Saturday, February 27, 2021

Minggu ulang tempoh 22 bulan zaman gelap negara... -SU Politik PAS Perak

 

Sejarah hitam negara

MINGGU ini adalah minggu ulang tempoh 22 bulan zaman gelap negara. 23 Februari mencatatkan sejarah runtuhnya kerajaan tunggal sejak merdeka di Malaysia. Mungkin berpegang kepada ‘jika diberitahu Moghol kalah janganlah kamu percaya’, ada parti terasa begitu. 

Mereka tidak sesekali menyangka akan kalah. Tidak menduga malah hingga hari ini masih ada yang bermimpi tidak pernah kalah. Negara lalui beberapa zaman gelap yang sering saya dengar dari orang-orang tua. Zaman Jepun dan 14 hari pemerintahan Komunis. Itu kisah yang sering diceritakan kepada saya. Ketika penaklukan Jepun, mereka membawa falsafah Timur untuk orang Timur, maka Jepun disambut bagai penyelamat dari penjajah British. 

Namun setelah Jepun ‘membebaskan’ negara, Jepun lebih rakus ketika berkuasa. Slogan penyelamat berganti penjajah ngeri. Tempoh tiga tahun 1942 – 1945 adalah sejarah hitam gelap negara. Jepun juga menjadikan orang Cina sebagai sasaran. Permusuhan Jepun dan Cina bermula di tanah besar. Simpati dengan Cina, ada Melayu yang membantu Cina, namun Cina yang bernaung sebagai parti Komunis rupanya juga bangsa penjajah. 

PKM yang pada asalnya menentang Jepun dengan bantuan British berubah watak menjadi pengganas menentang British. Dari sebuah parti haluan kiri menjadi gerila pengganas. Sejarah Cina Komunis mengambil alih memerintah negara pada tahun 1945 dalam tempoh peralihan adalah sejarah hitam dan kejam negara. 

MPAJA sebagai pertubuhan Komunis menentang Jepun mengganas selama 14 hari ‘memerintah’ dengan dendam. British terpaksa mengisytiharkan Darurat pada tahun 1948. PKM masuk hutan dan bertindak ganas menyerang askar kerajaan dan polis dari bangsa Melayu. Min yuen sebagai pertubuhan Cina menjadi pembekal maklumat dan bantuan makanan kepada PKM. 

Ayah saya selalu bercerita mengenai Cina kedai di Bruas yang sering kali hilang bersilih bulan. Akhirnya ditemui mati dalam serangan tentera ke atas Komunis. PKM pernah meminta damai dari kerajaan dengan syarat PKM dibenarkan menjadi parti politik sah namun ditolak. Jangan lupa, mereka tahu, politik adalah jalan menguasai Malaysia selepas merdeka dan mereka gagal dalam gerila.

Perjanjian Baling pada 1955 di SK Baling gagal mencapai persetujuan kerana Chin Peng menuntut PKM diiktiraf sebagai sebuah parti sah dalam politik Malaysia. Rundingan Hatnyai dan akhirnya sekali lagi rundingan Baling menamatkan gerila Komunis. Mereka diberi pengampunan.

Semua cerita sejarah hitam itu diulang-ulang. Saya tak sempat melaluinya. Namun jika ada anak cucu yang bertanya mengenai sejarah hitam negara yang sempat saya lalui. Mungkin tempoh 22 bulan pemerintahan PH boleh saya kongsikan. Boleh kan?

FAIRUZ HAFIIZH OTHMAN
Setiausaha Politik
Pesuruhjaya PAS Perak – HARAKAHDAILY 26/2/2021

Model Kecil Tentera Turki, Gadis Diculik, Biasiswa Turki, M'sia...

 

1. ''Kami Akan Membentuk Model Kecil Tentera Turki di Azerbaijan'' -Presiden Azerbaijan.

Presiden Azerbaijan Ilham Aliyev menyatakan bahawa mereka telah menandatangani perjanjian baharu, dan telah mencapai persetujuan untuk penghantaran senjata paling moden yang dihasilkan di Turki ke Azerbaijan.

"Kami akan membentuk model kecil tentera Turki di Azerbaijan. Model tentera Turki adalah model yang paling dapat diterima oleh kami." Katanya.

Presiden Azerbaijan Aliyev menjawab soalan wartawan tempatan dan asing dengan kaedah persidangan video.

Beliau menyatakan bahawa pasukan Armenia melakukan jenayah perang dengan membunuh orang awam Azerbaijan yang tidak bersalah di Khojaly, dan menekankan bahawa balas dendam terhadap mangsa Khojaly dilakukan oleh tentera Azerbaijan di medan perang.

"Kami menginginkan perdamaian yang berkesinambungan. Ini adalah satu-satunya cara untuk menutup halaman permusuhan. Perdamaian akan menguntungkan semua orang, Armenia juga. Armenia harus memahami hal ini. Langkah balas dendam sedikit pun dari Armenia akan disambut dengan tindak balas yang berat dari Azerbaijan." Kata Aliyev yang menyatakan bahawa perang telah berakhir.

Aliyev menyatakan bahawa Pusat Bersama Turki-Rusia, yang digambarkannya sebagai "institusi yang akan berfungsi sebagai alat yang sangat penting dalam masa pasca perang," adalah faktor penting dalam menjaga kestabilan wilayah.

"Sokongan politik dan moral yang diberikan kepada kami telah memberikan kami kekuatan dan juga memberi mesej kuat kepada beberapa orang. Turki memainkan peranan yang sangat positif dalam semua bidang seperti pusat kuasa dunia hari ini." Katanya.

Presiden Aliyev membahas dengan pujian kerjasama ketenteraan kedua-dua negara dan kemampuan tentera Turki,

"Kami akan membuat model kecil tentera Turki di Azerbaijan. Model tentera Turki adalah model yang paling dapat diterima oleh kami." Katanya.

"Kami mempunyai perjanjian yang menentukan isu-isu bantuan ketenteraan bersama. Turki akan berada di belakang kami jika ada  ancaman bagi Azerbaijan." Kata Aliyev menjawab soalan bagaimana Turki akan menyokong Azerbaijan terhadap kemungkinan ancaman.

2. Ratusan Pelajar Perempuan Diculik di Nigeria

Ratusan gadis diculik di negara Zamfara, Nigeria dalam serangan oleh lelaki bersenjata di sekolah sebuah sekolah asrama. 

Orang bersenjata yang tidak dikenali menyerang Sekolah Menengah Perempuan Negeri di daerah Jangebe di wilayah itu pada awal pagi.

Ratusan gadis diculik dan banyak pelajar berjaya melarikan diri.

Belum ada kenyataan mengenai kejadian itu.

Di Nigeria, lelaki bersenjata menyerang sekolah asrama di daerah Kagara di negara Niger pada 17 Februari, menculik 27 pelajar dan 15 orang awam, 3 daripadanya adalah guru, dan membunuh 2 pelajar.

Kira-kira 2 ribu orang kehilangan nyawa akibat konflik di rantau ini, ribuan orang terpaksa meninggalkan rumah mereka.

3. Program Biasiswa Turki ''Türkiye Bursları'' 2021 Dapat Sambutan.

Pelajar antarabangsa menunjukkan minat yang tinggi terhadap permohonan tahun 2021 Program Biasiswa Turki ''Türkiye Bursları'', yang disediakan oleh Presidensi untuk Warga Turki di Luar Negara dan Komuniti Berkaitan (YTB), yang menawarkan peluang pendidikan tinggi kepada pelajar dari seluruh dunia di Turki.

Menurut kenyataan bertulis yang dibuat oleh YTB, proses permohonan Biasiswa Turki bermula pada 10 Januari, telah berakhir pada 20 Februari.

165 ribu 511 pelajar antarabangsa dari 178 negara di dunia, membuat permohonan untuk belajar di Turki tahun ini di peringkat siswazah dan kedoktoran.

Calon pelajar yang berjaya dalam temu bual yang akan dilakukan oleh akademik dan pakar YTB, akan berhak mendapat biasiswa belajar di universiti di Turki.

Menerusi media sosial, Presiden YTB Abdullah Eren membuat kenyataan dalam 5 bahasa mengenai permohonan Biasiswa Turki tahun 2021 yang telah selesai.

"Permohonan program biasiswa paling komprehensif di dunia untuk pelajar antarabangsa, yang menawarkan pendidikan tinggi di Turki telah berakhir." Katanya.

"Terima kasih kepada semua orang yang telah menunjukkan minat yang besar kepada program Türkiye Bursları, yang menerima lebih daripada 165 ribu permohonan dari 178 negara tahun ini.'' Tambahnya.


4. Malaysia Panjangkan Tempoh Tinggal Pendatang Myanmar.

Hakim Mahkamah Agung Kuala Lumpur, Mariana Yahya mengumumkan bahawa, setelah permohonan pembatalan penghantaran pulang pendatang, pada perbicaraan yang diadakan semalam, keputusan 114 pendatang yang belum dikembalikan akan dibuat pada 9 Mac dan pendatang akan tetap tinggal di Malaysia sehingga tarikh ini.

Menurut pernyataan yang dibuat oleh Lembaga Imigresen Malaysia (JIM) pada 16 Februari, 1200 warganegara Myanmar yang tidak memiliki izin tinggal yang sah di negara ini, yang visa mereka telah habis masa berlakunya dan yang menggunakan visa pelancong untuk tujuan yang berbeza, akan dikembalikan kepada mereka negara.

Mahkamah Agung menerima permohonan Amnesty International untuk menangguhkan perintah ekstradisi pendatang Myanmar pada 23 Februari dan mengumumkan penangguhan proses deportasi.

Walaupun keputusan mahkamah, JIM telah mengekstradisi 1.086 daripada 1.200 pendatang Myanmar.

Amnesty International dan Human Rights Watch (HRW) bertindak keras terhadap pengusiran pendatang dari Malaysia walaupun terdapat perintah mahkamah.

(IH)

Banteras aktiviti jejas moral, pelacuran, hiburan melampau, kelab malam..

 

Kelantan banteras aktiviti jejas moral
HALAMAN HIBURAN

KOTA BHARU: Kerajaan Kelantan terus mempergiatkan operasi bagi membanteras aktiviti yang menjejaskan moral termasuk kegiatan pelacuran.

Ahli Parlimen Tumpat, Dato’ Che Abdullah Mat Nawi berkata, kerajaan negeri memandangkan serius gejala tersebut melalui tindakan bersepadu agensi penguat kuasa dan Polis Diraja Malaysia.

“Ini membuktikan agensi berkaitan sentiasa melakukan pemantauan termasuk membanteras aktiviti pelacuran,” katanya ketika ditemui pada lawatan ke projek ternakan ikan tilapia air payau di Pantai Kundur hari ini.

Semalam polis berjaya membongkar kegiatan sindiket pelacuran melibatkan lima wanita warga tempatan dipercayai golongan ibu tunggal melalui aplikasi MiChat yang dijalankan di Kubang Kerian.

Serbuan berkenaan dijalankan oleh Jabatan Siasatan Jenayah, Cawangan D7 Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan menerusi Ops Noda.

Menurut Ketua Polis Kelantan Dato’ Shafien Mamat operasi yang dijalankan berjaya menahan sembilan lelaki tempatan, seorang lelaki warga Myanmar dan lima wanita tempatan berusia 22 hingga 60 tahun.

Che Abdullah yang juga Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan berkata, tindakan agensi terbabit wajar dipuji dalam usaha membanteras aktiviti pelacuran.

“Kegiatan itu bukan saja menjejaskan suasana politik, ekonomi, sosial dan budaya tetapi turut memberikan impak terhadap pembangunan modal insan cemerlang,” katanya.

Kerajaan Kelantan sejak Oktober 1990 mengharam aktiviti yang boleh mendorong kegiatan maksiat termasuk persembahan hiburan melampau dan kelab malam.

Malah semua aktiviti perjudian juga dibanteras dengan tidak mengeluarkan lesen premis di bawah bidang kuasa kerajaan tempatan. – HARAKAHDAILY 25/2/2021

Friday, February 26, 2021

Eksploitasi seks kanak-kanak Indonesia di dunia maya dibongkar!

 

Foto: Polda Metro menemui kes eksploitasi seksual kanak-kanak dalam 2 bulan terakhir. (Yogi Ernes / detikcom)

Jakarta - Polda Metro Jaya membongkar kes eksploitasi kanak-kanak pada Januari-Februari 2021. Daripada 286 mangsa, 91 daripadanya adalah mangsa di bawah umur.
Mangsa-mangsa ini dieksploitasi secara seksual dan dijual kepada jantan-jantan yang terlibat.

Mangsa dijual melalui perkhidmatan aplikasi MiChat.
Sebanyak 15 pelaku dijamin dalam kes ini. Pelaku adalah germo, 'joki' atau barua yang menjadi orang tengah antara mangsa dan lelaki masher. Polis mengatakan bahawa 15 pelaku ini berada dalam sindiket yang sama. Sehingga kini Polda Metro Jaya telah menerima 10 laporan polis (LP).

"Selama 2021 ada 10 penjara (laporan polis) dengan 15 suspek bertindak sebagai germo. Mangsa adalah remaja bawah umur, dari 10 penjara terdapat 286 mangsa yang ditangkap. 91 daripadanya adalah di bawah umur dan 195 adalah dewasa," kata Ketua Umum Hubungan Polda Metro Jaya Kombes Yusri Yunus dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Metro Jaya, Jakarta, Khamis (25/2/2021).

Polis mendedahkan bahawa 91 kanak-kanak di bawah umur pada mulanya bertemu dengan pelaku melalui media sosial. Pelaku diketahui sering mengintai mangsa yang berpotensi dengan 'melayari' di dunia maya. Setelah menjumpai anak yang dianggap sebagai mangsa pelacuran, pelakunya menggunakan segala cara untuk menipu mangsa.

Majoriti mangsa terpikat dengan wang untuk menjadi teman wanita. Mangsa yang ditipu kemudian diundang oleh pelaku untuk menginap di sebuah hotel. Ketika itulah mangsa kemudian dijual kepada pelanggan perkhidmatan pelacuran dalam talian.

Siasat Mangsa Lain

Yusri berkata, seramai 286 mangsa pelacuran juga dijamin oleh polis dari amalan pelacuran. Daripada 286 orang, sekurang-kurangnya 91 mangsa adalah kanak-kanak bawah umur. Polis memastikan bahawa siasatan untuk mendedahkan mangsa lain tidak akan berhenti di angka tersebut. Polis kini terus menyiasat petunjuk bahawa kanak-kanak lain masih menjadi mangsa pelacuran dari sindiket tersebut.

"Kami akan terus menyiasat apakah ada LP (laporan polis) dari tahun sebelumnya mengenai eksploitasi anak-anak, apakah ada kemungkinan korban lain. Kerana ini hanya pada Januari hingga Februari 2021 ada 286 mangsa," kata Yusri.

Mangsa dijual dengan harga hingga Rp 500 juta

Polis mengungkapkan bahawa mangsa dikenakan harga mulai dari Rp 300 ribu hingga Rp 500 ribu untuk pelanggan yang ingin menggunakan layanan pelacuran. Setiap hari mangsa dapat melayani dua hingga tiga orang tetamu.

"Mangsa dibebankan dari Rp. 300 ribu hingga Rp. 500 ribu melalui aplikasi MiChat," kata Ketua Perhubungan Awam Polda Metro Jaya Kombes Yusri Yunus dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Metro Jakarta, Kamis (25/2 / 2021).

Selain itu, pelaku yang bertindak sebagai germo atau joki yang memasarkan mangsa juga mendapat sejumlah hadiah. Suspek menerima sekurang-kurangnya Rp.50 ribu hingga Rp.100 ribu dari setiap transaksi yang dilakukan mangsa.
"Para joki menerima biaya dari Rp. 50 ribu hingga Rp. 100 ribu dari setiap tamu. Suatu hari mangsa dapat dua hingga dua orang tamu," jelas Yusri.

Minta Ibu Bapa Mengawasi Anak-anak semasa PJJ (Pembelanjaran jarak jauh)

Pendedahan mengenai pelacuran yang melibatkan 91 kanak-kanak bawah umur mengundang pelbagai pihak untuk bersuara. Salah satunya adalah dari Komisi Perlindungan Anak Indonesia (KPAI). Ketua KPAI, Susanto, mengatakan bahawa kes pelacuran kanak-kanak yang terbongkar semasa wabak itu berkaitan dengan peningkatan penggunaan telefon bimbit kanak-kanak semasa wabak tersebut.

Katanya, melalui dasar PJJ kuantiti kanak-kanak menggunakan telefon bimbit telah meningkat.
Susanto mengatakan bahawa kenaikan itu mesti diperhatikan dengan bijak oleh ibu bapa dan guru. Dia beralasan bahawa jika pengawasan rendah, kemungkinan anak-anak terjebak dalam kes jenayah menggunakan media sosial akan lebih tinggi.

"Ini harus menjadi perhatian ibu bapa, guru, dan pegawai. Terutama titik rentan PJJ untuk eksploitasi anak sangat tinggi. Perhatian ibu bapa dan perhatian guru penting. Tinjauan KPAI mempunyai 3 hingga 5 jam kanak-kanak menggunakan media digital. Ini adalah jangka panjang tanpa literasi, "kata Ketua KPAI Susanto dalam sidang media di Ibu Pejabat Kepolisian Jakarta, Jakarta, Khamis (25/2/2021).

Sebaliknya, mengenai perlindungan terhadap 91 korban, Ketua Pusat Layanan Bersepadu Pemberdayaan Wanita dan Anak-anak (P2TP2A) DKI Jakarta Wiwik Andayani mengatakan bahawa pihaknya akan memberikan bantuan kepada mangsa. Panduan bimbingan ke rumah selamat akan diberikan kepada mangsa semasa proses siasatan.

"Usaha telah dilakukan dengan memberi nasihat, menemani polis untuk melakukan penyelidikan, ujian psikologi, merujuk ke rumah-rumah selamat di bawah kekuasaan Urusan Sosial," tambah Wiwik (IH)

Hibur Hibur Sikit

H2S Pilihan: 19 -Lagu Politik Rasuah..

Iwan Fals - Bongkar (Live)


Iwan Fals - Tikus-Tikus Kantor (1986)


Iwan Fals - Bento (HQ)


Amaran kepada pemimpin negara, 'hadiah' itu rasuah?

 

Berhati-hatilah tentang hadiah kerana ianya adalah jalan menuju rasuah.

PADA dasarnya memberi hadiah adalah suatu yang digalakkan oleh syarak kerana sabda Nabi yang bermaksud; “Berbalas-balaslah kamu dengan hadiah nescaya kamu akan berkasih sayang.” (Al-Bukhari)

Dan sabda Nabi yang bermaksud; “Bertukar-tukarlah hadiah nescaya kamu berkasih sayang dan berjabat tanganlah kamu nescaya akan menghilangkan hasad dengki (khianat).”  (Ibnu A’sakir)

Dan sabda Nabi lagi maksudnya; “Berbalas-balaslah hadiah, sesungguhnya hadiah itu boleh menghilangkan sifat dengki.” (At-Tarmidzi)

Hadis yang tersebut itu menyuruh kita dengan memberi hadiah dan perintah ini hanya disunatkan bukan wajib. Begitulah juga disunatkan untuk menerima hadiah kerana hadiah itu boleh menimbulkan kasih mesra dan sayang sesama manusia. Keadaan ini digalakkan kepada orang yang tidak memegang apa-apa jawatan.

Adapun bagi orang yang memegang jawatan-jawatan tertentu seperti pegawai-pegawai tertinggi kerajaan, hakim-hakim, menteri dan seumpamanya. Hendaklah mengelakkan diri memberi hadiah dan menerima hadiah terutama bagi mereka yang tidak pernah memberi hadiah semasa tidak memegang apa-apa jawatan. Tetapi bila sedang memegang jawatan memang baharu ramai yang nak memberi hadiah atau menerima hadiah kerana dengan pemberian hadiah itu boleh melembutkan hati untuk menolong atau menyampaikan kehendak pemberi hadiah.

Sedangkan penting menjadi tanggungjawab pegawai-pegawai berkenaan untuk membantu orang yang memerlukan bantuan tanpa mengharapkan apa-apa hadiah. Tetapi bila dia mendapat hadiah baharulah dia menolong orang yang memberi hadiah maka hadiah seperti itu boleh jadi rasuah dan habuan. Kerana yang memberi hadiah itu bertujuan untuk melembutkan hati penerima hadiah itu.

Pemberi ini tidak semata-mata hendak mencari keredhaan Allah tetapi untuk mendapatkan suatu daripada orang yang diberi hadiah. Maka tujuannya ialah untuk mendapat suatu yang dihajati. Lebih-lebih lagi yang diberi hadiah itu mempunyai pangkat dalam kedudukan serta mempunyai kuasa untuk menyampaikan hajat pemberi.

Imam Ahmad bin Hanbal pernah berkata maksudnya; “Barangsiapa yang mempunyai kuasa pemerintahan tidak diharuskan baginya untuk menerima suatu hadiah daripada pegawai dan kakitangannya, terutama para hakim maka saya tidak menyukai penerima hadiah kecuali jika sebelum memegang apa-apa jawatan telah mempunyai hubungan yang akrab dengannya.”

Ibnu Altin berkata maksudnya; “Hadiah daripada kakitangan adalah rasuah dan bukan hadiah kerana jika dia tidak memegang jawatan dia tidak akan diberi hadiah. Hadiah kepada kadi sebagai memperolehi harta secara haram.”

Rabiah menyatakan bahawa berhati-hatilah tentang hadiah kerana ianya adalah jalan menuju rasuah.

Hadiah boleh memadamkan cahaya hikmah dan ia adalah menyerupai rasuah. Oleh itu, hadiah seperti ini adalah sama seperti rasuah yang diharamkan. Di bawah ini dijelaskan hadiah yang dianggap sama seperti rasuah.

Ketua Negara

Dalam kitab Fatawa hadiah diharuskan memberi hadiah kepada ketua negara. Akan tetapi Ibnu Abidin dan kitab Khasyiah mengatakan bahawa tidak harus bagi ketua negara menerima hadiah akan tetapi pemberi hadiah kepada imam masjid adalah diharuskan.

Manakala imam sebagai ketua negara maka tidak halal baginya menerima hadiah. Ini adalah sangat munasabah kerana sebagai ketua negara sepatutnya menjadi contoh yang terbaik bagi orang ramai adalah diharamkan menerima hadiah.

Ibn A’sakir meriwayatkan daripada Nabi s.a.w yang bermaksud; “Hadiah kepada pemimpin negara adalah makanan yang haram dan daripada hasad dengki.”

Ibnu Jarir meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w bersabda maksudnya; “Hadiah kepada pemimpin adalah hasad dengki.”

Penghujahan daripada hadis-hadis tersebut bahawa mengambil hadiah adalah menyamai mengambil harta ghanimah, dan mengambil harta ghanimah adalah diharamkan maka hadiah kepada pemimpin negara adalah juga haram.

Walau bagaimanapun imam atau ketua negara harus menerima hadiah jika tidak ada kaitan dengan harapan hendakkan pangkat dan kedudukan atau untuk mendapatkan apa-apa jawatan dalam kerajaan, kerana apa yang diharapkan kepada ketua negara penerima hadiah jika sekiranya tujuan memberi hadiah itu mendapatkan suatu jawatan yang dikehendakinya.

Khalifah Umar bin Abdul Aziz menolak hadiah yang diberikan kepadanya dengan berkata Rasulullah s.a.w menerima hadiah kerana itu hanya sebagai hadiah tetapi kepada aku ini sebagai rasuah. Kerana kami mempunyai kuasa dan pemerintahan manakala Nabi menerima hadiah untuk mendekatkan diri kepada Allah kerana kenabiannya. (Raudh An Nadhir…jilid 4 halaman 119)

Dan bukan kerana pemerintahan dan kekuasaannya. Walau bagaimanapun sebagai ketua negara atau menteri-menteri diharuskan menerima hadiah jika tidak ada kena mengena dengan tawaran jawatan atau untuk memenuhi hajat orang yang memberi hadiah.

Sebab itu Rasulullah tidak menerima hadiah kecuali daripada orang yang diketahui niat baiknya dan tidak ada niat di sebalik itu. Akan tetapi jika memberi hadiah itu untuk dapat pangkat dan kedudukan atau untuk menunaikan hajat seseorang sama ada untuk masa sekarang atau akan datang, maka tidak diharuskan menerima hadiah sedemikian.

Khalifah Umar bin Abdul Aziz takut untuk menerima hadiah daripada orang bawahannya dan bila dia menerimanya dia akan meletakkan hadiah tersebut di baitulmal. Wallahua’lam(bersambung) – HARAKAHDAILY 25/2/2021.DATO' DR MAHFODZ MOHAMED

Turki Prihatin Kemelut Tentera &PM Armenia.

 

1. ''Kami Prihatin dengan Perkembangan Terkini di Armenia" -Turki


"Kami sangat prihatin dengan perkembangan terkini di Armenia. Kami menganggap proses itu berlangsung sebagai cubaan rampasan kuasa dan mengutuknya dengan jelas." Kata Pengarah Komunikasi Turki Fahrettin Altun.

Menerusi akaun media sosialnya, Fahrettin Altun membuat penilaian berikut mengenai pengumuman Panglima Angkatan Tentera Armenia Onik Gasparyan dan komandan kanan yang meminta pengunduran diri Perdana Menteri Nikol Pashinyan:

"Kami sangat prihatin dengan perkembangan baru-baru ini di Armenia. Kami menganggap proses itu berlangsung sebagai cubaan rampasan kuasa dan mengutuknya dengan jelas. Di mana pun di dunia, Turki selalu berpihak pada demokrasi dan kehendak bebas rakyat."


2. Ketegangan Tentera dengan Perdana Menteri di Armenia


Perdana Menteri Armenia Nikol Pashinyan memecat Panglima Angkatan Tentera Onik Gasparyan, yang memanggilnya untuk mengundurkan diri.

Panglima Tentera Jeneral Armenia dan semua komandan kanan mengeluarkan kenyataan yang meminta Perdana Menteri Pashinyan mengundurkan diri.

Dalam kenyataan itu disebutkan bahawa kerajaan Pashinyan tidak mampu mengambil keputusan yang kritis dan mencukupi.

Ekoran hal ini, Pashinyan menganggap seruan tentera untuk pengunduran diri kepadanya sebagai "cubaan rampasan kuasa" dan menjemput penyokongnya turun ke jalan.

Pashinyan juga mengumumkan bahawa dia memecat Panglima Angkatan Tentera Gasparyan.


3. Latihan Mavi Vatan 2021 Bermula
(IH)

Judi: PAS terus dakwah termasuk kepada kumpulan pengarang The Star..

 

Surat terbuka kepada Dato’ Seri Wong Chun Wai
-Dari Pemuda PAS.

KETUA Pengarang Kumpulan The Star, Dato’ Seri Wong Chun Wai telah menulis mengenai sektor perjudian negara yang bagi beliau terhalang oleh PAS. Menurutnya, PAS yang kini berada dalam Kerajaan Persekutuan sedang mengambil langkah populis apabila giat berkempen supaya dihapuskan perolehan cukai dosa itu. 

Pada pandangan Dato’ Seri Wong, di dunia Utopia PAS tiada maksiat dibenarkan dan tindakan menghukum akan dikenakan ke atas pelbagai profesion yang berkaitan. Saya merakamkan penghargaan terima kasih atas lontaran secara jujur, terbuka dan berani beliau itu. Suara anda mewakili satu kebimbangan, tapi kami sedia melegakan kerengsaan itu.

Anda telah kemukakan satu wacana yang kami Pemuda PAS amat berharap ianya sudi dijadikan satu perbincangan yang harmoni dan matang. Tindakan PAS seperti yang anda nyatakan, tidak perlu saya sangkal. Ya! Bagi kami syarikat kasino dan perjudian tiada keperluan untuk negara ini dan ia sama sekali tidak menguntungkan.

Bagi anda, PAS telah mempolitikkannya, kerana pilihan raya bakal menjelang tidak lama lagi; mungkin anda maksudkan bahawa kami mencari kepentingan politik atau tujuan yang sempit atau kerana mahu meraih undi. Tidak! Kami mempolitikkannya demi tujuan kebaikan iaitulah kemakmuran negara dan kesejahteraan seluruh warga rakyat bumi Malaysia yang sangat kita cintai ini dengan segala kepelbagaian unik ada padanya.

Dalam penilaian anda, sektor perjudian dan juga minuman keras menjana kewangan yang sangat lumayan. Malah, sepertinya bagi anda, aktiviti seks Sugar Daddy bukan masalah kerana ia berlaku dengan bayaran. Anda melihat kepada angka nombor dan kewajaran berdasarkan timbangan kewangan, sekali gus anda prihatin kepada mereka yang terlibat dalam pekerjaan di sektor itu.

Dato’ Seri, anda sendiri mengaku bahawa anda seorang yang realistik dan sewajarnya perbincangan tulisan anda harus adil melihat semua aspek dan menyeluruh. Bagi kami sebagai Muslim, perjudian, minuman keras dan seks tanpa nikah (zina) yang anda pertahankan atau mahu dilayan positif itu adalah perkara dosa besar di sisi Islam.

Allah S.W.T tuhan kami dan Muhammad S.A.W Nabi kami, bahkan para Nabi dan Rasul lain yang turut menjadi kepercayaan kepada agama Kristian, Yahudi dan lain-lain juga mengharamkan judi, arak dan zina. Tetapi Islam agama sejagat yang tidak melarang orang bukan-Muslim untuk meminum arak. Tetapi, setahu saya semua agama menolak judi dan zina.

Ini soal keimanan yang menjadi pelambangan diri seseorang untuk dia itu termasuk sebagai taat dan patuh kepada agamanya ataupun tidak. Jika melanggarnya tanpa taubat, andai tidak dihukum di dunia, dia akan dihukum di akhirat selepas dihidupkan semula dari mati. 

Dato’ Seri, untuk pengetahuan anda, Allah S.W.T sendiri dalam al-Quran iaitu kitab orang Islam menyatakan bahawa arak dan judi itu ada kebaikan, tetapi keburukannya jauh lebih sangat banyak. Benar, ia mendatangkan banyak wang dan keseronokan. Tetapi mari kita mengakui dan mengukurnya secara hakikat yang realiti.

Mana lebih banyak dan ramai mendapat ‘manfaat’ perkara itu, berbanding impak negatif atau mudarat buruk diakibatkan? Malah, anda sendiri menyedari bahawa di sebalik aktiviti dosa yang ‘dihalalkan’ atas akta, tetapi tetap berlangsung secara haram iaitu tidak mengikut peruntukan perundangan ditetapkan.

Itulah hakikat perkara mungkar, ia cenderung menjadi licik, bermuslihat, berselindung, memanipulasi dan mengeksploitasi serta memonopoli secara jahat, bijak dan bersistematik. Ia tidak perlu diasuh, tetapi akan menjadi besar dan kuat dengan keinginan dan motivasi durjana dalam diri manusia setelah akhlak dan moralnya tiada.

Bermakna untuk anda meminum arak yang tidak menjadi larangan dalam agama dan budaya kaum anda, maka itu terserah kepada anda. Pergilah atau lihatlah ke Negeri Kelantan yang kerajaannya telah diperintah oleh PAS sejak lebih 30 tahun lalu. Orang bukan-Islam tidak pernah disekat dari meminum arak.

Tetapi yang dihalang adalah penjualannya secara terbuka di mana memungkinkan pembelian oleh orang Islam yang kurang imannya. Jumlahnya juga dihadkan kerana memadai ia hanya sekadar untuk keperluan mereka yang mahu meminumnya. Tugas kerajaan adalah mencegah secara kawalan yang bertujuan untuk kebaikan semua.

Pasti anda tahu kebenaran bahawa di negara ini, pelbagai jenis minuman keras ini melebihi keperluan peminuman. Ia sudah berada di tahap industri hingga produk minuman keras dari Malaysia turut dieksport dan mendatangkan angka nombor yang besar seperti dikagumi anda.

Pun begitu marilah mengamati, betapa dalam semua perbincangan yang membumi mengenai pengambilan minuman keras juga lebih banyak membutirkan soal masalah, tiada tajuk keseronokan. Peminuman alkohol bukan sahaja antara penyebab isu-isu kesihatan kerana ketagihan, tetapi juga masalah sosial dan keselamatan.

Kes pergaduhan rumah tangga, perceraian suami isteri, pembunuhan dan bunuh diri, antara testimoni yang jauh lebih popular dan pasti tidak dapat Dato’ Seri nafikan. Begitu juga pemabuk yang mencatatkan rekod sebagai pembunuh baharu menerusi kemalangan jalan raya kerana melanggar pengguna jalan raya lain.

Ya, pemilik bar dan kelab malam untung besar mendapat wang banyak yang kemudian dibayar cukai kepada kerajaan. Tetapi berapa kos perubatan untuk menanggung masalah kesihatan kerana arak? Banyak mana kos dihabiskan akibat kemalangan? Apakah ada kos untuk ditaksirkan kepada nyawa yang melayang terkorban?

Bahkan, ia membawa kesan sampingan lain, misalnya keluarga yang kehilangan individu penting kerana maut angkara pemabuk. Seorang suami yang terbunuh, bukankah menyebabkan isteri dan anak-anaknya ditimpa susah untuk meneruskan kehidupan? Berapa kos setimpal untuk ganti rugi kepada mereka? Dapatkah kasih sayang yang hilang dibiayai kosnya dengan wang? Kesengsaraan perasaan, berapakah harganya?

Dato’ Seri, bayangkan jika nasib seperti itu tertimpa ke atas keluarga anda. Tentu wang yang banyak dirasakan tidak bernilai lagi. 

Begitulah juga dengan impak buruk diakibatkan daripada perjudian adalah serupa menyamai seperti keadaan di atas. Bahkan lebih teruk kerana mencambahkan kegiatan seperti gangsterisme, perlakuan curang, berleluasanya penipuan, kes ugutan Ah Long, penculikan, pembunuhan dan muflis. Ini semua Dato’ Seri, mesti dihitung kosnya. Apatah lagi, perjudian itu tidak diterima dalam semua agama.

Soal seks tanpa nikah dan kegiatan seumpama yang berbayar, bukankah itu merupakan pelacuran di mana ia pemerdagangan atas tubuh badan dan maruah manusia? Ia bukan sahaja jijik di sisi moral, tetapi juga salah pada undang-undang dan agama.

Mungkin kepada anda ia ruang lingkup keseronokan untuk pihak pemuas lampias nafsu dan penerima bayaran mewah. Tetapi bagaimana akibat kesihatan apabila terkena jangkitan seperti HIV dan lain-lainnya? Dato’ Seri, anda mesti semak angka nombor kos kewangan yang dihabiskan untuk perawatan ini, tetapi akhir sekali berhujung kepada kematian juga.

Malah, persundalan seperti ini tidak pernah dicatat sebagai kegembiraan buat keluarga, sebaliknya membesarkan kes rumah tangga berantakan dan kecurangan. Tahukah pula anda kos dari pengguguran janin dan pembuangan bayi? Juga kos anak yang membesar terabai tanpa kasih sayang dan tanggungjawab ibu bapa?

Serius Dato’ Seri, anda pandanglah wajah ibu, kakak, adik-adik perempuan, isteri, anak-anak perempuan dan saudara dan anak saudara perempuan anda. Adakah anda rela perkara sama dilakukan atau berlaku ke atas mereka? Gambaran itu tentu lebih sengsara dari nilai besar wang yang mungkin diraih.

Berbilion Ringgit mahupun kedudukan sebagai kegiatan atau industri tertua di dunia dari perjudian, minuman keras dan persundalan itu hakikatnya bukan satu reputasi atau untuk dibanggakan. Ia petunjuk ketamadunan manusia yang bernilai rendah dan perlu diperbetulkan. Pada ‘manfaat’ atau keseronokan yang diperolehi hanya oleh segelintir orang, tetapi ia mengakibatkan kesan teramat buruk, merugikan dan memangsakan jauh lebih ramai orang.

Bagaimana pula nasib para pekerja yang terlibat dalam semua sektor tersebut? Saya mengajak Dato’ Seri untuk bergandingan bersama kami kita ‘selamatkan’ mereka. Saya penuh yakin, Kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang PAS turut berada bersamanya amat berminat menangani perkara seperti ini. 

Saya percaya, insentif khas dapat diada dan diberikan bagi mereka yang mahu keluar dari sektor itu kepada pekerjaan lain. Saya sendiri menjanjikan komitmen akan memperjuangkannya. Gantian ini adalah untuk masa depan negara melalui kemakmuran dan kesejahteraan yang kita mahukan.

Cukuplah surat ini menjadi awalan bicara perbincangan kita. Saya akan cuba mengaturkan pertemuan bersama Dato’ Seri yang diharapnya sudi menerima kunjungan saya. Mari kita luangkan masa untuk berbicara lebih dalam perkara ini seterusnya melakar kehidupan lebih baik untuk masyarakat dan negara kita.

Salam perkenalan,

USTAZ AFNAN HAMIMI DATO’ TAIB AZAMUDDEN
Naib Ketua Pemuda
Dewan Pemuda PAS Malaysia – HARAKAHDAILY 24/2/2021

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Al-hamdulillah! PAS sudah berjaya menyampaikan risalah Islam sebagai suatu tugas dakwah dari sebuah parti Islam kapada kepada sekutu-sekutu dalam usaha membangun dan memakmurkan negara.

Ya, dalam berdakwah tidak ada habis-habisnya. Teruskan!

Perjuangan martabatkan Syariah pasti lebih bersemarak -Dr Kamarul Zaman

 

PENGISYTIHARAN Seksyen 28 Enakmen Jenayah Syariah (Selangor) 1995 sebagai tidak sah kerana bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan secara sebulat suara oleh sembilan panel hakim Mahkamah Persekutuan pada 25 Februari sebenarnya tidaklah terlalu mengejutkan bagi saya.

Ini kerana perkara sebegini telah lama diperkatakan oleh mantan Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad, yang seringkali menyebut mengenai beberapa kesalahan dalam jenayah hudud tidak boleh dilaksanakan kerana berada di bawah bidang kuasa Persekutuan.

Disebutkan betapa pihak yang mahu melaksanakannya hendaklah meminta ihsan Kerajaan Persekutuan menggunakan Perkara 76A (1) Perlembagaan Persekutuan bagi memberi kuasa kepada DUN membuat undang-undang mengenai perkara di bawah Senarai Persekutuan.

Masih saya ingat tatkala Menteri di Jabatan Perdana Menteri Kerajaan BN, Datuk Seri Jamil Khir Baharum, memberi jaminan terbuka di Parlimen bahawa Kerajaan Persekutuan akan memberi laluan kepada PAS untuk melaksanakan hudud di Kelantan pada 27 Mac 2014.

Jawapan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob, pada 2 April 2014 adalah bahawa Kerajaan Kelantan akan segera mengemukakan Rang Undang-undang Persendirian bagi mendapat kebenaran melaksanakannya seperti yang diperuntukkan oleh Perkara 76A (1).

Bila hukuman liwat di dalam Enakmen Jenayah Syariah (Selangor) 1995 tidak sah, maka pastilah hukuman liwat di dalam Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Terengganu 1423H/2002M dan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) 1993 (2015) Kelantan juga tidak sah.

Di dalam Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Terengganu 1423H/2002M, selain Liwat (Seksyen 14), Sariqah(Seksyen 19), Hirabah (Seksyen 22), Qatlul-Al-‘Amd (Seksyen 29), Qatlul-Syibhu-Al-‘Amd (Seksyen 33) dan Qatlul-Al-Khata’ (Seksyen 35) mungkin tidak sah.

Samalah dengan Liwat (Seksyen 14), Sariqah (Seksyen 6), Hirabah (Seksyen 9), Qatlul-Al-‘Amd (Seksyen 26), Qatlul-Syibhu-Al-‘Amd (Seksyen 30) dan Qatlul-Al-Khata’ (Seksyen 32) di dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) 1993 (2015) Kelantan yang mungkin tidak sah.

Selain itu, Seksyen 2 Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) 1993 (2015) Kelantan juga memperuntukkan “kanun ini hendaklah terpakai ke atas tiap-tiap orang Islam yang mukalaf bagi apa-apa kesalahan di bawah kanun ini yang dilakukan olehnya dalam Negeri Kelantan”.

Masalah timbul bila mana Hakim Besar Malaya, Tan Sri Dato’ Sri Azahar Mohamed, menulis pada para 22 ke para 24 penghakimannya mengenai betapa Seksyen 28 Enakmen Jenayah Syariah (Selangor) 1995 bercanggah dengan Perkara 8 (2) Perlembagaan Persekutuan.

Enakmen Jenayah Syariah (Selangor) 1995 hanya terpakai kepada orang Islam sedangkan Perkara 8 (2) menyebut “tidak boleh ada diskriminasi terhadap warganegara semata-mata atas alasan agama, ras, keturunan, tempat lahir atau jantina dalam mana-mana undang-undang”.

Oleh itu, kalaupun Kerajaan Persekutuan menggunakan Perkara 76A (1) Perlembagaan Persekutuan bagi memberi kuasa kepada DUN membuat undang-undang mengenai mana-mana aspek jenayah Islam yang sedia ada dalam Kanun Keseksaan ia tetap tidak akan sah.

Untuk mengatasi permasalahan ini maka saya menyokong saranan sahabat-sahabat saya seperti Datuk Zainul Rijal dan Dr Fathi untuk mengarusperdana syariah di dalam erti kata memastikan undang-undang jenayah yang berkuatkuasa dalam negara mempunyai ciri pematuhan syariah.

Saya yakin keputusan Mahkamah Persekutuan yang menyempitkan bidang kuasa Mahkamah Syariah ini tidak akan sama sekali menjadikan para pejuang di dalam parti dan NGO Islam patah hati sebaliknya akan memarakkan lagi semangat mereka untuk memartabatkan syariah.

DR KAMARUL ZAMAN HAJI YUSOFF – HARAKAHDAILY 25/2/2021

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails