Saturday, April 15, 2023

K'tan, pembangunan berpaksi Islam. Kekal & tawan S'gor, PP, N9

 


1. Tertunaikah hak Kelantan di era Anwar?

PERSIDANGAN Parlimen yang berakhir dengan sesi Dewan Negara pada Selasa lalu dan Dewan Rakyat seminggu sebelumnya menyaksikan pelbagai perbahasan mengenai Kelantan terus dikemukakan.

Selain royalti yang telah dikupas dalam artikel sebelum ini, perkara paling menjadi tumpuan dan antara banyak juga disentuh di dewan mulia itu adalah mengenai pembangunan negeri.

Ia topik perbincangan yang tidak pernah terlepas dari perbahasan pada setiap kali persidangan, namun sejauh mana ia disempurnakan pihak Kerajaan Persekutuan, rakyat Kelantan lebih merasainya.

Semua itu terakam dalam Penyata Parlimen atau hansard yang menjadi bukti hak dan peruntukan serta keadilan atau kesaksamaan untuk Kelantan sentiasa diperjuangkan di sebaik-baik medan itu.

Tetapi sepertimana ramai yang tahu, Kelantan sejak tahun 1990 lagi telah dianaktirikan dengan dinafikan untuk mendapat pemberian seadilnya, bahkan peruntukan telah diluluskan pun ada dibatalkan.

Malangnya, bersama sekatan atau halangan disengajakan oleh sebab politik itu, mereka menjaja propaganda murahan dan mengejek-ejek negeri ini sebagai mundur, ketinggalan dan tanpa kemajuan.

Pembangunan berpaksi Islam

Dasar ‘Membangun Bersama Islam’ yang diketuai Menteri Besar, Almarhum Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat diperlekeh dan disalah ertikan serta dihadapkan dengan pelbagai tekanan.

Namun, di bawah ‘Kepimpinan Ulamak’ yang teguh menjunjung dan memartabatkan al-Quran dan as-Sunnah itu, Kelantan berusaha menunjukkan contoh teladan sebuah pentadbiran berpandukan Islam.

Diterajui PAS, Kelantan menyusun dan memperkukuhkan kembali agenda Islam dalam kerajaan yang telah diletak tapak asasnya semasa pentadbiran selepas Pilihan Raya Umum tahun 1959 dahulu.

Pembangunan insan menjadi tumpuan dengan kerajaan memperkasakan lagi pendidikan terutama melalui Yayasan Islam Kelantan yang telah ditubuhkan pada tahun 1974 dan sebelumnya tahun 1965 dengan menubuhkan Yayasan Pengajian Tinggi Islam Nilam Puri. 

Rentetan dari situlah tertubuhnya Maahad Tahfiz al-Quran Wal Qiraat diikuti Maahad Tahfiz Sains dan paling terbaru adalah Maahad Tahfiz Sains Tok Guru yang menggabungkan elemen tahfiz, sains tulen, penguasaan bahasa dan pengajian kitab turath.

Pembinaan manusia yang dilaksanakan itu seiring dengan usaha amar makruf nahi munkar dilaksanakan di mana kerajaan telah mengawal aktiviti hiburan dan membanteras kegiatan atau amalan bertentang syarak dalam masyarakat.

Ketika sama usaha pembangunan dari penubuhan Lembaga Kemajuan Tanah Negeri Kelantan (1960), Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (1966) dan Perbadanan Stadium Negeri Kelantan (1967) terus dilangsungkan.

Perbezaan politik

Tetapi kerana beralihnya sokongan politik rakyat Kelantan pada tahun 1990 itu, negeri ini pun ‘dikerat’ dan didiskriminasikan, antara yang ramai ketahui adalah peruntukan berkaitan perbekalan air.

Bahkan negeri Cik Siti Wan Kembang ini bagai dilumpuhkan apabila peruntukan bagi keperluan mengadakan tebatan banjir dan menangani bencana itu ditangguh-tangguhkan sekian lama.

Kerajaan Pusat bahkan seperti berlepas tangan merealitikan Lebuhraya Pantai Timur (LPT) hingga ke Kelantan dan penyelenggaraan Lebuhraya Timur-Barat yang telah teruk strukturnya kerana dibina di ‘zaman Komunis’.

Itu tidak termasuk lebuh raya dalam negeri ini di mana jajaran perhubungannya penting untuk menjadi pemangkin pertumbuhan ekonomi berikutan keluar masuk kenderaan begitu pesat bagi pelbagai tujuan atau urusan.

Begitu juga sewajarnya wujud Pelabuhan Persekutuan di negeri ini memandangkan kedudukannya di Lautan China Selatan dan bersempadan pula dengan aktiviti lautan beberapa negara jiran.

Kemudahan yang sepatutnya akan menjadikan Kelantan sebagai lokasi strategik bagi kegiatan perdagangan laut, sekali gus membawa limpahan ekonomi buat negara, termasuk mengimbangi kesibukan sedia wujud.

Selain itu, ia tentunya perlu menjadi pangkalan bagi tujuan keselamatan agar tindakan berkaitan dapat digerak atur dengan lebih baik dan menjamin perlindungan daripada sebarang bentuk anasir dan ancaman.

Paling semua pihak tidak dapat nafikan adalah sibuknya Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra (LTSIP) dengan kod Kota Bharu (KBR) dalam pelepasan dan pendaratan pesawat setiap hari.

Walaupun pembesaran terminalnya telahpun bermula dan bakal siap tidak lama lagi, namun amat penting juga Kerajaan Persekutuan memberikan semula taraf ‘Antarabangsa’ kepada LTSIP.

Bahkan sebelum ini, syarikat penerbangan tambang murah terkemuka, AirAsia pernah berminat menjadikan lapangan terbang tersebut sebagai hab-udara bagi negara-negara rantau IndoChina.

Jika semua itu tidak terhalang selama ini, ditambah jajaran Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) di samping perkhidmatan keretapi sedia ada, kerancakan pembangunan tersebut tentu dapat dibayangkan.

Sudah pasti pelabur akan memerhati dan menilai Kelantan sebagai antara potensi untuk pelaburan mereka di mana bakal menjana kewujudan kawasan industri dan teknologi serta peluang pekerjaan di sini.

Kelantan berdikari

Walaupun dipinggirkan selama hampir tiga dekad dan dimomokkan sebagai negeri yang jauh ketinggalan pembangunannya, Kelantan sentiasa menarik perhatian dan kunjungan hampir saban hari.

Hakikatnya banyak perubahan infrastruktur fizikal telah berlaku di mana pembinaan untuk masa depan juga giat dipacu dengan kemampuan sendiri serta kerjasama pelbagai pihak, selain peruntukan Persekutuan.

Antara pencapaian besar negeri ini tentulah dalam sektor pertanian, misalnya penghasilan beras terkini telah meningkat kepada 208 peratus, sekali gus menyumbang keperluan kadar sara diri (SSL) bagi negara.

Begitu juga bagi hasil sayuran dan buahan, ternakan dan perikanan juga melebihi bagi keperluan penduduk Kelantan yang membolehkan ia menampung permintaan di negeri-negeri lain.

Setakat rekod tahun 2021, pengeluaran kelapa meningkat kepada 166 peratus, daging kambing 190 peratus, buah-buahan (117 peratus), sayur-sayuran (98 peratus) dan ikan (93 peratus).

Kelantan juga ada projek Ladang Solar Terapung di Danau To’ Uban yang dikatakan terbesar di rantau ini di mana berkeupayaan menghasilkan tenaga elektrik sebanyak 60 megawatt (AC).

Projek Hijau ini bukan sahaja bakal memberi manfaat untuk 86,000 isi rumah, tetapi juga membantu usaha pengurangan pengeluaran karbon dioksida hampir 180,000 tan metrik setahun.

Ironinya dalam usaha mengurangkan karbon dioksida tersebut, bumi Serambi Makkah ini menerusi Bandar Tanah Merah telah dianugerah Pengiktirafan Diamond bagi Kategori Zon Rendah Karbon. 

Ia dari penyertaan Majlis Daerah Tanah Merah (MDTM) dalam Low Carbon City 2030 Challenge (LCC 2030) anjuran Malaysian Green Technology and Climate Change Center (MGTC).

Selain itu, Kelantan sedang merintis usaha memperkenalkan penggunaan Tek-C hibrid iaitu beca solar bagi merancakkan lagi sektor pelancongan negeri di mana inisiatif ini akan dilaksanakan tahun hadapan.

Di Selatan negeri ini juga pintu masuk ke Kelantan, Gua Musang sedia menanti pelabur yang sebelum ini telah memulakan projek kilang simen untuk diteruskan dan dijangka mengeluarkan produk pertama tahun hadapan.

Menariknya juga, Kelantan menjadi negeri pertama yang mewujudkan Taman Perindustrian IBS yang merangkumi 47 lot industri seluas 120 ekar dan 60 lot komersial seluas 1.09 ekar di Machang.

Itu tidak termasuk keuntungan dicatat anak syarikat milik kerajaan negeri, pencapaian dan pengiktirafan berkaitan kewangan dan pengurusan serta integriti, selain paling utama istiqamah di atas landasan Islam.

Reformasi atau basi?

Ada banyak lagi yang tidak mungkin termampu untuk diperincikan di sini tetapi di pihak Kelantan sememangnya mengharap sikap tidak demokratik kerajaan-kerajaan terdahulu telah ditamatkan.

Menteri Besar, Dato’ Ustaz Ahmad Yakob sendiri menunjukkan kesungguhan dan harapan kepada Kerajaan Persekutuan baharu apabila mengadakan kunjungan hormat kepada Perdana Menteri, Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Seperti mana pinta beliau, hanyalah supaya Kerajaan Pusat meneruskan projek yang telah diluluskan oleh pentadbiran sebelum ini agar pembangunan dirancang tidak terbantut atau terhenti.

Pun begitu, segalanya terletak pada iltizam dan ikrar pernah Anwar ungkapkan menjadi pelbagai janji dan kalimat yang masyhur sama ada beliau membawa perubahan atau mengekalkan perangai mereka terdahulu.

NAZMAN CHE IBERAHIM
Darulnaim Research Centre – HARAKAHDAILY 14/4/2023


2.Kelantan mohon PM pertimbang projek dilulus kerajaan lama 


KOTA BHARU: Kelantan berharap Perdana Menteri (PM), Dato’ Seri Anwar Ibrahim meneruskan projek pembangunan yang telah dilulus pentadbiran kerajaan pusat sebelum ini di Kelantan. Menteri Besar Ustaz Dato’ Bentara Kanan Ahmad Yakob berkata, kunjungan hormatnya ke atas perdana menteri baru-baru ini membincangkan pelbagai perkara terutama memohon kerajaan pusat meneruskan projek yang telah dilulus pentadbiran sebelum ini.

“Pada pertemuan itu kita memohon semua projek yang telah dilulus pentadbiran kerajaan sebelum agak dapat diteruskan.

“Dan Perdana Menteri menjawab insyaAllah. Ia dianggap sebagai jawapan yang baik untuk rakyat Kelantan,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan kuih raya kepada pasukan keselamatan di Kota Darulnaim hari ini.

Turut hadir Setiausaha Kerajaan Negeri Dato’ Nazran Muhammad, Speaker Dewan Undangan Negeri Kelantan, Dato’ Abdullah Ya’kub dan anggota-anggota Exco kerajaan negeri.

Pada Selasa lepas Menteri Besar melakukan kunjungan hormat kepada Perdana Menteri di Putrajaya.

Ahmad berkata, perbincangan tersebut diharap dapat memberi sesuatu yang terbaik demi kepentingan rakyat. – HARAKAHDAILY 13/4/2023


3. Gelombang hijau dan gelombang perubahan 


DALAM Wacana Sinar semalam, YB Dr. Halimah Ali telah ditanya mengenai keyakinan PERIKATAN NASIONAL dalam menghadapai Pilihan Raya di enam buah negeri kelak.

Pastinya PAS melalui PERIKATAN NASIONAL optimis dan konsisten dengan misi untuk mengekalkan penguasaan di Kelantan, Terengganu dan Kedah seterusnya menawan Selangor, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan.

Gelombang hijau yang berlaku pada PRU-15 lalu menyaksikan PERIKATAN NASIONAL telah menyapu bersih kesemua kerusi Parlimen di Kelantan, Terengganu dan hanya tewas satu kerusi di Kedah.

Meskipun dimomokkan dengan pelbagai persepsi dan naratif bagi memburukkan imej PERIKATAN NASIONAL, namun rakyat tetap bijak dalam memilih pemimpin yang prihatin kepada nasib mereka.

Dengan rekod bersih serta perkhidmatan cemerlang yang ditunjukkan sehingga sekarang, tidak mustahil untuk PERIKATAN NASIONAL meneruskan prestasi cemerlang di tiga buah negeri ini dalam PRN nanti.

Manakala menurut Dr. Halimah Ali, bagi Negeri Sembilan, Selangor dan Pulau Pinang pula sememangnya PERIKATAN NASIONAL perlu bekerja dengan lebih keras.

Selain menawarkan pentadbiran PN yang Bersih dan Stabil, kelemahan hubungan PH-BN sekarang pasti akan memberi kesan besar kepada pengundi yang melihat sendiri prestasi mengecewakan kerajaan Anwar-Zahid ini.

“Mereka (rakyat) nak hidup. Tetapi suasana politik tidak stabil (dalam masa sama) mereka dihumban dengan berita tentang rasuah. Mereka mengkaji.“ -YB Dr. Halimah Ali

Justeru, gelombang perubahan adalah dijangka akan berlaku di tiga buah negeri ini kerana rakyat tidak bodoh dan tidak mudah ditipu oleh ucapan-ucapan bombastik kerajaan yang banyak cakap tak serupa bikin.

Setelah undi mereka dikhianati pada PRU lalu, PRN ini adalah peluang buat rakyat menyatakan suara mereka dan memberi signal kepada kerajaan morat-marit madani. 

PAS yakin rakyat bersama PN. Rakyat mahukan kerajaan yang Bersih dan Stabil.

ZURK AHMAD
Ketua Pengarah
Jabatan Penerangan PAS Pusat
12 April 2023 – HARAKAHDAILY 12/4/2023 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: K'tan, pembangunan berpaksi Islam. Kekal & tawan S'gor, PP, N9.

Pastinya PAS melalui PERIKATAN NASIONAL optimis dan konsisten dengan misi untuk mengekalkan penguasaan di Kelantan, Terengganu dan Kedah seterusnya menawan Selangor, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan.

Gelombang hijau yang berlaku pada PRU-15 lalu menyaksikan PERIKATAN NASIONAL telah menyapu bersih kesemua kerusi Parlimen di Kelantan, Terengganu dan hanya tewas satu kerusi di Kedah. 
Rakyat tetap bijak dalam memilih pemimpin yang prihatin kepada nasib mereka. Insya Allah!

Lihat sebelum ini... 

Lagi, sial pusat hiburan.. Tugas khas baru polis.

 

Tangkap layar rakaman video tular kejadian pergaduhan di hadapan sebuah pusat hiburan di Jalan Metro Pudu. - NSTP/Ihsan pembaca

1. Polis cari individu gaduh depan pusat hiburan

KUALA LUMPUR: Polis sedang mengesan sekumpulan individu yang bergaduh di hadapan sebuah pusat hiburan di Jalan Metro Pudu di sini, seperti dalam satu rakaman video yang tular, semalam.

Timbalan Ketua Polis Daerah Wangsa Maju, Deputi Superintendan D Saralathan, berkata siasatan dijalankan selepas pihaknya mengesan video berdurasi seminit 36 saat itu dimuat naik di Twitter oleh seorang pengguna.

"Hasil semakan mendapati polis masih belum menerima laporan daripada mana-mana pihak berkaitan kejadian itu, setakat ini.

"Walau bagaimanapun, polis menjalankan siasatan dan risikan untuk mendapatkan maklumat individu yang terbabit dalam kejadian ini," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Sehubungan itu, katanya orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kejadian itu untuk diminta untuk tampil membantu siasatan polis.

Maklumat boleh disalurkan kepada Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Wangsa Maju di talian 03-92899222 atau Hotline Polis Kuala Lumpur di talian 03-21159999 atau mana-mana balai polis berhampiran.

Dalam pada itu, Saralathan menasihatkan orang ramai supaya tidak membuat sebarang spekulasi serta menularkan video kejadian itu kerana boleh mendatangkan kegusaran awam.


2. Ada tugasan khas baru boleh masuk pusat hiburan 

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mazlan Lazim. - NSTP/Azhar Ramli

KUALA LUMPUR: Semua anggota polis Kontinjen Kuala Lumpur tidak boleh masuk ke pusat hiburan kecuali jika mempunyai tugasan khas, kata Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mazlan Lazim.

Beliau berkata demikian susulan arahan dikeluarkan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Abdul Hamid Bador, yang melarang semua pegawai dan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) daripada mengunjungi pusat hiburan, judi dan maksiat bagi mengelakkan amalan rasuah.

Mazlan berkata, sebarang penugasan anggota di lokasi berkenaan hanya boleh dilakukan sekiranya mendapat arahan dan kelulusan khas secara bertulis daripada beliau atau Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ).

“Arahan (melarang anggota mengunjungi pusat hiburan) sudah lama. Sebelum itu lagi kita sudah ambil tindakan terhadap anggota (yang melanggar arahan).

“Bagaimanapun, kita ambil perhatian arahan KPN itu kerana Kuala Lumpur ini banyak pusat hiburan.

“Saya ingatkan kepada semua pegawai dan anggota jangan pergi kecuali jika ada urusan tugas khas intipan atau risikan (untuk mendapatkan maklumat,” katanya kepada pemberita pada sidang media selepas merasmikan Balai Polis Bukit Jalil, di sini, hari ini.

Semalam, sebuah akhbar melaporkan Abdul Hamid mengeluarkan arahan melarang semua pegawai dan anggota PDRM daripada mengunjungi pusat hiburan, judi dan maksiat.

Selain rasuah berbentuk wang tunai, Abdul Hamid berkata, segelintir polis di negara ini didapati leka dengan sogokan daripada tauke judi dan pusat hiburan.

Mengulas lanjut, Mazlan berkata, masyarakat kadangkala terkeliru dengan menyalah anggap bahawa kehadiran anggota polis di pusat hiburan adalah untuk berhibur tanpa mengetahui tujuan sebenar mereka ke sana.

Katanya, ada ketika anggota ‘terpaksa’ masuk ke situ untuk membuat risikan dan intipan bagi mendapatkan maklumat sebelum sebarang operasi dibuat.

“Sebelum nak buat operasi mereka (anggota) mesti kena masuk ke sana (pusat hiburan), bersembang dengan pelayan pelanggan untuk dapatkan maklumat.

“Tetapi, mesti dapatkan kebenaran khas bertulis, baru boleh. Kena ada fail dan maklumat (mengenai operasi yang hendak dibuat.

“Kalau yang nak pergi berhibur memang tak dibenarkan. Itu yang kadangkala masyarakat keliru, salah faham,” katanya.

Katanya, tiada kompromi terhadap mana-mana anggota yang ditangkap ketika berhibur dan tindakan termasuk tatatertib diambil mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP).


3. Polis tahan dua pekerja pusat hiburan terlibat rompakan bersenjata 

Hanyan Ramlan (tengah) menunjukkan antara barangan yang dirampas dari suspek. - Astro AWANI

KEMAMAN: Dua pekerja pusat hiburan yang dipercayai terlibat melakukan rompakan bersenjata di sebuah kedai serbaneka di Bandar Chukai, Kemaman diberkas.

Ketua Polis Daerah Kemaman Superintendan Hanyan Ramlan berkata kedua-dua suspek berusia lingkungan 20-an hingga 40-an itu ditahan kira-kira jam 4 pagi Khamis dalam dua tangkapan berasingan di sekitar Kemaman. 

Menurut Hanyan ketika kejadian pemilik kedai serbaneka tersebut sedang duduk di hadapan kedai bersama dua rakannya sebelum didatangi suspek yang menaiki bermotosikal kira-kira jam 1.45 pagi. 

Katanya kedua-dua suspek kemudiannya mengacukan senjata menyerupai pistol dan sebilah pisau ke arah mangsa sebelum melarikan wang dan barangan peribadi milik mangsa.

"Dalam kejadian ini, kerugian berjumlah hampir RM5,000, tiada kecederaan yang dilaporkan. 

"Saya nak nyatakan di sini kejayaan Task Force IPD berjaya menyelesaikan kes ini dalam tempoh satu jam setengah, selepas kejadian berlaku, ini adalah bantuan daripada CCTV dan juga maklumat orang awam yang ketika itu berada di sekitar premis tempat kejadian," katanya.

Beliau berkata hasil ujian saringan air kencing mendapati kedua-dua suspek positif metamfetamin selain turut mempunyai jenayah rekod lampau berkaitan rogol dan dadah.

Jelasnya suspek kini direman selama tujuh hari sehingga Rabu depan dan kes disiasat mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan.

Hanyan berkata dengan penahanan suspek terbabit dipercayai telah menyelesaikan sekurang-kurangnya dua kes rompakan bersenjata berkumpulan di daerah itu sejak Oktober tahun lalu.

Komen Weblog Ibnu HasyimLagi, sial pusat hiburan.. Tugas khas baru polis.

Tahniah! Hasil susulan yang dikeluarkan oleh  Ketua Polis Negara, Datuk Seri Abdul Hamid Bador, melarang semua pegawai dan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) daripada mengunjungi pusat hiburan, judi dan maksiat bagi mengelakkan amalan rasuah.

Syabas tuan, rakyat sokong. Insya Allah!

1MDB: Jho Low dipenjara 10 tahun oleh Mahkamah Kuwait. Malukah M'sia?

 

Jho Low

Mahkamah Kuwait jatuhkan hukuman penjara 10 tahun ke atas Jho Low 

KUWAIT CITY - Sebuah mahkamah di Kuwait mensabit kesalahan terhadap ahli perniagaan dalam pelarian, Low Taek Jho atau dikenali sebagai Jho Low secara 'in absentia' (tanpa kehadirannya) pada Selasa atas tuduhan pengubahan wang haram berhubung skandal 1 Malaysia Development Berhad (1MDB).

Memetik laporan akhbar Kuwait Al-Qabas, seorang sheikh dengan rakan kongsinya termasuk dua lagi warga asing dijatuhkan hukuman penjara 10 tahun.

Manakala seorang peguam dihukum penjara tujuh tahun atas tuduhan pengubahan wang haram membabitkan dana Malaysia.

Justeru, mereka diperintahkan untuk memulangkan AS$1 bilion (RM4.4bilion) selain perlu membayar denda berjumlah KD145 juta (RM2 bilion).

Bagaimanapun, akhbar berkenaan tidak mendedahkan nama sheikh terbabit termasuk rakan kongsi mahupun peguam berkenaan. Namun hanya menyebutnya sebagai 'dana Malaysia'.

Laporan itu menyebut, ia berkait kes pengubahan wang haram terbesar selain mengenal pasti identiti wang asing itu sebagai Low dan ahli perniagaan Syria-Perancis bernama Bachar Kiwan.

Berdasarkan laporan diterbitkan menerusi portal Sarawak Report mendakwa, dana Malaysia itu merujuk kepada 1MDB.

Laporan itu menyebut, ia berkait kes pengubahan wang haram terbesar selain mengenal pasti identiti wang asing itu sebagai Low dan ahli perniagaan Syria-Perancis bernama Bachar Kiwan.

Berdasarkan laporan diterbitkan menerusi portal Sarawak Report mendakwa, dana Malaysia itu merujuk kepada 1MDB. KD343,700,000 (kira-kira RM4.95 bilion).

Dakwa agensi berita itu, lima individu berkenaan tahu bahawa wang berkenaan adalah hasil haram yang diseleweng daripada dana pelaburan Malaysia.

Akhbar itu melaporkan bahawa kes berkenaan ditangguh selama dua tahun sebelum dibuka semula kerana pihaknya pendakwaan berdepan halangan untuk memperoleh maklumat dari luar negara. - Agensi

Komen Weblog Ibnu Hasyim: 1MDB: Jho Low dipenjara 10 tahun oleh Mahkamah Kuwait. Malukah M'sia?

Malukah Malaysia kerana tak mampu bawa balik Jho Low atau menghukumnya?

Terrnak Landak Raya Komersial..

 I. Jadikan  ternak landak, sebagai suatu industri.. -Ibnu Hasyim.Catatan Santai Ibnu Hasyim

RAMAI tertanya-tanya siri tulisan saya mengenai pengkajian ternakan landak. Saya berhenti mengkaji hal tersebut setelah berhenti keluar negara kerana serangan Convic 19. Masa itu saya berada di Pulau Pinang, baru pulang dari Kalimantan semasa melawat daerah Kebupaten Landak di sana. Terhenti penulisan saya sebentar.

Masjid terbesar di Kabupaten Landak Jadi Tempat Salat Id Warga Serimbu, Kalimantan. 

Peserta dari Kabupaten Landak, Kalbar, memeriahkan Karnaval Khatulistiwa, di Pontianak..

Kini, sejak beberapa hari lepas saya mula jelajah santai ke kawasan berdekatan di Selangor, Perak dan Pahang. Mulai melihat tempat-tempat pembiakan landak semula.

Secara rambang dan ringkasnya, boleh dibuat kesimpulan bahawa perniagaan dan pembiakan landak di Malaysia semakin menarik. 

Harga landak raya untuk pembiakan sekarang kira-kira RM4,800 atau RM5,000 sepasang. Tuan-tuan penternak sudah berpeluang menceburkan diri ke dalam industri ternakan landak raya secara sah di sisi undang undang, tidak perlu bersembunyi lagi.

Penternakan landak raya semakin menggalakkan disebabkan:

-Mudah penjagaan, tak ada penyakit macam lembu-kambing,

-guna ruang tempat yang kecil untuk memulakan projek,

-tempoh matang 14 bulan, lahir anak 2 kali setahun, kadang lahir kembar macam kambing, kadang lahir seekor.

-Daging landak berharga antara RM150 hingga RM180 sekilo.

-Semua landak yang dijual sebagai pembaka ada microchip yang telah disuntik.

Pemakanan: Makanannya dedak kambing, buah nangka, keledek, labu, timun, ubi kayu, roti, segala buah. Labu antara yang digemari. Boleh ditanam atau baki jualan di pasar malam atau pasar raya.

Musim jual-belinya cuma dari bulan Mei sampai 31 ogos setiap tahun, mengikut undang undang akta 716 perhilitan.

Bagaimana mendapat mendapat permit dari Jabatan Perhilitan? Terus ke pejabatnya yang berdekatan. Ada juga pihak pembekal yang mengurus dan membantu mendapatkannya. Sila kemukakan resit pembelian di Pejabat Perhilitan negeri, bayar fi RM20 seekor untuk setahun.

Dapatkan juga maklumat dari tulisan-tulisan ini.

Ini Keterangan Bela Landak. Nak Dapat Di Mana? 

II. PERHATIAN

Jadikan ternak landak, sebagai suatu industri.. mampu mengeksport dagangan ke luar negara. Kini kita sedang berusaha menubuhkan: 

Persatuan Penternak Landak Wilayah Persekutuan, dalam rangka melahirkan penternak landak bermula dari kecil-kecilan.

Sesiapa yang berminat, terutama golongan remaja, sila hubungi..

Ibnu Hasyim 
KL 31/12/2022
NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

Bersambung..

Saja buat tak faham 2 perkara ini.. ICERD, M'sian M'sia & RUU355

 


1. Malaysiakini mempromosikan ICERD dan ‘Malaysian Malaysia’

MEDIA Malaysiakini melaporkan berita yang mempunyai maksud tertentu – bukan tanpa maksud – yang wajib diberikan perhatian oleh umat Islam, khususnya bangsa Melayu, kaum Bumiputera, dan kaum lain yang tidak ekstrem. Dua berita penting tersebut ialah:

  1. Keengganan Kerajaan Malaysia untuk meratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) adalah mengecewakan, kata pelapor khas Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ashwini KP.

Sumber: https://www.malaysiakini.com/news/659522

  • ULASAN | Nasihat terakhir kepada Mahathir oleh Lim Kit Siang mempromosikan Malaysian Malaysia ala DAP dan merendah-rendahkan kegagalan Wawasan 2020.

Sumber: https://www.malaysiakini.com/news/659510

Negara Malaysia yang berperlembagaan meletakkan Islam agama negara, di samping memberikan kebebasan beragama kepada penganut berbagai-bagai agama. Malaysia juga menerima konsep jus soli, menerima kewarganegaraan, dan menjadikannya negara masyarakat majmuk yang sebegini rupa.

PAS menerima konsep demokrasi dengan mempertahankan Islam dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia mengikut tafsiran bahasa al-Quran, bukan bahasa yang lain, termasuk perkataan ‘agama’ dalam bahasa kebangsaan yang juga tidak tepat maknanya.

Saya terus mempertahankan konsep Islam terhadap masyarakat majmuk tanpa menghapuskan aspek bangsa dalam kejadian manusia dan kebebasan beragama, dengan penegasan Islam satu-satunya agama yang sebenar dan tidak ada paksaan dalam perkara agama. Hal ini berbeza dengan konsep liberalisme yang menyamakan agama termasuk Islam, atau tidak ada agama, serta menghapuskan fitrah kewujudan bangsa dan kecintaan kepadanya.

PBB menemui kegagalan demi kegagalan tanpa kemampuan melaksanakan undang-undang antarabangsa dan hak asasi manusia. Perjuangannya yang lemah laksana sarang labah-labah tanpa kemampuan membela bangsa yang lemah dan tanpa kemampuan menentang kezaliman terhadap bangsa yang tertindas, termasuk terhadap kaum Red Indian di Amerika yang kononnya paling demokratik, bangsa Arab di Palestin, dan pelarian perang di Eropah.

Islam menolak perjuangan yang gagal dan mempertahankan penyelesaiannya yang tersendiri dalam perkara masyarakat majmuk dan hak asasi manusia. Penganut Islam berpegang dengan al-Quran Kalam Allah yang memberikan petunjuk, bukannya cakap kosong seperti Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat PBB.

Firman Allah SWT:

﴿وَمِنۡ ءَايَٰتِهِۦ خَلۡقُ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضِ وَٱخۡتِلَٰفُ أَلۡسِنَتِكُمۡ وَأَلۡوَٰنِكُمۡۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَأٓيَٰتٖ لِّلۡعَٰلِمِينَ ٢٢﴾

“Dan antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah menciptakan langit dan bumi dan berlain-lainan bahasa kalian dan warna kulit kalian. Sesungguhnya, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang mengetahui.” (Surah al-Rum: 22)

Firman Allah SWT:

﴿يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ إِنَّا خَلَقۡنَٰكُم مِّن ذَكَرٖ وَأُنثَىٰ وَجَعَلۡنَٰكُمۡ شُعُوبٗا وَقَبَآئِلَ لِتَعَارَفُوٓاْۚ إِنَّ أَكۡرَمَكُمۡ عِندَ ٱللَّهِ أَتۡقَىٰكُمۡۚ إِنَّ ٱللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٞ ١٣﴾

“Wahai manusia! Sesungguhnya, Kami menciptakan kamu daripada seorang lelaki dan seorang perempuan, dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling mengenal. Sesungguhnya, orang yang paling mulia antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling taqwa antara kamu. Sesungguhnya, Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.” (Surah al-Hujurat: 13)

Firman Allah SWT:

﴿إِنَّ ٱللَّهَ يَأۡمُرُكُمۡ أَن تُؤَدُّواْ ٱلۡأَمَٰنَٰتِ إِلَىٰٓ أَهۡلِهَا وَإِذَا حَكَمۡتُم بَيۡنَ ٱلنَّاسِ أَن تَحۡكُمُواْ بِٱلۡعَدۡلِۚ إِنَّ ٱللَّهَ نِعِمَّا يَعِظُكُم بِهِۦٓۗ إِنَّ ٱللَّهَ كَانَ سَمِيعَۢا بَصِيرٗا ٥٨﴾

“Sesungguhnya, Allah menyuruh kalian menyampaikan amanat kepada yang berhak menerimanya, dan (menyuruh kalian) apabila menetapkan hukum antara manusia supaya kalian menetapkan dengan adil. Sesungguhnya, Allah memberikan pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kalian. Sesungguhnya, Allah adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.” (Surah al-Nisa’: 58)

Firman Allah SWT:

﴿يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ كُونُواْ قَوَّٰمِينَ لِلَّهِ شُهَدَآءَ بِٱلۡقِسۡطِۖ وَلَا يَجۡرِمَنَّكُمۡ شَنَـَٔانُ قَوۡمٍ عَلَىٰٓ أَلَّا تَعۡدِلُواْۚ ٱعۡدِلُواْ هُوَ أَقۡرَبُ لِلتَّقۡوَىٰۖ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَۚ إِنَّ ٱللَّهَ خَبِيرُۢ بِمَا تَعۡمَلُونَ ٨﴾

“Wahai orang-orang yang beriman! Hendaklah kamu menjadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) kerana Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencian kalian terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Hendaklah kamu berlaku adil, kerana adil itu lebih dekat kepada taqwa. Dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kalian kerjakan.” (Surah al-Ma’idah: 8)

Islam mengikat konsepnya dengan prinsip aqidah keimanan kepada Allah dan Hari Akhirat serta sifat taqwa, yang tidak terdapat dalam Piagam PBB dan perisytiharan antarabangsa ciptaannya. Aqidah dan sifat inilah yang menjadikan bangsa Melayu yang beragama Islam tidak membakar jus soli dan perlembagaan sekular. Sekalipun tidak bersetuju, dengan penuh kesabaran menerima masyarakat majmuk dan menganggapnya satu keluarga Malaysia yang penuh bertoleransi.

Orang Melayu Islam yang fanatik Melayunya seperti Tun Mahathir Mohamad tidak sama dengan bukan Melayu dan bukan Islam seperti Lim Kit Siang yang katanya tidak fanatik kaum dan bangsa, tetapi hakikatnya tidak boleh menghapuskan fitrahnya yang tetap sayang akan bangsa dan keluarga tanpa kawalan aqidah.

Kita tidak terlepas pandang betapa bukan Melayu dan bukan Islam yang menguasai ekonomi menjadi penyumbang rasuah yang terbesar jumlah dan harganya. Sehinggakan, semua peringkat daripada rakyat Melayu Islam, sama ada pemimpin, raja, rakyat, mahupun parti kerajaan menjadi mangsa wabaknya.

Keadaan ini sehingga menjadikan diri lebih parah daripada kacang lupakan kulit, dengan meletakkan kepentingan pangkat dan harta lebih daripada agama, bangsa, dan negara bersama Islam.

Banyak lagi dalil kaum Melayu dan Bumiputera dihimpit sehingga kehilangan tanah dan kawasan, selain ketinggalan dalam pendidikan dan pelajaran akibat penyusunan masyarakat warisan penjajah terhadap umat Islam.

Walaupun saya berlainan kolam dengan Tun Mahathir, tetapi sama airnya dan hanya berbeza suhu kepanasan. Tidak sama dengan kolam yang direnangi oleh Lim Kit Siang, Anwar Ibrahim, pemimpin UMNO yang bersamanya, dan mereka yang dinamakan cendekiawan Melayu yang berendam bersama juga.

Maka, umat Islam yang peka dan bukan Islam yang tidak ekstrem wajib bersatu menentang agenda makhluk asing yang dipromosikan oleh media Malaysiakini. Mereka bersifat gula-gula beracun yang merosakkan masyarakat majmuk dan perlu diletakkan ke landasan yang betul. Jangan biarkan kita terpesong ke landasan yang sesat dan telah memakan mangsa di negara yang lain.

PAS ketika menjadi pembangkang yang tegar, tidak lupa akan peranan Tun Mahathir yang menyelamatkan negara ketika krisis ekonomi daripada diheret oleh Menteri Kewangan – yang dinobatkan paling hebat di Asia – masuk ke dalam mulut buaya Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan beberapa peristiwa yang lain.

Tutupkanlah suara sumbang dan songsang seperti Malaysiakini yang menjadi khadam makhluk asing yang sangat halus. Selamatkanlah negara dengan petunjuk Allah SWT yang berfirman:

﴿وَلَوۡ أَنَّ أَهۡلَ ٱلۡقُرَىٰٓ ءَامَنُواْ وَٱتَّقَوۡاْ لَفَتَحۡنَا عَلَيۡهِم بَرَكَٰتٖ مِّنَ ٱلسَّمَآءِ وَٱلۡأَرۡضِ وَلَٰكِن كَذَّبُواْ فَأَخَذۡنَٰهُم بِمَا كَانُواْ يَكۡسِبُونَ ٩٦ أَفَأَمِنَ أَهۡلُ ٱلۡقُرَىٰٓ أَن يَأۡتِيَهُم بَأۡسُنَا بَيَٰتٗا وَهُمۡ نَآئِمُونَ ٩٧ أَوَ أَمِنَ أَهۡلُ ٱلۡقُرَىٰٓ أَن يَأۡتِيَهُم بَأۡسُنَا بَأۡسُنَا ضُحٗى وَهُمۡ يَلۡعَبُونَ ٩٨ أَفَأَمِنُواْ مَكۡرَ ٱللَّهِۚ فَلَا يَأۡمَنُ مَكۡرَ ٱللَّهِ إِلَّا ٱلۡقَوۡمُ ٱلۡخَٰسِرُونَ ٩٩﴾

“Sekiranya penduduk negeri-negeri itu beriman dan bertaqwa, pastilah Kami akan melimpahkan kepada mereka berkat dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat Kami) itu, maka Kami seksa mereka disebabkan apa yang mereka lakukan. (96) Maka, apakah penduduk negeri-negeri itu merasa aman daripada kedatangan seksaan Kami kepada mereka pada malam hari pada waktu mereka sedang tidur? (97) Atau apakah penduduk negeri-negeri itu merasa aman daripada kedatangan seksaan Kami kepada mereka pada waktu matahari sepenggalah naik ketika mereka sedang bermain? (98) Maka, apakah mereka merasa aman daripada azab Allah (yang tidak terduga-duga)? Tiada yang merasa aman daripada azab Allah kecuali orang-orang yang merugi. (99)” (Surah al-A‘raf: 96–99)

Jangan dipaksa untuk diulangi lagi peristiwa 13 Mei 1969 dan himpunan jutaan umat menentang ICERD. Hanya ubah fikiran yang sesat agar kembali kepada landasan yang betul dengan istiqamah dan aman.

Laksanakanlah petunjuk Allah SWT berikut:

﴿عَسَى ٱللَّهُ أَن يَجۡعَلَ بَيۡنَكُمۡ وَبَيۡنَ ٱلَّذِينَ عَادَيۡتُم مِّنۡهُم مَّوَدَّةٗۚ وَٱللَّهُ قَدِيرٞۚ وَٱللَّهُ غَفُورٞ رَّحِيمٞ ٧ لَّا يَنۡهَىٰكُمُ ٱللَّهُ عَنِ ٱلَّذِينَ لَمۡ يُقَٰتِلُوكُمۡ فِي ٱلدِّينِ وَلَمۡ يُخۡرِجُوكُم مِّن دِيَٰرِكُمۡ أَن تَبَرُّوهُمۡ وَتُقۡسِطُوٓاْ إِلَيۡهِمۡۚ إِنَّ ٱللَّهَ يُحِبُّ ٱلۡمُقۡسِطِينَ ٨ إِنَّمَا يَنۡهَىٰكُمُ ٱللَّهُ عَنِ ٱلَّذِينَ قَٰتَلُوكُمۡ فِي ٱلدِّينِ وَأَخۡرَجُوكُم مِّن دِيَٰرِكُمۡ وَظَٰهَرُواْ عَلَىٰٓ إِخۡرَاجِكُمۡ أَن تَوَلَّوۡهُمۡۚ وَمَن يَتَوَلَّهُمۡ فَأُوْلَٰٓئِكَ هُمُ ٱلظَّٰلِمُونَ ٩﴾

“Mudah-mudahan, Allah menimbulkan kasih sayang antara kamu dengan orang-orang yang kamu musuhi antara mereka. Dan Allah adalah Maha Kuasa. Dan Allah Maha Pengampun, lagi Maha Penyayang. (7) Allah tidak melarang kamu untuk berbuat baik dan berlaku adil terhadap orang-orang yang tiada memerangi kamu kerana agama dan tidak (pula) mengusir kamu dari negerimu. Sesungguhnya, Allah menyukai orang-orang yang berlaku adil. (8) Sesungguhnya, Allah hanya melarang kamu menjadikan sebagai kawan kamu orang-orang yang memerangi kamu kerana agama dan mengusir kamu dari negerimu, dan membantu (orang lain) untuk mengusir kamu. Dan sesiapa menjadikan mereka sebagai kawan, maka mereka itulah orang-orang yang zalim. (9)” (Surah al-Mumtahanah: 7–9)

Janganlah terperangkap dengan kata-kata manis mereka tanpa hidayah, kerana Allah mendedahkan ketidakikhlasan dalam hati mereka. Firman Allah SWT:

﴿يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تَتَّخِذُواْ بِطَانَةٗ مِّن دُونِكُمۡ لَا يَأۡلُونَكُمۡ خَبَالٗا وَدُّواْ مَا عَنِتُّمۡ قَدۡ بَدَتِ ٱلۡبَغۡضَآءُ مِنۡ أَفۡوَٰهِهِمۡ وَمَا تُخۡفِي صُدُورُهُمۡ أَكۡبَرُۚ قَدۡ بَيَّنَّا لَكُمُ ٱلۡأٓيَٰتِۖ إِن كُنتُمۡ تَعۡقِلُونَ ١١٨ هَٰٓأَنتُمۡ أُوْلَآءِ تُحِبُّونَهُمۡ وَلَا يُحِبُّونَكُمۡ وَتُؤۡمِنُونَ بِٱلۡكِتَٰبِ كُلِّهِۦ وَإِذَا لَقُوكُمۡ قَالُوٓاْ ءَامَنَّا وَإِذَا خَلَوۡاْ عَضُّواْ عَلَيۡكُمُ ٱلۡأَنَامِلَ مِنَ ٱلۡغَيۡظِۚ قُلۡ مُوتُواْ بِغَيۡظِكُمۡۗ إِنَّ ٱللَّهَ عَلِيمُۢ بِذَاتِ ٱلصُّدُورِ ١١٩ إِن تَمۡسَسۡكُمۡ حَسَنَةٞ تَسُؤۡهُمۡ وَإِن تُصِبۡكُمۡ سَيِّئَةٞ يَفۡرَحُواْ بِهَاۖ وَإِن تَصۡبِرُواْ وَتَتَّقُواْ لَا يَضُرُّكُمۡ كَيۡدُهُمۡ شَيْـًٔاۗ إِنَّ ٱللَّهَ بِمَا يَعۡمَلُونَ مُحِيطٞ ١٢٠﴾

“Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu ambil menjadi teman kepercayaan kamu orang-orang yang di luar kalangan kamu (kerana) mereka tidak henti-hentinya (menimbulkan) kemudaratan bagi kamu. Mereka menyukai apa yang menyusahkan kamu. Telah nyata kebencian daripada mulut mereka, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka adalah lebih besar lagi. Sungguh, telah Kami terangkan kepada kamu ayat-ayat (Kami), jika kamu memahaminya. (118) Beginilah kamu, kamu menyukai mereka, padahal mereka tidak menyukai kamu, dan kamu beriman kepada kitab-kitab semuanya. Apabila mereka menjumpai kamu, mereka berkata, ‘Kami beriman,’ dan apabila mereka menyendiri, mereka menggigit hujung jari lantaran marah bercampur benci terhadap kamu. Katakanlah (kepada mereka): ‘Matilah kamu kerana kemarahan kamu itu!’ Sesungguhnya, Allah mengetahui segala isi hati. (119) Jika kamu memperoleh kebaikan, nescaya mereka bersedih hati, tetapi jika kamu mendapat bencana, mereka bergembira kerananya. Jika kamu bersabar dan bertaqwa, nescaya tipu daya mereka sedikit pun tidak mendatangkan kemudaratan kepada kamu. Sesungguhnya, Allah mengetahui segala apa yang mereka kerjakan. (120)” (Surah Ali ‘Imran: 118–120)

Tolaklah kumpulan ekstrem, liberal, komunis, oportunis, Muslim yang hanyut pegangan agamanya tanpa istiqamah, bangsa yang tidak berfitrah, dan lain-lain yang berada di luar tabii manusia ciptaan Allah SWT.

Selamatkanlah negara bersama konsep wasatiyyah bagi menangani masyarakat majmuk yang aman dan sejahtera, bersama politik matang dan sejahtera serta membawa konsep Islam adil walaupun majmuk pelbagai agama, bangsa, dan taraf hidup. Konsep umum kepada semua dalam satu keluarga besar ini telah dinyatakan oleh firman Allah SWT:

﴿يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ ٱتَّقُواْ رَبَّكُمُ ٱلَّذِي خَلَقَكُم مِّن نَّفۡسٖ وَٰحِدَةٖ وَخَلَقَ مِنۡهَا زَوۡجَهَا وَبَثَّ مِنۡهُمَا رِجَالٗا كَثِيرٗا وَنِسَآءٗۚ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ ٱلَّذِي تَسَآءَلُونَ بِهِۦ وَٱلۡأَرۡحَامَۚ إِنَّ ٱللَّهَ كَانَ عَلَيۡكُمۡ رَقِيبٗا ١﴾

“Wahai sekalian manusia! Bertaqwalah kepada Tuhan kamu yang telah menciptakan kamu daripada seorang diri (Adam AS), dan daripadanya Allah menciptakan isterinya (Hawwa’ AS); dan daripada kedua-duanya Allah mengembangbiakkan lelaki dan perempuan yang banyak. Dan bertaqwalah kepada Allah yang dengan (mempergunakan) nama-Nya, kamu saling meminta satu sama lain, dan (peliharalah) hubungan silaturahim. Sesungguhnya, Allah selalu menjaga dan mengawasi kalian.” (Surah al-Nisa’: 1)

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 1 Ramadan 1444 / 23 Mac 2023 – HARAKAHDAILY 23/3/2023


2. Menjawab soalan Anwar mengenai RUU355 


PERDANA Menteri, Dato’ Seri Anwar Ibrahim di dalam ucapan dasar pada Kongres Nasional Khas PKR 2023 telah bertanya mengenai status RUU355,

“Kamu pegang tampuk kepimpinan kuasa termasuk kerajaan tiga tahun baru-baru ini, mana Rang Undang-undang (RUU) Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (RUU 355)?”

https://www.bernama.com/bm/news.php?id=2174289

Walaupun persoalan itu sengaja ditimbulkan untuk mencipta provokasi, izinkan saya menjawab.

Untuk makluman Dato’ Seri,

Pada tahun 2020, 

Jawatankuasa Teknikal Undang-undang Syarak dan Sivil telah diberi arahan untuk membuat persiapan ke arah pindaan RUU355 dan telah bermesyuarat beberapa kali walaupun pada waktu pandemik.  

Pada 2021,

Draf RUU355 berjaya dibentangkan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal dan seterusnya kepada negeri-negeri dalam Persidangan Penyelarasan Undang-undang Syarak dan Sivil Kali ke-27.

Pada 2022,

Jemaah Menteri telah bersetuju secara prinsip dengan cadangan penggubalan RUU355.

Edaran Memorandum Jemaah Menteri kepada 5 agensi (AGC, JKSM, MSWP, JAWI dan JAPENSWP) telah dibuat.

Draf RUU355 juga telah disemak dan diluluskan oleh Bahagian Gubalan, Jabatan Peguam Negara.

Ketika itu, bacaan pertama RUU355 dijangka untuk dibentangkan pada akhir Oktober dan diluluskan pada bulan November 2022. Namun tidak berlaku kerana Parlimen telah dibubarkan awal.

Dengan kata lain, RUU355 sudah siap dan sedia dibawa ke Parlimen oleh pihak kerajaan untuk dibentang dan juga diluluskan. 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02TfKMyDY1EMM3ABnzSqxqScPbVBS7cTd3fPJsYhAkfMY4EWqLxKUrsU9syJuVe3BGl&id=100050311487174

Saya yakin Dato’ Seri Anwar selaku Perdana Menteri dan juga bekas Ketua Pembangkang tahu mengenai perkara ini, namun sengaja membuat dakwaan seolah-olah PAS serta kerajaan sebelum ini langsung tidak berbuat apa-apa. 

Jadi bagi mereka yang mempersoal apa usaha PAS sepanjang memegang jawatan Menteri dan Timbalan Menteri, inilah jawapannya.

Terima kasih juga kepada Kabinet kerajaan di bawah pimpinan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Dato’ Sri Ismail Sabri atas komitmen yang diberikan.

Memandangkan kami sudah melakukan tugas kami sepanjang 3 tahun ini, sekarang tibalah masa untuk Perdana Menteri ke-10 (PMX) buktikan bahawa beliau juga peduli mengenai RUU355. Atau terpaksa salahkan PAS kerana ada hati yang perlu dijaga?

RUU355 ini hakikatnya bukan isu politik, entah mengapa sengaja dipolitikkan oleh Perdana Menteri Kerajaan MADANI.

Draf telah siap, bawalah ke Parlimen. Bukan ke Kongres PKR.

NAZIR HELMI
Ketua Penerangan Pemuda PAS  – HARAKAHDAILY 23/3/2023

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Saja buat tak faham 2 perkara ini.. ICERD, M'sian M'sia & RUU355

Antaranya: 

(i) kempen mempromosikan ICERD dan ‘Malaysian Malaysia’ yang wajib diberikan perhatian oleh umat Islam, khususnya bangsa Melayu, kaum Bumiputera, dan kaum lain yang tidak ekstrem.

(ii) Berikutan pertanyaan PMX dalam ucapan dasar pada Kongres Nasional Khas PKR 2023 mengenai status RUU355..

Sekian. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails