Thursday, February 25, 2021

Muslim Myanmar, &Jerman, M'sia Hantar Pulang 1,086

 

1. Muslim Myanmar Sertai Tunjuk Perasaan Menentang Rampasan Kuasa

Di Myanmar, Umat ​​Islam turut serta dalam tunjuk perasaan menentang rampasan kuasa tentera dan penahanan anggota kerajaan yang terpilih.

Umat ​​Islam yang mengambil bahagian dalam tunjuk perasaan yang diadakan di bandar Thaton di negeri Mon semalam, juga mengambil bahagian dalam tunjuk perasaan di Yangon hari ini.

Banyak umat Islam berjalan ke bangunan Kedutaan Indonesia dan memberi reaksi terhadap dakwaan bahawa negara ini menyokong rancangan tentera Myanmar pasca rampasan kuasa untuk mengadakan pilihan raya baru.

Mogok umum yang bermula pada 22 Februari berlanjutan di banyak wilayah di negara ini.

Tentera Myanmar merampas kerajaan pada 1 Februari, berikutan kumpulan politik yang berdekatan dengannya menuduh tuduhan penipuan dalam pilihan raya 8 November 2020 dan ketegangan yang semakin meningkat di negara itu.

Tentera mengisytiharkan keadaan darurat selama setahun, manakala banyak pegawai dan pemimpin parti kerajaan ditahan, termasuk Menteri Luar dan pemimpin de facto negara itu Aung San Suu Kyi.

Dalam pada itu, Wunna Maung Lwin, Menteri Luar junta yang mengambil alih pentadbiran setelah rampasan kuasa tentera di Myanmar, melakukan lawatan pertamanya ke Thailand.

Kerajaan Thailand mengumumkan bahawa Lwin akan mengadakan rangkaian pertemuan di Thailand untuk mencari jalan keluar untuk krisis politik di negara itu setelah rampasan kuasa dan untuk memohon pengantaraan Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN).

2. Muslim Jerman Digesa untuk Ikut Serta dalam Pilihan Raya

Aiman ​​Mazyek, Presiden Majlis Pusat Muslim di Jerman, menyatakan bahawa tahun ini adalah tahun pilihan raya super di Jerman dan menyeru umat Islam di negara ini untuk pergi ke tempat undi.

Dalam kenyataan bertulisnya, Aiman Mazyek mengingatkan bahawa akan ada pilihan raya negeri dan umum di Jerman tahun ini, dan menyatakan bahawa sekitar 2 juta pengundi Muslim harus mengikuti pemilihan.

Mayzek menyatakan bahawa untuk tujuan ini, mereka memulakan kempen poster yang disebut "Undian saya penting",

"Kami adalah sebahagian daripada Jerman. Dengan kempen kami ingin menunjukkan bahawa kami berada di sisi demokrasi dan kebebasan asasi. Setiap suara yang tidak digunakan diberikan kepada sayap kanan dan populis yang berusaha memecah belah Jerman dalam cara berbahaya," katanya.

Pilihan raya Bundestag di Jerman akan diadakan pada 26 September. Di samping itu, pilihan raya parlimen akan diadakan di 6 negeri yang berbeza tahun ini.

3. Malaysia Hantar Pulang 1,086 Pendatang Myanmar

Sebilangan besar daripada 1,200 pendatang Myanmar yang datang ke Malaysia secara haram dikembalikan ke negara mereka.

Lembaga Imigresen Malaysia menyatakan bahawa 1,086 daripada 1,200 pendatang Myanmar yang datang ke negara ini secara haram, dihantar oleh 3 kapal dari pantai negeri Perak di bawah koordinasi Angkatan Tentera dan Tentera Laut Malaysia.

Dalam kenyataan itu disebutkan bahawa pendatang dihantar pulang dalam ruang lingkup amalan biasa setiap tahun,

"Tidak ada orang Arakan dan pencari suaka di antara warga Myanmar yang dikembalikan." Kata kenyataan itu.

Kenyataan itu menekankan bahawa semua pendatang bersetuju untuk kembali ke negara mereka,

"Tidak ada paksaan diterapkan pada siapa pun." Katanya.

Mahkamah Agung Kuala Lumpur menerima permohonan Amnesty International untuk menangguhkan perintah pengembalian pendatang Myanmar, dan mengumumkan bahawa penghantaran pulang pendatang ditangguhkan.

Penghantaran pulang beberapa pendatang Myanmar walaupun itu perintah mahkamah, telah mencetuskan kontroversi di negara itu.

(IH)

Mimpi sedih sebelum berhijab.. Puteri Balqis

 

Hati Puteri Balqis tenang selepas berhijab. - Foto IG Puteri Balqis

HALAMAN HIBURAN

"..Umi menasihatkan saya supaya tidak meninggalkan solat, belajar menutup aurat dan..." 

KUALA LUMPUR: Mengalami mimpi sama selama selama tiga hari membuatkan penyanyi, Ratu Balqis, memutuskan untuk berhijrah dan mendekatkan dirinya dengan Allah SWT.

Bekas peserta program realiti, Mentor Milenia 2017 itu enggan mendefinisikan ia sebagai mimpi buruk, tetapi mengakui memberi kesan yang mendalam.

"Saya didatangi mimpi sama selama tiga hari berturut-turut, tetapi bukanlah mimpi menakutkan. Saya bermimpi ada sesuatu yang mahu disampaikan, seolah-olah Tuhan memberi petunjuk pada saya.

"Jujurnya, saya alami mimpi hingga saya sedih dan tertekan. Saya jadi putus asa dengan diri sendiri, apatah lagi memikirkan berjauhan dengan anak. Mimpi yang hadir seperti bersangkut paut dengan apa yang pernah berlaku dalam hidup saya.

"Jadi, Umi menasihatkan saya supaya tidak meninggalkan solat, belajar menutup aurat dan mendekatkan diri pada Allah kerana benda tak elok ini susah nak lekat apabila sentiasa dalam wuduk,

"Daripada saya melakukan kerja mengarut, saya putuskan belajar solat dan mendekat dirikan dengan Allah," katanya kepada BH Online.

Bagaimanapun, penyanyi berusia 22 tahun ini tidaklah menyatakan dirinya berhijrah sepenuhnya, kerana dia masih dalam proses pembelajaran.

"Saya tak berani kata berhijab terus kerana saya masih dalam tempoh belajar. Semoga hati saya kuat untuk terus istiqamah, jadi saya minta semua mendoakan baik-baik untuk saya.

"Saya lebih tenang selepas berhijab. Tak kisah apa sahaja dugaan dan masalah yang datang, saya percaya semuanya ada jalan penyelesaian. Saya hanya bertenang dan banyak mendekatkan diri dengan Allah. Apabila kita sentiasa dekat dengan-Nya, apa yang kita rasa susah itu semuanya ada jalannya," katanya.

Ratu Balqis alami mimpi, seolah-oleh memberi petunjuk sebelum bertudung. - Foto IG Puteri Balqis

Menerusi laman sosial Instagram (IG), Balqis memadam gambar lamanya yang tidak menutup aurat. Tindakannya itu menerima komen positif peminat yang turut memuji penampilan barunya itu.

Kata Balqis, komen positif itulah yang membuatkan dirinya kian selesa membawakan imej berhijab.

"Saya tak sangka imej baru ini mendapat banyak maklum balas positif. Alhamdulillah, rata-rata memberikan komen dan mendoakan yang baik-baik untuk saya. Itu yang membuatkan hati saya tersentuh apabila membacanya.

"Sebenarnya, niat nak bertudung ini sudah lama ada, tetapi hati manusia sering berbolak-balik. Saya fikir sama ada imej ini sesuai atau tidak. Ini kerana orang kenal saya dengan lagu rancak, jadi saya banyak berfikir orang boleh terima atau tidak saya membawakan imej baru," katanya.

Penghijrahannya itu juga tidaklah membawa maksud penyanyi lagu Buaya ini meletakkan noktah pada karier nyanyiannya.

Sebaliknya, kata Balqis, dia masih mahu menyanyi, cuma mahu mengambil masa untuk dirinya sendiri.

"Sekarang saya mahu fokus pada diri sendiri sebab saya merancang mengusahakan beberapa perniagaan. Mungkin saya akan menghasilkan koleksi baju untuk Aidilfitri.

"Insya-Allah, saya akan kembali menyanyi, tetapi saya perlu mencari lagu yang bersesuaian dengan imej bertudung," katanya yang turut merancang menghasilkan untuk anaknya, Hamka. (BH)

Undang-undang Selangor benarkan hukuman seks luar tabii, tidak berperlembagaan - Hakim

 

Pada tahun 2006, sebanyak 180 kes jenayah seksual luar tabii dilaporkan, meningkat 51 kes pada 2007 menjadikannya 231 kes, dan bertambah 12 kes lagi pada 2008 menjadikan 243 kes...

PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan di sini, hari ini, memutuskan bahawa badan perundangan Selangor tiada kuasa menggubal undang-undang yang menjadikan seks luar tabii sebagai jenayah.

Terdahulu, Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat yang mempengerusikan panel sembilan hakim, dalam penghakimannya berkata hanya Parlimen ada bidang kuasa menggubal undang-undang yang menjadikan seks luar tabii sebagai jenayah.

Beliau berkata, Seksyen 28 Enakmen 28 Kesalahan-kesalahan Jenayah Syariah (Selangor) 1995 yang membenarkan hukuman bagi seks luar tabii, adalah tidak berperlembagaan.

"Peruntukan itu (Seksyen 28) adalah bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

"Oleh itu, Seksyen 28 adalah tidak konsisten dan terbatal," katanya pada persidangan video menggunakan aplikasi Zoom.

Yang turut bersidang, Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Rohana Yusuf; Hakim Besar Malaya, Tan Sri Azahar Mohamed; Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Datuk Abang Iskandar Abang Hashim; dan Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Seri Mohd Zawawi Salleh, Datuk Nallini Pathmanathan, Datuk Vernon Ong Lam Kiat, Datuk Zabariah Mohd Yusof serta Datuk Seri Hasnah Mohammed Hashim.

Pada 14 Disember lalu, panel diketuai Tengku Maimun menangguhkan keputusan mahkamah terhadap usul dibawa seorang lelaki bagi mencabar Seksyen 28 Enakmen Kesalahan-kesalahan Jenayah Syariah (Selangor) 1995, yakni peruntukan digunakan bagi mendakwanya atas pertuduhan cubaan melakukan seks luar tabii.

Pada 21 Ogos 2019, ketua pendakwa syarie menerusi pendakwa syariah memutuskan untuk mengemukakan pertuduhan di bawah Seksyen 28 enakmen berkenaan terhadap lelaki itu di Mahkamah Tinggi Syariah Selangor.

Lelaki itu didakwa atas pertuduhan cuba melakukan seks luar tabii dengan seorang lelaki lain di sebuah rumah di Selangor pada 9 November 2018.

Bagaimanapun, lelaki itu mengaku tidak bersalah dan perbicaraan terhadapnya di Mahkamah Tinggi Syariah ditangguhkan sementara menanti keputusan hasil usulnya.

Pada 14 Disember lalu, mahkamah mendengar hujah daripada peguam lelaki itu, Datuk Malik Imtiaz Sarwar yang berhujah bahawa badan perundangan Selangor tidak mempunyai kuasa untuk menggubal peruntukan terbabit kerana perkara dalam peruntukan berkenaan, yakni seks luar tabii, terletak dalam Senarai Persekutuan, dalam Perlembagaan Persekutuan.

(BH)

 

Darurat: A Kadir Jasin berspekulasi karut, menghasut

 

DEWAN Pemuda PAS Negeri Johor (DPPNJ) cakna dan meneliti kenyataan yang dibuat oleh beliau melalui Facebook berhubung perkara tersebut [1].

Kenyataan tersebut disifatkan sebagai pra-matang dan tidak berasas ekoran ianya dibuat hanya bersandarkan kepada andaian, kononnya rentetan daripada mesej yang beliau terima daripada seorang rakan. Kenyataan tersebut adalah tidak bersandar kepada fakta dan hanya bersifat spekulatif.

Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-raja melalui laman web rasmi pada seluruh masa yang material memaparkan butiran yang lengkap berhubung program dan aktiviti yang melibatkan Majlis Raja-raja Melayu. Bahkan penangguhan Mesyuarat Majlis Raja-raja Melayu yang telah dijadualkan adalah atas faktor Perintah Kawalan Pergerakan yang sedang berkuatkuasa. Maka sebarang bangkitan spekulasi ke atasnya adalah karut!

DPPNJ mengecam sebarang usaha memperkecil institusi Raja yang sekian lama menjadi payung kesucian agama Islam di Malaysia. Memahami kesucian Islam di Malaysia terus dipelihara, maka mereka dilihat telah mengheret institusi Raja demi misi tidak sihat golongan ini.

Bahkan, beliau secara licik menutup kenyataan tersebut dengan memberikan seakan peringatan bahawa kedudukan Majlis Raja-raja Melayu akan turut terkesan sekiranya perbahasan di kalangan warganegara berhubung pengisytiharan Darurat dan penangguhan sidang Parlimen tidak ditangani. Suatu kenyataan yang wajar diklasifikasikan sebagai tidak bermerit.

DPPNJ menyifatkan kenyataan tersebut sebagai suatu hasutan dan tindakan pemilik akaun tersebut sebagai penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian, sebagaimana termaktub dalam undang-undang.

DPPNJ dengan merujuk kepada penyataan yang telah dibuat memandang serius perkara tersebut dan menggesa agar pihak berkuasa menjalankan siasatan terhadap beliau berhubung kenyataan tersebut berasaskan undang-undang sebagaimana berikut:

Akta Hasutan 1948
a. Seksyen 2 (Tafsiran ‘Menghasut’): apa-apa perbuatan, ucapan, perkataan, penerbitan atau selain yang boleh menjadikan perkara ini (iaitu perbuatan, ucapan, perkataan, penerbitan atau selainnya) mempunyai kecenderungan menghasut;
b. Seksyen 3 (‘Kecenderungan Menghasut’): terpakai kepada kecenderungan, antara lain melibatkan perkara yang mendatangkan kebencian atau penghinaan atau bagi membangkitkan perasaan tidak setia terhadap mana-mana Raja atau bagi mengembangkan perasaan niat jahat dan permusuhan antara kaum atau golongan penduduk yang berlainan di Malaysia’
c. Seksyen 4(1)(a): mana-mana orang yang melakukan atau cuba melakukan, atau membuat apa-apa persediaan untuk melakukan, atau berkomplot dengan mana-mana orang untuk melakukan apa-apa perbuatan yang mempunyai kecenderungan menghasut atau jika dilakukan, akan mempunyai kecenderungan menghasut, melakukan suatu kesalahan;

Allah S.W.T:

اَلَمْ تَرَ اِلَى الَّذِيْنَ تَوَلَّوْا قَوْمًا غَضِبَ اللّٰهُ عَلَيْهِمْ ۗ  مَّا هُمْ مِّنْكُمْ وَلَا مِنْهُمْ ۙ وَيَحْلِفُوْنَ عَلَى الْكَذِبِ وَهُمْ يَعْلَمُوْنَ

“Tidakkah engkau melihat (bagaimana jahatnya) orang-orang yang bersahabat karib dengan kaum yang telah dimurkai Allah (dengan sebab kekufuran dan khianatnya)? Mereka itu bukanlah dari golongan kamu dan bukan pula dari golongan kaum yang tersebut itu (kerana mereka ialah golongan munafik); dan lagi mereka selalu bersumpah dengan dusta, sedang mereka mengetahui (bahawa mereka adalah berdusta).”

(al-Mujadilah: 14)

Kesetiaan kepada Raja dan Negara merupakan salah satu sendi Rukun Negara bahkan Raja-raja Melayu adalah dilindungi oleh Perlembagaan Persekutuan. Suatu kesetiaan yang tiada berbelah bahagi. DPPNJ mengajak seluruh rakyat mempertahankannya. Teguh kita menang bersama.

Rujukan:
[1] https://www.facebook.com/1114194475/posts/10223719142502604/?d=n

AHMAD NAWFAL MAHFODZ
Ketua 
Dewan Pemuda PAS Negeri Johor – DPPNJ – HARAKAHDAILY 24/2/2021

Sidang CIMS (Ulama Islam Sedunia) secara maya diadakan hari ini!

 

KUALA LUMPUR: Fakulti Pengajian Islam Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) bersama Institut Strategi dan Intergriti Terengganu (TSIS) dan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) menganjur Majlis Persidangan Antarabangsa Kesatuan Ulama Islam Sedunia dalam Sosio-Politik (CIMS 2021) secara maya di laman Facebook Fakulti Pengajian Islam UKM, hari ini.

Persidangan dihadiri Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang mewakili Malaysia, Ketua Kesatuan Ulama Islam Sedunia (KUIS), Profesor Dr Ahmed al-Raisouni; Ketua Parti Saadat, Turki, Temel Karamoullaoglu; Ketua Majlis Syura, Parti Keadilan Sejahtera Indonesia, Dr H Salim Segaf Al-Jufri; Ahli Muslim Council of Britain merangkap Mantan Jurucakap Ikhwanul Muslimin di Barat, Profesor Dr Kamal Helbawy.

Turut disertai Pengerusi Pusat Kajian Usuluddin dan Falsafah, Fakulti Pengajian Islam dari UKM, Profesor Madya Dr Jaffary Awang; Yang di-Pertua YADIM, Nasrudin Hassan Tantawi dan Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Dato’ Dr Zulkifli Ahmad Al-Bakri berkata program ini merupakan kerjasama persidangan yang sangat bermanfaat sebagai platform yang mengetengahkan tokoh-tokoh sosio-politik gerakan Islam sedunia.

Katanya, gerakan Islam yang bermula seawal zaman Anbiya’ diikuti pemimpin-pemimpin Islam seterusnya sehingga kini secara global, usaha dan perjuangan mereka dalam gerakan Islam sangat penting untuk diteladani dan dirujuk dalam menangani cabaran isu konflik serta perselisihan umat Islam di lokal mahupun di peringkat antarabangsa.

“Melalui amalan dan pandangan para tokoh gerakan Islam terlalu banyak ilmu-ilmu yang boleh dipelajari dalam usaha meneruskan kelangsungan sosio-politik Islam semasa.

“Gerakan merupakan suatu usaha yang tersusun bagi membangunkan Islam sebagai suatu cara hidup yang sempurna dari seluruh aspek kehidupan bagi mencapai istilah bergerak atas dasar dakwah yang merupakan tugas utama para rasul dan gerakan Islam yang menyambung tugas mereka,” katanya dalam ucapan perasmian menerusi Persidangan CIMS 2021, hari ini.

Sementara itu, Zulkifli berkata al-Qardawi mendefinisikan gerakan Islam sebagai aktiviti ummah secara berorganisasi dan bersistematik bagi mengembalikan Islam dalam kepimpinan masyarakat serta memandu seluruh kehidupan.

“Aktiviti ini tidak terhad dalam aspek politik bahkan merangkumi bidang tarbiah sosial, ekonomi, jihad, dakwah, media komunikasi, pemikiran ilmu intelek dan juga budaya,” katanya.

Dewasa ini, kata beliau fiqh siasah sentiasa mengalami perubahan selari dengan peredaran zaman selama mana tidak melanggar tujuannya iaitu pencapaian maslahah bagi umat dan Islam itu sendiri.

“Fiqh siasah selari dengan petunjuk nas dari al-Quran dan sunnah sebagai dalil hukum yang memerlukan kecermatan dalam menilai petunjuknya kerana tidak semua ayat dan sunnah nabi itu datang dengan sifat yang sama, untuk memahaminya para ulama telah menempuh method tersendiri.

“Persidangan ini mengetengahkan ulamak haraki dan bersifat kontemporari, menerusi method pendekatan fiqh siasah yang khusus dengan menghubungkaitkan antara syariah dan realiti sehingga seseorang diajak berkemampuan untuk membezakan antara nas yang bersifat tetap dan mengikut sepanjang zaman dengan nas yang bersifat konvensional yang aturannya dapat berubah-ubah dan disesuaikan dengan keadaan serta waktu setempat,” katanya.

Sehubungan itu, beliau berharap persidangan itu berupaya merungkai fiqh siasah yang diaplikasikan oleh tokoh gerakan Islam di peringkat nasional dan di peringkat antarabangsa.

Katanya, pengalaman dan pandangan tokoh seperti Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang dalam menangani dan mendepani cabaran politik sepanjang penglibatannya dari dahulu sehingga kini adalah wajar dimanfaatkan dan disampaikan kepada generasi kini dan seterusnya.

Pada masa sama, Zulkifli turut mengucapkan syabas kepada pihak penganjur kerana berjaya menampilkan tokoh-tokoh hebat dalam membentangkan ucaptama-ucaptama seperti yang Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang sendiri dengan ucaptama yang bertajuk hubungan Malaysia dan Timur Tengah dalam Geo politik semasa.

“Di samping itu juga berpeluang mendengar ucaptama-ucaptama daripada tokoh gerakan Islam hebat yang lain.

“Justeru diharapkan segala lontaran idea dan perbincangan dalam persidangan ini berjaya menyuntik semangat perjuangan Islam dalam kalangan muslim khususnya generasi muda.

“Diharap persidangan tidak akan berakhir disini tetapi ia akan dilanjutkan di masa depan dengan perbincangan bermanfaat bagi mengembang, memajukan dan memperkasakan lagi kajian-kajian ilmu kesarjanaan dan juga kepakaran,” ujarnya. – HARAKAHDAILY 24/2/2021

Tiga penjuru PRU15 akan ulangi situasi PRU14

 

PASIR MAS: Pertembungan tiga penjuru pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan datang tidak mampu dinafi boleh menyebabkan sekali lagi sokongan pengundi Melayu berpecah.

Malah berdasar banyak kajian ia boleh mengulangi apa yang berlaku pada PRU14, di mana undi Melayu akan mengalir kepada Umno, PAS dan Bersatu (Pakatan Harapan) ketika itu.

Timbalan Ketua Pemuda PAS Malaysia, Ustaz Ahmad Fadhli Shaari berkata, sebaik mungkin perlu dielakkan pertembungan tiga penjuru dengan mengulangi apa yang berlaku pada PRU lepas.

Bagaimanapun beliau yakin Umno dan Bersatu dapat menyelesaikan masalah tersebut sebaik mungkin menjelang PRU15 nanti.

“Kita mahu apabila masuk PRU15 ada kekuatan baharu bagi orang Melayu dan Islam. Itu penting buat masa sekarang.

“Lupakan dahulu politik kepartian, pastikan Melayu Islam diutamakan untuk berada di arus perdana politik di negara ini,” katanya di sini.

Semalam, Mursyidul Am PAS, Dato’ Tuan Guru Hashim Jasin bimbang pertembungan tiga penjuru boleh merugikan ummah di negara ini.

Oleh itu, beliau berharap Umno dan Bersatu berunding sebagai persiapan awal untuk menghadapi PRU15 dengan nekad hanya berlaku pertembungan dua penjuru.

Baru-baru ini, media dan portal berita membayangkan Umno memutuskan hubungan dengan Bersatu hasil mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi Umno di Janda Baik, Jumaat lepas.

Bagaimanapun maklumat itu dinafikan Jabatan Komunikasi Strategik Penerangan Umno dengan menyifatkan parti itu memandangkan serius berkaitan berita yang tular hasil keputusan mesyuarat MKT.

Baru-baru ini, Pertubuhan Intelektual Negara (PINTAR) mendedahkan kajian gabungan PN dan BN mampu meraih sehingga 162 kerusi parlimen pada PRU15 dengan syarat hanya berlaku pertembungan dua penjuru. – HARAKAHDAILY 24/2/2021

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails