang yang mengikut jalan lurus semasa di dunia selamat menyeberang dengan kelajuan cukup pantas. Malangnya mereka yang menyeleweng dari jalan lurus di dunia gagal dan berjatuhan ke dalam api neraka. Bayangkan betapa dahsyat dan ngerinya berada di jambatan di bawahnya terdapat lautan api, sentiasa mengait sesiapa saja yang berdosa. Andainya terlepas dari tersungkur ke neraka, barulah boleh kita berhari raya.

Hari kita masuk syurga adalah hari raya seterusnya bagi orang beriman. Terlepasnya dari neraka bermakna kita akan dimasukkan ke dalam syurga yang penuh dengan kenikmatan dan kelazatan. Syurga adalah tempat manusia pilihan. Penghuni-penguni syurga dengan muka berseri-seri, diberikan kerajaan yang sangat luas dengan mahligai besar serta menikmati pelbagai juadah lazat. Pendeknya mereka beroleh segala kelazatan dan terhindar dari segala seksa. Inilah sebenarnya hari raya bagi orang Mukmin.

Hari raya yang paling meggembirakan orang beriman ialah di saat memandang wajah Agung Ilahi. Inilah kenikmatan paling agung dan lazat sehingga terlupa kelazatan dan kenikmatan syurga. Ia merupakan puncak atau klimaks kenikmatan orang beriman. Memandangkan kita belum pun menempuh saat-saat di atas, sepatutnya kita berasa cemas dan berwaspada. Dalam masa kita bersuka ria menyambut hari raya ini, lintaskanlah di hati sanubari kita bahawa hari raya sebenarnya belum kita tempuhi lagi.

Amat jauh terpesongnya budaya kita menyambut hari raya dengan maksiat seperti hiburan, nyanyian, tarian dan pelbagai kegilaan, yang melupakan dan melalaikan kita dari konsep hari raya sebenarnya. Kita sedih melihat Kementerian Penerangan Malaysia sendiri tidak sensitif atas kehendak umat Islam di negara ini, dan tidak faham konsep Hari Raya sebenar. Hanya membesarkan yang remeh temeh seperti dalam tv, ditambah pula dengan acara hiburan diselimuti maksiat, bercampur baur jantan betina, seolah-olah semua tokoh agama dalam kerajaan itu jahil dan tidak faham agama belaka.

Tidak tahu konsep hari raya menurut agama. Atau menjadi kuda tunggangan puak-puak tertentu sahaja. Menggunakan media untuk politik semata-mata, tidak berfungsi sebagai pendidik dan pembimbing masyarakat ke arah ketertiban dan kemajuan negara berdasarkan tuntunan agama. Kerana semua agama-agama di Malaysia dapat diarahkan ke arah pembangunan samada spiritual atau fizikal. Apalagi agama Islam.

Hari Raya Idilfitri hanya satu gambaran atau tamsilan bagi kita merenung bahawa Allah akan membalas dengan ganjaran baik jika berjaya melepasi rintangan hawa nafsu dan mengendalikan hidup mengikut cara yang Allah redhai. Mudah-mudahan hari raya yang kita hadapi ini tidak berakhir di sini saja, sama-samalah kita berdoa semoga ia berterusan sehinggalah kita berjaya melepasi sakratul-maut, titian siratul-mustaqim, menjadi penghuni syurga dan akhirnya mengadap zat Allah Taala di syurga kelak. Wallahu 'aklam.

Selamat Hari Raya, maaf zahir batin.. dari Ibnu Hasyim.

Perutusan Hari Raya Aidilfitri Oleh Presiden PAS


ALLAHUAKBAR, Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar.

Ramadhan Al Mubarak telah pergi meninggalkan kita, setelah kita berpuasa sebulan dalam bulan yang diberkati ini. Moga-moga Ramadhan yang baru sahaja berlalu itu telah mendidik diri kita menjadi orang-orang yang bertaqwa sebagaimana natijah serta hikmat puasa itu sendiri.

Tanda orang bertaqwa pula ialah kita menjadikan Al Quran dan Sunnah Rasulullah s.a.w. sebagai panduan yang hakiki dalam kita melayari bahtera kehidupan yang penuh dengan cabaran ini. Ianya merangkumi pelbagai cabang kehidupan kita : bukan setakat makan-minum-pakaian yang halal semata-mata, tetapi juga cara untuk menguruskan rumahtangga, berhubung sesama manusia sebagai rumpun jiran tetangga dalam sebuah masyarakat, bahkan hinggalah kepada cara bernegara.

Bersempena dengan kedatangan bulan Syawal ini, marilah sama-sama kita membuktikan tarbiyah Ramadhan dengan kita terus istiqamah kepada panduan Al Quran dan Sunnah, marilah kita menguatkan persaudaraan di kalangan umat Islam, bermaafan dan berkasih sayang di antara satu sama lain, kunjung mengunjung dengan penuh tawadhuk dan berpandukan kepada akhlak Islam yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. Dengan buah taqwa ini jugalah ianya mengajar kita untuk menyelesaikan semua masalah dan perkara yang menjadi perbalahan di kalangan umat Islam khususnya dalam perkara politik yang menentukan dasar dan halatuju negara dengan panduan Al Quran dan Sunnah Rasulullah s.a.w.

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk menyampaikan ucapan “Eid Mubarak” kepada seluruh ahli dan penyokong serta saf kepimpinan Parti Islam SeMalaysia (PAS), dan juga seluruh rakyat beragama Islam di dalam negara kita ini tanpa mengira fahaman politik mereka. Marilah kita sama-sama bermaaf-maafan dan menjadikan Syawal ini sebagai titik tolak kepada keyakinan kita bahawa Al Quran dan Sunnah Rasulullah s.a.w. adalah panduan kita yang hakiki dalam kehidupan kita ini.

Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar.

Ikhlas,
Datuk Seri Abdul Hadi Awang Presiden PAS

(Diangkat dari DUPahang's Weblog)

UMNO Sesatkan Melayu, Tutup Sekolah Agama Rakyat -DAP Melayu.SEORANG pemimpin DAP menafikan dakwaan orang Melayu yang menyertai parti itu disifatkan sebagai "kumpulan sesat dalam politik" dan "digesa agar kembali ke pangkal jalan". Ahli jawatankuasa pusat DAP Ahmad Ton sebaliknya mendakwa Umno sendiri yang menyesatkan orang Melayu di negara ini.

"Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng sanggup mengikut (semangat) pemerintahan Khalifah Umar Abdul Aziz. Ikut Umar Abdul Aziz tidak sesat.. Di Pulau Pinang, sekolah agama rakyat, kerajaan negeri bantu. Kalau di Johor, ia ditutup," katanya kepada Malaysiakini hari semalam.

Selain Ahmad yang sudah lama bergiat dalam DAP, parti itu turut melantik Tunku Abdul Aziz Ibrahim, yang sebelumnya terkenal aktif bersama Transparency International, sebagai naib pengerusinya Ogos tahun lalu. Abdul Aziz kemudiannya dilantik sebagai anggota Dewan Negara.

Ahmad, yang juga naib pengerusi DAP Johor, berkata beliau berasa malu dengan tindakan kerajaan negeri itu, berbanding dengan kerajaan Pulau Pinang yang membantu sekolah agama rakyat (SAR) terutama menaikkan gaji guru-guru dan menyedia peruntukan kepada sekolah terbabit. "Jadi tidak betul, kalau (Umno) kata kita sesat," tambahnya.

SAR di negeri itu ditutup secara berperingkat-peringkat mulai tahun lepas dan DAP bersama Pakatan Rakyat di Johor menghantar memorandum kepada menteri besar berhubung isu tersebut. Ahmad diminta mengulas dakwaan Ketua Penerangan Umno, Ahmad Maslan bahawa orang Melayu yang menyertai DAP sebagai kumpulan tersesat jalan politik dan digesa kembali menyokong Umno.

Pemimpin Umno itu dipetik berkata tindakan mereka juga satu kesilapan besar kerana perjuangan DAP tidak langsung membela Melayu dan perkembangan Islam, malah turut menyamaratakan semua kaum, sekali gus menguburkan terus hak istimewa orang Melayu. Dihubungi hari ini, Ahmad menambah, perjuangan DAP bertujuan mewujudkan bangsa Malaysia dan ia bertepatan dengan isi al-Quran yang mahu manusia yang berbilang kaum saling berkenal-kenalan dan berkasih sayang.

"DAP dilihat sebagai parti Cina sebab kaum Cina ramai masuk, tidak ramai ramai orang Melayu masuk. Cuba orang Melayu ramai masuk, jadi parti orang Melayulah," katanya.

Sementara itu, penyelaras Unit Penyelidikan DAP Wan Hamidi Hamid menyifatkan kenyataan pemimpin Umno itu "kurang cerdik" dan "agak menyedihkan" bagi seseorang yang berjawatan tinggi dalam parti. "Nampak sentimen perkauman agak kuat," katanya kepada Malaysiakini.

Tambahnya, sejak DAP ditubuhkan lebih 40 tahun lalu, terdapat pemimpin Melayu yang pernah bertanding atas tiket parti itu, antaranya, allahyarham Ahmad Noor. "Kenapa (Umno) tidak tegur (beliau) masuk DAP sebagai sesat?" kata Wan Hamidi, pengarang buku Lim Guan Eng: Dari Penjara ke Tampuk Kuasa. (AK)

Lanjutnya sila lihat..

Qanun Jinayah: Anak Aceh KL Ucap Tahniah Kepada Irwandi Gabernor Aceh.

Irwandi Yusuf Gabernor Nanggroe Aceh Darussalam

KL Sept 17 2009. PENGERUSI Kelab Anak-anak Aceh Kuala Lumpur Tgk Manseor Din Tgk Hanafiah mengucapkan tahniah kepada Irwandi Yusuf Gabernor Nanggroe Aceh Darussalam kerana DPRA (Dewan Perwakilan Rakyat Aceh) akhirnya mensahkan Rancangan Qanun (Raqan) Jinayat dan Hukum Acara Jinayat, termasuk empat raqan lainnya, menjadi qanun di tengah aksi pro-kontra.

Salah satu isi Qanun Jinayat adalah pelaku zina (penzina) dengan status sudah menikah, akan dikenai hukuman rajam sampai mati.
Sedangkan empat raqan lain yang turut disahkan menjadi qanun, dalam Sidang Paripurna DPRA, masing-masing adalah Raqan Wali Nanggroe, Raqan Pemberdayaan dan Perlindungan Perempuan, dan Raqan Penanaman Modal untuk menjadi qanun. Pengesahan Qanun Jinayat yang didasarkan pada Alquran dan Hadis itu, dilakukan dalam Sidang Paripurna DPRA yang berlangsung Senin (14/9) kemarin, setelah mendapat persetujuan dari semua fraksi DPRA.

"Kami anak-anak Aceh di Kuala Lumpur merasa bangga kerana negara kami telah menjalankan syariat Islam mendahului negeri-negeri atau wilayah lain di Indonesia, sesuai dengan nama jolokannya Aceh Serambi Mekah Darussalam." Ujar Tgk Manseor Din yang memimpin kesatuan untuk kebajikan anak-anak keturunan di Malaysia. (2MA)

Sila lihat sebelum ini..


-Ketua MKdi Mabes Serambi: Qanun Jinayat Perlu Diatur..
-Perkembangan Baru Di Aceh: Penzina Dihukum 'Rajam'...

Ketua MKdi Mabes Serambi: Qanun Jinayat Perlu Diatur Teknis Hukumnya

Ketua Mahkamah Konstitusi, Mahfud MD didampingi Pemimpin Redaksi Harian Serambi Indonesia, Mawardi Ibrahim, melakukan pertemuan dengan staf redaksi saat melakukan kunjungan ke Mabes Serambi Indonesia, Manyang PA, Aceh Besar, Selasa (15/9). SERAMBI/M ANSHAR

BANDA ACEH Sept 16, 2009- Terhadap Qanun Jinayat dan Qanun Hukum Acara Jinayat yang disahkan DPRA dalam Rapat Paripurna DPRA, Senin (14/9), Ketua Mahkamah Konstitusi (MK), Prof Dr Mahfud MD, mengatakan perlu diatur lagi teknis yuridisnya, agar tidak menimbulkan problema di kemudian hari. Seperti diberitakan kemarin, Pasal 24 ayat (1) qanun tersebut mengatur tentang sanksi zina. Bahwa laki-laki dan perempuan yang sama-sama sudah menikah, tapi terbukti berzina, maka masing-masing dirajam di tempat umum hingga meninggal. Sedangkan pasangan pria dan wanita yang belum pernah menikah, tapi terbukti berzina, maka dicambuk masing-masing 100 kali.

Menanggapi isi kedua qanun itu, Mahfud berpendapat masih perlu diatur teknis yuridis pelaksanaan hukum acaranya, juga teknis eksekusinya, sebelum ada perkara jinayat yang diputuskan majelis hakim Mahkamah Syar‘iyah di Aceh. Mahfud menyampaikan hal ini menjawab pertanyaaan wartawan Serambi saat ia bersama rombongan berkunjung ke Markas Besar (Mabes) Serambi di Meunasah Manyang, Kecamatan Ingin Jaya, Aceh Besar, Selasa (15/9).

Kunjungan dalam rangka menyosialisasikan Amandemen UUD 1945 itu diikuti Hakim Konstitusi MK, Dr Akil Mochtar, Sekjen MK, Janedjri M Gaffar, Asisten Direktur Pascasarjana IAIN Ar-Raniry, Prof Dr Syahrizal Abbas, dan dosen Fakultas Syariah IAIN Ar-Raniry, Banda Aceh, Dr Hamid Sarong MH. Sedangkan dari Serambi dihadiri Pemred, Mawardi Ibrahim, Pemimpin Perusahaan Mohd Din, kalangan redpel, redaktur, dan sejumlah wartawan, termasuk dari Harian Prohaba, Tabloid Kontras, dan Radio Serambi FM.

Sebelumnya, Mahfud menguji disertasi seorang kandidat doktor di IAIN Ar-Raniry yang membahas soal qanun di Aceh. Secara yuridis, menurut Mahfud, masih ada problem pemberlakuan hukum acara kedua qanun yang baru dua hari disahkan itu. “Artinya, pemberlakuan hukum acara itu perlu dikaji kembali supaya pelaksanaannya lebih beradab, lebih humanis,” tegas Mahfud.

Ia menyatakan, keabsahan hukum diukur dengan tiga hal. Yakni, aspek filosofis, sosiologis, dan yuridis. Secara filosofis dan sosiologis, qanun-qanun yang baru disahkan itu sudah sesuai dengan kehidupan masyarakat Aceh, karena masyarakat di sini menghendaki dan membutuhkannya. Kedua qanun itu juga sudah tepat secara filosofis dan sosiologis bagi masyarakat Aceh, sebagaimana diamanahkan dalam UU Nomor 11 Tahun 2006 tentang Pemerintah Aceh (UUPA). “Nah, karena dia kehendak masyarakat Aceh, maka dia harus memberi manfaat yang baik,” kata Mahfud.

Tapi secara teknis yuridis, bisa saja ada beberapa problema yang muncul nantinya. Misal, akan ada benturan dengan KUHP, karena definisi zina di dalam KUHP berbeda dengan yang didefisinikan di dalam Qanun Jinayat. Selain itu, ada adagium hukum, apabila terjadi benturan dalam dua produk hukum, maka yang diterapkan kepada terdakwa adalah yang paling ringan (yang paling menguntungkannya).

Mahfud khawatir, kelak ada pihak di Aceh yang memilih atau menerapkan sanksi zina secara hukum pidana berdasarkan KUHP, karena menganggap hal itu lebih ringan dibanding sanksi zina di dalam Qanun Aceh tentang Jinayat. “Saya sendiri belum membaca kedua qanun itu. Tapi kabarnya di dalam konsideran yuridis qanun-qanun yang disahkan di Aceh disebutkan dasarnya, antara lain, Alquran dan hadis serta UUD 1945, tanpa menyebut pasal berapa. Ini juga menyangkut teknis yuridis, jika MA membatalkan qanun itu, apakah berarti MA telah membatalkan Quran dan hadis? Ini menjadi problem serius juga pada suatu saat nanti,” ujar Mahfud setengah berseloroh. Meski demikian, kata Mahfud, penerapan kedua qanun itu sudah bisa diberlakukan bagi seluruh umat muslim di Aceh. Namun, jika ada pihak yang kontra (tidak setuju), boleh melakukan judicial review ke Mahkamah Agung (MA). “Itu prosedur resminya,” kata Mahfud.

Bermanfaat
Hakim Konstitusi MK, Akil Mochtar, yang dipersilakan Mahfud menjawab sebagian pertanyaan mengatakan, kedua qanun itu bermanfaat bagi masyarakat Aceh dan umat muslim yang berdomisili di Aceh. Sebab, qanun itu lahir berdasarkan kehendak warga Aceh atas dasar UUPA, bahkan sebelumnya berdasarkan UU Otsus Nanggroe Aceh Darussalam (UU Nomor 18 Tahun 2001).

Ketika ditanya, apakah penerapan Qanun Jinayat itu --karena mencantumkan hukuman rajam sampai mati-- akan menimbulkan reaksi keras dari pejuang HAM internasional, Akil mengatakan sebagai negara berdaulat Indonesia mempunyai hak otonom dalam menjalankan aturan-aturan beradab, termasuk hukum Islam. Jadi, tidak menyalahi kalau di Aceh lahir qanun yang seperti ini. “Tetapi dari segi ekonomi saya tidak berani memprediksi,” demikian Akil.

Ia juga mengingatkan bahwa masyarakat internasional mengenal dan menghargai sistem hukum Kontinental, Anglo Saxon, dan Hukum Islam, sebagai hukum positif. Jadi, kalau di Aceh yang sudah sejak 2002 menerapkan syariat Islam, lalu sekarang menerapkan Qanun Jinayat dengan segala konsekuensinya, maka sedianya semua pihak harus menghormatinya sebagai pilihan dan kehendak otonom masyarakat Aceh.

Soal KKR
Dalam penjelasannya mengomentari pertanyaan peserta pertemuan, Akil juga menyinggung soal Undang-Undang Komisi Kebenaran dan Rekonsiliasi (KKR) yang telah dibatalkan MK tahun 2005, tapi hingga kini belum diagendakan lagi pembahasan RUU-nya di DPR. Ia menilai, respons pemerintah pusat terhadap proses legislasi RUU KKR ini tergolong lamban. “Padahal, saya tahu, Aceh sangat berkepentingan dengan RUU KKR ini, demikian pula sejumlah provinsi lain,” timpalnya.

Diskusi yang dimulai sekira pukul 11.30 WIB itu berlangsung sekira satu jam. Selanjutnya, Ketua MK beserta rombongan mengunjungi sejumlah situs tsunami di Banda Aceh, di antaranya PLTD Apung di Kecamatan Meuraxa, Banda Aceh. Mahfud menyatakan rasa takjubnya terhadap dampak yang ditimbulkan tsunami Aceh tahun 2004, sebagai peristiwa alam terbesar yang menyebabkan korban jiwa di atas 200.000 orang. “Sepanjang sejarah dunia yang pernah dinukilkan, inilah bencana alam yang paling banyak menelan korban jiwa,” ujar mantan menteri Pertahanan RI itu. (sal/Serambinews/AK)

Wednesday, September 16, 2009

80% Muda Tak Sokong BN, PR Jangan Buang Masa -Tun Daim.


KUALA LUMPUR, 16 Sept: 80 peratus dari golongan muda tidak menyokong Barisan Nasional (BN), kata bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin.

Para siswazah menganggur, kebanyakannya Melayu, akhirnya terlibat dengan politik dan mereka menyertai PAS akibat rasa marah kepada kerajaan kerana tidak mempunyai pekerjaan, kata bekas Bendahari Umno itu di dalam temubual dengan China Press Ahad lalu.

Menurut beliau, keadaan sedemikian berlaku kerana kerajaan tidak memupuk bakat yang sepatutnya untuk kehendak pasaran. Dalam temubual tersebut yang disiarkan oleh The Sun Online Ahad lalu, Daim berkata, universiti-universiti tidak menawarkan kursus-kursus yang menepati dengan kehendak industri mengakibatkan banyak siswazah tidak mempunyai pekerjaan disebabkan apa yang mereka pelajari tidak memenuhi kehendak pasaran pekerjaan.

Beliau berkata, bukan sahaja golongan muda yang menentang kerajaan, malah kira-kira sejuta dari tiga juta ahli Umno juga tidak mengundi parti itu. Menurut beliau, ramai ahli Umno yang hilang keyakinan kepada parti itu dan para pemimpinnya. "Politik wang rasuah adalah masalah terbesar yang dihadapi oleh parti itu," katanya.

Di luar Umno pula, Daim percaya, perpecahan di dalam MCA akan menjejaskan kerjasama dan reformasi di dalam BN. Rakyat, katanya, tidak menghormati mana-mana parti yang berpecah. Manakala perubahan di dalam BN pula, katanya, terlalu perlahan untuk memenuhi kehendak rakyat. "Rakyat mahu melihat perubahan, sama ada di dalam BN atau Pakatan Rakyat (PR), siapa yang lebih dahulu berjaya melaksanakan reformasi akan memenangi sokongan mereka," katanya.

Mengenai kemelut Zon Bebas Pelabuhan Kelang (PKFZ), Daim berkata: "Kerajaan mesti menghukum kesemua yang melanggar undang-undang, hanya dengan cara itu ia boleh mengembalikan keyakinan umum". Pada masa lalu, katanya, rakyat tidak melihat mereka yang menyalahgunakan kuasa dihukum.

Mengulas mengenai PR, beliau menyifatkan pakatan itu mengecewakan rakyat. Rakyat, katanya, menaruh harapan yang tinggi kepada PR tetapi kerajaan negeri-negeri yang dikuasai PR terus memainkan peranan sebagai pembangkang. "Jangan buang masa melemparkan tuduhan kepada BN, kamu adalah pakatan yang memerintah (di negeri-negeri yang dikuasai PR), kamu sepatutnya memfokuskan kepada usaha untuk menunaikan janji-janji pilihan raya kamu"

Beliau berkata, rakyat mula melihat bahawa PR tidak boleh melakukan dengan lebih baik berbanding BN, walaupun diberi peluang. Itulah kekecewaan terbesar rakyat, katanya. (Pelbagai sumber/AK)

Rasul Melayu Ditangkap: Asobiyah Terlampau Kuat?


Rabu September 16, 2009 'Rasul Melayu' tidak puasa semasa ditangkap - Pengarah JAIS

SHAH ALAM: Pengamal ajaran sesat yang mengaku dirinya 'Rasul Melayu', Abdul Kahar Ahmad sedang makan sambil menonton televisyen ketika ditangkap oleh pegawai-pegawai Jabatan Agama Islam (JAIS) Selangor pagi tadi.

Pengarah JAIS, Datuk Mohammed Khusrin Munawi ketika mendedahkan demikian juga berkata, Abdul Kahar cuba melarikan diri ketika serbuan dibuat kira-kira pukul 9.45 pagi tadi di sebuah rumah dekat Sungai Long, Kajang.

"Semasa kita nak tangkap, dia tengah makan, tengok televisyen, bila kita nak tahan dia cuba nak lari, tapi kita berjaya kepung... Rasul Melayu pun tak puasa," katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Abdul Kahar, 59, berjaya ditangkap setelah usaha memburunya dilakukan sejak Isnin lalu berdasarkan maklumat orang awam.

"Kita kesan dia di Sungai Long, setelah beliau berpindah ke sana, kita dapat maklumat dari orang awam mengesahkan yang dia telah berpindah ke Sungai Long.

"Jadi kita buat intipan beberapa hari untuk sahkan dia memang ada di situ dan kita buat serbuan pagi tadi," katanya.

Menurut beliau, ketika serbuan dibuat, anak lelaki Abdul Kahar yang dikenali sebagai Zulhelmi serta orang gaji mereka turut berada dalam rumah tersebut.

Abdul Kahar dihadapkan ke Mahkamah Tinggi Syariah di sini tengah hari tadi dan diperintahkan supaya ditahan sehingga tarikh perbicaraan akan datang.

Hakim Syarie Abu Zaky Mohammad mengeluarkan arahan itu selepas membenarkan permohonan Ketua Pendakwa Syarie Selangor, Abdul Shukor Abdul Hamid agar Abdul Kahar, 59, ditahan kerana beberapa kali gagal hadir pada perbicaraan kesnya walaupun waran tangkap telah dikeluarkan.

Mahkamah turut menetapkan 24 September ini untuk sebutan bagi menyambung waran tahanan terhadapnya.

Dalam sidang media yang sama, Mohammed Khusrin juga memaklumkan pihaknya kini sedang mengumpulkan maklumat untuk mengambil tindakan terhadap anak lelaki Abdul Kahar yang bertanggungjawab menyebarkan ajaran sesat melalui internet.

"Kita akan ambil tindakan terhadap Zul (Zulhelmi) kerana sekarang ini risalah-risalah mengenai ajaran sesat mereka disebarkan melalui internet.

"Mereka sebarkan melalui internet...ada laman blog sendiri, kita tunggu masa, bila kita dah cukup bukti kita akan ambil tindakan," katanya.

BERITA TERDAHULU 'Rasul Melayu' ditahan

SHAH ALAM: Mahkamah Tinggi Syariah hari ini mengeluarkan perintah tahanan terhadap pengamal ajaran sesat yang mengaku dirinya 'Rasul Melayu', Abdul Kahar Ahmad, sehingga dibicarakan pada 7 Oktober depan.

Hakim Syarie Abu Zaky Mohammad memutuskan perkara tersebut selepas membenarkan permohonan Ketua Pendakwa Syarie Selangor Abdul Shukor Abdul Hamid agar Abdul Kahar, 59, ditahan kerana beberapa kali gagal hadir pada perbicaraan kesnya walaupun waran tangkap telah dikeluarkan.

Bagaimanapun perintah tahanan yang dikeluarkan hari ini hanya sah sehingga tempoh lapan hari.

Oleh itu hakim menetapkan pada 24 September depan sebagai tarikh sebutan semula bagi kes berkenaan untuk pihak pendakwaan mengemukakan permohonan melanjutkan perintah tahanan.

Abdul Kahar ditahan Jabatan Agama Islam Selangor, (JAIS) di rumahnya dekat Sungai Long, Kajang kira-kira pukul 9.45 pagi tadi.

Dia kini ditahan di Penjara Sungai Buloh.

Dia dituduh buat pertama kali di Mahkamah Tinggi Syariah di sini pada 2005 atas lima tuduhan di bawah Enakmen Jenayah Syariah Negeri Selangor.

Dalam prosiding hari ini, Abdul Shukor berkata kehadiran Abdul Kahar di mahkamah bukan atas kerelaan atau kesedarannya tetapi kerana telah ditangkap oleh penguatkuasa JAIS. Oleh itu, mahkamah perlu mengeluarkan waran tahanan terhadapnya sehingga tarikh perbicaraan akan datang pada 7 Okt ini.

"Tertuduh banyak kali mengelak untuk hadir ke mahkamah. Walaupun tindakan menahan tertuduh boleh memudaratkan kesihatannya tetapi mahkamah perlu pandang satu lagi kemudaratan lebih besar (iaitu) kepada agama Islam jika tertuduh dijamin," katanya.

Abdul Kahar mendakwa kegagalannya hadir pada perbicaraan sebelum ini disebabkan dia menerima beberapa ugutan bunuh sehingga terpaksa melarikan diri.

Tertuduh berkata sehingga kini dia juga masih gagal mendapatkan khidmat peguam dan memohon mahkamah memberi peluang kepadanya untuk mencari peguam bagi mewakilinya.

"Saya merayu agar mahkamah membenarkan saya dijamin bagi membolehkan saya menyambut hari raya bersama keluarga. Saya bukan nak mengelak tetapi takut dengan ugutan bunuh dan sekiranya saya ditahan saya tidak akan dapat menjalankan tanggungjawab saya kepada keluarga.

"Saya berjanji jika saya dijamin saya tidak akan melakukan apa-apa tindakan termasuk sebar risalah dan juga akan menghadiri perbicaraan," katanya.

Peguam pemerhati bagi Persatuan Peguam Muslim Malaysia Zainul Rijal Abu Bakar ketika merujuk dakwaan ugutan bunuh yang diterima tertuduh berkata, sekiranya tertuduh ditahan dalam penjara, keselamatannya akan terjamin kerana akan dikawal sepanjang masa berbanding jika dia berada di luar tahanan.

Abdul Kahar dituduh telah menyatakan, mendakwa dan mengisytiharkan diri sebagai "Rasul orang Melayu di zaman ini" sedangkan penyataan dan dakwaan tersebut adalah bertentangan dengan ajaran Islam.

Dia juga didakwa menjelaskan doktrin palsu yang bertentangan dengan hukum syarak berhubung agama Islam, antaranya menyatakan sembahyang hanya cukup sekadar mencegah daripada membuat perkara keji dan mungkar dan ibadah haji pula sia-sia dan merugikan.

Bagi tuduhan ketiga, Abdul Kahar didakwa mengingkari dan melanggar arahan Mufti iaitu masih menjelaskan amalan dan mengajar Ajaran Kahar Ahmad sedangkan ia telah difatwakan sebagai menyeleweng daripada Islam.

Pertuduhan keempat menyebut bahawa tertuduh didakwa telah mempersendakan amalan Islam dengan menyatakan: "Ibadah haji ialah perkara yang diada-adakan oleh kerajaan Arab Saudi dengan tujuan mengaut keuntungan" dan "Buat apa sembahyang tunggang-tonggek, membebel sendirian dan ia umpama orang mabuk dan berjudi".

Abdul Kahar juga dituduh menyebarkan pendapat dan ajaran, antaranya rasul tidak benar, yang bertentangan dengan hukum syarak dan fatwa yang masih berkuat kuasa di Selangor.

Tertuduh, yang tidak bekerja, didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman bernombor 44, Jalan Bunga Ros, Kampung Kemensah, Hulu Klang, antara 19 Mei dan 23 Jun 2005

Mstar Online)

Komen Blog Ibnu Hasyim: Barangkali kerana asobiyah Melayu terlampau kuat, hingga tak kira mana hak mana batil?

Tips Hari Raya II: Teks Khutbah Hari Raya Terkini.

Dear Muslims, Please make sure you and your children know which is the real Masjid Al Aqsa

خُطْبَةُ عِيدُ الْفِطْرِ الْمُبَارَكُ 1430

خُطْبَةُ فرتام

اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ

اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ

اللهُ أَكْبَرُ كَبِيْرًا و الحَمْدُ ِللهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيْلا . الحَمْدُ ِللهِ الَّذِى وَفَّقَنَا لِعِبَادَتِهِ . وَجَعَلَ هذَا اليَوْمَ فَرْحًا لِعِبَادِهِ الُمتَّقِيْنَ الَّذِيْنَ فَازُوْا بِصِيَامِ رَمَضَانَ وَقِيَامِهِ .وَأَشْهَدُ أَنْ لاإِلهَ إِلا اللهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ اللّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ .

أَمَّا بَعْدُ …. فَيَا أَيُّهَا المُسْلِمُوْنَ اتَّقُوْا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاتمَوُتُنَّ إِلا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ

فرمان الله دالم آية 112 سورة النحل :

Dan (berhubung dengan hal kaum yang kufur ingkar) Allah memberikan satu contoh: Sebuah negeri yang aman damai dan tenteram, yang didatangi rezekinya yang mewah dari tiap-tiap tempat, kemudian penduduknya kufur akan nikmat-nikmat Allah itu, maka Allah merasakannya kelaparan dan ketakutan yang meliputi keseluruhannya disebabkan apa yang mereka telah lakukan.

Muslimin dan Muslimat yang dirahmati sekelian

Sesungguhnya umat Islam dituntut untuk sentiasa mentaati segala perintah Allah Taala, dan menjauhi segala larangannya sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w di dalam hadith yang diriwayatkan oleh Imam Tirmidhi ;

اتَّقُوا اللَّهَ رَبَّكُمْ ، وَصَلُّوا خَمْسَكُمْ ، وَصُومُوا شَهْرَكُمْ ، وَأَدُّوا زَكَاةَ أَمْوَالِكُمْ ، وَأَطِيعُوا ذَا أَمْرِكُمْ تَدْخُلُوا جَنَّةَ رَبِّكُمْ

Bermaksud: Hendaklah kamu takut kepada Allah Tuhanmu, dan hendaklah kamu menunaikan sembahyang lima waktu yang difardukan ke atas kamu, melaksanakan puasa pada bulan Ramadhan yang diwajibkan ke atas kamu, mengeluarkan zakat hartamu, mentaati pimpinan kamu nescaya kamu akan dimasukkan ke Syurga Tuhanmu.

Kamu juga diingatkan agar sentiasa berada dalam jamaah, menjauhi perpecahan, menjaga waktu sembahyang tepat pada waktunya sebagaimana yang diperintahkan kepada kamu, seterusnya mengimarahkan rumah-rumah Allah Taala pada setiap waktu sebagaimana kamu mengimarahkannya pada bulan Ramadhan.

الله أكبر ، الله أكبر ، لا إله إلا الله ، الله أكبر ، الله أكبر ولله الحمد

Muslimin dan Muslimat yang dirahmati sekelian

Hari raya yang kita sambut pada setiap tahun dalam keadaan penuh kegembiraan bagi merayakan kemenangan kita dalam melawan hawa nafsu dan segala bentuk godaan syaitan selama sebulan di bulan Ramadhan, sebenarnya mempunyai makna dan maksud yang perlu difahami oleh setiap umat Islam, antaranya ialah;

Pertama: Hari mengunggkapkan kebesaran Allah Taala..

Di mana kita diperintahkan agar berhimpun di masjid, di surau untuk melaungkan takbir memuji Allah s.w.t. Hari ini adalah Hari kebesaran Islam, Hari ini adalah hari keagungan Islam, memberi gambaran yang jelas kepada konsep kepatuhan manusia dan pengabdian manusia kepada Alllah Taala. Mereka yang benar-benar meneliti lafaz

Pastinya memahami rahsia disebalik lafaz tersebut, di mana ianya menjelaskan bahawa Allah Yang Maha Besar dari segala yang menyangahi manhajNya, Allah Yang Maha Besar dari segala yang mengingkari syariahNya. Allah Yang Maha Besar dari segala manusia yang menentang segala perintah dan kekuasaaNya.

Allah Yang Maha Besar dari sesiapa yang memperkecil-kecilkan syariah dan perundanganNya.

Di mana tidak bererti sekiranya hanya mengakui diri Islam tanpa akidah yang suci bersih, tunduk patuh kepada segala perintahNya.

Sebagaimana juga tidak bererti segala bentuk amal ibadah tanpa pentauhidan yang sebenar kepada Allah Taala. Kerana kesyirikan tidak mampu berada bersama-sama dengan ketauhidan, amal-ibadat yang disertakan dengan kesyirikan hanya akan menjadi debu-debu yang berterbangan sebagaimana firman Allah Taala:

Bermaksud: Dan Kami tujukan perbicaraan kepada apa yang mereka telah kerjakan dari jenis amal( yang mereka pandang baik) lalu kami jadikan dia terbuang sebagai debu yang berterbangan (Al-Furqan 23)

الله أكبر ، الله أكبر ، لا إله إلا الله ، الله أكبر ، الله أكبر ولله الحمد

Muslimin dan Muslimat yang dirahmati sekelian

Kedua: Hari kemenangan Islam

Hari raya juga bermaksud hari kemenagan bagi umat Islam dalam kita melawan hawa nafsu dan segala bentuk godaan syaitan samada ianya berbentuk material mahupun pemikiran.

Umat manusia sekarang ini dihadapkan dengan satu ribu bala dan pancaroba bagi menguji iman umat akhir zaman. Ada dikalangan mereka yang lemas dan hanyut dalam dakapan hawa nafsu dunia, ada dikalangan mereka yang gugur dengan tawaran harta-benda dan kemewahan, ada di kalangan mereka yang tenggelam dengan pangkat dan kedudukan, bahkan yang lebih parah ada dikalangan mereka yang tertipu dengan diri sendiri tenggelam dengan ego kecerdikan dan keintelektualan. Sehingga mereka membesar-besarkan pemikir-pemikir barat daripada ulama-ulama Islam, mentafsirkan nas-nas al-Quran dan perintah Allah dengan akal semata-mata.

Sebenarnya mereka lupa bahawa mereka diperalatkan oleh barat, menjadi juru cakap kepada barat bagi menimbulkan keraguan dan perpecahan di kalangan umat Islam.

Isu tentang Kartika Dewi Sukarno Putri adalah antara contohnya.I anya telah mendapat liputan meluas media asing yang menggambarkan hukuman 6 rotan yang dikenakan ke atas beliau adalah sesuatu yang kejam dan keras. Sedangkan hukuman Islam memperuntukan hukuman meminum arak sebanyak 40 atau 80 rotan.

Mereka cuba memberi gambaran kepada kita bahawa sekiranya 6 rotan adalah hukuman yang keras dan kejam maka apabila dilaksanakan hukuman Islam maka ianya jauh lebih kejam dan keras.

Hukum Islam adalah hukuman alternative di dunia yang ditawarkan oleh Allah Taala kepada umatNya yang melakukan kesalahan dan kesilapan di atas muka bumi ini bagi mengelakkan mereka mendapat hukuman yang jauh lebih pedih dan lebih lama yang disediakan oleh Allah diakhirat.

Api neraka yang digambarkan oleh Allah Taala dipanaskan selama 1000 tahun lalu warnanya menjadi merah, kemudian dipanaskan 1000 tahun lagi lalu bertukar menjadi putih dan kemudiannya dipanaskan 1000 tahun lagi akhirnya bertukar menjadi hitam legam dan dengan api inilah kita akan dibakar dan diseksa diakhirat nanti.

Apakah kita mampu untuk menahan kepanansan api neraka Allah tersebut, atau kita memilih untuk dijatuhkan hukuman hudud di dunia ini. Dan Allah telah menyatakan bahawa Dia merasa malu untuk menjatuhkan hukuman kali kedua terhadap hambanya yang telah bertaubat dan menerima hukuman alternative yang ditawarkanNya di dunia sebagaimana hadith Nabi s.a.w

Hadith

Sedangkan mereka yang menjalani hukuman buatan manusia di dunia pasti sekali lagi tidak akan terlepas dari menerima hukuman Allah di akhirat yang mana hitungan satu hari di akhirat menyamai seribu tahun di dunia.

Jesteru itu janganlah kita memperlekehkan dan mempermainkan hukuman Allah Taala bahkan menjadi kewajipan bagi setiap kita yang mengaku beriman kepada Allah dan kepada al-Quran yang diturunkan kepada NabiNya Muhammad s.a.w untuk memastikan hukum Allah terlaksana di atas muka bumi ini kerana al-Quran yang diturunkan kepada manusia sebagaimana yang dinyatakan oleh Imam Qaradhawi:

القرآن نزّل ليحكم بين الأحياء لا ليقرأ على الأموات

Bererti: al-Quran diturunkan sebagai perundangan kepada manusia yang masih hidup dan bukannya untuk dibaca kepada manusia yang telah meninggal dunia.

الله أكبر ، الله أكبر ، لا إله إلا الله ، الله أكبر ، الله أكبر ولله الحمد

Muslimin dan Muslimat yang dirahmati sekelian

Ketiga: Hari Raya juga adalah hari Persaudaraan.

Dimana kita digalakan untuk mempertingkatkan ukhuwah Islamiyyah sesama kita, ziarah menziarahi, tidak membezakan antara miskin dan golongan berada kerana aspek material tidaklah diperkirakan di sisi Allah, sebaliknya yang menjadi pengukur ialah tahap ketakwaan sebagaimana yang dinayatakan dalam firman Allah Taala:

Bermaksud: Wahai umat manusia sesungguhnya kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku kaum supaya kamu berkenal-kenalan(dan beramah mesra antara satu sama lain)Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah ia-lah orang yang lebih taqwanya diantara kamu Sesunguhnya Allah Maha Mengetahui dan Maha Mendalam Pengetahuannya. (Al-Hujuraat 13)

Justeru itu, Ukhwah Islammiyyah dapat ditingkatkan, kerana Islam tidak mampu dibawa dan dilaksanakan secara persendirian bahkan ianya memerlukan kepada ikatan kerjasama yang padu dan kukuh di kalangan umatnya, saling bantu-membantu, tolong-menolong berpesan-pesan dengan kebenaran dan juga berpesan-pesan dengan kesabaran.

الله أكبر ، الله أكبر ، لا إله إلا الله ، الله أكبر ، الله أكبر ولله الحمد

Muslimin dan Muslimat yang dirahmati sekelian

Keempat: Hari Raya juga adalah Hari Kegembiraan.

Umat Islam dituntut untuk mengenakan pakaian baru dan haruman bagi menzahirkan kegembiraan selepas sebulan kita berpuasa tidak dibenarkan makan dan munum di siang hari dan makruh menggunakan bau-bauwan maka dipagi raya kita disunatkan untuk menjamah sedikit makanan sebelum menunaikan sembahyang hari raya. Islam menggalakkan umatnya berkongsi kegembiraan, saling memberikan pertolongan, mendoakan kebaikan, mengasihani dan memberikan ucapan yang sebaik-baiknya.

Rasul pernah mengucapkan pada Sayyidina Abu Bakar, sabdanya

وقال صلى الله عليه وسلم : يا أبا بكر إن لكل قوم عيداً وهذا عيدنا.

Sesungguhnya Islam adalah agama fitrah, di mana Allah mengkhususkan bagi hambanya waktu-waktu untuk menzahirkan kegembiraan mereka kerana itu Islam mengharamkan hambanya menyambut bersama atau membesarkan agama-agama lain, kerana itu tiada di dalam Islam Hari Ibu, Hari Bapa, hari kekasih dan sebagainya kerana sudah menjadi kewajipan bagi kita umat Islam sepanjang hari, sepanjang bulan dan sepanjang tahun memuliakan ibu-bapa dan mengembirakan mereka. Maka menjadi hak bagi setiap muslim mukmin menyatakan kegembiraan mereka pada hari ini selama mana ianya tidak bertentangan dengan syariat Allah.

Di samping kita bergembira di hari kemenangan ini, perlulah kita ingat akan saudara-saudara kita yang tidak semampu dengan kita. Mereka yang telah kehilangan keluarga, mereka yang kehilangan ayah, mereka yang kehilangan ibu, mereka yang kehilangan adik beradik, mereka meraikan hari yang sepatutnya menjadi hari kegembiraan bertukar menjadi hari yang penuh dengan kepiluan. Kerana di hari ini mereka tidak dapat bersama orang yang tersayang,

Namun di sana masih lagi terdapat saudara-saudara kita yang tidak dapat meraikan hari kegembiraan ini seperti kita. Seperti saudara-saudara kita yang berada di bumi Palestin, setiap hari mereka ditindas oleh tentera Israel. Saudara-saudara kita yang digelar pejuang agama Allah yang sanggup menjadikan diri sebagai penahan dan pelindung bagi agama Allah dan kita meyakini bahawa mereka adalah golongan yang dijanjikan oleh Allah akan syurgaNya.

Setiap hari bumi Palestin dihujani peluru-peluru sesat yang tidak mengenali akan sasarannya. Seluruh jasad manusia sama ada lelaki, perempuan, orang-orang tua dan kanak-kanak ditenggelami dengan peluru-peluru yang dilepaskan oleh pihak celaka dan tidak berperikemanusiaan, akhirnya gelaran syahid yang diimpikan selama ini menjadi satu kenyataan di sisi mereka. Kita mendoakan agar islam di bumi Palestin akan terus berkekalan dan kita juga sebagai umat Islam turut melaknat Israel yang berterusan menzalimi saudara-saudara kita di Palestin.

Oleh itu, di samping kegembiraan kita ini janganlah kita leka dan abaikan saudara-saudara kita yang berhajat kepada pertolongan kita. Mereka juga inginkan kehidupan yang sempurna seperti kita lalui sekarang, bantulah mereka dengan sedaya upaya kita sama ada pertolongan kita itu berbentuk harta benda, kewangan dan yang paling penting jikalau kita tidak mampu membantu mereka secara zahiriyah maka bantulah dengan mendoakan mereka agar mereka diberikan kesabaran dan kekuatan untuk menentang musuh Allah laknatul Allah alaihim dan seterusnya menghancurkan tentera Israel dan mengembalikan semula bumi Palaestin sebagai masra Nabi s.a.w dan kiblat pertama umat Islam.

Sesungguhnya orang-orang yang sebenar-benarnya beriman hanyalah orang-orang yang percaya kepada Allah dan RasulNya, kemudian mereka (terus percaya dengan) tidak ragu-ragu lagi, serta mereka berjuang dengan harta benda dan jiwa mereka pada jalan Allah; mereka itulah orang-orang yang benar (pengakuan imannya). (Al-Hujuraat 15)

اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ

نسألُ اللهَ تعالَى أنْ يتقبَّلَ منَّا الصِّيامَ والقيامَ وأنْ نكونَ مِمَّنَ أعتقَ اللهُ عزَّ وجلَّ رقابَهُمْ مِنَ النَّارِ، وأنْ يَجعلَ هذَا العيدَ عيدَ خيرِ وبركةٍ وأمنٍ وأمانٍ علينَا وعلَى المسلمينَ أجمعينَ .

بَارَكَ الله لِي وَلَكُم بِالْقُرْءآنِ العَظِيْم وَنَفَعَنِي وَإِيّاَكمْ بِالآياَتِ وَالذّكْرِ الحَكِيْم وَتَقَبَّلَ مِنّي وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ العَلِيْم. أُوصِيْكُمْ عِبَادَ الله وَإِيَّايَ بِتَقْوَى الله فَقَدْ فَازَ المُتَّقُوْن وَاَسْتَغْف لله العَظِيْم لِي وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ المُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَات وَالْمُؤْمِنِيْن وَالمُؤْمِنَاتِ فَاسْتَغْفِرُوْه فَيَا فَوْزَ الْمُسْتَغْفِرِيْنَ وَيَا نَجَاةَ التَّائِبِيْنَ

أقولُ قولِي هذَا وأستغفرُ اللهَ لِي ولكُمْ فاستغفرُوهُ.

خُطْبَةُ عِيدُ الْفِطْرِ الْمُبَارَكُ 1430

خُطْبَةُ :كدوا

اللهُ أَكْبَرُ ( 3 كالي ) اللهُ أَكْبَرُ ( 3 كالي )

اللهُ أَكْبَرُ كَبِيْرًا و الحَمْدُ ِللهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيْلا. الحَمْدُ ِللهِ وَحْدَهُ صَدَقَ وَعْدَهُ وَنَصَرَ عَبْدَهُ وَأَعَزَّ جُنْدَهُ وَهَزَمَ الأحْزَابَ وَحْدَهُ . أَشْهَدُ أَنْ لاإِلهَ إِلا اللهُ وَحْدَهُ لا شَرِيْكَ لَهُ , وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ , اللّهُمَّ صَلِّ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ .

أَمَّا بَعْدُ…….فَيَا أَيُّهَا المُسْلِمُوْنَ اتَّقُوْا اللهَ وَأَطِيْعُوْهُ وَاعْلَمُوْا أَنَّ اللهَ يُحِبُّ المُتَّقِيْنَ….

Firman Allah dalam ayat 166 dan167 surah al-Baqarah :

إذ تبرأ الذين اتبعوا من الذين اتبعوا ورأو العذاب وتقطعت بهم الأسباب وقال الذين اتبعوا لو أن لنا كرة فنتبرأ منهم كما تبرءوا منا كذلك يريهم الله أعمــلهم حسرت عليهم وماهم بخـــرجين من النار

Maksudnya : Ketika orang-orang yang diikuti (pemimpin) itu berlepas diri daripada mereka yang mengikutinya dan mereka melihat siksa dan (ketika) segala hubungan antara mereka terputus sama sekali. Dan berkatalah para pengikut : ” Sekiranya kami dapat kembali (ke dunia) sudah pasti kami akan berlepas diri daripada mereka (pemimpin) sebagaimana mereka (pemimpin) berlepas diri daripada kami”. Demikianlah Allah memperlihatkan kepada mereka amal perbuatan mereka yang menjadi kesesalan bagi mereka dan mereka tidak sekali-kali akan dikeluarkan daripada api neraka

Muslimin/mat yang dirahmati Allah

Laungan kalimah وأعز جنده وهزم الأحزاب وحده ) ) yang bermaksud :

Dan Dialah (Allah) yang telah memenangkan tenteraNya serta mengalahkan tentera Ahzab di mana kalimah ini menyemarakkan semangat jihad dan keyakinan bahawa Islam pasti menang walau pun diserang dan dimusuhi.

Islam terus diperangi oleh kuffar samada melalui serangan fizikal atau pemikiran. Kini Kementerian Pertahanan Amerika telah menubuhkan pusat pemikiran khas (Rain Cooporation) bagi mengkaji hala tuju Islam dan bagaimana kehendak penduduk Islam sendiri.

Akhirnya Amerika mengakui bahawa 2 halangan besar dalam menghancurkan Islam ialah Kota Mekah dan al-Quran. Oleh itu Amerika cuba mencari Islam yang tidak menentang mereka antaranya pengiktirafan Islam Hadhari oleh ketua pengganas Dunia mantan Presiden Bush.

Kegagalan Islam Hadhari sebagaimana yang telah diperingatkan oleh seorang ulama’ Mesir pada tahun 1982 lagi di mana beliau menyatakan bahawa Islam Hadhari merupakan suatu usaha dalam mencari kemajuan kebendaan semata-mata tanpa menghiraukan aqidah, syariah dan akhlak rakyat.

Akhirnya benda yang disangka ubat rupanya racun berbisa, ia umpama jerat yang sedang menunggu mangsa yang berjaya ditipunya

Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (agama) Allah dengan iltizam dan istiqamah , nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu. Dan (sebaliknya) orang-orang yang kafir, maka kecelakaanlah bagi mereka, dan (Allah) mensia-siakan amal-amal mereka. Surah Muhammad Ayat : 7 – 8

اللهُ أَكْبَرُ! اللهُ أَكْبَرُ! اللهُ أَكْبَرُ وَلِلهِ الحَمْدُ

Selamat hari raya eidil fitri diucapkan kepada seluruh kaum muslimin dan muslimat.

Banyakkan bersedekah agar mereka yang memerlukan bantuan turut bergembira dan ziarahilah sanak saudara pada hari yang mulia ini bagi merapatkan lagi tali persaudaraan.Rebutlah peluang untuk menambahkan saham akhirat dengan berpuasa enam hari dibulan Syawal bagi menyahut sabda nabi s.a.w :

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثٌمَّ أَتْبَعَهٌ سِتًّا مِنْ شَوَّال كَانَ كَصِيَامِ الَّدهْرِ ( رواه مسلم )

Maksudnya : Sesiapa yang telah berpuasa fardhu Ramadhan kemudian diikuti pula dengan berpuasa enam hari di bulan Syawal maka adalah pahalanya seperti dia berpuasa sepanjang tahun.

اللّهُمَّ صَلِّ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ اللّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُسْلِمِيْنَ وَالمُسْلِمَاتِ وَالمُؤْمِنِيْنَ وَالمُؤْمِنَاتِ الأحْيَاءِ مِنْهُمْ وَالأمْوَاتِ إِنَّكَ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدَّعَوَاتِ وَقَاضِيَ الحَاجَاتِ

وَأَلِّفْ بَيْنَ قُلُوْبِهِمْ وَأَصْلِحْ ذَاتَ بَيْنِهِمْ وَانْصُرْهُمْ عَلَى عَدُوِّكَ وَعَدُوِّهِمْ , اللّهُمَّ لا تُسَلِّطْ عَلَيْنَا مَنْ لايَخَافُكَ وَلا يَرْحَمُنَا, اللّهُمَّ انْصُرْ إِخْوَانَنَا المُسْلِمِيْنَ فِى عِرَاق وَفِى فَلَسْطِين وَفِى كَشْمِيْر وَفِى الهِنْد وفى أفغانستانِ وَفِى شِيْشَان وَفِى جَنُوْبِ بِلِيِبين وَفِى إينْدُوْنِيْسِيَا وَفِى تَايْلَنْدِ وَفِى بَلَدِنَا ماليزيا

اللّهُمَّ انْصُرِ المُجَاهِدِيْنَ الَّذِيْنَ يُجَاهِدُوْنَ فِي سَبِيْلِكَ فِي كُلِّ زَمَانٍ وَمَكَانٍ.

اللهم اصلح ائمتنا وولاة امورنا . اللهم اجعل ولا يتنا فيمن خافك واتقاك يا رب العالمين. اللهم انصر الاسلام والمسلمين واذل الشرك والمشركين والكفر والكافرين والنفاق والمنافقين والظلم والظالمين وانصرنا على هؤلاء الذين يوعدوننا ويصدوننا عن سبيل الله .

اللهم دمر الكفرة والمنافقين واهلك اعداءك اعداء الدين . اللهم انا نجعلك في نحورهم , ونعوذ بك من شرورهم , اللهم رد كيدهم على نحورهم ,اللهم بدد شملهم وفرق جمعهم وشتت كلمتهم وزلزل اقدا مهم وسلط عليهم كلبا من كلابك , يا قهار يا حبار يا منتقيم , يا الله , يا الله , يا الله اللهم يا منزل الكتاب ويا مجري السحاب ويا هازم الاخزاب اهزمهم وانصرنا عليهم .

اللّهُمَّ يَا مُنْزِلَ الكِتَابِ وَ يَا مُجْرِيَ السَّحَابِ وَ يَاهَازِمَ الأحْزَابِ اِهْزِمْهُمْ وَانْصُرْنَا عَلَيْهِمْ, اللّهُمَّ عَلَيْكَ بِاليَهُوْدِ وَمَنْ وَالاهُمْ, اللّهُمَّ عَلَيْكَ بِالنَّصَارَى وَمَنْ وَالاهُمْ, اللّهُمَّ عَلَيْكَ بِالهُنَوْدِ وَمَنْ وَالاهُمْ, اللّهُمَّ عَلَيْكَ بِالأمِيرِكَان وَمَنْ وَالاهُمْ, اللّهُمَّ عَلَيْكَ بِالِبرِيطَان وَمَنْ وَالاهُمْ, اللّهُمَّ عَلَيْكَ بِأَحْزَابِ المُشْرِكِيْنَ الطَّاغِيْنَ الظَّالِمِيْنَ وَمَنْ وَالاهُمْ, اللّهُمَّ دَمِّرْهُمْ تَدْمِيْرًا وَ تَبِّرْهُمْ تَتْبِيْرًا وَاجْعَلْهُمْ هَبَاءً مَنْثُوْرًا اللّهُمَّ انْصُرْ مَنْ نَصَرَ دِيْنَكَ وَاخْذُلْ مَنْ خَذَلَ دِيْنَكَ , اللّهُمَّ أَعِزَّ الإسْلامَ وَالمُسْلِمِيْنَ وَأَذِّلَّ الشِّرْكَ وَالمُشْرِكِيْنَ وَدَمِّرْ أَعْدَاءَ الدِّيْنِ وَانْصُرْ عِبَادَكَ المُؤْمِنِيْنَ .

اللّهُمَّ تَقَبَّلْ مِنَّا صَلاتَنَا وَصِيَامَنَا وَقِيَامَنَا وَزَكَاتَنَا وَجَمِيْعَ حَسَنَاتِنَا وَاجْعَلْهَا خَالِصَةً لِوَجْهِكَ الكَرِيْم.

رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ. سبُحْاَنَكَ اللّهُمَّ وَتَحِيَّتُهُمْ فِيْهَا سَلامٌ وَآخِرُ دَعْوَاهُمْ أَنِ الحَمْدُ ِللهِ رَبِّ العَالَمِيْنَ

ان الله ياء مر بالعدل والاء حسان وايتاء ذى القرب وينهى عن الفحشاء والمنكر والبغى , يعيظكم لعلكم تذكرون فاذكرواالله العظيم يذكركم واشكروه على نعمه يزدكم واسئلوهمن فضله يعطكم ولذكر الله اكبر .

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكاَتُهُ

Nota.

Khutbah ini diangkat dari Web http://dupahang.wordpress.com/2009/09/15/khutbah-eidil-fitri-2009/ Sebarang masalah sila hubungi abg_azhar2000@yahoo.com (admim DUP pahang)

Dipanjangkan oleh Blog Ibnu Hasyim.


Sila lihat tulisan lalu yang ada kaitan dengan Ramadzan & Hari Raya.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails