Saturday, September 19, 2020

Me'normal'kan hubungan dengan Israel?

 

1. AS, 'Masih ada 5 negara lagi yang mahu menormalkan hubungan dengan Israel'


Dalam keyataan yang dibuat oleh Rumah Putih di Amerika Syarikat (AS), dinyatakan bahawa lima negara lagi, tiga dari Timur Tengah dan dua dari luar wilayah, sangat hampir untuk menormalkan hubungan mereka dengan Israel.

Menekankan pentingnya perjanjian normalisasi antara Israel dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Bahrain, Setiausaha Khusus Presiden AS Donald Trump, Mark Meadows,

"Lima negara lagi sedang mempertimbangkan untuk menormalkan hubungan mereka dengan Israel, tiga dari wilayah itu dan dua dari luar wilayah." membuat penilaiannya.

Meadows enggan mendedahkan nama negara.

Sebaliknya, Meadows menyatakan bahawa Donald Trump tidak akan pergi ke New York untuk memberikan ucapannya dalam ruang lingkup perbincangan Majlis Umum PBB (PBB).

Meadows menyatakan bahawa Trump akan tinggal di Washington dan menyampaikan ucapannya di Rumah Putih.

Oleh kerana jenis baru coronavirus (Covid-19), mesyuarat Majlis Umum PBB tahun ini akan diadakan kebanyakannya di persekitaran maya pada 22-29 September.

2. Orang Canada mahukan Israel dibicarakan di Mahkamah Jenayah Antarbangsa

Orang-orang Canada berfikir bahawa Israel perlu dibicarakan di Mahkamah Jenayah Antarabangsa kerana jenayah perang.

Hasil tinjauan yang ditugaskan oleh 3 badan bukan kerajaan kepada EKOS Research diterbitkan dengan laporan bertajuk "No Double Standards: Warga Canada Mengharapkan Netralitas Lebih Besar Terhadap Israel ".

Menurut laporan itu, 84 peratus responden mengatakan bahawa Israel harus diadili di Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) untuk jenayah perang dan pelanggaran hak asasi manusia.

Laporan itu juga menyatakan bahawa 86 peratus orang Canada menentang negara mereka mengabaikan pelanggaran hak asasi manusia Israel hanya kerana itu adalah sekutu.

3. Presiden Ukraine: ''Hanya syarikat Turki yang sangat sayangi dan menolong Ukraine''


Semasa lawatannya ke bandar Ivano-Frankivsk, Presiden Ukraine Vladimir Zelenskiy mengucapkan terima kasih kepada syarikat pembinaan Turki yang membantu wilayah yang mengalami banjir ini.

Dalam video yang dikongsi di akaun Facebook Presiden Negara Ukraine, Vladimir Zelenskiy mengucapkan terima kasih kepada syarikat itu dan menyatakan bahawa terdapat banyak syarikat di sektor pembinaan lebuh raya di negaranya.

"Hanya syarikat Turki yang sangat menyayangi dan menolong Ukraine. Tahniah." Katanya.

Tiga orang mati dalam bencana banjir di wilayah barat Ukraine pada bulan Jun, dan infrastrukturnya rosak.


4. Iraq: ''Kami pentingkan kesinambungan hubungan dengan Turki''


Setiausaha Keselamatan Nasional Iraq, Qasim Al-Araji, mengatakan bahawa mereka mementingkan kesinambungan hubungan dengan Turki.

Menurut kenyataan bertulis yang dibuat oleh Jabatan Keselamatan Nasional Iraq, Al-Araji bertemu dengan Fatih Yıldız, duta besar Turki ke Baghdad, di ibu kota Baghdad. Semasa pertemuan itu, Al-Araji mengevaluasi hubungan antara kedua-dua negara,

"Kerajaan Perdana Menteri Mustafa al-Kadhimi, mementingkan kesinambungan hubungan antara Iraq dan Turki.'' Katanya.

Duta Besar Turki ke Baghdad Fatih Yıldız menyampaikan bahawa Presiden Recep Tayyip Erdoğan berhasrat mengunjungi Iraq dan membuat jemputan rasmi ke Perdana Menteri Mustafa al-Kadhimi untuk mengunjungi ibu kota Ankara.

"Saya bertemu dengan Setiausaha Keselamatan Nasional Iraq, Qasim Al-Araji, dan saya menekankan betapa negara kita mementingkan hubungannya dengan Iraq dan kehendak kita untuk bekerjasama dalam memerangi keganasan dalam konteks ini. Saya juga menyatakan bahawa kami menghargai pendirian Iraq terhadap politik paksi yang ingin diberlakukan di rantau ini." Kata Duta Besar Fatih Yıldız membuat kenyataan menerusi akaun media sosial mengenai pertemuan itu.

(IH)

Hibur Hibur Sikit

Sabah Negeri Paling Miskin Di M'sia, 19.57% Berbanding 5.6% Kemiskinan Nasional.

 

 Mustapa (tengah) bersama-sama ahli panel pada Seminar Pendapatan Garisan Kemiskinan 2019 di Kota Kinabalu, hari ini. - Foto NSTP/ASWADI ALIAS

Tongod, Pitas, Kota Marudu termiskin di Malaysia

KOTA KINABALU: Tongod, Pitas dan Kota Marudu yang terletak di tengah dan utara Sabah dikenal pasti sebagai tiga daerah termiskin negara ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata kedudukan itu berdasarkan hasil kajian kemiskinan tahun lalu yang mendapati ketiga-tiga daerah itu mencatat kadar kemiskinan tertinggi.

Beliau berkata, walaupun ada kelompok lain di Semenanjung seperti Orang Asli dengan kadar kemiskinan yang tinggi dengan purata 40 peratus, namun perangkaan bagi ketiga-tiga daerah itu lebih tinggi.

"Kadar kemiskinan di Tongod, Pitas dan Kota Marudu ialah kira-kira 50 peratus," katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas menyempurnakan Seminar Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) 2019 di sini, hari ini.

Katanya, Sabah menduduki tempat teratas sebagai negeri paling miskin di negara ini dengan 19.57 peratus, berbanding 5.6 peratus kadar kemiskinan nasional.

 Kelantan negeri kedua termiskin. Keluarga miskin dengan tiga anaknya di bangsal lebih di Gua Musang. - Foto NSTP/RAMLI IBRAHIM

"Selepas Sabah, negeri kedua tertinggi kadar kemiskinan ialah Kelantan dan diikuti Sarawak.

"Kadar itu akan digunakan bermula tahun depan sebagai panduan dalam melaksanakan program pembangunan menerusi Rancangan Malaysia Ke-12 (RMKe-12)," katanya.

 Rumah usang dan bocor keluarga miskin di Kota Bharu, Kelantan. - Foto NSTP/NIK ABDULLAH NIK OMAR

Ketika ditanya sebab Sabah miskin sedangkan kaya dengan hasil minyak, Mustapa berkata, perkara itu dapat diselesaikan menerusi rundingan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) yang dilaksanakan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Katanya, penyelesaian juga perlu dibuat dengan PETRONAS bagi memastikan hasil yang diperolehi dapat diagihkan untuk melaksanakan program pembasmian kemiskinan di Sabah.

"Sabah bersama Sarawak, Kelantan, Terengganu, Perlis dan Kedah sememangnya diberikan perhatian dalam usaha merapatkan jurang pembangunan dan pendapatan menerusi pelaksanaan Wawasan Kemakmuran Bersama," katanya.

Mengenai sama ada kadar kemiskinan itu mungkin lebih tinggi berikutan COVID-19 tahun ini, beliau berkata, kerajaan sudah mengambil langkah beberapa inisiatif bagi mengurangkan kesan wabak kepada rakyat.

Katanya, pelbagai bantuan yang disediakan kerajaan PN kepada rakyat termasuk untuk golongan peniaga perusahaan kecil dan sederhana (PKS) bagi mengurangkan kesan buruk COVID-19.

Sementara itu, Timbalan Pengarah I, Bahagian Pembangunan Ekuiti, Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri, Datuk Herman Abdul Hamid, berkata selain Tongod, Pitas dan Kota Marudu, dua lagi daerah yang mencatat kadar kemiskinan tinggi di Sabah ialah Beluran dan Telupid.

Ketika membentangkan Dapatan Kajian PGK 2019, Herman berkata, Tongod mencatat 56.6 peratus kemiskinan, diikuti Pitas (53.6), Kota Marudu (46.2), Beluran (45) dan Telupid 40.7 peratus. (BH)

Sabah perlukan kerajaan yang boleh bantu rakyat -PM

 

KOTA MARUDU: Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Sabah perlukan sebuah kerajaan yang boleh bergerak membantu meringankan beban rakyat yang kini terkesan dengan pandemik COVID-19.

Sehubungan itu, beliau berkata rakyat Sabah perlu memilih kerajaan yang sehaluan dengan Kerajaan Persekutuan yang diterajui oleh Perikatan Nasional (PN) yang sudah terbukti berkeupayaan membantu rakyat semasa negara berdepan dengan masalah akibat penularan COVID-19. 

“Ekonomi Sabah perlu cepat dipulihkan. Saya tidak mengatakan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal tidak bagi apa-apa namun ia tidak cukup kerana tiada kerjasama dengan Kerajaan Persekutuan,” katanya. 

Beliau berkata demikian pada Majlis Ramah Mesra Bersama Perdana Menteri di sini, hari ini, yang turut dihadiri Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee dan calon PN bagi kerusi Bandau Datuk Wetrom Bahanda. 

Rakyat Sabah akan mengundi pada 26 September ini manakala pengundian awal pada 22 September.

Pada masa yang sama, Muhyiddin berkata jangan ada mana-mana pihak cuba memperlekehkan bantuan daripada Kerajaan Persekutuan kerana ia sangat diperlukan rakyat. 

“Jangan cakap saya menjajah Sabah. Ada juga cakap kononnya saya tidak buat apa-apa. Saya baru tujuh bulan memerintah dan kerajaan PN terbukti adalah kerajaan berkesan dan ‘functional’ (menjalankan fungsi dan peranan). Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga telah mengiktiraf Malaysia antara terbaik menangani penularan COVID-19. 

“Walaupun singkat, kerajaan PN mempunyai banyak pengalaman dan mampu menjalankan tugas yang mencabar (dalam menghadapi pandemik itu) yang belum pernah berlaku di dunia sebelum ini.
“saya tidak boleh menjanjikan bulan dan bintang kerana saya bukan Tuhan, namun saya berjanji akan berusaha membantu memulihkan ekonomi rakyat dan negara,” katanya. 

Justeru, beliau berkata penyokong dan jentera parti PN perlu bersama-sama membantu menerangkan kepada rakyat tentang apa yang telah dilakukan oleh kerajaan dalam usaha menangani masalah COVID-19. – BERNAMA

Banjir Kilat, Ini Yang PH Dulu Tak Mampu Selesaikan..

 

 Gambar fail, peniaga di Lebuh Ampang, Kuala Lumpur membersihkan kedai selepas dinaiki air susulan hujan lebat berterusan selama beberapa jam pada 22 Oktober lalu. - Foto Osman Adnan

Kerjasama antara agensi elak banjir kilat berulang

Oleh Prof Madya Dr Haliza Abdul Rahman

BANJIR antara lima bencana alam yang sering melanda negara, selain tanah runtuh, kebakaran hutan dan tumpahan minyak.

Banjir boleh menyebabkan kerosakan harta benda dan kehilangan nyawa yang sebanyak 90 peratus kerosakan dan kemusnahan disebabkan banjir dan timbunan sampah hanyut. Ia juga dapat melumpuhkan rangkaian pengangkutan, merosakkan serta menghilangkan harta benda, peralatan, bahkan jiwa manusia.

Banjir kilat sebenarnya turut berpunca perbuatan manusia tidak mesra alam. Selain taburan hujan melebihi kebiasaan dan tidak berpadanan dengan sistem saliran sedia ada, terdapat beberapa faktor lain menyebabkan banjir, seperti sampah sarap serta sisa projek pembangunan mega.

Lembah Klang kerap mengalami kejadian banjir kilat. Pada 22 Oktober tahun lalu, hujan lebat berterusan menyebabkan beberapa jalan utama di ibu negara dilanda banjir kilat hingga ada kenderaan terperangkap.

Pada 22 Jun 2018 pula, banjir kilat teruk melanda sekitar Lembah Klang antaranya Lembah Jaya Utara, Ampang dan Kampung Batu 16, Dusun Tua, Hulu Langat. Pada 13 Januari 2017, beberapa tempat sekitar Jalan Bukit Belacan, Lembah Jaya Utara dilanda banjir kilat, susulan hujan lebat kira-kira 90 minit hingga menyebabkan beberapa rumah dilanda banjir lumpur.

Selepas kerap kali dilanda banjir kilat, bagaimanakah keupayaan sistem pengairan dan mitigasi sedia ada dalam menanganinya? Sudah wujudkah perancangan jangka pendek, sederhana dan panjang bagi mengekang bencana itu?

Walaupun sistem perparitan di bawah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dinaik taraf bagi mengatasi masalah banjir ditambah lima projek tebatan banjir membabitkan beberapa kawasan di ibu negara, masalah banjir kilat tidak menemui jalan penyelesaian.

Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa, menjelaskan keperluan mengkaji semula wang berbilion dibelanjakan untuk sistem mitigasi dan Terowong Smart berfungsi dengan baik atau ia belum mencukupi dan sama ada kawalan pembangunan lebih teliti diperlukan.

Kuala Lumpur memerlukan lebih banyak sistem takungan banjir, terutama di kawasan berhampiran hilir Sungai Klang seperti Sungai Buloh, Shah Alam dan Petaling Jaya sebelum air berlebihan disalurkan ke sungai.

Umumnya, sebahagian besar Lembangan Sungai Klang pesat membangun dan mempunyai kepadatan penduduk tinggi. Oleh itu, ia mengalami pelbagai cabaran berkaitan pengurusan dan pembangunan sumber air, kemerosotan alam sekitar dan bencana banjir yang sering melanda di kawasan tidak mempunyai pembangunan terancang.

Cabaran ini diburukkan ancaman perubahan iklim dan pendekatan pelbagai sektor dalam pengurusan sumber air di lembangan. Kepelbagaian pihak berkuasa tempatan (PBT) di lembangan juga menyukarkan pelaksanaan pengurusan lembangan sungai bersepadu (IRBM).

Keadaan banjir juga semakin meruncing disebabkan arus pembangunan pesat dan tanpa kawalan. Kontraktor misalnya melalui kerja pembinaan, kadangkala menghalang atau menyekat saliran air. Terdapat juga kontraktor lepas tangan melakukan projek pembinaan hingga tidak menyedari kegiatan mereka boleh mengundang banjir.

Kesannya, pada 2018, Kementerian Wilayah Persekutuan bercadang membuat ketetapan kepada kontraktor yang perlu menguruskan sendiri sebarang masalah menjadi punca kepada sistem perparitan tersumbat. Malah, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin ketika itu berkata, pihaknya juga akan mengawasi tapak projek lebih teliti dan memikirkan cara mendenda kontraktor, sekiranya terbukti kerja mereka menyekat saluran air.

Perubahan corak guna tanah drastik hasil pembangunan setempat yang pesat menyebabkan banyak kawasan tidak telap air yang meningkatkan kadar aliran puncak dan tidak menggalakkan penyerapan air larian ke dalam tanah secara semula jadi.

Sistem saliran sedia ada tidak dapat menampung air larian permukaan kerana tersumbat dengan sampah sarap dan kelodak hasil pembinaan atau kerja tanah di kawasan sekitar, selain ketidakupayaan menampung peningkatan air larian permukaan mendadak, akibat hujan lebat berkeamatan tinggi dalam masa singkat.

Kesannya, air dari sistem saliran sama ada sungai semula jadi atau saliran perparitan mengambil masa lama untuk mengalirkan air hingga mengakibatkan mudah terjadi banjir kilat. Ini menjadi lebih buruk apabila berlaku kelemahan dalam penyelenggaraan sistem perparitan yang tidak sempurna.

Aktiviti pembangunan dalam kawasan rizab sungai turut menyebabkannya menjadi cetek dan sempit akibat pemendapan di dasar sementara perubahan guna tanah, terutama berhampiran koridor sungai.

Ini menyebabkan perubahan struktur sungai serius khususnya hakisan tebing, selain sikap masyarakat tidak prihatin dan membuang sampah di merata-rata dan kewujudan penempatan setinggan di tebing sungai yang membuang sisa domestik.

Pembangunan berterusan memerlukan kawal selia bagi mengelak setiap pembangunan itu mendatangkan masalah kepada warga kota. Ini disebabkan kesan pembangunan tidak terancang menyebabkan kegagalan sistem sungai menampung jumlah discaj yang menyebabkan banjir kilat, terutama di kawasan perbandaran.

Kesan negatif ini sangat kritikal bagi Sungai Klang kerana sungai ini mengalir melalui kawasan perbandaran padat dengan perindustrian dan penempatan penduduk. Sungai Klang mengalir melalui lima kawasan pentadbiran diuruskan lima PBT berlainan di Selangor yang tidak termasuk 40 kilometer jajaran Sungai Klang dalam kawasan DBKL.

Lima PBT itu ialah Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), DBKL, Majlis Bandar Raya Shah Alam (MBSA), Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), Majlis Bandar Raya Petaling Jaya (MBPJ) dan Majlis Perbandaran Klang (MPK).

Laluan sungai merentasi PBT berbeza biasanya menimbulkan kesulitan dalam penyelarasan pengurusan sungai. Ini disebabkan pihak tertentu mempunyai sasaran, teknik pengurusan dan kos pengurusan beza.

Antara cabarannya, perlu menyelaraskan pengurusan lembangan sungai secara berintegrasi dan bersepadu dengan kerjasama, sokongan serta komitmen semua PBT dan agensi seperti Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS).

Justeru, sangat perlu mengukuhkan mekanisme menggabungkan pelbagai sektor dan pentadbiran secara menyeluruh, selain mempertingkat keberkesanan perkongsian maklumat di antara agensi dalam usaha mengekang banjir kilat. Dengan ini, kawasan banjir boleh ditentukan dengan mengenal pasti kawasan lembah atau tanah rendah melalui penggunaan data topografi.

Punca banjir boleh dikenal pasti melalui kajian guna tanah dan perubahan guna tanah. Data banjir terdahulu daripada laporan banjir JPS boleh diguna pakai. Analisis data terbabit dapat mengenal pasti kawasan berisiko tinggi banjir termasuk kekerapan.

JPS dengan kerjasama Kementerian Wilayah Persekutuan juga perlu menjalankan kajian bagi mengatasi banjir kilat di Lembah Klang sebagai persediaan masa hadapan.

Kajian perlu dibuat untuk membolehkan DBKL melihat pelaksanaan pelan jangka panjang kejadian banjir boleh dicegah melalui pembangunan seimbang dan menyeluruh melalui satu pelan tindakan tebatan banjir bagi sesuatu lembangan.

Pembangunan tanah di sesuatu kawasan harus dipastikan berjalan mengikut garis panduan dan pemantauan kaedah pelaksanaannya perlu diadakan dengan lebih giat. Gabungan semua tindakan ini mampu mengekang atau setidak-tidaknya meminimumkan bencana banjir kilat yang sering menghantui warga kota.

Penulis adalah Ketua Laboratori Kesejahteraan dan Kesihatan Sosial Belia, Institut Pengajian Sains Sosial (IPSAS), Universiti Putra Malaysia (UPM)

Hibur Hibur Sikit

Kisah Rumah Tua di Puncak Gunung Tujuh Gadis, Sekitar Mekkah

  Sambungan dari..


GREBEK RUMAH TUA DI PUNCAK GUNUNG MEKKAH

(Rumah Tua di Puncak Gunung Tujuh Gadis, Sekitar Mekkah)

Serangan seksual Trump: Anjing sekali makan tahi, tetap...

 

Satu lagi tuduhan serangan seksual hantui Trump

WASHINGTON: Seorang bekas model mendakwa Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, meraba dan menciumnya secara paksa sekitar 1997.

Ini adalah tuduhan seksual terbaru ke atas penyandang jawatan presiden dari parti Republikan itu, hanya beberapa minggu sebelum pemilihan presiden diadakan.

Amy Dorris memberitahu The Guardian Britain bahawa Trump menyerangnya secara seksual di suite kenamaan miliknya ketika Kejohanan Tenis Terbuka AS di New York, namun dakwaannya itu dinafikan Trump menerusi peguamnya.

"Dia cuba bercumbu dengan saya dan saya menolaknya, ketika itulah genggamannya menjadi lebih erat dan tangannya meraba kemaluan, payudara, punggung dan seluruh tubuh saya.

"Saya berada dalam cengkamannya dan tidak dapat melepaskan diri," katanya dalam satu temu bual.

Dorris ketika itu berusia 24 tahun manakala Trump berusia 51 tahun dan berkahwin dengan isteri keduanya, Marla Maples.

Mangsa turut memberikan The Guardian beberapa gambar yang menunjukkan kehadirannya di syarikat Trump dan beberapa individu mengesahkan dakwaannya serta mengakui mangsa ada memberitahu mereka mengenai kejadian itu.

Katanya, dia meminta Trump menghentikan perbuatannya tetapi tidak dipedulikan dan mengakui rasa dizalimi.

Ditanya mengapa dia terus berada di sisi Trump pada hari-hari berikutnya, Dorris berkata trauma akibat perbuatan Trump membuatkannya bungkam.

Bagaimanapun, peguam Trump memberitahu akhbar bahawa versi kejadian itu tidak boleh dipercayai dan mungkin terdapat saksi lain sekiranya dia benar-benar diserang.

Sebaliknya, dakwaan itu mungkin bermotifkan politik kerana dibangkitkan ketika hanya tinggal beberapa minggu sebelum Trump berdepan Joe Biden dalam pemilihan 3 November ini.

Dorris yang kini berusia 48 tahun, berkata dia mengambil keputusan tampil untuk menjadi teladan kepada anak perempuan kembar yang sudah remaja.

Dia pertama kali menceritakan kisahnya kepada The Guardian lebih dari setahun lalu tetapi meminta akhbar itu supaya tidak menerbitkannya, namun kini menegaskan sudah muak kerana Trump sering terlepas.

Trump menghadapi lebih 12 tuduhan salah laku seksual termasuk dakwaan seorang kolumnis terkenal AS, E Jean Carroll, bahawa dia diperkosa di bilik persalinan di gedung serbaneka sekitar pertengahan 1990-an. - AFP

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Tidak menuduh, tetapi teringat pepatah mengatakan, 'Anjing sekali makan tahi, tetap makan tahi juga.'

Apa lagi dalam politik AS, parti yang tidak berdasarkan apa-apa 'agama dari langit', perkara-perkara begitu macam najis tahi cicak sahaja. Takde apa-apa.. 

Hibur Hibur Sikit

Friday, September 18, 2020

Avatar Kartun pada FB, Menurut AJK Fatwa Kedah &P/Pinang...

 

Avatar pada FB tidak haram

KUALA LUMPUR: Penggunaan aplikasi Avatar berbentuk kartun yang popular ketika ini bagi menggambarkan diri pemilik dalam akaun Facebook (FB) tidak haram dilakukan umat Islam.

Ahli Jawatankuasa Fatwa Kedah dan Pulau Pinang, Dr Mohd Hapiz Mahaiyadin, menjelaskan Avatar yang digunakan dalam media sosial khasnya FB tidak ada kaitan dengan perkara yang boleh menggugat akidah umat Islam.

"Avatar yang digunakan dalam FB bukan merujuk kepada maksud penjelmaan tuhan seperti dalam agama Hindu.

"Perkataan Avatar itu juga dihilangkan maksud keagamaannya, lalu digunakan sebagai terma saintifik dalam dunia digital," katanya kepada BH, hari ini.

Avatar, ciri baharu diperkenalkan FB sejak Mei lalu mula menjadi fenomena di media sosial kerana membolehkan pemilik akaun laman sosial itu mencipta imej kartun mereka sendiri.

Bagaimanapun, letusan penggunaan Avatar di dalam FB dalam kalangan masyarakat Islam menimbulkan polemik berikutan ada pihak mahu umat Islam berwaspada menggunakan aplikasi itu.

Namun, Mohd Hapiz mengingatkan pengguna FB berwaspada dengan pelbagai jenis aplikasi atau permainan digital yang disertai dalam media sosial.

Pensyarah Kanan di Akademi Pengajian Islam Kontemporari Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam, berkata umat Islam perlu menyemak setiap aplikasi sebelum digunakan bagi mengelak pegangan akidah rosak.

"Golongan agamawan pula, jangan terlalu kritikal dalam setiap perkara sehingga mengaitkannya dengan akidah.

"Mereka perlu tahu adakah ia berkaitan atau tidak dengan akidah atau disisihkan nilai agama tertentu sehingga menjadi istilah umum," katanya.

Sementara itu, pendakwah bebas, Shahrizan Daud Al Turabi, senada dengan Mohd Hapiz dengan menyifatkan Avatar adalah sekadar ciri baharu FB berbentuk imej kartun.

"Avatar ada dua makna, yang pertama ia berkaitan dengan patung penyembahan Hindu dan juga sekadar imej kartun.

"Pada saya, tidak ada masalah bagi yang menggunakan ciri baharu berkenaan dengan menampilkan imej kartun. Ini berikutan nama kartun itu adalah Avatar, jadi ia tidak berkaitan langsung dengan sembahan Hindu," katanya. (BH)

Hibur Hibur Sikit

Awas! Karbon monoksida pembunuh senyap

 


KUALA LUMPUR: Keracunan karbon monoksida boleh terjadi walaupun dalam kuantiti yang sedikit dan ia adalah punca utama kecederaan dan kematian akibat keracunan di seluruh dunia.

Laman Facebook Public Health Malaysia (PHM) menjelaskan karbon monoksida adalah pembunuh senyap malah berdasarkan laporan Pusat Kawalan Penyakit Amerika Syarikat, 50,000 pesakit dimasukkan ke hospital setiap tahun dan 430 mati akibat keracunan karbon monoksida.

"Gas beracun karbon monoksida terhasil dari pembakaran bahan bakar tanpa oksigen yang mencukupi.

"Gas ini tidak mempunyai sebarang warna, bau dan tidak boleh didengar, kerana itu ia dikenali sebagai pembunuh senyap," katanya dalam satu hantaran kira-kira 15 jam yang lalu.

Hantaran itu menjadi tumpuan ramai dengan 3,400 komen dan 39,000 perkongsian.

Kelmarin, tiga wanita, Sharifah Fariesha Syed Fathi, Ayuni Shazwanie Shabri dan Nor Adilah Mohd Safwan meninggal dunia, manakala Nor Aqilah kritikal, selepas keempat-empat mereka yang berumur 21 tahun ditemui tidak sedarkan diri.

Kenderaan dinaiki mangsa ditemui di kawasan tempat letak kereta stesen minyak Sama Gagah, Seberang Jaya dipercayai akibat keracunan karbon monoksida apabila tertidur semasa berehat di dalam kereta itu, dengan cermin tingkap tertutup.

PHM turut menjelaskan salah tanggapan masyarakat yang mengaitkan tidur di dalam kereta dengan membuka sedikit tingkap adalah lebih selamat.

"Kami ingin membetulkan tanggapan yang kurang tepat ini.

"Kereta kita mungkin tidak kedap udara dan bahan ini boleh meresap masuk ke dalam kereta," katanya.

PHM dalam pada itu menasihatkan pemandu dan penumpang kenderaan supaya lebih berhati-hati terhadap keselamatan mereka ketika berada di dalam kereta.

"Sekiranya anda bercadang untuk tidur atau sekadar berehat di dalam kenderaan dengan enjin dan penghawa dingin terpasang, fikirkanlah semula!.

Mengulas lanjut, PHM berkata, asap ekzos mengandungi gas berbahaya seperti karbon monoksida, hidrokarbon dan nitrogen oksida.

"Ketika memandu, sistem ekzos yang baik akan membebaskan gas beracun ini ke persekitaran dengan lancar dan selamat.

"Masalah timbul apabila sistem ini bocor dan lebih diburukkan lagi apabila kenderaan tidak bergerak.

"Tanpa disedari, gas ini akan masuk menerusi saluran pernafasan dan memasuki saluran darah," katanya.

Katanya, antara gejala awal keracunan gas karbon monoksida termasuk sakit kepala, pening, lemah, muntah, sakit dada dan kekeliruan.

Bagaimanapun, sekiranya gas ini dihidu ketika sedang tidur, tidak ada sebarang gejala dapat dikesan dan ia akhirnya boleh mengundang kematian. (BH)

Ibnu Hasyim Sokong Promosi Konsep Fiqh Al-Ta’ayush..

 

Sokong usaha ke arah pendidikan Fiqh Al-Ta’ayush

SEMPENA Hari Malaysia yang disambut pada 16 September setiap tahun, saya menyeru kepada semua pihak agar terus berusaha memperkukuh perpaduan negara. 

Kebebasan mengamalkan agama masing-masing perlu terus dihormati, serta cacian terhadap agama lain perlu disekat agar ia tidak mencetuskan suasana yang tidak senang sesama rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum dan agama. 

Dalam hal ini, saya ingin menyatakan sokongan penuh saya terhadap Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), YB Senator Datuk Dr. Haji Zulkifli Mohamad Al-Bakri yang menyatakan komitmen kerajaan dalam mempromosi konsep Fiqh Al-Ta’ayush, iaitu satu konsep fiqh yang boleh diguna pakai dalam mengurus hubungan antara golongan Islam dan bukan-Islam supaya kekal dalam keadaan harmoni dan aman, sesuai dengan peredaran zaman.

Fiqh At-Ta’ayush ini perlu difahami oleh semua anggota masyarakat yang beragama Islam kerana pensyariatan berbuat baik kepada mereka yang tidak bermusuh dengan Islam adalah beserta dengan panduan-panduan tertentu di sisi syarak. Prinsip-prinsip seperti tidak boleh berkompromi dalam soal akidah umat Islam, bergaul dalam suatu yang ma’ruf bukan mungkar, tidak boleh terlibat dalam perkara yang memudaratkan orang Islam serta tidak melakukan suatu perbuatan yang diharamkan syarak perlu difahami oleh segenap lapisan masyarakat. 

Saya juga ingin menekankan bahawa Jawatankuasa Mempromosikan Persefahaman dan Keharmonian Antara Penganut Agama (JKMPKA) yang dianggotai oleh ketua-ketua agama perlu terus diperkukuh terutamanya dalam memperbanyak dialog antara agama dan diskusi ilmu. 

Sekian, terima kasih.

YB SENATOR DATO’ HAJI HUSAIN AWANG
Ahli Dewan Negara – HARAKAHDAILY 18/9/2020

Komen Weblog Ibnu HasyimWeblog ini juga  menyatakan sokongan penuh terhadap Menteri Di JPM Dr Haji Zulkifli dalam mempromosi konsep Fiqh Al-Ta’ayush, seperti yang dialu-alukan oleh Dato'Hj Hussain Awang. Al-hamdulillah.

Hibur Hibur Sikit

A/Saudi Rayakan H/Nasional ke-90, Isytihar Konsert Hiburan

 

 Ilustrasi konsert, muzik. (Sumber: Pixabay / Pexels)
HALAMAN HIBURAN

1. Arab Saudi Adakan Konsert Muzik

Riyadh- Arab Saudi akan menyambut Hari Kebangsaan ke-90 dengan mengadakan konsert pertamanya sejak wabak coronavirus COVID-19 melanda dunia. 

Pengerusi Lembaga Hiburan, Turki Alalshikh, berkata konsert perayaan itu akan melibatkan 11 bintang terkenal dari seluruh dunia Arab. Di laman Twitter rasminya, Turki Alalshikh nampaknya menyeru perayaan itu dengan menyebarkan poster acara tersebut.
Konsert yang dianjurkan oleh Saudi Arabian Entertainment Authority (GEA) itu dijadualkan berlangsung selama 5 hari di King Abdullah Sports City, Jeddah, seperti dikutip oleh Gulf News, Selasa (15/9/2020).

Selain itu, konsert ini juga akan dilakukan dengan menerapkan langkah-langkah kesihatan yang ketat untuk mengelakkan risiko penularan Virus Corona COVID-19.

Dengan persembahan tarian rakyat, nyanyian dan perayaan tradisional, Hari Kebangsaan Arab Saudi, juga dikenali sebagai Al-Yaom-ul-Watany, disambut setiap tahun pada 23 September.

Biasanya, perayaan itu juga merangkumi menghiasi jalan dan bangunan yang dihiasi dengan bendera Arab Saudi, serta warga yang memakai kemeja-T hijau.

Sejak tahun 2007, perayaan ini telah menjadi cuti kebangsaan di Arab Saudi untuk memperingati pertukaran nama negara itu dari "Kerajaan Nejd Hejaz" menjadi "Kerajaan Arab Saudi" oleh Raja Arab Saudi, Abdul Aziz bin Abdul Rahman Al Saud pada 23 September 1932.

Bukan hanya itu, hari itu adalah untuk memperingati sumbangan Raja Abdul Aziz dan apa yang dilakukannya dalam membangun penguasaan keluarganya.

2. Deretan Penyanyi yang Akan Memeriahkan Acara
2

Pandangan udara menunjukkan jalan raya yang sepi akibat wabak COVID-19 pada hari pertama perayaan Idul Fitri di ibu negara Arab Saudi, Riyadh, Isnin (24/5/2020). Arab Saudi menguatkuasakan perintah berkurung selama 24 jam untuk lima hari raya Idul Fitri 1441 AH, mulai 23 Mei 2020. (FAISAL AL-NASSER / AFP)

Konsert untuk menyambut Hari Kebangsaan Arab Saudi itu akan menampilkan Rashed Al Majed, Aseel Abu Bakar, Majid Al Mohandes, Abadi Al Johar, Dalia Mubarak dan Rabih Saqer. Acara ini juga akan dimeriahkan oleh beberapa penyanyi Mesir, termasuk Amr Diab, Angham, Mohamed Hamaki dan Tamer Ashour.

Angham dan Tamer Ashour dijadualkan tampil di konsert pada 24 September, dan Hamaki pada 25 September, diikuti oleh Amr Diab pada 26 September. Amr Diab telah melancarkan dua klip video lagu trennya pada bulan Ogos 2020, iaitu Ya Baladna Ya Helwa (Oh Our Beautiful Land) dan Amaken El-Saher (Tempat Kehidupan Malam), dan beberapa lagu lain.

Sementara Hamaki akan membawakan lagunya yang terkenal, Howa Dah Habibi (Dia adalah Kekasihku), dan Angham dengan single musim panasnya, Bahebak Wa-Bartahlak (I love you and I feel you) setelah pembebasan Tamer Ashour, Bayaa yang telah berjaya mengumpulkan lima juta tontonan di YouTube. penulis lagu, Turki Al Sheikh.

Arab Saudi dilaporkan hampir menghentikan perkhidmatan ibadah Umrah untuk pengunjung luar negara tahun ini.

Negara ini telah melaporkan lebih daripada 320.827 kes dengan lebih daripada 4.000 kematian akibat COVID-19.
(IH)

Dalam 8 Bulan, Turki Eksport Madu ke 44 Negara.

 

3 ribu 751 tan madu Turki telah dieksport dalam 8 bulan tahun ini. Madu dari Turki telah terjual ke 44 negara senilai 16 juta 593 ribu 563 dolar selama tempoh Januari-Ogos tahun ini.

Menurut maklumat yang dikumpulkan dari data Kesatuan Pengeksport Laut Hitam Timur (DKİB), 3 ribu 751 tan madu telah dieksport dalam 8 bulan tahun ini.

Memandangkan 3 ribu 142 tan madu dieksport dengan harga 13 juta 597 ribu 877 dolar pada tempoh yang sama tahun sebelumnya, eksport meningkat sebanyak 19 peratus dari segi kuantiti dan 22 peratus dari segi pendapatan.

Walaupun produk telah dihantar ke 39 negara pada periode yang sama tahun lalu, tahun ini penjualan dilakukan ke 44 negara, termasuk Poland dan Yaman.

Negara dengan kenaikan pendapatan tertinggi dalam eksport madu adalah Bahrain.

Dalam tempoh 8 bulan tahun lalu, eksport yang dibuat ke Bahrain, iaitu 15 ribu 700 dolar, meningkat 736 peratus tahun ini dan mencecah 131 ribu 263 dolar.

(IH)

Langkah Ini, Islam formula selamatkan ummah

 


SEKALI lagi Ahad lalu, Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abd Hadi Awang naik di pentas Muktamar PAS untuk menyampaikan Ucapan Dasarnya selaku Presiden PAS, jawatan yang disandangnya sejak 2002. Kali ini temanya “Islam Memperkukuh Perpaduan”.

Sesungguhnya sejak 2002 hingga kini iaitu lebih 18 tahun, Tuan Guru telah memandu dan menakhoda PAS dengan penuh tekun dan sabar melalui pelbagai ujian dan cabaran dan kini berjaya menempatkan parti Islam ini sebagai salah sebuah parti yang diberi perhatian dan tumpuan kawan dan lawan bukan sahaja dalam negara, malah peringkat antarabangsa.

Seorang kenalan rapat saya yang merupakan penganalisis politik kanan bukan-Melayu di sebuah akhbar arus perdana menyifatkan Tuan Guru sebagai Presiden PAS yang paling berjaya dalam sejarah.

Menurutnya jika Almarhum Ustaz Dato’ Fadzil Mohd Noor berjaya membawa PAS dikenali ramai dengan pencapaian hebat pada tahun 1999 memenangi 27 kerusi Parlimen dan dua buah negeri Kelantan dan Terengganu, Tuan Guru pula hari ini meletakkan PAS dipentas yang lebih tinggi, menguasai Kelantan, Terengganu dan Kedah selain turut bersama dalam kerajaan negeri-negeri lain dan paling hebat menempatkan kehadiran PAS dalam Kerajaan Persekutuan dengan tiga Menteri dan lima Timbalan Menteri.

Selain itu beliau sendiri diangkat sebagai Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah bertaraf Menteri.

Dan tambah kenalan saya tadi, tidak mustahil PAS boleh melonjak lebih jauh lagi di bawah kepimpinan Tuan Guru di masa akan datang.

Ternyata Muktamar Ke-66 kali ini menjadi bukti pencapaian seluruh tenaga dan kekuatan PAS di bawah Tuan Guru dalam melebarkan Islam sebagai kunci penyelesaian permasalahan ummah. Perpaduan dan permuafakatan Islam diangkat sebagai formula yang menjanjikan kesejahteraan dan keamanan buat agama, bangsa dan negara tidak sebagaimana manifesto sesetengah pihak yang kosong dan palsu.

Kalau ada pihak yang mengambil pendekatan bermesra dan berkerjasama dengan parti-parti bukan-Melayu sebagai kononnya formula ampuh kemenangan, PAS menganggap ianya silap dan tersasar.

Benar perpaduan negara hanya dapat dicapai apabila kuasa politik bukan-Melayu dilibatkan bersekali, namun yang lebih penting dan utama adalah merintis jalan memperkukuh dan menyatukan kuasa politik Melayu-Islam yang berpecah-belah itu terlebih dahulu barulah kita melangkah ke peringkat seterusnya.

Konsep perpaduan ummah yang berpandukan ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya sebagaimana ditegaskan Tuan Guru dalam ucapan dasarnya perlu dibentuk terlebih dahulu dari kalangan kuasa-kuasa politik Melayu-Islam dan dari kekuatan itulah baru mampu dijana keupayaan untuk memimpin masyarakat majmuk demi menghayati keadilan untuk semua.

Matlamat tidak boleh menghalalkan cara, mencari jalan singkat, menjauhi dan memandang lekeh perpaduan ummah dan sebaliknya menjaja sokongan bukan Islam untuk memerintah sesungguhnya telah dibuktikan tidak akan berjaya sebagaimana apa yang berlaku terhadap Kerajaan PH yang akhirnya berkecai dalam usia cuma 22 bulan.

Kuasa memang dapat tetapi ia digerhanai oleh dominasi puak lain yang cukup merbahaya buat masa depan ummah, kerana itu ia tidak kekal.

Kini melalui inisiatif politik berani dan berpandangan jauh Tuan Guru dan pimpinan politik Melayu-Islam yang lain khasnya Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi Presiden Umno, gagasan politik baru telah dibentuk. Politik masa depan berteraskan penyatuan dan perpaduan ummah yang lebih meyakinkan dan menambat hati rakyat, mengenepikan segala sengketa dan perbezaan serta mengutamakan permuafakatan dan perpaduan, beriltizam membina kepimpinan yang bertaqwa demi memimpin negara ke arah masa depan yang lebih baik dan sempurna buat semua.

Kini gagasan ini bukan hanya didukung PAS dan Umno malah turut disertai BERSATU di bawah kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin selain sekutu-sekutu politik bukan-Islam yang meraikan perpaduan umat Melayu sebagai teras kekuatan politik masing-masing.

Maka lahirlah keluarga besar Muafakat Nasional bersama Kerajaan Perikatan Nasional.

Inilah yang ditegas dan ditekankan oleh Tuan Guru di dalam ucapan dasarnya. Menggariskan langkah-langkah yang perlu diambil seluruh angkatan kekuatan PAS, kerana kini PAS bersama dalam Kerajaan Persekutuan bagi memastikan kita dapat melangkah lebih jauh lagi dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab kita.

Kata Tuan Guru: “Semua ahli PAS yang berada di tempat masing-masing hendaklah menjalankan tugas masing-masing dengan berperanan membawa risalah Islam yang kita tegakkan. Sekurang-kurangnya menjadi teladan yang baik dari segi syaksiah (integriti) dan kemampuan dalam melaksanakan tugas dengan jayanya.”

PAS tegas Tuan Guru tidak pernah rugi dalam semua kerjasama politknya sejak dari tahun 1959 ketika bersama Parti Negara sehinggalah ke hari ini, yang pentingnya keluarga PAS perlu beristiqamah dengan Islam dan sabar dalam mendapani cabaran yang mendatang.

Kini negara berhadapan dengan Pilihan Raya Negeri Sabah, walaupun PAS tidak bertanding ia tidak bermakna PAS tidak berperanan, dan sebagai keluarga Perikatan Nasional dan berkerjasama pula dengan BN di sana, PAS akan bekerja bagi memastikan Parti WARISAN yang bersekutu dengan DAP, PKR dan PAN akan dapat ditewaskan dan kerajaan negeri baru terbentuk di sana.

Demikian juga dengan desas-desus Pilihan Raya Umum Parlimen yang dijangka diadakan terlebih awal, Muktamar Ke-66 sebulat suara menyatakan ketegasan seluruh anggota parti berdiri bersama Tuan Guru Presiden dalam memastikan PAS terus memperkukuhkan perpaduan politik baru yang telah dibina dan melalui istiqamah dan kerja kuat disamping kesabaran semua pihak mengibarkan panji-panji Islam sehingga ke mercu kejayaan.

Ini bukan masanya berbalah dan bersengketa, ini bukan masanya berebut jawatan dan pengaruh sebagaimana pandemik yang sedang melanda parti lawan, sebaliknya ini masa untuk memberi ketaatan, wala’ dan berdiri teguh di belakang kepimpinan parti.

Ini masanya mengangkat politik baru perpaduan ummah sebagai kunci penyelesaian yang bakal memancarkan kegemilangan yang berkekalan buat semua in sya Allah.

Islam memperkukuh perpaduan, tahniah Tuan Guru dan semoga Allah memberi kekuatan bagi terus memimpin kami dalam membuktikan ‘Langkah Islam’ dan bukannya langkah-langkah lain adalah langkah yang bakal menyelamatkan kita semua.

ROSLAN SHAHIR MOHD SHAHIR – HARAKAHDAILY 16/9/2020

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails