Wednesday, October 20, 2021

Lupakan soal Palestine, kalau.. Sila beri komen, wajarkah?

Komen Rakyat dalam blog ini.,

"Lupakan saja soal Palestine kalau Pulau Pisang pun tak mampu diambil alih.."

2 comments:

Anonymous said...

Lupakan saja soal Palestine kalau Pulau Pisang pun tak mampu diambil alih rumah api di pulau itu yang diuruskan Singapura.

Pada pemimpin pemimpin politik samada dari kerajaan atau pembangkang terpekik terlolong pasal kebebasan Palestine ditindas oleh Barat dan Isreal. Pulau Pisang pun boleh kecut telor nak ambil alih pengurusan rumah api dari Singapura.

Malaysia tidak akan hilang kedaulatan terhadap Pulau Pisang, di sini tetapi rumah api di kepulauan tersebut akan diuruskan Singapura selagi terbitnya matahari dan bintang.

Ketetapan itu selaras perjanjian ditandatangani pada tahun 1900 antara Sultan Johor ketika itu, Almarhum Sultan Ibrahim dengan Gabenor negeri-negeri Selat, Sir James Alexander Swettenham berkaitan Pulau Pisang yang diyakini terus dipatuhi.

Mengikut perjanjian itu, Pulau Pisang adalah hak mutlak Kerajaan Negeri Johor dan British ketika itu hanya diberi kebenaran untuk membina, mengendali dan menyelenggara rumah api berdasarkan perjanjian bertulis atau indenture yang ditandatangani pada 6 Oktober 1900 dengan persefahaman itu diteruskan sehingga kini.

Status quo itu turut diakui Singapura berkaitan hak dan kedaulatan Johor ke atas Pulau Pisang meskipun selepas mereka keluar daripada Persekutuan Malaysia pada 1965 yang menyaksikan hak pengurusan rumah api bertukar tangan.

Walaupun perkara yang terjadi di Pulau Batu Puteh atau Pedra Branca agak sukar untuk berlaku di Pulau Pisang, namun kelalaian pihak tertentu sekiranya berlaku boleh menyebabkan ‘pisang berbuah dua kali’.

“Rakyat ada mengikuti titah Sultan Johor sekarang, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar pada 2017 bahawa perjanjian Pulau Pisang itu selagi ada matahari dan bintang, ia tidak boleh dibatal.

Malah baginda juga titah Singapura terang-terangan kata ia bukan hak dia, bukan tanah dia. Mereka akui ia milik Johor dan cuma tadbir rumah api sahaja.

Namun bila pemimpin pengkhianat berkuasa di Malaysia kejadian di Pulau Batu Puteh boleh berlaku lagi.

Malaysia di­khuatiri hilang kedaulatan ke atas Pulau Pisang jika terus membiarkan negara lain membina dan mengurus rumah api di kepulauan tersebut, sekali gus bakal me­ngulangi nasib Pulau Batu Puteh.

Memetik laporan The Straits Times, Menteri Luar Singa­pura pada tahun 2003 memaklumkan kepada Parlimen negara itu bahawa Pulau Pisang adalah milik Malaysia dan mengulangi pendirian Singapura tidak pernah mempersoal kedaulatan Malaysia ke atas Pulau Pisang, tetapi peng­urusan rumah api di situ harus kekal bersama Singapura.

Meskipun Pulau Pisang kini tidak lagi didiami penduduk, ia berperanan seperti pintu kedaulatan negara yang melambangkan pertahanan sebagai pusat tinjauan awal sekiranya berlaku apa-apa.

Kita tak mahu apa yang terjadi pada Pulau Batu Putih bila negara di pimpin oleh barua DAP@ Lee Kwan Yew. Kesemua barua barua ini menyimpan duit yang dicuri di Singapura oleh penyamun dan perompak negara.

Ini lah yang menyebabkan sesiapa saja barua barua Singapura@DAP yang jadi pemimpin dan menyimpan wang di Singapura akan kehilangan taring dan sengat bila berhadapan Singapura. Mereka hanya retorik dan acah acah power Melayu islamik supaya walaun terkinja kinja terpekik terlolong memberi sokongan..!!

Sebabnya mudah Singapura akan mengunakan kuasa duit yang di simpan mereka untuk tunduk sambil tangan barua ini dipulas supaya tunduk pada kehendak Singapura.

Sepatutnya urusan Pulau Pisang sudah dikembalikan sepenuhnya tetapi duit duit yg dicuri hasil rompakan yang di simpan di Singapura menyebabkan pemimpin barua amat lunak bila berhadapan dengan Singapura.

#sialpunyapemimpinsamuajadibarua

Anonymous said...

selagi ada penyamun kepala perompak simpan duit di Singapore makna kata depa semua dah jadi barua Lee Kwan Yew

Senjata Singapura nak pulas tangan pemimpin barua barua Singapura..

#celakalahSingapuracelakalahbarua

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails