Saturday, April 14, 2012

AS: Shah Rukh Khan Ditahan Kerana Nama Islam

HALAMAN HIBURAN

NEW YORK 14 Apr 12: India melahirkan rasa marah dengan tindakan pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) menahan aktor popular Bollywood, Shah Rukh Khan kira-kira 90 minit di lapangan terbang White Plains dekat sini, hari ini.

Menteri Hal Ehwal Luar India, SM Krishna berkata, dasar menahan dan kemudian meminta maaf di pihak berkuasa AS tidak harus berterusan.

Aktor itu tiba di lapangan terbang White Plains dengan menaiki pesawat peribadi untuk menghadiri satu majlis di Universiti Yale.\

Pihak berkuasa kastam dan perlindungan sempadan memohon maaf atas insiden itu.

Jurucakap Kedutaan AS di Delhi, Peter Vrooman juga memohon maaf "jika Shah Rukh Khan berhadapan dengan situasi yang tidak selesa atau sebarang kelewatan."

Tidak jelas sebab aktor itu ditahan di lapangan itu.

Pada 2009, Shah Rukh Khan ditahan selama dua jam di lapangan terbang Newark dan kemudian dibebaskan selepas campur tangan India di AS.

Ketika itu, Shah Rukh Khan berkata dia ditahan sebab membawa nama Islam.

Pegawai-pegawai AS menafikan Shah Rukh Khan ditahan, tetapi menekankan bahawa dia hanya disoal siasat.

"Permohonan maaf Amerika menjadi sesuatu yang mekanikal," kata Krishna hari ini.

Krishna juga telah meminta Duta India di AS, Nirupama Rao mengemukakan protes kepada kerajaan negara itu. (IH)

Lagi Penipuan Melalui Laman Sosial Antarabangsa.


Warga Nigeria tipu wanita diekstradisi ke Singapura

KL 14 Apr 12: Polis Diraja Malaysia telah mengekstradisi seorang lelaki Nigeria ke Singapura kerana dipercayai menjadi anggota sindiket penipuan internet antarabangsa menerusi laman sosial dengan menjadikan lebih 60 wanita republik itu sebagai mangsa membabitkan kerugian S$3.2 juta.

Menurut sumber lelaki berusia 32 tahun itu telah diekstradisi ke negara jiran berkenaan dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL di Sepang kelmarin.

Lelaki itu ditahan anggota polis di Jalan Raja Laut, di sini pada Isnin lepas hasil maklumat Polis Singapura, yang sedang mengesan suspek dan anggota lain sindiket itu yang dipercayai beroperasi sejak dua tahun lepas di Malaysia, Indonesia dan Thailand.

Sumber itu berkata modus operandi sindiket itu ialah dengan menjalin hubungan dengan wanita berstatus janda dan kaya yang berusia antara 30 dan 50 tahun menerusi laman sosial seperti Facebook, Twitter dan Tagged.

Selepas mangsa dapat diyakinkan, katanya suspek akan membuat temu janji untuk datang dan bertemu mangsa di Singapura.

Pada hari temu janji, suspek akan menghubungi mangsa dan menyatakan dia ditahan dalam pemeriksaan di pintu masuk negara sama ada di Singapura atau di negara transit sebelum meminta mangsa memasukkan sejumlah wang yang kononnya sebagai bayaran denda atau suapan bagi membebaskannya.

Sumber itu berkata mangsa tanpa ragu memasukkan wang ke dalam akaun suspek sebelum menyedari tertipu selepas ”kekasih sibernya” tidak muncul.

Berdasarkan siasatan, beliau berkata suspek itu sudahpun memikat enam wanita di republik berkenaan dan telah menipu sebanyak RM180,000 hasil laporan polis oleh enam wanita terbabit kepada pihak berkuasa di negara itu.

"Saya percaya sindiket ini aktif di Malaysia dan Singapura,” katanya. (BERNAMA)

Lubuk Antu.. Bersama Sahabatku Orang Iban..

Tempat asal Lubuk Antu, kini dijadikan taman rekreasi.

CATATAN PERJALANAN: Kalimantan siri 19

LUBUK Antu, mengapa dinamakan Lubok Antu? Dikatakan wujud kerana dulunya di kawasan-kawasan Ulu Sungai Batang Ai, sering berlaku peperangan di kalangan masyarakat Iban. Sehingga mayat-mayat bergelimpangan dibuang atau terjatuh kedalam sungai, dihanyutkan oleh arus deras dan terkumpul di suatu lubuk hilir Sungai Batang Ai.

Mayat-mayat telah tersekat dan tersadai di lubuk itu tanpa sesiapapun yang berani menguruskannya. Kerana itu penduduk tempatan beranggapan bahawa kawasan atau lubuk itu telah menjadi 'keras' berpuaka atau 'berhantu'. Maka lahirlah nama Lubok Antu.

Kini, tempat berkenaan telah diperindahkan dengan lanskap taman rekreasi yang menarik oleh pihak Majlis Daerah Lubok Antu. Kedudukannya, memang berhampiran dengan Pejabat Daerah Lubok Antu dan agensi-sgensi Kerjaan lain seperti Jabatan Kastam & Eksais diRaja dan Imigrisen.


Ini asal lubuknya, masih boleh dilihat sekarang..

Itu cerita versi pertama. Versi kedua, begini...

Diceritakan, suatu ketika dahulu ada dua orang adik-beradik bernama Chiri dan Jampi. Suatu hari, mereka pergi untuk 'Ngamboh' parang (nempek parang). Semasa balik dari ngamboh, mereka telah tersermpak dengan 'Bunga Nuing' (Orang Panggau atau Kayangan). Bunga Nuing telah mencabar mereka berdua untuk beradu ketajaman parang.

Dalam peraduan
itu Bunga Nuing telah 'mansap' (menetak) batu yang terdapat di tepi sebuah lubuk. Semenjak peristiwa itu, daerah ini secara keseluruhan telah dikenali sebagai Lubok Antu kerana Bunga Nuing yang menetak batu tersebut bukanlah golongan manusia biasa. Masyarakat tempatan pada masa itu pun beranggapan bahawa lubuk tersebut ada hantu atau berhantu. Jadilah Lubuk Antu. Di negeri Sarawak Malaysia.

Pasar kraf menjual pakaian tradisional orang Iban.

Pemandangan sekitar Lubuk Antu. Stesen bus Lubuk Antu

Salah satu kedai barangan murah super store yang di ambil sempena watak kartun popular Jepun, Doremon.

Sekarang aku berada di sebuah komplek dekat terminal bas di pekan Lubuk Antu lepas keluar dari jalan tikus Badau tanpa apa-apa halangan. Al-hamdulillah. Aku dengan pemandu motosikal yang membawaku singgah minum di sebuah kedai makan orang Iban di situ.

"Tuan datang dari Badau berubat ke?" Sapa taukeh kedai itu dengan peramah. Mungkin kerana dia melihat aku terhencot-hencot tanda sakit.

Aku mengangguk, "Hampir berubat..." Kami saling memperkenalkan diri dan menjadi sahabat.. Kini dia sahabatku dari kaum Iban.

Orang Iban juga adalah dari suku Dayak.
Kalau kita lihat sejarah, secara umum kebanyakan penduduk kepulauan Nusantara adalah penutur bahasa Austronesia. Saat ini teori dominan adalah yang dikemukakan linguis seperti Peter Bellwood dan Blust, iaitu tempat asal bahasa Austronesia adalah Taiwan. Sekitar 4, 000 tahun lalu, sekelompok orang Austronesia mulai berhijrah ke Filipina. Kira-kira 500 tahun kemudian, ada kelompok yang mulai berhijrah ke selatan menuju kepulauan Indonesia sekarang, dan ke timur menuju Pasifik.

Namun orang Austronesia ini bukan penghuni pertama pulau Borneo. Antara 60,000 dan 70,000 tahun lalu, waktu permukaan laut 120 atau 150 meter lebih rendah dari sekarang, waktu itu kepulauan Indonesia berupa daratan (para geolog menyebut daratan ini "Sunda"). Manusia sempat berhijrah dari benua Asia menuju ke selatan dan sempat mencapai benua Australia yang tidak terlalu jauh dari daratan Asia, masa itu.
Dari pegunungan itulah berasal sungai-sungai besar seluruh Kalimantan.

Diperkirakan, dalam rentang waktu yang lama, mereka menyebar menelusuri sungai-sungai hingga ke hilir dan kemudian mendiami pesisir pulau Kalimantan. Di daerah selatan Kalimantan Suku Dayak pernah membangun sebuah kerajaan. Dalam tradisi lisan Dayak di daerah itu sering disebut Nansarunai Usak Jawa. Kerajaan Nansarunai dari Dayak Maanyan telah dihancurkan oleh Majapahit, terjadi antara tahun 1309-1389.


Kejadian tersebut mengakibatkan suku Dayak Maanyan terdesak dan terpencar.. sebahagian masuk daerah pedalaman ke wilayah suku Dayak Lawangan. Arus besar berikutnya terjadi pada masa pengaruh Islam berasal dari kerajaan Demak bersama masuknya para pedagang Melayu (sekitar tahun 1520).

Bersambung..

Ibnu Hasyim
alamat: ibnuhasyim@gmail.com

Mac 2012
Lubuk Antu,Serawak.

Lihat catatan sebelum ini...
E-Buku IH-51: Perjalanan Ke Kalimantan
E-Buku IH-51: Perjalanan Ke Kalimantan

Pendidikan Negara Gagal, Semak Semula -TERAS


KL 14 Apr 12: Rasa resah melihat kegagalan pendidikan negara melahirkan generasi yang mempunyai sahsiah yang seimbang seperti yang dinyatakankan dalam Falsafah Pendidikan Negara jelas menuntut agar sistem yang sedia wujud disemak semula secara total.

Demikian kenyataan dibuat oleh Presiden Pengupayaan Melayu (Teras) Mohd Azmi Abdul Hami.

Menurutnya, pengumuman kerajaan kini, untuk melaksanakan reformasi pendidikan bukan suatu yang baru. Seruan pelbagai pihak agar sistem pendidikan dirombak sudah lama disuarakan.

Bermakna bermula dari aspek konsep kesepaduan ilmu sehingga aspek sistem kurikulum, kokurikulum, buku teks, skima peperiksaan, sistem pelatihan guru, pentadbiran dan kepimpinan sekolah dan universiti, skima perlantikan dan saraan guru, prasarana dan kemudahan, pensijilan dan pengiktirafan, sistem pengajaran dan pembelajaran. Tuisnya lagi.

"Teras berpendapat tidak ada gunanya reformasi pendidikan diumumkan jika yang ingin dilakukan hanyalah perubahan bersifat superfisial dan kosmetik semata-mata. Malah sudah menjadi kelaziman setiap menteri yang dimandatkan untuk menerajui Kementerian Pendidikan (istilah yang sepatutnya diguna semula) ada sahaja pengumuman besar yang akan diisytiharkan.

"Akan tetapi perubahan yang diumumkan sering tidak menyentuh perubahan yang mendasar. Natijahnya adalah sistem sedia ada kembali seperti asal. Hanya yang dilihat berubah ialah prasarana fizikal. Konsep dan falsafah yang menepati pendidikan dalam ertikata sebenar tidak berubah.

"Teras mendapati terlalu banyak forum dan persidangan untuk menilai semula pendidikan negara diadakan. Namun sistem pendidikan yang terus berlanjutan masih dalam bingkai sistem pendidikan penjajah. Tidak berlaku anjakan yang benar-benar bermakna untuk melambangkan erti pendidikan yang merdeka.

"Tanda negara maseh melanjutkan pendidikan penjajah dari peringkat prasekolah sehingga ke peringkat universiti jelas dilihat dari budaya dan konsep kehidupan yang berkembang dalam masyarakat masakini. Malah kesan pendidikan yang dilalui telah melahirkan manusia yang sangat berciri materialistik, individualistik dan komersialistik.

"Jelas isu kehilangan jatidiri, buta sejarah, tidak menghargai dan tidak bangga dengan budaya dan tradisi sendiri, terhakisnya bahasa dan persuratan Melayu sebagai teras kebudayaan bangsa dan negara, rendahnya kesedaran sosial dan terlalu ghairah dengan budaya hidup asing, sangat berkait dengan sistem pendidikan yang pincang.

"Keghairahan kepada sistem ilmu yang merujuk kepada sumber Barat sangat ketara sehingga golongan akademik hanya diiktiraf jika menulis dan berkarya dengan merujuk sumber mereka kepada sarjana Barat. Malah tidak keterlaluan jika disebut bahawa sistem pendidikan yang dilaksanakan sekarang melahirkan perhambaan yang sepenuhnya kepada Barat.

"Pengiktirafan dan pentarafan universiti diukur hanya dari kriteria yang ditentukan dari Barat. Sementara karya dan penyelidikan yang dihasilkan hanya dapat diiktiraf jika ia diterbit dalam jurnal yang ditentukan di Barat. Demikian rendahnya daya intelektual dan yakin diri yang dihasilkan oleh sistem pendidikan kini menyebabkan Teras berpendirian selagi reformasi dalam ertikata yang sebenar tidak dilakukan ke atas pendidikan masakini, negara ini tidak boleh berbangga bahawa ia telah melahirkan generasi yang benar-benar merdeka." Jelasnya melalui Harakah semalam.

Menurutnya lagi, nilai dan falsafah pendidikan yang diamalkan gagal membentuk kualiti manusia sebagai warga masyarakat mahupun warga negara dan warga dunia yang menghayati nilai-nilai murni yang sepatutnya, melainkan lahirnya keperibadian yang sarat dengan kekaguman kepada tamadun Barat dari sekecil-kecil aspek tabiat makan sehingga kepada aspek pembangunan.

Malah jenis manusia yang dilahirkan dari pendidikan kini sarat dengan nilai tamak, eksploitatif, tidak berperikemanusian, gelojoh, menindas, zalim, penting diri dan mengutamakan nilai kebendaan yang sangat tinggi. Apa yang dizahirkan melalui pembangunan negara adalah lambang langsung dari jenis warga professional yang dilahirkan oleh sistem pendidikan yang diamalkan dinegara ini. Tegasnya lagi, jenis dan bentuk pembangunan yang wujud sekarang adalah hasil dari pemikiran dan nilai yang tertanam dalam warga yang telah melalui sistem pendidikan negara.

"Kami melihat persoalan perubahan pendidikan tidak bermula dari asasnya yang mendasar. Sejak Laporan Razak hingga Pelan Induk Pembangunan Pendidikan Hishammuddin, sistem pendidikan masih berada di tahap yang lama jika dilihat dari isinya. Persoalan merubah beberapa skima yang melibatkan isu saraan pendidik, peruntukan dan pembangunan prasarana pendidikan tidak menandakan reformasi pendidikan akan berlaku dalam bentuk yang sepatutnya.

"Isu dasar yang harus diberi perhatian ialah bagaimana sistem pendidikan negara yang maseh bercorak feudal bermula dari pra sekolah sehingga keperingkat menengah dan ke peringkat pendidikan tinggi boleh diubah? Keluhan bahawa pendidikan negara gagal mellahirkan insan yang berwatak mulia dan beriltizam dengan kesedaran sosial yang tinggi adalah isu utama yang seharusnya ditangani.

"Teras mengambil perhatian kepada isu pembiayaan pendidikan yang semakin tinggi. Sementara semakan kepada bebanan yang terpaksa ditanggung oleh pelajar dari skim PTPTN perlu dilakukan, Teras percaya suatu mekanisme yang baru untuk membiaya kos pendidikan negara perlu dicari. Teras bersetuju bahawa kerajaan sepatutnya mencari jalan bagaimana pembiayaan pendidikan harus ditanggung oleh dana khas yang diberi keutamaan dari pendapatan yang diperolehi dari industri petroleum negara.

"Sepatutnya perolehan dari petroleum memberi keutamaan kepda pembiayaan pendidikan, bukan kepada projek-projek mega yang membazir. Teras meletakkan kesalahan kepada kegagalan kerajaan menyediakan pendidikan yang lebih murah kepada rakyat adalah kerana ketirisan dan salahguna peruntukan negara yang sangat berleluasa.

"Pendidikan tinggi percuma di Malaysia tidak dapat diaksanakan kerana Malaysia mengamalkan sistem pendidikan mengikut pasaran. Ekonomi pasaran terbuka telah menjadikan pendidikan tinggi sangat kompetitif dan yuran lebih ditentukan oleh pasaran, bukan oleh kualiti pendidikan yang sebenar. Kehadiran IPTS yang begitu banyak menjadikan peluang untuk memasuki universiti atau kolej swasta sangat terbatas bagi golongan berpendapatan rendah.

"Teras berpendapat pendidikan percuma diperingkat universiti boleh dilaksanakan dengan mengujudkan dana khas dari GLC negeri dan pusat. Sementara itu agensi pembiaya seperti JPA , Mara, Bank, Petronas, Zakat Negeri hendaklah memperluaskan pembiayaan dengan menubuhkan Lembaga Pembiayaan Pendidikan Tinggi Malaysia. Sebuah dana yang disatukan boleh diwujudkan untuk memastikan penyaluran pembiayaan pendidikan dapat dilaksanakan dengan efektif." Demikian Presiden Teras Penguapayaan Melayu (Teras).

2 Gegaran Di Aceh, Kesan Ke atas KFC Thailand

LAMAN sosial Facebook KFC dikritik kerana menulis mesej yang tidak sensitif ketika orang ramai panik berikutan gempa bumi kuat di Aceh, Indonesia kelmarin.

KFC Thailand mohon maaf

BANGKOK - Pengendali restoran makanan segera Kentucky Fried Chicken (KFC) Thailand mengeluarkan permohonan maaf selepas rakyat negara itu mengkritik satu mesej yang ditulis di laman sosial Facebook miliknya.

Mesej itu menggesa orang ramai supaya orang ramai pulang ke rumah dan memesan ayam KFC. Ia ditulis ketika orang ramai panik dan bergegas pulang berikutan berlaku dua gegaran di Aceh, Indonesia yang mencecah kekuatan 8.6 pada skala Richter semalam.

Syarikat itu menulis mesej yang berbunyi: "Cepat pulang ke rumah dan ikuti perkembangan terkini berita gempa bumi dan jangan lupa untuk memesan menu KFC kegemaran anda."

Ia nyata mengundang komen-komen marah yang menyifatkan KFC Thailand tidak sensitif dan mementingkan diri sendiri. Mesej itu kemudian dibuang dan digantikan dengan permohonan maaf. - Agensi

Mahkamah Tolak Saman Atas A/Hadi, M/Sabu


SHAH ALAM, 13 April 12: Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini menolak dengan kos tuntutan saman RM10 juta Umno Selangor ke atas Presiden PAS, Tuan Guru Ustaz Hadi Awang dan timbalannya, Haji Mohd Sabu di atas alasan saman tersebut bertentangan dengan seksyen 9(c) Akta Pertubuhan 1966.

Umno Selangor telah melalui Setiasusaha Perhubungannya, Ir Datuk Seri Mohd Zin bin Mohamed memfailkan writ saman ke atas Ustaz Hadi dan Mohd Sabu dan beberapa individu lain bagi menuntut gantirugi RM10 juta atas dakwaan akhbar Harakah memfitnah Umno Selangor di dalam satu artikel bertajuk 'PAS akan dedah bukti Umno main peranan operasi Jais'.

Dengan keputusan ini, hanya tinggal tiga lagi defendan dalam kes saman Umno ini. Artikel Harakah tersebut telah diterbitkan pada edisinya bertarikh 19 Ogos 2011 yang lalu. Ustaz Hadi dan Mat Sabu kemudiannya telah memfailkan Saman Dalam Kamar di bawah Aturan 18 Kaedah 19 (1) (a) Kaedah-kaedah Mahkamah Tinggi 1980 bagi membatalkan saman Umno Selangor tersebut.

Yang Arif Hakim Datuk Ahmad Zaki Husin ketika menolak tuntutan Umno Selangor tersebut bersetuju dengan hujah peguam Mohamed Hanipa Maidin yang mewakili Ustaz Hadi dan Mohd Sabu bahawa saman Umno Selangor ke atas kedua-dua tokoh PAS tersebut telah gagal mendedahkan apa-apa kausa tindakan kerana ia bertentangan dengan seksyen 9(c) Akta Pertubuhan.

Di dalam hujah lisannya Hanipa berhujah perkataan 'any office bearer (mana -mana pemegang jawatan) di dalam seksyen 9 (c) akta tersebut bermaksud hanya seorang pemegang jawatan di dalam PAS yang boleh di saman maka tindakan Umno Selangor yang menamakan lebih dari seorang pemegang jawatan PAS tersebut adalah secara jelas satu penyalahgunaan proses Mahkamah kerana ia melanggar seksyen 9(c) Akta tersebut.

Saman Umno Selangor tersebut telah difailkan oleh peguam Umno iaitu Tetuan Hafarizam, Wan Mubarak manakala Ustaz Hadi dan Mohd Sabu diwakili oleh Tetuan Mohamed Hanipa & Associates. (Hrkh)

Siasat, Ada Lagi Rakyat M'sia Ditolak Kerakyaan?


yu choon (kiri) bersama anak sulungnya, Soo Eang (kanan) dan Michael Chong menunjukkan dokumen pengenalan diri sebagai bukti identiti Yu Choon di Kuala Lumpur semalam.

Peniaga hilang status kewarganegaraan

KL 13 Apr 12: Seorang peniaga tergamam apabila mendapati dirinya kehilangan status kewarganegaraan ketika proses memohon penukaran MyKad baharu di Jabatan Pendaftaran Negeri (JPN) Pulau Pinang bulan lalu. Lapor Kosmos hari ini.

Menurut berit itu lagi, lelaki malang itu, H’ng Yu Choon, 65, berkata, dia terkejut apabila permohonan untuk menukar MyKad ditolak oleh JPN selepas mendapati dia bukan lagi rakyat Malaysia.

“Pada masa itu saya hanya mahu menukar MyKad yang baharu kerana MyKad yang sedia ada telah rosak.

“Namun saya tidak sangka permohonan tersebut ditolak kerana JPN mendakwa saya telah berhijrah ke Singapura pada awal tahun lalu dan saya bukan lagi rakyat Malaysia,” dakwanya pada sidang akhbar di Pejabat Biro Pengaduan dan Perkhidmatan Awam MCA, Jalan Ampang di sini semalam.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Siasat lagi, ada atau tidak orang yang berhak mengundi dalam PRU13 ini, tiba-tiba ditolak kerakyatannya oleh JPN?

Tiada Lagi Ciuman Mesra W/M'sia Di Pipi PM BritianNAJIB bersalaman dengan Cameron selepas diberi sambutan rasmi di Dataran Perdana, Putrajaya semalam.

PUTRAJAYA 13 Mac 12: Perdana Menteri Britain, David Cameron diberi sambutan rasmi di Dataran Perdana, Bangunan Perdana Putra di sini semalam, sempena lawatan rasmi dua hari beliau ke Malaysia.

Ketibaan Cameron disambut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Turut hadir ialah Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan menteri-menteri kabinet. Lagu kebangsaan kedua-dua negara dimainkan oleh Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja.

Perdana Menteri Britain itu kemudian diperkenalkan kepada anggota kabinet, duta asing dan para pegawai kanan kerajaan.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Al-hamdulillah, tiada lagi ciuman mesra wanita Maaysia di pipi PM Britian depan umum yang memalukan Malaysia sebagai Agama bagi Persekutuan.

Komik Kempen BN J/Pendidikan Kpd Guru?


KL, 13 April 12: Komik kempen Barisan Nasional (BN) telah dilancarkan kepada guru-guru? Komik transformasi yang memuji kerajaan BN telah mula diedarkan di kalangan guru-guru sejak beberapa minggu kebelakangan ini, dikatakan diagihkan oleh jabatan pendidikan negeri.

Komik berwarna setebal 50 muka surat itu menampilkan karikatur seperti pemimpin politik utama dari gabungan pemerintah yang digambarkan dari sudut terbaik. Sebaliknya, pemimpin pembangkang digambarkan bersikap negatif dan jahat, seperti pada muka surat 31, yang menunjukkan seorang lelaki bercermin mata bersama dua lelaki separuh bogel yang dilihat dikaitkan dengan pesaing Najib, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Penasihat PPKR itu dituduh meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan, bagaimanapun dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi awal bulan ini setelah mengambil masa hampir tiga tahun untuk perbicaraan.

“Kementerian Pelajaran boleh mengadakan mesyuarat dengan kami bila-bila masa. Kali ini, kami diberi taklimat tentang pencapaian kerajaan sejak beberapa tahun lalu,” kata seorang guru kepada The Malaysian Insider.

Guru itu yang meletakkan syarat agar namanya dirahsiakan berkata telah menghadiri satu taklimat bertajuk “Wacana Transformasi Minda” anjuran jabatan pendidikan negeri yang disertai pengetua sekolah dan guru penolong kanan.

“Kami telah diberitahu bahawa kerajaan merupakan kerajaan yang baik tetapi tiada arahan untuk mengundi sesiapa.

“Tetapi setiap daripada kami mendapat buku, yang menyokong diri sendiri,” tambah guru itu.

Mandat pemerintahan BN akan berakhir suku pertama tahun depan dan spekulasi mengatakan pilihan raya umum akan diadakan awal, mungkin beberapa bulan akan datang.

Guru merupakan populasi terbesar bagi tenaga kerja awam, antara sasaran terpenting untuk menyokong BN. Bukan semua sekolah menerima komik itu. Beberapa guru yang dihubungi The Malaysian Insider tidak mengetahu tentang perkara itu.

Kementerian Pelajaran masih belum memberikan sebarang respons tentang perkara itu. Buku komik itu dikatakan diterbitkan Mj Publication Sdn Bhd, yang beralamat di No 12/9, Jalan Jati 2, Persiaran Barat, 68000 Ampang, Selangor.

Bagaimanapun carian dalam direktori perniagaan gagal mencari alamat itu. Pemeriksaan di Google Maps juga menunjukkan alamat itu tidak wujud, sekaligus menimbulkan keraguan penerbit itu. Komik itu juga tidak memaparkan permit pencetak, yang merupakan satu syarat yang dikehendaki Kementerian Dalam Negeri.

The Malaysian Insider berjaya mendapatkan satu salinan komik itu yang menggambarkan karikatur Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang memegang bendera kebangsaan dn satu kumpulan yang mewakili pelbagai etnik Malaysia dengan perkataan, “Saya tidak akan memecahkan kepercayaan anda” di muka hadapan komik itu.

Pelbagai jenis gambar-gambar yang memuji kepimpinan dan dasar-dasar BN, seperti bagaimana pentadbiran Najib membantu menyediakan insentif-insentif kepada belia di bawah konsep 1Malaysia.

Pada halaman 38 juga menggambarkan Najib digambarkan seperti wira terkemuka dan terbang di atas orang ramai yang memanggilnya “Hi!Superman”. (IH/MI)

Friday, April 13, 2012

Terdampar.. Lihat Bebetul, Duyung Ke Manusia?.

2,754 orang bogel di Cleveland, Ohio, AS (2004)

Spencer Tunick, juru gambar yang biasa buat kerja gila sedang merancang untuk merakam foto besar-besaran manusia berbogel beramai-ramai di tepi pantai Laut Mati, Israel. Jurugambar dari Amerika Syarikat ini mengatakan bahawa tujuannya ialah untuk mengutip dana sebanyak $60,000 pada 6 Jun ini (tahun lalu) untuk projek 'Naked Sea'.

Spencer Tunick sebelum ini pernah merakamkan gambar bogel beramai-beramai besar-besaran di Zocalo Square, Mexico City tahun 2007 dengan 18,000 orang bogel.

600 orang bogel di Aletsch Glacier, Switzerland pada tahun 2007


Bawah: Dalam bangunan teater Bruges (2005), seramai 700 orang bogel.


7,000 orang bogel di Barcelona, Sepanyol pada tahun 2003.


Sebanyak 500 orang sukarelawan dirakam bogel di jabatan London's Selfridges (2003) , 1,500 orang bogel di Caracas, Sepanyol (2006) , 2,008 peminat bola bogel di Euro 2008 dan banyak lagi..

Semoga manusia sedar, semakin menggalakkan perlakuan najis zina atau seks bebas (sebenarnya seks 'babas') yang dipopularkan melalui perjuangan kebebasan menuju dunia tidak bertamaddun, maka semakin akan berleluasalah gejala sosial buang bayi, rogol, zina dan sebagainya .......

Di Malaysia, rakyat perlu sedar dalam PRU 13 kali ini, tolak kerajaan yang berkompromi dengan negara-negara seperti ini. Orang Islam kena undi partai Islam, yang tentunya bukan UMNO! (IH)

Juga..
E-Buku IH-28: Kisah-kisah Bogel (1)

E-Buku IH-28: Kisah-kisah Bogel (1)
E-Buku IH-48: Kisah-kisah Bogel (2)
E-Buku IH-48: Kisah-kisah Bogel (2)

Thursday, April 12, 2012

22 Rumah Di Parlimen Najib Terbengkalai 3 Tahun

PEKAN, 12 April 12: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak diminta menyelesaikan segera masalah pembinaan perumahan Taman Rendang Azalea Fasa Dua di sini yang terbengkalai sejak tiga tahun lalu mengakibatkan 22 orang pembelinya yang rata-rata pengundi di parlimen ini, teraniaya.

Pengerusi NGO Majlis Tindakan Rakyat Pahang (MTRP) Syed Ali Badarudddin berkata, perumahan yang terletak hanya 150 meter daripada kediaman rasmi Najib itu di sini, patut mendapat campur tangan Najib selaku Ahli Parlimen Pekan kerana pembeli sudah menyelesaikan 80 % bayaran.

"Masalah ini perlu di selesaikan Najib tak kiralah dengan apa cara walaupun sesetengah pihak melihatnya masalah kecil tetapi sangat besar kepada penduduk.

"Jika Najib boleh selesaikan pelbagai masalah di tempat-tempat lain serata Malaysia, takkan tak boleh selesaikan masalah perumahan terbengkalai yang hanya beberapa meter dari rumahnya.

"Dengan slogan rakyat didahulukan apa lagi menghampiri pilihan raya sekarang, saya rasa inilah waktu yang sesuai untuk Najib selesaikan masalah mereka," katanya.

Syed Ali yang baru mengadakan dialog dengan penduduk berkata, pembeli-pembeli rumah berkenaan begitu kecewa dengan tindakan pemaju yang mula lepas tangan selepas gagal menyiapkan 22 rumah mengikut waktu dijanjikan iaitu pada tahun 2009 sedangkan pembayaran sudah lama dilakukan setiap bulan.

Tambahnya, pernah wakil pembeli bertemu dengan pemaju (Exact Management Sdn Bhd) dan mereka berdolak-dalik untuk menyempurnakan pembinaan rumah berharga RM178,000 hingga RM250,000 itu pada Disember lepas sebelum dilanjutkan sehingga Januari kemudian selewatnya Mei ini.

“Namun penduduk mengadu tiada sebarang tindakan susulan sedangkan bayaran secara potongan gaji mengikut persetujuan ketika proses jual beli terus berjalan dan sudah menjangkau 82%.

“Ketika lawatan ke perumahan terbengkalai itu mendapati sudah dijadikan tempat menjalankan aktiviti tidak sihat seperti melepaskan keketagihan dadah tempat maksiat dan pemujaan nombor ekor. Selain itu, banyak penutup besi telah dicabut dan dicuri,” jelasnya.

Tambahnya, kebanyakan pembeli perumahan yang terletak di GM 1401 Lot PT12888 – 12689 itu ialah pensyarah universiti, guru dan kakitangan kerajaan daerah itu yang semuanya Melayu.

Syed Ali berkata, pembeli memberitahu sudah mengadukan masalah yang mereka hadapi itu kepada Najib melalui Setiausaha Politiknya juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) di situ namun tidak ada respons positif yang diberikan setakat ini.

“Ada pembeli berkata pejabat pemaju di Kuantan sudah ditutup. Jadi jika Najib sendiri yang campur tangan mungkin boleh selesai tak kiralah melalui Syarikat Perumahan Negara atau lain-lain cara.

“Yang penting pengundi Pekan yang menjadi mangsa itu perlu diselesaikan. Bayangkan wang beli rumah sudah dibayar tetapi tak boleh duduk tapi sewa rumah kena bayar lagi, teruk dalam keadaan kos kehidupan dan barang yang tinggi melambung sekarang.

“Takkan Najib rela melihat nasib perumahan terbengkalai yang mencacatkan pemandangan itu, apa lagi berada tidak berapa jauh dari istana Sultan Pahang,” katanya.

Tegasnya, jika Najib boleh berjanji dan menyelesaikan banyak masalah di negeri-negeri Pakatan Rakyat, apa salahnya berusaha menyelesaikan masalah pengundi-pengundi berhampiran rumahnya sendiri. (Hrkh)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Tukar saja PM lembab dan tidak prihatin kepada rakyat.

Pelumba Wanita Menyerlah, Tapi Tak Tutup Aurat


PELUMBA wanita negara semakin mempamerkan peningkatan meskpiun kurang berpengalaman dalam perlumbaan jelajah.

Pakaian pelumba wanita begini tidak melambangkan Islam sebagai agama bagi Persekutuan Malaysia.

SUKAN

CHIANG RAI 11 Apr 12: Skuad lebuh raya wanita Malaysia menutup tirai aksi pada kejohanan lumba basikal Jelajah Thailand (ToT) 2012 dengan keputusan memberangsangkan apabila Masziyaton Mohd. Radzi menduduki tempat ke-14 pada perlumbaan peringkat ketiga sejauh 80.3 kilometer (km) dari Chiang Rai ke Mae Sai dan berakhir di Mae Chan semalam.

Tanpa kelibat pemecut 'berbisa', Zahraa Anuawar yang terkeluar daripada aksi gara-gara terlibat dalam kemalangan kelmarin, Masziyaton terpaksa 'menumpang' kudrat pelumba kebangsaan Korea Selatan, Chongming-Giant Pro Cycling (GPC), Asahi Cycling Team (ASA), Vietnam dan Thailand untuk memperkasakan henjutan ke garisan penamat bagi memburu kedudukan terbaik.

Masziyaton merakam masa 2 jam 33 minit 11 saat, catatan yang sama dilakukan juara perlumbaan peringkat tersebut, Chae Yung Rhee dari Korea Selatan sambil diekori pelumba GPC, Liu Xin dan tonggak tuan rumah, Juthatip Maneephan.

Muslihah Salim pula yang sibuk melayan asakan pemecahan awal yang dilakukan pelumba Korea Selatan dan GPC pada pertengahan perlumbaan, sekadar menduduki tempat ke-18, manakala Mardiana Mohd. Radzi menamatkan saingan di tempat ke-23.

Namun, Masziyaton mengakui sukar meloloskan diri daripada kepungan pelumba Korea Selatan, ASA dan GPC yang enggan membenarkan Malaysia meraih kemenangan simpati rentetan masing- masing memburu mata kelayakan acara lepas beramai-ramai elit wanita ke Sukan Olimpik 2012 di London.

"Sukar untuk mara ke depan. Hari ini (semalam) saya terpaksa berjuang secara bersendirian. Saya terpaksa 'menumpang angin' pelumba Korea Selatan, Jepun (ASA), China (GPC), Thailand dan Vietnam. Mereka pantas tutup ruang untuk saya ke depan.

"Bagaimanapun, selepas 300 meter ke garisan penamat, saya mendapat sedikit ruang untuk keluar. Saya gunakan kesempatan ini untuk melakukan henjutan.

"Sayang sekali saya cuma dapat kedudukan ke-14. Saya sangka dapat duduk kelompok 10 teratas. Bagaimanapun, saya tetap berpuas hati dengan keputusan hari ini (semalam)," katanya.

Masziyaton kekal di tempat ke-26 klasifikasi individu keseluruhan dengan keciciran masa 7.43s di belakang Xin - pemenang Jersi Kuning dari GPC - yang merakam masa 8:58:43s, manakala Mardiana (ke-37) dan Muslihah (ke-40).

Dengan masa 27:23:20s, skuad kebangsaan Malaysia pula sekadar menduduki tempat ketiga keseluruhan kategori ASEAN yang dimenangi pasukan kebangsaan Vietnam yang merakam masa 27:10:06s, sambil diekori pasukan kebangsaan Thailand, 27:11:17s.

Komen Weblg Ibnu Hasyim: Tambah... tiada masalah apa-apa jika pelumba wanitanya buat sedikit perubahan dengan memakai pakaian menutup aurat, memperkenalkan identiti Malaysia sebagai sebuah negara berdaulat yang Islam sebagai agama persekutuan. (IH)

Wednesday, April 11, 2012

Amaran 27 Negara, Cuma 1Meter Landa Aceh


Penduduk Aceh berada di tempat tinggi memerhati pantai Aceh

KL, 11 April 12: Indonesia hanya ombak 1 meter menerpa pantai kawasan itu. Ekoran itu, amaran tsunami ditarik balik selepas empat jam dinaikkan untuk memberikan amaran kepada rakyat Indonesia khanya yang tinggal di sepanjang pantai Sumatra Barat.

Bagaimanapun, peringatan diberikan agar mereka menjauhi kawasan pantai dan jangan turun ke laut sehingga keadaan benar-benar selamat. Gempa berkekuatan 8.5 skala Richter yang menguncang Aceh pada jam 4.38 petang tadi menyebabkan gelombang menghala ke pantai.

Namun, Media Indonesia melaporkan, gelombang dilaporkan telah sampai ke pantai di pulau Simeulue, Sumatra. Demikian kata Prih Harjadi dari Badan Meteorologi, Klimatologi, dan Geofisika (BMKG), kepada sebuah stesen televisyen nasional Indonesia.

"Tingginya air pantai barat Aceh sudah mencapai 6 meter dan kemungkinan ketika tsunami terjadi, akan terjadi di titik ini lebih dulu sampai ke sepanjang pantai barat Sumatera," ujarnya.

Beliau memaklumkan, kemungkinan seluruh pantai khususnya barat daya Sumut, pantai Sumatera Barat, Bengkulu, dan Lampung akan dilanda tsunami. Rakyat Aceh masih trauma sehingga kini ekoran tragedia tsunami 2004 yang meragut ratusan ribu nyawa.

Sementara itu, Adun Komtar, Pulau Pinang, Ng Wei Aik dalam twitternya memberitahu, tsunami tidak akan melanda Pulau Pinang dan Seberang Prai. Oleh itu, beliau meminta semua pihak tidak panik dan menjalankan aktiviti seperti biasa.

Bagaimanapun, sebelum ini, anggota Parlimen Kuala Krai, Dr Hatta Ramli memberitahu, beliau mendapat makluman, ombak besar diramalkan akan melanda Pulau Pinang malam ini kira-kira jam 9.20 malam manakala Port Dickson jam 2 pagi esok.

Oleh itu, walaupun hanya satu meter ombak sahaja melanda pantai Aceh, orang ramai di nasihatkan mengelakkan diri dari berada di kawasan pantai.

Sementara itu India dan Thailand masuk dalam salah satu negara yang diminta mewaspadai ancaman tsunami akibat gempa 8.5 SR yang mengguncang Aceh. Thailand petang tadi menutup lapangan terbng internasional di kawasan touris Phuket setelah muncul peringatan tsunami.

Kawasan pesisir di Thailand bahagian selatan pun bersedia. Pacific Tsunami Warning Center di Hawaii mengeluarkan perintah waspada kemungkinan tsunami di 27 negara sekitar episentrum gempa. (IH)

PRU13: Husam Tanding P'men, Siap Tadbir PutrajayaKL 11 Apr 12: Ramai memperkatakan Pengerusi Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Datuk Husam Musa akan bertanding kerusi parlimen dalam PRU 13 akan datang, dan meninggalkan kerusi DUN Kelantan.

Ini diperkuatkan lagi laporan Sinar Harian hari ini menyebutkan sebalik Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) akan dipanggil bila-bila masa dari sekarang, ura-ura mengaitkan beberapa Exco Kerajaan Negeri akan bertukar kerusi dari Dewan Undangan Negeri (Dun) ke Parlimen semakin jelas kedengaran.

Malah, dikatakan exco berkenaan mula mempersiapkan diri, melakukan kerja-kerja parti lebih awal dengan menjelajah daerah yang bakal ditandinginya, untuk menguatkan sokongan sekiranya pimpinan Pusat mengesahkan pencalonan beliau. Pemindahan kerusi ini dikaitkan dengan percaturan Pakatan Rakyat (PR) yang diketuai Datuk Seri Anwar Ibrahim sekiranya berjaya menawan Putrajaya dalam PRU13.

Mengulas isu tersebut, bekas Pengarah Strategi Pas Kelantan, Abdul Fatah Harun tidak menolak kemungkinan beberapa exco akan beralih kerusi ke parlimen dengan tujuan untuk memantapkan parti secara keseluruhan.

Menurutnya, perkara itu bukan sesuatu yang luar biasa memandangkang Pas Kelantan sebelum ini pernah melakukan perubahan dengan menukar exco ke peringkat pusat. “Oleh itu, sekiranya pertukaran ini berlaku, ia tidak mustahil, namun saya tidak tahu siapa dia, tetapi jika ada sekalipun, perubahan saat-saat akhir sebelum hari penamaan calon boleh berlaku sekiranya Pas merasakan ia perlu dilakukan,” katanya kepada Sinar Harian.

Ketika ini Kerajaan Pas Kelantan mempunyai sembilan exco yang diterajui oleh Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat manakala timbalannya Datuk Ahmad Yakob. Pengerusi Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Datuk Husam Musa dan Pengerusi Pentadbiran Awam, Pembangunan Tanah dan Wilayah Datuk Ahmad Yakob masing-masing mempunyai jawatan di peringkat Pas Pusat.

Untuk rekod, bekas Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman ditukarkan ke peringkat parlimen dan bertanding di Pengkalan Chepa. Dalam pada itu Abd Fatah yang juga timbalan exco Kerajaan Negeri mengakui tidak semua hal ehwal dalaman parti boleh didedahkan kepada masyarakat walaupun ahlinya sendiri.

“Dalam isu ini, tidak semua perkara kita boleh sebut, ada yang begitu sensitif yang melibtkan strategi untuk menawan hati rakyat, oleh itu ahli Pas harus memahami pekara ini,” katanya. (IH)

Bandar Ganas Di Dunia, Kerana Rasuah...


GAMBAR pada 11 Mac 2012 menunjukkan mayat seorang lelaki dan wanita terbaring di sebuah pusat snuker selepas diserang sekumpulan lelaki bertopeng di San Pedro Sula, Honduras.

Sula bandar raya paling ganas di dunia

SAN PEDRO SULA - Bandar yang terletak di Honduras, negara rantau Amerika Tengah ini merupakan bandar raya paling ganas di dunia.

Hampir setiap hari, penduduknya disajikan dengan adegan kumpulan penjenayah bertempur menggunakan raifal AK-47 dan grenad, pembunuh menyerang pada siang hari dan anggota polis meminta wang suapan.

Di Honduras, negara yang memiliki populasi lapan juta orang, satu kes pembunuhan dilaporkan pada setiap 74 minit.

Beberapa pakar memberitahu, keganasan yang melanda negara berkenaan berkait rapat dengan aktiviti penyeludupan dadah dan gejala rasuah. - AFP

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Begitulah bahayanya rasuah. Mahu, Malaysia jadi begitu? Kalau tak mahu pilih pemimpin macam Tok Guru Nik Aziz MB Kelantan. Pilih PAS dan Pakatan Rakyat!

Santai Bersama Zuar XPDC & Mel Wings

Klik video ini..

Santai bersama Zuar XPDC & Mel Wings

Lihat sebelum ini..

E-Buku IH-49: Selingan..
E-Buku IH-49: Selingan..

PKR: Hapuskan Pinjam PTPTN. Gantinya...

PKR akhirnya membentangkan kaedah untuk menghapuskan pinjaman melalui Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang dijanjikannya, antaranya dengan memperkenalkan pelaburan tetap hasil minyak yang dikawal Petronas sebanyak RM2 bilion setahun.

Pengarah strateginya Rafizi Ramli berkata, jika perkara itu dapat dilakukan, pinjaman sedia ada berjumlah RM24.7 bilion kepada mahasiswa dapat dilupuskan dalam tempoh 15 tahun.

“Selama ini wang Petronas digunakan untuk membayar itu dan ini. Kalau di tempat lain sudah ada tabung khusus untuk dilaburkan untuk pendidikan,” katanya sambil berkata peruntukan undang-undang perlu diperkenalkan bagi tujuan itu.

Bercakap dalam sesi runding cara dengan sekumpulan mahasiswa di Shah Alam malam tadi, Rafizi berkata, apabila Pakatan Rakyat membuat janji itu, ia bukan bermakna ia akan dibayar sekali gus.

“Pinjaman yang dibuat oleh PTPTN pun menetapkan jadual pembayaran mengikut masa tertentu kepada institusi kewangan,” kata pegawai kanan di pejabat ekonomi Selangor itu.

Sementara itu, menurut Razifi, kerajaan juga boleh menerbitkan bon yang lebih panjang tempoh pembayarannya atau menggunakan langkah terakhir dengan membuat pembiayaan semula.

“Beli kereta pun boleh refinance. Ini biasa dalam kewangan, semua hutang boleh refinance paling kurang untuk tempoh sepuluh tahun,” katanya lagi.

'Najib bohong angka RM43 bilion'

Mengulas kenyataan Datuk Seri Najib Razak bahawa PTPTN tidak boleh dimansuh kerana kerajaan perlu RM43 bilion, Razifi menyifatkannya sebagai pembohongan. Rafizi berkata, angka yang disebut perdana menteri mungkin merujuk kepada jumlah kelulusan pinjaman dan tidak melambangkan nilai pinjaman sebenar.

Dakwanya, setelah menyemak dengan rekod PTPTN sendiri, jumlah pinjaman yang dibayar (termasuk anggaran pada 2011) hanya RM27.5 bilion. Justeru, tambahnya, jika ditolak dengan pembayaran yang sudah dikutip, hutang yang perlu ditanggung kerajaan hanya RM24.7 bilion.

“Kalau kerajaan tidak mahu maafkan RM24.7 bilion ini, memang betul-betul jahatlah. (Wang negara) lebih daripada cukup,” katanya dengan mengaitkan dengan tindakan 'penyelamatan' Lebuh Raya Kuala Lumpur-Putrajaya (Mex).

Tindakan itu, tambah Rafizi masih belum mengambil kira ketirisan yang mungkin berlaku akibat amalan rasuah yang boleh mencecah angka RM40 bilion menurut pakar ekonomi. “Hari ini saya tidak sebut langsung soal ketirisan. Dalam ketirisan sekali pun kita masih boleh hapuskan PTPTN,” katanya lagi.

Model pembiayaan masa depan

Untuk pembiayaan pendidikan masa depan pula, Rafizi antaranya mencadangkan:
  • Kembali kepada amalan sebelum 1996 apabila kerajaan menyediakan sepenuhnya pendidikan tinggi
  • dan tidak bergantung kepada pihak swasta bagi mengurangkan kos pengajian.
  • Membina sepuluh buah institut pengajian tinggi awam (IPTA) dalam tempoh sepuluh tahun, dengan sasaran 100,000 tempat, dengan perbelanjaan – termasuk yuran dan tempat tinggal – ditanggung kerajaan.
  • Menyediakan tabung pendidikan baru untuk penuntut institut pengajian tinggi swasta (IPTS) dan perbelanjaan sara hidup yang memerlukan pembiayaan lebih kecil.
  • Menggalakkan penggabungan IPTS untuk mengurangkan penggunaan pinjaman yang sekali gus boleh meningkatkan daya saingnya dengan IPTA, termasuk dengan pengurangan yuran dan kos pengajian.

(IH)

Kerjasama K'tan-Cina, Tingkatkan Hasil Getah..

Klik di sini..

China bantu Kelantan tingkatkan hasil getah


Junjung Kasih & Tahniah Kpd YD Agung Ke 14 -IH

Weblog Ibnu Hayim menjunjung kasih dan mengucapkan setinggi-tinggi tahniah Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Al-Sultan Almu`tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu`adzam Shah ibni Al-Marhum Sultan Badlishah di atas pertabalan baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong Malaysia ke-14 pada hari ini.

Dari editornya Hj Mohd Hasyim.


Mat & Minah Rempit, Tunggang Berbogel?

Bawa Motosikal Tanpa Pakaian

Penyelesaiannya? Klik vedio-vedio ini...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails