Saturday, November 25, 2017

Bas Tanpa Pemandu Di S'pura 2022.


Tahun 2022 Bus Tanpa Sopir Wira-wiri di Jalan Umum Singapura

Hidayatullah.com-Singapura merancang mengendalikan bas tanpa pemandu di jalan umum sebagai pengangkutan awam pada tahun 2022.

Kerajaan berkata bas-bas tersebut pertama kali akan dijalankan di tiga kawasan penempatan, di mana tidak terlalu banyak kenderaan lalu-lalang. Bas beroperasi untuk membantu warga mundar-mandir di persekitaran mereka, dan menuju stesen kereta serta perhentian bas terdekat, lapor BBC.

Singapura, negara kecil yang padat penduduknya, berharap teknologi pengangkutan tanpa pemandu akan membantu kerajaan dalam menguruskan negaranya yang minim lahan dan sumber daya manusia.

"Kenderaan-kenderaan autonomi akan sangat meningkatkan kebolehcapaian dan penyambungan sistem pengangkutan awam kami, khususnya bagi warga warga tua, keluarga dengan anak-anak dan orang yang berkebutuhan khusus," kata Menteri Pengangkutan Khaw Boon Wan, hari Rabu (22/11/2017) saat perasmian kenderaan ujian perintis tanpa pemandu.

Sekurang-kurangnya 10 syarikat sedang mencuba teknologi kereta tanpa pemandu di Singapura, kata Khaw. Bas tanpa pemandu akan melengkapkan perkhidmatan pengangkutan awam yang telah diberikan pemandu bas.

Lalu lintas di Singapura tidak terlalu buruk berbanding banyak bandar besar lain di Asia Tenggara, disebabkan adanya jalan-jalan tol dan dasar yang menggalakkan penggunaan pengangkutan awam. 


Cina Singapura Dan Semangat Kiasu -DivyadharshiniSingapura: Prejudis perkauman masih lagi wujud di negara Singapura terutamanya di kalangan anak muda kaum Cina terhadap kaum India secara amnya, lapor MSN.

Fakta ini diperoleh selepas Channel NewsAsia menjalankan satu eksperimen sosial di mana seorang wanita India Singapura menjadi tetamu sebuah keluarga Cina Singapura dan berhadapan dengan prejudis perkauman terutamanya daripada anak-anak keluarga terbabit. 

Menurut Divyadharshini yang menjadi tetamu kepada keluarga Cina tersebut, anak-anak tuan rumahnya mempamerkan sikap tidak selesa dengannya. 

“Anak lelaki keluarga itu bahkan terkejut apabila mengetahui saya juga merupakan warganegara Singapura. Manakala anak perempuan mereka pula tidak menyukai orang India tanpa apa-apa sebab.” 

“Mereka juga asyik bertanya mengenai bindi (pottu) saya sehingga membuatkan saya berasa sedikit terhina.” 

Walaupun dokumentari itu berakhir dengan baik, namun ia memberi kesan kepada majoriti rakyat Singapura selepas menyedari bahawa golongan yang jarang (atau sengaja tidak mahu) berinteraksi dengan kaum yang berbeza masih lagi wujud pada masa kini. Republik yang sering dijadikan contoh sesetengah pihak di Malaysia sebagai sebuah negara meritokrasi terbaik baru-baru ini memutuskan untuk mempunyai seorang Presiden Melayu setelah 47 tahun lamanya. 

Republik pulau tersebut juga saban tahun mengimport pendatang China untuk dijadikan warganegara bagi mengimbangi populasi Melayu yang saban tahun mengalami kadar pertumbuhan positif berbanding dengan etnik Cina. (menara.my)


Lihat sebelum ini..

Serangan Masjid Di Kaherah 235 Maut. Militan Mana?


KAHERAH: Sekurang-kurangnya 235 orang terbunuh dalam serangan bom di sebuah masjid di wilayah Sinai utara, dekat sini, lapor akhbar al-Ahram.
Sebelum ini, pihak polis mengesahkan serangan itu dilakukan oleh beberapa lelaki bersenjata dan seramai 75 mangsa dilaporkan cedera.
Kejadian berlaku berhampiran ibu kota wilayah El-Arish ketika orang ramai memenuhi masjid untuk menunaikan solat Jumaat.
Menurut pihak berkuasa, penyerang dipercayai kumpulan militan, yang meletupkan bom dan kemudian melepaskan tembakan. - Reuters/AFP
Hasil carian imej untuk Serangan masjid: 235 disahkan maut ANTARA mayat yang terbunuh dalam serangan ke masjid di bandar Arish utara, Semenanjung Sinai, Mesir. - Foto EPA 
Lihat sebelum ini..


Produk Baru PAS WINS, Dapat Sambutan Hangat.. -Dr Zuhdi.


Bangsar South, 22 November 2017 – Satu dialog telah diadakan bagi memastikan rakyat mendapat pendedahan yang jelas mengenai produk terbaru Parti Islam Semalaysia (PAS) iaitu Wawasan Induk Negara Sejahtera (WINS).


Program yang menampilkan Dr Zuhdi Marzuki selaku Pengarah Pusat Penyelidikan PAS juga merupakan individu yang terlibat dalam merangka WINS disambut baik oleh penduduk setempat.
“WINS merupakan produk yang menggabungkan kesemua dokumen keluaran PAS seperti Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS) dan Dokumen Hijau,” ujar beliau.
Ia mampu menggantikan model pemerintahan negara di seluruh dunia yang dilihat gagal menterjemah sistem pentadbiran yang digariskan Islam.
Prinsip asas WINS merangkumi kualiti insan dari aspek rohani, mental dan fizikal, pematuhan prinsip dan penyelesaian Islam, menaiktaraf kehidupan golongan miskin, pembangunan sosial adalah tanggungjawab bersama kerajaan pusat, negeri dan rakyat serta kehidupan beragama asas kestabilan dan keharmonian kaum.
Selain itu, ia turut menekankan mengenai pemisahan kuasa badan Legislatif, Eksekutif dan Judisiari, pengasingan kuasa politik dan ekonomi, penstrukturan sistem percukaian berdasarkan Islam, pembangunan negara berasaskan prinsip kelestarian dan mapan serta kekayaan dan hasil tempatan adalah milik bersama negara.
Mengulas mengenai perkembangan politik semasa, beliau menyatakan bahawa PAS tetap positif dalam menghadapi pilihanraya akan datang biarpun terpaksa bergerak sendirian.
“Kita optimis meletakkan target menguasai 4 negeri serta memenangi 40 kerusi di tempat yang akan dipertandingkan,” katanya.
Terdahulu, Presiden parti, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengeluarkan kenyataan bahawa PAS akan mempertahankan Kelantan dan Selangor selain memerintah semula Terengganu dan Kedah.
Para hadirin tidak melepaskan peluang mengajukan pelbagai soalan sekaligus merungkai kekeliruan yang ditimbulkan oleh pihak luar.
Majlis berakhir sekitar jam 12 malam.

Lihat sebelum ini..

Hutang Peneroka, FELDA Sedia Ke Mahkamah.Felda sedia ke mahkamah, pertahan Perjanjian Tanam SemulaThe Malaysian Insight

PENGERUSI Felda Shahrir Samad mempertahankan Perjanjian Tanam Semula yang dibuat oleh agensi itu dengan penerokanya dan sedia ke mahkamah untuk mempertahankan kepentingan pelaburannya.

"Saya mempertahankannya. Tidak ada apa yang salah dengan perjanjian itu.
"Saya sedia ke mahkamah untuk mempertahankannya jika ada yang saman," kata Shahrir, dalam wawancara dengan The Malaysian Insight.

Beliau berkata kalau dikatakan perjanjian itu berat sebelah, ia adalah kerana Felda yang mengeluarkan duit untuk membuat tanam semula itu.

"Felda kena jaga kepentingannya kerana mereka yang mengeluarkan duit itu," katanya dalam wawancara itu.

Shahrir mengulas dakwaan peneroka Felda, ahli keluarga, ahli politik dan peguam yang mengatakan perjanjian itu berat sebelah serta menimbulkan masalah kepada peneroka apabila mereka dibebankan dengan hutang yang banyak.

Ketika para peguam dan anak peneroka mahu menyeret Felda ke mahkamah, ahli politik Pakatan Harapan (PH) pula akan membawa isu itu ke 56 kawasan Parlimen yang boleh dipengaruhi oleh undi peneroka Felda.

Antara pemimpin PH yang mendapat sambutan baik dalam kalangan peneroka Felda ialah bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad.

Shahrir berkata sikap Dr Mahathir dalam mengendali isu Felda berbeza dengan kerajaan yang ada.

"Jika dia masih berkuasa, Felda ini mahu diswastakan sebagaimana dia swastakan Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan lain-lain.
"Namun kita tidak begitu, kita mahu menjalankan tugas yang diamanahkan sebagai kerajaan dan pelindung kepentingan peneroka," katanya.

Shahrir berkata perjanjian itu tidak ada percanggahan dengan apa yang dikehendaki oleh pengasas Felda, Abdul Razak Hussein dan juga Taib Andak dahulu.

"Felda adalah skim reformasi tanah yang terbaik dan pelbagai pihak cuba membawanya ke negara masing-masing.
"Cuma mereka gagal untuk melaksanakan di negara mereka kerana tidak ada political will (kesungguhan politik) sebagaimana kita," kata Shahrir.

Shahrir berkata Felda adalah satu kejayaan apabila Presiden Filipina Rodrigo Duterte dan tiga menteri Indonesia berjumpa beliau bagi membincangkan skim Felda di negara mereka.

Beliau bagaimanapun mengaku ada kelemahan sedikit sebanyak di sana-sini namun ia sedang diperbetulkan, antaranya dengan memperkemaskan pengurusan Felda bagi memastikan institusi kewangan sendiri yakin dengan kemampuan Felda.

Shahrir mengaku Felda ada hutang dan itu sebabnya kenapa ia menjual hotel yang dibelinya di Kensington, London. 
Beliau merujuk kepada Park City Grand Plaza Kensington Hotel, yang dibeli oleh anak syarikatnya, Felda Investment Corporation (FIC).

Felda sebelum ini berkata ia menerima 54 tawaran untuk membeli hotel itu, yang diperolehnya pada 2014 dengan harga RM330 juta.

"Misalnya kita jual hotel kita di London. Ini kerana kita memang ada masalah hutang.
"Jadi kalau kita ada Ferrari, kenapa kita tidak jual kereta itu dulu sebelum membuat pinjaman dengan bank," katanya. – 25 November, 2017.Lihat sebelum ini..

Premis `minum dan raba' Terus Ke Hotel Berhampiran.

SERDANG: Keasyikan sebahagian pengunjung sebuah premis hiburan di Puchong, berhibur ditemani wanita warga Vietnam, terhenti apabila diserbu polis, sebentar tadi.
Serbuan dijalankan seawal jam 10.30 malam hasil risikan dan maklumat oleh Bahagian Siasatan Jenayah Maksiat, Judi dan Kongsi Gelap (D7), Polis Kontinjen Selangor, dibantu Polis Daerah Serdang.
Hasil intipan yang dijalankan sejak seminggu lalu itu, premis berkenaan sentiasa dipenuhi wanita warga asing, yang dipercayai menawarkan khidmat tidak bermoral kepada pelanggan ketika di meja minuman, selain perkhidmatan seks di hotel berhampiran.
Ketika serbuan dibuat, sebahagian daripada lebih 125 pelanggan panik dan cuba melarikan diri sehingga menyebabkan seorang anggota cedera akibat rempuhan.
Hasil pemeriksaan, seramai 34 wanita warga Vietnam dan seorang wanita warga Thailand, dipercayai pelayan premis hiburan berkenaan ditahan.
Hasil carian imej untuk Premis `minum dan raba' kena serbu
 ANTARA Warga asing yang di tahan pada Operasi Khas jenayah, Polis Kontinjen Selangor bahagian siasatan jenayah maksiat, judi dan kongsi gelap (D7) yang ...
Empat daripada mereka didapati tidak memiliki sebarang dokumen perjalanan sosial, manakala selebihnya dikesan memasuki negara ini menggunakan pas lawatan sosial.
Berdasarkan maklumat, premis sama sering diserbu pihak berkuasa, namun akibat kebocoran maklumat, wanita warga asing gagal diberkas.
Semua yang ditahan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Serdang untuk tindakan lanjut mengikut Akta Imigresen.
Lihat sebelum ini..

Iran &Saudi Benarkan Wanita Sertai Angkat Berat


Iran

SUKAN

LONDON – Atlet angkat berat wanita dari Iran akan dibenarkan untuk mengambil bahagian dalam kejohanan antarabangsa buat kali pertama, kata presiden persekutuan angkat berat negara itu.

Pada masa sama, Arab Saudi juga mengesahkan akan memperkenalkan program baharu untuk atlet wanita mereka selepas enam tahun badan induk di negara itu membenarkan setiap atlet memakai tudung menyertai pertandingan.
Iran salah satu negara yang unggul dalam acara angkat berat ketika atlet lelaki mereka sudah memenangi tujuh pingat emas Sukan Olimpik.
Presiden Persekutuan Angkat Berat Iran, Ali Moradi berkata: “Kami sudah menubuhkan Jawatankuasa Persekutuan Angkat Berat Iran dan kami mempunyai atlet berbakat.
“Mereka mempunyai kemampuan seperti atlet lelaki. Saya berharap dengan mengenakan pakaian atlet Muslim, mereka dapat menyertai kejohanan antarabangsa dalam tempoh terdekat,” katanya.
Pengarah Persekutuan Angkat Berat Antarabangsa, Attila Adamfi berkata: “Ini perkembangan yang baik dan amat signifikan dengan Iran yang menyaksikan sukan angkat berat amat popular untuk atlet lelaki dan sebaliknya bagi wanita.” – BH ONLINE
Lihat sebelum ini..Friday, November 24, 2017

3 Sebab ROS Perlu Batalkan Pemilihan CEC DAP -B.Kalayene B/Nenas.
KUALA LUMPUR – Seorang ahli DAP mengejutkan ramai pihak apabila mengemukakan surat aduan kepada Pendaftar Pertubuhan (ROS) supaya membatalkan Pemilihan semula Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti itu pada 12 November lalu.

Surat aduan oleh Ahli DAP Cawangan Bukit Nenas, B.Kalayene yang tersebar di media sosial mendakwa pemilihan itu wajar diharamkan kerana ia berlangsung secara tidak telus bagi mengekalkan penguasaan kumpulan tertentu yang pro kepada Dinasti Lim.
Malah, dakwa beliau, pemilihan semula pimpinan DAP itu tetap membuahkan hasil yang sama iaitu tiada calon Melayu yang menang kecuali Zairil Khir Johari walaupun DAP selama ini mendakwa ia parti berbilang bangsa termasuk Melayu.
“Pemilihan kali ini dilihat sebagai telah dirancang, sekadar syarat memenuhi arahan ROS untuk terus mengukuhkan kedudukan Dinasti Lim,” dakwanya seperti yang terkandung dalam surat aduan kepada ROS tersebut semalam.
Pemilihan semula CEC) DAP baru-baru ini menyaksikan kebanyakan barisan kepimpinan lama kekal menerajui parti itu kecuali hanya dua muka baharu sahaja yang dipilih.
Kalayene mengemukakan beberapa bukti pemilihan semula CEC DAP itu telah dirancang oleh pimpinan DAP untuk mengekalkan penguasaan kumpulan pro Dinasti Lim seperti berikut:
1. Tiada pemerhati dibenarkan melihat proses pengiraan kertas undi pemilihan CEC DAP. Cuma Anthony Loke ahli DAP dibenarkan masuk ke tempat proses pengiraan undi menimbulkan persoalan dan tanda tanya.
2. Jumlah sebenar delegasi dan cawangan yang layak memilih CEC DAP sebanyak 2,576, tetapi agak menghairankan jumlah kehadiran cuma 1,356. Sekretariat malah tidak mengumumkan jumlah cawangan yang hadir.
3. Perlembagaan DAP menghadkan jawatan Setiausaha Agung selama tiga penggal atau lapan tahun tetapi anak Lim Kit Siang iaitu Lim Guan Eng telah memegang jawatan itu selama 13 tahun. Guan Eng sedang berhadapan kes mahkamah tetapi masih dibenarkan memegang jawatan Setiausaha Agung. -MYNEWSHUB.CC
Lihat sebelum ini..Keganasan Punca Penularan AIDS Pada Wanita, Homoseksual -Luiz Loures.


 Timbalan Pengarah Program UNAIDS, Luiz Loures.
SAN JOSÉ: Virus penyebab AIDS menular dalam kalangan wanita dan pengamal homoseksual di Amerika Latin, kebanyakannya disebabkan keganasan dan diskriminasi yang dialami kedua-dua golongan itu, menurut pegawai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).
"Pertambahan bilangan jangkitan berlaku dalam kalangan wanita muda dan lelaki homoseksual, kedua-dua golongan menghadapi diskriminasi," kata Timbalan Pengarah Program UNAIDS, Luiz Loures.
Disebabkan diskriminasi, tambahnya, golongan berkenaan kadang-kadang enggan bercampur dengan masyarakat dan tidak mengambil bahagian dalam program pencegahan.
Di Amerika Latin, keseluruhan jumlah jangkitan virus HIV berubah, fenomena yang membimbangkan dibandingkan dengan wilayah lain, seperti Afrika, yang mencatatkan penurunan.
Loures, yang memegang jawatan ketua setiausaha rendah PBB, berada di San Jose minggu ini untuk mengambil bahagian dalam forum anjuran ICW Latina, yang menghimpunkan wanita yang dijangkiti HIV.
Di forum itu, beliau menggariskan kaitan jelas antara kadar tinggi keganasan dalam kalangan wanita muda Latin dan kadar tinggi HIV.
"Statistik jelas menunjukkan di mana berlaku keganasan, di situ ada HIV," katanya, menambah wanita yang menderita keganasan mungkin berisiko 30 hingga 50 kali ganda dijangkiti HIV berbanding mereka yang tidak berhadapan pengalaman itu.
Beliau menambah, lebih 30 peratus wanita muda di Amerika Latin berkata mereka menderita keganasan fizikal atau seksual, kadar yang disifatkannya amat tinggi dan amat membimbangkan. - AFP
Lihat sebelum ini..


Hartanah Residensi Di S'gor Tak Laku -Tengku AdnanSelangor mencatat lambakan hartanah residensi paling tinggi yang gagal terjual di negara ini.

Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata berdasarkan laporan daripada Bank Negara Malaysia (BNM), ia mewakili 21 peratus atau 27,438 unit.

Menurutnya ia berpunca daripada kekurangan penawaran unit mampu milik kepada rakyat yang berpendapatan rendah.

Mengikut laporan BNM dari tahun 2014 sehingga tahun ini, hartanah residensi yang masih belum terjual adalah 130,660 unit, di mana 83 peratus daripada jumlah tersebut berharga RM250,000 dan ke atas untuk setiap unit.

“Hanya 14 peratus sahaja dari jumlah tersebut yang belum dijual di Wilayah Persekutuan
“Pada masa sama, kita sedang bincang dengan bank negara untuk menyelesaikan berkenaan lambakan hartanah yang di Kuala Lumpur sebelum satu tindakan akan diambil.,” katanya bagi menjawab soalan yang dikemukakan Ahli Parlimen Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian bagi sesi Pertanyaan-Pertanyaan Menteri (MQT) di Dewan Rakyat, Khamis.

Terdahulu, wakil rakyat DAP itu meminta kementerian menyatakan tindakan terhadap lambakan kompleks membeli belah, kompleks komersial dan unit-unit kondominium mewah yang masih kosong dan tidak dapat dijual di sekitar bandaraya Kuala Lumpur dan Petaling Jaya.

Sementara itu, Tengku Adnan berkata dasar kerajaan dalam pembinaan rumah mampu milik adalah untuk menampung kehendak rakyat yang memerlukannya.

“Kerajaan akan meneruskan usaha untuk membangunkan rumah  jenis itu bagi mengurang beban kos sara hidup rakyat,” kata Ahli Parlimen Putrajaya.-23/11/2017- oleh NUR ASLINDA NASIR  (AD)


Lihat sebelum ini..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails