Saturday, December 12, 2009

Mahathir Bazirkan RM100 Billion -Tengku Razaleith


KL Dis 12, 09 BUKU bertajuk "Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Time', yang dilancarkan baru-baru ini, menganggarkan kira-kira RM100 billion telah dibazirkan dalam skandal kewangan sewaktu 22 tahun pentadbiran Dr Mahathir.

Pengarangnya, Barry Wain yang juga bekas editor Asian Wall Street Journal, menulis bahawa sebahagian besar skandal itu, termasuk percubaan kerajaan untuk memanipulasi harta timah antarabangsa dan pembabitan Bank Negara dalam pasaran matawang global, pada tahun 1980-an. Bagaimanapun, ada sesetengah penganalisa yang menyebutkan jumlahnya lebih tinggi daripada itu.

Malahan Time memetik Daniel Lian, seorang pakar ekonomi dari Morgan Stanly di Singapura sebagai berkata, Malaysia mungkin telah kehilangan "sehingga AS$100 bilion" (RM3400 juta) sewaktu pentadbiran Dr Mahathir. Petronas menyumbangkan 40 peratus daripada bajet negara sejak bertahun-tahun lalu tetapi penggantungan terhadap perolehan hasil minyak semakin tidak dapat dipertahankan lagi.

Kerajaan akan memperluaskan lagi asas cukai dengan memperkenalkan cukai perkhidmatan dan barangan (GST) di mana semua rakyat Malaysia dikehendaki membayar cukai tambahan di samping cukai pendapatan. Mantan Menteri Kewangan Tengku Razaleigh Hamzah juga berkata, kekayaan minyak negara telah dibazirkan dan digunakan untuk menyelamatkan syarikat-syarikat yang gagal, membeli senjata, membina bandaraya secara besar-besaran di atas tapak ladang kelapa sawit.

Perolehan tersebut, katanya, tidak digunakan untuk membasmi kemiskinan di negeri-negeri yang miskin, tetapi disalurkan untuk tujuan politik dan golongan yang ada kaitan dengan politik. Katanya, hasil minyak yang sepatutnya menjadi warisan kekayaan untuk semua rakyat Malaysia dan generasi akan datang, telah digunakan untuk menunjangi pemerintahan yang 'authoritarian, menghakis demokrasi berpelembagaan dan korup keseluruhan golongan elit politik dan perniagaan.

Beliau juga menyifatkan Malaysia sebagai negara 'sumpahan minyak' di mana kekayaan hasil buminya itu tidak digunakan untuk tujuan asal penubuhan Petronas, tetapi menjadi madat dan simbol kosong seperti Menara Petronas. "Bila saya mengasaskan Petronas pada 1974, saya tidak menyangka bahawa suatu hari nanti, saya merasakan lebih baik kita tidak menemui kekayaan tersebut," katanya.

Beliau berkata, anugerah minyak itu yang sepatutnya digunakan untuk memacu peralihan negara kepada masyarakat yang lebih terpelajar dan berhati mulia, sebaliknya telah menjadi madat yang memberi kesenangan sementara dan simbol kosong seperti Menara Petronas. Tengku Razaleigh, bekas naib presiden Umno yang hampir menewaskan Tun Dr Mahathir Mohamad bagi jawatan presiden 20 tahun lalu, merupakan antara pengasas penubuhan Petronas pada tahun 70-an.

Menurutnya, Malaysia kini terjebak dalam perangkap pendapatan pertengahan, "tersangkut dalam pertumbuhan mudah dari pengeluaran tambah nilai yang rendah dan pemasangan komponen dan tidak mampu membuat lonjakan kepada ekonomi berintensifkan pengetahuan.

Katanya, tujuan awal penggunaan simpanan minyak Malaysia ialah untuk membantu negara melonjak daripada ekonomi yang berasaskan komoditi dan pemasangan kos rendah, kepada ekonomi yang lebih dipelbagaikan yang berasaskan kepada pekerjaan berpendapatan tinggi.

"Kita melihat simpanan minyak kita sebagai satu kurniaan kekayaan yang akan menghasilkan wang untuk tujuan pemodenan dan teknologi," katanya. Bagaimanapun, berbilion-bilion ringgit hasil eksport minyak sejak tiga dekad yang lalu, telah dibazirkan oleh kerajaan. Menurutnya, hasil minyak negara yang sepatutnya digunakan mengikut yang telah dirancangkan sewaktu penubuhan Petronas, telah menjadi dana yang dibelanjakan sesuka hati oleh sesiapa juga yang mentadbir negara, tanpa sebarang pertanggungjawaban.

Kata beliau ketika berucap di sidang kemuncak ahli korporat muda Malaysia di Menara Integriti, Kuala Lumpur hari ini. (AK)

Tubuh Persatuan Mangsa Suami Dicerai Isteri, Mesir.


SEKUMPULAN suami Mesir telah menubuhkan persatuan memperjuangkan hak-hak mereka dan melindungi dari kekejaman isteri mereka, yang mengambil kesempatan dari undang-undang negara itu membolehkan isteri cerai suami tanpa beritahu apa-apa pun.

Suami diperlakukan tidak adil, ditinggal isteri, bahkan terpaksa membela diri dari isteri dengan yang dengan tiba-tiba memutuskan dan menyingkir mereka. Kata Hamed Abdul Rahman seorang penaja dan ahli paling aktif persatuan tersebut kepada 'Al Arabiya'.

"Undang-undang perceraian tanpa syarat telah menjadi pedang yang tergantung di atas kepala suami," katanya. Tambahnya, waktu ini suami perlukan persatuan memperjuangkan hak-hak mereka dari tindakan 'tirani' wanita.

Dia bercakap mengenai 'Khol'a' atau undang-undang perceraian tanpa syarat, disahkan pada tahun 2000 yang telah memberi hak wanita cerai suami, jika suami melepaskan hak-hak finansialnya. Sebelum adanya khol'a, sangat sulit bagi wanita untuk dapat hak bercerai. Perlu ada bukti-bukti kukuh yang menyokong, contohnya kecederaan fizikal atau perlakuan zina.

Persatuan tersebut diberi nama 'Persatuan Suami Mangsa Cerai Mesir'. Bertujuan untuk menolak undang-undang samaratakan lelaki dan wanita mengenai hak perceraian, yang hak itu dulunya hanya ada pada suam sahajai.

"Lelaki telah hilang jati dirinya. Masa sebelum itu, seorang lelaki selalu berada di atas angin (kuasa wanita). Sekarang, wanita sebagai rakan sebaya sahaja. Jika lelaki mengancam akan menceraikan isterinya, maka isteri pun boleh lakukan hal yang sama. Bahkan boleh isteri menceraikan suaminya tanpa pengetahuan suaminya"

Persatuan tersebut ditubuhkan supaya lelaki dapat menyuarakan penolakan terhadap undang-undang perceraian tanpa syarat itu dan ingin membuktikan ianya bertentangan dengan hukum Syari'ah dan agama Islam. Persatuan itu berbangga dengan keahlian berdaftar sudah melebihi 1,000 ahli, yang terdiri dari orang ternama.

"Ramai ahli kami adalah tokoh masyarakat, tetapi saya tidak dapat dedahkan. Ada doktor, jurutera, pengusaha, aktivis hak asasi manusia dan lain-lain." Menurut Hamed, tidak semua ahlinya bercerai, kerana ramai juga yang masuk untuk menyokong persatuan dan bersimpati dengan mangsa.

"Yang paling menarik, realitinya ada ahli wanita (bukan hanya suami) yang masuk secara sukarela kerana mereka yakin pada peranan persatuan dalam melindungi keluarga di Mesir." Katanya lagi, menurut statistik rasmi, seorang suami diceraikan oleh isterinya dalam setiap 12 minit di Mesir, dan kini berjumlah 12,000 orang.

"Ini menunjukkan perceraian tanpa syarat tidak lagi dilakukan secara diam-diam dan tanpa pengecualian. Isteri bangga menceritakan kepada teman-teman yang mereka telah menceraikan suami-suami mereka. Undang-undang ini membuat wanita menjadi kejam" Hamed pun mengaku isterinya menceraikannya, dan dia tidak malu diceraikan isterinya.

Persatuan ini sedang memproses menggugat undang-undang bagi membatalkan undang-undang perceraian tanpa syarat itu. Pengaduan rasmi itu diajukan kepada Darul Iftaa, lembaga yang bertanggung jawab mengeluarkan fatwa agama Al-Azhar, dan Kementerian Agama & Wakaf Mesir, bagj membuktikan bahawa undang-undang tersebut menyalahi ajaran Islam. Pengaduan juga diserahkan ke Jaksa Penuntut Umum, Dewan Rakyat, Dewan Rendah Parlimen dan Kementerian Kehakiman Mesir untuk menggesa supaya undang-undang itu dibatalkan.

"Disamping membatalkan undang-undang, inisiatif kami juga bertujuan untuk merehabilitasi keadaan psikologi dan sosial pada suami yang diceraikan isteri, dan terus terang dikatakan ramai lelaki menderita kerana undang-undang ini.

"Lelaki yang dicerai juga menghadapi banyak kesulitan ketika mereka mencuba untuk memulai hidup baru. Kebanyakan mereka ditolak ketika mereka melamar wanita semula, seolah-olah mereka tertekan dengan penyakit menular sehingga wanita dengan tega menolak mereka."

Hamed juga menolak untuk mengakui bahawa undang-undang perceraian tanpa syarat telah memberi keadilan kepada wanita yang menderita dalam perkahwinan mereka. "Wanita menggunakan undang-undang ini untuk memuaskan keinginan peribadi dan untuk alasan yang paling mudah. Beberapa kes yang memalukan..."

Contohnya jelas Hamed, ada dua kes. Isteri berumur 90 tahun dengan 'gagah' menceraikan suaminya setelah 65 tahun berkahwin, dan satu kes lagi isteri berumur 75 tahun. Kedua-dua suami itu menjadi ahli persatuan. "Perceraian tanpa syarat tidak hanya digunakan oleh wanita muda, bahkan juga oleh wanita lanjut usia." (2MA)

Friday, December 11, 2009

Cubaan Masukkan Pemikiran Penjajah Melalui Patung Obama...

Patung Barack Obama

Gambar Patung Barack Obama bersama-sama kupu-kupu

Patung Obama di Jakarta

PATUNG Presiden Amerika Syarikat Barack Obama ketika berusia 10 tahun telah diresmikan di sebuah taman di Jakarta. Peresmian itu bertepatan dengan penganugerahan Nobel Perdamaian di Oslo, Norway.

Presiden Obama menghabiskan masa kecilnya selama empat tahun di Jakarta dengan ibunya warga Amerika dan ayah tirinya dari Indonesia. Patung perunggu setinggi dua meter itu memperlihatkan Presiden Obama ketika berusia 10 tahun.

Dalam patung itu, Obama memakai seluar pendek dan kaus yang mencerminkan dia ketika masih kecil. Patung itu menggunakan foto Barack Obama ketika digunakan saat tinggal di Indonesia. Dia hanya empat tahun sebagai seorang anak, namun kita tahu empat tahun itu mungkin membentuk dia.

Simbol harapan

Gagasan membangun patung yang menelan biaya sekitar US$ 10.000 datang dari kelompok di Indonesia yang menyebut dirinya Friends of Obama.

"Dia hanya empat tahun sebagai seorang anak, namun kita tahu empat tahun itu mungkin membentuk dia," ujar Dalton Tanaka, anggota Friends of Obama.

"Tidak ada satupun Presiden Amerika Syarikat tinggal di luar negeri selama waktu itu. Masa itu telah membentuk dia," katanya.

Patung itu menunjukkan Obama memegang kupu-kupu di tangan kirinya sebagai simbol harapan dan inspirasi bagi anak-anak Indonesia. Obama bersekolah di Jakarta antara tahun 1967 - 1971 dan sekarang menjadi sosok pahlawan bagi sebagian anak muda Indonesia. Banyak siswa sekolah hadir untuk menyaksikan peresmian patung itu.

"Saya merasa bangga sebagai warga Indonesia dan saya juga merasa senang," ujar Dominica, siswa kelas enam SD. "Dia tinggal di sini semasa kecil dan dia sangat disayang di Indonesia, dia salah satu orang penting sekarang," lanjutnya.

Warga Indonesia merasa pemimpin Amerika ini salah satu dari mereka dan akan menyambut kedatangan dia dalam kunjungannya yang direncanakan tahun depan. (BBC Dis 11, 09)

Komen Blog Ibnu Hasyim: Tidak dapat dinafikan, Indonesia seperti juga negara-negara lain di bawah bekas jajahan barat, masih lagi bersarang saki-baki cara berfikir mengikut acuan pemikiran barat. Namun pembinaan patung Obama ini boleh dianggap sebagai cubaan untuk melanjutkan penjajahan pemikiran tersebut di bumi Melayu/Islam dengan mengubah-suai supaya tepat dengan situasi kebangkitan Islam masakini, kearah 'Obamaisme Barat'.

Anwar disenarai antara '100 pemikir terbaik dunia'

KUALA LUMPUR, 11 Dis: Datuk Seri Anwar Ibrahim telah disenaraikan sebagai '100 Pemikir Terbaik Dunia' iaitu menduduki tempat ke 32 bersama para pemikir dunia yang lain.

Anwar disenarai oleh majalah 'Foreign Policy' yang berpusat di Washington dalam edisi Disembernya baru-baru ini.

Turut tersenarai adalah Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama (ke-2), Perdana Menteri Britain, Gordon Brown (ke-74) dan Hillary Rodham Clinton (ke-6).

Anwar adalah satu satu dari 10 pemikir yang beragama Islam yang disenaraikan oleh majalah itu.

Sebelum ini, Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Aziz disenaraikan dalam '50 tokoh Islam paling berpengaruh di dunia'.

Menteri Besar Kelantan itu, disenarai di tempat ke 42 dalam senarai '500 Muslim yang Berpengaruh Tahun 2009'.

The Royal Islamic Strategic Studies Center untuk pertama kalinya menerbitkan buku “The 500 Most Influential Muslims In The World” tahun 2009.

Para tokoh muslim dari seluruh dunia yang terpilih masuk dalam daftar itu adalah kalangan Muslim yang dianggap memiliki kemampuan untuk mempengaruhi keadaan kemanusian dan mampu membawa perubahan dalam kehidupan ramai orang.

“500 Muslim Paling Berpengaruh di Dunia” sepanjang tahun 2009 itu, dibahagi dalam 15 katagori, antara lain katagori ulama, politik, cendekiawan, perempuan, pemuda, ilmu dan teknologi, media sampai kategori muslim radikal. (Harakahdaily.net)

Tambahan..

Mas Kahwin Naik, Bimbang Tambah Dara Tua -Nik Aziz

Gambar Mawi & Ekin -hiasan sahaja.

Nik Aziz Bimbang Kenaikan Mas Kahwin Tambah Bilangan Anak Dara Tua.

KOTA BAHARU:
Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak bersetuju kadar mas kahwin dinaikkan kerana ialah boleh mengundang kepada ramai gadis menjadi anak dara tua.

"Kita tidak bercadang menaikkan kadar mas kahwin di Kelantan dan mahu mengekalkan peraturan sedia ada," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah Jumaat di sini hari ini ketika diminta mengulas mengenai keputusan kerajaan Selangor menaikkan kadar mas kahwin di negeri itu daripada RM80 kepada RM300 berkuatkuasa 1 Januari tahun depan.

Nik Abdul Aziz berkata beliau sudah lama mengamalkan langkah tidak mengambil berat mengenai mas kahwin termasuk yang membabitkan perkahwinan anak-anaknya sendiri.

"Saya pun mengenakan tidak lebih RM1,000 bagi mas kahwin (yang termasuk hantaran) setiap anak saya sejak dulu," katanya.

Menurutnya langkah mengenakan mas kahwin dan hantaran yang terlalu tinggi lebih bersifat riak dan menunjuk-nunjuk.

Enakmen Keluarga Islam Negeri Kelantan tidak menetapkan jumlah tertentu berhubung kadar mas kahwin bagi pasangan yang ingin berumah tangga di negeri itu. BERNAMA

PM Saran Kod Etika Blog.

Menurut PM kartun begini ikut etika tak?

DATUK Seri Najib Razak berkata beliau sentiasa mengatakan media baru atau Internet memainkan peranan penting kepada masa depan politik dan sivil rakyat negara ini.

Perdana menteri berkata medium itu penting bagi kebenaran didedahkan melalui laporan yang bertanggungjawab.

"Oleh sebab itu saya amat berminat bila mendapati ada satu Kod Etika Penulis Blog yang mungkin boleh diterima pakai oleh para penerbit," kata beliau dalam blognya www.1malaysia.com.my semalam.

Disiarkan dalam laman berita internet, garis panduan untuk penulis blog itu didasarkan kepada kod etika Persatuan Wartawan Profesional yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Berikut adalah beberapa petikan bahawa penulis blog hendaklah:

- Jujur dan adil dalam mendapatkan, melapor dan menginterpretasi maklumat,
- Jangan sekali-sekali menciplak,
- Mengenal pasti dan membuat pautan pada sumber apabila sesuai dan boleh dilaksanakan,
- Jangan sekali-kali menyiarkan maklumat yang diketahui tidak tepat dan jika menyiarkan maklumat yang boleh dipersoalkan, pastikan dijelaskan akan keraguan tentang maklumat tersebut,
- Bezakan antara sokongan, komentar dan maklumat berdasarkan fakta,
- Mengakui akan kesilapan dan membetulkannya dengan segera,
- Perlihatkan cita rasa yang baik. Elakkan daripada memenuhi kehendak rasa ingin tahu yang mengerikan atau sensasi,
- Jelaskan setiap misi blog dan alu-alukan dialog dengan khalayak ramai tentang kandungan dan cara pengendaliannya oleh penulis blog,
- Mendedahkan pertentangan kepentingan, penggabungan, aktiviti dan agenda peribadi,
- Mematuhi piawaian yang tinggi yang sama seperti mana yang mereka harapkan daripada pihak lain.

Najib berkata beliau mendapati piawaian seperti itu amat penting ke arah membina satu dialog yang dihormati serta produktif dan akan berusaha untuk patuh kepada piawaian itu sedapat mungkin. BERNAMA

Kisah Natrah Akan Difilemkan -Datuk Seri Rais Yatim

HALAMAN HIBURAN


KL.Dis 11 09. BERNAMA hari ini melaporkan, teater Natrah, rentetan kisah kehidupan seorang wanita Belanda bernama Nadra Maarof, atau nama asalnya Bertha Heartogh, yang dipelihara oleh seorang wanita Melayu mungkin difilemkan, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan.

Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata perkara itu akan dikaji daripada semua aspek termasuk skrip.

"Kita (kementerian) sedang cetuskan idea untuk buat filem tetapi skripnya harus berbeza sedikit. Tidak wajar bagi kita mengambil 100 peratus daripada sudut pementasan untuk dijadikan filem.

"Tetapi kalau nak dijadikan filem ada beberapa pengolahan yang perlu dilaksanakan supaya lebih menarik daripada segi skrip dan penceritaannya.

"Sebagai satu pementasan saya kira ia telah berjaya," katanya kepada pemberita selepas menonton teater Natrah di Istana Budaya di Kuala Lumpur malam tadi. Turut hadir isterinya Datin Seri Masnah Rais, Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, dan Ketua Pengarah Penyiaran Datuk Ibrahim Yahya.

Rais juga berkata memandangkan kejayaan yang ditempa Istana Budaya melalui pementasan teater Natrah, beliau meminta supaya penggiat seni supaya tidak takut untuk membuat "eksperimen" teater bagi tontonan masyarakat. Ditanya mengenai teater itu yang dikatakan tercetus daripada idea beliau, Rais mengakui bahawa idea untuk mementaskannya berlaku kira-kira tiga setengah tahun lepas.

Teater Natrah memaparkan perebutan hak penjagaan antara Che Aminah Mohamad dengan ibu bapa Natrah di Belanda dan konflik percintaan antara Natrah dengan pemuda Melayu, Mansoor Adabi, yang menyebabkan terjadi rusuhan di Singapura pada tahun 1950. Rusuhan itu terjadi ekoran wujudnya sentimen agama dan warna kulit. Natrah meninggal dunia pada umur 72 tahun di Huijbergen, Belanda akibat leukemia pada 9 Julai 2009.

Teater Natrah mula dipentaskan di Istana Budaya pada 30 Nov lepas dan sepatutnya berakhir semalam. Berikutan sambutan hangat, teater itu dilanjutkan selama empat hari sehingga Ahad ini. (AK)

Berkaitan..

Mahfuz Naib Presiden PAS Silap -Nik Aziz

Gambar: Ariffahmi letakkan jawatan sebagai CEO PMBK

Harakah Daily net melaporkan..

KUALA LUMPUR, 11 Dis: Pandangan Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar supaya Ariffahmi Abdul Rahman meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) lebih awal turut mendapat nasihat Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Nik Aziz meminta Mahfuz supaya jangan mengambil tindakan terburu-buru dalam isu perjawatan Ariffahmi manakala Mahfuz pula secara terbuka berkata, beliau berlapang dada dengan teguran balas Mursyidul Am PAS itu.

Ketika ditanya wartawan semalam, Mahfuz berkata, beliau berlapang dada dengan teguran Nik Aziz kerana menganggap Mursyidul Am PAS itu seperti bapanya.

“Bagi saya Tok Guru (Nik Aziz) semacam bapa yang saya cukup kasih dan sayang, maka apa jua nasihatnya saya berasa berlapang dada, saya tidak patut berkecil hati kerana beliau bapa saya sendiri menegur saya,” jelas Mahfuz.

Nik Aziz dalam kenyataannya berkata, Mahfuz silap dalam hal ini.

Menurutnya, CEO PMBK itu seorang pegawai yang dilantik mengikut peraturan, dan sekiranya ingin berundur harus mengikut kaedah termasuk sekiranya ingin bercuti tiada sebarang masaalah.

“Apabila dia keluar (melepaskan jawatan), saya kena cari orang lain dan orang lain tu bukan orang sebarangan, boleh jadi orang yang telah bekerja.

“Sekiranya orang baru itu ingin berhenti untuk menduduki jawatan baru di PMBK, dia terikat pula dengan tempoh itu dan tempoh ini, kena bayar elaun dan lain-lain lagi,”ujar Nik Aziz dalam sidang medianya baru-baru ini.

Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena menjelaskan, nasihatnya kepada Ariffahmi sebelum ini semata-mata untuk menjaga nama baik Nik Aziz.

“Ia satu pandangan kerana saya sayang pada Tok Guru (Nik Aziz) kerana tidak mahu ada pihak mencerca tok guru atas isu ini," katanya ketika ditemui di lobi Parlimen.

Beliau turut menegaskan bahawa nasihatnya kepada Ariffahmi sebelum ini bukanlah untuk mengajar Nik Aziz.

Ujarnya lagi, selagi Ariffahmi tidak berundur dari jawatan yang disandang membolehkan pemimpin tertentu Umno berpesta mencerca Nik Aziz menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) kelak.

“Saya ini anak sahaja (di sisi Nik Aziz), sedangkan Tok Guru adalah bapa yang saya kasih. Yang saya nasihat bukannya Tok Guru, tetapi adik saya sendiri (iaitu) Ariffahmi supaya sedia berundur,” jelas Mahfuz.

“Ariffahmi pun saya anggap macam adik saya. Sebab itu saya yakin, Ariffahmi juga sayangkan Tok Guru, sama seperti saya sayangkan Tok Guru," katanya.

Isnin lalu, Mahfuz menasihatkan Ariffahmi melepaskan jawatan CEO PMBK demi mengelakkan sebarang dakwaan kronisme oleh pihak tertentu dilemparkan kepada Nik Aziz.

Sebelum itu, Presiden PAS Tuan Guru Abdul Hadi Awang serta beberapa pemimpin tertinggi PAS Pusat bermesyuarat bersama Nik Aziz, sebelum menasihatkan Ariffahmi supaya meletak jawatannya.

Ariffahmi sebelum ini berjanji lisan untuk meletak jawatan itu telah menghantar surat rasmi berkuatkuasa mulai 25 Disember ini. Namun kontrak perjawatannya memerlukan beliau memberikan notis selama tiga bulan Oleh itu beliau akan tamat perkhidmatannya dengan PMBK Mac tahun depan.

Berkata pula blog Al-Banjari (sedutan) : Apa ni Tuan Mahfuz???? Di satu masa nasihat agar jangan beri tekanan kepada TGNA namun di satu masa memberi tekanan kepada TGNA. Walaupun mungkin ia dinafikan sebagai tekanan… tapi mencampuri urusan orang lain adalah tanda kita rasa lebih bijak…. dan mengannggap orang itu tak bijak. Tidak mampu menangani masalah bererti perlu meletak jawatan? siapa menekan siapa sekarang???

Semoga selepas ini Mahfuz lebih cermat membuat kenyataan dan mencampuri urusan orang lain. Beliau adalah Naib Presiden dan bukan lagi ketua penerangan.

Diangkat dari Blog Lajnah Penerangan Dewan Ulama PAS Pahang (sedutan): Dalam kes ini, saya kira Datuk Mahfuz masih belum memahami apakah yang dimaksudkan ‘persepsi’ dan kesan persepsi seperti yang dinyatakan oleh Profesor Abu Hassan ketika memberikan pandangannya dalam seminar politik Pas dua bulan lalu. Melalui kenyataan media seseorang pemimpin juga mencetuskan persepsi.

Oleh itu, sikap tidak berhati-hati Datuk Mahfuz memberi komen tentang Ab Ariffahmi bukan sahaja meningkatkan rasa kasih dan sayangnya kepada Tok Guru Nik Abdul Aziz, sebaliknya membebankan mental dan mengeruhkan lagi suasana. Hanya yang tidak faham apa yang Datuk Mahfzu kata sahaja yang bersetuju bahawa kenyataannya adalah sebagai tanda sayangnya kepada Tok Guru Mursidul Am.

Tetapi bagi yang waras dan memahami permainan duni politik, pastinya beranggapan bahawa Datuk Mahfuz cuba menjadi ‘hero’ di akhir pertandingan. Dalam erti kata yang mudah Ahli Parlimen Pokok Sena berkenaan cuba mengambil posisi di saat-saat akhir pertandingan dalam kemelut pentadbiran Kelantan atas kapisiti sebagai Naib Presiden Pas untuk mendapatkan ‘millage politic’ dirinya sendiri.

Akhirnya, saya secara ikhlas menasihatkan Datuk Mahfuz Omar supaya lebih matang dan belajar bagaimana nak berdepan dengan media dari Ustaz Azizan Abdul Razak, Menteri Besar Kedah yang juga merupakan Pesuruhjaya Pas Kedah.

Penuhnya sila klik di sini..

Indo, Kempen Perangi Rasuah Antarabangsa. M'sia?

Aksi lakonan melawan rasuah dalam perarakan di Jakarta, semalam.

Bertindak selepas dikritik enggan percepat siasatan skandal

JAKARTA: Presiden Susilo Bambang Yudhoyono berusaha memulihkan reputasi dan popularitinya dengan menyifatkan kempen memerangi rasuah sebagai 'jihad' dan berikrar untuk mengetuainya di barisan depan.

Pada masa sama, mereka yang terbabit dalam rasuah dan penyokong mereka pasti akan bertindak balas, kata Susilo dalam satu ucapan televisyen sempena sambutan 'Hari Anti Rasuah Antarabangsa' yang menyaksikan 15 perhimpunan di seluruh negara, semalam.

Ucapan itu dibuat ketika kritikan memuncak bahawa beliau menjejaskan usaha untuk menangani rasuah terutama selepas keengganan beliau untuk mempercepatkan siasatan terhadap skandal rasuah membabitkan agensi penguatkuasa, ahli parlimen dan parti politik beliau sendiri dalam isu Bank Century.

"Saya akan mengetuai jihad menentang rasuah. Ia kini menjadi satu musuh semua masyarakat," kata Susilo.

Beliau juga berkata, kumpulan yang mendapat manfaat daripada suasana toleransi rasuah tidak akan berdiam diri saja dan mereka pasti menggunakan apa juga cara menggagalkan usaha menghapuskan rasuah.

Susilo berkata, perhimpunan antirasuah dibenarkan berlangsung, tetapi ia perlu diadakan secara aman dan tenang. Pemimpin Indonesia itu dilaporkan akan ke Bali untuk menghadiri satu persidangan, lapor The Jakarta Globe.

Ahad lalu, Susilo mendakwa beliau mendapat maklumat bantahan yang diadakan semalam adalah satu usaha untuk menjatuhkan beliau.

Pihak berkuasa keselamatan merujuk kepada satu pertemuan di sebuah hotel baru-baru ini yang didakwa membabitkan aktivis, pemimpin awam dan ahli politik.

Bagaimanapun aktivis anti rasuah menafikan dakwaan terbabit. "Kami percaya kerajaan membuat andaian silap berdasarkan maklumat yang salah," kata Pesuruhjaya bagi Orang Hilang dan Mangsa Keganasan (Kontras), Usman Hamid.

Mengulas ucapan Susilo, anggota kanan Pakatan Persatuan Umum Anti Rasuah (Kompak), Fadjroel Rachman, berkata Susilo tidak mempunyai banyak sebab untuk berbangga mengenai kemajuan banteras rasuah.

Ini berikutan peningkatan sedikit dalam indeks persepsi rasuah negara itu dari 2.6 tahun lalu kepada 2.8 tahun ini, berdasarkan laporan Transparency International.

"Meningkat 0.2 peratus adalah terlalu kecil dan kita jauh di belakang Thailand, Brunei Darussalam dan Malaysia," katanya. Agensi

Blog Ibnu Hasyim: Indonesia ikutserta dalam kempen 'Hari Anti Rasuah Antarabangsa' , tetapi Malaysia semacam kurang minat.. Agak-agak kenapa ya? (AK)

K'tan Sokong M'sia Selesaikan Konflik S/Thai -Nik Aziz

Konflik begini jangan dibiarkan berterusan..

KOTA BHARU, 10 Dis: Kelantan menyokong langkah kerajaan Malaysia membantu menyelesaikan konflik yang melanda di selatan Thailand sekarang sehingga telah mengorbankan ribuan nyawa khususnya umat Islam sejak beberapa tahun lalu.

Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, penduduk di selatan Thailand sama ada beragama Islam atau sebaliknya perlu dibantu bagi menjamin keselamatan mereka.

“Saya melahirkan rasa syukur dan gembira di atas kesediaan pemimpin mahu menyelesaikan konflik itu.

“Saya setuju Malaysia ingin membantu Thailand menyelesaikan konflik negara itu yang nampaknya tidak selesai. Tak selesai sekiranya masalah bom diselesaikan dengan bom.

“Seperti apa yang berlaku di Israel sejak dahulu hingga sekarang juga tidak pernah selesai,” ujarnya ketika merasmikan Seminar Menjelang 20 Tahun Kepimpinan Ulama di Kelantan Trade Centre (KTC), di sini hari ini. Seminar separuh hari itu dianjurkan Pejabat Menteri Besar dan diurusetia Pusat Kajian Strategik Negeri Kelantan.

Lebih 1,000 hadir pada program tersebut termasuk anggota-anggota Exco kerajaan negeri, Adun, anggota Dewan Rakyat, ketua-ketua jabatan negeri, pegawai agensi di bawah kerajaan negeri dan pegawai lantikan politik. Tiga kertas kerja dibentang pada seminar tersebut termasuk oleh Pengarah Pusat Penyelidikan PAS Pusat, Wan Abdul Rahman Wan Abdul Latif, anggota-anggota Exco, Datuk Husam Musa dan Datuk Mohd Amar Abdullah.

Sementara itu semalam Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengadakan lawatan ke Narathiwat bersama Perdana Menteri Thailand, Abhisit Vejjajiva dan mereka berjumpa dengan masyarakat Islam di tiga wilayah bergolak tersebut. Tuan Guru Nik Abdul Aziz juga berkata, sebelum ini beliau sering menerima jemputan umat Islam dari wilayah berkenaan bagi menyampaikan ceramah agama, namun sekarang tidak dapat lagi ke sana kerana pergolakan yang berlaku.

Dua orang terbunuh dan 17 cedera akibat sembilan letupan bom dan beberapa serangan dengan senjata api di tiga wilayah di selatan Thailand semasa kunjungan Datuk Seri Najib Tun Razak dan Perdana Menteri Thailand, Abhisit Vejjajiva ke wilayah yang bergolak itu hari ini. (Pelbagai sumber/2MA)

Pakatan Rakyat Bimbang Suasana Ekonomi Negara..

KUALA LUMPUR, 10 Dis 09 Pemimpin Pakatan Rakyat menyuarakan kebimbangan mengenai suasana ekonomi negara masa kini. Ketua Pembangkang di parlimen, Datuk Seri Anwar Ibrahim pagi tadi melahirkan rasa bimbang tersebut disebabkan rekod terbaru menunjukkan pendapatan Petronas berkurangan.

“Pendapatan Petronas berdasarkan laporan yang dikeluarkan, mencatatkan kejatuhan berjumlah RM 59 bilion, bermakna cukai yang sepatutnya diperolehi oleh Negara berkurangan sekitar 57%,” jelasnya dalam suatu kenyataan media di Parlimen.

Beliau berpendapat angka kejatuhan tersebut turut memberi impak berantai pada ekonomi negara kerana 48.6 peratus diperoleh dari keuntungan Petronas.

Jelasnya lagi, Petronas turut menyumbang sebanyak 44.9 peratus pada pendapatan negara tahun lepas. Beliau turut mengkritik sikap kerajaan yang terlalu bergantung kepada hasil minyak sebagai sumber pendapatan utama negara, demi mengaburi sokongan rakyat. Ketagihan wang Petronas menjadikan perbelanjaan sumber asli negara tersebut kian membengkak saban tahun, disebabkan amalan boros, ketirisan dan rasuah dalam sektor pembinaan atau pengurusan kerajaan sendiri.

Memburukkan apabila kerajaan pusat membentangkan belanjawan yang berjumlah RM 208billion untuk tahun 2009 dan kemudiannya (membentangkan) pakej ransangan berjumlah RM 60 billion, ketika unjuran pendapatan tahun 2009 berasaskan harga minyak mentah bulan September 2008, katanya lagi.

Sementara itu, Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar memohon Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Datuk Seri Azmi Khalid menyiasat peruntukan dana RM10 bilion dalam pakej ransangan ekonomi yang diberikan pada Khazanah Nasional Berhad tahun lepas. Mahfuz juga turut mempersoal tentang penyusutan 1.2 peratus ekonomi negara.

"Mengapa boleh ada penyusutan ekonomi negara sebanyak 1.2 peratus untuk suku tahun ketiga tahun ini, sedangkan Khazanah menjanjikan pelbagai projek pasang siap dengan ransangan ekonomi ini, sepatutnya penyusutan ini tidak berlaku."

Beliau yang juga Naip Presiden PAS berkata, ada pihak berpendapat peruntukan dana tersebut untuk meransang saham beberapa anak syarikat Khazanah sendiri di dalam Bursa Saham Malaysia. Beliau turut memberikan contoh, sejumlah wang tertentu dari dana Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) digunakan untuk menyelamatkan ValueCap Sendirian Berhad.

Tambahnya lagi, kerajaan juga memperuntukan banyak dana untuk meransang ekonomi nasional sebelum ini, namun rakyat tidak merasai impak ekonomi dan pembangunan dari pakej ransangan tersebut. Dana-dana yang dimaksudkan termasuk pemberian RM2 bilion kepada Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) untuk membina terminal pengangkutan tambang murah di KLIA.

Selain itu, kerajaan juga memperuntukan dana RM250 juta untuk pembesaran Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas di Pulau Pinang. Telekom Malaysia Berhad turut mendapat RM2 bilion untuk penyediaan sistem jalur lebar berkelajuan tinggi dan RM480 juta kepada PLUS Berhad kerana tidak menaikan tol. Selepas membuat kenyataan tersebut, Mahfuz menyampaikan suatu memorandum kepada Azmi. (Pelbagai sumber/2MA)

Thursday, December 10, 2009

Polis Abaikan Laporan Rogol, M'sia Tidak Selamat?


KUALA LUMPUR, 10 Dis: Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein diminta memandang berat masalah rogol yang melibatkan juvana kerana kes berkenanan dilihat semakin banyak berlaku. Ahli Parlimen Taiping Nga Kor Meng pagi tadi mendesak sedemikian ekoran pihak polis mengabaikan suatu laporan kes rogol pelajar di suatu sekolah, seperti yang didedahkan akhbar Sin Chew beberapa hari lalu.

"Saya mahu mengambil kesempatan bertemu sendiri Menteri Dalam Negeri tanpa rasa segan-silu untuk bertanya mengapa pihak polis mengabaikan laporan polis lebih sebulan yang lalu (oleh) waris kepada pelajar malang itu," jelas beliau pada sidang media di parlimen semalam.

Ujarnya, laporan tersebut dibuat pada 25 Oktober yang lalu, namun Polis enggan memaklumkan situasi yang sebenar kepada pihak waris kepada juvana terbabit. Beliau yang juga Setiausaha DAP Perak turut melahirkan rasa kecewa pada pentadbiran sekolah, yang menjadi tempat mangsa tersebut belajar kerana enggan membela mangsa.

"Sepatutnya bila laporan Polis dibuat 26 Oktober lalu, sekolah sendiri perlu memberikan kerja sama," ujarnya.

"Dalam laporan itu memberitahu suspek yang merogol juvana adalah rakan sekelasnya sendiri. Tetapi, tidak ada apa-apa tindakan diambil oleh pentadbiran (sekolah)." Beliau juga menawarkan RM5000 sebagai ganjaran bagi sesiapa yang mampu membantu menyelesaikan kes terbabit.

Bercakap pada sidang media yang sama di Parlimen, Ahli Parlimen Bukit Gantang Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin pula melahirkan rasa tidak yakin terhadap tahap keselamatan pelajar di Malaysia. "Kalau kawan sedarjah pun boleh rogol pelajar (yang berusia) 12 tahun itu, di mana lagi keyakinan kita, rakyat Malaysia terhadap tahap keselamatan negara."

Beliau yang juga AJK PAS Pusat meminta pihak berwajib, khususnya Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) tidak mengabaikan tragedi jambatan runtuh di Kuala Dipang sebelum ini, yang meragut tiga nyawa pelajar.

Dalam perkembangan berkaitan, akhbar Sin Chew melaporkan bahawa mangsa diperdaya menggunakan pil khayal di suatu kelab karaoke, sebelum dirogol. Tetapi, laporan itu tidak pula menjelaskan tentang identiti sekolah dan pusat karaoke terbabit. Beberapa tragedi melibatkan juvana soalah-olah menggambarkan Malaysia, negara yang tidak selamat.

Komen Blog Ibnu Hasyim:

Fakta-fakta menunjukkan
, dari 1984 hingga 2006” Feb, terdapat 87 kes rogol–bunuh, Dari jumlah 87 kes yang kejam ini, hanya 23 kes, atau pun 26.4% mampu diselesaikan dan pesalah dijatuh hukuman..

Tempoh/Jumlah kes /kes dijatuh hukuman /K/s

1980- 85 -3 / 1 / 1
1986- 90 -9 /1 /2

Jumlah -12 /2 /3

1991-1995 -13 / 7 /7
1996-2000 - 26 / 1 /5

Jumlah -39/ 8 /12

2001-2005 -32 /12 /15
2006(Jan-Feb) - 4 / 1 /1

Jumlah -36 / 13 /16


Sebagai rujukan: Lihat ucapan perbahasaan YB Chong Eng , Ahli Parlimen Bukit Mertajam pada 22 March 2006. Dan lihat juga andaian blog ini, 4 Sebab Pembangkang Tawan Pulau Pinang? sebelum Pakatan Rakyat tawan Pulau Pinang dalam PRU 12 lalu.

Antara sebab-sebab BN akan kalah seperti yang blog ini sebutkan ialah..

Sebab kedua..… Seperti yang dibangkitkan oleh YB Hamdan Abdul Rahman ADUN Permatang Pasir dalam pembahasan Rang Undang-Undang Pembekalan 2008 (pada 19.11.2007) , kata beliau

Perangkaan jenayah yang disebutkan itu (disenaraikan mengikut tahun bagi negeri PP) 'adalah amat membimbangkan sekali’ … kes-kes itu termasuklah kes bunuh, kes cabul kehormatan, kes samun senjata api, kes curi, kes curi motosikal, kes pecah rumah, kes ragut dan lain-lain …meliputi semua daerah dalam negeri kita P.Pinang ini.

Ketakutan yang meruncing ini, termasuk penculikan kanak-kanak yang tak mampu diselesai oleh kerajaan menyebabkan rakyat akan menolak BN.

Jadi, kalau BN hendak selamat buatlah kerja baik-baik sehingga rakyat tidak yakin bahawa Malaysia sudah tidak selamat. (Sumber Harakah dll/AK)

Osama Laden Perlu Ditangkap Atau Dibunuh, Kalau tidak...

Osama bin Laden

BIN Laden menjadi "figur ikon". kata Jenderal McChrystal dalam suatu sidang. Komandan pasukan Amerika Syarikat (AS) di Afghanistan itu mengatakan sebelumnya, Al Qaida tidak akan dapat dikalahkan kecuali pemimpinnya Osama bin Laden tertangkap atau terbunuh.

Menurutnya, kerahan tenaga 30,000 tentara tambahan ke Afghanistan oleh Presiden Barack Obama bererti adanya kemungkinan berjaya menangkapnya. Tetapi 'amat sukar' dan 18 bulan akan datang sangat penting. "Saya kira kita tidak dapat mengalahkan Al Qaida kecuali setelah dia tertangkap atau terbunuh, " ujar Jenderal McChrystal.

"Saya yakin dia adalah figur ikon ekarang yang menjadi teras kejayaan Al Qaida dan jaringannya di dunia," katanya. Walaupun begitu, menurutnya terbunuh atau tertangkapnya Bin Laden tidak akan mengakhiri Al Qaida namun gerakan itu tidak dapat dibasmi kalau Bin Laden masih aktif. Pemimpin militan ini diyakini hidup di perbatasan antara Pakistan dan Afghanistan.

Menteri Pertahanan (AS) Robert Gates minggu lalu mengatakan, jabatannya tidak memiliki informasi yang boleh dipercayai mengenai adanya Bin Laden selama 'bertahun-tahun'. Pasukannya menghadapi "pemberontakan yang kompleks dan kuat" serta warga Afghanistan kurang percaya kepada pemerintahnya.

"Kejayaan bergantung kepada komitmen kuat dan adanya ongkos yang signifikan," katanya kepada Jawatankuasa Tentera di Dewan Perwakilan AS. Panglima pasukan AS di Afghanistan ini mengatakan 30,000 tentara tambahan akan "memberi kita kemampuan untuk membalikkan momentum pemberontakan dan menghentikan aktiviti Taliban ke masyarakat yang mereka perlukan untuk bertahan," katanya.

Berita disaring dari BBC sebentar tadi. (AK)

Komen Blog Ibnu Hasyim: Takbir untuk Al-Qaida & Taliban... Allahu Akbar!

Utusan Melayu Hina Kaum India? Diseret Ke mahkamah.

PEMUDA MIC menyeret seorang pengarang kanan Utusan Malaysia yang melabelkan India sebagai kaum yang suka buat kecoh dalam satu artikelnya semalam kepada polis hari ini. Biro Integrasi Kaum parti itu membuat aduan polis terhadap Zaini Hassan berhubung artikelnya 'Alkisah India di India dan India di Malaysia' di balai polis Sentul, Kuala Lumpur pagi ini.

Artikel tersebut menceritakan betapa kelam-kabutnya kehidupan di India yang dianggap telah mendarah daging dalam kaum tersebut, termasuk India di negara ini. "India tetap India. Orang India ialah masyarakat yang begitu unik. Jika kita sering tengok wayang Tamil atau Hindi, itulah budaya mereka. Kecoh, kecoh dan kecoh.

"Namun, kita di Malaysia pun ada orang India. Kecohnya pun lebih kurang sama. Mereka ini rata-ratanya terdiri daripada ahli-ahli profesional, peguam dan kini menjadi ahli politik.

"Di Malaysia hanya orang India yang pandai-pandai sahaja yang sering buat bising," artikel tersebut dipetik.

Penulis itu menceritakan pengalamannya berada di Hyderabad baru-baru ini sebelum mengecam tindakan pemimpin DAP dan juga ahli parlimen Ipoh Barat, N Kulasegaran, yang didakwanya mempertikaikan hak-hak Melayu. Zaini kini berdepan tindakan saman oleh exco kerajaan Selangor, Teresa Kok berhubung artikelnya 'Azan, Jawi, Jais, UiTM dan ba-alif-ba-ya' yang mengulas isu azan - kontroversi yang menyeret ahli parlimen DAP itu dalam tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), September tahun lalu.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Itu.. sebenarnya lidah batu api dan perosak perpaduan kaum di negara ini. Itulah batu apa perpecahan sebenarnya, 'biang kerok' nya?

Jakarta: Skandal Rusuah Bank Century, Barah Di Tubuh Bangsa..

JAKARTA--Di tengah padatnya ribuan massa yang ada di Monas, Jakarta Pusat, Rabu (9/12) ini, Ketua Muhammadiyah Pusat Din Syamsudin turut hadir. Dalam pidato singkatnya, Din sempat berkata bahwa skandal korupsi Bank Century merupakan penyakit kanker di tubuh bangsa Indonesia yang harus disembuhkan.

"Skandal Bank Century adalah penyakit kanker di tubuh bangsa. Jadi harus segera dituntaskan. Indonesia harus basmi dan bongkar korupsi secara tuntas," seru Din Syamsudin di hadapan ribuan massa yang memadati Monas.

Adapun aksi demonstrasi yang bertepatan dengan Hari Antikorupsi sedunia ini dinilai Din merupakan aksi damai semata. Menurutnya, aksi demo yang dilakukan berbagai elemen masyarakat ini merupakan gerakan moral untuk menyadarkan pejabat negara akan pentingnya memrangi korupsi dari akarnya.

"Korupsi adalah kejahatan terhadap rakyat dan negara. Dalam bahasa agama, korupsi adalah kemunkaran. Dalam aksi damai dan gerakan moral pada hari ini, saya harap jangan ada yang bertindak merusak. Jangan ada lemparan batu atau pembakaran apapun," pesannya.

Din juga meminta para demonstran untuk tetap bersatu sama lain. Saat berpidato, ia meminta masing-masing elemen tidak menonjolkan lembaga masing-masing. Dalam memerangi korupsi, menurut Din, semua adalah satu. "Saat ini kita semua adalah satu, maka tidak perlu menonjolkan lembaga masing-masing. Saya mohon tunjukkan persatuan dan kebersamaan kita. Bendera kita satu merah putih. Leburkan semua ego masing-masing," lugas Din.

Din juga berpesan supaya massa tidak mudah dihasut dan dimanfaatkan oleh oknum dalam gerakan moral hari ini. Ketika berpidato, Din mengatakan agar massa membubarkan diri secara tertib dan damai. "Pulanglah dengan tertib dan jangan mudah terhasut. Mungkin saja ada orang-orang yang mau rusak gerakan moral ini," cetus Din. (Republika Online)

Komen Blog Ibnu Hasyim: Dikatakan rakyat menyuarakan kemarahan atas skandal rasuah membabitkan beberapa pegawai kanan berhubung bantuan AS$700 juta (RM2.4 bilion) kepada sebuah bank. Mengikut indeks rasuah Transparency International, Indonesia berada pada kedudukan 111 daripada 180 negara.

Bukan Indonesia sahaja, Malaysia pun boleh.. yang penting seperti slogan di atas 'Dengan Syariah & Khalifah, Indonesoa bersih dari korupsi'..


Usama Laden Suka Makan Mangga - Menurut Isterinya.


RUPANYA, pucuk pimpinan organisasi Alqaidah Usamah Bin Laden yang namanya dicap dunia sebagai teroris ini sangat suka memakan buah mangga, menyetir mobil Marcedes, serta mendengar siaran berita BBC.

Hal tersebut diungkapkan oleh istri pertama Bin Laden sendiri, Najwa, dalam sebuah memoar pribadinya yang kini tengah siap diterbitkan. Dalam buku itu, Najwa menuliskan cerita kehidupan pribadi dan rahasia Usamah yang banyak tak terungkap.

Najwa terbilang masih kerabat dengan Bin Laden. Ia dinikahi saat berusia 15 tahun, sementara Bin Laden berusia 17 tahun. Dari pernikahan ini, keduanya dikaruniai 6 orang anak.

Diceritakan Najwa, pada mulanya Usamah adalah seorang lelaki biasa, sangat biasa. Titik perubahan radikal dalam hidupnya terjadi setelah ia mengenal Syaikh Abdullah Azzam, tokoh mujahidin asal Palestina di tahun 80-an. Setelah itu, Usamah pun pergi ke Afghanistan untuk ikut berjihad.

Usamah uga memiliki hobi menyetir mobil Marcedes. Tak hanya itu saja, mobilnya pun dihiasi dengan lapisan emas. Usamah sering sekali menghabiskan waktu yang lama untuk menyetir Marcedes-nya di jalanan yang membelah sahara Saudi Arabia.

Tak hanya itu saja, Usamah juga ternyata sangat mencintai dan gemar bercocok tanam. Ia termasuk pencinta dan pengagum tumbuh-tumbuhan. Salah satu tumbuhan yang ia sukai adalah tanaman bunga matahari ('ubbad as-syams).

Namun demikian, cerita Najwa, Usamah sangat keras terhadap istri-istrinya. Usamah bahkan menetapkan mereka dalam kehidupan yang teriolasi. Ia juga melarang mereka untuk menggunakan alat-alat elektronik. (Era Muslim/2MA)

Geng Arab Samun Guna Pukau.

Gambaran suspek yang dirakam kamera litar tertutup dalam kejadian rompakan pukau oleh warga arab bernilai RM 1 Juta di sebuah kedai emas di hadapan Pasar kedai Payang, Jalan Sultan Zainal Abidin semalam. - GAMBAR: Azlan Bahrum

KUALA TERENGGANU: “Sebaik tangan disentuh, saya seolah-olah dalam khayalan... saya nampak apa berlaku, tapi kelu dan tak dapat berbuat apa-apa kerana seperti dipukau.

“Saya nampak seorang daripada mereka (penjenayah) menyusup masuk ke bilik kebal dan mahu memaklumkan kejadian itu kepada pemilik kedai, namun keliru dan tidak keruan,” kata Suhaida Abdul Wahab, 33.

Suhaida antara saksi utama kejadian samun disyaki menggunakan ilmu pukau di sebuah kedai emas di Jalan Sultan Zainal Abidin berhampiran Pasar Besar Kedai Payang di sini, membabitkan kerugian kira-kira RM1 juta, kira-kira jam 2 petang semalam.

Menurutnya, sebelum kejadian, seorang pengedar barangan kemas memasuki kedai berkenaan dan menyimpan tiga beg berisi barangan kemas dibawanya dalam peti besi sebelum ke pasar berhampiran untuk makan. Katanya, selepas beberapa minit pengedar berkenaan meninggalkan kedai terbabit, empat lelaki dan seorang wanita dipercayai warga Arab terus memasuki premis itu sambil berpura-pura mahu membeli barangan kemas dipamerkan dalam rak pameran.

“Sejurus memasuki premis berkenaan, tiba-tiba seorang terus menyentuh saya, dipercayai untuk memukau.

“Walaupun nampak apa yang mereka (perompak) buat dalam premis itu, saya tidak mampu bersuara dan hanya melihat pergerakan kumpulan berkenaan,” katanya.

Suhaida berkata, dalam keadaan separuh sedar, dia melihat seorang perompak membawa keluar tiga beg berisi barangan kemas dari kedai berkenaan sebelum meluru ke kereta diletakkan di depan kedai terbabit.

“Saya sempat mengecam wanita berusia 50-an itu menerusi seluar jeans dipakainya manakala tiga lagi lelaki tidak diketahui kerana ingatan saya samar-samar.

“Selepas beberapa minit kumpulan perompak berkenaan keluar dari premis terbabit, saya kebingungan dan cuba memberitahu kejadian berlaku kepada pemilik kedai yang ketika itu turut dipukau kumpulan terbabit,” katanya ketika ditemui Harian Metro, semalam.

Anak pemilik kedai emas berkenaan, Norizah Safura Zakaria, 11, berkata dia tidak sedap hati sebaik seorang warga Arab terbabit memintanya mengambil sebentuk cincin konon untuk dipadankan ke jarinya.

“Ketika melihat wajahnya, tiba-tiba saya berasa takut dan berdebar, apatah lagi saya langsung tidak faham bahasa mereka,” katanya.

Bapanya, Zakaria Yusof, 46, juga mengakui mereka dipukau kerana secara tiba-tiba badan kebas dan khayal selepas disentuh kumpulan penjenayah Timur Tengah terbabit.

“Saya mula sedar apabila seorang pelanggan memberitahu perompak melarikan beg diambil dari peti besi, namun kelibat kumpulan perompak sudah tidak kelihatan.

“Sebaik menyedari kejadian itu, saya segera meminta rakan mengejar perompak terbabit tapi gagal dan sempat mengecam Proton Persona serta nombor pendaftaran dinaiki perompak terbabit sebelum memaklumkan kejadian itu kepada pengedar berkenaan dan polis,” katanya.

Menurutnya, dia percaya kumpulan berkenaan merancang melakukan rompakan itu kerana beberapa rakannya mendakwa pernah melihat mereka berkeliaran di kawasan pasar berkenaan sebelum ini.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Zamri Shamsuddin, ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan menyiasatnya mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan kerana mencuri dalam bangunan.

Beliau meminta orang ramai terutama peniaga emas berhati-hati dengan kumpulan penjenayah terbabit yang dianggap licik menggunakan ilmu pukau sebelum melakukan jenayah.

“Saya meminta orang ramai memiliki maklumat berkaitan kejadian itu supaya menghubungi balai polis berhampiran bagi memudahkan siasatan,” katanya.(Sumber Mymetro)

Terbaru! Perak Darul Kartun -Zunar


KARTUNIS kontroversi, pemimpin majalah Gedung Kartun yang diharamkan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN), melancarkan karya terbarunya, satira politik semasa Perak Darul Kartun.

Zulkiflee Anwar Haque, atau lebih popular dikenali Zunar, berkata karya terbaru ini diterbitkan dalam bentuk buku yang tidak memerlukan permit penerbitan daripada KDN.

"Penyambungan penerbitan ini dalam bentuk buku membuktikan pihak kami tidak berhasrat untuk berkonfrontasi dengan KDN kerana itu bukanlah matlamat kami.

"Matlamat kami adalah menghasilkan karya-karya alternatif dalam konteks Malaysia dengan isu-isu dan pendekatan yang selama ini gagal diketengahkan oleh karyawan negara ini termasuk kartunis," katanya ketika mengumumkan karya itu di pejabatnya hari ini.

Buku setebal 80 muka surat itu hasil usaha enam kartunis – Ronasina (atau, Mohd Affandi Ramli), Jonos (Nor Azlin Ngah), Art (Azhar Saad), Orangorang (Azlan Isa) dan Naza (Nazruddin Abu Bakar) – yang diketuai kartunis popular dan berpengalaman luas itu. (AK)

Video Ini.. Wajarkah Israel Biadab Di Ajar Begitu?Klip video, lambang kehebatan dan kemanisan iman seorang Muslimah.. Apa pandangan anda?

Baru saja keluar berita ini di Israel, video ini sudah sampai kepada kami, terima kasih kepada pengirimnya! Al-hamdulillah. Tuan-tuan pelayar web ini, sila beri komen.. (Blog Ibnu Hasyim)

Amir Khan: Kalau Aku Peninju Kulit Putih...

SUKAN

Amir Khan...

MESKIPUN menjadi juara dunia, dapat beberapa gelaran tinju untuk negara, peninju Muslim Britain, Amir Khan masih dihantui oleh tindakan rasisme kerana warna kulitnya. "Saya hanya boleh kata, kadang-kadang warna kulit membuat perbezaan," kata Amir, 22 tahun, juara kelas menengah ringan WBA kepada Guardian pada Sabtu lalu.

"Saya yakin, jika saya seorang peninju Inggeris berkulit putih mungkin aku akan menjadi superstar di Britain, dan dunia."Katanya lagi. Peninju kelahiran Bolton itu mengatakan dia menjadi sasaran rasis dan perkauman sejak kekalahan profesional pertamanya dari peninju Breidis Prescott dari Colombia, pada bulan September tahun lalu.

"Setelah kalah dari Prescott, orang-orang berkata, 'Dia sudah selesai', ada komentar rasial dibuat," kata Khan. "Jika anda menuju ke message board dan forum chatting selalu ada orang yang memasukkan sentimen agama."

Namun tindakan perkauman itu tidak pernah membuat patah semangat peninju Muslim tersebut. "Hal itu membuat saya lebih kuat, membuat saya kembali menjadi lebih kuat dan membuat saya menjadi petarung yang lebih baik."

Amir Khan, asal Pakistan, juara kelas menengah ringan WBA pada 18 Juai 2009, menjadi juara dunia tinju termuda ketiga dari Britain setelah Naseem Hamed dan Herbie Hide. Ia juga mantan juara Persemakmuran kelas ringan, Inter-Continental WBO kelas ringan, dan juara kelas ringan WBA internasional.

Amir Khan mempertahankan gelaran juara dunia pertama kali di kelas menengah ringan WBA sewaktu melawan peninju Ukraine Dmitri Salita di Newcastle pada hari Sabtu. Meskipun dia merasa sakit hati oleh tindakan paekauaman yang dia terima, namun peninju Muslim ini bangga untuk mewakili Britain di gelanggang tinju antarabangsa. "Saya bangga menjadi orang Britain," kata Khan.

"Saya bertanding ke Olimpik untuk United Kingdom (UK), memenangi pingat untuk UK dan kemudian memenangi gelaran juara dunia untuk Britain tetapi kadang-kadang anda tidak lihat ambutan masyarakat terhadap hal itu."

Angka-angka juga menunjukkan etnik minoriti memiliki pengangguran terburuk dan krisis perumahan di negara itu.Golongan minoriti Britain mengalami rasa sakit akibat tindakan perkauman itu, dengan kira-kira 87,000 anggota etnik minoriti menjadi korban dari kejahatan rasial dan motivasi perkauman. Sekitar 70 % dari semua etnik minoriti tinggal di daerah yang paling miskin, dibandingkan dengan 40% dari populasi umum.

Khan mengatakan, dia sedang berusaha men'jambatan'i ketegangan antara masyarakat Asia dan Britain. "Saya melakukannya hanya untuk memperbaiki keadaan antara masyarakat Asia dan masyarakat Britain," katanya. "Akan selalu ada hal-hal perbedaan kulit di sana dan aku coba memecahkan penghalang itu. Saya percaya dalam damai!"

Komen Blog Ibnu Hasyim: Walaupun kegiatan sukan dikatakan sebagai lambang persamaan tidak kira kaum, namun hakikatnya tidak begitu di Britian. Adakah kerana kaum atau kerana agama? (Era Muslim/AK)

Wednesday, December 09, 2009

Perjuangan Hak Kesamaan Gender: Siapa & Mengapa?

Tempat-tempat begini ramai pondan yang juga menuntut hak mereka kononnya..

KUALA LUMPUR, 9 Dis 09: Nasharudin Mat Isa (PAS-Bachok) meminta pihak yang memperjuangkan hak kebersamaan gender khasnya di kalangan Islam supaya tidak melanggar syariat Islam.

Nasharudin sewaktu mengemukakan soalan tambahan dalam sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat pagi tadi berkata, meskipun statistik indeks jurang gender yang dilaporkan Mantan Menteri berkenaan, datuk Dr. Ng Yen Yen pada tahun lepas menunjukkan pengurangan namun ianya tidak bermaksud pihak yang terlibat memperjuangkan isu berkenaan boleh bertindak secara melampaui batas.

Pada tahun 1980, indeks berkenaan mencatat 0.340 peratus dan turun kepada 0.240 peratus pada 2009. Beliau juga ingin tahu jumlah kes diskriminasi terhadap wanita yang telah dilaporkan kepada pihak kementerian dan tindakan yang diambil kepada pihak yang melakukan diskriminasi gender.

"Saya difahamkan wanita tidak dibenarkan menjadi juruterbang dalam sistem penerbangan Malaysia. Sedangkan baru-baru ini di LIMA diketengahkan pilot-pilot wanita dan dalam laporan akhbar kita lihat ramai wanita yang sampai kepada peringkat yang tinggi," katanya.

Sebelum itu, Nasharudin meminta Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menyatakan peruntukan undang-undang yang akan dikaji untuk mengelakkan wanita daripada didiskriminasikan.

Timbalan Menteri Chew Mei Fun (BN-Senator) dalam jawapannya memberitahu kerajaan sedang dalam tindakan untuk mengkaji undang-undang-undang Akta Kerja 1955, Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) (Pindaan) 2005 dan Akta Keganasan Rumah Tangga 1994.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Soalnya sekarang siapa
'pihak yang memperjuangkan hak kebersamaan gender khasnya di kalangan Islam' dan mengapa perlu dikaji 'mengkaji undang-undang-undang Akta Kerja 1955, Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) (Pindaan) 2005 dan Akta Keganasan Rumah Tangga 1994'? (Laporan Parlimen/AK)

Lihat ini ada kaitan..

BTN Perlu Ikut Acuan Islam -Nik Aziz


KOTA BHARU, 9 Dis 09: Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, hari ini bersetuju dengan program kurikulum BTN (Biro Tata Negara) dirombak mengikut acuan Islam demi untuk kepentingan semua pihak, berbanding apa yang ada sekarang lebih pada penekanan bangsa.

Jelasnya, rombakan itu mesti diubah dalam semua aspek yang berkaitan dengan Islam, sama ada dari segi ekonomi, social, budaya atau sebagainya.

“Memang Malaysia sebuah negeri yang berbilang bangsa, namun Islam tidak mengutamakan bangsa di muka dunia ni dan tidak ada yang terlebih daripada bangsa lain di sisi Allah, begitu juga bangsa Arab.

“Walaupun Nabi Muhammad dari bangsa Arab, tetapi Islam tidak meletakkan bangsa Arab melebihi daripada bangsa lain.

"Kalau bangsa Arab tidak ada kelebihannya, bangsa lain seperti Melayu contohnya apa peliknya,”ujarnya.

Oleh yang demikian, tambahnya BTN yang telah lama menggunakan medan berkenaan untuk menghasut rakyat supaya membenci bangsa lain atau sebagainya, perlu dirombak mengikut acuan Islam. Katanya, sebelum ini beliau tidak mempunyai ruang untuk bersuara, hanya menegur secara umum berhubung kurikulum yang terdapat dalam program BTN itu.

“Tetapi sekarang ni, peluang tu makin terbuka, makin terbuka dan makin terbuka pekungnya yang dibuat oleh umno sendiri,”ujarnya.

Pada masa yang sama, BTN sewajarnya mengadakan forum khas bagi bincangkan soal ekonomi, social bangsa sama ada menyentuh soal masyarakat Cina atau Inggeris, namun mesti mengikut acuan Islam. Sambungnya, dunia barat hari ini telah mengiktiraf Islam terutamanya soal ekonomi sehingga meyakini ekonomi agama suci itu benar-benar menjamin keselamatan manusia.

“Bila dunia dilanda oleh ekonomi merundum, orang Eropah sendiri sudah mengakui sistem ekonomi Islam ini lebih kukuh, lebih baik berbanding dengan sistem yang ada di dunia ini dan sebagainya,”ujarnya lagi.

Tambahnya lagi, walaupun masih terdapat sistem ekonomi yang boleh diperbaiki, tetapi mereka mengakui ekonomi Islam lebih baik. Ekoran kegagalan sistem ekonomi itu juga menyebabkan ramai tokoh ekonomi itu membunuh diri. Katanya, hal ini berlaku ekoran daripada pemikiran yang buntu akibat sistem ekonomi riba yang hanya menggunakan spekulasi semata-mata.

Sedangkan, tambahnya jalan tersebut salah bagi fitrah manusia di mana yang kaya makin kaya, yang miskin semakin miskin. Beliau bagaimanapun berkata, oleh kerana Umno yang menguasai kepimpinan negara yang menolak Islam, terlalu sukar untuk diubahnya.

“Yang ada untuk memudahkan ianya berjaya dibuat, pilihan raya 13 ni, jangan undi Umno dan BN, sebaliknya undi parti Islam dan pakatan rakyat,”ujarnya.

Sementara itu Drs Mohd Rashdi Deraman, YDP Kawasan Tanjong Karang sewaktu dihubungi bersetuju dengan kenyataan Tuan Guru Nik Aziz tersebut. Beliau juga mengalu-alukan kerajaan negeri Kelantan menolak program BTN selagi ianya tidak diubah pada dasar Islam. Ianya sejajar dengan tindakan negeri-negeri Pakatan Rakyat (PR) yang lain seperti Selangor dan Pulau Pinang yang menharamkan program berkenaan kepada semua kakitangan dan pegawai kerajaan negeri. (abzar)

Untuk Apa Cerita Tahyul & Khurafat Dalam Tv? -Dr Mohd Hayati

HALAMAN HIBURAN
KUALA LUMPUR, 9 Dis 09: Rancangan seram mempunyai unsur tahyul dan kurafat yang dibenarkan penyiarannya kepada stesen-stesen televisyen oleh Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan telah dipertikaikan Dr. Mohd Hayati Othman (PAS-Pendang).

Hayati sewaktu mengemukakan soalan tambahan dalam sesi soal jawab lisan di Dewan rakyat pagi tadi berkata, sejak akhir-akhir ini stesen-stesen televisyen sama ada milik kerajaan atau swasta didapati seringkali menyiarkan cerita hantu dan seram untuk menarik jumlah penonton.

"Apakah ini sebenarnya yang hendak didedahkan oleh pihak Kementerian? Menyiarkan cerita-cerita yang berunsurkan tahyul dan kurafat," soalnya.

Beliau juga ingin tahu jumlah kes melibatkan stesen penyiar swasta dikenakan denda sehingga RM100 ribu di bawah Seksyen 242 akibat tidak menyiarkan Pesanan Khidmat Awam yang mengandungi nilai-nilai murni, kekeluargaan, Kebudayaan dan Kemasyarakatan di stesen-stesen kelolaan mereka.

Sebelum itu, Nancy Shukri (BN-Batang Sadong) meminta Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan menyatakan apakah perancangan pihak Kementerian dalam memainkan peranan untuk menguatkan lagi penyerapan nlai-nilai murni di kalangan masyarakat melalui media elektronik.

Timbalan Menteri, Heng Seai Kie (BN-Senator) dalam jawapannya memberitahu, penerapan nilai-nilai murni dilaksanakan melalui rancangan-rancangan secara khusus seperti Berita,Bicarawara, Rancangan Agama dan Majalah selain siaran iklan, rancangan hiburan dan drama-drama yang ditayangkan.

Sebagai contoh katanya, RTM memastikan semua siarannya, termasuklah rancangan sitkom komedi mempunyai mesej tersendiri bertujuan menerapkan nilai-nilai murni di kalangan penonton. Usaha ini dilaksanakan oleh RTM melalui siaran lagu-lagu patriotik pada waktu perdana.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Pihak yang terlibat perlu merujuk dan merundingkan dengan pihak agama supaya dapat melahirkan insan-insan bernilai dan berakidah murni. Begitu juga hiburan, drama dan lain-lain, sampai tidak kira halal haram, yang langsung tidak melambangkan negara majoriti umat Islam. Kalau tak tahu hukum, kan bahagian agama dalam kerajaan masih ada.. (Laporan parlimen/2MA)

Jangan Wujudkan Tekanan Baru ArifFahmi.. -Tuan Ibrahim

PETALING JAYA: Dis 9, 09. Semua pihak diminta supaya tidak mewujudkan 'tekanan baru' kepada Abdul Ariffahmi Ab Rahman berhubung soal peletakan jawatannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, isu peletakan jawatan Abdul Ariffahmi tidak seharusnya diperdebatkan oleh 'orang luar'. Menurut mStar Online hari ini.

Beliau sekaligus tidak bersetuju dengan gesaan seorang lagi Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar supaya Abdul Ariffahmi segera melepaskan jawatannya iaitu lebih awal dari tempoh tiga bulan yang diumumkan sebelum ini. "Janganlah wujudkan satu lagi tekanan kepada Abdul Ariffahmi, orang luar sepatutnya tidak mencampuri urusan ini," katanya.

Akhbar semalam memetik Mahfuz sebagai berkata bahawa menantu Menteri Besar Kelantan itu wajar dengan segera meletakkan jawatannya bagi menepati semangat dan matlamat keputusan pimpinan PAS Pusat berhubung kedudukannya dalam PMBK. Kata Tuan Ibrahim lagi, semua pihak perlu memberi kepercayaan kepada kepimpinan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyelesaikan isu tersebut.

"Memandangkan isu ini melibatkan hal ehwal kerajaan Kelantan, jadi eloklah kita beri sepenuh kepercayaan kepada Tok Guru (Nik Abdul Aziz) untuk menguruskannya.

"Saya yakin isu ini boleh diselesaikan mengikut landasannya," kata beliau.

Tambah Tuan Ibrahim, beliau percaya, Abdul Ariffahmi memerlukan masa untuk menyempurnakan tugas-tugasnya di perbadanan itu.

"Persetujuan beliau untuk meletak jawatan itu juga satu pengorbanan yang besar buat dirinya... kita perlu ambil kira perkara itu semua.

"Mungkin beliau perlu selesaikan banyak perkara, bagilah masa kepadanya, biarlah perkara ini diselesaikan mengikut proses yang teratur," katanya.

Abdul Ariffahmi yang berkhidmat selama lapan tahun di PMBK dilantik sebagai CEO pada 20 September lalu. Sebelum itu beliau merupakan Ketua Pegawai Operasi PMBK. Bagaimanapun pelantikan Ariffahmi ke jawatan CEO telah mencetuskan kontroversi amalan nepotisma dalam PAS selain kemelut dalaman PMBK yang dikaitkan dengan soal salah urus tadbir dan kewangan.

Kemuncak kepala segala kontroversi ini ialah apabila seorang bloger terkenal yang juga pegawai perhubungan korporat PMBK, Syed Azidi dipecat daripada jawatannya setelah timbul cakap-cakap yang mengaitkan beliau sebagai punca siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ke atas sayap pelaburan Kerajaan Negeri Kelantan itu.

Sehari selepas dipecat, Syed Azidi@Kickdefella telah memanggil satu sidang akhbar dan mengisytiharkan 'perang' ke atas Ariffahmi dengan memberi amaran yang beliau akan terus mendedahkan kepincangan pentadbiran di bawah menantu Nik Aziz itu. Selepas menerima pelbagai desakan dan kritikan akhirnya Nik Abdul Aziz selaku Pengerusi PMBK dan juga atas nasihat kepimpinan PAS Pusat telah meminta Ariffahmi melepaskan jawatannya di PMBK.

Bagaimanapun kontroversi berhubung kedudukan beliau tidak tamat dengan peletakan jawatan tersebut kerana ia hanya akan berkuat kuasa pada 25 Mac 2010. Ariffahmi mengemukakan notis berhenti tiga bulan. (AK)

'The Lord of the Rings' Filem Terbaik Dekad Ini.

HALAMAN HIBURAN

Trilogi 'Lord of the Ring' Filem Terbaik Dekad Ini.


Karakter 'Harry Potter' Yang Dilakonkan Oleh Daniel Radcliffe Paling Popular Dekad Ini.

LONDON: Dis9 09. 'The Lord of the Rings' trilogi telah dipilih sebagai filem terbaik dekad ini dalam satu undian sebuah majalah. Adaptasi daripada kisah epic nukilan J.R.R Tolkien, 'LOTR' telah mengalahkan filem seperti 'Brokeback Mountain', 'Gladiator' dan 'The Dark Knight' untuk berada dalam kedudukan teratas carta filem terbaik akhir dekad majalah 'Entertainment Weekly', lapor express.co.uk.

Album debut penyanyi rap Kanye West, 'The Collage Dropout'yang dikeluarkan pada tahun 2004 pula menduduki tempat pertama dalam carta album terbaik dekad ini meninggalkan album penyanyi rap Jay-Z 'The Blueprint' dan Radiohead 'Kid A'.

Bagi siri TV pula, drama penglipurlara 'The Sopranos' mengalahkan siri 'Lost' dan 'The Daily show'. Bagaimanapun,'Harry Potter' mencuri perhatian apabila watak itu mengungguli undian peminat. Karakter itu berada dalam carta terbaik sepanjang dekad.

Turut disenaraikan 100 lagu terbaik, trend, buku dan bintang ternama sepanjang 10 tahun yang lalu. (AK)

Filem Kartun Ini Sesuai Dengan Etika Agama & Tamadun.Watak siri kartun 'Upin dan Ipin' semasa majlis pelancaran komik tersebut semalam.


Filem 'Geng: Pengembaraan Bermula' yang menampilkan watak 'Upin dan Ipin' telah diterjemahkan ke 11 bahasa termasuk Bahasa Hindi.

Filem 'Upin & Ipin' Diterjemah ke 11 Bahasa

SIRI kartun kembar 'Upin & Ipin' kini melangkah setapak lagi dengan penerbitan komik 'Upin & Ipin' secara bulanan buat pertama kalinya.

Watak kartun tempatan ini mula menempa nama empat tahun yang lalu.

Menurut Pengarah Nyla Sdn Bhd, Tunku Maziah Tunku Mukhtar, yang juga penerbit komik tersebut, syarikatnya telah menerbitkan 75,000 naskah komik dan sudah mula dijual sejak semalam.

"Komik berwarna ini akan dijual pada harga RM4.90 di seluruh Malaysia, Brunei dan Singapura bermula semalam. Ianya boleh didapati dari kedai-kedai buku berhampiran.

"Setiap edisi akan memuatkan dua episod siri kartun 'Upin & Ipin' serta beberapa lagi segmen lain yang pasti menjadi tarikan kanak-kanak," kata Maziah dalam satu sidang media majlis pelancaran komik 'Upin & Ipin' di Shah Alam semalam.

"Kami juga sedang mengadakan perbincangan dengan Kementerian Pendidikan untuk memasarkan komik ini di setiap kedai buku sekolah seluruh negara untuk memupuk minat membaca di kalangan murid-murid sekolah rendah," katanya lagi. Maziah juga menjelaskan yang komik ini turut menarik perhatian pengedar buku dari Indonesia.

"Sebelum komik ini diedarkan, seorang pengedar buku dari Indonesia sudah menunjukkan minat untuk memasarkan komik 'Upin & Ipin' ke Indonesia. Dia juga memaklumkan kepada saya yang komik ini pasti laris di sana.

"Oleh kerana kami belum ada lesen untuk memasarkan komik ini ke Indonesia, kami terpaksa menolak permintaan pengedar buku itu," ujar Maziah lagi.

Sementara itu, filem kartun yang menampilkan watak-watak popular 'Upin & Ipin,' dalam ‘Geng: Pengembaraan Bermula,’ sedang dalam proses diterjemahkan ke 11 bahasa termasuk Bahasa Hindi untuk pasaran di India.

Filem itu telah ditayangkan di Malaysia pada bulan Febuari lalu dan mendapat kutipan lebih daripada 6 juta ringgit.

Menurut Pengarah Urusan Les Copaque Productions Burhanuddin Radzi, filem itu akan ditayangkan di 400 buah pawagam di seluruh India pada tahun hadapan.

Manakala siri kartun 'Upin & Ipin' telah mula ditayangkan di Turki dan Kuwait pada bulan Ramadhan lalu.

Kini, siri ini juga telah menambat hati penonton di Asia dan sebagai bukti, siri kartun 'Upin & Ipin' sedang ditayangkan di Disney Channel Asia dalam versi Bahasa Inggeris dan Cina. (mStar online/AK)

Komen Blog Ibnu Hasyim: Siri kartun yang menarik sesuai dengan kehendak dengan mana-mana agama dan ketamadunnan.

Contohnya, sila lihat..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails