Saturday, October 23, 2021

PRN Melaka (16): PN tanding semua kerusi.

 

PN tanding semua 28 kerusi DUN dalam PRN Melaka. FOTO BERNAMA

PN tanding semua kerusi di Melaka - Muhyiddin  

TANGKAK: Perikatan Nasional (PN) akan bertanding di semua 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, November ini.

Pengerusinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata rundingan dalam kalangan parti PN termasuk PAS dan GERAKAN akan diadakan segera untuk memastikan kemenangan gabungan itu dalam PRN nanti.

"Kita menjangkakan keputusan UMNO enggan bekerjasama namun mengambil pendekatan berhemah untuk menunggu parti itu untuk menyatakan pendirian.

"Ia termasuk keputusan sama ada sedia bekerjasama bagi mengelak pertembungan pada PRN Melaka," katanya pada sidang media selepas Majlis Perjumpaan Bersama Pimpinan Tempatan di Dewan Serbaguna Bukit Gambir, hari ini.

Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi semalam menegakan UMNO dan Barisan Nasional (BN) tidak tidak akan bekerjasama dengan BERSATU dalam menghadapi mana-mana pilihan raya.

Muhyiddin berkata, beliau menjangkakan perkara berkenaan (UMNO enggan bekerjasama) namun tetap menunggu pengesahan daripada mereka.

"Sekarang mereka mengesahkan tidak berbuat demikian dan itu fakta. Saya sudah maklumkan di Melaka, kita bersedia hadapi apa saja bentuk pertandingan sama ada secara dua, tiga atau empat (penjuru) itu tidak menjadi masalah bagi PN.

"Sebab itu semalam saya gesa segerakan rundingan antara parti dalam PN. Pada dasarnya mereka bersetuju bertanding di 28 kerusi DUN. Kita bahagikan mengikut situasi dan keadaan serta diharapkan PN dapat mencapai kejayaan," katanya.

Sementara itu, ketika di tanya mengenai kewajaran untuk menangguh PRN Melaka berikutan berlaku peningkatan kes di Melaka, ADUN Gambir itu berkata PRN Melaka perlu diteruskan.

"Ini adalah fakta dan dalam Perlembagaan perkara itu tidak dapat ditangguhkan lagi. Yang di-Pertua Negeri memutuskan untuk membubarkan DUN dan dinyatakan dalam Perlembagaan kita perlu mengadakan pilihan raya dalam masa 60 hari.

"Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sudah menetapkan tarikh dan ia perlu segera mengumumkan prosedur operasi standard (SOP) bagi mengawal penyebaran jangkitan COVID-19 ketika pilihan raya berlangsung," katanya.

Sila lihat siri PRN Melaka:

Gurauan rogol: ‘Wake-up call’ -T/Ketua Muslimat PAS mengulas..

 

Dr Rosni Adam
HALAMAN HIBURAN

Gurauan rogol: ‘Wake-up call’ untuk industri drama, filem negara

KUALA LUMPUR: Insiden terlepas cakap seorang pelakon mengulas mengenai satu babak rogol yang dilakonkannya dalam sebuah rakaman program televisyen perlu menjadi ‘wake-up call’ kepada industri drama dan filem negara.

Timbalan Ketua Dewan Muslimat PAS Malaysia (DMPM), Dr Rosni Adam, berkata ini supaya industri lebih bertanggungjawab terhadap kesan filem atau lakonan kepada masyarakat.

“Sudah tiba masanya perfileman negara menghasilkan filem yang berkualiti tinggi tanpa adegan murahan yang memualkan, mempromosi seks dan pergaulan bebas.

“Apa jua perbuatan yang boleh menormalisasikan jenayah walaupun secara gurauan, adalah tidak wajar dilakukan,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Menurutnya, jenayah rogol adalah jenayah serius terhadap kaum wanita dan merupakan pencabulan hak dan maruah wanita tanpa mengira umur, bangsa, agama, paras rupa wanita itu.

Oleh itu katanya, ia memerlukan keseriusan tindakan semua pihak dalam menghadapi, mencegah dan membenteras jenayah berkenaan.

Pada 19 Oktober lalu, Fauzi Nawawi mengulas mengenai satu babak rogol yang dilakonkannya bersama seorang pelakon wanita.

Perkongsiannya mengundang kemarahan netizen, apabila Fauzi berkongsi secara terperinci menceritakan tentang babak itu menerusi program Rumah 107, Fauzi bersama dua tetamu undangan lain, Fizz Fairuz dan Zul Huzaimy berkongsi tentang watak jahat lakonan mereka.

Bagaimanapun, Fauzi telah membuat permohonan maaf secara terbuka kepada pelakon wanita itu.

“Kita perlu lah menerima permohonan maaf pelakon tersebut dan mendoakan agar dia terus diberi kekuatan-Nya dalam merealisasikan azamnya untuk menjadi insan yang lebih baik,” kata Dr Rosni.

Menurut Dr Rosni, industri perfileman negara perlu mempunyai individu yang sayangkan agama, bangsa dan negara untuk terlibat sama menghasilkan filem yang bermutu dan patuh syariah.

Katanya, Malaysia perlu mempunyai alternatif lain terhadap industri filem kini yang banyaknya berkisar tentang cinta, serta perkara-perkara yang negatif.

“Kita kekurangan filem-filem yang boleh meningkatkan motivasi, semangat patriotik ataupun filem-filem yang berunsur sejarah atau yang berkenaan dengan orang yang berjaya.

“Contoh memang ada filem Dato’ Lee Chong Wei, Ola Bola dan sebagainya, tetapi malangnya, ia tidak diarusperdanakan. Jadi perlu ada perubahan dalam hala tuju industri negara kita,” katanya. – HARAKAHDAILY 22/10/2021

Siri Labur Dalam Mata Wang Kripto.

Friday, October 22, 2021

Dr Kamarul Zaman Bongkar PH jadikan M'sia 'negara paria'?

 

Batu Puteh: Dosa PH sukar diampun

BANYAK sekali sebenarnya dosa yang telah dilakukan oleh Pakatan Harapan (PH) yang sukar diampunkan oleh rakyat sewaktu ia memerintah negara dari 10 Mei 2018 ke 24 Februari 2020.

Salah satu daripadanya adalah kegagalan PH menjaga kedaulatan negara dan keingkarannya mengakuri titah Raja-raja Melayu yang terangkum di dalam tindakan Kerajaan PH menarik balik pada 28 Mei 2018 semakan ke atas keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) bahawa Batu Puteh adalah milik Singapura.

Jelas tercatat di dalam penghakiman ICJ pada 23 Mei 2008 iaitu, setelah menyemak bukti yang diserahkan oleh Malaysia dan Singapura, Batu Puteh asalnya milik Kesultanan Johor (the Sultanate of Johor had original title to Batu Puteh) dan ia tidak pernah dicabar oleh mana-mana Kuasa lain di rantau ini (was never challenged by any other Power in the region).

Apa yang menjadi masalah hanyalah kewujudan surat bertarikh 21 September 1953 daripada Pemangku Setiausaha Kerajaan Negeri Johor, yang menjawab surat Setiausaha Jajahan Singapura kepada Penasihat British Sultan Johor yang mahu tahu status Batu Puteh, bahawa Kerajaan Negeri Johor tidak menuntut pemilikannya (does not claim ownership).

Mengikut ICJ, surat ini menunjukkan bahawa pada 1953 Johor faham bahawa ia tidak mempunyai kedaulatan ke atas Batu Puteh (it did not have sovereignty over Batu Puteh), dan ditambah dengan perlakuan Malaysia dan Singapura sehubungan dengan pulau itu selepas 1953, yang mendorong ICJ memutuskan kedaulatan ke atasnya adalah milik Singapura.

Bayangkanlah betapa sedihnya Sultan Johor, Almarhum Sultan Iskandar, setelah menerima keputusan itu, di mana masih terngiang-ngiang di telinga kita titah baginda sewaktu merasmikan pembukaan persidangan Dewan Undangan Negeri Johor pada 19 Jun 2008 ini:

“Suka beta ingatkan bahawa beta tidak lupa pada Batu Puteh. Batu Puteh bukan hak Singapura tetapi hak milik Johor. Sampai bila pun beta akan cari ikhtiar untuk mendapatkan semula pulau milik Johor itu.”

Dan setelah Sultan Iskandar mangkat, tekad untuk mendapatkan semula Batu Puteh ini diteruskan oleh Sultan Ibrahim yang sewaktu bertitah merasmikan pembukaan persidangan Dewan Undangan Negeri Johor pada 29 Mei 2014 mahukan keputusan ICJ dirayu kerana ia berpunca daripada orang luar yang tidak memahami sejarah Johor yang mengendalikannya.

Usaha untuk mendapatkan semula Batu Puteh ini menjadi rancak setelah Tan Sri Mohamed Apandi Ali dilantik sebagai Peguam Negara pada 27 Julai 2015 dalam mana beliau dan lima penyelidik beliau telah berkunjung ke London mulai Julai 2016 bagi menyemak lebih 3,000 dokumen yang baharu dideklasifikasikan di Arkib Negara United Kingdom.

Hasil daripada kerja keras mereka, tiga dokumen baharu telah ditemui dari 4 Ogos 2016 ke 30 Januari 2017, iaitu surat menyurat dalaman pihak berkuasa tanah jajahan Singapura pada tahun 1958, satu laporan kejadian yang difailkan oleh seorang pegawai tentera laut British pada tahun 1958 dan satu peta berserta catatan mengenai operasi tentera laut dari tahun 1960-an.

Tiga dokumen baharu ini akan membuktikan bahawa selepas tahun 1953 pihak British dan Singapura sendiri mengakui bahawa Batu Puteh bukanlah milik Singapura (Officials at the highest levels in the British colonial and Singaporean administration appreciated that Batu Puteh did not form part of Singapore’s sovereign territory during the relevant period).

Ekoran penemuan fakta baharu ini, Malaysia telah memfailkan permohonan semakan semula penghakiman ICJ pada 2 Februari 2017 di mana ICJ mengumumkan pada 5 April 2018 bahawa ia memperuntukkan tempoh empat hari untuk permohonan ini didengari bermula pada 11 Jun 2018 sebelum Dr Mahathir yang baharu berkuasa tiba-tiba membatalkannya pada 28 Mei 2018.

Sesungguhnya tindakan Kerajaan PH membatalkan permohonan semakan semula ini amat sukar difahami kerana ia terang-terang bercanggah dengan janji-janji manis yang dilafazkan olehnya dalam Manifesto Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU 14) PH.

Bagaimana agaknya Kerajaan PH boleh membiarkan Batu Puteh terlepas ke tangan Singapura selama-lamanya dan menyanggah titah Sultan Johor bila Janji 11 Manifesto PH menyebut PH akan ‘sentiasa meletakkan pandangan dan teguran Raja-raja Melayu di tempat tertinggi’ manakala Janji 58 menyebut PH akan ‘berpegang dengan prinsip bahawa sempadan negara dan kedaulatan Malaysia adalah perkara paling asas yang tidak boleh dikompromi’?

Lebih dikesalkan lagi, tindakan Kerajaan PH melepaskan peluang untuk mendapatkan Kembali Batu Puteh ini telah tidak diberikan apa-apa penjelasan yang konkrit sehingga kini sehingga menyebabkan seorang individu bernama Mohd Hatta Sanuri mengheret kerajaan ke mahkamah pada 28 Mei 2021 bagi menuntut kerajaan mengakui kecuaian dan ketidakamanahannya.

Bila isu besar ini ditimbulkan oleh dua Senator di Dewan Negara pada 3 September 2018 pula, individu yang menjawabnya hanyalah Timbalan Menteri Undang-undang yang menyebut keputusan untuk tidak meneruskan kes ini dibuat setelah mengambil kira dengan teliti pandangan dan nasihat yang diberikan oleh seorang warganegara asing, Dr Brendan Plant.

Lebih teruk lagi ialah bila, di dalam usaha untuk mempertahankan kebatilan tindakan ini, ada pihak yang telah sama ada menunjukkan kenaifan atau cuba membohongi rakyat dengan menyebut bahawa sewaktu Malaysia dan Singapura bersetuju merujukkan kes ini ke ICJ ada perjanjian keputusan ICJ adalah muktamad dan tidak akan ada rayuan terhadapnya.

Memang betul ada di dalam Artikel 60 Statut ICJ bahawa keputusan ICJ adalah muktamad dan tidak boleh dirayu (the judgment is final and without appeal), tetapi pada masa yang sama Artikel 61 Statut ICJ membenarkan semakan semula (revision) dalam tempoh 10 tahun dari tarikh penghakiman sekiranya faktor-faktor berikut dipenuhi:

1. Ia diasaskan kepada penemuan fakta baharu yang boleh menjadi faktor penentu, di mana fakta ini, waktu penghakiman dibuat, tidak diketahui oleh ICJ dan pihak yang mahu membuat semakan semula, dan ketidaktahuan ini tidak berpunca daripada kelalaian. (It is based upon the discovery of some fact of such a nature as to be a decisive factor, which fact was, when the judgment was given, unknown to the Court and also to the party claiming revision, always provided that such ignorance was not due to negligence.)

2. Ia dibuat dalam tempoh kurang enam bulan fakta baharu mula ditemui. (It is made at latest within six months of the discovery of the new fact.)

Tiada sesiapa pun yang boleh menggunakan hujah ‘Jika sebuah negara tidak hormati janji, tidak ada negara lain yang akan buat perjanjian dengan negara berkenaan. Ia menjadi negara pariah.’ kerana janji untuk tidak merayu tidak menjadi isu, sebaliknya apa yang menjadi isu ialah ketidaktahuan untuk membezakan rayuan (appeal) dan semakan semula (revision).

Begitu juga yang sebenarnya membuat sesebuah negara menjadi negara pariah ialah apabila kerajaannya gagal mengambil peluang untuk mendapatkan kembali kedaulatan negaranya yang hilang setelah peluang itu terbuka luas bila semakan semula (revision) yang kuat yang memenuhi semua faktor yang dikehendaki oleh Statut ICJ difailkan oleh kerajaan sebelumnya.

Apatah lagi bila hujah substantif yang kini diberikan untuk mempertahankannya, dan untuk menyerang pihak lain, ialah hujah lemah seumpama ‘Kerajaan Johor melalui surat telah menyatakan bahawa Johor tidak menuntut Batu Puteh sebagai milik Kerajaan Johor’ yang telah sebelumnya dipertikaikan oleh banyak pihak selepas keputusan ICJ itu dibuat.

Malah ada pihak tertentu yang mempertikaikan keabsahan surat yang ditulis oleh Pemangku Setiausaha Kerajaan Negeri Johor ini dan berpendapat ia tidak patut diterima kerana ia tidak dititah dan ditulis di bawah kuasa Sultan, sebaliknya bagi mewakili Penasihat British Sultan Johor, yang pastilah mewujudkan tekanan untuk akur kepada Setiausaha Jajahan Singapura.

Sebab itulah seluruh rakyat perlu menyokong penuh keputusan kerajaan untuk mewujudkan pasukan petugas khas bagi membuat kajian menyeluruh, meneliti dan mencadangkan opsyen-opsyen yang bersesuaian berhubung kes Batu Puteh selain mengkaji tindakan undang-undang ke atas mana-mana pihak yang melakukan kecuaian dan kekhilafan di dalam kes ini.

Ucapan setinggi-tinggi tahniah kita ucapkan kepada Perdana Menteri, Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob, yang telah dalam waktu yang singkat menunjukkan keberanian beliau untuk membongkar kisah sebenar yang menyebabkan Malaysia kehilangan Batu Puteh dan kehilangan peluang untuk menuntutnya kembali serta untuk meneliti opsyen-opsyen yang ada.

DR KAMARUL ZAMAN YUSOFF 
Timbalan Presiden Pertubuhan Intelektual Negara (PINTAR) – HARAKAHDAILY 22/10/2021

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Al-hamdulillah Dr Kamarul Zaman, Timbalan Presiden Pertubuhan Intelektual Negara (PINTAR) telah membongkar bahawa PH cuba jadikan Malaysia 'negara paria'?  

  Sila lihat siri PRN Melaka:

Kaji umur persaraan pada 55 tahun.

 

Komen Rakyat dalam blog ini..

1 comment:

Anonymous said...

Beri peluang pada golongan muda. Kaji umur persaraan pada 55 tahun. Rancangan Malaysia ke 12 dan cadangan bajet 2022 pada 29 Oktober 2021.

Kerajaan perlu perhalusi Cadangan Skim Persaraan Baharu. Bayaran pencen makin membebankan dan meningkat setiap tahun - Ismail Sabri

“Kerajaan sedang memperhalusi Cadangan Skim Persaraan Baharu Perkhidmatan Awam bagi memastikan skim baharu ini akan mengoptimumkan perbelanjaan Kerajaan dalam jangka masa panjang dan pada masa yang sama memastikan kebajikan penjawat awam sentiasa terjamin,”kata Ismail Sabri Perdana Menteri Malaysia

Mengurangkan tempoh usia ke 55 persaraan wajib kerajaan boleh menjimatkan urusan perbelanjaan wang persaraan pekerja.

Bayaran pencen makin meningkat, kerajaan sedang perhalusi Cadangan Skim Persaraan Baharu. Kerajaan menganggarkan pembayaran pencen akan mencecah RM46.6 billion pada tahun 2030.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata bayaran pencen pada tahun lalu adalah sebanyak RM26.38 bilion sementara bayaran pencen pada 2010 adalah sebanyak RM9.88 bilion.

Smail Sabri memberitahu, jumlah keseluruhan pembayaran perbelanjaan berserta faedah persaraan itu meliputi pencen perkhidmatan, ganjaran perkhidmatan dan Award Wang Tunai Gantian Cuti Rehat.

Pelaksanaan semula cukai GST mampu menyasarkan ‘ekonomi gelap’ yang bersaiz RM300 bilion setahun yang sebelum ini 'terlepas daripada membayar' apa-apa cukai oleh penyangak, penyamun serta kartel dan kroni tertentu boleh membantu meringankan beban kewangan negara.

GST telah menyebabkan ‘the black economy’ menguncup daripada 25% kepada 10%. Ini adalah ketirisan yang lebih teruk sebelum GST, dan sebab itu GST memberi manfaat kepada negara dan rakyat.

Sekiranya 'black ekonomi' ini ditangani kerajaan boleh munafat kan untuk menghapuskan tol tol di seluruh negara. Syarikat milik kroni kroni yang berselindung disebalik perniagaan tol tol membebankan rakyat boleh dihapuskan.

Mengisi konsep ‘Keluarga Malaysia’. ‘Orang kaya wajar kena cukai lebih tinggi’. Penyangak dan penyamun kartel kartel serta kroni tertentu tentu tidak terlepas dari cukai bila GST dilaksanakan.

“Unjuran pembayaran pencen untuk tahun 2030 adalah dianggarkan berjumlah RM46.6 billion.

Persediaan golongan muda mengisi kekosongan jawatan sektor awam dan swasta. Banyak perusahaan sudah ditutup, kadar pengangguran naik mendadak, gaji minimum RM1,200 sebulan pun masih tak tercapai dilakanakan.

Kerajaan perlu segera tangani pekerja kontrak dan masa untuk dikaji semula umur persaraan wajib pada 55 tahun.

Tuntutan pelantikan tetap bagi semua pekerja kesihatan barisan hadapan, termasuklah doktor kontrak. SPA diminta kembalikan umur persaraan wajib kepada 55 - 56 tahun.

Membangun Bersama Islami. -Khutbah dari negara jiran.

 

*) Link download PDF materi khutbah Jumat ada di akhir tulisan

الحَمْدُ ِللهِ اللَّطِيْفِ الرَّؤُوْفِ اْلمَنَّانِ، الْغَنِيِّ اْلقَوِيِّ السُّلْطَانِ، الحَلِيْمِ اْلكَرِيْمِ الرَحِيْمِ الرَّحْمَنِ، اْلمُحِيْطِ عِلْمًا بِمَا يَكُوْنُ وَمَا كَانَ، يُعِزُّ وَيُذِلُّ، ويُفْقِرُ وَيُغْنِي، كُلَّ يَوْمٍ هُوَ فِيْ شَأْنٍ. أَحْمَدُهُ عَلَى الصِّفَاتِ اْلكَامِلَةِ اْلحِسَانِ، وَأَشْكُرُهُ عَلَى نِعَمِهِ وَبِالشُّكْرِ يَزِيْدُ اْلعَطَاءَ وَاْلاِمْتِنَانَ.

وَأَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلاَّ اللهَ وَحْدَهُ لَا شَرِيْكَ لَهُ المَلِكُ الدَّيَّان، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ اْلمَبْعُوْثُ إِلَى اْلإِنْسِ وَاْلجَانِّ، صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَالتَّابِعِيْنَ لَهُمْ بِإِحْسَانٍ مَا تَوَالَتِ اْلأَزْمَانُ، وَسَلَّمَ تَسْلِيْماً. أَمَّا بَعْدُ:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ أُوْصِيْكُمْ وَإِيَّايَ بِتَقْوَى اللهِ فَقَدْ فَازَ الْمُتَّقُوْنَ. قَالَ تَعَالَى: يَا أَيُّهاَ الَّذِيْنَ ءَامَنُوا اتَّقُوا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوْتُنَّ إِلاَّ وَأَنتُمْ مُّسْلِمُوْن.

Maāsyiral Muslimīn raḥimakumullāh

Dalam kesempatan mulia ini, marilah kita tingkatkan ketakwaan kita kepada Allah shubhanahu wataala, dengan cara mengerjakan perintah-Nya dengan ikhlas, khusyuk, lagi penuh tawakal.

Juga, mari kita tingkatkan ketakwaan kita dengan cara menjauhi larangan Allah shubhanahu wataala dengan semangat berhijrah dari kebiasaan buruk menuju kebiasaan terpuji dan diridhai oleh-Nya.

Shalawat dan salam mudah-mudahan tetap terlimpahkan kepada Nabi Muhammad shalallahu alaihi wasallam, keluarga, para shahabat, dan umatnya hingga yaumulkiamah.

Jamaah Jumat yang dimuliakan Allah

Salah satu buah keimanan dan ketakwaan seseorang, terlihat dari kualitasnya dalam bekerja. Bekerja juga menjadi bukti syukur kita kepada Rabb Yang Mahakuasa atas nikmat sehat, nikmat waktu luang, dan nikmat kekuatan.

Bukti kita bersyukur adalah, kita mengoptimalkan segenap daya dan upaya yang telah Allah anugerahkan kepada kita dengan sebaik-baiknya.

Bekerja juga merupakan bentuk ejawantah bahwa kita betul-betul menjalankan amanah Allah shubhanahu wataala berupa khalifatullahi fil ardh.

Ini secara tegas Allah sebutkan dalam firman-Nya:

وَاِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلٰۤىِٕكَةِ ِانِّيْ جَاعِلٌ فِى الْاَرْضِ خَلِيْفَةً ۗ قَالُوْٓا اَتَجْعَلُ فِيْهَا مَنْ يُّفْسِدُ فِيْهَا وَيَسْفِكُ الدِّمَاۤءَۚ وَنَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ ۗ قَالَ اِنِّيْٓ اَعْلَمُ مَا لَا تَعْلَمُوْنَ

Dan (ingatlah) ketika Rabbmu berfirman kepada para malaikat,“Aku hendak menjadikan khalifah di bumi. Mereka berkata,“Apakah Engkau hendak menjadikan orang yang merusak dan menumpahkan darah di sana, sedangkan kami bertasbih memuji-Mu dan menyucikan Nama-Mu?”Allah berfirman,“Sungguh, Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui”.” (QS. Al-Baqarah: 30)

Ayat tersebut menjelaskan rencana Allah shubhanahu wataala menciptakan manusia sebagai khalifah atau wakil Allah untuk mengelola bumi.

Materi Khutbah Jumat: Pembuka dan Penghalang Pintu Rezeki

Agar dapat melaksanakan tugas tersebut dengan baik, maka yang harus dilakukan oleh seorang hamba adalah bekerja dengan baik. Bekerja dengan baik saja tentu tidak cukup, tetapi juga harus dengan semangat yang membara. Semangat inilah yang perlu ditingkatkan dan itulah yang disebut dengan etos kerja.

Maāsyiral Muslimīn raḥimakumullāh

Banyak ayat al-Quran berisi petunjuk yang dapat meningkatkan etos kerja seseorang. Di antaranya adalah:

Pertama: Manajemen Waktu

Seorang Muslim dituntut untuk memperguna­kan waktu seefektif mungkin sehingga ia dapat mengisi waktunya dengan segala bentuk aktivitas yang bermanfaat. Terlebih bila sedang mengerjakan suatu pekerjaan.

Berkali-kali kita temukan ayat yang berisi sumpah Allah shubhanahu wataala menggunakan waktu seperti wal ashriwadh dhuhawal lailiwan nahari, dan lain sebagainya.

Ini mengandung pesan, setiap orang yang ingin sukses harus bisa mempergunakan waktu sebaik mungkin, karena waktu adalah modal terbaik.

Dalam ayat lain, Allah berfirman:

فَاِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْۙ. وَاِلٰى رَبِّكَ فَارْغَبْ

Maka apabila engkau telah selesai (dari sesuatu urusan), tetaplah bekerja keras (untuk urusan yang lain), dan hanya kepada Rabb-mulah engkau berharap.” (QS. Al-Insyirāh: 7–8)

Ayat tersebut mengisyaratkan, jika seseorang ingin meraih keberhasilan dalam usahanya, maka tidak boleh ada waktu yang ia sia-siakan berlalu begitu saja tanpa menghasilkan suatu karya yang bermanfaat dan bermaslahat.

Apabila menyelesaikan suatu pekerjaan segera ia susul dengan pekerjaan bermanfaat lain dengan sungguh-sungguh. Ayat tersebut juga memberi isyarat, pentingnya sebuah perencanaan dalam satu pekerjaan.

Ayat tersebut seakan ingin mengajarkan, sebelum kita melakukan satu pekerjaan, cobalah membuat perencanaan yang baik dengan tahapan pekerjaan yang sistematis dan target yang dapat diukur. Apabila satu tahap telah selesai maka segera kerjakan tahap berikutnya dengan bersungguh-sungguh.

Inilah salah satu petunjuk yang amat jelas bahwa seorang Muslim dalam bekerja harus memiliki etos kerja yang tinggi.

Materi Khutbah Jumat: 3 Cara Meningkatkan Takwa

Namun yang perlu diingat, kunci keberhasilan pekerjaan yang kita lakukan bukan hanya terletak kepada etos kerja saja, melainkan juga disandarkan kepada ridha Allah shubhanahu wataala.

Inilah isyarat yang terdapat dalam ayat kedelapan surah di atas, “Dan hanya kepada Rabb-mulah hendaknya kamu berharap.” Inilah yang membedakan antara etos kerja yang diajarkan oleh al-Quran dengan etos kerja yang diajarkan oleh selainnya.

Jamaah sidang Shalat Jumat yang dimuliakan Allah

Kedua: Bekerja Sesuai Bidang dan Kompetensi

Etos kerja seseorang akan terlihat apabila pekerjaan yang ia lakukan memang pekerjaan yang sesuai dengan bidang dan kompetensinya. Tidak kalah penting pula, jika orang tersebut memang menginginkan pekerjaan itu.

Apabila seseorang melakukan pekerjaan yang bukan bidangnya, apalagi kalau tidak memiliki kompetensi, jangan harap dapat memperoleh hasil maksimal. Yang ada justru sebaliknya: kegagalan.

Allah shubhanahu wata‘ala berfirman:

قُلْ كُلٌّ يَعْمَلُ عَلَىٰ شَاكِلَتِهِۦ فَرَبُّكُمْ أَعْلَمُ بِمَنْ هُوَ أَهْدَىٰ سَبِيلًا

Katakanlah (Muhammad),“Setiap orang berbuat sesuai dengan pembawaannya masing-masing”. Maka Rabb-mu lebih mengetahui siapa yang lebih benar jalannya. (QS. Al-Isrā’: 84)

Ayat ini mengisyaratkan, Allah menganugerahi setiap hamba-Nya dengan potensi dan kecenderungan tertentu. Dalam bahasa modern disebut dengan talenta atau bakat.

Seseorang yang dapat dengan baik mengenali dan menggali potensi pemberian Allah tersebut, kemudian dapat mewujudkan dalam bentuk kecakapan dan kompetensi dalam bidang tertentu, bukan suatu yang sulit bagi dirinya untuk dapat meningkatkan etos kerja dan meraih hasil maksimal.

Maāsyiral Muslimīn raḥimanī wa raḥimakumullāh

Hal tidak kalah penting dalam meningkatkan etos kerja ini, seorang Muslim harus tetap mengikuti petunjuk Allah shubhanahu wataala dalam bekerja.

Hal yang harus diperhatikan adalah:

Pekerjaan tidak boleh menjadikan kita lupa kepada Allah

Sekeras apa pun orang bekerja, setinggi apa pun etos kerja yang dimiliki, tidak boleh menjadikan dirinya lupa kepada Allah shubhanahu wataala.

Hal ini ditegaskan dalam firman-Nya:

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓا۟ إِذَا نُودِىَ لِلصَّلَوٰةِ مِن يَوْمِ ٱلْجُمُعَةِ فَٱسْعَوْا۟ إِلَىٰ ذِكْرِ ٱللَّهِ وَذَرُوا۟ ٱلْبَيْعَ ۚ ذَٰلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ

Wahai orang-orang yang beriman! Apabila telah diseru untuk melaksanakan shalat pada hari Jumat, maka segeralah kamu mengingat Allah dan tinggalkanlah jual beli. Yang demikian itu lebih baik bagimu jika kamu mengetahui.” (QS. Al-Jumu’ah: 9)

Maksud jual beli dalam ayat tersebut mencakup seluruh bentuk aktivitas atau pekerjaan manusia. Maka apa pun aktivitas dan pekerjaan yang dilakukannya tidak boleh menjadikannya melupakan Allah shubhanahu wataala.

Ayat tersebut ditutup dengan pernyataan Allah, “Yang demikian itu lebih baik bagimu jika kamu mengetahui.”

Hal ini mengisyaratkan, boleh jadi ada orang yang tetap bekerja dengan etos tinggi tanpa peduli dengan aturan-aturan Allah. Ini jelas merugikan dirinya sendiri. Sebab, hasil pekerjaan tersebut tidak akan membawa kebahagiaan hidupnya di dunia apalagi di akhirat.

Sebaliknya, yang terjadi adalah orang akan mengalami kecanduan kerja, dan itu akan berakibat buruk bagi keseimbangan hidupnya.

Maāsyiral Muslimīn raḥimanī wa raḥimakumullāh

Ketiga: Etos Kerja Tinggi Jangan Melupa­kan Shalat dan Zakat

Ibadah shalat adalah bagian dari teknis dan mekanisme yang Allah shubhanahu wataala ciptakan agar manusia dapat memelihara komunikasinya dengan Allah.

Sesibuk apa pun seseorang, kalau ingin hidupnya diberkahi dan Bahagia, maka harus senantiasa menjaga shalatnya.

Setelah memeroleh hasil dari pekerjaannya, ia dituntut untuk memberikan hak-hak saudaranya yang kurang beruntung (fakir miskin) dengan membayar zakat.

Hal ini diisyaratkan dalam firman Allah:

رِجَالٌ لَّا تُلْهِيهِمْ تِجَٰرَةٌ وَلَا بَيْعٌ عَن ذِكْرِ ٱللَّهِ وَإِقَامِ ٱلصَّلَوٰةِ وَإِيتَآءِ ٱلزَّكَوٰةِ ۙ يَخَافُونَ يَوْمًا تَتَقَلَّبُ فِيهِ ٱلْقُلُوبُ وَٱلْأَبْصَٰرُ

Orang yang tidak dilalaikan oleh perdagangan dan jual beli dari mengingat Allah, melaksanakan shalat, dan menunaikan zakat. Mereka takut kepada hari ketika hati dan penglihatan menjadi guncang (hari Kiamat).” (QS. An-Nūr: 37)

Dari rambu-rambu di atas yang paling penting untuk diperhatikan adalah tidak boleh melakukan pekerjaan yang diharamkan oleh Allah shubhanahu wataala.

Kalau larangan Allah subhanahu wata’ala tersebut tetap dilanggar, maka akan membawa kehan­curan bagi individu orang tersebut juga bagi masyarakat sekitarnya. Misalnya, dengan melakukan perjudian dan bentuk kecurangan lainnya.

Salah satu ayat yang menjelaskan hal ini adalah Surah al- Ma’idah: 90–91.

يٰٓاَيُّهَا الَّذِيْنَ اٰمَنُوْٓا اِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْاَنْصَابُ وَالْاَزْلَامُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطٰنِ فَاجْتَنِبُوْهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُوْنَ

Wahai orang-orang yang berimanSesungguhnya minuman kerasberjudi, (berkurban untukberhaladan mengundi nasib dengan anak panahadalah perbuatan keji dan termasuk perbuatan setanMaka jauhilah (perbuatanperbuatanitu agar kamu beruntung.” (QS. Al-Maidah: 90)

اِنَّمَا يُرِيْدُ الشَّيْطٰنُ اَنْ يُّوْقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاۤءَ فِى الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللّٰهِ وَعَنِ الصَّلٰوةِ فَهَلْ اَنْتُمْ مُّنْتَهُوْنَ

Dengan minuman keras dan judi itusetan hanyalah bermaksud menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamudan menghalang-halangi kamu dari mengingat Allah dan melaksanakan shalatmaka tidakkah kamu mau berhenti?” (QS. Al-Maidah: 91)

Semoga Allah shubhanahu wataala senantiasa menuntun langkah kaki kita untuk selalu menetapi jalan kebaikan sebagaimana yang diajarkan Allah shubhanahu wataala dalam firman-Nya dan Rasulullaah shalallahu alaihi wasallam dalam sabdanya.

بَارَكَ اللهُ لِي وَلَكُمْ فِي القُرْآنِ الْعَظِيْمِ، وَنَفَعَنِي وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ الآَيَاتِ والذِّكْرِ الحَكِيْمٍ، وتَقَبَّلَ اللهُ مِنِّي وَمِنْكُمْ تِلَاوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ العَلِيْمُ

KHUTBAH KEDUA

الْحَمْدُ للهِ رَبِّ العَالَمِيْنَ، وَالعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِيْنَ، وَلاَ عُدْوَانَ إِلاَّ عَلَى الظَّالِمِيْنَ، وَنَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَلِيُّ الصَّالِحِيْنَ،

وَنَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا وَنَبِيَّنَا مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ إِمَامُ الأَنبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْنَ، وَأَفْضَلُ خَلْقِ اللهِ أَجْمَعِيْنَ، صَلَوَاتُ اللهِ وَسَلاَمُهُ عَلَيْهِ، وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَالتَّابِعِيْنَ لَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ، أَمَّا بَعْدُ:

يَا أَيًّهَا الحَاضِرُوْن، أُوْصِيْكُمْ وَإِيَّايَ بِتَقْوَى اللهِ فَقَدْ فَازَ الْمُتَّقُوْنَ.

قَالَ تَعَالَى: {يَا أَيُّهاَ الَّذِيْنَ ءَامَنُوا اتَّقُوا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوْتُنَّ إِلاَّ وَأَنتُمْ مُّسْلِمُوْنَ}، قَالَ تَعَالَى: {وَمَن يَتَّقِ اللهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا}، وَقَالَ: {وَمَن يَتَّقِ اللهَ يُكَفِّرْ عَنْهُ سَيِّئَاتِهِ وَيُعْظِمْ لَهُ أَجْرًا}،

ثُمَّ اعْلَمُوْا فَإِنَّ اللهَ أَمَرَكُمْ بِالصَّلاَةِ وَالسَّلاَمِ عَلَى رَسُوْلِهِ فَقَالَ: {إِنَّ اللهَ وَمَلاَئِكَتَهُ يُصَلُّوْنَ عَلَى النَّبِيِّ، يَا أَيُّهاَ الَّذِيْنَ ءَامَنُوْا صَلُّوْا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوْا تَسْلِيْمًا}.

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيْمَ، إِنَّكَ حَمِيْدٌ مَجِيْدٌ. وَبَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيْمَ، إِنَّكَ حَمِيْدٌ مَجِيْدٌ.

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ، وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ اَلْأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَاْلأَمْوَاتِ، إِنَّكَ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ. رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا. اَللَّهُمَّ أَرِنَا الْحَقَّ حَقًّا وَارْزُقْنَا اتِّبَاعَهُ، وَأَرِنَا الْبَاطِلَ باَطِلاً وَارْزُقْنَا اجْتِنَابَهُ. رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ.

عِبَادَ الله، اِنَّ اللّٰهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالْاِحْسَانِ وَاِيْتَاۤئِ ذِى الْقُرْبٰى وَيَنْهٰى عَنِ الْفَحْشَاۤءِ وَالْمُنْكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ، فَاذْكُرُوا اللهَ العَظِيْمَ يَذْكُرْكُمْ وَاسْأَلُوْهُ مِنْ فَضْلِهِ يُعْطِكُمْ وَلَذِكْرُ اللهِ اَكْبَرُ.

Download PDF Materi Khutbah Jumat Singkat dakwah.id
Membangun Etos Kerja Islami di sini:

Naskah Khutbah Jumat 10 Hari Pertama Muharram 1442H, Kemuliaan dan Kehormatan 10 Nabi di Hari Asyura - Pikiran Rakyat Bogor

Semoga bermanfaat

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails