Saturday, September 19, 2020

Kisah Rumah Tua di Puncak Gunung Tujuh Gadis, Sekitar Mekkah

  Sambungan dari..


GREBEK RUMAH TUA DI PUNCAK GUNUNG MEKKAH

(Rumah Tua di Puncak Gunung Tujuh Gadis, Sekitar Mekkah)

Serangan seksual Trump: Anjing sekali makan tahi, tetap...

 

Satu lagi tuduhan serangan seksual hantui Trump

WASHINGTON: Seorang bekas model mendakwa Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, meraba dan menciumnya secara paksa sekitar 1997.

Ini adalah tuduhan seksual terbaru ke atas penyandang jawatan presiden dari parti Republikan itu, hanya beberapa minggu sebelum pemilihan presiden diadakan.

Amy Dorris memberitahu The Guardian Britain bahawa Trump menyerangnya secara seksual di suite kenamaan miliknya ketika Kejohanan Tenis Terbuka AS di New York, namun dakwaannya itu dinafikan Trump menerusi peguamnya.

"Dia cuba bercumbu dengan saya dan saya menolaknya, ketika itulah genggamannya menjadi lebih erat dan tangannya meraba kemaluan, payudara, punggung dan seluruh tubuh saya.

"Saya berada dalam cengkamannya dan tidak dapat melepaskan diri," katanya dalam satu temu bual.

Dorris ketika itu berusia 24 tahun manakala Trump berusia 51 tahun dan berkahwin dengan isteri keduanya, Marla Maples.

Mangsa turut memberikan The Guardian beberapa gambar yang menunjukkan kehadirannya di syarikat Trump dan beberapa individu mengesahkan dakwaannya serta mengakui mangsa ada memberitahu mereka mengenai kejadian itu.

Katanya, dia meminta Trump menghentikan perbuatannya tetapi tidak dipedulikan dan mengakui rasa dizalimi.

Ditanya mengapa dia terus berada di sisi Trump pada hari-hari berikutnya, Dorris berkata trauma akibat perbuatan Trump membuatkannya bungkam.

Bagaimanapun, peguam Trump memberitahu akhbar bahawa versi kejadian itu tidak boleh dipercayai dan mungkin terdapat saksi lain sekiranya dia benar-benar diserang.

Sebaliknya, dakwaan itu mungkin bermotifkan politik kerana dibangkitkan ketika hanya tinggal beberapa minggu sebelum Trump berdepan Joe Biden dalam pemilihan 3 November ini.

Dorris yang kini berusia 48 tahun, berkata dia mengambil keputusan tampil untuk menjadi teladan kepada anak perempuan kembar yang sudah remaja.

Dia pertama kali menceritakan kisahnya kepada The Guardian lebih dari setahun lalu tetapi meminta akhbar itu supaya tidak menerbitkannya, namun kini menegaskan sudah muak kerana Trump sering terlepas.

Trump menghadapi lebih 12 tuduhan salah laku seksual termasuk dakwaan seorang kolumnis terkenal AS, E Jean Carroll, bahawa dia diperkosa di bilik persalinan di gedung serbaneka sekitar pertengahan 1990-an. - AFP

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Tidak menuduh, tetapi teringat pepatah mengatakan, 'Anjing sekali makan tahi, tetap makan tahi juga.'

Apa lagi dalam politik AS, parti yang tidak berdasarkan apa-apa 'agama dari langit', perkara-perkara begitu macam najis tahi cicak sahaja. Takde apa-apa.. 

Hibur Hibur Sikit

Friday, September 18, 2020

Avatar Kartun pada FB, Menurut AJK Fatwa Kedah &P/Pinang...

 

Avatar pada FB tidak haram

KUALA LUMPUR: Penggunaan aplikasi Avatar berbentuk kartun yang popular ketika ini bagi menggambarkan diri pemilik dalam akaun Facebook (FB) tidak haram dilakukan umat Islam.

Ahli Jawatankuasa Fatwa Kedah dan Pulau Pinang, Dr Mohd Hapiz Mahaiyadin, menjelaskan Avatar yang digunakan dalam media sosial khasnya FB tidak ada kaitan dengan perkara yang boleh menggugat akidah umat Islam.

"Avatar yang digunakan dalam FB bukan merujuk kepada maksud penjelmaan tuhan seperti dalam agama Hindu.

"Perkataan Avatar itu juga dihilangkan maksud keagamaannya, lalu digunakan sebagai terma saintifik dalam dunia digital," katanya kepada BH, hari ini.

Avatar, ciri baharu diperkenalkan FB sejak Mei lalu mula menjadi fenomena di media sosial kerana membolehkan pemilik akaun laman sosial itu mencipta imej kartun mereka sendiri.

Bagaimanapun, letusan penggunaan Avatar di dalam FB dalam kalangan masyarakat Islam menimbulkan polemik berikutan ada pihak mahu umat Islam berwaspada menggunakan aplikasi itu.

Namun, Mohd Hapiz mengingatkan pengguna FB berwaspada dengan pelbagai jenis aplikasi atau permainan digital yang disertai dalam media sosial.

Pensyarah Kanan di Akademi Pengajian Islam Kontemporari Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam, berkata umat Islam perlu menyemak setiap aplikasi sebelum digunakan bagi mengelak pegangan akidah rosak.

"Golongan agamawan pula, jangan terlalu kritikal dalam setiap perkara sehingga mengaitkannya dengan akidah.

"Mereka perlu tahu adakah ia berkaitan atau tidak dengan akidah atau disisihkan nilai agama tertentu sehingga menjadi istilah umum," katanya.

Sementara itu, pendakwah bebas, Shahrizan Daud Al Turabi, senada dengan Mohd Hapiz dengan menyifatkan Avatar adalah sekadar ciri baharu FB berbentuk imej kartun.

"Avatar ada dua makna, yang pertama ia berkaitan dengan patung penyembahan Hindu dan juga sekadar imej kartun.

"Pada saya, tidak ada masalah bagi yang menggunakan ciri baharu berkenaan dengan menampilkan imej kartun. Ini berikutan nama kartun itu adalah Avatar, jadi ia tidak berkaitan langsung dengan sembahan Hindu," katanya. (BH)

Hibur Hibur Sikit

Awas! Karbon monoksida pembunuh senyap

 


KUALA LUMPUR: Keracunan karbon monoksida boleh terjadi walaupun dalam kuantiti yang sedikit dan ia adalah punca utama kecederaan dan kematian akibat keracunan di seluruh dunia.

Laman Facebook Public Health Malaysia (PHM) menjelaskan karbon monoksida adalah pembunuh senyap malah berdasarkan laporan Pusat Kawalan Penyakit Amerika Syarikat, 50,000 pesakit dimasukkan ke hospital setiap tahun dan 430 mati akibat keracunan karbon monoksida.

"Gas beracun karbon monoksida terhasil dari pembakaran bahan bakar tanpa oksigen yang mencukupi.

"Gas ini tidak mempunyai sebarang warna, bau dan tidak boleh didengar, kerana itu ia dikenali sebagai pembunuh senyap," katanya dalam satu hantaran kira-kira 15 jam yang lalu.

Hantaran itu menjadi tumpuan ramai dengan 3,400 komen dan 39,000 perkongsian.

Kelmarin, tiga wanita, Sharifah Fariesha Syed Fathi, Ayuni Shazwanie Shabri dan Nor Adilah Mohd Safwan meninggal dunia, manakala Nor Aqilah kritikal, selepas keempat-empat mereka yang berumur 21 tahun ditemui tidak sedarkan diri.

Kenderaan dinaiki mangsa ditemui di kawasan tempat letak kereta stesen minyak Sama Gagah, Seberang Jaya dipercayai akibat keracunan karbon monoksida apabila tertidur semasa berehat di dalam kereta itu, dengan cermin tingkap tertutup.

PHM turut menjelaskan salah tanggapan masyarakat yang mengaitkan tidur di dalam kereta dengan membuka sedikit tingkap adalah lebih selamat.

"Kami ingin membetulkan tanggapan yang kurang tepat ini.

"Kereta kita mungkin tidak kedap udara dan bahan ini boleh meresap masuk ke dalam kereta," katanya.

PHM dalam pada itu menasihatkan pemandu dan penumpang kenderaan supaya lebih berhati-hati terhadap keselamatan mereka ketika berada di dalam kereta.

"Sekiranya anda bercadang untuk tidur atau sekadar berehat di dalam kenderaan dengan enjin dan penghawa dingin terpasang, fikirkanlah semula!.

Mengulas lanjut, PHM berkata, asap ekzos mengandungi gas berbahaya seperti karbon monoksida, hidrokarbon dan nitrogen oksida.

"Ketika memandu, sistem ekzos yang baik akan membebaskan gas beracun ini ke persekitaran dengan lancar dan selamat.

"Masalah timbul apabila sistem ini bocor dan lebih diburukkan lagi apabila kenderaan tidak bergerak.

"Tanpa disedari, gas ini akan masuk menerusi saluran pernafasan dan memasuki saluran darah," katanya.

Katanya, antara gejala awal keracunan gas karbon monoksida termasuk sakit kepala, pening, lemah, muntah, sakit dada dan kekeliruan.

Bagaimanapun, sekiranya gas ini dihidu ketika sedang tidur, tidak ada sebarang gejala dapat dikesan dan ia akhirnya boleh mengundang kematian. (BH)

Ibnu Hasyim Sokong Promosi Konsep Fiqh Al-Ta’ayush..

 

Sokong usaha ke arah pendidikan Fiqh Al-Ta’ayush

SEMPENA Hari Malaysia yang disambut pada 16 September setiap tahun, saya menyeru kepada semua pihak agar terus berusaha memperkukuh perpaduan negara. 

Kebebasan mengamalkan agama masing-masing perlu terus dihormati, serta cacian terhadap agama lain perlu disekat agar ia tidak mencetuskan suasana yang tidak senang sesama rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum dan agama. 

Dalam hal ini, saya ingin menyatakan sokongan penuh saya terhadap Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), YB Senator Datuk Dr. Haji Zulkifli Mohamad Al-Bakri yang menyatakan komitmen kerajaan dalam mempromosi konsep Fiqh Al-Ta’ayush, iaitu satu konsep fiqh yang boleh diguna pakai dalam mengurus hubungan antara golongan Islam dan bukan-Islam supaya kekal dalam keadaan harmoni dan aman, sesuai dengan peredaran zaman.

Fiqh At-Ta’ayush ini perlu difahami oleh semua anggota masyarakat yang beragama Islam kerana pensyariatan berbuat baik kepada mereka yang tidak bermusuh dengan Islam adalah beserta dengan panduan-panduan tertentu di sisi syarak. Prinsip-prinsip seperti tidak boleh berkompromi dalam soal akidah umat Islam, bergaul dalam suatu yang ma’ruf bukan mungkar, tidak boleh terlibat dalam perkara yang memudaratkan orang Islam serta tidak melakukan suatu perbuatan yang diharamkan syarak perlu difahami oleh segenap lapisan masyarakat. 

Saya juga ingin menekankan bahawa Jawatankuasa Mempromosikan Persefahaman dan Keharmonian Antara Penganut Agama (JKMPKA) yang dianggotai oleh ketua-ketua agama perlu terus diperkukuh terutamanya dalam memperbanyak dialog antara agama dan diskusi ilmu. 

Sekian, terima kasih.

YB SENATOR DATO’ HAJI HUSAIN AWANG
Ahli Dewan Negara – HARAKAHDAILY 18/9/2020

Komen Weblog Ibnu HasyimWeblog ini juga  menyatakan sokongan penuh terhadap Menteri Di JP Dr Haji Zulkifli dalam mempromosi konsep Fiqh Al-Ta’ayush, seperti yang dialu-alukan oleh Dato'Hj Hussain Awang. Al-hamdulillah.

Hibur Hibur Sikit

A/Saudi Rayakan H/Nasional ke-90, Isytihar Konsert Hiburan

 

 Ilustrasi konsert, muzik. (Sumber: Pixabay / Pexels)
HALAMAN HIBURAN

1. Arab Saudi Adakan Konsert Muzik

Riyadh- Arab Saudi akan menyambut Hari Kebangsaan ke-90 dengan mengadakan konsert pertamanya sejak wabak coronavirus COVID-19 melanda dunia. 

Pengerusi Lembaga Hiburan, Turki Alalshikh, berkata konsert perayaan itu akan melibatkan 11 bintang terkenal dari seluruh dunia Arab. Di laman Twitter rasminya, Turki Alalshikh nampaknya menyeru perayaan itu dengan menyebarkan poster acara tersebut.
Konsert yang dianjurkan oleh Saudi Arabian Entertainment Authority (GEA) itu dijadualkan berlangsung selama 5 hari di King Abdullah Sports City, Jeddah, seperti dikutip oleh Gulf News, Selasa (15/9/2020).

Selain itu, konsert ini juga akan dilakukan dengan menerapkan langkah-langkah kesihatan yang ketat untuk mengelakkan risiko penularan Virus Corona COVID-19.

Dengan persembahan tarian rakyat, nyanyian dan perayaan tradisional, Hari Kebangsaan Arab Saudi, juga dikenali sebagai Al-Yaom-ul-Watany, disambut setiap tahun pada 23 September.

Biasanya, perayaan itu juga merangkumi menghiasi jalan dan bangunan yang dihiasi dengan bendera Arab Saudi, serta warga yang memakai kemeja-T hijau.

Sejak tahun 2007, perayaan ini telah menjadi cuti kebangsaan di Arab Saudi untuk memperingati pertukaran nama negara itu dari "Kerajaan Nejd Hejaz" menjadi "Kerajaan Arab Saudi" oleh Raja Arab Saudi, Abdul Aziz bin Abdul Rahman Al Saud pada 23 September 1932.

Bukan hanya itu, hari itu adalah untuk memperingati sumbangan Raja Abdul Aziz dan apa yang dilakukannya dalam membangun penguasaan keluarganya.

2. Deretan Penyanyi yang Akan Memeriahkan Acara
2

Pandangan udara menunjukkan jalan raya yang sepi akibat wabak COVID-19 pada hari pertama perayaan Idul Fitri di ibu negara Arab Saudi, Riyadh, Isnin (24/5/2020). Arab Saudi menguatkuasakan perintah berkurung selama 24 jam untuk lima hari raya Idul Fitri 1441 AH, mulai 23 Mei 2020. (FAISAL AL-NASSER / AFP)

Konsert untuk menyambut Hari Kebangsaan Arab Saudi itu akan menampilkan Rashed Al Majed, Aseel Abu Bakar, Majid Al Mohandes, Abadi Al Johar, Dalia Mubarak dan Rabih Saqer. Acara ini juga akan dimeriahkan oleh beberapa penyanyi Mesir, termasuk Amr Diab, Angham, Mohamed Hamaki dan Tamer Ashour.

Angham dan Tamer Ashour dijadualkan tampil di konsert pada 24 September, dan Hamaki pada 25 September, diikuti oleh Amr Diab pada 26 September. Amr Diab telah melancarkan dua klip video lagu trennya pada bulan Ogos 2020, iaitu Ya Baladna Ya Helwa (Oh Our Beautiful Land) dan Amaken El-Saher (Tempat Kehidupan Malam), dan beberapa lagu lain.

Sementara Hamaki akan membawakan lagunya yang terkenal, Howa Dah Habibi (Dia adalah Kekasihku), dan Angham dengan single musim panasnya, Bahebak Wa-Bartahlak (I love you and I feel you) setelah pembebasan Tamer Ashour, Bayaa yang telah berjaya mengumpulkan lima juta tontonan di YouTube. penulis lagu, Turki Al Sheikh.

Arab Saudi dilaporkan hampir menghentikan perkhidmatan ibadah Umrah untuk pengunjung luar negara tahun ini.

Negara ini telah melaporkan lebih daripada 320.827 kes dengan lebih daripada 4.000 kematian akibat COVID-19.
(IH)

Dalam 8 Bulan, Turki Eksport Madu ke 44 Negara.

 

3 ribu 751 tan madu Turki telah dieksport dalam 8 bulan tahun ini. Madu dari Turki telah terjual ke 44 negara senilai 16 juta 593 ribu 563 dolar selama tempoh Januari-Ogos tahun ini.

Menurut maklumat yang dikumpulkan dari data Kesatuan Pengeksport Laut Hitam Timur (DKİB), 3 ribu 751 tan madu telah dieksport dalam 8 bulan tahun ini.

Memandangkan 3 ribu 142 tan madu dieksport dengan harga 13 juta 597 ribu 877 dolar pada tempoh yang sama tahun sebelumnya, eksport meningkat sebanyak 19 peratus dari segi kuantiti dan 22 peratus dari segi pendapatan.

Walaupun produk telah dihantar ke 39 negara pada periode yang sama tahun lalu, tahun ini penjualan dilakukan ke 44 negara, termasuk Poland dan Yaman.

Negara dengan kenaikan pendapatan tertinggi dalam eksport madu adalah Bahrain.

Dalam tempoh 8 bulan tahun lalu, eksport yang dibuat ke Bahrain, iaitu 15 ribu 700 dolar, meningkat 736 peratus tahun ini dan mencecah 131 ribu 263 dolar.

(IH)

Langkah Ini, Islam formula selamatkan ummah

 


SEKALI lagi Ahad lalu, Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abd Hadi Awang naik di pentas Muktamar PAS untuk menyampaikan Ucapan Dasarnya selaku Presiden PAS, jawatan yang disandangnya sejak 2002. Kali ini temanya “Islam Memperkukuh Perpaduan”.

Sesungguhnya sejak 2002 hingga kini iaitu lebih 18 tahun, Tuan Guru telah memandu dan menakhoda PAS dengan penuh tekun dan sabar melalui pelbagai ujian dan cabaran dan kini berjaya menempatkan parti Islam ini sebagai salah sebuah parti yang diberi perhatian dan tumpuan kawan dan lawan bukan sahaja dalam negara, malah peringkat antarabangsa.

Seorang kenalan rapat saya yang merupakan penganalisis politik kanan bukan-Melayu di sebuah akhbar arus perdana menyifatkan Tuan Guru sebagai Presiden PAS yang paling berjaya dalam sejarah.

Menurutnya jika Almarhum Ustaz Dato’ Fadzil Mohd Noor berjaya membawa PAS dikenali ramai dengan pencapaian hebat pada tahun 1999 memenangi 27 kerusi Parlimen dan dua buah negeri Kelantan dan Terengganu, Tuan Guru pula hari ini meletakkan PAS dipentas yang lebih tinggi, menguasai Kelantan, Terengganu dan Kedah selain turut bersama dalam kerajaan negeri-negeri lain dan paling hebat menempatkan kehadiran PAS dalam Kerajaan Persekutuan dengan tiga Menteri dan lima Timbalan Menteri.

Selain itu beliau sendiri diangkat sebagai Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah bertaraf Menteri.

Dan tambah kenalan saya tadi, tidak mustahil PAS boleh melonjak lebih jauh lagi di bawah kepimpinan Tuan Guru di masa akan datang.

Ternyata Muktamar Ke-66 kali ini menjadi bukti pencapaian seluruh tenaga dan kekuatan PAS di bawah Tuan Guru dalam melebarkan Islam sebagai kunci penyelesaian permasalahan ummah. Perpaduan dan permuafakatan Islam diangkat sebagai formula yang menjanjikan kesejahteraan dan keamanan buat agama, bangsa dan negara tidak sebagaimana manifesto sesetengah pihak yang kosong dan palsu.

Kalau ada pihak yang mengambil pendekatan bermesra dan berkerjasama dengan parti-parti bukan-Melayu sebagai kononnya formula ampuh kemenangan, PAS menganggap ianya silap dan tersasar.

Benar perpaduan negara hanya dapat dicapai apabila kuasa politik bukan-Melayu dilibatkan bersekali, namun yang lebih penting dan utama adalah merintis jalan memperkukuh dan menyatukan kuasa politik Melayu-Islam yang berpecah-belah itu terlebih dahulu barulah kita melangkah ke peringkat seterusnya.

Konsep perpaduan ummah yang berpandukan ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya sebagaimana ditegaskan Tuan Guru dalam ucapan dasarnya perlu dibentuk terlebih dahulu dari kalangan kuasa-kuasa politik Melayu-Islam dan dari kekuatan itulah baru mampu dijana keupayaan untuk memimpin masyarakat majmuk demi menghayati keadilan untuk semua.

Matlamat tidak boleh menghalalkan cara, mencari jalan singkat, menjauhi dan memandang lekeh perpaduan ummah dan sebaliknya menjaja sokongan bukan Islam untuk memerintah sesungguhnya telah dibuktikan tidak akan berjaya sebagaimana apa yang berlaku terhadap Kerajaan PH yang akhirnya berkecai dalam usia cuma 22 bulan.

Kuasa memang dapat tetapi ia digerhanai oleh dominasi puak lain yang cukup merbahaya buat masa depan ummah, kerana itu ia tidak kekal.

Kini melalui inisiatif politik berani dan berpandangan jauh Tuan Guru dan pimpinan politik Melayu-Islam yang lain khasnya Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi Presiden Umno, gagasan politik baru telah dibentuk. Politik masa depan berteraskan penyatuan dan perpaduan ummah yang lebih meyakinkan dan menambat hati rakyat, mengenepikan segala sengketa dan perbezaan serta mengutamakan permuafakatan dan perpaduan, beriltizam membina kepimpinan yang bertaqwa demi memimpin negara ke arah masa depan yang lebih baik dan sempurna buat semua.

Kini gagasan ini bukan hanya didukung PAS dan Umno malah turut disertai BERSATU di bawah kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin selain sekutu-sekutu politik bukan-Islam yang meraikan perpaduan umat Melayu sebagai teras kekuatan politik masing-masing.

Maka lahirlah keluarga besar Muafakat Nasional bersama Kerajaan Perikatan Nasional.

Inilah yang ditegas dan ditekankan oleh Tuan Guru di dalam ucapan dasarnya. Menggariskan langkah-langkah yang perlu diambil seluruh angkatan kekuatan PAS, kerana kini PAS bersama dalam Kerajaan Persekutuan bagi memastikan kita dapat melangkah lebih jauh lagi dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab kita.

Kata Tuan Guru: “Semua ahli PAS yang berada di tempat masing-masing hendaklah menjalankan tugas masing-masing dengan berperanan membawa risalah Islam yang kita tegakkan. Sekurang-kurangnya menjadi teladan yang baik dari segi syaksiah (integriti) dan kemampuan dalam melaksanakan tugas dengan jayanya.”

PAS tegas Tuan Guru tidak pernah rugi dalam semua kerjasama politknya sejak dari tahun 1959 ketika bersama Parti Negara sehinggalah ke hari ini, yang pentingnya keluarga PAS perlu beristiqamah dengan Islam dan sabar dalam mendapani cabaran yang mendatang.

Kini negara berhadapan dengan Pilihan Raya Negeri Sabah, walaupun PAS tidak bertanding ia tidak bermakna PAS tidak berperanan, dan sebagai keluarga Perikatan Nasional dan berkerjasama pula dengan BN di sana, PAS akan bekerja bagi memastikan Parti WARISAN yang bersekutu dengan DAP, PKR dan PAN akan dapat ditewaskan dan kerajaan negeri baru terbentuk di sana.

Demikian juga dengan desas-desus Pilihan Raya Umum Parlimen yang dijangka diadakan terlebih awal, Muktamar Ke-66 sebulat suara menyatakan ketegasan seluruh anggota parti berdiri bersama Tuan Guru Presiden dalam memastikan PAS terus memperkukuhkan perpaduan politik baru yang telah dibina dan melalui istiqamah dan kerja kuat disamping kesabaran semua pihak mengibarkan panji-panji Islam sehingga ke mercu kejayaan.

Ini bukan masanya berbalah dan bersengketa, ini bukan masanya berebut jawatan dan pengaruh sebagaimana pandemik yang sedang melanda parti lawan, sebaliknya ini masa untuk memberi ketaatan, wala’ dan berdiri teguh di belakang kepimpinan parti.

Ini masanya mengangkat politik baru perpaduan ummah sebagai kunci penyelesaian yang bakal memancarkan kegemilangan yang berkekalan buat semua in sya Allah.

Islam memperkukuh perpaduan, tahniah Tuan Guru dan semoga Allah memberi kekuatan bagi terus memimpin kami dalam membuktikan ‘Langkah Islam’ dan bukannya langkah-langkah lain adalah langkah yang bakal menyelamatkan kita semua.

ROSLAN SHAHIR MOHD SHAHIR – HARAKAHDAILY 16/9/2020

.Saya hanya mahu menuntut ilmu,.. -Dharshini (Pelajar bukan Islam)


Dharshini cemerlang ujian Tassawur Islam

Kuala Lumpur: Biarpun bukan beragama Islam, seorang pelajar tingkatan lima Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Danau Kota, Setapak mengambil Tassawur Islam sebagai subjek elektif untuk menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Januari depan.

Menariknya, M Dharshini yang juga anak sulung daripada tiga beradik itu konsisten mendapat keputusan cemerlang iaitu gred A+ dan A- setiap kali menduduki ujian bagi subjek berkenaan.

Menurutnya, dia mengambil subjek berkenaan sejak tahun lalu dan menjadi satu-satunya calon bukan Muslim di sekolahnya bakal menduduki Tasawwur Islam untuk SPM 2020.

Selain menambah pengetahuan, Dharshini berkata, alasan lain dia mengambil subjek itu adalah kerana mahu memenuhi hasrat ibunya yang mahu dia menyambung pengajian di institusi pengajian tinggi (IPTA) tidak jauh daripada rumah mereka di Taman Air Panas, di sini.

"Saya bercadang menyambung pengajian dalam bidang perubatan dan kebetulan, Universiti Islam Antarabangsa (UIA) yang paling hampir dengan rumah.

"Memandangkan saya bercadang memohon menyambung pengajian di situ, saya pilih Tasawwur Islam sebagai subjek elektif dengan harapan memenuhi syarat kelayakan ditetapkan," katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Menurutnya, tiada kelas diadakan untuk pelajar yang mengambil Tasawwur Islam sebagai subjek elektif kerana pertembungan jadual harian.

"Saya tiada pilihan kecuali belajar sendiri dengan merujuk pada modul diberi pihak sekolah.

"Kebiasaannya, saya akan memberi lebih tumpuan untuk menelaah modul itu sehari sebelum ujian atau peperiksaan akhir tahun.

"Pada awalnya, agak sukar untuk memahami, mengingati dan membezakan misalnya antara nabi dan rasul tetapi kini saya sudah mengerti.

"Biarpun tiada guru untuk bertanya, modul diberi sebagai panduan itu sudah lengkap jadi tiada masalah untuk saya menelaah walaupun pada saat akhir. Setakat ini, saya dapat mengekalkan gred A dalam setiap ujian dan peperiksaan dengan markah keseluruhan paling tinggi adalah 90," katanya.

Dharshini berkata, sebelum mengambil subjek Tasawwur Islam, dia pernah mengikuti kelas jawi ketika di tingkatan satu dan dua bersama rakan sekelas lain di surau.

"Namun, hanya setakat itu saja kerana kelas berkenaan tidak diteruskan di tingkatan tiga. Saya juga tidak mahir membaca atau menulis jawi tetapi mengenali hurufnya.

"Ibu tidak pernah menghalang sebaliknya memberi sokongan kerana tahu saya hanya mahu menuntut ilmu, tidak lebih daripada itu," katanya.

Kisah Dharshini mendapat perhatian warganet selepas dia memuat naik ciapan bersama gambarnya dan markah diperoleh untuk subjek Tasawwur Islam dalam Ujian Penilaian dan Peperiksaan di Twitter, semalam.

Ciapan itu mendapat pujian warganet yang kagum dengan prestasi gadis berkenaan walaupun bukan beragama Islam. (MyMetro)


Hibur Hibur Sikit

H2S Pilihan: 04 -Nasheed Pakistan

Thursday, September 17, 2020

SPRM! Burulah mereka hingga ke lubang cacing!

 


1. SPRM ambil dokumen dari pejabat tanah, hutan Raub kes ladang durian

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sudah mengambil dokumen di beberapa agensi kerajaan untuk siasatan kes mengusahakan tanah kerajaan negeri Pahang yang dijadikan ladang durian secara haram di Raub, Pahang.

Ketua Pesuruhjaya, Datuk Seri Azam Baki, berkata hingga kini SPRM sedang meneliti dokumen yang diambil dari Pejabat Hutan Daerah Raub serta Pejabat Tanah Daerah Raub untuk tindakan selanjutnya.

SPRM perlu mengkaji dokumen berkenaan kerana dakwaan itu harus dilihat daripada pelbagai sudut untuk melihat kemungkinan wujudnya elemen salah guna kuasa berhubung pencerobohan itu.

Hingga semalam katanya, seramai 18 individu sudah dipanggil dan dirakam percakapan dan pihaknya menjangkakan jumlahnya akan bertambah selepas ini.

"Sebelum ini kita sudah panggil 14 individu yang mengusahakan tanah terbabit dan hingga semalam ia bertambah kepada 18 dan mungkin hari ini lebih lagi.

"Mereka yang dipanggil ialah yang terbabit mengusahakan tanah di Raub itu untuk kita mendapatkan maklumat mengenai beberapa perkara.

"Dokumen yang kita peroleh itu untuk dikaji kerana isu ini perlu dilihat dari semua sudut untuk diketahui perkara sebenar, ...kita tidak boleh dengar dari sebelah pihak sahaja," katanya.

Sebelum ini, sebahagian Hutan Simpan Gunung Benom, sekitar Sungai Ruan, Sungai Chalit serta Tranum dan Tras seluas kira-kira 4,400 hektar dibangunkan sebagai ladang durian haram sejak 40 tahun lalu.

Kegiatan itu menyebabkan kerajaan negeri kerugian hasil cukai sebanyak RM30 juta dalam tempoh 10 tahun.

2. Individu yang pernah dipanggil kes Dudley House akan didakwa - SPRM

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memberi isyarat individu tertentu yang pernah dipanggil dalam siasatan kes penjualan hartanah Dudley International House, di Melbourne, Australia kepada MARA Incorporated Sdn Bhd (MARA Inc) pada 2013 akan didakwa di mahkamah.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Azam Baki, berkata kes berkenaan kini dalam peringkat kajian pihak Pendakwa Raya sebelum pertuduhan di mahkamah boleh dibuat dalam masa terdekat ini.

Ketika ditanya lebih lanjut sama ada pendakwaan membabitkan individu kenamaan, beliau bagaimanapun hanya memberi bayangan bahawa 'siapa yang makan cili, dia yang terasa pedas'.

"Petunjuknya ialah siapa yang makan cili dia terasa pedas. Ia boleh jadi individu dikenali atau tidak dikenali, ...kepada mereka yang pernah disiasat dan dipanggil, mereka lebih tahu dan patut tahu (siapa yang akan dituduh).

"Saya tidak mahu bagi 'bayangan' dulu kerana perlu menghormati Jabatan Peguam Negara untuk menuduh sesiapa dan saya harap Peguam Negara bersetuju untuk mendakwa, ...jadi sabar dulu," katanya hari ini.

Sebelum ini, Mahkamah di Australia membuat pendakwaan terhadap seorang warganegara negara itu yang terbabit dalam salah laku rasuah penjualan hartanah itu kepada MARA Inc pada 2013.

Akhbar Australia, The Age pada 2015 melaporkan seorang pegawai tertinggi MARA, seorang pegawai kanan dan seorang bekas ahli politik, didakwa membelanjakan berjuta-juta dana kerajaan untuk membeli satu blok apartmen di Melbourne dalam skandal penipuan hartanah itu.

Akhbar itu mendakwa 'sekumpulan pegawai Malaysia yang amat kaya' terlebih bayar sebanyak A$4.75 juta (RM13.8 juta) bagi blok apartmen di bandar raya itu pada 2013.

Dudley International House ialah bangunan lima tingkat seluas 30,279 kaki persegi yang menempatkan 112 bilik termasuk asrama pelajar, dibeli oleh MARA untuk kegunaan pelajar Malaysia tajaannya di Australia.

Pada masa sama, Azam berkata, pihaknya tidak pernah menghentikan siasatan terhadap kes itu sejak ia dibuka pada 2015 namun kelewatan berlaku kerana SPRM perlu menghormati siasatan kes itu oleh pihak berkuasa di Australia.

SPRM berdepan sedikit kekangan kerana terpaksa memberi laluan kepada pihak Australian Federal Police (AFP) untuk menyelesaikan kes itu dahulu berikutan ia berlaku di negara itu.

"Tidak boleh menganggap kami simpan kes ini di bawah karpet, saya tidak pernah berkata begitu, ...kes ini masih aktif disiasat cuma kita ada berdepan sedikit kekangan dengan memberi laluan buat pihak AFP selesaikan kes ini dahulu.

"Ini kerana kes ini berlaku di Australia dan ia memerlukan beberapa keterangan relevan dari negara sana untuk digunakan di sini sebab ini membabitkan bantuan keterangan luar negara dan ia sudah tentu membabitkan pihak Peguam Negara di sebelah sana.

"Mereka mulai berkomunikasi balik dengan pegawai penyiasat kita untuk membantu kita membekalkan keterangan dan kita tunggu dan lihat di mana kes ini berakhir dalam tempoh terdekat, " katanya.

3. Kes pertama pendakwaan ikut Seksyen 10 (3) (b) Akta 711

KUALA LUMPUR: Seorang pegawai kanan syarikat akan didakwa di mahkamah esok kerana menyebabkan seorang kakitangan dipecat selepas memberikan maklumat mengenai salah lakunya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

SPRM dalam satu kenyataan hari ini, memaklumkan pihaknya sudah mendapat izin mendakwa daripada Pejabat Peguam Negara untuk menuduh tertuduh di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada jam 8.30 pagi.

"Tertuduh akan menghadapi pertuduhan mengikut Seksyen 10 (3) (b), Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 (Akta 711).

"Tertuduh akan didakwa kerana menyebabkan seorang kakitangan syarikat dipecat setelah memberikan maklumat kepada SPRM berkaitan salah laku yang dibuat oleh tertuduh," kata kenyataan itu.

Pertuduhan mengikut seksyen itu adalah yang pertama dalam sejarah sejak akta berkenaan berkuat kuasa pada 2010.

"SPRM amat prihatin dengan masalah yang terpaksa dihadapi oleh pemberi maklumat sekiranya mereka dikenakan tindakan atas pendedahan jenayah rasuah yang dilakukan oleh pihak tertentu.

"Peruntukan undang-undang itu menggalakkan pendedahan maklumat mengenai sebarang jenayah rasuah atau salah laku lain di samping memberikan perlindungan kepada pemberi maklumat daripada sebarang tindakan yang memudaratkan," kata SPRM dalam kenyataan itu.

Oleh demikian, SPRM berkata ia tidak akan teragak-agak menjalankan siasatan ke atas pihak yang cuba mengenakan tindakan yang memudaratkan ke atas pemberi maklumat.

"SPRM berharap pertuduhan berkaitan kes ini dapat memberikan isyarat kepada masyarakat agar tidak gentar dalam memberikan kerjasama kepada agensi penguat kuasa untuk menyalurkan maklumat berkaitan rasuah dan salah guna kuasa.

"Pertuduhan berkaitan kes ini juga diharapkan dapat memberi pengajaran kepada pihak yang cuba mengenakan tindakan ke atas pemberi maklumat," kata kenyataan itu.

4. INFO: Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 (Akta 711)

• Akta ini diluluskan oleh Parlimen pada 6 Mei 2010 dan dikuatkuasakan pada 15 Disember tahun yang sama.

• Akta ini akan dilaksanakan oleh semua agensi penguatkuasaan seperti SPRM, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Kastam, Imigresen, Jabatan Pengangkutan Jalan JPJ) dan mana-mana agensi yang mempunyai kuasa penyiasatan dan penguatkuasaan.

• Objektif akta ini untuk memberi perlindungan kepada pemberi maklumat dalam bentuk sulit ke atas maklumat, imuniti dari tindakan sivil dan jenayah dan perlindungan ke atas tindakan yang memudaratkan yang diambil terhadap mereka.

• Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 memperuntukkan perlindungan kepada pemberi maklumat yang secara sukarela tampil ke hadapan untuk membuat aduan atau mendedahkan maklumat mengenai aktiviti rasuah.

• Akta ini menggalakkan orang awam daripada semua sektor untuk mendedahkan aktiviti mengenai rasuah.

• Identiti pemberi maklumat dan maklumat yang diberikan disimpan secara sulit daripada mana-mana pihak.

• Pemberi maklumat juga diberikan imuniti daripada sebarang tindakan sivil, jenayah atau tindakan tatatertib oleh kerana mendedahkan perbuatan rasuah.

• Undang-undang Perlindungan Pemberi Maklumat ini meliputi semua sektor awam dan swasta yang mendedahkan salah laku.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: SPRM, sila buru mereka hingga ke lubang cacing!

(IH)

Hibur Hibur Sikit
Baik didengar oleh perasuah-perasuah!!

Jom, Melawat Taiwan. 3 Tempat: Proses kopi, Ternak Tiram&Taman Negara.

 JejakPetualang #ADVENTURE #DOCUMENTARY

JEJAK PETUALANG | ALAM DAN RASA TAIWAN (29/01/19) PART 1  (Lihat pemerosesan kopi paling mahal di dunia.)#JejakPetualang #ADVENTURE #DOCUMENTARY

JEJAK PETUALANG | ALAM DAN RASA TAIWAN (29/01/19) PART 2 (Lihat Penternakan Siput Tiram)#JejakPetualang #ADVENTURE #DOCUMENTARY

JEJAK PETUALANG | ALAM DAN RASA TAIWAN (29/01/19) PART 3 (Lawat Taman Negara).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails